pijn buitenkant oor tijdens slapen

Pijn buitenkant oor & pijn oorschelp door slapen op kussen

Pijn aan de buitenkant van je oor en oorschelp kan voorkomen bij zijslapers die plat met hun oor op het kussen liggen. Deze pijn komt ’s nachts opzetten en wordt omschreven als hevige, kloppende pijn aan de buitenkant van het oor en de oorschelp (buitenoor). Het betreft oorpijn die waarneembaar wordt nadat je een tijd met je oor op het kussen hebt gelegen en vaak al in slaap bent gevallen. Dit is dus geen traditionele oorpijn in het oor/oorkanaal of bijvoorbeeld een oorontsteking, maar echt spontane pijn aan de oorschelp, het kraakbeen en de buitenzijde van het oor zonder duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een wondje of knobbeltjes (chondrodermatitis nodularis helicis).

Deze vorm van oorpijn verdwijnt overigens ook weer zodra je een tijdje opstaat of op je andere zij gaat liggen, echter kan je oor aan die kant dan juist weer pijn gaan doen. Al met al kan het je nachtrust flink verzieken. Pijn aan de oorschelp en buitenkant van je oor kan zelfs zo heftig zijn, dat je er ’s nachts wakker van wordt. Nog vervelender: het is niet ongewoon dat de pijn heftiger wordt en je oor begint te kloppen van de pijn zodra je je hoofd optilt van het kussen.  Overigens hebben sommige mensen niet alleen tijdens de nachtrust last van dergelijke oorpijn, maar krijgen ze ook te maken met pijnlijke oorschelpen door langdurig gebruik van een koptelefoon of na een lang telefoongesprek.

Oorzaken pijn buitenkant oor / kraakbeen oorschelp

Deze vorm van oorpijn aan je oorschelp is relatief onbekend. Huisartsen en dokters hebben soms geen idee wat men met dergelijke klachten aan moet omdat er doorgaans geen zichtbare afwijkingen aan het oor zijn en de pijn weer relatief snel verdwijnt.  Helaas is er dus weinig medische informatie beschikbaar over deze vorm van oorpijn en lijkt er geen eenduidige oorzaak. Desalniettemin vind je onderstaand een aantal mogelijke oorzaken van pijn aan de buitenkant van je oor oftewel oorschelp kraakbeen tijdens het slapen…

Vorm van je oor, hard kraakbeen & gevoelige zenuwen

De vorm van je buitenoor is allereerst bepalend voor pijnlijke oorschelpen. Indien je oorschelp wat verder naar buiten steekt, de huid over je oorschelp erg dun is en/of je kraakbeen erg hard en weinig buigzaam is, dan heb je meer kans op pijnlijke oren tijdens het slapen. Ook is het mogelijk dat de zenuwen in je oorschelp en het kraakbeen van je oor erg gevoelig zijn, waardoor je snel pijn ervaart als je oor gedurende lange tijd op je kussen ligt.

Pijn buitenkant oor door druk

Wist je dat je hoofd gemiddeld zo’n 4 tot 5 kilo weegt? Dat is echt een flink gewicht als je erover nadenkt. Het kan dus zijn dat de pijn aan de buitenkant van je oor simpelweg wordt veroorzaakt door de totale druk van he hoofd op je kussen. Zeker als je oren en het kraakbeen van je oren wat verder naar buiten steken, kan dit een mogelijke oorzaak zijn van pijn aan de buitenkant van je oor tijdens het slapen. Je oorschelp zit dan als het ware klem tussen je hoofd en je kussen. In dit geval zal de pijn heviger zijn indien je op een hard kussen slaapt of zelfs helemaal geen kussen onder je hoofd hebt.

Pijnlijke oorschelpen door slechte doorbloeding / bloedcirculatie

Als je buitenoor extra veel pijn doet zodra je je hoofd van het kussen tilt en begint te kloppen, dan komt dit waarschijnlijk doordat de doorbloeding op dat moment weer op gang komt. Dit kan er dus op duiden dat de doorbloeding van je oorschelpen niet optimaal is tijdens je nachtrust. Een slechte bloedcirculatie kan allerlei oorzaken hebben, bijvoorbeeld de ziekte van Raynaud.

Netelroos, galbulten, urticaria & angio-oedeem

Netelroos oftewel galbulten worden doorgaans in verband gebracht met jeuk, maar het kan ook behoorlijk hevige pijn veroorzaken. Ook de gerelateerde aandoening angio-oedeem kan een mogelijke oorzaak zijn van pijn aan de buitenkant van je oor. Zowel netelroos als angio-oedeem kunnen ontstaan door druk op de huid. Hier is logischerwijs sprake van wanneer je oor gedurende lange tijd op een kussen rust.

Overige mogelijke oorzaken pijnlijke oorschelpen

Online zijn behoorlijk wat berichten te vinden van mensen die tijdens het slapen te kampen krijgen met pijn aan de buitenkant van het oor, het oorkraakbeen en de oorschelp. Mogelijke oorzaken die worden genoemd zijn:

Oplossingen & tips bij pijn aan de oorschelpen

Net zoals er geen eenduidige oorzaak is voor pijn aan de buitenkant van je oor en oorschelp, is er helaas ook geen oplossing die voor iedereen werkt. Probeer allereerst te achterhalen wat de mogelijke oorzaak van de pijn is en probeer vervolgens een van de volgende tips en oplossingen:

Op je rug slapen / andere houding

Kun je ook prima op je rug slapen? Probeer dat dan eens een tijdje. Goede kans dat je geen oorpijn hebt indien je niet direct met je oor op het kussen ligt. Kun je op je rug niet fijn slapen? Probeer dan eens je gezicht net anders op je kussen te leggen en je oor daarbij zoveel mogelijk te ontzien.

