In principe bevatten ieders longen een zekere hoeveelheid slijm oftewel mucus. De binnenwand van je longen is namelijk voorzien van slijmvliezen die een slijmlaagje in stand houden om je longen te beschermen tegen schadelijke indringers zoals bacteriën en virussen. De schadelijke bestanddelen die zich in het slijm verzamelen, hoest je vervolgens op of slik je door… Hoe dan ook blijven je longen dankzij deze natuurlijke slijmproductie beschermd, waardoor luchtwegproblemen en keelpijn worden voorkomen.

Maar in bepaalde gevallen raakt je longslijmproductie ontregeld, waardoor je longslijmvliezen te veel, te dik en/of te plakkerig slijm aanmaken. En dit leidt maar al te vaak tot vastzittend slijm op de longen en luidruchtige slijmhoest…

Oorzaken van vastzittend slijm

De mogelijke oorzaken van slijm dat vastzit in keel of longen zijn vrij divers… Meestal gaat het om een virale of bacteriële keelontsteking c.q. keelinfectie… Vaak ook een longontsteking (pneumonie)… Soms betreft het astma of COPD (astmatische of acute bronchitis)… En af en toe gaat het om een fikse griep of verkoudheid. Andere zaken die een rol kunnen spelen:

  • Roken of ‘meeroken’
  • Een lage c.q. verminderde weerstand
  • Longvliesontsteking c.q. borstvliesontsteking (pleuritis)
  • Diabetes, longproblemen en hartproblemen
  • Verslikken & slikstoornissen (bron)
  • Het overslaan van je medicatie bij astma en/of COPD
  • Luchtvervuiling

Symptomen van overmatige slijmvorming op de longen

Het vastzitten van overmatig slijm op de longen kan gepaard gaan met verscheidene klachten en symptomen. De belangrijkste tekenen van vastzittend keelslijm of longslijm zijn als volgt:

  • Telkens geneigd slijm op te hoesten, zonder los te komen
  • Benauwdheid + druk of ‘vol’ gevoel op de borst
  • De sensatie te moeten kokhalzen of zelfs stikken
  • Ademhaling klinkt raspend, hortend of piepend
  • Kriebelhoest, kuchen & intense hoestbuien
  • Geïrriteerde of ronduit pijnlijke keel
  • Longoedeem

Als je veelvuldig hoest en daarbij ook nog eens slijm ophoest, dan is de kans aanwezig dat je last hebt van overmatig en/of vastzittend slijm op de longen. Zolang dit slijm nabij de longen vast blijft zitten, treedt er weinig verbetering op in je situatie…

Functie van hoesten…

Je ademhalingsstelsel is voorzien van een vernuftig beschermingsmechanisme om toxines en ziekteverwekkers die irritaties, ontstekingen en infecties kunnen veroorzaken –waaronder virussen, bacteriën, schimmels, gisten, allergenen, stofdeeltjes, tabaksrook en chemicaliën– uit de luchtwegen te verdrijven. Dit mechanisme staat ook wel bekend als ‘hoest’. Hoesten zorgt er immers voor dat allerlei schadelijke microben en chemische bestanddelen uit je longen en luchtpijp worden verwijderd. (bron)

Vaak wordt hoesten door overtollig vastzittend keelslijm of longslijm met de dag vervelender en pijnlijker. Omdat het slijm te vast zit, lossen hoestbuien in zo’n geval niks op, maar veroorzaken juist aanvullende klachten

Risico’s & gevaren van hardnekkig slijm op de longen

Als het slijm in je keel of longen loszit, zorgt een hoestprikkel er normaliter voor dat je het slijm kwijtraakt. Maar in geval van ‘vastzittende hoest’ (taai slijm, dik slijm of kleverig slijm dat niet gemakkelijk loskomt) volstaat hoesten niet om het keelslijm of longslijm kwijt te raken – hoe vaak je ook hoest… Het taaie slijm belemmert de ademhaling en veroorzaakt zodoende kortademigheid, benauwdheid of zelfs zuurstofgebrek. Bovendien vormt slijm dat lang blijft vastzitten een ideale broedhaard voor bacteriën en virussen, waardoor de luchtwegproblematiek alleen maar erger wordt! (bron)

Longslijm zorgt dus niet alleen voor positieve c.q. productieve hoestbuien waarbij ‘iets’ wordt opgehoest… Op een gegeven moment is het hoesten niet bepaald productief meer te noemen en wordt het gehoest improductief of zelfs destructief. Behalve dat je dankzij het hoesten tot op zekere hoogte schadelijke microben ophoest en kwijtraakt, kan op een gegeven moment ook je luchtpijp geïrriteerd of ontstoken raken door het vele niet-productieve gehoest (kriebelhoest, droge hoest, vastzittende hoest of prikkelhoest) en het vastzittende longslijm… Met pijn aan de luchtwegen en inwendige beschadigingen tot gevolg.

