beste thee voor afvallen

De beste thee om af te vallen (wit, groen, zwart & Oolong)

Thee is erg bevorderlijk voor afvallen. Daarnaast draagt thee bij aan een goede lichamelijke gezondheid. Een theeplant groeit het beste op een berghelling in een tropisch of subtropisch klimaat. Hoe hoger de locatie waarop een theeplant groeit, des te beter de kwaliteit van de thee doorgaans is. Een theeplant kan na 4 jaar voor het eerst worden geoogst…

Thee is goed om af te vallen. Hoewel alle thee van dezelfde plantensoort afkomstig is, namelijk de ‘Camellia Sinensis’ oftewel ‘Camellia Assamica’, is niet iedere theesoort hetzelfde. De verschillen per theesoort en de effectiviteit van thee voor afvallen wordt met name bepaald door:

 • Het stadium waarin de theeblaadjes worden afgeknipt (jong of oud)
 • De plek waar de theeplant groeit (Assam, Ceylon, Darjeeling etc.)
 • De manier waarop de theeplant wordt geteeld en gecultiveerd
 • De manier waarop de theeblaadjes worden geoogst, behandeld & verwerkt

Doorgaans geldt: hoe jonger de theeblaadjes, des te meer antioxidanten en tannines, en des te beter thee is voor afslanken & gewichtsverlies. Ook het verweringsproces draagt bij aan de effectiviteit van thee voor afvallen. Zo zijn de voedingsstoffen in thee afhankelijk van het verflensen, oxideren, drogen, stomen, roken en branden van de theeblaadjes.

Soorten thee om af te vallen & af te slanken

Naast thee-melanges (mengsels van verschillende theesoorten) en theesoorten met toegevoegde smaakjes en stukjes fruit, onderscheiden we 4 verschillende soorten thee om af te vallen. De thee-soorten die bekendstaan om hun effectiviteit m.b.t. afslanken en gewichtsverlies zijn: zwarte thee, Oolong thee, groene thee en witte thee.

“Gewone” zwarte thee is het minst effectief voor afvallen. Oolong thee zit tussen zwarte en groene thee in wat betreft afslanken & gewichtsverlies.  Groene thee is zeer effectief om afte vallen. En witte thee is de beste thee om af te vallen. Hieronder leggen we uit waarom groene en witte thee zelfs beter zijn voor afvallen dan Oolong thee…

1. Zwarte thee is niet zo goed om af te vallen

Veruit de meeste theesoorten die je in de supermarkt vindt, zijn varianten van de gewone, zwarte thee. Enkele voorbeelden hiervan zijn Assam, Darjeeling, English Blend, Earl Grey, kruidentheeën en vruchtentheeën. Al deze zwarte thee-soorten zijn slechts matig effectief om af te vallen, omdat zwarte thee doorgaans sterk wordt verflenst, geoxideerd, gedroogd, gerookt en/of gebrand. Bovendien wordt zwarte thee gemaakt van relatief oude theeblaadjes. Zodoende bevat zwarte thee weinig antioxidanten, tannines en andere stoffen die werkzaam zijn voor afvallen.

2. Oolong thee is redelijk effectief voor afvallen

Oolong-thee is een traditionele Chinese theesoort. Oolong-thee zit tussen zwarte thee en groene thee in. Groene thee is helemaal niet geoxideerd; zwarte thee is volledig geoxideerd.

De oxidatiegraad van Oolong-thee bevindt zich tussen de 10 en 75 procent. De lichtst geoxideerde Oolong-theeën zijn beter om af te vallen dan de sterkst geoxideerde oolong-theeën. Oolong-thee doet echter altijd onder voor groene en witte thee als het aankomt op afslanken & gewichtsverlies.

3. Afvallen met groene thee is zeer effectief

Het verschil tussen groene thee en zwarte thee ligt uitsluitend in het verwerkingsproces. Groene thee is in beginsel hetzelfde als zwarte thee, maar heeft geen fermentatie ondergaan. Bij de verwerking van groene thee worden de theebladeren direct na het plukken gestoomd en vervolgens bij een lage temperatuur verder gedroogd.

Door het achterwegen laten van fermentatie worden veel meer krachtige antioxidanten en tannines behouden, waaronder flavonoïden, alkaloïden en EGCG. Tot maar liefst 10 keer meer dan bij “gewone” zwarte thee het geval is. Groene thee verhoogt het metabolisme zodoende veel effectiever dan zwarte thee en vergemakkelijkt en versnelt daarmee de vetverbranding. Daarom is groene thee beter om af te vallen dan de gewone zwarte thee-soorten. Desgewenst kun je hier meer lezen over groene thee in zijn algemeenheid en afvallen met groene thee & CLA.