Het juiste kussen

Het selecteren van een goed kussen kan dag en nacht verschil maken voor pijn aan je oorschelp en het kraakbeen aan de buitenkant van je oor. Zorg dat je kussen zeker niet te hard is, maar het dient tegelijkertijd voldoende vulling en massa te hebben om je oor te ondersteunen en een zacht bedje rond je oor te vormen. Overigens is een heel zacht kussen ook niet altijd de oplossing, dit kan er juist voor zorgen dat je hoofd te weinig ondersteund wordt en al het gewicht op het uitstekende punt (= je oor) komt te liggen. Een stevig kussen is dus ook zeker het proberen waard. Ga naar een beddenspeciaalzaak en laat je goed voorlichten over de verschillende hoofdkussens. Heb je lang haar? Dan kun je ook eens proberen je haar als een soort van dekentje tussen je oor en je kussen te leggen.

Gebruik alleen je kussen om je hoofd te ondersteunen

Zorg dat je een goed kussen hebt (zie bovenstaande tip) en gebruik enkel dit kussen op de gebruikelijke wijze om ’s nachts op te rusten. Prop je kussen dus niet op en leg je hand of arm niet onder je kussen. Lig je liever iets hoger op je kussen? Kijk dan eens of je een dikker kussen kunt vinden of probeer een combinatie van twee kussens.

Druk op je oor vermijden door kussen met gat in het midden

Sommige mensen kunnen tal van kussens proberen, maar de oorpijn tijdens het slapen verdwijnt helaas niet altijd. In dat geval kan het lonen om te proberen druk op je oorschelp tijdens het slapen simpelweg compleet te vermijden. Mocht je geen normaal kussen kunnen vinden dat de pijn wegneemt, probeer dan eens een kussen met een gat in het midden. Op die manier lig je niet op je oor en blijft de pijn met een beetje geluk weg. Speciale kussens met een gat in het midden zijn overigens wel vrij prijzig. Wil je dit eerst eens testen voordat je direct een duur kussen koopt? Koop dan wat foam en knutsel zelf een tijdelijk kussen in elkaar of gebruik een opblaasbaar reiskussentje om te testen. Je kunt ook proberen om twee kussen te gebruiken en ze zo neer te leggen dat je oor precies tussen beide kussens in valt.

De juist kussensloop

Net zoals het erg belangrijk is om een goed kussen te kopen, is het ook verstandig om je kussensloop eens onder de loop te nemen. Veel kussenslopen zijn van katoen gemaakt en dat kan soms behoorlijk stug materiaal zijn. Probeer eens een kussensloop van fleece, flanel of satijn en kijk of dit verschil maakt voor de pijn aan je oor. Je kunt ook wat extra wasverzachter toevoegen aan de was.

Oordopjes van schuim / foam

Gek genoeg zijn er mensen die geen last meer hebben van de pijn indien ze zachte oordopjes van foam in hun oren doen. Je zou denken dat dit geen effect heeft op pijn aan je oorschelp en kraakbeen, maar desondanks zweren sommige mensen erbij.

Oor koelen/verwarmen met cold / hot pack

Geheel afhankelijk van de oorzaak van je oorpijn, kan het helpen om je oor te behandelen met een cold of hot pack. Mocht je ’s nachts wakker worden met ondragelijke pijn aan je oor en voelt je oor erg warm aan, dan kun je eens testen of het helpt om er even een cold pack op te leggen. Dit is uiteraard geen oplossing om de pijn te voorkomen, maar kan wel verlichting bieden indien je met hevige oorpijn wakker wordt. Andersom kan een hot pack ook helpen. Mochten je oren vaak heel koud aanvoelen, gebruik dan eens een hot pack (of oorwarmers) om ze wat warmer te krijgen en zodoende de bloedcirculatie te stimuleren. Om dezelfde reden is het ook slim om te zorgen dat je slaapkamer niet te koud is.

Chiropractor

Een chiropractor kan je wellicht helpen om pijnlijke oren tijdens het slapen te voorkomen door je wervelkolom, hoofd en nek na te lopen.

Oren masseren

Probeer je oren en het kraakbeen eens regelmatig te masseren om de bloedcirculatie te stimuleren. Doe dit in ieder geval direct voor het slapengaan en ook gedurende de dag voor en nadat je te maken krijgt met druk op je oren, bijvoorbeeld als je een koptelefoon opzet.

Vermijd druk op je oren 24/7

Probeer druk op je buitenoor niet alleen ’s nachts te vermijden, maar houd er ook rekening mee gedurende de dag. Zo kan een koptelefoon ervoor zorgen dat je ’s nachts sneller pijnlijke oorschelpen krijgt, zeker als je de koptelefoon tot vlak voor het slapengaan op hebt. Probeer eventueel eens oordopjes in plaats van een koptelefoon te gebruiken. Om dezelfde reden is het ook belangrijk om je hoofd niet op een harde ondergrond te leggen tijdens het tv kijken. Druk je telefoon niet langdurig hard tegen je oor aan tijdens het bellen, ook dit kan voor pijnlijke oorschelpen zorgen.

Tips & ervaringen over pijn aan de buitenkant van je oren

Pijn aan de buitenkant van je oor en oorschelp is een vreemd fenomeen waar geen eenduidige oplossing voor lijkt te zijn. Heb jij zelf ervaring met pijnlijke oorschelpen tijdens het slapen? Laat dan hieronder in een reactie alsjeblieft weten wat jouw ervaringen zijn: hoe denk jij dat de pijn wordt veroorzaakt en heb je ook een oplossing gevonden om de pijn te verminderen? Ook vragen kun je stellen middels een reactie hieronder!

