Smaken verschillen, dus je moet natuurlijk helemaal zelf weten hoe jij je favoriete kop thee zet. Toch zijn er enkele basistechnieken en basisbenodigdheden vereist voor een optimaal bereide pot thee. Het is niet voor niets dat een foutief bereide thee een bittere, wrange en onaangename smaak in de mond achterlaat. Hierbij de belangrijkste 8 punten waarop je moet letten voor een gezond + lekker kopje thee zetten…

1. Hoeveel theeblaadjes per kop thee?

Over het algemeen geldt dat je 8 tot 10 gram theeblaadjes gebruikt per halve liter water. Dat is ongeveer een flink theelepeltje aan theeblaadjes per grote kop thee. Logischerwijs is de hoeveelheid theeblaadjes die je gebruikt ook nog eens afhankelijk van de theesoort…

Vooral groene thee bestaat in talloze soorten, vormen en variëteiten (Matcha poeder, gerolde blaadjes, mengsel van stengeltjes & nerfjes etc.). Een exacte verhouding tussen volume en gewicht is dan ook ver te zoeken. Met een volle (klassieke 5 milliliter) theelepel per theemok (+/- 350 milliliter) zit je meestal goed.

Al met al is er géén gouden regel voor de hoeveelheid thee die je per kop of pot dient te gebruiken; over smaak valt immers niet te twisten. De één houdt van sterke, bijna bittere thee en de ander van een relatief slappe bak; ga dus uit van je eigen smaak en voorkeuren als je thee zet.

2. Watertemperatuur per theesoort…

De temperatuur van het water waarin je thee laat trekken, is van cruciaal belang voor de kwaliteit van het eindproduct. Welke stoffen en smaakkwaliteiten vrijkomen uit theeblaadjes is namelijk sterk afhankelijk van de watertemperatuur. Thee zetten = watertemperatuur kennen…

Is theewater te koud, dan komt er nauwelijks smaak vrij; is het water te heet, dan wordt de thee bitter, waardoor de delicate smaaknuances van de theeblaadjes teloorgaan. Over het algemeen geldt dat thee wordt gezet bij een watertemperatuur van 60 tot 85 graden Celsius. Hierbij de ideale watertemperatuur per theesoort:

  • Zwarte thee: 90 tot 95°C
  • Chinese groene thee: 85°C
  • Japanse groen thee: 80°C
  • Witte thee: 80 tot 85°C
  • Oolong (gerold + ‘long leaf’): 85 tot 90°C
  • Indische Darjeeling: 85°C
  • Overige groene theeën: 80 tot 85°C
  • Pu-Erh (rauw & gebakken): 90°C
  • Kruidentheeën (zonder theeblad): 95 tot 100°C

De bottom-line is dat thee maar al te vaak wordt gezet met véél te heet theewater. Vooral groene thee wordt bitter bij blootstelling aan kokend water. Gebruik bij voorkeur water dat NIET kookt, maar waar wél een flinke kolom stoom vanaf komt. Of laat kokend water 3 tot 5 minuten afkoelen alvorens je het over theeblaadjes uitschenkt. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, gebruik dan een ouderwetse thermometer.

Er zijn overigens uitzonderingen voor wat betreft groene theeën en watertemperatuur. Zo dient de kwalitatief hoogstaande en uitzonderlijk kwetsbare Gyokuro te worden gezet bij 50 tot 60°C; Sencha (lentepluk) bij 70 tot 80°C en Bancha & Genmaicha (zomerpluk) bij 90°C. Thee zetten, is dus helemaal zo gemakkelijk nog niet…

3. Hoelang moet je thee laten trekken?

Als je thee gaat zetten, moet je dit goed beseffen: Hoe langer je thee laat trekken, des te meer stoffen er vanuit de theeblaadjes in het water terechtkomen en erin oplossen. En des te sterker de thee dus wordt. Over het algemeen worden de volgende tijden aangehouden voor het zetten c.q. trekken c.q. brouwen van thee:

  • Zwarte thee: 3 tot 5 minuten
  • Chinese groene thee: 3 minuten
  • Japanse groen thee: 2 tot 3 minuten
  • Witte thee: 1 tot 3 minuten
  • Oolong (gerold + ‘long leaf’): 3 tot 7 minuten
  • Indische Darjeeling: 3 minuten
  • Overige groene theeën: 2 tot 3 minuten
  • Pu-Erh (rauw + gebakken): 3 tot 5 minuten
  • Kruidentheeën (zonder theeblad): 5 tot 7 minuten

