De schildklier is het enige orgaan c.q. weefsel dat jodium in zich opneemt. Door jodium te fuseren met medicatie, kan men dus zeer gericht de schildklier bereiken. De bekendste methode om met jodium de schildklier te behandelen is toediening van radioactief jodium. Dit middel staat ook wel bekend als:

 • Radio Actief Jodium (RAJ)
 • Jodium 131
 • J-131 / I-131 (iodine)

Radioactief jodium wordt met name toegediend bij een overactieve schildklier waarbij schildklierremmers niet volstaan… Maar ook bij een extreem opgezette schildklier en bij bepaalde schildkliergezwellen (tumor e.a.).

In dit artikel lees je alles over de behandeling van de schildklier met radioactief jodium…

Toepassing van radioactief jodium

RAJ wordt toegepast voor verschillende doeleinden, in verschillende doseringen. De belangrijkste toepassingsmogelijkheden voor radioactief jodium zijn:

 • Jodium-opname meten (uptake-onderzoek)
 • Schildklierweefsel uitschakelen (“De Slok”)

Hieronder lees je meer over deze twee toepassingsmogelijkheden van radioactief jodium…

1. Jodium-uptake onderzoek

Voorafgaand aan “De Slok” wordt in veel gevallen een jodium-uptake onderzoek uitgevoerd. Bij een jodium-uptake wordt de werkzaamheid van je schildklier getest. Deze test is nodig als voorbereiding op “De Slok”. Men moet namelijk weten hoeveel radioactief jodium ongeveer nodig is om de bovenmatige schildklierwerking te remmen of de volledige schildklier uit te schakelen. Deze test staat ook wel bekend als:

 • Schildklier retentie-onderzoek (retentie = vasthouden)
 • Schildklier uptake-onderzoek (uptake = opname)

Bij een jodium-uptake onderzoek wordt een minimale hoeveelheid radioactief jodium toegediend. De schildklier zal het radioactieve jodium opnemen… Waarna middels metingen, scans en/of bloedtests de resultaten worden afgelezen. Door achteraf de straling van de schildklier te meten, kan men bepalen hoe snel en actief je schildklier is.

Er wordt niet alleen gekeken hoeveel jodium je schildklier kan opnemen, maar ook hoe snel je schildklier het jodium opneemt. Het radioactieve jodium dat niet door de schildklier wordt geabsorbeerd, verlaat je lichaam via de urine. Er wordt niet altijd een uptake-onderzoek uitgevoerd: in dat geval wordt De Slok bereid met een “standaard” of “gemiddelde” dosering RAJ.

2. “De Slok”

Radioactief jodium om de schildklier uit te schakelen wordt meestal met enkele slokjes water ingenomen via een radioactieve jodium-capsule. Het is echter ook mogelijk om een oplossing van radioactief jodium met water te drinken. Vroeger werd radioactief jodium uitsluitend in vloeibare vorm toegediend en stond deze behandeling bekend als “De Slok”.

Om te bepalen hoeveel radioactief jodium er moet worden toegediend, wordt de specifieke schildklieraandoening onderzocht… Maar ook de grootte van de schildklier en de opname-efficiëntie van de schildklier worden getoetst. De hoeveelheid jodium die wordt toegediend is doorgaans kleiner dan je dagelijks via je voeding binnenkrijgt.

Toepassing van “De Slok”

Radioactief jodium wordt toegepast bij verschillende schildklieraandoeningen. De belangrijkste schildklierafwijkingen waarbij radioactief jodium dienst kan doen zijn:

 • Schildklierkanker / schildkliertumor
 • Te snelle of overactieve schildklier (hyperthyroïdie)
 • Struma (vergrote schildklier)

De hoeveelheid radioactief jodium die wordt toegediend is sterk afhankelijk van de hoeveel schildklierweefsel die moet worden uitgeschakeld en dus van de exacte schildklierafwijking. Hieronder lees je meer over de verschillende schildklieraandoeningen waarbij “De Slok” kan worden gebruikt…

1. Radioactief jodium bij schildklierkanker

Bij schildklierkanker moet de volledige schildklier worden uitgeschakeld. Meestal wordt de schildklier operatief verwijderd. Eventuele overblijfselen van de schildklier worden uitgeschakeld met radioactief jodium. De “restje” nemen het radioactieve jodium in zich op. De straling van “De Slok” schakelt het schildklierweefsel volledig uit. De dosering radioactief jodium is in dit geval zeer hoog.

2. Overactieve schildklier behandelen met RAJ

Een overactieve schildklier overactieve schildklier produceert te veel schildklierhormonen, waardoor allerlei gezondheidsklachten kunnen optreden. De schildklier kan gaan “hyperen” vanwege de ziekte van Graves, maar ook vanwege medicijngebruik of een schildklierafwijking. In dat geval wordt slechts een deel van de schildklier vernietigd met radioactief jodium. De dosering is dan beduidend lager dan bij een volledige “Slok”.

3. Radioactief jodium om vergrote schildklier te verkleinen

Radioactief jodium kan dienstdoen als de schildklier diffuus vergroot is. Bij een overschot aan schildklierweefsel spreekt men ook wel van schildkliervergroting of diffuus struma. Als de schildklier te groot is, zijn er doorgaans te veel hormoonproducerende schildklierfollikels werkzaam. Met radioactief jodium kan als het ware een schildklierverkleining worden bewerkstelligd.

Sommige patiënten ervaren de tijdelijke schildklierverharding die optreedt als gevolg van het radioactieve jodium als onaangenaam of zelfs pijnlijk.

Resultaten van radioactief jodium

Na “De Slok” is het 3 tot 6 maanden afwachten of er een ‘normaal’ werkende schildklier is bereikt. Een normaal fungerende schildklier wordt ook wel ‘euthyreote toestand’ of ‘euthyroïdie’ genoemd. Mocht er nog altijd te veel schildklierhormoon worden geproduceerd, dan is een tweede “Slok” nodig.

Als het radioactieve jodium te veel van de schildklier heeft vernietigd, of als de volledige schildklier is verwijderd… Dan dient de productie van schildklierhormonen voorgoed te worden ondersteund of vervangen met kunstmatige schildklierhormonen (thyromimetica). Bekende medicijnen met synthetische schildklierhormonen zijn onder meer Thyrax®, Euthyrax® & Eltroxin®.

Na de behandeling met J-131…

De duur van de behandeling met radioactief jodium hangt af van de toegediende hoeveelheid jodium en de opname hiervan door het schildklierweefsel. Restjodium dat niet door de schildklier wordt opgenomen verdwijnt grotendeels binnen 24 tot 48 uur via de urine.

Het radioactieve jodium dat wel door de schildklier is opgenomen, verlaat het lichaam veel trager. Bij ontslag uit het ziekenhuis moet de hoeveelheid jodium-131 beneden een vastgestelde norm zijn. Een arts geeft daarom altijd een globale schatting wat betreft de duur van het verblijf. Jodium verliest zijn radioactiviteit overigens erg snel.

Een schildklierverkleining of –verwijdering m.b.v. RAJ heeft meestal geen ingrijpende gevolgen voor de gezondheid. In sommige gevallen kunnen echter (blijvende) stofwisselingsproblemen of vruchtbaarheidsklachten ontstaan. De maanden na ontslag dien je voor de zekerheid zo min mogelijk intiem contact te hebben en zo veel mogelijk afstand bewaren. Tot 6 maanden na de J-131 behandeling mag geen zwangerschap optreden.

Tot slot

De behandeling met radioactief jodium brengt relatief weinig risico’s en complicaties met zich mee. Omdat de schildklier het enige orgaan is dat jodium opneemt, loopt de rest van je lichaam nauwelijks schade op door de straling van radioactief jodium.

Heb jij ervaring met de behandeling van de schildklier met radioactief jodium (J-131)? Laat hieronder jouw vragen en opmerkingen achter…

130 Reacties

 1. Dag Paul. Ik zat door de reacties te lezen, en kwam dit tegen wat jij hebt geschreven. “De potentiële bijwerkingen van schildkliermedicatie zijn namelijk ONEINDIG veel geringer dan die van radioactief jodium.” Ik heb 2 RAJ slokken gehad en moet een derde. Nu ben ik heel benieuwd welke nare (blijvende) klachten de RAJ kan geven? Want Strumazol op hoge dosis slikken is ook niet zaligmakend? :)

  • Hier gebruik ik de term ‘bijwerking’ inderdaad foutief. Ik bedoel veeleer de causale en correlatieve gevolgen van de behandeling met radioactief jodium-131. De gevolgen van de radioactiviteit zijn tot daar aan toe, maar doordat de schildklier van binnenuit wordt bestraald, is de kans relatief groot dat er in de loop van tijd een ‘hypo’ optreedt, die weer dient te worden behandeld met schildklierhormonen.

  • Bedankt voor je antwoord, je liet me nl lichtelijk schrikken! :D (ik zie niet hoe ik je kan quoten dus maar een nieuwe reactie)

  • Beste allemaal,

   Ik heb een vergrote struma en mijn schildklier werkt nog niet te snel maar is aan de snelle kant.
   Ik ondervind momenteel geen problemen, voel mij energiek en heb geen last van mijn struma.

   De struma verkleinen willen de artsen doen met een radioactieve slok. Ik twijfel enorm heb al jaren last om netje op gewicht te blijven en ben bang dat ik na deze slok enorm ga aankomen.
   Heeft iemand daar ervaring mee.

   Is het wel verstandig om de slok te nemen. Ik ben nu 60 jaar.

 2. Hallo ik heb ziekte van Graves. Ik heb 2x de slok gehad en nu blijkt mijn schildklier weer te snel te werken. Zijn er nu nog opties? Ik heb trouwens geen problemen gehad met de jodium.

 3. Noot aan de redactie: In dit artikel (voor het slot), staat dat je In de MAANDEN na de “slok” en ontslag uit het ziekenhuis voor de zekerheid geen intiem contact mag hebben en zoveel mogelijk afstand moet houden. Neem aan dat hier DAGEN moet staan, aangezien de leefregels na j131 gelden voor 1 tot 3 weken.

  • “Geen intiem contact” is niet wat er staat. Het staat ieder vrij om de zinsneden “zo min mogelijk” en “zo veel mogelijk” naar eigen goeddunken te interpreteren en invulling te geven. Wil je echter het absolute zekere voor het onzekere nemen, dan is er in ieder geval zéker geen sprake van dagen, maar veeleer van weken tot maanden. Het is maar net hoe ver je wilt gaan in je risicobeperking.

 4. Ik sta ook voor een radioactief jodiumbehandeling mijn vraag is er nu niemand tevreden over de behandeling?

  • Goedemorgen, ik ben afgelopen december 2x geopereerd i.v.m. schildklierkanker. Afgelopen week de jodiumslok en schildklierscan gehad. Daarop waren geen kwaadaardige cellen te zien dus heel erg goed nieuws!

  • Ik ben wel tevreden. Heb een minimale slok gehad n.a.v. schildklierkanker. Heb geen last van bijwerkingen.

  • Ik had ongeveer 10 jaar geleden al de “slok” behandeling gehad. Toen de tijd was er teveel schildkliercellen gedood bij mij. En eerlijk gezegd heb ik tot op heden heel erg veel spijt dat ik ooit die behandeling had laten uitvoeren.

 5. Hallo ik heb in april 2017 een jodium pil genomen omdat ik een goedaardig gezwel in mijn schildklier zit maar nu 6 maanden later op controle geweest en er is niks veranderd nu wil de dokter mijn pillen laten nemen voor 2 maanden en dan terug op controle maar ik weet niet goed wat mij te wachten staat ik blijf vermageren en erg moe zijn mijn lichaam wil niet mee ik ben intussen al 12 kilo kwijt en weeg nog 48,5 kilo en ben een 1 meter 67 ik voel mij echt niet goed in mijn lichaam en ben enorm bang dat het toch kwaadaardig kan komen en ik ben erg bang om dood te gaan wil je mij a.u.b. wat meet info geven? M.v.g. Tessa

 6. Goedendag, ik heb een vraag m.b.t. de RAJ behandeling. Ik heb de ziekte van Graves en heb daar jarenlang B&R therapie voor gehad. In september 2016 heb ik de eerste RAJ behandeling gehad, helaas zonder gewenst resultaat. Nu adviseert mijn internist mij een tweede RAJ behandeling. Ik heb vernomen dat de kans groot is dat de schildklier na een tweede RAJ behandeling juist te langzaam gaat werken wat zou betekenen dat ik alsnog aan de medicatie moet blijven. Ik vraag mij nu af welke afwegingen ik zou moeten maken, want levenslang aan de Thyrax lijkt mij ook niet ideaal, en de BR therapie werkt momenteel redelijk vermoed ik.

