Jeroen stelde de volgende vraag aan Gezond’r: “Ik heb een muggenbult op mijn wang; hoe gaat die weg?” Hierbij de nodige uitleg…

Je kunt helaas niet altijd voorkomen dat een mug je bijt. Als een mug je huid doorboort met zijn steeksnuit, blijft er muggenspeeksel in je huid achter. Je immuunsysteem kan heftig reageren op de antistollingsmiddelen in muggenspeeksel. Een “gewone” muggenbeet veroorzaakt zodoende een bult op de huid die ook wel ‘urticarium’ of ‘galbult’ wordt genoemd. In dit artikel bespreken we hoe je een muggenbult kunt behandelen…

Symptomen van een muggenbult

Een muggenbult wordt gekenmerkt door een aantal kenmerkende symptomen. De belangrijkste kenmerken van een muggenbeet zijn als volgt:

Een muggenbeet zorgt er dus voor dat er een sterk jeukende zwelling op je huid ontstaat. De zwelling is in eerste instantie rood, maar kan afhankelijk van de huidreactie ook bleekroze tot huidbleek van kleur zijn. Je kunt deze symptomen van een muggenbult behandelen door ‘koelen’ en medicijnen.

‘Muggenbeet’ en ‘muggensteek’ zijn overigens allebei correcte termen. Een mug “bijt” of “steekt” namelijk met haar steekmond…

Behandeling van muggenbulten

De beste methode om muggenbulten te behandelen is wachten & afblijven. Door de jeuk gaan mensen aan muggenbulten krabben, en door het krabben zwelt de muggenbult op en wordt de jeuk nóg erger. Als je niet aan je muggenbult krabt, zal deze binnen enkele dagen verdwijnen. Als de klachten van je muggenbeet onverdraaglijk zijn, bestaan er de volgende 3 middelen tegen muggenbulten:

1. Koelen

Een muggenbult veroorzaakt voornamelijk jeuk. Zolang je de jeuk kunt negeren – en er dus niet aan krabt – zal de  intensiteit van de jeuk meevallen. Zodra je gaat krabben wordt de jeuk van een muggenbult veel erger. Bovendien wordt ook de zwelling erger en zal het genezingsproces langer duren. Je kunt de jeuk & zwelling daarom het beste onderdrukken door de muggenbult te koelen.

Voor de koeling en behandeling van een muggenbult kun je het beste een koude, natte doek gebruiken – of een doek met ijsklontjes erin. IJs werkt doorgaans veel beter ter verkoeling en verlichting van muggenbulten dan huis-tuin-en-keukenmiddeltjes zoals azijn, ammoniak, tandpasta, zout, menthol, etherische oliën en kruiden.

Een zogenaamde ‘cold pack’, ‘cooling pack’, ‘ice pack’ of ‘cool pack’ kun je steeds opnieuw in de vriezer laten afkoelen / bevriezen, dus dit is ideaal voor gezwollen en jeukende muggenbulten.

2. Antihistaminica

Voor de behandeling van muggenbulten wordt veelal antihistamine voorgeschreven. De huidreactie van een muggenbult (roodheid, jeuk & zwelling) ontstaat namelijk vooral doordat je lichaam histamine aanmaakt. Histamine hecht zich aan de lichaamsvreemde stoffen in muggengif om ze te bestrijden, maar veel te heftig!

Als de histamine wordt geblokkeerd, verdwijnt meestal ook de muggenbult. Histamine kan worden geblokkeerd met antihistaminica. Er zijn heel veel verschillende antihistaminica; van relatief zwakke tot extreem sterke. Bekende antihistaminica die worden voorgeschreven bij heftige muggenbeten en muggenallergie zijn onder meer:

 • Azaron® (tripelennamine)
 • Fenistil® (dimetindeen)
 • Zyrtec® (cetirizine)
 • Aerius® (desloratadine)

Behandeling van muggenbulten met antihistamine werkt voornamelijk als er sprake is van heftige overgevoelige of allergische huidreactie op de behandelde muggenbeet. Antihistaminica ter behandeling van muggenbulten zijn enkel op doktersrecept verkrijgbaar.

3. Corticosteroïden

Behandeling van muggenbulten gebeurt ook vaak met steroïde ontstekingsremmers (corticosteroïden). Corticosteroïden zijn synthetische bijnierschorshormonen. Ze worden bij allerlei gezondheidsaandoeningen ingezet; onder meer bij allergische huidreacties.

Muggenbeten en muggenbulten kunnen worden behandeld met een corticosteroïden-crème of -zalf. Er zijn sterke en zwakke corticosteroïden. Welke crème wordt voorgeschreven bij muggenbulten hangt af van de ernst va de huidreactie…

 • Klasse 1 – Hydrocortison e.a. (o.a. Solu Corte®)
 • Klasse 2 – Triamcinolon e.a. (o.a. Kenalog®)
 • Klasse 3 – Fluticason e.a. (o.a. Cutivate®)
 • Klasse 4 – Clobetasol e.a. (o.a. Dermovate®)

Behandeling van een muggenbult met corticosteroïden-crème zorgt ervoor dat de jeuk, zwelling en roodheid van de muggenbeet op relatief korte termijn verdwijnen. Corticosteroïden ter behandeling van muggenbeten zijn enkel op recept te verkrijgen.

4. Prrrikweg

Prrrikweg (prik weg) is een middel van VSM ter behandeling van muggenbulten. Prrrikweg bevat natuurlijke bestanddelen die de jeuk, roodheid en zwelling van een muggenbult stillen en verminderen. Je smeert de zalf simpelweg in een dun laagje op de muggenbult. De zalf verkoelt en de jeuk verdwijnt. Althans, bij mij.

Behandeling van muggenbeten met Prrrikweg onderdrukt vooral de jeuk. Je zult minder krabben, waardoor ook de zwelling en roodheid eerder verdwijnen. Prrrikweg is bij elke apotheek & drogist verkrijgbaar.

Verschillende huidreacties op muggenbeten…

De behandeling van een muggenbult is afhankelijk van de ernst van je huidreactie. Als je een “gewone” muggenbult of muggensteek hebt opgelopen, dan kun je de jeuk tegengaan met Prrrikweg en de zwelling met koude, natte kompressen of ijs.

Antihistaminica en corticosteroïden zijn vooral raadzaam bij overgevoelige of allergische huidreacties op een muggensteek of muggenbeet. Hieronder bespreken we de verschillende soorten muggenbulten en huidreacties op een muggensteek…

1. “Gewone” huidreactie op muggenbeet

De meeste mensen die door een mug worden gestoken, krijgen enkel ta maken met een galbult die intens jeukt. De muggenbult ziet er dan uit als een klein rood bultje. Hoe meer je eraan krabt, des te groter en verhevener de muggenbult wordt.

Krabben activeert ook de jeuk van een muggenbult, dus hoe meer je krabt, des te meer jeuk.Als een muggenbult langdurig (wekenlang) blijft irriteren en jeuken, dan spreekt men ook wel van een persisterende muggenbeet.

2. Blaasje of blaar op muggenbult

Sommige mensen reageren heftiger op muggenbulten dan anderen. Soms is de huidreactie zo sterk, dat er een blaasje (vesikel) of zelfs een blaar (bulla) ontstaat. Deze overgevoeligheidsreactie op muggenbeten staat ook wel bekend als ‘culicosis bullosa’.

Op zich kan een dergelijke muggenbult geen kwaad; het blaasje zal vanzelf binnen enkele dagen indrogen… Tenzij het blaasje opengaat, waardoor er bacteriën in terechtkomen. In dat geval kan een bacteriële huidinfectie optreden. Deze dient dan te worden bestreden met lokale antibiotica-zalf of –crème (o.a. fusidinezuur).

3. Strophulus na muggenbeet

Een muggenbeet kan ook ‘strophulus’ veroorzaken. Strophulus oftewel ‘prurigo infantum’ betreft een acute uitbraak van fors jeukende bultjes na een muggenbeet. Eén muggenbeet veroorzaakt als het ware meerdere muggenbulten.

Na de muggenbeet ontstaan meerdere lichtrode, jeukende knobbeltjes op de huid, in groepjes of individueel. Strophulus ziet er doorgaans uit alsof er kleine balletjes onder de huid liggen. De huidaandoening jeukt enorm en de klachten kunnen soms maandenlang aanhouden (persisterende muggenbeet). Er kunnen ook steeds meer “muggenbultjes” bijkomen.

4. Allergische reactie door muggenbeet

Bij een allergische reactie op muggenbeten (muggenallergie) wordt de muggenbult extreem groot. Er ontstaat een groot, verheven “plakkaat” dat zich over een volledig lichaamsdeel kan uitstrekken. Zodoende kan een arm, voet of gezicht volledig opzwellen vanwege één muggenbeet. Oren kunnen tijdelijk misvormd raken, ogen kunnen dicht gaan zitten en schoenen worden te klein…

Als je allergisch bent voor muggen, zal een muggenbult veel minder snel wegtrekken en de jeuk zal heviger zijn. Daarnaast houden jeuk en zwelling extreem lang aan. Bij krabben worden de klachten alleen maar erger. De muggenbult kan bovendien veel pijn doen door het zwellen; je kunt je er zelfs misselijk, duizelig & zwak door voelen.

Een “allergische muggenbult” wordt warm en bevat veel vocht (oedeem). Dit allergische mechanisme van vochtophoping staat ook wel bekend als angio-oedeem. Als je op de muggenbult duwt, wordt de bult witgeel van kleur door het onderhuidse vocht. De ernst en complexiteit van de muggenbulten is overigens sterk afhankelijk van de aanleg (atopie) van de allergische persoon.

Nooit krabben aan muggenbulten!

Als je niet aan een muggenbult krabt, zal de jeuk en de zwelling snel verdwijnen. Als je krabt, activeer je juist de jeuk! De meeste muggenbulten worden zelfs pas opgemerkt nadat de muggenbeet per ongeluk wordt aangeraakt of aangestoten bij het aankleden, wassen of sporten. Of doordat je er reeds in je slaap aan hebt gezeten.

Het kapot krabben van muggenbulten zorgt voor pijn. Pijn kan de jeuk tijdelijk verdringen, maar zodra de pijn zakt, komt de jeuk weer terug. Bovendien kan het openkrabben van muggenbulten hevige, bacteriële huidinfecties veroorzaken. Ook kan constitutioneel eczeem ontstaan. Krabben maakt de zaak dus altijd erger!

Muggenbulten: tot slot…

De beste behandeling van muggenbeten en muggenbulten is afleiding zoeken. Negeer de muggenbult en negeer de jeuk. Als je niet krabt, zal de jeuk en de zwelling namelijk snel verdwijnen. Bij complicaties of allergische huidreacties kan behandeling van de muggenbult wenselijk zijn.

Heb jij ervaring met de behandeling van muggenbulten of het behandelen van “allergische” muggenbeten? Laat hieronder je reactie achter!

186 Reacties

 1. Michel Lemaire Reageer

  Wat ik doe is soms keihard knijpen op zo’n muggenbeet. Dat begint er vocht uit de plaats van de beet te komen. Druppeltje na druppeltje veeg ik gewoon weg tot er geen vocht meer uitkomt. Nu is mijn vraag: Mag je dat doen?

 2. Clara Henningsen Reageer

  De meeste mensen vinden muggen ontzettend irritant. Buiten het feit dat ze vervelend om je hoofd heen zoemen, is het hebben van een muggenbeet ook erg vervelend. Daarom hebben we het in dit blog over het behandelen van een muggenbeet. Voordat we het gaan hebben over het behandelen van een muggenbeet kunnen we het eerst het beste hebben over het voorkomen van de beet. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. De eerste tip die we je kunnen geven om muggenbeten te voorkomen is het aanschaffen van een goede inzethor. Een goede hor houdt muggen en andere insecten buiten en kan het hele jaar door in je raam blijven zitten. Ook in de winter zijn er namelijk muggen, al weten veel mensen dit niet. Een klamboe is natuurlijk ook een goede optie als je de muggen maar niet van je af kunt slaan.

 3. Mijn zoon kreeg toen hij klein was grote reacties op muggenbulten: oog vrijwel dicht van het vocht, handje bol gezwollen. In Nederland kreeg hij daar Fenistil druppels voor te slikken van de huisarts, met als bijwerking sufheid. In Israël had ik het een keer niet bij me toen we onverwacht bij vrienden bleven slapen. Vriendin zegt: geeft niet, staat in de koelkast, pak maar als je nodig hebt. Ik kijken midden in de nacht: tubetje gel voor lokaal gebruik i.p.v. druppels om te slikken. Oké, smeren dan maar. Volgende ochtend alle bulten weer weg. Vervolgens bleek dat het ook hielp om de druppels die je moet slikken, gewoon lokaal aan te brengen op de bult. Dus: Fenistil druppels, lokaal aanbrengen i.p.v. smeren, en de allergische reactie verdwijnt snel. De gel is hier niet te koop, de Fenistil gel die hier verkocht wordt bevat geen antihistaminicum en is dus wat anders.

  • Even voor de zekerheid… Je bedoelt Fenistil met als werkzame stof dimetindeenwaterstofmaleaat, toch? Dit om verwarring onder bezoekers te voorkomen…

 4. Probeer eens propolis zalf of balsem helpt goed tegen de jeuk. Dit is een lijmachtige substantie, gemaakt door honingbijen.

  • Dat helpt misschien bij een gewone reactie, maar zeker niet bij een dergelijke allergische reactie weet ik uit ervaring.

 5. Ik heb een muggennet gekocht! Als ik maar vermoed dat er een mug is, gebruik ik mijn muggennet om te slapen. Heerlijk rustgevend!

