Vastzittend slijm op de longen? Oplossing bij taai longslijm!

Health · Door Ilse

Vastzittend slijm longen keel

In principe bevatten ieders longen een zekere hoeveelheid slijm oftewel mucus. De binnenwand van je longen is namelijk voorzien van slijmvliezen die een slijmlaagje in stand houden om je longen te beschermen tegen schadelijke indringers zoals bacteriën en virussen. De schadelijke bestanddelen die zich in het slijm verzamelen, hoest je vervolgens op of slik je door… Hoe dan ook blijven je longen dankzij deze natuurlijke slijmproductie beschermd, waardoor luchtwegproblemen en keelpijn worden voorkomen.

Maar in bepaalde gevallen raakt je longslijmproductie ontregeld, waardoor je longslijmvliezen te veel, te dik en/of te plakkerig slijm aanmaken. En dit leidt maar al te vaak tot vastzittend slijm op de longen en luidruchtige slijmhoest…

Oorzaken van vastzittend slijm

De mogelijke oorzaken van slijm dat vastzit in keel of longen zijn vrij divers… Meestal gaat het om een virale of bacteriële keelontsteking c.q. keelinfectie… Vaak ook een longontsteking (pneumonie)… Soms betreft het astma of COPD (astmatische of acute bronchitis)… En af en toe gaat het om een fikse griep of verkoudheid. Andere zaken die een rol kunnen spelen:

  • Roken of ‘meeroken’
  • Een lage c.q. verminderde weerstand
  • Longvliesontsteking c.q. borstvliesontsteking (pleuritis)
  • Diabetes, longproblemen en hartproblemen
  • Verslikken & slikstoornissen (bron)
  • Het overslaan van je medicatie bij astma en/of COPD
  • Luchtvervuiling

Symptomen van overmatige slijmvorming op de longen

Het vastzitten van overmatig slijm op de longen kan gepaard gaan met verscheidene klachten en symptomen. De belangrijkste tekenen van vastzittend keelslijm of longslijm zijn als volgt:

  • Telkens geneigd slijm op te hoesten, zonder los te komen
  • Benauwdheid + druk of ‘vol’ gevoel op de borst
  • De sensatie te moeten kokhalzen of zelfs stikken
  • Ademhaling klinkt raspend, hortend of piepend
  • Kriebelhoest, kuchen & intense hoestbuien
  • Geïrriteerde of ronduit pijnlijke keel
  • Longoedeem

Als je veelvuldig hoest en daarbij ook nog eens slijm ophoest, dan is de kans aanwezig dat je last hebt van overmatig en/of vastzittend slijm op de longen. Zolang dit slijm nabij de longen vast blijft zitten, treedt er weinig verbetering op in je situatie…

Functie van hoesten…

Je ademhalingsstelsel is voorzien van een vernuftig beschermingsmechanisme om toxines en ziekteverwekkers die irritaties, ontstekingen en infecties kunnen veroorzaken –waaronder virussen, bacteriën, schimmels, gisten, allergenen, stofdeeltjes, tabaksrook en chemicaliën– uit de luchtwegen te verdrijven. Dit mechanisme staat ook wel bekend als ‘hoest’. Hoesten zorgt er immers voor dat allerlei schadelijke microben en chemische bestanddelen uit je longen en luchtpijp worden verwijderd. (bron)

Vaak wordt hoesten door overtollig vastzittend keelslijm of longslijm met de dag vervelender en pijnlijker. Omdat het slijm te vast zit, lossen hoestbuien in zo’n geval niks op, maar veroorzaken juist aanvullende klachten

Risico’s & gevaren van hardnekkig slijm op de longen

Als het slijm in je keel of longen loszit, zorgt een hoestprikkel er normaliter voor dat je het slijm kwijtraakt. Maar in geval van ‘vastzittende hoest’ (taai slijm, dik slijm of kleverig slijm dat niet gemakkelijk loskomt) volstaat hoesten niet om het keelslijm of longslijm kwijt te raken – hoe vaak je ook hoest… Het taaie slijm belemmert de ademhaling en veroorzaakt zodoende kortademigheid, benauwdheid of zelfs zuurstofgebrek. Bovendien vormt slijm dat lang blijft vastzitten een ideale broedhaard voor bacteriën en virussen, waardoor de luchtwegproblematiek alleen maar erger wordt! (bron)