 7. In november 2016 is bij mij ziekte van Graves geconstateerd. Strumazol en Euthyrox voorgeschreven gekregen, dit gaat heel goed, geen last van bijwerkingen. Eerlijk gezegd dacht ik dat ik deze medicijnen kon blijven gebruiken als na een jaar blijkt dat de schildklier toch weer te snel gaat werken, maar intussen heb ik begrepen dat ik dan het RAJ zal moeten nemen. Ik ben daar als de dood voor. Ik ben ME-patiënt en kamp sowieso met een heel wankel immuunsysteem. Een slecht uitvallende “slok” zou voor mij zomaar kunnen betekenen dat ik hulpbehoevend word. Ik lees nergens iets over de mogelijkheid om de Strumazol en de levothyroxine te blijven gebruiken, omdat ik nu weet dat ik daar in elk geval geen last van heb. Weet u hier misschien iets over?

  • Beste Rianne, Het blokkeren van de lichaamseigen schildklierhormoonproductie met behulp van thiamazol en het gelijktijdig opvangen c.q. vervangen ervan met behulp van levothyroxinenatrium wordt ook wel ‘Block & Replace’ therapie genoemd. Dit betreft een zeer effectieve behandeling van Graves’ hyperthyreoïdie, maar kan inderdaad slechts tot op zekere hoogte worden opgevoerd. Volgens mij begint men doorgaans met 30 milligram thiamazol en 80 microgram levothyroxinenatrium (L-throxine: met een maximum tussen de 100 en 200 mcg p.d.). De dosering thiamazol is direct ook de maximumdagdosering, dus die kan niet verder worden opgehoogd. Als deze dagdosis niet volstaat om de schildklier volledig ‘lam te leggen’, stopt men voor zo ver ik weet de behandeling. Sowieso duurt B&R-therapie niet langer dan een halfjaar. Volgens mij heeft dit te maken met de bijwerkingen en risico’s van een hoge dosis thiamazol; met name ten aanzien van een zwangerschapswens. Ook schijnt een langere periode Block & Replace-therapie (bijvoorbeeld 8 of 12 maanden) niet te worden geprefereerd boven een periode van 6 maanden. (bron + bron + bron) Anderzijds lees ik ook weleens dat een tweede medicamenteuze behandeling effectief zou kunnen zijn (bron)… Persoonlijk zou ik een afspraak maken met je internist-endocrinoloog om deze bezorgdheid bespreekbaar te maken. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Zie eventueel ook de (vele reacties onder) de volgende artikels:

   Groeten, Paul

 8. Ik heb een vraag, ik heb 4 weken geleden een radioactief jodiumtablet gehad voor de ziekte van Graves, waardoor ik 2 weken niet te lang bij kinderen in de buurt mocht komen. Nu voel ik me niet beter maar slechter. Ik weet dat ze pas kunnen zien of het gewerkt heeft na 6 maanden ongeveer. Maar ik had gehoopt dat ik me niet meer slechter zou voelen na de kuur… Ga je eerst achteruit en daarna vooruit of blijft dit hetzelfde vanaf het moment dat je aan de kuur begon.

  • Beste Michelle, Even wat context ten aanzien van radioactief jodium en Graves… RAJ wordt bij Graves gebruikt om een te snel werkende schildklier te vertragen (door de schildklier deels lam te leggen) of de volledige schildklier te laten stoppen met hormoonproductie. Het gevolg van radioactief jodium bij de behandeling van de ziekte van Graves is dan ook aanvankelijk dat er (veel) minder schildklierhormonen in je lijf circuleren. Dit kan inderdaad voor een onwijs naar gevoel zorgen: alle symptomen van een te traag werkende schildklier komen mogelijkerwijs aan bod… Zie ook de volgende artikels:

   Voordat men schildkliermedicijnen voorschrijft, wil men waarschijnlijk eerst weten in hoeverre de schildklier ZELF nog functioneert en hormonen aanmaakt. Pas als men weet waartoe de lichaamseigen schildklierwerking nog in staat is, zal men het hormoonniveau aanvullen met gesynthetiseerde schildklierprehormonen (L-thyroxine). Zodra je levothyroxine / synthetisch T4 toegediend krijgt, zal het naar alle waarschijnlijkheid beter met je gaan. Mocht je je zorgen maken, neem dan altijd contact op met je huisarts of internist-endocrinoloog! Groeten, Paul

  • ook ik heb deze slok gehad afgelopen maandag en ook ik voel me verschrikkelijk is het bij jou goed gekomen???

 9. Hallo Paul, Heb niet de intentie om op internet te komen doch zit wel ergens gruwelijk mee. In augustus 2016 papillair schildkliercarcinoom geconstateerd. Half augustus geopereerd. Daarna in september de RAJ-slok gehad. Thyreoglobuline was in december 2016 nog 1.2. In januari 2017 1.7… juist de verkeerde kant op dus. Vandaar 13 maart jongstleden een 2e maximale kuur RAJ gehad. De scan daarna liet weinig zien (geen stapeling… dus geen werkend jodium zichtbaar). Volgende week uitslag of mijn schildkliergehalte nu 0.0 is. Ik vrees met grote vrezen… Als er nu weer activiteit van schildklier waarneembaar is… is er een alternatieve behandeling??? Ik lees daar nergens over… Heb jij iets vernomen over een andere behandeling als de RAJ niet aan blijkt te slaan? Gr. Hans

  • Beste H, Om anonimiteit te garanderen heb ik je naam aangepast… Aangezien ik GEEN arts ben, denk ik dat je dit vraagstuk beter bij je oncoloog of endocrinoloog kan wegleggen. Desalniettemin zal ik mijn persoonlijke / ondeskundige opvattingen uiteenzetten… Volgens mij is een stijging van de thyreoglobulinebepaling inderdaad niet goed, maar dient deze waarde altijd naast eventuele Tg-antistoffen te worden gelegd om de exacte klinische relevantie te kunnen bepalen. Weet je misschien hoe hoog je anti-Tg beide keren was? Ook ik ben uitsluitend bekend met een tweede (maximale) RAJ-dosis in geval van een waarneembare hoeveelheid thyreoglobuline na een schildklieroperatie en een eerste radioactieve jodiumslok. Maar in theorie zou men ervoor kunnen kiezen om nogmaals te opereren of nogmaals ‘de slok’ toe te passen. Hiervoor gelden voor zover ik weet echter geen standaard richtlijnen / protocollen / beleidsregels, aangezien resterende schildkliercellen in nagenoeg alle gevallen worden uitgeschakeld door een tweede (maximaal gedoseerde) jodiumslok. Ik hoop dan ook ten zeerste voor je dat de tweede RAJ-behandeling zal volstaan (en zie overigens geen reden waarom dit niet het geval zou zijn). (bron + bron + bron + bron) Zie eventueel ook (de reacties onder) de volgende artikels:

   Onwijs veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

  • Beste Paul, TSH (anti Thyreoglobuline) was de eerste keer 0.02 (Thyreo was 1.2) tweede keer TSH 0.16 en Thyreo was 1.7). Arts vandaag gesproken. Wil TSH beneden de 0.1 houden en over 2 weken wordt de Tg gemeten… Gr. H

  • Beste H, TSH (schildklier stimulerend hormoon) is iets totaal anders dan anti-Tg (anti-thyreoglobuline / thyreoglobuline-antistoffen / thyreoglobuline-antilichamen)… Er is dus sprake van drie verschillende schildklierparameters: Tg, anti-Tg en TSH. En daarnaast (F)T4 en (F)T3… Momenteel lijken verscheidene schildklierindicatoren door elkaar te worden gehaald…

  • Wist ik niet Paul!? Oké, ik zal het aan m’n endocrinoloog navragen! Gr. Hans P.S. Ik hou je op de hoogte!

 10. Petra van Santvoord Reageer

  Beste Paul, Ik heb vier weken geleden een tweede slok gekregen. De eerste behandeling vier jaren geleden was licht en gaf geen klachten. De laatste is een killer. Na heel lang aarzelen besloot ik er weer toe omdat ik tot drie keer toe bijna stikte in speeksel dat spontaan in de luchtpijp liep. Dit t.g.v. een flinke struma die de luchtpijp en slokdarm opzij duwt. Een angstige ervaring als alleenwonende. Ik ben 71 jaar en de linker schildklierkwab werd al op mijn 29e verwijderd vanwege struma. Ik was heel hyper in die tijd en chronisch depressief. Ik heb me een tijdje beter dan ooit gevoeld na de ingreep. Vijf jaar later echter begon de rechter kant. Ik heb een operatie nooit meer aangedurfd en slikte heel lang het natuurlijk schildklierhormoon dat verboden werd en tot nu toe Euthyrox: 62 mcg. Na krap vier weken knellen al mijn kleren, haren vallen uit en zijn droog, de huid vervelt licht en rimpels zijn behoorlijk toegenomen. Ik ben net een gedroogd appeltje. Verder houd ik flink vocht vast wat ik merk aan mijn been en voet waarvoor ik t.g.v. een melanoom en het weghalen van de lymfeklieren een elastische kous draag. Omdat ik geboren werd met een spina bifida die levenslang veel klachten heeft bezorgd waardoor ik o.a. rolstoel gebonden werd, ben ik vooral bang voor flinke gewichtstoename en toenemend oedeem waardoor ik niet meer in mijn orthopedische schoen pas en misschien ook niet in de rolstoel. Gekker moet het niet worden. Ik ben dus op verschillend medisch gebied ervaringsdeskundige. Kunnen jij of andere lezers na een hoge dosis Jodium 131 mij vertellen of die klachten een halt toegeroepen kunnen worden en hoe. Ik zal moeten accepteren dat een en ander tijd kost maar kunnen meer medicatie of andere dat proces versnellen? Van mijn endocrinoloog die aardig is en behulpzaam waar het mijn handicap betreft, word ik geen cent wijzer. Iedere vorm van openheid en duidelijkheid ontbreekt. Ik heb er niets aan maar weet niet waar ik een betere vind. Bedankt voor het lezen van mijn verhaal. Wijsheid en doorzettingsvermogen voor iedereen die met schildklierproblemen worstelt. Groeten van Petra

  • Als het op de schildklier aankomt, is het enige wat men kan doen als volgt: periodiek de schildklierwaarden monitoren en indien nodig de schildkliermedicijnen hierop aanpassen. En dan niet alleen TSH controleren, maar ook (F)T4, (F)T3, schildklierantistoffen en eventueel rT3 en jodium (in urine). In geval van schildklierklachten zou ik persoonlijk ook altijd vitamine D, vitamine B12 en ijzerstatus laten controleren. Helaas is er verder nauwelijks iets wat je eigenhandig kunt ondernemen in geval van klinische schildklierproblematiek… :(

 11. Dag Paul, afgelopen juni was er bij mij voor de 2de keer Graves geconstateerd. De medicijnen kuur (PTU) had dit keer geen effect. Er trad met de hoogste dosering geen verbetering op in de waarden. TSH <0.01 en FT4 36. In september heb ik de allerlaagste dosering radioactief jodium (208 mbq) gehad. Echter heeft dit na 4 maanden tot gevolg dat de schildklier werking gering is. Dit was helemaal niet de verwachting van de artsen. De kans was groter dat de schildklier of nog te snel zou werken of normaal. Maar zeker niet te traag, laat staan nauwelijks activiteit. De TSH waarde is nu 100 en in november 0.5. De FT4 is nu 3 en in november 15. Ik ben nu genoodzaakt om levenslang Euthyrox te slikken. Ik ben best angstig omdat ik afgelopen jaar zo anders reageer op de voorgeschreven medicijnen en doseringen. Ik zou graag willen weten of dit vaker voorkomt. Of dat het mogelijk is om mijn casus te laten onderzoeken voor toekomstige gebruikers van Radioactief Jodium. Dat het dus mogelijk is om met een lage dosering een trage schildklier te krijgen.

  • Dag, zover ik weet bij een radioactieve slok hoe weinig, ook is het resultaat dat je schildklier niet meer werkt. Heb dit al 30 jaar geleden ondervonden en recent bij mijn broer hetzelfde. Maar met goede instelling kan de medicijnen goed te behandelen.

  • Hallo, ik heb precies hetzelfde gehad. Echter geen Graves maar een toxisch adenoom. Ook ik heb tegen alle verwachtingen in een niet werkende schildklier overgehouden na mijn slok. Ik slik hiervoor levothyroxine. Dit doe ik nu sinds 2 maanden en de waardes zijn nu eindelijk stabiel. Wel merk ik dat mijn weerstand zo onstabiel is als maar kan en regelmatig speelt er ook nog pijn op rondom mijn schildklier (hier vlak na de slok een flinke ontsteking aan gehad…). Mijn internist is er nog mee bezig om uit te zoeken hoe dit kan, dus opnieuw de medische molen in.

