Onderzoek naar roken: Waarom vrouwen sigaretten blijven roken…

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat de vrouwen die weigeren om te stoppen met roken, vooral niet stoppen met sigaretten uit angst om aan te komen qua lichaamsgewicht. Er deden 587 vrouwen mee aan het betreffende onderzoek en de belangrijkste conclusie is dat rokende vrouwen een dunnere lichaamsbouw prefereren dan vrouwen die nooit hebben gerookt…

Helaas zorgt roken er ook voor dat je huid sneller rimpels vertoont (het roken remt namelijk de aanmaak van elastine in je huid), dat je dunner haar krijgt, slechtere vingernagels, gele tanden en een slechte adem.

Maar het meest opvallende is zoals gezegd dat vrouwen die roken een verdraaid ideaal lichaamsbeeld hebben. Dit is onder andere getest door plaatjes met silhouetten van de verschillende soorten lichaamsbouw te laten zien, en hierbij aan te geven welke bouw voor hun ideaal was. Bovendien lag de ideale lichaamsbouw verder van hun eigen lichaamsbouw af dan bij niet-rokende vrouwen.

Een gerelateerde vraag die daarbij interessant is, is deze…

Hoe groot is de kans dat je aankomt als je stopt met roken?

In een ander onderzoek is deze vraag beantwoord op basis van statistische gegevens

 • 25% van de vrouwen komt minder dan 2 kilo aan na te zijn gestopt met roken.
 • De helft (50%) van de vrouwen is tussen de 2 en 7 kilo aangekomen na het stoppen met roken.
 • De laatste 25% komt meer dan 7 kilo aan na met roken te zijn gestopt.

De angst om aan te komen is dus niet ongegrond. Het kost heel veel moeite om op gewicht te blijven, vooral omdat nicotine goed werkt ter onderdrukking van een hongergevoel, en het mogelijkerwijs enigszins versnellend werkt op je stofwisseling.

Daarentegen is roken dusdanig slecht voor je gezondheid dat dit ook de enige voordelen zijn als je rookt. In dat opzicht kun je wellicht beter nicotine zuigtabletten of een E-sigaret nemen dan sigaretten roken… Dan profiteer je tenminste van het potentiële voordeel van nicotine zonder dat je te kampen krijgt met problemen door de andere schadelijke bestanddelen die in sigaretten voorkomen. (bron)

Als jij ook bent aangekomen door te zijn gestopt met roken, laat het weten in een reactie hieronder!

12 reacties op “Onderzoek naar roken: Waarom vrouwen sigaretten blijven roken…

 1. nicotine ·

  ik ben 2 en half jaar gestopt met roken, ik ben ruim 10! kilo aangekomen. mijn lichaam is niet alleen veel te dik, ik zit opeens ook onder de striae Het ging heel snel.
  Ik weet niet of weer roken de oplossing is, ik weet dat roken ongezond is.. maar te dik zijn veroorzaakt onder andere hart en vaat ziekten en is NIET gezonder!

  Reageer
 2. Alanya ·

  Ik was een jaar gestopt en ben totaal 8 kg aangekomen. Na het jaar begon ik weer te roken voor 5 maanden en nu sinds 4 maanden weer gestopt en 3 kg aangekomen. Dus als je weer gaat roken , val je niet ook gelijk weer af!! Ik ben nu 11 kg zwaarder! Ik sport gem. 3x per week , krachtrainiing en conditie. Niets maar ook niets helpt mij van de kilo’s af te komen.

  Reageer
  • Henri ·

   Als u 1,5 liter a 2 liter niet van de koelkast maar op kamer temperatuur kraantjeswater die van koperen leidingen komen geleidelijk door de dag dringt wordt u ook magerder of slanker van! Maar hoe kan u 1,5 a 2 liter water geleidelijk door de dag drinken? Hier een tip die ik zelf bedacht hebt. Als u 3 keer per dag eet, dan kunt u gemakkelijk 1,5 liter water per dag drinken. Dus 6 glazen van 25 centiliter x 6 keer = 1,5 liter geleidelijk door de dag. En dat gaat als volgt: Het éérste glas drinkt u ’s morgens op uw nuchter maag, dan kan men ook beter naar het toilet gaan. Het tweede glas dringt u na het ontbijt. Ook als u fruit en of een yoghurtje als ontbijt neemt. Neemt u geen ontbijt, dan kunt u het tweede glas nadien uit drinken als u gewassen en omgekleed bent. Het derde glas dringt u, voor het middag eten en het vierde na het middag eten. Het vijfde glas water dringt u, voor het avond eten en het zesde kort voor u slapen gaat. Zo dringt u geleidelijk door de dag 1,5 liter per dag water uit. Met 2 liter per dag gaat het als volgt hetzelfde, maar dat is als er een vier uurtje erbij is. Dan dringt men twee glazen van 25 centiliter meer. Dus: 8 glazen van 25 centiliter X 8 keer = 2 liter geleidelijk door de dag. NB. Als u krampen krijgt in één van uw benen, onmiddellijk opstaan, dringt een goed glas water op kamer temperatuur dezelfde inhoud van 25 centiliter en op +/- 5 a 10 a 15 minuten zijn de krampen gedaan. Oorzaak van de krampen zijn: Het been zoekt vocht op en als het been het vocht niet kan vinden, dat zijn die krampen. Daarom een goed glas water uit drinken, totdat het been weer vocht heeft. Ook al heeft u 1,5 a 2 liter water al gedronken. Men kan altijd een goed glas water, gereed zetten op het nachtkastje, voor in geval van nood. En als men het niet nodig had, dan kan men het ’s morgens drinken als éérste glas liefst op de nuchter maag. NB. Als men een glas water vult van de kraan, zou men 1 uurtje wachten voor de kloor die dan uitgedampt is of als men citroendruppels in doet, kan men onmiddellijk het glas water uit drinken omdat door die citroendruppels de kloor weg gaat. Water van de plastieken flessen zijn af te raden. Van de kraan is beter en verser. Veel geluk en succes… Met vriendelijke groe(n)tjes, Henri…

