Zink is een belangrijk mineraal –of eigenlijk een biologisch sporenelement– dat verschillende functies bekleedt binnen het menselijk lichaam. Zo helpt een optimaal zinkniveau / zinkgehalte je immuunsysteem goed te laten functioneren en speelt dit mineraal een belangrijke rol bij het aanmaken van nieuwe cellen en het genezen van wonden. Daarnaast is zink nodig om koolhydraten af te breken. Dus ook als je op dieet bent en wilt afvallen, is dit sporenelement een onmisbare voedingsstof, en je moet er dan ook voor zorgen dat je er voldoende van binnenkrijgt…
Zinkbronnen: voeding met zink
Het sporenelement zink kun je vooral vinden in eiwitrijke voeding zoals rundvlees, varkensvlees, kip, kalkoen en lamsvlees. Ook vis bevat dit essentiële sporenelement, maar niet zo veel als vlees. Ook pinda’s en pindakaas zijn relatief zinkrijk. Hierbij een lijstje met zinkrijke voedingsmiddelen oftewel goede zinkbronnen:
- Rundvlees, varkensvlees & lamsvlees
- Kip & kalkoen
- Noten, pitten en zaden
- Brood & (volkoren) graanproducten
- Schaaldieren + schelpdieren (o.a. garnalen & mosselen)
- Pinda’s & pindakaas
De best opneembare zinkvormen zijn zinkglycinaat, zinkpicolinaat, zinkcitraat en zinkgluconaat. De opname van zinkoxide en zinksulfaat in het menselijk lichaam verloopt beduidend minder soepel…
Zink uit plantaardig & dierlijk voedsel
Hoewel groenten en fruit ook zink bevatten, heeft het lichaam meer moeite met het opnemen van zink uit plantaardige voeding. Groenten en fruit leveren om die reden onvoldoende van dit onmisbare sporenelement op. En dierlijke voeding is simpelweg een betere c.q. efficiëntere zinkbron!
Vegetariërs & veganisten hebben méér zink nodig
Al met al kan elementair zink uit diverse voedingsmiddelen worden verkregen. Maar vooral vlees bevat behoorlijke hoeveelheden van dit essentiële sporenelement. Zink zit ook wel in bepaalde soorten groenten en fruit, maar zink uit plantaardige bronnen is moeilijker door het lichaam op te nemen en te gebruiken. Dit is dan ook de reden dat vegetariërs extra moeten opletten of ze wel voldoende zinkbronnen binnenkrijgen en dus geen zinktekort oplopen. Aanvullende zinktabletten slikken, is voor hen een degelijke manier om het zinkgehalte op peil te houden.
Vegetariërs (en iedereen die een dieet volgt waarbij je relatief weinig eiwitten binnenkrijgt) hebben vaak een te laag zinkgehalte in hun lichaam. In dat geval spreekt men ook wel van een zinktekort…
Te weinig zink: symptomen & gevolgen van een zinktekort
Een zinktekort kan ernstige gevolgen voor de gezondheid opleveren. Er zijn een aantal symptomen waaraan je kunt merken of je te weinig zink binnenkrijgt. Hierbij valt te denken aan langzame groei, geen zin in eten, wonden die langzaam helen, haarverlies, problemen met proeven & ruiken, regelmatig te kampen krijgen met infecties, slecht kunnen zien in het donker en een algemene “slechte huid”. Hierbij een overzichtje met symptomen die kunnen worden veroorzaakt door een zinktekort / zinkgebrek:
- Huid: genezingsproblemen
- Problemen met skelet
- Nachtblindheid
- Problemen met slijmvliezen (o.a. van mond, neus & ogen)
- Eetlust wordt belemmerd
- Verminderde reukzin & smaakzin
- Immuunsysteem verslechtert
- Lagere testosteronspiegel (testosteron neemt af)
Met het oog op bovenstaande gezondheidsrisico’s is het enorm belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende zinkbronnen binnenkrijgt via voeding en/of aanvullende zinktabletten. Een zinkoverschot opnemen via de voeding is vrijwel onmogelijk, maar via supplementen kun je wel een teveel opbouwen aan dit sporenelement. En aangezien zink een ‘zwaar metaal’ is, miet je hier ten zeerste voor oppassen (met het oog op zinkvergiftiging)! Je hoeft al met al niet bang te zijn om te veel voedsel met zink te nuttigen. (bron)
Zinkbronnen & afvallen: Welke rol speelt een zinktekort bij afslanken?
Zink speelt niet alleen een rol bij bovengenoemde functies, maar ook bij tal van andere lichamelijke processen. Dit sporenelement is bijvoorbeeld óók vereist voor het afbreken van koolhydraten. Deze eigenschap is zeer belangrijk met het oog op afvallen en diëten. Zorg er dus voor dat je voldoende zinkbronnen binnenkrijgt om de afbraak van koolhydraten te bevorderen.
Een efficiënte koolhydraatstofwisseling zorgt er op zijn beurt voor dat koolhydraten effectief worden verbruikt en minder snel worden omgezet in lichaamsvet.
Tot slot
Zink is een mineraal dat voor diverse lichamelijke processen wordt gebruikt. Een optimaal zinkniveau is met name van cruciaal belang voor de werking van talrijke enzymen. Zinkbronnen zijn nodig voor o.a. de opbouw van eiwitten, de ontwikkeling van weefsels en de werking van het afweersysteem ofwel immuunsysteem. Zodoende speelt dit sporenelement –ingebouwd binnen allerhande enzymen– ook een cruciale rol binnen de kooldioxidehuishouding van het bloed en de spijsvertering.
Zinktekorten kunnen leiden tot huidafwijkingen, groeistoornissen, immuunstoornissen en verstoorde wondgenezing. Zink neemt deel aan talloze stofwisselingsprocessen, de vitamine A-mobilisatie, de hormoonsynthese en de (controle op de) gen-expressie. Ook zijn de lichamelijke zinkreserves betrokken bij de aanmaak van erfelijk materiaal (DNA / RNA), de eiwitstofwisseling en lichamelijke afweerreacties. Tot slot speelt dit mineraal een essentiële rol binnen de smaakontwikkeling en het nachtzicht, en is het betrokken bij de aanmaak van insuline. Ons lichaam herbergt ongeveer 3 gram zink, waarvan plusminus 2 gram in de spieren…
Kortom: het lichaam kan niet goed functioneren zonder een toereikend zinkniveau. Het is daarom erg belangrijk om voldoende zink binnen te krijgen via je voeding. Heb jij ervaring met een zinktekort of zinkoverschot, of wil je meer weten over het mineraal zink? Laat dan hieronder een reactie achter!