Let wel: Witte thee kan (afhankelijk van de exacte vorm van de bladknoppen) ook veel lánger moeten trekken; sommige witte theevarianten moeten 7 tot zelfs 10 minuten trekken voor optimale smaakontwikkeling. Pu-Erh moet eerst 30 seconden weken; deze eerste zetting giet je weg, waarna je de Pu-Erh bladeren hergebruikt voor de ‘daadwerkelijke’ thee, dus degene die je opdrinkt.

Na 5 minuten komen uit theeblaadjes looistoffen vrij, waardoor de thee bitter wordt. Je laat theebladeren in principe dus nooit langer dan 5 minuten trekken. Met uitzondering van hele jonge witte thee. Overigens geldt, hoe lager de watertemperatuur, des te langer je jouw kopje thee kunt laten trekken.

Tip: Probeer je een nieuwe thee uit, laat deze dan 1 minuut trekken. Proef vervolgens of de thee al sterk genoeg is. Mocht dit niet het geval zijn, hang het zakje dan 30 seconden terug en herhaal dit totdat je de thee naar jouw smaak helemaal perfect is. Thee zetten is wat dat betreft echt een kwestie van ervaring opdoen.

tips thee zetten drinken

4. Hoe vaak kun je theeblaadjes & theezakjes hergebruiken?

Het is vrij gebruikelijk om verse theeblaadjes te hergebruiken; dit fenomeen staat ook wel bekend als ‘re-steeping’. Sommigen zweren bij tweede en derde zettingen en vinden ze zelfs lekkerder dan de eerste. Sterker nog: er zijn theesoorten (Pu-Erh e.a.) waarvan de eerste zetting wordt weggegooid c.q. weggegoten en dus niet eens wordt gedronken. Zulke theesoorten worden dus eerst omgespoeld, ingeweekt, opgeweld en afgegoten. (bron)

Over het algemeen geldt dat je verse witte thee, groene thee, Oolongthee en zwarte thee kunt hergebruiken, dus álle theeën van verse theeblaadjes kunnen meermaals worden afgetrokken. Sterker nog: vele variëteiten van groen, wit, Oolong en Pu-Erh zijn opgerold, opgevouwen of tot bolletjes gerold, waardoor de tweede zetting vaak smaakvoller en zelfs lekkerder is dan de eerste. De theeblaadjes hebben tijdens hun ‘rust’ namelijk de tijd gekregen om te ontvouwen en acclimatiseren (v.w.b. water & zuurstof).

Zwarte thee is gedroogd, gefermenteerd en moet zodoende langer trekken; zodoende worden zwarte theeblaadjes wat sneller wrang na een eerste zetting en is ‘ie over het algemeen beduidend minder geschikt voor hergebruik dan niet-gefermenteerde theesoorten (wit, groen & Oolong). Kruidentheeën en vruchtentheeën kunnen sowieso slechts eenmalig worden gebruikt. Hetzelfde geldt voor thee-achtigen zoals Rooibos, Mate, bamboethee, muntthee en brandnetelthee, dus waar géén echte theeblaadjes aan te pas komen.

Ongebleekte papieren theezakjes kunnen in principe meermaals, dus meerdere keren worden gebruikt. Het hergebruiken van theezakjes is niet per se slecht of ongezond, maar uit gebleekte en geïmpregneerde theezakjes kúnnen chemicaliën lekken, waaronder ftalaten, de weekmakers bisfenol A (BPA) en bisfenol S (BPS). Dat geldt des te meer als je ze in loeiheet water hangt. Plastic c.q. kunststof theezakjes –zoals die steeds vaker worden gebruikt door bekende theemerken– zou ik niet eens éénmalig verhitten tot 100°C, laat staan meermaals. (bron)

Van verse theeblaadjes kun je doorgaans 3x thee zetten / trekken. Na 3 à 4 uur kun je een theezakje maar beter weggooien; na 6 uur moet je dat zéker doen. Als je een theezakje vaker dan ééns gebruikt, geldt: Hoe slechter de theekwaliteit, des te minder lekker, des te minder sterk en des te minder rijk aan micronutriënten en theïne/cafeïne het tweede of derde zetsel zal zijn.