70 reacties op “Pijn buitenkant oor & pijn oorschelp door slapen op kussen

 1. delange diede ·

  Oorpijn is heel erg vervelend. Ik heb er een tijdje ook last van gehad, gelukkig is dat verholpen door oor druppels te gebruiken van de arts. Ik slaap ook op mijn zij en ik voel dat mijn oor soms pijn heeft dat gelukkig wel niet lang aanhoudt. Dank je wel voor de tips.

  Reageer
 2. Smikkeltje ·

  Pijn aan oorschelpen als ik op mijn rug slaap of boekje lees op mijn zij minder, ook achterhoofd doet heel veel pijn als ik op kussen lig, krijg er ook hoofdpijn van, ben huisarts geweest moest antibiotica slikken maar geen effect was geen ontsteking, dermatoloog crème voor eczeem maar zei ook daar komt de pijn niet vandaan, foto’s nek laten maken was versleten, vijftien jaar geleden ook al nu manueel therapeut voor nek nog steeds pijn, wel erger als ik heb lopen sjouwen ben 74 jaar, niemand weet iets lijkt wel zenuwpijn, en veel pijn als ik aan oorschelpen kom

  Reageer
 3. Petra ·

  Bij mij hebben ze een stukje kraakbeen verwijderd in mijn oorschelp (huid open, kraakbeen ‘afschaven’ en huid weer dicht). Het heeft jaren geholpen, maar ik begin weer last te krijgen. Ik ga nu eerst een ander kussen proberen en als dat niet helpt dan is ‘schaven’ de volgende stap (kraakbeen kan namelijk groeien). Bij mij heeft het echt lange tijd geholpen ! Succes !

  Reageer
  • Bosuil ·

   Het zou soort artrose kunnen zijn, kraakbeen afname. Met juiste voeding en supplementen jan je zit vertragen, misschien tegen gaan. Ik zou naar goede orthomoluculair arts gaan met bio-resontantie meet apperatuur om je te laten doormeten. Veel kennis v voeding en natuurgeneeskunde moet deze arts ook hebben. Succes!

  • Bosuil ·

   Het zou soort artrose kunnen zijn, kraakbeen afname., of bacterie n je lichaam die kraakbeen aantast. Met juiste voeding en supplementen, natuurlijke medicatie kan je dit vertragen, misschien tegen gaan. Ik zou naar goede orthomoluculair arts gaan met veel ervaring, bio-resontantie meet apperatuur om je te laten doormeten hoe het zit met je vitamines en mineralen, of je te korten hebt aan bepaalde stoffen. Dit is niet altijd in bloed onderzoek te zien. Veel kennis v voeding en natuurgeneeskunde moet deze arts wel hebben. Succes!

 4. Jolanda ·

  Ik slaap al een tijd heel slecht, vanwege pijn aan beide oren. Heb sinds vannacht mijn oorlellen met een pleister aan mijn gezicht geplakt en heb heerlijk geslapen, eindelijk!!! Je voelt namelijk niet dat je oorlel dubbel gaat in je slaap en dat knelt de boel af!!!

  Reageer
  • Sabrina ·

   Wat een goede tip en eenvoudige oplossing, dankjewel voor het delen! Had je dan ook vooral pijn bij je oorlellen, of deden je hele oren pijn?

 5. Oscar ·

  Op pijnlijke oorschelp. Weken last van gehad. Uiteindelijk 3-5 dagen iedere avond met een ijsklontje in een plastic zakje het oor gekoeld en gemasseerd. Nb zorg dat het niet te koud wordt. Een ibuprofen voor het slapen en op andere oor liggen. Klachten zijn verdwenen.

  Reageer
 6. Fonny ·

  Hoi, dit is zoooooo herkenbaar! Ik ben een echte zijslaper en word al zeker 5 jaar elke nacht wel een paar keer wakker door pijnlijke oren. Het lijkt op slechte doorbloeding, want als ik op mijn andere zij ga liggen komt de doorbloeding met hevig prikkende tintelingen weer op gang. Dit herhaalt zich dan weer met het andere oor en zo kom ik draaiend de nacht door. Koptelefoon doet op een gegeven moment ook zeer. Oordopjes verdraag ik niet. Fietsen met wind zorgt al zeker 25 jaar voor pijnlijke oren (wel een heel ander gevoel dan met slapen) en veroorzaakt hoofdpijn. In de winter daardoor altijd mijn oren bedekt, in de zomer dan toch maar een (lichtgewicht) koptelefoon op. Sinds een jaar of 5 een lichte vorm van tinnitus (gelukkig geen piep, maar een soort brom in mijn linkeroor). Gelukkig niet constant en ook nog niet heel storend. Ik ben met dit alles nog nooit naar de huisarts geweest. Allemaal veel te vaag naar mijn idee. Ik vind het wel heel prettig om te lezen dat ik niet de enige ben met deze klachten! 😀 Misschien voor de zekerheid toch eens vitamine B12 laten controleren… En op zoek naar een ander kussen. Wellicht één met een gat in het midden!

  Reageer
  • Babs ·

   Ik heb een m line kussen met een gat in het midden in het begin ging het goed maar helaas is de pijn weer terug en voel de randjes van het kussen

  • Sabrina ·

   Dat is flink balen zeg! Is het wellicht mogelijk om het gat groter te maken of is dat ook niet de oplossing?

 7. janie ·

  Prachtige post over pijn in de oorschelp.

