Pijn aan de buitenkant van je oor en oorschelp kan voorkomen bij zijslapers die plat met hun oor op het kussen liggen. Deze pijn komt ’s nachts opzetten en wordt omschreven als hevige, kloppende pijn aan de buitenkant van het oor en de oorschelp (buitenoor). Het betreft oorpijn die waarneembaar wordt nadat je een tijd met je oor op het kussen hebt gelegen en vaak al in slaap bent gevallen. Dit is dus geen traditionele oorpijn in het oor/oorkanaal of bijvoorbeeld een oorontsteking, maar echt spontane pijn aan de oorschelp, het kraakbeen en de buitenzijde van het oor zonder duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een wondje of knobbeltjes (chondrodermatitis nodularis helicis).

Deze vorm van oorpijn verdwijnt overigens ook weer zodra je een tijdje opstaat of op je andere zij gaat liggen, echter kan je oor aan die kant dan juist weer pijn gaan doen. Al met al kan het je nachtrust flink verzieken. Pijn aan de oorschelp en buitenkant van je oor kan zelfs zo heftig zijn, dat je er ’s nachts wakker van wordt. Nog vervelender: het is niet ongewoon dat de pijn heftiger wordt en je oor begint te kloppen van de pijn zodra je je hoofd optilt van het kussen.  Overigens hebben sommige mensen niet alleen tijdens de nachtrust last van dergelijke oorpijn, maar krijgen ze ook te maken met pijnlijke oorschelpen door langdurig gebruik van een koptelefoon of na een lang telefoongesprek.

Oorzaken pijn buitenkant oor / kraakbeen oorschelp

Deze vorm van oorpijn aan je oorschelp is relatief onbekend. Huisartsen en dokters hebben soms geen idee wat men met dergelijke klachten aan moet omdat er doorgaans geen zichtbare afwijkingen aan het oor zijn en de pijn weer relatief snel verdwijnt.  Helaas is er dus weinig medische informatie beschikbaar over deze vorm van oorpijn en lijkt er geen eenduidige oorzaak. Desalniettemin vind je onderstaand een aantal mogelijke oorzaken van pijn aan de buitenkant van je oor oftewel oorschelp kraakbeen tijdens het slapen…

Vorm van je oor, hard kraakbeen & gevoelige zenuwen

De vorm van je buitenoor is allereerst bepalend voor pijnlijke oorschelpen. Indien je oorschelp wat verder naar buiten steekt, de huid over je oorschelp erg dun is en/of je kraakbeen erg hard en weinig buigzaam is, dan heb je meer kans op pijnlijke oren tijdens het slapen. Ook is het mogelijk dat de zenuwen in je oorschelp en het kraakbeen van je oor erg gevoelig zijn, waardoor je snel pijn ervaart als je oor gedurende lange tijd op je kussen ligt.

Pijn buitenkant oor door druk

Wist je dat je hoofd gemiddeld zo’n 4 tot 5 kilo weegt? Dat is echt een flink gewicht als je erover nadenkt. Het kan dus zijn dat de pijn aan de buitenkant van je oor simpelweg wordt veroorzaakt door de totale druk van he hoofd op je kussen. Zeker als je oren en het kraakbeen van je oren wat verder naar buiten steken, kan dit een mogelijke oorzaak zijn van pijn aan de buitenkant van je oor tijdens het slapen. Je oorschelp zit dan als het ware klem tussen je hoofd en je kussen. In dit geval zal de pijn heviger zijn indien je op een hard kussen slaapt of zelfs helemaal geen kussen onder je hoofd hebt.

Pijnlijke oorschelpen door slechte doorbloeding / bloedcirculatie

Als je buitenoor extra veel pijn doet zodra je je hoofd van het kussen tilt en begint te kloppen, dan komt dit waarschijnlijk doordat de doorbloeding op dat moment weer op gang komt. Dit kan er dus op duiden dat de doorbloeding van je oorschelpen niet optimaal is tijdens je nachtrust. Een slechte bloedcirculatie kan allerlei oorzaken hebben, bijvoorbeeld de ziekte van Raynaud.

Netelroos, galbulten, urticaria & angio-oedeem

Netelroos oftewel galbulten worden doorgaans in verband gebracht met jeuk, maar het kan ook behoorlijk hevige pijn veroorzaken. Ook de gerelateerde aandoening angio-oedeem kan een mogelijke oorzaak zijn van pijn aan de buitenkant van je oor. Zowel netelroos als angio-oedeem kunnen ontstaan door druk op de huid. Hier is logischerwijs sprake van wanneer je oor gedurende lange tijd op een kussen rust.

Overige mogelijke oorzaken pijnlijke oorschelpen

Online zijn behoorlijk wat berichten te vinden van mensen die tijdens het slapen te kampen krijgen met pijn aan de buitenkant van het oor, het oorkraakbeen en de oorschelp. Mogelijke oorzaken die worden genoemd zijn:

Oplossingen & tips bij pijn aan de oorschelpen

Net zoals er geen eenduidige oorzaak is voor pijn aan de buitenkant van je oor en oorschelp, is er helaas ook geen oplossing die voor iedereen werkt. Probeer allereerst te achterhalen wat de mogelijke oorzaak van de pijn is en probeer vervolgens een van de volgende tips en oplossingen:

Op je rug slapen / andere houding

Kun je ook prima op je rug slapen? Probeer dat dan eens een tijdje. Goede kans dat je geen oorpijn hebt indien je niet direct met je oor op het kussen ligt. Kun je op je rug niet fijn slapen? Probeer dan eens je gezicht net anders op je kussen te leggen en je oor daarbij zoveel mogelijk te ontzien.

Het juiste kussen

Het selecteren van een goed kussen kan dag en nacht verschil maken voor pijn aan je oorschelp en het kraakbeen aan de buitenkant van je oor. Zorg dat je kussen zeker niet te hard is, maar het dient tegelijkertijd voldoende vulling en massa te hebben om je oor te ondersteunen en een zacht bedje rond je oor te vormen. Overigens is een heel zacht kussen ook niet altijd de oplossing, dit kan er juist voor zorgen dat je hoofd te weinig ondersteund wordt en al het gewicht op het uitstekende punt (= je oor) komt te liggen. Een stevig kussen is dus ook zeker het proberen waard. Ga naar een beddenspeciaalzaak en laat je goed voorlichten over de verschillende hoofdkussens. Heb je lang haar? Dan kun je ook eens proberen je haar als een soort van dekentje tussen je oor en je kussen te leggen.

Gebruik alleen je kussen om je hoofd te ondersteunen

Zorg dat je een goed kussen hebt (zie bovenstaande tip) en gebruik enkel dit kussen op de gebruikelijke wijze om ’s nachts op te rusten. Prop je kussen dus niet op en leg je hand of arm niet onder je kussen. Lig je liever iets hoger op je kussen? Kijk dan eens of je een dikker kussen kunt vinden of probeer een combinatie van twee kussens.

Druk op je oor vermijden door kussen met gat in het midden

Sommige mensen kunnen tal van kussens proberen, maar de oorpijn tijdens het slapen verdwijnt helaas niet altijd. In dat geval kan het lonen om te proberen druk op je oorschelp tijdens het slapen simpelweg compleet te vermijden. Mocht je geen normaal kussen kunnen vinden dat de pijn wegneemt, probeer dan eens een kussen met een gat in het midden. Op die manier lig je niet op je oor en blijft de pijn met een beetje geluk weg. Speciale kussens met een gat in het midden zijn overigens wel vrij prijzig. Wil je dit eerst eens testen voordat je direct een duur kussen koopt? Koop dan wat foam en knutsel zelf een tijdelijk kussen in elkaar of gebruik een opblaasbaar reiskussentje om te testen. Je kunt ook proberen om twee kussen te gebruiken en ze zo neer te leggen dat je oor precies tussen beide kussens in valt.

De juist kussensloop

Net zoals het erg belangrijk is om een goed kussen te kopen, is het ook verstandig om je kussensloop eens onder de loop te nemen. Veel kussenslopen zijn van katoen gemaakt en dat kan soms behoorlijk stug materiaal zijn. Probeer eens een kussensloop van fleece, flanel of satijn en kijk of dit verschil maakt voor de pijn aan je oor. Je kunt ook wat extra wasverzachter toevoegen aan de was.