 12. Regeringen verstrekken in verband met kernrampen jodiumtabletten met heel hoge concentraties jodium. Dit zodat je schildklier bezet raakt met niet- radioactief jodium en er voor het radioactieve jodium geen plaats meer is. Zou het radioactieve jodium zich wel in je schildklier kunnen vestigen, dan wordt je dus voortdurend bestraald daardoor en krijg je stralingsziekte. Ieder die een Slok neemt, doet dit dus vrijwillig. Doet vrijwillig wat voor de rest iedereen ten koste van wat dan ook zou willen voorkomen. En kan dus stralingsziekte verwachten. Dat is geen bijwerking van deze behandeling, maar een simpele werking. De straling werkt op je hele lichaam in en je bent een gevaar voor anderen. De straling vanuit je schildklier is zeer ernstig. En stralingsziekte is toch wel iets waar de meeste mensen erg bang voor zijn. En met reden. Tot mij schrik lees ik dat het woord stralingsziekte helemaal niet gebruikt wordt, terwijl dat simpelweg hetgeen is waar jullie last van hebben. En ieder, zeker artsen, dat weet of kan weten. We krijgen niet voor niets jodium voor zo’n ramp. Je gaat toch niet met jezelf kernrampje spelen! Denk na! Als een arts dit leest: alsjeblieft licht je patiënten gewoon eerlijk voor. Dan weten ze waar ze voor kiezen.

  • een vraagje . heb al een tijdje last van te snel werkende schildklier. Moest hiervoor 3 x tablet Strumazol innemen. In begin de eerste 3 weken ging alles redelijk goed maar daarna kreeg ik steeds onaangenaam gevoel in de keel waardoor ik mij rot slecht voelde en geen zin meer had in alles . Ik was totaal op na een poosje bloed laten nemen en moest toen 11/2 tablet innemen . Vervolgens had de dokter mij voorgesteld om jodium pil te nemen daar de Strumazol mij slecht deed voelen en nare bijwerkingen had. De bedoeling is om daarna geen medicatie meer hoeven te slikken. Heb verschillende reacties gelezen van mensen en heb dat ook aan dokter verteld, dat ik met angsten zit en dit liever niet wil doen. Zij vertelde mij echter dat dat niet nodig is dat het maar een kleine hoeveelheid jodium is wat ze gaan toedienen maar toch heb ik hier mijn twijfels bij. ze zeggen u gewoon niet rechtuit alles, ik wil mij vooral niet nog slechter gaan voelen en allerhande nare bijwerkingen gaan krijgen. Ik ben vorig jaar geopereerd voor carpale tunnel heb toen 30 kalkspuiten moeten krijgen, omdat ik Sudeck heb gekregen. Je zag geen enkel ader nog en mijn hand was heel opgezwollen. Kon niets meer doen met die hand, talrijke kinesist bezoeken moeten doen nu kan ik eindelijk die hand plooien en eten maken, maar voor de rest heb ik constante pijnen in die hand is nu van december 2015 geleden. Toen zei de dokter ook dat ik mij die pijn inbeeldde, dat ik angsten had voor de pijn maar uiteindelijk was het niet ingebeeld. Dus conclusie ik heb het zo niet meer voor die dokters. Ik heb bang dat het juist met mij weer gaat verkeerd aflopen. Dus graag iemand reactie zou ik de gok wagen of niet??? ik twijfel enorm!!!

  • @Floortje: Wat een onzin. Na de behandeling word je “radioactiviteit” afgemeten totdat hij een normaal niveau heeft. En dan mag je pas naar huis. Mijn moeder had het vrij ernstig. En heeft 48 uur geïsoleerd gezeten. ALLES moest ze daar ook achterlaten. Van boek tot tandenborstel tot nachthemd. Alles werd vernietigd. De douche en wc waren aangesloten op een tank. En eten etc. kreeg ze via een sluis-achtig kastje. Chemotherapie, dat is pas erg. Je kunt er marmer mee doen wegsmelten (sommige soorten). De soorten waar wij mee te maken hadden, werden ook op een speciale manier vervoerd en aangekoppeld. Extra beschermlagen om de infuuszak, en dubbel handschoenen. Door deze crap kan ze niet eens meer normaal bloed laten prikken. En tijdens (en 24 – 36 uur na) de chemo inloop mocht ze niet op openbare toiletten. Thuis moest alles na haar eerst afgedaan worden met alcohol etc. Want anders konden wij ook chemo binnenkrijgen. Dus radio-activiteit en wat hier omheen werd gesuggereerd is de grootste onzin.

  • Op internet valt inderdaad heel veel onzin te lezen. Er zijn zelfs websites die beweren dat chemotherapieën / chemotherapeutica bij kanker radioactief van aard zijn. Dit is simpelweg onwaar, want vooralsnog gaat het hierbij om de volgende typen cytostatica: alkylerende stoffen, middelen die de DNA-vorming verstoren, middelen die de celdeling verhinderen, antitumor-antibiotica, topo-isomeraseremmers en middelen die dwarsverbindingen in het DNA leggen. Niet radioactief dus… Dan heb je inderdaad ook nog uitwendige en inwendige bestraling met harde röntgenstraling, elektronenstraling, zachte röntgenstraling, protonenstraling en straling uit een radioactieve bron (meestal gammastraling). Deze laatste (radioactieve) vorm van straling wordt uitsluitend gebruikt voor inwendige bestraling en voor stereotactische bestraling en is zodoende vrij zeldzaam. Ook RAJ is radioactief, want Jodium-131 betreft immers een onstabiele radioactieve isotoop van jodium… In theorie KAN deze typische bètastraler mutaties en de dood tot gevolg hebben, maar in de uitermate lage concentratie van ‘De Slok’ (in de vorm van radioactief natriumjodide of kaliumjodide als capsule of vloeistof) kan RAJ geen ‘stralingsziekte’ (ten gevolge van verregaande ionisatie) veroorzaken. Zelfs bij een ablatieve dosis (met als doel de volledige schildklier uit te schakelen) treedt bij lange na geen stralingsziekte –vanaf 0,7 gray symptomen– op. Zoals Karin aangeeft, is je radioactiviteit reeds voldoende afgenomen (dit wordt gecontroleerd met een stralingsmeter) voordat je na een RAJ-behandeling naar huis wordt gestuurd. Overigens bestaat er zowel een klinische als een poliklinische RAJ-behandeling. Of je moet overnachten en hoelang je moet blijven, is afhankelijk van de hoeveelheid radioactief jodium die men heeft gebruikt. En dit is weer afhankelijk van het doel: ziekte van Graves behandelen, toxisch adenoom behandelen, schildklierkanker behandelen, schildklier deels lamleggen, schildklier volledig uitschakelen…

 13. in april 2015 heb ik een jodium slok gekregen i.v.m. de ziekte van Graves, Dit is echter niet goed begeleid door de endocrinoloog. Ook de huisarts heeft mijn klachten niet onderkent. Het gevolg… Niets werkte meer. Ziekenhuisopname, trage stem, haaruitval, oedeem, doods gevoel in voeten, koud etc. etc. Een en al ellende. Vreselijk jaar achter de rug. Met Thyrax op de been geholpen is ook dat medicijn niet te verkrijgen. Tip: laat alles goed onderzoeken en begeleiden! Niet zomaar doen. Vreselijke ervaring. Je schildklier stuurt je gehele onwillekeurig zenuwstelsel aan. Ik had dus bijna geen hartslag, ademhaling, temperatuur en darmwerking meer. Ben opgenomen in het ziekenhuis, echt heeeeel naar.

 14. Ik moet volgende week worden opgenomen voor een Radioactieve Jodium Pil. Ik heb advies gekregen om bijvoorbeeld vis en andere zeevruchten te mijden, alsmede enkele groenten etc. Maar als ik nou het artikel leest over jodiumtekort schrik ik een beetje. Ik eet nog om de dag een ei en elke dag brood. Om maar van verse mango niet te spreken (maar dat was 2 weken geleden). Kan ik nu beter stoppen met brood en ei eten?

  • Nee, houd je gewoon aan de restricties van je artsen. Zeevis, zeevruchten, zeewier en algen kunnen daadwerkelijk extreem hoge concentraties diëtair jodium bevatten. Gedroogd zeewier / purperwier (nori) zoals dat voor sushi wordt gebruikt levert bijvoorbeeld zo’n 4,5 gram jodium per portie. Kabeljauw levert zo’n 100 microgram jodium per 100 gram en garnalen zo’n 35 microgram per 100 gram. Brood, eieren en mango zijn relatief rijk aan jodium en kunnen door stelselmatig gebruik een bijdrage leveren aan de voorkoming van een jodiumtekort, maar je hoeft er t.a.v. een RAJ-behandeling niet bang voor te zijn. Een kippeneitje levert ongeveer 10 tot 20 microgram jodium, zolang een kip maar geen jodiumverrijkt voer te eten krijgt… Een mango weegt 300 tot 550 gram en levert 10 tot 15 microgram jodium, dus zolang je niet de hele dag door mango’s eet of mangosap drinkt, hoef je je echt niet druk te maken. Door het van overheidswege toegevoegde bakkerszout levert brood wel veel jodium, namelijk 69 microgram per 100 gram product. Maar zolang je niet EN heel veel brood, EN heel veel zeevoedsel eet, kun je volgens mij met gerust hart brood blijven eten. Ik ben overigens geen arts en kan dus geen uitsluitsel geven. Voor de zekerheid zou je contact kunnen opnemen met je huisarts of internist-endocrinoloog. Sterkte!

 15. Ik wil binnenkort kiezen voor radioactief jodium maar ik lees nergens dat je een week voor dat je dat RJ inneemt zoutloos moet eten, een vriendin van mij die bij de eerste RJ behandeling weinig of geen effect had, werd gevraagd of ze wel een zoutloos dieet had gevolgd, volgens haar was dat haar niet gevraagd ! Ik hier overheen gelezen hebben maar kan iemand mij dat bevestigen dat wat betreft “zoutloos”.

  • Beste Henk, Ik verwacht dat je vriendin dit verkeerd heeft begrepen. Het gaat bij (de voorbereiding op een radioactief jodiumbehandeling niet per definitie om een zoutloos of zoutarm dieet, maar om een jodium-arm dieet. Je mag de laatste 10 dagen voor de RAJ-behandeling geen jodiumrijke voedingsmiddelen nuttigen, waaronder zeevis, zeevruchten en ander zeevoedsel (zeewier, zeesla, zoutwatergarnalen e.a.). Ook moet je jodium verrijk JOZO-zout mijden. Jodiumverrijkt zout zit standaard in brood en banketbakkersproducten, dus vandaar dat men aanraadt om ‘zoutloos brood’ te eten. Niet vanwege het zout (natriumchloride), maar vanwege de aanzienlijke hoeveelheid jodium die standaard aan bakkerszout wordt toegevoegd. Helaas worden bakkers van rechtswege namelijk nog altijd verplicht om gejodeerd bakkerszout in hun producten te gebruiken. Deze ‘verwrongen’ ‘OneGrain Bakkerszout Melange’ van AkzoNobel wordt ons dus door de strot geduwd omdat bakkers van overheidswege worden verplicht om dit zout te gebruiken… Al met al gaat het dus niet om een zoutloos dieet, maar om zoutloos brood en zoutloos banket; niet vanwege het zout, maar vanwege jodium dat standaard aan dit jodiumverrijke “JOZO” zout wordt toegevoegd. Voor meer informatie over producten waar veel jodium in zit, kun je desgewenst dit artikel over (relatief) jodiumrijke voeding raadplegen… Succes en groeten, Paul

 16. Ik heb 18 jaar geleden nucleaire behandeling gehad in Radboud Ziekenhuis vanwege struma waar ze mij niet aan durven te opereren vanwege hij te diep licht alles goed gegaan nergens last van gehad 4 dagen daar moeten blijven. In 2010 tweede RAJ behandeling gehad in Eindhoven Elisabeth Ziekenhuis ook 4 dagen daar moeten blijven ook weer goed gegaan. Alleen is nu mijn vraag ik krijg last van al mijn gewrichten ze hebben toen van alles verteld over nadelen maar ik weet ze niet meer het waren er veel maar ik kon niet anders om dat operatie voor mij veel moeilijker is en gebruik nu wel Thyrax heeft iemand na langere tijd geleden behandeling ook last van dit gekregen?

