Mindfulness: bewuster leven dankzij aandachtstraining

mindfulnessMindfulness staat in Nederland ook wel bekend als aandachtstraining. De oorsprong van mindfulness ligt in het boeddhisme en is onderdeel van het ‘Edele Achtvoudige Pad’, het boeddhistische pad naar verlichting. Mindfulness bestaat grotendeels uit meditatie en yoga. Mindfulness wordt al duizenden jaren toegepast in het Oosten, maar werd pas relatief kort geleden populair in het Westen, o.a. dankzij de verbannen Vietnamese monnik Thich Nhat Hanh.

Mindfulness & Medische erkenning

Mindfulness wordt vanwege de vele praktische toepassingsmogelijkheden medisch erkend (GGZ). Veel Nederlandse zorgverzekeraars hebben mindfulness opgenomen in hun zorgverzekering en mindfulness wordt dan ook in veel gevallen vergoed door de verzekering. Mindfulness wordt o.a. toegepast bij verschillende vormen van cognitieve gedragstherapie. Mindfulness zou o.a. werkzaam zijn bij:

 • Chronische depressie
 • Recidiverende depressiviteit
 • Burn-out
 • Chronische pijn
 • Piekeren
 • Angsten & fobieën
 • Stress

Het begrip mindfulness

Mindfulness is geen afgebakend begrip. Zo staat mindfulness voor ‘bewuste aandacht’; een meditatievorm waarbij je je op een niet-reactieve manier bewust bent van de fysieke en mentale sensaties van het moment. Maar mindfulness staat ook voor ‘aanvaarding’; een levenshouding die zich kenmerkt door niet-beoordelende acceptatie van (onvermijdelijke) positieve en negatieve ervaringen. En tot slot staat mindfulness voor ‘indachtigheid’; het bewustzijnsprincipe binnen de boeddhistische leer.

Mindfulness: 8-weekse cursus aandachtstraining

In Nederland wordt met het begrip mindfulness vaak de cursus mindfulness bedoeld. De Amerikaanse hoogleraar Dr. Jon Kabat-Zinn trok het begrip mindfulness uit zijn boeddhistische context en verweefde de technieken in zijn 8 weken durende cursus ‘mindfulness based stress reduction’ (MBSR). Zodoende maakte hij mindfulness toepasbaar voor artsen, psychotherapeuten en patiënten. Mindfulness wordt inmiddels aangeboden in de vorm van gelijksoortige workshops door talloze particulieren, bedrijven en instanties.

Effect van mindfulness

Mindfulness gaat om gedachten herkennen, benoemen, plaatsen en relativeren. Mindfulness zou je helpen om de werkelijkheid te aanvaarden en om bewust aandacht te geven aan jezelf en alles om je heen. Je zou leren leven in het moment (het “hier-en-nu”) en automatismen leren loslaten. Hierdoor zou je je leven dus niet langer hoeven te leiden op de “automatische piloot”. Het uiteindelijke doel van de aandachtstraining en bewustwording is innerlijke kalmte en rust.

Mindfulness kan worden opgevat als een vaardigheid en is dus te leren. Er is veel over geschreven en te lezen, en cursussen zijn overal te volgen! Is mindfulness iets voor jou of absoluut niet? Laat hieronder je mening achter!

1 reactie op “Mindfulness: bewuster leven dankzij aandachtstraining

 1. Herman Jongen ·

  Ik denk erover om bij mijn huiarts te vragen naar de mogelijkheden om een cursus mindfullnes te volgen. Ik kamp al 12 jaar met burn-outs en depressies. Ben mijn hele leven rusteloos en ongeduldig. Heb nu te kampen met slapeloosheid, besluitloosheid en stress. Heb dit artikel met veel interesse gelezen. Herman

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.