Oordopjes van schuim / foam

Gek genoeg zijn er mensen die geen last meer hebben van de pijn indien ze zachte oordopjes van foam in hun oren doen. Je zou denken dat dit geen effect heeft op pijn aan je oorschelp en kraakbeen, maar desondanks zweren sommige mensen erbij.

Oor koelen/verwarmen met cold / hot pack

Geheel afhankelijk van de oorzaak van je oorpijn, kan het helpen om je oor te behandelen met een cold of hot pack. Mocht je ’s nachts wakker worden met ondragelijke pijn aan je oor en voelt je oor erg warm aan, dan kun je eens testen of het helpt om er even een cold pack op te leggen. Dit is uiteraard geen oplossing om de pijn te voorkomen, maar kan wel verlichting bieden indien je met hevige oorpijn wakker wordt. Andersom kan een hot pack ook helpen. Mochten je oren vaak heel koud aanvoelen, gebruik dan eens een hot pack (of oorwarmers) om ze wat warmer te krijgen en zodoende de bloedcirculatie te stimuleren. Om dezelfde reden is het ook slim om te zorgen dat je slaapkamer niet te koud is.

Chiropractor

Een chiropractor kan je wellicht helpen om pijnlijke oren tijdens het slapen te voorkomen door je wervelkolom, hoofd en nek na te lopen.

Oren masseren

Probeer je oren en het kraakbeen eens regelmatig te masseren om de bloedcirculatie te stimuleren. Doe dit in ieder geval direct voor het slapengaan en ook gedurende de dag voor en nadat je te maken krijgt met druk op je oren, bijvoorbeeld als je een koptelefoon opzet.

Vermijd druk op je oren 24/7

Probeer druk op je buitenoor niet alleen ’s nachts te vermijden, maar houd er ook rekening mee gedurende de dag. Zo kan een koptelefoon ervoor zorgen dat je ’s nachts sneller pijnlijke oorschelpen krijgt, zeker als je de koptelefoon tot vlak voor het slapengaan op hebt. Probeer eventueel eens oordopjes in plaats van een koptelefoon te gebruiken. Om dezelfde reden is het ook belangrijk om je hoofd niet op een harde ondergrond te leggen tijdens het tv kijken. Druk je telefoon niet langdurig hard tegen je oor aan tijdens het bellen, ook dit kan voor pijnlijke oorschelpen zorgen.

Tips & ervaringen over pijn aan de buitenkant van je oren

Pijn aan de buitenkant van je oor en oorschelp is een vreemd fenomeen waar geen eenduidige oplossing voor lijkt te zijn. Heb jij zelf ervaring met pijnlijke oorschelpen tijdens het slapen? Laat dan hieronder in een reactie alsjeblieft weten wat jouw ervaringen zijn: hoe denk jij dat de pijn wordt veroorzaakt en heb je ook een oplossing gevonden om de pijn te verminderen? Ook vragen kun je stellen middels een reactie hieronder!

124 Reacties

  • yvonne van der weijden

   Ik heb nooit pijn aan mijn r. oorschelp tijdens het slapen of op een kunnen liggen. Het komt opeens opzetten in de oorschelp, soms ook het kleine stukje wat naar de pinnenkant van het oor gaat. De huisarts zei; ik zie niets! Punt uit. Ziet niets dus ook geen pijn. Ik was zo woedend. De vlg. dag een verwijsarts naar een KNO arts gevraagd. Een aardige vrouwelijke arts zei, nadat ze mijn verhaal hoorde; ik weet wat u bedoeld en ik hoef niet te kijken want er is niets te zien. Het zijn zenuwpijnen en daar helpen ook geen 10 paracetamolletjes tegen. Ik kreeg een zalf die verdovend werkt en tegen zenuwpijn werkt. Ben er zo blij mee.

 1. Ook ik heb pijnlijke oorschelpen. Nu heb ik bij bol.com een set oorpads voor over het oor gekocht, (die vaak gekocht worden voor een koptelefoon, om de pads te vervangen). Deze gebruik ik om mijn oor vrij te houden van het kussen en ik vind dit een fijne oplossing. Ik leg de pad op mijn kussen en leg mijn oor er dan in. Soms wordt de druk rond het oor te hoog en dan wissel ik het om met mijn andere oor. Ik slaap weer prima.

  • Het kan ook hormonaal zijn. Ik had jet tijdens mijn zwangerschap heeeel erg.

  • Had ook al jaren last van pijnlijke oren als ik op bed lag. Maar sinds ik Alka tabletten slik( die eigenlijk bedoeld zijn voor de jicht waar mijn man last van had.) heb ik nergens geen last meer van. Deze tabletten kan je oa bij de DA drogist kopen.

  • Ik word gek van de pijn en wil eigelijk gaan kijken of ze het kraakbeen niet kunnen opereren

 2. Een verzorgster had voor mij de oplossing. Ze heeft van vette watten een rondje gemaakt wat om mijn oor paste en er daarna een rolletje verband erom. Precies de goede hoogte en geen last meer! Hopelijk kunnen jullie er iets mee 🤗

 3. Hier is het opgelost. Erg last van gehad.
  Mijn oplossing bleek: je kaken ontspannen.
  Had nooit verwacht dat gespannen kaken de oorzaak hiervan was.
  Naar de oorarts en alles geweest, maar dit bleek het toch echt te zijn..!
  Hopelijk hebben meer mensen er wat aan! Succes!

  • Mag ik vragen hoe je ervoor hebt gezorgd dat je je kaken kon ontspannen? Je ligt te slapen en dan voel ik meestal niet of mijn kaken tijdens het slapen ontspannen zijn. Alle andere oorzaken heb ik kunnen uitsluiten..

   Mvg,
   Diane

 4. Hallo
  Ik ben 15 jaar geleden geopereerd (stukje kraakbeen oor ) weg laten halen)
  pijn weg! later weer op ander plek dus naar chirurg terug en weg laten halen pijn weg! Ik kon weer slapen!
  Denk 10 jaar later andere oor (inmiddels verhuist andere plaats )naar huisarts die het plekje bevroor met stikstof nooit geen last meer gehad!
  Dus zo kan het ook! Nu ben ik 74 en het begint weer aan de andere kant
  Maar dan aan de binnenkant van oorschelp
  ben op zoek naar een kussen voor mijn nachtrust
  En ga hiermee terug naar huisarts
  Vr.gr mevr van rijswijk

  • Ik heb precies dit ook. Als ik op men linker oor slaap moet ik altijd iets van een hand ertussen houden. Heb al acupunctuur gehad en dry needling maar niets helpt. Zelf denk ik doordat ik veel tandenknars het daardoor kan komen. Heb ook best een brede kaak. Maar heb t maar aan 1 kan dus als het aan het zware hoofd zou liggen zou andere kant ook moeten zijn. Dokters weten het niet. Ben ten einde raad. Iemand ideeën?

  • Ik heb hier ook al jaren last van en ik heb 2 jaar geleden denk ik een kussen gekocht met een uitsparing voor mijn oor. Sindsdien heb ik er vrijwel nooit meer last van.

 5. Ik heb ook al jaren last van hevige pijn/kramp aan de linker oorschelp. Gaandeweg heb ik een aantal dingen ontdekt die het bij mij uitlokken: manipuleren van de oorschelp en dan in het bijzonder de tragus, die kan echt vastklikken waardoor alles in kramp gaat, slapen op dat oor, lang dragen van een helm, koptelefoon of oortjes, ook omwille van de druk op dat punt, … Maar ook uitstrekken van mijn arm boven mijn hoofd, lang dragen van een sportbh met bandjes die hoog op de schouderspier zitten, met je hoofd op je arm liggen, … Volgens mij zit het probleem bij een zenuw of spier die gemakkelijk gekneld raakt en die loopt van je schouder over je nek tot aan je oor. En zo voelt het ook wanneer alles in kramp schiet, alsof er een koord samentrekt tussen schouder en oor en die koord is ineens te kort om je hoofd recht te houden.

