Je hebt al weleens eerder kunnen lezen over de werking van allerhande theesoorten op het afslankproces. Het ging hoofdzakelijk over de talloze positieve eigenschappen van thee en niet of nauwelijks over negatieve aspecten, en dat blijft zo; zéker na het lezen van een nieuw onderzoek van Swen Wolfram. Hij heeft 74 onderzoeken bestudeerd waarin de effecten van allerhande soorten thee op ons lichaam zijn getest. Gerelateerde aspecten en onderwerpen omtrent thee die aan bod kwamen, waren onder andere:

In het onderzoek zijn onder andere groene thee, zwarte thee en oolong thee besproken. Vooral groene thee bleek erg goed als je wilt afvallen omdat het vet verbrandt. Ook de andere soorten deden dit, maar in mindere mate. Bovendien heeft groene thee niet de 2 belangrijkste nadelen van andere soorten thee: groene theesoorten zorgen niet voor een hongergevoel en werken bovendien niet laxerend. Vandaar dat de rest van dit artikel voornamelijk ingaat op groene theeën…

Langdurig groene thee blijven drinken

Het is vooral belangrijk om groene thee in je dagelijkse drinkpatroon op te nemen, want in letterlijk alle onderzoeken kwam naar voren dat de thee alleen dan efficiënt helpt bij afvallen. Gemiddeld hebben mensen die al 10 jaar lang groene thee drinken 20% minder lichaamsvet dan mensen die nooit groene thee drinken. Enerzijds zijn er mensen die zich afvragen waarom ze na vijf dagen aan een stuk meerdere potten groene thee te hebben leeggedronken nog steeds niet van hun buikvet af zijn…

Anderzijds heb je mensen die beweren na hun eerste kop thee al een kilo lichter te zijn. Beide situaties zijn natuurlijk absurd: bepaalde theesoorten (en dan vooral groene theeën) kunnen je afslanksucces absoluut vergroten, maar dit gaat nimmer over één nacht ijs. Meer over de effecten van groene thee op lange termijn vind je in dit artikel over de werking van groene thee.

De clou is om theesoorten te implementeren in je dagelijkse leefstijl. Dus elke dag thee drinken, en dan niet overdreven vaak, veel of snel gedurende enkele dagen, maar regelmatig, gematigd en voor de rest van je leven. Het gaat erom dat je van thee drinken een blijvende gewoonte maakt. 

Groene thee & sporten

Afvallen met groene thee werkt vooral goed als je daarnaast ook sport. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat je door het stelselmatig drinken van groene theesoorten 24% meer uithoudingsvermogen krijgt, en dankzij een aantal stoffen fytonutriënten) in groene theeën breek je ook nog eens gemakkelijker vet af.

Vooral EGCG (epigallocatechinegallaat), een catechine (behorende tot de polyfenolen die weer vallen onder de flavanolen) staat bekend om diens anti-oxidatieve en afslankende werking, maar groene theesoorten bevatten naast EGCG nog veel meer belangrijke stoffen, waaronder:

 • Glycosides & depsides (chlorogeenzuur, theogalline e.a.)
 • Provitamine A & vitamine B6
 • Een verscheidenheid aan spoorelementen & macromineralen (kalium, zink, seleen e.a.)
 • L-theanine: een bijzondere eiwitbouwsteen (aminozuur)
 • Alkaloïden, waaronder methyl-xanthines (cafeïne/theïne, theobromine, theophylline e.a..)
 • Cel-enzym: een actief polyfenol-oxidase (bron)

De verscheidenheid en hoeveelheid aan vitamines en essentiële mineralen en spoorelementen in thee wordt overigens enorm overdreven door talloze websites! Dat komt waarschijnlijk omdat er warme dranken worden getrokken van allerlei bladeren, kruiden, specerijen, bloemen en gedroogde vruchten die in principe niets van doen hebben met thee. Denk maar eens aan gember, kamille, rooibos, zoethout, munt, anijs, venkel, tijm, salie, brandnetel, kaneel, citroen, bessen en ga zo maar door. De werking van groene thee bij lichaamsbeweging en vetverbranding wordt nader beschreven in dit artikel over groene thee & afvallen.

Als je thee trekt van dit soort bestanddelen, dan kan jouw drank ineens totaal andere voedingsstoffen leveren, maar in theesoorten op basis van theeblaadjes vind je ze niet terug.

Thee drinken of capsules slikken?

Tegenwoordig kun je overal pillen, capsules en tabletten kopen met groene thee-extract. Het probleem met deze pillen is de kwaliteit van de groene thee: ze zijn gemaakt van de slechtste kwaliteit blaadjes. Daarnaast is het een groot vraagteken welke nutriënten uit de verse groene theeblaadjes nog altijd in het extract zitten. En welke voedingsstoffen tijdens het bereidingsproces van de groene thee-pillen verloren zijn gegaan.  Het drinken van verse groene thee is daarom veel beter (ook als het aankomt op afvallen) dan het slikken van groene thee-capsules en/of het innemen van groene thee-extract.

Maak het uit welke groene thee je koopt?