  • Beste Els, Wanneer zijn je schildklierwaarden voor het laatst gecontroleerd? En hoe stonden je TSH, FT4 en FT3 er toen voor, dus wat waren de exacte waarden precies? Zijn daarnaast je vitamine B12, vitamine D en ijzer al eens onder de loep genomen? Tekorten aan deze micronutriënten komen namelijk veelvuldig voor onder schildklierpatiënten, en vooral een vitamine D-tekort en/of vitamine B12-tekort kan gewrichtspijnen veroorzaken… Sterkte en groeten, Paul

 17. Hallo, Ik heb een radioactieve jodiumslok (RAJ) gehad in augustus 2015, deze was helaas te weinig, 7 dagen quarantaine, nergens verder last van gehad. Op 22 februari een 2e slok, deze was groter, 10 dagen quarantaine, ook hier wederom geen bijwerkingen en al resultaat en verder mogen stoppen met medicijnen. Ik vind het jammer dat jullie zoveel bijwerkingen en klachten ervaren. Ik heb wel elke keer prednison erbij gekregen vanwege mijn ogen en misschien dat die veel onderdrukken. Maar op dit moment zou ik wederom voor de SLOK opnieuw kiezen. Mijn behandeling is bij Instituut Verbeeten in Tilburg gedaan, en ik weet dat daar ook veel verschil in zit op percentage slagingskans, zij zitten het hoogst blijkbaar en dat is 65%. Hoop dat ik iemand hiermee hebben kunnen motiveren dat radioactief jodium ook goede resultaten kan opleveren.

  • Wat fijn dat je een goede ervaring hebt met RAJ. Hoe ben je achter de cijfers van slagingspercentage gekomen? Werkt jouw schildklier nu normaal zonder medicatie? Ik probeer me er een beetje in te verdiepen. Bedankt alvast!

 18. Ik heb twee maanden geleden een capsule met radioactief jodium geslikt en heb er nu al vreselijke spijt van! Ik wordt iedere ochtend wakker met een vieze, klinische smaak in mijn mond en mijn haren zijn dof uitgeslagen. Bovendien hoor ik mijn eigen stem vervormd (krakerig) en heb ik permanent een loopneus en andere milde griepklachten zoals hoesten en keelpijn. Mijn grote angst is dat deze klachten nooit meer zullen verdwijnen. Ik kan het idee dat ik een grote fout heb gemaakt nu niet meer van me afzetten, en dat voelt vreselijk. En ik weet niet hoe ik hiermee om moet gaan. Iemand enig idee wat ik moet doen? Ik ben ten einde raad!

  • Charles, ik heb precies hetzelfde! Spijt als haren op mijn hoofd van de radioactieve RAJ jodiumslok… Heb ontzettend veel klachten die ik nog nooit gehad heb waaronder ernstige maagproblemen en darmproblemen. Vieze smaak, beslagen tong en ontzettend veel vreemde rugpijn. Die vieze smaak duidt ook op een te trage schildklier. Als ik dit geweten had! Baal ervan net zoals jij…

  • Ik heb deze behandeling ook gehad, heel lang geleden. Ik voelde me net als jij en ik was ook bang dat ik met de complicaties moest leren leven. Na exact een halfjaar waren al mijn complicaties over, gewoon van de ene op de andere dag.

 19. Net thuis na radioactieve jodiumslok en 1 dag ziekenhuisopname. Mag ik in de zon? Kan hierop het antwoord nergens vinden…

  • Beste Rianda, Ik heb geprobeerd met je mee te zoeken, maar heb opvallenderwijs slechts 1 Engelstalig forumbericht gevonden waarin iemand vertelt flink te zijn verbrand door de zon na een radioactieve jodiumslok. Het is niet helemaal duidelijk of de verbranding te wijten is aan zonlicht en/of aan zonnebrandcrème, maar de internist van de patiënt in kwestie zou nadien hebben verteld dat de huid inderdaad (extreem) gevoelig kan worden voor UVB-stralen, waaronder degene in het zonlichtspectrum. Iemand die hierop reageert, vertelt vervolgens dat deze kennis omtrent radioactief jodium en zonneverbranding bij hun gemeengoed zou zijn. (bron) Wellicht kun je er iets mee… Voor uitsluitsel zou je echter beter het ziekenhuis kunnen raadplegen waar je onder behandeling bent geweest. Sterkte & groeten, Paul

  • nee jij mag niet in de zon ik heb dat ook gedaan en jij woord er heel ziek van en naar 1 uur verbrand je huid levensgevaarlijk is het

 20. In 2013 2x slok gehad voor ziekte van Graves… Heb hier zoveel spijt van, wou dat ik het nooit gedaan had! Nu hypothyreoid en voel me nu eigenlijk slechter dan met Graves.

  • Begrijp je volledig – ik het een 2de slok gehad in december 2015 omdat de eerste geen resultaat gaf. Schildklier is nu volledig stilgevallen – kilo’s worden eraan gesmeten – voel me heel slecht – overal uitslag – jeukende huid – moe – dikke enkels en buik… dinsdag terug naar de schildklierspecialist – hoop alsnog met medicatie geholpen te worden – NOOIT MEER!!!

 21. Beste Paul, na in quarantaine van 8 dagen (struma) kreeg ik na een halfjaar last van allergieën. Nu las ik een artikeltje van jou dat het ook door schoonmaakmiddelen veroorzaakt kan worden. Door een duik in het zwembad (chloor???) had ik daar de volgende dag last van, mijn struma is niet minder geworden en wel door die kuur een langzaam werkende schildklier aan overgehouden.

  • Beste Lucy, Ik snap niet zo goed wat de strekking van je vraag is. Dat je een halfjaar na quarantaine last krijgt van allergieën hoeft niet per se gerelateerd te zijn aan Radioactief Jodium. En dat er een allergische reactie optreedt na een duik in een chloorhoudend zwembad betekent niet per definitie dat je allergisch bent voor chloor. Sowieso kunnen allergieën worden uitgelokt door talloze verschillende stoffen, en zowel bij huidcontact als inhalatie als opeten… Al met al snap ik niet zo goed waar je met je berichtje op doelt. Dat je een traag werkende schildklier overhoudt aan radioactief jodium (RAJ) is overigens enorm vervelend, maar zeer gebruikelijk. Heel veel sterkte met je schildklierklachten in elk geval! Groeten, Paul

 22. April 2014 schildklier verwijderd wegen schildklierkanker, daarna mijn eerste RAJ (radioactief jodium behandeling) gehad. Tijdens de RAJ knapte ik erg af en week daarna had ik voor 2 weken geen smaak meer, wat gelukkig daarna weer langzaam terug kwam. Eind januari 2015 mijn 2e RAJ gekregen (de hoogste dosis) waar ik nog meer afknapte dan tijdens de eerste RAJ. Ook hierna weer mijn smaak helemaal kwijt geraakt, ofwel ik heel veel zure snoepjes at (verse jus ‘d orange smaakte als mineraalwater). Paar maanden later kreeg ik veel last van mijn kaakspeekselklieren en tot nu toe blijven deze pijnlijk en heb ik een hele droge mond wat eten vaak bemoeilijkt. Volgens radioloog lijkt het op chronische parotitis. Waarschijnlijk zijn mijn speekselklieren door het radioactief jodium chronisch aangetast en werken niet meer goed. Het instellen op juiste hoeveelheid schildklierhormoon blijft een uitdaging. Ik lees hier veel verhalen, dat mensen toch veel restklachten blijven houden. Wat heel belangrijk is om zelf de TSH en fT4 te weten (opvragen bij de arts) en zo zelf een idee te krijgen bij welke waarde men zich beter gaat voelen want er is geen standaard, elk lichaam heeft zijn eigen waarde. De internist kan makkelijk zeggen, de waarde is goed (binnen referentie) maar dan hoeft die voor jouw nog niet ideaal te zijn. Ik ben na de 2e RAJ overgestapt van Thyrax naar Euthyrox en ook al ben ik nog steeds niet goed ingesteld heb ik het idee, dat Euthyrox voor mij beter gaat werken.

 23. Beste Paul. Ik heb een toxische nodus op de schildklier. Deze was goed zichtbaar met de scan omdat hij alle jodium had opgenomen. De TSH waarde is wat verhoogd. Kan dus voorkomen dat de waardes redelijk goed zijn en je toch ziek bent. Ik krijg zo snel mogelijk een behandeling met radioactief middel. Nu had de arts het vanmiddag het er over dat hun het met kristallen doen. Had het niet zo gauw door dus vergeten te vragen wat dat is. Heb jij een idee?

  • Wellicht bedoelt men kristallijne kaliumjodide om de schildklier te beschermen tegen de impact van het radioactieve jodium, maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Voor uitsluitsel zul je dus echt even je arts moeten raadplegen. Sterkte!

 24. Paul bedankt voor de snelle reactie en de info. Ik denk dat ik morgen in overleg start met medicatie om de Graves rustig te houden en dan ga ik een afspraak maken bij een praktijk in Molenhoek. Hopelijk kunnen zij mij verder helpen. Niet geschoten is altijd mis.

 25. Beste redactie 2 jaar geleden is bij mij Graves geconstateerd. Hiervoor heb ik destijds medicatie gekregen om de schildklier stil te leggen en heb er Thyrax bij gekregen om een normale waarde te krijgen. Toen na 1 jaar gestopt. Toen was het afwachten of de Graves weg bleef… Helaas het kwam weer terug. Nu was er voor mij de keuze (nou ja, keuze het staat eigenlijk voor de zorgverlener al vast: radioactief jodium behandeling) of RAJ of operatie. Omdat intussen mijn waardes plotseling daalde is het uitgesteld en er werd gedacht dat er misschien een ontsteking zou zitten. Dit was (helaas) niet het geval dus sta nu definitief voor de keuze. Mijn gevoel zegt dat ik niet voor RAJ wil gaan. En op forums en internet wordt dit bevestigd. Aanstaande donderdag moet ik de knoop doorhakken maar ik kom geen steek verder met mijn keuze. RAJ is zo definitief! Operatie geeft te veel risico’s. Die valt voor mij sowieso af. Wat kan ik nog meer doen? Zijn er alternatieven? Of zit er niks anders op en moet voor de slok gaan? Soms vraag ik me af wat erger is de kwaal of de behandeling?! Hopelijk krijg ik op tijd nog reactie. Ik kom anders echt geen steek verder. Alvast bedankt!

  • Beste Gonnie, Ik ben GEEN arts, dus het is mij niet toegestaan om medische aanbevelingen te doen of je in een bepaalde richting te ‘sturen’. Voor zover mij bekend kan radioactief jodium relatief goed vallen, maar ook heel erg zwaar. Er zijn mensen die nauwelijks last hebben na een RAJ-behandeling, maar er zijn er evengoed die flink ziek worden (of zelfs blijven). Het is onmogelijk om hier op voorhand voorspellingen over te doen. Hetzelfde geldt overigens voor een schildklieroperatie… er zijn schildklierpatiënten die er nauwelijks problemen aan ondervinden, maar opereren is en blijft risicovol. Er zijn zo ontzettend veel factoren die meespelen bij deze afweging: je algehele gezondheid, je schildklierstatus, eventuele allergieën… Zie eventueel ook de reacties van lotgenoten en ervaringsdeskundigen onder deze artikels:

   Houd er rekening mee dat niemand je kan verplichten om de knoop op een specifiek moment door te hakken. Het gaat hier immers om jouw gezondheid, jouw lijf, jouw leven en jouw toekomst. Als je over bepaalde aspecten twijfelt, vraag dan desnoods een second opinion aan bij een andere schildklierspecialist. Voor zover ik weet zijn er geen alternatieven v.w.b. de behandeling van de ziekte van Graves. Optie 1 is vernietiging van (een deel van) de schildkliercellen met radioactief jodium (de slok) en optie 2 chirurgische verwijdering van (een deel van) de schildklier. Negen van de tien keer heeft dit een tekort aan schildklierhormonen tot gevolg, waardoor je weer aan de levothyroxine (Thyrax o.i.d.) zult moeten. Ik hoop dat er anderen zijn die je van aanvullende inzichten kunnen voorzien. Onwijs veel sterkte in ieder geval met de afweging en uiteindelijke behandeling! Groeten, Paul

 26. Na veel negatieve reacties te hebben gelezen, wil ik ook graag (tot nu toe) een positieve reactie toevoegen. Ik heb afgelopen maandag klinisch radioactief jodium gekregen i.v.m. een toxisch adenoom. Twee dagen geïsoleerd zitten is geen pretje, zeker niet als je hyper bent en dus bijna geen energie kwijt kan, maar is me meegevallen. Ik heb geen klachten tot nu toe (het is nu 4 dagen erna) behalve dat mijn zin in suiker (en die was constant aanwezig) weg is. Voor mij een groot voordeel dus eigenlijk. :)

  • Nu ruim 9 maanden later nog eens een reactie van mij. De radioactieve jodiumslok is me goed bevallen. M’n waarden zijn normaal. Geen klachten erna gehad en ook m’n hartslag zit weer rond de normale waarden. Wel ben ik vrij veel aangekomen, dit wijt ik enkel aan mezelf. Ik kon met die te snelle schildklier eten wat ik wilde zonder aan te komen, en dat heb ik (onbewust) doorgezet. Dus… voor het eerst in m’n leven moet ik nu eens gaan opletten dat ik niet een hele BonBonBloc ’s avonds weg eet. :)

  • Ook ik heb de radioactieve jodiumslok ondergaan wegens een toxisch adenoom. Ik moet zeggen dat het mij ontzettend is meegevallen, echter nu wel veel haaruitval en van suiker ben ik ook gaan walgen. Volgens het ziekenhuis komt dit door de wisseling in hormonen, net als bij een zwangerschap. Bij mij is het nu weken geleden, hoop dat de behandeling resultaat heeft opgeleverd. De vermoeidheid is wel al een stuk minder, dat vond ik echt heel vervelend, kon zo midden op de dag ineens heel moe worden met spierziekte in de benen.