 6. Hallo allemaal,

  Ik heb ook last van oorschelp pijn linkerkant. Bij mij is het opgelost door aan de andere kant van het bed te gaan liggen, dus plek omruilen met je partner, dit omdat je dan anders gaat liggen met je hoofd kant

 7. Eindelijk lees ik waar ik al bijna 30 jaar klachten van heb (nu 48 jaar). Meerdere malen bij een huisarts geweest en kan niets doen.
  Maakte voorheen van een zacht kussen een gat, maar nek niet fijn.
  Gek wordt ik ervan, dat ik na draaien en draaien rond 4 a 5 uur, maar uit mn bed ga en rechtop op de bank ga slapen in zithouding.
  Hopen dat er een oplossing ooit komt.

  • Ik heb al 1j geen last meer en neig het terug te krijgen wanneer ik heel erg veel stress ervaar. Het is ook begonnen in een stressvolle periode en werd erger en erger. Nu die weg is is meteen de klacht weg. Klinkt bizar, maar ben ervan overtuigd dan veel stress allerlei dingen kan veroorzaken. Ze vonden ook echt geen medisch probleem, terwijl ik echt vreselijke pijnen had (je zag het ook dat de schelp zich opzette)…. Bij mij is het stress gerelateerd!!

  • Ik heb ook al jaren last van me rechteroor. Word er ook snachts wakker van.zoek naar een goede kussen..en aan de linkerkant heb ik overdag last van spier in me nek..ik hoop dat hier een oplossing word gevonden. Ik lees ik ben niet de enige.

 8. Ook ik heb last van pijnlijke oren op mijn kussen . Heb alle soorten kussens geprobeerd . Niks helpt maar ik krijg ook een pijnlijke spier in mijn nek uitstralend naar boven op mijn hoofd . Ik haat dit zo t neemt mijn nachtrust weg en wordt er doodmoe van …..wat kan ik er nou toch aan doen ….RADELOOS ….

  • ik heb onlangs een hoofdkussen gekocht op Amazon. Het heet Blissbury pillow with eare hole. Ik slaap er al bijna een week op en het doet deugd. Geen pijnlijke oren meer. Het is wel een redelijk hard en hoog kussen(toch als je een donzen kussen gewend ben hè) maar na 2 nachten wende ik er toch aan.

  • ik heb ook hetzelfde een pijnlijke oorschelp als ik op mijn kussen lig en ook nu een pijnlijke spier in mijn nek wat naar boven gaat. Erg pijnlijk.

  • Het idee van een chiropractoor. Lijkt mij een goeie! Heb nu fysio voor nek en schouder! Mogelijk zit het toch in de spier van de nek! Succes hoor!

 9. Hallo, Ook erge last van mijn oorschelpen tijdens slapen. Mijn moeder heeft hier ook last van. Ik denk dat het toch iets met het kraakbeen wat verhard te maken heeft. Ik heb een tijd zo een m-line kussen gebruikt maar uiteindelijk vond ik het kussen niet prettig. Te hard en het gat zit veelste veel in het midden. Ik slaap juist altijd meer met mijn gezicht naar de rand om vrij te kunnen ademen. Ik heb ook een kussen gevuld met traagschuim snippers gehad en daar een gat in geknipt voor mijn oor. Maar dat was ook geen succes. Ik heb nu al tijdje een natuurrubberen kussen dat ging een tijd goed, maar de laatste tijd komt de pijn weer erg opzetten. Ik heb het aan beiden oren en weet niet meer hoe ik liggen moet.

  • Wat bij mij lijkt te werken , is de achterkant van mijn oor insmeren met Lidocoine. ( wel heel voorzichtig doen met een wattenstaafje, want als je het met je vinger doet, ga je bij de aanraking van je oorschelp door de grond.

 10. Ik heb vaak last van pijn aan de buitenkant van mijn oorschelp meestal door het liggen op een kussen
  Het helpt mij om er een koud washandje tegen aan te drukken dat geeft direct verlichting
  Ook heb ik soms spontaan last van een pijnlijke oorschelp , mijn oorschelp steekt idd ook wat uit

 11. Ik heb er al jaren last van en niets alleen ’s nachts. Het komt ineens opzetten, soms links, soms rechts, pijn in kraakbeen oorschelp. Heel storend. Dokter ziet niets. Als ik mijn hoofd flink draai, wordt de pijn heftiger, het trekt. Ook als ik mijn mond wijd open. Maar daarna volgt enige verlichting.

 12. IK HEB EEN TIP. Ik gebruik een vrij zacht kussen met vlokkerig materiaal erin. Voor ik ga liggen “graaf” ik een kuiltje voor mijn oor, iets groter dan mijn oor. Voordeel is dat de kussensloop zo ook iets indeukt. Als ik dat goed doe, dan blijft de pijn weg. Na draaien op de andere zij (waar ik niet zo lang op kan liggen) en weer terugdraaien op de oorspronkelijke kant herhaal ik het “graven”. Meestal kom ik zo de nacht door zonder pijn. De KNO-arts zei dat het kraakbeen in mijn oren wat verhard is, dat daar niks aan te doen is en: “je hebt blijkbaar een goede oplossing gevonden”. Ik ben ook nog aan het experimenteren met een stuk zacht traagschuim waar ik de vorm van mijn oor uit heb gesneden. Dat is tot nu toe nog geen betere oplossing dan “graven”.

  • Ik pomp met de binnenkant van mijn hand aan mijn oor . Met 10 min. ben ik ervan af. Hiervoor heb ik ook van alles geprobeerd zoals koude doek , warme doek. De kussen is niet de reden van mijn klacht omdat ik altijd last heb van mijn rechter oor ik lig nl. op mijn linker oor l

 13. Ik heb al jaren over gevoelige oorschelpen. Met slapen heb ik daarin tegen geen last. Maar ik kan niet langer als 20 minuten oordopjes van wat dan ook verdragen. Het baart me wel voor de toekomst zorgen. Want wat nou als ik ooit een gehoorapparaat in moet. Dat kan ik nu niet verdagen.

 14. Ook ik heb last van oorpijn als ik slaap op mijn zij. Sinds een week aan beide oren. Ik word wakker van de hevige pijn aan de buitenkant van mijn oor, die na een half uur wachten grotendeels wegtrekt. Als ik mijn oor aanraak, wordt de pijn heviger. Het voelt inderdaad als een dubbelgevouwen oor, maar dat is het niet. 3 a 4 jaar geleden toen ik er pas last van kreeg (aan mijn linkeroor) ben ik doorverwezen voor onderzoek naar het ziekenhuis. Er werd niets gevonden, dus het advies was om te slapen op mijn rechteroor of op mijn rug. Slapen op mijn rug vind ik moeilijk en als het lukt om zo in slaap te vallen, draai ik tijdens mijn slaap blijkbaar weer, waardoor ik weer eindig op mijn zij. Ik ben nu 29 jaar en ben bang dat ik er nooit van af zal komen. Al een paar dagen probeer ik op een u-vormige reiskussen te slapen (waardoor mijn oor niet in contact komt met het kussen) en zolang ik op het kussen blijf liggen, lijk ik geen pijn te hebben. Maar ik eindig weer met mijn hoofd op het matras, omdat het kussen zo klein is. Na wat reacties op internet gelezen te hebben, heb ik de M-line athletic kussen gekocht met een gat in het midden. Die komt hopelijk over een week of 2 binnen. De kussen was prijzig, maar op dit moment ben ik zo hopeloos dat ik alles over heb voor een oplossing.

  • Eindelijk lees ik waar ik al bijna 30 jaar klachten van heb (nu 48 jaar). Meerdere malen bij een huisarts geweest en kan niets doen.
   Maakte voorheen van een zacht kussen een gat, maar nek niet fijn.
   Gek wordt ik ervan, dat ik na draaien en draaien rond 4 a 5 uur, maar uit mn bed ga en rechtop op de bank ga slapen in zithouding.
   Hopen dat er een oplossing ooit komt.

  • Hallo, ik lees je bericht net, ik heb ook zo’n kussen. Eerst leek het te helpen maar na 1 jaar is het weer mis. Ik kan niet goed bij het gat liggen en kussen voelt bij de kaak en wang erg hard. Wat is jouw ervaring nu?

