Vlooien vormen een letterlijke plaag… In je huis, in je kleren, in je vloerbedekking, in je bankstel, in je auto en op je huisdieren. Hoewel het ook voor je huisdieren verschrikkelijk is om te worden geteisterd door vlooien, loopt de situatie pas echt uit de hand als ook je gezin gestoken wordt. Daarom hierbij 5 tips om vlooienbeten bij mensen tegen te gaan…
1. Vlooienbeten bij mensen voorkomen door volwassen vlooien te doden
Volwassen vlooien zijn de bijtende boosdoeners. Als je verlost wilt zijn van je vlooienbeten, dan is het dus cruciaal dat de volwassen diertjes zo snel mogelijk worden gedood. Een vlo is zichtbaar met het blote oog. Het is een donkerbruin tot gitzwart beestje van 1 tot 3 millimeter in doorsnee. Een vlo springt weg (tot 1m!) zodra je hem probeert te vangen en kruipt dan het liefst weg in de vacht van honden of katten. Onderaan dit artikel vind je advies over vlooienbestrijdingsmiddelen.
Verwar vlooienbeten niet met muggenbeten. Vlooienbeten zijn doorgaans klein en rond; muggenbeten zijn beduidend groter en afgeplat. Vlooien bijten bovendien veel vaker dan muggen; van vlooienbeten heb je er dan ook vaak meerdere bij elkaar. Bovendien kun je er (zelfs overdag) onverwacht vlooienbeten bij krijgen.
2. De neten op huisdieren bestrijden voorkomt vlooienbeten bij mensen
Neten zijn vlooien-eitjes. Als er vlooien-eitjes achterblijven, dan kan er in een mum van tijd een nieuwe vlooienplaag uitbreken – zelfs als je alle volwassen vlooien effectief om zeep hebt geholpen. Neten bevinden zich veelal op de huid en in de haren van huisdieren. Als je vlooienbeten bij mensen wilt voorkomen en bestrijden, is het dus noodzakelijk om eventuele huisdieren te behandelen met een middel dat zowel volwassen vlooien als neten doodt. Onderaan dit artikel vind je advies over middelen tegen eitjes/neten.
Neten kun je opsporen met behulp van een netenkammetje!
3. Vernietig alle vlooienlarven om vlooienbeten bij mensen te voorkomen
Het is natuurlijk geweldig als de mensen in huis geen vlooienbeten meer hebben en je huisdieren vrij zijn van neten. Er is echter een derde gevaar: larven! Vlooienlarven zijn minuscule onvolgroeide vlooien die zich overal kunnen verstoppen; ze kruipen het liefst in donkere hoekjes en kiertjes. Een vlooienlarve bijt niet, maar zal dat wel doen zodra deze volgroeid is. Het is dus van levensbelang om –naast vlooien en neten– ook alle vlooienlarven te vernietigen. Onderaan dit artikel vind je advies over middelen tegen vlooienlarven.
Let op: stofzuigen en dweilen is bij lange na niet voldoende om vlooienlarven te verwijderen!
4. Ontsmet je leefomgeving ter voorkoming van vlooienbeten bij mensen
Als jij, je gezin en je huisdieren enkele dagen geen vlooienbeten hebben opgelopen, wil dat niet zeggen dat de kust veilig is. Zo kan het best zijn dat er volwassen vlooien, larven of neten achterblijven in beddengoed, meubilair, vloerbedekking of kleding. Het is daarom uiterst raadzaam om je omgeving grondig vlo-vrij te maken. Omdat vlooienmiddelen schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, mag je je kleren en beddengoed niet zomaar behandelen met giftige vlooienmiddelen.
Je kunt beddengoed, kleding, kussens, speeltjes e.a. vacuüm (luchtdicht) verpakken in plastic zakken. Eventuele achtergebleven vlooien zullen binnen een week dood zijn door zuurstofgebrek.
5. Dé oplossing tegen vlooienbeten bij mensen = ‘selamectine’
Je kunt volwassen vlooien, vlooienlarven én neten het beste bestrijden met ‘selamectine’ of ‘pyriproxyfen’. Koop altijd een middel met selamectine (Stronghold®, Revolution® e.a.) of pyriproxyfen (Cyclio®, Exil Twinspot® e.a.), want dit doodt volwassen vlooien én vlooien-eitjes op je huisdieren én vlooien, larven, eitjes en poppen in je huis. Zodoende ben je in één klap van alle ellende af. Let op: een vlooienmiddel werkt niet direct. Het kan dus zijn dat mensen nog enkele vlooienbeten oplopen nadat de hele omgeving is behandeld.
Let op: alternatieve middelen met de werkzame stoffen Fipronil en Imidacloprid doden enkel de volwassen vlooien op huisdieren en hebben zodoende nauwelijks omgevingswerking op eitjes of larven.
Heb jijzelf ervaring met vlooienbeten of zijn er mensen in je omgeving die regelmatig gebeten worden door vlooien? Laat hieronder jouw verhaal achter!
289 Reacties
Beste Paul, Jouw antwoorden zijn goud waard in de wereld van mensen geplaagd door vlooieninfestaties. Heel veel wist ik al maar toch heb ik nog wel een vraag. Ik heb altijd huisdieren gehad en één keer had ik een vlooienplaag. Die had ik snel onder controle. Nu echter was ik wat laks geworden want elke keer als ik mijn hond controleerde, was ie helemaal schoon. Hij kreeg iedere maand een pipet van Beopham. Ik schrok me dan ook te pletter toen hij op een dag hardstikke vol vlooien bleek te zitten. Ik ben hem iedere dag gaan borstelen met de netenkam, die ik eerst door een oplossing van azijn (ik weet dus nu dat azijn niets doet) en afwasmiddel had gehaald. Ik had gemerkt dat ik ze dan makkelijker kon vangen omdat de zeep ze wat scheen te verlammen. Natuurlijk gelijk naar de dierenwinkel om een ander en beter middel te kopen. Helaas bleek dat weinig resultaat te hebben, althans hij bleef vlooien houden. Schoonmaken, wassen, kloppen, stofzuigen etc. steeds maar weer. Zelf zat ik op mijn enkels onder de hevig jeukende bultjes die ik zelfs in mijn slaap niet met rust kon laten. Dus grote open prikplekken die nog heviger jeukten. Azaron hielp een beetje maar de wilskracht om bij jeuk niet te krabben hielp natuurlijk het best. Naar de dierenarts voor een beter middel en hij kreeg een pipet en ik kocht een halsband om na 4 weken te gebruiken. Heb deze al na 2 weken omgedaan omdat ik ook van de pipet weinig resultaat zag. Ik ben nu ruim 9 weken verder en heb het godzijdank onder controle denk ik. Vind af en toe nog een levende of dode zwarte vlo en poepjes maar ze zijn duidelijk aan het uitsterven. Vroeger, bij een eerdere hond, had wel de hond vlooien maar ikzelf en de rest van het gezin werden weinig tot niet gebeten en de bultjes jeukten lang niet zo erg als deze keer. We gebruikten toen veel zure zuivel, karnemelk, yoghurt, ik maakte gerechten van wei, (we woonden naast een boerderij en ik kocht verse melk waar ik dan weer yoghurt van maakte) en aten ook wel gefermenteerde groentes. Nu mijn vraag: helpt het eten van zure producten om minder gestoken te worden en als je toch gestoken wordt, minder heftige reacties te krijgen? Dat vermoeden heb ik namelijk gezien mijn vroegere ervaringen. Zou fijn zijn als je daarover meer duidelijkheid kon geven. Ik kwam de vraag niet tegen tot nu toe en heb ruim 1½ uur alle reacties door zitten lezen. Alvast bedankt. Overigens nog een tip voor het reinigen van harde vloeren als je vlooien hebt. Ik gebruik daarvoor een swiffer met een droog wisdoekje en doe daar de vloeren mee. Na afloop controleer ik het stof op het doekje op bewegend leven en aantallen poepjes etc. Dat heeft mij erg geholpen om te zien hoe de aantallen terugliepen. Levend vee verdronk ik in azijn met afwasmiddel. In de stofzuigerzak spuit ik bij een werkende motor eerst een hoeveelheid vlooiendodende spray in (bij dierenarts gekocht) of ik stop er een stuk van zijn halsband in.
Het beste middel tegen vlooien bij huisdieren is een mandje/mand van plastic. Daarin een kussen met een kussensloop erom die je zelf maakt van 2 handdoeken. Zit je hond of kat onder de vlooien, dan elke dag een schoon kussensloop om de kussen. Op den duur kan de kussensloop om de 2 of 3 dagen worden gewisseld. De kussenslopen op de heetste temp in de wasmachine wassen.
Anita, wat was ik blij jouw verhaal te lezen want heb precies hetzelfde. Maar wij hebben wel huisdieren. 2 katten, een hond en een dwerghamster. We hebben alles geprobeerd wat jij reeds gedaan hebt. Al tot twee maal een professionele ongediertebestrijder laten komen. Hond en katten worden op tijd en steeds door dierenarts producten behandeld tegen vlooien, niet tegenstaande ze bij controles geen vlooien hebben. Wat ik wel merkte is dat het dwerghamstertje last heeft van bloedluizen. Zijn kooi behandeld met product maar hij blijft krabben. De beten vind ik ook op mezelf terug op dezelfde plaatsen die jij hebt beschreven en ze jeuken verschrikkelijk !! Nu denk ik echter dat het eventueel door die bloedluizen komt. Ik weet zelfs niet of dat eigenlijk wel kan maar een mens blijft zoeken. Mijn man wordt helemaal niet gebeten. Ik word er gek van. Iemand die kan helpen???
Hoi An, even een update van mij. Gedurende de winter weinig last meer gehad. Ik dacht eigenlijk er eindelijk vanaf te zijn, maar hield er wel rekening mee dat deze monstertjes tot wel 2 jaar schijnen te kunnen overleven… Toen de lente kortgeleden aanbrak kwamen ook de jeukende bultjes weer terug! Echt, om gek van te worden. Volgens mij zijn de vogelmijten sluimerend aanwezig gebleven in mijn stoffen bank. Er is wel iets wat ik als tip wil geven: Ze schijnen niet van de geur van knoflook te houden, en ze hebben daar een fijne neus voor. Bij mij lag heel de winter een netje knoflookbollen in een hoekje van de bank, waar ik zit. Ik heb ze net maar weer eens ververst. (Misschien waren ze deze keer teveel uitgedroogd.) Misschien kan ik zo toch die twee jaar overbruggen, totdat ze vanzelf uitsterven. Want men zegt dat ze niet op mensenbloed kunnen voortplanten. Hoe dat met hamsterbloed zit weet ik niet. Bij kippen geeft men soms knoflook via het drinkwater (geen idee hoeveel, hoor) maar doe dat NIET bij een hamster! Ik vrees dat dit giftig is voor dat diertje. Maar misschien kan je knoflookbolletjes in de buurt van de kooi leggen? Vraag voor de zekerheid even aan de dierenarts of dit okay is. Wat een rotprobleem is het toch, hè! Met de twee jaar overleving bedoelt men twee generaties mijten: de 1e generatie heeft dan nog bruikbaar bloed kunnen zuigen (bijv. bij een vogel) om levensvatbare eitjes te kunnen leggen. De tweede generatie kan zonder dat bloed niet voortplanten, maar kan zelf (inclusief een rustperiode bij voedselgebrek) nog bijna een jaar blijven leven. En in die tijd ook blijven steken. Ik vrees dat vogelmijten op hamsterbloed kunnen voortplanten, aangezien ze dit ook op muizenbloed schijnen te kunnen.
Inmiddels denk ik de oplossing voor de vogelmijten in huis te hebben gevonden! We hebben roofmijten ingezet! Gewoon online gekocht. Het is een makkelijke manier om van de vogelmijten af te komen. Niet eng of vies. Niet duur. Niet giftig zoals wel bij verdelgingsmiddelen. De roofmijten sterven vanzelf uit als de vogelmijten zijn opgegeten. En ze zijn superklein, en alleen actief als het donker is. Overdag zie je ze niet. Wel zorgen voor een beetje vochtigheid, want ze kunnen niet tegen droogte. Op mijn bank (want daar zaten ze) vernevelde ik ‘s avonds wat water met de plantenspuit, voordat ik naar bed ging. We hebben nu nergens meer last van. Ik ben er blij mee!
Beste, ik heb momenteel ook last van vlooien (geen plaag) ons huisdier is onlangs overleden dus wij hebben geen huisdieren meer, alleen word ik nogsteeds helemaal dood gebeten op mijn enkels, en ook mijn vriend heeft er geen last van, mijn schoonvader heeft er ook geen last van en mijn schoonmoeder wel. Ik denk dat ze vrouwen gewoon heel lekker vinden?! Maar ik heb een gouden tip!! En dat is kokos vet! Dezelfde die je kunt gebruiken om mee te koken, als je je zelf er mee in smeert blijven ze van je af! Ze kunnen niet tegen een bepaald zuur dat er in zit en gaan er dan ook onmiddellijk dood van! De geur vinden ze ook niet lekker, dus tot de tijd je een oplossing hebt gevonden voor heel het huis kun je in iedergeval vermijden dat ze jou of iemand anders van het gezin bijten met kokos vet! Ook nog eens heel goed voor de huid ;)
Eind mei hadden we het idee dat we last hadden van vlooien in de huiskamer. Steeds een paar jeukende insectensteken. Altijd ’s avonds als we tv zaten te kijken op onze stoffen bank. Meestal in de hals gestoken, op de bovenarmen of op de buik onder je shirtje, op de rand van je ondergoed. Of in je oksel. Een enkele keer op de benen. Onder het bandje van je sandaal bijv, een paar beetjes bij elkaar. We hebben zelf geen huisdieren, maar we hadden wel een verlaten vogelnest in de tuin, dus we dachten aan vogelvlooien. Van alles gedaan: nest weg, eindeloos gestofzuigd, de plinten ingespoten met vlooienspray, evenals onder tafels en kastjes. Na weken een erkend bedrijf de hele woning laten behandelen tegen vlooien. Alleen de bank deden ze niet mee, vanwege mogelijke vlekken op de stof en irritatie van de huid. Die bank heb ik dus zelf weer maar ingespoten met omgevingsspray van de drogist. Maar helaas, de insectenbeten bleven komen. Een vlo hebben we echter nooit gezien. (Ook een bord met kaarsje enz. geprobeerd, geen enkele vlo.) We hebben nog gedacht aan de eikenprocessierups, maar dat idee hebben we inmiddels laten vallen. (Vooral vanwege het tijdstip van de beten, altijd bij schemer. Daarnaast kom ik weinig buiten. En niemand in onze straat heeft last van die rupsen.) In bed zijn we nooit gestoken. We gingen zo langzamerhand aan vogelmijten denken. Nu het probleem: Die zijn enorm moeilijk te bestrijden! Je ziet ze niet. En ze gaan niet dood van het vlooienmiddel. Ik heb het hele internet al afgezocht, maar je vindt voornamelijk tips voor vlooienmijt (=bloedluis) in het kippenhok. Bjna nergens iets over vogelmijt in huis. De GGD kon me niet helpen, het KAD in Wageningen wilde wel een inspecteur sturen, maar dat kost honderden euro’s. En dan moet de behandeling nog komen… De Universiteit van Wageningen gaf me enkele tips, maar dat had ik allemaal al gedaan: veel schoonmaken, alles wassen (heet), evt dingen in de vriezer leggen, en een spray met bijv. permethrin (al gebeurd bij de vlooienbehandeling). Ik weet wel dat de vogelmijt zich niet kan voortplanten op mensenbloed, maar ze kunnen wel 8 maanden leven en in de tussentijd word je om de twee dagen een paar keer gestoken… Vraag: Zijn er mensen die een oplossing hebben voor de vogelmijt IN HUIS?? Oja, we hadden ook nog een lokkartonnetje met lokstof erop gekocht bij een bedrijf voor biologische bestrijding. Dan kon je zien of er veel of weinig vogelmijt aanwezig is. Nou, niks tot nu toe… Die beestjes hebben genoeg andere schuilplaatsen in mijn huis, dus die komen niet op dat lokkarton af, hoor. Wie heeft een goede tip? Ik weet het nl. niet meer…
Hoi Anita, ook ik ben heel blij om jouw verhaal te lezen. Eindelijk! Ik heb namelijk ook heel het internet afgezocht, contact opgenomen met de GGD, KAD en bestrijdingsdiensten. Maar er is nauwelijks info over bloedluis bij mensen. Zelfs de dermatoloog en verschillende artsen kunnen mij hier niet in verder helpen. Ik word al 9 maanden continu gebeten en krijg hevige rood/blauwe huiduitslag. Ik dacht eerst ook aan vlooien maar heb ze nooit gezien. Nu heb ik een verlaten vogelnest gevonden op het balkon en ik herinnerde mij ineens dat we vorig jaar meerdere problemen hadden met levende en dode vogels in onze woning en hebben ook nog last van muizen. Ik vroeg mij af hoe jij uiteindelijk zeker wist dat het echt ging om vogelmijt. En ik heb ook gelezen over roofmijt als goede oplossing. Maar kun je dit ook veilig gebruiken in je woning? Ik kan dit nergens vinden. Alvast heel erg dank!
Ik zit er helemaal onder maar misschien heb ik wat aan de tip. ???? Mijn poes Kaya zit er ook onder! Alvast dankjewel voor de tips!
Hoi, misschien een domme vraag maar kan ik ook selamectine op mezelf druppelen / smeren ter voorkoming van vlooienbeten?
Nee voor zover mij bekend heeft dat geen nut. De toepassing van de allergrootste dosis selamectine die op de consumentenmarkt wordt aangeboden, resulteert ogenschijnlijk in een concentratie aan werkzame stof in het menselijk lichaam die 250 keer kleiner is dan vereist is voor een meetbaar anti-vlooieneffect. Dus als je voldoende selamectine zou willen toepassen voor een merkbaar effect, dan zou je gigantische hoeveelheden moeten gebruiken. Dit is niet alleen extreem prijzig (financieel gezien), maar wellicht ook gevaarlijk (toxicologisch gezien). (bron + bron)
Bestaat er een middeltje tegen vlooienbeten . Die wij mensen op onze armen en benen kunnen smeren . Want ik wordt gek van de vlooienbeten vooral op mijn benen . Ook als ik buiten loop . Op t strand of in t bos of gewoon op straat en op een grasveld . Ik zit letterlijk helemaal onder .
Hoe betrouwbaar is het bord water met afwasmiddel en een kaarsje, om erachter te komen of er vlooien aanwezig zijn? En hoelang moet je zoiets laten staan? Ik twijfel of ik vlooien in huis heb. Kat heeft sinds kort af en toe jeukaanvallen waarbij hij als een malle aan zijn hele achterlijf gaat likken en sprintjes trekt en dan weer gaat likken. Dat zou kunnen duiden op vlooien(allergie). Uiteraard heb ik hem ontvlooid (met Advantage, ik had geen Stronghold meer liggen) maar zag en zie geen vlooien (of vlooienpoepjes). Ik kijk zijn vacht regelmatig na, maar niks. Die jeukaanvallen duren hooguit 5 minuten en dan is er niks meer aan de hand. Zelf heb ik jeukende bultjes en zie of hoor geen muggen. Op bedekte en onbedekte huid en ik loop ze in de woonkamer op en in mijn slaapkamer (waar de kat niet komt). Maar nog steeds geen vlo te zien. Ook geen bedwantsen te zien en ik weet ook niet of die zich zomaar naar de woonkamer verplaatsen? Nu wil ik niet mijn hele huis vol spuiten met gif als ik niet zeker weet of het inderdaad vlooien zijn. Maar hoe kom ik daar met zekerheid achter? Werkt dat bord water met kaarsje echt? Hoeveel tijd moet ik dat geven? Verder mijn complimenten voor de goede en duidelijke informatie!
Zo’n testje met een kaars is erg betrouwbaar. Althans, ik heb het in de praktijk héél vaak efficiënt en effectief zien werken. Natuurlijk ligt het er wel aan hoeveel vlooien er aanwezig zijn binnen de ruimte waar je het kaarsje plaatst. Plaats je een kaarsje in de woonkamer terwijl er een enkele vlo in de keuken aanwezig is, dan heb je er natuurlijk weinig aan… Zoek maar eens op YouTube naar ‘flea trap candle light’ of ‘flea trap soap’… Maar eerlijk gezegd denk ik niet dat je te kampen hebt met vlooien. Als je geen enkele vlo kan vinden op je kat, laat staan binnenshuis, dan is de kans op een vlooienprobleem nagenoeg nihil. Wellicht heeft je kat last van andersoortige huidproblemen, bijvoorbeeld door toedoen van allergieën of (contact)eczeem.
Hoi Paul, Bedankt voor de snelle reactie. Ik betwijfel ook of het wel vlooien zijn omdat ik er echt geen zie, maar het is wel toevallig dat hij jeuk heeft en ik ook onverklaarbare jeukende bultjes heb. Vorige zomer of het jaar ervoor had ik dat ook een tijdje, maar toen had mijn kat nergens last van (hij komt overigens ook amper buiten, zeker met die warmte nu en als hij buiten komt, is het alleen in de tuin en heeft hij geen contact met andere dieren). Dus daarom zit ik heel erg te zoeken wat het dan kan zijn en of het dan niet toch vlooien zijn. Werkt zo’n kaarsje ook als er mensen / dieren in de kamer aanwezig zijn? Ik kan mijn kat namelijk niet alleen laten met een brandend kaarsje. Dus dan moet ik daarbij blijven. Maar komen de vlooien er dan wel op af? Nu moet ik weg, maar ik zal als ik weer tijd heb es kijken op YouTube voor die filmpjes! En binnenkort moet hij voor de APK naar de dierenarts dus als hij dan nog jeuk heeft, zullen we eens verder kijken.
Zo’n kaarsje werkt het beste als er geen andere lichtbronnen en warmtebronnen in de ruimte aanwezig zijn. Wat dat betreft is ’s nachts de beste optie. Overigens kun je –behalve een kaars– ook een andere lichtbron / warmtebron gebruiken, bijvoorbeeld een lamp.
Ah oké, een lampje is wat veiliger dan een kaars (zonder toezicht) en ik heb trouwens ook LED-kaarsjes dus dat valt dan te proberen. Bedankt!
LED produceert véél minder warmte dan conventionele gloeilampen en halogeenlampen (90% licht en 10% warmte i.p.v. vice versa, en dan ook nog eens richting achterkant / printplaat i.p.v. richting voorkant / bolling), dus LED-kaarsjes lijken me dan weer niet de ideale oplossing als je een vlooienval wilt maken. :?
Ik heb het vannacht in mijn slaapkamer geprobeerd met een lampje waar warmte vanaf komt (zelf in de woonkamer geslapen), maar er is niks op af gekomen. Mijn kat komt overigens niet in mijn slaapkamer, maar ik loop daar wel onverklaarbare jeukbultjes op. Kan ik er nu vanuit gaan dat daar geen vlooien zitten of kan het zijn dat het er te weinig zijn om op dat bord af te komen? En heeft het dan nut om het daar nog een nacht te proberen? In mijn woonkamer is het namelijk lastiger proberen, omdat ik mijn kat niet de hele nacht uit de woonkamer kan houden. Dan moet ik hem namelijk op de gang zetten en dat vind ik een beetje zielig. :P
Ik kan me bijna niet voorstellen dat er dan alsnog sprake is van een vlooienprobleem. Heb je al gedacht aan ‘bed bugs’ (bedwants / wandluis)?
Ja de bedwants heb ik inderdaad ook aan gedacht maar ik zie ook tussen de naden van mijn matras etc. niks. En ik zou ook niet weten hoe die binnen zijn gekomen want ik ben niet uit logeren geweest of naar een hotel o.i.d. De jeukende bultjes bij mij zitten ook her en der over mijn hele lijf en niet per se bij elkaar (in rijtjes), zoals typisch zou zijn bij bedwantsbeten. Dus het blijft een beetje een mysterie… :D Ik heb mijn kat inmiddels ontvlooid met Stronghold dus ik ben benieuwd of de jeuk bij hem nu ophoudt.
Er zijn inmiddels ook héél kleine muggen (type simulium / simuliidae, ook wel ‘Blandford Fly’ genoemd, plusminus 2 millimeter qua lichaamslengte) in Nederland aanwezig die voor een dergelijk stekenpatroon / betenpatroon kunnen zorgen. Ik was laatst de klos en ben er momenteel een artikel over aan het schrijven… Hoewel sommigen anders beweren, steken muggen óók huisdieren zoals katten, honden en konijnen. Langharige katten zijn relatief goed beschermd tegen muggen, maar een slinkse mug weet altijd wel een plekje (veelal nabij neus of oren) te vinden…
Ik denk niet dat het (kleine) muggen zijn. Ik heb die nergens gezien en wat ik ervan op internet lees, is dat de beet van deze kleine mug erg pijnlijk is. Maar ik merk vaak niet eens dat ik gebeten ben, ineens jeukt het en zit er een klein bultje. Hier heb ik een paar dagen (max halve week) jeuk van en dan is het over. Bedankt voor het meedenken!
Hoi, bij deze wat gedeelde smart… Het zal wel een bepaalde samenstelling van mijn bloed zijn, maar ik heb ook een waanzinnige aantrekkingskracht op vlooien in mijn omgeving. Waar andere mensen het hele jaar nergens last van hebben, kan ik gewoon ’s winters in een café geprikt worden. Soms een enkele beet, meestal een ‘dronken’ rijtje van 5 tot 10 bulten. Als ze eenmaal hebben geproefd, willen ze meer! Het verschil is evident met een muggenprik, harder en 10x meer jeukerig, maar dat weet je vast al als je dit leest. De vrees is natuurlijk aanwezig dat er weleens eentje mee naar huis kan liften en ik heb zelfs een keer een echte besmetting thuis meegemaakt nadat een sympathiek ‘kraak’-hondje van de buurman op bezoek was geweest. Bij terugkomst na de zomervakantie was toen echt sprake van een vlooiencircus met tiental dansende exemplaren. De reguliere oplossingen schieten erg tekort of hebben nogal impact. En al die chemische middeltjes hebben het grote nadeel dat je een huisdier nodig hebt, je gaat tenslotte niet in je eigen nek zitten druppelen. Welnu, er is wel een simpele oplossing, door mijzelf bedacht en reeds enkele malen 100% succesvol toegepast. Dit werkt enkel bij houten vloeren en het succes bevestigd dat de vlooien 9 v/d 10 keer in naden of kieren verstopt zitten en minder vaak in gordijnen, bankstellen of andere stoffering. De oplossing: verbranden van het ongedierte door geduldig föhnen van de kieren. Je kan ook een verfstripper gebruiken maar let natuurlijk wel op dat je niet daadwerkelijk de lak van je vloer brandt!!! Met een langzame beweging brandt je de kieren compleet vrij van poppen, neten, larven etc. Die föhn is snel zo’n 100 graden dichtbij de uitlaat en mijn ervaring is dat dat precies voldoet om niet de vloer, maar wel dat verrekte ongedierte te verbranden!!! Veel succes ermee!!!
Ik ben de enige in huis die last heeft van vlooienbeten, ik heb 3 vlooien op mijn matras gevonden en ik weet niet hoe ik het weg kan krijgen aangezien de omgevingssprays niet geschikt zijn voor beddengoed. Ik weet ook niet goed hoe ik er aan kom, het kan vanuit stage komen maar ook vanuit mijn vriend zijn huis (heeft 3 katten). Ik kan moeilijk niet meer bij hem thuis komen, dus dat zou betekenen dat ik nooit meer van die vlooien af kom? Is er misschien een spray die wel geschikt is voor beddengoed en verder niet schadelijk is voor de mens?
Ik heb ergens gelezen dat vlooien lavendel erg vervelend vinden. Een spray van water en lavendelolie en dat op je beddengoed spuiten en laten drogen zou het proberen waard zijn.
Ik ben een vrouw van 46 en zolang ik mij kan herinneren hartstikke allergisch voor verschillende insectenbeten. Mijn recordaantal muggenbulten in 1x is 56, dat was niet grappig meer. Ik ben 1x door een wesp gestoken, precies op de rand van mijn broek. Dat was binnen de kortste keren een bult zo groot als een halve honkbal. Maar dan ook nog knetterhard en donkerpaars van kleur. Ook voor vlooienbeten ben ik allergisch. Ben daardoor wel een goede “meter” om erachter te komen of iemand vlooien in huis heeft. Nu wil het geval dat ik bijna 2 weken geleden in de auto van mijn schoonzus heb gereden, zij hebben 1 hond en 5 katten… En ja hoor, mijn beide enkels onder de vlooienbeten. Normaal is de jeuk na een paar dagen wel weg, maar deze keer blijf ik er last van houden. Iemand een goede tip wat ik tegen de jeuk kan doen? Ik word er helemaal gek van, aangezien ik er meestal ’s avonds en ’s nachts last van heb.
Hopelijk heb je iets aan dit artikel over jeukbehandeling…
Wat kun je tegen vlooienbeten doen? Kun je iets op je huid smeren zodat je de vlooienbeten voorkomt. Want mijn dochter heeft veel beten gehad en flinke blaren erdoor gekregen en littekens! Dus ik wil dat deze keer voorkomen want heb alweer een vlooienbeet op mijn been ondekt.
Volgens mij geldt voor vlooienbeten zo’n beetje hetzelfde als voor muggenbeten. Vooral DEET is goed werkzaam tegen vlooien; of anders pesticiden… Het nadeel hiervan is dat zulke middelen toxisch zijn en dus beter niet stelselmatig preventief kunnen worden gebruikt. Zeker niet bij jonge kinderen… Wat dat betreft is het nog altijd de beste oplossing om huisdieren en woning vlovrij te houden.
Hoi Paul, Waar kan ik omgevingsspray kopen met selamectine? Ik kan heel veel omgevingsspray vinden maar niet van Stronghold of Revolution.. Heb je internetsites of winkels waarvan je zeker weet dat ze het verkopen? Verder las ik op internet veel mensen die de antivlooienspray van HG hebben gebruikt, weet jij of die goed is? Bedankt alvast.