5. Wat is beter: theezakje, theezeefje of thee-ei?

Het voordeel van een thee-ei / theebolletje aan een kettinkje, een theezeefje met klemmetje of een theenetje wat je bovenop je theekop laat rusten boven een papieren theezakje is dat het een éénmalige aanschaf is en dat je het milieu ermee ontziet. Goede thee zetten kun je met zowel een ei als een zakje…

Toch omhelzen papieren theezakjes en theefilters méér voordelen. Zo krijgen theeblaadjes in een groot theebuiltje (zoals T-Sac) méér ruimte om te ontvouwen en smaakstoffen vrij te maken en af te staan aan het theewater. Zodoende kan het theearoma zich optimaal ontwikkelen en ten volste worden benut door de theedrinker.

Daarnaast hebben papieren theefilters een neutrale smaak, terwijl stalen theefilters nog weleens mineraalachtige smaaknuances afstaan aan heet water. Bovendien kunnen in herbruikbare theefilters aroma’s en smaaknuances achterblijven van theeën die éérder in het recyclebare theefiltermedium hebben gezeten. Ann het zetten van thee met een metalen thee-ei kleven dus mogelijke nadelen…

Bekende theemerken die vooraf gevulde theezakjes op de markt brengen, vervaardigen hun (al dan niet piramidevormige en met suiker en kauwgomballensmaakstof gevulde) theezakjes overigens steeds vaker uit bisfenolrijk PET-plastic (polyethyleen) wat niet biologisch afbreekbaar is. Persoonlijk zou ik deze giftige kunststof theezakjes met het oog op lekkende c.q. migrerende chemicaliën niet eens in water van 80 tot 100°C dúrven hangen. Althans, ik zou het water daarna NOOIT meer opdrinken. Laat potentieel toxische kunststof theebuiltjes dus liever links liggen. :(

Tip: Neem ten aanzien van je gezondheid en het milieu bij voorkeur duurzame papieren theefilterzakjes, dus chloorvrije, niet-gebleekte c.q. ongebleekte en bio-afbreekbare theezakjes van smaakneutraal gerecycled papier. Thee zetten doe je in elk geval niet in plastic zakjes…

schuim op thee theeschuim

6. Schuim op je thee (theeschuim) voorkomen…

Misschien ken je het fenomeen wel, van dat onappetijtelijke schuim wat bovenop je thee drijft!? ‘Theeschuim’ oftewel ‘tea scum’ ontstaat door toedoen van 2 factoren:

A. Watertemperatuur + opgeloste gassen

Hoe heter je theewater, des te minder gassen. Zolang je theewater NIET heeft gekookt, zijn er nog veel opgelost gassen (zuurstof e.a.) in het theewater aanwezig is. Zodra organische stoffen in je theezakje reageren met de in het theewater opgeloste gassen ontstaat een schuimlaagje op je thee.

B. Waterhardheid: ionische mineralen

Hoe ‘harder’ je kraanwater, des te meer opgeloste hardheidsmineralen (calcium, magnesium, fosfaat e.a.) erin zitten. Deze ionische zouten in water reageren met de organische stoffen in theeblaadjes tot een schuimende substantie. Je kunt in elk geval geen optimale thee zetten met extreem hard / kalkrijk water.

Je kunt theeschuim oftewel ’tea scum’ voorkomen door water volledig aan de kook te brengen alvorens je het over theeblaadjes uitgiet; koken = ontgassen. Bovendien kun je onthard oftewel ontkalkt water gebruiken voor je thee, dus kalkarm flessenwater of kraanwater dat middels een ionenwisselaar of osmose-apparaat is gedemineraliseerd. Al is zo’n waterontharder voor zacht leidingwater wel erg prijzig!

