mooie tandenEen vlekkeloos gebit, mooie en gezonde tanden en een stralend witte glimlach… Voor velen is dit helaas meer droom dan werkelijkheid. Je kunt echter veel bijdragen aan een mooi gebit. Hierbij 5 tips voor het optimaal poetsen van je gebit voor mooie en gezonde tanden.

Tip 1: Poets ook je tandvlees

Poets ook je tandvlees –van je tandvlees richting je tanden– om ook de tandhalzen, het tandvlees en de tussenruimtes (tandvleespockets) goed te reinigen. Masseer tijdens het poetsen voorzichtig het tandvlees door je tandenborstel zo op het tandvlees te zetten dat de borstelharen tussen tanden en tandvlees kunnen manoeuvreren.

Zodoende voorkom je tandvleesontstekingen (gingivitis) en tandvleesterugtrekking (paradentose) en blijft je tandvlees gezond. De enzymen in bepaalde tandpasta’s helpen ook om tandvlees gezond te houden. Al met al is gezond tandvlees een graadmeter voor gezonde tanden.

Tip 2: Naspoelen is net zo belangrijk als poetsen

Veel mensen onderschatten het belang van spoelen oftewel naspoelen. Spoel je mond goed uit na het poetsen, want als losgemaakt vuil en tandpastaresten in de mond achterblijven, kunnen ze tandplaque en tandsteen/calculus vormen en na verloop van tijd cariës oftewel gaatjes veroorzaken. Wanneer je je tanden onvoldoende schoon spoelt, is een poetsbeurt voor niets geweest. Sterker nog: er zijn mensen die helemaal niet naspoelen, waardoor tandenpoetsen zelfs averechts kan uitpakken.

Tip 3: Poets je tanden tenminste tweemaal daags

Het belang van je tanden poetsen kan niet genoeg worden benadrukt. Het voorkomt tandplaque, tandsteenvorming en gaatjes en houdt je tanden schoon, fris en wit. Poets sowieso ’s avonds je tanden voor het slapengaan en ’s ochtends wanneer je opstaat. Wanneer je tijd hebt om ook ’s middags je tanden te poetsen, is dat mooi meegenomen. Zodoende krijgen zuren de minste kans om op je tanden in te werken.

Let wel: poets je tanden net vlak voor of vlak na het eten, want direct nadat je zuren hebt geconsumeerd, is je tandglazuur relatief poreus, waardoor je je tanden gemakkelijk kunt beschadigen met je tandenborstel. En direct nadat je je tanden hebt gepoetst is de beschermlaag tijdelijk verzwakt, waardoor zuren juist makkelijker op je tandoppervlak kunnen inwerken.

Tip 4: Poets je tanden ten minste 5 minuten

Door lang genoeg je tanden te poetsen, krijgen de werkzame stoffen in de tandpasta de gelegenheid om je gebit en tandvlees goed te reinigen. Het is sowieso erg knap wanneer je in minder dan 5 minuten je hele gebit weet te poetsen. Poets lang genoeg, maar nooit te hard en nimmer met een te harde tandenborstel. Hard poetsen werkt namelijk tanderosie in de hand, wat op de langere termijn voor ernstige gebitsbeschadigingen en gaatjes kan zorgen.

Tip 5: Gebruik een elektrische tandenborstel

Hoewel de meningen hierover nog steeds zijn verdeeld, is het wetenschappelijk aangetoond dat een elektrische tandenborstel betere resultaten oplevert voor je gebit dan een ouderwetse handtandenborstel. Een elektrische borstel haalt tot 15000 rotaties per minuut en dit is met de hand bij lange na niet te evenaren. Ook komt een elektrische tandenborstel makkelijker in de ontoegankelijke hoekjes. Moderne elektrische tandenborstels zijn zelfs ontworpen om ook de tandhalzen en tandvleespockets te reinigen. Bovendien is een elektrische tandenborstel tegenwoordig helemaal niet zo duur meer.

Heb jij aanvullende poetstips om je tanden NOG beter te reinigen? Deel ze in een reactie hieronder!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.