Beste Lisanne, De werkzame stof in “HG X spray tegen vlooien” is chloorpyrifos (4g/l): een organofosfaat. Organofosfaten (chloorpyrifos, malathion, ronnel, fenthion, dichloorvos, cythioate, diazanon, propetamfos, fosmet e.a.) en aanverwante carbamaten (carbaryl, propoxur, bendiocarb e.a.) behoren tot de cholinesteraseremmers. Cholinesterase is een enzym dat wordt aangemaakt in de lever en bijdraagt tot de afbraak van acetylcholine. Als de productie van cholinesterase-enzym wordt geremd, wordt acetylcholine niet langer afdoende afgebroken, waardoor het zenuwstelsel van een vlo wordt lamgelegd. In essentie werkt chloorpyrifos prima tegen vlooien, maar het probleem met zo’n beetje alle vlooienbestrijdingsmiddelen is dat ze niet of nauwelijks werkzaam zijn tegen vlooien die nog in een eitje of cocon verscholen zitten. Bovendien is chloorpyrifos dodelijk voor volwassen insecten, maar ook potentieel (zeer) giftig voor huisdieren en mensen. Naast de carbamaten en organofosfaten zijn er ook nog anti-vlooienmiddelen zoals Midacloprid, Fipronil, Natriumpolyboraat (SPB), Insectgroeiregulatoren (IGR’s zoals methopreen, fenoxycarb, pyriproxyfen e.a.), Insectgroeiremmers (lufenuron: een stof die voorkomt dat vlooienlarven uit het ei komen). Alles heeft zijn voor- en nadelen. Voor zover ik weet is selamectine eigendom van Pfizer… Groeten, Paul
Beste Paul, Ik ben een paar dagen bij vrienden geweest met onze 2 kinderen een baby en peuter. Ze hadden daar 2 katten die vlooien hadden. Ik zag ze gewoon op me springen en zit helemaal onder de kleine bultjes. We zijn gisteren naar huis gegaan (ze hebben vandaag de katten een pipet gegeven en een fogger gebruikt bij hun thuis) echter zit ik net op de bank en zie opeens een vlo op de baby springen! Ik heb de vlooi gepakt en doodgemaakt, kwam bloed uit. Kriebelt weer overal! We hebben geen huisdieren in huis, kan ik allemaal vlooien hebben meegenomen?? Wat kan ik nu het beste doen? Heb het tapijt al grondig gestofzuigd. Alvast bedankt. Mvg, Mike
Beste Mike, Echt niet lui bedoeld, maar in principe komt iedere vraag ten aanzien van vlooien zo’n beetje op hetzelfde neer. Ik heb door de jaren heen honderden vragen beantwoord onder 4 ‘vlooienartikels’, dus het beste wat je mijns inziens kan doen is de reacties grondig doorlezen, daarin komt letterlijk alles aan bod wat je tegen vlooien kunt ondernemen. En gebruik eventueel de zoekfunctie van je browser om jouw situatie (“zonder huisdieren”) te specificeren. Succes!
Beste Mike. Hoe hebben jullie dit aangepakt? Ik vond er net dus ook een bij mijn zoontje van 3 na bezoek aan mijn zus. We hebben zelf geen huisdieren dus ‘de’ stap in alle adviezen kunnen we niet nemen. We hebben ook een kleine van 0 maanden dus wil hier echt mee aan de slag gaan. Alvast bedankt, groetjes Gwen
Beste Paul help mij a.u.b. We hadden een vlo ontdekt bij de kat direct Stronghold pipet gezet bij de twee katten en hond das nu twee of drie weken verder nog steeds niet over alles warm gewassen dagelijks stofzuigen en zo vandaag nieuwe pipet gezet. Zelfs spray voor in huis gehaald.
Beste, Cindy, Helaas bestaat er geen universeel wondermiddel om vlooien als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen. Vanwege hun levenscyclus (eitjes / nimfen / poppen) zijn vlooien helaas extreem hardnekkig en moeilijk te bestrijden. Toenemende resistentievorming speelt daarbij ook nog eens een rol. Meer tips vind je in en onder de volgende anti-vlooienartikels:
Een werkzaam anti-vlooienmiddel inzetten (voor dieren en binnenomgeving) op basis van een deugdelijke werkzame stof is in principe de enige afdoende oplossing bij vlooienproblemen. Hiermee zul je door moeten gaan totdat er geen vruchtbare vlooien en geen levensvatbare vlooieneitjes en vlooiencocons meer over zijn… Sterkte en groeten, Paul
We hebben net kittens twee gekregen. Ik had ze op schoot veel. En daarna steeds jeuk. Ze zitten vol vlooien en ik ben net weer de gene die vol op gebeten wordt. Er komen steeds meer bultjes bij en het jeukt ook heel erg ik heb ze in me gezicht op me hals. Het jeukt ook nu overal!
Net op vakantie geweest in Nederland, de laatste dagen in ons verblijf werd ik ’s morgens wakker met verschillende beten op mijn armen, benen en nek. Bultjes die verschrikkelijk jeuken. Ik heb regelmatig mijn bed gecontroleerd, maar niets abnormaals gezien. Nu we terug thuis zijn, vond ik op internet de info over vlooienbeten. Kunnen deze beestjes via onze bagage en kleren zich in ons huis vestigen? Wij hebben zelf geen huisdieren. Wat raad u ons aan om te ondernemen? Onze eigen kussens hadden we mee, maar deze hebben we voor gebruik even in de droogtrommel gestoken bij hoge temperatuur.
Dit kunnen inderdaad hondenvlooien of kattenvlooien zijn geweest, maar (afhankelijk van het bijtpatroon) ook bedwantsen. Zelfs een mug zou kunnen, maar muggenbeten zijn voor de meeste mensen vrij herkenbaar. De kans dat je vlooien mee naar huis hebt genomen is moeilijk in te schatten. Allereerst weet je niet zeker of het daadwerkelijk vlooien waren… Bovendien is deze kans volkomen afhankelijk van de hoeveelheid vlooien die er (mogelijkerwijs) zaten. Als je vlooieneitjes via je kleding of kussens mee naar huis neemt, dan kunnen daar in theorie vlooien uitkomen. Maar zolang je geen huisdieren hebt, kunnen deze vlooien zich niet of nauwelijks voortplanten, waardoor je er ook relatief snel weer van verlost bent. Het beste wat je naar mijn mening kunt doen is afwachten of er nieuwe beten bijkomen. Stip de huidige bultjes desnoods aan met een stiftje zodat je nieuwe beten direct opmerkt. Mochten er inderdaad nieuwe (vlooien)beten bijkomen, ga dan met een omgevingsspray of omgevingspoeder in de weer.
Mijn buren hebben last van vlooien, maar doen er helemaal niks aan. Ik heb zelf ook huisdieren behandeld tegen vlooien e.d. Mijn vraag is, als hun er niks aan doen wat voor consequenties heeft dat voor mij en mijn beestjes? En mag dat zo op deze manier overlast veroorzaken ongedierte te hebben en er gewoon niks tegen doen? M.v.g. Ano
Beste Ano, Iedereen heeft recht op woongenot. Als je een ander kort of belemmert in zijn/haar woongenot (bijvoorbeeld door een vlooienplaag te huisvesten), is dat in principe strafbaar, dus je buren ‘mogen’ een vlooienplaag waar jij als buur last van hebt niet zomaar ongemoeid laten. Als je buren in een huurwoning wonen, schieten ze ook nog eens tekort in de nakoming van de verbintenis met hun verhuurder. Mocht ook jij huren, licht de verhuurder dan in! Mocht de verhuurder niets ondernemen, dan kun je aanspraak maken op huurlastenvermindering. (bron + bron) Al met al zijn dit vaak lastige situaties. Volgens de wet mogen anderen niet de dupe worden van ‘jouw’ ongedierte (niet direct, maar t.a.v. woongenot). Het is echter maar al te vaak lastig om aan te tonen dat iemand nalatig is in de handhaving van andermans woongenot, laat staan aansprakelijk of schuldig. Via de wet afdwingen dat je buren actief vlooien gaan bestrijden, lijkt me dus lastig…
Hallo! Dit is de eerste keer dat ik deelneem aan een blog, ik ben een beetje ten einde raad. Ik ben een uitwonende student en heb sinds september een kat in huis genomen. Ik heb dit beestje als kitten gekregen en hij is nooit buitenshuis geweest tot voor kort. Ik heb sinds 2 maanden af en toe last van jeukende bulten, het wordt nu echter steeds erger (ondanks mijn kat nu al anderhalve week op een ander adres logeert). De kat lijkt zelf nergens last van te hebben, het is me nooit opgevallen dat hij jeuk had terwijl ik zelf helemaal onder de bulten zit. Sinds vorige week heb ik ineens een hele invasie op mijn lichaam gekregen. Ik lag vannacht wakker van de jeuk en besloot ze maar eens te tellen: 54 bulten over mijn hele lichaam! Daarvan zitten er zo’n 40 op mijn benen en enkels. Ik slaap slecht, krab mijn lichaam helemaal open, maar ik kan die rotbeesten nergens vinden… Ik heb vlooienspray gehaald en daarmee m’n bed, tapijt en bank ingespoten (voor de 2e keer alweer, daarom heb ik mijn kat maar even bij mijn broer achtergelaten), maar ik vraag me af of dit werkt… Ik zat er bijna aan te denken om mijn kat op het andere adres te laten, maar blijkbaar gaan die beesten mij dan aanvallen. Ik heb al mijn spullen nu al 3x gewassen en ik ben echt uitgeput. Wat kan ik doen en waar moet ik die beesten zoeken als ze niet op mijn kat of tapijt te vinden zijn (of ik kijk er gewoon dwars overheen)… Ik moet echter in mei mijn woning uit zijn, dus ik vind het belangrijk om tot die tijd in een leefbare omgeving te wonen, een grote schoonmaak zou onnodige kosten meebrengen. Alvast hartelijk dank voor het meedenken! Groeten, Liza
Dit is dus niet alleen voor jou een onhoudbare situatie, maar ook een verschrikkelijk vooruitzicht voor de volgende bewoner. :( En hebben ze op het huidige logeeradres van je kat niet ineens last van vlooien(beten) gekregen??? Probeer de truc met het kaarsje uit om te zien of je daadwerkelijk te kampen hebt met kattenvlooien. Die kans zit er dik in, want als je kat sinds anderhalve week uit logeren is, ben jij logischerwijs de aangewezen maaltijdoptie… Mocht je geen vlooien te pakken krijgen, dan zou er ook sprake kunnen zijn van bedwantsen c.q. wandluizen c.q. ‘bed bugs’… deze bedbeestjes verschuilen zich in je matras en hun beten lijken op vlooienbeten. Het is in ieder geval belangrijk om eerst uit te zoeken of er echt sprake is van vlooien en dus niet van een andersoortige bloedparasiet of zelfs een (allergische) huidreactie die niets met parasieten te maken heeft…
Beste Paul, Ik heb sinds enkele weken regelmatig last van insectenbeten op mijn enkels. Na een grondige inspectie van het huis heb ik 1 dode vlo gevonden. We hebben geen huisdieren, ook nooit gehad. Ik ben sinds mijn “vondst” grondig aan het stofzuigen, heb de zetels na het stofzuigen gestoomd met het strijkijzer en ik blijf er af en toe een beet bij krijgen. Met het poetsen met een witte stofdoek kan ik echter niets meer vinden. Omdat ik 2 kleine kinderen heb (een kleuter en een baby) wil ik gif uiteraard vermijden. Op jouw site lees ik dat de vlooien va zelf zullen uitsterven omdat er geen huisdier is, maar vanmorgen contacteerde ik een verdelger en die verzekerde mij dat de beesten zich wel kunnen voortplanten op mensenbloed. Klopt dit dan toch? Op welke manier kan ik de vlooien volgens jou het best bestrijden? Alvast bedankt voor de info!
Hoi Paul! Zins een paar dagen terug werd ik midden in de nacht wakker van veel gekriebel en toen ik s’ ochtends wakker werd zag ik bultjes op m’n onderbeen bij mijn enkels. Ik constateerde gelijk dat dit vlooienbultjes moesten zijn omdat ik dit voor 3 jaar terug erg heftig heb mee gemaakt en de beten niet ophielden! Mijn kat blijft voortdurend krabben bij haar nek alleen het rare is dat ik ze nog niet heb gezien, maar heb nu 3 beten (wat ik trouwens vrij weinig vind voor vlooien) die niet extreem jeuken eigenlijk helemaal niet, ja als ik er zelf aan begin te zitten, het jeukt niet maar het kriebelt wel overal alsof ze op je huid lopen, maar dit is niet het geval want ik zie ze niet, dus zal dit wel een beetje in mijn hoofd zitten. Waar ik vrij bang voor ben is dat er een invasie zal ontstaan hier in huis en op mijn slaapkamer, de nadelige kant is dat ik nog thuis woon en nog naar school ga! Ik ben ook de enige thuis die hier last van heeft dus wordt er ook niet veel aan gedaan! De vlo op zich heb ik na lange tijd niet veel problemen meer mee maar het hele gedoe eromheen maakt me gek, dat er vlooienbeten zijn dat de kat maar blijft krabben en alles wat zou kunnen gebeuren door die beesten! Heeft u misschien tips voor me? Want het maakt mij helemaal gek! En ik heb nog een vraag, wat doen volwassen vlooien als je leeg hebben gezogen? Ze planten zich niet voort op mensenbloed. Wat gaan ze dan doen? Groetjes, Fardou
Beste Fardou, Aanvullende tips tegen vlooien heb ik helaas niet voor je. Alles wat ik weet over vlooienbestrijding heb ik inmiddels beschreven in bovenstaand artikel en de antwoorden daaronder. Maar ook in en onder de volgende artikels:
Een werkzaam anti-vlooienmiddel (zowel voor je kat als voor de binnenomgeving) inzetten op basis van een deugdelijke werkzame stof is eigenlijk de enige afdoende oplossing bij vlooienproblemen. Vlooien leven eigenlijk alleen maar om zich te voeden en voort te planten. Nadat een vlo zich heeft volgezogen met bloed, laat ‘ie zich op de grond vallen… En als ‘ie weer honger krijgt, springt ‘ie weer op een gastheer / gastvrouw om de volgende bloedmaaltijd te scoren. Aangezien er ook een kat in huis leeft, zullen de vlooien zich overigens wel degelijk kunnen voortplanten, helaas… Sterkte en groeten, Paul
Beste Paul ik heb met een groot probleem te kampen. Ik heb de hele tijd jeuk maar vind geen vlooien ook niet met de kam techniek en mijn 2 de vraag is zijn er ook mensen vlooien zijn zoals hondenvlooien alleen kunnen overleven met hondenbloed Groetjes en alvast bedankt Wout
Ja, er zijn vlooiensoorten die op mensenbloed kunnen overleven en zich op mensenbloed kunnen voortplanten. Het belangrijkste voorbeeld hiervan is de ‘mensenvlo’ (Pulex irritans), maar vlooiensoorten die zich kunnen vermeerderen op een dieet van mensenbloed komen in in West-Europa (waaronder Nederland) niet of nauwelijks meer voor. Bedoel je trouwens dat je je huisdier(en) hebt uitgekamd om vlooien te ontdekken? En is er uitsluitend sprake van jeuk of ook van zichtbare bultjes / beten? Er zijn namelijk talloze mogelijke oorzaken van jeuk, dus zolang er geen sprake is van een duidelijk aanwijzing voor de aanwezigheid van vlooien, kan de jeuk door allerlei mogelijke oorzaken worden uitgelokt. Succes ermee!
Beste Paul, Onze zoon met hond heeft 1 jaar bij ons gewoond (heeft inmiddels een eigen woning), maar heeft bij ons vlooien achtergelaten, dat is twee jaar geleden. Wij hebben nu sinds anderhalf jaar een golden retriever. Mijn probleem is dat ikzelf gebeten wordt, wat meer voorkomt lees ik, maar ze blijven bij mij in mijn haren zitten (heb heel dik haar). Heb al van alles geprobeerd, waaronder vlooienshampoo, maar krijg ze niet weg, kan het dat een mens als gastheer/gastvrouw dient, vooral ’s nacht springen ze op mijn gezicht en ik heb er slapeloze nachten van help!
Vlooien gebruiken niet permanent een gastheer of gastvrouw (zoals bijvoorbeeld luizen dat wel doen)… Een vlo bespringt een slachtoffer, zuigt een bloedmaaltijd naar binnen en laat zich daarna weer op de grond vallen. Als er vlooien op je slaapkamer zitten, dan kan het inderdaad zijn dat de hondenvlooien jou bespringen; die kans is des te groter als de hond elders slaapt, waardoor de op je slaapkamer aanwezige vlooien geen ‘aantrekkelijker’ alternatief hebben. Wel vind ik het gek dat de vlooien in je haar blijven zitten. Ik sluit niet uit dat een vlo per ongeluk verstrikt kan raken in mensenharen, maar ik heb er nog nooit eerder van gehoord… Weet je zeker dat het om vlooien gaat en niet om hoofdluizen? Vlooien springen weg als je er met je vinger naartoe beweegt. Luizen knijpen zich vast in je haren –nabij je haarwortels– en kunnen alleen kruipen (dus niet springen). Als een piepklein beestje springt, is het dus daadwerkelijk een vlo. Overigens kunnen vlooien en luizen ook gelijktijdig voorkomen…
Beste Paul, Ook hier last van een ware vlooienplaag. Al veel volwassen vlooien gedood in een bakje met water en afwasmiddel. Bij ons is het gekomen na het overlijden van onze kat. Aangezien we nu geen huisdieren (op de vlooien na) hebben vraag ik me af hoelang het kan duren voor de plaag vanzelf weggaat. Ik ben nu zwanger dus heb liever geen chemische vlooienmiddelen in huis.
Beste Jessica, Deze vraag heb ik al eens eerder beantwoord, vandaar dat ik hem even kopieer eb okaj: “kattenvlooien kunnen zich niet vermenigvuldigen op een dieet van mensenbloed, dus de vlooienplaag verdwijnt vanzelf. Zolang er geen nieuwe kat in huis komt, zal de vlooienplaag ophouden te bestaan zodra het laatste vlooieneitje is uitgekomen. Helaas is het zo dat vlooien tot ongeveer 1 jaar kunnen overleven op mensenbloed. Bovendien kan een vlooienlarve of vlooieneitje tot wel 2 jaar intact blijven in een ruimte die niet betreden wordt. De vlooien die je in huis hebt, kunnen zich dan wel niet vermenigvuldigen, maar in het allerergste geval kunnen er dus over 2 jaar nog kattenvlooien uit verscholen vlooieneitjes komen (die vanaf nu gerekend pas over 3 jaar doodgaan bij gebrek aan kattenbloed). Dit is de meest negatieve situatieschets, maar de kans dat je voorlopig nog niet van de vlooienplaag af bent is zeer reëel. Maar dat het vlooienprobleem op den duur vanzelf overgaat zolang er geen katten in huis zijn, staat vast.” Sterkte!
Zo’n 1,5 week terug zag ik bij mijn katje een vlo. Ik heb toen een pipetje voor haar gekocht en in haar nek leeggespoten. Nu, sinds een week ongeveer, wordt ik gestoken. Ik heb aardig wat kleine rode bultjes die inderdaad heel erg aanvoelen als muggenbultjes. Deze heb ik voornamelijk op mijn armen en benen. Ik heb nog geen vlo gezien. Tijd om een spray te gebruiken? En zo ja, welke? Het is voor ons lastig om de kat voor langere tijd mee naar buiten te nemen, ze is 5,5 maanden en nog heel klein. En we wonen in een studio. Het zou dus eigenlijk iets moeten zijn waar zij geen last van heeft.
Oh ja en ik heb mijn kat nu met een kam behandeld, maar daar komt ook geen vlo mee tevoorschijn.
Ik kreeg vlooienbeten (was eerst op zoek naar een mug…) en aangezien we al eens een ontzettende vlooienplaag gehad hadden heb ik meteen mijn huis laten behandelen en natuurlijk ook de kat behandeld met Stronghold. Dit is inmiddels 2 weken geleden en nog steeds word ik gebeten. In m’n nek en gezicht! Hoelang duurt het voordat de hele bende eindelijk is uitgeroeid?
Hoelang een anti-vlooienbehandeling duurt, is afhankelijk van talloze factoren. Of je alle besmette oppervlakken hebt behandeld, welk omgevingsmiddel je hebt ingezet, of zich eitjes en/of cocons door je huis hebben verspreid, of er sprake is van resistentie, of de kat afdoende is behandeld… Soms zijn meerdere behandelingen of zelfs meerdere verschillende middelen vereist om tot het gewenste resultaat te komen. Sterkte met de vlooienbestrijding!
Hi, Heeft iemand enig idee waarom sommige mensen wel worden gebeten door vlooien en anderen niet? Bij ons thuis ben ik de enige die wordt gebeten, mijn ouders hebben nergens last van. Soms voelen ze wel eens dat die krengen op hun springen maar gebeten zijn ze nog nooit! Ik word inmiddels helemaal krankjorum van die beesten. Mijn ouders vinden het heel vervelend voor me maar hebben er geen zin in om heel veel geld uit te geven aan bestrijding, en dat kan ik wel begrijpen. Zij ervaren immers niet hoe gek je er van kan worden. Volgende vraag die me nu binnenschiet, vroeg of laat ga ik uit huis op mezelf wonen, wat is dan de beste manier om ervoor te zorgen dat ik die krengen niet meeneem? Ik ben gek op dieren, wij hebben altijd een kat gehad en ik zou zelf ook graag (eenmaal uit huis) een kat of hond willen opvoeden. Maar de wetenschap dat je vroeg of laat waarschijnlijk vlooien binnenhaalt vind ik verontrustend. Alhoewel ik uit de vele reacties ook het idee krijg dat als je er eenmaal vatbaar voor bent ze je hoe dan ook wel zullen vinden, katten, honden en noem het maar vind je overal… Wat ik misschien nog wel het ergste vind is dat je ze niet dood kan slaan! Meestal voel je het als ze je bijten en dan blijven ze even zitten, als je ze dan tussen 2 vingers pakt en begint te wrijven sterven ze. Ik heb zelf als een klein prullenbakje naast mijn bed zodat ik elke keer als ik er een heb die gelijk weg kan doen. Overigens heb ik tijdens het typen van dit bericht zo’n 7 vlooien gedood, helaas zijn er ook nog 3 of 4 ontkomen… Iedereen enorm veel succes toegewenst met deze helse beesten!
Of iemand wel of niet aantrekkelijk wordt bevonden door vlooien heeft waarschijnlijk te maken met lichaamsgeur. Je lichaamsgeur wordt voornamelijk bepaald door de bacteriële samenstelling in de haarzakjes die diep in je poriën zijn gelegen in combinatie met melkzuur, ammonium, kooldioxide en vetzuren. Dit is ook de reden waarom sommigen wel en anderen niet door muggen worden gestoken. Kattenvlooien kunnen zich niet voortplanten zonder kattenbloed. En honden kunnen zich niet voortplanten zonder hondenbloed. Als je vlooien meeneemt naar een woning waar geen huisdieren aanwezig zijn, zal de vlooienplaag dus vanzelf verdwijnen omdat de voortplantingscyclus wordt onderbroken doordat er geen eitjes kunnen worden gelegd.
Yur, als ik jou was zou ik toch maar proberen je ouders over te halen om geld uit te geven aan bestrijdingsmiddelen, want vlooien beperken zich niet alleen tot jullie huis en tenzij je in een hutje op de hei woont of in een vrijstaande woning, zullen de buren ook last krijgen en zal de plaag zich verspreiden als een inktvlek. Huisdieren hebben is leuk, maar brengen ook verantwoordelijkheid met zich mee ten aanzien van de verzorging. Vlooienbestrijding hoort daar bij. Wel de lusten willen, maar niet de lasten willen dragen is wel erg kort door de bocht. Veel sterkte met je vlooienjacht.
Hallo, Ik heb vorige week een oppashondje gehad en sindsdien hebben we vlooien in huis. Onze eigen hond heeft ze nu dus ook, maar reageert er bijna niet op. Deze is ruwharig en met een volle vacht, waardoor kammen niet eenvoudig is. Nu heb ik Bolfo anti-vlooiendruppels en anti-vlooienspray gehaald en de vacht zo goed mogelijk met een vlooienkam en een bakje afwaswater ernaast doorgekamd. De kussens van de banken e.d. op 60 graden gewassen, evenals de kleding die ik aan had tijdens het kammen, aangezien die ook onder de haren zaten daarna. Is er verder nog iets dat ik kan doen?
Vooral heel veel blijven stofzuigen (vooral ook nabij hoekjes, kiertjes, plintjes, et cetera)! Daarnaast de mand en speeltjes van je hond zeer regelmatig stofzuigen en reinigen. Eventueel de omgevingsspray voor het huis herhalen en direct na toepassing hiervan juist een tijdje (zie bijsluiter van het betreffende product) niet stofzuigen. Heel veel succes; hopelijk ben je snel van je vlooienprobleem verlost!
Goedenavond Paul. Wij zijn twee maanden verhuisd en kat komt nu elke dag buiten. En heb ook nog een konijn die binnen woont ze zitten beide vol vlooien. Heb ze allebei behandeld eerst wassen en twee dagen later met stronghold behandeld. Maar nu zie je als de kat van buiten komt letterlijk de vlooien meteen op mij lopen. Wordt gek van de beten en ben er ook nog eens allergisch voor. ik ben zwanger en we hebben aqaruim wilde liever niet de X…. Spray gebruiken hoe kan ik dit oplossen…. Mvg
Beste Irene, Zo’n beetje alles wat ik over vlooien weet, heb ik beschreven in bovenstaand artikel en de artikels hieronder (plus de honderden reacties daar weer onder):
Als puntje bij paaltje komt, is er helaas geen andere optie ter bestrijding van vlooien dan een werkzaam anti-vlooienmiddel met een bewezen werkzame stof. Ik snap dat je terughoudend bent vanwege je zwangerschap… Misschien kun je je huisarts of dierenarts raadplegen? Sterkte ermee! Groeten, Paul
Oké, als ik dit lees heb ik dus een vlo in m’n bed. En ik heb niet eens een huisdier! Kleine bultjes overal, mega jeuk, super irritant. Wat doe je dan als volwassen vent, je belt je moeder. Zij zegt dat ik alles moet onderspuiten met een soort antivlooien spul. Is dat echt de enige oplossing? Gr. Micha
Zolang je er niet 100% zeker van bent dat er daadwerkelijk sprake is van vlooien heeft het echt totaal geen zin om een anti-vlooienmiddel in te zetten. Sowieso lijkt me de kans zeer klein dat er sprake is van een vlooienplaag in je bed, aangezien je geen huisdieren hebt… Bovendien lijkt het me alles behalve raadzaam om je bed zomaar te behandelen met neurotoxines. Wellicht is er sprake van bedwants oftewel wandluis? Of anders schurftmijt (scabies) of een andere mijtensoort… Heb je überhaupt al beestjes, eitjes, coconnetjes en/of poepjes gevonden?
Ooit ook vlooienplaag gehad en ik gebruikte toen Frontline. Wat een bende is dat spul. Heb Rentokil gebeld en die hebben gespoten. Na 1x was het beneden weg, maar boven moest nog een keer gespoten. Goedkoop was het niet, maar daarna ook overgegaan op Advantage en geen vlo meer gezien.
Toen we terugkwamen van vakantie wist ik het al… Dat wordt weer een vlooienplaag. Twee dagen thuis, dochterlief van twee en ik (mama) stonden bij de enkels weer onder de beten. Lijkt op muggenbultjes, maar ze zijn groter en jeuken heviger en langer. Ik heb de kat inmiddels eenmaal ontvlooit en een vlooienanticonceptie gegeven. Iedere dag stofzuigen, iedere dag schoon beddengoed want daar zelfs tref ik ooit een enkeling aan. Vlooienspul van HG op de plinten gespoten. In onze bedden tea tree olie gedruppeld. Azijn op het tapijt. Niks helpt, de vlooienplaag wordt niet minder. De kat heeft nog steeds vlooien en het erge is dat ze gewoon vanaf de kat op mij en mijn dochter springen. Mijn man heeft nergens last van, ze springen wel op hem, maar hij wordt nauwelijks gebeten. Ik vind het zo gek dat er in deze tijd zo weinig remedies bestaan voor dit probleem. Wij worden hier echt helemaal gek van. Iemand een tip die wel helpt?
Inmiddels zit mijn dochter trouwens vanaf de voeten tot haar kruin onder met vlooienbulten en ze krast alles kapot. Kleiner persoon, dus bij haar kunnen de vlooien ‘hoger’ springen, waardoor ze echt overal vlooienbeten oploopt. :(
Met vlooienanticonceptie, azijn en Tea Tree-olie zul je vlooien niet doden. Met het anti-vlooienmiddel van HG wellicht wel, maar dat is afhankelijk van de werkzame stof die erin zit. “Als je HGX spray tegen vlooien” van HG International gebruikt, dan zijn de werkzame stoffen permethrin/permetrine (0,25%) en tetramethrin/tetrametrine (0,05%). Helaas treedt er onder Nederlandse vlooien steeds meer resistentie op jegens permetrine. Het zou dus raadzaam kunnen zijn om een anti-vlooienmiddel te gebruiken met een andere werkzame stof. Onwijs veel sterkte toegewenst!
Advantage behandeld zowel de dieren als de omgeving en doodt alles – neten, vlooien enz. Ze hoeven de dieren niet eens te bijten om dood te gaan. Let op dat het wel water oplosbaar is dus dieren voorlopig niet wassen. Het huis stofzuigen (incl. matrassen en banken), stofzuiger zak gelijk weggooien, en dweilen. Beddengoed op 60 wassen, HG X tegen alle plinten, traptreden, inloopmatten, onder banken en kasten en bedden, evt. kieren tussen houten vloerdelen, de kieren tussen bankkussens, rondom dierenmandjes en ik maak de kussenslopen van de manden open en spuit daar ook wat HG (daarna uurtje buiten waar de dieren niet bij kunnen om te luchten). Dus overal waar eitjes en zo kunnen vallen. En daarna vooral NIET stofzuigen, dweilen of vegen. De HG moet de tijd hebben om in te werken. Met stofzuigen haal je alles weg. Uit eigen ervaring weet ik dat dit werkt!