 3. taner ·

  men kan heel veel verliezen door te roken.ten eerste je eigen gezondheid.tweede je relatie omdat je gezondheid slechter word.word je relatie ook slechter.derde je werk je kan niet meer werken dus word je afhankelyk van andere mensen meestal je eigen familie.vrienden.uiteindelijk worden zij ook zat om je telkens te helpen je verliest je familie en vrienden.uiteindelijk verlies je alles.dus stop met roken en laat het niet zo ver komen.het ergste is dat je kinderen niets kan kopen of met hun uitgaan want je bent ziek en zit elke dag thuis je kunt niet naar buiten vanwege je gezondheid.ik hoop dat er mensen zyn die dit berich lezen en goed denken waar ze met mee bezig zijn.

  Reageer
 4. taner ·

  stopen met roken voordat je telaat bent.het is eenmaal heel ongezond dat weet iedereen onderhand.dus stop a.u.b

  Reageer
 5. bongers ·

  Nou, ik merk wel dat als je niet rookt dat het beter is voor je lichaam. Ik ben 58 jaar en ik rook al vanaf mijn 14e. Ik ben kortgeleden gestopt, ik moest ’s morgens gewoon kokhalzend en hoestend bijkomen. En spugend, dat is toch niet normaal! Dus ik dacht, weg met die smerige gewoonte… En ik ben radicaal gestopt met roken door mijn pak shag weg te gooien. M.g.v. Charl

  Reageer
 6. bp ·

  Dat ligt ook aan jezelf. Eigenlijk eet je niet omdat je honger hebt, maar: 1) Om iets in mond te hebben door niet aan roken te denken… 2) vaak ook snoep, en suiker maakt ook een soort dopamine stof aan… Beste is veel kauwgom te nemen paar pakjes per dag als het moet eerste dagen. Geen nicotinekauwgum, misschien voor hele zware rokers, maar stoppen met roken is beste zonder hulpmiddel. In ieder geval iets zonder nicotine. Stoppen met sigaretten is moeilijk, vooral voor mensen die weinig stress kunnen verdragen… Maar ik rookte ook 2 pakjes shag in de week en ben gestopt. Zit nu 2 maanden verder en nog steeds denk ik aan sigaretten nu en dan… Nicotine is evil; verslavender dan welke drugs dan ook. Dit is mijn mening en ook in praktijk ondervonden… Nou ja, misschien heeft iemand iets aan m’n tip. 😉 En ja, wat is nou erger eigenlijk: 2 kilo aankomen of je lichaam vergiftigen dag in dag uit? Die kilo’s ren je er weer af, maar kanker niet. Haha vrouwen! (een man) 😀

  Reageer
  • D ·

   Jij hebt vast en zeker nooit heroïne of crack gebruikt?!

 7. Lien ·

  Nee, je blijft niet door de nicotine slanker. Je lichaam is verslaafd geraakt aan nicotine. Als je dan stopt met roken, blijft je lichaam ernaar vragen. Je wilt dan het liefst aan wat anders denken en pakt daarom meer eten. Dan heb je iets om op te kauwen en denk je niet aan het roken. Hierdoor denken veel mensen dat sigaren je slankt houden, maar dat is grote onzin. Het is heel ongezond!

  Reageer
 8. Janneke ·

  Ik ben bijna twee maanden gestopt met roken en nu al zo’n drie kilo aangekomen. Ik merk wel dat ik ook enorme energie krijg ineens. Dus die ga ik nu eens aanwenden om heftig te gaan sporten…Nooit langer dan twee maanden gesport… 🙂 Ik ben zooo blij dat het me gelukt is om te stoppen met roken, ondanks dat ik meer en meer aankom. Het is toch absurd dat vrouwen liever doodziek worden dan aankomen?? Ik dacht zelf ook zo toen ik nog rookte. ALLES is een excuus want je bent gewoon verslaafd. Ik ben net 30 en kreeg al hartproblemen door het roken. Toen dacht ik waar ben ik nu eigenlijk mee bezig?? Dus nu liever hard werken aan gezond eten en heeeeeel veel water drinken! En deze site kwam ik tegen op mijn zoektocht naar goede voeding etc. Ik zeg: mijn complimenten! Groeten, Janneke

  Reageer
 9. WonderWoman ·

  Nicotine helpt zeker om een hongergevoel te onderdrukken en om je stofwisseling te versnellen, maar het is natuurlijk ook zo dat je sneller iets te eten pakt als je niet rookt. Bijvoorbeeld uit verveling en om maar iets te doen.

  Reageer
 10. Mindy ·

  Ik ben 2 jaar geleden gestopt met roken, en ben heeeeeeel erg veel aangekomen. Nu lees ik dit en vraag ik me af, als ik weer ga roken, of neem nicotinekauwgom, zal ik dan weer afvallen? En ligt het echt puur en alleen aan de nicotine dat je slanker blijft? Weet iemand daar een antwoord op? Groetjes, Mindy

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.