Tot slot kun je een paar druppeltjes van een zuur toevoegen aan je thee, bijvoorbeeld citroenzuur in de vorm van citroensap of limoensap. Zuren helpen de vorming van theeschuim voorkomen. Zie ook de serie van (vooralsnog 13) wetenschappelijke onderzoeken naar theeschuim, genaamd “Kinetics & Equilibria of Tea Infusion”. ;) (bron)

7. Onbeperkt thee drinken of toch niet!?

Nee, je kunt absoluut NIET ongeremd thee drinken. Thee is dan wel calorie-arm en rijk aan nuttige micronutriënten, maar deze drank heeft ook nadelen en bevat zelfs bepaalde antinutriënten. Alleen al vanwege de theïne en tannines in thee –bestaande uit daadwerkelijke theeblaadjes– kun je geen onbeperkte hoeveelheden thee gebruiken; althans, niet zonder risico’s…

Theebladeren bevatten looistoffen oftewel tannines, welke de opname / absorptie van bepaalde mineralen (met name ijzer, calcium, zink en magnesium) door de darmwand remmen of zelfs beletten. Zodoende kunnen gevaarlijke tekorten ontstaan aan essentiële macromineralen en sporenelementen. Naar de invloed van tannines op de absorptie van het spoorelement ijzer in de plantaardige non-heem-vorm is veruit het meeste onderzoek gedaan. Overvloedige theeconsumptie kan dus sowieso een ijzertekort ofwel ijzergebrek in de hand werken.

Overigens kan de chemische reactie van tannine met ijzer tot op zekere hoogte worden geneutraliseerd door een schijfje citroen of limoen of scheutje citroensap of limoensap toe te voegen aan je thee. Vitamine C in citrussappen bevordert sowieso de opname van nutritioneel / diëtair voedingsijzer, dus ’t toevoegen van citroenzuur werkt tweezijdig positief uit. Daarnaast is het dus raadzaam om thee NIET tijdens de maaltijd te drinken, maar ongeveer 1 uur ervoor of 2 uur erna. Thee zetten doe je normaliter buiten de maaltijden om…

Naast tannines bevatten theeblaadjes dus ook theïne, een andere naam voor ‘cafeïne’ oftewel ‘coffeïne’. Dit stofje heeft een licht stimulerende werking. De consumptie van méér dan 4 of 5 kopjes thee per dag resulteert in verhoogde cafeïnewaarden en zodoende mogelijkerwijs in: mentale onrust, benauwdheid, versnelde ademhaling, versneld hartritme, hoofdpijn, misselijkheid, nervositeit, rusteloosheid en oorsuizen. Ook werkt theïne licht vocht-afdrijvend (of eigenlijk vocht-uitscheidend). In extreme gevallen van cafeïne-overdosis kunnen zelfs hartritmestoornissen optreden! (bron)

Thee zetten doe je normaliter met blaadjes van de theeplant… Kruidenthee is dus eigenlijk geen thee, want deze drank wordt vervaardigd uit kruiden, bloemen, specerijen en/of vruchten en niet uit blaadjes van de theeplant. Hoewel kruidentheeën en vruchtentheeën (dus zónder theeblaadjes) gezond klinken en géén theïne leveren, moet je er tóch mee oppassen, want de consumptie ervan is niet geheel risicoloos.

Zo kan een kruidenthee of vruchtenthee –afhankelijk van de exacte samenstelling– bepaalde antinutriënten bevatten, waaronder bepaalde tannines, pyrrolizidine-alkaloïden (PA’s), zuren, zoutzure toevoegingen, pesticiden, herbiciden, fungiciden, genetisch gemodificeerd zetmeel, synthetische zoetstoffen (aroma’s) en soms zelfs zware metalen, waaronder aluminium en halogenen zoals fluor. Pas onder andere op voor een overschot aan smeerwortel, zoethout, fenegriek, senna, meidoorn, venkel, salie, dragon, hoefblad, anijs, kaneel en kruiskruiden. (bron)

Kortom: Natuurlijk is thee gezond. Toch is het niet zo dat je onbeperkt thee kan drinken. Thee bevat namelijk theïne c.q. cafeïne, een stof met een licht stimulerende werking, evenals tannines die de absorptie van essentiële voedingsstoffen tegengaan. Dus ook thee zetten doe je bij voorkeur met mate…

thee zetten tips

8. Japanse versus Chinese groene thee

Japanse theeblaadjes zijn doorgaans kleiner dan Chinese theebladeren. Aan kleine theebladeren worden makkelijker en dus sneller stoffen onttrokken, dus ze moeten korter en op lagere temperatuur trekken. Voor grote (Chinese) thee wordt doorgaans 2 tot 3 minuten aangehouden; voor kleine (Japanse) thee veelal 1 tot 3 minuten. Voor Chinese groene thee wordt doorgaans een watertemperatuur van 85 graden Celsius gehanteerd; voor Japanse groen thee 80 graden Celsius.