 6. interessante bevindingen van insectensteken, maar uw eigen oorsmeer (indien ge nog hebt of van iemand anders) op de beet doen helpt ook, één probleem als heel uw lichaam is overstoken gaat ge met uw oorsmeer niet toekomen!

 7. Ik ben ook allergisch voor muggenbeten en krijg ook enorme plakkaten daarvan, maar wat bij mij helpt is de smalle weegbree die langs de meeste wegen in de bermen groeien. Zodra als je merkt dat je gestoken bent, direct een paar blaadjes van deze plant plukken en deze over de gestoken plek heen schuren totdat er sap uit komt. Bij mij helpt het ontzettend goed en is de jeuk van de muggenbulten maar verdwijnen ook de bulten zienderogen. Ik hoop dat het ook helpt bij eenieder.

 8. Een muggenbult, net onder de bal van mijn voet deed flink pijn. Op advies van de doktersassistente Zyrtec gekocht. Dat helpt, zolang ik de plek niet aanraak per ongeluk. Het is een diep donkerrode, gezwollen plek met een zijspoor van rood. Als en rode draad. Wát kan dat zijn? Ik word altijd geprikt, maar niet eerder bovenstaand zo gehad. Dank voor je reactie.

  • Als een mug steekt op een slecht doorbloede plek (bijvoorbeeld eeltrijke voetzolen of handpalmen), dan kan het vrij lang duren voordat het muggenspeeksel wordt opgeruimd door je lichaam. Bovendien doen zwellingen op stugge plekken méér pijn omdat de huid aldaar minder soepel en rekbaar is, en dus minder gemakkelijk druk opvangt. Als je het idee hebt dat er sprake is van een muggenbult en als een antihistaminicum zoals Zyrtec / cetirizinehydrochloride een positief effect heeft, dan is het antwoord op je vraag “wát kan dat zijn?” heel simpel… Een muggenbeet / muggenbult op een vervelende locatie… Ikzelf ben allergisch voor muggen en vind je beschrijving zéér herkenbaar!

 9. Ik ben ook allergisch voor muggenbeten. ’s Nachts kan ik gewoon wakker worden van de intense pijn op de plek waar ik gebeten ben. Alsof het gif om zich heen grijpt en al het omringende weefsel aantast. Ik smeer de plek direct in met een dikke laag van ‘Na De Beet Zalf’ van Kruidvat en neem een antihistamine tablet in (ik gebruik de hooikoortstabletten van de Kruidvat of Etos en ook bij de Lidl is antihistamine verkrijgbaar NIET ALLEEN OP RECEPT DUS). :) Met een +/- 20 minuten trekt de pijn en de ergste jeuk weg en zijn de bulten draaglijker. Vaak helpt het mij ook om dag 2 nog een antihistaminetablet te nemen om de jeuk van de bult tegen te gaan. Hoop dat ik iemand anders ermee kan helpen!

  • muggenweter

   Sommige mensen zeggen dat je er een sigaret moet boven houden terwijl die aan is, nu ik heb het zelf nog niet geprobeerd maar je kunt het wel proberen, of nog een andere tip smeer er azijn op dat prikt niet het haalt de jeuk weg.

 10. Hallo, ik ben nu in Italië en ben helemaal lek gestoken door ik denk muggen. Het gekke is dat ik ze niet zie of hoor maar toch elke dag een paar beten erbij heb. Het jeukt gigantisch en het worden grote harde schijven. Nu heb ik vandaag bij de apotheek een crème gekregen, lenirit (idrocirtisone acetato) en een tablet Bentelan 1 Mg (betametasone) gekregen tegen de jeuk en zwelling. Heb je hier toevallig al eerder van gehoord? Kan ik dit inderdaad veilig gebruiken? Alvast bedankt voor je reactie!

  • Mijn Italiaans is ronduit belabberd, maar ik denk dat hier sprake is van hydrocortisonacetaat en betamethason. Beide middelen behoren tot de corticosteroïden oftewel bijnierschorshormonen. Werkzaam? Zeker wel! Eerste keus? Niet per se. Persoonlijk zou ik allereerst een receptvrij antihistaminicum hebben geprobeerd, want corticosteroïden hebben over het algemeen beduidend meer bijwerkingen dan antihistaminica.

  • Hallo wat goed helpt tegen de jeuk is Nestosyl (pramocaïne met zinkoxide) en mentholgel… beiden bij de drogist te koop… Ik ben er heel tevreden over…

 11. Wat goed helpt tegen muggenbeten / muggenbulten en uitsluitend in Frankrijk verkocht wordt, is “Onctose Hydrocortisone”. De samenstelling is: hydrocortisone acétate 0,25g, méfénidramium méthylsulfate 2g en lidocaïne chlorhydrate 1g.

  • Beste Bert, Dankjewel voor de tip! Hydrocortisonacetaat en lidocaïnechloorhydraat worden ook in Nederlandse medicamenten toegepast… Maar mefenidramium-methylsulfaat (een H1-receptorantagonist / H1-antihistaminic jegens de H1 histaminereceptoren) wordt vooralsnog inderdaad exclusief toegepast in het Franse anti-allergicum / antihistaminicum Onctose. Er zijn echter talloze alternatieven voor de H1-antagonists / H1-blocker mefenidramium-methylsulfaat, waaronder Astemizole, Ketotifen, Cetirizine, Loratadine, Rupatadine, Mizolastine, Acrivastine, Ebastine, Bilastine, Bepotastine, Terfenadine, Quifenadine, Azelastine, Levocabastine, Olopatadine, Levocetirizine, Desloratadine en Fexofenadine. En sommige hiervan worden –ook in Nederland– toegepast in combinatiemedicamenten tezamen met hydrocortison en lidocaïne. Het gaat hier echter wel om receptplichtige medicijnen, dus mocht je interesse hebben, dan dien je dit te bespreken met je huisarts of dermatoloog / allergoloog. Groeten, Paul

 12. Ben allergisch voor muggenbeten Lig hele nacht wakker van jeuk Heb alles geprobeerd maar er werkt maar 1 methode Verhitten van de plek van de bult Doe ik zelf met een sigaret Jeuk verdwijnt volledig

 13. Vincent Brunott Reageer

  Ik was de plek waar de mug me heeft gestoken met zeep en dan houd ik die plek onder de warmwaterkraan, zo heet mogelijk. Een tijdje volhouden en de jeuk verdwijnt en blijft dan een hele tijd weg. Als de jeuk terugkomt is die minder erg en als ik dan de behandeling met zeep en heel heet water herhaal ben ik er meestal voorgoed vanaf. Bij mij werkt het uitstekend en het is in ieder geval makkelijk uit te proberen.

  • Je kan ook een glas heet water nemen, theelepel opwarmen, en de lepel tegen de muggenbult aan drukken.

 14. Ik heb het apparaatje van Bite Away ook, moest het wel bestellen bij de apotheek, en het was niet goedkoop. Maar ik ben er erg blij mee. Het apparaatje geeft warmte af en dat neutraliseert het gif. Bij de meeste steken werkt het heel goed. Als ik vroeger gestoken werd door een ‘foute’ mug ontstond er meteen een blaarvormige verdikking en binnen de kortste keren was de plek groot, rood met infiltraten van 15 cm doorsnee, etc. Vaak moest ik bij meerdere steken naar de EHBO voor een paar ferme injecties. Mijn hele immuunsysteem sloeg dan op hol: urticaria, dikke dichte ogen (kon soms niets zien met een oog omdat er een pingpongbal op zat)… ziek, zwak en misselijk, soms met koorts. Met bijtijds smeren met DEET 50% en zo nodig mijn apparaatje heb ik al vier jaar zonder EHBO de zomer door kunnen komen. Als ik onverhoopt toch door een mug gestoken word, helpt de Bite Away goed. De blaren zijn geen blaren meer, de infiltraten komen niet, het jeukt niet meer en is ook niet meer rood, warm en pijnlijk. Als het niet werkt heb ik de indruk dat ik door iets anders gestoken ben. Een brandende sigaret kan ook helpen, dat heb ik eerst uitgeprobeerd, en dat hielp. Maar ik vond dat wel eng, zeker als het op een plek was waar ik zelf niet bij kon. Door dat uit te proberen wist ik wel dat het voor mij werkte en daarom heb ik het apparaatje toen gekocht (toen rond de 30 euro). Misschien zijn er mensen die hier wat aan hebben. Eerder heb ik geel apparaatje gekocht bij de apotheek wat met klikjes zou helpen, maar dat was weggegooid geld.

 15. Kan dat nu ook nog eens in het Nederlands voor de mensen die geen geneeskunde hebben gestudeerd.

 16. Willie de Vries Reageer

  De muggen moeten mij ook altijd hebben. Ik heb echt van alles geprobeerd om te voorkomen dat ze mij steken. Biergist, vitamine B1, lampen, smeerseltjes, etc. Ze steken mij ondanks alles lek. Net ook mij ingesmeerd met anti-muggenspul, ik neem biergist en vitamine B1 lange broek en blouse aan nog geen 5 minuten buiten of ze steken mij dwars door de blouse heen. Weer drie blaren. Het enigste wat mij momenteel helpt tegen de jeuk en de blaarvorming is Aloë Lips van Forever Livings products. De jeuk wordt minder en na een uurtje is de blaar weg en heb ik een klein puntje die ik dan ook weer insmeer met de Lips. Dus het proberen waard voor mede-lotgenoten Aloë Lips van Forever Living Products. Je kan het niet in de winkel kopen maar wel bestellen via internet of kijken of er een distributeur bij jou in de buurt zit. Sterkte voor alle lotgenoten!

  • Gewoon vaker douchen, ze komen voornamelijk af op lichaamsgeur, niet op samenstelling van bloed, goed schrobben die voeten, oksels en huidplooien.

  • @Mugweg: Het is niet je basale beïnvloedbare lichaamsgeur die je aantrekkingskracht voor muggen bepaalt. De geur waar je over spreekt, wordt hoofdzakelijk bepaald (geproduceerd én uitgescheiden) door de bacteriën in de haarzakjes die diep in je poriën gelegen zijn. Daarnaast zijn melkzuur, ammonium, kooldioxide en vetzuren bepalend voor hoe muggen jouw lichaamsgeur waarnemen. En ook bij deze aspecten helpt douchen niet of nauwelijks. Zie ook punt 5 van dit artikel:

 17. Beste Paul, niet wetenschappelijk bewezen wil niet altijd zeggen dat iets niet werkt. Ieder mens reageert anders. Bij mij werkt biergist en/of vit b complex perfect.

  • Dat iets niet wetenschappelijk bewezen is, betekent inderdaad niet dat iets per definitie niet werkt… Zo zou het best zo kunnen zijn dat er nog nooit onderzoek is gedaan naar de werking van zand tegen jeuk, en dat zand een ideaal anti-jeukmiddel is. Het punt van de afstotende werking van B-vitamines jegens muggen is echter dat er juist heeeeeel veel onderzoek naar is gedaan en dat er 0,0 werkzaamheid is aangetoond… Ik citeer: “Hoewel sommige mensen erbij zweren, zegt Conlon dat vitamine B in dubbelblinde onderzoeken keer op keer tekortschiet. Toen onderzoekers van de Universiteit van Wisconsin vrijwilligers verzochten om vitamine B-supplementen of placebo’s in te nemen, vond men geen enkele aanwijzing dat de substantie kan helpen om iemands aantrekkelijkheid jegens muggen te reduceren.” En dit is slechts één van de vele tientallen (zo niet honderden) voorbeelden van onderzoeken die de veronderstelde werkzaamheid van vitamine B tegen muggen ontkracht. (bron)… Natuurlijk is ieder mens anders, maar dat betekent niet dat ieder mens anders reageert op B-vitamines. Al met al is veelvuldig en uitgebreid dubbelblind onderzoek verrassend betrouwbaar. En B-vitamines zijn simpelweg niet effectiever tegen muggen dan placebo’s (dus middelen waarvan mensen denken dat het om B-vitamines gaat, maar die in feite niets aan werkzame stof bevatten).

  • Bedankt voor je antwoord. En met het voorbeeld van zand….. zo kan je nog wel een paar duizend dingen opnoemen. Dat gaat nergens over. En je bent zelf iemand die alleen iets geloofd als het wetenschappelijk bewezen is blijkbaar. Maar als iets werkt bij iemand is het ook een feit al is het niet wetenschappelijk bewezen. Ieder mens is uniek. Je kunt nooit alles over één kam scheren. Het heeft met verandering van geur te maken. En dat ia bij iedereen anders.

 18. In een eerder berichtje gaf ik aan dat mijn muggenbeten zwart zijn met een rode ring eromheen. Het zijn inmiddels open wonden met gele randen geworden. De arts heeft geen idee wat het kan zijn. Herkent iemand dit?