4. Afvallen met witte thee is nóg effectiever dan groene thee!

Ook witte thee verschilt in beginsel niet van zwarte thee. Witte thee wordt simpelweg gemaakt van de allereerste jonge knoppen van de theeplant en is daarom véél zeldzamer en heilzamer dan zwarte thee en nóg beter dan groene thee. De thee-knoppen worden geplukt binnen 48 uur nadat ze zijn gevormd. Hierdoor heeft witte thee een nogal bloemachtige smaak.

De thee-knoppen worden gedroogd en daarna in papier gewikkeld. Tot slot wordt de witte thee 2 dagen bewaard en tweemaal op een nóg lagere temperatuur gedroogd. Dankzij deze bewerking bevat witte thee opvallend weinig looizuur en juist veel meer antioxidanten en andere goede voedingsstoffen dan zwarte thee en groene thee.

Een relatief nieuwe afslankthee is ‘Pu Erh-thee’ oftewel ‘Pu-er’. Dit is echter geen theesoort, maar thee die wordt gewonnen van een ondersoort van de theestruik (Camellia sinensis), namelijk de Qingmao, een theeplant die stamt uit het gebied rondom de Chinese stad Pu’er. Pu Erh-thee is verkrijgbaar als zwarte thee en als groene thee.

Tot slot

De bekende voedingswetenschapper Swen Wolfram bestudeerde 74 onderzoeken waarin de effecten van thee op het menselijk lichaam werden getoetst. Vooral groene thee bleek goed te werken voor afvallen. Inmiddels is bekend dat witte thee nóg beter werkt bij afvallen dan groene thee.

Groene of witte thee dient wel in je dagelijkse drinkpatroon opgenomen te worden. Pas dan verbetert de thee je uithoudingsvermogen, versnelt het je metabolisme en zorgt het ervoor dat je lichaam gemakkelijker lichaamsvet verbrandt. Thee is bovendien extra werkzaam bij afvallen wanneer je het gebruikt als vervanger voor calorierijke drankjes zoals frisdranken en vruchtensappen!

Drink jij regelmatig zwarte thee, Oolong-thee, groene thee of witte thee om af te vallen? Welke vind jij het lekkerst? En welke soort thee werkt voor jou het beste bij afvallen, afslanken & gewichtsverlies? Laat hieronder je reactie achter!

17 reacties op “De beste thee om af te vallen (wit, groen, zwart & Oolong)

 1. Anton ·

  Voor alle negatievelingen: je hoeft deze site niet te lezen. Voor de positieveling en: ikzelf heb veel baat gehad bij paardenbloementhee. Deze helpt je bij het zuiveren van je lever en daardoor ook bij het zuiveren van je lichaam.

  Reageer
 2. iemand ·

  Ik heb de koffie vervangen door thee. Ik drink vooral de witte thee en de oolong thee omdat ik deze het lekkerst vindt. Als je lang genoeg de witte thee drinkt en dagelijks een mok of 3 dan zie je wel verbetering aan je huid. En afvallen van thee daar geloof ik niet in. Je vervangt de thee voor een product waar veel suikers in zitten. Wat wel klopt is dat je waterhuishouding weer in orde komt. Thee mag je namelijk meetellen bij je 2 liter vocht die je moet drinken per dag om af te kunnen vallen. Als je wil afvallen zou ik zeggen eet gezond en ga naar de sportschool, dat is nog het allerbeste.

  Reageer
 3. Jurgen ·

  Wat een onzin allemaal! De enige reden dat je gewicht verliest van groene en witte thee is omdat die twee vocht afdrijven. Zwarte thee doet dat niet. Daarnaast is Pu Erh geen merknaam, maar een soort thee, met een specifiek productieproces, geoogst van een specifieke ondersoort van de theestruik. Ook allemaal te vinden met elke zoekmachine op internet…

  Reageer
  • Paul ·

   Dat veel mensen afvallen met behulp van thee is met name te danken aan het feit dat thee geen calorieën levert. Dus hoe meer calorierijke drankjes je inruilt voor thee, des te makkelijker je logischerwijs afvalt. Daarnaast is wel degelijk bewezen dat thee bepaalde fytonutriënten (antioxidanten, tannines, flavonoïden, alkaloïden, fenolen e.a.) bevat die de stofwisseling positief beïnvloeden. Vooral de catechine EGCG (epigallocatechinegallaat) die tot de polyfenolen en de flavanolen behoort, wordt gelinkt aan toename van calorieverbruik en vetverbranding en afname van hongergevoel. (bron + bron) Dat groene en witte thee vocht zouden afdrijven en zwarte thee niet, dat is pas echte nonsens. Ik vraag me terdege af waar die wijsheid vandaan komt… De milde vochtafdrijvende c.q. diuretische werking van thee zit ‘m in de cafeïne/theïne. Zwarte thee levert gemiddeld 40 milligram cafeïne per kopje; groene thee levert slechts de helft. Thee is sowieso nauwelijks noemenswaardig als diureticum, maar dat groene en witte thee veel vocht zouden afdrijven en zwarte thee helemaal niet is pertinent onjuist. Volgens jouw logica zou zwarte thee tweemaal zoveel vocht afdrijven als groene. (bron) Voordat je iets afdoet als onzin kun je mijns inziens beter even de feiten natrekken.