  Reageer
  • Inge ·

   Ik duw een kuiltje op de plek van m’n oor in het kussen. Zo lig m’n oor in het kuiltje. Bij omdraaien doe ik het inmiddels automatisch op de plek van m’n andere oor. Geen pijn meer van m’n oorschelpen.

 8. Kaatje ·

  Mijn ene oorschelp geeft een hevig gloeiend gevoel. Heeft op die plek ook een verdikking. Bij mij heeft het niets met slapen of met mijn kussen te maken want het begint halverwege de dag en ’s avonds wordt ’t erger. Het gaat weg en komt weer terug. Geen wondje te zien. Mijn andere oorschelp heeft het nu ook maar in mindere mate. Krabben en knijpen maakt t alleen maar erger. Ik doe appelazijn op twee reinigingswatjes, heel nat, en die vouw ik over mijn oorschelp, dat verlicht en koelt af. Kalmerende gel voor insectenbeten helpt ook. Helaas gaat het er niet van over maar ik ben al blij met verlichting want t is echt onhebbelijk. Is er al iemand waarbij deze klacht is verdwenen?

  Reageer
  • Paul ·

   Meer informatie over oorschelpontstekingen, oorschelpinfecties en aanverwante oorschelpklachten vind je in het volgende artikel:

  • Ann1964 ·

   Ik heb ook af en toe hevige pijn aan mijn linker oorschelp. Soms straalt die pijn ook uit naar mijn kaak. Bij mij heeft het ook niets met slapen te maken. In elk geval kan ik mijn gezicht dan aan de zijkant bij m’n oor niet aanraken, zelfs een crème op m’n gezicht smeren is te pijnlijk. In het begin dat ik deze klachten had (al jaren), gingen ze na een paar uur over, maar nu kan het tot een aantal dagen duren voor het overgaat. Ik ben hiervoor naar de KNO-arts geweest, die heeft me doorgestuurd naar de kaakchirurg, die me vervolgens heeft verwezen naar een kaakfysio. Mij is toen een splint aangemeten die ik ’s nachts moet dragen tegen tandenknarsen. Hoewel de fysio even leek te helpen, bleef ik toch met enige regelmaat deze pijn krijgen. De splint draag ik elke nacht, maar toch komen de klachten terug. Gisteren ben ik weer naar de kaakchirurg gegaan en (het klinkt stom, maar toch) ik was blij dat ik op dat moment pijn had, want dan kon ze beter beoordelen waar het vandaan kon komen. Nu denkt ze dat de pijn mogelijk van mijn spieren of zenuwen afkomstig is, en heeft ze me doorgestuurd naar een gnatholoog. Heb half juni een afspraak, dus ben benieuwd wat daar uit gaat komen. Als iemand nog tips heeft, dan lees ik het graag.

  • Leen ·

   Hi Kaatje, ik heb dezelfde klacht aan 1 oor. Zeer pijnlijke steken die zomaar opkomen na 1 maand of soms 2 maanden. Verdwijnt weer alsof er niks aan de hand was na een nachtje slapen/afzien…Heb het al laten onderzoeken door NKO, ook de kaak al onderzocht. NIks te zien. Ik krijg het ook zo moeilijk uitgelegd omdat niemand het kent…eens kijken of jouw tips helpen, maar ik denk dat het toch ergens vandaan moet komen dan? :(

  • Bert ·

   Beste, heb vergelijkbare issues, komt meestal gedurende de dag opzetten de pijn. Van de huisarts heb ik 2 jaar geleden hormoonzalf gekregen als ik dat erop smeer bij de eerste meldingen van pijn dan wordt het soms onderdrukt en gat meestal weg. De zalf is niet iets wat ik vaak wil gebruiken maar het helpt aardig. Meestal 2 dagen last met veel pijn dan gaat het weg, straalt soms door naar kaak. Huisarts vertelde mij dat het chronisch was en ik ermee moet leven ….

  • Leen ·

   Hi Bert, klinkt als net hetzelfde hoor. Welke hormoonzalf is dat? Mijn apotheker zei ook vermoedelijk zenuw die opspeelt, chronisch en inderdaad mee leren leven. :( Het blijft iets vreemds, maar al “blij” dat er nog anderen zijn, want als ik het uitleg aan de KNO of… begrijpen ze me precies niet.

 9. Bea ·

  Is er ook iemand die pijnlijke oorschelpen krijgt door de wind? Zodra ik jets teveel wind vang of de Oren the koud worden heb ik vreselijke pijn welke daarna overgaat in hoofdpijn vanuit de slapen. Zelfs op het strand heb ik daar last van en moet mijn Oren dus altijd beschermen. Ook verdraag ik geen oordopjes in bed. Erg lastig met een snurkende partner. Wie herkend dit?

  Reageer
  • Eef ·

   Heb dit probleem ook al jarenlang. Gebruik van oortjes zijn pijnlijk. Fietsen vind ik drama, heb je namelijk altijd windvang. Het minste last ervaar ik in de winter omdat je dan niet voor gek loopt met muts of hoofdband. Helaas heb ik nog steeds geen oplossing. Fysio hielp niets. Heb eigenlijk ook zomers zelfs een hoofdband nodig als er wind is. Heb ook niets met het fenomeen: lekker ff uitwaaien. Ik haat de wind. Sorry voor iedereen die er wel van houdt. Ook wordt ik meerdere malen ’s nachts wakker met oorpijn. Ben een echte zijslaper. Ben nog steeds op zoek naar ’t juiste hoofdkussen. Of ik deze ga vinden vraag ik mezelf af. Tips zijn altijd welkom.