  • Beste Stephanie, Weet je 100% zeker dat het om muggenbeten gaat? En dus niet om vlooienbeten, tekenbeten, bedwantsenbeten, dazenbeten of wespensteken… Het zou natuurlijk om een extreme / buitensporige allergische reactie op muggenspeekseleiwitten kunnen gaan, maar ik heb nog nooit van een dergelijke heftige overreactie gehoord… Bij mijzelf blijft het bij extreme zwellingen en hooguit zeer milde blaarvorming… Google anders eens op afbeeldingen met als titel ‘allergic mosquito’, dan kom je wel enorme ontstekingsreacties, blaren, bloeduitstortingen en verkleuringen tegen. Misschien eens om een anti-allergiemedicament (anti-allergicum / anti-allergeticum) vragen aan je huisarts? Sterkte en groeten, Paul

  • Hallo Stephanie, Ik heb dit ook gehad tijdens een vakantie in Oostenrijk. Werd gestoken door ‘iets’ in enkel. Een rood jeukende plekje / bultje. Dit kreeg een randje en werd een blaasje. Dacht in eerste instantie aan een blaar. Dus s avonds een blarenpleister erop. Dit was de volgende ochtend een super blaar. In de loop van de dag verkleurde dit en werd een zwart gat. Dus naar dokter. Weet nog steeds niet wat me heeft gestoken, maar kreeg uitwendige antibioticazalf en inwendige antibioticakuur. Iedere dag zalf aanbrengen en verband verschonen. Na ongeveer een week werd het beter. Ben er inmiddels achter dat ik voor alle “steekbeesten” allergisch ben.

 19. Misschien een wat eigenaardige manier om van de jeuk af te komen, maar ik gebruik altijd Voltaren Emulgel. Ik heb chronisch ontstoken gewrichten in mijn schouders en kwam erachter dat het goedje ook onmiddellijk tegen de jeuk van muggenbulten helpt, toen ik daar een fikse muggenbult had zitten. Wellicht het proberen waard?

 20. Vroeger werd ik zoals ieder mens gestoken door van alles. Ik dronk als frisdrank cola. Sinds een paar jaar pen ik overgestapt op bitter lemon. Niet veel, een of twee glazen per dag. Ik word niet meer gestoken. Door omstandigheden heb ik een week lang geen bitter lemon gedronken en ik zit weer onder de bulten. Is er een verband? Het moet haast wel.

 21. Ik heb al heel lang een allergie voor muggen. Gebruik hier geen chemische middelen voor. In veel anti-muggenspul zit DEET en dit is kankerverwekkend. Sinds kort heb ik de Bite Away gekocht en ben erg tevreden. Als je dit vrij snel na een steek gebruikt dan krijg je geen allergische reactie en is er geen jeuk. Het apparaatje zet je op de plek en het geeft hitte af (50 graden) dit is een paar seconden. Je huid beschadigd er niet van. Ideaal als je het mij vraagt maar wellicht niet voor jonge kinderen omdat je het wel voelt natuurlijk. Voor jonge kinderen raad ik Urtica aan van Weleda. Zeker met kinderen niet beginnen aan chemische troep.

  • Heb je een verwijzing naar de relatie DEET en kanker? Ik weet wel dat er schade kan optreden aan het zenuwstelsel bij gebruik van DEET

 22. Ik heb niet alles gelezen, maar mijn muggenbulten zijn zwart met een rode ring eromheen. Er komen nu ook blaasjes op. Iemand enig idee?

 23. Oke bedankt voor de uitleg, Ik weet wel zeker dat het geen wespen teek was, die hoor ik op meters afstand aankomen en dan ren ik meteen de kamer uit, brrr Teek denk ik niet, maar weet niet zeker. Ik kom niet in de gebieden waar teken zitten en zelfs in de zomer draag ik skinny jeans en lange vesten. Geen idee wat een daas is ook nog nooit van gehoord, wel zag ik onlangs een mug of wat t ook mag zijn in mij gezicht aanvallen en wilde me weer steken. Nu vannacht een tweede steek te pakken gehad, nu op m’n linkerbeen net boven m’n voet, waar de been begint bij de hiel maar dan de voorkant, ook weer rood en een puntje rood erop wat ik inmiddels weer kruisje in gezet heb en nu een stukje vel er af is maar geen jeuk!! Het lijkt nog het meest op een vlooienbeet, en ik mag hopen van niet!! Wel onlangs even een kitten in huis gehad, dus… Nu dus twee steken op buik en beneden bij mijn been. Graag antwoord!

 24. Hallo, een vraag, onlangs ontdekt dat ik ook een roodachtig dik muggensteek heb opgelopen, alleen niets van gemerkt, zelfs geen jeuk.. Toen ik mn steek op mijn buik ontdekte heb k meteen met mn nagel een kruisje in gesneden met de gedachte dat het gif er dan wel uitgaat, weet niet of ut helpt maar dat is een gewoonte dat ik al van kinds af doen, alleen is ut wel wat geirriteerd erdoor, maar alsnog geen enkel jeuk, my vraag is dus hoe kan dat en kan het zo zijn dat muggen steken of wat voor insecten steken niet per se hoeven te jeuken? Graag antwoord!

  • Sommige insecten bijten (m.b.v. mandibulaire en maxillaire palpen / kaaktasters), sommige insecten steken met een steeksnuit en andere insecten steken met een gifangel. Iedere steek of beet heeft een andere functie en brengt andere toxines en allergenen in je lichaam. Een wespensteek is bedoeld als aanval… Een bijensteek als ultieme verdediging… Een muggenbeet, vlooienbeet of tekenbeet als voedingsmethode… Sommige beten / steken jeuken, andere doen pijn en sommige voel je juist helemaal niet door verdovende stoffen die onderhuids worden ingebracht… Bij een muggensteek wordt muggenspeeksel onder de huid geïnjecteerd dat als bloedverdunner / antistollingsmiddel fungeert. Dit mug-eigen anticoagulant / anticoagulantium zorgt ervoor dat je bloed niet meteen stolt, waardoor de mug zich vol kan zuigen. Het nadeel van muggenspeeksel is dat het ook speekseleiwitten bevat die jeuk veroorzaken en waarop sommige mensen zelfs (extreem) allergisch reageren. Persoonlijk betwijfel ik dan ook of de bult die je hebt ontdekt daadwerkelijk een muggenbeet betreft. Misschien een teek, wesp of daas?

 25. Halo, Mijn dochter van 5 en half jaar heeft nu een allergische reactie van haar muggenbulten en heeft echt plakkaten erdoor. Wat moet ik hiermee doen? Dokter is op vakantie, dus kan ook niet makkelijk advies vragen. :-(

  • Ga langs de apotheek of drogist en vraag om een allergietablet (of druppeltje) / antihistaminicum voor jonge kinderen. In veruit de meeste gevallen trekken extreme muggenbulten (door een acute allergische / atopische reactie) dan snel weg.

  • Klopt een antihistamine drankje en een muggen werend armbandje om, het helpt goed bij mijn allergisch reagerende dochter van 3. Succes!

  • Zap-It! Kun je gewoon kopen in de winkel. Een klein apparaatje wat een mini stroomschokje geeft (dit voel je niet of nauwelijks) het zorgt ervoor dat het gif zich niet kan verspreiden en dus niet van die grote plakkaten veroorzaakt. Ook wordt het gif geneutraliseerd. Het werkt echt! Klinkt raar, maar het is zo ongeveer het enige wat bij mij helpt. Er zitten geen chemische middelen in en ook geen batterijen. Dus prima voor een kind. Binnen een paar minuten is de jeuk weg en de grote plek.

 26. Krabben in de slaap is haast onvermijdelijk, verder probeer ik er van de muggenbulten af te blijven. Doe er verkoelende mentholgel op en/of azijn. Dat verlicht enigszins.

 27. Ik heb een histamine-intolerantie, dus muggenbeten / muggensteken is ook voor mij funest. Mijn zoon heeft een onderzoek gedaan in Nijmegen met malariamuggen en daar werd aangeraden om je in de zomer te wassen met shampoo. Muggen houden niet van shampoo. Moet zeggen het helpt wel en hoef ik al die histaminica niet te slikken, ben toch al niet zo met medicijnen.

  • En maakt het nog uit welke shampoo je gebruik? Is het een specifieke stof in bepaalde shampoos die muggen afschrikt?

 28. Ik word ALTIJD gestoken als er ergens een mug is. En niet 1 keer, maar altijd minimaal 5 keer. Ik kan er absoluut niet tegen als ik jeuk heb. Ik krab muggenbulten dus ook altijd kapot, maar ik zit dus ook vol met littekens. Vooral in mijn gezicht vind ik dit niet mooi. Weet iemand toevallig een middeltje wat je eventueel erop kan smeren als de bult al open gekrabd is? Ik heb namelijk spul, dat heet ‘Na De Beet’ maar ik denk er altijd aan als de bult al open is. De wond gaat dan heel erg prikken…

  • Bio-Oil. Heb goed tegen littekens. Maar hebt ook tegen andere dingen zoals. Puisten enzovoort Kun je halen bij de kruitvat.

  • Mijn kinderen konden ook nooit slapen van de jeuk. Oké neem dan een half aspirientje of paracetamol. Stamp het fijn en maak er een papje van met een paar druppels olijfolie. Smeer dit op de bult en na een zo’n tien minuten zal de jeuk verdwijnen.

 29. Nu ik naast mijn medicatie (desloratadine) ook tea tree oil gebruik worden mijn muggenbulten eindelijk weer kleiner. Tea tree oil is geschikt voor schaafwonden en insectenbeten. Je doet een paar druppels op een watje en smeert dat over de muggenbulten. Het trekt snel in dus heb je geen problemen met het plakken aan kleding wat je wel vaak hebt bij zalfjes. TEA TREE OIL IS TE KOOP BIJ HET KRUIDVAT. Hopelijk hebben anderen ook zo’n profijt van deze olie net als ik. Groeten, Matthanja

  • Pas wel op met tea tree, mensen! Sommig mensen (zoals ik) zijn hier afschuwelijk allergisch voor. Dat wil je echt niet meemaken!

 30. Toen ik klein was zei mijn huisarts dat er geen medicijnen waren tegen muggenallergie. We waren op vakantie en ik was helemaal lek geprikt en was in de draaimolen gegaan (absoluut niet slim). Toen ik uit de draaimolen kwam was ik lijkbleek en bijna buiten bewustzijn. Toen wij daar naar een huisarts gingen keek hij ons stom aan dat ik geen medicijnen had voor mijn allergie. Sindsdien heb ik dus medicatie hiervoor. In de afgelopen 13 jaar ben ik al een paar keer gewisseld omdat de medicatie die ik kreeg niet meer werkte. Nu slik ik pillen met Desloratadine 5 milligram. Deze medicatie werkt bij mij nu niet meer en ik zit momenteel onder de muggenbulten. Ook op 1 van mijn handen en die kan ik nu bijna niet meer gebruiken door de zwelling. Nu mijn vraag: Weet iemand nog een sterker medicijn dat ik kan gaan gebruiken? Of is dit het sterkste dat er is? Groeten, Matthanja

  • Desloratadine is het vaakst voorgeschreven anti-allergiemedicijn… Een ‘beter’ antihistaminicum is er eigenlijk niet. Een arts zal altijd kijken naar enerzijds je klachten. En anderzijds bijwerkingen / neveneffecten, eventuele verdovende werking, werkingsduur, intredingseffect, T-max, afnametijd / halveringswaarde, et cetera. Het kan dus wel zo zijn dat er in individuele situaties betere alternatieven voor desloratadine bestaan. Ik zat als kind in hetzelfde schuitje; ook nooit medicijnen gebruikt. Totdat ik als volwassene van mijn vrouw een Aerius (desloratadine) uitprobeerde en extreme verlichting / vermindering van de allergieklachten bemerkte. Ik gebruik nu slechts heel af en toe een Aerius en het werkt bij mij nog altijd… Werkt desloratadine niet meer, dan zou je met je huisarts de mogelijkheden van acrivastine (Semprex), cetirizine (Zyrtec, e.a.), ebastine (Kestine), fexofenadine (Telfast), levocetirizine (Xyzal), loratadine (Claritine), mizolastine (Mizollen), rupatadine (Rupafin), clemastine (Tavegyl), dexchloorfeniramine (Polaramine), dimetindeen (Fenistil), ketotifen (Zaditen), alimemazine (Nedeltran), promethazine (Phenergan) en hydroxyzine kunnen bespreken. Elk van deze middelen heeft zo zijn voordelen en nadelen, maar doorgaans geldt: hoe sterker de werking, des te meer en ernstigere bijwerkingen… Heel veel sterkte met de muggenallergie!

  • Hallo, Begin ajb niet met Zyrtec of cetirizine. Google eens voor de lol op Zyrtec ontwenning. Groet.

 31. Hoi iedereen die dit leest! In een muggenbeet zit antistollingsmiddel, dat ervoor zorgt dat je bloed niet stolt en de mug in kwestie je bloed makkelijker eruit kan zuigen. Dit antistollingsmiddel zorgt voor de jeuk en bestaat uit eiwitten. Die kun je kapot krijgen door zuur (giet wat citroensap over de wond, in drie uur is hij weg) of warmte (hou een tijdje een warme lepel tegen de muggenbult).

  • Was het maar zo gemakkelijk… Denaturatie / structuurverlies van eiwitten treedt uitsluitend op bij extreme pH / zuurgraad (tot boven zijn IEP / iso-elektrisch punt). De pH-waarde van citroenzuur ligt rond de 2; het denaturatiepunt van de meeste eiwitten ligt tussen de 5 en 7. Inderdaad kunnen ook hele hoge zoutconcentraties en temperatuurverhogingen tot proteïnedenaturatie leiden, maar de relatieve ‘hitte’ van een verwarmde lepel denatureert muggenspeekseleiwitten in de huid niet. De temperatuur van een hete lepel volstaat in ieder geval niet om alboserpine te denatureren; daar is meerdere uren een diep doordringende temperatuur boven de 60°C voor nodig. Deze temperatuur verwoest rode bloedcellen binnen 1,2 seconden en na 5 seconden kunnen derdegraads brandwonden optreden. Je zult dus eerder je huid verwoesten dan muggenspeekseleiwit. Wel is het zo dat de hittesensatie van een hete lepel hetzelfde zenuwpad volgt als de jeuk van een muggenbult. Met een hete lepel overbelast je als het ware de pijn-jeuk-receptoren met pijn en jeuk, waardoor ze tijdelijk worden lamgelegd. Hoe dit naast de jeuk en pijn ook de zwelling zou kunnen beïnvloeden, weet ik niet.

