Bij de meeste schildklierproblemen kunnen medicijnen uitkomst bieden. In zeldzame gevallen is echter een schildklieroperatie vereist. Een operatie van de schildklier kan noodzakelijk zijn bij:

 • Te snel werkende schildklier die niet afremt door medicatie.
 • Een “goedaardig” gezwel dat de schildklier ontregelt.
 • Schildklierkanker (kwaadaardige tumor)

Bij een schildklieroperatie wordt óf het gezwel verwijderd óf een deel van de schildklier.

1. Operatie van overactieve schildklier

Als een overactieve schildklier niet kan worden geremd met medicijnen, dan dient er een stuk van de schildklier “onklaar” te worden gemaakt. Soms kan een deel van de schildklier worden uitgeschakeld met behulp van radioactief jodium. Soms dient echter een deel van de schildklier middels een operatie te worden verwijderd (schildklierverkleining).

2. Schildklier-operatie bij knobbel of gezwel

Knobbels in de schildklier hoeven niet gevaarlijk te zijn. De meeste knobbels of gezwellen in & op de schildklier zijn namelijk “goedaardige” cysten, nodulen of adenomen. Zolang de hormoonproductie van de schildklier niet wordt beïnvloed, kan zo’n knobbel of gezwel geen kwaad.  Als de hormoonproductie wél wordt ontregeld, dan is soms een schildklier-operatie nodig. Een schildklier-operatie is tevens noodzakelijk als een knobbel slikklachten of ademhalingsklachten veroorzaakt.

3. Schildklieroperatie bij kanker

Bij een knobbel in de schildklier word doorgaans een punctie genomen om kanker uit te sluiten. Als er sprake is van een kwaadaardige cellen of een maligne gezwel in de schildklier, dan spreekt men ook wel van eens schildkliertumor of schildklierkanker. In sommige gevallen van schildklierkanker dient het door kanker aangetaste deel van de schildklier operatief te worden verwijderd.

Lees hier meer over schildklierkanker…

Verschillende soorten schildklieroperaties

De schildklier wordt ook wel thyroïd genoemd. Een operatie van de schildklier staat daarom ook wel bekend als thyroïdectomie oftewel thyreoidectomie. Er zijn drie verschillende varianten c.q. gradaties van de schildklieroperatie, namelijk:

1. Lobectomie

Een schildklier bestaat uit twee helften oftewel “lobben”. Lobectomie houdt in dat slechts één lob van de schildklier wordt verwijderd. Dit gebeurt onder meer als er een knobbel in de desbetreffende helft van de schildklier zit waarvan men niet kan aantonen of deze goed- of kwaadaardig is.

Lobectomie wordt ook uitgevoerd nadat er bij een schildklierpunctie verdachte cellen worden gevonden. De ene helft van de schildklier wordt dan weggenomen voor nader onderzoek. Mocht achteraf blijken dat de schildklier door kanker is aangedaan, dan zal doorgaans ook de resterende helft moeten worden verwijderd.

Lobectomie staat tevens bekend als hemithyroïdectomie (hemi = half).

2. Gedeeltelijke strumectomie

Bij een gedeeltelijke oftewel subtotale strumectomie worden beide helften van de schildklier grotendeels verwijderd. Deze schildklieroperatie wordt met name uitgevoerd als de schildklier veel te hard werkt of als de schildklier blijvend vergroot is qua massa (struma). Men laat dan twee stukjes schildklier zitten van ieder 10 tot 15 gram.

Het is heel moeilijk om te bepalen hoeveel van de schildklier precies moet worden weggehaald. De restwerking blijkt namelijk pas ná de schildklier-operatie. Mocht achteraf blijken dat de schildklierwerking niet langer toereikend is… Dan dient de verkleinde schildklier voorgoed te worden ondersteund met synthetische schildklierhormonen.

3. Totale strumectomie

Bij een totale strumectomie wordt de schildklier in zijn geheel verwijderd. Dit gebeurt bij veruit de meeste gevallen van  schildklierkanker waarbij de tumor groter is dan 1 centimeter. Een totale strumectomie kan ook volgen op een lobectomie of gedeeltelijke strumectomie, als pas bij nader onderzoek blijkt dat de schildklier door kanker is getroffen.

Lees hier meer over leven zonder schildklier

Na een totale strumectomie moet de volledige hormoonproductie van de schildklier kunstmatig worden opgevangen. Dit gebeurt met synthetische schildklierhormonen in de vorm van tabletten die voorgoed moeten worden ingenomen. Deze schildklieroperatie wordt dan ook enkel uitgevoerd bij zeer ernstige schildklieraandoeningen.

