Een verminderde weerstand is nooit prettig… En al helemaal niet tijdens de winter. Het is dan immers buiten koud en regenachtig, en dat is nooit een feestje voor je immuunsysteem. Als de zoveelste griepepidemie dan ook nog eens zijn intrede maakt, dan is het met een verminderde weerstand helaas al snel foute boel. In dit artikel daarom 5 eenvoudige tips om een verminderde weerstand te verbeteren en je immuunsysteem in topconditie te krijgen.

1: Gezond eten = meer weerstand

Tja, het is natuurlijk super voor de hand liggend, maar gezond eten kan echt een enorm verschil maken voor je weerstand en immuunsysteem. Eet veel groenten, fruit, hele granen (=volkoren producten), zo nu en dan mager vlees en magere zuivel en maak ook vooral gebruik van kruiden en specerijen. Knoflook is bijvoorbeeld een absolute aanrader om een verminderde weerstand te verbeteren dankzij diens antivirale eigenschappen. Hoe meer variatie hoe beter. Zodoende krijg je zoveel mogelijk verschillende vitamines, mineralen en spoorelementen binnen. Zie desgewenst ook dit artikel over essentiële voedingsstoffen

2. Vitaminepillen zijn niet de oplossing voor een verminderde weerstand

Grijp liever niet naar een standaard “kiloknaller” vitaminepil. Er wordt namelijk steeds meer getwijfeld aan het nut van dergelijke vitaminepillen en vitaminesupplementen voor je weerstand. De wetenschap is er nog niet helemaal over uit of een vitaminepil nu wel of niet nuttig zou kunnen zijn… Maar het staat in ieder geval al wel vast dat vitamines en mineralen uit gezonde voeding vele malen efficiënter zijn voor je weerstand. Geef dus wat minder uit aan dergelijke pilletjes, en geef in plaats daarvan wat extra geld uit aan gezonde groenten en vers fruit. Wil je toch een supplement slikken? Ga dan voor kwaliteit. Onderzoek goed uit welke componenten een pil is samengesteld en in hoeverre de kwaliteit ervan  is bewezen.

3: Let op je vitamine D gehalte tijdens de winter

Als je een verminderde weerstand wilt tegengaan tijdens de winter, dan is speciale aandacht voor vitamine D geen overbodige luxe. Vitamine D is namelijk erg belangrijk voor je weerstand en immuunsysteem. Dit terwijl je lichaam het gedurende de winter doorgaans met minder vitamine D moet zien te doen. De reden hierachter is simpel: je lichaam kan namelijk vitamine D aanmaken onder invloed van zonlicht…. En aangezien je ’s winters minder zonlicht meepikt, kan dit resulteren in een verminderde weerstand. Om hier iets aan te doen, kun je o.a. de volgende twee dingen proberen:

  1. Pik zoveel mogelijk zonlicht mee. Schijnt de zon buiten? Ga dan even een ommetje, zelfs al is het niet bepaald warm. Een vakantie naar een zonnig land is natuurlijk ook een prima optie. :)
  2. Eet meer vette vis. Neem regelmatig zalm, makreel, sardines, tonijn en paling om een verminderde weerstand door een vitamine D-gebrek te voorkomen. Dergelijke vis is namelijk relatief rijk aan vitamine D. In Nederland wordt overigens ook vaak vitamine D toegevoegd aan margarine.

4: Blijf bewegen voor een optimale weerstand

Door het slechte weer, is een natuurwandeling doorgaans niet al te populair tijdens de winter. Sterker nog, veel mensen kruipen het liefst vroeg in bed en bewegen zo min mogelijk… Passief binnen gaan zitten is echter een zeer slecht idee indien je een verminderde weerstand wilt voorkomen. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, is het toch goed om af en toe eens naar buiten te gaan, zeker als het zonnetje schijnt. Is het weer echt zo slecht dat je het niet aandurft? Zorg er dan in ieder geval voor dat je binnenshuis lichamelijk actief bent. Je dient dagelijks minimaal (!!!) 30 minuten te bewegen voor een optimale gezondheid en goede weerstand. Stap dus op de hometrainer, ga squashen of neem bijvoorbeeld een duik in een overdekt zwembad.

5: Slaap = heilig voor je immuunsysteem

Voldoende slaap is niet alleen belangrijk voor je humeur, maar minstens zo belangrijk voor je immuunsysteem. Je lichaam kan namelijk alleen optimaal functioneren als je goed bent uitgerust. Blijf dus niet te lang achter de tv of computer hangen, ga op tijd naar bed en zorg dat je echt voldoende nachtrust krijgt. Let op: te lang slapen is ook weer niet de bedoeling. Voor je weerstand is een kwalitatieve nachtrust belangrijk. Ga dus op tijd naar bed, maar sta ook weer op tijd op. Door te lang in je bed te blijven liggen, val je ’s avonds weer minder goed en diep in slaap… Met een slechtere algehele nachtrust tot gevolg. Probeer zoveel mogelijk een vast slaapritme aan te houden om je weerstand een handje te helpen.

Wat doe jij tijdens de winter om je weerstand op peil te houden? En heb jij nog aanvullende tips voor een optimaal immuunsysteem? Laat het hieronder weten. Vragen zijn uiteraard ook van harte welkom!

1 Comment

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.