Lycopeen – De gezonde voedingsstof in de tomaat als pil

Tomaat is de beste bron van lycopeenGezondheid in een pil. Het is een oud concept waar veel mensen in willen vertrouwen. Helaas blijkt uit onderzoek dat veel pillen niet de moeite waard zijn en dat de meeste voedingsstoffen veel effectiever zijn als ze worden genuttigd in goede voeding zoals fruit en groenten.

Eén van de pillen die in opkomst is, is de lycopeen pil. Lycopeen vind je van nature in tomaten en andere rode vruchten zoals rozebottels. Er worden veel voordelen voor de gezondheid toegeschreven aan lycopeen, zoals:

 • Remming van bepaalde soorten kanker zoals borstkanker
 • Verminderd risico op hart- en vaatziekten
 • Verbetering van vruchtbaarheid van mannen

Deze gezondheidsvoordelen zijn natuurlijk erg interessant voor de makers van voedingssupplementen, dus vandaar dat tegenwoordig ook lycopeen in de vorm van een pil verkrijgbaar is.

Helaas is ook lycopeen veel minder effectief in een pil dan wanneer de stof via echte tomaten in je lichaam komt. In een veertien maanden durende studie werd onder meer de kans op prostaatkanker onderzocht: de voordelen van het innemen van een lycopeen capsule bleek veel minder groot dan wanneer tomatenpuree werd gegeten.

Eenzelfde effect is ook al bewezen voor vitaminepillen, groene thee capsules en visolie capsules: De stoffen zijn veel gezonder als ze worden genuttigd in hun natuurlijke ‘schil’.

Ons advies blijft dan ook om gewoon gezond te eten in plaats van een vervanging in de vorm van een pil te zoeken.

7 reacties op “Lycopeen – De gezonde voedingsstof in de tomaat als pil

 1. Nielsjo ·

  Uw tijd besteden aan vriendelijkheid, behulpzaamheid, mededogen en klaar staan voor uw medemens lijkt mij een èchte gezondheidsbom. Voor uw eigen lijf zou ik ook zeker naar CBD kijken en/of THC.

  Reageer
 2. anne ·

  Hoeveel gram lycopeen zit er in een tomaat?

  Reageer
  • Paul ·

   Een enkele verse rijpe tomaat levert ongeveer 4 milligram lycopeen.

 3. Sioulants ·

  Ik heb uitgezaaid prostaatkanker. Ik krijg sedert 5 jaren hormonentherapie, en ik ben nu sinds een paar weken dagelijks één pil lycopeen aan het innemen. Ook drink ik dagelijks één grote tas groene thee.

  Reageer
 4. Luke ·

  En dit kan je er ook nog aan toevoegen, cayennepeper en een beetje vet (olijfolie)!!! Dan heb je echt een mega- gezondheidsbom!!!

  Reageer
 5. meyskens.freddy ·

  Als je gember en kurkuma aan je tomatenpuree toevoegt, heb je echt een gezondheidsbom.

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.