 32. Hoi hoi, Ik heb een zoontje van vijf die mega allergisch voor muggen is. Wij wonen in Spanje. Heb een lamp naast zijn slaapkamer. Horren enz. Overdag moet hij uiteraard naar school, dus daar kan hij ook geprikt worden. Nu reageert zijn lichaam extreem. Alles zwelt op en raakt misvormd. Laatste keer heel zijn gezicht en beide oren. Hield een week aan. Armen en benen idem. Hij heeft pilletjes, zalfjes. Eigenlijk alles wat er is gebruik ik. Maar als de zwelling er zit werkt helemaal niets meer. Nu is weer 1 oor totaal misvormd. Hoop dat iemand nog iets nieuws ontdekt heeft. Vind dit zo zielig. Groetjes!

  • Beste Jacqueline, Dit soort hevige allergische reacties op muggenbeten had ik als kind ook. Bij een muggenbult op mijn voet kon ik mijn schoenen niet meer aan en mijn oma heeft meermaals gedacht dat ik ‘carnavalsoren’ op had… :P Inmiddels ben ik in de 30 en heb ik het nog steeds in mindere mate. Het enige wat mij helpt is een antihistaminicum. Vooral Aerius (desloratadine) werkt bij mij als een tierelier. De zwelling neemt binnen 5 minuten af tot een ‘acceptabel’ niveau en ook de jeuk en pijn verdwijnen grotendeels. Heeft je zoontje al eens een (in Nederland receptplichtig) antihistaminicum geprobeerd? Sterkte! Groeten, Paul

  • Citroensap over de muggenbeet heen gieten, werkt perfect bij mij, binnen drie uur is het weg, geen littekens

  • Ik heb zelf ook zo’n allergische reacties op muggenbeten… bij mij geldt dan ook een aantal jaren al… voorkomen is beter dan genezen. Ik spuit me on deze muggentijd 2 a 3x per dag in met een flesje van DM in Duitsland… muggen beschermingsspray. Kost maar 1,95 en mij helpt het.

  • Bedoel je DM S-quitofree Insektenschutzspray? Voor zover ik me kan herinneren bevat dit product zowel lemon-eucalyptusolie als chemisch-synthetische insecticiden, maar daar ben ik niet 100% zeker van.

  • Muggenbeten? Koelen koelen koelen met koel elementen en anti hooikoorts tabletten slikken!

  • Voorkomen is beter dan genezen. Waarom niet insmeren met citronella olie ?
   Of iets anders tegen muggen.

 33. Vervolg op dochter van twee… inmiddels drie keer een heftige reactie op muggenbeten. Paul je hebt gelijk! Ik moest van de dokter naar de huidarts en daar werd verteld dat ze inderdaad heftig reageert op insectenbeten, tot en met september krijgt ze iedere ochtend een antihistaminedrankje en heeft ze een armbandje om waar een citroenpipet in zit zodat ze daarmee ook de muggen afweert. Even afkloppen maar ze is nog niet geprikt door een mug nadien. Ik vroeg de arts wat betreft wespen etc. Maar dat schijnt een heel ander gif te zijn en daarin heeft ze net zoveel kans als ieder ander kind om daar allergisch op te reageren. Wellicht trekken de muggen veel op kinderen af vanwege histaminerijke voedsel o.a. tomaatjes etc. Ik hoop echt dat de rare ‘waterpokken lijkende’ reactie niet meer terugkomt, blijft vier maanden in totaal te zien en ieder land is verschillend met gif zoals ik begreep in een mug. Wij wonen in Frankrijk en ze reageerde het heftigst op 1 muggenbeet in Nederland. Bedankt voor reageren en misschien hebben overige lezers iets aan het verhaaltje in dit naderende muggenseizoen. Groeten, Kitty

  • Beste Kitty, Dankjewel voor de update, Misschien heb je nog iets aan dit artikel over het bestrijden van muggen (om zodoende muggenbulten / muggenbeten te voorkomen). Ikzelf ben vooral groot voorstander van klamboe + horren + muggenlamp. :) Succes met het mugvrij houden van je dochtertje!

 34. Hoi, ik heb twee weken geleden maandag mijn tent moeten opzetten in een muggenplaag. Woensdag begon de jeuk, niet te negeren. Mijn hele lichaam was gespannen door alle jeuk die ik had. Misschien ook omdat ik, na een grondige telling, 124 muggenbulten heb. Die zaterdag begon de jeuk weg te trekken. Nu zijn we inmiddels twee zaterdagen verder en de jeuk is weer opnieuw begonnen. Ik dacht dat ik er vanaf was, maar helaas. De jeuk is net zo intens als de eerste keer. Ook beginnen de muggenbeten weer op te zwellen… Waarom komt de jeuk en zwelling na twee weken weer terug?

  • Jeuk oftewel ‘pruritus’ is een lastig te vatten gewaarwording; het is een sensatie die ertoe aanzet te krabben, schuren of drukken op de jeukende plek… Jeuk kan talloze (directe of indirecte) oorzaken hebben, waaronder beschadiging of beknelling van zenuwen, maar bijvoorbeeld ook door een (over)reactie van het immuunsysteem. Als een mug met zijn verlengde steeksnuit (proboscis) prikt / bijt, blijft er muggenspeeksel onder de huid achter. Dit speeksel bevat antistollingsmiddelen (anticoagulantia) die de bloedstolling gedurende korte tijd remmen. Normaliter zal een geopend bloedvat namelijk direct sluiten dankzij de lichaamseigen bloedstollingsfunctie, maar dankzij het muggenspeeksel blijft er net lang genoeg een open gaatje beschikbaar voor een mug om zich tegoed te doen aan je bloed. Muggenspeeksel bevat (helaas) ook eiwitten die door het lichaam als schadelijke indringers worden gezien. Deze indringers worden bestreden door lichaamseigen neurotransmitters en immuun-antistoffen (histamine, immunoglobuline e.a.). Vooral histamine veroorzaakt de jeukende, rode, gezwollen bult. Muggenbulten zijn dus allergische reacties; bij de meesten vrij licht, maar bij sommigen zeer hevig. Als je aan een muggenbult krabt, verspreiden de muggenspeekseleiwitten zich verder onderhuids. Dit kan ervoor zorgen dat er meermaals flinke hoeveelheden histamine worden vrijgemaakt om het muggenspeeksel afdoende te bestrijden. Deze vrijgemaakte histamine kan ervoor zorgen dat alle muggenbulten waarin nog kleine beetjes muggenspeekseleiwitten aanwezig zijn opnieuw gaan opspelen. Maar er zijn eigenlijk talloze omstandigheden waaronder het lichaam ineens meer histamine aanmaakt of vrijmaakt in de bloedbaan… een allergische reactie op een andere stof (hooikoorts o.i.d.)… consumptie van histaminerijke voeding… een lichamelijke reactie op hitte of iets dergelijks… Allerlei omstandigheden kunnen er dus voor zorgen dat er een soort van histamineboost optreedt. Als er tijdens die histaminepiek nog lichaamsvreemd muggenspeeksel in bepaalde muggenbulten aanwezig is (dus als de boel nog niet volledig is opgeruimd), zal de jeuk, zwelling en roodheid een opleving krijgen. Het enige wat je hier mijns inziens tegen kunt doen is histamineremmers c.q. antihistaminica innemen. Sterkte!

 35. Ik ben zelf ook allergisch voor die rotbeesten, vroeger had ik altijd enorme jeuk van muggenbulten, en dingen als Azaron en Prrrikweg hielpen mij niet. Inmiddels heb ik een aantal jaar geleden in Oostenrijk een ontdekking gedaan: Soventol Gel, dit werkt echt super! Helaas is het niet te krijgen in Nederland, dus moeten we altijd bestellen in Duitsland, maar het is echt heel fijn. Inmiddels heb ik ook Aerius voor mijn hooikoorts, en als ik dan even geen Soventol Gel heb, werkt dit in combinatie met Azaron ook wel tegen allergische muggensteken.

  • Hoi Tycho, Dankjewel voor de tip! De werkzame stof in ‘Soventol Gel’ is Bamipine. Bamipine is een bekend antihistaminicum met anticholinerge oftewel parasympathicolytische eigenschappen, wat inhoudt dat het ingrijpt op de zenuwprikkeloverdracht (door de neurotransmitter acetylcholine), waardoor zenuwen als het ware worden verlamd/lamgelegd, zodat je geen jeuk meer voelt op de ingesmeerde plek. De stof Bamipine zit (vooralsnog) inderdaad uitsluitend in de zelfzorggel ‘Soventol Gel’ van Abbott. Daarnaast bestaat er ‘Soventol HydroCort Crème’ 0,25% en 0,50%, o.a. tegen allergische huidreacties. Deze variant bevat het bijnierschorshormoon hydrocortison oftewel cortisol. Wellicht interessant voor ander bezoekers… Nogmaals dank voor je reactie! Groeten, Paul

 36. Mijn dochter van 2 jaar is drie weken geleden in Nederland enorm door muggen gestoken. De bulten breiden zich enorm uit over haar gezicht en oren zodat het bijna waterpokken leken. Vochtblaasjes erop, mega raar gezicht. Nu drie weken verder wanneer ze muggenbulten heeft, blijven er rode vlekken terugkomen op de plaatsen waar de bulten zaten. Ik ben zo bang dat dit haar hele leven op haar gezichtje blijft.

  • Weet je zeker dat het om muggenbulten gaat? Dus heb je daadwerkelijk met bloed volgezogen muggen op de slaapkamer van je dochtertje teruggevonden? De huidklachten die je omschrijft, zouden namelijk ook afkomstig kunnen zijn van bijvoorbeeld vlooien, bedwantsen, waterpokken of een koemelkallergie… Mocht je je zorgen maken, ga dan even langs de huisarts. Hij/zij kan je dochtertje wellicht een passend medicament (zoals een antihistaminicum) voorschrijven. Ik ben GEEN arts, maar ik denk eigenlijk niet dat je je zorgen moet maken dat de (veronderstelde) muggenbulten de rest van haar leven op het gezicht aanwezig blijven… Heel veel sterkte ermee!

 37. Ik slik na een muggenbeet 5 milligram cetirizine, te verkrijgen bij apotheek, Lidl e.d. Na een prik van een daas slik ik 10 Mg, soms 2 dagen. Als ik dit niet doe krijg ik grote rode verheven plekken. Tegen jeuk helpt Prrrikweg redelijk, koelen, maar ook lidocaïne/levomenthol zalf, verkrijgbaar bij apotheek. Mijn dochter van 3 reageert ook allergisch, nog tips? want ik durf haar nog geen cetirizine te geven.

  • Ik ben bijna 3 weken geleden gestoken door een insect, weet niet wat voor insect, want ik heb niks gemerkt, tot ik ineens jeuk kreeg bij mijn enkel en zijkant onderbeen. Niks aan de hand, volgende dag ook niet, alleen jeuk, maar ’s avonds werd het ineens dik en de volgende dag zondag ook nog dik. Ik maandags naar de dokter want lopen ging ook moeizaam. Ik had een vervangende arts, hij had het amper gezien en toen zei hij al 10 dagen antibiotica, 3 pillen per dag, kan bacterie zijn. Nou oké, antibiotica geslikt en vorige week de laatste pil genomen. Lopen ging ook moeizaam al die tijd. Maar nu is het dus bijna een week geleden en soms is er niks aan de hand met lopen en zoals vandaag voelt mijn hele been weer raar aan met lopen, net of het weer opgezet is, wat niet zo is. Is dit normaal, moet het nog slijten of zo?

  • Dit klinkt niet als een bacteriële infectie, maar veeleer als een hevige allergische reactie op een muggensteek, wespensteek of dazensteek. Hetgeen jij beschrijft, krijg ik bijvoorbeeld als ik door een mug in m’n been wordt gestoken. Je zou je arts dan ook om een antihistaminicum of corticosteroïde kunnen vragen… Als een antihistaminetabletje direct voor verlichting zorgt, kun je met behoorlijke zekerheid zeggen dat er sprake is van een allergische, histaminische reactie en niet van een bacterie. Sterkte ermee!