  • Marthy Onderwater

   Daar heb ik de afgelopen nacht op geslapen. Ik had me zo verheugd op het resultaat! Helaas heeft het niet gewerkt.

 15. Wat een verhalen, maar echte oplossingen zie ik niet. Ik heb ook jaren last van pijn aan mijn oorschelpen, maar ook van mijn hoofdhuid achterhoofd en rond mijn oren. Ik neem bijvoorbeeld bij de tandarts een extra kussentje mee omdat ik niet op die harde hoofdsteun kan liggen. Een gat in een kussen lost dus helaas niet zoveel op. Ik krijg regelmatig injecties vitamine B12 en slik magnesium. Het lijkt alsof we er mee moeten leven. Veel sterkte iedereen!

  • Vrees dat er geen echte oplossingen zijn. Vorige week na 2,5 maanden (dacht dat ik ervan af was) heb ik weer een aanval gehad. Deze keer niet van 1 of 2 dagen, maar 7 aan 1 stuk. Was om gek van te worden. Heb resterende 6 antib. tabletten genomen die ik nog had, maar dat is geen oplossing. Heb nu maar weer naar de NKO arts gebeld voor een afspraak en de apotheker raadt me aan om bij een aanval meteen naar de spoed te gaan, zodat ze mijn oor eens kunnen zien op zo’n moment. Vreemde aandoening, maar wel ondraagelijk wanneer het opkomt…

 16. Ik heb ongeveer 1x per 3 maand pijn aan 1 oorschelp. Dit heeft naar mijn mening niks met een druk op je oor te maken. Het komt bij mij gedurende de dag, ’s avonds wordt het het ergste en als ik wil gaan liggen (op rug) wordt de pijn ondraaglijk. Mijn oor aanraken is geen optie, doet erg zeer. Als ik dan een uur met mijn hoofd voorover ga hangen met mijn mond half open (ontspannen), zakt de pijn weg en kan ik gaan slapen. Heel vaag… Mogelijk iets met teveel spierspanning te maken van je nek naar je oor? Masseren helpt dan wel niet, maar ik weet ook helemaal niet waar dit vandaan komt. Ben ooit wel (10 jaar geleden) op die kant van m’n kaak geslagen… (ontwricht kaak) Maar op foto in t ziekenhuis was toen niks te zien.

  • Hallo, ik heb het gelukkig niet heel vaak, maar als ik het heb krijg ik het meestal in de middag of einde vd dag, dan doet 1 oorschelp echt heel zeer, kan hem dan niet aanraken en als ik praat of lach kan dat amper want het trekt dan helemaal door, erg pijnlijk..meestal doe ik mn oorbellen dan uit en doe er een koudcompres maar op, dat verlicht wel even..maar voordat het uiteindelijk wegtrekt duurt wel een tijd..Zelf denk ik dat het komt omdat ik snachts een draaier ben en zijslaper, dat mn oor uiteindelijk een tijd dubbel licht..ik heb zelf best grote oren die wat van mn hoofd afstaan, het is echt heel vervelend die pijn..

  • Jaren geleden had ik ook erg last van pijn aan mijn oorschelp. Een chinees natuurgenezer attendeerde er mij op dat het kwam door vochtgebrek, Ik dronk veel te weinig water. Dat helpt bij mij echt: meer water drinken. Ik sta er ‘snachts zelfs voor op.

 17. Ik ben blijven zoeken en het vermoeden zou zijn: perichondritis… het kan zijn dat ik dit opgelopen heb tijdens mijn zwemcarrière (zwemoor) en is weinig aan te doen :( is nu weer een maand geleden, maar rond kerst was het niet te harden! Vreselijke pijnen. Apotheker heeft me antibiotica voorgeschreven om die dagen door te komen en ook een soort druppeltjes wanneer ik het weer voel opkomen, omdat elke keer antibiotica uiteraard niet kan bij een uitbraak. Ze gaat proberen die druppels in een zalfvorm te maken om de pijnen te verlichten. Ik duim dat het nu wat langer wegblijft… perichondritis is kraakbenige ontsteking en is chronisch :((

 18. Ik heb al jaren last van oorpijn tijdens het slapen. Ik heb ook wat uitstekend kraakbeen. Ook krijg ik oorpijn tijdens bellen of het dragen van een koptelefoon. Frustrerend, heb al zoveel geprobeerd qua kussens en niets helpt. Ik ga ook eens een kussen met een gat proberen, dank voor alle tips. Fijn dat er meer mensen zijn, dacht altijd dat ik gek was!

  • Ik dacht ook dat ik de enige was totdat ik het besprak en mijn moeder en zus het ook herkenden. Ik slaap nu op een gekocht kussen met gat er in. En heb er zelf nog meer foam uit weggesneden.

  • Ook ik heb last bij slapen, oordopjes en koptelefoon. Veelal slaap ik met mijn hand in een hoefijzer vorm rondom mijn oor. Dan raakt mijn oor het kussen of matras niet

 19. Toortsbovenbeen Reageer

  Sinds een jaar heb ik pijn aan mijn rechter oorschelp als ik ga slapen. Het duurt een paar minuten en dan begint de pijn. Als ik mijn hoofd oplicht is de pijn direct weg. Ik maak een kuiltje in mijn kussen, maar dan komt de druk op het gedeelte wat mijn hoofd ondersteund te staan en dan zakt het weer in. Zo doende kom ik dus heel slecht in slaap en duurt het wel 1 1/2 uur voor ik eens in slaap val. Op mijn linkerkant kom ik echt niet in slaap, evenmin op mijn rug. Wat is de oplossen?

  • Dit herken ik precies zo! Ik heb in een eerdere reactie verteld dat ik een kussen met gat gekocht heb. Het tijk heb ik weggedaan. Te stug. Ik heb het gat groter gesneden. En er een rekbaar hoesje omheen gedaan. Werkt goed.

  • Ga het proberen met echte schapenwol! 2 plakken op elkaar zo groot al een washandje dan een gleuf voor het oor middenin. Dat lig je op het wil en in de gleuf is het oor! Ik ga het proberen!😂😂😂

 20. Omdat ik al jaren last heb van de buitenkant van m’n oren slaap ik altijd met m’n hand onder m’n gezicht zodat m’n oor vrij ligt. Ook ooit naar de huisarts geweest maar die kwam ook niet verder dan een kussen met een gat. Dat heb ik geprobeerd maar gat was te klein. Omdat ik de laatste tijd veel meer last kreeg en ook een pijnlijke nek ben ik gaan zoeken op internet en ben ik blij te zien dat ik niet de enige ben met dit probleem. Als ik alles zo lees denk ik dat het probleem misschien met m’n kaken te maken heeft. Ik klem ’s nachts waarschijnlijk. Ik ga in elk geval maar eens naar de huisarts.

  • Probeer een tempura queen en voor het oor lont wol van het schaap! Neem een stukje zo groot als een washandje ( je kunt lont wol uit elkaar trekken) , neem 2x en maak een gleufje voor het oor! Leg dat als bescherming op het kussen waar het oor komt!

 21. Oorpijn is heel erg vervelend. Ik heb er een tijdje ook last van gehad, gelukkig is dat verholpen door oor druppels te gebruiken van de arts. Ik slaap ook op mijn zij en ik voel dat mijn oor soms pijn heeft dat gelukkig wel niet lang aanhoudt. Dank je wel voor de tips.

 22. Pijn aan oorschelpen als ik op mijn rug slaap of boekje lees op mijn zij minder, ook achterhoofd doet heel veel pijn als ik op kussen lig, krijg er ook hoofdpijn van, ben huisarts geweest moest antibiotica slikken maar geen effect was geen ontsteking, dermatoloog crème voor eczeem maar zei ook daar komt de pijn niet vandaan, foto’s nek laten maken was versleten, vijftien jaar geleden ook al nu manueel therapeut voor nek nog steeds pijn, wel erger als ik heb lopen sjouwen ben 74 jaar, niemand weet iets lijkt wel zenuwpijn, en veel pijn als ik aan oorschelpen kom

  • Heb dezelfde pijn gehad, nek met uitstraling naar mijn achterhoofd, ook oorschelp links. Ben bij een pijnkliniek terecht gekomen en met injecties is het goed verholpen. Echt niet langer meelopen, vragen om verwijzing. Late reactie, zie nu pas dit forum. Misschien ben je inmiddels al van de pijn af?

