Beste groene thee: supermarkt, toko of speciaalzaak?

Food · Door Ilse

beste groene thee supermarkt

Dat groene thee geen calorieën levert, gezond is, belangrijke voedingsstoffen bevat en kan helpen bij afvallen, is inmiddels duidelijk. Veel mensen vragen zich echter nog altijd af welke groene thee het beste is. Hieronder bespreken we het kwaliteitsverschil van groene thee die wordt verkocht in supermarkten, toko’s & thee-speciaalzaken…

Waarom is groene thee gezond?

De waardevolle fytochemicaliën in groene thee zijn optimaal behouden gebleven. Dat komt omdat groene theeblaadjes jong zijn en niet of nauwelijks worden bewerkt. Ze worden geplukt als ze nog jong zijn, na het plukken licht gestoomd, en vervolgens gedroogd…

Groene thee wordt echter niet gefermenteerd, zoals wel bij “normale” theesoorten gebeurt. Door het achterwegen laten van fermentatie blijven alle waardevolle voedingsstoffen bewaard. Met name antioxidanten en tannines zoals, flavonoïden, alkaloïden en EGCG zijn belangrijke bestanddelen van groene thee. EGCG wordt overigens ook in allerlei supplementen gestopt in de vorm van “groene thee-extract”.

Maar wat is nu de beste groene thee!?

Omdat groene thee zo gezond is, wordt het door iedereen (en op elke straathoek) verkocht. Als ik bij mijn Japanse toko naar de beste groene thee vraag, dan krijg ik standaard het antwoord dat de duurste groene thee ook de beste groene thee is.

Maar zit er écht verschil tussen al die verschillende soorten groene thee die je kunt kopen? Het antwoord is kortweg ‘nee’. Alle groene thee bevat namelijk dezelfde voedingsstoffen en is dus even gezond. Wel is het zo dat de kwaliteit van de groene theeblaadjes bepaalt hoe werkzaam de thee is. De factoren lees je hieronder…

Factoren die de beste groene thee bepalen

In principe komt alle thee van twee aan elkaar verwante planten… Namelijk:

  • Camellia sinensis (groeit o.a. in Centraal China & Japan)
  • Camellia assamic (groeit o.a. in Noordoost India & Zuid China)

Alle soorten groene, zwarte en witte thee zijn dus in beginsel gelijk aan elkaar. De uiteindelijke soort, kwaliteit en smaak van thee wordt bepaald door hoe en waar de theeplant wordt geteeld, gecultiveerd en verwerkt. De belangrijkste aspecten die de kwaliteit van de beste groene thee bepalen zijn als volgt:

  • Bodem-samenstelling
  • Topografische hoogte
  • Klimaat (zonlicht, temperatuur, luchtvochtigheid e.a.)
  • Moment van plukken
  • Drogen, stomen & fermenteren
  • Nabehandeling (roken of branden)

Een oeroud Oosters gezegde luidt: “de beste thee komt van hoge bergen”. Op hoge bergen heerst namelijk een optimale temperatuur, luchtvochtigheid en zonlicht-intensiteit voor theeplanten.

Soorten groene thee

Er zijn talloze namen, merken, soorten, types en varianten van groene thee. Toch komt alle groene thee van dezelfde plant. De benaming van de groene thee is vooral afhankelijk van de plaats van herkomst en de merknaam. Enkele voorbeelden van groene thee zijn als volgt:

  • Japanse groene theeblaadjes (Sencha, Gyokuro, Matcha e.a.)
  • Chinese groene theeblaadjes (Longjing, Mao Feng, Pu-erh e.a.)
  • Gunpowder groene theeballetjes (Chinese Zhuchá)
  • Populaire theezakjes (Pickwick®, Lipton®, Twinings® e.a.)
  • Huismerken groene theezakjes (Albert Heijn, Aldi e.a.)
  • Ceylon groene thee (uit Sri Lanka)

In Japan en China worden “kwalitweitsklassen” toegekend aan theeblaadjes. Toch is er onder alle groene theeën geen beste groene thee aan te merken qua gezondheidsvoordelen.

Let op: witte thee is in principe nóg gezonder dan groene thee omdat de blaadjes c.q. knoppen nóg jonger zijn!

Aandachtspunten voor de beste groene thee

Groene thee is groene thee. Desalniettemin is niet elke verpakking waar ‘groene thee’ op staat 100% groene thee. Ook de manier waarop je je groene thee bewaart, zet en bereidt, is van invloed op de kwaliteit van de groene thee die je drinkt. Enkele richtlijnen en aandachtspunten om de “beste” groene thee te selecteren en te drinken zijn als volgt:

  • Neem pure groene thee van 100% groene theeblaadjes (bekijk de ingrediëntenlijst)…
  • Neem geen thee-mix, “groene” vruchtenthee of andere smaakjes of andersoortige mengseltjes.
  • Neem bij voorkeur biologische groene thee (zonder pesticiden & insecticiden).
  • Voeg liever geen suiker of zoetjes toe.
  • Groene thee is lichtgeel, groen of lichtbruin van kleur.
  • Bekijk de uiterlijke houdbaarheidsdatum op de verpakking.
  • Ruik aan de thee (geen geur = te oud / muffe geur = te vochtig).
  • Je moet groene thee goed zetten & bereiden (zie hieronder).
  • “Speciale” groene afslankthee is onzin.

De gedroogde groene theeblaadjes moeten op het moment dat je ze gebruikt simpelweg niet te oud zijn. Bovendien moeten ze optimaal worden verpakt en bewaard.

Kies de groene thee die voor jou het best en het lekkerst is. De smaak van groene thee verschilt namelijk enorm per soort en varieert van ietwat bitter tot aangenaam zoet. Het is vooral belangrijk dat je groene thee drinkt die je écht lekker vindt. Immers: hoe lekkerder je groene thee vindt, des te meer je ervan zult drinken en des te langer je het drinken van groene thee zult volhouden. Probeer dus verschillende merken en types en selecteer de groene thee die voor jou het beste is.

De beste groene thee zetten & bereiden

De beste groene thee zet je zo…

  • Neem 12 gram losse groene thee.
  • Doe de groene thee in een thee-ei, in een theefilterzakje of los in een theepotje.
  • Breng 1 liter water aan de kook.
  • Laat het water afkoelen tot 70 à 80 °C (7 tot 12 minuten wachten).
  • Controleer de watertemperatuur eventueel met een thermometer en giet het water uit over de theeblaadjes.
  • Laat de thee 2 tot 5 minuten trekken voordat je hem opdrinkt.
  • Hoe langer je trekt, des te sterker en bitterder de groene thee wordt.

Giet nooit kokend water over groene thee, dan wordt de thee bitter.

Tot slot

Dure groene thee die je bij speciaalzaken kunt kopen is niet beter of gezonder dan goedkope groene thee, maar doorgaans wel veel smaakvoller en lekkerder. De beste groene theeën (qua smaak) zijn Japanse Gyokuro en Chinese Longjing qiqiang & Longjing queshe. Ze zijn echter ook beduidend duurder dan standaard merken zoals Pickwick®, Lipton® en Twinings®.

Wat vind jij de lekkerste & beste groene thee? Laat hieronder jouw mening gelden…