Terugkerende puist: oorzaak & oplossing chronisch puistje

Body · Door Ilse

terugkerende puist zelfde plek

Bij een terugkerende puist krijg je telkens op exact dezelfde plaats een mee-eter of puist. Dus in geval van een terugkerend puistje of mee-etertje raakt steeds dezelfde porie ontstoken / geïnfecteerd.

Vaak komt de puist in kwestie ook nog eens steeds groter en heftiger terug… alles behalve wenselijk dus! Een terugkerende puist lost zich doorgaans niet vanzelf op. In dit artikel lees je daarom wat de oorzaak is van dergelijke terugkerende puistjes en wat je er aan kunt doen…

Oorzaak terugkerende puist

1. Beschadigde porie

Indien je telkens op dezelfde plaats een puist, pukkel of mee-eter krijgt, dan is de kans groot dat de porie in kwestie is beschadigd. Een beschadigde porie kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden doordat je te vaak en heftig op de huid hebt geknepen. Het gevolg van te veel en te hard knijpen is dat de ontsteking dieper in de huid kan dringen, waardoor het puistje dus niet geneest en volledig verdwijnt, maar slechts tijdelijk vermindert en vervolgens weer terugkeert.

2. Vergrote porie

Een vergrote porie is veel gevoeliger voor het ontwikkelen van puistjes. Hoe groter de porie, hoe sneller er immers vuil en bacteriën in kunnen komen… Met een mee-eter als gevolg. Een terugkerende puist kan dus ook worden veroorzaakt door een combinatie van een slechte, vergrote porie en uitlokkende factoren. Denk bij uitlokkende factoren aan:

  • Veelvuldig met ‘vieze’ handen aan je gezicht zitten
  • Je huid (en dus poriën) onvoldoende reinigen
  • Het gebruik van make-up en/of verzorgingsproducten die de poriën verstoppen (vettige haarproducten kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je telkens rond je haarlijn puistjes krijgt.)
  • Vette voeding (zie ook: verband puistjes & voeding)

Dus een puistje dat steeds weer op dezelfde plek terugkomt is dus maar al te vaak het gevolg van een beschadigde of vergrote porie…

Is het wel een puist?!

Wat veel mensen omschrijven als een steeds weer terugkerend puistje, hoeft overigens niet altijd daadwerkelijk een puist (of mee-eter) te betreffen. Er zijn verscheidene huidaandoeningen die lijken op een “normale” puist, maar in werkelijkheid iets anders betreffen. Als een puistje zich telkens op dezelfde plaats voordoet, dan is het dus goed om te onderzoeken of het wel daadwerkelijk om een puist gaat. Andere aandoeningen die vaak verward worden met een terugkerende puist zijn:

  • Rosacea (een acne-gelijkend huidprobleem)
  • Cyste (verstopte talgklieren kunnen bijvoorbeeld tot talgkliercysten / atheroomcysten leiden)
  • Abces (vergevorderde puisten zijn een soort abcessen, maar niet elk soort abces is een puist)
  • Bacteriële infectie (puisten zijn bacteriële infecties, maar er zijn méér soorten bacteriële huidinfecties dan acne vulgaris)

Een verondersteld puistje dat steeds weer op dezelfde plek verschijnt, hoeft dus niet per se een puist of mee-eter te zijn, maar kan ook een andersoortig huidgezwel betreffen…

Oplossing

Indien een puist zich meer dan drie keer op dezelfde plaats heeft voorgedaan, dan kun je het beste even langs de huisarts gaan. Afhankelijk van de vermoedelijke oorzaak, krijg je een medicijn voorgeschreven of word je doorverwezen. In eerste instantie krijg je doorgaans een antibacteriële crème om op de plaats van de terugkerende puist te smeren. Dit kan gecombineerd worden met een antibioticakuur om een eventuele bacterie-infectie te doden.

Mocht dit het probleem niet oplossen, dan word je doorgaans doorverwezen naar de dermatoloog die het probleem verder kan onderzoeken. In sommige gevallen wordt de huid vervolgens behandeld met aanvullende medicijnen. In andere gevallen kan men besluiten de porie in kwestie volledig te verwijderen om de terugkerende puist op die manier te verhelpen.

Terugkerende puisten voorkomen

Als je eenmaal een terugkerende puist hebt gehad, dan wil je dergelijke puistjes in het vervolg waarschijnlijk zoveel mogelijk voorkomen. Houd daarom de volgende tips in gedachten:

  1. Reinig je huid minimaal twee keer per dag met een product dat geschikt is voor jouw huidtype. Let op: een terugkerende puist betekent zeker niet altijd dat je een agressief product tegen acne nodig hebt. Vraag eventueel advies in de winkel, bij de dermatoloog of schoonheidsspecialist.
  2. Druk niet te hard (of liever nog: helemaal niet) op puistjes, hierdoor kun je je poriën namelijk blijvend beschadigen en vergroot je de kans op terugkerende puistjes.
  3. Gebruik eventuele make-up sponsjes, borsteltjes en kwastjes niet te lang om het verspreiden van bacteriën te voorkomen.
  4. Verschoon regelmatig je hoofdkussen.
  5. Bezoek af en toe een sauna of stoombad

Wat is jouw ervaring met terugkerende puistjes en hoe kun je ze in jouw geval verhelpen? Laat het hieronder weten in een reactie.

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.