Longslijm zorgt dus niet alleen voor positieve c.q. productieve hoestbuien waarbij ‘iets’ wordt opgehoest… Op een gegeven moment is het hoesten niet bepaald productief meer te noemen en wordt het gehoest improductief of zelfs destructief. Behalve dat je dankzij het hoesten tot op zekere hoogte schadelijke microben ophoest en kwijtraakt, kan op een gegeven moment ook je luchtpijp geïrriteerd of ontstoken raken door het vele niet-productieve gehoest (kriebelhoest, droge hoest, vastzittende hoest of prikkelhoest) en het vastzittende longslijm… Met pijn aan de luchtwegen en inwendige beschadigingen tot gevolg.

Bovendien kunnen door het hevige hoesten en kuchen ribben en tussenribspieren gekneusd raken, waardoor je gehele ribbenkast (borstbeen, borstwervels, ruggenwervels, ribbenbogen, et cetera) flink pijn gaan doen. In zeldzame gevallen kunnen ribben zelfs breken door de stelselmatige klappen die ze te verduren krijgen van je explosieve longen! Irritante kriebelhoestbuien kunnen je daarnaast slapeloze nachten bezorgen.

Vastzittend slijm op de longen zorgt maar al te vaak voor té frequente, té langdurige en té hevige hoestbuien. In zo’n geval is het handig om iets tegen het hoesten en het vastzittende slijm op je longen te ondernemen en je luchtwegen een handje te helpen…

Tips, oplossingen & behandelingen bij vastzittend slijm

Een bacteriële of virale luchtweginfectie kan ervoor zorgen dat je slijmvliezen ontstoken raken, waardoor hardnekkig slijm zich vastzet op je longen en je extreem moet hoesten. Je zwellen onder invloed van de ontstekingsreactie op en gaan méér en viskeuzer slijm produceren. Hierbij een aantal tips en oplossingen om vastzittend longslijm en hardnekkige hoestbuien te behandelen:

1. Slijmverdunners!

Slijmverdunners lossen je keelslijm en longslijm op zodat de slijmerigheid vloeibaarder wordt. Het dunnere c.q. verdunde slijm is gemakkelijker op te hoesten, waardoor je er sneller vanaf komt. Dankzij een effectieve slijmverdunner krijgen je luchtwegen de kans zichzelf te reinigen en genezen. Waarschuwing: gebruik slijmverdunners c.q. slijmoplossers bij voorkeur ’s ochtends en NOOIT in combinatie met een hoestremmende of hoestdempende hoestdrank of andersoortige hoestreflexdemper of hoestprikkelonderdrukkers zoals noscapine (Fluitussin e.a.) of codeïne (Bronchicum e.a.).

Als je meerdere dagen last hebt van hardnekkig taai slijm door een long(vlies)ontsteking, keelontsteking, bronchitis, astma of taaislijmziekte, ga dan even langs de huisarts voor een slijmverdunner. Binnen 2 uurtjes is het slijm doorgaans al wat bedunner en losser. Slijmoplossers c.q. slijmverdunners zijn er in de vorm van drankjes, poeders, capsules, zuigtabletten en bruistabletten. De werkzame stof is 9 van de 10 keer acetylcysteïne (Bisolbruis, Fluimucil e.a.), broomhexine (Bisolvon e.a.) en carbocisteïne (Mucodyne, Solvopect e.a.).

Lees vooraf ALTIJD goed de bijsluiter van medicamenten. En gebruik een slijmverdunner nooit langer dan noodzakelijk; bekende bijwerkingen zijn hoofdpijn, oorsuizen, maagklachten, darmklachten, huidklachten en jeuk.