Door sommigen wordt uitsluitend onderscheid gemaakt tussen Japanse thee enerzijds en Chinese thee anderzijds waar het aankomt op watertemperatuur en trektijd, maar dat is een tikkeltje kort door de bocht. De grootte en chemische samenstelling van theeblaadjes is immers afhankelijk van talloze factoren… de soort thee (zwart, groen, wit of Oolong), maar ook teeltlocatie, grondlagen, bodemdichtheid, topografische groeihoogte, voedingsbodem, bemesting, bewatering, plukseizoen en eventuele nabehandeling (fermentatie, drogen, roken etc.). De ideale watertemperatuur en optimale brouwduur zijn al met al niet uitsluitend onderhevig aan ’t land van herkomst.

Overigens zijn Japan en China niet de enige landen waar groene thee vandaan komt. Thee wordt onder meer ook verbouwd in India, Sri Lanka, Taiwan, Vietnam, Zuid-Afrika, Kenia, Malawi, Argentinië, Indonesië en Papoea-Nieuw-Guinea. Veelvuldig thee zetten, is dan ook een soort van wereldreis.

Populaire artikels over thee zetten…

Voor de échte theeliefhebbers nog een aantal populaire artikels over theesoorten: groene, zwarte, witte, Oolong, Pu-Erh afslankthee en ga zo maar door…

Thee zetten: tot slot…

Hierbij nog enkele aanvullende tips voor het perfecte kopje thee zetten… Hoewel sommigen de voorkeur geven aan voorgevulde theezakjes is de kwaliteit van losse, hele (lees: volledige) theeblaadjes beduidend beter! Theezakjes worden namelijk gevuld met theegruis: de restanten die achterblijven en bijeen worden geveegd in theefabrieken.

Voor het zetten van een lekker warm en behaaglijk kopje thee kun je je theekop en theepot voorverwarmen door ze om te spoelen met een beetje kokend water. Reinig je theepot niet met schuimend afwasmiddel c.q. sop, maar spoel ‘m voor én na gebruik om met kokend water.

Bewaar theeblaadjes altijd op een droge en koele plek, bijvoorbeeld in een theeblik. Thee is oneindig lang houdbaar en bederft NOOIT als je deze kurkdroog, luchtdicht en op een donkere plek bewaart. Sowieso blijven theeblaadjes en theezakjes ten minste een jaar en meestal zelfs 2 jaar goed (ook qua smaak) als je er enigszins secuur mee omspringt. (bron + bron)

Sommigen zweren bij thee die wordt gezet met gebotteld flessenwater dat een relatief laag calciumgehalte heeft, maar persoonlijk vind ik dit onnodig milieuonvriendelijk en zelfs een tikkeltje pretentieus. :P

Heb jij aanvullende tips, adviezen of vragen met betrekking tot het zetten, drinken en bewaren van thee? Deel hieronder jouw ervaringen, opvattingen, bevindingen & vraagstukken omtrent thee zetten!

21 Reacties

  1. Beste Paul, Is het materiaal van de pot zelf van invloed op de kwaliteit van de thee? Ik meen wel eens gelezen te hebben dat een keramiek pot de voorkeur verdient maar kan dat nergens terug vinden. Hartelijke groet, Hanne-Esther

  2. Bij foodbabe vind ik geen enkele van jullie aantijgingen ten opzichte van kruidenthee! In kruidenthee zitten overigens geen tannines.