Bovendien kunnen door het hevige hoesten en kuchen ribben en tussenribspieren gekneusd raken, waardoor je gehele ribbenkast (borstbeen, borstwervels, ruggenwervels, ribbenbogen, et cetera) flink pijn gaan doen. In zeldzame gevallen kunnen ribben zelfs breken door de stelselmatige klappen die ze te verduren krijgen van je explosieve longen! Irritante kriebelhoestbuien kunnen je daarnaast slapeloze nachten bezorgen.

Vastzittend slijm op de longen zorgt maar al te vaak voor té frequente, té langdurige en té hevige hoestbuien. In zo’n geval is het handig om iets tegen het hoesten en het vastzittende slijm op je longen te ondernemen en je luchtwegen een handje te helpen…

Tips, oplossingen & behandelingen bij vastzittend slijm

Een bacteriële of virale luchtweginfectie kan ervoor zorgen dat je slijmvliezen ontstoken raken, waardoor hardnekkig slijm zich vastzet op je longen en je extreem moet hoesten. Je zwellen onder invloed van de ontstekingsreactie op en gaan méér en viskeuzer slijm produceren. Hierbij een aantal tips en oplossingen om vastzittend longslijm en hardnekkige hoestbuien te behandelen:

1. Slijmverdunners!

Slijmverdunners lossen je keelslijm en longslijm op zodat de slijmerigheid vloeibaarder wordt. Het dunnere c.q. verdunde slijm is gemakkelijker op te hoesten, waardoor je er sneller vanaf komt. Dankzij een effectieve slijmverdunner krijgen je luchtwegen de kans zichzelf te reinigen en genezen. Waarschuwing: gebruik slijmverdunners c.q. slijmoplossers bij voorkeur ’s ochtends en NOOIT in combinatie met een hoestremmende of hoestdempende hoestdrank of andersoortige hoestreflexdemper of hoestprikkelonderdrukkers zoals noscapine (Fluitussin e.a.) of codeïne (Bronchicum e.a.).

Als je meerdere dagen last hebt van hardnekkig taai slijm door een long(vlies)ontsteking, keelontsteking, bronchitis, astma of taaislijmziekte, ga dan even langs de huisarts voor een slijmverdunner. Binnen 2 uurtjes is het slijm doorgaans al wat bedunner en losser. Slijmoplossers c.q. slijmverdunners zijn er in de vorm van drankjes, poeders, capsules, zuigtabletten en bruistabletten. De werkzame stof is 9 van de 10 keer acetylcysteïne (Bisolbruis, Fluimucil e.a.), broomhexine (Bisolvon e.a.) en carbocisteïne (Mucodyne, Solvopect e.a.).

Lees vooraf ALTIJD goed de bijsluiter van medicamenten. En gebruik een slijmverdunner nooit langer dan noodzakelijk; bekende bijwerkingen zijn hoofdpijn, oorsuizen, maagklachten, darmklachten, huidklachten en jeuk.

2. Voldoende rust nemen!

Ga vooral niet intensief sporten bij veel vastzittend slijm op de longen. Gun je longen hun welverdiende rust zodat ze optimaal kunnen herstellen! Kortom: uitzieken…

Ook voldoende drinken is belangrijk; drink regelmatig een kop thee of een glas water! Huis-tuin-en-keukenmiddeltjes zoals bruine basterdsuiker en rammenas behoren tot de volkslegenden.

3. Stomen tegen vastzittend slijm

Bij een ontsteking neemt het aantal (sulfidebruggen tussen) macromoleculen in je speeksel toe, waardoor de hoeveelheid slijm oftewel mucus toeneemt. Stomen kan er tot op zekere hoogte voor zorgen dat schakels tussen macromoleculen verbroken worden, waardoor slijm minder dik en stroperig wordt en gemakkelijker kan worden opgehoest. Ook een stoombad of sauna is in dat opzicht een goede methode om vastzittend slijm los te weken. Pas bij stomen wel altijd goed op dat je je luchtwegen niet verbrandt!

