Wat is Panseksueel?

Love · Door Ilse · Laatst geupdate 15 mei 2024

wat-is-panseksueel

We zien steeds vaker dat mensen kiezen voor een andere identiteit of oriëntatie. Voorheen hadden we slechts een paar termen, maar sommige mensen passen niet binnen dit kader. Je hebt de term panseksueel misschien wel eens voorbij zien komen, maar wat betekent panseksueel eigenlijk? We leggen het je hier uit.

Wat is panseksualiteit?

intimiteit-koppel

Mensen die panseksueel zijn voelen zich aangetrokken tot alle mensen. Dan bedoelen we niet dat ze iedereen leuk vinden, maar wel dat het ze niet uitmaakt wel geslacht of genderidentiteit iemand heeft.

Het woord “panseksueel” is afgeleid van het Griekse woord “pan” dat betekent “alles.

Hetero’s of homo’s vallen voor een specifiek gender, voor panseksuelen is dat gender niet van belang. Er moet een aantrekkingskracht zijn en een persoonlijke klik. Ze kijken voorbij de genderidentiteit van iemand. Ze kunnen zowel op mannen, vrouwen, maar ook non-binaire mensen, transgenders en andere genderidentiteiten vallen.

Is panseksueel hetzelfde als biseksueel?

Panseksueel en biseksueel lijken wel een beetje op elkaar, maar het is toch niet hetzelfde. Iemand die biseksueel is kan zich zowel tot het eigen geslacht als tot het andere geslacht aangetrokken voelen. “Bi” betekent “Twee”, kortom het gaat uit van twee genders, man en vrouw. De term werd al gebruikt toen er veel minder termen voor iemands genderidentiteit werden gebruikt. Vroeger werd alleen de term man, vrouw en af en toe transseksueel gebruikt.

De term biseksueel zal in de toekomst waarschijnlijk steeds minder gebruikt worden. Panseksueel is een term die alles omvattend is en ook alle andere genderidentiteiten meeneemt. Toch zullen er altijd mensen zijn die alleen op mannen en vrouwen vallen, voor hen is de term biseksueel nog steeds geschikt.

Andere vormen van seksualiteit

liefde-koppel

We hebben het net al even gehad over het verschil tussen panseksueel en biseksueel, maar er zijn nog veel meer termen voor seksualiteit die gebruikt worden. We zullen ze hier op een rijtje zetten om je een goed beeld te geven en verwarring te voorkomen.

Heteroseksueel

Deze term wordt gebruikt voor mensen die zich aangetrokken voelen tot mensen van het andere geslacht. Het gaat hierbij om een fysieke en emotionele band.

Homoseksueel

Iemand die homoseksueel is, valt op mensen van hetzelfde geslacht. Het kan hierbij gaan om mannen die op mannen vallen, vrouwen of vrouwen die op vrouwen vallen. Vrouwen die op het eigen geslacht vallen noemen zichzelf ook wel lesbisch of lesbienne.

Omniseksueel

Een andere term die vaak verward wordt met panseksueel is omniseksualiteit. Dat is niet zo vreemd, want de definitie lijkt vrij veel op elkaar. Iemand die omniseksueel is, valt namelijk ook op alle genders. Zowel mannen, vrouwen als transgenders en andere genderidentiteiten. Het enige verschil met panseksueel is dat iemand die omniseksueel is de identiteit van de ander erkent. Bij panseksualiteit is die identiteit niet belangrijk, omniseksuelen zullen hier wel enige waarde aan hechten.

Polyseksueel

Ook polyseksualiteit heeft veel kenmerken van zowel panseksualiteit als omniseksualiteit. Mensen die polyseksueel zijn vallen op meerdere genders en geslachten. Het verschil met de andere vormen is dat ze niet op alle genders en geslachten vallen. Op welke ze vallen is overigens per persoon verschillend.

Aseksueel

mensen die aseksueel zijn ervaren geen seksuele aantrekkingskracht. Dat betekent overigens niet dat ze geen liefdesrelatie aan willen of kunnen gaan. Mensen die aseksueel zijn kunnen net als andere mensen verliefd worden en een relatie met iemand aangaan. Ze voelen alleen geen seksuele aantrekkingskracht tot hun partner of andere mensen.

Demiseksueel

Deze term wordt gebruikt voor mensen die niet volledig aseksueel zijn, maar niet zomaar een seksuele relatie aan kunnen gaan met iemand. Voordat ze seksuele aantrekkingskracht voelen moeten ze een zeer sterke band met iemand hebben.

Sapioseksueel

Het gaat hierbij om mensen die zich vooral aangetrokken voelen tot het intellect en de persoonlijkheid van iemand. Het maakt ze niet zoveel uit hoe iemand eruit ziet.

