Op talloze forums is te lezen dat uitzonderlijk veel mensen te kampen hebben met pijn in de lies. Overal lees je vragen & reacties als ‘Wat is de oorzaak van de pijn in mijn liesstreek?’ en ‘Waar komt die plotselinge helse pijn in mijn lies vandaan’? Hieronder vind je 10 mogelijke oorzaken van pijn in je lies en een aantal praktische en effectieve tips om liespijn te verhelpen of te voorkomen… 

1. Pijn in lies door chronische liesblessure

Een chronische liesblessure ontstaat meestal door overbelasting van de gewrichten, spieren, pezen en banden. De pijn die kenmerkend is voor een chronische liesblessure, is zeer langdurig en zelden acuut. De pijn “sluipt” er als het ware in. In eerste instantie treedt pijn door een chronische liesblessure uitsluitend op na intensieve lichaamsbeweging (arbeid, sport e.a.), maar na verloop van tijd ook tijdens bepaalde bewegingen.

Een chronische liesblessure wordt veelal gekenmerkt door langdurige liesklachten die niet acuut ontstaan, maar “erin sluipen”. Een chronische liesblessure ontstaat in de regel door overbelasting. Aanvankelijk treedt liespijn op ná intensief sporten, later ook tíjdens het sporten. Een chronische liesblessure kan veelal worden verholpen d.m.v. specifieke herstellende spieroefeningen; een sportfysiotherapeut kan je die leren.

2. Liespijn vanwege bacteriële & virale infecties

Bacteriën en virussen kunnen zich in de liesstreek (blaas, prostaat, zaadballen, urinewegen e.a.) nestelen en vermenigvuldigen. Hierdoor kan een bacteriële of virale infectie ontstaan. Vooral blaasontstekingen en zaadbalontstekingen staan erom bekend dat ze hevige pijn in de lies teweeg kunnen brengen. Hetzelfde geldt voor seksueel overdraagbare aandoeningen en SOA’s zoals chlamydia en genitale herpes.

Een bacteriële infectie kan worden verholpen m.b.v. antibiotica. Voor sommige virale infecties zijn virusremmers beschikbaar.

3. Schimmelinfectie (candida) kan pijn in de lies veroorzaken

Pijn in de lies kan worden veroorzaakt door een schimmelinfectie van de genitaliën. Een genitale schimmelinfectie wordt meestal veroorzaakt door Candida. Een schimmelinfectie kan ontstaan na antibiotica-gebruik, door gebruik van tampons of spiraaltje (tampon-infectie), slikken van de anticonceptiepil (de pil), overmatige stress of zonder aanwijsbare reden. Bij een vrouw spreekt men van candida vaginitis (vaginale schimmelinfectie). Bij een man spreekt men van candida balanitis (schimmelinfectie van de eikelhuid). Bij zowel mannen als vrouwen kan en schimmelinfectie pijn veroorzaken die hevig uitstraalt naar de liesstreek.

Medicijnen zoals Diflucan, Gyno-Miconazol en Gyno-Daktarin kunnen een genitale schimmelinfectie helpen genezen; een huisarts of gynaecoloog kan je hier verder over inlichten.

4. Pijn in de lies kan worden veroorzaakt door een liesbreuk

Een liesbreuk wordt gekenmerkt door een typische “bobbel” in de liesstreek. Een liesbreuk betreft dan ook een uitstulping van het buikvlies in of nabij de lies. Bij een liesbreuk spelen erfelijkheid en aanleg een belangrijke rol. Toch ontstaat een liesbreuk meestal door overmatige druk op de interne buikwand. Druk kan o.a. ontstaan door excessief persen, zwaar hoesten, ernstige gewichtstoename of buitensporig tillen. Aanvankelijk veroorzaakt een liesbreuk een milde, zeurderige pijn. Bij beknelling van de uitstulping (breukzak) kan echter een uiterst scherpe & acute pijn-sensatie ontstaan.

Een liesbreuk betreft een uitstulping van het buikvlies in de liesstreek die veelal een milde, zeurderige liespijn veroorzaakt. Bij beknelling van de breukzak kan echter hevige, acute pijn in de lies optreden. Een liesbreuk dient dan z.s.m. door een arts te worden gedicht middels enkele hechtingen (en een inwendig, oplosbaar matje).

5. De Ziekte van Bechterew veroorzaakt vrijwel altijd liespijn

De ziekte van Bechterew betreft een haken-vormende gewrichtsontsteking van de wervelkolom. De ontsteking ontwikkelt zich langzaam voort, waardoor men niet op tijd de juiste diagnose stelt en de wervels uiteindelijk de kans krijgen om aan elkaar vast te groeien. Bechterew kan uiteenlopende lichamelijke gezondheidsklachten veroorzaken, waaronder uitstralende (zenuw)pijn in je lies. Vaak gaat Bechterew samen met lage rugpijn, oogontsteking (iritis), zenuwpijn, peesontstekingen en hartklachten.

Hoe dan ook kan Bechterew velerlei klachten teweegbrengen, waaronder uitstralende pijn in de liesstreek. As je denkt te lijden aan Bechterew, dan is het raadzaam om direct een arts te raadplegen; behandeling bestaat meestal uit ontstekingsremmers, TNF-alpha-blokkers en fysiotherapie.

6. Pijn in lies door overbelasting van de adductoren

De adductoren zijn de spieren die zich aan de binnenkant van de bovenbenen bevinden. De adductoren ofwel adductorspieren zijn verantwoordelijk voor het naar binnen draaien van de bovenbenen. De adductoren zijn kwetsbaar omdat ze relatief gemakkelijk kunnen worden overbelast of geblesseerd. Als een adductorspier wordt overbelast, kan dat leiden tot zeer hevige en intense pijn in de lies. Liespijn wegens adductorenoverbelasting komt bovendien zeer vaak voor.

Adductoren-overbelasting is vaak een kwestie van ingescheurde pezen en spieren; voor herstel is tot 8 weken rust, compressie en rehabilitatie nodig.

7. Nierstenen kunnen helse pijn in je lies veroorzaken

Wanneer bepaalde mineralen en aanverwante stoffen in je urine neerslaan, kunnen er kristalletjes ofwel stenen ontstaan. Nierstenen, ureterstenen en blaasstenen kunnen groot genoeg zijn om te blijven steken in de urinewegen (plasbuis e.a.). Dit kan helse pijn veroorzaken in de liesstreek, met name tijdens het plassen. Pijn door nierstenen wordt ook wel koliekpijn genoemd; deze krampende pijn straalt vaak uit naar onderbuik, lies en geslachtsdelen.

Spierverslappende pijnstillers voor de urinewegen kunnen ervoor zorgen dat een niersteen wordt uitgeplast.

8. Pijn in de lies door slechte c.q. versleten heupen

De kwaliteit van je heupen kan achteruitgaan door toedoen van heup-scheefstand, heupfractuur (breuk) of heupartrose (gewrichtsslijtage). Als de kwaliteit van je heup slecht is, kan deze intense pijn veroorzaken. Heup-gerelateerde pijn kan –onder andere of uitsluitend– voelbaar zijn in je liesstreek. Slechte heupen worden doorgaans gekenmerkt door pijn, stijfheid en moeilijk kunnen lopen.

Als de kwaliteit van je heupen slecht is, dan kunnen je gebrekkige heupen enorme pijn veroorzaken die soms óók (en soms zelfs uitsluitend) voelbaar is in de liesstreek. Belangrijke heupklachten die pijn in je lies of liesregio teweeg kunnen brengen zijn scheefstand van de heupen en heupartrose (gewrichtsslijtage).

Als heupklachten (scheefstand, breuk of slijtage) pijn in de lies veroorzaken, dan dien je hulp in te schakelen van een fysiotherapeut, manueel therapeut of orthopeed.

9. Bekkeninstabiliteit kan hevige liespijn teweegbrengen

Onder zwangere vrouwen is bekkeninstabiliteit een universele kwaal. Zwangerschapshormonen zorgen er namelijk voor dat de heupgewrichten verder uit elkaar gaan staan, het kraakbeen zachter wordt en de bekkenbanden zich ontspannen, zodat de ongeboren baby kan indalen. Helaas wordt je bekken hierdoor behoorlijk instabiel, waardoor o.a. pijn in je lies kan ontstaan. Doorgaans geldt: hoe instabieler het bekken, des te erger de liespijn.

Bekkeninstabiliteit is een veelvoorkomende klacht onder zwangere vrouwen, maar kan ook ontstaan door bijvoorbeeld een ongeval. Hoe instabieler het bekken, des te heviger de pijnklachten in je lies kunnen worden. Bekkeninstabiliteit (en daarmee liespijn) kan overigens ook ontstaan door een valpartij of bij hormonale veranderingen tijdens de menopauze/overgang.

10 Pijn in lies vanwege obstipatie / constipatie

Bij problemen met de onderste helft van je spijsverteringskanaal (maagdarmstelsel), kan de diep liggende buikspier –ook wel de psoas genoemd– zwaar op je darmen drukken. Dit gebeurt vooral bij verstoppingen van de darmen (obstipatie/constipatie). De pijn die ontstaat doordat de psoas je darmen verdrukt, kan hevig uitstralen naar de liesstreek. Zodoende kunnen darmklachten een scherpe pijn in de lies teweegbrengen.

Bij stoelgangproblemen en andersoortige darmklachten kan de diep gelegen buikspier (psoas) op de darmwand drukken. De pijn die ontstaat door klachten gerelateerd aan het maag-darmstelsel kan hevig uitstralen naar de liesstreek. Al met al kan chronische pijn in de lies gemakkelijk worden veroorzaakt door darmproblematiek.

Obstipatie en daarmee gepaard gaande liespijn kun je verhelpen door meer water te drinken, meer vezels te eten en voldoende aan lichaamsbeweging te doen.

Pijn in de lies: tot slot…

Er zijn talloze mensen die chronische pijn in de lies ervaren, maar de oorzaak ervan niet kunnen vinden, zelfs niet na jarenlange screenings en behandelingen. Hierboven lees je daarom over 10 vormen van liesklachten die de oorzaak zouden kunnen zijn van jouw pijn in de lies… Pijn in de liesstreek kan echter óók worden veroorzaakt door zenuwaandoeningen, lage rugklachten, gebrekkige sacro-iliacale (SI) gewrichten en prostaat- en baarmoederhalskanker (tumoren). Heb jij ervaring met pijn in je lies of pijn in de liesstreek? Laat dan a.u.b. hieronder je verhaal achter! Wellicht help je hiermee lotgenoten die de oorzaak van hun lies-pijn nog niet hebben achterhaald. (bron)

Let op: pijn in de lies kan dus onder andere óók worden veroorzaakt door bacteriële of virale infecties (zaadbalontsteking, blaasontsteking e.a.), nierproblemen, rugklachten, schimmelinfecties, gebrekkige sacro-iliacale (SI) gewrichten en goedaardige of kwaadaardige tumoren. Deel jouw vragen, bevindingen en opvattingen m.b.t. pijn in de lies in een reactie hieronder!

442 Reacties

 1. Liespijn.
  Ik ben gevallen met mijn racefiets op rechterbeen. Nu na 2 weken nog steeds veel pijn. De Os Pubis (deel van schaambeen) heeft een klein scheurtje opgelopen en hoeft niet te worden geopereerd, moet uit zichzelf helen na 3 tot 4 weken. Mijn rechter dijbeen ziet aan de binnenzijde helemaal geel en paars. Veel pijn vooral ‘s nachts. Het probleem is nu echter dat ik totaal niet kan staan op dat been mede omdat de liesspier (rechts) ook een optater heeft gehad en daarom ook (deels) gescheurd is. (Gaat vaak samen met blessure aan dijbeen, ligt ook in zelfde gebied) Iemand daar ervaring mee? Tot voor kort nooit last van mijn liezen gehad. Graag een reactie

  • Maria Garcia

   Ik heb sinds een dag of 10 pijn in mijn rechterlies Het trekt ook door naar mijn dijbeen en onderbeen Het was eerst in mijn lies echt de binnenzijde van mijn been maar nu is het de voorzijde van mijn lies. Het word soms koud in mijn dijbeen en dan weer voelt het van binnen warm Het begon toen ik opstond uit een stoel toen voelde ik pijn in mijn onderrug ook rechts maar dat heb ik al vaker gehad en na het opplakken van een warmte pleister gaat dat meestal over maar deze keer na de pleister verplaatste het zich naar de lies Het doet echt hevig pijn Een broek of kous aandoen is erg pijnlijkHet word soms koud of warm van binnen in mijn dijbeen tot de knie ik ben bij de huisdokter geweest die er erg op drukteMaar ze zegt het is geen liesbreukIk moet maar naar Fyschiotherapie gaan Daar kan ik dus pas woensdag ik heb vrijdag gebeld Vooral als ik in bed lig doet het zo’n pijnHet raarste is dat ik eerst dacht dat het gisteren weg was Toen voelde ik het niet meer Maar toen ik in bed lag begon het weer in alle hevigheid Entree door tot mijn knie Ik ben een vrouw van 74 jaar Heb helaS veel stress gehad wegens de dementie van mijn man Die nu sinds een paar maanden in een verzorgingshuis woont Dat geeft me wel meer rust thuis Ik was een stressreetster en nu sinds ik een dieet volg van veel groente fruit volkoren brood ben ik vanaf juni tot nu 18 kilo afgevallen .En krijg ik dus nu die pijn in mijn lies.Zelfs als ik stil lig in bed Ik heb soms last van soms boezemfiblileren daar slik al jaren Fenprocuemon bloedverdunner voor en ik heb de ziekte van Hashimoto schildklier daar heb ik Thyrax voor .Ik vraag me af waar die erge liespijn vandaan komt in mijn rug doet het geen pijn Ik word heel bang hiervan en hoop dat de fyshio me kan helpen

 2. 3 weken na een baarmoeder verwijdering (laprascopies) heb ik pijn aan mijn lies gekregen. Mijn been omhoog en wijd doen en voor als ik op mijn rug lig doet verschrikkelijk veel pijn. Heb dit nu al maanden en ondanks fysio stopt het niet. Word er moedeloos van. Als ik op mijn buik lig en dat been omhoog doe doet het ook behoorlijk veel pijn. Lopen heb ik er nagenoeg geen last van. Ook de buitenkant van mijn heup/bil kan gevoelig zijn als ik erop duw. Heb geen uitstulping in de lies

  • Ik heb nu precies het zelfde, ook mijn baarmoeder is verwijderd maar ik had daarvoor ook al last van mijn rechter lies en nu sinds kort ook mijn rechterlies.
   Heel pijnlijk kan niet meer goed lopen en heb het idee dat alles vast zit.

  • Ik zie je reactie van vorig jaar en ben benieuwd of je al verder bent…
   Ik ben april 2017 geopereerd (verwijdering baarmoeder en eierstokken) en kreeg ook al binnen paar weken liesklachten. Volgens de gynaecoloog zou dit vanzelf overgaan. Het werd ook beter maar echt over niet… Maar het was beheersbaar tot vorig jaar. Toen bekkenfysio gehad wat redelijk goed geholpen heeft. Maar sinds begin dit jaar uitstralingen naar heup en rug en bij rugfysio terechtgekomen. Met mijn rug is niets mis, maar met de rest wel. Ben nu begonnen met bindweefseltherapie om te kijken of het zo los komt, alle spieren die naar m’n lies/buik gaan zijn geblokkeerd (rug en been)
   Ik ben erg benieuwd naar jouw verhaal…

 3. Stevig wandelen is hobby! Sinds twee weken pijn in lies na ongeveer 3.5 km wandelen van nul pijn naar heftig. Nooit gehad! Wat kan dit zijn?

  • Ik heb hetzelfde na 5 km lopen, wanneer ik vervolgens mijn knie flink omhoogtrek ontstaat er een soort ontspanning en kan ik weer een paar honderd meter lopen. Ik herhaal het optrekken tot het einde van de wandeling. Fysio en huisarts hebben geen idee wat het is.