    • Welke “aantijgingen” bedoel je? Overigens staat hierboven juist uitgelegd dat tannine in thee –bestaande uit daadwerkelijke theeblaadjes– zit, hetgeen expliciet insinueert dat kruidenthee niet per se tannines bevat. Overigens is dit niet onlogisch, aangezien kruidenthee in feite niets met de theeplant Camellia sinensi te maken heeft. Dat neemt echter niet weg dat er wel degelijk tannines in kruidentheeën aanwezig kúnnen zijn. Dit is volkomen afhankelijk van welke plantendelen in de betreffende kruidenthee zijn verwerkt. Van kruidachtige planten kunnen immers o.a. de bladeren, bloemen, wortels, zaden, bast, stengels, vruchten, schillen, knoppen, kiemen en bladrozetten worden gebruikt. En tannines/tannoiden komen nu eenmaal niet alleen voor in de theeplant, maar o.a. ook in tijm, dragon, kruidnagel, vanille, kaneel, komijn, koffiebonen, appels, druiven, kweepeer, avocado, chocolade, kakifruit, aardbeien, granaatappels, galappels en allerhande soorten bessen, noten en peulvruchten, waaronder blauwe bessen, cranberry’s, walnoten, kidneybonen en hazelnoten. En of deze bestanddelen wel of niet voorkomen in kruidenthee is afhankelijk van wat jij precies verstaat onder de definitie ‘kruidenthee’. Er zijn nu eenmaal tienduizenden mixen op de markt waarvan ’thee’ kan worden getrokken/gebrouwen.

  3. Ook een (denk ik milieuvriendelijke) smaakvriendelijke en leuke manier van thee zetten ipv thee-ei of thee-zakjes is de infuseur van Palais des Thés.

  4. als men netelthee of andere kruiden in het glas laat liggen tijdens het drinken wordt dit dan giftig?

    • Huh?! Ik snap je vraag niet… Bedoel je te vragen of kruiden giftig worden door ze te laten weken in water? In dat geval is het antwoord nee. Kruiden zijn toxisch of non-toxisch. Water beïnvloedt deze potentiële toxiciteit niet.

  5. Ik lees met groeiende interesse je artikelen over thee. Ik ben van plan regelmatig theedrinker te worden en dan met name groene thee, witte thee en gemberthee. In mijn zoektocht naar waterkokers kwam ik de Trebs 99270 tegen. Temperatuur instelbaar, van glas en met een thee-ei in de deksel ingebouwd. Klinkt mooi, maar is dat het ook? Daarbij doe je de thee dus in de geïntegreerde ei en laat je het water opwarmen tot de gewenste temperatuur terwijl de thee er al in zit. Is dat beter? of juist slechter?

    • Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog niet eerder van de Trebs 99270 had gehoord. In beginsel ziet het er ingenieus uit, en zolang het water niet te heet wordt, maakt het voor de nutritionele theekwaliteit niet uit. Wat ik me echter wel afvraag is hoe gemakkelijk je het geïntegreerde thee-ei kunt schoonmaken… Of er smaakjes in de ’theepot’ achterblijven… Of je de thee niet alsnog moet uitschenken in een theepot (omdat ie anders te sterk wordt)… En of de Trebs 99270 niet onnodig duur is. Ikzelf heb een prima glazen waterkoker en die kostte ergens tussen de 25 en 25 euro. Maar ik heb dus 0 persoonlijke ervaring met een dergelijk apparaat, dus wellicht kleven er heel veel voordelen aan die ik vooralsnog niet inzie. Dankjewel in elk geval voor het delen!

    • Wat ook wel lekker is, is om zachter water te gebruiken voor de thee. Dit kan best wel makkelijk met een waterontharder.

  6. Hoi, wat een fijne site met bruikbare informatie! Ben vandaag gelijk op zoek gegaan naar een theewinkel in Roermond. En gevonden koffie theewinkel: KoffieTheeWinkelRoermond.nl. Heb Dream Dancer gekocht met groene thee en witte thee met perzik kamille en zonnebloemblad en Dhajea Bio Groen (lichtgele thee, fruitig en fris). En gelijk een mooie theepot gekocht van Bredemeijer met Theecultuur en Cosy Manto theemantel, helemaal happy!!! ☕️

  7. Maak meestal losse thee maar de laatste tijd wat vaker zakjes. Die piramidezakjes is vaak wel lekkerder thee, misschien toch maar niet doen als ik dit zo lees. Bij Appie hadden ze hele lekkere losse thee maar die was vrij gauw weer uit het assortiment helaas en ook niet meer bij DE verkrijgbaar. Genoeg andere winkels trouwens waar ze losse thee verkopen of op de markt en het is stukken voordeliger dan zakjes.