Stomen houdt in dat je warme, vochtige lucht inademt, bijvoorbeeld boven een pan met heet water, al dan niet met een opgeloste stoomcapsule. Longslijm of keelslijm wordt dunner, weker en vloeibaarder dankzij de waterdamp.

4. Pijnstiller bij pijnlijke luchtwegen & borstkas

Veelvuldig en hard hoesten kan ervoor zorgen dat je spieren, pezen en banden gekneusd raken, wat de nodige pijn rondom longen, ribben, borstbeen, schouders en bovenrug teweeg kan brengen. Een pijnstiller zoals paracetamol of ibuprofen kan ervoor zorgen dat je wat minder geforceerd en verkrampt gaat bewegen, wat het genezingsproces bij overmatig hoesten door vastzittend slijm kan bevorderen. Daarnaast kan het helpen om op je pijnlijke zij te gaan liggen; de druk doet de pijn na enkele momenten doorgaans sterk afnemen.

Zolang je geen pijn hebt, werkt goed en diep doorademen het beste; hiermee houd je je longen schoon, wat de kans op luchtweginfecties doet afnemen.

5. Antibiotica bij bacteriële infectie

Als de ophoping van slijm in de longen in stand wordt gehouden door aanwas van pathogene bacteriën, dan kan een antibioticum nodig zijn om de bacteriële ontwikkeling te doorbreken. Als een arts je een antibioticakuur voorschrijft voor vastzittend slijm door een bacteriële keelinfectie of longinfectie, maak deze dan ALTIJD af.

Tip: Gebruik liever geen hoestprikkeldempers of hoestprikkelremmers; zulke middeltjes verbloemen het onderliggende probleem, maar lossen niets op.

Tot slot

Veelvuldig hoesten door vastzittend longslijm of keelslijm belemmert je niet alleen in je werk en dagelijks leven, maar kan op een gegeven moment ook tot lichamelijke complicaties leiden, waaronder kneuzingen en fracturen. Het is dan ook goed om zo snel mogelijk stappen te ondernemen om het vastzittende slijm in keel en/of longen losser te maken.

Bloed of stinkende pus in je luchtwegen is een duidelijke indicator om direct langs de huisarts te gaan. Hetzelfde geldt voor hoge en/of aanhoudende koorts, moeite met inhaleren of een hortende, piepende of raspende ademhaling. Als slijm extreem dik, viskeus, hard, vast of kleverig is, contacteer dan ook even de huisarts. Roze of rood slijm duidt doorgaans op longoedeem waarbij vocht en/of bloed op de longen aanwezig is, dus in geval van roze of rood keelslijm of longslijm direct medische hulp zoeken!

Bedankt voor het lezen! Heb jij aanvullende tips tegen taai slijm in longen of keel? Deel hieronder jouw opvattingen, bevindingen en vragen ten aanzien van vastzittend longslijm of keelslijm…

41 Reacties

  1. Ben astma patient en heb er al jaren twee puffertjes voor.
    Toch bijna elk jaar wel last van taai-slijm in de longblaasjes.
    Kortademigheid is het gevolg, en hartritmestoringen ook.
    Pas naar dokter geweest en heeft de longen beluisterd en hoorde niets.
    Dus kreeg hiervoor geen antibiotica mee helaas zoals in voorgaande jaren.
    Mijn vrouw en ik hoorde wel duidelijk wat maar dan vooral ’s avonds dan kwam het los met piep en pruttelgeluiden.
    Later in de week van de doktersassistente een prikje in de vinger gekregen om te kijken of er een onstekingswaarde was.
    En bleek niet zo te zijn.
    Dus mijn vraag is kan er taai-slijm in de longen vastzitten, tegelijkertijd met dat er GEEN ontstekingswaarde in het bloed word gevonden door huisarts ?
    Ovrigens later bleek ook na ECG dat ik ook nog last heb van boezemfibrilleren, maar dit voor deze vraag hierboven nu even terzijde.

