Inmiddels is het in de Verenigde Staten mogelijk om appels met peren te vergelijken. Op veel producten die daar in de supermarkten liggen, wordt namelijk een cijfer –de zogenaamde ONQI– gedrukt. ONQI staat voor ‘Overall Nutritional Quality Index’ en betekent zoiets als ‘Algemene Kwalitatieve Voedzaamheid Score’…
Dit indexatiesysteem betreft een beoordelingssysteem oftewel classificatiesysteem dat werd ontwikkeld door de Yale-Griffin Prevention Research Center (YG-PRC) dat allerhande algemene voedingsmiddelen een score toeschrijft tussen de 1 en 100. Dit cijfer reflecteert de algemene gezondheidswaarde van een bepaald voedingsmiddel. In de ONQI-score worden allerlei numeratoren meegenomen; zowel positieve factoren (zoals vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels) als negatieve eigenschappen (zoals suiker, zout, alcohol en verzadigd vet). (bron + bron + bron)
In essentie maakt de ONQI-index het mogelijk om allerhande producten met elkaar te vergelijken. Niet met een nietszeggend ‘Ik Kies Bewust’-logo, maar met een duidelijk cijfer, waarbij 100 staat voor zeer goed en 0 voor zeer slecht. De ONQI-score is gebaseerd op voedingsstoffen, energiedichtheid (aantal calorieën per gram) en nog een aantal andere waarden. De score wordt door een onafhankelijk onderzoekscentrum bepaald, en kent dus geen inbreng van producenten zoals met het ‘Ik kies bewust’-logo wél het geval is.
ONQI: een simpel en duidelijk systeem
Vanwege de manier waarop ongezonde producten door voedingsmiddelenproducenten als gezond worden vermarkt, is het nog altijd moeilijk om gezonde keuzes te maken in de supermarkt. Althans, zonder de allerkleinste lettertjes op iedere voedselverpakking te lezen… Bovendien zijn voor het eerlijk vergelijken van voedingsmiddelen op basis van individuele ingrediënten wetenschappelijke studies in plaats van ingrediëntenlijsten vereist. Daarom biedt deze index ook zo veel voordelen: het ONQI-systeem is simpel, duidelijk en wekt vertrouwen.
De ONQI-index is wat ons betreft een uitstekend initiatief. Wij hopen daarom dat óók in Nederland een ONQI-systeem wordt geïntroduceerd, waarna snel appels met peren kunnen worden vergeleken in Nederlandse supermarkten! Bij dezen dus een oproep aan onze regering om deze (of een vergelijkbare) score verplicht te maken voor álle supermarktproducten in Nederlands supermarkten!
Een voorbeeldje van ONQI-scores
Hierbij een voorbeeld van een aantal ONQI-scores (let wel: het gaat hier om VERSE varianten van producten, tenzij anders vermeld)…
- Aardbeien: 100
- Broccoli: 100
- Blauwe bessen: 100
- Okra: 100
- Sinaasappel: 100
- Sperziebonen: 100
- Spinazie: 100
- Ananas: 99
- Radijs: 99
- Courgette: 99
- Appel: 96
- Groene kool: 96
- Clementine: 94
- Watermeloen: 94
- Mango: 93
- Vijgen: 91
- Druiven: 91
- Banaan: 91
- Magere melk: 91
- Avocado: 89
- Havermout: 88
- Zalm: 87
- Heilbot: 82
- Amandelen: 82
- Kabeljauw: 82
- Tilapia: 82
- Banaan: 91
- Oesters: 91
- Zwaardvis: 81
- Garnalen: 75
- Mossels: 71
- Volle melk: 52
- Pasta: 50
- Kalkoenborstfilet: 50
- Pruimen: 45
- Kreeft: 36
- Varkenshaas: 35
- Rundergehakt: 31
- Biefstuk: 30
- Kippenvleugels: 28
- Lamsbout: 28
- Rozijnen: 26
- Groene olijven: 24
- Pindakaas: 23
- Gebakken ei: 18
- Light frisdrank: 15
- Bacon: 13
- Pure chocolade: 10
- Witbrood: 9
- Salami: 7
- Hotdog: 5
- Melkchocolade: 3
- Appeltaart: 2
- Crackers: 2
- Frisdrank: 1
- Lolly: 1
ONQI: tot slot…
Overigens ben ik het niet eens met álle classificaties in bovenstaande tabel. Waarom light-frisdranken beter zouden zijn dan de ‘gewone’ varianten is mij een raadsel. En wat er mis is met pindakaas, snap ik evenmin. Waarschijnlijk wordt het algeheel vetpercentage van voedingsmiddelen afgestraft en gebruik van chemisch-synthetische E-nummers niet… Wel goed dat natuurvoedingsmiddelen –met name groenten en fruit– extreem hoog scoren en industriële fabrieksvoeding extreem laag.
Wat vind jij van ONQI? Deel hieronder jouw opvattingen, vragen en aanmerkingen!
2 Reacties
Hmmm… Ja, daar heb je wel een punt… Misschien dat zo ook nog mee kunnen nemen in de index hoeveel je er van mag eten. :D
Tof! Echt heel nuttig, als je verder geen zin hebt om in samenstellingen te interesseren. Alleen is ook deze methode alleen werkzaam als je goed varieert en blijft nadenken. Want om je light-frisdrankjes te vervangen voor grote hoeveelheden amandelen helpt echt niet om slank te blijven. En dik zijn is ook weer gevaarlijk. Al met al inderdaad heel erg nuttig!!!