  • Hoi allemaal, ik onderga op dit moment een RAJ behandeling voor hyperthyreoïdie als gevolg van een toxisch adenoom. Omdat er weinig ervaringsverhalen op het internet staan wil ik hier ook even een update geven. Ik had van te voren veel (wetenschappelijke) literatuur gelezen rondom de beste behandeling voor een toxisch adenoom. Aangezien artsen met medicatie niets bereiken is een RAJ behandeling eigenlijk de enige optie. In Italië behandelen ze ook patiënten met alcohol injecties (PEI percutane alcohol injectie); maar daar zijn ze in Nederland (nog) niet bekend mee, dus die optie hebben wij hier als patiënt niets aan. Jammer, ik had het graag willen proberen. Dus toch maar voor de slok gegaan. In de ziekenhuizen van Delft en Den Haag raden ze daarbij een vaste dosering van 20 mCi (740 mbq) aan. Volgens (Nederlands) onderzoek (huysmans, 1991) is daarbij de kans op hypothyreoïdie het kleinst. Het overgrote deel komt er euthyreoot uit (= normale schildklierwerking). Het idee hierachter is dat deze hogere dosis de toxische kant van de schildklier uitschakelt, maar de ‘goede’ kant van de schildklier met rust laat. De toxische kant is namelijk zó actief (daardoor verhoogde T4 en T3 waardes) dat daardoor je TSH praktisch op 0 komt te staan. Doordat je TSH zeer laag is produceert je goede kant van de schildklier géén schildklierhormonen meer, en is dus inactief. Dat betekent dat je goede kant géén radioactief jodium kan opnemen, en in theorie dus gespaard blijft. Alle jodium wordt dus door de toxische nodus opgenomen. Afwachten en duimen dus. Op mijn vraag of een lagere dosis mCi (bijvoorbeeld gebaseerd op het gewicht van mijn schildklier) beter zou zijn, zeiden de artsen dat dat juist de kans op hypothyreoïdie zou vergroten. Dit omdat je met een lagere dosis de kans hebt dat er niet voldoende radioactief jodium is om je toxische nodus uit te schakelen. Dit zou ertoe kunnen leiden dat je goede kant van je schildklier weer schildklierhormonen zou gaan produceren en dus weer actief wordt. Bij een volgende RAI behandeling is het risico dan dus groter dat beide kanten van de schildklier uitgeschakeld worden… Dus daarom 1 grote dosis van 20 mCi om er in één keer van af te zijn. Ik heb een uur of zes geleden de capsule met het radioactieve jodium ingenomen en tot op heden nergens last van. Ik voel me prima. Ik heb het geluk dat mijn schildklierwaardes niet al te hoog zijn, en dus weinig last van de hyper als ik me rustig houd (ik heb er wel last van op mijn werk; gejaagdheid, zweten, rood hoofd, altijd warm, hartkloppingen, alles tegelijk willen doen en moe aan het eind van de werkdag (werk in de zorg)). Ik zal proberen over een tijdje hier te schrijven hoe het met me gaat. en of ik er een vertraagd werkende schildklier aan over heb gehouden of niet. Nu dus eerst twee dagen isolatie in het ziekenhuis, en dan weer lekker naar huis. Iedereen die dit leest, sterkte met alles! Groeten, Lenny

  • Het is nu bijna twee weken geleden dat ik de RAJ-behandeling heb ondergaan. Ik hoefde slechts 24 in het ziekenhuis in de jodiumkamer te verblijven, want na 1 dag had ik al voldoende uitgeplast en zat ik op 75% van het stralingsniveau om iemand naar huis te laten gaan (wat 20 mCi bleek te zijn!). Ik voel me goed. Na 1 week voelde ik licht opgezwollen speekselklieren, maar dat was na een dag weer over, en verder geen klachten van de RAJ-behandeling gehad. Nu voel ik dat mijn schildklier heel ietsje harder lijkt geworden, maar niet pijnlijk. Ik merk wel dat ik nog hyper klachten heb op mijn werk. Dat schijnt nog een tijdje te kunnen duren. De vrijgekomen schildkliercellen komen in je bloedbaan en veroorzaken die verschijnselen. Over een maand moet ik bloed laten prikken en bij de internist langs. Ben benieuwd of er dan al iets veranderd zal zijn in mijn bloedwaardes.

  • Nou, nu zijn we 3,5 maanden verder en mijn schildklierwaardes zijn weer normaal (TSH weer omhoog gegaan en T4 omlaag naar weer binnen de norm: 13). Een maand na de RAJ-behandeling (vanwege toxisch adenoom) schoten mijn T4-waardes omhoog naar 37,4. Toen had ik echt last van hyperthyreoïdie-symptomen en was heel moe. Toen op advies van de internist tijdelijk twee weken Strumazol gebruikt ter verlichting, wat ik toen al snel weer heb afgebouwd. Nu dus oké zonder medicatie! De overgebleven helft van mijn schildklier werkt! En de verdikking van mijn toxische rechterkant is zichtbaar afgenomen. Ik voel me prima. Hopelijk blijft het zo. Wel merk ik dat ik een paar kilootjes ben aangekomen. Dus zal wellicht –voor het eerst in mijn leven– een beetje moeten gaan letten op wat ik allemaal eet. ;)

 27. Heb 4 maanden geleden een radioactieve slok gehad i.v.m. struma. De internist was na (3 maanden) controle tevreden, ze zei dat mijn schildklier eindelijk normaal werkte. Maar ik heb nu ongeveer 3 maanden last van enorme haaruitval, vind dit verschrikkelijk erg, het blijft maar doorgaan, weet niet waar dit moet eindigen? Hoop zo dat ik niet helemaal kaal wordt! Neem nooit van mijn leven meer zo’ n slok! Had daarvoor nergens last van, alleen een iets opgezette hals aan 1 kant.

  • Begrijp ik goed dat men je radioactief jodium heeft laten innemen zonder dat er sprake was van afwijkende schildklierwaarden in het bloed?! En hoe zagen de schildklierwaarden (TSH, FT4 en FT3) eruit volgens je meest recente bloedwaardebepaling? Ben erg benieuwd… Onwijs veel sterkte in elk geval!

  • ann corthals

   Ikzelf heb begin december 2014 de radioactieve jodiumslok gekregen. Er werd bij toeval (vond zelf een knobbel omdat ik meer moeite deed met slikken dan gewoonlijk) een knobbel ontdekt in mijn schildklier van 2,4 centimeter. Het bleek om een ‘koud’ gezwel te gaan. Heb zover ik weet nooit schildklierproblemen gehad als eens een enkele keer dat ze te snel werkte (2010), maar dat bleek kortstondig te zijn. Heb het ook nooit geweten en pas vernomen een goede maand geleden!!! Als ik mijn bloeduitslagen neem van 2008 tot november 2014 dan kijk ik zelf even na om toch zeker te zijn en er zijn NOOIT te hoge of te lage waarden voor schildkliertesten gevonden. Moest in januari 2015 en maart 2015 op controle. Alles was in orde met goed resultaat. Begin juni ging ik bij huisarts voor bloedcontrole, was al een tijdje doodop, verzwakt wat werken betreft en was het beu elke dag op te staan met keelpijn, heesheid, stem die verzwakte bij wat praten, humeurigheid, energieloosheid enz… Bloeduitslag… geen enkele schildklierwaarde stond op peil. Ik had zelfs te veel prolactine! Onder echo geweest en gezwel is gegroeid (3 cm). Endocrinoloog gebeld en ik mocht begin juli komen. Nu moet ik eerlijk zijn, ik ben niet meer tot bij hem persoonlijk geraakt, want ik zag het niet meer zitten om telkens vier à vijf uur te moeten wachten. Patiënt van twee uur was nog niet geweest en ik moest er om halfzes zijn!!! Heb brief gestuurd om mijn dossier klaar te leggen dat ik bij iemand anders wou. Plots belde hij dat alles klaar was en of ik mijn schildkliermedicijnen wel nam??? Wie zou me die medicijnen gegeven hebben??? Bij hem moest ik pas in september en huisarts kreeg nooit de verwijzingen door!!! Drie weken later naar ander ziekenhuis. Daar kreeg ik te horen dat ik al vier maanden mijn medicatie zou moeten krijgen, ik heb namelijk hypothyreoïdie ten gevolge van die jodiumtherapie!!! Lang verhaal kort: schildklierkwab met knobbel wordt verwijderd, plus een stuk van de andere kwab, plus levenslang schildkliermedicatie. Ik heb er ook de auto-immuunziekte Hashimoto aan overgehouden, heb de beide antistoffen aangemaakt! Was wel een beetje van men melk. In december had ik drie keuzes: de slok, snijden of levenslange medicatie… Dus de slok leek zowel voor de arts als voor mij de beste en gemakkelijkste keuze… En nu moet ik alle drie ondergaan. Punctie is herdaan en ik wacht nu al 18 dagen op de uitslag (word echt ongerust nu). Nu ben ik van vorige week op een paar dagen tijd beginnen te hoesten en blijk dat ik een longontsteking heb. Heb zo de indruk dat het een beetje bergaf met mij aan het gaan is. Dus wachten op punctie en binnen drie weken terug bloed laten trekken om te zien of de medicatie aanslaat, zo niet dan ligt het aan mijn hypofyse, want die waarden stonden ook te hoog en dat zou de oorzaak van de hoge waarde prolactine kunnen zijn…

  • Beste Ann, Wat een vreselijk verhaal! Eerlijk gezegd snap ik nog steeds niet dat artsen kiezen voor de inzet van radioactief jodium wanneer levenslange medicatie tot de mogelijke alternatieven behoort. De potentiële bijwerkingen van schildkliermedicatie zijn namelijk ONEINDIG veel geringer dan die van radioactief jodium. Ik snap dat er rigoureuze maatregelen vereist zijn in geval van schildklierkanker en de ziekte van Graves-Basedow, maar aangezien je arts je mededeelde dat je de keus had tussen schildkliermedicijnen, radioactief jodium en een thyreoïdectomie/strumectomie/lobectomie, dan snap ik niet waarom RAJ volgens hem/haar de voorkeur verdiende. Ik ben overigens GEEN arts, maar voor zover ik weet zijn de risico’s van RAJ reeds decennialang alom bekend (bron + bron + bron)… Overigens hoeft het niet zo te zijn dat je Hashimoto’s het directe gevolg is van het radioactieve jodium of van de gebrekkige/ontbrekende schildkliermedicatie… Maar deze auto-immuunziekte ontstaat inderdaad wel vaak in het verloop van reeds bestaande schildklieraandoeningen waarbij de schildklier langdurig te hard moet blijven werken (bron), dus het ZOU in theorie wellicht kunnen… Hoe dan ook: ontzettend veel sterkte toegewenst en ik duim op een wenselijke uitslag van de punctie! Groeten, Paul

  • Beste Paul, Zie nu pas je reactie op mijn bericht. Ik heb alleen de TSH waarde die is 1,3 en Vrij Tu 15,. Bij mijn volgende controle zal ik het nauwkeuriger noteren. Met vriendelijke groet, Elisabeth.