Een schildklieroperatie is dus met name nodig bij schildklierkanker en een overactieve schildklier die niet met medicijnen kan worden behandeld.

Verloop van een schildklier-operatie…

Een schildklieroperatie duurt doorgaans anderhalf tot twee uur en wordt uitgevoerd onder algehele narcose. Er wordt een horizontale snede (incisie) laag in de hals gemaakt, waardoor de schildklier kan worden bereikt. De schildklier wordt vervolgens gedeeltelijk of in zijn geheel verwijderd en de snee wordt gehecht.

De pijn na de schildklieroperatie valt over het algemeen mee en is vergelijkbaar met een keelontsteking. Klachten verdwijnen meestal binnen enkele weken. Het litteken dat achterblijft geneest doorgaans relatief mooi en is na verloop van tijd nauwelijks meer zichtbaar. Let wel: elke operatieve ingreep brengt risico op complicaties met zich mee!

Tot slot

Artsen doen er doorgaans alles aan om een schildklieroperatie te vermijden. In sommige gevallen kan men echter niet om een schildklier-operatie heen.

Heb jij ervaring met of vooruitzicht op een schildklieroperatie? Laat hieronder je vragen of opmerkingen achter…

26 Reacties

 1. Ik heb twee nodules op mijn schildklieren. Mijn schildklieren werken perfect maar de arts wilt toch de nodules en de schildklieren wegnemen. Ik weet niet of dit de juiste beslissing is.

 2. Hallo, ook ik heb het advies gekregen voor een operatie vanwege struma. Aan beide kanten moet er een stukje vanaf. De werking van de schildklier is verder goed. Waar ik tegenop zie is wat haal ik me op mijn hals na de operatie qua klachten(aankomen, kouwelijk, depressie etc.) vooral omdat de werking nu goed is, en na de operatie levenslang aan de medicijnen. Ik twijfel zo wel of geen operatie(betekent eigenlijk uitstel, moet toch een x gebeuren). Ik heb nu vooral klachten met slikken en ademhaling. Ik hoop op positieve reacties van mensen die ook deze operatie hebben gehad, en op hun ervaringen na de operatie. alvast bedankt!

 3. Hallo ik heb vandaag te horen gekregen dat ik n gezwel heb in mijn rechter schildklier kwab moet nu nog wachten op n oproep van de internist dit kan drie weken duren ik vind dit niet normaal meer al die stress.

  • Indien je zorgverzekering zorgbemiddeling aanbiedt, zou je contact op kunnen nemen met hen om te kijken of zij wellicht sneller een afspraak voor je kunnen regelen. Eventueel in een ander ziekenhuis. Heel veel sterkte!

 4. een vraagje ik heb de laatste tijd precies een gevoel of er iets blijft steken in de keel heb ooit al eens jodium had om een gezwel aan de schildklier is nu ruim 15 jaar geleden ze hebben onlangs weer rotjes gezien op de schietklier en heb een zeer grote verandering op stem en slikken heeft iemand ervaring mee heb schrik voor kankeruitslag gr. anita

  • Beste Anita, Zou je je vraag omtrent schildklieroperaties ietwat concreter kunnen formuleren? Dank je!

 5. Vancoillie martine Reageer

  Hallo, mijn naam is Martine. Onlangs is er vastgesteld dat er meerde kisten op de schildklieren zitten. En kan maar binnen 2 maanden op controle gaan bij een specialist (wachttijd). Wat sta er mij te wachten… ben zo onzeker…

 6. Hallo, Ik heb vrijdag een schildklierpunctie gehad, van een cyste aan de linkerkant van mijn schildklier. Nou ben ik nogal geschrokken van het vocht dat eruit kwam. ik had verwacht dat dat helder was, maar het was rood bruinig. Heeft iemand hier dat ook gehad? Ik krijg pas over 2 weken uitslag.

 7. 12 jaar geleden is er bij mij een groot gedeelte van de schildklier operatief verwijderd, multinodulaire struma. Er zat één grote knobbel achter mijn borstbeen en één drukte tegen mijn luchtpijp. Sindsdien slik ik Thyrax en later ook Cytomel. De operatie was me meegevallen maar tot op heden heb ik nekklachten met daarbij vaak hoofdpijn, ik heb zelf altijd het idee gehad dat het van de schildklieroperatie is gekomen. Helaas is nu weer geconstateerd dat de schildklier vergroot is en ik zo goed als zeker weer een operatie moet ondergaan. Zijn er soms meer mensen waarbij de struma na een operatie terug is gekomen? Zo ja is dan een tweede schildklieroperatie wel veilig i.v.m. nek en stembanden?