 23. Bij mij hebben ze een stukje kraakbeen verwijderd in mijn oorschelp (huid open, kraakbeen ‘afschaven’ en huid weer dicht). Het heeft jaren geholpen, maar ik begin weer last te krijgen. Ik ga nu eerst een ander kussen proberen en als dat niet helpt dan is ‘schaven’ de volgende stap (kraakbeen kan namelijk groeien). Bij mij heeft het echt lange tijd geholpen ! Succes !

  • Het zou soort artrose kunnen zijn, kraakbeen afname. Met juiste voeding en supplementen jan je zit vertragen, misschien tegen gaan. Ik zou naar goede orthomoluculair arts gaan met bio-resontantie meet apperatuur om je te laten doormeten. Veel kennis v voeding en natuurgeneeskunde moet deze arts ook hebben. Succes!

  • Het zou soort artrose kunnen zijn, kraakbeen afname., of bacterie n je lichaam die kraakbeen aantast. Met juiste voeding en supplementen, natuurlijke medicatie kan je dit vertragen, misschien tegen gaan. Ik zou naar goede orthomoluculair arts gaan met veel ervaring, bio-resontantie meet apperatuur om je te laten doormeten hoe het zit met je vitamines en mineralen, of je te korten hebt aan bepaalde stoffen. Dit is niet altijd in bloed onderzoek te zien. Veel kennis v voeding en natuurgeneeskunde moet deze arts wel hebben. Succes!

 24. Ik slaap al een tijd heel slecht, vanwege pijn aan beide oren. Heb sinds vannacht mijn oorlellen met een pleister aan mijn gezicht geplakt en heb heerlijk geslapen, eindelijk!!! Je voelt namelijk niet dat je oorlel dubbel gaat in je slaap en dat knelt de boel af!!!

  • Wat een goede tip en eenvoudige oplossing, dankjewel voor het delen! Had je dan ook vooral pijn bij je oorlellen, of deden je hele oren pijn?

 25. Op pijnlijke oorschelp. Weken last van gehad. Uiteindelijk 3-5 dagen iedere avond met een ijsklontje in een plastic zakje het oor gekoeld en gemasseerd. Nb zorg dat het niet te koud wordt. Een ibuprofen voor het slapen en op andere oor liggen. Klachten zijn verdwenen.

 26. Hoi, dit is zoooooo herkenbaar! Ik ben een echte zijslaper en word al zeker 5 jaar elke nacht wel een paar keer wakker door pijnlijke oren. Het lijkt op slechte doorbloeding, want als ik op mijn andere zij ga liggen komt de doorbloeding met hevig prikkende tintelingen weer op gang. Dit herhaalt zich dan weer met het andere oor en zo kom ik draaiend de nacht door. Koptelefoon doet op een gegeven moment ook zeer. Oordopjes verdraag ik niet. Fietsen met wind zorgt al zeker 25 jaar voor pijnlijke oren (wel een heel ander gevoel dan met slapen) en veroorzaakt hoofdpijn. In de winter daardoor altijd mijn oren bedekt, in de zomer dan toch maar een (lichtgewicht) koptelefoon op. Sinds een jaar of 5 een lichte vorm van tinnitus (gelukkig geen piep, maar een soort brom in mijn linkeroor). Gelukkig niet constant en ook nog niet heel storend. Ik ben met dit alles nog nooit naar de huisarts geweest. Allemaal veel te vaag naar mijn idee. Ik vind het wel heel prettig om te lezen dat ik niet de enige ben met deze klachten! ???? Misschien voor de zekerheid toch eens vitamine B12 laten controleren… En op zoek naar een ander kussen. Wellicht één met een gat in het midden!

  • Ik heb een m line kussen met een gat in het midden in het begin ging het goed maar helaas is de pijn weer terug en voel de randjes van het kussen

  • Dat is flink balen zeg! Is het wellicht mogelijk om het gat groter te maken of is dat ook niet de oplossing?

  • Ik duw een kuiltje op de plek van m’n oor in het kussen. Zo lig m’n oor in het kuiltje. Bij omdraaien doe ik het inmiddels automatisch op de plek van m’n andere oor. Geen pijn meer van m’n oorschelpen.

 27. Mijn ene oorschelp geeft een hevig gloeiend gevoel. Heeft op die plek ook een verdikking. Bij mij heeft het niets met slapen of met mijn kussen te maken want het begint halverwege de dag en ’s avonds wordt ’t erger. Het gaat weg en komt weer terug. Geen wondje te zien. Mijn andere oorschelp heeft het nu ook maar in mindere mate. Krabben en knijpen maakt t alleen maar erger. Ik doe appelazijn op twee reinigingswatjes, heel nat, en die vouw ik over mijn oorschelp, dat verlicht en koelt af. Kalmerende gel voor insectenbeten helpt ook. Helaas gaat het er niet van over maar ik ben al blij met verlichting want t is echt onhebbelijk. Is er al iemand waarbij deze klacht is verdwenen?

  • Ik heb ook af en toe hevige pijn aan mijn linker oorschelp. Soms straalt die pijn ook uit naar mijn kaak. Bij mij heeft het ook niets met slapen te maken. In elk geval kan ik mijn gezicht dan aan de zijkant bij m’n oor niet aanraken, zelfs een crème op m’n gezicht smeren is te pijnlijk. In het begin dat ik deze klachten had (al jaren), gingen ze na een paar uur over, maar nu kan het tot een aantal dagen duren voor het overgaat. Ik ben hiervoor naar de KNO-arts geweest, die heeft me doorgestuurd naar de kaakchirurg, die me vervolgens heeft verwezen naar een kaakfysio. Mij is toen een splint aangemeten die ik ’s nachts moet dragen tegen tandenknarsen. Hoewel de fysio even leek te helpen, bleef ik toch met enige regelmaat deze pijn krijgen. De splint draag ik elke nacht, maar toch komen de klachten terug. Gisteren ben ik weer naar de kaakchirurg gegaan en (het klinkt stom, maar toch) ik was blij dat ik op dat moment pijn had, want dan kon ze beter beoordelen waar het vandaan kon komen. Nu denkt ze dat de pijn mogelijk van mijn spieren of zenuwen afkomstig is, en heeft ze me doorgestuurd naar een gnatholoog. Heb half juni een afspraak, dus ben benieuwd wat daar uit gaat komen. Als iemand nog tips heeft, dan lees ik het graag.

  • Hi Kaatje, ik heb dezelfde klacht aan 1 oor. Zeer pijnlijke steken die zomaar opkomen na 1 maand of soms 2 maanden. Verdwijnt weer alsof er niks aan de hand was na een nachtje slapen/afzien…Heb het al laten onderzoeken door NKO, ook de kaak al onderzocht. NIks te zien. Ik krijg het ook zo moeilijk uitgelegd omdat niemand het kent…eens kijken of jouw tips helpen, maar ik denk dat het toch ergens vandaan moet komen dan? :(

  • Beste, heb vergelijkbare issues, komt meestal gedurende de dag opzetten de pijn. Van de huisarts heb ik 2 jaar geleden hormoonzalf gekregen als ik dat erop smeer bij de eerste meldingen van pijn dan wordt het soms onderdrukt en gat meestal weg. De zalf is niet iets wat ik vaak wil gebruiken maar het helpt aardig. Meestal 2 dagen last met veel pijn dan gaat het weg, straalt soms door naar kaak. Huisarts vertelde mij dat het chronisch was en ik ermee moet leven ….

  • Hi Bert, klinkt als net hetzelfde hoor. Welke hormoonzalf is dat? Mijn apotheker zei ook vermoedelijk zenuw die opspeelt, chronisch en inderdaad mee leren leven. :( Het blijft iets vreemds, maar al “blij” dat er nog anderen zijn, want als ik het uitleg aan de KNO of… begrijpen ze me precies niet.