 4. Hallo, Ik heb al 9 maanden last van pijn in mijn liesstreek. Dit is begonnen wanneer ik spieroefeningen wou doen en waarbij ik mijn benen omhoog sloeg en kracht zette hierop. Ik was niet opgewarmd. Ik heb toen een week mank gelopen en kon bijna niet staan op dat been. Ik kreeg die hele week zinderingen/schokjes in mijn rechter lies. Ik heb toen Voltaren gesmeerd, maar dit hielp niet. De schokjes in mijn lies verdwenen wel na een week, maar de pijn bleef aanhouden. Ik heb een echo laten nemen. De rugspecialist dacht dat het een spierscheur was. Op de echo zagen ze niets. Geen scheur, geen breuk, alles was nog intact, maar de pijn blijft.. Het is een gloeiende zeurende pijn in de diepte van mijn lies. Soms straalt dit uit tot in mijn bovenbeen en naar boven toe aan mijn heup. Zowel onder als boven de lies pijn. Vooral als ik erop duw, voel ik de pijn, maar ook wanneer ik gewoon sta/zit/lig, voel ik de pijn. Soms eens minder dan andere momenten, maar het betert niet. Ik heb sinds vorig jaar in mei last van mijn rug. In februari ben ik naar de rugspecialist geweest. Ik heb een uitstulping tussen mijn onderste ruggenwervels (geen hernia, wel een bulging). De dokter zegt dat de pijn ook van mijn rug kan komen, maar ik ben bijna heel zeker van niet. Mijn rugpijn is begonnen in mei en mijn liespijn pas in augustus nadat ik die moeilijke beenspieroefeningen heb gedaan. Volgens mij een overbelasting of toch een spierscheur maar niet meer zichtbaar? Of zit er een zenuw gekneld? Want als ik op mijn hurkje zit, voel ik de pijn ook en ook wanneer ik een spannende broek aanheb, kan ik dit meer voelen. Ik weet niet meer wat gedaan… moet ik hiermee verderop? Ik volg nu kiné voor mijn rug en ook deels mijn lies. De kinesist heeft dry needling gedaan. Prikjes in de spieren van mijn lies, maar ik merk geen verschil. Zowel rug als lies doet nog altijd veel pijn. Dit is met ups en downs. Een soort brandende pijn. Ontstekingsremmers neem ik ook al bijna 14 dagen, ervoor heb ik er ook al genomen, het blijft de pijn. Ik voel niet echt verschil door de medicatie. Ik heb soms het gevoel dat mijn hele rug en lies in brand staan. Soms denk ik dat er iets is met mijn eierstokken? Kan dit? Weet iemand hier raad mee? Ik ben alvast mijn moed aan het verliezen.

  • Ik heb ook klachten in mijn lies en bovenbenen. Kon heel slecht lopen. Op de foto zagen ze dat ik artrose had in de onderrug, dat straalde de pijn uit naar lies en benen. Sindsdien ga ik naar een excellent kliniek waar ik een spuit in de rug krijg. Nu gaat het stukken beter en kan zonder pijnpillen verder.

  • Beste Lore, Weet niet of je je beschreven pijn nog steeds ervaart, maar mogelijk kan het veroorzaakt worden doordat je SI gewricht (2 “deukjes” onder aan je rug) niet meer op zijn plek zit. Dit veroorzaakt lage rugpijn met uitstraling naar de lies en in veel gevallen naar het bovenbeen. Dit kan relatief makkelijk opgelost worden door je SI gewricht te laten mobiliseren i.c.m. massage. Gr. Simone

  • Beste Lore
   jaren gelden deed ik Callanetics oefeningen, daar zaten ook been oefeningen voor de benen bij, waardoor de liezen enorm belast werden, ik deed deze oefeningen elke avond. Tot op een keer de rechter lies ging knakken en de oefening niet meer mogelijk was. Dus klaar met deze oefening en maar iets anders. Lange tijd had ik met fietsen nog last van die lies, dan schudde ik met mijn been en zat het weer goed. Dan praat ik over 20 jaar terug nu heden 2 maanden geleden is het volledig mis gegaan. Toen ik van me bureau stoel opstond had ik wat pijn aan de binnenkant van mijn benen, zo stond ik op en liep even met de binnenkant met m’n voeten om koffie te halen een seconde later liep ik weer normaal. En zo is het er ingeslopen. 2 weken dit. daarna ging ik rechts wat mank lopen, pijn in mijn lies, nog niet naar de dokter. Week later liep ik met een stok en wel bij de dokter, zei dacht een slijmbeursontsteking (ze zei, “zal ik een spuit zetten” ïk zeg doe maar niet” eerst onderzoeken . 4 weken later stond er een echo geplant dat is dus morgen. En nu kan ik bijna niet meer lopen, en zijn beide benen aangetast en beide liezen, tussendoor wel zwaardere pijnstillers gekregen maar verder niets. Ik loop nu met een rollator of stok. Mijn vraag wat als er morgen niet veel uit die echo komt, zal ik dan naar de EHBO gaan, of weer weken wachten totdat de huisarts een ander onderzoek uitschrijft, maar dat trek ik niet meer? Ik hoop dat het met jou (Lore) wat beter gaat, met vriendelijke groet Angela Hexspoor e-mail: sjeela1111@hotmail.com

 5. Ik heb sinds 10 jaar last van blaasontstekingen,door verschillende bacteriën, waar vaak minder dan 1 maand tussen zit. Ik heb al eerder een periode gehad dat ik op geen enkele antibioticum reageerde. Dat is nu weer zo. Sinds ik hier mee zit heb ik ik ook vaak liespijn. Het gaat mij dan op slot zitten. Ik loop dan een paar dagen met een stok en dan kan het weer beter gaan. Het blijft nu echter zeuren en het schiet er zo weer in. Ik ga nu weer naar een bekkenbodem therapeut, maar zij heeft er geen verklaring voor. Ik begrijp van u dat het door bacteriële infecties kan komen. Ik heb de laatste dagen ’s avonds ook vaak last van mijn keel met veel slijm. Dit is eerder ook al eens gebeurd. Zou het ook met een bacteriële infectie te maken kinnen hebben? Ik moet 13 september wéér naar de uroloog.

  • Hoi, bekend verhaal. Totdat ik met een dagelijkse dosering d-mannose ben begonnen. Geen ontstekingen meer. Zodra opkomend een dag ophogen in combi met Pea. In achtergrond heupingreep en ingrepen onderrug. Suc7!

  • Ik heb ook meer dan 15 jaar blaasontsteking non stop gehad. Niks hielp meer. Uiteindelijk heeft uroloog besloten te starten met blaasspoelingen. Tot m’n zwangerschap wekelijks gedaan. Moeten stoppen door zwangerschap en daarna nooit geen blaasontsteking meer gehad.

  • Hi, even snel een reactie. Mijn moeder liep ook met stevige blaasontsteking. Om de haverklap. Ik ben op onderzoek uit gegaan en heb gevonden dat Femina heel goed werkt bij haar. Er zitten 2 bacteriestammen in, PROBIOTICA! Deze zorgen er van binnenuit voor dat haar darmen weer herstellen na de vele ANTIBIOTICA die de blaasontstekingen eigenlijk in stand houden. Mijn moeder is na jaren weer blaasontstekingsvrij. Haar ontlasting is top. En ze voelt zich weer kiplekker. Wellicht het proberen waard. Femina. Probiotica: BACILAC FEMINA met Lactobacillus Rhamnosus Gr-1 en Lactobacillus Reuteri Rc-14. In verhouding 50/50%. Het gaat bij blaasontsteking ook erom dat de bacterie die het veroorzaakt ‘vrij spel’ heeft. De barrière van gezonde bacteriën is ook kapot gemaakt door eerder genomen antibiotica om de blaasontsteking in de eerste plaats te ‘genezen’ waardoor met name vrouwen in een cirkeltje blijven lopen met antibiotica –> blaasontsteking –> antibiotica –> blaasontsteking. Et cetera, et cetera. Succes! Lieve groet van Lot.

 6. Sinds enkele dagen liespijn. Dit is zeurende en soms een steek. Ook onderbuik en rugpijn. Dokter denkt aan nierstenen. Fingers crossed dat het dit is.

  • Gigantische kramp in de liesstreek met opstaan trek je krom van de pijn en elke beweging schiet t er weer in.wat te doen?

 7. Hoi, Ik heb sinds 2.5 dag erge pijn in mijn borsten en hevige pijn in mijn lies. ik kan ook totaal geen druk zetten op mijn blaas. De eerste dag was het zo erg dat ik naar huis ben gegaan van mijn werk, de pijn was niet te houden. Helaas kan ik niet bij mijn huisarts terecht, aangezien hij op vakantie is. (ik kies ook weer een ellendige periode uit. ;) Ik hoop dat iemand me kan helpen met de symptomen. Groetjes, M

  • Al 7 jaar chronische pijn in de liesstreek. Overbelasting door stress door die streek altijd op te spannen. Gepaard met chronische vermoeidheid. Iemand iets gelijkwaardigs? Ik zoek nog steeds iets wat ook maar een beetje kan helpen op de pijn. Helaas buiten een inslaper nog niets gevonden.

 8. Hoi allemaal, goh had niet verwacht zoveel verhalen te lezen over liespijn, ik ben 53 jaar en ik heb het sinds 2 weken, de eerste keer door een beweging dat ik me omdraaide en het gevoel had of er een elastiekje knapte in me lies, was een naar gevoel en op het moment schiet het er bij het minste of geringste met lopen erin en wordt nu wel pijnlijk dat ik moeilijk loop (me linker lies) nu loop ik wel al bij de masseur omdat mijn lichaam zo vreselijk vast zit, ik zit in een situatie thuis met een man die erg ziek is en ondanks dat ik zelf rustig ben in me hoofd draag ik het wel en vooral in me benen vertelde ze al en met masseren voel ik dat ook. Ik schrik toch een beetje van jullie verhalen en mijn hoop is dat het wegtrekt en niet meer terug komt, veel sterkte ieder vriendelijke groetjes Dominique.

  • Ik ben net zo oud als jij en heb nu twee dagen steekpijn in mijn lies bij een bepaalde beweging. Het schoot er bij mij ook in tijdens de beweging om op de grond te gaan zitten. Ik hoop dat dit wel over gaat.

 9. Hey, ik heb al pijn in mijn lies sinds mijn 8 jaar (nu ben ik 13) en iedere keer als ik een verkeerde of rare beweging maak kan er iets in mijn lies schieten, precies of mijn bot is verschoven, en dan kan ik mijn been totaal niet meer bewegen door de pijn, maar na 15 minuten is het dan al over, ik heb hiervoor al verschillende onderzoeken voor gedaan, en de dokter raadde aan om eventueel rond mijn 16 jaar een operatie te doen, of een nieuwe heup, hij stelde ook voor om een paar keer op controle te gaan. vroeger had ik alleen pijn in mijn lies door een verkeerde beweging, maar nu heb ik soms ook pijn als ik gewoon stap, die pijn is dat iets lichter dan als er iets in zou schieten, ik mag ook niet meer zwemmen, want als ik zwem schiet er ALTIJD iets in mijn heup, wel jammer, want ik zwem nog graag, binnenkort moet ik weer op controle, en we gaan eens uitleg vragen over wat die operatie dan allemaal inhoud en zo, maar ik zie er echt van af.

  Mvg, Olivia

  • S. Rozengarden

   Olivia pas op met een nieuwe heup. Je ben nog erg jong en zo heup kan erg veel las geven. Ook gaat een nieuwe heup maar 15 jaar mee en dan moet er weer een nieuwe komen. Je kan niet steeds maar weer een nieuwe heup krijgen. Zwemmen kan je bes wel, alleen geen schoolslag zwemmen, heel veel sterkte en wees voorzichtig. Groetjes, S.

  • Hoi mijn fietsende dochter heeft ook al vanaf haar 9e last. Nu 15. Ook bij haar schiet het erin tijdens fietsen maar ook gewoon als ze zit kan dat gebeuren. Zijn al op zoveel plaatsen geweest maar niemand kan vertellen wat het is. Ook 2 x geopereerd om pees in lies te verlengen. Nu word ze weer naar fisio gestuurd voor oefeningen. Ben jij al iets verder met de oorzaak? Ben je geopereerd?

 10. Al sinds mijn 12de (nu 37) stekende pijn in mijn heup als ik langer dan 20 minuten in een stoel zit of uit de auto wil stappen. Op mijn rechter been kan ik dan niet staan zoveel pijn doet het. Het trekt ook weer weg na een aantal minuten. Dan kan ik ook weer alles doen, maar er blijft wel een zeurende pijn. De stekende pijn is dan weg. Als ik in bed lig op mijn rug dan heb ik er ook vaak last van, op mijn buik niet. Heb al veel fysio gehad, ze dachten aan heup inklemming omdat de rechterheup ook wat beperkter beweegt. Een jaar geleden een kijkoperatie gehad in cwz in Nijmegen. Het labrum zou gescheurd en gerepareerd zijn. Dit is gehecht en nu een jaar verder nog steeds dezelfde klachten. Toen ik na de operatie 6 weken op krukken liep heb ik er een stuk minder last van gehad, toen ik weer mocht gaan lopen was het binnen de kortste keren terug en ook 3 kwart jaar fysio heeft geen nut gehad. Nu ben ik doorgestuurd naar Almelo naar een lies specialist, ik vraag me af of mijn klachten hier mee te maken hebben. De pijn lijkt echt heel diep uit mijn heup te komen en kan ook niet worden opgewekt met bewegingen die ik bij de fysio kreeg. Alleen een langere lage zithouding of lang op mijn rug liggen veroorzaakt deze helse stekende pijn. Hoop dat meer mensen ditzelfde probleem hebben en wellicht de oplossing hebben. Gr. Ro

  • Herkenbaar. Bij het fietsen schiet het er plotseling in. Soms bij opstaan of lopen. Het zijn heftige pijnscheuten. Het voelt alsof van binnen in het bekken een elastiekje blijft haken ergens achter.
   Fysiotherapeut gevonden met voetbalervaring. Het is de psoas die verkort is en daardoor verdikt. Als gevolg daarvan schuurt deze spier langs een rand in het gewricht, waardoor de irritatie van de spier toeneemt en er nog meer pijnscheuten komen. Deze therapeut kende een manier om de psoas te masseren. Veel gewroet in de kruisregio, maar het hielp fantastisch. Dit is ruim 30 jaar geleden. Nooit meer een Fysiotherapeut gevonden die dit ook kan, of erin gelooft. De klachten komen af en toe terug. Ze gaan met rust ook weer weg.

  • Exact hetzelfde! Geen klachten bij inspanning of lopen. Kan gewoon alles. Maar als ik heb gezeten of gelegen kan ik de eerste minuten helemaal niks! Voelt als een extreem pijnlijke verlamming. Alleen bij mij zit de pijn links. Hoe is dit afgelopen? Ik loop er nu 2 maanden mee.

 11. Als tiener had ik vaak liespijn. Mijn huisarts attendeerde mij op de stand van de voeten bij het lopen. Mijn voeten plaatste ik tijdens het lopen naar buiten. Toen ik mijn voeten recht neerzette tijdens het lopen had ik na een week geen liespijn meer en ook nooit meer gehad! Deze oorzaak van liespijn miste ik in de genoemde 10 oorzaken.

 12. Alvast bedankt voor uw hulp, Ik ben een vrouw van 32, paar jaar geleden ben ik ook al voor een bultje in mijn lies naar de huis arts geweest, het probleem is dat hij alleen ’s avonds optreed en ik niet kan slapen. De huisarts zei dat het niks bijzonders was. Jaren later heb ik nog steeds ’s avonds last. En nog steeds zo erg dat ik het gevoel heb dat er een soort van elastiek om mijn lies en net onder mijn bil zit, de bult is dan duidelijk te voelen en voel dan ook echt een hartslag in deze bult, eenmaal gelukkig in slaap gevallen word ik na een paar uur wakker met pijn in mijn boven been en knie als of ik alleen met mijn rechterbeen een marathon heb gelopen.. trekt door naar m’n onderbeen en ’s ochtends wakker is het weer over. Bij veel stress is het wel erger, als ik magnesium extra slik bij de magnesium die ik elke dag al slik lijkt het wel iets minder te zijn. Maar het lijkt mij niet gezond. En overdag is het bultje in mijn lies ook weg.

 13. Ik heb sinds twee dagen heftige brandende pijn in de liesstreek. Vooral bij zitten wordt het erger. Iemand hier ervaringen mee?

  • Ik heb het zelfde sinds een paar dagen. Trekt helemaal door tot onder m’n voet. Die tintelt gewoon. Ik kan wel redelijk lopen en bukken. Ik ben 63 en heb 2 kunstheupen door ’n geboorteafwijking. Ik ben vorig jaar van de trap gevallen en was m’n rechterheup uit de kom. Een dag ziekenhuis gelegen en na 4 maanden liep ik elke dag ongeveer 5 km met de hond. Ik ben dus geen pieper. Maak me nu wel zorgen dat m’n kunstheup vervangen moet worden. Misschien toch naar de dokter maandag. ☹️

  • Liesbeth. Mijn pijn in de lies is ontstaan door overbelasting van zeker 2 weken uit de hurkstand omhoog komen van een plas emmer tijdens de verbouwing v/d badkamer. De adductoren v/d boven benen waren het eerst zeer pijnlijk en toen de liezen… nu 10 weken verder en het gaat iets beter… maar in ben zo voorzichtig dat ik er heel nerveus van wordt… spontaan wandelen of lopen lukt nog niet… het zeurt nog steeds… zou het overgaan dan ben ik heel blij… wie niet!

