Aardappelen: goed tijdens dieet én voor gezondheid

Food · Door Ilse

Goed nieuws voor iedereen die van aardappels houdt. Twee nieuwe onderzoeken hebben namelijk uitgewezen dat de aardappel helpt om type 2 diabetes te voorkomen en dat ‘ie kan helpen tijdens je dieet als je gewicht wilt verliezen. Een verse aardappel (met schil) bevat namelijk 45% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C, 18% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kalium en géén vet of cholesterol.

Door de hele hype rondom het Atkins-dieet van de afgelopen jaren zijn aardappelen in een kwaad daglicht komen te staan. De koolhydraten die in aardappelen zitten, zouden je dik maken. Aangezien inmiddels bewezen is dat het Atkins-dieet überhaupt op onzin berust, kunnen we weer met gerust hart aardappelen eten

Koolhydraten in aardappels

Ook het ietwat modernere GI-dieet heeft het imago van de aardappel een flinke deuk toegebracht, en ook dit is volkomen onterecht. (bron) De koolhydraten in een aardappel scoren dan misschien hoog op de Glycemische Index, namelijk 95… Aardappels bevatten echter maar 14,8 gram koolhydraten per 100 gram product! Daarentegen scoort bijvoorbeeld roggebrood een GI van slechts 55, maar bevat het per gram ruim drie keer zo veel koolhydraten als aardappels!

En het gaat er natuurlijk niet alleen om hoe snel koolhydraten worden opgenomen in de bloedsuikerspiegel… De hoeveelheid koolhydraten is minstens zo belangrijk! Liever een klein beetje snelle koolhydraten uit een heilzame en voedzame aardappel (die boordevol gezonde micronutriënten en macronutriënten zit) dan een heleboel tragere koolhydraten uit een nutteloos en ongezond product (niet dat roggebrood ongezond is, by the way…). Vandaar ook dat de glycemische lading en glycemische waarde inmiddels geïntroduceerd zijn…

Bovendien wordt de GI van een aardappel zeer sterk beïnvloed door de bereidingswijze ervan; zo hoeft een beetgaar gestoomde of gekookte aardappel qua GI niet hoger te scoren dan 50! Hoe gaarder de aardappel, des te meer complexe koolhydraten er worden afgebroken tot simpelere ketens. Vooral aardappelpuree rijst de pan uit op de glycemische index. :P

Meer over de gezonde aardappel…

Hierbij nog wat aanvullende informatie over de gezonde eigenschappen van aardappels:

Een niet al te lang gestoomde, gekookte of gepofte aardappel (al dan niet in de schil) is overigens veel gezonder dan (in transvet) gebakken aardappels, krieltjes of aardappelpuree!

Tot slot

Nederlanders zijn echte aardappeleters; er zijn zelfs Hollanders die iedere dag een pan aardappels op tafel zetten. Je kunt je wellicht voorstellen dat een steevaste dagelijkse portie piepers niet de beste manier is om te profiteren van de gezonde eigenschappen van de aardappel. Het is veel beter om aardappels af te wisselen met volkorenpasta, zilvervliesrijst, volkoren-couscous en taco’s of tortilla’s van hele granen met bonen of peulvruchten.

Als je dus op dieet bent en wilt afvallen, eet dan vooral bij tijd en wijle een paar aardappelen. Ze bevatten weinig calorieën, zolang je ze maar niet in gefrituurde vorm eet: chips, patat etc. Bovendien leveren ze talloze nuttige voedingsstoffen!

Wat vind jij van aardappels? Eet je ze regelmatig of laat je ze liever aan je neus voorbijgaan? Laat hieronder een berichtje achter!

5 comments


  • cobie

    14 augustus 2019

    ik eet iedere dag een aardappel

  • Marian

    26 mei 2017

    Ik kan het verhaal van AlbieLovesJohn alleen maar beamen. In mijn tienerjaren at ik elke dag bij mijn grootouders lekkere aardappelen met groenten, vis, vlees en eieren. Ik had een normaal gewicht. Voor 6 kg overgewicht ging ik naar Weight Watchers, daar werd de patat verboden en zo verloor ik die 6 kilo’s, maar later kwam ik stilaan meer en meer aan tot 50 kg overgewicht! Nu ga ik de schade proberen ongedaan te maken met een lekker aardappeldieet.

    • Paul

      29 mei 2017

      Ik denk dat overal voor en nadelen aan kleven, zo ook aan aardappels. Nergens te veel van, nergens te weinig van, dan komt het vast wel goed. Of een aardappeldieet (waarbij je voornamelijk aardappels eet) raadzaam is, betwijfel ik eerlijk gezegd. :| Maar mocht je dit gaan proberen, laat hier alsjeblieft weten hoe het je vergaat… Lijkt me een interessant aardappelexperiment! In elk geval bedankt voor je berichtje, Marian! Groeten, Paul

  • albielovesjohn

    19 november 2013

    Als kind zijnde kreeg ik thuis niks anders dan kale gekookte aardappels te eten met groenten en wat vlees. Al die jaren ben ik gezond gebleven, en altijd zo mager als een lat geweest tot ik in groepen ging wonen en ze daar alleen maar pasta, rijst en andere gerechten klaarmaakten (wereldgerechten bijvoorbeeld). Werd daar ziek van en ben er enorm van aangekomen. Nu ik op mezelf woon pas ik de aardappel weer toe in mijn dieet en ik wordt niet meer ziek. Dus wat mij betreft: hoera voor de gekookte aardappel! Alleen jammer dat m’n man ze niet lust… :P

  • kimberley pex

    11 november 2013

    Wekenlang heb ik’t low carb gevolgd, om m’n darmen gezond te maken. Nou blijkt dat aardappelen totaal niet schadelijk zijn voor de darmen, als ze maar gekookt en zonder eiwit gegeten worden. Frieten (vet/eiwit) is ’n ander verhaal, maar ook nog glutenvrij! Aardappel is een bron van goed opneembaar zetmeel, veel mineralen, vitaminen en geen hoge glycemische pieken (in goede combinaties met andere voeding dan wel). Voor Crohn, colitis, coeliakie en L.G.S. patiënten is dit heel goed nieuws dus. In ieder geval ook voor mij, want ik heb ze gemist, m’n lekkere aardappelen!

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.