2. Voldoende rust nemen!

Ga vooral niet intensief sporten bij veel vastzittend slijm op de longen. Gun je longen hun welverdiende rust zodat ze optimaal kunnen herstellen! Kortom: uitzieken…

Ook voldoende drinken is belangrijk; drink regelmatig een kop thee of een glas water! Huis-tuin-en-keukenmiddeltjes zoals bruine basterdsuiker en rammenas behoren tot de volkslegenden.

3. Stomen tegen vastzittend slijm

Bij een ontsteking neemt het aantal (sulfidebruggen tussen) macromoleculen in je speeksel toe, waardoor de hoeveelheid slijm oftewel mucus toeneemt. Stomen kan er tot op zekere hoogte voor zorgen dat schakels tussen macromoleculen verbroken worden, waardoor slijm minder dik en stroperig wordt en gemakkelijker kan worden opgehoest. Ook een stoombad of sauna is in dat opzicht een goede methode om vastzittend slijm los te weken. Pas bij stomen wel altijd goed op dat je je luchtwegen niet verbrandt!

Stomen houdt in dat je warme, vochtige lucht inademt, bijvoorbeeld boven een pan met heet water, al dan niet met een opgeloste stoomcapsule. Longslijm of keelslijm wordt dunner, weker en vloeibaarder dankzij de waterdamp.

4. Pijnstiller bij pijnlijke luchtwegen & borstkas

Veelvuldig en hard hoesten kan ervoor zorgen dat je spieren, pezen en banden gekneusd raken, wat de nodige pijn rondom longen, ribben, borstbeen, schouders en bovenrug teweeg kan brengen. Een pijnstiller zoals paracetamol of ibuprofen kan ervoor zorgen dat je wat minder geforceerd en verkrampt gaat bewegen, wat het genezingsproces bij overmatig hoesten door vastzittend slijm kan bevorderen. Daarnaast kan het helpen om op je pijnlijke zij te gaan liggen; de druk doet de pijn na enkele momenten doorgaans sterk afnemen.

Zolang je geen pijn hebt, werkt goed en diep doorademen het beste; hiermee houd je je longen schoon, wat de kans op luchtweginfecties doet afnemen.

5. Antibiotica bij bacteriële infectie

Als de ophoping van slijm in de longen in stand wordt gehouden door aanwas van pathogene bacteriën, dan kan een antibioticum nodig zijn om de bacteriële ontwikkeling te doorbreken. Als een arts je een antibioticakuur voorschrijft voor vastzittend slijm door een bacteriële keelinfectie of longinfectie, maak deze dan ALTIJD af.

Tip: Gebruik liever geen hoestprikkeldempers of hoestprikkelremmers; zulke middeltjes verbloemen het onderliggende probleem, maar lossen niets op.

Tot slot

Veelvuldig hoesten door vastzittend longslijm of keelslijm belemmert je niet alleen in je werk en dagelijks leven, maar kan op een gegeven moment ook tot lichamelijke complicaties leiden, waaronder kneuzingen en fracturen. Het is dan ook goed om zo snel mogelijk stappen te ondernemen om het vastzittende slijm in keel en/of longen losser te maken.

Bloed of stinkende pus in je luchtwegen is een duidelijke indicator om direct langs de huisarts te gaan. Hetzelfde geldt voor hoge en/of aanhoudende koorts, moeite met inhaleren of een hortende, piepende of raspende ademhaling. Als slijm extreem dik, viskeus, hard, vast of kleverig is, contacteer dan ook even de huisarts. Roze of rood slijm duidt doorgaans op longoedeem waarbij vocht en/of bloed op de longen aanwezig is, dus in geval van roze of rood keelslijm of longslijm direct medische hulp zoeken!

Bedankt voor het lezen! Heb jij aanvullende tips tegen taai slijm in longen of keel? Deel hieronder jouw opvattingen, bevindingen en vragen ten aanzien van vastzittend longslijm of keelslijm…