Bijna iedereen krijgt in zijn of haar leven weleens te maken met dat typische prikkelende en tintelende gevoel in benen, armen en/of voeten. Vaak gaat deze gewaarwording gepaard met een verdoofd gevoel en/of gevoelloosheid van je lichaamsdelen. Slapende voeten, slapende benen en slapende armen behoren tot de indicatie ‘transient paresthesia’. Ze ontstaan doorgaans door een (tijdelijke) afgeknelde doorbloeding…
1. Communicatiefoutje = slapende armen + benen
Door de afknelling van de doorbloeding worden de elektrochemische pulsen van en naar de zenuwen niet goed doorgegeven. Hierdoor verliezen de hersenen het contact met het desbetreffende lichaamsdeel. Zo kan het dat je je arm niet meer voelt, waardoor je deze dient op te tillen met je andere arm, of dat je over je eigen been struikelt.
2. Slapende armen en benen door gebrek aan bloed
Door het afknellen van armen of benen kan er niet voldoende bloed naar het desbetreffende lichaamsdeel worden gepompt. Door het gebrek aan bloed wordt het lichaamsdeel slap. Slapende voeten, slapende benen en slapende armen worden weer ‘stevig’ als de bloedtoevoer weer normaal is. Zo kunnen slapende armen of benen optreden nadat je extreem langdurig hebt gewandeld.
3. Tintelend & prikkelend gevoel… Houding veranderen!
Het vervelendste van slapende benen, slapende armen en slapende voeten is nog wel die bizarre slapte en dat tergende, tintelende gevoel. Dit gevoel heeft echter een functie. Het wordt namelijk veroorzaakt doordat bepaalde zenuwen te weinig informatie doorsturen en andere zenuwen juist te veel. Het is een signaal dat je je houding moet veranderen. Als je lichaamsdelen meerdere uren sterk worden afgekneld, kunnen er namelijk zenuwbeschadigingen optreden.
4. Slapende armen + benen voorkomen & genezen
Je kunt slapende ledematen voorkomen door een goede houding aan te nemen. Zet je benen naast elkaar en zorg dat je armen vanaf je schouders naar beneden wijzen. Ga vooral niet op je armen liggen tijdens het slapen. Ook supplementen met mangaan, zink en vitamine B12 kunnen transient paresthesia helpen voorkomen.
5. Ernstige aandoening?
Transient paresthesia betekent letterlijk ‘tijdelijke prikkeling’, en er moet dan ook sprake zijn van een kortstondige stoornis in de gevoelswaarneming. “Normale” paresthesie is een onprettig, prikkelend, tintelend of brandend gevoel, maar gelukkig van overgaande c.q. voorbijgaande aard. Mocht je je zorgen maken of sterk twijfelen over de hoedanigheid van je gevoelsstoornis, schakel dan voor de zekerheid je huisarts in. In zo’n geval kan er namelijk een achterliggende (ernstige) oorzaak (ziekte of aandoening) aan ten grondslag liggen, waaronder:
- Vaatproblemen
- Diabetes (suikerziekte)
- Hypotensie (te lage bloeddruk)
- Rughernia c.q. Hernia Nuclei Pulposi, (HNP): een uitstulping van een tussenwervelschijf
- Carpale Tunnel Syndroom (CTS)
- Multiple sclerose (MS)
- Thoracic Outlet Syndroom (TOS)
- Compartimentsyndroom (CS) of Logesyndroom (LS)
- Post Whiplash Syndroom (PWS)
Tot slot
In verreweg de meeste gevallen komt een slapend ledemaat door het mechanisch afknellen van een bloedvat, bijvoorbeeld door op een arm te gaan liggen. Daarnaast kan het komen door intensief gebruik van je benen (langdurig wandelen of wielrennen), roken of een te hard matras.
Heb jij ervaring met transient paresthesia oftewel “slapende armen of benen”? Laat hieronder een reactie achter!
3 comments
Ellen
26 mei 2017Ik had ook veel last van slapende benen en handen. Ik ben vitamine B12 gaan bijnemen en heb er nu geen last meer van! Echt een enorme verbetering!
J
1 november 2013Ik heb nu een paar weken dag en nacht slapende benen en voeten. Het maakt niet uit wat voor houding ik aanneem. Enig iemand met dezelfde ervaring?
at vlug
31 januari 2012Fijn om te weten waar mijn slapen benen vandaan komen.
Ik ben ook van plan naar de huisarts te gaan.
Ik ben een COPD patiente, kunnen de slapende benen hiervan een gevolg zijn???