 28. Hallo Paul. Op 6 mei ontdekte ik een klein bultje op mijn hals, huisarts gebeld en kon ’s middags al naar de huisarts. Daaraan gekomen bleek dat het al gegroeid was en nu 2 cm was, een week later een echo laten maken van de schildklier. Hierna doorverwezen naar een Endocrinoloog. Hier stond een wachtlijst van 6 weken dus dat zou wachten worden. Na een paar dagen bleek ik problemen te krijgen met slikken en was het bultje weer gegroeid, weer naar de huisarts deze heeft de Endocrinoloog gebeld en ik moest ’s middags al komen. De dag erop is er al een punctie gedaan, een week later een schildklierscan met Technetium. Twee weken later een Uptake met Jodium 131. blijkt dat mijn schildklier overactief is en te weinig Jodium opneemt. Voorstel van de Nucleair geneeskundige was behandeling met Radioactief Jodium 131. Ik heb gisteren radioactief Jodium 131 toegediend gekregen, niet met een capsule wat steeds vermeld word maar door middel van een infuus. Er was afgesproken dat ik 3 dagen in de ‘Bunker’ in het Verbeten Instituut moest blijven. Vanmorgen was de straling nog minder dan het toegestane om naar huis te mogen dus ben ik al thuis. Volgens de Nucleair geneeskundige is het zeer zeldzaam dat RAJ op deze manier wordt toegediend. Er is bij mij gekozen voor deze manier van toediening omdat ik door een nodus bijna niet kan slikken. Blijkt dat op deze manier van toedienen de straling eerder afneemt dan met toediening met een capsule. Ik heb alleen erge keelpijn wat het slikken nog moeilijker maakt. Hoop met dit verhaal andere te laten weten dat het toedienen van RAJ ook op een andere manier kan dan alleen met een Capsule of vloeibaar.

 29. Hoi allemaal, Ik heb 3 dagen geleden een jodiumslok gekregen vanwege schildklierkanker. Ook bij mij werd er aangegeven dat er geen bijwerkingen zijn bij deze behandeling. Na 1 nacht mocht ik al naar huis. Helaas wel met klachten, ik voel me enorm moe, maagkrampen, stoelgang verloopt moeizaam en heb het voornamelijk ’s nachts snel benauwd. Ook last van spierpijn en stijve kaken bij het eten. Blijven deze klachten lang aanhouden? Ik ben wel enigszins gerustgesteld dat meerdere mensen deze klachten ervaren, echter begrijp ik niet zo goed waarom deze bijwerkingen niet worden genoemd als de behandeling wordt voorbesproken. Een waarschuwing zou wat mij betreft op zijn plaats zijn. Is er ook wat tegen te doen? Sporten of juist rust nemen? Ik hoor graag jullie ervaringen…

 30. Hallo, ik ben een meisje van 18 en ik heb ook schildklierkanker. 7 maanden geleden is mijn schildklier weggehaald en ik weet niet hoeveel lymfeklieren, maar ik heb nu dus 2 jodiumbestralingen gekregen. Bij de eerste had ik nergens last van. 10 maart heb ik de tweede gekregen en ik heb sindsdien heel erg last van hoofdpijn, gewrichtspijn, spierpijn, kortom, overal pijn en enorm vermoeid. Ook heb ik constant een super rare smaak in mijn mond en heel erg last van mijn mond bij kauwen etc. Zijn er meer mensen met dit soort klachten hebben na jodiumtherapie bij schildklierkanker? Ben nu 8 dagen verder, maar de smaak in mijn mond is niet veranderd.

  • Hey daar, Ik heb een radioactieve behandeling gehad in quarantaine 6 dagen. Smaakverandering heb ik ook waargenomen. Na 2 weken was dit bij mij weer volledig hersteld. De andere klachten kan ik jou niet echt bij helpen, maar zijn je bijschildklieren ook weggehaald? Want wanneer de bijschildklieren ook weg zijn, kan dit een gevolg zijn van de afwezigheid van de bijschildklieren. Houd de moed erin!

 31. Hallo, Bij mij werd in mei 2011 papillair schildkliercarcinoom vastgesteld. Ondertussen drie operaties achter de rug en zes behandelingen met Radioactief Jodium (RAJ) omwille van longmetastasen. Ik weet ondertussen wat je ongeveer kan verwachten en heb er ook stilletjes aan een fobie aan overgehouden. Vreselijk misselijk, braken, stofwisseling volledig om zeep, geen smaak, vreselijk moe, spierpijn… erg frustrerend allemaal, vooral omdat na elke RAJ-kuur verondersteld wordt dat je de draad weer oppikt, maar dat valt me elke keer zwaarder.

 32. Hallo, papillaire schildklierkanker, in 2003 schildklier verwijderd, sedertdien reeds 3 keer terug hervallen en geopereerd, reeds 3 keer de slok gehad en 1 keer bestralingen. Nu in de volgende weken terug binnen voor een 4e slok om 2 recidieven op de longen te verwijderen. De slok? Nooit problemen mee gehad, veel tv kijken, lezen en rusten, vooral meer zin in slapen, en tegenwoordig is er toch ook nog internet. Wel gedurende een paar dagen dat het eten niet smaakt, voor de rest maak er gewoon het beste van, 3 dagen is zo voorbij.

  • Celine Colpaert

   Heb donderdagmorgen net hetzelfde meegemaakt voor een goedaardige tumor (toxisch adenoom) in de schildklier. Tot nu toe heb ik nog geen hinder ervaren… ben wel bang. Nu in quarantaine, maar stel mij toch heel wat vragen. Wordt al wat ik aanraak in huis besmet? Ik ben nadien met mijn wagen naar huis gereden, is er kans op besmetting? Ik was dagelijks de kledij die ik ondertussen draag, moet ik die nadien wegdoen? Mag ik eten bereiden? Wat doe ik met gebruikte materialen, bijvoorbeeld tandpasta, zeep, boekjes, schrijfmateriaal, pc, laptop, GSM? Hoe kan ik zaken ontsmetten? Daarover geeft men nergens info… toch belangrijk om te weten allemaal. Waarmee kan ik de straling op mezelf meten? Hartelijk dank en vriendelijke groeten, Céline

  • Beste Celine, Ontsmetten is naar mijn weten niet mogelijk… Radioactieve stoffen ondergaan radioactief verval onder invloed van elektronenvangst, waarbij een bepaalde isotoop spontaan wordt omgezet in een ander isotoop. Radioactief jodium is na enkele weken vervallen en zodoende niet langer radioactief. Wel is het zo dat jijzelf gedurende een bepaalde tijd straling uitzendt nadat je met radioactief jodium bent behandeld. Er geldt dan ook wel een zekere mate van nazorg in de vorm van stralingshygiënische regels na een behandeling met radioactief jodium. Deze regels dienen doorgaans tot 2 weken na ontslag uit het ziekenhuis te worden gehanteerd. In principe had de nucleair geneeskundige of medisch nucleair werker deze gedragsregels met je moeten bespreken. De eerste twee dagen na de behandeling met radioactief jodium (RAJ) dien je veel te drinken zodat het radioactief jodium dat niet door de schildklier opgenomen is snel via de urine wordt uitgescheiden. Men moet de eerste dagen zittend plassen om eventuele besmettingen met urine te voorkomen. Na het toiletgebruik handen wassen, indien mogelijk bij de toiletruimte. Toilet bovendien goed doorspoelen… En zo zijn er nog veel meer regels en richtlijnen voor optimale stralingshygiëne. Je kunt ze vinden in allerhande patiëntenfolders. (bron + bron + bron + bron) Maar voor de zekerheid zou ik voor de volledigheid toch even het ziekenhuis raadplegen. Heel veel sterkte en succes gewenst! Groeten, Paul

 33. Ik heb deze week de behandeling met radioactief jodium 131 (de slok) ondergaan en ben 2 dagen in afzondering in de bunker geweest. Niks ziek geweest, wel heel veel geslapen, geen bijwerkingen. Dus het kan wel degelijk anders dan wat velen hier schrijven. Is wel in een Belgisch ziekenhuis gebeurd, maar dat kan nu ook het verschil niet maken denk ik. Verder heb ik genoten van enkele dagen veel rust, geen bezoek en tijdschriften lezen, iets wat in een jachtig leven anders niet van toepassing is. Ik zou iedereen daarom het beste willen wensen en hoop dat jullie geen negatieve ervaringen moeten hebben, net zoals ik. Veel succes!

 34. Jeetje… Ik moet het allemaal nog ondergaan, maar begin ‘m nu toch lichtelijk te knijpen… heb Graves. Na 10 maanden duotherapie gestopt, maar de Graves was na 2,5 week alweer terug… Definitieve aanpak vereist dus… De slok is de volgende stap om de schildklier hypo te krijgen. Beter levenslang Thyrax dan Strumazol… Maar als ik deze ervaringen lees… Brrrr, ik krijg ’t er nu al benauwd van…

  • Heb een capsule gehad voor autonome schildklier nodus, ik wilde eigenlijk die slok helemaal niet omdat het bij mij de linkerhelft bevat. maar ja in ziekenhuis zeiden ze dat met RAJ die rechterhelft misschien eerder ging werken dan met een operatie. speekselklieren is vervelend, en moe, maar ik had al een vreselijke allergie en nu is het er nog… en nog erger ook… baal ervan dat ik dit gedaan heb. nog weer een half jaar niet van je schildklierklachten af en daarna weet ik niet wat er komt. vind het best moeilijk…

 35. Ik ben het met Huurne eens, maar ik moet wel zeggen dat de artsen er wel heel makkelijk over doen hoor. Ik zit op dit moment in de bunker en heb gister een capsule van 5000 gehad. Ik ben wel degelijk erg misselijk geworden en zelfs de halve nacht spugend doorgebracht. Dit zal niet voor iedereen zo zijn, maar volgens de arts ga je er niet van spugen… en geloof me, als je je zo beroerd voelt, is het extra erg dat ook echt niemand naar je omkijkt of langskomt. De eenzaamheid is ook niet echt leuk, dus neem genoeg mee om je te vermaken. Mijn speekselklieren zijn vandaag ook opgezet en zeer pijnlijk. Snoepjes eten dus, maar dat is juist lastig als je zo beroerd bent. ;-) Maar we ondergaan dit niet voor niets en hebben geen keus. Ik zit hier om de schildklierkanker mijn lijf uit te krijgen en dat is het belangrijkste. Dat is waar het om gaat en daarom moet ik hier doorheen! Keus is er voor mij niet.

  • Onwijs veel sterkte toegewenst, Mireille! Ik vind het onwijs knap en dapper dat je er als zodanig mee omgaat. Beterschap, ik zal in ieder geval voor jou en je naasten duimen. Zet hem op!

 36. Wat een enorme overdosis aan negatieve reacties!!! Ikzelf heb ook een capsule gehad en ik zie wel wat er gaat gebeuren. Natuurlijk is het niet niks al die radioactieve troep in je lijf, maar het is denk ik niet voor niets. Ik vind het jammer dat de medische wetenschap zo in twijfel wordt getrokken, al die negativiteit. Mensen durven straks ‘de slok’ niet meer te nemen terwijl het misschien veel schadelijker is om het niet te doen…

  • Hoi, Iemand ook ervaring met de scan die volgt na de jodium inname bij het constateren van kanker? Ik heb afgelopen weekend de capsule gehad en 4 dagen in quarantaine gezeten. Wel misselijk geworden de zaterdag na de toediening, maar al met al viel het mee en voel me nu eigenlijk al weer stuk beter. Vrijdag heb ik de scan en ben benieuwd wat ze dan gaan aangeven?

 37. Ik ook een RAJ slok gehad… daarna snel weer oké en nergens last van. Nu wel weer van medicatie af gehaald en op jodiumarm dieet omdat ik mogelijk nog een slok nodig heb (of niet). Dit hoor ik donderdag… spannend. Het aller, allervervelendste vind ik dat ik niet door kan gaan met leven. Blijf hangen of leef in een roes. Wil gewoon weer door.

 38. hallo, ik ben 2012 geopereerd aan schildklierkanker, schildklier geheel verwijderd, 2x jodiumslok gehad , maar nu nog steeds veel klachten, zoals pijnlijke gewrichten, krampen in armen en benen, haaruitval, slecht gebit, kaakpijn, enorm transpireren dag en nacht en dodelijk vermoeid. Hierdoor ook afgekeurd. Ik kan maar 2 uur iets uitvoeren, dan hele dag totaal op. De jodiumslok geeft veel bijwerkingen; blijvend misselijk, ziek gevoel, vooral de autorit naar huis is niet te doen, kortom: ellende! En dat al 2 jaar lang. Ik hoop dat er aan de enorme warmteaanvallen iets gedaan kan worden, omdat ik me erg ziek voel als dit gebeurt.