Elke groene thee heeft voordelen als je wilt afvallen, maar het is altijd beter om goede groene thee te kopen bij een speciaalzaak. De kwaliteit van verse theeblaadjes is over het algemeen beter dan poedervormige thee in theezakjes. De smaak verschilt overigens ook enorm! Groene thee hoort ietwat zoet te smaken en suiker is daarom ook niet nodig. Opvallend is dat groene thee in theezakjes doorgaans beduidend bitterder smaakt.

Natuurlijk, smaken verschillen, dus je kunt gerust experimenteren met verschillende soorten en merken groene thee! Maar als groene thee uit de supermarkt niet bevalt, laat het er dan niet direct bij zitten. Probeer in ieder geval ook eens verse groene theeblaadjes uit een theespeciaalzaak. In dit artikel over de kwaliteitsklassen van groene theesoorten wordt verder ingegaan op de beste soorten groene thee en waar je ze kunt kopen…

En een van de belangrijkste eigenschappen van thee (zowel groene als witte als zwarte als Oolong): thee levert geen calorieën (in de praktijk misschien 1 of 2), dus als je frisdranken, fruitsappen, zuiveldranken en andere calorierijke drankjes omruilt voor allerhande theesoorten, dan moet je toch eigenlijk wel afvallen?!

Heb jij uitgebreide ervaring met groene thee? Deel dan hieronder jouw opvattingen & bevindingen! En heb je vragen over groene theesoorten? Ook dan kun je hieronder een berichtje achterlaten…

33 Reacties

 1. Groene thee alleen is niet zo effectief. Ik denk dat het toevoegen van honing beter zal werken. En ja, alleen thee zal niet helpen. Fysieke training of oefeningen zijn verplicht om gewicht te verliezen.

 2. Als je groene thee wilt drinken en je neemt de losse (ikzelf gebruik gunpowder… verkrijgbaar bij elke Chinese toko of Chinese supermarkt, maar ook bij Marokkaanse winkels/marktkramen), dan is het ook lekker om daar muntblaadjes aan toe te voegen voor de smaak!

 3. Hoi, Ik heb vandaag groene thee gekocht na het lezen van wat artikelen op jullie site. Ben benieuwd! Ik laat zeker even weten of het bij mij werkt!

 4. Ik drink nu al een paar weken groene thee! In eerste instantie vanwege de antioxidanten! Ben ook aan het afslanken, maar wil nog niet echt lukken (ligt meer aan mijn eetpatroon dan aan de thee denk ik). Ik blijf het wel gebruiken bij het afslanken, dus ben benieuwd. Ik drink Pickwick Leafs… deze bevalt mij goed. Moet eerlijk zeggen dat ik de groene thee uit de gewone zakjes ook iets minder vind smaken! Groetjes, Hobbel

  • Hoi. Pickwick thee heeft nauwelijks resultaat… Omdat het eigenlijk de afval van groene thee is en omdat daar geen smaak an zit voegen ze aroma aan toe dus dan heb je niet de werking van de groene thee… Het beste is als je een pakje LOSSE groene thee (liefst biologisch) bij een speciaalzaak koopt bijv. Bij de theefabriek in houwerzijl… P.s. hun hebben ook een webshop!!!

 5. Dat dieet wat Peter voorstelt (link) is een vetvrij ziekenhuisdieet BEGIN ER NIET AAN! Het is een crashdieet; je valt snel af, maar op een ongezonde manier en zodra je weer normaal gaat eten komen de kilo’s er weer dubbel aan! Ik praat uit ervaring. Groetjes, Jos

 6. Die groene thee van Pickwick, AH of Jumbo vind ik persoonlijk niet in de buurt komen van de verse groene theeblaadjes in de speciaalzaak.

 7. Voor mij werkt groene thee echt ge-wel-dig! Ik ben er dolblij mee! Eindelijk iets dat werk! Ik ben nu al in 3 weken 4 kilo afgevallen zonder iets te veranderen in mijn eetpatroon of qua sporten. Ik heb alleen maar 2 keer per dag een kopje groene thee van Pickwick gedronken met wat citroen erin. Heerlijk! Een ongelofelijke aanrader voor iedereen! Dit is de fijnste manier van afvallen ooit!

  • Deze reactie is ongetwijfeld geplaatst door iemand van Pickwick. Hij tart namelijk elke theorie die bekend is over afvallen en vet verbranden. Kilo’s afvallen door twee maal daags een kopje groene thee te drinken: absoluut een fabeltje!

 8. Dat dieet met groene thee is ook maar larie aangezien ’t een crashdieet is. De gezondste manier is de meest moeilijkste: A. Gezond eten B. Veel water drinken C. Elke dag sporten… Zo ben ik nu al 10 kg puur lichaamsvet kwijt in 7 weken. Dus geen vocht of spieren, maar puur vet!