  • Hoi, Ik ben vandaag naar de chirurg geweest ik moet een operatie ondergaan er zit een knobbeltje in de linkerhelft van me schildklier die word verwijderd. Nu is me vraag valt de operatie mee? Ik ben bang voor de narcose ook. En daarna weinig pijn? Sterkte jij ook. Mandy

 8. Over 2 weken zal mijn linker schildklierkwab verwijderd worden. Ik heb een multinodulair struma en in de linker kwab een grote cyste. De schildklier werkt normaal, maar ik heb veel last van de zwelling. Ik slaap slecht, heb moeite met slikken en ik heb het gevoel alsof ik een golfbal heb ingeslikt. Ik heb dubbele gevoelens over de operatie. Ik ben blij dat ik verlost zal worden van de zwelling, maar ik zie op tegen de uitslag van de patholoog. Ik heb een punctie gehad, maar deze is mislukt. Hoewel tot nu alles wijst op een goedaardige nodulus zal dat na de schildklieroperatie nog met zekerheid vastgesteld moeten worden. Ik wens iedereen die in hetzelfde schuitje zit heel veel sterkte!

  • Inmiddels is de operatie achter de rug en ben ik al een eind op weg met herstellen. Ik kon 10 dagen eerder geopereerd worden, dus 1 februari al. Het litteken is veel kleiner dan ik had verwacht hoewel de verwijderde schildklierhelft behoorlijk groot was (8 bij 4 cm). Ik heb geluk gehad, de gezwellen blijken goedaardig en mijn schildklierwaardes zijn goed gebleven. De pijn is erg meegevallen. Mocht je een dergelijke schildklieroperatie nodig hebben dan hoef je er niet tegenop te zien. Ik ben nog steeds erg moe en heb het steeds koud, maar dit heeft dus niets met mijn schildklier te maken. Wellicht hormonaal? Ik ben in ieder geval verlost van mijn struma waar ik veel last van had.

  • Bracke catharina

   Hallo Lien, ben blij da goed verlopen is bij u vraagje ik moe maandag geopereerd worden rechterkant schildklier met nodule erop van 3 cm, heb momenteel wel last met slikken en heb een gevoel of ik een bol in mijn keel heb da ik niet kan doorslikken, ik zie er tegenop voor operatie maar zal wel blij zijn da ik van de druk in keel vanaf ben, heb wel wat schrik van narcose en operatie kan je me wat van de schrik helpen?

  • Heel veel sterkte ik word ook binnenkort geopereerd aan de linker schildklier er zit een bobbeltje wc punctie gehad en er zitten onrustige cellen in. Ben zo bang pfff…

 9. Hallo. Ook ik moet over een operatie aan de schildklier ondergaan, mijn rechter schildklierkwab met een goedaardig gezwel van 3 cm wordt weggehaald omdat deze ontzettend drukt op de luchtpijp. Ik ben kortademig ontzettend moe en ook het slapen gaat heel slecht. Ook heb ik er veel last van tijdens mijn werkzaamheden. Nu hebben ze eerst nog een keer mijn bloed onderzocht en dat blijkt ineens niet goed te zijn, een te hoog calciumgehalte. Nu is de schildklieroperatie uitgesteld en willen ze eerst dat ik 24 uur urine opvang en dan over een paar weken weer een bloedafname. De dokter zei dat waarschijnlijk ook de bijschildklier niet goed werkt en ze eerst zeker wil weten wat er precies aan de hand is, toch ben ik wel teleurgesteld dat ik nu nog langer moet wachten op de schildklieroperatie ik heb het hier wel moeilijk mee omdat het momenteel wel mijn doen en laten beïnvloed, ik loop hier al ruim 2 jaar mee, waarvan een maand of 4 nu bij het ziekenhuis. hoe moet ik hier mee omgaan.

  • Weet je inmiddels al meer Ria? Ik hoop dat ze je heel gauw kunnen helpen!