 39. Beste bezoekers, Ik lees verscheidene reacties waaruit blijkt dat men klachten ervaart na ‘de slok’ met radioactief jodium (RAJ). Het is sowieso goed om rekening te houden met een zogenaamde ‘jodiumallergie’. Deze terminologie is ietwat misleidend omdat jodium een spoorelement is; en klassieke allergieën zijn gerelateerd aan eiwitten… dus een echte allergie voor jodium bestaat in feite niet… Desalniettemin zijn er verscheidene overgevoeligheidsreacties die gerelateerd zijn aan jodium. Daar de term ‘jodiumallergie’ dus verkeerd wordt gebruikt, bedoelt men meestal een schaaldierenallergie of een overgevoeligheidsreactie op contrastvloeistoffen met (radioactief) jodium. Dat het lichaam extreem heftig reageert op een contrastvloeistof lees je wel vaker; voor zover ik weet is men er nog steeds niet over uit hoe deze reactie wordt uitgelokt en waardoor precies. De term ‘jodiumallergie’ wordt dus allereerst gebruikt in geval van een (soms anafylactische) overgevoeligheidsreactie op contrastvloeistoffen op basis van jodium. De in het RAJ aanwezige jodium (of gejodeerde olie) is echter niet verantwoordelijk voor de reactie. Welke stof in het jodiumhoudende contrastmiddel de reactie wel veroorzaakt is vooralsnog onbekend. Een contrastvloeistof bevat naast jodium immers nog talloze andere bestanddelen (meestal hoog-osmolaire middelen) waarop men ‘hypersensitief’ (overgevoelig, intolerant, allergisch…) kan reageren. Daarnaast heb je de zogenaamde ‘jodiumallergie’ voor wat betreft jodiumrijke zeevruchten en/of gejodeerde ontsmettingsmiddelen (povidone-jodium e.a.). Het is in zulke gevallen echter de bron/drager van het jodium die bepalend is voor het optreden van een (al dan niet klassiek-allergische) overgevoeligheidsreactie. Vaak is het niet de jodium die de overgevoeligheidsreactie uitlokt, maar zijn het chemicaliën/halogenen in ontsmettingsmiddelen, hulpstoffen of ballaststoffen in medicamenten/supplementen en proteïnen/eiwitten in vis, schaaldieren of weekdieren. Misselijkheid komt sowieso vaak voor na gebruik van jodiumhoudende contrastvloeistoffen; dit hoeft niet per se gerelateerd te zijn aan een allergische reactie. Omdat het erg lang kan duren voordat gejodeerde contrastvloeistoffen uit je lichaam worden geabsorbeerd/geresorbeerd en verwijderd, kun je er sowieso nog lang klachten aan over houden, vooral met betrekking tot het spijsverteringsstelsel en de nieren. Misselijkheid, buikpijn, hoofdpijn, versuftheid, benauwdheid, duizeligheid en algehele malaise behoren tot de symptomen. Mijns inziens worden vooral de potentieel schadelijke effecten van hoog-osmolaire contrastvloeistoffen nog altijd behoorlijk onderschat. Maar in geval van mogelijke schildklierkanker zouden de potentiële voordelen natuurlijk best weleens op kunnen wegen tegen de potentiële nadelen. Ik ben GEEN arts en kan daar dus geen weloverwogen inschatting van maken. Hopelijk zijn er mensen die wat aan deze info hebben. Sterkte & groeten, Paul Groeten, Paul (bron + bron + bron + bron + bron)

 40. stephan van baaren Reageer

  Iemand ook last van erge maagkrampen en darmkrampen? Ik heb afgelopen maandag de capsule gehad.

  • Hoi hoi ik heb vandaag mijn radioactieve slok gehad en nu ook hele erge buikkramp, hoe is het bij jou verder afgelopen?? En hoe gaat het nu met je??

 41. Ik heb 3 weken geleden de slok gekregen voor toxisch adenoom. Direct na de behandeling werd ik misselijk, dat kwam vaker voor zeiden ze. Zou tijdelijk moeten zijn, maar ben nog steeds misselijk en licht in mijn hoofd. Komt dat vaker voor? Heb me sinds mijn zwangerschap niet meer zo gevoeld (nee ben niet zwanger).

 42. Hallo. Ze hebben bij mij in juni 2011 me schildklier verwijderd vanwege populaire schildklierkanker. In juli 2011 heb ik toen die slok gehad. Daarna heb ik ruim een half jaar last gehad van het alarm bij winkels. Als ik bij het Kruidvat, V&D en Blokker binnen en naar buiten ging, ging het alarm af. Volgens de artsen kan dat er niets mee te maken hebben. Maar ik heb het gekregen na die kuur. Na een half jaar werd het minder en ging het over. Gelukkig. Nu is mijn vraag, zijn er meer mensen die daar last van hebben gehad? Gr. Ria

 43. Ook ik heb last van schade aan mijn gebit na 5 jaar geleden mijn laatste radioactief jodium van de 2 te hebben gehad. De gaten vallen erin. Ben bezig met renovatie ervan, maar heb ook last met regelmaat van een verstopte lymfeklier aan de rechterkant, waar lymfeklieren zijn verwijderd. Zit nu met een ontsteking. Fijn hoor allemaal.

 44. Ik heb 2 weken geleden Een RAJ behandeling gehad vanwege een te snel werkende schildklier. De arts zei dat het een kleine dosis was. Nu heb ik sinds een week hoestbuien en alleen ’s avonds en ’s ochtends en bij deze hoestbuien komt er veel slijm vrij. Ik vraag mij af of het met de behandeling te maken heeft omdat ik nergens op internet daar iets over vind, misschien heeft iemand van jullie hier ervaring mee of een antwoord op? Alvast bedankt, Berney

  • stephan van baaren

   Ik heb dat ook. En maag/darm krampen. Ik heb 5 dagen terug de slok gehad.

 45. Ik heb 2 weken geleden radioactief jodium gehad, nu moet ik ieder avond erg hoesten en ’s ochtends ook en dan vooral slijm ophoesten, overdag nergens last van het lijkt erop dat als mijn lichaam rust heeft het hoesten begint. Heeft iemand hier ook last van van of gehad? En ook transpireer ik heel erg op die momenten, maar goed, het is nu ook erg warm. Hoop dat iemand mij kan zeggen of het van de RAJ komt… Groetjes, Berney

  • Nelly Mulder

   Ik heb 1 september een RAJ slok gehad en sindsdien hoest ik, kriebel in de keel, lopende neus en tranende ogen en slijm. Ik kreeg na het inslikken van de jodiumcapsule. Weet iemand of het daarvan kan komen?

 46. Ik lees hier eigenlijk alleen negatieve reacties. Ik heb voor Pasen dit jaar in Duitsland een behandeling met radioactieve jodium (radiojood/radiojodium therapie) gehad en ik mag zeggen, na 3 bloedonderzoeken werkt mijn schildklier perfect. Mijn struma is haast weg, dus ik mag niet klagen. Ik bleef wel klachten houden ondanks de behandeling en een goede schildklierhormonenwaarde en mijn arts is verder gaan zoeken en toen bleek ik een te kort aan vitamine B12 te hebben. En dat geeft dus dezelfde symptomen als schildklierklachten. Dus lezers, als jullie klachten blijven houden, ga terug naar je arts en laat je bloed nakijken op B12. Ik krijg nu injecties met B12 en mijn klachten zijn haast verdwenen. Tekort aan B12 gaat overigens ook vaak samen met problemen aan je schildklier. Jeannette

 47. Hallo, Ik ben gisteren terug van m’n tweede RAJ kuur. Ben half okt. 2013 voor de eerste keer geopereerd aan schildklierkanker en 1 nov. 2013 voor de tweede keer. Eerst m’n halve schildklier eruit, de tweede keer de andere helft en 14 lymfklieren, waar 1 tumor van 1 cm in zat. In m’n schildklier aan beide zijden een tumor van 3 cm. Na 6 weken het AMC in voor eerste kuur. Was de tweede dag wat misselijk, maar goed te doen. Erna ben ik een halfjaar erg moe geweest, ging iedere middag nog slapen. Bij de echo van 4 weken geleden vonden ze toch weer een bultje van 4 mm. Ze weten niet of het kwaadaardig is, maar omdat er de vorige keer toch wat klein begin dingetjes aan de andere kant waren gevonden, moest ik nu weer. M n huid is inderdaad ook ouder geworden in het afgelopen halfjaar. Slik nu 250 aan Thyrax, dus best hoog. Van deze RAJ ben ik best ziek geweest, de tweede dag erger dan de vorige keer. Afwachten wat hier de bijwerkingen van zijn. 28 april 2014

  • Hallo, Ik ben september 2013 geopereerd aan schildklierkanker en er zijn 19 lymfeklieren weggehaald, ook is er een bijschildklier gesneuveld. In oktober heb ik de jodiumkuur gehad. Ik kreeg last van erge hoofdpijn, vermoeidheid en had het koud. Ik gebruik Euthyrox 125, calcium en Alfacalcidol. Maar ik heb nog steeds een raar, doof gevoel aan de linkerkant van mijn hals; dit komt doordat er pezen en spieren doorgesneden zijn. Dit kan blijvend zijn, dus zou ik graag van iemand willen horen of die ook dat probleem heeft overgehouden van de operatie. Ik ben zeer tevreden over het team dat over mijn behandeling ging en dankbaar dat het op tijd ontdekt werd, alleen moest ik eerst aansterken omdat ik daarvoor een operatie aan mijn longen had gehad. Het gaat nu gelukkig weer de goede kant op. Positief denken!

 48. Ik ben woonachtig in Duitsland en heb in de week voor Pasen een RAJ ondergaan vanwege struma en Graves. Ik moet zeggen in het ziekenhuis in Duisburg is alles goed verlopen en mocht na 4 dagen naar huis. Ik heb thuis wel een enorme vermoeidheid ondervonden en pijnlijke gewrichten en spieren, maar ik moet zeggen dat ik per week steeds meer opknap. Ben ook na 2 weken thuis zitten weer aan het werk gegaan. Mijn bloed is inmiddels nagekeken en mijn waarden zijn goed, mijn struma is inmiddels haast weg en in juli moet ik een scan laten maken van mijn schildklier. Ik heb nooit medicijnen gehad voor mijn snelwerkende schildklier en of dat nu wel zo wordt, weet ik nog niet. Ja, vermoeid zijn heb ik nog steeds, maar wat ik al zei, het wordt minder. Alleen heb ik nog mijn ups en downs, maar of dat nog aan mijn schildklier ligt is nog de vraag. Ik wens iedereen sterkte die er niet zo goed van afgekomen zijn, maar ik heb er tot nog toe geen spijt van gehad. De toekomst zal het uitwijzen…

 49. Hallo, Ik heb de ziekte van Hashimoto en slik daar medicijnen voor. Het wordt veroorzaakt door een nodule in mijn schildklier, dus mijn schildklier werkt te snel. Nu slik ik medicijnen voor bijna een jaar en het is mogelijk dat de ziekte over gaat. Maar mijn dokter wil dat ik, ook als het weg is, een radioactieve pil inneem, omdat de kans dat de ziekte terugkomt 50% zou zijn. En met de radioactieve pil zou die kans dat het terugkomt er niet zijn. Ik ben echt bang voor de pil: ik heb 2 kleine kinderen en geef nog borstvoeding en ben pas 33 jaar. Hoe moet ik mijn kinderen verzorgen? Ik woon in Istanbul en heb geen familie hier. Ik lees overal dat het geen bijwerkingen heeft, maar de ervaringen zeggen heel wat anders. Ik weet niet wat ik moet doen… De dokter doet alsof het helemaal niets voorstelt…

  • Ik heb half maart in quarantaine gezeten t.b.v. behandeling met radioactief jodium. Na 3 dagen mocht ik naar huis, maar moest een meter afstand houden van mijn kinderen en man. Ook mocht ik niet in hetzelfde bed als mijn man slapen en moest ik telkens de wc en douche na gebruik ontsmetten. DIt gedurende 10 dagen erna. Ik mocht ook niet de kinderen naar school brengen of naar school gaan, is gevaarlijk voor kinderen. Het radioactieve jodium werkt tot 6 maanden na in uw lichaam.

  • Ik ben in 9 maanden tijd zo’n 6 kilo aangekomen. Maar dat ligt echt aan mij, ik had een te snelle schildklier (toxisch adenoom) en ben na de RAJ slok blijven eten wat ik vooraf ook at. En dat is gewoon te veel. Dus nu voor het eerst in m’n leven ‘op dieet’.

 50. Ik ben vandaag uit het ziekenhuis ontslagen na 2 weken in isolatie te hebben gezeten voor RAJ behandeling vanwege een toxisch struma die achter het borstbeen groeit en op de slokdarm en luchtpijp drukt. Heb sinds dag 1 een zeer pijnlijke keel en kan zelfs geen vast voedsel eten omdat het blijft zitten. Ook veel hoofdpijn, koude rillingen en misselijk zijn, de nucleair geneeskundige zegt dat ik een virus heb opgelopen, maar dat betwijfel ik. Als ik had geweten dat ik me er zo rot bij zou voelen had ik voor de operatie gekozen en ook dat ik ineens van eerst 1 week zou moeten blijven het bij opname in een keer 2 weken waren omdat ik de hoogst mogelijke dosis kreeg.