 38. muggen binnen je slaapkamer, zet je airco voor je gaat slapen op minder dan 18 graden voor een uurtje, daarna op 21 graden bijna nooit last. buiten gebruik ik muggenspray die daar ter plaatse in de Filipijnen verkrijgbaar is of lotion, dan kan ik het beperken tot 2 tal per dag, er moet wel elke 2 uur gesmeerd worden. zonder lotion zijn er dat rond de 15 beten, de volgende keer ga ik daar een lange broek laten maken van een gekleurd laken. wanneer je buiten zit, ga dan niet in een hoekje zitten of tegen een muur, daar zitten meer muggen, als je buiten aan een tafel zit te eten, komen muggen graag in je benen prikken ,dan is je hiel 1 cm opheffen en terug op de grond, en zo constant vibreren, kost weinig moeite, dan kunnen de muggen moeilijk landen

 39. Hoi hoi, Ik ben allergisch voor muggenbeten en ik gebruik nu het zalfje Weleda Urtica Gel. Het helpt enorm tegen de jeuk voel niks meer ervan. Misschien ene handige tip voor veel mensen. Groetjes, Loveitgirl

 40. Hallo ik ben Noa, ik ben 13 jaar oud. Ik heb vaak een mug op mijn kamer, ik haat ze! Ik heb laats 36 muggenbulten op mijn lijf gehad en heb er echt last van gehad… Gelukkig was een tube tandpasta net genoeg… Ik smeerde altijd tandpasta op de muggenbulten als ik jeuk heb. Maar gelukkig heb ik deze website gevonden en weet nu hoe ik ermee om moet.. Dankje wel… xxxx

 41. Vier dagen geleden ben ik door muggen gestoken zonder dat ik het merkte. Ik was in een tuin aan het werk vlakbij een modderpoel. Op een gegeven moment had ik in de gaten dat ik omsingeld was door muggen maar ik voelde geen beten. De dag erna zat ik onder de bulten die vreselijk jeuken! Ik heb op elk onderbeen zo’n 40 muggenbulten. Als ik loop schuurt de broek langs de bulten en gaat het nog harder jeuken. Ook schoenen verergeren de jeuk, daar er veel muggenbulten op m’n voeten zitten, en ook op de enkels. Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Ik heb al een paar zalfjes gekocht bij de drogist, maar dat helpt niet veel. Nu heb ik de “Care Plus Click-Away – bite relieve” besteld. Hopelijk biedt dit soelaas. Ik probeer niet aan de muggenbeten te krabben…

  • Deze tip is de enige tip die goed bij mij werkt: een paar aspirines tot poeder stampen en dan vermengen met een beetje zalf en opbrengen op de muggenbulten. Hier een foto van de muggenbeten.

 42. Ammonia 1 op 4 verdund met water en op de muggenbult deppen, werkt prima. Werkt ook bij een dazensteek. Muggenbeten voorkomen met DEET is natuurlijk nog beter.

 43. Ik werd wakker en mijn oog was helemaal opgezwollen door een muggenbult. Het is nu een beetje weggetrokken, maar ik vraag me af of het morgen al weg is, want dan heb ik de klassenfoto.

 44. Je gelooft het nooit, ik werd vanochtend wakker en ik had jeuk? Ik voelen waar heb ik misschien muggenbulten blijkbaar heb ik er plusminus 20! Ik ben 13 en ga bijna dood van de jeuk!

  • Misschien werkt vitamine B niet bij iedereen tegen muggenbeten maar bij mij wel. Ik werd altijd lek gestoken en de muggenbulten jeukten erg lang. Sinds een paar jaar neem ik in het muggenseizoen elke dag 1 tablet vitamine B-complex (Kruidvat, 100 mg): nergens meer last van. Nu ben ik het twee dagen vergeten in te nemen en ik werd vanochtend vroeg wakker van de jeuk, door 12 muggenbeten! Misschien is vitamine B-complex ook voor anderen het proberen waard.

  • Gewoon toeval, zoals Paul ook al aangeeft. Wetenschappers hebben ongelofelijk veel onderzoek gedaan naar het effect van B-vitamines op muggen en keer op keer is bewezen dat ze 0 effect hebben. “We tested whether ingestion of vitamin B supplements under various regimens affected the attractiveness of volatile skin components transferred to glass vials. Although there was substantial and consistent individual variation in attractiveness, we found no effect of vitamin B supplementation.”

 45. Ik heb mijn hele leven in vreemde (soms tropische) landen doorgebracht. Nu woon ik in Zwitserland en ben gebeten door iets in mijn knieholte, geen idee wat voor vliegje of spin, maar ik heb een enorme allergische reactie. Rode plakkaat die kokend is en enorme zwellingen. Ik heb er nachten niet van geslapen, gisteravond heb ik het ingesmeerd met trekzalf en dat heeft enorm geholpen om de ‘brand’ eruit te halen en het jeukt nu ook een stuk minder. Ben natuurlijk heel benieuwd wat voor een insect mij dit heeft aangedaan!

 46. Stefanie Koopmans - de Wit Reageer

  Zelf ook meerdere keren per jaar last van allergische reacties op muggensteken. Ook nu weer een dikke voet… Heb weleens begrepen dat mensen met vitamine B12-tekort sneller gestoken worden omdat muggen B12 vinden ‘stinken’. Weleens over gehoord?

  • Beste Stefanie, De theorie dat specifiek vitamine B12 muggen zou afstoten was mij vooralsnog onbekend. Wel ken ik een vergelijkbaar ‘fabeltje’ wat al vele jaren hardnekkig de ronde doet. Het gaat om biergist, wat rijk is aan vitamines uit het B-complex. Dit fabeltje ontstond in de jaren ’60 toen er een piepklein onderzoekje werd gedaan door een commercieel belanghebbende partij… Uit dit ‘onderzoek’ zou zijn gebleken dat vitamine B1 (thiamine) een geur verspreidt die onaangenaam is voor vrouwtjesmuskieten oftewel vrouwelijke steekmuggen… Inmiddels zijn er echter talloze replicatieonderzoeken gedaan waarmee men het betreffende onderzoek heeft willen nabootsen, maar helaas is dit nooit iemand gelukt. Sterker nog: in 2005 is nagenoeg onomstotelijk aangetoond dat B-vitamines geen enkel effect hebben op muggen. (bron + bron) Mijn moeder geloofde vroeger ook in de inname van biergist om je lichaamsgeur afstotelijk voor muggen te maken, dus vanwege mijn hevige muggenallergie heb ik als kind talloze vitamine B-supplementen ingenomen, maar er leek niet 1 mug van onder de indruk… Lees desgewenst ook dit artikel over werkzame anti-muggenmiddelen eens! :D Groeten, Paul

 47. Ik heb zelf nu een muggenbult… en ik ben dus allergisch denk ik mijn hele kuit is opgezet en misvormd en het jeukt zooo erg ik kan gewoon niet slapen en ik kan amper lopen omdat het zo dik is opgezet en alles strak staat. Ik wordt er echt gek van… Ik heb dit vaker gehad, maar ik heb ook soms normale muggenbulten? Waarom zijn de een dan vreselijk en de ander niet? Ik heb nu al 2x zo’n bult gehad in twee maanden en beiden zijn gestoken door broeken heen… weliswaar geen spijkerbroek, maar das toch wel eng.

  • Beste Angela, Waarschijnlijk ben je allergisch voor specifieke muggensoorten. Ik ben ook al mijn hele leven allergisch jegens muggen, maar ik heb ook heel af en toe muggenbulten die niet opzwellen. Dat komt waarschijnlijk omdat er in Nederland inmiddels zo’n 30 soorten muskieten rondzoemen, die niet allemaal dezelfde speekselsamenstelling hebben. Typisch is ook dat ik in sommige landen extreem veel last krijg door muggenbeten en dat muggenbulten in bepaalde andere landen niet eens opzwellen… Dus waarschijnlijk heeft het dus echt met de soort mug te maken… Dat muggen door kleding heen steken is overigens niet gek; hoe groter de mug en hoe strakker en dunner de kleding, des te gemakkelijker ene mug door kledij heen steekt. Ikzelf heb bij een allergische reactie op muggen heel veel baat bij antihistaminica. Dit zijn anti-allergiemedicijnen die je zowel op doktersvoorschrift kan krijgen als receptloos bij de apotheek of drogist kunt kopen. Receptplichtige antihistaminica zijn meestal sterker en werken in mijn geval beduidend beter. Ik heb 20 jaar lang allergiemedicijnen gemeden (en gewoon ‘uitgeziekt’), maar als ik tegenwoordig door een mug word gestoken, neem ik direct een Aerius in, en heb ik nergens meer last van. Wellicht heb je hier iets aan… Sterkte & groeten, Paul

  • Koude, natte lapjes werkt fantastisch bij muggenbulten. Teiltje met natte lappen naast je bed voor ’s nachts! Zeker als de plekken heel warm geworden zijn. Als je aan de muggenbeten wilt krabben tot 10 tellen… Langzaam. ;)

 48. Antonia Craane Reageer

  Ik woon sinds een halfjaar in Spanje en heb sinds die tijd bulten en jeuk (nooit eerder gehad). Er zijn hier overal hele kleine beestjes. Je ziet ze niet, maar voelt ze overal prikken. Af en toe zie je er een. Ik ben van alles aan het proberen, maar het werkt allemaal maar even. Ze zijn zwart van kleur. Heb nog geen Azaron etc. geprobeerd, alleen wat natuurlijke smeersels. Het fijne leven hier wordt wel erg door de beestjes verstoord. De dame van de natuurwinkel zegt, als je wat ouder bent, werkt je afweersysteem minder en heb je meer last van dit soort dingen. Ik ben in het bezit van een goede gezondheid, dus heb daar mijn twijfels over. Ik hoor uit mijn omgeving veel mensen die erg last van de kleine mugjes hebben. Men zegt ook, doordat er te weinig water gevallen is in Spanje, zijn er nu zo veel van die zwarte beestjes.

  • Ik ben niet bekend met de stekende insecten in Spanje, dus ik snap de strekking van je verhaal niet 100%… Gaat het om bloedzuigende midges/gnats? Deze minuscule mugjes worden in Nederland ook wel knazen/knaasjes, knijten/knijtjes of knutten/knutjes genoemd… Logischerwijs VLIEGEN deze insectjes… Of gaat het om andersoortige (niet-vliegende) beestjes: vlooien, luizen, mijten, wantsen… Knutten zijn in elk geval vreselijk irritante mugjes die je in tegenstelling tot echte steekmuggen/muskieten minder makkelijk opmerkt vanwege hun beperkte omvang en gebrek aan gezoem. Dat muggen wel of niet steken, heeft overigens NIKS met je immuunsysteem te maken. Je immuunafweer zorgt er hoofdzakelijk voor dat binnendringende micro-organismen (bacteriën, virussen, gisten, schimmels, protozoa e.a.) worden bevochten… Muggen worden simpelweg aangetrokken door de uitstoot van je adem en lichaamsgeur en belagen je lichaam logischerwijs van BUITENAF… Ze trekken zich dan ook heus niks aan van de gesteldheid van iemands immuunsysteem. Een anti-muggenmiddel waar een daadwerkelijke werkzame stof in zit (waardoor steekinsecten doodgaan voordat ze in je huid kunnen steken) zal dan ook beduidend beter werken tegen knutjes/mugjes dan smeerseltjes op basis van kruiden en etherische oliën. In dit artikel over de beste anti-muggenmiddelen kun je er desgewenst meer over lezen… Sterkte ermee!

 49. Hoi allemaal. Ik heb 2 jaar geleden een allergie gekregen voor muggenbeten. En volgens mij is mijn lichaam ook het walhalla van muggen want ik word altijd echt helemaal lek geprikt. Soms wel rond de 50 bulten op mijn lijf. Sinds 2 jaar ben ik dus echt letterlijk zomers flink de Sjaak. Overal muggenbulten met een doorsnede van een cm of 10, brandende pijn die met standaard middeltjes als Azaron en Afterbite niet minder wordt en soms ook duizeligheid. De eerste keer dat dit zich voordeed waren de bulten wel aardig groot (niet extreem), maar na een dag of 2 waren de bulten ook helemaal paars geworden, toen leek het mij verstandig om de huisarts maar eens te raadplegen. Deze schreef mij Lidocaïne-levomenthol gel voor. Dit is een zalf met het verdovende middel lidocaïne. Ook zit er menthol in, wat directe verkoeling geeft. Lidocaïne-levomenthol gel werkt goed tegen de jeuk/pijn, maar gaat de hevige zwelling als gevolg van de allergie niet tegen. Vorig jaar was de huidreactie nog heftiger. Veel grotere muggenbulten dan het voorgaande jaar, dus toch maar weer een bezoekje aan de huisarts gedaan. Dit keer kreeg ik een zalf met triamcinolon. Dit werkt voor mij erg goed. Ik zorg dan ook altijd dat ik ‘bewapend’ ben met DEET en mijn 2 tubes zalf. Zodra de eerste muggen weer tevoorschijn komen. De triamcinolon is alleen op recept verkrijgbaar, maar de lidocaïne is ook zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek (wat ook heel handig is nadat je bovenop een wesp bent gaan zitten (ja, ik ben blond, haha). Groetjes, Marjon

 50. Hallo, Ik word mijn hele leven al lek geprikt door muggen. Sinds 3 jaar reageer ik er ook nog eens allergisch op. Van alles al geprobeerd maar weinig helpt. Ik heb alleen wel iets vreemd waar iemand hier misschien het antwoord wel op weet. 2 jaar geleden ben ik in Spanje gestoken door een mug waardoor ik een knie kreeg 2 maal zo dik als normaal, vochtblaas, jeuk, pijn alles erop en eraan. Het vreemde is dat de zwelling e.d. nu natuurlijk weg zijn maar het plekje waar ik gestoken ben jeukt nog steeds regelmatig, maar er is niets te zien of te voelen… behalve dan de erge jeuk. Wie herkent dit en weet er een antwoord op. Alvast bedankt… Groeten, Karin

  • Ik herken dit volledig. Ben ook al mijn hele leven allergisch voor muggen en ben een keer met een muggenbeet thuisgekomen vanuit Mexico waar ineens kleine zwellinkjes omheen ontstonden (de huisarts dacht aan een opvallend hevige allergische reactie). Ik heb toen een cortisonzalfje gekregen, waardoor de zwelling, roodheid en jeuk in eerste instantie binnen een weekje of wat verdwenen… Maar de jeuk kwam na een tijdje in alle hevigheid terug, precies in het centrum van de voormalige muggenbult. Die jeuk heeft echt nog jaren aangehouden, niet continu, maar met sporadische, hevige opvlammingen. Als ik er dan aan krabde, werd de jeuk nog veeeeeel intenser. Inmiddels heb ik er helemaal geen last meer van, maar het heeft al met al toch wel een jaartje of 5 geduurd. Ik denk dat het komt omdat er door de allergisch reactie histamine wordt ‘opgesloten’ in de huid of onderhuids bindweefsels. Misschien omdat de histamine niet goed kan worden opgeruimd/afgebroken doordat de boel langdurige opgezwollen blijft en zodoende de doorbloeding verslechtert… Dus dat de gifstoffen en histamine worden opgesloten/ingekapseld in plaats van opgeruimd. Dit is overigens een puur theoretische/hypothetische verklaring die ik er destijds zelf voor heb verzonnen, dus wellicht steekt er een heel ander fysiologisch mechanisme achter de aanhoudende/voortdurende jeuk, lang na genezing van een muggenbult… :P

 51. Hey, momenteel ben ik voor een uitwisseling in Koahsiung, Taiwan. Gister heb ik binnen 1 dag rond de 50 muggenbeten gekregen en het jeukt echt enorm. Ik gebruik nu Azaron, maar dat helpt niet echt. Is het slimmer om hiermee naar de dokter te gaan of moet ik nog een paar dagen afwachten?