Bij mij is de situatie zo dat ik vlooien mee naar binnen neem als ik niet oplet. Ik ben er nog steeds niet achter waar ze precies vandaan komen. Bij ons in de straat is het opvallend erger dan op andere plekken van de stad. Ik heb een kat en ik gebruik het merk Bolfo. Ik heb in huis geen vreselijk last van vlooien en kost me wel genoeg tijd verder. Ik word buiten door mijn broek gestoken en dat jeukt door tot ik een paar uur geslapen heb… Ik pak ze al een tijdje van mijn broek af en maak ze kapot op de stenen buiten… Soms wel 12 van die mini vlooitjes per keer door buiten te zijn. Mijn directe buren gebruiken spul tegen die beesten. Ik denk dat ik hulp nodig heb om de straat buiten vlooien vrij te maken. Je hebt er veel honden, katten en vogels… Dus hopelijk komt er eens meer controle op door de buurt!
Hallo allemaal, Ja ook ik heb er genoeg van die kleine rotbeestjes. Je kunt ze alleen doden als je een vangt onder water houden met een klein druppel afwasmiddel in een kopje. En ze zitten werkelijk overal, op de struiken buiten op de grond. Het is bijna dweilen met de kraan open.
Hallo iedereen, geïnteresseerd alle reacties gelezen. Zelf heb ik al jaren een groot probleem met vlooien en nog steeds geen echte oplossing gevonden. Wie heeft de oplossing voor mij? Ik ben op zoek naar een middel tegen vlooien wat ik op mezelf kan smeren. Ik heb al heel veel over vlooien gelezen, maar niemand lijkt echt het probleem te hebben wat ik heb. Daarnaast ben ik nu zwanger en zit ik nog lastiger met gebruik van bestrijdingsmiddelen etc. Ik ben geboren op een boerderij. Als kind werd ik altijd al veel geprikt. We hadden buiten honden en katten, maar niet in huis. Nu ben ik getrouwd en ik woon weer op een boerderij met koeien, varkens honden en katten. Sinds ik hier woon is het vlooienprobleem veel erger geworden(nu vier jaar). ’s Zomers zitten mijn benen helemaal vol met bulten en ze zitten ook op de rest van mijn lijf. Ik wordt ook altijd gestoken als ik bij andere mensen kom die huisdieren hebben. We hebben hier honden die telkens worden behandeld, maar er lopen ook halfwilde katten rond die vlooien hebben. Als ik over de deel loop zie ik de vlooien op mijn benen springen en ik wordt direct gestoken. Dit gebeurt ook als ik in de tuin ben of gewoon op de stoep. Het zijn wel allemaal plaatsen waar de katten ook komen. Bij mijn man springen ze soms op de benen en we zien ze bij de achterdeur springen. Ik heb ze ook in huis. Ze springen bijvoorbeeld uit de kleren van mijn man die in de badkamer liggen. Ook zaten er nog een paar in de auto toen we op vakantie gingen. Ik ben bij de huisarts geweest (hij heeft overlegd met een dermatoloog). Ze hebben geen ervaring met mijn probleem en weten er geen raad mee. Ik heb het huis meerdere keren behandeld met HG spray tegen vlooien. Alles heet gewassen, vaak stofzuigen, maar ik merk dat ik ze zelf in mijn kleren weer mee naar binnen neem. Ik vang zelfs vlooien op mijn benen en maak ze dan dood. Mijn probleem is vooral dat ik overal wordt geprikt waar vlooien in de buurt zijn. Ik werk bij iemand in de tuin met katten die ontvlooid worden. Als ik daar ben geweest ben ik altijd geprikt. Ik raak honden en katten niet aan, maar als ik ernaast sta, springen de vlooien op me. En ik heb gemerkt dat één vlooi me soms drie à vier keer prikt. ’s Nachts lig ik wakker van de jeuk en droom ik veel van beestjes. Ik denk telkens dat er wat zit. Ik heb hormoonzalf van de huisarts en daardoor kan ik mezelf nu beter beheersen om niet alles kapot te krabben. Dat helpt wel een beetje. Ik gebruikte heel veel DEET (40-50%), Nu vanwege zwangerschap Citriodiol, (eerder ook lavendelolie en eucalyptusolie). Iedereen ruikt het, maar ik wordt gewoon gestoken. Ik gebruikte vorig jaar ook veel Tea Tree olie, maar de laatste tijd sprongen de vlooien juist op mijn benen als ik het opsmeerde. Ik had ook Tea Tree olie op de honden gedaan. De vlooien kwamen allemaal naar boven en na ongeveer drie minuten lagen ze allemaal dood. Maar ik twijfel over de veiligheid van het middel. Ik weet dat het voor katten niet veilig is. Ik heb al van alles gesmeerd, maar ik heb nog nooit echt een specifiek middel gevonden wat bedoeld is voor vlooien op mensen. Ik lees veel over het schoonhouden van de omgeving en ik houd ’t heel schoon. We wassen de vloer met chloor en schoonmaakazijn. We spuiten de plekken waar de honden liggen met HG spray. Alles helpt een klein beetje. Maar zelf blijf ik ze overal aantrekken. Ik wordt trouwens ook snel geprikt door allerlei andere insecten, maar daar helpt DEET etc. wel een beetje tegen en ik slaap ’s nachts onder een klamboe. Ik reageer (licht) allergisch op steken. Heb grotere bulten, soms echt plakkaten en ik heb in het verleden de ziekte van Lyme gehad. Ik krijg ook elke zomer netelroos. Ik ben heel erg benieuwd of iemand mij hiermee kan helpen! Vriendelijke groet, Louise
Hallo, Ik heb vlooien in huis, nog maar net bemerkt, denk dus niet dat ik al van een plaag kan spreken, maar ga toch onderstaande tips opvolgen. Wat ik nog wil weten… Hoelang pas ik de maatregelen best toe om zeker te zijn dat ik het vlooienprobleem goed aanpak? Die anti-vlooienspray, is die schadelijk? Hoe vaak moet/mag ik die gebruiken en moeten hiervoor de ramen dicht? Ik kan onze kat niet buitenshuis laten, maar kan hem wel isoleren en behandelen en ook de ruimte waar die zit? Het belangrijkste is dus, wanneer weet ik of alle vlooien, eitjes en larven dood zijn?
Hoelang je een bepaalde anti-vlooienproduct moet gebruiken, is volkomen afhankelijk van het betreffende product. Volg daarom altijd de instructies in de bijsluiter op de voet op. Alle werkzame anti-vlooiensprays zijn ook schadelijk voor mensen, dus meestal moet je 4 tot 8 uur je huis uit, liefst met huisdieren. Er zijn anti-vlooienmiddelen die volwassen vlooien en vlooienlarven doden, maar er zijn er ook die ervoor zorgen dat vlooien zich niet langer kunnen voortplanten. Beide middelen hebben voordelen; vlooiendodende middelen zorgen ervoor dat je je niet meer wordt gestoken. Voortplantingsbelemmerende middelen zorgen ervoor dat er niet na een paar maanden ineens weer levensvatbare vlooieneitjes of vlooiencocons uitkomen… Volgroeide vlooien leven gemiddeld zo’n 4 maanden, dus als je de voortplanting belemmert, ben je sowieso na 4 maanden van de vlooien verlost. Gebruik je (ook) een vlooiendodend middel, dan kan dit sneller gaan. Helaas zijn de cocons van de vlo EXTREEM hardnekkig en worden ze niet of nauwelijks beïnvloed door anti-vlooienmiddelen. Cocons kunnen tot maar liefst een jaar in sluimertoestand in je huis blijven liggen, dus als er na een jaar nog vlooien uit hun cocon komen, kun je opnieuw beginnen. Vandaar dat het raadzaam is om (ook) de voortplanting van vlooien te belemmeren. Je moet de verpopte vlooien bovendien stimuleren om uit te komen. Loop rond door ruimtes, laat je huisdieren rondlopen, stamp desnoods op vloeren, stofzuig extra vaak, en betreed alle ruimtes die mogelijkerwijs besmet zouden kunnen zijn. Laat je een met vlooien besmette ruimte langdurig ongemoeid, dan zullen de verpopte vlooien na een jaar alsnog in groten getale uitkomen en op je springen… Geef je kat bovendien ook ALTIJD een anti-vlooienmiddel (pipetje expliciet voor katten) met contactwerking, zodat eventuele “late” vlooien die na de omgevingsbehandeling vanuit eitjes of cocons op je huisdier springen alsnog doodgaan. Sowieso geldt: hoe eerder je een vlooienprobleem aanpakt, des te groter de kans op een succesvol resultaat. In principe weet je pas na 1 jaar 100% zeker dat de laatste vlooiencocons zijn uitgekomen of niet meer levensvatbaar zijn… Maar in principe kun je met redelijke zekerheid aannemen dat een vlooieninfestatie is opgelost als jij en je huisgenoten/huisdieren een week niet meer worden gestoken door vlooien tijdens een week waarin je veelvuldig thuis bent en je al je kamers benut/betreedt. Succes met de vlooienbestrijding!
Beste, Ik heb sinds kort last van vlooien doordat moederpoes ze mee naar binnen nam en tegelijkertijd ook overbracht op haar kittens. Nu zijn alle katten geholpen en heb ik alles reeds grondig schoongemaakt, waaronder; gordijnen wassen, stofzuigen, dweilen. Ze zijn uit alle gebieden verdwenen behalve uit mijn eigen kamer, tot frustratie toe heb ik deze al reeds 3x volledig aan kant gehaald en schoongemaakt. De afgelopen paar dagen heb ik zeker al 20 vlooien gedood die continu op mijn blote been springen en mijn been zelf begint er geleidelijk aan niet meer uit te zien door al die beten. Nu vraag ik mij af of vlooien zich ook kunnen nestelen in warme gebieden zoals de computer of tussen kieren en spleten van houtwerken die niet één twee drie opvallen? Het is namelijk zeer vervelend en lijkt me ook best onhygiënisch om constant gebeten te worden, ben er namelijk niet van bewust of deze ook ziektes kunnen overdragen. Hopelijk kan er iemand mij hier verder in helpen zodat ik zo spoedig mogelijk van deze vlooien af ben. Ter notie; katten komen zelden in mijn kamer. Met vriendelijke groet, Ferry
Dat de katten niet of nauwelijks op je kamer komen/kwamen, maakt de situatie anders. In dat geval zie ik geen enkele duidelijke oorzaak van hoe ze op je kamer terecht zijn gekomen.
Mevrouw. Ik heb ook kattenvlooien ontdekt ik mijn huis, een ware plaag! Maar de vlooien in uw slaapkamer zitten op uzelf en kleren en haren. Bij mij dus ook! Alle kleren meteen in de wasmachine gedaan en vlooien op een witte ondergrond gedood. Succes!
Ik heb sinds kort last van vlooien die vooral aanwezig waren op de moederpoes en zodoende ook haar kittens. Ik heb alles zo goed mogelijk schoongemaakt met de stofzuiger, dweil erdoorheen gedaan, gordijnen gewassen en de katten geholpen. Nu zit ik echter met een probleem, ze zijn enkel nog in mijn eigen kamer aanwezig. Ik heb ondertussen al 3x grondig gestofzuigd, gordijnen weggedaan en mijn bed volledig opnieuw verschoond. Is er een mogelijkheid dat vlooien zich kunnen nestelen in de warme omgeving van een computer of zijn er andere redenen die dit kunnen verklaren, zo ja zou ik het graag horen. :) Met vriendelijke groet, Ferry
In principe kunnen vlooien (en vooral ook vlooieneitjes en vlooiencocons) overal terechtkomen; vooral als katten zich ‘krabben’ door langs hoekige voorwerpen te schuren.
We hebben hier sinds 4 dagen een ware vlooieninvasie (sinds het buiten zo ontzettend warm is)… Ze komen in groepen binnen via de voordeur. Onze kat werd reeds behandeld met de pipetjes uit de winkel en komt intussen ook niet meer binnen. We hebben gisteren de dorpel met azijn gesprayd, maar er komen telkens nieuwe vlooien. De vlooien die binnenkomen rollen we dood met een rubber rollertje. We hebben al hopen vlooienlijkjes opgeveegd. Ik heb daarnet de hele stoep gesprayd met bleekwater. Ik hoop dat dit iets uitmaakt. Ik vraag mij af of bleekwater (javel), azijn of een combinatie van beide ook effectief zou zijn tegen vlooien…
Nee, bleekwater en azijn hebben niet of nauwelijks effect op vlooien en al helemaal niet op vlooieneitjes. Wat ik niet snap is dat de vlooien van buitenshuis naar binnen kruipen… Vlooien leven doorgaans niet buitenshuis, tenzij er buiten volop potentiële gastheren rondlopen, zoals kippen, egels, konijnen, katten, ratten, muizen, et cetera. Vlooien zijn bovendien echte springers die geen reden hebben om veelvuldig te lopen/kruipen. En in groten getale platdrukken kun je ze in principe al helemaal niet, want ze zullen altijd proberen weg te springen. Weet je dus wel zeker dat je met vlooien te maken hebt en niet met andere kleine beestjes? Hoe zien de beestjes er precies uit?
Hallo Paul, Bedankt voor uw snelle reactie. Ik heb er wat aan gehad. Ik ben erdoor beginnen denken en vermoed te weten welke diertjes het dan zijn. We vermoeden dat het springstaartjes zijn. Door de droogte van de afgelopen weken, is de bovenlaag erg droog geworden. Vooreerst hadden ze nog beschutting van de tarwe… maar nu deze is geoogst, is de grond erg droog. Waarschijnlijk komen deze beestjes van daar dus uit. Groetjes, Yanina
Dat zou best kunnen. Houd er wel rekening mee dat springstaarten geen parasieten zijn, dus ze hebben geen bloedmaaltijd nodig en bijten/steken dus niet. Zoek voor de zekerheid eens een plaatje op van vlooienlarven; de larf van een vlo kruipt namelijk wel degelijk.
Nou Paul… dat heb ik bij mij op de galerij ook gehad en mijn voordeur is sindsdien van onderen met rubbers dicht gemaakt. Een paar jaar geleden was het op een bepaald adres heel vreselijk en moest de reiniging komen en die schrokken van het aantal vlooien daar. Ik heb het idee dat hier in de straat nog steeds een paar mensen wonen die niks uitvoeren tegen vlooien met katten en honden in hun bezit. Verleden week hoorde in voorbijgangers klagen dat ze vlooien op de benen kregen door hier op straat te lopen… Slechte zaak!
Ik beweer absoluut niet dat vlooien niet buitenshuis KUNNEN voorkomen. Op een galerij is die kans zelfs reëel aanwezig, aangezien het hier om een hele smalle looproute gaat zonder alternatieve routes. In dat geval zullen er waarschijnlijk katteneigenaren in het complex woonachtig zijn die hun katten over de galerij laten lopen. Eventuele met vlooien besmette katten zullen vanwege de jeukende vlooienbeten geneigd zijn zichzelf te ‘krabben’ door tegen muren en afrasteringen aan te schuren. In dat geval verliezen ze veel eitjes en larfjes (die gemakkelijk buitenshuis kunnen overleven). De eerstvolgende gastheer die langsloopt bij voltooiing van het betreffende groeistadium is in dat geval de pineut en wordt besprongen. Buitenshuis begeven vlooien zich het liefst op vochtige beschutte plekken waar veelvuldig een of meerdere dieren langskomen. (bron) In Engeland was er enkele jaren geleden sprake van een straat (met veel straatkatten) waar postbodes zich niet meer durfden te begeven vanwege de enorme vlooienplaag. (bron) In Amerika, waar veel mensen hondenhokken in hun tuin hebben staan omdat honden daar veeleer buitenshuis leven, zijn vlooienplagen in tuinen zelfs aan de orde van de dag. Yanina’s situatie doet gezien de omstandigheden simpelweg niet denken aan een vlooienprobleem.
Hallo, Wij hebben 2 weken geleden een vlooienbestrijder laten komen om de vlooienplaag uit te roeien bij ons thuis, maar ik heb nu de laatste 3 nachten erg veel jeuk over heel het lichaam. Het verspringt, maar geen meerdere bultjes. Ik hoor mijn man ook in zijn slaap wrijven over zijn onderbenen. Kan dit nog zo zijn dat er nog vlooien zijn achtergebleven? Heb alles grondig schoongemaakt en gewassen. We zien niks springen en hebben geen huisdieren meer. En gelukkig geen nieuwe bulten meer, maar alles kriebelt zo af en toe wel. En ben door de vlooien ook wat paranoïde geworden. Pfff… hoor het graag! M.v.g. Tenna
Denk dat we met vlooien in huis zitten. Mijn dochter had zeker 15 beten, allemaal kort bij elkaar op haar buik en in de zij. Zelf heb ik paar beten op mijn onderbenen. Heb hier nog geen beestjes gevonden, ook niet in de bedden. Maar toch denk ik aan het soort beten te zien dat het hier om vlooien gaat. We hebben echter geen kat of hond in huis. Kan dit dan? En moet je dat behandelen met omgevingsspray of gaan ze vanzelf weg/dood als er geen huisdieren zijn?
Je kunt vlooien mee naar huis nemen als je op een plek bent geweest met honden, katten, kippen, konijnen of iets dergelijks… De vlooien zullen bij totale afwezigheid van dierlijk bloed niet in staat zijn zich voort te planten in jouw woning, dus na verloop van tijd sterven ze inderdaad uit. Het is echter wel belangrijk om er zeker van te zijn dat het om vlooien gaat… Vele andere parasieten -waaronder bedwantsen, muggen, luizen, teken en oogstmijten- kunnen zich namelijk wel degelijk voortplanten op een dieet van mensenbloed. Hopelijk was het geen ‘drachtige’ vrouwtjesvlo die je mee naar huis hebt genomen, want in dat geval kan er dus wel een kortstondige vlooienplaag ontstaan. :(
Hallo Paul, Je vraag is of er ook zichtbare bultjes zijn; ja die zijn er. Ze lijken op muggenbulten. Maandag komt iemand kijken van een bedrijf, die kunnen me dan vertellen wat het is wat ik in bed vind… bedwants of schaamluis of wat anders…
Hopelijk weet je snel meer over de aard van het ongedierte waardoor je wordt geplaagd; succes!
Hallo Paul, Ik had je een vraag gesteld over het gekriebel over mijn huid. Misschien is het wel schaamluis denk ik. Want ik voel het ook kriebelen in mijn wimpers en wenkbrauwen en overal waar haar is, behalve mijn hoofdhuid. Ik vind ook witgele eitjes in mijn bed. Kan dat van schaamluizen zijn? Of zijn die eitjes van de vlooien? Ik ben ook bezig met vlooienbestrijding. Laten schaamluizen eitjes achter in je bed? Ze zijn hard en wit/geel.
Beste Wilma, De eitjes van schaamluizen zijn inderdaad grijswit tot witgeel van kleur en ietwat ovaal c.q. druppelvormig. Normaliter zitten ze vast aan haren, maar ze kunnen inderdaad loskomen en vallen. Wat ik niet snap, is dat je nog steeds niet weet wat er aan de hand is… Als je opmerkzaam bent, zou je schaamluizen ABSOLUUT moeten kunnen zien; ze zitten met hun weerhaakpootjes om haren geklemd (en er zouden bovendien eitjes, cocons en nimfen zichtbaar moeten zijn op je haren). Min of meer hetzelfde geldt voor vlooien, bedwantsen, hoofdluizen of oogstmijtlarven. Heb je nog nooit een levend beestje gezien? En is er eigenlijk sprake van zichtbare beten/bultjes? Zo niet, dan heeft het niet zo veel zin om bestrijdingsmiddelen in te zetten… En ben je er eigenlijk al eens mee naar de huisarts geweest? Ik vind het lastig om de exacte situatie aan de hand van je vragen in te schatten, maar ik verwacht dat je te kampen hebt met bedwants oftewel wandluis. Google eens op afbeeldingen van ‘bed bugs, ‘pubic lice’ en ‘cat fleas’ om het uiterlijk van de beestjes en eitjes te kunnen vergelijken…
Hallo Paul, Ik heb een vraag. Hoe kan ik van de jeuk door vlooienbeten afkomen. Veel nachten kan ik niet slapen. Ik heb het hele huis al gedaan, mijn lakens gewassen, van de huisarts allergietabletten gehad voor 10 dagen, want misschien was het een allergische reactie… De tabletten zijn nu op, was voor 10 dagen. Het is meer gekriebel op mijn huid dan jeuk. Misschien hebben andere mensen hier ook ervaring in wat het nog kan zijn?
Hallo Wilma, Ik zou je willen aanraden om deze artikels over jeuk te raadplegen…
Als het overigens niet om jeuk in/vanuit de huid gaat, maar om kriebels OP de huid, zou het kunnen dat de kriebelende sensatie wordt veroorzaakt door vlooien, mijten, nimfen of minuscule larfjes die OVER de huid kruipen. Die betreffende sensatie kun je logischerwijs alleen maar tegengaan door de veroorzaker/aanstichter weg te nemen. Groeten, Paul
Beste Paul, Mijn man heeft last van vele vlooienbeten op zijn enkels. Vandaag 1 ongenodigde gast gevangen. Wij hebben geen huisdieren. Mijn man werkt op het land en in de kas. Hij draagt dichte schoenen en sokken. Hoe kan ik dit bestrijden? Zelf heb ik (gelukkig) nog nergens last van.
Beste Ariadne, Weet je zeker dat het om vlooien gaat? Vlooien hebben op het land en in kassen eigenlijk niks te zoeken, tenzij er veel zwerfkatten rondlopen… Aangezien de beten/bulten tijdens het ’tuinieren’ ontstaan, lijkt me de kans op oogstmijtlarven beduidend groter. Oogstmijten zijn 2 tot 5 mm lang en staan ook wel bekend als ‘geluksspinnetjes’. Volwassen oogstmijten/fluweelmijten zijn geel tot rood van kleur en doen niks, maar ze leggen eitjes in tuinaarde, waar uiteindelijk oogstmijtlarven/fluweelmijtlarven uit komen. Deze larven worden ook wel ‘chiggers’ genoemd; ze zijn 0,2 tot 0,3 millimeter lang en zuigen bloed… Ze hebben éénmalig een bloedmaaltijd van een dier of mens nodig. Oogstmijtlarven zoeken een beschutte plek (lies, oksels, knieholten, broekband, sok-elastiek etc.), bijten zich in je vast en zuigen zich in enkele dagen vol. Meestal komen de jeuk en bultjes pas na zo’n 3 tot 6 uur opzetten, waardoor oogstmijtbeten doorgaans pas laat worden opgemerkt. Soms kun je de minuscule chigger/larve zelfs nog in het centrum van het bultje zien zitten. Als je geen huisdieren hebt en niet of nauwelijks in aanraking komt met andermans (huis)dieren, dan lijkt me de kans op vlooien relatief klein. Tenzij er op de werklocatie van je man ook kippen, konijnen, katten, honden of andersoortige vlooiendragende dieren worden gehouden… De sokken behandelen met DEET zou een mogelijke oplossing kunnen zijn… Groeten, Paul
Paul, bedankt voor je reactie!
Ik heb een vraag; Hoe kan ik mijn douche reinigen van vlooien? Ook met omgevingsspray? Lijkt me dat je dat zo weer wegspoelt met de volgende douchebeurt…
Waarom zouden vlooien hun heil zoeken in je douchecabine?
Paul ik bedoel niet een douchecabine die heb ik niet. Ik bedoel de badkamer. Ik vraag het omdat ik bezig ben om mijn huis te reinigen van vlooien. Dan kan ik de douche niet overslaan lijkt me.
Klopt, ik denk dat je je douche bad/douche dus enkele dagen niet moet willen gebruiken om het anti-vlooienmiddel optimaal zijn werk te laten doen.
Dank je wel. Ik vrees dat ik met meerdere “vieze beestjes” te maken heb. De kattenbakkorrels die ik gebruik zijn van klei (klompvormend). De kat is in behandeling, dus is niet ongedurig en krabt niet. Wel zie ik veel, vermoedelijk vlooien, van haar afvallen, maar dat zal komen door de behandeling. De beestjes die kriebelen zijn wit en hebben pootjes. De link werkt overigens niet.
Beste Paul, dank voor je reactie. Ik word inderdaad niet (meer) gebeten. Het lijkt of ik last heb van verschillende “schepsels”. Sommige zijn wit en lijken pootjes te hebben, andere zijn zwart en komen ook echt van de kat af (die onder behandeling is). Als er beweging of trilling is zitten er ineens weer tientallen; dat laatste lijkt dus wel op vlooien. Zag er laatst ook een springen. Het gekriebel is echt het ergste. Zelf denk ik niet aan bedwantsen omdat die zwart zijn, toch? Die zie ik niet in bed. Als ik in bed lig, hoor ik echt beestjes krioelen en springen. Een foto heb ik nog niet. Als ik het licht aandoe, is er niets te zien (lijkt op luizen? Zelf denk ik aan kledingluizen). Alles is gewassen en wordt regelmatig buiten gehangen; ik weet echt niet meer hoe ik het op moet lossen. Schurftmijt geeft volgens mij een beeld op de huid (soort streepjes die jeuken onderhuids) en dat heb ik niet.
Dan ben ik bang dat je toch echt met vlooien te kampen hebt. Wellicht zijn de vlooien resistent jegens de gebruikte bestrijdingsmiddelen? En misschien hebben de vlooien de voorkeur om hun bloedmaaltijd bij je kat vandaan te halen, waardoor jijzelf niet langer gestoken wordt… Krabt je kat zichzelf veelvuldig en gedraagt ‘ie zich ongedurig? Bedwantsen zijn (afhankelijk van geslacht, groeistadium en maaltijdstatus) tranparant-wit tot lichtbruin tot bloedrood tot bruinzwart. Vlooienlarven zien eruit als kleine, dunne wormpjes, maar ze hebben geen pootjes. Vlooien kunnen springen; luizen, mijten en wantsen niet… Al met al verschilt vooral het uiterlijk van de verschillende soorten plaagdieren/ongedierte. Het zou ook nog iets met de kattenbakkorrels te maken kunnen hebben. Er is kattenbakvulling op basis van klei en synthetisch materiaal, maar ook op basis van mais. Maiskorrels kunnen beestjes aantrekken, waaronder bepaalde kevers en torren. De piepjonge nakomelingen van deze insecten zien er eveneens uit als kleine kriebelbeestjes…
Beste Paul, Ik heb al heel veel berichten gelezen over o.a. vlooien. In mijn vorige woning had ik een vlooienplaag; ik werd ook veel gebeten. Na veel stofzuigen e.d. werd ik niet meer gebeten. Omdat ik ging verhuizen en ik vreesde dat ik vlooien mee het nieuwe huis in zou nemen, heb ik de woning direct laten spuiten toen ie nog leeg was, een dag voor de verhuizing. Dit heeft niet mogen helpen. Ook een tweede keer door hetzelfde bedrijf heeft niet geholpen. Wat vreemd is, dat ik niet meer gebeten wordt, maar ik verga van de kriebel in mijn kleding en bed. Kan er niet van slapen en overdag niet normaal functioneren. Ik stofzuig 3 x per dag, ik dweil, was dagelijks al mijn beddengoed, lucht het dekbed en de kussens en heb al minimaal zo’n 40 anti-vlooienspuitbussen gebruikt. Ook is de kat behandeld tegen vlooien (en wordt nog steeds behandeld). Ik krijg het probleem maar niet onder controle. Het bedrijf laat nu onderzoeken wat voor beestjes het zijn. Zij denken niet aan vlooien, maar aan springstaarten. Ik betwijfel dat. Die zien er sowieso heel anders uit en normaal gesproken overleven ze niet in een droge omgeving. Nogmaals, ik wordt niet meer gebeten maar het kriebelt vreselijk overal en als ik mijn kleding uitklop, zie ik kleine zwarte (soms witte) beestjes. Zouden het larven van vlooien kunnen zijn? En wat kan ik nog meer doen om er vanaf te komen?
Als je ECHT niet gebeten wordt, is de kans op vlooien klein. Heb je de beestjes ook echt gezien? Kun je er een foto van maken? Springstaarten lijken me zeer onwaarschijnlijk. Misschien schurftmijt of bedwants? Heb je last van andere huidklachten dan jeuk? Bijvoorbeeld roodheid, verdikking, putjes, bultjes…
Beste Paul, Ik begin toch steeds meer te neigen naar kledingluis. Alles is al op minstens 60 graden gewassen en heeft van tevoren weken in plastic gezeten, maar ook dat mocht niet baten. Hier zouden toch ook vlooien van dood moeten gaan, mochten het toch vlooien zijn. Zou de enige oplossing zijn om alle kleding weg te gooien? Dat zou toch een financiële strop zijn, maar als dat de oplossing is, moet het maar. Ik heb dus geen beten of jeuk, alleen vreselijke kriebel in mijn kleding en in bed. Hopelijk kan jij me verder helpen. Het is om gek en moedeloos van te worden.
Is er helemaal geen sprake van een zichtbare huidafwijking? Roodheid, irritatie, zwelling, bultjes, schraalheid, et cetera? Als er uitsluitend sprake is van jeuk, snap ik niet zo goed waar die jeuk vandaan komt… Voelt de jeuk diep, oppervlakkig, mild, intens? Je geeft aan dat je zwarte en witte beestjes ziet als je kleding uitklopt. Hoe zien die beestjes er precies uit? Hoe groot zijn ze, hoeveel pootjes hebben ze, en wat doen die beestjes zodra ze op de grond terechtkomen. Kruipen ze weg? Springen ze weg? Vliegen ze weg? Kun je misschien een foto van de betreffende beestjes maken? In principe komt kleerluis oftewel kledingluis zelden voor in Nederland, maar het KAN wel. Kleerluizen veroorzaken echter alleen jeuk als ze over je lijf kruipen en in je huid bijten. Kledingluizen leven bovendien van menselijk bloed, dus in geval van kleerluis zul je beetplekken moeten kunnen zien en voelen.