 51. Het is voor mij 7 jaar geleden toen ik mijn jodiumkuur kreeg. Met 3 maanden lag mijn schildklier plat. Een kasplantje… Opbouwen met thyrax… Ik ben nooit goed ingesteld geraakt, ook nog Cytomel af en toe gebruikt. Kortom: ik heb er spijt van!

 52. Hallo, Ik heb afgelopen maart een RAJ ondergaan vanwege een knobbeltje in mijn schildklier dat een verhoogde werking had. Daarnaast had ik last van atriumfibrilleren, met de RAI had men de verwachtingen dat deze klachten achterwege zouden blijven. Vooraf heel veel twijfels gehad bij de behandeling, immers 24 uur in quarantaine en vervolgens nog twee weken in nagenoeg afzondering. Bij meerdere artsen dan ook advies ingewonnen. Allen gaven aan dat er geen bijwerkingen aan zouden kleven. Sterker nog, men werd mij verzekerd dat het gedeelte van mijn schildklier dat niet sterk verhoogd was, de taken over zou nemen. Tevens werd mij verteld dat ik nu eenmaal met mijn rug tegen de muur stond, immers ik had atriumfibrilleren en daar moest toch echt iets aan gedaan worden. Uiteindelijk ingestemd met de behandeling. Vanaf dat moment alleen maar vervelende situaties. Schildklierwerking na behandeling nagenoeg helemaal tot nul met alle consequenties van dien. Depressiviteit, geheugenverlies, verminderd concentratievermogen, gewichtstoename, spierzwakte, enorme vermoeidheid, onvermogen tot verkrijgen overzicht, niet meer kunnen schakelen. Daarnaast klachten van zwellingen in de halsstreek, verminderde weerstand met als gevolg een dubbele longontsteking. Na vier maanden is endocrinoloog gestart met Thyrax in de hoop dat daarmee mijn klachten zouden afnemen. Helaas niets van dit alles. Nu bijna acht maanden later ben ik nog niet in staat mijn functie volledig uit te voeren. Heb ik inmiddels de hulp ingeschakeld van een psycholoog. Immers het niet meer kunnen functioneren zoals je gewend bent, de acceptatie daarvan is zo immens moeilijk. Nog verzekert mij menig arts dat het allemaal nog goed gaat komen, dat ik volgend jaar om deze tijd zal kunnen zeggen dat het weer goed gaat. Inmiddels is de dosis Thyrax al tot twee keer toe verhoogd. De persoon die ik was is ver te zoeken, van een positief ingesteld mens dat overal mogelijkheden zag en met optimisme nieuwe uitdagingen aan kon gaan, ben ik veranderd in een persoon die dit alles nagenoeg verloren is. Nog steeds onder behandeling bij cardioloog, want ook het hartritme is nog steeds niet goed. Zou ik de behandeling weer doen? Neen, absoluut niet!

 53. Hallo, Ik lees hier zo allemaal jullie reacties en het is wel zeker duidelijk dat radioactief jodium wel schadelijk is. Mijn moeder is 3x behandeld voor te snel werkend schildklier. Hierna mocht mijn moeder 5 jaar geen kinderen krijgen (toch vreemd als het zogenaamd zo onschadelijk is). Dit heeft ze dus netjes gedaan en 5 jaar gewacht met kinderen. Na dat ze kinderen mocht krijgen kreeg ze mijn broer. Hierna kreeg ze een miskraam en daarna kreeg ze mijn zus en mij (een tweeling dus). Wij alle 3 maakten dus geen eigen groeihormonen aan en moesten elke avond groeihormonen inspuiten. Dit alles ten gevolgen van een overdosis radioactief jodium. Dus mensen: pas op, zo onschuldig is het allemaal niet!

 54. Ik heb afgelopen maandag 26 augustus de jodiumslok gehad. Volgens de arts gaat het om een lage dosis. Nu is mijn vraag: zou het kwaad kunnen om over een braderie te gaan, zaterdag, i.v.m eventuele radioactiviteit en schade aan anderen?

 55. Een overactieve (en onderactieve) schildklier werd vroeger behandeld met jodiumtherapie. Deze therapie is compleet in vergetelheid geraakt omdat de aandacht naar andere zaken werd verlegd, maar is weer geherintroduceerd door Dr. Brownstein. Hij heeft daar een aantal boeken over geschreven. Jodium in combinatie met selenium maakt dat de schildklier in nogal wat gevallen weer normaal gaat werken. Het boek heet ‘Overcoming Thyroid Disorders’.

 56. Ik heb een hypo; te traag werkende schildklier! Na ruim een jaar is het goed ingesteld met Thyrax. Nu heb ik een beetje te veel calcium in het bloed en de endocrinoloog wil dat ik een radioactieve slok krijg om een betere diagnose te kunnen stellen!? Maar overal lees ik dat dit bij een te snel werkende schildklier wordt gebruikt, niet bij een te langzaam werkende schildklier. Kan ik het weigeren om die slok te doen? Ik ben namelijk bang voor de gevolgen!

  • Beste Hannie, Volgens mij heb ik een andere reactie (onder de naam Henriette) al beantwoord. Nog even ter aanvulling: natuurlijk kun je een behandeling altijd weigeren, het is jouw lichaam. De vraag is echter of dit verstandig is. Als een specialist het nodig acht om je bijschildklier(en) te screenen, dan is dat doorgaans niet voor niets. Het klopt overigens wat je zegt: RAJ wordt meestal toegediend om een te snel werkende schildklier te remmen of een vergrote schildklier te doen slinken. Of om eventuele weefselresten na een schildklieroperatie te verwijderen. Vraag dus gewoon om nadere uitleg: wat gaat er gebeuren en waarom? Succes & sterkte, Paul

  • Hallo Hannie, Ik zou je willen adviseren (als het nog niet te laat is, het bericht is in april geschreven ) om een second opinion aan te vragen. Een specialist gaat toch niet een slok geven om een diagnose te stellen!? Daar is in mijn ogen “de slok” echt niet voor bedoeld. Je moet eerst op vele andere manieren onderzoeken wat er aan de hand is voordat je besluit om radioactief jodium te nemen. En je kunt altijd weigeren of in ieder geval uitstellen totdat je genoeg informatie hebt verzameld (al dan niet via de specialisten) om een goed onderbouwde beslissing te nemen. Sterkte ermee.

 57. Zijn er ook mensen die een verslechterd gebit aan de behandeling met radioactief jodium hebben overgehouden? Ik heb de behandeling een paar jaar geleden gehad, 2 keer per jaar, 2 jaar lang. Het lijkt alsof mijn tanden en kiezen allemaal stuk gaan. Ook de huid onder mijn voeten is helemaal dun geworden en vol met scheurtjes. Bij mij is duidelijk geworden dat de behandeling nog heel lang na 6 maanden door werkt. Men is namelijk gestopt met de behandeling omdat het erop leek dat het niet aansloeg. Maar een jaar na stopzetting bleek toch dat de uitzaaiingen minder waren. Ben nog niet helemaal vrij, maar het gaat de goede kant op. Behalve dan mijn gebit…

 58. Maandag 4 maart heb ik de behandeling met radioactief jodium gehad. Dit i.v.m. schildklierkanker. De dagen daarna kreeg ik pijnlijke speekselklieren en ook wat verhoging: 38.1. Ook de grote vermoeidheid die optrad na verwijdering van de schildklier is nog erger geworden. Maar ja, wat wil je na 5 week geen schildklier. Sinds donderdag mocht ik beginnen met de opbouw van Thyrax en dan hoop je toch stiekem dat je het vlug gaat merken. Zijn er mensen die me hier meer over kunnen vertellen?

  • Hoi Thea, ik vroeg me af hoe het nu met je gaat. Bij mij is december 2013 schildklierkanker geconstateerd en in februari hebben ze m’n schildklier eruit gehaald. De jodiumslok heb ik eind maart gehad maar krijg nu allemaal kleine ongemakken (Rosacea). Ik ben heel erg benieuwd hoe het jou allemaal vergaan is.

 59. Hallo,
  Vorige week de injectie voor de uptake gehad en ’s middags kreeg ik meteen flinke keelpijn. De dag erna moest ik terugkomen en werd ik gemeten. Ik wist al dat mijn schildklier te snel was (Graves). 2 dagen later de slok gehad. Nu heb ik vanaf die dag van de slok enorme hoofdpijn, pijn aan mijn ogen en overmatig speeksel. Ik moet constant slikken om zeveren te voorkomen. Nu is mijn vraag: is dit allemaal ten gevolge van de slok, want de radioloog zei wel tegen mij: ‘Je krijgt een hele lage dosis’. Ook is het onduidelijk voor mij of ik moet doorgaan met het slikken van medicijnen. Heb wel gebeld met die vraag, maar kreeg een heel onduidelijk antwoord. Dus ik wacht maar gewoon die 4 weken af, totdat ik bloed moet laten prikken.
  Gr. Belinda

 60. Ik heb 2 maanden geleden RAJ ondergaan. Omwille van schildklierkanker. Men had mij gezegd dat dit weinig tot geen bijwerkingen had. Behalve een kans dat ik problemen ging ondervinden de eerste dagen aan mijn speekselklieren. Nu 2 maanden verder, heb ik een ontsteking in m’n hals. Volgens m’n huisdokter, een overreactie van het radioactief jodium op het overige schildklierweefsel. Ook ondervind ik verdere bijwerkingen, zoals haarverlies op m’n hoofd, wimpers, droge huid… Leuk is anders als je net 25 bent geworden. Geen idee hoe dit verder zal evolueren. Maar ja, veel andere opties waren er niet dan het te ondergaan…

  • Wat vervelend voor je! Hoe is het nu met je? Mijn verhaal staat er inmiddels ook bij. Hoe lang duurde het bij jou voordat je vermoeidheidsklachten minder werden? Groetjes, Thea

 61. Hallo,
  Ik lees overal dat radioactief jodium geen bijwerkingen zou hebben, maar deze treden vaak op lang nadat het jodium ingenomen is. Zodoende worden eventuele bijwerkingen van RAJ waarschijnlijk niet als zodanig herkend. Bij mij heeft het radioactieve jodium flinke ontstekingen van de speekselklieren tot gevolg gehad, dit begon pas 8 maanden na de behandeling. Bij de afdeling mondheelkunde werd verteld dat dit toch vaak gezien wordt na een RAJ-behandeling. Tevens werd me verteld dat dit heel lang kan aanhouden. Ook verloor ik alle haar op mijn benen, dit heb ik ondertussen ook vaker gehoord. Ook is in één klap mijn huid ontzettend verouderd, dit al na 1 dag. Natuurlijk ben ik blij dat er een behandeling is, maar RAJ wordt naar mijn mening een beetje teveel afgedaan als een onschuldig middel, dit terwijl het toch wel wat stukmaakt in je lijf. Het is en blijft dan ook radioactief materiaal.

  • Paul (Redactie)

   Beste Marga, Heel erg bedankt voor je reactie. Ervaringsdeskundigen zijn uiteindelijk degenen die uitleg kunnen geven over hoe de vork nu echt in de steel zit, vandaar dat ik heel erg blij ben met je reactie. Ik vind het wel enorm naar voor je dat je zoveel bijwerkingen aan het RAJ hebt ondervonden. Hopelijk zijn er in de toekomst meer mensen die hun ervaring met radioactief jodium met anderen willen delen. Groeten, Paul

  • Ik heb een te hoog calciumgehalte in mijn bloed. Hierdoor denkt de specialist dat ik primaire hyperparathyreoïdie (te hard werkende bijschildklieren) heb! Ik krijg volgende week een onderzoek met een radioactieve capsule, dus nucleair onderzoek van de bijschildklier! Ik schrik me rot dit te lezen, want ik heb juist al medicijnen voor hypothyreoïdie, dus een te langzaam werkende schildklier. En die mag natuurlijk niet uitgeschakeld worden! Is dit iets anders!? Ik hoop op geruststelling…

  • Als je je ongerust maakt over de effecten van RAJ op je schildkliermedicatie, dan lijkt het me niet onverstandig om daar vooraf inlichtingen over in te winnen bij je huisarts of specialist. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat een schildklierspecialist je radioactieve medicatie laat innemen als er contra-indicaties met betrekking tot je huidige schildkliermedicatie bekend zijn.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.