 52. Prikweg! Fantastisch spul, ik heb jaren lang Aerius en Cetirizine gebruikt. Helpt beide goed, maar om de rest van mijn leven pillen te moeten slikken zag ik niet zitten… Ik word per dag tussen de vijf en tien x geprikt, direct de Prikweg erop en inderdaad, prik en jeuk weg!

 53. Hoi, Heeft er misschien iemand ervaring met muggen uit Turkije? Ik ben al 2 weken aan ’t jeuken. De tips werken ook niet echt. Gr. Saskia

  • Dus je hebt zelfs tevergeefs antihistaminica en corticosteroïden geprobeerd? Heel vreemd…

  • Koop bij de apotheek SISTRAL crème 20 milligram voor 4,50 euro. Alleen op de muggenbult gebruiken; zorg ervoor dat het niet in de ogen of mond komt. Succes!

 54. Ik moet ook pilletjes en zalf vragen aan de dokter… Deze zomer bitter weinig muggenbeten, tot daarnet! Ik werd wakker en had 1 muggenbult op me oog, 1 op me pols… en daarbij wetende dat ik allergisch reageer… Dus hopelijk trekken ze weg (wat heel soms gebeurt), anders sta ik er mooi op morgen… Al eerder een gans gezwollen arm en voet gehad door de muggenbeten. De doorsnede van mijn muggenbeten zijn soms 20 centimeter…

 55. Ik heb van een kennis een klein rollertje van het merk Chi gebruikt, dit werkte geweldig totdat ik het weer moest inleveren. :-( Wat ook goed werkt is een druppeltje Ballistol Universele Olie en Spray van Klever (wapenolie), vroeger stond op de verpakking dat het goed voor wondjes bij de jachthond was, maar dat mag er niet meer op staan. Als de muggenbeet is stuk gekrabd, brandt het even, maar dat gaat weer snel weg.

  • Ballistol heb ik liggen! Dacht dat dat een fabeltje was en dat je er wonden mee schoon kon maken..

 56. De stift voor de wondjes na het scheren (naam even kwijt) helpt prima bij jeukende muggenbulten. Jeuk snel verdwenen!

  • Dat is een aluinsteen, te koop in stift en blokvorm. Prettige bijkomstigheid, het werkt behalve tegen muggenbeten ook uitstekend als deodorant.

 57. Ondanks alles wat ik doe word ik toch nog wel eens gestoken door een mug. Ik gebruik dan de “Click-Away” van Care Plus. Het is een klein apparaatje. Het geeft een soort elektrische pulsjes. Als je bent gestoken door muggen,= plaats je het op de muggensteek en klikt 5 keer. Bij erge jeuk herhaal je het na een aantal minuten. Ik heb er echt baat bij. Het is niet zo dat het onmiddellijk na de muggenbeet werkt, maar die jeuk moet je in vredesnaam maar negeren. Ik gebruik het soms de volgende dag nog een keer, mocht de jeuk weer opkomen. Jammer dat je het niet rond ogen of mond mag gebruiken, maar dat zal wel een reden hebben. Er zijn meer restricties, maar dat moet je even lezen op de verpakking. Prijs rond de 10 euro. Bij mijn apotheek EUR 9,10. Ook te koop bij drogisten of online. Succes!

  • Het is niet goedkoop, maar het werkt járen. Ik heb een nieuwe gekocht voor het geval deze leegraakt (batterij of zo niet te vervangen). Het prikt alleen heel even als je die stroomstootjes geeft. :-D

 58. Ik ben 13 en krijg als ik gestoken word door een mug een rond/ovaal witte plek met een doorsnee van ongeveer 3 centimeter die heel erg jeukt. Wat is een goedkoop en makkelijk te krijgen middeltje tegen de jeuk en de bult?

  • Waarschijnlijk ben je allergisch voor muggenbeten. In dat geval is een antihistaminicum erg effectief om de zwelling en jeuk ter verdringen. Ga even langs je huisarts, bespreek je muggenprobleem en hij/zij zal je naar alle waarschijnlijkheid antihistaminica voorschrijven. Met een recept van je huisarts wordt een antihistaminicum doorgaans vergoed door je zorgverzekeraar, dus dan is het min of meer gratis. De bekendste natuurlijke vorm van antihistamine is calcium, calciumsupplementen worden in de vorm van mineralensupplementen zo’n beetje overal verkocht… Daarnaast zijn er nog receptvrije c.q. niet-receptplichtige vormen van antihistamine, met name cetirizine. Cetirizine is zonder recept verkrijgbaar onder de merknamen Prevalin, Allerstop, Reactine en Zyrtec en als het merkloze Cetirizine. Er zijn dus verschillende vormen van niet-sederende, niet-receptplichtige antihistaminica met als werkzame stof cetirizine die je dus zonder doktersrecept kan krijgen, maar ze komen in principe allemaal op hetzelfde neer. Persoonlijk zou ik overigens altijd even langs de huisarts gaan; die kan je namelijk inlichten over de voor- en nadelen van antihistaminica. Maar wellicht kan je apotheker dat evenwel. Sterkte ermee! Groeten, Paul

  • Wat goed helpt is de MosQuit Stichheiler. Dat ding op een 9 volt batterij ziet eruit als een blauwe computermuis en verhit kortstondig je huid tot geloof ik 60 graden. Te gebruiken meteen nadat je bent gestoken (toen ik nog geen klamboe had werd ik altijd meteen wakker van de jeuk) en het breekt met de hitte het gif af en de jeuk is weg, waardoor j niet wordt verleid om de muggenbult open te krabben met ontstekingen of littekens tot gevolg. Als het uren later weer gaat jeuken gewoon weer een paar keer op de knop drukken. Dit apparaatje is handig mee te nemen en heeft 2 knoppen, waarvan 1 korter verhit voor kinderen. Je moet wel precies op de steekplek mikken en ik zou de MosQuit Stichheiler niet gebruiken op plekken van 15 cm doorsnee of open gekrabde wonden. Dus meteen na de steek en je hebt geen/minder jeuk en de genezing is sneller. Succes! Trouwens, muggenbeten voorkomen is nog altijd beter dan genezen dus gebruik ijvoorbeeld een klamboe; maakt van je bed ook meteen een mooi hemelbed. ^.^

 59. ik heb sinds maandag verschillende muggenbeten op mijn benen. Sinds een aantal dagen breng ik geregeld een zalf aan tegen de jeuk en die is intussen weer weg. Nu blijven echter nog rode vlekken van de muggenbeten over die vreemd genoeg niet snel wegtrekken. Hoe lang kan het duren voordat de rode vlekken weg zijn? Ik heb er ook wel erg veel aan gekrabd en vermoed dat dit niet echt geholpen heeft.

  • Als je aan muggenbulten krabt, zullen deze inderdaad eerder geïrriteerd, ontstoken of zelfs geinfecteerd raken. Hoelang het kan duren is sterk persoonsafhankelijk. Ikzelf ben bijvoorbeeld extreem allergisch voor muggenbeten en zonder medicament/antihistaminicum duurt het soms een week of 6 – 8 voordat een muggenbeet volledig is weggetrokken. Wat dat betreft kun je inderdaad beter niet aan muggenbeten krabben; hoe ‘rustiger’ de beet blijft, des minder deze opvalt en des te eerder ‘ie wegtrekt.

 60. Ik las een reactie van iemand die in Italië gestoken was. Ik heb hetzelfde gehad en ik ben in Italië naar de apotheek gegaan en ik heb daar Cortidro gekregen. Nu kan ik dit natuurlijk in Nederland niet meer vinden, maar het was echt een wondermiddel!

  • Beste Mariska, De werkzame stof in Cortidro is ‘hydrocortisone 21-acetate’ ofwel hydrocortisonacetaat. Hydrocortisonacetaat is een derivaat van hydrocortison en behoort dus tot de bijnierschorshormonen of corticosteroïden. Het is algemeen bekend dat sterk jeukende muggenbeten kunnen worden behandeld met een corticosteroïden-zalf of -crème. Ook in Nederland zijn zulke corticosteroïde-smeersels dus gewoon verkrijgbaar, maar uitsluitend op doktersrecept en onder afwijkende merknamen. Zo heb je bijvoorbeeld (van zwak naar sterk) Emovate, Locacorten, Loncoid, Cultivate, Betnelan, Nerisona, Elocon, Ibaril, Diprosone, Dermovate en Diprolene. Wellicht kun je je huisarts om een passend product voor muggenbeten vragen… Groeten, Paul

 61. Hey! Ik blijk verschillende vormen van muggenallergie te hebben, terwijl ik dacht dat dat allemaal normaal was. Ik ben ook allergisch voor Prrrikweg. Dus als tip voor mensen met hetzelfde probleem: “gebruik middelen zoals Azaron en stop ermee als de bult een blaar wordt, maar blijf regelmatig en maximaal 3x per dag smeren als het zo’n plakkaatbult wordt. Of ga naar de apotheek voor betere middelen zonder Eucalyptus. Groetjes, Maartje P.S. Goed artikel!

  • Hey Maartje, In je reactie zeg je ‘stop ermee als het een blaar wordt’, nou bij sommige mensen -zoals ik- wordt een muggenbult sowieso een blaar. Ik was mezelf dit weekend vergeten te beschermen tegen muggen (ik heb zo een roller om die ondingen van me weg te houden, en dat werkt echt goed) en ze hadden me natuurlijk beet. Ik had geen zalf meer (cortisone zalf van bij de apotheek) dus heb ik moeten wachten tot maandag voordat ik kon beginnen te smeren. Ondertussen had ik een mooie plakkaat van aan m’n knokkels tot over halfweg m’n onderarm (20cm) en pal op de muggenbeet ontstond een blaar van 1 cm. Plus koorts en duizeligheid. Ondanks het feit dat ik dagelijks cetirizine neem. Ik wil echt niet weten hoe het zou zijn geweest als ik ook nog had vergeten m’n pilletje in te nemen… :-s

 62. Tip: LIDOCAÏNE HCl 2% orale gel aanstip-vloeistof. Daar zit tevens pepermuntolie in wat verkoelend werkt. Lidocaïne verdooft. Ik had nog een flesje staan wat over de datum was i.v.m. aften in de mond. Heb het geprobeerd op de muggenbulten en het werkt. Het is volgens mij onschuldig, want het wordt ook bij baby’s gebruikt waar de tandjes doorkomen. Ik had het op recept van de huisarts. Met het warme weer zit ik ’s avonds nog in de tuin en dan word ik bijna lek gestoken. Om dat te voorkomen daar heb ik nog niets op gevonden, behalve kleding. Ook helpt een elektronisch apparaatje dat ik bij de apotheek heb gekocht jaren geleden. Dat ging volgens de verpakking 40.000 vonkjes mee. Tegenwoordig hebben ze een ander apparaatje dat veel kleiner is. Je zet het op de muggenbult, 5x keer drukken, geeft een klein (elektronisch) blauw vonkje die van 2 contactpunten naar elkaar schiet. Eventueel na 5 minuten nog een keer! Het helpt uit de kunst! Makkelijk mee te nemen naar werk etc. Niet geschikt voor mensen met een pacemaker.

  • Mijn kleinzoon is waarschijnlijk gestoken door een mug. De plek werd rood, dik, hard en warm. Naar de huisarts geweest hij had er last van. Deze zei dat er niets aan te doen was dan alleen koelen. Ik vroeg nog kan cortisonzalf niet helpen, het antwoord was nee. Alleen koelen. Nu ik al jullie ervaringen lees denk ik dat het wel zou helpen. Vraag mij af wat voor huisarts ik heb misschien tijd voor een ander.

 63. Oh, en kinine (zit in frisdranken: Tonic, Bitter Lemon e.a.) maakt je geur minder aantrekkelijk voor muggen.

 64. Nu in 2014 wel Azaron kunnen kopen, zonder recept, gewoon bij de drogist. Dank voor de info en de tips in de andere reacties!

 65. Hallo allemaal, Zowel mijn dochter (9 jaar) als ik zijn mega-allergisch voor muggen. In huis hebben we ze nauwelijks nog dankzij horren, klamboes en dunne gordijnen voor open deuren. Buiten en in de camper is ’t echter een ramp! Wie heeft goede tips voor buiten? Heb wel nog een mega-tip; zelfs antihistaminicum en prednison helpt niet bij mijn dochter. De allergoloog van het Sophia KZH kwam met de tip om aspirine te gebruiken; 4x daags een pilletje… Raar maar waar, maar sinds deze zomer hebben we DE oplossing; het werkt! Daarnaast smeer ik Emla als verdoving! De bulten blijven kleiner, geven minder pijn en jeuk en zijn eerder weg… Top dus!