 14. Beste, midden december na een rustperiode beginnen trainen op rollen (zwift). Direct begonnen met zware klimtrainingen (dom). De tweede week kreeg ik kniepijn. Nog een week verder gedaan maar opnieuw kniepijn gekregen en gestopt. Daarna pijn in de lies met uitstraling naar genitaliën. Ontstekingsremmers genomen maar niet kunnen rusten. Pijn verdween, maar kwam na een lange wandeling terug. Deze zaterdag gaan bowlen en gaan zwemmen (wild water). Opnieuw last, vooral knie. Bij dokter geweest en die sprak van avasculaire necrose van de heup. Moet onder mri (nog drie weken wachten). Stel mij de vraag waarom deze diagnose? Is dit niet gewoon overbelasting die rust nodig heeft (niet thuis gezet door dokter).

 15. Hoi ik heb een al een paar maanden last van me rechter lies en ga daar ook voor na de fysio ik sport nu ook al een aantal weken niet om te herstellen (ik voetbal) mijn fysio zegt dat mijn rechter lies overbelast is dus met oefening zorg ik dat mijn core sterker wordt nu heb ik al een aantal ineens heel erg last van me linker lies weet iemand hoe dit kan komen?

 16. 10 jaar geleden heb ik voor het eerst pijn in de liezen gekregen na een wandeling van ongeveer 10 kilometer. De pijn bleef bij bepaalde bewegingen nadien. Er zijn allerlei onderzoeken gedaan destijds, o.a. MRI en CT scan. Er is toen niets uitgekomen. Liesklachten werden niet erger, maar verdwenen ook niet. Sinds een jaar ben ik waarschijnlijk in de overgang. Toen ook een andere auto en dus ook autostoel. Klachten linkerlies zijn toen verergerd. Pijn bij instappen en uitstappen, koppeling intrappen. Nu verergering: pijn bij sokken en schoenen aantrekken, trap oplopen, fietsen o.a. Ook pijn en stijfheid in onderrug. Fysiotherapie gehad, massage en oefeningen. Pijn neemt helaas toe. Waar zou dit op kunnen wijzen? Woensdag afspraak huisarts.

  • Sunshine85

   Heb je al laten checken door een reumatoloog. Je klachtenpatroon doen mij denken aan fibromyalgie. Omdat de klachten erger worden bij meerdere activiteiten.

  • heb je ooit een keizersnede liesbreuk of baarmoederverwijdering gehad? ik heb ook dezelfde klachten en dit is waarschijnlijk te wijten aan een zenuw die geraakt is methysterectomie pfannenstiel operatie.Ben nu in behandeling pijnpoli, eerste keer injectie met ontstekingsremmers en stroombehandeling uitstekend geholpen voor 6 weken.Nu naar 2 behandeling pijn erger geworden en ze gaan overwegen om de lieszenuw door te snijden.Ik hoop na 7 jaar ellende en pijn een eind komt aan het ziekenhuis in en uit en bovenal een eind komt aan de pijn.

  • Mijn klachten begonnen ook in de overgang…..kon in mijn werk bijna niet meer mijn ene been voor de andere zetten.

 17. In 1990 is mijn kind na een zogenaamd ‘gewelddadige bevalling’ op de wereld gekomen, d.w.z. door buitenwaarts krachtig stompen van gynaecoloog. Maanden na de bevalling nog steeds klachten met lopen, onverwachtse beweging enz. Hierop volgde elektronische bekkenbodem training. 5 jaar later tweede kind via keizersnede. De jaren daarna pieken en dalen gekend. Maar pijn in lies kwam regelmatig terug. Talloze doktersbezoekjes, tot injectie in de buik (ineens dacht men dat er spier tussen littekenweefsel bekneld zou kunnen zijn). Hielp eigenlijk ook niets. Vier jaar geleden kreeg ik acute zeer erge buikpijn, waarop er cystes verwijderd zijn met spoed, omdat men bang was voor gekantelde eierstok. Wat hierop volgde was een grote nachtmerrie, want die ingreep verliep in principe prima, maar toen de narcotiseur de intubatiepijp uit de keel verwijderde, kreeg ik op de OK een acuut bronchospasmen, en is men dik 4 uur bezig geweest mij weer op de wereld terug te krijgen. Dit was achteraf een zeer traumatische ervaring voor mij, en heb er zeker twee jaar van in de put gezeten. Maar dit was meer omdat men mij in eerste instantie niet van op de hoogte had gebracht, dan voel je hoe kwetsbaar je bent. Mijn grootse en pijnlijkste probleem is dat ik door hoesten, niezen, tillen of onverwachtse beweging, de pijn er zeg maar letterlijk in hoest of nies. Die pijn op dat moment is met geen pen te beschrijven, komt altijd onverwachts, en valt niet te voorkomen. Meestal als dat gebeurd, houd ik die dag me rust zover het kan, en dan ben ik de volgende dag wel weer oké. Maar nu heb ik deze pijn al meer dan een week, en uitgerekend nu zit er behoorlijk slijm vast in mijn keel, maar durf niet door te hoesten, omdat het dan weer erin schiet die gemene pijn, het zit zowel links als rechts in de liesstreek, en sinds deze week ook een nare onderbuikpijn erbij. De nachten zijn zeer onprettig, want ook bij omdraaien in bed schiet de pijn er vaak in. Paar maanden terug nog echo gemaakt, heb geen weefselbreuk volgens de arts. Zou nu dus eigenlijk wel naar de dokter moeten gaan, omdat ik nooit eerder een hele week achter elkaar hier last van had,maar de angst dat de dokter gaat duwen etc. weerhoud mij hier nu momenteel van, ben extreem angstig. Het gekke is dat ik mijn kwaal, van de pijn erin hoesten, niesen of tillen, nog nooit ergens heb kunnen terug vinden in literatuur, of lotgenoten etc. Iemand die mij een hart onder de riem kan steken? O ja, ben 52 jaar, en al een jaar of twee in de overgang ook.

 18. Beste, Sinds 6 weken heb ik last van enorme liespijn. Functioneel kan ik nog alles, maar het doet behoorlijk pijn. De arts denkt aan een liesblessure, maar intensieve fysiotherapie en erg zware ontstekingsremmers hebben tot nu toe niks geholpen. Ook qua pijnstillers werkt niets. Sinds een week is er nog een klacht bijgekomen. Ik ben ontzettend moe, maar echt heel moe. Ik kan mijn bed niet uitkomen, terwijl ik normaal een heel actieve jongen ben . Ik slaap ’s middags zo’n 4 uur achter elkaar en als ik niet wakker word gemaakt, weet ik zeker dat ik de hele dag door kan slapen. Alles is te veel, ik heb het gevoel dat ik de hele tijd moet slapen. Ik weet niet meer wat ik ermee aan moet, ik mis al mijn colleges omdat ik gewoon niks kan. De huisarts is op vakantie en ik kan pas volgende week bij hem terecht. Wat kunnen deze liesklachten en enorme moeheid zijn?

  • Dat je op een leeftijd waarop je college’s volgt dagelijks 4 uur overdag slaapt en zelfs de hele dag zou kunnen slapen, is naar mijn mening écht geen goed teken. Of dit iets met je liespijn te maken heeft, vind ik moeilijk te zeggen, maar het kán wel. Zo zijn er verscheidene infectieziekten / infectieuze aandoeningen waarbij zowel liespijn als chronische vermoeidheid kan optreden. Denk maar eens aan de ziekte van Lyme, de ziekte van Pfeiffer, tuberculose of een psoas-abces. Ik beweer niet dát er sprake is van een infectie, maar wel dat het raadzaam zou kunnen zijn om een infectie te laten uitsluiten. Heb je last van aanvullende klachten of symptomen: temperatuursverhoging, koorts, zweetaanvallen, hoofdpijn, verminderde eetlust, keelpijn, et cetera?

  • Ikzelf ook al 5 maanden pijn in de beide liezen. Ook de linker oksel en linker elleboog doen zeer. Dus ik dacht aan een lymfe probleem. Echter de dokters kunnen niets vinden. Gisteren is bij mij een ernstige slaapapneu geconstateerd. Misschien houden die 2 verband met elkaar??? Of kan dat niet.

  • Is er al wat bekend ik heb namelijk hetzelfde ik heb bij een sportarts oefeningen gekregen gaat iets beter maar de klachten blijven

 19. Geachte Heer Paul, Heb in 2015 ongeval gehad, ik kreeg een prothese in de rug . Tussenwervel en wervel waren verbrijzeld: L4 L5. Ben vrij goed hersteld, enkel in het begin had ik pijnscheuten in de linkerlies bij het op de tenen staan om me groter te maken. Zodat je uzelf groter maakt om ergens bij te kunnen. Die pijnscheuten zijn fracties van seconden, maar heel intens. Nu krijg ik deze bij het stappen, steeds ik mijn linkerbeen naar achter zet om vervolgens naar voor te brengen, schieten die pijnscheuten in de lies. Zo beangstigend dat je gebukt gaat lopen, zodat het dan iets minder pijn doet. Weet dat dit verder komt uit de operatie langs mijn linkerzijde. Ben langs de buik geopereerd aan de rug. Maar hoe komt het dat je hiervan kan pijnen ondervinden in de lies? Andere oorzaken komen voor mij niet in aanmerking. Bedankt alvast voor uw komende antwoord. Groetjes, Patricia

  • De meest plausibele verklaring lijkt me een zenuwbeknelling of zenuwbedrukking die het indirecte gevolg is van de operatie. Bijvoorbeeld doordat littekenweefsel, opgehoopt vocht of een verdikte of verlegde pees tegen een zenuw aan drukt. Immers lopen talloze zenuwbundels, zenuwenbanen, zenuwvezels en zenuwcellen in de vorm van het ruggenmerg doorheen het wervelkanaal. Mocht er inderdaad sprake zijn van een beknelde of verdrukte zenuw, dan kan men deze soms lokaal ‘uitschakelen’ middels een injectie. Persoonlijk zou ik contact opnemen met de huisarts of het ziekenhuis waar je geopereerd bent. Een doorverwijzing naar een neuroloog zou op zijn plaats kunnen zijn. Heel veel sterkte toegewenst!

  • Met buigen erg pijnlijke steken of schten in linker lies,heeft dat iets met heup te maken?

 20. Hallo, ik heb een vraagje, ik heb 3 weken geleden pijn en steken gekregen zowel links midden als rechts bij mijn darmen, de huisarts heeft mij macrogol en elektrolyten gegeven de steken en pijn waren na 2 weken weg, alleen rechts tussen de onderbuik en lies is het af en toe nog pijnlijk met steken, de arts van de spoedeisende hulp vertelde mij dat het niks ernstigs zou zijn, en dan ik voor mezelf moest vragen aan mijn huisarts voor bloed te prikken en een echo om mezelf gerust te stellen, zou iemand kunnen weten wat het zou kunnen zijn? Groetjes Sacha (man)

 21. Rose-Anne Houtteman Reageer

  Ik heb wat uitleg over liesklachten gelezen dank u ik denk dat het adductoren zijn of van mijn rug.

 22. Joyce van Haasterecht Reageer

  Vreselijke liespijn bij het liggen alleen. Kan niet op mijn rechterzijde liggen, dan doet mijn lies vreselijk zeer. Foto’s laten maken, alles goed. Wat kan hiervan de oorzaak zijn?

  • Hier hetzelfde, enkel als ik lig pijn in lies rechterzijde. Het is een hevige diepe pijn. Ook foto’s genomen en alles normaal. Bij jou intussen iets gevonden wat de liesklachten zou kunnen veroorzaken?

  • Wellicht een beknelde / afgeknelde lieszenuw? Zijn jullie met jullie (chronische) liesklachten reeds bij de huisarts geweest?

  • Hallo. Ik ben een 57 jarige man en heb een 3-tal weken zeer erge liespijn links voornamelijk s morgens bij het opstaan (ik kan mijn bed amper uit) kan dan zelfs mijn kousen enz niet aandoen, naarmate de dag vordert gaat deze pijn weg. In de voorgeschiedenis heb ik een vergrote prostaat en links ook geopereerd aan liesbreuk. Echo is nu genomen en niets te vinden. Ontstekingsremmers en pijnstillers brengen geen solaas.

 23. Na 5 jaar een ACNES behandeling en bijna alles inclusief podoloog krijg ik steeds meer het idee dat mijn liesklachten na liesbreuk operatie, wordt veroorzaakt door mijn iliopsoas. Ik hoop dit jaar de juiste behandeling ervoor te vinden.

  • Beste Kevin, In bovenstaand artikel over liespijn en in de honderden eerdere reacties vind je héél veel informatie over een zenuwbeknelling in de liesstreek. Hopelijk heb je er iets aan! Sterkte & groeten, Paul P.S. Een (potentiële) lieszenuwbeknelling of -zenuwbeschadiging doet zich overigens vaak voor na een liesbreukoperatie.

  • Ik heb hetzelfde als jij denk ik. ACNES operaties hebben niets opgeleverd. De pijn komt bij de lieszenuwen vandaan. Weet jij al waar je hiervoor terecht kunt, heb je al een behandeling gevonden?

 24. Pijn in mijn lies. Fysio helpt niet. Liespijn wordt alleen maar erger. Kan niet zitten door de pijn. Bij liggen heb ik het minste pijn. Lopen gaat redelijk. Zijn al foto’s gemaakt. Is niks uitgekomen. Reina

  • Wanneer is die pijn begonnen? Ben je geopereerd? Heb jij nog andere klachten in je buik of in je rug of in je bovenbeen?

  • Hebt u ondertussen al een oplossing gevonden voor uw liespijn ? Ik heb net als u dezelfde klachten . Heb nu de derde gelinfiltratie gehad . Lig nu thuis plat . Na een week terug opstarten met kine . Hopelijk hebt u meer raad ondertussen ?

 25. Sinds vanochtend heb ik erg pijnlijke steken op de grens van mijn lies / onderbuik. Ik voel het vooral in de lies zelf. Bij rechtop staan word de pijn ondragelijk. Heb uit nood een morfine pil moeten nemen in de middag omdat het niet meer te houden was. Ik slik sinds zondag flucloxacilline en heb sinds dinsdag diarree. Huisarts zei geen probleem, doorgaan met de kuur. Heb je enig idee wat dit is en of het in verband met elkaar kan staan? Bel sowieso de huisarts als het morgen nog niet over is.

  • Als je huisarts je flucloxacilline heeft voorgeschreven, dan gaat hij/zij waarschijnlijk uit van een buikgriep / voedselvergiftiging door een pathogene bacterie die je hebt binnengekregen via je voeding. De extreem heftige pijn die je beschrijft (tussen lies en onderbuik) vind ik daar echter niet echt bij passen. Heb je ook te kampen met koorts, overgeven of andere klachten? Sowieso vind ik het vreemd dat je arts ondraaglijke pijn “geen probleem” vindt. Persoonlijk zou ik opnieuw aankloppen bij de huisarts of desnoods een second opinion aanvragen bij een andere huisarts.

  • Antibiotica is i.v.m. borstontsteking. De huisarts vond de diarree geen probleem die ik daarvan kreeg. En toen kwam die pijn… In de avond trok het van mijn lies naar mijn onderbuik in het midden. Zou dit een niersteentje kunnen zijn geweest? Pijn was de volgende ochtend over.

  • Ja, dat zou in theorie kunnen, maar het is helaas onmogelijk om daaromtrent uitsluitsel te bieden. ????

 26. Hoi, Ik heb ergens stekende pijn die begint in mijn onderbuik en dan omlaag gaat maar mijn lies. Ik heb het vooral als ik ga lopen. Weet iemand wat het is of hoe het kan opgelost worden reageer hier dan alsjeblieft op het doet zo veel pijn en ik loop er anders dagen mee. Groetjes, Pandabeertje (nepnaam)

 27. Liespijn, onderrug, pijn in mijn hoofd, pijn in mijn buik en trekt achter naar boven tot aan mijn nieren: virale infectie namelijk: (HR) HPV. Lekker dan niks aan te doen! Is al sinds mijn bevalling. Net lisexcisie gehad nu maar hopen dat het snel weg is! Had Pap 3a trouwens.

 28. Ik heb onderzoeken gehad voor mijn lies. Ik heb nieuwe heupprothese erin zitten. Bij de echo en MRI scan is er niets te zien. Ik heb 3 oorzaken opgeschreven voor mijn huisarts. Ooit moet ik toch van mijn liespijn afkomen. Het is net alsof er word gedacht dat je een hypochonder bent terwijl de pijn er echt is. Je word met het kluitje in de riet bestuurt.