  • Carmijn ·

   Ja ik ondervind ook last van koudere wind maar niet alleen op de oren, ook op armen benen nek kortom op alle lichaamsdelen welke niet door een dikke jas worden bedekt. Dit is een koude allergie en daar is werkelijk niets aan te doen volgens mijn allergoloog.

 10. Roos ·

  Heb al zeker een jaar lang last van pijn aan mijn oorschelpen en u zelfs ook overdag. Door eerst een tijd bij de huisarts van het kastje naar de muur gestuurd te zijn heb ik om een verwijzing naar een kno arts gevraagd. Hier aangekomen heeft hij me al heel snel doorgestuurd naar de reumatoloog. Deze heeft polychondritis vastgesteld een soort reuma van het kraakbeen van het oor. Helaas ongeneeslijk dus nu aan de ontstekingsremmers maar ook die helpen nu niet meer. Mijn oren zijn dan ook pijnlijk tijdens het slapen en soms zelfs last van bloemkooloren helemaal rood en opgezwollen. Inmiddels op aanraden van een homeopathische arts ook extra vitamine en D gaan gebruiken. Nu maar hopen dat dat wat doet. Want je wordt er soms moedeloos van.

  Reageer
  • Anna ·

   Ik smeer voltaren emulgel….. Werkt verkoelend en pijnstillend

 11. Martine ·

  Ik ben bij de huisarts geweest voor de pijn in mijn oorschelp. Ik dacht zelf dat het te maken had met fibromyalgie, dat 2 jaar geleden bij mij is geconstateerd. Volgens de huisarts heeft het daar niets mee te maken, maar ik heb mijn twijfels.

  Reageer
  • Paul ·

   Zijn je vitamine B12 en vitamine D3 al eens gecontroleerd?

 12. Annemarie ·

  Ik word zo af en toe wakker van pijn in mijn oorschelp. Meestal is omdraaien genoeg om er vanaf te komen. Op een gegeven moment ontdekt dat het helpt om mijn oor nat te maken (met speeksel). Sinds ik een tempur kussen heb, heb ik geen last meer.

  Reageer
 13. Greet Beukenkamp ·

  Zelf heb ik een paar maal per jaar vreselijke pijn langs de randen van mijn oren. Alsof iemand met een schaar de randen er vanaf heeft geknipt. Vaak links. Ik slaap meestal op mijn rechterzijde. Ook heb ik geen piercings of oorbellen. Ik heb ontdekt dat een paar maal per dag insmeren met Voltaren crème goed helpt. Meestal is het dan de volgende dag over.

  Reageer
  • Kowi ·

   Allereerst verbaasd het mij dat veel mensen kampen met het zelfde probleem.
   Ik heb er nu 2 jaar last van en als me oor dan slaapt prikkelt het zo hevig als je er op drukt nog erger wordt.
   Ik bel ook elke dag met een headset daar ligt het denk ik ook aan en de doorbloeding daarom masseer ik me oren paar keer in de week.
   Heb het door een masseuse laten door vorige week zij wist precies de gevoelige plekjes te raken heerlijk!

 14. Kitty ·

  Liggen op Allevyn plak (via huisarts of apotheek te verkrijgen)…

  Reageer
  • Amanda ·

   Plak je die Allevyn dan op je oor? Of lig je er alleen op?

 15. Christine ·

  Heb al 15 jaar regelmatig zeer pijnlijke oorschelpen, doe al jaren plukken watten in oren wanneer ik buiten ga; door wind voorkom ik de pijn, echter als ik dit vergeet had ik voorheen baat bij panotile oordruppels en later zure oordruppels. Afgelopen zondag had ik tot woensdag hevige pijnexplosies en ben naar huisarts gegaan zonder veel hoop op oplossing. Ik kreeg AFFUSINE 20 mg crème welk ik in en rondom de oorschelp aan moest brengen. Het wonder gebeurde; na 1 maal verdween de pijn na 5 uur geheel! Heb restant van de tube in kleine plastic cupjes verdeeld en in de diepvries gedaan, welke de fabrikant afraadt omdat hier geen onderzoek naar is gedaan, zij hebben geen kleine tubes. Naam van de fabrikant is Basic Pharma Manufacturing BV Geleen.

  Reageer
 16. Nien ·

  Misschien dat een boekweitkussen een uitkomst is. Je maakt een kuiltje voor je oor. Mij helpt het. Erg fijn kussen, ook voor nekklachten. Het knispert maar dat went snel als je je oor daardoor niet meer voelt.

  Reageer
 17. Boudewijn Visser ·

  In tegenstelling tot de meeste reacties heb ik ’s nachts totaal geen last, alleen overdag. Ik heb, de ene keer wat meer dan de andere, zeer regelmatig pijn aan de bovenrand van mijn linkeroor. Soms behoorlijk hevig. Geen enkele door mij bezochte dokter herkent het. De pijn wordt sterker als ik mijn hoofd naar beneden richt (boek lezen dat op mijn schoot ligt). Als ik mijn hoof wat opricht wordt het minder. Herkent iemand dit?