  • Bij mij is het heel verschillend wanneer ik pijn heb aan mijn oorschelpen. Meestal alleen ’s nachts maar soms ook overdag. ’s Nachts kan ik wakker worden van de pijn en dan kan ik het oor bijna niet aanraken. Overdag kan het de hele dag licht tintelen. Ik heb er al jaren last van. Ik heb het idee dat de pijn erger wordt bij verandering van mijn hormonen. Ik graaf elke avond een kuiltje in mijn met veren gevuld kussen zodat niks mijn oor aanraakt. Een kussen met een gat erin heb ik geprobeerd maar het gat was veel te groot. Mijn hoofd zakte er helemaal in. En dan zit er toch weer een kussensloop omheen anders mocht ik het kussen niet uitproberen en dat raakt mijn oor weer aan, dus al met al geen succes voor mij. Ik gebruik geen oordopjes of een koptelefoon want dat doet al vlug zeer en een mondkapje met elastiekjes achter de oren is voor mij meestal een ramp. Dat had ik nog wel eens nodig voor mijn werk. Dus andere mondkapjes aangeschaft met touwtjes die je op je achterhoofd vast strikt. Ik ben ooit bij de huisarts geweest maar de klachten zijn zo vaag dus is er niks mee gedaan.

 28. Is er ook iemand die pijnlijke oorschelpen krijgt door de wind? Zodra ik jets teveel wind vang of de Oren the koud worden heb ik vreselijke pijn welke daarna overgaat in hoofdpijn vanuit de slapen. Zelfs op het strand heb ik daar last van en moet mijn Oren dus altijd beschermen. Ook verdraag ik geen oordopjes in bed. Erg lastig met een snurkende partner. Wie herkend dit?

  • Heb dit probleem ook al jarenlang. Gebruik van oortjes zijn pijnlijk. Fietsen vind ik drama, heb je namelijk altijd windvang. Het minste last ervaar ik in de winter omdat je dan niet voor gek loopt met muts of hoofdband. Helaas heb ik nog steeds geen oplossing. Fysio hielp niets. Heb eigenlijk ook zomers zelfs een hoofdband nodig als er wind is. Heb ook niets met het fenomeen: lekker ff uitwaaien. Ik haat de wind. Sorry voor iedereen die er wel van houdt. Ook wordt ik meerdere malen ’s nachts wakker met oorpijn. Ben een echte zijslaper. Ben nog steeds op zoek naar ’t juiste hoofdkussen. Of ik deze ga vinden vraag ik mezelf af. Tips zijn altijd welkom.

  • Ja ik ondervind ook last van koudere wind maar niet alleen op de oren, ook op armen benen nek kortom op alle lichaamsdelen welke niet door een dikke jas worden bedekt. Dit is een koude allergie en daar is werkelijk niets aan te doen volgens mijn allergoloog.

  • Ik heb earbags die me helpen de wind te verdragen. Die vallen niet op en heb ik altijd bij me. Tip!

 29. Heb al zeker een jaar lang last van pijn aan mijn oorschelpen en u zelfs ook overdag. Door eerst een tijd bij de huisarts van het kastje naar de muur gestuurd te zijn heb ik om een verwijzing naar een kno arts gevraagd. Hier aangekomen heeft hij me al heel snel doorgestuurd naar de reumatoloog. Deze heeft polychondritis vastgesteld een soort reuma van het kraakbeen van het oor. Helaas ongeneeslijk dus nu aan de ontstekingsremmers maar ook die helpen nu niet meer. Mijn oren zijn dan ook pijnlijk tijdens het slapen en soms zelfs last van bloemkooloren helemaal rood en opgezwollen. Inmiddels op aanraden van een homeopathische arts ook extra vitamine en D gaan gebruiken. Nu maar hopen dat dat wat doet. Want je wordt er soms moedeloos van.

  • Ik smeer voltaren emulgel….. Werkt verkoelend en pijnstillend

  • ik heb voor mijn man een ovaal kussentje gemaakt en de opening iets groter dan zijn oorschelp en dit helpt toch wel wat .

 30. Ik ben bij de huisarts geweest voor de pijn in mijn oorschelp. Ik dacht zelf dat het te maken had met fibromyalgie, dat 2 jaar geleden bij mij is geconstateerd. Volgens de huisarts heeft het daar niets mee te maken, maar ik heb mijn twijfels.

 31. Ik word zo af en toe wakker van pijn in mijn oorschelp. Meestal is omdraaien genoeg om er vanaf te komen. Op een gegeven moment ontdekt dat het helpt om mijn oor nat te maken (met speeksel). Sinds ik een tempur kussen heb, heb ik geen last meer.

 32. Greet Beukenkamp Reageer

  Zelf heb ik een paar maal per jaar vreselijke pijn langs de randen van mijn oren. Alsof iemand met een schaar de randen er vanaf heeft geknipt. Vaak links. Ik slaap meestal op mijn rechterzijde. Ook heb ik geen piercings of oorbellen. Ik heb ontdekt dat een paar maal per dag insmeren met Voltaren crème goed helpt. Meestal is het dan de volgende dag over.

  • Allereerst verbaasd het mij dat veel mensen kampen met het zelfde probleem.
   Ik heb er nu 2 jaar last van en als me oor dan slaapt prikkelt het zo hevig als je er op drukt nog erger wordt.
   Ik bel ook elke dag met een headset daar ligt het denk ik ook aan en de doorbloeding daarom masseer ik me oren paar keer in de week.
   Heb het door een masseuse laten door vorige week zij wist precies de gevoelige plekjes te raken heerlijk!

  • Plak je die Allevyn dan op je oor? Of lig je er alleen op?

 33. Heb al 15 jaar regelmatig zeer pijnlijke oorschelpen, doe al jaren plukken watten in oren wanneer ik buiten ga; door wind voorkom ik de pijn, echter als ik dit vergeet had ik voorheen baat bij panotile oordruppels en later zure oordruppels. Afgelopen zondag had ik tot woensdag hevige pijnexplosies en ben naar huisarts gegaan zonder veel hoop op oplossing. Ik kreeg AFFUSINE 20 mg crème welk ik in en rondom de oorschelp aan moest brengen. Het wonder gebeurde; na 1 maal verdween de pijn na 5 uur geheel! Heb restant van de tube in kleine plastic cupjes verdeeld en in de diepvries gedaan, welke de fabrikant afraadt omdat hier geen onderzoek naar is gedaan, zij hebben geen kleine tubes. Naam van de fabrikant is Basic Pharma Manufacturing BV Geleen.

 34. Misschien dat een boekweitkussen een uitkomst is. Je maakt een kuiltje voor je oor. Mij helpt het. Erg fijn kussen, ook voor nekklachten. Het knispert maar dat went snel als je je oor daardoor niet meer voelt.

 35. Boudewijn Visser Reageer

  In tegenstelling tot de meeste reacties heb ik ’s nachts totaal geen last, alleen overdag. Ik heb, de ene keer wat meer dan de andere, zeer regelmatig pijn aan de bovenrand van mijn linkeroor. Soms behoorlijk hevig. Geen enkele door mij bezochte dokter herkent het. De pijn wordt sterker als ik mijn hoofd naar beneden richt (boek lezen dat op mijn schoot ligt). Als ik mijn hoof wat opricht wordt het minder. Herkent iemand dit?

 36. Sinds, pak ‘m beet, n goed jaar heb ik last van pijnlijke oorschelpen. De huisarts kon mij niet echt helpen en verder dan wat karig advies (slaap dan maar op je andere oor) kwam ze niet. Tot overmaat van ramp begon ook het andere oor pijnlijk te worden. Daar ik niet of nauwelijks op mijn rug kan slapen had ik dus een groot probleem! Maar ik heb een oplossing gevonden wat voor mij goed werkt en dat in totaal voor nog géén 5 euro. Het is in de vorm van een gastendoekje (de mijne is ca. 54cm*35cm) die ik aan de korte zijden (35cm) aan elkaar genaaid heb. Het resultaat kun je oprollen waardoor je een ring krijgt van, in mijn geval, ca. 20cm doorsnede buitenring. Met een binnenring, als uitsparing voor het oor, van ca. 10cm en met een dikte van ca. 5cm. Het enige nadeel is is dat het los op je kussen ligt, of waar je dan ook van plan bent te slapen. Zodat je, als je een woelige slaper bent, de ring gedurende de nacht nogal eens kwijt zou kunnen zijn. Maar, daar staat tegenover dat het vele malen goedkoper is dan een kussen; heel gemakkelijk te wassen én ook nog eens zeer compact is! ‘Uitgerold’ neemt het, bijvoorbeeld in je koffer, niet meer ruimte in dan ca. 35*27*1cm.