De panseksuele vlag

panseksuele-vlag

Net als de LGBTQ vlag is er ook een vlag voor mensen die zich identificeren als panseksueel. De vlag bestaat uit drie horizontale lijnen. De bovenste lijn is roze wat staat voor het vrouwelijke geslacht. De onderste lijn is lichtblauw wat staat voor het mannelijke geslacht. De middelste lijn is geel dat staat voor alle genderidentiteiten die zich tussen man en vrouw bevinden.

Bekende panseksuelen

Omdat seksualiteit niet iets is waar we het dagelijks over hebben denk je misschien dat er niet zoveel panseksuelen zijn. Niets is minder waar. Als het gaat om jongeren van 13 tot 17 jaar geeft 14% aan dat ze panseksueel zijn. We hebben het specifiek over deze jonge doelgroep omdat die steeds meer het concept van meerdere genders omarmen en buiten de lijntjes durven te denken. Er zijn bovendien tal van bekende sterren die panseksueel zijn.

Miley Cyrus

We weten allemaal dat de zangeres Miley Cyrus ooit getrouwd was met Chris Hemsworth. Was je daarvan nog niet op de hoogte dan ken je vast wel de song Flowers waarin ze zingt dat ze voor zichzelf bloemen kan kopen. Het liedje is een reactie op de breuk met Chris Hemsworth omdat hij tijdens hun huwelijk regelmatig vreemd ging.

Toch is Miley Cyrus niet hetero, in 2016 gaf ze aan dat ze panseksueel is. Ze besefte dat toen ze iemand ontmoette die genderneutraal was. Ze vond die persoon mooi, sexy en aantrekkelijk. Na deze ontmoeting ging ze meer over haar eigen seksualiteit nadenken en ontdekte ze dat ze panseksueel was.

JoJo Siwa

Jojo Siwa is een Amerikaanse artiest die als kind bekend werd vanwege haar deelname aan het programma Dance Moms. Sindsdien maakt ze popmuziek die met name de jonge doelgroep zeer aanspreekt. In 2021 kwam JoJo uit de kast als lesbisch, maar gaf aan nog zoekende te zijn. Later kwam ze met het statement dat ze panseksueel is.

JoJo Siwa heeft in 2024 getracht om haar carrière over een andere boeg te gooien. Met het liedje “Karma” wil ze haar “Bad Girl-era” inluiden en gay pop opnieuw op de kaart zetten. Dit doet ze door een meer donkere look en vrij expliciete dansjes. Het grote publiek was overigens niet echt onder de indruk, omdat het afgezien van de donkere kleuren meer van hetzelfde was.

Cara Delevingne

Het Britse model en actrice Cara Delevingne weet al jaren dat ze panseksueel is. In een interview gaf ze aan dat ze altijd panseksueel zal zijn. Het maakt haar niet uit of iemand aangesproken wil worden met hij, zij of iets anders, ze wordt verliefd op de persoon.

Demi Lovato

Demi Lovato is een bekende Amerikaanse zangeres die in 2021 in een interview vertelde dat ze panseksueel is. Ze vertelde in dat interview dat ze ooit heel erg afgeschermd was en in een hokje werd gedeeld. Dat heeft ervoor gezorgd dat ze nu juist heel open is over haar geaardheid.

Andere bekende mensen die panseksueel zijn:

  • Joe Lycett – Britse comedian en tv-presentator
  • Janelle Monáe – Artiest
  • Mae Whitman -Actrice
  • Asia Kate Dillon – Actrice
  • Kesha – Artiest
  • Keke Palmer – Zangeres en actrice

Veelgestelde vragen over panseksualiteit

lgbtq-panseksueel

Weet je nog niet wat panseksualiteit is, dan heb je waarschijnlijk een aantal vragen. Dit zijn de meestgestelde vragen inclusief de antwoorden,

Wat is panseksueel?

Panseksueel houdt in dat iemand verliefd zou kunnen worden op alle geslachten en genderidentiteiten. Het maakt deze persoon niet uit hoe iemand zich identificeert zolang ze maar een diepe persoonlijke connectie hebben. Deze relaties is zowel emotioneel als fysiek?

Hoeveel procent is panseksueel?

Het is lastig om aan te geven hoeveel procent van de bevolking panseksueel is. Dat heeft vooral te maken met het gebrek aan onderscheid in onderzoeken tussen biseksueel en panseksueel. Als je beide samenvat, identificeert ongeveer 14% van jonge mensen tussen 13 en 17 jaar zich als panseksueel. Over de oudere leeftijdsgroepen is weinig bekend.

Is panseksueel hetzelfde als omniseksueel?

Panseksueel en omniseksueel lijken sterk op elkaar. Beide seksualiteiten vallen op mensen van alle genders. Het enige verschil is dat iemand die omniseksueel is de verschillende genders erkent en het voor de panseksueel helemaal niet uitmaakt.

Is er een vlag voor panseksualiteit?

Ja, er is een vlag voor panseksualiteit. Die bestaat uit drie horizontale strepen.met van boven naar beneden roze, geel en blauw.

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.