  2. Ik ben 73 en heb in 1962 mijn keelamandelen eruit laten halen, de dokter zij toen dat je gevoeliger wordt voor meer verkoudheid, dat idee had ik dus ook, ik had ook als kind kinkhoest, of dat er iets mee te doen heeft… Dat ik velen jaren hoesten moet als ik moet lachen, maar ik heb ook nu al wat jaren astma, vooral als ik verkouden ben duurt het heel lang tot het weer over is. En nu steeds altijd toch slijm uit mijn neus in mijn keel loopt vooral ook ’s morgens maar ik heb er verder geen last van maar ja ik ben er al aan gewend dat ik tussendoor steeds moet hoesten. Maar vind het ergens toch raar omdat het niet achter elkaar is, maar even een kleine hoestbui en dan weer uren niet, zo even tussendoor.

  3. Je moet dit zeker proberen! Ik had ook erg last van slijm ophoesten vooral in de nacht. Voor het naar bed gaan drink ik een glas heet water of slappe thee met onbewerkte honing of een theelepel bruine basterdsuiker en een stukje geschild en platgedrukt gemberwortel en een eetlepel troebelazijn. Na elke dag dit hebben gedronken heb ik helemaal geen last meer van slijm ophoesten.

  4. Al jaren hoest ik witte slijm op. Kan vreselijke hoestbuien hebben tot misselijkheid toe. Heb al diverse pufmiddelen gekregen maar dat prikkelt zodanig dat ik nog harder moest hoesten. Foto’s zijn gemaakt, geen bijzonderheden en ook klinkt er weinig bij de longen. Als ik op mijn rug lig wordt het nog erger. Ben bijna 70 jaar. Ik sport 3x per week en probeer zoveel mogelijk te fietsen i.p.v. de auto, ga regelmatig naar de sauna en probeer gezond te eten. Heb geen huisdieren. Wellicht een holte boven een kies die wat ontstoken kan zijn, maar foto’s van de tandarts wijst niets uit. Ik weet echt niet meer wat ik verder moet doen, behalve gewoon door hoesten.

  5. Ron… Hoe doe je een zout therapie. Mijn man heeft ook COPD en hoestte zich vanmorgen om 5 uur helemaal rot. Gebruikt geen medicijnen en wil ook niks vragen aan de dokter. Ik maak me best zorgen. Hij is nu het bed uit gegaan omdat hij te benauwd werd. Graag wil ik daarom die zouttherapie weten.

    • Als mijn neus vol zit, en de sinussen van het hoofd, ik erg verkouden ben, en last heb van mijn COPD en astma, spoel ik vaak met zout water. Niet van de apotheek, maar zelf maken. Eigenlijk moet je het water koken, maar dat doe ik nooit. Ik neem een plastic beter / melkbeker en vul deze met WARM water uit de kraan. Niet heet!!! Ik neem een theelepeltje met zout (afgestreken) zodat er geen bergje in het lepeltje ligt. Roeren en wisselend met linker en rechter neusgat insnuiven en voorzichtig in de wasbak weer terug snuiven. Je zal zien dat er rommel meekomt. Bij het voorover zitten daarna kan er nog water uit je neus lopen. Dat komt dan uit de sinusholtes en het is net een kraantje. Werkt goed… Succes ermee!

  6. Hallo allemaal, Sinds mijn 16de heb ik al het probleem dat mijn lichaam meer slijm produceert dan gemiddelde persoon waardoor mijn neus altijd volloopt. hier heb ik mee leren leven. Sinds de afgelopen paar maanden heb ik altijd het gevoel dat er iets in mijn keel is. ik probeer vaak te hoesten om het eruit te krijgen. Soms lukt het en soms niet. Ademhalen geeft ook het gevoel dat er iets in mijn keel is. Tijdens werk ben ik als enige persoon hele tijd aan het hoesten. Ik ga hiervoor nog naar huisarts morgen maar uit ervaring weet ik dat zij mij niet gaat kunnen helpen. Vandaar mijn post hier. Heeft iemand hier tips?

  7. Hey ik moest al ruim 5 weken maar laatste week erg veel pijn rechts als ik moest. Wat kan ik doen m’n huisarts zeg verkoudheid maar duurt wel erg lang.