  • Ik ga binnenkort ook weg met de caravan en in heb gelezen dat als je wierook brandt dat de muggen als een boog eromheen zullen vliegen. Ik ga het binnenkort proberen. Je kan het zelf ook eens uittesten…

  • Hey, Om muggen weg te houden is echt niet zo moeilijk hoor: er bestaan honderden rollers en sticks. Ik ben zelf ook extreem allergisch, ondanks dagelijks (365 dagen per jaar) antihistaminica slikken. Als ik gestoken word, heb ik bulten van wel 15 tot 18 cm doorsnee en ben ik ook fysiek ziek (koorts en duizelig). Soms ook spierpijn en gewrichtspijn. Ik gebruik altijd rollers met citronella erin. Daar heb ik de beste ervaring mee. Alles wat bloot is of waar muggen makkelijk aankunnen (onder losse T-shirt mouwen bv) moet je goed insmeren met dat spul. De meeste zijn zogenaamd goed voor 4 tot 8 uur, maar dat klopt niet. Ik smeer me meestal om de paar uur in. Of meer als het heel warm is (zweten helpt niet en trekt muggen nog meer aan).

  • Je bedoelt 4x daags een aspirientje slikken, toch? Niet de bult ermee insmeren (die tip kom ik ook tegen)?

 66. Wat doen jullie moeilijk met al die middeltjes! Pak gewoon een blaadje van een klimopplant, scheur die in stukjes en wrijf die over de muggenbult. Je kan ook een varen gebruiken en aan mij denken. Probeer maar en ik hoor je reactie.

 67. Ik ben hem hier niet zo vlug tegengekomen, maar hebben jullie nog zo’n aluinsteen of stift liggen? Je weet wel, tegen wondjes bij het nat scheren. Even nat maken, over de muggenbeet wrijven en je zult zien dat de jeuk zeer snel verdwijnt. Werkt ook nog eens super als deodorant.

 68. carina van der giessen Reageer

  In Canada barst het van de muggen overal. Ze sprayen hier Listerine op hun lijf, een soort mondwater. Ze zeggen dat het werkt. Iemand had het ook over een föhn, dat door de hitte op de beet, iets wordt afgebroken, dat de jeuk veroorzaakt. Ik ga het proberen. Succes iedereen, ik krijg ook behoorlijke bulten en schijven van die beesten. En sommigen zie je niet, die noemen ze hier no-sees. Ik ben hier op vakantie, maar de muggen zal ik niet missen…

 69. Hoi allen, Na het plaatsen van horren in mijn huis verlopen de nachten een stuk aangenamer. Verder doe ik altijd Tea Tree balsem (van De Tuinen) op een muggenbult. Bij de apotheek meldde men dat je best preventief medicijnen mag nemen als je naar een mugrijk gebied gaat. Hoop dat jullie wat aan de tips hebben. Fijne dag!

 70. Ik ben in het bos bestoken door bosmuggen. Afschuwelijk. Vele bulten, zeer veel vlak bij elkaar. Ik heb ze gekoeld, dat helpt erg goed. Na drie dagen werd het alleen erger. Ik heb de bulten die gecentreerd waren bij elkaar laten cuppen d.m.v. bloedcupping. In de eerste instantie kwam er zeer donker bloed uit. Na de derde keer was het bloed op normale kleur. Resultaat was verbluffend. De bulten en jeuk waren weg. Ontspanning in de nek, daar was ik geprikt, was weer in normale proporties. Ik laat nu in vervolg als ik weer zoveel geprikt ben door muggen cupping doen. Geen medicijnen of troep in mijn lijf!

 71. Ik ben dinsdagavond gestoken door muggen denk ik toch. 8 stuks op beide voeten. Donderdag jeuk, jeuk, jeuk, maar in koud water snel beter. Enkel mijn rechtervoet heeft een zwelling. Ik krijg mijn schoenen niet meer aan en heb pijn. De beet zit op bovenkant van mijn voet en kon moeilijk wandelen. Gisteren naar dokter gegaan. Spuit gekregen, cortisonezalf en zelfgemaakte pillen. Nu ben ik misselijk en slap en buikpijn en hoofdpijn, zo grieperig. Kan dat van die medicijnen komen? Zou ik terug moeten gaan naar dokter? We vertrekken maandag op reis en ik wil daar niet gaan zoeken naar een dokter…

 72. Ik reageer verschrikkelijk heftig op muggenbulten, en ik ben ook altijd de enige die gestoken wordt, waar ik ook ben. :S Ik heb al van alles uitgeprobeerd tegen de jeuk, want het houdt me ’s nachts wakker en telkens als er een paar afzwakken komt daar minstens hetzelfde aantal nieuwe alweer bij! Nu hebben mijn buren gelukkig ook een vijvertje dat bijna onder mijn slaapkamerraam zit, want anders zouden het er minder worden… Ik werd een paar uur geleden echt helemaal debiel van de jeuk, zo erg dat ik bijna letterlijk tegen de muren op ging rennen van ellende… Uiteindelijk heb ik bij allemaal het kleine vochtbultje op het midden stuk gekrabd en daarna tandpasta over de gehele bulten gesmeerd… En jawel… Victory! Het is wel pijnlijk, maar de jeuk is eindelijk weg en lijkt ook weg te blijven! Dus misschien een tip voor mensen die net als ik ten einde raad zijn in ’t midden van de nacht… ;)

 73. @ Laila: Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben… Een ui doormidden snijden en dan de ui op de muggenbult smeren. Het werkt het beste wanneer je het direct na de muggenbeet erop smeert. Bij ons werkt het erg goed! Laat me weten of jullie er ook baat bij hebben wanneer jullie het proberen.

 74. Wanneer ik geprikt word door muggen krijg ik vaak een allergische reactie. De bulten worden hele schijven en blijven jeuken. Dit keer ben ik voordat ik op vakantie ging naar de huisarts gegaan, hij heeft mij antihistamine (Kestine) voorgeschreven. Deze neem ik nu trouw elke dag in. Ik word nog steeds geprikt, maar de bulten blijven nu een stuk kleiner en jeuken veel minder. Hier op Curaçao zijn er zoveel muggen dat ik erg blij ben dat ik dit heb voorgeschreven gekregen. Gr Kirsten

  • Hallo Kirsten, Ik heb sinds afgelopen zaterdag waarschijnlijk een muggenbeet opgelopen, net onder oog, sinds zondag erg dik, hard en rood. Zijn er bijwerkingen van het middel,dat jij ertegen slikt en gaat de plek snel ermee weg? Huisarts zei, dat het binnen 1 week over moet zijn, maar ik voel me ook een beetje grieperig hierdoor.

 75. Stefan Tervoort Reageer

  Gisternacht iets vreemds meegemaakt, had een muggenbult, welke ik besloot een keer te gaan inprikken met een naald om te kijken of dat werkte. Ik begon vervolgens de bult leeg te duwen. En ineens van het ene op het andere moment wordt ik misselijk, niet normaal. Ik wordt duizelig, alsof ik dikke koorts had, ben dus even gaan zitten, kreeg t Spaans benauwd en begon extreem te transpireren, dus maar even mijn vriendin wakker gemaakt, dacht dat ik er in zou blijven hèhè. Toen trok ’t vervolgens weer weg, ff wat suiker genomen, was erg flauw, alsof ik liters bloed had gegeven. Naja mijn vraag is eigenlijk, hoe komt dit? Ik ga er vanuit dat het iets met de muggenbult te maken heeft gehad want daarna was t over.

 76. Hallo iedereen, Ik ben afgelopen Dinsdag door iets gestoken. Reageer meestal heftig op muggen, dus ik dacht ben gestoken door een mug. Na 2 dagen kon ik bijna niet meer lopen omdat ik zo een pijn had was trouwens op de achterkant van me boven been gestoken. En nu zit er sinds vandaag een soort van blaar op die brandt. Wat moet ik doen? Groetjes, Lina P.S. Heb trouwens voor de zekerheid voor maandag een afspraak gemaakt bij mijn huisarts. :)

 77. Hallo, ik heb nu al bijna een jaar last van jeuk op mijn beide benen, veroorzaakt door mieren. Voor drie maand terug toch maar naar de huisarts gegaan en toen is er een biopsie genomen met als uitkomst prurigo die zich nu ook meer gaat uitbreiden over mijn lichaam: armen schouders,rug e.a. Is hier een homeopathisch middel voor te krijgen om de jeuk te stoppen? En wie heeft hier ervaring mee.

  • Twee natuurgeneeskundige middeltjes die werkzaam kunnen zijn ter onderdrukking van jeuk zijn capsaïcine (uit pepers) en menthol. Meer over de bestrijding van jeuk kun je desgewenst lezen in dit artikel over jeukklachten. Groeten & sterkte, Paul

 78. Hi! Ik woon in nieuw Zeeland, een land dat stikt van de zandvliegen. Deze beesten hebben dezelfde effecten als muggen. Ik heb een allergie voor muggen, en helaas reageer ik ook erg slecht op zandvliegen. Momenteel heb ik 40 beten op mijn enkels en voeten. Mijn voeten zijn enorm, en het doet verschrikkelijk veel pijn. Sinds een paar dagen beginnen ook mijn handen op te zwellen. Helaas woon ik 6 uur rijden van een apotheek of dokter. Heeft iemand huis-tuin-en-keuken tips om de pijn te verminderen? Ik ben je eeuwig dankbaar!

 79. Ik krijg zeer regelmatig allergische reacties van muggenbeten of het uit zich in strofulus. Toen ik in Zuid-Amerika omkwam van de jeuk omdat mijn hele lichaam was bedekt met allergische muggenbeten en zandvliegbeten kreeg ik daar in de apotheek corticosteroïdecrème en Cetirizine mee. Dat werkte ongelofelijk goed. Als ik nu op reis fa neem ik altijd Cetirizine mee (heb het ook altijd in huis). Wanneer ik gestoken word, begin ik deze tabletten te nemen en dat werkt heel goed. Cetrizine is gewoon bij de drogist verkrijgbaar als medicatie bij hooikoorts.

  • Beste Moniek, Goede tip; volgens mij hebben veel mensen met muggenallergie baat bij dit antihistaminicum. Ik denk dat de meeste gebruikers het medicament cetirizine/Cetirizine beter kennen onder de merknaam Zyrtec. Bedankt voor je reactie! Groeten, Paul

 80. Ik krijg zelf ook altijd enorme plakkaten… Tip van de dag (van mijn huisarts) maak een papje van een paracetamol met wat druppels water en smeer dat erop. Klinkt simpel, maar helpt echt super!

  • Beste Marlies, Bedankt voor de tip. Dat ga ik de eerstvolgende keer absoluut proberen. Ik kom er (hopelijk pas over hele lange tijd) op terug om te laten weten of het bij mij wel of niet heeft gewerkt. Groeten, Paul

 81. Hoi, Ik heb hele erge muggenbulten die heel erg jeuken. Wat kunnen we er allemaal aan doen?

  • Bij ons het natgemaakte aluinsteentje dat ook gebruikt wordt bij het nat scheren voortreffelijk, jeuk is bijna direct weg en komt niet terug. Werkt bloedstelpend bij kleine wondjes en is ook nog eens een heel goede deodorant.

 82. Afgelopen vakantie in Italië ook vreselijk gestoken door die rotbeesten! Omdat niks helpt, krab ik ze dus open om het ‘gif’ eruit te laten. Heb ook zo’n pompje die het eruit kan trekken. Ik krijg enorme plakken die zich behoorlijk uitstrekken en warm aanvoelen en waarbij je altijd het plekje van de beet kunt zien. Dat plekje krab ik onder de douche open met een washandje. Als het gif eruit is krimpt de plek. Nadeel is wel de littekens die achterblijven, dus ik ben hard op zoek naar een middel wat echt werkt! Toch maar weer Azaron proberen… Desloratadine werkt niet bij mij, helaas…

  • Beste Jade, Ik zou wel voorzichtig zijn met Azaron (tripelennamine). Ik ken meerdere mensen (ikzelf overigens ook) die op den duur overgevoelig zijn geworden voor deze stof. Dit antihistaminicum werkt immers cutaan en moet zodoende op de huid worden aangebracht, en dat resulteert voor sommigen in hevige huidreacties. Dus liever niet te vaak of te langdurig gebruiken en goed de bijsluiter lezen. :P Groeten, Paul

 83. Mijn 11 maanden oude dochtertje heeft 2 muggenbulten die onder de kleine blaasjes zitten. Zijn deze blaasjes zelf nog te behandelen met een crème? Ze lijkt overigens zelf geen last te hebben.

 84. Ik ben vandeweek waarschijnlijk door een mug gestoken, het leek althans een gewone muggenbult. Na een paar uur werd het een blaar, die ook openging (het leek op een brandblaar). Er kwam ook wat pus uit. Nu, 4 dagen later, heb ik een wondje ter grootte van 10 eurocent. Het lijkt wel te genezen, maar ik vind het er toch vreemd uitzien. Normaal gesproken reageer ik niet allergisch op muggenbeten. Komt jullie dit bekend voor? Kan het een mug zijn geweest, of ben ik door iets anders gestoken? M.v.g. Susanne

  • Moeilijk te zeggen; wel vreemd dat je normaliter niet overdreven reageert op muggenbeten. Het zou natuurlijk een mug kunnen zijn die een bacterie of virus bij zich heeft gedragen, maar bijvoorbeeld ook een spin, mijt of vlo.

