Nu de herfst weer nadert, worden die knusse nachten in bed meer werkelijkheid dan een verre fantasie. Om je bed zo knus mogelijk te maken, zijn er een paar eenvoudige en goedkope dingen die je misschien over het hoofd hebt gezien. We brengen zoveel tijd slapend door dat het ons bewuste leven dramatisch kan beïnvloeden als we niet zo goed mogelijk slapen. Een comfortabel bed is slechts de eerste stap om zo uitgerust mogelijk te zijn.

1. Gooi kussens bovenop je hoofdkussens

kussens-bed-slaapkamer

Haal een paar extra kussens in huis voor de koelere maanden. Ze zullen je bed uitnodigender maken en je iets pluche geven om tegenaan te kruipen.

2. Overweeg een hoofdeinde

Een gecapitonneerd of getuft hoofdeinde is een gemakkelijke manier om comfortabeler in bed te gaan zitten. Bovendien is het makkelijk zelf te maken. Je hebt een houten plank, stof, vulling en een nietpistool nodig.

3. Investeer in een matras topper

Een matras topper van traagschuim, veren of koudschuim kan zowel comfort als ondersteuning aan je bed toevoegen, vooral als de aanschaf van een nieuw matras niet mogelijk is. Maar het kan je wel wat kosten; de meeste opties voor de queensize kosten meer dan €91.

4. Zoek een dekbed van goede kwaliteit

Een donzen dekbed voelt gewichtloos en ademend aan, maar toch warm en coconachtig – perfect voor koele herfstochtenden. Vergeet niet om hem onder je matras te vouwen als je opstaat. Op die manier voegt het dekbedovertrek kleur toe aan je kamer, terwijl het ook handig blijft liggen voor ’s nachts.

5. Hang wat feeërieke lichtjes boven het bed

lichtjes-slaapkamer-bed-interieur

Je knus voelen in bed is meer dan alleen kussens en dekens. Door wat twinkelende sprookjeslampjes boven je bed toe te voegen, verander je de sfeer in je kamer volledig. Stel je voor dat het bovenlicht in je slaapkamer uit is en de flikkerende feeënlichtjes een rustiger sfeer creëren. Je slaapkamer zal veranderen in een oase waar je nooit meer weg wilt.

6. Dekens en plaids toevoegen

Breng textuur en warmte in je kamer met een luxe deken of plaid. Kies er een in een grof breisel of geruite flanel voor extra seizoensflair.

7. Kies een geschikt kussen

Je hebt waarschijnlijk al gemerkt dat hoofdkussens er zijn in vele variaties van zachtheid en stevigheid. Hier is je spiekbriefje: Als je op je zij slaapt, kies dan een stevig kussen; als je op je rug slaapt, kies dan een medium kussen; als je op je buik slaapt, kies dan een zacht kussen.

8. Voeg een bedrok toe

bed-bedrok-lakens-slaapkamer-interieur

Als je bed een onaantrekkelijk frame heeft, gebruik dan een bedrok om het te bedekken. Koude metalen balken zijn het tegenovergestelde van gezellig.

9. Probeer een verzwaarde deken

Verzwaarde dekens, ook wel zwaartekracht dekens genoemd, werden vroeger alleen gebruikt in psychiatrische klinieken, maar zijn sinds kort gemakkelijker verkrijgbaar voor het grote publiek. De deken wordt verzwaard door glazen bolletjes of polymeerkorrels die in de stof zijn genaaid. De druk helpt de aanmaak van serotonine en dopamine te stimuleren, waardoor je je uiteindelijk rustiger voelt. De voordelen zijn eindeloos, waaronder een betere slaapkwaliteit, verlichting van angst en hulp bij slapeloosheid.

10. Ken je lakens

Probeer voor maximale knusheid flanellen lakens. Deze voelen zacht aan tegen je huid en voegen textuur toe aan het uiterlijk van je bed. Vergeet het idee om lakens alleen te kiezen op basis van het aantal draden. Veel factoren kunnen invloed hebben op het aantal draden; je kunt je beslissing beter nemen door stofstalen uit te proberen.

11. Vergeet een pluizig vloerkleed niet

zacht-kleed-kat-huisdier-schapenvacht

Niets is erger dan wakker worden in een knus bed en koude voeten krijgen bij het opstaan. Zelfs als je al vloerbedekking of een groot vloerkleed hebt, overweeg dan om een klein vloerkleed van schapenvacht of wollige structuur toe te voegen aan de kant van je bed waar je meestal uitstapt.

12. Warm je lakens op

Voor de echt koukleumen onder ons kan een warmtedeken niet ontbreken aan je nieuwe knusse bed. Dit is een deken bestaande uit een dunne laag stof met ingebouwde verwarmingselementen die gelijkmatig warmte afgeven wanneer het deken is ingeschakeld. Je kunt de temperatuur meestal instellen op verschillende niveaus, afhankelijk van je voorkeur en comfort.

Het biedt een aangename en geruststellende warmte om te helpen ontspannen en een goede nachtrust te bevorderen. Warmtedekens zijn meestal veilig in gebruik, maar het is essentieel om de instructies van de fabrikant op te volgen en de deken niet te lang onbeheerd achter te laten terwijl deze is ingeschakeld.

Zorg er bij het gebruik van een warmtedeken voor dat deze van goede kwaliteit is en voldoet aan de veiligheidsnormen. Let op de aanbevolen gebruiksduur en schakel de deken uit als je gaat slapen. Het is ook belangrijk om de warmtedeken niet te bedekken met andere beddengoed of voorwerpen om oververhitting te voorkomen.

13. Gebruik verlichting om een leeshoekje te creëren

bed-lamp-nachtkastje-slaapkamer

Laat je ruimte nog meer een oase worden door te zorgen dat hij goed verlicht is. Als je alleen slaapt, zorg dan voor minstens één nachtkastje met een lamp, een zwevende lamp die je aan je hoofdbord kunt clippen of een aan de muur bevestigde lamp. Als je met een partner slaapt, neem er dan twee. Zo kun je ze allebei naar believen aan en uit doen.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.