  Reageer
 18. Frans ·

  Sinds, pak ‘m beet, n goed jaar heb ik last van pijnlijke oorschelpen. De huisarts kon mij niet echt helpen en verder dan wat karig advies (slaap dan maar op je andere oor) kwam ze niet. Tot overmaat van ramp begon ook het andere oor pijnlijk te worden. Daar ik niet of nauwelijks op mijn rug kan slapen had ik dus een groot probleem! Maar ik heb een oplossing gevonden wat voor mij goed werkt en dat in totaal voor nog géén 5 euro. Het is in de vorm van een gastendoekje (de mijne is ca. 54cm*35cm) die ik aan de korte zijden (35cm) aan elkaar genaaid heb. Het resultaat kun je oprollen waardoor je een ring krijgt van, in mijn geval, ca. 20cm doorsnede buitenring. Met een binnenring, als uitsparing voor het oor, van ca. 10cm en met een dikte van ca. 5cm. Het enige nadeel is is dat het los op je kussen ligt, of waar je dan ook van plan bent te slapen. Zodat je, als je een woelige slaper bent, de ring gedurende de nacht nogal eens kwijt zou kunnen zijn. Maar, daar staat tegenover dat het vele malen goedkoper is dan een kussen; heel gemakkelijk te wassen én ook nog eens zeer compact is! ‘Uitgerold’ neemt het, bijvoorbeeld in je koffer, niet meer ruimte in dan ca. 35*27*1cm.

  Reageer
  • Sabrina ·

   Slimme oplossing zeg! Met een beetje creativiteit kun je inderdaad ook een heel eind komen. :)

  • Anna ·

   Ik ga morgen proberen met zo’n reisnekkussentje. Naai ik uiteinde aan elkaar… Heb ik een soort van gat… Wat een gedoe zeg… Ik ben blij te lezen dat er meer zijn. Ik word er gek van…

 19. P. Lagendijk ·

  Ik heb regelmatig pijn aan m’n oorschelp, alleen rechts, het is een zeer intense pijn die verergert als ik m’n oor aanraak en bepaalde bewegingen met m’n hoofd maak waardoor er meer druk op m’n oor ontstaat. Het verschil met de meeste verhalen hier is dat ik het bijna altijd overdag heb en het duurt vaak niet langer dan een half uur. Ik heb de schuld altijd aan m’n oorpiercing gegeven, want sinds die tijd heb ik er last van en alleen aan dat oor. Nu heb ik tijdelijk de piercing eruit gehaald, maar nog steeds last. Ik ben benieuwd of meer mensen zich herkennen in mijn verhaal.

  Reageer
  • Carmelita ·

   Hier ook al enkele jaren last van een pijnlijke oorschelp. Weliswaar niet het hele jaar door maar met momenten. Sinds enkele dagen heb ik het zowel ’s nachts als overdag. Volgens mijn dokter is het afkomstig van serieuze spanningen in mijn nek dat door trekt naar m’n oorschelp. Moet nu 5x naar de osteopaat gaan. Laten we hopen dat dit helpt. :-)

 20. Willeke ·

  Al vele jaren heb ik last van pijn in mijn oorschelpen ook door mri scan geweest enz maar sinds een jaar of 3 / 4 word ik door een acupunctuur succesvol behandelt, ik moet wel bijna wekelijks ernaar toe maar ik heb het er echt voor over.

  Reageer
  • Ellen ·

   Weet je ook welke behandeling je acupuncturist toepast?

 21. Vanessa ·

  Fijn om te lezen dat ik niet de enige ben met deze vage klachten. Sinds een jaar ongeveer steeds last van m’n oren, slapen wordt steeds minder leuk zo deze manier. Ik wilde inderdaad weten of er een kussen bestaat met uitsparing en die bestaat zo te lezen! Hebben degene die er ervaring mee hebben er profijt van?

  Reageer
  • Liane ·

   Ik heb zo’n kussen met een rond gat in het midden ook gekocht bij Beter Bed. Het was niet goedkoop maar heeft wel tijdelijk geholpen. Helaas krijg ik nu ook met dit kussen pijn aan m’n oorschelpen. Heel vervelend dus ben ik weer op zoek naar een nieuwe oplossing.

 22. Caroline ·

  Hallo , heb eindelijk eens opgezocht wat ik voel. Zoveel pijn aan mijn oorschelp. Ik durf mij bijna niet te draaien . Wat ik erover gelezen heb klopt wel. Heb in de winter ook last van witte vingers, ik heb ook cysten in mijn borsten. Iemand zei tegen mij dat dit slechte bloedsomloop is. AD vitamine heb ik ook te kort. Als ik zo zit te denken, deze zomer heb ik geen witte vingers gehad buiten gisteren. En nu deze nacht had ik dus die oren er ook weer bij. Vandaag ga ik eens naar een kruidenwinkel en iets kopen voor betere bloedsomloop. Ben benieuwd . Volgende maand zeg ik resultaat . Bedankt alvast voor de site

  Reageer
  • Sabrina ·

   Veel succes met het vinden van een oplossing tegen pijnlijke oorschelpen! Zijn je vingers alleen wit of voelen ze ook erg koud aan? Wat bij mij op dat gebied goed werkt is zoveel mogelijk voorkomen dat je oren/voeten/vingers afkoelen en koud worden. Doe dus iets warms aan je voeten zodra je uit bad/douche komt, draag sokken in bed en doe buiten op tijd handschoenen aan etc. Als mijn vingers/voeten eenmaal koud zijn, dan is het echt heel lastig om ze weer opgewarmd te krijgen, dus ik focus me op warmte vasthouden. :) Laat je het weten als je iets gevonden hebt om je bloedsomloop te verbeteren en de pijn aan je oren ’s nachts te verhelpen?

  • esther ·

   ik heb precies hetzelfde, wordt er niet iedere nacht maar wel regelmatig wakker van en het is idd heel pijnlijk maar de pijn zakt langzaam weer weg als je je hoofd optilt. Ook heb ik cystes en bijna altijd koude voeten dus denk inderdaad dat het zeker met de bloedsomloop te maken kan hebben….

 23. Maaike ·

  Hallo allemaal, kamp ook al een tijd met pijnlijke oorschelpen tijdens het slapen. Wordt er wakker van en heb dan het idee dat de druk er op te hoog is geweest en gaan weer een ander kussen proberen, een aqua pillow. Hoop dat dit helpt want het stoort me in mijn slaap.