 4. Harold ·

  Dag zoubida, Waar kan ik de winkels van De Groene Tuin vinden? Groeten, Harold

  Reageer
  • Fruit4life ·

   Ik heb een aanbieding Oolong thee voor €10,00 per blik kun je 150 potjes thee mee zetten. Is een rest partij vandaar deze goedkope prijs.

  • Paul ·

   Beste Fruit4Life, Het reactiesysteem van Gezondr is geen reclameplatform. Voor onze advertentiemogelijkheden kun je desgewenst contact opnemen via dit contactformulier. Groeten, Paul

 5. Rene ·

  Waar in Bolsward kan ik OOLONG thee kopen?

  Reageer
  • Paul ·

   Ehmmm… Een enkele zoekopdracht in Google en zie daar: Brandsma Koffie verkoopt Oolong thee. Of was het een strikvraag? ;)

 6. gerard ·

  Ik weet het niet met die groene thee. Ik drink al jarenlang een liter ervan per dag (Sencha, Oolong of een andere variant). Ik eet niet overmatig, maar ben op het moment toch acht kilo te zwaar -dat vertelt de buikomvang. Goed, ik sport niet veel, maar loop per dag gemiddeld drie kwartier. Dus groene thee als afslankertje werkt voor mij in elk geval niet.

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Gerard, Ik denk eigenlijk dat je het niet zo moet bekijken… Wat je jezelf dient af te vragen is: ‘Wat als ik die groene thee niet had gedronken?’ Wellicht was je dan wel veel zwaarder geweest. En als je i.p.v. die groene thee, cola of iets dergelijks zou hebben gedronken, dan was je huidige situatie gegarandeerd een stuk slechter geweest. Voor mij werkt groene thee uitstekend; niet per se als “afslankmiddel” (al val ik momenteel wel af), maar veeleer als steuntje in de rug. Ik vind het lekker, voel me er goed bij, weet dat het geen calorieën levert en hoop dat de vele gezondheidsbevorderende nutriënten in groene theeblaadjes goed uitpakken. Maar mocht dat niet zo zijn, dan zijn de eerste 3 aspecten wat mij betreft al ruim voldoende om de inname van groene thee te rechtvaardigen. Groeten, Paul

 7. Iwan ·

  Ik heb witte thee van Revolution Tea gebruikt, ben kilo’s kwijtgeraakt.

  Reageer
 8. Meijke ·

  Werkt EGCG (groene thee-extract) net zo goed als verse groene thee?

  Reageer
 9. tarik ·

  Welke groene thee is de beste? En waar vind ik die? En witte thee… waar is die verkrijgbaar?

  Reageer
  • Paul (Redactie) ·

   Welke groene thee je drinkt, maakt in principe niet uit. Zorg er wel voor dat het pure groene thee is. Dus thee die uitsluitend wordt gemaakt van jonge, groene theeblaadjes (zonder toevoegingen of smaakjes). Hetzelfde geldt voor witte thee; deze moet voor 100% bestaan uit extreem jonge theeknoppen. Groene en witte thee zijn in principe in elke supermarkt verkrijgbaar, maar de meeste theemerken (Pickwick, Lipton e.a.) voegen allerlei smaakjes, kruiden en afwijkende theesoorten toe. De varianten van Twinings hierboven bestaan uit pure groene thee en pure witte thee. Ikzelf vind de groene thee van de Aldi ook erg lekker en daarnaast Sencha (groene thee) en Pai Mu Tan (witte thee) van de toko. Niet per definitie gezonder, maar wel extreem smaakvol. Overigens ook beduidend duurder dan standaard merken zoals Twinings. Ze zijn doorgaans wel biologisch geteeld, dus onbespoten en vrij van chemische insecticiden.

 10. Klaas Wilting ·

  Hallo, Ik ben benieuwd of het uitmaakt welke groene of witte thee je drinkt. Ik vind zelf de groene thee van de Aldi erg lekker, maar is groene thee van de toko beter? Zitten er bepaalde voedingsstoffen in die de goedkopere groene en witte thee missen? Groeten, Klaas

  Reageer
  • zoubida ·

   Hallo Klaas, Je kan het beste voor groene thee kiezen en de thee van de toko is beter want daar zitten bepaalde voedingsstoffen in die niet in die van Aldi zitten. Daarom is die van Aldi ook erg goedkoop. Je kan het beste thee halen bij De Groene Tuin, daar is de beste thee verkrijgbaar. Ook als je bijvoorbeeld wilt afvallen of meer vitamines wilt binnenkrijgen. Groetjes, xxx, Zoubida

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.