 29. Ik zit op voetbal en heb tijdens de training last gekregen van mijn lies. Hoe later in de training hoe meer pijn het ging doen. Echter lijkt de pijn een beetje achter mijn lies te zitten. Weet iemand wat dit zou kunnen zijn en wat nodig is voor herstel?

 30. Ik heb al 3 jaar last van mijn beide liezen. Ik speel voetbal en heb heel veel last. Ik ben al naar de dokter geweest en mocht 3 weken niet spelen, dat heeft niet geholpen. Inmiddels heb ik ook precies een buik op mijn lies. Ik weet niet meer wat ik moet doen. Soms kan ik amper stappen van de pijn, of heb al zeer als ik een “windje” laat. Kan iemand mij helpen?

  • Een bobbel in de liesstreek KAN duiden op een liesbreuk. Welke diagnose heeft je arts precies gesteld? Dus waarom moest je volgens hem/haar 3 weken rust nemen?

  • Beste Paul. Toen ik naar de dokter ben gegaan moest ik rusten. Als de pijn bleef moest ik terug gaan, maar dat hebben we niet gedaan. Nu spreek ik al over 3 jaar. Ik ben vorig jaar terug gegaan en toen kreeg ik een zalf voorgeschreven of ik moest foto’s laten pakken. De zalf gebruik ik nu en dat heeft geholpen, maar die mag ik niet langer gebruiken dan een week. De zalf is Traumeel. Sorry voor mijn late antwoord, maar wist niet dat de mail bij spam stond. Groetjes, Hanne

 31. Ben vandaag onder de botscan geweest, nu tot 5 december wachten eer ik mijn uitslag krijg. Loop al weken met een stekende pijn in mijn linkerlies, ’s morgens geraak ik bijna niet uit bed en moet ik eerst wat stappen zetten, en dan gaat het iets beter, kan wel bijna niet meer staan, heb moeite om een eitje gebakken te krijgen, dat ff staan is er al teveel aan, ook stappen gaat niet meer zo goed, krijg zelfs stekende pijn als ik naar het toilet moet, pffffff hoop dat die veertien dagen die ik nog moet wachten op de uitslag snel voorbij zullen zijn, want zelf pijnstillers helpen niet, dus duimen maar en proberen het glas halfvol te zien, al is dat na weken van pijn ook niet meer zo gemakkelijk.

  • Wellicht kun je je (huis)arts vragen of je tot die tijd pijnstilling tot je mag nemen om je liespijn draaglijker te maken?

  • Ik neem aan dat je de uitslag al hebt gehad. Wat was er te zien op de botscan? Mijn vader ondergaat op het moment dezelfde helse liespijnen en wij vragen ons ook af wat dit is. Alvast bedankt.

 32. Vervolg Ingrid… Bij nader inzien zit op de plek van de eerdere pukkel nu een klein paarsig bultje…

 33. Wanneer ik mij ’s morgens sta op te maken in de badkamer sta ik wat dichter bij de wastafelspiegel waardoor ik met mijn lage onderbuik tegen de wastafel aan sta en daardoor druk op mijn buik ervaar. Als ik zo even sta, krijg ik scherpe steken in mijn linker lies. Ik dacht eerst dat het door een pukkel kwam die daar toen zat. De pukkel is inmiddels verdwenen maar de klacht zoals hierboven beschreven blijft bestaan… Wat kan dit betekenen?

  • Ik vind het moeilijk in te schatten wat je bedoelt met een ‘pukkel’ of ‘klein paarsig bultje’… Kun je de omvang / het formaat en de vorm ervan specifiek omschrijven? Wat je omschrijft, zou een liesbreuk kunnen zijn, maar dat is aan de hand van je verhaal heel moeilijk te bepalen… Mocht de pijn niets te maken hebben met de bult, dan zou er sprake kunnen zijn van bijvoorbeeld een probleem met eierstokken of eileiders…

 34. Ik kan deze nacht niet slapen door een hevige stekende pijn rond de liesstreek. Voor dat ik ging slapen was dit nog geen probleem en rond 4 uur wakker geworden met deze pijn. Heb gisteren gevoetbald. Wat is dit? Alvast bedankt!

  • Waarschijnlijk heb je bij het voetballen een spier verrekt, en heeft ook je lies daardoor een tik gehad. Je zult de eerste 6 weken niet kunnen voetballen. Je hebt 6 tot 8 weken nodig om te herstellen. Daarna voorzichtig gaan trainen. Niet forceren, anders komt het weer terug!

 35. Hallo, Ik vraag mij af of er iemand is met dezelfde klachten als ik. Ik krijg veel last in mijn lies zodra ik ga zitten, meestal binnen 10 minuten. Het begint met een wat branderig / krampachtig gevoel. Het straalt uit via de bovenkant van mijn bovenbeen als ik langer blijf zitten. Ik verlies dan ook kracht in mijn been. Ik ben al geopereerd aan een spatader. En het labrum in mijn heup is deels verwijderd omdat dit versleten was (door heupdysplasie). Helaas zijn mijn klachten nog niet minder geworden t.o.v. voor deze operaties. Is er iemand die vergelijkbare klachten heeft? Groeten, Cynthia

  • Ik heb precies hetzelfde al twee keer geopereerd maar weer dezelfde liesklachten weer alles voor niks liespijn soms niet te verdragen en ook zelfs n lam gevoel en stroom door been erbij.

 36. Ik heb een jaar geleden tijdens te intensief tennissen mijn lies beschadigd / verrekt? Sindsdien heb ik met tussenpozen behoorlijke pijn. Soms gaat het weer een paar weken goed en dan loop ik weer dagen kreupel. Het gekke is dat ik het meestal na mijn werk heb, na een rustperiode van zitten of zo. Ik ben al 32 jaar stratenmaker dus heb ook nooit rust gehad na die blessure. Het is nu meer dan een jaar, zijn er geen geneesmiddelen voor of zo? Kees

  • Dit klinkt als een adductorblessure en dientengevolge adductortendionopathie oftewel insertietendinopathie van de adductoren. Kortom: een overbelastingsletsel van de (insertie van de) adductorenpees in de lies, al dan niet met een peesontsteking / tendinitis tot gevolg. Een sportblessure ten aanzien van adductoren-overbelasting dient eigenlijk juist in de beginfase te worden behandeld middels fysiotherapeutische behandelingen zoals soft tissue massage (weke delen-massage), stretchen, dry needling, medical taping, gewrichtsmobilisatie, coldpacks / hotpacks, progressieve (kracht)oefeningen voor aanvullende balans, flexibiliteit en kernstabiliteit, pilates, schoeiseladvies, bewegingsadvies, houdingsadvies, et cetera. Slaat fysiotherapie niet aan, dan kunnen er röntgenfoto’s / echografieën, CT scans of MRI-scans worden overwogen. Ook een corticosteroïdeninjectie is soms het overwegen waard. En heeeeeel soms operatieve / chirurgische interventie.

 37. Goedenavond. Net gehoord van de orthopeed er niets aan te doen is aan m’n liesslijmbeurs ontsteking. Operatie doen ze niet in Nederland, moet het maar in het buitenland proberen of ze het daar doen een operatie van de lies slijmbeurs. En anders er mee leren leven, gebruik al bijna een jaar oxycodon van 10 milligram ’s nacht en 5 milligram ’s morgens + diazepam 5 of 10 milligram. Probeerde om te minderen, maar dat was geen optie. Wordt vaak wakker omdat ik niet op mijn linker of recht zij kan liggen. Lopen is ook een probleem en het huishouden doen ook. Wie oh wie heeft goede raad om ervan af te komen? Het is toch van te gekke dat je voor zoiets naar het buitenland wordt verwezen of dat je maar genoeg geld heeft hiervoor… Graag hoor ik reacties! Ben er klaar mee, ben pas 68 jaren, ben al 23 kilo afgevallen door de pijn en bijna geen eetlust. Kreeg bloedarmoede en vitamine D-gebrek. Slecht naar de wc en problemen met plassen door de medicijnen. Ben ten einde raad. HELP! M.v.g. Walborg

  • Beste Walborg, Aangezien je je reactie achterliet onder een artikel over eiwitshakes heb ik het hierheen verplaatst… Een ‘liesslijmbeurs’ bestaat in feite niet. De slijmbeurzen die pijn in de liesstreek kunnen veroorzaken zijn enkele van de heupslijmbeurzen. Er zijn verscheidene slijmbeurzen in het heupgewricht aanwezig, waaronder de iliopsoasslijmbeurs (‘iliopsoas bursa’), de gluteale middelste bilspierslijmbeurs (‘bursa gluteus medius’) en de ischiogluteale slijmbeurs (‘bursa ischioglutealis’). Meer informatie hieromtrent vind je in (de reacties onder) de volgende artikels:

   Een vitamine D-tekort en een ijzergebrek kunnen overigens ook verregaande klachten veroorzaken, onder andere ook ten aanzien van spieren en gewrichten. Hoe hoog was je vitamine D-bloedwaarde precies?

  • Charlotte huisman

   Ga maar naar Duitsland daar hebben ze nog fatsoen, hier na een heup operatie na twee dagen naar huis hulp of geen hulp zoek het maar uit. In Duitsland eerst een goed onderzoek worden direct fotos genomen direct daarna de uitslag, een week ziekenhuis en dan mag je nog twee weken revalideren hier in Nederland zoek het zelf maar uit…

  • Ik ben ook buitenland geopereerd aan de liesstreek maar zelfs na de tweede keer is de liespijn nu weer terug dus ook buitenland niks.

 38. Hoi, Ik heb sinds een paar maanden pijn in mijn rechter lies. Vooral bij het opstaan, dan moet ik eerst wat oefeningen doen met mijn been, dan pas kan ik opstaan. Als ik een stukje gelopen heb, krijg ik last van mijn onderrug en bovenbenen. Heb een lichte slijtage in mijn heup, maar dat kan niet zo veel pijn veroorzaken volgens de orthopeed. Daarbij heb ik ook nog fibromyalgie, dus weet niet meer wat ik kan doen tegen de liespijn…

  • Hi

   Ik heb tijdens het wandelen af en toe pijnscheuten in de li lies. De pijn gaat direct over maar op mijn wandeling krijg ik dit met tussenpozen. Dan heb ik er een tijdje geen last van en dan komt het plots terug. Nog mensen fie dit hebben of ervaren en wat kan ik eraan doen. Ik wandel dagelijk minimum 4 km en ik ben 65 maar ik heb dit al 3 jaar.

 39. Lieve mensen, Ik begrijp best dat jullie allemaal zoeken naar een stukje herkenning in jullie liesklachten. Ikzelf heb ze ook en ook gelezen. Maar er zijn zoveel verschillende oorzaken die deze liesklachten kunnen veroorzaken en bij iedereen kan het anders zijn. Blijf niet gissen maar ga ermee naar de arts en schakel specialistische hulp in en geef jezelf de rust en zekerheid van wat het is. BLIJF NIET MET LIESPROBLEMEN LOPEN…

  • Ben volkomen met u eens. Ik heb ook verschillende liespijnen en bilpijnen erg kan niet meer slapen. Telkens ik ga liggen. Radiologie, echo, pees en spierontsteking toch denk ik er is meer aan de hand… pijnscheuten. Onmenselijke pijnen. ga verder. met onderzoeken, tot ze me kunnen helpen.

 40. Hallo, Ik heb sinds een paar weken een krampachtig gevoel in mijn rechter lies. Dit trekt door naar mijn rechter bil en mijn knie. Het helpt even wanneer ik op mijn rug op bed ga liggen en mijn voetzolen tegen elkaar zet. Hierbij vallen mijn knieën dan naar buiten. Toch is het heel vervelend aangezien ik niet de hele dag thuis ben. Heeft u tips of adviezen?

  • Beste Mariska, Laat bij een fysiotherapeut eens je PSOAS spier nakijken. Die pijn naar je bil kan duiden op ongemak in het SI-gewricht. Als je PSOAS strak staat, kan deze dus dat gewricht scheeftrekken.

 41. Hey Paul. Bedankt voor je snelle reactie en ik zal zeker je advies opvolgen want het wordt er niet beter op en had ergens gelezen in de lezersreacties dat het verwisselen van ondergoed kon helpen omdat ik ook een boxershort drager ben, dus heb ik vandaag een strakke / normale onderbroek aangetrokken en het ging wel iets beter en had al gehoopt dat dat zou kunnen helpen maar had vandaag in de 2e leshelft toch weer veel last en het zakt wel als ik ga zitten of als ik wat loop maar vandaag dus niet en ben een fervent wandelaar en loop elke dag 20 km omdat ik vorig jaar tijdens het hardlopen een blessure opgelopen had met in 1 dag 15 km te rennen en 35 km te wandelen dus toen was het advies van de dokter 4 maanden rust en dan voorzichtig weer beginnen, nou dat heb ik geprobeerd maar de liespijn kwam na een week al terug van de vorige blessure dus natuurlijk luister ik naar mijn lichaam en ben onmiddellijk gestopt en dacht toen dat ik misschien het hardlopen kon verwisselen met wandelen op redelijk tempo, 6 tot 7 km/uur en mijn vrouw zegt als maar dat ik alles altijd teveel forceer dus tja misschien heeft ze wel gelijk dus nu heb ik dit, dus op naar het ziekenhuis en ik laat je zeker wat meer weten als er iets gevonden wordt. Nog even een vraagje kan ik wel gewoon nog blijven wandelen met dit of is het beter om helemaal te stoppen? Tijdens het wandelen weinig of geen last. Oké Paul wederom bedankt voor de tijd om mijn mail te lezen en de tijd die je hier spendeert om mensen van advies te voorzien, thanks and have a nice day yeah! Han. Liuzhou. China.

  • Beste Han, Ik ben GEEN arts, dus het is absoluut niet mijn bedoeling om medisch advies te geven. De beslissing om wel of niet te gaan wandelen met je liesklachten kan ik dan ook niet voor je nemen. Als ikzelf in jouw schoenen zou staan, zou ik in elk geval wel lekker blijven wandelen… :) Dat een strakke onderbroek verlichting brengt, ZOU kunnen duiden op een liesbreuk of gerelateerde liesblessure… Hopelijk vindt men gauw de exacte onderliggende oorzaak van de pijn in je lies / liesstreek en ben je er snel van verlost. Beterschap, groeten en sterkte, Paul

 42. Beste Paul, Ik heb eigenlijk een vraagje en misschien weet jij wat er aan de hand is, sinds kort heb ik bij lang staan, ongeveer 2 uur een branderig gevoel in mijn linker lies en t is best wel pijnlijk ook, ik ben nl leraar Engels in China dus dat is hier een staand beroep dus zitten is er niet bij met meer dan 40 kinderen per klas. Even verder over de pijn en branderigheid in mijn lies, als het dus op komt zetten dan is het net of er iets opzwelt van binnen een soort van zachte waterige bobbel en als ik daar op druk doet het best wel veel pijn en dat straalt door naar mijn schaamstreek en onderbuik, weet jij misschien wat het zou kunnen zijn? Ik moet nog wel even er bij vermelden dat ik in 1991 een zwaar auto-ongeluk gehad heb waarbij ik dus de helft van mijn lichaam verbrijzeld was, ik heb een jaar met een pin in mijn heup gelopen omdat mijn linkerheup en bovenbeen verbrijzeld was, later zijn ze er achter gekomen dat ik een L5 fractuur had aha excuus van het ziekenhuis was dat ik zoveel botbreuken had en dat ze hun best gedaan hadden om alles zo goed mogelijk te doen dus ik weet niet of het hier iets mee te maken kan hebben die L5 fractuur? En moet nu wel eerlijk zeggen dat deze nieuwe pijn zeer zeurderig en irritant pijnlijk is. Oké Paul dank om mijn mail te lezen en hoop een reactie van je te krijgen want omdat hier nu uit te gaan leggen in het ziekenhuis is ook nog al wat. Okay thanks again and have a nice day yeah!!! Han. Liuzhou city. China.