 85. Beste allemaal, Ik was laatst bij Zeeman en zag Zap-it liggen voor € 1.95 (je kan het ook bij drogisterijen kopen). Ik heb namelijk altijd ontzettend last van paardenvliegen/horzels/dazen of hoe je ze noemen wilt. Ik dacht, baat het niet dan schaadt het niet. Ik krijg namelijk ontzettend grote schijven/bulten. Nou kan ik de Zap-it erbij pakken en je zag als het ware de bult kleiner worden en de jeuk was weg. Vannacht goed te pakken genomen door muggen en Zap-it gebruikt en bult is helemaal weg. Topspul in mijn ogen. Het is een soort klein prikje wat je krijgt (doet geen pijn of je moet een erge pieper zijn zoals mijn dochter…). Succes en ik ben benieuwd naar wat andere hiervan vinden.

  • Beste Esther, Ik lees zojuist dat de werkzaamheid van Zap-it berust op kleine elektrische schokjes met lage intensiteit die worden opgewekt door een natuurlijke bron van kwartskristal. Ik kan me er geen voorstelling bij maken, maar ben echt enorm benieuwd! Ik ga morgen kijken of ie bij mij in de buurt te koop is en ga hem dan bij de eerstvolgende muggenbeet (hopelijk over een lange tijd :P) uitproberen. Bedankt voor de tip! Groeten, Paul

 86. Ik kom net terug van vakantie en ben ongelofelijk veel geprikt door muggen. Ik reageer er erg heftig op. Eerst is ’t een gewoon rood bultje, maar daarna zwelt het op tot een grote rode schijf. Voelt warm aan. De zwelling voelt ook echt niet fijn. Heb een Aerius-pilletje ingenomen, dat schijnt te helpen bij allergie-reacties. Maar ’t is nog niet minder of zo. Azaron, werkt dat goed? Ga ik ff kijken. Gr. Melanie

 87. Misschien vreemd dat ik het zeg, maar ik ben blij dat ik niet de enige ben die zo veel last heeft van muggenbeten. Het wordt hier als aanstelleritis afgedaan…

 88. Een lauwe of zelfs koude douche kan hevige pijn tijdelijk laten verdwijnen, vooral in de zomer.

 89. Er is één geweldig middel, maar helaas niet in Nederland verkrijgbaar en ook niet via het buitenland te bestellen. Dat is Parapic. Ik koop het altijd bij de drogist of apotheek in Zwitserland; vloeibaar of als spray. Even op de bult spuiten en 3 minuten later alles weg en geen jeuk meer. Echt een WONDERMIDDEL! Ook tegen bijen en wespensteken en zelfs brandnetelwonden. Omdat ik dit jaar niet naar Zwitserland ga, laat ik m’n familie weer twee buisjes meenemen. Vreselijk jammer dat dit product niet in Nederland te koop is.

  • Per gram vloeistof bestaat Parapic uit 20 mg levomenthol oftewel menthol (werkzaam tegen jeuk), 10 mg mepyramine-maleaat c.q. mepyramine c.q. pyrilamine (werkzaam tegen allergische reacties), 12,5 mg cineol (bestanddeel van eucalyptusolie), 20 mg polidocanol 600 (pijnstiller) en voor de rest isopropyl-alcohol (ontsmetter). Eerlijk gezegd is het dus niets aparts, een vrij standaard antihistaminicum. Deze ingrediënten worden verwerkt in verscheidene vergelijkbare antihistaminica die tevens in Nederland verkrijgbaar zijn.

 90. Mijn dochter reageert ook enorm allergisch op muggensteken. Wat goed helpt is een homeopathisch middel dat ook preventief ingenomen kan worden. Het zorgt ervoor dat de jeuk vermindert en dat de (enorme) bulten sneller verdwijnen. Er zit o.a. biergist in, waar muggen een hekel aan hebben. dus als je het dagelijks slikt, steken die irritante stekers niet…

 91. Mijn ervaring is dat de ene of de andere muggenbeet veel in uitwerking kan verschillen. De jeuk is alom bekend, maar een soort ontstekingsreactie wordt niet genoemd. Zwelling en de bijbehorende zwellingspijn is erg hinderlijk en pijnlijk en houdt dagen aan… Gaat bovendien gepaard met een koortsachtig gevoel en algemene malaise. Of deze reactie veroorzaakt wordt door een bepaald type mug is voor mij de vraag… Er zijn namelijk talrijke varianten. De daas is dan wel geen mug, maar veroorzaakt per definitie de smerigste ontstekingsreacties (die in zekere zin lijken op de ergste muggenbeten). Sterkte allemaal!

 92. Vitamine C is een sterk antihistaminicum. Twee tot 4 gram (misschien ook wel minder) maakt dat de muggenbulten binnen 20 minuten flink minder jeuken. Vitamine C wordt in de maag opgenomen. Vitamine C werkt ook tegen hooikoorts, al werkt het maar een uur of 5 en moet je dan weer opnieuw innemen. Maar sowieso gezonder dan medicijnen!

 93. Hallo, Ik ben een harttransplantaat en ik gebruik zo veel medicijnen! Onder ander immunosupressiva en prednisolon… Mijn immuunsysteem wordt onderdrukt, waardoor mijn afweersysteem niet werkt (helaas). Nou gebruik ik antihistamine-tabletten (Desloratadine), maar omdat ik er niet verslaafd aan wil raken, gebruik ik het niet elke dag. Echt alleen als ik erge allergische reacties vertoon. Ik heb last van de strophulus na een muggenbeet, echt HEEL ERG. Heb ook Triamcinolon, want soms krijg ik allemaal bobbeltjes op mijn handen en tussen mijn vingers, en deze zalf werkt erg goed in dat geval. Maar nu heb ik het dus op mijn voeten gesmeerd, omdat ik 3 dagen last heb van muggenbulten: klein, lichtroze en verspreid over de huid, welke heel erg jeuken… :(

 94. Ben echt belachelijk vaak gestoken, overal! Kon de jeuk niet weerstaan en krabde erop los, maar ik ga nu gewoon eerst maar eens koelen en de jeuk negeren. Hoop dat het werkt, want muggenbulten in je gezicht, da’s gewoon een hel.

 95. Ik ben hevig allergisch voor muggenbeten. 2 maanden geleden was er 1 zo heftig dat ie m’n hele bovenbeen bedekte en ik bijna niet kon lopen! Hij heeft er een week gezeten en helemaal niks hielp… Nu is mijn arm 2x zo dik en heb ik een vorm van antihistaminica ingenomen… Maar ’t helpt nog niet echt… Iemand nog tips? Want de drogist verdient bakken met geld aan mijn aankopen van Azaron.

 96. Ik ben afgelopen weekend ’s nachts gestoken gestoken door een mug. Althans, dat denk ik… Ik werd wakker omdat mijn arm gloeide en het brandde helemaal. Toen ik naar mijn arm keek was hij 2x zo dik. Het trok een paar seconden later weg, maar ik voelde het naar mijn hals en keel trekken en het werd ook daar dik, ook al zag ik niets. Ik heb gelijk Tavegil ingenomen omdat ik al bekend ben dat ik allergisch reageer op wespensteken. Het is mij echter nog nooit overkomen dat ik zo heftig reageer op een muggensteek. Wie herkent dit?

  • Beste Kirsten, Ik herken dit ten zeerste. Als kind reageerde ik net zo op muggenbeten, maar inmiddels zijn mijn allergische reacties (gelukkig) een stuk milder. Sterkte ermee!

 97. Als kind kon ik na een zomerkamp of een weekje camping bij mijn opa en oma meer dan 100 bulten tellen. Sommige ervan lieten m’n oren, oogleden, handen en armen gigantisch opzwellen. Heb er de laatste jaren veel minder last van gehad (ga ook niet meer op kamp of naar een camping). Sinds gister was ik tijdens de muggendans buiten en meteen weer raak, kan bij 1 voet mijn enkel niet meer zien. De keren dat mijn lichaam er zo heftig op reageert, is als de muggen leven bij zoet, stilstaand water zoals slootjes en water bij parkjes. Merken meer mensen dit? Preventieve middelen/producten werken bij mij absoluut niet (autan, citronella, producten die geluid maken wat de muggen zou moeten afschrikken etc.). Ben erg benieuwd naar de tip over Quantum Allergie, dat heb ik nog nooit geprobeerd. Achteraf is Azaron voor mij echt het perfecte middel…

 98. Ik ben vannacht helemaal lek geprikt, voel me echt mega beroerd, kan echt wel huilen. Ik twijfel of ik de huisartsenpost ff moet bellen (en dat heb ik serieus nog nooit gedaan…) Iemand misschien nog tips?

 99. Wat bij mij goed helpt tegen de jeuk is azijn. Het brandt wel heel even, maar de jeuk is daarna weg. Ben het weekend bij mijn oudste zoon geweest, daar blijven slapen en gestoken door muggen, dus nu bulten op m’n arm en been, zo groot als een ei. Thuis heb ik nooit last van muggen, gelukkig.

 100. Ik herken veel van wat hierboven staat. Ik heb meerdere medicijnen geprobeerd en vrij weinig hielp. Ik hield mijn allergische reactie tot ik er ooit ’tea tree olie’ op smeerde. Ik kreeg intense en hevige jeuk, maar na 2 minuten is de jeuk weg. De bulten waren geslonken en minder rood. Misschien is dit voor anderen ook een oplossing!

 101. Ook ik heb al jaren last van allergie voor muggenbeten. Laatst had ik 5 beten op 1 been en het was zo pijnlijk en gezwollen dat ik nauwelijks kon stappen. Wat mij toen verlichting gaf was eerst ijs erop leggen en daarna een stukje van de plant Aloë Vera op de beten gelegd. Ik kreeg direct verkoeling en de pijn werd minder. Misschien heeft iemand hier iets aan?

 102. Ik behandel degene met een allergische reactie met Quantum-Allergie, zodat het lichaam niet meer allergisch reageert, dat werkt supersnel.

  • Ik zou graag wat meer informatie ontvangen over Quantum allergie. Niets helpt bij mij. En krijg een hevige allergische reactie bij een muggensteek.

  • Graag wil ik hier een reactie plaatsen op vele berichten die ik heb gelezen. Ik ben zelf na jaren heftige reacties op muggen eindelijk zo ver dat ik weet waardoor ik gestoken wordt en wat ik kan doen. En zijn twee soorten waar men onderscheid in kan maken. Een toxische reactie en een allergie. Bij een allergie zou histamine kunnen helpen en jeuk stillende middeltjes. Bij een toxische reactie helpt dit niet. Dan is alleen koelen en eventueel een crème met pijnstiller zoals Spiroflor. Of paracetamol, verpulver het, maak het iets vochtig en leg het op de zwelling met eventueel verband eromheen. Om nog even terug te komen op de soorten muggen. Wanneer ik ben gestoken door de huissteekmug, een relatief kleine mug, dan krijg ik een allergische reactie die een paar dagen duurt, meestal mild. Ben ik gestoken door een moerassteekmug (die ook in huiskamers komt als je dicht bij een bos of veengebied woont), dan krijg ik een heftige plaatselijke reactie vaak zo erg dat ik niet meer normaal kan functioneren door de enorme zwelling, jeuk en daarna pijn. De moerassteekmug is naar mijn idee niet gevoelig voor DEET, want ik smeer me in en wordt juist op die plek gestoken, soms dwars door mijn spijkerbroek heen. Dus je ervoor weren is erg moeilijk; zeker als je net als ik in het buitengebied verblijft en werkt. De moerassteekmug, ook wel veensteekmug genoemd, komt voor in ons land van maart tot augustus. De huissteekmug van mei tot gemiddeld oktober. Natuurlijk regeert ieder anders op een muggenbeet, maar volgens mij geeft de moerassteekmug de meeste problemen. Na jaren zomers leed heb ik eindelijk een specialist bezocht toen ik weer eens met mijn been dagenlang op een krukje lag omdat ik er niet op kon staan. Pas toen werd mij verteld dat het een toxische reactie is die met rust, pijnstiller en tijd moet overgaan.

 103. Muggenbulten zijn voor mij een ware kwelling. Zodra ik gestoken ben krijg ik hele heftige jeuk en pijn. Meestal word ik ’s nachts gestoken en de pijn is dan zo hevig dat ik absoluut niet meer kan slapen. Als ik op mijn armen gestoken word, komt er een soort dikke blaar op mijn arm. Die doet heftig pijn en jeukt ontzettend. Maar als ik in mijn handen/vingers/polsen word gestoken, is het veel gekker. Het zwelt op en kan nergens heen, waardoor een soort van druk in mijn handen ontstaat waar ik wel van kan huilen. Ik kan dan alleen maar smeren met Azaron en wachten tot de pijn en jeuk afnemen. Meestal moet ik ter afleiding wat gaan doen, zoals even iets lezen of zo. Of op muggenjacht! Door de Azaron neemt met een half uur de jeuk en pijn af en kan ik weer rustig verder slapen. Als ik de volgende dag wakker word heb ik trouwens geen bult of jeuk meer. Dus ik denk dat door de Azaron de bult gewoon helemaal wegtrekt!

  • Beste Judith, Wat een herkenbaar verhaal; ik heb precies hetzelfde. Wel fijn om te horen dat Azaron bij jou zo goed aanslaat. Ik neem tegenwoordig een tabletje ‘Aerius’, dat is ook een antihistaminicum, en het werkt voor mij ook heel goed. Er zijn overigens ook nog sterkere vormen van antihistaminica verkrijgbaar. Dus mocht je nog sneller van je klachten af willen geraken, dan kun je daar bij je huisarts om vragen. Groeten, Paul

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.