Over je actieve metabolisme, ruststofwisseling & BMR…

Met de term ‘stofwisseling’ wordt het geheel van biochemische processen in en tussen je cellen bedoeld. Belangrijke functies van de stofwisseling zijn onder meer:

  • De opname van bouw- brand- & beschermingsstoffen
  • De vrijmaking van energie uit voedingsstoffen
  • Het inzetten van bouwstoffen voor cellen
  • Het verbruik van energie voor fysiologische processen
  • De omzetting & opslag van reservestoffen
  • De verwerking van afvalstoffen

Onderdelen van je stofwisseling

De stofwisseling kent een heleboel verschillende onderdelen. Zo onderscheiden we o.a. de mineralenstofwisseling, alcoholstofwisseling en enzymstofwisseling. De belangrijkste stofwisselingsaspecten met betrekking tot afvallen zijn als volgt:

  • Energiestofwisseling (calorieën)
  • Vetstofwisseling (vetzuren)
  • Eiwitstofwisseling (aminozuren)
  • Koolhydraatstofwisseling (suikers)

Stofwisseling & afvallen

Je stofwisseling bepaalt dus o.a. hoeveel calorieën er worden verbruikt, hoeveel lichaamsvetreserves er worden opgeslagen of verbrand en hoe snel je spierweefsel wordt uitgebreid. Je kunt je waarschijnlijk voorstellen dat je afslanksucces dus staat of valt bij de hoedanigheid van je stofwisseling.

Als we het hebben over de “stofwisseling” in de context van afvallen, dan hebben we het meestal over een enkel aspect van de stofwisseling, namelijk de verbranding. Immers: hoe meer vetten en koolhydraten je verbrandt, des te meer calorieën (energie) je verbruikt en des te meer je afvalt.

Actieve stofwisseling

Je stofwisseling raakt tijdelijk in een hogere versnelling als je sport. Als je sport, raak je dus extra veel vetten, koolhydraten en calorieën kwijt. Ook nadat je hebt gesport blijven je verbrandingsprocessen en energieverbruik nog een tijdje hyperen. Dit principe wordt ook wel “naverbranding” of “afterburn” genoemd.

Ruststofwisseling

Wat echter veel belangrijker is, is je ruststofwisseling. Met de term ‘ruststofwisseling’  wordt je stofwisseling bedoeld op momenten dat je niet lichamelijk actief bent. Je ruststofwisseling is verantwoordelijk voor 60 tot 75 procent van je dagelijkse energieverbruik. Je ruststofwisseling staat ook wel bekend als basaalmetabolisme of “Basal Metabolic Rate” (BMR).

Je ruststofwisseling is het lichamelijke fenomeen dat continu energie verbruikt. Energie wordt aangesproken voor je ademhaling, hersenfunctionaliteit, bloedcirculatie en ga zo maar door. Er is één aspect van je BMR dat je relatief gemakkelijk kunt beïnvloeden, namelijk je spieren. Je spierweefsel verbruikt namelijk continu calorieën, ook als je het niet gebruikt.

BMR berekenen: ruststofwisseling direct online bepalen

Je BMR berekenen is een methode om je dagelijkse caloriebehoefte te bepalen. BMR staat voor Basal Metabolic Rate oftewel ruststofwisseling en geeft een indicatie van de hoeveelheid kcal die je nodig hebt om al de standaard lichamelijke functies te vervullen. Onderstaand meer informatie.

Wat is BMR?

BMR is de hoeveelheid energie (calorieën) die je lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren als je niet lichamelijk actief bent en je je in een ruimte met een normale temperatuur bevindt. Je BMR geeft dus aan hoeveel energie er nodig is om de vitale lichaamsprocessen werkend te houden, zoals je hart, longen, nieren, zenuwstelsel, spieren, huid etc. Je BMR wordt uitsluitend gebaseerd op je gewicht en houdt geen rekening met je lichamelijke activiteit. Met andere woorden: deze berekening geeft puur aan hoeveel calorieën je lichaam verbrandt in “ruststand”, oftewel zonder dat je actief bent. Vandaar dat we voor BMR in Nederland ook wel de term ruststofwisseling gebruiken.

Je lichamelijke activiteit wordt dus volledig buiten beschouwing gelaten. Daarnaast wordt bij het berekenen van je BMR ook geen rekening gehouden met je lichaamssamenstelling, oftewel hoeveel vet vs. spieren vs. water je hebt. Ter info: je BMR neemt af naarmate je ouder wordt en neemt toe naarmate je meer spiermassa hebt.

Betrouwbaarheid & nut BMR-berekening

Zoals je bovenstaand al hebt kunnen lezen, kent de BMR berekening een aantal nadelen en valkuilen. Het grootste probleem is dat lichamelijke activiteit totaal buiten beschouwing wordt gelaten bij BMR. Stel, je wandelt dagelijks een half uur, dan geeft de BMR geen goede weerspiegeling van je caloriebehoefte. Vrijwel niemand zit de hele dag stil, dus het is verstandig om tijdens het berekenen van je caloriebehoefte rekening te houden met je lichamelijke activiteit. Wil je graag berekenen wat je calorieverbranding is op basis van je BMR en je lichamelijke activiteit, dan is de Harris-Benedict formule een aanrader.

De BMR berekening houdt overigens ook geen rekening met je lichaamsbouw. Heb je relatief veel (of juist weinig) spieren en/of vet, dan is de uitkomst minder betrouwbaar. De uitkomst van de BMR berekening klopt dus het beste voor mensen met een gemiddelde bouw.

BMR berekend, en nu?

Als je eenmaal weet wat je BMR is, dan kun je dit gegeven gebruiken om op gewicht te blijven of af te vallen. Wil je op gewicht blijven, zorg dan dat je niet veel meer calorieën nuttigt dan de uitslag van de BMR berekening. Wil je afvallen? Zorg dan dat je wat minder calorieën tot je neemt dan je BMR uitslag. Let op: als je lichamelijk actief bent, dan kun je de calorieën die je daardoor verbrandt bij je BMR tellen, vandaar dat de Harris-Benedict formule een beter uitgangspunt vormt voor afvallen.

Dus: hoe meer krachttraining je doet, des te groter je spieren worden, des te sneller je ruststofwisseling wordt, en des te gemakkelijker je afvalt! Ben jij bewust bezig met je stofwisseling en zo ja, op welke manier? Laat het hieronder weten! Wat is jouw BMR en helpt het je bij afvallen? Laat het eveneens weten in een reactie!

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.