ei is gezond en verhoogt niet je cholesterolEnkele decennia lang werd het kippenei bestempeld als slecht voor de gezondheid. Maar de laatste jaren blijkt steeds vaker uit onderzoek dat regelmatig een ei eten juist érg gezond is. In dit artikel 5 feiten over het ei van de kip (bron)…

Ei-feiten

 • Gemiddeld één ei per dag eten, is gezond. Je krijgt er géén verhoogde kans op hart- en vaatziekten of beroertes van, zoals nog weleens wordt beweerd. (bron)
 • Een groot ei –eieren wegen doorgaans tussen de 50 en 75 gram– levert ongeveer 90 kilocalorieën, 7 gram vet, 200 milligram cholesterol, 120 milligram zout en 7 gram eiwit.
 • Eiwit bevat géén cholesterol en één eigeel bevat rond de 200 milligram cholesterol. Het is volkomen gezond om een ei per dag te eten als je géén last hebt van verhoogde cholesterolwaarden.
 • Bovendien worden hoge cholesterolwaarden veroorzaakt door het eten van te veel verzadigde vetten, en niet door het eten van cholesterol zélf. Dit komt omdat je lichaam cholesterol uit voeding (voedingscholesterol) slecht kan opnemen. (bron + bron)
 • Het eigeel van het ei bevat de meeste voedingsstoffen waar je lichaam iets aan heeft. Zo bevat het calcium, kalium, ijzer en meerdere vitaminen, waaronder vitamine A, B1, B2, B6, B8 en E.
 • Het eten van rauwe eieren als ontbijt à la Rocky heeft weinig zin: van ongekookte eieren wordt maar 51% van de eiwitten opgenomen door je lichaam. Bij gekookte eieren ligt dit percentage op 91%. Wie dus flink zijn of haar best wil doen in de sportschool kan beter gekookte eieren eten.

Eigeel is gezond + verhoogt je cholesterol niet

Ben jij telkens aan het klungelen om eigeel van eiwit te scheiden als je een ei gaat eten? Dan ben je waarschijnlijk je tijd aan het verspillen. Eigeel heeft de naam ongezond te zijn, maar dit is niet waar. Sterker nog: eigeel is behoorlijk gezond!

In het verleden werd gezegd dat eigeel een hoog cholesterol zou veroorzaken. Nieuwe onderzoeken wijzen echter uit dat dit niet klopt. Bovendien heeft eigeel nog een aantal gezondheidsvoordelen. In het blad Muscle & Body Magazine staan de resultaten van dat onderzoek beschreven. Eigeel zorgt er onder andere voor dat je:

 • Minder kans hebt op maculaire degeneratie (belangrijkste oorzaak van blindheid bij mensen van boven de 50 jaar)
 • Minder kans hebt op bepaalde soorten kanker (door de stoffen luteïne, zeaxanthine en choline)
 • Essentiële vetzuren en aminozuren binnenkrijgt van zéér goede kwaliteit (belangrijk voor de aanmaak van bloed en een gezonde opbouw van de cellen in je lichaam)
 • Minder snel een hongergevoel krijgt, en op lange termijn daarom goed is als je gewicht wilt verliezen

Laat dus de volgende keer dat je een eitje eet het eigeel maar gewoon in de pan, want het is onzin om ze weg te gooien!

Eieren & cholesterol: conclusie…

Af en toe een ei eten, is dus zeker wel gezond, voor sommigen is het zelfs prima om elke dag een eitje te eten. Eieren zijn een goede bron van eiwitten, en zorgen er zodoende voor dat je minder snel honger krijgt. Tussendoortjes kun je dan gemakkelijker laten staan, zodat op gewicht blijven ook weer makkelijker wordt!

Hoe denk jij over kippeneieren in relatie tot cholesterol? Deel hieronder jouw opvattingen, vragen, ervaringen en bevindingen!

Kippeneieren: ontbijt met ei vergroot afslanksucces!

Door twee kippeneieren per dag te eten, verhoog je de kans op een succesvol dieet. Dit blijkt uit een Australisch onderzoek. De resultaten laten zien dat mensen die 2 eieren aten tijdens het ontbijt, 65% meer waren afgevallen. En hun taille was met 85% meer afgenomen in vergelijking tot de groep die geen eieren had gegeten. Dit suggereert dat kippeneieren kunnen helpen bij afslanken & gewichtsafname!

Waarom kun je afvallen met kippeneieren?

Dit komt volgens de onderzoekers voornamelijk omdat je dankzij de eiwitten oftewel proteïnen in eieren langer een vol gevoel houdt dan met de koolhydraten in veel andere ontbijtproducten (witbrood, zoet broodbeleg, suikerrijke ontbijtgranen etc.) het geval is. Daarnaast heb je langer meer energie als je ei eet in de ochtend.

Maar m’n cholesterol dan?!