    • Er doen momenteel behoorlijk wat verkoudheidsvirussen de ronde. Misschien heb is de ene verkoudheid opgevolgd door een nieuwe verkoudheid. Of je hebt een keelontsteking te pakken…

  8. Vorig jaar begon het met veel slijm bij de arts werd eerst gezegd longen schoon wat druk op de borst weer terug antibiotica gekregen na kuur nog niet weg n sterke tweede voor drie dagen gekregen en pijn plekje weer toen was het hartritmestoornis daar pilletje voor gekregen langzaam wat beter maar slijm was nog steeds aanwezig na 10 maanden werd het met liggen heel vervelend keel en neus slijm weer naar de arts foto’s gemaakt was niet zoveel te zien maar de radioloog zei COPD ik schrok hevig door de telefoon dat bericht hij gaf om te gaan puffen n medicijn volgende dag weer naar de arts hij zei we gaan eerst wel even longtestje doen dat is gebeurd ze zei ik ben geen arts maar volgens mij geen COPD dus ben nog niet begonnen met medicijn bijsluiter gelezen dan durf je helemaal niet nooit gerookt leef gezond maar wat moet ik nou doen ik kreeg bij de longtest pufje om de test beter te kunnen doen dat hielp echt maar dat was niet het zelfde. Ik weet niet als het geen COPD is of beginnend wat ik moet doen want die bijsluiter maakt me heel bang?

  9. Hi, ik ben een bekende zangeres en vastzittend slijm is zo funest voor mij. Ik haal altijd Mixtura Resolvens bij de apotheek. Dat is echt een wondermiddel. 2 dagen 2x per dag en het is zo goed als opgelost. Succes!!!

  10. Hai! Vraagje. Ik heb twee stiefkinderen, schattige jongens, waar ik me enorme zorgen om maak. Ze wonen bij hun moeder die in een soort hippie-leefgemeenschap woont. De mensen in dat huis zijn ontzettend onhygiënisch op hun huis en zichzelf, en leren mijn stiefkids ook helemaal geen hygiënische gewoontes. Daarnaast worden ze te pas en te onpas naar buiten gestuurd om te spelen. Hierdoor hoor ik ze ook vaak hoesten, niezen, snotteren en peuteren veel in hun neus. Het lijkt alsof ze altijd verkouden zijn. Als ze bij ons hebben gelogeerd, word ik meestal ook ziek. Vastzittend slijm ophoesten en volle sinusholtes. Hun huis is dusdanig erg dat er weleens zwarte schimmel is ontdekt in de woonkamer bijvoorbeeld. Bij ons thuis wordt verder niemand ziek van de kids, ze steken alleen mij aan, maar ik ben ook het meest close met ze. Wat zou dit kunnen zijn en wat kan ik als stiefmoeder doen? Die mensen willen ook niet luisteren naar ons en om dit bij de rechter aan te geven willen we niet, vanwege de gevolgen voor de kids. Ben ook heel benieuwd wat de oorzaak van dat besmettelijke chronische gesnotter kan zijn.

  11. Na 50 jaar roken, maar ook altijd goed sporten, ben ik ineens op 70 jarige leeftijd gestopt met roken. Sindsdien ’s morgens onder de douche (damp?) beginnen de bronchiën diep te “kriebelen” en moet ik circa 10 minuten veel taai slijm eruit huffen. Dan de rest van de dag geen last meer. Soms ’s avonds voor het naar bed gaan nog even. Vaak ook drie dagen lang geen last, waarna het wel weer terugkomt. Tijdens het roken nog nooit eerder last van gehad. Ik heb nog steeds een uitstekende conditie; nooit benauwd of kortademig. Goede longfoto, waarop niets te zien is. Vraag aan iedere ex-roker: Gaat dat vastzittende slijm na verloop van tijd over?

    • Beste DirkJan. Ik heb zelf tien jaar gerookt. Vanaf het moment dat ik gestopt was met roken hoestte ik met name in de ochtend bijna mijn longen eruit. De rest van de dag viel het wel mee. Het duurt vrij lang tot je hiervan af bent. Gemiddeld een jaar. Een en ander is afhankelijk van hoe lang en hoe stevig je gerookt hebt, je conditie, et cetera. Het duurt in totaal circa tien jaar totdat je longen zichzelf weer volledig schoon houden, maar het hoesten stopt dus veel eerder. Succes gewenst! Gewoon volhouden en dan komt het goed.

    • Ja, het is een soort grote schoonmaak van je longen / bronchiën.

  12. Ik heb sinds twee weken vastzittend slijm, hoesten. Nu van de huis arts acetylcysteine gekregen, heb nu het gevoel dat Ik helemaal niet kan hoesten, zit nu nog vaster… voel me aller belabberdst… of gaat dat straks beter?