Beste, Vorige week stond ik vol met rode, zeer erg jeukende bultjes op mijn onderbenen en zo naar mijn buik toe. Ik dacht eerst dat het mierenbeten waren omdat ik in het gras gelegen had. Nu een week later staat mijn dochter van 3 ook vol op haar onderbrengen en zelfs onder haar okseltjes. Dit konden geen mierenbeten meer zijn. Ik begon terug te denken en een drietal weken geleden… Toen heb ik een doos met jassen uit de berging gehaald die in een kartonnen doos zaten sinds onze verhuizing. In die berging slaapt onze hond ook. Deze doos met jassen heb ik in de wasplaats gezet om de jassen eens uit te wassen. Op een aantal jassen na heb ik ze uitgewassen. Diegene die ikzelf niet kan uitwassen had ik in een zak neergezet in de wasplaats om deze binnenkort naar de droogkuis te brengen. In de wasplaats stond ook een wasmand met propere kleding, waar ik eergisteren snel een broekje voor mijn dochter uitgehaald heb om aan te doen. ’s Anderdaags stond ze vol met rode bultjes. Zou het kunnen dat er in de doos van de jassen een broeikas gevormd heeft voor de vlooien en deze zich zo verspreid hebben in de propere was die er ook stond? Kan dit? Hoe moet ik mijn huis vlooienvrij krijgen? Weet met mezelf geen raad… Gewone kledij ook op 90 graden wassen? Ik ben voorlopig aan het wassen op 30 graden en doe bij de was een scheut azijn in de wasmachine. Is dit oké? Heb alle lakens gewassen, matrassen gestofzuigd, alles gedweild en afgestoft met water en azijn? Is dit oké of moet ik iets anders doen? Alvast bedankt voor uw reactie!
De eerste stap is je hond en diens hondenmand controleren op vlooien, vlooieneitjes, vlooienlarven, vlooienpoppen en vlooienkeutels, want het heeft pas zin om vlooien te bestrijden als je zeker weet dat je met vlooien te kampen hebt. Mocht je vlooien vinden, dan is de kans groot dat er vlooieneitjes in de kleding terecht zijn gekomen. Wassen op 90 graden Celsius volstaat om besmette kleding te reinigen, maar als je vlooien in huis hebt waaraan je talloze vlooienbeten overhoudt, is de kans is groot dat eitjes en popjes zich door je hele huis hebben verspreid. Je dient je huis in dat geval te behandelen met een goede anti-vlo-omgevingsspray op basis van een stof die daadwerkelijk werkzaam is tegen vlooien. In dit artikel over anti-vlooienmiddelen kun je meer lezen over de werkzame stoffen in verschillende middeltjes tegen vlooien. Kleding op 30 graden wassen met een scheutje azijn erbij is in elk geval volkomen zinloos.
De vele vragen en antwoorden heb ik allemaal gelezen. Veel nuttige informatie. Ik ga dat natuurlijk niet zomaar lezen, maar heb dus sinds kort ook vlooien. Sinds een vakantie in Portugal, waarbij we ook in een leegstaand huis kwamen, heb ik veel last van huidklachten. Bij terugkomst had ik heel veel jeuk, door galbulten dacht ik. Die had ik vroeger ook weleens… Maar bij nader inzien bleek ik veel vlooien opgedaan te hebben. Mogelijk ben ik in het vliegtuig een aantal vlooien kwijtgeraakt, maar na enkele dagen thuis werd ik nog steeds veel gebeten. De netelroos ontstond door een allergische reactie op de vlooienbeten… Vervolgens heb ik steeds als ik weer gebeten werd alle kleding en beddengoed in de was gedaan op 90 graden Celsius. Nog gecontroleerd aan de glazen deur van de wasmachine, die was echt gloeiendheet. Nu blijken de vlooien dat te overleven! Als ik het heet gewassen en te drogen gehangen wasgoed van de lijn afhaal, wordt ik weer gebeten, precies op het raakvlak met het beddengoed en mijn arm. Ze springen gewoon vanuit het gewassen beddengoed weer op me. De beten zijn daarna een stuk kleiner, maar als de vlooien enkele dagen na het wassen nog steeds bijten, zie je de bultjes weer geleidelijk tot de normale omvang groeien. Wat nu te doen om die enkele vlooien die ik klaarblijkelijk nog in mijn directe omgeving heb te doden? Verdrinken helpt niet echt, want ze kunnen zwemmen. In de kookwas gaan ze dus ook niet altijd dood. Ik probeer nu, zodra ik wordt gebeten, onder de douche te stappen, en al mijn kleren die ik droeg toch in de kookwas te doen. Maar na 10 keer wassen word ik wel wanhopig, want ik blijf iedere dag wel gebeten worden. Nu al enkele weken lang. Het kan ook niet van een huisdier komen, want dat hebben we niet. Het zijn ook geen bedwantsen, want ik word overdag gebeten.
Als er daadwerkelijk sprake is van vlooien en vlooienbeten, dan heb je ze niet vanuit Portugal meegenomen. Als je geen huisdieren hebt, kunnen vlooien zich namelijk niet voortplanten. Het kan natuurlijk zijn dat je toevallig een drachtige vlo mee naar huis hebt genomen, maar dan zou je ook vlooieneitjes, vlooienlarven, vlooienpoppen en vlooienkeuteltjes moeten tegenkomen. Heb je een daadwerkelijke vlo gezien? Zo niet, dan betwijfel ik of er sprake is van vlooien. Netelroos kan namelijk ontstaan door talloze allergische reacties en (auto)immuunreacties.
Het waren / zijn toch vlooien. Ik herken de vlooienbeten van vroeger (bij de kousen en aan de randen van de kleding: mouw, onderbroek, maar ook knieholte etc.) en heb de laatste twee weken verschillende speciale douchebeurten uitgevoerd (met kleren aan onder de douche; kleren tijdens het douchen nat uittrekken; mezelf goed inzepen, inclusief het haar en na afspoelen de natte kleren in de kookwas = 90 graden). Nu al zo’n 40 (steeds als ik voel dat ik gebeten ben). Bij twee van die douchebeurten zag ik een vlo zwemmen (bewegen) in het douchewater. Heb ze vervolgens tussen mijn nagels doodgeknepen. Waren echt vlooien. Netelroos wordt soms getriggerd door veel vlooien- of luizenbeten. Daardoor werd ik aan het denken en zoeken gezet. Door 90 graden was gaan vlooien meestal dood, maar het blijkt niet altijd zo te zijn. Ze verzwakken wel erg. De vraag is natuurlijk of de wasmachine echt tot 90 graden komt, maar het wordt toch heel heet. Dit heb ik gecontroleerd aan het deksel van de machine. Gisteren voelde ik weer dat ik gebeten werd. Ik had toen een dure jas aan. Die heb ik ook onder de douche uitgetrokken en nat in een plastic tas gedaan en deze in de diepvries. De vraag is of het wel kattenvlooien of hondenvlooien zijn, en niet toch mensenvlooien uit het zuidpuntje van Europa. Ik ben met enkele vlooien in mijn kleren herhaaldelijk in contact geweest met katten en honden, maar de vlooien blijven rustig bij mij. Ze springen ook niet over op huisgenoten of derden. Door alle wasbeurten is het probleem sterk afgenomen. Iedere dag wordt ik nog weleens gebeten. Maar dan herhaal ik, als ik thuis ben, de douchebeurt. Dit hele ritueel doe ik nu ongeveer 4 weken. Overigens wordt iedere dag het huis nu intensief gezogen en worden de zakken in plastic verpakt en weggegooid.
Ja klopt, een allergische reactie jegens vlooienbeten, muggenbeten, tekenbeten, luizenbeten, et cetera, kan inderdaad netelroos uitlokken. Ik heb dit ook vanwege mijn muggenallergie. Mijn punt was meer dat ook andere allergische reacties verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor de urticaria. Als je vlooien hebt gezien en zelfs doodgedrukt, is een vlooienprobleem logischerwijs bevestigd. ;) Voor zover ik weet komt de mensenvlo (Pulex irritans) niet voor in Portugal. Maar als je daadwerkelijk mensenvlooien te pakken hebt (wellicht via een medepassagier in het vliegtuig), kunnen ze zich inderdaad voortplanten op een dieet van mensenbloed. Je hoort nog weleens dat er vlooien en bedwantsen aanwezig zijn in (de bekleding van) vliegtuigstoelen. Kookwassen en stofzuigen is inderdaad een uitstekende combinatie ter bestrijding van vlooien, maar persoonlijk zou ik mijn heil toch nog eerder zoeken in een deugdelijk vlooienbestrijdingsmiddel, dus een omgevingsspray tegen vlooien waarmee je je hele woning kunt behandelen. Sterkte ermee! Groeten, Paul
De vele vragen en antwoorden heb ik allemaal gelezen. Veel nuttige informatie. Ik ga dat natuurlijk niet zo maar lezen, maar heb dus sinds kort ook vlooien. Sinds een vakantie in Portugal, waarbij we ook in een leegstaand huis kwamen, heb ik veel last. Bij terugkomst had ik heel veel jeuk, van galbulten dacht ik. Die had ik vroeger ook weleens. Maar bij nader inzien bleek ik veel vlooien opgedaan te hebben. Mogelijk ben ik er in het vliegtuig weer een aantal kwijtgeraakt. Maar na enkele dagen thuis werd ik nog steeds veel gebeten. De galbulten (netelroos) ontstonden door een allergische reactie op de vele vlooienbeten. Vervolgens heb ik steeds, als ik weer gebeten werd, alle kleding en beddengoed in de was gedaan. Op 90 graden. Nog gecontroleerd aan de glazen deur van de wasmachine. Was echt heet. Nu blijken de vlooien dat te overleven. Als ik het heet gewassen en te drogen gehangen wasgoed van de lijn afhaal, wordt ik weer gebeten, precies op raakvlak beddengoed en mijn arm.
Ik vat je verhaal niet helemaal. Vlooien kunnen VER springen, dus ze wachten echt niet totdat jij contact maakt met beddengoed. Als het beddengoed op 90 graden gewassen is, overleven vlooien dit sowieso gegarandeerd niet. Heb je de vlo ook echt zien springen en bijten? En weet je zeker dat je niet allergisch reageert op wasmiddel of wasverzachter?
Hallo Paul, Ongeveer een jaar geleden ontwikkelde ik een huidallergie. Dit begon vaginaal, met een aantal bultjes op de schaamlippen die heftig jeukten. Na 2 maanden bij de huisarts en gynaecoloog te hebben gelopen (die dachten aan een soort schimmel en antibioticazalf te hebben gekregen) geen verbetering. Na 3 spinnenbeten te hebben gehad op mijn linkerdij breidde de uitslag ui over m’n beide bovenbenen en billen. Enorme heftige jeuk! Het werd zo erg dat het zelfs psychologisch zwaar werd. O ja, ook m’n hoofdhuid zat onder de bulten. Ben uiteindelijk naar de dermatoloog gegaan en heb cortisone crème en levocetirizine gekregen. Ook is er bloed genomen om te checken of ik niet allergisch zou zijn aan m’n katten, alsook een stukje huid weggenomen om te checken. Bloedresultaat wijst uit dat ik tegen niets allergisch zou zijn. En de uitslag van de huidbiopsie gaf een eczeem-achtig beeld. Na een tijdje kreeg ik wederom een witte vlek op m’n linker voet. Aangezien ik elke 3 weken terug naar de dermatoloog moest om de boel te laten checken werd er op een gegeven moment over een auto-immuunziekte gesproken. Verder blijven smeren en binnen 4 weken nog eens checken. Dit heeft van mei tot december geduurd. Uiteindelijk zijn de huidklachten zo goed als verdwenen. Sinds februari terug rode bulten… Ditmaal over het hele lichaam! Rug, borsten, armen, hoofd, bovenbenen, billen… Rechterbeen is volledig kapot! Ben zondag 5 april naar de Spoedeisende Hulp gegaan en daar hebben ze mij solumedrol Solu-Medrol (methylprednisolon) ingespoten. Ook iets ingenomen en een prik in bil gehad… Moet nu een afspraak maken bij de professor dermatologie, waar ik pas einde deze maand bij terechtkan. Op 11 april terug naar spoedgevallen, want de huid brandde zo erg! Heb ondertussen al een maand elke nacht 2 a 3 uurtjes geslapen. Ben echt kapot! Werk in de horeca, dus ja verschrikkelijk zwaar word dit… Enfin, bij de spoed hebben ze me direct terug een spuit gegeven Phenergan (promethazine) 50 ml. Dit was om 19.30 uur en om 21.30 was dit al uitgewerkt en terug verschrikkelijke jeuk en een brandend gevoel. Ze hebben me ook antibiotica voorgeschreven, 4x daags Floxapen (flucloxacilline) en Medrol (natriumsuccinaatverbinding) pak 4 mg. En dan m’n dagelijkse anti-allergiemedicatie desloratadine tot wel 6 per dag en Levocetirizine. De volgende dag werd het brandende gevoel minder, maar jammer genoeg is het sinds gisteren weer in alle hevigheid terug. Enorme brandende huid en de jeuk blijft constant! Ik ben zo ten einde raad en zo moe heb… Al gehuild als een klein kind, dit is allemaal begonnen sinds ik m’n katten heb… Heb wel al tweemaal gemerkt dat ze vlooien hadden. Ze zijn behandeld en krijgen trouwens elke maand een pipet van Stronghold van de apotheek in hun nek. Zijn dit vlooienbeten en een zeer zware allergische reactie of wat is het en wat a.u.b. kan ik doen? Dank u! Groeten, Bianca
Beste Bianca, Ik ben geen arts, dus als je dermatologen je huidklachten niet kunnen plaatsen, kan ik dat al helemaal niet. :( Wat me opvalt is dat er in eerste instantie aan een schimmelinfectie werd gedacht, maar dat men daarvoor een antibioticum (tegen bacteriën) heeft voorgeschreven. Is er daadwerkelijk een schimmel vastgesteld? In dat geval zou een antischimmelmiddel wellicht uitkomst kunnen bieden… Antibiotica zijn werkzaam bij bacteriële huidinfecties en bij ontstekingsreacties waarbij bacteriën betrokken zijn. Ook spreek je over allergieën en allerlei allergiemedicamenten, maar je vertelt eveneens dat onderzoek heeft uitgewezen dat je nergens allergisch voor bent. Op welke contactallergieën, inhalatie-allergieën en voedingsallergieën ben je tot nog toe getest? Fruit, noten, zaden/pitten, vlees, vis, soja, zuivel, granen, schaaldieren/schelpdieren, kruiden, pollen, schimmels, huisdieren, stof, huisstofmijt, insectenbeten, synthetische textielsoorten, cosmetica, verzorgingsproducten, wasmiddelen, wasverzachters, parfum, et cetera… Allergieën kunnen inderdaad hele heftige vormen aannemen, in dat geval is het van cruciaal belang dat je weet waarvoor je precies allergisch bent. Dit is veelal te zien aan histamine en ontstekingswaarden in je bloedbaan. Ook plakproeven en/of priktesten kunnen vaak opheldering bieden. Naast klassieke allergieën kun je ook nog intolerant zijn voor o.a. gluten, lactose, fructose, glucose, histamine, salicylzuur/salicylaten etc. In geval van klassieke allergieën en histamine-intolerantie werken allergiemedicijnen doorgaans het beste, aangezien ze histamine onderdrukken. In geval van voedselallergieën, contactallergieën, opnamestoornissen/malabsorpties en (overige) intoleranties dien je vooral de uitlokkende factoren te mijden, dus geen gluten eten, geen melk drinken, geen wasverzachter gebruiken etc. In geval van zulke complexe huidklachten kan er van alles aan de hand zijn. Een allergie ten aanzien van eiwitten in vlooienspeeksel kan zeker, maar dan zou het probleem opgelost moeten zijn zodra je woning vrij van vlooien is. Hoe dan ook onwijs veel sterkte en beterschap toegewenst! Hopelijk komt de professor tot een passende diagnose en behandeling. Groeten, Paul
Beste Paul, Sinds 1 maand heb ik last van bultjes die verschrikkelijk jeuken, mijn kinderen hebben er ook last van, maar alleen op voeten handen en benen. Ik heb ze echt overal. Ik heb de poes behandeld tegen vlooien en een vlooienband omgedaan maar ik vind geen vlooien bij haar. Ik heb beddengoed gewassen en in de droogkast gestopt. Ook heb ik de oude matrassen weggegooid en gans het huis met een spray tegen vlooien behandeld. De huisarts zegt dat het vlooienbeten zijn. Wat kan ik nog doen? M.v.g. Lynn
Beste Lynn, Komen er sinds je de anti-vlooienspray hebt gebruikt nog altijd nieuwe vlooienbeten bij? Afhankelijk van het gif (qua merk, werkzame stof en concentratie) kan het een tijdje duren voordat alle vlooien dood zijn. Bovendien kunnen vlooien resistent zijn voor bepaalde giffen… Mocht je na de periode die in de bijsluiter staat nog altijd nieuwe vlooienbeten oplopen, dan kun je wellicht beter een andere gifstof gebruiken, bijvoorbeeld permethrin, selamectine of pyriproxyfen. Sterkte! Groeten, Paul
Ik heb de spray 1 week geleden gebruikt en we hebben nieuwe beten. Mijn dochter van 3 staat vol op haar benen en voeten. Ik heb Beaphar Vermikill omgevingsspray gebruikt. Bij Tom&Co zeiden ze dat dit het beste middel tegen vlooien is. M.v.g. Lynn
Beaphar heeft best wel veel verschillende omgevingssprays die gebruikt kunnen worden tegen vlooien, maar van het type Vermikill kan ik zo 1-2-3 geen omgevingsspray vinden… De meeste anti-vlooiensprays van Beaphar bevatten 0,375% pyrethrinen en 1,275% piperonylbutoxide. De sprays van Beaphar die ik tot nog toe heb gevonden doden wel de volwassen/volgroeide vlooien en de vlooienlarven, maar niet de vlooieneitjes en poppen/cocons. Na een tijdje komen er dus gewoon weer nieuwe vlooien bij… Bovendien moet je naast het gebruik van de anti-vlooienspray in je woning ook je huisdieren behandelen met anti-vlooiendruppels of anti-vlooienshampoo. Tenminste, dat staat in de bijsluiter van de Beaphar-producten die ik heb kunnen vinden. Het valt me op dat Tom&Co sowieso ontzettend veel promoties heeft (en heeft gehad) voor talloze Beaphar-producten, dus waarschijnlijk is het winstpercentage op dit merk voor hun relatief hoog. Ik kan niks met zekerheid zeggen, maar het ziet ernaar uit dat de vlooienspray van Beaphar niet afdoende is geweest om de volledige vlooiencyclus (vlo > ei > larf > cocon/pop > nimf…) uit te roeien. Het is heel lastig om een “beste omgevingsspray tegen vlooien” aan te bevelen, want de merken, types, werkzame stoffen, concentraties en resistentie veranderen continu. Goede stoffen ter bestrijding van vlooien zijn (voor zover ik weet nog altijd) selamectine en pyriproxyfen. Deze middelen doden namelijk volwassen vlooien, vlooienlarven én eitjes! De bekendste anti-vlooienmiddelen met selamectine en/of pyriproxyfen zijn (of waren, dus kijk altijd even op de verpakking) o.a. Pfizer Stronghold en Revolution. Nogmaals heel veel sterkte toegewenst met het vlooienprobleem! Groeten, Paul
Hoi, Ik heb sinds kort kleine bultjes op mijn handen, maar ze zitten bijna precies naast elkaar en ze jeuken alleen s avonds in bed. Ik ben super bang dat ik vlooien heb van mijn hond, maar dat weet ik niet zeker.
Krabt je hond zichzelf opvallend veel? Zie je bij het uitkammen van zijn/haar vacht vlooien wegspringen of eitjes/coconnetjes/poepjes vallen? En is de hondenmand besmet? Zo niet, dan kan het ook een vorm van eczeem, psoriasis, contactallergie of iets totaal anders zijn… Je huisarts kan je waarschijnlijk direct vertellen wat er aan je huid mankeert. Sterkte!
Hallo Paul, Ik heb ooit gehoord dat vlooien mensenbloed niet lekker vinden. Komt het daarom dat wij mensen ons niet dienen te ontvlooien? Kan de vlo ook net als bij de hond, ook bij mensen andere parasieten (lintworm) of ziekten overbrengen?
Mensen hoeven zich niet te ontvlooien omdat een mens niet als permanente voedselbron voor hondenvlooien of kattenvlooien kan dienen. Als een kattenvlo zich wil voortplanten, zal ‘ie vroeg of laat kattenbloed moeten consumeren. En als een hondenvlo zich wil voortplanten, zal ‘ie vroeg of laat hondenbloed moeten consumeren. Doet ‘ie dat niet, dan sterft ‘ie uit door ‘ouderdom’, zonder naverwanten/nakomelingen achter te laten in de vorm van vlooieneitjes. Een bepaalde vlooiensoort zal (als ‘ie de kans krijgt) dus altijd in de buurt blijven van zijn ‘eerste voorkeur’… hondenvlooien bij honden en kattenvlooien bij katten. Alleen als het toevallig zo uitkomt, als de nood aan de man is, of als er niks ‘beters’ te krijgen is, zal een dierenvlo een mens bijten voor een broodnodige bloedmaaltijd. Daarnaast hebben mensen geen vacht waar vlooieneitjes, vlooienlarven en vlooienkokonnetjes in kunnen blijven hangen, dus vandaar dat mensen vooral last hebben van vlooienbeten/vlooienbulten en minder van vlooien an sich. En ja, vlooien kunnen zeker ziekten overbrengen op mensen. Zo werd vroeger de pest van rat op mens overgedragen door rattenvlooien. Ook kunnen mensen inderdaad nog altijd (onder andere) lintwormen oplopen via vlooien.
Beste Paul, Sinds een week of twee heb ik (vaak in bed) last van jeuk en vind ik kleine rode jeukende bultjes op mijn huid, voornamelijk op mijn benen, een hele enkele keer hoger op mijn lichaam. Eerst dacht ik dat ik gewoon last had van een hele droge huid, maar sinds ik de bultjes vond was ik daar minder zeker van. Goed gezocht in en rond mijn bed, maar heb (volgens mij) geen vlooien gevonden. Ik heb een keer een klein beestje (1mm?) gezien, een seconde of twee voordat ik hem niet meer kon vinden. Maar deze was juist heel licht gekleurd en zeker niet donkerbruin of zwart. Voor de zekerheid was ik nu wel mijn beddengoed heet met een flinke scheut azijn, maar ik heb geen flauw idee waar ik nu mee te maken heb! Als het toch vlooien of ander ongedierte is wil ik hier natuurlijk zo snel mogelijk iets tegen doen om een complete plaag te voorkomen, maar dan moet ik wel weten waar ik iets tegen doe… Enig idee?
Dit zouden best weleens bedwantsen (vroeger wandluis genoemd) kunnen zijn, al zijn deze beestjes doorgaans niet extreem licht van kleur. Beetje bleekbruin tot lichtbruin. Kijk je matras eens een keer heel goed na. Ook sommige soorten mijten kunnen tot 1 millimeter groot worden, maar huismijten zijn meestal veeeel kleiner dan dat. Zoek anders eerst eens een plaatje op in google van een bedwants… Succes in ieder geval!
Beste Paul, Ik heb enkele maanden bij iemand ingewoond. Ben inmiddels een maand verhuisd en heb al m’n kleren gewassen voordat ik wegging. Sommige andere dingen gewassen op 60 en op 90 graden. Nu heb ik weer veel last van vlooienbeten, maar alleen op m’n armen en handen . Eerst had ik veel meer vlooienbeetjes, ook over de rest van m’n lichaam. Bovendien kan ik nu geen enkele vlooi vinden. Help, ik weet me echt geen raad meer. Alvast bedankt! Groetjes, Louiza
Beste Louiza, Ik denk dat het raadzaam is om allereerst met zekerheid vast te stellen dat je daadwerkelijk met vlooien te kampen hebt en niet met een andere veroorzaker van bultjes/beetjes. Had degene bij wie je inwoonde überhaupt honden of katten? Of heb je zelf huisdieren? Om er zeker van te zijn dat je last hebt van vlooien kun je eventueel een laag schaaltje of hoog bordje met water en een druppeltje zeepsop op de vloer van een verduisterde kamer zetten met in het midden van het schaaltjes een aangestoken kaarsje (natuurlijk wel een stabiele kaars gebruiken en veilig wegzetten). Eventuele aanwezige vlooien zullen dan op de kaarsvlam afspringen en in het water terechtkomen. Als je binnen een paar dagen nog steeds geen enkele vlo terug hebt gevonden in het bakje, dan verwacht ik dat de bultjes/beetjes ergens anders vandaan komen. Mocht je wel degelijk vlooien vinden, dan kun je je woning (laten) behandelen met vlooiengif/omgevingsspray. Zet niet her en der brandende kaarsen neer; houd het bij 1 kaars om het overzichtelijk te houden (de kaars is geen effectief middel om een vlooienplaag uit te roeien; het gaat erom dat je met zekerheid kunt constateren dat er echt sprake is van vlooien). Zorg dat de kaars niet kan worden omgestoten door huisdieren of kleine kinderen. Gebruik afwasmiddel of een druppeltje plantaardige olie en absoluut geen licht ontvlambare olie zoals lampolie. Zorg er al met al voor dat er geen brandgevaarlijke situatie ontstaat! Sterkte & groeten, Paul
Goedendag Paul, Ja, ze had 2 katten, 7 bussen vlooienspray gehaald bij de dierenwinkel, ik zag de vlooien gewoon zitten op m’n kleding, lichaam, grond, bed… heel m’n lichaam zat onder de vlooien. Heb er toen ook veel doodgemaakt. Ben verhuisd en zie geen vlooien niks, alleen op m’n armen en handen.
Maar zie je uitsluitend vlooienbeten/vlooienbulten op je armen en handen? Of zie je toch ook vlooien uitsluitend op je armen en handen? Als je echt nergens vlooien ziet, zou ik eerst de truc proberen met het schaaltje en kaarsje. Mocht je toch echt vlooien op je armen of handen zien, dan zitten ze gegarandeerd ook in huis en dien je met een andere anti-vlooienmiddel (dus met een andere actief bestanddeel c.q. werkzame stof) je woning te behandelen.
Beste Paul, Ik heb van alles geprobeerd tegen vlooien. Ik word heel veel gebeten op me handen en armen. Heel soms op me voeten en niet op me benen. Ik heb alles nagedaan, maar ik kom geen enkele vlooi tegen. Maar ze zijn er wel… of in ieder geval iets wat bijt…
Ik zit sinds een week ’s avonds onder de bulten; ’s morgens is dit geheel weer weggetrokken. Het jeukt vreselijk! Ik heb geen honden of katten, wel tamme ratjes, Ik was zo bang voor bedwantsen! Maar ik kan niets vinden en word ook niet boven in bed gestoken… Word helemaal gek van de jeuk. Wat ken dit toch zijn?
Hoe zien de zwellingen eruit? Zijn het kleine prikjes, grote bulten, evidente beten of misschien toch een vorm van huiduitslag? Waar op het lichaam ontstaan de zwellingen en in wat voor patroon komen ze voor? Hier en daar een enkele beet of in groepjes bij elkaar?
Hallo, Sinds ongeveer 3 maanden hebben wij ook een kat (11 jaar). Wij hebben haar overgenomen van een goede vriend en sinds ongeveer 2 maanden zitten we met een vlooienplaag. Vorige week zijn we uiteindelijk toch maar naar de dierenarts gegaan, omdat ik het gevoel kreeg dat de gewone middeltjes uit de dierenwinkel niet werken. Dit was ook het geval! We mogen zondag de kat opnieuw behandelen met een ander middel. Maar de vlooien zitten natuurlijk ook in huis… Ik heb al van alles geprobeerd en niks hielp. Ik heb nu toch maar een bedrijf ingeschakeld dat dinsdag het hele huis komt behandelen. Nu mijn vraag: Tijdens de ongediertebestrijding moeten wij en onze kat voor minimaal 4 uurtjes het huis verlaten. Onze kat ging bij de vorige eigenaar vaak voor hele dagen naar buiten, maar bij ons wil ze hooguit voor een uurtje naar buiten en daarna staat ze bij de deur te miauwen. Ze kan nergens anders heen, want niemand wil een kat met vlooien in huis. Heeft iemand een tip? Alvast heel erg bedankt!