  Reageer
  • Sabrina ·

   Ik ben erg benieuwd naar je ervaringen met een aqua pillow. Hopelijk is dat de oplossing voor jou! Houd je ons op de hoogte?

 24. Kerstin de Vries ·

  Sinds een paar jaar heb ik last van mijn oorschelpen tijdens het slapen. Elke 2 uur werd ik wakker van de pijn en knalrode oren s’morgens. Ook heb ik een stuk kraakbeen laten verwijderen, echter zonder resultaat. Ik werd er hopeloos van. Verschillende kussens uitgeprobeerd, maar niets hielp. Sinds een jaar slaap ik weer zonder pijn. Namelijk door een kussen die ik zelf gemaakt heb. Ik heb een kussensloop laten maken in een U vorm en een Tempur kussen voor 2/3 door de helft geknipt. Kussen in de U vorm kussensloop doen en de 2 uiteinden aan elkaar knopen. Gehele oor ligt vrij zodat je niet meer wakker wordt van de pijn. Maar wel het gevoel hebt dat je hoofd op een kussen ligt. Nog steeds kan ik niet op een normaal kussen slapen, maar ik ben enorm geholpen met deze creatieve oplossing. Mochten jullie vragen hierover hebben, dan hoor ik het graag.

  Reageer
  • Sabrina ·

   Wat slim zeg! Ik ben momenteel zelf nog een natuurlatex kussen van het merk Dixxius aan het proberen… Tot nu toe redelijk hoopvol. Mocht dat niets worden, dan ga ik zelf ook aan de knutsel. :) Wat voor Tempur kussen heb je precies gebruikt? Of maakt dat niet zoveel uit?

 25. Luk ·

  Ik ga deze week foam kopen en ga daar een uitsparing ter grootte van mijn oor uitsnijden en het zo eens proberen…

  Reageer
  • Sabrina ·

   Succes, hopelijk werkt het goed!

 26. Mark ·

  Ik heb ook al vele jaren last van pijn aan de oorschelp. In het verleden al een paar keer bij de huisarts aangekaart, maar die weten er ook geen raad mee. Ik ben erachter gekomen dat een oordopje in het desbetreffende oor voor mij een prima oplossing is. Dan heb ik er geen last meer van. Dit is trouwens de eerste keer dat ik het op internet opzoek. Wel een opluchting dat ik gelijk bij de eerste site er al achter kom dat ik niet de enige ben met deze ‘vreemde’ oorklacht.

  Reageer
  • Gwenda ·

   Ja, dat vond ik ook een opluchting. Mensen snappen niet wat je bedoelt…

 27. Nellie ·

  Dag, herkenbaarheid is altijd prettig. Dat je niet de enige bent, in dit geval met gevoelige oorschelpen. Ik ben wel benieuwd wat voor soort kussen anderen hebben. Ik had een tempur-kussen, maar sinds gisteren een andere, ook traagschuim, uit de aanbieding van Auping. Werd ik vannacht nog niet heel gelukkig van. Maar ik geef het nog een kans. :D

  Reageer
 28. Sarah ·

  Dank voor dit artikel. Het beschrijft uitstekend wat ik al jaren meemaak en maar weinig mensen begrijpen! Ik krijg pijn aan mijn oor bij het langdurig dragen van een grote koptelefoon, lange telefoongesprekken en regelmatig bij het slapen. Ook kan ik soms last hebben van iets wat ik haarpijn noem. Wanneer ik mijn haar dan een andere richting op wil doen, doet dit vreselijke pijn. Ik krijg ook pijn aan mijn heup tijdens het slapen inmiddels en lig dus veel te draaien tijdens de nacht. Andere artikelen die ik erover lees wijzen wel eens naar fibromyalgie of andere vormen van reuma.

  Reageer
  • Paul ·

   Gebruik je toevallig vitaminesupplementen met (veel) vitamine B6? En ben je ooit gecontroleerd op vitamine B12-tekort?

  • Sarah ·

   Hoi Paul, Ik gebruik geen supplementen. Ik weet eigenlijk niet of ik gecontroleerd ben op B12 tekort. Ik ben momenteel zwanger en dan checken ze dat geloof ik wel. Ik ga het nakijken. Denk je dat het daarmee te maken heeft?

  • Paul ·

   Dat zou in theorie kunnen, maar dat hoeft geenszins. Er zijn heel veel mogelijke oorzaken van zenuw-gerelateerde klachten, waaronder beknelling / afknelling van een zenuw, vormafwijkingen van het lichaam, problemen met de bloedsomloop en daadwerkelijke zenuwafwijkingen… Maar ook een vitamine B12-tekort (wat veelvuldig over het hoofd wordt gezien) kan gelijksoortige zenuwproblemen (zenuwpijn, zenuwtintelingen e.a.) teweegbrengen. En een overschot aan vitamine B6 eveneens, hetgeen kan optreden door bepaalde voedingssupplementen… Voor zover ik weet wordt B12 (in tegenstelling tot B11) niet standaard gecheckt tijdens de zwangerschap, maar de kans is inderdaad wel relatief groot; bij zwangeren worden –overigens terecht– bijna alle bloedwaarden beter gecontroleerd. Ik ben benieuwd… Veel geluk met je zwangerschap!

