Hyperventilatie is een “verkeerde” manier van ademhalen. Je ademhaling gaat te snel en/of te diep, waardoor je te veel zuurstof (O2) inademt en te veel koolstofdioxide (CO2) uitademt. Zodoende ontstaat alkalose van het bloed (te veel basen ten opzichte van zuren). Dit betekent dat de pH-waarde van het bloed daalt, waardoor het ademcentrum wordt geremd. De gevolgen hiervan zijn:
- Vaatvernauwing
- Verminderde bloedvoorziening naar de hersenen
- Verminderde zuurstofafgifte aan weefsels
Symptomen van hyperventilatie
Hyperventilatie kan zodoende verschillende symptomen met zich meebrengen. De bekendste voorbeelden hiervan zijn:
- Benauwdheid & kortademigheid
- Slappe benen, trillen & spierkrampen
- Verhoogde transpiratie
- Misselijkheid & droge mond
- Prikkelende voeten + tintelende handen
- Duizeligheid, wazig zien + hoofdpijn
- Versnelde hartslag (tachycardie) & hartkloppingen (palpitaties)
- Angst, paniek of zelfs paniekaanvallen
1. Vermijd stress & spanningen bij hyperventilatie
Stresshormonen beïnvloeden het ademhalingscentrum. Hoe meer stress en spanning, des te groter de kans op hyperventilatie. Vermijd daarom stress en zorg voor voldoende rust en slaap.
2. Leer omgaan met angsten!
Ook angst en paniek zijn belangrijke oorzaken van hyperventilatie. Zelfs de angst voor een aanval kan een aanval uitlokken. Angst uit de weg gaan is niet wenselijk. Het is beter om in therapie te gaan om te leren omgaan met je angsten, trauma’s en fobieën zodat je ze in de toekomst zonder scrupule onder ogen kan zien.
3. Hyperventilatie voorkomen dankzij gecontroleerde ademhaling
Het belangrijkste bij hyperventilatie is om langzaam en gecontroleerd adem te halen. Dit is overigens makkelijker gezegd dan gedaan. Neem 3 lange seconden om in te ademen en zes lange seconden om uit te ademen. Dit artikel over F6-ademhalingstraining en hartcoherentie heeft eigenlijk afvallen als insteek, maar kan je wellicht toch helpen om gecontroleerdere en gelijkmatiger te leren ademen.
4. Zoek afleiding ter voorkoming van hyperventileren
Hyperventilatie wordt maar al te vaak getriggerd door het denken en malen over hyperventilatie. Daarom kan afleiding soms heel goed helpen. Buig een paar keer door je knieën, probeer een stukje hardop te lezen of schrijf je gedachten en gevoelens op een velletje papier. Hoe minder je je op je (angst voor) hyperventileren concentreert en anticipeert, des te beter je je doorgaans voelt.
5. CO2 verhogen om hyperventilatie te behandelen
Hyperventilatie kun je tot op zekere hoogte tegengaan door de koolstofdioxide (CO2) in je lichaam te verhogen. Dit kun je doen door uitgeademde lucht weer in te ademen. Adem bijvoorbeeld in en uit in een papieren zak. In- en uitademen door een stuk tuinslang (+/- 50 cm) helpt ook. Deze techniek is overigens niet werkzaam in alle gevallen van (al dan niet chronische of latente) hyperventilatie.
6: Professionele ademhalingsoefeningen
Als bovenstaande tips niet helpen, dien je meestal je ademhaling te trainen. Een fysiotherapeut kan je bijvoorbeeld helpen met effectieve buikademhalingsoefeningen. Ook yoga, meditatie, mindfulness en ‘mind tuning’ kunnen in bepaalde gevallen van hyperventilatie uitkomst bieden.
Heb jij aanvullende tips voor het behandelen van hyperventilatie? Deel jouw tips, adviezen en handvatten ter voorkoming van hyperventileren in een berichtje hieronder!
One comment
Hyperventilatie
18 december 2012Vooral tip 3 werkt bij mij heel erg goed, ik heb al hyperventilaitie sinds mijn 12e jaar (ben nu 27). Helaas zal het bij mij nooit helemaal weggaan, maar ik heb gelukkig wel de controle over de aanvallen die ik heb!