  • Wauw, wat een vreselijk verhaal! :( Natuurlijk zou het zo kunnen zijn dat zich sinds het auto-ongeluk zwellingen hebben ontwikkeld in de liesstreek, bijvoorbeeld door inkapseling van lichaamseigen of lichaamsvreemd materiaal, waardoor zich abcessen hebben gevormd. Dit is echter een volkomen hypothetische / speculatieve theorie… Zo kan er evengoed sprake zijn van een liesbreuk of andersoortige weefselbreuk in die regio… Eerlijk gezegd denk ik dat er met name medisch onderzoek nodig is om uitsluitsel te krijgen omtrent je liespijn / liesklachten: foto’s, scans en/of puncties. Al met al heel lastig om hier inhoudelijk iets zinnigs over te zeggen. :( Onwijs veel sterkte toegewenst! P.S. Waarschijnlijk is dit de eerste keer dat Gezondr bericht vanuit China ontvangt, dank daarvoor. :P

 43. Hallo ik heb sinds december vaak in mijn rechter lies een brandgevoel. Dit duur soms maar 40 seconden. Eerst was het twee keer kort achterelkaar. Ik dacht dat mijn aansteker brandde in mijn broekzak maar mijn zakken waren leeg. Ik heb dat gevoel nu met regelmaat. Is er iemand die dit herkent? Of weet wat het kan zijn?

  • Hallo Daisy, ik ervaar ditzelfde gevoel maar dan in mijn linker lies. Ik ben er al mee naar een arts geweest maar die kon er niks zinnigs over zeggen. Heb jij misschien inmiddels uitgevonden wat de oorzaak kan zijn? Ze kunnen wel zeggen dat het niks is maar waarom dan dat warme gevoel !

  • ik heb dit dus ook het brand dan eventjes en is dan weer weg. Maar ik heb ook pijn in mijn knie wat doortrekt naar mijn onderbeen. Het lijkt op kramp maar duurt nu al weken. diclofenac gekregen, fysio gehad, nieuwe zooltjes maar het gaat niet over. Weet je ondertussen waar het branden van de leis vandaan komt?

 44. Lieke Ronda ik heb dag en nacht pijn Reageer

  Ik heb dagen nacht pijn lies rug knieën nek en word maar altijd afgescheept met artrose maar geen veder onder Zoë k s morgens ga heel moeilijk en veel pijn dat gaat in de loop van de ochtend beter ben nog hans een bezegel bij sport zwem al is het met pijn wat kan ik hier wat verlossing in vinden

 45. Hallo, Ik heb al jaren last van mijn liezen. Beide liezen. Ik ervaar een soort zeurend kramp gevoel, dat uitstraalt naar mijn knieën. Het gevoel loopt van de binnenkant van mijn benen naar beneden. Het is een rot gevoel, wat een paar uren kan aanhouden. Ik ben 34 jaar en heb reeds drie zwangerschappen achter de rug. Na de eerste zwangerschap heeft een rugzenuw in de knel gezeten en heeft het 10 maanden geduurd voordat het gevoel in de huid van mijn linkerbeen terugkwam. Na de laatste twee bevallingen kon ik niet lopen van de pijn in mijn liezen. Het was verschrikkelijk pijnlijk. Na een week kon ik weer redelijk lopen, maar kon mijn liezen niet belasten. Ik ben bekend met darmproblemen en rugproblemen (vaak lage rugpijnen). Soms heb ik het gevoel dat mijn dikke darm de veroorzaker is. Echter, ik heb al verschillende onderzoeken gehad en deze wijzen niets uit. Het advies was ‘je moet ermee leren leven’. Ik heb hier moeite mee, omdat ik helemaal geen concreet advies of uitleg hebt gekregen. Herkent iemand bovenstaande klachten? Alvast bedankt.

 46. bij mij is eierstokkanker ontdekt, ondertussen geopereerd en ben nu aan mijn 5e chemokuur toe, sinds maanden heb ik last van mijn linker lies, na 10 – 15 minuten lopen komt de pijn op en heb nu ook al uitval, krijg mijn been niet meer omhoog, moet eerst rusten, n halfuur voordat de pijn wegtrekt, al driemaal echo gehad en twee scans, hebben alleen een zakje met vocht gevonden, ben ook bij de fysio voor mijn oedeembeen, ook door de operatie na weghalen van lymfeklieren

 47. Beste Paul, Bedankt voor de reactie op de liesbreuk. Mijn ongerustheid is weggenomen en dankzij Wikipedia wat wijzer.

 48. Soms heb ik een bobbel in mijn liesstreek. Ik masseer die plek dan met zachtheid en dan is het weer voor een week of wat verdwenen. De pijn is te verdragen, maar wat is het volgende wat ik moet verdragen. Ik ben 70 jaar en een man. Ik zie op tegen doktersonderzoek en denk dat ik de rest (?) ook wel aankan / accepteren. Het oordeel van een arts houd nooit rekening met datgene wat ik zelf ervaar en voel in mijn lichaam. Ik ben geen arts, maar ken mijn lichaam beter.

  • Beste Theo, Een komende en gaande bobbel in de liesstreek zou kunnen duiden op een liesbreuk; zeker als je de bult kan ’terugduwen’. Sterkte & groeten, Paul

 49. Hallo. Al een aantal jaar last van n klacht waar pok de huisarts geen raad mee weet. Hij zegt het is geen slijtage. Ik heb een tijd gedacht dat het door drukte en/of stress kwam. Maar van dat idee ben ik ook afgestapt. Klacht… Ik zak met grote regelmaat door m’n been heen. Een hevige pijnscheut in mijn lies, de ene keer links (momenteel) en n andere x rechts. Bij zon pijnschuit klapt ik als het ware ff in elkaar. Doodeng als ik bv de trap op loop. Ik zit nu al 2 dagen op de bank om zoveel mogelijk ff rust te nemen. Maar eigenlijk maakt het niets uit. Ik sta op, zet 5 stappen en bam klap, au, daar ga ik weer. Doet best zeer. Heeft iemand dit ook of heeft gehad?

  • Ik heb precies dezelfde klachten, na een tijdje zitten krijg ik bij opstaan na een paar passen kramp in de lies en soms kan ik niet rechtop blijven staan. Na een poosje is het weer weg en kan ik doorlopen. Scan en echo brachten geen oplossing.

  • Hallo, Heb al 10 jaar precies dezelfde liesklacht. Ook de huisarts weet niet wat er aan de hand is. Het is geen slijtage. Heb ook foto’s laten maken. De liespijn komt vooral voor bij overbelasting op wat voor manier dan ook. Heb al verschillende therapieën geprobeerd maar tot nu toe heeft niks geholpen. Zal binnenkort nog een manueel therapeut proberen om de pijn in m’n lies te laten behandelen. Ben soms ten einde raad. En dan krijg je ook nog van die leuke adviezen dat je meer moet bewegen.

  • Hai Lydia, ik herken jouw verhaal over liesproblemen zo! Is er inmiddels wat uit gekomen? Of heb je deze liesklachten nog steeds?

  • Hoi, ik heb ook al enige tijd last bij het lopen, krijg dan een pijnscheut in rechter lies en zak dan door mijn been. Het zit ook niet echt aan de zijkant maar meer in het midden van mijn bovenbeen in de liesstreek. Het is heel lastig want je voelt het niet aankomen, is opeens een scheut en lopen lukt dan even niet meer… Ben nog niet naar arts geweest hiermee.

 50. ik heb al een 1 jaar last van mijn lijs ben fysio geweest dokter alles maar ze zeggen altijd ligt aan de groei maar nu ben ik naar anderen dokter geweest in Zwolle en die zij dat ik 16 scheurtjes alleen al heb in me linker lies en dat hij ervoor gaat zorgen dat het weg gaat dus mensen luister niet naar je dokter probeer een keer een anderen uit miss komt er iets uit.

 51. Word wakker met helse pijn in mijn lies, ben strompelend naar de badkamer gegaan, dit nooit gehad, moet ik nu de dokter laten komen? Of is het zo over?

  • Zonder de onderliggende oorzaak van je liespijn te kennen, is het helaas onmogelijk te voorspellen of je liesklachten van eenmalige, voorbijgaande of terugkerende aard zijn. :( Het lijkt me dan ook niet onverdienstelijk of onverstandig om toch even de huisarts te informeren. Sterkte!

  • Ik had precies hetzelfde, en ik kan bijna niet lopen, Wat is verstandig om te doen?

 52. Ik heb sinds een jaar last van me lies. Het is iedere keer ongeveer 2 a 3 weken lang. De pijn begint steeds met steken in me bil en in de 2e week komt het aan beide kanten van me bil, vervolgens krijg ik de pijn in een van de kanten van me lies en kan ik bijna niet meer lopen. Iemand een idee wat het kan zijn!?

 53. Margareth van Velden Reageer

  pijn in de lies met veelal uitstraling naar de bilstreek, het bovenbeen en de knie elke avond heb ik dat met omdraaien in bed ik heb paracetamol 1000mg voor slapen maar daarmee ga t niet over ermee meer voor te slapen val niet mee hoor het is net een achtbaan ben er niet blij mee dat ik dat gekregen hebt acceptatie poeh heel zwaar voor mij gr. margareth

  • Hoi misschien kun je eens kijken bij beklemde zenuw in de lies op de website van het Maxima Medisch Centrum of Solvimax.

  • Hallo ik heb precies het zelfde , er wordt gezegd dat het van het SI gewricht het komt , heb ook fibromyalgie , dus zeg het maar . Doe wel vaak een dun kussentje tussen de bovenbenen , helpt wel .

 54. Hallo allemaal, Ik loop nu 2 en een half jaar, met het probleem dat ik niet in slaap kan vallen door, het eerste jaar: zeurend tintelend gevoel in de rechter knieholte, en daarna tot in me lies. Ik val er niet door in slaap, Verschillende dingen geprobeerd: houdingsspecialist, neurologen, Dry Needling, alles werkt niet. Heb wel vaak schimmelinfecties, hopelijk heeft het hier niks mee te maken… Door veel me rug te trainen, zakt de pijn lichtelijk, de liespijn komt ook enkel voor wanneer ik zit of lig. Restless Legs waren het ook niet, maar daarmee kan ik het het beste vergelijken. Heeft iemand tips? Of weet iemand wat het kan zijn? Zo ver ik nu zelf weet is het pijn die uitstraalt naar mijn lies door toedoen van spieren in me rug.

 55. Beste, Sinds deze zomer ontdek ik als ik ga wandelen in de Ardennen of Luxemburg (met klimmen en dalen) dat ik na een tijdje (ongeveer een uur) pijn voel in de liesstreek. Aangezien ik vroeger langere tijd ontsteking had op deze plaats en dit werd opgelost met steunzolen o.w.v. een kort en lang been vraag ik me af of ik hiermee naar de dokter moet. Bij rust is dit weer opgelost. Bij sporten, fietsen of skiën heb ik hier geen last van? Helaas wel last van beginnende artrose o.w.v. leeftijd. Groeten, Tina

 56. Hallo, Sinds enige tijd heb ik behoorlijk last van mijn rechter lies. Maar ik kan er geen peil op trekken wanneer het begint. Afgelopen jaar heb ik veel gesport, dus eerst dacht ik aan overbelasting…maar de rest van mijn lichaam is niet overbelast. Ik fitness, doe alles afwisselend, bij krachttraining, groepslessen en zo heb ik geen last, alleen als ik loop. Soms gaat het een tijdje goed, en zo heb ik van het ene moment op het andere erg pijn, dan zak ik bijna door m’n been heen. Dan kan ik m’n ene been bijna niet meer voor het andere krijgen. En soms is het ineens weer weg als ik even gerust heb… Het is geleidelijk gekomen, maar de laatste tijd is het elke keer als ik loop. Heel irritant. De pijn zit in mijn lies, vrij diep vanaf het midden tot schaamstreek. Het straalt als het pijn doet tot m’n knie uit, deze voelt dan wel eens warm van binnen aan. Ook iets in mijn bil gat nu zeer doen als ik last heb en soms kan ik echt misselijk worden van de pijn, dat je er wanhopig van word. Als ik dan heeeeeel langzaam ga lopen kan het nog. Wat zou dit kunnen zijn? Want ik zit nu op het punt dat ik het niet meer negeren kan…sporten doe ik wat minder nu sinds een paar weken, maar het is alleen tijdens lopen/wandelen. Hardlopen doe ik niet! Wat zou ik nog kunnen doen voor de vakantie? We wilden de bergen in. :( Vr. groet Annemiek

  • Beste Annemiek, Ook ik heb al een jaar of 3 dezelfde klachten zoals jij beschrijft. In eerste instantie weet ik deze klachten aan mijn overgewicht maar sinds een half jaar heb ik mijn gewicht weer onder controle, en net als jij doe ik aan cardio en krachttraining maar niets heeft een positieve invloed op de klachten. Ik heb 1x per week fysiotherapie waardoor mijn rug inmiddels soepeler is geworden maar ook daarmee nemen de klachten in de lies niet af. De fysiotherapeut geeft aan het vreemd te vinden dat de klachten komen en gaan ( helaas nooit helemaal) en dat er geen peil op te trekken is waar dit mee te maken heeft. Mijn huisarts ziet de ernst er helaas niet van in en heeft meer aandacht voor mijn overgewicht gehad. Inmiddels overweeg ik zelfs een ‘wandelstok’ aan te schaffen omdat ik soms ineens uit het niets nauwelijks nog een stap kan verzetten. Maar deze stap zou ik toch liever voorkomen. Omdat ik jouw verhaaltje zo herkenbaar vindt vraag ik me af of jij inmiddels al wat wijzer geworden bent en of de klachten afgenomen zijn? Of mocht iemand anders advies hebben, heel graag! Ben er inmiddels een beetje moedeloos van.
   Alvast bedankt voor eventuele tips / reacties. Yvonne

  • Beste Annemiek en Yvonne, Ik heb tijdens een lange wandeling ook plotseling pijn in mijn liezen gekregen. Rechts heviger dan links, ik ging van alles proberen, drukken op mijn lies dat hielp niet, maar toen ik mijn knie richting mijn neus optilde werd de pijn minder en kon ik t weer ongeveer 500 meter aan. Dit heb ik gisteren pas ervaren dus ik weet niet of ik bij n volgende wandeling weer pijn krijg, maar… het de knie optillen, zo hoog mogelijk, heeft mij gisteren geholpen om mijn wandeling af te maken. Maar ik ben ook van plan om naar de fysio te gaan om te kijken wat zij hiervan vinden, want ik hoop dit bij n volgende wandeling niet meer mee te maken.

 57. bezorgde moeder Reageer

  Het gaat om mijn zoontje. Hij is 9 jaar oud en voetbalt al ruim 2 jaar. Zo nu en dan geeft hij een pijn aan in de linker lies maar daar heb ik nooit veel aandacht aan gegeven. Misschien verdraaid of weet ik veel, vervolgens noemde hij nergens over. Begin juni na een wedstrijd gaf hij weer pijn aan. Na 6 dagen werd hij wakker zonder nog te kunnen staan op zijn linker been. Geeft pijn aan in de lies bij de aanhechting van de adductoren. De huisarts dacht aan vocht in de heup. Na 2 dagen belde ze om te vragen hoe het ging, nou het ging totaal niet! Toen een foto laten maken in kikkerstand. Daarop niets te zien. Na nog eens 2 dagen was de pijn in de lies weg, zo plotseling als de liespijn gekomen was. Nu 4 dagen geleden kwam de pijn weer plotseling op en gingen we weer naar de huisarts. Deze heeft ons verwezen naar de kinderarts. Dezelfde dag nog een bloedonderzoek en echo en daarop valt niets te zien. Nu geven ze het af op de aanhechting van de adductoren. Mijn vraag is of deze pijn plotseling zo hevig komt opzetten, ervoor zorgt dat hij niet kan staan op zijn been, het been sowieso niet tot nauwelijks kan bewegen en zelfs de minste aanraking al zorgt voor pijnscheuten. Ben echt bezorgd voor mijn kleine vent!

  • Adductiegerelateerde liespijn komt extreem veelvuldig voor. Vooral de ‘musculus adductor longus’ en de ‘musculus gracilis’ zijn vaak aangedaan bij een liesblessure… Maar ook de musculus obturatorius externus’, ‘musculus pectineus’, ‘musculus adductor brevis’ en ‘musculus adductor magnus’ kunnen een rol spelen. Of er daadwerkelijk sprake is van een adductorenblessure door adductorenoverbelasting, is moeilijk op afstand te bepalen. Of dit het geval kan zijn, is bovendien afhankelijk van de hypothetische situatie… wat er precies aan de hand is met de aanhechtingen van de heupadductoren… welke exacte adductor de klos is… en van de aard en ernst van de liesblessure (ontsteking, verrekking, kneuzing, inscheuring, afscheuring, et cetera). Helaas is het onmogelijk om hieromtrent een doorslaggevende uitspraak te doen. Als de liespijn wordt geprovoceerd door met een vinger op de adductor of op de pezige aanhechting van de betreffende adductor te drukken, is de kans op adductorschade tamelijk groot. Vaak straalt zulke liespijn ook uit naar de binnenkant van het bovenbeen, de onderbuik en/of de genitaliën. Ook verergert de liespijn doorgaans als het been naar binnen wordt bewogen… Tot slot kan de spier nabij de liesstreek hard aanvoelen door verhoogde spierspanning. Helaas kan ik niet meer vertellen over dit soort pijn in de lies dan een kinderarts. Wellicht kun je een second opinion aanvragen bij een liesspecialist: een sportarts die zich specialiseert in liesblessures? Wat is eigenlijk het advies van de kinderarts? Zijn er medicijnen of therapieën voorgeschreven? Staat er vervolgonderzoek op de planning? Of een bepaald soort behandeling?