Door velen wordt gedacht dat je door het eten van eieren een te hoog cholesterolniveau opbouwt, maar dat hardnekkige misverstand is met dit onderzoek óók onderuit gehaald. De groep die veel eieren had gegeten, had namelijk geen last van cholesterolverhoging. (bron) Hierbij voor de liefhebber nog wat aanvullende informatie over kippeneieren & afvallen:

Let wel: ieder voedingsmiddel herbergt zowel voordelen als nadelen. Wat je dus NIET moet denken is: hoe meer eieren je eet, des te meer of gemakkelijker je afvalt. Alles met mate…

Eieren & afvallen?! conclusie…

Bovengenoemd onderzoek is overigens medegefinancierd door de ei-industrie… noem je dat zo? :P Maar eiwitten helpen hoe dan ook om een voldaan gevoel te krijgen en ei-eiwitten zijn sowieso een uitstekende bron voor wat betreft proteïnen. Dus dat gedeelte klopt sowieso!

ei-ontbijt-dieet-afvallenOp dieet? Afvallen & een eitje bij je ontbijt gaan goed samen

Als je op dieet bent en wilt afvallen, dan is het helemaal geen slecht idee om een ei bij je ontbijt te eten. Het is sowieso erg belangrijk om eiwitten te eten bij elke maaltijd om een hongergevoel te voorkomen, maar lang werd gedacht dat elke dag een ei eten ongezond was. In dit artikel lees je de feiten en de fabels op een rij…

Een ei eten bij je ontbijt zorgt ervoor dat je de rest van de dag minder eet. Uit onderzoek blijkt dat dit oploopt tot maar liefst 400 kilocalorieën per dag. Dit geldt overigens voor veel meer soorten ontbijt die rijk zijn aan eiwitten, maar een ei heeft als extra voordeel boven bijvoorbeeld pindakaas, dat een ei maar 70 calorieën bevat en pindakaas minimaal het dubbele. Desondanks is ook pindakaas geen slechte keuze, maar als wilt afvallen en op dieet bent dan helpen alle beetjes.

Voordelen van ei in je dieet op een rij

 • Eieren bevatten veel bouwstoffen zoals hoogwaardige eiwitten, ijzer, foliumzuur en vitamines B2, B12, D en E
 • Relatief weinig calorieën per ei (70 kcal) dus ideaal als je wilt afvallen
 • Zorgt ervoor dat je spieren behoudt tijdens een dieet
 • Goedkoop en makkelijk verkrijgbaar
 • Helpt goed voor een lange tijd tegen een hongergevoel, ook handig tijdens een dieet waarbij je wilt afvallen

Cholesterol & ei

Vroeger werd gedacht dat het eten van eieren slecht is voor je cholesterolgehalte, maar dit blijkt niet juist te zijn. Zolang je niet meer dan één of twee eieren per dag eet en verder magere vlees- en zuivelproducten eet, dan is er niets aan de hand. O ja, en eet ook gewoon de eidooier op! Daarin zitten specifieke voedingsstoffen die goed voor je zijn!

Nieuwe ei-tabel…

Het Voedingscentrum heeft een tabel bedacht waarin precies te zien is wat de verschillen zijn tussen de diverse soorten eieren die in de Nederlandse supermarkten te koop zijn. Ik vind dit een geniale uitvinding omdat ik al jaren probeer de meest kipvriendelijke eieren te kopen. Daar bedoel ik mee dat ik er zo zeker mogelijk van wil zijn dat de eieren die ik koop, gelegd zijn door kippen die een relatief goed leven leiden. Ik wist voorheen echter niet waar ik op moest letten…

Verschillen qua eieren

Dat eieren van legbatterijkippen niet mijn eerste keuze zijn, spreekt voor zich, maar wat nu precies het verschil maakt tussen scharreleieren, vrijeuitloopeieren, graseieren, rondeeleieren en EKO-eieren was mij nooit helemaal duidelijk. Blijkbaar was ik niet de enige in Nederland die moeite had met eitjes vergelijken, want het Voedingscentrum heeft een systeem ontwikkeld waarmee precies kan worden gecheckt wat de verschillen zijn tussen de diverse soorten eieren.

Kippen krijgen altijd voer dat voldoet aan de wettelijke normen en de eisen binnen de sector. Graskippen krijgen plantaardig voer en biologische (EKO) kippen krijgen biologisch voer. De overige verschillen zijn afhankelijk van de volgende punten:

 • Het maximaal aantal kippen per kooi of stal (dus leefruimte en bewegingsruimte)
 • Het aantal kippen per vierkante meter
 • Of de kippen de mogelijkheid hebben om naar buiten te gaan
 • Of er strooisel ligt in de kooi of stal
 • Of er zitstokken en legnesten aanwezig zijn in het verblijf
 • Of er voor de kippen de mogelijkheid is om een stofbad te nemen
 • Of de kippen daglicht zien
 • Of de snavels worden gekapt

Inmiddels kun je ook aan het aantal ‘Beter Leven Sterren’ op een doosje eieren aflezen hoe een type ei zich reflecteert naar de leefomstandigheden van legkippen!

Verschillende soorten kippeneieren: conclusie…

Al deze punten beïnvloeden de mogelijkheden voor de kippen om natuurlijk gedrag te vertonen en daarmee de kwaliteit van het leven voor deze dieren. Ik stond voorheen eerlijk gezegd lang niet bij alle bovengenoemde punten stil bij het kopen van mijn eieren, maar ga dat voortaan zeker doen. Wat mij betreft bak ik morgenochtend een biologisch EKO-eitje.

Eet jij regelmatig eieren? En zo ja, hoe vaak, hoe veel en op welke wijze bereid? Laat hieronder een berichtje achter!

2 Reacties

 1. Andre van Ingen Reageer

  Ik heb een behoorlijke hoog cholesterolgehalte. Ik lust graag eieren. De vraag: kan ik 1 ei met eigeel elke dag eten. Of is het gevaarlijk omdat ik een vrij hoog cholesterolgehalte heb.

  • cholesterol is een grote leugen er worden miljarden mee verdiend je lichaam maakt zelf de meeste cholesterol aan wat uit de voeding komt is weinig tip lees het boek van dr lenkei cholesterol is niet schadelijk succes

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.