Beste Paul, help! Sinds half september heb ik een vlooienplaag door mijn hele huis, van zolder tot beneden, maar met name in mijn slaapkamer. Ik heb een kat die ik sindsdien consequent elke 3 weken een pipetje van de dierenarts toedien en ik heb al heel wat spuitbussen verbruikt door het hele huis. Ik heb mijn bed uit elkaar gehaald, alles gewassen op 60 graden zodra ik weer een vlo zag, de toppersprei laten stomen, e.d. Het dekbed enkele weken vacuüm verpakt met rust gelaten en sinds enkele weken zag ik geen vlo meer, maar een week nadat ik mijn dekbed er weer bij had gepakt, ontstonden er weer vlooienbeten en zwarte spikkeltjes op mijn bed en ja hoor, na elke dag nog altijd actief controleren zag ik toch ineens weer een hele kleine vlo. Ik word er dus echt gek en wanhopig van. Durf niet naar bed, heb er echt nachtmerries van en ben continue bezig met het verder bestrijden, maar ik blijf gebeten worden ’s nachts en ik weet echt niet waar ze nou precies vandaan komen. Heb zelfs mijn bed al diverse keren ingespoten maar het mag allemaal niet baten. ’s Nachts is de kat op mijn kamer, dit kan ik niet voorkomen, want ik kan absoluut niet met de deur dicht slapen, soms komt hij op mijn bed maar zodra ik dat merk stuur ik ‘m weg. Maar als het goed is heeft de kat zelf geen vlooien meer. Nu ga ik echter over 1 week met vakantie en de kat blijft thuis. Ik doe dan normaliter altijd mijn slaapkamerdeur dicht maar ik weet even niet wat ik nu moet doen. Moet ik die periode van 10 dagen juist wel mijn behandelde kat op mijn slaapkamer laten komen zodat er leven in de slaapkamer is en ze de kat bespringen en doodgaan of moet ik toch de slaapkamerdeur dichtdoen als ik 10 dagen weg ben? Ik wil niet na 10 dagen terugkomen en dat er dan weer ineens weer veel meer vlooien zijn doordat ik dus al wel of niet mijn kat op mijn kamer heb laten komen. Het probleem lijkt zich nu namelijk vooralsnog alleen in mijn slaapkamer voor te doen. Hoe kom ik er vanaf? Zodra ik 1 vlo zie word ik gek en voel ik me weer terug bij af omdat ze zich zo snel voortplanten. Ik heb vele dure spuitbussen van de dierenarts gehad, van de Blokker en nu van de Kruidvat voor maar 6 euro, omdat dat veel geld scheelt, maar heeft dat wel nut? Er staat op de spuitbus dat het is voor vlooien en vlooienlarven en het de werkzame stoffen permethrin 0,25% en tetramethrin 0,05% bevat. Maar mijn belangrijkste vraag is dus eigenlijk, wat moet ik nu doen als ik op vakantie ga? Moet ik juist wel mijn behandelde kat op mijn slaapkamer toelaten of juist niet? Dank vast voor je reactie.
Beste Schrijvers, De nieuwe vlooien komen naar alle waarschijnlijkheid uit vlooieneitjes die zich door je slaapkamer hebben verspreid. Eitjes kunnen zelfs na vele vlooienvrije maanden nog uitkomen. Een vlooienmiddel wat uitsluitend bedoeld is voor volgroeide vlooien en vlooienlarven is dan ook niet toereikend. Je hebt een anti-vlooienmiddel nodig wat voldoende werkzame stoffen in zich draagt om door te dringen in vlooieneitjes en vlooienpoppen. Als je kat behandeld is met een vlooienmiddel waar de betreffende vlooien niet bestand/resistent tegen zijn, kun je je kat misschien beter in je slaapkamer laten. Eventuele vlooienpoppen die nog niet zijn uitgekomen, zullen dan worden gestimuleerd om uit te komen. De uitkomende vlooien zullen de kat bespringen en doodgaan door het anti-vlooienmiddel. Sluit je vlooienpoppen en vlooieneitjes 10 dagen op in een kamer die gedurende die tijd niet wordt betreden, dan zullen ze waarschijnlijk allemaal tegelijkertijd uitkomen zodra je voor het eerst weer de kamer betreedt. Twee tot twaalf dagen nadat vlooien hebben gepaard, worden witte, lichtschuwe vlooienlarven geboren. Na twee vervellingen gaan vlooienlarven over in het welbekende popstadium; in dit stadium is de vlo tot wel 140 dagen beschermd tegen uitdroging. Vlooien in het popstadium zijn relatief ongevoelig voor insecticiden, dus dit stadium vormt als het ware een tijdbom waaruit zelfs na lange tijd nog vlooien tevoorschijn kunnen komen. Ik weet niet wie er gedurende je vakantie voor je kat zorgt, maar ook diegene is niet veilig voor eventuele onuitgekomen vlooieneitjes en vlooienpoppen c.q. vlooiencocons in huis. Misschien is het een idee om een vlooienbestrijdingsbedrijf in te schakelen wat hoog-geconcentreerde anti-vlooienmiddelen mag inzetten? Heel veel succes in ieder geval met de vlooienbestrijding! Groeten, Paul
Beste Paul, In oktober toen we terugkwamen van vakantie bleken we een flinke vlooienplaag te hebben. De kat is alleen thuis geweest en waarschijnlijk bij onze thuiskomst zijn alle eitjes uitgekomen. Ik (mama) ben de ‘gelukkige’ die flink gebeten werd en wordt. Ik heb er een paar gevangen in bed (klein en zwart) en later ook beneden in de woonkamer (bruin en volwassen). Heb Rentokil laten komen en die constateerde inderdaad een kattenvlo. Maar, die had hij zelf niet gezien, alleen die van mij in een potje. Ik moest nog een keer HG sprayen en dan zou alles opgelost zijn. En inderdaad, had er geen meer gezien en de beten werden MINDER. Niet helemaal weg dus. Werd nog regelmatig met 2 nieuwe jeukende bultjes wakker op mijn enkels of armen. Inmiddels word ik weer wakker met meerdere bultjes en heb wederom een vlo gespot (en vermoord) in ons bed. Sinds deze week vertoont mijn dochter van anderhalf dezelfde plekjes als ik heb (manlief heeft nergens last van…). Nu zit ik met een aantal vragen: – Kunnen vlooien met hun beten ziekten overbrengen? – Is er een middel tegen vlooien dat NIET schadelijk is voor kinderen, deze heb ik namelijk nog niet gevonden? – Zijn vlooien zelf/eigenhandig te bestrijden of kan een bedrijf als Rentokil dat beter en onschadelijk? De kat is al ontvlooid (kam en pipet), maar het pipet mag maar eens per maand… Ze blijft zichzelf krabben. Help!
Vlooienspeeksel bevat histamine-achtige componenten en enzymen; deze stoffen veroorzaken jeuk, irritatie en mogelijkerwijs dermatologische huidproblemen/huidaandoeningen en ontstekingsreacties. Vlooienspeeksel behoort zelfs tot de meest allergene stoffen die er bestaan. Hondenvlooien en kattenvlooien kunnen ook bij mensen aanleiding geven tot huidproblemen en huidontstekingen. Ook kan men allergische reacties jegens vlooienbeten ontwikkelen. En ja, bepaalde vlooiensoorten zijn eveneens potentiële dragers van verschillende (besmettelijke/overdraagbare) ziekten en parasieten, waaronder vlooienallergie-dermatitis, Rickettsia typhi (bacterie die muriene tyfus c.q. endemische vlektyfus veroorzaakt) en wormen (met name Dipylidium caninum c.q. lintworm c.q. darmlintworm). In de praktijk brengen vlooien in Nederland zeer zelden ziekten over op mensen en blijft het leed beperkt bij vlooienbeten en milde gezondheidsproblemen zoals huidklachten (en in zeer ernstige gevallen bloedarmoede). In het verleden verspreidden rattenvlooien bijvoorbeeld de pest, maar van de vlooien die je in Nederland op katten en honden aantreft is vooral lintworm een potentieel risico. Voor zover ik weet zijn alle insecticiden ook schadelijk voor mensen, en des te meer voor kinderen. Insecticiden zijn immers slecht afbreekbare, acuut toxische zenuwgiffen. Ik geloof niet dat er giffen zijn die vlooien in een oogwenk doden, maar die 100% onschadelijk zijn voor mensen. Er zijn er wel die als zodanig worden vermarkt en gepropageerd, maar als je in de materie van insecticiden duikt, dan kom je er al snel achter dat de mate van giftigheid/schadelijkheid voor mensen wordt bepaald door de hoeveelheid werkzame stof en niet per se afhankelijk is van ’t soort vlooienbestrijdingsmiddel. Persoonlijk denk ik dat het beter is om een woning 1 keer grondig te laten behandelen door een vlooienbestrijdingsbedrijf met professioneel gif (en tijdelijk je woning te verlaten) dan om keer op keer eigenhandig zwakkere giffen te gebruiken terwijl je binnenshuis verblijft. Er zijn namelijk steeds meer vlooien die resistent zijn jegens vrij verkrijgbare anti-vlooienmiddelen, waardoor je je huisdier en woning tevergeefs blijft behandelen.
Ik heb sinds een paar dagen denk ik last van vlooien. Mijn vriend was die dag bij de kapper geweest en sindsdien heb ik overal jeuk. Op mijn hoofd, mijn ellebogen, mijn liezen, mijn benen, mijn rug… Die eerste dag dacht ik dat ik uitslag had, maar inmiddels zijn we een paar dagen verder en vrees ik dat ik vlooien heb. Ik heb er geen kunnen zien, maar het jeukt zo verschrikkelijk. Ik weet dus ook niet of het honden- of kattenvlooien zijn. Kan ik nu het beste wel de hele vlooienbestrijdingsprocedure volgen (grondig zuigen, vlooienspray, beddengoed en kleding en beddengoed wassen)? Bij voorbaat dank voor de hulp!
Het kan best zijn dat je kattenvlooien of hondenvlooien in huis hebt, maar zolang je geen enkele levende of dode vlo hebt gezien (en geen enkel vlooieneitje, vlooienkeuteltje of vlooienpopje) is vlooienbestrijding mijns inziens een tikkeltje voorbarig. Persoonlijk zou ik de exacte oorzaak van de jeuk eerst met zekerheid proberen te achterhalen. Er zijn immers heel veel verschillende mogelijke oorzaken van jeuk.
Beste Paul, Fijn dat ik jouw pagina heb ontdekt. We hebben vermoedelijk een vlooien probleem. Onze enige huisdieren zijn kippen en ik denk dat ze vlooien hebben. Onze dochter pakt deze graag op buiten en ik denk dat er zo vlooien zijn binnen geraakt. Onze dochter wordt sinds enkele weken, boven in de slaapkamer, gebeten. In de matras is niets te vinden, wel de zwarte uitwerpselen op de lakens. Ze heeft elke nacht een drietal beten die super hard jeuken. Ik denk dat ze tussen de spleten van de houten OSB platenvloer leven, maar Ik begrijp niet goed hoe ze tot in de slaapkamer zijn geraakt en waarom ze alleen daar leven? Ik heb nog enkele vlo kunnen zien en denk dat het er niet veel zijn. Hoeveel uitwerpselen produceert 1 vlo in 1 nacht? Ze kunnen zich met alleen mensenbloed niet vermeerderen, dus dat is al een geluk. Ik denk eraan om de vloer met DEET spray te behandelen (dit heb ik nog,staan thuis van een vroegere vakantie en wil ik niet meer gebruiken op ons lichaam) en mijn dochters op een andere slaapkamer te leggen (zolang de geur actief is). Zouden de vlooien ons volgen naar de slaapkamer ernaast of gewoon sprayen en de deuren sluiten? Alvast heel erg bedankt voor je reactie.
Beste Marleen, De Europese kippenvlo (Ceratophyllus gallinae) komt in Europa veelvuldig voor; het zou me dan ook niet verbazen als het inderdaad op kippenvlooien gaat. Hoeveel vlooienkeuteltjes vind je ongeveer terug? Als er dagelijks ‘slechts’ drie vlooienbeten ontstaan, kunnen er in ieder geval niet heel veel vlooien aanwezig zijn. Het enige wat vlooien namelijk doen, is bloed zuigen en zich ontlasten en voortplanten. DEET is sowieso geen vlooienmiddel om vlooien mee te doden; sterk geconcentreerde DEET kan vlooien afschrikken, maar daar schiet je weinig mee op als je vlooien in huis hebt. En weet je wel zeker dat er daadwerkelijk sprake is van vlooien-uitwerpselen? Als je ze nat maakt, zou er een roodbruin vlekje moeten ontstaan…
Beste, de uitwerpselen worden inderdaad roodbruin als ik ze nat maak. Nu weet ik zeker dat het om vlooien gaat. Afgelopen nacht geen enkele beet, maar er lagen wel nieuwe uitwerpselen op de lakens van het bed. Dus springen ze in het rond op de matras tijdens de nacht zonder ons te bijten? Ik heb 6 korrels uitwerpselen gevonden, waarbij 1 grote van 1 mm. Zou dit van 1 vlo kunnen zijn? Aangezien vlooien leven op de grond dacht ik om het bed tijdelijk in de andere slaapkamer te zetten en dan de vele vloerspleten (niet met DEET, maar met een vlooienmiddel) te bespuiten. Of weten de vlooien ons dan snel daar te vinden?
Ja, een zestal vlooienpoepjes kan best van een enkele vlo afkomstig zijn, dat ligt er maar net aan hoelang een vlo aanwezig is. Het is overigens niet dat vlooien er bewust voor kiezen om op vloeren te leven. Ze kunnen net zo goed in bedden, manden, kleren of wat dan ook voorkomen. Als je een ‘zwangere’ vlo in huis hebt (gehad), kan het bovendien best zo zijn dat zich ook al eitjes en poppen binnenshuis hebben verspreid.
Aangezien we binnen geen huisdieren hebben, kunnen ze zich binnen niet voortplanten. Zouden we dan geen poppen, larven en eieren kunnen hebben in de slaapkamer? Is het dan voldoende om het alternatief middel Fipromil te gebruiken?
Ik ben eigenlijk niet bekend met ‘alternatieve’ vlooienbestrijdingsmiddelen; ook Fipromil ken ik niet. Ik verwacht dat dit alternatieve anti-vlooienmiddel qua naamgeving probeert mee te liften op Fipronil, een breed-spectrum insecticide uit de groep van de fenyl-pyrazolen. Fipronil is in ieder geval wel werkzaam tegen (niet-resistente) vlooien.
Hallo Paul, Is het mogelijk vlooien in huis te hebben zonder dat je ze opmerkt/ziet? Mijn man heeft sinds een paar weken af en toe rode bultjes op zijn benen en armen als hij uit bed komt, ze jeuken enorm. Ik had vorige week 9 bultjes op mijn rug, die ook flink jeukten. Gisteren trok in mijn dochter schone kleren aan en ja hoor, zij 11 bultjes op schouders/nek. Gezocht op internet en ik kom uit op bedwantsen of vlooien. Bedwantsen lijkt mij wat minder waarschijnlijk, heb alles op de kop gehad, geen bloedvlekjes in lakens en nergens te bekken in naadjes van matras en bed e.d. We hebben een kat, komt eigenlijk nooit boven, komt buiten, wordt regelmatig behandeld tegen vlooien, krabt niet (althans, niet meer dan anders), kan geen zwarte puntjes in vacht/op huid vinden. Ook kan ik niks in of op ons bed, of dat van dochter. Heb alles al wel schoongemaakt met azijn, alles gestofzuigd en de wasmachine draait overuren. Maar tot op heden nog geen enkele vlo of poepje gespot. Kan dit?
Als je actief op zoek gaat naar aanwezige vlooien, dan zul je in de meeste gevallen ook vinden. Of in ieder geval poepjes, eitjes en larfjes. Als je man alleen in bed gestoken wordt, bestaat eveneens de kans op bedwants.
Beste Paul, Mijn dochter wordt iedere dag wakker met groepjes rode bulten. Eerst dachten we muggen want daar reageert ze ook enorm op. Maar die zijn er nu niet meer. Ze zit helemaal onder, dan weer buik, volgende dag benen, vanmorgen haar hals! En ze krabt alles open. Zijn dit waarschijnlijk vlooienbeten? We hebben ’n kat, maar ik zie niks lopen. Sporadisch zie ik n vlo op ons bed een verdieping hoger. We druppelen de kat braaf iedere maand. Maar een kat is toch nooit helemaal luisvrij? Ik wil ’n nieuw matras kopen (ze is eraan toe) en ik heb alles schoongemaakt en de plinten gespoten. Moet ik zorgen dat de kat niet meer op haar kamer komt of juist wel zodat ze met haar ‘meeliften’?
Beste Eva, Allereerst is er een belangrijk verschil tussen vlooien en luizen. Katten hebben doorgaans kattenvlooien die zich ook aan het menselijk lichaam kunnen vergrijpen; hoofdluizen zitten veelal in mensenhaar en steken op de hoofdhuid. De bultjes die je bij je dochter waarneemt kunnen afkomstig zijn van vlooien, maar bijvoorbeeld ook van bedwants. Het matras vervangen is een goede optie in geval van bedwantsen, maar een vlooienplaag los je er niet mee op. Een vlooienprobleem bestaat slechts voor 5 a 10 procent uit volwassen vlooien. Voor de rest gaat het vooral om vlooieneitjes, popjes/coconnetjes en nimfen/larven. Je zult ze vooral op de vaste slaapplek van je kat terugvinden, maar je kat verspreidt ze via de vacht door het hele huis. Zodoende is het dus altijd beter om huisdieren niet op slaapkamers te laten komen. Misschien lift er een volwassen vlo op de kat mee de kamer uit, maar daarvoor in de plaats kunnen in theorie tientallen eitjes achterblijven. Overigens is het uitgangspunt juist dat een kat 100% vrij is van vlooien. Want 1 vlo verandert in een mum van tijd in een heuse vlooienplaag. Overigens hoeven de bultjes op de huid van je dochter niet per se afkomstig te zijn van insectenbeten; ik heb ze niet gezien, dus vind het lastig om de aard ervan in te schatten, maar het zou bijvoorbeeld ook een vorm van eczeem, psoriasis of netelroos kunnen zijn. Aangezien je een vlo in je bed hebt waargenomen, lijken vlooienbeten me overigens niet onwaarschijnlijk. Heel veel sterkte! Groeten, Paul
Beste Paul, Wij hebben een huis gekocht alwaar 2 katten hebben gelopen. Direct dag 1 na het verkrijgen van de sleutel had ik over mijn hele lichaam bijna 100 beten. Heb alles ingespoten met omgevingsspray hoekjes, kiertjes etc. Maar dit gaf helaas weinig effect en heb een wat sterker middel van de Praxis genomen en dat werkte wel… tot nu toe. Wederom vlooienbeten. Niemand heeft er last van behalve ik. Nou zat ik hier alle reacties te lezen en bij mij kwam een idee en vraag naar boven… Je hebt tegenwoordig van Kärcher een stoomapparaat voor je ruiten e.d. Is het mogelijk om dit in te zetten tegen neten/larven die nog in de kieren e.d. leven? Stoom is rond de 100 graden en lijkt mij een goede killer om van het nageslacht van de vlo af te komen zodat ik ook rustig op de bank kan zitten zonder besprongen te worden. Wat vind jij?
Beste Jean, Daar heb je een goed punt; stoom doodt in principe alle vlooienstadia, zowel volgroeide vlooien als eitjes, larven, cocons en nimfen. Stoom dringt dus zelfs door tot in vlooiencocons/vlooienpoppen. Alleen van vlooieneitjes wordt nog weleens beweerd dat ze resistent zijn jegens stoom, of dat ze althans een stoombeurt c.q. stoombehandeling kunnen overleven, maar als ik wetenschappelijk onderzoek mag geloven, gaan zelfs veruit de meeste vlooieneitjes ‘stuk’ bij direct contact met stoom, dus 100+ graden Celsius. (bron) Het enige nadeel is dat een stoomreiniger of andersoortig stoomapparaat voldoende stoom moet produceren en dat de stoom niet mag afkoelen c.q. condenseren voordat ‘ie met de vlooien, eitjes etc. in aanraking komt. En dat is lastig, want de hoeveelheid stoom die wordt geproduceerd en de snelheid waarmee de stoom wordt uitgeblazen en bovendien de druk, verschilt sterk per stoomreiniger, dus de uiteindelijke temperatuur van de uitgestoten stoom kan vies tegenvallen. In principe kan de temperatuur van stoom oplopen tot honderden graden; de boilertemperatuur van een degelijke stoomreiniger is 120 tor 150 graden Celsius. Het is vooral belangrijk om te letten op de temperatuur; waarschijnlijk staat die wel op de verpakking of in de handleiding van de betreffende stoomreiniger. Daarnaast heb je een stoomreiniger nodig waarmee je heel gericht en direct in hoekjes, kiertjes etc. kunt stomen, zodat de stoom niet de gelegenheid krijgt af te koelen alvorens de gewenste plek wordt bereikt. Hoe dan ook een hele goeie anti-vlooientip! Misschien een idee om stomen en stofzuigen veelvuldig af te wisselen… Groeten, Paul
Paul, bedankt voor je antwoord. Je hebt een punt v.w.b. temperatuur en gerichtheid. Mijn vrouw kwam met de tip om een behang af-stoom apparaat te gebruiken tegen de vlooien, je koppelt de plaat af en je hebt de “stoomslang” direct voor gebruik gereed. Deze redt makkelijk 100 graden Celsius. Wel leren werkhandschoenen aan doen tegen eventuele verbranding van de huid. Ga dit binnenkort inzetten tegen de plaaggeesten.
Ik ben heel erg benieuwd naar je ervaring met het gebruik van de behangstomer/behangafstomer tegen vlooien! Laat binnenkort a.u.b. nog even weten hoe het resultaat was…
Hallo, Wij wonen op een kleine boerderij en hebben dus land. Overal zitten vlooien buiten en die nemen we het mee naar binnen. We hebben er al 2 jaar heftig last van. Ook ons huis hebben we al een paar keer grondig schoongemaakt en gespoten. Dierenarts weet er ook geen oplossing voor. De dieren ontvlooien we uiteraard. Maar ik en mijn zoon blijven nu al 2 jaar lang behoorlijk onder de vlooien zitten.
Beste Edith, Vlooien hebben buitenshuis niks te zoeken, althans niet ‘los’ in gazons of tuinen. Je vindt ze natuurlijk wel terug in nesten van vogels, konijnen, egels, dassen, knaagdieren etc. Maar de aanwezigheid van een vlooienplaag in je tuin is zeer onwaarschijnlijk. De kans is veel groter dat jouw huisdieren de vlooien oplopen via contact met naburige huisdieren of wilde dieren (egels o.i.d.). Zo worden er bij buitenkatten en buitenhonden met regelmaat konijnenvlooien en egelvlooien aangetroffen. Dit wijst er inderdaad op dat er ten aanzien van vlooien een aanzienlijke infectiebron buitenshuis aanwezig kan zijn (dus op buitendieren en in nesten van buitendieren), maar de levenscyclus van vlooien speelt zich niet af in je gazon of ‘op het land’. Er zijn sites die beweren dat vlooienplagen ‘los’ in je tuin kunnen voorkomen, maar die berusten zich op speculatie en zijn met name uit op zoekmachineoptimalisatie, dus schrijven over bepaalde zoektermen, simpelweg omdat er mensen in geïnteresseerd zijn, zoals “vlooien buitenshuis” en “vlooien in tuin”. Hoe dan ook is de kans zeer klein dat het hier om ‘buitenvlooien’ gaat en beduidend groter dat er sprake is van wantsen of mijten (bijv. oogstmijten oftewel fluweelmijten). Sommige sites beweren ook nog eens dat je je tuin dient te behandelen met zout water, cederhout of zwavel om ‘buitenvlooien’ te bestrijden, maar dat is pertinente onzin en echt nergens op gebaseerd. Alleen insectengroeiremmers (IGR’s) onderbreken effectief de groeistadia van vlooien, waardoor het gedaan is met eventuele buitenvlooien, maar alleen al het bestaan van vlooien in je tuin is twijfelachtig. De enige situatie waarin ik me dit kan voorstellen is als je heel veel met vlooien besmette honden en katten in je tuin hebt rondlopen die zich vervolgens ‘krabben’ door strak langs tuinafscheidingen en -omheiningen te lopen. Al met al verwacht ik niet dat een eventueel vlooienprobleem zich hoofdzakelijk buitenshuis afspeelt; de daadwerkelijke broedhaard is in principe altijd binnen aanwezig. Vlooien hebben simpelweg met regelmaat een bloeddonor nodig om te overleven en die vinden ze niet op een willekeurige plek in tuinen of akkerland. Dat plaatje strookt simpelweg niet met de verschillende vlooienstadia… Ik denk echt dat je je heil moet zoeken in het behandelen van je huisdieren, woning, slaapplekken, banken, kleding etc. Hopelijk heb je iets aan deze info. Sterkte & groeten, Paul
Hallo Paul, Fantastisch dat je zo behulpzaam bent hier! Wij hebben jaren hevige last gehad van een vlooienplaag binnenshuis. Onze kat maar vooral hond werd erdoor geterroriseerd en uiteindelijk sprongen er gemiddeld 10 per avond op onze blote armen op de bank. Elke dag kamden we onze hond uit en we haalden er dagelijks 15 tot 30 vlooien vanaf. Geen spul zoals een pipet halsband of omgevingsspray hielp, geloof ons we hebben er duizenden euro’s aan uitgegeven afgelopen jaar! Drie weken terug in aanraking gekomen met vlooienbommen van Bob Martin (zowel de bom als de fogger). Deze activeer je, en je gaat 4 uur je huis uit. Wij hebben een dubbele dosis aangehouden dus 5 busjes op 40 vierkante meter en het dood werkelijke elke vlo in je huis, bij thuiskomst is vegen een feest, want je ziet eindelijk wat er al die tijd leefde in je huis! Helaas droeg onze hond natuurlijk nog vlooien, dus na een week zagen we een nieuwe plaag natuurlijk al in opkomst. Vorige week hebben wij Comfortis tabletten voor zowel de hond als de kat als advies gekregen, in 1 woord geweldig! Wij hebben direct na het advies Comfortis ingewonnen bij onze vaste dierenartspraktijk. Speciaal tablet op gewicht van je kat of hond, 6 tabletten per dier voor 46,-. Voor een half jaar dus. Na 4 uur na inname kun je je hond of kat uitkammen wat je wilt, maar je vind geen vlo meer. Vegen geeft het resultaat mooi weer, na 24 uur hebben we geveegd en we vonden maar liefst meer dan 50 volgezogen vlooien. 4 dagen geleden hebben we ons huis opnieuw vol gezet met Bob Martin vlooienbom en vlooienfoggers. Dit maal 6 stuks. We kunnen zeggen na een volle week na het innemen van de Comfortis en de Bob Martin’s zijn wij van ons vlooienprobleem af, we kunnen nergens meer bewijs vinden van levende vlooien. De Comfortis werkt 28 dagen en geadviseerd word na 26 dagen de volgende tablet te geven. Je dier krijgt er ook een mooie glanzende vacht van die zacht aanvoelt. Het is fijn om onze hond wer op schoot te hebben of op de bank te hebben liggen. We stofzuigen nog dagelijks grondig en ook alles wat we wassen gebeurt op 60 graden. Stoffen bank hebben we ingeruild voor leer ter vlooienpreventie. Dus mijn tip voor iedereen die alles al geprobeerd heeft en een ware vlooienplaag ondervindt: – Comfortis via recept verkrijgen. – Twee dagen na inname je huis een overdosis Bob Martin Flea Bomb of Flea Fogger of een combinatie van geven. Neerzetten, activeren en met je dieren 4 uur je huis uit. Op dit moment zijn je dieren al vrij van vlooien door de Comfortis, dus alles wat bijt valt binnen 4 minuten dood op de grond!
Beste Remco, Onwijs bedankt voor je uitgebreide bericht! Ik had nog niet eerder gehoord van de ‘Bob Martin Home Flea Bomb’ en de ‘Bob Martin Home Flea Fogger Plus’ tegen vlooienplagen. Volgens mij worden ze vooral in Engeland gebruikt ter bestrijding van vlooien. Ik heb er even op gegoogeld en lees er gemengde verhalen over, extreem positieve, maar ook negatieve. De 3 actieve ingrediënten spreken mij persoonlijk in ieder geval erg aan; ze zijn hartstikke giftig en absoluut actief tegen vlooien :P … 0,5% permethrin (cis trans 25/75), 0,10% bioallethrin en 0,05% S-methoprene. Van COMFORTIS had ik al wel vaker gehoord. De werkzame stof ervan is ‘spinosad’ een insecticide die is ontstaan door bacteriële gisting/fermentatie. (bron) Ben je toevallig woonachtig in België? In Nederland zijn anti-vlooienmiddelen op basis van spinosad namelijk niet erg makkelijk te verkrijgen. Hoe dan ook: nogmaals bedankt voor je bericht, hopelijk zijn er veel mensen mee geholpen! Groeten, Paul
Beste Paul, Ik heb sinds een week rode bultjes op mijn onderbenen die ontzettend jeuken. Mijn hond heeft last van vlooien, misschien heeft dat er wat mee te maken? Mijn vraag is wat ik tegen deze jeuk kan doen? Ik ben nogal bang dat het bedwants/wandluis is en maak me hier nogal zorgen om… alhoewel me dit onwaarschijnlijker lijkt, aangezien mijn hond vlooien heeft. Alvast hartelijk dank voor uw antwoord! Groetjes, Maud
Beste Maud, Ik zou me persoonlijk meer zorgen maken om hondenvlooien dan om bedwants c.q. wandluis. Vlooien zijn namelijk veel moeilijker om te bestrijden en verspreiden zich bovendien door je hele huis. Dat de bultjes door vlooienbeten worden veroorzaakt, lijkt me al met al erg waarschijnlijk. Jeuk bestrijden is een optie, maar vlooienbestrijding lijkt me een stuk efficiënter. Hierbij een handig artikel over jeukbestrijding… En bij dezen een artikel over de bestrijding van vlooien. Hopelijk heb je er iets aan. Succes ermee! Groeten, Paul
Hallo Paul, Kan ik de slaapkamer en matras v/d kinderen inspuiten wanneer ze naar school zijn? Dan kan ik de slaapkamers de hele dag luchten. Is dit schadelijk wanneer er daarna weer beddengoed overheen komt? Dan komen ze niet direct met hun huid in contact met het gif. Welke temperatuur overleven vlooien niet in de wasmachine?
Beste Esther, Of je een bepaalde anti-vlooienspray of -spuitbus voor matrassen mag gebruiken, is volledig afhankelijk van de werkzame stoffen die erin zitten. Hiervoor dien je de bijsluiter te lezen of de producent te bellen. Het lijkt me in ieder geval niet per se veilig. In principe volstaat een temperatuur van 60 graden Celsius om vlooien, vlooieneitjes, vlooienpoppen en vlooiennymfen te doden, maar voor de zekerheid zou ik 70 graden Celsius aanhouden. Sterkte & groeten, Paul
Hallo, Wij hebben de hond spul gegeven tegen vlooien, een dag later zagen we dat ze vlooien heeft. Weer een dag later alles ingespoten tegen de vlooien en vandaag dus 3 dagen later zie ik toch nog een vlo lopen. Wat moet ik nu doen?