 58. Ik loop ondertussen al ruim 8 jaar met klachten in de rechterlies en heup. Ook heb ik klachten die lijken op hielspoor. Foto’s laten maken, maar daar kwam geen hielspoor uit. Voor de heup en lies ben ik al bij de fysio geweest, bij de chiropractor, het rughuis, Bowen Therapie en heb 3 maanden terug foto’s laten maken omdat de huisarts dacht dat ik heupslijtage had. Nergens komt wat uit. Ik ben echt ten einde raad. De liespijn moet toch ergens vandaan komen? Hele felle pijnen in de lies. Als ik een iets te snelle beweging maak of als ik een kwartiertje aan het slenteren ben. Ik kan niks meer zonder hevige pijnen in lies en heup… Wie kan me helpen?

  • Beste Eefje, Ikzelf heb ook al 6 maanden pijn in de lies, en vooral tijdens het stappen. De huisdokter gaf me pijnstillers, ik ging naar de osteopaat omdat de liespijn blijkbaar bij mij van de rug komt. Daarna ben ik op mijn eentje naar een fysiotherapeut gestapt, en die heeft me gezegd dat ik steunzolen moest dragen. Ergens vond ik dat heel raar. De CT scan wees uit dat de zenuwen in mijn rug, de pijn in mijn lies veroorzaakte. Ik heb nu nog maar 3 dagen mijn steunzolen, en mijn pijn is reeds minder. Ik raad je zeker aan van een scan te laten maken, en naar een goede fysiotherapeut te stappen, die gaat je zeker goed helpen bij je liespijn! Met vriendelijke groetjes, Iréne N.b. Steunzolen die voorgeschreven zijn, trek je wel geld terug van je ziekteverzekering! :-)

  • Hoi Eefje, Helaas heb ik ook al meer dan twee jaar pijn in mijn lies bij en na lopen. Sporten heb ik aangepast naar fitness i.p.v. steps en aerobics en hardlopen, maar het helpt niet. Ben jij intussen wat wijzer? Grt. Sigrid

  • janneke geertsema

   ik herken dit , en heb fibromyalgie… verdiep je eens in de symptomen, misschien heb jij het ook wel

 59. Ik heb pijn in mijn lies sinds zware val op heup (1 week geleden en heup was zwaar gekneusd). De dokters (op spoed) zijden dat ik 1 week last ging hebben van mijn heup maar zijden niets over men lies. Er zijn röntgenfoto’s genomen en behalen mijn gekneusde heup was daar niets op te zien.

 60. Hoi, Sinds gister heb ik pijn aan de voorkant van m’n heup, net onder het rondje van m’n onderbroek. Het is volgens mij begonnen toen ik met de training verkeerd stapte. Eigenlijk doen alle bewegingen zeer, denk aan heup buigen en strekken, maar ook wanneer ik liggend of staand mijn knie naar buiten draai. Ook lijkt het daarbij alsof er van alles knakt. Graag zou ik willen weten wat dit is en wat ik er mee moet doen. Kunnen jullie mij misschien helpen? Alvast bedankt, Groetjes, Ikke05

 61. Hoi, Ik heb sinds gister last van mijn heup. De pijnlijke plek zit net onder het randje van m’n onderbroek aan de voorkant van m’n heup. Als ik op m’n buik lig en ik breng m’n rechterknie naar buiten doet de heup zeer zeer, met lopen (stap zetten met links, ik denk bij heup strekken dus), maar ook met m’n heup buigen (knie omhoog brengen) en wanneer ik erop druk doet het veel zeer. Ik heb verder geen uitstraling. Ik zou graag willen weten wat deze heuppijn is en wat ik er mee moet doen? Het gebeurde gister tijdens de training, volgens mij maakte ik een verkeerde beweging… Kan iemand mij helpen?

 62. Coen Maertzdorf Reageer

  Hallo, sinds december heb ik last van mijn lies. Ik beoefen voetbal op topklasse niveau. Tijdens een wedstrijd schoot het in mijn lies. Daarna 2 weken niks gedaan en weer gaan voetballen. Uiteindelijk bleef ik klachten houden. Uit een scan bleek dat het geen liesscheurtje was en er was verder niks op te zien. Toch bleef ik liesklachten houden en uiteindelijk overal geweest. Acupunctuur, continu behandelen hielp allemaal niet. Uiteindelijk ben ik ook bij een liesdokter / liesspecialist in Almelo geweest, genaamd Jan Kleinpenning (specialist in liesblessures en hamstringblessures). Hierna namen de klachten deels af. Ik kan weer voetballen, maar ben nog niet helemaal van mijn klachten af. Het voelt alsof die laatste 10 procent niet weggaat. Vooral bij lange afstanden sprinten op 100 procent voel ik dat de klachten nog niet voorbij zijn. Wanneer zullen de liesklachten helemaal voorbij zijn? En wat is verstandig om nu in de zomerstop te doen? Gr. Coen

  • Hallo Coen, Ik heb exact hetzelfde, ik speel ook op hoog niveau voetbal. Ik had sinds januari liesproblemen. Daarna in april naar Almelo geweest. De pijn leek inderdaad bijna helemaal weg te zijn. İn de zomer begon ik weer met (rustig, opbouwend) sporten, maar na een tijdje keerde de sluimerende irritatie/pijn in de lies weer terug. Het was wel minder erg dan eerst maar zeker zoals je zegt die 10%. Het schiet erin tijdens zware krachttraining, sprinten, hoog springen en tijdens lange fietstochten. İk weet echt niet wat ik moet doen. Ik neem nu alweer 3 weken rust omdat ik mijn lies helemaal zat was en het zo echt niet verder kon. Hoe gaat het nu met jou en hoe gaat het verder met je lies?

 63. Het laatste halfjaar wandel ik ongeveer wekelijks, meestal zo’n 15 tot 20 km. Ik heb toenemende last van pijn in mijn linkerlies. Eerst na het wandelen, tegenwoordig ook al tijdens. Ik ben 65 jaar en te zwaar. Bij googelen kwam ik op een versleten heup, maar afgezien van de liespijn heb ik totaal geen last van mijn heup.Mijn vragen zijn: kan ik beter stoppen met wandelen? En wat kan ik het beste doen tegen de pijn? Dank bij voorbaat.

  • Fietsen of zwemmen? Ik heb ook zo veel pijn in me lies, rug en knieën, de 16 ga ik voor het eerst naar de dokter voor die klacht kijken wat ik daar aan kan doen, ik weet wel dat ik geen pielen ga slikken, fietsen of zwemmen, lijkt mij het beste. :)

 64. Vorig jaar ongeluk gehad, 8 gebroken ribben, de rest gekneusd en een klaplong. Revalidatie ging moeizaam. Lange tijd maar 10 minuten kunnen lopen of staan en dan giga last van mijn rug. Momenteel kan ik na ruim 1 jaar 20 minuten lopen en dan word ik zo stijf in mijn onderrug dat ik mijn benen bijna niet meer kan bewegen. Kan ook niet buigen om bijvoorbeeld mijn schoenen aan of uit te trekken. Laatste 2 weken lijkt dit allemaal weer iets beter te gaan, maar heb ik na 10 passen lopen een giga steek in mijn lies, alsof er iets bekneld zit. Dan loop ik 3 passen wat moeilijk en dan na circa 10 passen weer een giga steek. Voordat het erger werd met mijn onderrug had ik dit ook. Het lijkt wel het een of het ander. Foto’s geven slijtage aan. Volgens arts moet ik er maar mee leren leven. Iemand enig idee wat ik hier nog aan kan doen?

  • Beste Li, Deze liesklachten zijn onderdeel van een complexe medische situatie die mijn ondeskundige verstand ver te boven gaat. Een second opinion aanvragen bij een liesspecialist lijkt me de aangewezen vervolgstap. Onwijs veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

 65. O ja en de pijn in lies / rug lijkt erger te zijn aan het begin of net voor mijn menstruatie…

 66. Dag, ik heb al enkele maanden last van pijn in mijn linker lies. Ik heb ook pijn in mijn onderrug aan de linker kant, met name bij vooroverbuigen. De pijn in de lies herken ik wel van eerder, kreeg deze ook toen ik een tijdje oefeningen moest doen voor mijn knie. Later ooit eens toen ik een spier verrekt / gescheurd had in mijn bovenbeen bij een afzet tot rennen. Maar de klachten namen eigenlijk altijd wel weer af. Nu komt de liespijn de laatste maanden weer opzetten en is vrijwel continue zeurend aanwezig. Door erop te drukken kan ik de pijn opwekken. Met goed bewegen worden de pijnklachten minder, zo ook bij mij rug. Echter bij mijn lies heb ik soms wel een uur sporten nodig om de klachten af te laten nemen. De liesklachten worden niet echt duidelijk erger bij bepaalde bewegingen, is vooral zeurend aanwezig. De liespijn is ook niet super hevig, maar begint vervelend / irritant te worden. Begin me er een beetje zorgen over te maken…

 67. Zeer interessant, ik ben ook al naar de dokter geweest met als antwoord “ik weet het niet”. Bij mij is het enkel in mijn linker lies. Ik heb nogal wat klachten die al jaren meeslepen en niemand schijnt goed te weten wat: GERD (reflux), rug-en-borstkas-klachten (volgens de fysio ontsteekt het weefsel tussen mijn spieren in mijn borstkas doordat ik een naar binnen groeiende borstkas structuur heb)… Heb jarenlang last gehad van schimmelinfectie, maar ben daar nu al een jaar van verlost. Ik heb wel twee keer een blaasontsteking gehad, de laatste in augustus 2015 (enkel na het vrijen en daarna niet onmiddellijk te plassen). De pijn trekt soms naar mijn linkerbovenbeen vanuit mijn lies. Ik heb nooit pijn tijdens het plassen. Maar hartpijn heb ik dus wel, men heeft me gezegd dit kan dus door die ontstekingen van mijn borstkas komen ofwel door de refulx maar men schijnt het uiteindelijk niet echt te weten. (Heb nog nooit een deftige diagnose gehad als ik naar de dokter ga, zelfs als ik erom vraag…). Please help! :)

 68. Hi, mijn zoon is 5 jaar oud en de afgelopen paar dagen klaagt hij over erge pijn in de benen, zo erg dat hij niet kan lopen. Iedereen zegt dat het groeipijn is, maar de pijn bevindt zich uitsluitend in het bovenste deel van zijn linker dijbeen. Kan dit groeipijn zijn of misschien toch iets ernstigers?

  • Beste Nadia, Met het oog op eenheid ben ik zo vrij geweest om je Engelstalige berichtje naar het Nederlands te vertalen. Of je zoontje groeipijn heeft, is moeilijk te zeggen. Pijn in het dijbeen / bovenbeen bij jonge kinderen kan logischerwijs allerlei mogelijke oorzaken hebben, waarvan groeipijn er slechts één is. Een ‘vluchtige’ heupontsteking (coxitis fugax) bijvoorbeeld, zou evengoed kunnen, evenals epifysiolyse (epiphysiolysis capitis femoris c.q. een afglijdende heupkom) of de ziekte van Perthes (botafbraak van het dijbeenbot door belemmerde bloedvoorziening naar de heupkop). Overigens ervaren jonge kinderen heupklachten vaak in het bovenbeen of in de knie, terwijl heupaandoeningen bij pubers en volwassenen zich juist veeleer in de liesstreek manifesteren. Pijn van het bovenbeen / dijbeen bij een 5-jarige zou (naast een liesprobleem) dus evengoed op een heupprobleem kunnen duiden. (bron + bron) Ik neem aan dat de pijn niet echt vanuit het centrum van het heupgewricht afkomstig is? Doet je zoontje toevallig aan sport? Ga in ieder geval bijtijds even langs de huisarts! Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

 69. Hallo, Ik ben al naar de huisarts geweest maar die heeft me naar thuisgestuurd met het antwoord: ik weet het niet. Nou heb ik al een aantal keren geprobeerd om op internet de oplossing te vinden maar tevergeefs. Ik loop nu denk ik al 2,5 jaar rond met pijn in beide liezen. De momenten dat ik er last van heb (mijn excuses) is bij bijna elk standje tijdens de gemeenschap en wanneer ik ergens in tegenkracht moet geven (gehurkt zitten doet dus ook al zeer). Ik dacht dat misschien mijn liezen (omdat ik tot 3 jaar geleden m’n hele leven gehockeyd heb) misschien onderbelast zijn? Ik heb in die 3 jaar ook veel stilgezeten omdat ik thuis werk. Nou ben ik afgelopen september weer begonnen met hockeyen, maar daarmee wordt de liespijn niet minder. Dus ik ben vorige week naar de sportschool gegaan en heb een oefening gedaan waarbij je op een apparaat met gewicht je benen sluit. Dit heb ik heel even en met het lichtste gewicht gedaan. Ik kon een week niks en nu 2 weken later heb ik er nog steeds last van (meer dan normaal). Het voelt aan als een soort van spierpijn maar dat is het niet, een trekkende pijn die er constant zit die wanneer je het rekt echt zeer doet dat ik meteen moet stoppen met rekken. Ik weet alleen niet wat ik hier nog aan kan doen. De dokter kan mij dus niet vertellen wat het is en wat ik hier aan zou kunnen doen. Misschien ook handig ter informatie om te weten dat mijn dokter ook niks wist uit te leggen over mijn andere klachten: dat als ik veel loop (dus op 1 dag de stad in ga en rond loop en die avond ook ga stappen), dat ik last heb van mijn heupgewrichten, alsof die dan overbelast zijn. Ik loop dan een dag later moeilijk. Ze kon me ook niet vertellen waarom ik een keer in de zoveel tijd ineens een aantal maanden last heb van een bepaald gewricht (knie, onderkant voet, pols, elleboog en schouder). Op het moment nu al 1,5 maand van mijn pols die ik niet kan buigen zonder pijn om op kan leunen (als het ene voorbij is begint het andere al vrij snel). Ik weet deze laatste dingen hebben niks met liezen te maken maar misschien heeft het allemaal wel een verband met elkaar? Ik hoor het heel graag! Mijn stiefvader zelf is ook huisarts maar die weet het ook niet en verwijst me steeds door naar de dokter die het ook niet weet dus ik weet gewoon niet meer waar ik het zoeken moet. Met vriendelijke groet, Naomi

  • Beste Naomi, Je liesklachten zouden bijvoorbeeld kunnen duiden op bekkeninstabiliteit (symfysiolyse) en/of heupdysplasie, al dan niet met heup(sub)luxatie tot gevolg… Maar een dergelijke bekkenprobleem of heupprobleem verklaart (mogelijkerwijs) uitsluitend je liesklachten en natuurlijk geenszins de gewrichtsgerelateerde pijnklachten elders in je lijf. Wat dat betreft zou je bijna gaan denken aan meervoudige gewrichtsontstekingen; bijvoorbeeld door toedoen van (reactieve / gegeneraliseerde / reumatoïde) polyartritis, (pseudo)jicht of palindroomreuma… Ik ken je achtergrond (leeftijd, eventuele voorbije zwangerschap(pen), menopauze, medische geschiedenis, eetpatroon, supplementen- en medicatiegebruik, et cetera) niet, dus ik heb geen idee hoe plausibel deze speculatieve oorzaken van liespijnen en (al dan niet aanverwante) gewrichtspijnen / ontstekingspijnen in jouw geval zullen zijn… Sowieso ben ik geen arts, dus vind ik het erg lastig om hier iets inhoudelijks over te zeggen. Gewrichtsontstekingen worden veelal behandeld met ontstekingsremmers… misschien in overleg met je arts eens een ontstekingsremmer proberen en kijken of je klachten daardoor afnemen of verdwijnen. En ben je tot nog toe nooit door je huisarts doorverwezen naar een gewrichtsspecialist zoals een orthopeed, reumatoloog of bekkentherapeut?! Dat zou ik namelijk wel heel erg frappant vinden… Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

  • Hai, Bijzonder hoe erg ik mij in dit verhaal herken. Trekkend gevoel in mijn liezen en periodes van pijn in mijn pols, elleboog, onderkant voet of enkel. Tevens is er een specifieke plek aan de rechterkant in mijn bovenrug waar ik al een tijd pijn voel en soms ineens nog een extra pijnscheut krijg bij rekken of buigen. Ik heb daarnaast ook regelmatig pijn in mijn onderbuik, waarvan ik de ene keer denk dat het mijn darmen zijn en de andere keer vraag ik me af of het ook in mijn blaas / geslachtsorganen kan zitten. In dit artikel vind ik terug dat de liespijn met beide te maken kan hebben, dus dat geeft ook niet meer aanwijzingen. Ik vind mijn klachten steeds te onduidelijk om naar de huisarts te gaan. Ik ben nu van plan om een tijdje mijn klachten bij te houden zodat ik dit wat beter met de huisarts kan overleggen. Ik ben in ieder geval na jouw verhaal heel benieuwd of gewrichtspijn en liesklachten vaker samen gaan.