 10. Prinses koekie Reageer

  Ik ben 14 december 2015 geopereerd de rechter schildklierkwab is verwijderd met een tumor zo groot als een sinaasappel. Over 10 a 14 dagen de uitslag van de kweek. De pijn vind ik met name bij slikken en gapen en niezen vervelend. De wond net boven de borstkas heeft alle kleuren van de regenboog gehad.

  • Heel veel sterkte toegewenst! Hopelijk geneest de operatiewond snel en voorspoedig en krijg je een negatief (gevoelsmatig positief) resultaat terug op de schildklierkweek en is er dus geen sprake van kwaadaardigheid / maligniteit. Ik duim in elk geval met je mee. Nogmaals sterkte!

 11. Hallo ik moet helaas ook een operatie aan de schildklier ondergaan er zit een dikke knobbel en ik heb problemen met slikken de chirurg vertelde dat ze een helft gaan weghalen op zeer korte termijn en opsturen naar de patholoog eerst nog naar de KNO-arts om te kijken of de stembanden beschadigd zijn ik weet totaal niet wat mij te wachten staat en het lijkt mij heel eng dat ik langer op recovery moet blijven i.v.m. kans op zwelling of bloeding kan hier iemand mij wat vertellen over dit alles? Groetjes, Anita

  • Olga Visser

   Ik ben afgelopen maandag geopereerd aan m’n schildklier in AMC Amsterdam. Er is een groot deel van de schildklier weggehaald i.v.m. schildklierknobbels en wegdrukken van de luchtpijp. De schildklier werkte normaal. Wegens vernauwing luchtpijp moest de tube volledig bij bewustzijn geplaatst worden. Ik was heel zenuwachtig en angstig, maar de chirurg en de anesthesioloog hebben me goed begeleid en achteraf viel het reuze mee. Daarna alweer snel op zaal en andere dag naar huis. Ik voel me goed; wel keelpijn (iedere dag minder) en de wond trekt, maar ziet er rustig uit. De schildklierwerking moet nog bepaald worden over twee weken. Ik wens je sterkte!

 12. Over een periode van 30 jaar mag/moet ik voor de 7e maal onder het mes. Er is op mijn 15e een totale strumectomie uitgevoerd. Echter met een interval van elke 5-7 jaren komen cysten in meer of mindere mate terug ondanks de hoge dosering 0.400mg van Thyrax tabletten. Is het vervelend? Jazeker. Bijverschijnselen van deze dosis zijn nu hartkloppingen en hoofdpijn. Na de operatie enkele dagen last van de keel, verder weer top. Vaak een grote schrik voor patiënt en familie, maar er is goed mee te leven. En ja in sommige gevallen moet je nog eens. Voorts zie je er vaak nauwelijks iets van.

  • Dankjewel voor het delen van je positieve en geruststellende ervaringen met schildklieroperaties! Ik denk dat je hiermee veel mensen een hart onder de riem steekt.

 13. De pijn valt niet mee na een schilklieroperatie, want je kop ligt 2 uur haaks op de romp tijdens de operatie. Ik raad iedereen aan METEEN met schilklierhormonen te beginnen. Ik was niks meer waard zonder schildkliertabletten. De discommunicatie tussen de zorgverleners in Nederland en België zorgde ervoor dat ik 3 maanden zonder schildklierhormonen zat.

  • Leven zonder schildklierhormonen is op de langere termijn onmogelijk, dus dat men je zo lang zonder schildkliermedicatie heeft laten zitten, is echt schandalig! Wel fijn dat de schildkliermedicijnen aanslaan!

 14. Mij is aangeraden schildklier te laten verwijderen, omdat de graves een aanslag op mijn ogen doet, dit uit zich door slechter gaan zien en soms dubbelzien. Moet nu proberen d.m.v. strumazol schildklier rustiger te laten worden en dan volgt operatie. Heb ik, zoals eerder, allergische reacties op de strumazol zal operatie eerder plaatsvinden. Heb zelf de nodige twijfels. Is het nog nodig schildklier te verwijderen als deze rustiger wordt door de strumazol?

  • Dat blijft altijd een lastige afweging. Levenslang schildkliermedicijnen versus radioactief jodium versus operatieve schildklierverwijdering… Deze beslissing is afhankelijk van talloze factoren: bloedwaarden, aard afwijking, ernst klachten, eventuele kwaadaardigheid, beschikbare alternatieven… Laat je in ieder geval HEEL goed informeren door een ervaren internist-endocrinoloog. Onwijs veel sterkte toegewenst met je schildklierklachten!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.