Met welke anti-vlooienmiddelen heb je je hond en woning behandeld? En waar zag je de vlo lopen, op een behandeld of onbehandeld oppervlak?
Wij hebben ruim een week geleden vlooien op de hond ontdekt. Meteen een pipet van Advantix gegeven en aan het stofzuigen geslagen. Boven hebben we een aantal kamers gespoten met anti-vlo omgevingsspray en inmiddels onder de bank ook. We hebben een kindje van bijna een jaar dus alles spuiten durf ik niet. Wat kunnen we nog doen?
Beste Paul, Ik merkte sinds een week of 3 dat ik steeds door iets gebeten word. M’n benen en armen staan vol met grote jeukende beten. Wij hebben geen hond, maar mijn grootouders wel en die heeft vlooien. Zij komen regelmatig naar hier en wij naar daar. Ook zit mijn zoontje daar na school. Ik ben nu naar de dokter geweest en zij denkt dat het vlooienbeten zijn. Ze zei: alles goed warm wassen, huis verluchten, stofzuigen. Doe ik ook, maar ik blijf beten krijgen. Het probleem is ook nog dat ik 12 weken zwanger ben en dus niet echt iets kan gebruiken van producten om ze te bestrijden. De dokter zei ook dat de beten niet schadelijk zijn voor de baby, maar toch maak ik me hier zorgen over! Heb je soms enkele tips hoe ik van deze verschrikkelijke plaag kan afgeraden zonder chemische hulpmiddelen?
Nee, helaas zijn er geen afdoende gifloze vlooienbestrijdingsmethoden. Misschien is het een idee om je woning grondig te behandelen met een omgevingsspray of poeder en een of enkele dagen elders te logeren. Of beter nog: je huis laten behandelen door een gecertificeerde ongediertebestrijder. Logischerwijs is het dan wel noodzakelijk dat ook je grootouders hun vlooienprobleem aanpakken, anders zit je binnenkort opnieuw met vlooien.
Hallo, Wij hebben een maand geleden een kitten gekocht. Nu waren wij bij de dierenarts en die vond vlooienstrontjes. Onze hondjes dragen altijd vlooienbandjes en ik zag geen vlooien in hun vacht. Heb ook geen volwassen vlooi gevonden, alleen zwarte korreltjes. Ik heb de kitten en de hondjes een vlooienmiddel in de nek gedaan, voor een maand is dat werkzaam. Wat moet ik nu doen om zeker te zijn dat er geen in huis zitten. op meubels en gordijnen? Kunnen vlooien overleven zonder op een dier te zitten of als de dieren zijn behandeld? Groetjes, Julie
De aanwezigheid van vlooienkeutels duidt natuurlijk op de aanwezigheid van volgroeide vlooien. De kans bestaat dat het ‘oude poepjes’ zijn, maar die kans is uitsluitend reëel als de kitten is behandeld door de vorige eigenaar. Voor de meeste anti-vlooienpipetten geldt dat ze mogen worden gebruikt bij kittens vanaf de leeftijd van 8 weken; daarbij moet de kitten ten minste 1 kilo wegen. Misschien kun je hiernaar informeren bij de vorige eigenaar van je kitten? De enige manier om er zeker van te zijn dat je geen vlooien in huis hebt, is de volledige afwezigheid van volwassen vlooien, vlooieneitjes, vlooienpoppen, vlooiennimfen, vlooienkeutels en vlooienbeten. Tot die tijd ben je helaas nergens zeker van. Ja, vlooien kunnen overleven zonder dat ze op mensen of dieren zitten; ze hebben slechts een periodieke bloedmaaltijd nodig. Ze springen op jouw of je huisdier, zuigen bloed en laten zich weer vallen. Sterker nog: nimfen, eitjes en poppen bevinden zich juist in huis; ze verspreiden zich met name doordat huisdieren zich krabben. De beste manier om te zien of je vlooien in huis hebt, is je huisdieren kammen met een netenkammetje. Vind je poepjes, eitjes, larfjes of popjes, dan weet je genoeg. Kijk ook goed in de nestjes van je hondjes en kitten! Wat je nog kan doen is je huis behandelen met een omgevingsspray of poeder. Doe dit wel volgens de gebruiksaanwijzing, want dit soort anti-vlooienmiddelen kan schadelijk zijn voor mens en dier en is doorgaans extra link voor jonge kinderen. Ik kan er niet genoeg op hameren: neem liever het zekere voor het onzekere, want een vlooienplaag voorkomen is beter dan genezen. Sterkte & groeten, Paul
Hallo. Mijn buren hadden/hebben een kitten met vlooien, die had er iets voor gekregen van de dierenarts. Maar ik had die twee van mij er eventjes in de buurt en sindsdien heb ik er ook last van. M’n katten zijn behandeld en lijken er geen last meer van te hebben en die van de buren ook niet. Alleen wij hebben ze nu in huis. En bij mij is het nu 2 weken geleden dat ik ze met succes uit m’n huis had. Maar nu was ik twee dagen terug op visite en alles zit weer vol. En het is nu nog veel erger. Ik denk dat er bij de buren echt een vlooienplaag heerst. Weet iemand een goed bedrijf in Arnhem of omgeving? Alvast bedankt! En nog een vraag… Bij de eerste keer werd ik in totaal 10x gebeten. En nu zit ik in 2 dagen al op dikke 50 beten. :-( En kun je larven voelen op je lichaam? Ik voel de hele tijd wel iets…
Vlooienlarven zijn kleine witte wormpjes die lijken op vliegenlarven oftewel vliegenmaden, maar beduidend kleiner zijn qua omvang. Ze zijn ook dunner, langer en hariger en hebben tevens wat weg van kleine witte rupsjes. Vlooienlarven hebben geen pootjes en zuigen geen bloed, dus hebben geen reden om over je lichaam te kruipen. Vlooienlarven verstoppen zich op donkere, beschutte plekjes in huis en voeden zich aldaar met minuscuul organisch materiaal zoals huisstofmijten, huidschilfertjes, insectenpoepjes e.a. Een vrouwtjesvlo legt haar eitjes het liefst in de vacht van je huisdier. Zodra je hond of kat zich krabt, verspreiden eitjes en larven zich door je huis. het bijten van vlooien heeft dus 2 functies: een bloedmaaltijd + verdere verspreiding. Een vlooienlarve gebruikt z’n eitand om het eitje open te breken. Vlooienlarven hebben in principe 3 larvale stadia oftewel ‘instars’. Iedere instar wordt opgevolgd door een vervelling; de vlooienlarve wordt na iedere vervelling groter en zal zich uiteindelijk verpoppen. Als een pop zich opent, komt er een volwassen vlo uit. Vlooienlarven zijn negatief fototaxisch en thigmotroop; ze zijn lichtschuw en kruipen ergens tussen zodat ze optimaal worden beschermd. Ook wenden ze zich af van geluidstrillingen. Vlooienlarven hebben een dichte lichaamsbeharing met een mechanoreceptorische c.q. tastzintuiglijke functie; als een vlooienlarve wordt aangeraakt, houdt deze zich dood of rolt ‘ie zich spiraalsgewijs op. Als je een hond of kat knuffelt die besmet is met vlooieneitjes en vlooienlarven dan kunnen er eitjes en larven in je kleding of haren terechtkomen. Vlooienlarven in mensenhaar kunnen dus voorkomen; hetzelfde geldt voor vlooieneitjes in mensenhaar. Uitkammen met een luizenkammetje c.q. netenkammetje is in zo’n geval raadzaam.
Hallo, Drie weken geleden ben ik bij een vriendin geweest. Zij had last van een vlooienplaag, overal zaten ze; op de grond, in het bad en pombak en in de zetels ben ik niet durven gaan zitten. Ik had me gewoon een stoel genomen en daarna ben ik buiten gaan zitten. Waar ik het meest bang voor heb is dat ik dreadlocks heb en ik hou daar zoveel van.. Dus vroeg ik mij af of ze daar hun nestjes in kunnen bouwen? ik zou ze echt niet willen afknippen na zo lang sparen! Als er beestjes in zitten, zijn er dan middeltjes om ze dood te maken? Ik ben al elke dag paranoia, constant aan het kijken op mijn bed, kussens, matras, mijn dreadjes en kleren. Toen ik van haar thuis kwam heb ik wel direct alles in de was gesmeten en mij gedoucht.. ook voor zekerheid gestofzuigd en lakens ververst.. Nu heb ik deze namiddag een beestje in bed zien kruipen en heb het plat gedrukt en er kwam een veegje bloed uit, maar heb geen idee of het een vlo is. Nu maak ik me nog harder zorgen, ik word er echt gek van! Ik woon nog thuis en wil mijn mama dat ook niet aandoen.. En mijn vrienden ook niet omdat er ook een paar dreadjes hebben. Ik heb tot nu toe ook nog geen beetjes gehad op mijn hoofd of lichaam.. Wat kan ik nu het best doen? Ik zit met drie katten 2 kittens en 1 volwassen. Daar zou ik ook niets aan willen doorgeven. Ik voel wel constant iets prikken in mijn benen of armen maar ik denk dat dat voor een groot deel in mijn hoofd zit.. Ik ben een beetje hopeloos en bang.. Alvast bedankt.
Nee, vlooien maken absoluut geen nestjes in je haar, al kunnen ze wel sporadisch over je haar lopen op zoek naar een ‘voedplek’, net als over de rest van je lichaam. Als je geen enkele vlooienbeet hebt opgelopen en slechts 1 beestje hebt waargenomen, waarvan je niet eens zeker weet of het een vlo is, dan heb je mijns inziens geen gegronde reden om je zorgen te maken over vlooien in huis. Het kan handig zijn om je katten goed in de gaten te houden, te zien of ze regelmatig krabben en eventueel op kattenvlooien te controleren. Het kan immers zo zijn dat jijzelf niet gestoken wordt omdat de vlooien zich tegoed doen aan je katten. In dat geval dien je je katten te behandelen met een anti-vlooienmiddel; lees hiervoor uiterst grondig de gebruiksaanwijzing en volg deze strikt op. Sterkte & groeten, Paul
Hallo, Mijn dochter wordt gebeten in haar hoofdhuid, nek, rug en benen, ze zit werkelijk onder. Kleding was ik op 60 graden, spuitbussen leeggespoten, maar zonder succes. Ze springen ook op mij, maar ik word niet gebeten. Ik heb meerdere keren er 1 in haar haren zien lopen en als ik hem probeer te pakken, springt hij weg. De kat heeft een vlooienband gehad, maar die is hij kwijtgeraakt buiten. Meerdere keren stofzuiger door kamers, stofzak weggegooid etc. Ik word er moedeloos van! M’n dochter wordt ’s nachts wakker van de jeuk, werkelijk haar hele rug en hoofdhuid zit onder. Iemand tips?
Als je dochter zodanig vaak wordt gebeten door vlooien, zul je denk ik allereerst je kat moeten behandelen; waarschijnlijk zit deze helemaal onder. Als je slaapkamers geïnfesteerd zijn met vlooien en je ze zelfs ziet lopen, heb je bovendien te kampen met een full-blown vlooienplaag in huis. Om die reden zou ik persoonlijk absoluut een professionele vlooienbestrijder inschakelen. Je kunt wel met strooipoeders en spuitbussen in de weer gaan, maar met zo’n hoeveelheid vlooien is de kans extreem groot dat er enkele vlooien overleven, waardoor je aankopen tevergeefs zijn en je na een tijdje opnieuw aan de slag moet. In geval van aanzienlijke vlooienplagen kun je de vlooienbestrijding maar beter in één keer goed aanpakken.
Beste Paul, Dit is geen reactie op anderen op dit forum, maar een vraag aan Paul. Ik heb nu al 3 weken last van vlooien op mijn lichaam en heb ook vlooienbeten. Ik had een kat, maar die is al een tijd weg, dus daarom zitten ze op mij nu. Ik heb de kat van mijn broer heel veel geaaid en dichtbij haar gezeten in de hoop dat de vlooien op de kat zouden springen, maar helaas had ik thuis nog steeds vlooien op mijn lichaam. De hele tijd pak ik ze en stop ze in een bakje met water en een laagje olie. Ik heb al twee keer gespoten met anti-vlooienspray en ik stofzuig ook regelmatig (2 dagen na het spuiten) en gooi ook de stofzuigzakken meteen weg, maar ze zijn helaas nog steeds niet weg. Ik heb nu net een derde bus vlooienspray gekocht. Ik vind het zo een vies idee steeds en soms kan ik ook niet meer slapen omdat ik ze op mijn lichaam voel, heel naar! Ik vroeg mij af: kunnen vlooien op mij eitjes leggen? Kan ik er ziek van worden? Ik had laatst wel buikpijn. En als ik ongesteld ben, vroeg ik mij af wat vlooien daar wel bij leven en het dan nog erger wordt? Ik weet niet hoe duur het is een vlooienverdelger te laten komen… Weet jij dat? Ik hoop op antwoord, want ik baal hier enorm van! Groeten van Marieke
Beste Marieken, Vlooien leggen geen eitjes op mensen, maar op huisdieren en eventueel op een veilige beschutte plek (onder plinten, in naden of kieren, onder de dekens van een hondenmand etc.). Als een huisdier die vlooieneitjes en vlooienlarven bij zich draagt zich krabt, zullen de eitjes en larven zich door het hele huis verspreiden. Je kunt niet ziek worden door vlooieneitjes, maar als je heel vaak gebeten wordt door vlooien, kun je wel ziek worden t.g.v. bloedarmoede. Ook kun je allergisch zijn voor vlooien, waardoor je ‘ziek’ kan worden. Kattenvlooien en hondenvlooien kunnen zich sowieso niet voortplanten als ze uitsluitend mensenbloed te eten krijgen, dus ‘erger’ zal het er niet door worden. De kosten voor professionele vlooienbestrijding zijn afhankelijk van de grootte van een woning en de ernst van de plaag, maar verschilt logischerwijs ook sterk per vlooienbestrijder c.q. vlooienbestrijdingsbedrijf. Meestal wordt er zo’n 60 tot 120 euro per woning gerekend. Probeer wel de garantie af te dwingen dat men gratis c.q. kosteloos terugkomt voor een vervolgbehandeling indien de vlooienplaag blijft bestaan. Groeten, Paul
Bedankt Paul voor de snelle reactie! Ik vroeg mij af of ik ook blauwe plekken van vlooienbeten kan krijgen? Want ik heb veel blauwe plekken op mijn benen. Wanneer zijn ze van het mensenbloed niet meer in staat zich voort te planten? Na hoeveel maanden?
Dat is afhankelijk van de huidige status binnen de groeicyclus (dus of er bijvoorbeeld zwangere vlooien aanwezig zijn) en van de laatste kattenbloedmaaltijd die ze hebben genuttigd. De bottom-line is dat er geen nieuwe (derde generatie) vlooien bij zullen komen; vlooien kunnen echter een jaar oud worden, dus je kunt ze beter een onnatuurlijke dood laten sterven dan dat je hun volledige natuurlijke levensspanne c.q. levensduur moet afwachten.
Beste, Ik heb sinds een week vlooienbeten bij bijna het hele gezin. We hadden vorig week onze kippen weggegeven en hun kooi weggehaald. Kan het zijn dat het gekomen is via de kippen? Wij hebben geen huisdieren. We hebben veel vlooienbeten. Wat kunnen we er aan doen? Het begint heel ambetant te zijn… M.v.g. Lisa
Beste Lisa, Waarschijnlijk zijn het inderdaad kippenvlooien die zich na een (kippen)bloedmaaltijd op de grond hebben laten vallen. Voorheen gingen ze voor hun volgende bloedmaaltijd opnieuw op zoek naar een kip, maar nu de kippen weg zijn, is jouw gezin de enige voorradige ‘voedselbron’. Als het daadwerkelijk kippenvlooien zijn, kunnen de beestjes zich zonder kippenbloed niet verder voortplanten. Dus in principe zou je van de vlooien verlost moeten raken zodra de huidige vlooien een natuurlijke dood sterven. Het enige wat je kunt doen om sneller verlost te raken van de kippenvlooien is actieve vlooienbestrijding. In bovenstaand artikel en eerdere reacties kun je hier alles over lezen. Groeten & sterkte, Paul
Door bij buren de post te verzorgen in hun vakantie, zit ik nu met vlooien opgescheept. Ik heb waarschijnlijk de eitjes meegenomen, of misschien wel wat levende vlooien via mijn kleren. Zelf hebben we een konijn, en deze heb ik vorige week donderdag gelijk behandeld toen ik twee vlooien op mij zag. Ik ben zelf tig keer gebeten. Inmiddels het hele huis behandeld. Eerst alles goed gezogen, inclusief matrassen, bank etc. Daarna met een bus of 5 omgevingsspray huis en auto ingesprayd. Alle kleren die buiten de kasten waren, dekbedden en gordijnen op 60 graden gewassen. Beddengoed op 90 graden. Eigenlijk de dag erna al geen vlooi meer gezien. Mijn vraag is: hoe vaak moet ik de omgeving sprayen? Volgens de bijsluiter is de werking 4-6 weken, en voor de spray die ik voor de plinten heb gebruikt zelfs 6 maanden. Hoe vaak moet ik de matrassen inspuiten en mijn bankstel? Ik was dagelijks alles wat gedragen is op 60 graden, beddengoed 2 a 3 x per week op 90 graden. Is dit voldoende? Ik ben echt helemaal panisch en als de dood weer volwassen vlooien te zien. Kan er al de hele week niet van eten. Iemand nog advies voor mij? Alvast bedankt!
Beste Sandra, Dit is een bekend probleem. Als mensen die normaliter huisdieren hebben op vakantie gaan en hun huisdieren elders onderbrengen, zullen aanwezige vlooieneitjes niet uitkomen bij gebrek aan “voedsel”. Als jij vervolgens het huis binnenstapt, ontstaan trillingen waardoor alle aanwezige eitjes direct uitkomen. Zowel volgroeide als zojuist uitgekomen vlooien zullen de eerste persoon die binnenkomt allemaal tegelijkertijd bespringen omdat ze vanwege het verlaten huis stuk voor stuk uitgehongerd zijn. Op een verlaten huis passen waar normaliter huisdieren aanwezig zijn, pakt dus relatief vaak rampzalig uit als het aankomt op vlooien en vlooienbeten. Omdat vlooien levende beestjes zijn (en er dus ontzettend veel variabelen en onzekerheden in het spel zijn) is er helaas geen exacte formule waarmee je vlooien gegarandeerd weg krijgt. Met een beetje geluk, heb je te kampen met slechts enkele volgroeide vlooien die direct in contact komen met de spray en zodoende kassiewijle gaan; in dat geval ben je in no-time van je vlooienprobleem af. Maar met een beetje pech liggen er inmiddels vlooieneitjes in jouw huis die in principe pas kwetsbaar worden nadat ze zijn uitgekomen. Of je vlooien met succes bestrijdt is vooral afhankelijk van: A. Levensstadia (volgroeide vlooien, bevruchte vlooien, eitjes en/of nymfen) | B. Hoeveelheid vlooien | Werkzame stof in vlooienspray | D. Eventuele resistentie. Al met al komt er een heleboel geluk bij kijken, want als 1 (drachtige) volwassen vlo het overleeft, kun je na een tijdje opnieuw met een vlooienplaag komen te zitten. Dat maakt het hebben van vlooien in huis ook zo verschrikkelijk. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, schakel dan een professionele vlooienbestrijder c.q. vlooienbestrijdingsdienst in die garantie hanteert. Ik ben bekend met situaties waarin mensen tevergeefs 10 verschillende merken anti-vlooienmiddelen (spuitbussen, sprays, verstuivers, poeders etc.) proberen en vervolgens alsnog een bedrijf moeten laten komen. :(
Wij hebben drie katten die ieder jaar rond deze tijd vol vlooien binnen komen. Dus dan tweemaal per dag met het vlooienkammetje en iedere dag het hele huis stofzuigen. Wij gebruiken steeds wisselende merken pipetjes om resistentie te voorkomen. Ook worden de slaapplekken ingespoten met Bob Martin vlooienspray. Wat echter heel belangrijk is, is om naast stofzuigen ook ieder dag het huis met de stoommop of stoomreiniger te behandelen. Als je dieren in huis hebt, is zo’n apparaat echt onmisbaar. Omdat ik dit alle jaren door consequent doe vermoed ik dat ik daarom nog nooit een vlooienplaag gehad heb.
Beste Paul, Ik kwam jouw antwoord op een vraag van iemand op dit forum tegen, het lijkt er bij mij akelig veel op dat ik beten heb van een mijt of jaah ik weet niet wat het is… Maar, ik heb sinds kort een kitten en die heb ik behandeld met vlooienspul en ’t huis wel tig keer overhoop gehad en goed schoongemaakt, en dat doe ik nu nog steeds. Maar nu ben ik van de vlooien af en ontdekte pas geleden kleine steekjes. Maar niet alleen op de plekken die beschut zijn, maar gewoon over mijn hele lijf. Ik voel vaak (momenteel de hele dag) gekriebel, steekjes of bijten en voel de beestjes gewoon vastzitten. En als ik ze weg wil halen met mijn scherpe nagels, laten ze ook nog eens bijna niet los. Ik maak me zorgen over wat dat kan zijn, heb alles al een paar keer gewassen ook, maar wat ik ook doe, ik voel ze gewoon (ook zonder kleren) op me vallen of springen. Als ik me kleren aandoe, voel ik ze gewoon kriebelen en steken Ik ben ten einde raad, ik hoop dat jij misschien advies hebt… I kan nergens in huis komen waar ik niks voel en doe er alles aan om ze te bestrijden. Maar ik weet niet met wat ik nog kan doen, want vlooienspul helpt niet. En goed alles stofzuigen zoals het moet, dus randjes kiertjes en de rest allemaal… Het lijkt wel een cirkel die niet ophoud en word er gek van en voel me in me eigen huis heel vies en onveilig… Durf niet te gaan zitten of kleren aan te doen, sta liefst 24 uur onder de douche en zelfs dan gaan ze niet weg… Hoop dat jij of misschien iemand anders goeie raad heeft… Thnx Wendy
Beste Wendy, Ik zou eerlijk gezegd niet weten om welke parasiet het hier zou kunnen gaan… Het zou in theorie bedwants of bloedmijt kunnen zijn, maar ik heb nog nooit gehoord of gelezen dat ze een plaag door je hele huis kunnen vormen. Weet je zeker dat het om beestjes gaat? Kun je ze met het blote oog zien? En zo ja, kun je ze beschrijven? Anders zou het ook een vorm van contactallergie o.i.d. kunnen zijn. Aangezien je leven door de (vlooien?) lijkt te worden beheerst, lijkt het me niet zo gek om contact op te nemen met je huisarts. Laat hem/haar de beten zien, wellicht dat je zodoende de onderliggende oorzaak kunt achterhalen. Heel veel sterkte ermee! Groeten, Paul
Hallo, Vorige week vertelde een collega dat ze op de etage onder ons vlooien hadden. Ik deed er lacherig over, maar vanmorgen werd ik wakker met allemaal kleine bultjes verdeeld op mijn lijf… wel in groepjes. Nu heb ik sterk het idee dat het vlooienbeten zijn…
Daar lijkt het inderdaad wel op. :(
Het lijkt wel of de vlooien liever mij en de kinderen hebben dan onze (binnen)katten. Ze zitten in de slaapkamers, maar de katten komen niet boven. Ik zit van onder tot boven onder de bulten en word gek van de jeuk. We worden letterlijk besprongen door vlooien. De katten zijn behandeld met Jean Peau Vloweg Shampoo en hebben een Seresto teken- en vlooienband om (loeiduur, maar moeten heel goed zijn). Maar hoe behandel ik mijzelf en de kinderen?
Hoi Marian, Met die vraag zit ik dus ook. Wij laten de dieren ook niet boven…
Wij hebben redelijk veel huisdieren, maar volgens mij heb ik meer last van vlooienbeten dan de dieren zelf! M’n enkels en benen zitten onder! En ik durf geen korte broek meer aan. Ik vang er regelmatig een en dan laat ik hem verzuipen in een beker water. Ik durf niet te gaan slapen omdat ik weet dat ik dan weer meer bulten erbij heb en meer jeuk. Op de bank kan ik nog wel zitten, maar in m’n kamer zitten er volgens mij veel. Wat helpt er om op je te smeren of neer te zetten tegen vlooien. Ik heb zelf geen vlooienmiddeltjes of zo in huis, behalve voor de dieren (hond en katten). Ik word knettergek van al die jeuk, dus ik hoop dat iemand tips heeft!
Sedert een dagje tuinieren zit ik met enkele rode vlekjes op mijn bovenbil, in lies en op mijn buik, alles samen zo’n 9 stuks. Die jeuken enorm en zijn zo een 5mm groot en in het midden een rood puntje. De dag erna kwamen er nog een 3-tal bij, wel kleiner en zonder puntje te zien… Wat zou dit zijn? We hebben honden, maar die worden maandelijks behandeld en zie ze zelden krabben… Bedwantsen, zijn dat grote zichtbare diertjes, en moesten die in bed zitten?
Beste Valerieke, Ja; bedwantsen zijn kleine beestjes (tot 5 millimeter lang) die zich voornamelijk in oudere matrassen schuilhouden, maar sowieso in en rondom je bed. Als je echter tijdens het tuinieren bultjes oploopt die lijken op vlooienbeten, dan heb je waarschijnlijk te maken met larven van de oogstmijt. Oogstmijten zijn 2 tot 5 mm lang en staan ook wel bekend als ‘geluksspinnetjes’, omdat ze vanwege hun 8 pootjes op minuscule spinnetjes lijken. Volwassen oogstmijten oftewel fluweelmijten zijn geel tot rood van kleur en doen niks, maar als de lente aanbreekt leggen ze eitjes in je tuinaarde, waar oogstmijtlarven oftewel fluweelmijtlarven uit komen. Deze larven worden ook wel ‘chiggers’ genoemd. Chiggers hebben slechts zes pootjes en zijn 0,2 tot 0,3 millimeter lang. Chiggers zuigen bloed; ze hebben éénmalig een bloedmaaltijd van een dier of mens nodig. De oogstmijtlarven zoeken een beschutte plek (lies, oksels, knieholten, broekband, sok-elastiek etc.), bijten zich in je vast en zuigen zich in enkele dagen vol. Meestal komt de jeuk pas na zo’n 3 tot 6 uur opzetten, waardoor de oogstmijtbeten worden ontdekt. Doordat mensen zich echter krabben en wassen, worden chiggers veelal vroegtijdig verwijderd, waarna ze doodgaan. Als beten van chiggers oftewel oogstmijtlarven een hevig jeukende huiduitslag veroorzaakt, spreekt men ook wel van triombidiosis, trombiculiasis of trombiculosis. Soms kun je de minuscule larve zelfs nog in het centrum van de bult zien zitten. Het kan tot 10 dagen duren voordat het lichaam een mijtenbeet volledig heeft opgeruimd. Behandeling bestaat uit douchen, baden, boenen met zeep, achtergebleven larven verwijderen, afdeppen met desinfectie-alcohol en bij een allergische reactie eventueel antihistamine gebruiken. Naast oogstmijten zijn er de volgende onderorden mijtsoorten en mijt-achtigen die bultjes of andere klachten kunnen veroorzaken: schurftmijt, huisstofmijt, oormijt, haarfollikelmijt, spint en teken. Hopelijk heb je iets aan deze info. Groeten, Paul
Kan iemand mij helpen? Rentokil is nu 2x geweest om te spuiten en ik heb zelf ook menig aantal bussen leeggespoten door het hele huis, van de goedkope huismerken tot aan dure bussen bij de dierenarts, o.a. Virbac die ook eitjes en larven zouden doden. De enige die doodging was ik onderhand… Het probleem is dus erg hardnekkig en ik baal echt als een stekker… En dat alleen maar door 3 weken van huis te zijn geweest en geen dier in huis. Behalve ineens talloze vlooien… Volgens Rentokil gekomen door een vogelnest wat op de vliering terecht is gekomen nadat ik een nieuwe cv ketel heb gekregen. Ook met koude temperatuur zouden ze inactief worden zegt men. Nou vergeet het maar, die van mij zijn hyperactief! Kachel staat bewust niet aan in huis om het zo koud mogelijk te houden. Momenteel verblijf ik overdag elders na het werk en kom ik vlak voor slapengaan pas thuis, puur om de vlooieninvasie te ontwijken (zit voornamelijk in woonkamer). Gek genoeg heb ik in de woonkamer plavuizen tegels. Op de vliering en slaapkamer en overloop heb ik laminaat en op de trap vloerbedekking. Daar heb de vlooien weg gekregen en sindsdien ook nooit geen vlo meer gezien (terwijl ze eerst met bosjes tegelijk op me sprongen). Het probleem zit alleen nog in de woonkamer en ik krijg ze echt met geen enkele mogelijkheid weg! En dat terwijl er niet eens vloerbedekking of laminaat ligt, dus eitjes en larven kunnen nergens weg c.q. onder kruipen! Ra ra ra…? Dinsdag komt er een ander bedrijf spuiten, maar ik vraag me af of het ooit nog helpt… Rentokil zei na 2x spuiten dat ik het beste alles wat in de woonkamer staat kan weggooien en opnieuw kan aanschaffen. Maar het ergste is dat dat onderhand mijn “hele leven” is wat daar staat en ik dat echt niet weg ga gooien voor een invasie van doorgedraaide, irritante rotvlooien… Als iemand tips heeft lees ik die graag! Tips van vlooienband in stofzuiger, water met afwasmiddel en waxinelichtje, vloer met azijn boenen etc. etc. etc. heb ik al geprobeerd, evenals de meeste spuitbussen van diverse merken… Ook spuiten met combi van citronella en tea tree olie heeft niet geholpen. Zie graag jullie reactie tegemoet, dank je wel…
Uit huis gaan na je werk is juist niet goed. Door in huis van alles te ondernemen, komen de eitjes (larven) tot leven, waardoor ze de kans krijgen om dood te gaan. Dus flink veel stampen, stofzuigen enz. Mijn moeder heeft dit probleem al 9 maanden, en is nog steeds niet helemaal vanaf. In de kleding zitten nog steeds neten, hoewel nog maar heel weinig. Ook bij haar is Rentokil geweest, twee keer zelfs, helaas zonder resultaat. Daardoor is het helemaal uit de hand gelopen. Er is nu iemand van een ander bedrijf geweest, twee keer, en nu is bijna alles weg. Die geven ook de garantie dat het na hun behandeling ook echt weg is. Als je dit bedrijf wilt contacten, mail me dan even: noort.marieke[at]gmail.com. Heel veel succes ermee!