  • Slimme oplossing zeg! Met een beetje creativiteit kun je inderdaad ook een heel eind komen. :)

  • Ik ga morgen proberen met zo’n reisnekkussentje. Naai ik uiteinde aan elkaar… Heb ik een soort van gat… Wat een gedoe zeg… Ik ben blij te lezen dat er meer zijn. Ik word er gek van…

 37. Ik heb regelmatig pijn aan m’n oorschelp, alleen rechts, het is een zeer intense pijn die verergert als ik m’n oor aanraak en bepaalde bewegingen met m’n hoofd maak waardoor er meer druk op m’n oor ontstaat. Het verschil met de meeste verhalen hier is dat ik het bijna altijd overdag heb en het duurt vaak niet langer dan een half uur. Ik heb de schuld altijd aan m’n oorpiercing gegeven, want sinds die tijd heb ik er last van en alleen aan dat oor. Nu heb ik tijdelijk de piercing eruit gehaald, maar nog steeds last. Ik ben benieuwd of meer mensen zich herkennen in mijn verhaal.

  • Hier ook al enkele jaren last van een pijnlijke oorschelp. Weliswaar niet het hele jaar door maar met momenten. Sinds enkele dagen heb ik het zowel ’s nachts als overdag. Volgens mijn dokter is het afkomstig van serieuze spanningen in mijn nek dat door trekt naar m’n oorschelp. Moet nu 5x naar de osteopaat gaan. Laten we hopen dat dit helpt. :-)

 38. Al vele jaren heb ik last van pijn in mijn oorschelpen ook door mri scan geweest enz maar sinds een jaar of 3 / 4 word ik door een acupunctuur succesvol behandelt, ik moet wel bijna wekelijks ernaar toe maar ik heb het er echt voor over.

 39. Fijn om te lezen dat ik niet de enige ben met deze vage klachten. Sinds een jaar ongeveer steeds last van m’n oren, slapen wordt steeds minder leuk zo deze manier. Ik wilde inderdaad weten of er een kussen bestaat met uitsparing en die bestaat zo te lezen! Hebben degene die er ervaring mee hebben er profijt van?

  • Ik heb zo’n kussen met een rond gat in het midden ook gekocht bij Beter Bed. Het was niet goedkoop maar heeft wel tijdelijk geholpen. Helaas krijg ik nu ook met dit kussen pijn aan m’n oorschelpen. Heel vervelend dus ben ik weer op zoek naar een nieuwe oplossing.

 40. Hallo , heb eindelijk eens opgezocht wat ik voel. Zoveel pijn aan mijn oorschelp. Ik durf mij bijna niet te draaien . Wat ik erover gelezen heb klopt wel. Heb in de winter ook last van witte vingers, ik heb ook cysten in mijn borsten. Iemand zei tegen mij dat dit slechte bloedsomloop is. AD vitamine heb ik ook te kort. Als ik zo zit te denken, deze zomer heb ik geen witte vingers gehad buiten gisteren. En nu deze nacht had ik dus die oren er ook weer bij. Vandaag ga ik eens naar een kruidenwinkel en iets kopen voor betere bloedsomloop. Ben benieuwd . Volgende maand zeg ik resultaat . Bedankt alvast voor de site

  • Veel succes met het vinden van een oplossing tegen pijnlijke oorschelpen! Zijn je vingers alleen wit of voelen ze ook erg koud aan? Wat bij mij op dat gebied goed werkt is zoveel mogelijk voorkomen dat je oren/voeten/vingers afkoelen en koud worden. Doe dus iets warms aan je voeten zodra je uit bad/douche komt, draag sokken in bed en doe buiten op tijd handschoenen aan etc. Als mijn vingers/voeten eenmaal koud zijn, dan is het echt heel lastig om ze weer opgewarmd te krijgen, dus ik focus me op warmte vasthouden. :) Laat je het weten als je iets gevonden hebt om je bloedsomloop te verbeteren en de pijn aan je oren ’s nachts te verhelpen?

  • ik heb precies hetzelfde, wordt er niet iedere nacht maar wel regelmatig wakker van en het is idd heel pijnlijk maar de pijn zakt langzaam weer weg als je je hoofd optilt. Ook heb ik cystes en bijna altijd koude voeten dus denk inderdaad dat het zeker met de bloedsomloop te maken kan hebben….

 41. Hallo allemaal, kamp ook al een tijd met pijnlijke oorschelpen tijdens het slapen. Wordt er wakker van en heb dan het idee dat de druk er op te hoog is geweest en gaan weer een ander kussen proberen, een aqua pillow. Hoop dat dit helpt want het stoort me in mijn slaap.

  • Ik ben erg benieuwd naar je ervaringen met een aqua pillow. Hopelijk is dat de oplossing voor jou! Houd je ons op de hoogte?

 42. Kerstin de Vries Reageer

  Sinds een paar jaar heb ik last van mijn oorschelpen tijdens het slapen. Elke 2 uur werd ik wakker van de pijn en knalrode oren s’morgens. Ook heb ik een stuk kraakbeen laten verwijderen, echter zonder resultaat. Ik werd er hopeloos van. Verschillende kussens uitgeprobeerd, maar niets hielp. Sinds een jaar slaap ik weer zonder pijn. Namelijk door een kussen die ik zelf gemaakt heb. Ik heb een kussensloop laten maken in een U vorm en een Tempur kussen voor 2/3 door de helft geknipt. Kussen in de U vorm kussensloop doen en de 2 uiteinden aan elkaar knopen. Gehele oor ligt vrij zodat je niet meer wakker wordt van de pijn. Maar wel het gevoel hebt dat je hoofd op een kussen ligt. Nog steeds kan ik niet op een normaal kussen slapen, maar ik ben enorm geholpen met deze creatieve oplossing. Mochten jullie vragen hierover hebben, dan hoor ik het graag.

  • Wat slim zeg! Ik ben momenteel zelf nog een natuurlatex kussen van het merk Dixxius aan het proberen… Tot nu toe redelijk hoopvol. Mocht dat niets worden, dan ga ik zelf ook aan de knutsel. :) Wat voor Tempur kussen heb je precies gebruikt? Of maakt dat niet zoveel uit?

  • Een tempura reiskussen werkt ook. Is een u vorm en je kunt de tempura minder hoog maken door er een laag af te snijden.
   Zijn soms goedkoop bij Xenos.
   Ik koop regelmatig zo’n reis kussen als ik ze zie liggen voor een prima prijs.
   Het is even wennen qua hoogte maar neemt de druk zeker weg van je oor.

 43. Ik ga deze week foam kopen en ga daar een uitsparing ter grootte van mijn oor uitsnijden en het zo eens proberen…

 44. Ik heb ook al vele jaren last van pijn aan de oorschelp. In het verleden al een paar keer bij de huisarts aangekaart, maar die weten er ook geen raad mee. Ik ben erachter gekomen dat een oordopje in het desbetreffende oor voor mij een prima oplossing is. Dan heb ik er geen last meer van. Dit is trouwens de eerste keer dat ik het op internet opzoek. Wel een opluchting dat ik gelijk bij de eerste site er al achter kom dat ik niet de enige ben met deze ‘vreemde’ oorklacht.

  • Ja, dat vond ik ook een opluchting. Mensen snappen niet wat je bedoelt…

 45. Dag, herkenbaarheid is altijd prettig. Dat je niet de enige bent, in dit geval met gevoelige oorschelpen. Ik ben wel benieuwd wat voor soort kussen anderen hebben. Ik had een tempur-kussen, maar sinds gisteren een andere, ook traagschuim, uit de aanbieding van Auping. Werd ik vannacht nog niet heel gelukkig van. Maar ik geef het nog een kans. :D

 46. Dank voor dit artikel. Het beschrijft uitstekend wat ik al jaren meemaak en maar weinig mensen begrijpen! Ik krijg pijn aan mijn oor bij het langdurig dragen van een grote koptelefoon, lange telefoongesprekken en regelmatig bij het slapen. Ook kan ik soms last hebben van iets wat ik haarpijn noem. Wanneer ik mijn haar dan een andere richting op wil doen, doet dit vreselijke pijn. Ik krijg ook pijn aan mijn heup tijdens het slapen inmiddels en lig dus veel te draaien tijdens de nacht. Andere artikelen die ik erover lees wijzen wel eens naar fibromyalgie of andere vormen van reuma.