  • Ja, dat is wel een goed systeem om af te vallen. Beter denk ik dan groene thee drinken… Juist is dit ook beter dan dure producten aan te schaffen, dus ik ga het ook maar doen dan, alleen hoe lang moet je dan elke dag sporten is mijn vraag? Doe het nu maar iets van tien minuten en dan vind ik het wel genoeg geweest. Ik hoor het wel…

 9. Ik denk dat groene thee wel helpt hoor… Ik weeg mezelf weliswaar nooit, maar ik drink ongeveer al vanaf september veel groene thee en hoewel ik best vaak chips en koek neem, blijf ik heel slank. En ik lever ook geen bijzondere lichamelijke prestaties dus… Maar het verschilt denk ik ook per lichaam. Afvallen is voor mij niet zo’n probleem, heb ik ontdekt. Dus als groene thee drinken bij mij zo goed werkt, betekent dat niet dat het bij iedereen zo zal zijn…

 10. Ik dronk ook altijd Pickwick groene thee, maar ben sinds vandaag ben ik begonnen met Jumbo huismerk groen thee. Deze smaakt veel zachter, terwijl Pickwick meer naar bitter smaakt…

 11. Ik voel me niet meer zo moe sinds ik nu iedere dag groene thee drink. Maar wat afvallen betreft? Niet dat ik dik ben of zo, maar ik merk er niet veel van.

 12. Ik ben zelf ook bezig met afvallen en ik ben in 2 weken al 5 kilo kwijt. Ik neem ’s morgens een grote mok met groene thee. ’s Middags en ’s Avond een grote mok gunpowder groene thee. En het werkt echt!

 13. Hallo allemaal, Ik wilde even kwijt dat ik altijd de groene thee van Pickwick koop en daar ook goed mee afval. Ik drink meestal 2 tot 3 kopjes per dag, en of het vocht is weet ik niet, maar gemiddeld ben ik nu wel zo’n 3 kilo kwijt, in zeg maar 2 maanden… En mijn eetpatroon is niet anders. Het is een hulpmiddel, dus geen wondermiddel, maar het help zeker goed mee!

 14. Ik geloof dat in plaats van groene thee eerder Chinese thee helpt met afvallen. Ik heb meer van deze thee gehoord om af te vallen dus ga het ook maar halen bij de Chinese toko en het maar eens proberen. Laat wel weten hoe het is gegaan na een poosje.

  • Hoi Annita, Chinese thee is in veruit de meeste gevallen groene thee, overigens net als de meeste Japanse thee. Ook komt er nogal wat witte thee uit Japan en China; zwarte thee is er echter niet bepaald populair. Als je Chinese thee koopt, zit de kans er dus dik in dat je groene thee koopt. Groeten, Paul

 15. Ik drink altijd Groene thee met de naam ‘Mokhtar’. Als ik jullie was zou ik deze ook proberen! Deze thee is (naar mijn idee) erg lekker, gewoon zonder suiker of zoetjes, en ik ben -nu ik elke dag deze thee drink en iets gezonder eet- 2 kilo verloren! :)

 16. de lekkerste groene thee vind ik is van Lipton: Green Tea Indonesian Tea Sencha Traditon. Die zit in van die piramide zakjes en heeft een heel subtiele smaak, maar wel helemaal groene thee. Echt superlekker, hij ruikt ook heel prettig! Als je de puurste groene thee uit de supermarkt wil, moet je Lipton Clear Green Green Tea kopen; die bestaat eigenlijk allen maar uit groene thee, dus zonder citroensmaak of zo. Ook over citroensmaak: dit vind ik zelf minder lekker én omdat dat een beetje zurig is wekt het (bij mij in ieder geval) mijn eetlust ietwat op. Het beste is gewoon hele pure groene thee drinken. :)

 17. Groene thee smaakt vaak bitter, om dat te voorkomen moet je het kokende water eerste 2 minuten laten afkoelen, alvorens het op de theeblaadjes te gieten. Heb ik van het theemevrouwtje uit de Haarlemmerstraat geleerd en ’t werkt!

 18. Ach, al die speciaalzaken… Daar kost het toch alleen maar duur… Je moet groene thee gewoon bij een Chinese groothandel halen, daar kost het 5 euries voor 500 gram plus ze hebben alle soorten. ;-)

 19. Ik heb groene thee capsules van Good ’n Natural. Deze koop je bij De Tuinen en ze werken echt! De vetverbranding gaat er sneller door.

 20. Ik hoorde dat rooibos thee ook deze werking zou hebben, klopt dit? Of drink ik deze liters nu voor niks. Hahaha! :P

 21. Weet iemand of die groene thee pillen van De Tuinen ook helpen? Volgens mij zijn ze van Good ’n Natural…

 22. Groene thee ligt bovendien niet zo heftig op de maag ’s morgens als gewone zwarte thee. ;)

 23. Via onderstaand dieet ben ik zelf aantal kilo’s afgevallen… gaat nog steeds goed. Al houd ik me er niet voor de volle 100% aan. Maar toch fijn om iets als leidraad te kunnen nemen…

  • Beste Peter, Het Ziekenhuisdieet is echt niet verstandig of efficiënt, vooral niet op de langere termijn. In dit artikel lees je er desgewenst meer over. Groeten, Paul

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.