Hallo Mirelsje, Vervelend is dat geweest voor jou. Hoop in ieder geval dat het verleden tijd is nu! Mijn dochter zit momenteel met net zo’n probleem! Van alles gedaan en nog steeds aan het doen, echter zij wordt gebeten door “iets”… Een vlo of… Ik zat naast haar en zij voelt dat ze gebeten wordt, ik kijk meteen, maar zie niets. Ra, ra, wat is dat? Heb jij misschien nog tips voor haar?
ik woon nu 3 jaar samen met mijn vriend die twee grote windhonden heeft. We behandelen de honden tegen vlooien en teken, maar een van de honden kun je niet behandelen omdat hij dan raar uit de hoek komt. Ik sta vol met beten, elke zomer opnieuw, zekers op mijn benen. Die zien er al lelijk uit van mijn spatdaders en zo, dus ik draag meestal een lange broek, maar moet hem uitdoen om een bad te nemen. Ik ben een zeer proper persoon, stofzuig elke dag tot soms 3 maal per dag… Ik lees dat je kleren moet wassen op 60 a 70 graden, maar de meeste kleren mag je maar op 40 wassen. Ik ben dit alles zo moe en beu, die verdomde vlooien, sorry voor de uitspraak. Je kan zeggen doe de honden weg, maar ze zijn hier al 7 jaar en zijn als kinders voor mijn echtgenoot. Ik woon in bosgebied, zeer afgezonderd en zij dienen ook nog eens als waakhonden, dus zonder ze kan je hier niet wonen; anders te veel inbraken… En ’t is ons eigendom, dus kunnen we ook zomaar niet verkopen. Groetjes, Linda
Let alsjeblieft heel erg op als je een collie of aanverwante (zoals een sheltie) in huis hebt of een witte herder. Die kunnen doodgaan aan bepaalde medicamenten, waaronder ook vlooienmiddelen. Vraag GOED bij een dierenarts na welk middel veilig is. Stronghold is dat feitelijk niet, maar soms ontkom je er niet aan. Kijk ook op de pagina’s van de diverse rasverenigingen of jouw hond het MDR1-gen-defect kan hebben. En pas heel, heel erg op wat je je hond opdoet of geeft en wat je binnenshuis gebruikt.
Ik heb geen huisdieren en geen vlooien in huis, maar wel in mijn grote tuin. Altijd als ik in de tuin werk, voel ik de vlooien vrij snel bijten. Ook gewoon wandelen kan bij mij al vlooien opleveren. Meestal kleed ik me uit op een wit laken en vind tussen mijn kleren de boosdoener. Ik spuit mijn broekspijpen in met een anti vlooien middel. Maar ik kan toch niet elke dag die middelen gebruiken? Is er iets te doen aan de tuin? Bepaalde plantjes of zo?
Vlooien kunnen niet zomaar overleven in een tuin, dus ik verwacht dat het hier om andere parasitaire beestjes gaat. Misschien wantsen, mijten, teken of luizen. Of steekvliegjes of steekmugjes?
Hier ook teruggekomen van vakantie met een welkomstcomité van vlooien. Hebben het huis ingespoten met twee bussen (vorige week zondag) en de katten behandeld. Eerst met een pipetje van exil dat de vlooien castreert, maar later bij de dierenarts Advantix gehaald dat ze binnen 48 uur doodt. Nu geen vlooien meer gezien bij de katten. Toen we vier dagen na het gebruiken van de omgevingsspray (BOLFO) gingen stofzuigen, zag ik de larven gewoon op ons stoffen bank kruipen. Ieuw! Ik durf dus niet meer op die bank te zitten (kussens mogen niet in de wasmachine). Nu vind alles vies voelen en voel me niet prettig in mijn huis. We hebben de stofzuigzak nu uit de stofzuiger gehaald en in een plastic zak buiten neergelegd, want om telkens na één keer je zak weg te gooien, wordt wel erg prijzig. Zeker als je twee keer per dag stofzuigt. Heb namelijk ook weleens begrepen dat als je stukjes vlooienband in je stofzuigerzaak doet, je de gif over je huis verspreidt bij het stofzuigen. Waarom lopen die larven nog op mijn bank als ik die omgevingsspray heb gebruikt en hoe lang moet ik die stofzuigerzak buiten bewaren? Moet ik de katten nu wel of niet op de slaapkamers laten komen (ze komen i.i.g. nooit op de kinderkamers, maar wie weet die vlooien nu wel)? Ik weet het niet meer. Vind het vies om op mijn meubels te zitten en voel me niet fijn in mijn eigen huis… :-(
Oh ja… Ik heb drie binnenkatten en dit is de eerste keer in 11 jaar dat ik een vlo bij ze heb ontdekt. Ook ik zag na de eerste behandeling (die ze onvruchtbaar zou moeten maken) na twee dagen de eitjes en poepjes van ze af vliegen. Ben zo benauwd dat al die eitjes en larfjes zich tot vlooien ontwikkelen… Ieuw!
Beste allemaal, Wat een herkenning hier allemaal! Terwijl ik er voorheen nooit vanaf wist dat een vlooienplaag zo erg kon zijn. Mijn moeder heeft inmiddels 6 maanden vlooien in huis, geen huisdieren in huis en altijd super schoon. Nu zijn we er bijna vanaf. Drie weken geleden voor het laatst iemand geweest om te spuiten, maar mijn moeder wordt nog steeds geprikt. Geen echte beten, maar lijkt meer op prikken, misschien van de neten? Die zouden nu toch ook dood moeten gaan… Mijn moeders huid is helemaal geïrriteerd door alle middelen die gebruikt zijn en de azijn waarmee steeds gewassen is. Zou het ook kunnen dat die prikjes en de jeuk van binnenuit komen? En wat kun je het beste aan de jeuk doen? Iemand die nog ideeën heeft? Sterkte allemaal met de hel die vlooien heet!
Pfff… Hier ook te maken met een vlooienplaag, denk ik. Inderdaad, ook ik zie ze lopen op mijn kat. Heb al een pipetje geprobeerd, maar ze lopen nog steeds op het arme beestje. Ook liggen er vlooieneitjes in huis. Alles opgezogen en snel de zak weggegooid, maar op mijn kat zitten ze nog steeds. En als die ergens ligt te slapen, liggen er weer allemaal witte korreltjes (denk eitjes) of misschien ook wel restjes van kattenbakgrit, ik heb geen idee. Hoe kom ik van die #$%@-beesten af?
Sinds afgelopen vrijdag hebben we helaas geen katten meer, maar wel een vlooienplaag. Wie weet hoe ik hier vanaf kan komen? Mijn zoon wordt helemaal lek gebeten. Ben al bezig met alles schoonmaken, maar ik krijg ze nog niet uit de bank en uit de vloerbedekking die op de trap ligt. Ook op de kamer waar de katten sliepen, springen ze nog vrolijk rond. Wie heeft er tips? Groetjes, Angelique
Hallo, Sinds een paar dagen schijnt mijn woonkamer vlooien te hebben. Heb er in 4 dagen iets van 10 kunnen vangen. In het begin waren ze volgens mij kleiner dan gisteren. Ik heb zelf 2 ratten als huisdieren en heb op hun niks gevonden. Ik heb laminaat (en alleen een klein stuk vloerbedekking onder de rattenkooi) en ben zelf volgens mij nog niet gebeten (tip: stop je broek in je sokken!). Ik zou niet weten van wie ik de vlooien gekregen heb. Moet ik nu als een spast elke dag 2 tot 3 keer stofzuigen en mijn hele huis met azijn afnemen? Zou niet weten waar ik moet zoeken naar eitjes/larven. Azijn bij de was doen klinkt als een goed idee. Ik lees dus dat ze in de plinten en zo gaan zitten… maar die zijn niet allemaal even bereikbaar met de stofzuiger (bijv. achter kasten). Als verdere tip las ik dat een stukje vlooienband in de stofzuiger (heb zelf geen stofzakken maar een Dyson met stofbak) en vuilnisbak ook zou helpen met de vlooien doden. Moet ik dus nu dure spuitbussen gaan kopen als ik niet eens weet waar ik moet sprayen? En wat moet ik met wasgoed doen? Ik wil niet langer de hele dag paranoïde de vloer af lopen zoeken met een zaklamp. Kan al niet slapen van het zoeken naar oplossingen. Hoe lang moet je doorgaan met elke dag vaker stofzuigen? En de keuken en andere ruimtes? Moet ik de voordeurmat sprayen/weggooien?
Al 2 dagen geen vlooien gevonden. Zijn vrouwtjesvlooien dikker dan mannetjes? Ik blaas trouwens op de stipjes op de vloer. Als het vlooien zijn, gaan ze raar springen. Dan plet ik ze met een plat dekseltje van een potje, vang ze in het potje en verbrand ze met een aansteker. Dan weet ik zeker dat ze niet terugkomen. Wacht nog op antwoord van Paul. Goede site trouwens heren en dames… Kan ik ook ergens sponsoren (gironummer?)?
Dat je geen vlooien vindt is een geweldig teken! Waar je echter vooral ook op moet letten is of er (binnenkort of over een tijdje) geen nieuwe vlooienbeten bijkomen, want er kunnen nog altijd poppen, eitjes en larven zijn achtergebleven die zich nog zullen gaan ontwikkelen tot nieuwe, volwassen vlooien. Ja, de vrouwtjes zijn groter dan de mannetjes, maar omdat vlooien zo klein zijn, kun je iedere vlo maar beter direct dooddrukken (voordat ie ontsnapt) en je later pas zorgen maken over het geslacht. :P Hoe vaker en grondiger je stofzuigt, hoe beter. Of je spuitbussen moet aanschaffen is sterk afhankelijk van de exacte situatie. De ervaring leert bovendien dat vlooien steeds vaker resistent zijn voor vlooienbestrijdingsmiddelen. Bedankt trouwens voor je compliment wat betreft de website; druk mee bezig. :D Extreem aardig gebaar van je, maar sponsoring doe ik liever niet; juist ook omdat ik geen medische achtergrond heb en dit een interesse/hobby voor mij is. Kortom: ik doe dit graag gratis en het vrijblijvende aspect maakt het nou juist zo leuk. :)
Hoi, Eén vraagje nog. Hoe dood ik de vlooien in de stofzuigerbak? Zodat ze me niet bespringen als ik de stofbak leeggooi in de vuilnisbak.
Hoi Brrrt, Als je nog steeds last hebt van vlooien, is het raadzaam om dagelijks te stofzuigen; ik zou het ook nog een tijdje doen voor de zekerheid, want met stofzuigen verwijder je een deel van de eitjes, larven en poppen. Als poppen in je stofzuigerzak uitkomen heb je inderdaad een probleem. De handigste manier om looien in je stofzuiger onschadelijk te maken is is dagelijks de stofzuigerzak te verwisselen. Maar heb je een zakloze stofzuiger, dan lukt dat natuurlijk niet. :( Wat je zou kunnen proberen is een (stuk) vlooienband in de bak van de stofzuiger doen, maar het kan zijn dat vlooien hiervoor resistent zijn (afhankelijk van de vlo en de werkzame stof in de vlooienband). Een andere methode om te voorkomen dat uitgekomen vlooien de stofzuiger uit marcheren weet ik zo 1-2-3 niet. Misschien een stofzuiger met zak aanschaffen? Groeten, Paul
In de Dyson stofzuigerbak doe ik momenteel keukenrolvellen die ik aardig nat heb gemaakt met azijn. Na het stofzuigen gooi ik die weg en spoel de bak uit. Hoop dat dit bijdraagt tot vermindering van de “vlooien”.
Hallo allemaal, Het beste wat je kan gebruiken is zout met water. Smeer je lichaam helemaal in met zout en water, en alle bultjes en plekjes zijn dan weg. Maar doe dit wel regelmatig. Als je een hond hebt, neem hem maar lekker meer naar de zee; even lekker het water in en alle vlooien zijn binnen een uur dood.
Ik heb jouw tip geprobeerd, water met zowel met gewoon keukenzout, alsmede grof zout, zeezout en kruidenzout maar geen van allen hielpen. Het deed juist zeer op de open plekken van het krabben. Enige wat het doet is het waarschijnlijk wat ontsmetten door het zout maar voor de rest heeft het niks geholpen… Zelfs de middeltjes van Kruidvat, “na de beet-pen”, en talloze andere smeersels (nestocyl etc.) helpen ook niet.
Hallo, Allereerst wil ik even kwijt dat ik echt blij ben dat ik niet de enige ben die moeite heeft om van een vlooienplaag af te komen. Ben inmiddels over de “schaamte” heen. Misschien wordt het tijd dat het uit de taboesfeer gehaald wordt? Ik heb er dus ook al langer last van en al van allerlei middelen en dingen geprobeerd, helaas zonder succes. Ik ben ondertussen helemaal gek van alle fabeltjes over hoe ervan af te komen, en de slechte info die je vaak bij dierenwinkels en van dierenartsen krijgt. Ik ben een week geleden begonnen met een nieuwe tegenaanval en heb alles “volgens het boekje” gedaan. Inmiddels een stuk minder vlooien. Ook kam ik mijn diertjes iedere dag grondig en stofzuigen doe ik om de dag. Mij is geadviseerd om dit proces de komende twee maanden te herhalen. Om te checken of het minder wordt zet ik een diep bord met water en een scheutje olie op favoriete plekjes van vlooien neer. Ben tevreden dat het minder wordt, maar wel moe dat er zoveel tijd en vooral geld in gaat zitten, vaak aan middelen die niet werken (zoals Frontline). Ik weet ondertussen niet meer wat ik moet gebruiken, aangezien het niet lang werkt. Meestal haal ik iedere maand een ander middel, geen idee of het helpt of goed is. Wordt tijd dat ze iets vinden wat echt werkt…
Beste Kiara, Het probleem van vlooienbestrijdingsmiddelen is dat vlooien er resistent voor worden. Ze passen zich van generatie op generatie aan op genetisch niveau, waardoor middelen die ooit effectief waren (zoals Stronghold) niet langer werkzaam zijn. Ik heb inmiddels heel veel informatie van ervaringsdeskundigen, ongediertebestrijders en andere derden mogen ontvangen en selamectine blijkt momenteel veruit het meest efficiente vlooienbestridjingsmiddel te zijn wat er momenteel verkrijgbaar is. Totdat vlooien ook hiervoor een zekere resistentie hebben opgebouwd… In dit artikel kun je meer lezen over selamectine t.b.v. vlooienbestrijding. Groeten, succes & sterkte, Paul
Al meer dan 1 jaar heb ik ALLES geprobeerd te hebben, zowel zelf met alle middelen die je maar kan bedenken, als gezondheidsdienst, huidarts, bloedonderzoek enzovoort. ZONDER ENIG RESULTAAT! In huis wordt alles vernietigd, mijn zoon en ik hebben verschrikkelijk last van slijm en ikzelf word constant gebeten door ONZICHTBARE griezels. Na een hele dag jeuk gehad te hebben, krijg ik een heel klein bruin puntje (lijkt een korstje) op die plaats dat ik automatisch wil weg krabben. Het begint dan zo hevig te bloeden dat ik een aantal tissues nodig heb, waarmee ik, na lang deppen, het bloed weg krijg. Ik ben er helemaal kapot van, vooral ook omdat ik lelijke (soms meer dan een halve centimeter grote) littekens overhoud die niet meer weggaan. Ik ben nu al bang voor de zomer omdat ik niet meer toonbaar ben. Ik word tot nog toe door niemand geholpen, daar niemand het kent, blijkbaar! PLEASE HELP ME!!! Wat in godsnaam kan dit zijn!?
Ik heb deze verschijnselen ook gehad na een reis, inclusief bloedinkjes en littekens. Ik heb een schurftbehandeling gehad en was er daarna vanaf.
Nou, ik ben al 5 jaar bezig met vlooienbeten. Dan heb ik soms zeker een halfjaar nergens last van, en dan begint het weer van voor af aan. Op de gekste plaatsen word ik gestoken: buik, rug, billen, benen… Er is al 2x iemand van Roteb geweest de afgelopen jaren om alles in te spuiten, alles gewassen en naar de stomerij. Zoek me gek, maar kan niks vinden. Word er helemaal gek van!
Ik ben zelf ook een magneet voor vlooien… Ergens op een Engelse site las ik dat je vitamine B12 kunt proberen. Ik moet zeggen dat ik een stuk minder gebeten wordt sinds ik B12 slik; gewoon de goedkoopste bij de drogist. Tegen de jeuk gebruik ik weleens mentholpoeder. O ja, bij mezelf kan ik een vlooienbeet makkelijk herkennen. Een muggenbult is groter en jeukt. Een vlooienbeet is veel kleiner, maar jeukt wel 3x zo erg als een muggenbult!
Inmiddels hebben we een ongediertebestrijdingsbedrijf ingehuurd dat ons hele huis komt ontsmetten. Ik ben het meer dan zat! Er werd wel getwijfeld of het vlooien waren, want volgens deze mensen zitten ze meestal alleen op je onderbenen en worden alle huisgenoten gestoken terwijl ik dus alleen het haasje ben en mijn man niet… Enfin, ik denk toch echt dat het vlooien zijn, we wachten af hoe het over 6-8 weken is.
Anne-marie, ik heb hetzelfde probleem: niemand in huis heeft last, en er zijn geen dieren, maar ik word wel gebeten. Heb er al een jaar last van. Heb jij een oplossing gevonden?
Beste Tanja, Weet je wel zeker dat het om vlooien gaat? De algemene consensus is namelijk dat veelvoorkomende vlooien zoals hondenvlooien, kattenvlooien, ‘gewone’ vogelvlooien en kippenvlooien slechts voor beperkte tijd van mensenbloed kunnen leven. Heb je niet te maken met wantsen of mijten? Groeten & sterkte, Paul
Hier ook een totaal moedeloos geworden slachoffer. Al maanden zijn we bezig met het uitroeien van (naar ons idee) vlooien. Het erge is: we hebben er nog nooit 1 gezien. We hebben zelfs bouwlampen van 800 watt in huis gehad, maar zagen niets lopen/springen. We hebben hele nachten bakjes met afwasmiddel/water/waxinelichtje op diverse plaatsen in huis gezet ’s nachts… Niets te zien…. Het probleem is dat IK geprikt word, mijn man niet. Wij hebben twee honden die elke maand keurig ontvlooid worden met pipetjes en voor zover ik kan zien geen vlooien hebben (vlooienkam gekocht, maar geen poepjes of wat dan ook te zien). We hebben al talloze Flee Frea spuitbussen door het hele huis heen gespoten, we stofzuigen om de dag met de grootste zuigkracht, zelfs op onze knieën gaan we door het huis om alle naden etc. te zuigen. Maar ik ben ten einde raad, ik word dagelijks wel een paar keer geprikt (geen massale aanvallen overigens). Ze zitten in mijn nek, op mijn benen, borststreek, overal. Zelfs op mijn werk word ik geprikt, dus ik vraag me ook af of ik ze mee kan nemen in mijn kleding. Als ik een kledingstuk na een langere tijd weer aandoe, is het weer erger. Je zou bijna denken dat ze (eitjes? Vlooien?) achterblijven in m’n kleding(kast). Bedwantsen zijn het niet, de beetjes zijn klein en rood met een papeltje/bijtje in het midden en ze jeuken verschrikkelijk, een paar minuten lang. Om GEK van te worden, mijn hele leven bestaat momenteel uit het bestrijden/opsporen van vlooien. Vooral mijn kledingkast baart me zorgen, want ik kan wel een bestrijdingsbedrijf bellen, maar die gaan vast niet al mijn jurkjes, colbertjes etc. etc. etc. inspuiten. En alles wassen heeft weinig zin omdat de meeste kleren niet heter dan op 40 graden gewassen kunnen worden. Ik weet het echt niet meer…… :(
Ik kom net terug uit het buitenland en blijk onder de vlooienbeten te zitten. Vandaag naar de huisarts geweest om een kuurtje te krijgen tegen de jeuk. Maar nu weet ik niet of ik die vlooien bij me draag of dat ze via m’n koffer mee zijn gekomen. Beetje frustrerend. Wat kan ik het beste doen? Het laatste wat ik wil is een vlooienplaag in huis. Ik heb overigens geen huisdieren. Wie kan mij helpen? Dank! Groet, Anne
Hoi, Ik heb hier nu heel de site gelezen en verschillende keren de vraag gezien: Wat kan ik tegen de jeuk doen of om te voorkomen dat je als je op de bank zit dat je gebeten wordt, maar ik vind hier ook nergens een antwoord. Ik ben namelijk ook al maanden bezig om vlooien te bestrijden, maar ik word panisch van de jeuk. En dat telkens als ik op de bank ga zitten of aan de pc zit, dan voel ik ze steeds op me springen. Dus nu mijn vraag: zijn er afstotende/afweer middelen voor de mens? Alvast bedankt! Groetjes, Roxanne
Beste Roxanne, Wat je kunt doen is DEET gebruiken op je huid. De vlooien zullen door dit neurotoxische gif ter plekke dood neervallen als ze in aanraking komen met je behandelde huid. In Nederland wordt alleen laag-geconcentreerde DEET verkocht en dit is niet altijd sterk genoeg voor vlooien, maar in het buitenland vind je ook nog weleens hoog-geconcentreerde DEET. Ik ben overigens geen fan van DEET omdat het behoorlijk toxisch is, ook voor mensen, maar als puntje bij paaltje komt, smeer ik liever gif op mijn lijf dan dat ik lek wordt geprikt door dat smerige ongedierte. Hopelijk heb je hier wat aan. Succes ermee!
Ik heb ook goede ervaring met verdunde tea tree olie! Een paar druppels in sesamolie bijv en je daarmee insmeren.
Jessica, voor je huis kun je het beste Exil Flea Free gebruiken. Let op dat het zowel eitjes, larven als vlooien doodt! Voor onze huisdieren gebruik ik pipetjes van Advantage.
Hoi, Jullie praten over Pfizer Stronghold. Ik wil dit wel gebruiken om mijn huis vlo-vrij te krijgen en mijn hond, maar zie alleen verpakking met pipet en niet een bus waar je je hele huis mee kan doen. Waar kan ik dat krijgen? De hond krabt bijna niet meer, maar ik zie dat mijn zoontje nog wel wordt gebeten. Moet dus weer alles schoonmaken en zou graag Pfizer Stronghold in huis willen gebruiken. Groetjes, Jessica
Hallo allemaal, Ik had een poesje van 4 maanden oud. Het poesje was niet helemaal in orde en is dus nu jammer genoeg mijn huis uit. Dit is al meer dan 4 weken geleden. Ik ben, dat mag u weten, de wanhoop nabij. Mijn hele huis zit vol met vlooien en ze bijten continu. Mijn hele lichaam is kapot, want ik krab mezelf helemaal open, zo’n erge reactie heb ik op die kattenvlooien. Ik ben nu 4 weken verder, heb reeds 12 bussen HG gespoten. Heb zelfs alle vloerbedekking weggedaan, want ben aan het verhuizen. Al mijn spullen staan nog in mijn oude huis, durf ze niet over te brengen naar mijn nieuwe huis. U begrijpt wel waarom. Afgelopen zaterdag eerst de betonnen vloer met de hand gestofzuigd. Beetje bij beetje de vloer en vooral de hoeken en onder de plinten gespoten. Nu, 48 uur later, kom ik in mijn oude huis om te kijken. Nou, ik dacht dat ik gek werd. Ze sprongen vrolijk om mij heen. Ik ben niet zielig, maar ik word een beetje paranoia. Wie helpt mij? Bij voorbaat dank. P.S. Kan je echt open plekken krijgen van een kattenvlo?
Nou, ik ben nu ook de pineut na 20 jaar katten. De katten zijn altijd ontvlooid en hebben dus nergens last van. Ik heb ze nagekeken, maar geen vlo te bekennen. Ikzelf zit onder de beten, eigenlijk vooral mijn bovenlichaam. Ze bijten me ook voornamelijk ’s nachts in bed. Ik heb gespoten, zag toen twee dagen later allemaal dode vlooien in een hoekje liggen. Al mijn beddengoed heet gewassen, maar kleding kan dus niet op 60 graden. Ik begrijp dus dat die in een vuilniszak moeten. Heeft iemand er ervaring mee dat dit werkt? Het rare is dat ik er nooit een zie lopen. Bij mij in huis is alles wit, ook de vloer en het beddengoed. Kan het zijn dat ze in het matras zitten of in een kussen? Hoe kan het dat ze bij mij alleen ’s nachts actief zijn? Kun je je matras en kussen ook inspuiten met gif of is dat af te raden? Wat is de volgorde waar iemand het over had m.b.t. tot schoonmaken? Wanneer het kouder wordt, heb je er dan minder last van? Ik ben bang dat dit maanden gaat duren… Alvast hartelijk bedankt voor jullie reacties!
Beste Isa, Jouw verhaal doet me veeleer denken aan bedwantsen dan aan vlooien. Bedwantsen zijn kleine parasieten die zich voornamelijk schuilhouden in matras, kussen en boxspring. Het is namelijk heel vreemd dat je alleen ’s nachts in bed wordt gebeten en dat je katten nergens last van lijken te hebben. Als het om bedwantsen gaat kun je het beste een professioneel verdelgingsbedrijf inschakelen om je slaapkamer te desinfecteren en met name je matras door en door te verhitten tot boven de 65 graden Celsius. Heel veel sterkte ermee!
Beste Paul, Hartelijk bedankt voor je reactie. Ik heb mijn hele bed uit elkaar gehaald, maar geen bedwants te zien. Ik dacht dat ik vorige week na het spuiten dode vlooien had gevonden, maar deze beestjes hadden vleugels en kunnen dus geen vlooien zijn. Ik ben nu net voor het eerst ook overdag gebeten, in de binnenkant van mijn elleboog, terwijl ik twee lagen kleding aanhad. Ik heb geen beten in mijn enkels alleen aan de binnenkant van mijn knie. Er zit een rood puntje op, dus het komt meer overeen met een vlooienbeet dan een bedwants. Echter, geen vlo te bekennen, niet op mijn huisdieren en ook niet op de vloer of in bed. Het is me echt een raadsel wat het kan zijn, als ik er niet achter komt dan zit er niets anders op dan een bestrijdingsbedrijf in te schakelen ben ik bang. Mocht jij of iemand nog een idee hebben wat het zou kunnen zijn dan hou ik mij zeer aanbevolen.
Beste Isa, Ik zou je willen aanraden om de lokmethode uit te proberen met een schaaltje water waar olie op drijft met een brandende kaars in het midden. Het zal (naar alle waarschijnlijkheid) niet volstaan om van de plaag af te geraken, maar als je iets vangt, weet je in ieder geval wel met welke parasiet je te maken hebt.
Beste Paul, Bedankt voor je advies. Ik heb een nacht met de lokmethode uitgeprobeerd, maar helaas niets “gevangen”. Een paar dagen later vond ik ’s nachts eindelijk iets dat op een vlo leek. Ik heb hem in glas water gedaan en goed bekeken en het is inderdaad een vlo. Dus in elk geval weet ik nu om welke parasiet het gaat. Ik dacht dat ik hem dood had gemaakt, hij lag levenloos op mijn matras. Hij was kennelijk alleen buitenwesten, want na drie dagen in een glas water beweegt hij nog steeds. Ik zie nog steeds nergens in huis andere vlooien maar ik word nu ook overdag gebeten. Ik ben bang dat ze in mijn kleding zitten, inmiddels heb ik alles in plastic verpakt en weer alles gewassen op 60 graden. Maar ik vrees dat met alle plinten in kieren in huis ik geen andere keus heb om een bestrijdingsbedrijf in te schakelen. Ik heb ook het gevoel dat ze buiten in de tuin zitten, want ik werd bij het onkruid wieden vandaag ook gebeten. Kan het zijn dat de katten in de aarde rollen en zo de vlooien mee naar binnen nemen en dat de vlooien mij maar bijten doordat de katten behandeld zijn? Ik kijk elke dag mijn katten na en die hebben helemaal niets, geen vlo en geen eitjes. Ze krabben zich ook niet. Ik heb ergens gelezen dat kattenvlooien niet kunnen overleven op mensenbloed. Is het dan een kwestie van tijd voordat ze allemaal weg zijn als ik mijn katten blijf behandelen en ze van mijn bloed niet kunnen overleven? Alvast hartelijk bedankt en veel groetjes, Isa
Beste Isa, Als je katten succesvol behandeld zijn, dan gaan vlooien dood bij aanraking. Het is naar mijn weten niet zo dat vlooien slim genoeg zijn om een kat als “openbaar vervoersmiddel” te gebruiken, enkel om bij een onbehandeld slachtoffer te komen, dus zonder desbetreffende kat bijten. Een vlo pakt een effectief behandelde kat en gaat dood. Tenzij de vlo resistent is, de kat ontoereikend is behandeld of niet is behandeld, dan slurpt de vlo bloed. Kattenvlooien hebben overigens inderdaad kattenbloed nodig om zich voort te kunnen planten. Ik kan me dan ook eigenlijk niet voorstellen dat je katten ongemoeid blijven. Als een kattenvlooienpopulatie geen kattenbloed consumeert, sterft ie op den duur inderdaad uit, dus vlooien overleven op de lange termijn niet op een dieet van mensenbloed. Let wel: de maximale levensspanne c.q. levensduur van een vrouwtjesvlo is maar liefst 18 maanden, dus binnen dat tijdsbestek zullen je katten naar alle waarschijnlijkheid ook wel de klos zijn.