  8. Hier ben ik weer. Ik heb vernomen dat thee (groene, witte, zwarte) de ijzeropname kan verhinderen. Citroen of limoen kan dat effect opheffen heb ik gelezen. Klopt dit? Of is dit deels zo? Zo ja, hoeveel limoen of citroen dien je erin te doen? Theelepel? Citroen staan bekend om een zeer lage zuurtegraad wat snel de tanden kan aantasten. Is dat dan wel zo handig?

    • Tannines zijn galluszuur-houdende polyfenolen die vooral voorkomen in thee en wijn. Ze kunnen met ijzer tot looizuur-ijzercomplexen reageren, waardoor de ijzerbeschikbaarheid in je lichaam sterk afneemt. Bepaalde fruitzuren kunnen deze bindingsreactie deels neutraliseren, waardoor meer van ’t ijzer uit voeding beschikbaar blijft voor opname via de darmwand. Naast ‘looizuur’ zijn fytinezuur en oxaalzuur overigens ook ijzerremmers. Hoeveel citroensap of limoensap er precies nodig is om ALLE tannines in een kop thee te neutraliseren, durf ik echt niet te zeggen; dat is sterk afhankelijk van de hoeveelheid en soort tannines in de theesoort die je gebruikt. In groene thee zitten overigens meer ijzerbindende tannines dan in zwarte thee. Veel websites scharen alle tannines onder de noemer ‘looizuur’, maar looizuur is absoluut niet hetzelfde als wat onder de verzamelnaam ’tannine’ wordt verstaan. Zo bevat zwarte thee geen looizuur (‘gallotannine’ oftewel ’tannic acid’), maar wel andere tanninen / tannines. Groene thee bevat wel looizuur. Sowieso zou ik me niet al te druk maken over ijzermalabsorptie door tannine in thee. Je moet gewoon niet in een mum van tijd een hele pot thee leegdrinken; vooral niet tijdens je maaltijd. Gebruik desgewenst een klein scheutje limoensap of citroensap, maar laat het niet ten koste gaan van de smaak van je thee. Je moet natuurlijk wel kunnen blijven genieten van je eten en drinken, al helemaal van zoiets gezonds als thee. Dat fruitzuren je tandglazuur tijdelijk weker/zachter kunnen maken klopt; potentiële negatieve gevolgen hiervan kun je voorkomen door 1 a 2 uur te wachten met tandenpoetsen nadat je fruit of fruitsappen hebt geconsumeerd. Een klein scheutje citroensap of limoensap vermengd in een kop thee zal je tandglazuur overigens nauwelijks beïnvloeden. Groeten, Paul

  9. Hoi, Bedankt voor je reactie. Dit is een voorbeeld van wat in de tekst staat: De consumptie van méér dan 4 of 5 kopjes thee per dag etc. Mijn vraag was dus hoe groot zijn kopjes in milliliters waar Gezondr.nl het overheeft. Je hebt kopjes van 250/175 etc. of maakt dat niet zo veel uit? MVG

    • Een doorsnee theekop heeft een inhoud van +/- 200 milliliter, dus dat zou je kunnen aanhouden, maar heel nauw komt het niet. :)

  10. Hoi, Hoeveel milliliter zijn de theekopjes waar Gezondr.nl het over heeft, 175 milliliter?

    • In welke context bedoel je dat? Als het je om de hoeveelheid theeblaadjes gaat: “Met een volle (klassieke 5 milliliter) theelepel aan theeblaadjes per theemok (+/- 350 milliliter) zit je meestal goed.”

  11. Ik drink dus al zeker 6 jaar thee bij alle maaltijden omdat er altijd wordt gezegd dat thee zo gezond is. Maar bij mij is dus een zwaar ijzertekort ontdekt en niemand snapt waarom, want ik eet heel gezond en gevarieerd. Kan dat dus door de thee komen?

    • Jazeker, dat is zelfs zeer waarschijnlijk. Als je tegelijkertijd ijzer en ijzerbindende tannines binnenkrijgt, wordt een groot deel van het diëtair non-heemijzer niet opgenomen door je lichaam. Dus als je bij iedere maaltijd thee drinkt, kan dat absoluut een ijzertekort in de hand werken.

  12. Ik heb me altijd al afgevraagd waar dat schuim op thee vandaan komt. Ik ga eens proberen om zacht bronwater goed door te koken en citroensap toevoegen aan m’n thee om te kijken of ’t echt helpt tegen theeschuim. Dank voor de tip!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.