  • Sabrina ·

   Hoi Sarah, die ‘haarpijn’ en heuppijn tijdens het slapen herken ik ook heel erg! Super vreemde klachten, hè. :( Bij mij wordt dit alles (helaas?) niet veroorzaakt door een vitamine B12-tekort, dus de klachten blijven erg vaag. :( Ik heb al wel jaren een onverklaarbaar ferritine-tekort, dat is het eiwit dat zorgt voor de binding van ijzer. Mijn ijzergehalte zelf is echter binnen de normen. Mocht jij de oorzaak van je klachten ooit achterhalen, wil je het dan laten weten? Fijne zwangerschap!

  • Bianca ·

   Ik heb dat dus ook, die oorschelpen, maar ook de heupen schouders en witte vingers (Raynaud). Ik heb inderdaad een dramatisch vitamine B12-tekort en ook mijn ferritine reikt niet verder dan 3. Hemoglobine schommelt heel erg. Volgens artsen zijn dit maar vage klachten waar je mee moet leren leven en staan niet open voor de B12-optie. Ondertussen zit je dus wel nachten op met ontplofte oorschelpen en pijn in je hele lijf. Ik heb nu zelf geëist dat er B12 gegeven gaat worden, in de hoop dat het langzaamaan beter gaat worden. B12 is zo belangrijk maar wordt door artsen compleet genegeerd.

  • Paul ·

   Beste Bianca, Een kundig en verantwoord arts ziet de impact van een aanzienlijk vitamine B12-tekort absoluut in. Als jouw (huis)arts jouw vitamine B12-tekort niet serieus neemt, stap dan over op een andere arts. Zie desgewenst ook dit artikel: Vitamine B12-tekort: klachten, behandeling & supplementen… Overigens is Sabrina ook bekend met Raynaud…

  • Panache ·

   Hey Sarah, jouw reactie is zeer interessant, ik heb namelijk ook regelmatig last van haarpijn. Het wordt altijd op lachen onthaald, blijkbaar kampt niemand in mijn vriendenkring met dit probleem en vaak wordt ik onthaald op mild hoongelach of grapjes in de stijl van heb je niet teveel gedronken. Erg vervelend. Na het lezen van alle andere reacties ontwaar ik toch een patroon. Pijnlijke oorschelp tijdens het slapen, haarpijn, koude vingers en tenen etc. Ik heb het allemaal, ook werd 2 jaar geleden vastgesteld dat ik voor mijn leeftijd – intussen 49 – al iets teveel artrose heb in knieën, heupen en ellebogen. Soms word ik er een beetje moedeloos van. Maar ik voel me ook gesterkt door alle reacties, ik weet nu dat ik toch niet zo’n rare vogel ben, haha.

  • Daisy 13 ·

   Sinds mijn schildklier slechter ging werken kreeg ik ook nachtelijke oorpijnen. Ik slaap nu met foamdoppen in en meestal op m’n rug. Zolang het kussen niet tegen m’n oren aan komt gaat het goed. Al jaren last van de wind in m’n oren en een koptelefoon en lang aan de telefoon gaat ook niet. Ik heb ook tinnitus en hyperacusis, vitaligo, vitamine B12 maakt m’n lichaam ook niet meer aan, spierkramp en spierzwakte en m’n schildklier werkt helemaal niet meer. Ook zet m’n lichaam de T4 niet goed meer om in T3. Slik ook vitamine D3, magnesium, zink en selenium. Heb nu een kussen met neksteun en dat gaat goed.

 29. chantal ·

  Ik heb al 3 jaar last van mijn rechter oorschelp, ben al door de MRI scan geweest, uitgebreide gehoortest gehad (bleek ik rechts in de lage tonen al lichtelijk doof te zijn), 7x een antibioticakuur gehad (wat totaal niet helpt) en ben het nu wel beu om iedere keer naar de huisarts te gaan… Mijn oorpijn is meer een stekende pijn, ben dan ook die 4/5 dagen doof aan het oor en duurt dus zo’n 4 – 5 dagen, dan is het over om vervolgens soms al na enkele weken of maanden terug te komen… Niemand weet wat deze oorschelppijn is en ik wordt er gek van… Ik dacht aan de ziekte van Ménière, maar volgens de specialist was dit het niet… Kan iemand mij hiermee helpen… ben beetje radeloos… B.v.d. Chantal

  Reageer
  • Margret ·

   Ik heb ook al heel lang last van zeer pijnlijke oren en werd plots doof. Bij mij is de diagnose Relapsing Polychondritis gesteld. Kijk maar eens op internet of het past bij jouw klachten.

 30. Jill ·

  Ik heb al zolang last van pijn aan de buitenkant van m’n oor! Vanmorgen weer opgestaan met oorpijn! Vreselijk, mijn dokter vertelde me dat ik mijn kaak overbelast had en gekneusd omdat ik teveel kauwgum kauw aan die kant. Wat een onzin, maar ik trapte er wel in. Ik zou hiermee zelfs naar een fysio moeten gaan?! Het is dus iets wat ik schijnbaar niet kan verhelpen. 😑 Maar het goed wel heel erge pijn. En duurt als ik opsta ook nog wel een uurtje voordat de pijn weg is.

  Reageer
 31. Hanna ·

  Mijn huisarts heeft de plek aan mijn oorschelp 2x behandeld met stikstof wat niet afdoende was. Ook kreeg ik het advies om een likdoornpleister op de plek te plakken, geeft ’s nachts enige verlichting, maar de pijn aan buitenkant oor / oorschelp is pijnlijk en hardnekkig.

  Reageer
 32. Ankh ·

  Deze pijn kan, in combinatie met andere klachten, ook wijzen op Relapsing. De reumatoloog kan er uitsluitsel over geven.

  Reageer
  • Sabrina ·

   Klopt het dat je ‘Relapsing Remitting MS‘ bedoelt? Dank voor de interessante aanvulling!

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.