    • Acetylcysteïne heeft als functie het verdunnen van taai slijm in de longen (bijvoorbeeld in geval van slijmhoest), zodat het gemakkelijker kan worden opgehoest. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat het slijm vaster is komen te zitten door toedoen van de slijmverdunner… Misschien is het longslijm vaster gaan zitten ondanks de slijmverdunner? Of je na een tijdje WEL verbetering zult bemerken, durf ik niet te voorspellen. Mocht je twijfelen aan de werkzaamheid van de acetylcysteïne, dan kun je het best contact opnemen met de arts die het betreffende medicament heeft voorgeschreven of de apotheker die het heeft verstrekt. Overigens is het feit dat je je belabberd voelt, niet per se gerelateerd aan de slijmverdunner… Een slijmverdunner bestrijdt slechts een symptoom, namelijk vastzittend slijm. Als dit symptoom gerelateerd is aan een onderliggende oorzaak (griep, verkoudheid, longontsteking o.i.d.) die voor algehele malaise kan zorgen, dan valt van een slijmverdunner / slijm-oplosser niet te verwachten dat daarmee verbetering in de algehele situatie wordt bereikt. Weet je misschien waarom je last hebt van vastzittend slijm? In elk geval heel veel sterkte ermee!

  13. Mijn belangrijkste ervaring, persoonlijk maar ook met kinderen die een paar keer per jaar bronchitis kregen: vaak loopt slijm met bacteriën en virussen vanuit de neus naar beneden. Als je dat slijm niet weghaalt door je neus een paar keer flink op te halen tot die helemaal leeg is dan gaat ook de ontsteking steeds dieper zitten. Met veel hoesten als resultaat. Sinds we daar op zijn gaan letten hebben mijn kinderen al een paar jaar geen bronchitis meer gehad! Niet snuiten trouwens, door de overdruk blaas je dan de hele ellende je holtes in en krijg je daar een ontsteking…

  14. Ik het al jaren last van slijmen en ’s morgens braakneigingen die gepaard gaan met slijm en mijn vraag is zouden de slijmverdunnners kunnen helpen? Ik heb daar zelfs medicatie voor gekregen en welke slijmverdunners zijn het best ik hoop dat dit eindelijk achter de rug mag zijn…

    • Na een goede verkoudheid heb ik Fluimucil genomen voor de hoest. De slijm is te dik om op te hoesten. Wat is een goede slijmverdunner? Heb ook last van een pruttelende hoest die je uit de slaap houd.

    • Ik koop bij apotheek acetylcysteïne 600 mg is bruistablet. Maakt slijm dunner.

  15. Hoi, Ik heb ook een trucje ontdekt, omdat je normaal rechtop staat, loopt de slijm naar beneden toe in je longen. Wat ik wel eens doe, dan ga ik half op de bank liggen en dan met mijn hoofd op de grond, zodat ik schuin naar beneden lig, wel met de buik naar de onderkant. Na 5 minuten merk je gewoon dat het slijm de andere kant opgaat, naar je keel toe, en ga dan maar eens hoesten, je zult merken, dat je dan veel meer slijm weg hoest. Herhaal dit een aantal keren, omdat het niet in 1 keer lukt alle slijm weg te hoesten.

  16. Heb nu al een paar dagen last van keelpijn en keelslijm, hopelijk is die slijm snel weg want dat slijm verpest heel je dag en voel me daardoor down. Ophoesten word ik echt spastisch van. Dit vind ik echt het engste lijkt wel alsof je stikt. :(

  17. Heb al een paar weken last van vastzittend slijm. Ook bij verschillende huisartsen geweest. Fluimucil, DARO Thijmsiroop en neusdruppels is het enige wat ze aanraden. Helpt allemaal niets. Nu bezig met Bisolvon. Ben een beetje ten einde raad vooral omdat ik over 4 dagen geopereerd moet worden.

    • Hallo, Ik heb ook vaak last van vastzittende slijm. Wat echt helpt is eten van een stukje knoflook of een stukje met water innemen. Enige nadeel is de stank uit je mond. Maar bij mij helpt het altijd.

  18. Hallo Dalia. Bekijk dit even dit kan je kopen bij een drogist werk altijd goed bij mij maar houd je wel aan de voorgeschreven dagelijkse hoeveelheid. Fluimucil.nl

    • Ik heb COPD ernstig en alles al geprobeerd. Zouttherapie helpt mij echt goed om de vastzittend slijm los op te hoesten.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.