Voor iedereen die van barbecueën houdt, maar toch een beetje aan de lijn wil denken: hierbij een aantal tips op een rijtje voor een gezondere en dieetvriendelijkere BBQ. Het houden van een barbecue is tenslotte niet iets wat je achterwege wilt laten op zwoele zomeravonden, omdat het erg gezellig en lekker is…

1: Koop kalkoenburgers in plaats van hamburgers & beefburgers

Een gemiddelde burger van rundvlees of varkensvlees levert al snel 250 tot 300 calorieën. Een kalkoenburger bevat daarentegen slechts 120 tot 140 calorieën en ook nog eens veel minder verzadigd vet.

2: Neem ook vis naast de vele vleessoorten

Vis is erg lekker op de barbecue en ook nog eens snel gaar. Wikkel de vis in zilverfolie zodat ‘ie niet uit elkaar valt. Vis bevat over het algemeen veel minder calorieën dan vlees en is zit bovendien boordevol gezonde voedingsstoffen, waaronder omega 3-vetten en essentiële eiwitten. Ook garnalen kun je prima barbecueën! En hierbij nog enkele interessante artikels met gerelateerde tips:

3: Barbecue? Wees terughoudend met de sauzen!

In rode sauzen zitten vaak veel minder calorieën dan in sauzen met een andere kleur. Dat komt omdat ze doorgaans op basis van tomatenpuree i.p.v. mayonaise of room zijn. Probeer ook eens mayonaisevervangers met minder vet, want deze leveren soms maar 25% van de calorieën van normale mayonaise. Je kunt het bovendien ook als basis gebruiken van zelfgemaakte sauzen.

4: Neem volkoren stokbrood in plaats van witbrood

Volkorenbrood is véél gezonder (heilzamer + voedzamer) dan witte soorten brood, onder andere dankzij de voedingsvezels en mineralen. Daarnaast is een volkoren-stokbroodje ook nog eens veel beter voor de spijsvertering!

Weet jij nog meer goede en gezonde barbecue tips? Laat het weten in een reactie hieronder!

BBQ kan gezond

Barbecueën is heerlijk tijdens de zomer. Bovendien hoeft een barbecue je dieet zeker niet per se nadelig te beïnvloeden. Toch kan barbecueën ook minder gunstig uitpakken. Niet alleen voor je dieet, maar ook voor je gezondheid. Zo heeft onderzoek uitgewezen dat bepaalde soorten vlees die veel tijdens barbecues worden gegeten, het risico op darmkanker verhogen. Reden temeer om onderstaande tips voor gezond en dieetvriendelijk barbecueën te lezen!

Tip 1: Vermijd verwerkte vleeswaren

Verwerkte vleeswaren zoals gehaktballetjes, hamburgers, braadworsten en hotdogs bevatten onnodige veel vet en calorieën. Daarnaast ontstaan volgens het American Institute for Cancer Research vaak kankerverwekkende stoffen tijdens het verpakken en conserveren van dergelijke vleeswaren. Het veelvuldig eten van verwerkt vlees kan bovendien je DNA aantasten, met darmkanker als mogelijk gevolg.

Tip 2: Eet niet te veel rood vlees

Het eten van te veel rood vlees kan het risico op kanker verhogen. Denk bij rood vlees o.a. aan rundvlees (biefstuk e.a.), varkensvlees (varkenshaas e.a.), lamsvlees (lamskoteletjes e.a.) en wild (hertenbiefstuk e.a.)… En natuurlijk ook aan verwerkt vlees zoals gehakt. Eet maximaal 3 porties rood vlees per week. Tijdens een barbecue kun je rood vlees eenvoudig vervangen door bijvoorbeeld kip, kalkoen of vis.

Tip 3: Verkoold of aangebrand vlees = super slecht

Zwart is niet hetzelfde als “lekker doorbakken”. Gooi aangebrande barbecue-producten direct weg en eet ze nooit op. Op dergelijke etenswaren zit namelijk een hoge concentratie HCA (heterocyclische amines) waardoor je genen beschadigd kunnen raken en kanker kan ontstaan. Zet je barbecue dus niet te hoog en houd deze goed schoon om zwart vlees te voorkomen.

Tip 4: Gebruik een marinade

Veel mensen gooien simpelweg wat vleeslappen op de barbecue en eten deze vervolgens met een vettige saus op. Het is echter veel beter om vlees en vis eerst te marineren alvorens je het barbecuet. Hierdoor worden sausjes onnodig, waardoor je veel calorieën bespaart. Je gaat er bovendien de vorming van HCA mee tegen.

Tip 5: Verwijder vette delen

Als vet in de barbecue druipt, dan worden kankerverwekkende stoffen gevormd die via de rook weer in je eten komen. Snijd de vette stukken van vlees dus weg voordat je begint met barbecueën.

Heb jij nog tips om gezond en dieetvriendelijk te barbecueën? Laat het hieronder weten!

4 Reacties

  1. Maak eens groentespiesjes, gewoon een lange prikker met champignons, paprika en courgette. Die kun je gewoon op de BBQ doen. Ook kun je van tevoren roerbakgroenten klaarmaken op een stuk zilverpapier met daarop een stukje vis, goed dichtvouwen. Zo makkelijk en zo lekker en je doet gewoon heel de avond gezellig mee…

  2. Bij BBQ horen ook veel groentjes en pasta’s en… Maak de groentjes (of bijvoorbeeld koude patatjes, of de pasta’s) klaar zonder mayonaise of saus erbij. Wie wil kan er zelf toevoegen. caloriearme dressings kan natuurlijk wel.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.