Wel ik heb al een paar keer vlooien gehad, verschillende soorten. De meest efficiënte manier om vlooien uit kleding, auto en vloer te krijgen is wat ik doe… Ik was de kleren, daarna de droogtrommel in en vervolgens 24-48 uur in de diepvriezer. Ook schoenen, broeksriem en portefeuille (wel bankkaarten eruit halen). Je auto in de volle zon laten staan zodat temperatuur binnen in de wagen tot boven 70 komt. En je vloer wassen met Dettol.
Ben al 3 jaar met waarschijnlijk vlooienbeten bezig, heb geen huisdieren en ben echt wel schoon op mezelf en het huis. soms heb ik er 7 of 8 maanden geen last van, en dan zit ik weer vol. Heb vorig jaar 2 beestjes in een joggingbroek gevonden en naar Roteb gegaan. Ze vermoedden een kattenvlo. Het lijkt bij mij wel of ze in m’n kleding blijven zitten. Vorig jaar m’n hele huis laten spuiten en alles naar de stomerij gebracht. M’n hele kast gewassen, bijna alles op 60 graden. Lang geen last gehad en nu weer onder, wordt er overspannen van! Wie helpt?
Ik woon net 2 maanden in mijn nieuwe huis. Heb geen dieren. Vloerbedekking en laminaat overgenomen van vorige bewoonster. Huis zag er netjes en schoon uit. Ze had wel een kat, maar die kwam normaal nooit op de slaapkamer, althans, dat zei ze toen hij er net uit vandaan kwam lopen. Ik zit nu al maanden met beten. Vlooien? Heb er een paar gevangen met kaarsje in water met afwasmiddel, maar geen plaag zou je zeggen. Woningbouw heeft 1 spuitbusje voor 2 verdiepingen gespoten, maar wil verder niet helpen, omdat het mijn eigen risico was door overname… Ik was en stofzuig heel veel, maar zelfs op dit moment weer een beet op m’n voorhoofd, onder mijn haargrens. En niks te vinden! Dit gebeurt ook onder mijn onderkleding en af en toe lijkt het alsof ik ze letterlijk voel kruipen. Net keek er iemand snel in mijn haar, maar niks te zien… :-/ Ik word hier letterlijk knettergek van, en mensen lachen me uit, want ze zien geen vlooien bij me. Ik voel me vies, heb een gezicht en hals vol plekken, dus totaal niet verzonnen! Wat nu? We gaan nu weer sprayen met VloVrij Ecostyle en spullen wassen, in vriezer doen en in zakken luchtdicht afsluiten… Wie heeft er nog tips?
Hoi hoi mede-vlooienhaters! Ook wij hebben een plaag na 8 jaar dieren en geen vlooien, zijn we nu de pineut! ook wij kwamen terug van vakantie. Ik had zoonlief als een rozijn in bed gelegd. Toen we keken zagen we vlooien (ieuw ieuw). Ter plekke alle kleren en overtrekken met dekbed naar buiten gemikt, zo ’t raam uit op ’t serre-dak! Afijn, hond met shampoo gewassen, toch ook maar een pipetje gedaan. Hij was flink aangevallen! De kat naar buiten en wij ook! nu komt ’t… Ik heb inmiddels 5 bussen leeg gespoten, vloerbedekking gedaan met azijn, verdund en puur! Stofzuigen 2 x daags. Nu na 9 dagen heb ik als ik thuis ga kijken zo’n 2 vlooien op mijn been en als ik mijn stofzuiger bekijk zitten er 3 in of zo. Heb ik het onder controle of nog altijd niet!? En wanneer kunnen we terug? Iemand enig idee? Groetjes, Marieke
Hallo allemaal, Vandaag heb ik weer heel veel bedwantsen gevonden bij mijn zoon in de kamer. Het was heel vervelend, bijna acht maanden zijn wij nu al bezig met dit probleem, maar wij weten niet precies wat we moeten doen. Elke morgen is de huid van mijn kind en vrouw dik en rood door de bedwantsen. Wij weten nu in ieder geval dat het door de bedwantsen komt. Misschien iemand ervaring met dit probleem? Bedankt!
Hoi Paul, Bij mij zitten ze vooral in de kamer, niet op de hond. Welke omgevingsspray kan ik het beste gebruiken met een kruipend kind?
Zo blij te lezen dat wij niet de enigen zijn met dit probleem! Hier ook een echte plaag dus. En heel raar: manlief en zoon worden maar een enkele keer gebeten, maar mij zien ze dus echt als feestmaaltijd! En ook hier helpt niks, of in ieder geval niet veel… Katten behandeld met pipetten van Frontline, huis ingespoten met HG. Alles wat te wassen viel gewassen en dat wat niet gewassen kon worden op de vuilniszakmethode. Maar we krijgen de krengen niet weg! Morgen schoonmaakazijn halen en nog maar ’s proberen. Vrees nou al het warme weer van het aankomende weekend, want ik vrees dat het dan helemaal bal gaat worden hier… Zucht!!!!
Wij zijn gisteren teruggekomen van vakantie en mijn zoontje en ikzelf zitten onder de vlooienbeten. Mijn man heeft er ook een paar maar niet zoveel als wij. Toen we thuis waren zijn we rechtstreeks naar boven gegaan, hebben onze kleren bij de wasmachine uitgetrokken en zijn meteen gaan douchen. Ik heb alle kleren die we mee hebben gehad in stapeltjes gesorteerd om te wassen zodat ze niet in aanraking komen met andere kleding. Vanmorgen had ik er toch weer een nieuwe beet bij. Nu lees ik in bovenstaande reacties dat je minimaal op 70 graden moet wassen maar bij veel kleding mag dat niet, dus straks maar even schoonmaakazijn halen. We hebben een tent gehuurd op een camping waar we de tassen met kleding onafgesloten in hadden staan. Kan het zijn dat de beestjes met ons mee terug zijn gegaan naar huis, en dat ik hier een hele plaag krijg? Of kan ik dit voorkomen?
Als je er thuis nog nieuwe beten bij hebt gekregen, dan heb je een of meerdere vlooien mee naar huis genomen. Of dit zich tot een vlooienplaag ontwikkelt, kun je vooraf niet zeggen. Dat hangt ervan af of er bevruchte vrouwtjesvlooien tussen zitten. Je kunt afwachten in de hoop dat het probleem zich vanzelf oplost of je woning preventief behandelen. Optie 1 is risicovol; optie 2 is tijdrovend en prijzig. Hopelijk ben je snel van de vlo(oien) af! Groeten, Paul
Zou dat gaan met bleekwater; zouden ze dan ook kunnen doodgaan? Wij hebben er hier heel veel, amai zeg, ik heb dat nog nooit gehad. Ik heb mijn kat weg moeten doen. Er zaten nesten in zijn nekje. Ik weet niet wat ik moet doen, wie kan mij helpen hier???
Heyhey, Heb ook een vlooienplaag, helaas. Mijn benen zijn volledig vol gebeten, lig er hele nachten wakker van. Maar daar heb ik nu een oplossing voor. Heb geen anti-vlooien spullen in huis en ik wou graag slapen, dus had ik dit maar uitgeprobeerd. Net zolang krabben totdat het pijn doet (ik doe het zelf met een kaartje, dat is scherp, heb zelf geen nagels). Zodra het pijn gaat doen nog even verder gaan. Vervolgens heb ik er haarlak opgespoten, dit prikt als een gek, en geloof me, als je jeuk hebt is dat héérlijk. Hoefde een tijdje niet meer te krabben en kon lekker in slaap vallen :) Of het goed is is een ander verhaal, maar ik kon wel slapen! Verder draag ik witte sokken en heb ik een bakje water staan. Op die witte sokken kan je de vlooien goed spotten en ze zitten er graag op, dus zo vang ik er ’s ochtends al een stuk of 30 (erg hè) en die gaan het bakje in. Daarvoor ving ik ze en knipte ik hun kopje eraf met een schaartje (nogmaals, heb geen nagels), maar dat duurde te lang en ze ontsnapten regelmatig uit m’n vingers. Maar ik ga even wat toevoegen aan dat water want die vlooien blijven er echt úúúren in zwemmen, en dat vind ik dan wel weer zielig. Binnenkort even anti vlooi spray enzovoort halen want ik word echt helemaal gek van die jeuk.
Hoi allemaal, Ik heb nu dus ook al een aardig tijdje vlooien. Bij de dierenwinkel pipetjes gehaald, ontworming en een spuitbus, alles zonder resultaat. Toen vlooienbanden gekocht, flink aan de poets gegaan met azijn, overal stukjes vlooienband tussen en onder… En nog heb ik ze! Vandaag de dierenarts maar gebeld en daar andere pipetjes gehaald en een spuitbus. Mijn hond gelijk pipet gegeven en nog wordt de stakker gebeten. Als ’t goed is moet dat binnen 48 uur werken, dus ik hoop erop. Ook bij ons is het zo dat de hond en ik samen het haasje zijn en de rest heeft nergens last van. Je wil mijn lichaam niet zien. ’t Lijk wel alsof ik schurft heb, schaam mezelf kapot! Zaterdag gaan wij de hele dag het huis uit; word gezellig met 3 mensen, een hond en een slang naar mijn moeder toe! Pfff… zo geen zin in maar ja, het moet wel. Zit er nu al tegen aan te hikken.
Hallo, Mijn 2 katten hebben vlooien en volgens mij heb ik nu een vlooienplaag. M’n katten hebben voor het eerst vlooien in 3 jaar. Ik durf mijn kamer niet meer in want dan word ik aangevallen door vlooien en ook als ik op de bank zit, ook al is het een leren bank, best raar. Ik durf niet meer naar bed te gaan, want ik heb overal op mijn benen rode bultjes, vooral rondom mijn enkels. Als ik naar bed ga, ben ik bang dat ik er nog meer krijg en ben echt bang voor die vlooien. Ik weet echt niet hoe ik dit moet aanpakken in huis want als er een vlo op me zit, dans ik als een gek in het rond.
Gisteren is mijn vriendin op stap geweest met een vriendin. Ze heeft een blouse geleend, en vandaag hebben we beiden vlooienbeten. We denken dat het van de blouse is, de vriendin heeft twee katten. Maar kan het dat wij wel beten krijgen, terwijl ons huis proper is, en de vriendin met katten, wiens huis nogal een stal is, geen beten heeft?
Beste Evert, Helaas bekommeren vlooien zich niet om de hoedanigheid van je woning. Het enige waar ze zich druk om maken is voedsel (bloed) en voortplanting. Bij de vriendin thuis hadden de vlooien dagelijks hun favoriete maaltje (kattenbloed) op tafel staan, waardoor ze het baasje links lieten liggen. Nu de vlooien verhuisd zijn naar jullie woning zijn de menselijke bewoners (jullie) helaas de enige voorradige voedselbron. :(
Onze katten hebben sinds twee weken een nieuw baasje. Sinds de katten weg zijn hebben we pas last van vlooien. Het nare is dat we nu ook gaan verhuizen. Ik ben bang dat ik middels mijn kleding, kleden, beddengoed etc. De vlooien mee zullen nemen naar het andere huis. Klopt het dat ik dan in het nieuwe huis weer een vlooienplaag kan hebben dan?
Het is inmiddels al weer een paar weken geleden en het gaat opperbest. Nou moet ik wel zeggen dat het weer ook meewerkt, de echte warmte moet nog komen. Maar ik blijf alles goed controleren en nakijken. Van een vriendin hoorde ik dat er naast dieren- en vogelvlooien ook zand- en veenvlooien bestaan. Dat weten we natuurlijk niet meer in onze hygiënische wereld. Maar ik ben blij met deze site en heb er weer wat bijgeleerd. Groetjes Marianne.
Het zijn trouwens babykatjes van 7 weken die ik in mijn auto vervoerd heb. Als ik bovenstaande reacties zo lees kan het dus ook zijn dat ze in mijn auto bekleding zitten?
Hallo, bij vrienden thuis hebben de katten vlooien, kan ik ze via mijn kleding meenemen naar mijn eigen huis waar ik ook katten heb? En zo thuis een vlooienplaag oplopen? Groetjes, Remke
Dank je voor je bericht. Ik ben nu wat geruster en zal nooit meer een nestje zonder een ingepakte arm schoonmaken. Ik heb lymfevatenoedeem aan mijn arm en daar mag ik niet in gestoken worden, gelukkig heeft de vlo overal gebeten, maar (nog) niet in mijn arm. Buren die ook met kattenvlooien te maken hebben, raadden mij aan om vlooienbandjes te kopen en die in stukjes te knippen en hier en daar neer te leggen. Ik ben alleen, dus dat kon geen kwaad. Ik ben naar een dierenwinkel geweest en daar raadden ze mij een spuitbus aan. Die heb ik gekocht en gebruikt. Als het goed is blijft die voor 6 maanden werkzaam. Op het moment gaat het goed, gisteren nog een kleintje gevangen en het vogelhuisje al een paar keer met gekookt water schoon gemaakt, ik ben bang dat er nog eitjes in zitten. Ik stofzuig dagelijks, soms 2 keer. Het is nu rustig en een stuk koeler. Ik blijf alles goed stofzuigen en alles goed nakijken: beddengoed, mijn kleding etc. Alles dagelijks wassen met een scheut azijn (is ook heel goed voor de kleur van je kleding). Paul, nogmaals mijn dank; ik hou je op de hoogte. Marianne.
Drie weken geleden zijn mijn koolmeesjes uitgevlogen en mijn vogelhuisje was leeg. De glazenwasser heeft het vogelkooitje netjes in de box voor me gezet zodat hij er geen last van had. Verleden week heb ik het huisje van binnen bekeken en het nestmateriaal eruitgehaald en in een plastiek zakje weggegooid. Een paar dagen later keek ik in het kastje want er vlogen allemaal vliegen rond, ja die kwamen uit het kastje, alles goed schoon gemaakt en uit gekrabt. Kwam ik tot de ontdekking dat er vlooien in zaten en zover ik kon tellen wel meer dan 5, heb ze gevangen en dood gedrukt (tussen de nagels) en het huisje met heet water uitgespoeld ingespoten met roxasect (anders had ik niet in huis). Ba wat is dat vies. De andere dag zat ik onder de vlooienbeten en heb mijn beddengoed verschoond, in de middag was ik wat aan het eten toen er ineens een vlo op mijn hand sprong, als door een adder gebeten heb ik me uitgekleed en alles in de was gedaan heb mijn vloerkleed, bank, en kussens ingespoten en later goed opgezogen. Het is best wel eng hoor, ik loop de gehele dag te krabben en mijn benen zitten vol met beten. Ik wist niet dat dierenvlooien ook mensen konden bijten of heb ik een mensenvlo, die bestaan toch niet meer? Marianne
Beste Marianne, Ikzelf ben inmiddels door iedere mogelijke soort vlo te grazen genomen. Beestjes moeten me altijd hebben. Ik ben allergisch voor muggen, en ook die lijken mij altijd uit te kiezen. In het buitenland zitten weer totaal andere soorten muggen. ’s Avonds op het terras lijkt nergens iemand last van te hebben, maar ik blijk achteraf ruim 30 keer in mijn voeten te zijn gebeten. De vlo die jou te grazen heeft genomen is een vogelvlo. Hier bestaan verschillende soorten van; ze pakken bij voorkeur vogels, maar als vlooieneitjes in een verlaten nestje uitkomen, pakken de jonge nymfen het eerste wat ze te pakken kunnen krijgen, dus ook mensen. Ook honden-, katten- en kippenvlooien bijten mensen als ze daar de kans of noodzaak toe zien. Toevallig ben ik een enorme vogelliefhebber en ik heb afgelopen week mijn uitgevlogen nestkastjes schoongemaakt. Er zitten nagenoeg altijd wel wat vlooien en andere kleine beestjes in. Wat je het beste kunt doen is een hele lange zak over je arm heen trekken bij het uithalen, en het nest ver bij de rest van je lichaam vandaan houden.
Ik had er ook last van en had ontzettend veel geprobeerd, maar tevergeefs. Het is belangrijk de juiste handelingen ook in de juiste volgorde te doen. We kwamen niet van de vlooien af. Alles gedaan volgens de instructies en het resultaat mag er zijn. Nergens meer last van! Emma
Alles wat je wast flinke scheut schoonmaakazijn toevoegen en alles ook dweilen met azijn.
Hallo mensen, Misschien kan iemand me helpen. Ik heb zo’n 6 weken vlooien in huis. Tenminste dat dacht ik. Uiteindelijk 4 spuitbussen verder heb ik een verdelgingsbedrijf gebeld. Deze keek met een lamp onder mijn matras van mijn boxspring en constateerde dat het bedwantsen waren die alleen in de slaapkamer s nachts op zoek naar mij gaan. De constatering was snel gemaakt, had krabde niet in de tien minuten dat hij een bezoekje deed en er zaten zwarte spikkeltjes onder het matras. Afijn de boel in de slaapkamer platgespoten (meer ruimtes was echt niet nodig zei de verdelger), 4 dagen het gas goed in laten werken niet in huis geweest. Als een idioot stofzuigen enz. enz. boel afnemen met water. Kom ik op zolder om gewassen goed te pakken kom ik tot de ontdekking dat het wel degelijk vlooien zijn..Ik trek een kastdeur waar ook schoon goed in ligt en zie op al mijn kleding zwarte spikkeltjes (larven, cocons??) Panisch, al mijn kleding in zakken gedaan, verschrikkelijk, dekbedden enz. en wil ik deze vuilniszakken met inhoud laten bevriezen met min 15 in een grote vriezer. Gaan de cocons hier echt van dood? Tevens beddengoed zelfs om 60 of 90 graden gewassen en overal kom ik die harde zandkorrels, spikkels, wat schijnbaar cocons zijn van voorbestemde vlooien. Ik ben ten einde raad, en dan heb ik nog niet eens over de kledingkast die bespoten is tegen de bedwants in mijn slaapkamer. Allemaal blazers die dry clean nodig hebben en gaan ze hiervan dood, je kan moeilijk een dure blazer op 90 graden gaan wassen. Echt een nachtmerrie ik ben ten einde raad. Wie kan me goede informatie geven? Bij voorbaat hartelijk dank, Afze
Of we een echte plaag hebben weet ik niet, maar sowieso al 6 vermoord.
Ikzelf zit helemaal onder de bulten, mijn vriend daarentegen helemaal niet.
’t enge hiervan vind ik dat je door het vlooienspeeksel (waarvan je de bultjes krijgt)
bacteriën in je lichaam krijgt waarvan je ook bijv. een lintworm van kan krijgen.
haaj ik heb nu voor de tweede keer een aanval van vlooienbeten bij mijn vriendin thuis. Als ik er kom heb ik zo 50 bulten te pakken in 1 dag echt verschrikkelijke jeuk zijn ook vet dik en rood. Maar mijn vriendin en haar vriend en kindje hebben er geen last van dat vind ik heel raar dat ik het wel heb maar zij niet. Maar wat kan je het beste doen tegen de jeuk, want het jeukt gigantisch. Ik had al een zalfje tegen insecten steken maar dat help niet goed wie kan me helpen???
Groetjes melanie
Hoi Melanie, Heb je al Prrrikweg geprobeerd? De truc is dan om er gedurende 15 minuten echt helemaal niet aan te zitten… en als het goed is, is de jeuk vervolgens (tijdelijk) weg. Sterkte & succes!
goudsbloem zalf/ calendulan
Tea tree olie verdunnen in bijvoorbeeld sesamolie! En je daarmee insmeren. Werkt bij mij tegen de jeuk en om te voorkomen dat ze weer bijten.
OOk wij hebben een enorme plaag gehad. Veel geld uitgegegevn aan middeltjes en toen niets hielp een ouderwets middeltje. Bij elke wasbeurt van zowel gekleurde als witte was doe ik voortaan een scheutje schoonmaakazijn. Verder heb ik alle vloeren die ik kon dweilen met pure schoonmaakazijn gedaan. HET WERKT. Als je kijkt met een loep zie je dat de eitjes hebben losgelaten van de vloer met het dweilen. De azijnlucht valt mee, beter zonder vlooien dan wat azijnlucht
Vraagje: als je vlooien in huis hebt, zijn deze dan sowieso zichtbaar met het blote oog? Mijn man en ik hebben regelmatig ‘insectenbeten’. Ze duiken ineens op, bij wijze van spreken op tijd van enkele seconden. De beten jeuken enorm, maar in tegenstelling tot standaard muggenbeten reageer ik niet allergisch. We hebben nog nooit iets zien springen in huis en ik zie niets van insecten in huis. Kan het zijn dat je echt beten krijgt van ‘onzichtbare’ vlooien?
Beste Katje, Vlooienbeten kunnen bij mensen inderdaad van het ene op het andere moment verschijnen. Een vlo springt namelijk op je, bijt verscheidene keren in je huid, en laat zich vallen in de hoop een lekkerder maal van een hond of kat te kunnen scoren. Als er geen hond of kat voorbij komt gewandeld, zal de vlo opnieuw jou te grazen nemen. Ik heb enkele jaren geleden precies hetzelfde meegemaakt. In principe zijn vlooien met het blote oog zichtbaar, maar omdat ze heel erg klein zijn is de kans niet zo groot dat je ze ontdekt. Het gaat er dus veeleer om dat vlooien groot genoeg zijn om met het blote oog te kunnen worden gezien en niet dusdanig klein zijn dat er een vergrootglas of microscoop voor nodig is. Ik ontdekte ze per toeval toen ik een boek naast mijn bed wilde leggen en er ineens een vlo richting mijn hand sprong en op een vel wit papier landde. Kortom: wat jij beschrijft is een typisch geval van vlooien in huis. Groeten & sterkte, Paul
Ik heb een vlooienband gehaald voor de hond, die wordt regelmatig behandeld met Stronghold. Ons hele huis ontsmetten, help, dat zie ik niet zitten, is een echte nachtmerrie. Heb nu een spray gehaald, hier ga ik de sofa mee inspuiten, zo veel mogelijk textiel wassen en hopen dat er nergens al neten of larven achtergebleven zijn. Onze hond zie ik echter nooit krabben, wordt regelmatig geborsteld. Heb ook echt nog nooit een vlo zien springen. Zal eens de test moeten doen met een schaaltje water en een lichtje in een donkere kamer. Jeetje, zie dat helemaal niet zitten, met twee kleine kindjes in huis. :(
Hallo Gwen, Mijn hond is resistent geworden tegen Frontline. Mijn dierenarts vertelde dat vaker voor komt. Advies; haal bij je dierenarts een ander middel! Helpt veel beter. Grt, Carolien
Hallo, Ik heb hetzelfde probleem. Heb gister het huis voor de 2de maand helemaal ingespoten, katten met Frontline combo behandeld. Tevens wormkuur gegeven i.v.m wormen door de vlooien. Kom vanmorgen naar beneden en heb er een stuk of 20 vlooienbeten op mijn lichaam. Zaten in mijn schone broek en zelfs in mijn onderbroek. Jakkie. Heb me de hele dag op de slaapkamer verstopt en de katten geen aandacht gegeven. Hoe voorkom ik dat de vlooien mij bijten? Dat zou ik graag weten. Volgende maand ga ik voor Stronghold hopen dat dat werkt. Groetjes, Gwen
Wat ik heb gemerkt is dat ik niet gebeten word als ik me insmeer met tea tree olie! De pure olie verdun je dan in een flesje met amandelolie, sesamolie of desnoods olijfolie. Gewoon een paar druppeltjes eraan toevoegen.
Wat ik heb gemerkt met anti-vlooienmiddelen voor dieren is dat alleen Advantix werkt! De teckels van mijn ouders hebben ook regelmatig vlooien en die probeerde van alles. Maar ze kwamen er nooit vanaf, behalve als ik dan die druppels ging halen (weet niet zeker hoe je de merknaam schrijft).
In principe werkt ieder vlooienbestrijdingsmiddel dat op een huisdier moet worden gebruikt, zolang er maar een fatsoenlijk, werkzaam gif in wordt verwerkt. Hierbij valt te denken aan Advantage/Advantix, Vectra/FirstShield, Frontline en Comfortis . Het probleem is alleen dat bepaalde vlooien resistent worden voor bepaalde vlooienbestrijdingsmiddelen. Het is telkens weer een kwestie van proberen om erachter te komen of een vlo resistent is of niet. En als een vlo nu niet resistent is dan is er geen enkele garantie dat ‘ie dat in de nabije toekomst niet alsnog wordt. Daarnaast zijn er een heleboel factoren die de werkzaamheid van vlooienbestrijdingsmiddelen kunnen beïnvloeden en aspecten die roet in het eten kunnen gooien, zelfs als een vlooienbestrijdingsmiddel extreem effectief is: 1) Je huisdieren te vaak in bad doen. 2) Niet alle huisdieren gelijktijdig of afdoend behandelen. 3) Huis en tuin niet (of niet toereikend) behandelen. 4) Veel wilde dieren (vogels, knaagdieren, plaagdieren e.a.) rondom het huis en (vooral ’s nachts) veel zwerfkatten in je tuin ontvangen. 5) Inconsistent gebruik van bovengenoemde middelen (dus niet volgens de de bijsluiter). 6) Te hoge c.q. snelle verwachtingen. Et cetera.
Hey, Ik denk dat ik wel kan stellen dat we hier een mooie vlooien plaag hebben. Onze kat ingespoten, bus gehaald en 2 uur in de kamer laten staan, stofzuigen, kat gedoucht, gekamd en ze zijn er nog steeds. Hardnekkige beestjes, om het netjes te zeggen. Onze kat is zich spastisch een het likken en bijten en het is echt heel sneu. Wat ik daarnaast ook heel vervelend vind is dat dat ik de enige ben binnen het gezin waar de vlooien ook heel erg op gesteld zijn. Ik word er werkelijk niet goed van en ben even spastisch en panisch een het krabben. De bultjes worden bij mij soms tot een cm groot. Ik ben ook goed bedeeld met allergieën en durf best te zeggen dat ik er flauw van ben. Morgen worden er nieuwe bussen gehaald en gaat de jacht verder. Mijn vraag is eigenlijk hoe het komt dat ik wel word gebeten en of er iets is wat vlooien afstoot (weet ik veel, knoflook eten of zo). Groet, Tessa
Ik word hier ook lek gestoken, ’t lijkt wel of ik schurft heb, schaam me kapot. Ben al een maand bezig om ze uit te roeien. Mijn hond en ik zijn ook helemaal panisch aan het krabben. Vandaag maar bij de dierenarts spullen gehaald. Zaterdag gaan we weer een poging wagen, dus allemaal het huis uit en spuiten maar!
Ik heb juist hetzelfde. Ik word alsmaar gebeten, word er echt gek van. Niets helpt, ben zekers heel proper en zo. Op de rug soms 10-tallen beten en de benen zijn niet te doen, zo veel vlooienbeten… Sta dan nog ook nog eens vol met aders en spataders. Zelden kan ik kleedje dragen, maar thuis zou ik wel een rokje aan durven, maar dan boet ik ervoor vanwege de vlooien. Dagelijks meer stofzuigen en spuitbussen met anti-vlooienspray spuiten; ik word stilletjes aan kotsbeu zodat het op mij gemoed werkt en ik er depri van word!
Bedankt voor deze tips. Ik wordt al enkele dagen lek geprikt door de vlooien en ga dus maar meteen selamectine goedje halen om mijn kat mee te behandelen.
Beste Henry, Hier kun je meer lezen over de bestrijding van vlooien met selamectine… Met vriendelijke groet, Paul
bij hoeveel graden met het wassen gaan de larven en vlooien dood :?
Was kleren, beddengoed, kussens, speeltjes en dekentjes op minimaal 60 graden Celsius, maar bij voorkeur op 70 of zelfs 90 graden. Bij 60 graden weet je niet zeker of volwassen vlooien doodgaan; bovendien kunnen er levensvatbaar eitje overblijven. Bij 70+ graden gaat gegarandeerd alles dood, maar als dingen op 90 graden gewassen mogen worden, doe dat dan voor de absolute zekerheid, al is het maar voor het gevoel dat je er alles aan hebt gedaan. Heet wassen werkt overigens ook tegen luizen in kleding.
Ik heb vlooien gevangen en ze met heet water uit de kraan overgoten in een glazen pot. Ze gingen niet dood en bleken uitstekend te kunnen zwemmen. Zodra er zeep (waspoeder) aan het water werd toegevoegd gingen ze onmiddellijk dood. Je kunt beddegoed (dekbed, hoofdkussen) ook in de diepvries leggen. Daar kunnen ze ook niet tegen. Wat je wel moet doen is daarna antivlooienmiddel gebruiken. Ter voorkoming van een herbesmetting. Wat ook goed werkt is bijv. kussens in een plastic zak doen, antivlooienmiddel erbij sprayen en de zak een tijd dicht laten staan. Spray’s die ik getest heb: Ecostyle, Beaphar, Bogena. Ze werkten allemaal.
Beste Mark, Heet kraanwater is -afhankelijk van je boiler, geiser of ketel- ergens tussen de 50 en 70 graden Celsius. Gemiddeld zit je rond de 60 en vlooien zijn inderdaad behoorlijk temperatuurbestendig en kunnen hier tegen. Vandaar dat je voor garantie je wasmachine, waterkoker, fornuis of kookplaat dient te gebruiken voor water met de benodigde temperatuur. Gebruik je een drijvende of oppervlakte-actieve stof (afwasmiddel, plantaardige olie o.i.d.), dan zullen vlooien inderdaad verdrinken. Dit gegeven vormt ook de basis van de vlooienval, bestaande uit een schaaltje met water en afwasmiddel erin en een kaarsje in het midden. Groeten, Paul
wij hebben alles op normale temperatuur gewassen, maar wel bij elke was een grote scheut schoonmaakazijn.