 70. ik lees van alles maar gaat grotendeels over volwassenen. Mijn zoon van 9 heeft sinds paar dagen pijn in zijn bovenbeen aan de binnenkant die ook wat verdikt is en vreemde gelige kleur heeft. Bij bepaalde bewegingen schiet de pijn erin en ook als hij in bed ligt en benen beweegt. Morgen maar even naar dokter want ik wil me niet dagenlang afvragen wat het zijn kan. Jammer genoeg heb ik geen medisch verleden van vader.

  • Beste Patty, Heeft je zoon er ook andere klachten bij, zoals misselijkheid, verminderde eetlust, koorts of algehele malaise? Of is er misschien een val of stoot aan voorafgegaan? Zit de pijn en verkleuring echt op de binnenkant van het bovenbeen, aan het huidoppervlak? Of toch meer in de liesstreek / schaamstreek? Je omschrijving zou –afhankelijk van de exacte locatie– eigenlijk op van alles kunnen duiden; van een kneuzing tot trombose (een trombus c.q. thrombus in de liesstreek) tot een opgetrokken / retractiele teelbal (die naar binnen / boven schiet). Persoonlijk zou ik er ook gewoon even mee langs de huisarts gaan; dan heb je direct uitsluitsel. Sterkte & groeten, Paul

  • pattycakes

   Hi Paul, De verdikking is zacht en doet geen pijn als ik het indruk, maar staat hij met zijn benen net iets te ver uit elkaar, dan schrikt ie van de pijnscheut. Zijn binnenbeen (echt bovenste deel binnenkant ter hoogte van geslachtsdeel) is niet ruw. De liespijn is ook elke dag een beetje meer geworden, kwam heel stiekem in die plek opzetten. Hij is niet ziek, voelt zich alleen afgelopen dagen op momenten ineens niet zo lekker en gaat dan op de bank liggen. Even later kan hij gewoon weer vrolijk zijn en iets willen doen. Zeurt ook niet hele dag over de pijn in z’n liesstreek, het zijn de verkeerde bewegingen die hij dan maakt die hem pijn geven. Bedankt voor de reactie, zo snel!

  • Beste Patty, Graag gedaan hoor! Naast eerder genoemde mankementen zou er misschien nog sprake kunnen zijn van een lymfeklierzwelling, dus een opgezette en/of ontstoken lymfeklier c.q. lymfeknoop in de lies… Bijvoorbeeld een infectie van been of geslachtsdeel kan de lymfeklieren in de lies doen zwellen. Hetzelfde geldt voor een virusinfectie zoals klierkoorts. Behalve een probleem met lymfeklieren kan het ook nog een beknelde lieszenuw of liespees zijn, dus ‘impingement’ oftewel verdrukking in de liesstreek. Maar zoals ik al aangaf, kan alleen een arts hieromtrent absolute zekerheid bieden. Nogmaals heel veel sterkte toegewenst voor jou en je zoontje! Groeten, Paul

 71. Pfff, ik heb sinds gisterennamiddag pijn in mijn onderrug (dit is niet de eerste keer, maar dat gaat altijd weer weg na een tijdje), een paar uur daarna kwam daar ook hevige liespijn bij. Ik kon amper nog stappen, om de paar meters moest ik stoppen omdat ik niet meer kon van de pijn. Zolang ik zit of lig voel ik evenwel niets. Ik ben gisterenavond gewoon gaan slapen en deze morgen voelde ik niets meer. Maar na ongeveer een uur kwam die hevige liespijn weer opzetten en kon ik weer amper stappen. In mijn rug voelde ik nog weinig, al doet die nu ook terug veel pijn. De pijn in de lies gaat niet weg, maar gaat al wel de hele dag van matige pijn tot heel felle pijn.

  • De dokter heeft ondertussen een diagnose gesteld. De ligamenten in mijn rug zijn de boosdoeners, en om die te sparen ga ik onbewust meer op dat éne been steunen. En daardoor zijn die pezen overbelast, dit moet al een hele tijd aan de gang zijn. Ik heb ook vaak pijn in mijn enkel en voet aan die kant. Dat zou daar ook van kopen. Het is er blijkbaar heel typisch aan dat de pijn op en neer gaat. Veel kan ik er niet aan doen: letten op mijn houding en bij pijn een ontstekingsremmer nemen.

 72. Hallo, misschien voor anderen een herkenbaar iets. Ik heb sinds enkele maanden soms pijn in mijn linker lies. De pijn is dan vooral met staan en lopen voelbaar. Soms “zak” ik er met lopen / traplopen doorheen en moet ik kleinere passen maken en loop ik mank. Wat mij opvalt is dat het ook nu weer de kop opsteekt aan het begin van mijn menstruatie. Misschien toeval, maar dus niet de eerste keer.

  • Ik heb precies dezelfde liesklachten, dus ook dat ik er regelmatig “doorheen zak”. Twintig jaar geleden heb ik een liesblessure gehad door het sporten. Nu vraag ik mij af of dit altijd een zwakke plek zal blijven. Sinds een half jaar heb ik weer last van m’n lies.

 73. Ik heb sinds 2010 last van mijn lies fysio gehad en naar de orthopeed geweest. Hij zag toen lichte slijtage oefeningen gedaan en na een paar weken was het weg , maar in de afgelopen 6 jaar waren er toch weer momenten dat de liespijn terug kwam. Na weer een paar maanden pijnvrij is het er weer ? en kan ik ’s nachts mijn been niet strekken van de pijn, overdag heb ik pijn in de lies als ik opsta, zitten geeft een zeurend / zeurderig gevoel herkent iemand dit en wat heeft geholpen? Ben er nu wel klaar mee…

  • Ik, vrouw van 68 jaar. Heb wel overgewicht. Ben 1,70 groot en weeg 106 kilo! Jammer wil er door medicijn gebruik geen kilootjes af. Loop al 2 jaar bij een diëtiste. Nu sinds 3 weken ineens vreselijke pijn in mijn linker lies, Het is een brandige pijn, net of er een snee zit en je daar steeds tegen aan komt. Kan zelf niet goed kijken, dit omdat er een klein schortje voor zit, als u begrijpt wat ik bedoel. Maar het is er de hele dag, steeds dat brandige gevoel. Nooit eerder gehad. Doe niet aan sport, wel veel beweging. Wat kan het zijn en wat is het beste om te doen?

 74. Hallo, Ik heb al sinds zo’n 2 weken last van vrijwel constante, zeurende pijn in mijn lies, naast soms steken in mijn onderbuik als ik me bijvoorbeeld plots omdraai in bed. Ben hiervoor naar de dokter geweest en die dacht aan een spastische darm, hier ben ik dan ook mee naar huis gestuurd. Echter, sinds gisteren heb ik ook opeens last van (helder) bloedverlies, terwijl ik pas over 2 weken ongesteld moet worden. Ik heb weer gebeld omdat ik best schrok, maar de assistente zei dat het waarschijnlijk een tussentijdse bloeding was en dat dit wel vaker kan voorkomen. Ik maak me alleen toch wel zorgen, aangezien ik al heel mijn leven last heb van mijn darmen en deze pijn nog nooit gevoeld heb (en de pil ook nooit doorslik). En ik heb ook in al de tijd dat ik ongesteld ben en de pil slik nog nooit een dergelijke bloeding tussendoor gehad. Vooral in combinatie met die pijn vind ik die plotselinge bloeding toch wel eng. Ik ben pas 22, dus ik weet dat de kans dat het iets heel gevaarlijks is klein is… En ik weet dat er ook zeer veel oorzaken zijn voor dergelijke klachten. Maar toch blijft het in mijn hoofd spoken en ik vind die zeurende pijn sowieso erg vervelend. Herkent iemand deze klachten? En is het gerechtigd als ik een doorverwijzing vraag naar een gynaecoloog om er voor de zekerheid naar te kijken? Voel me dan alsof ze denken dat ik overdrijf, omdat zij er erg makkelijk over doen. Maar ikzelf ben er niet zo gerust op omdat mijn lichaam deze liespijn helemaal niet kent terwijl ik darmproblemen al zo lang heb (van kinds af aan)…

  • Of de vraag om een doorverwijzing al dan niet gerechtigd is, doet naar mijn persoonlijke mening helemaal niet ter zake. Jij kent je eigen lichaam het beste en kan als geen ander aanvoelen wanneer iets niet helemaal klopt. Jouw bezorgdheid om je liesklachten vind ik dan ook reden genoeg om aan te dringen op doorverwijzing naar een specialist. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst!

  • Ga naar jouw huisarts!!! Wil je niet angstig maken, maar bij bloedverlies en liespijn moet je zeker gaan, is mijn ervaring. Jouw baarmoeder geeft waarschijnlijk problemen.

 75. Hallo, Als ik een tijdje heb gezeten en dan weer op sta, heb ik erge steken in mijn rechter lies. De eerste 2/3 stappen met mijn rechter been zijn dan erg pijnlijk door de steken die ik krijg in mijn lies. Ik heb al een hele tijd last van deze liesklacht, de ene keer is het minder als de andere keer. Groeten Carmen

  • Ik lees net U bericht en kan mijzelf hier in vinden, ik heb de zelfde klacht in mijn linker lies en bij het opstaan kan ik bijna niet meer lopen op mijn linker been erg pijnlijk!

 76. Ik ben nog niet naar de dokter geweest. Maar ik heb last van mijn linker lies waar ik steken in krijg als ik naar de wc ben geweest maar soms ook voor de tijd maar dan zijn de steken heftig. Met sporten heb ik met een oefening dat ik steken heb aan de binnenkant van mijn bovenbeen naar mijn lies. Verder heb ik last van opgeblazen buik en zuurbranden waar ik medicijnen voor inneem. Mijn ontlasting is goed te noemen maar soms doe ik het drie keer per dag kleine beetjes samen als ik plas. Ik sport drie keer per week en 1 keer per dag loop ik twintig kilometer. Gr. Sanderina

 77. Ik heb al enkele maanden last, eerst van mijn rug en na een een RX bleek dat ik op cv5 en cv6 en cv7 een hernia heb. Komt hier nog artrose a4 en a5 bij. Ik heb reeds een heel aantal sessies kinesologie achter de rug maar ik heb nu zo een stekende pijn in mijn liesstreek gekregen vooral wanneer ik een tijdje heb gezeten, dat het soms niet mogelijk is recht te staan en verder te stappen. Ook wanneer ik even gewandeld heb krijg ik een loodzwaar gevoel in mijn benen. Ik heb nu een afspraak bij een radioloog want ik wordt er eerlijk gezegd een beetje moedeloos van.

 78. Hoi allemaal, Ik ben sinds mei dit jaar al aan het sukkelen met mijn schouder, volgens chiropractor zit er een conische ontsteking en verkalking, daarvoor heb ik een paar shockwave behandelingen voor ondergaan en heeft hij ook mijn nek en rug gekraakt omdat deze vast zaten, waar ik normaal nooit klachten van mijn nek en rug had is dit nu dagelijks aan de orde, in mijn bek net in het kuiltje begin ruggenwervel zo erg dat ik niet meer weet hoe ik mijn hoofd rechtop moet houden. Sinds kort ook helse pijn in mijn linkerlies vooral na het zitten en dan opstaan, kan dan even niet meer lopen zonder te vergaan van de pijn. Zou dit alles met elkaar in verband staan of wat? Gelukkig binnenkort naar het ziekenhuis voor mijn schouder bij een orthopeed, zal ik deze nieuwe klacht ook vermelden?

  • Beste Nathalie, Ik betwijfel of je schouderklachten en liesklachten aan elkaar gerelateerd zijn, maar ik sluit het geenszins uit. Het zou natuurlijk kunnen dat je door je schouderklachten ‘verkeerd’ gaat lopen (om je schouder, nek en rug te ontlasten / ontzien) en dat door je verkeerde loopbewegingen liespijn optreedt… Maar dit is een volledig hypothetische theorie… Een gespecialiseerd arts zou je hier eigenlijk meer over moeten kunnen vertellen. Over schouderklachten kun je overigens ook meer lezen in (en onder) dit artikel over pijn in de schouder en dit artikel over pijn tussen de schouders… Sterkte, beterschap en groeten, Paul

  • Altijd vermelden, zij vertellen wel of ze er wat mee kunnen. Zou een beklemde schouderzenuw kunnen zijn denk ik maar ik ben geen dokter.

 79. Ik heb een scoliose en kyfose, beenlengteverschil en mijn voet is gedeeltelijk vastgezet. Ik heb heel vaak pijn in mijn rug af en toe last van heup(en) en knie. Gisteren heb ik 2,5 uur gewandeld en toen had ik erge pijn in beide liezen. Vandaag voelde ik het ook nog. Hoe komt dat?

 80. Hallo, even voorstellen. :-) OpaBaard (62 jaar) sinds mijn 12e hypochonder. :-( Ik heb last van pijn in mijn rechter lies bij het hoesten, ik voel zelf geen verdikking, ook niet als ik op mijn hand blaas etc. Ik denk zelf dat ik mezelf weer eens wat wijs maak maar ja, intussen zit ik er weer mee. Zelf denk ik dat het een onwillige spier is omdat ik als ik diverse poses aanneem die pijn in de liesstreek ook op treed. Ik zie er ontzettend tegen op met dit probleem naar de dokter/ziekenhuis te gaan. Groet Opa Baard

 81. Lich in de deuk Paul..het is allemaal stress….Je kan het wel allemaal opzoeken op google.Daar help je de mensen niet mkee toch. Heb je ergens last van , trek je doktertje over het bureau..

  • Helaas snap ik niet welk punt je probeert te maken. Een arts over zijn/haar bureau trekken, lijkt me in elk geval geenszins bevorderlijk. Zeker niet als je toch al te kampen hebt met liesklachten. Groeten, Paul

 82. Ik heb sowieso slijtage in mijn onderste tussenwervelschijf. Nu rechts een slijmbeursontsteking in mijn heup, links een beetje pijn in mijn heup. Ik merk sinds kort dat ik mijn been links niet makkelijk naar buiten klap als ik lig. Het geeft een pijnlijk blokkerend gevoel. Ook pijn in mijn onderbuik, met af en toe een felle steek. Kan dit allemaal verband met elkaar hebben?

 83. Ik heb nu ruim 6 weken last van mijn lage rug / bekken / lies. Het begon voor mij gevoel toen het buiten wat kouder en vochtiger werd, alsof ik een koutje had opgelopen en de kramp /stijfheid op mijn onderrug was geslagen. Na een paar dagen werd de pijn steeds intenser met name rechts in mijn onderrug. De pijn wisselt van pijn scheuten tot een zeurend zwaar gevoel. Na 2 weken verplaatste de pijn zich naar mijn lies. Inmiddels is ook de linkerkant van mijn rug aan de beurt geweest. Beginnend laag in de rug met zeuren en vervolgens pijnscheuten. Als de pijn op zijn heftigst is kan ik amper bewegen. Dan voer ik de dosis pijnstillers /ontstekingsremmers weer op en gaat het weer beter. Met afbouwen komt de pijn weer langzaamaan terug, beginnend met zeuren. Ik vind het zo vreemd dat de pijn zich steeds verplaatst in het bekken gebied. Iemand die dit bekend voorkomt? Ik heb nu 5 weken fysio en 3 keer een behandeling bij een chiropractor gehad. Oefeningen voer ik thuis keurig netjes uit maar helaas nog zonder resultaat. Vorig jaar 5 weken dezelfde klachten gehad, uiteindelijk is dit overgegaan met een behandeling van een chiropractor. Helaas heeft dit nu geen resultaat gegeven.
  Ik zou zou blij zijn als ik weet waar de klachten vandaan komen.

