barbecueën gezond barbecue BBQ

Barbecue: gezonde barbecuetips als je op dieet bent…

Voor iedereen die van barbecueën houdt, maar toch een beetje aan de lijn wil denken: hierbij een aantal tips op een rijtje voor een gezondere en dieetvriendelijkere BBQ. Het houden van een barbecue is tenslotte niet iets wat je achterwege wilt laten op zwoele zomeravonden, omdat het erg gezellig en lekker is…

1: Koop kalkoenburgers in plaats van hamburgers & beefburgers

Een gemiddelde burger van rundvlees of varkensvlees levert al snel 250 tot 300 calorieën. Een kalkoenburger bevat daarentegen slechts 120 tot 140 calorieën en ook nog eens veel minder verzadigd vet.

2: Neem ook vis naast de vele vleessoorten

Vis is erg lekker op de barbecue en ook nog eens snel gaar. Wikkel de vis in zilverfolie zodat ‘ie niet uit elkaar valt. Vis bevat over het algemeen veel minder calorieën dan vlees en is zit bovendien boordevol gezonde voedingsstoffen, waaronder omega 3-vetten en essentiële eiwitten. Ook garnalen kun je prima barbecueën! En hierbij nog enkele interessante artikels met gerelateerde tips:

3: Barbecue? Wees terughoudend met de sauzen!

In rode sauzen zitten vaak veel minder calorieën dan in sauzen met een andere kleur. Dat komt omdat ze doorgaans op basis van tomatenpuree i.p.v. mayonaise of room zijn. Probeer ook eens mayonaisevervangers met minder vet, want deze leveren soms maar 25% van de calorieën van normale mayonaise. Je kunt het bovendien ook als basis gebruiken van zelfgemaakte sauzen.

4: Neem volkoren stokbrood in plaats van witbrood

Volkorenbrood is véél gezonder (heilzamer + voedzamer) dan witte soorten brood, onder andere dankzij de voedingsvezels en mineralen. Daarnaast is een volkoren-stokbroodje ook nog eens veel beter voor de spijsvertering!

Weet jij nog meer goede en gezonde barbecue tips? Laat het weten in een reactie hieronder!

4 reacties op “Barbecue: gezonde barbecuetips als je op dieet bent…

 1. anita ·

  Maak eens groentespiesjes, gewoon een lange prikker met champignons, paprika en courgette. Die kun je gewoon op de BBQ doen. Ook kun je van tevoren roerbakgroenten klaarmaken op een stuk zilverpapier met daarop een stukje vis, goed dichtvouwen. Zo makkelijk en zo lekker en je doet gewoon heel de avond gezellig mee…

  Reageer
 2. janneke ·

  Een lekkere salade Niçoise i.p.v. heel veel vlees?

  Reageer
 3. kimberly ·

  Geen sauzen of weinig saus tijdens de BBQ eten. Die sauzen zijn vaak de dikmakers.

  Reageer
 4. Tine ·

  Bij BBQ horen ook veel groentjes en pasta’s en… Maak de groentjes (of bijvoorbeeld koude patatjes, of de pasta’s) klaar zonder mayonaise of saus erbij. Wie wil kan er zelf toevoegen. caloriearme dressings kan natuurlijk wel.

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.