  • Hoi Paul, Ik gebruik geen supplementen. Ik weet eigenlijk niet of ik gecontroleerd ben op B12 tekort. Ik ben momenteel zwanger en dan checken ze dat geloof ik wel. Ik ga het nakijken. Denk je dat het daarmee te maken heeft?

  • Dat zou in theorie kunnen, maar dat hoeft geenszins. Er zijn heel veel mogelijke oorzaken van zenuw-gerelateerde klachten, waaronder beknelling / afknelling van een zenuw, vormafwijkingen van het lichaam, problemen met de bloedsomloop en daadwerkelijke zenuwafwijkingen… Maar ook een vitamine B12-tekort (wat veelvuldig over het hoofd wordt gezien) kan gelijksoortige zenuwproblemen (zenuwpijn, zenuwtintelingen e.a.) teweegbrengen. En een overschot aan vitamine B6 eveneens, hetgeen kan optreden door bepaalde voedingssupplementen… Voor zover ik weet wordt B12 (in tegenstelling tot B11) niet standaard gecheckt tijdens de zwangerschap, maar de kans is inderdaad wel relatief groot; bij zwangeren worden –overigens terecht– bijna alle bloedwaarden beter gecontroleerd. Ik ben benieuwd… Veel geluk met je zwangerschap!

  • Hoi Sarah, die ‘haarpijn’ en heuppijn tijdens het slapen herken ik ook heel erg! Super vreemde klachten, hè. :( Bij mij wordt dit alles (helaas?) niet veroorzaakt door een vitamine B12-tekort, dus de klachten blijven erg vaag. :( Ik heb al wel jaren een onverklaarbaar ferritine-tekort, dat is het eiwit dat zorgt voor de binding van ijzer. Mijn ijzergehalte zelf is echter binnen de normen. Mocht jij de oorzaak van je klachten ooit achterhalen, wil je het dan laten weten? Fijne zwangerschap!

  • Ik heb dat dus ook, die oorschelpen, maar ook de heupen schouders en witte vingers (Raynaud). Ik heb inderdaad een dramatisch vitamine B12-tekort en ook mijn ferritine reikt niet verder dan 3. Hemoglobine schommelt heel erg. Volgens artsen zijn dit maar vage klachten waar je mee moet leren leven en staan niet open voor de B12-optie. Ondertussen zit je dus wel nachten op met ontplofte oorschelpen en pijn in je hele lijf. Ik heb nu zelf geëist dat er B12 gegeven gaat worden, in de hoop dat het langzaamaan beter gaat worden. B12 is zo belangrijk maar wordt door artsen compleet genegeerd.

  • Beste Bianca, Een kundig en verantwoord arts ziet de impact van een aanzienlijk vitamine B12-tekort absoluut in. Als jouw (huis)arts jouw vitamine B12-tekort niet serieus neemt, stap dan over op een andere arts. Zie desgewenst ook dit artikel: Vitamine B12-tekort: klachten, behandeling & supplementen… Overigens is Sabrina ook bekend met Raynaud…

  • Hey Sarah, jouw reactie is zeer interessant, ik heb namelijk ook regelmatig last van haarpijn. Het wordt altijd op lachen onthaald, blijkbaar kampt niemand in mijn vriendenkring met dit probleem en vaak wordt ik onthaald op mild hoongelach of grapjes in de stijl van heb je niet teveel gedronken. Erg vervelend. Na het lezen van alle andere reacties ontwaar ik toch een patroon. Pijnlijke oorschelp tijdens het slapen, haarpijn, koude vingers en tenen etc. Ik heb het allemaal, ook werd 2 jaar geleden vastgesteld dat ik voor mijn leeftijd – intussen 49 – al iets teveel artrose heb in knieën, heupen en ellebogen. Soms word ik er een beetje moedeloos van. Maar ik voel me ook gesterkt door alle reacties, ik weet nu dat ik toch niet zo’n rare vogel ben, haha.

  • Sinds mijn schildklier slechter ging werken kreeg ik ook nachtelijke oorpijnen. Ik slaap nu met foamdoppen in en meestal op m’n rug. Zolang het kussen niet tegen m’n oren aan komt gaat het goed. Al jaren last van de wind in m’n oren en een koptelefoon en lang aan de telefoon gaat ook niet. Ik heb ook tinnitus en hyperacusis, vitaligo, vitamine B12 maakt m’n lichaam ook niet meer aan, spierkramp en spierzwakte en m’n schildklier werkt helemaal niet meer. Ook zet m’n lichaam de T4 niet goed meer om in T3. Slik ook vitamine D3, magnesium, zink en selenium. Heb nu een kussen met neksteun en dat gaat goed.

  • Hoi ik heb ook wel eens haarpijn, mer de juiste shampoo heb ik weinig last. Maar als mijn haar een andere richting op gaan nadat het een tijdje vast heeft gezeten kan dat echt pijnlijk zijn. Gevoelige hoofdhuid dacht ik altijd

 47. Ik heb al 3 jaar last van mijn rechter oorschelp, ben al door de MRI scan geweest, uitgebreide gehoortest gehad (bleek ik rechts in de lage tonen al lichtelijk doof te zijn), 7x een antibioticakuur gehad (wat totaal niet helpt) en ben het nu wel beu om iedere keer naar de huisarts te gaan… Mijn oorpijn is meer een stekende pijn, ben dan ook die 4/5 dagen doof aan het oor en duurt dus zo’n 4 – 5 dagen, dan is het over om vervolgens soms al na enkele weken of maanden terug te komen… Niemand weet wat deze oorschelppijn is en ik wordt er gek van… Ik dacht aan de ziekte van Ménière, maar volgens de specialist was dit het niet… Kan iemand mij hiermee helpen… ben beetje radeloos… B.v.d. Chantal

  • Ik heb ook al heel lang last van zeer pijnlijke oren en werd plots doof. Bij mij is de diagnose Relapsing Polychondritis gesteld. Kijk maar eens op internet of het past bij jouw klachten.

  • Ik ben hier paar x al aan geopereerd en geen pijn meer
   Jaren later begon de andere kant van oor en heeft een andere huisarts het met stikstof bevroren (was pijnlijk) maar kon weer slapen nu 15 j later begint het weer ben 74 jaar mevr j v rijswijk

 48. Ik heb al zolang last van pijn aan de buitenkant van m’n oor! Vanmorgen weer opgestaan met oorpijn! Vreselijk, mijn dokter vertelde me dat ik mijn kaak overbelast had en gekneusd omdat ik teveel kauwgum kauw aan die kant. Wat een onzin, maar ik trapte er wel in. Ik zou hiermee zelfs naar een fysio moeten gaan?! Het is dus iets wat ik schijnbaar niet kan verhelpen. ???? Maar het goed wel heel erge pijn. En duurt als ik opsta ook nog wel een uurtje voordat de pijn weg is.

 49. Mijn huisarts heeft de plek aan mijn oorschelp 2x behandeld met stikstof wat niet afdoende was. Ook kreeg ik het advies om een likdoornpleister op de plek te plakken, geeft ’s nachts enige verlichting, maar de pijn aan buitenkant oor / oorschelp is pijnlijk en hardnekkig.

  • Ik heb er ook jaren last van gehad. Al 101 kussens geprobeerd en uiteindelijk het enige kussen waarbij ik geen last heb is het Emma kussen. Kussen bestaat uit 3 lagen die je zelf naar wens kunt indelen. Je kunt er ook voor kiezen om bijv. maar 1 of 2 lagrn te gebruiken. Prijzig kussen maar na jaren eindelijk geen pijnlijke oorschelpen meer :-)

 50. Deze pijn kan, in combinatie met andere klachten, ook wijzen op Relapsing. De reumatoloog kan er uitsluitsel over geven.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.