 84. Sinds kort heb ik erg last van mijn rechter lies. Als ik gewoon zit of sta en merk dat ik naar de wc moet, krijg ik plotseling last van mijn lies. Als ik zit en dan op moet staan en/of lopen, verga ik van de pijn. Het voelt als stekende pijnscheuren. Ook word ik erg duizelig en trek ik wit weg. Nadat ik naar de wc ben geweest, gaat het vaak wel weer. Soms tril ik dan wel en krijg ik het warm en koud te gelijke tijd. Ik vind dit erg vervelend, omdat dit zo erg pijn doet en het er opeens is. Vaak krijg ik het ook als het erg druk en warm is. Ik twijfel wel of het echt mijn lies is, die pijn doet. Ik ben een meisje van 15 jaar, dus misschien komt het gewoon door de menstruatie, maar dat weet ik niet zeker. Ik hoop dat iemand mij met dit probleem kan helpen.

 85. Hoi, Ik heb jarenlang gevoetbald. Vaak liespijn gehad. En ik heb nu erg veel pijn, alhoewel ik meer pijn heb aan me (zij) bovenbeen en bil. De pijn is erg afwisselend en het zijn vaak van die pijnscheuten die erin schieten bij het opstaan, draaien in bed e.d. Ik heb ook rug pijn gehad, MRI scan gemaakt. Rug is prima volgens de neuroloog. Foto’s van me heupen, daar was in me linkerheup (waar ik de pijn heb) lichte slijtage te zien. Ik weet even niet meer wat ik heb en dezelfde soort pijn heb ik ook ooit rechts gehad. Wat kenmerken van deze pijn: Op me rechterzij liggen kan ik me benen niet spreiden; Hoesten en niezen is pijnlijk; Lopen en langdurig staan doet pijn; In bed draaien trekt het been soms naar binnen; Uitstralend gevoel naar knie en enkel… Hopelijk weten jullie meer. Begin aardig wanhopig te raken. Kan nu bijna niks doen. M.v.g. Fahd

 86. een scheurende pijn in de zone van de linkerlies is mij bekend en is absoluut niet prettig. Op linkerzijde liggen lukt 5 minuten en dan gedaan. Continu pijn 24/7. Een ontsteking van een rugzenuw die via de heup in de lies passeert of van een spier in de lies? Niemand weet het correct. Pijnstillers zijn uit den boze wegens bijwerkingen. Nu probeer ik met kurkuma en kaneel. Onlangs gehoord dat PEA een goed natuurlijk middel zou zijn. Iemand ervaring daarmee?

  • Wat er precies aan de liesstreek mankeert, durf ik niet te zeggen. Met PEA (palmitoylethanolamide) ben ik persoonlijk niet bekend. Meer over pijnstilling kun je desgewenst lezen in dit artikel over pijnbestrijding… Heel veel sterkte toegewenst!

 87. Hoi. Ik heb een leasebreuk maar ik heb nog last van steken in de knie. Beetje raar een voorbeeld? Als ik mijn geslacht aanraak dan voel ik in mijn knie heel pijnlijke steek. Weet iemand iets daarvan of iemand kan mij helpen? Gr. Kasumovic

  • Beste Kasumovic, Vanuit je pelvis/liesstreek lopen allerlei spieren, pezen, banden, zenuwen en bloedvaten richting je tenen, dus langs je knieën. Er zou bijvoorbeeld al sprake kunnen zijn van een overbelaste of verrekte spier, ligament of pees… Maar bijvoorbeeld ook een vastzittende niersteen, een beknelde zenuw of een ontsteking/infectie van prostaat, teelbal, urinewegen of iets dergelijks. De liesbreuk an sich kan inderdaad ook een rol spelen, bijvoorbeeld als de breukzak tegen een zenuw drukt die richting de knie loopt… Anderzijds kunnen heupklachten leiden tot pijn in zowel de knie als de lies. Afhankelijk van de exacte oorzaak zou een ontstekingsremmende pijnstiller op doktersrecept (zoals tramadol) wellicht uitkomst kunnen bieden… Er zijn overigens veel mannen met vergelijkbare klachten (pijn in teelbal + pijn in knie) (bron + bron), maar de oorzaak van gelijktijdige kniepijn en genitale pijn onder mannen kan soms lastig te achterhalen zijn. Wat zegt je huisarts van je klachten? Sterkte met het herstel van de liesbreuk in ieder geval! Groeten, Paul

 88. Hallo allen. Herkent iemand dit? Sinds mijn ongeluk 5 maanden geleden, heb ik een ernstige whiplash opgelopen met gestoorde spraak en taal. Maar wat ik hier kwijt wil, is dat ik een sluipende zenuwscheur en pijngevoel krijg vanuit mijn lies recht omhoog naar mijn linkerborst. En dat duurt ff een minuutje en heb daarna alleen nog kleine scheuten gevoel die daarna niet zo heftig meer zijn. Dit gebeurd elke keer wanneer ik gewoon ontspan en zelden als ik bezig ben. Wel weet ik dat er wat zenuwen zijn beschadigd op T1 zenuwtak. En waarschijnlijk ook de plexus in bekken en in de hals en schouder. Maar herkent iemand dit? Verder heb ik last van spasmen gekregen en van verkrampingen in de helft van mijn lichaam. De totale linkerzijde! Gebeurd alleen bij minimale spanning draag of krijg hierbij krijg ik een ernstige storing in mijn spraak erbij. En voelt alsof ’t scheurt in m’n lies wanneer dit gebeurd. kracht neemt af in de linkerhelft van mijn lichaam gebeurt ook met de kou en moeheid… Onderzoek loopt nog namelijk. Vandaar dat ik toch maar wilde proberen te kijken of iemand dit herkent… Bedankt voor jullie aandacht!

  • Heb je reeds een MRI-scan ondergaan? Taalproblemen en spraakproblemen na impact duiden namelijk veelal op hersenletsel; hetzelfde geldt voor pijn- en mobiliteitsklachten die zich expliciet aan één van beide zijden van het lichaam voordoen. Bespreek dit alsjeblieft zo spoedig mogelijk met je artsen. De zenuwpijn die je ervaart in je liesstreek zou inderdaad kunnen duiden op een beschadigde of beknelde zenuw… Onwijs veel sterkte met het herstel!

 89. kuldipsingh, orthomanueel arts Reageer

  Liesklachten vanuit bekkeninstabiliteit, adductoren spieren of lage rug/SI gewricht? De orthomanueel arts kan dit meestal goed verhelpen in enkele behandelingen.

 90. Vier maanden geleden is mijn baarmoeder verwijderd op de vaginale manier. Ik ben van al mijn buikklachten af, maar heb er liesklachten aan over gehouden. Komt dit vaker voor? Mijn gynaecoloog vertelde bij de controleafspraak dat het waarschijnlijk ietwat de strak gehecht is en dat ik erdoorheen moet bewegen. Ik ben inmiddels bij een manueel therapeut geweest wat niet niet hielp. Daarna naar een fysiotherapeut die heeft geprobeerd om de lies op te rekken. Na de behandeling had ik steeds zoveel pijn dat ik niet wist hoe ik moest staan, zitten of liggen. Ook daar ben ik nu mee gestopt. Zolang ik weinig beweeg en me heel rustig houd gaat het prima, maar zodra ik in beweging kom is de liespijn meteen aanwezig. Het pijnpunt zit in de rechter lies en trekt door naar de rechterheup. Het lijkt of alles aangetrokken wordt vanaf rechts. Als ik erdoorheen beweeg en het negeer, wordt de pijn alleen maar erger en zodra ik dan stil ga zitten, krijg ik echt hele erge zenuwpijn; geen enkele beweging is dan comfortabel. Na een paar uur zakt de liespijn dan pas weer weg. Zitten op een stoel is nog het meest vervelend. Wat zou dit kunnen zijn??? Ik wil zo graag van deze pijn in m’n lies af…

  • Beste Diana, Mijn baarmoeder is 7 maanden geleden vaginaal verwijderd. Ik heb elke dag non-stop pijn in mijn lies en lage rugpijn. Ik kan niet meer goed bewegen, bukken of zelfs omdraaien in bed. Loop al die tijd bij de fysio en ga naar acupunctuur. Het helpt niet en pijnstilling doet niks. Gynaecoloog zei dat het niet met de operatie te maken kon hebben. Ik had voorheen ook klachten, maar niet zo erg. Ik weet niet meer wat ik moet doen. Heb 2 kinderen: 7 en 4 jaar. Het kost zoveel moeite om overeind te blijven. Weet jij of iemand iets meer over wat ik het beste kan doen.

 91. Daar ik dezelfde vage liesproblemen heb die nu na 3 jaar weer opspelen kan ik mijn ervaring wel even delen. De aanleiding is bij mij wel te herleiden na een ongelukkige val tijdens een skivakantie jaren geleden. Na verloop van tijd ontstonden de volgende klachten: – Pijn in mijn knie en lies (via de binnenkant, kleermakersspier); – Uitstraling naar de balzak – Uitstraling naar onder de knie; – Uitstraling naar de rug (lokaal rond SI-gewricht)… Hierna een hele mallemolen van specialisten gevolgd en van alles geprobeerd: – Sportfysiotherapie; – Kraker (af te raden! :P); – Foto’s van heup laten maken; – Bloedonderzoek/urineonderzoek en nog allerlei soorten waardes laten controleren; – Knieonderzoek; – Shiatsu; – Reiki; – Manueel therapie… Mijn symptomen leken op een ontsteking, urineweginfectie, blaasontsteking en had ook buikpijn ernaast. Alle bijverschijnselen werden afgeschreven op psychisch, omdat door de stress van de lies/knie het alleen maar erger werd. Na acceptatie en mindfulness training waren deze ook vrij snel weer weg gelukkig. Na controle van alles bleek dat er geen ontsteking in enige vorm in de lies of knie aanwezig was en dat de bloedwaardes perfect waren. De heup was ook in perfecte conditie en niets dat erop wees dat er überhaupt iets lichamelijks mis zou kunnen zijn in de vorm van een ziekte. Het enige wat nog kon zijn was een candida-infectie, maar na behandeling hiervan was er nog geen oplossing. Na weken fysio doorgestuurd naar een hele goeie manueel therapeut die mijn pijn heeft doen verlichten vanuit mijn rug. Door alles los te maken waren opeens mijn liesklachten en knieklachten bijna helemaal weg en voelde ik mij weer helemaal goed. Dit ging meer dan 2 jaar goed, minus af en toe pijn na een verkeerde beweging en zwaar sporten. Tot een paar weken geleden, toen ging het weer mis en nu staat mijn lies weer op knappen qua pijn. Wat een liespijn! Die overigens weg is als ik warm ben tijdens het hardlopen. Ik ben na mijn hele waslijst nu eens wat anders aan het proberen en dat is het “omstreden” Dry Needling. Blijkbaar is het probleem toen niet verholpen en hoop ik dat er ergens in de keten knie-lies-onderrug het probleem word getackeld. :-) Overigens zijn er wel oefeningen die verlichting brengen en hardlopen is voor mij er 1 van, wel even door de eerste minuten heen komen… Mocht iemand nog tips hebben, dan hoor ik dat graag!

 92. Hallo, Ik heb al een jaar of twee pijn in liesstreek (zeer moeilijk exact te lokaliseren) bij het doen van bepaalde bewegingen. Volgens orthopeed en kine is het een ‘passief’ probleem. Ik heb de liespijn als een pijnscheut ervaren, bijvoorbeeld bij schoolslagbeweging en naar buiten draaien van been als het gebogen is. Er werden al scan en echo genomen, met eerst een verkeerde diagnose van piriformis-ontsteking. Later werd wel gezien dat ik een bursitis had, wat door kinesioloog ook verholpen werd. Ik ben nu al naar 3 verschillende orthopedisten geweest en men weet niet wat het kan zijn, men ziet ook niets op de scan. Ik blijf de liespijn ervaren en vaak ook uitstralingspijn in bovenbeen. Nu werd me aangeraden niets te doen en af te wachten… Ik vrees echter dat de kans klein is dat de pijn in de lies na 2 jaar spontaan zal weggaan. Ik liep 2 keer per week 10 kilometer, dit heb ik stopgezet wegens ‘bursitis’, maar doe wel nu vaker aan fietsen en spierversterkende oefeningen. Bij mijn laatste bezoek aan de orthopeed werd alles bekeken wat het zou kunnen zijn, maar geen enkele duidelijke aanwijzing voor iets specifieks. In de andere heup/lies heb ik niets van pijn.

  • Hoi Liske, Ik zit te denken aan een SI/schaambeen probleem, dus dat je pijn afkomstig is vanuit instabiliteit rondom het bekken of een blokkade in het bekken. Lies en m.n. bovenbeen zijn uitstralingsgebied van het SI. Kun je goed stabiel op 1 been staan zonder in de romp te schuiven/te zakken met het bekken? Ik zou het proberen bij een bekkenoefentherapeut of fysiotherapeut.

  • Ik weet niet of dat de liesklachten er nog steeds zijn is er wel eens een MRI gemaakt van de heup met contrastvloeistof?

 93. Beste, Al zeker een jaar heb ik met regelmaat pijn in mijn rechterheup/rechterlies/rechterknie. Ik kan de pijn niet goed plaatsen, hij lijkt over die drie plekken uit te stralen. Soms heb ik dan ook een zwaar gevoel in mijn been of zelfs tintelingen in mijn voet. Ik heb platvoeten en steunzolen. Iemand enig idee wat het kan zijn?

  • Bijna zeker irritatie of beknelling van de bovenbeen(s)zenuw oftewel femoraliszenuw (nervus femoralis). Ben je met deze pijnklachten al eens langs de huisarts of fysiotherapeut geweest?

 94. Hallo, Ik heb sinds een paar dagen af en toe een hevige steek van korte duur in mijn linker lies. Ik ben nu 28 maar heb op mijn 15e een liesbreuk gehad, kan dit eventueel terugkomen? Maar ik zie precies geen bobbel, maar toen (13 jaar geleden) zag ik die ook niet altijd. Kunnen jullie mij helpen a.u.b.?

 95. Dag iedereen, Ik ben voetballer op redelijk niveau, en heb sinds maart klachten in de lies. Heb hiervoor al echo’s, CT-scan en botscan laten uitvoeren. Op de echo was een ontsteking v/d adductoren op de aanhechting te zien. Op de CT en botscan was niet veel te zien, buiten een afgebroken stukje wervel. Hiervoor doe ik verstevigende oefeningen van de romp… Heb hiervoor enige tijd bij de kinesist gelopen, oefeningen gedaan… Eerst kon ik nog niet de beweging maken om tegen een bal te trappen, maar ondertussen is dit wel mogelijk. Het probleem op dit moment is dat ik nog steeds iets in de liesstreek voel; dit is geen pijn, maar gewoon een ambetant gevoel. Eens ik opgewarmd ben, kan ik gewoon voetballen zonder enige pijn of dergelijke. Maar als ik door de dag gewoon niks doe en rust, is het ambetante gevoel er weer. Iemand hier ervaring bij? is dit normaal of is er misschien toch iets anders aan de hand? Ben al bij allerlei dokters en kinesisten geweest, maar deze vinden dit uitzonderlijk, aangezien ik als ik sport niks meer voel. Kan alles doen zonder pijn (squeeze test is wel nog steeds positief). M.v.g. Pubo

 96. Beste heer / mevrouw, Helaas heb ik al een tijdje last van mijn linker lies. Linker sok aan doen is al een uitdaging. Ik sport intensief zo’n 4x in de week. Aantal kilo’s kwijt, maar de klachten blijven. Het voelt als een zenuwbeknelling. Ik kan mijn rechter been hoger optillen als links. Dat geldt ook voor mijn knieën naar borst te doen. Rechts komt ver en links niet. Als ik mijn linker been iets naar buiten draait dat krijg ik hem wel verder naar mijn borst. De “crunch” beweging doet zeer. Na vele onderzoeken in het ziekenhuis kunnen ze niets bijzonders vinden. Ze raadden een kijkoperatie aan. Dit wil ik zelf niet vanwege vele mogelijke oorzaken die er bij liesproblemen komen kijken. Vanwege de sportlessen maak in mijn spieren korter. De stretchlessen heb ik erbij gepakt, maar helaas merk ik dan dat daarvan de meeste oefeningen “pijnlijk” zijn v.w.b. de liesstreek, waardoor het niet meer haalbaar wordt. Heeft u oefeningen waardoor ik mijn lies / heup flexibeler kan maken en waardoor ik weer “gewoon” mijn linker sok aan kan doen? Met vriendelijke groet, Renate

  • Nee, zolang de exacte oorzaak van je liesklachten niet achterhaald is, is het voorschrijven van specifieke pijn-verlichtende oefeningen niet mogelijk. Wat je wilt weten is of de pijn afkomstig is van spier, pees, band/kapsel, zenuw, slijmbeurs, botvlies… en bovendien waar/welke precies… Een oefening kan immers bevorderlijk zijn voor het één, maar desastreus voor het ander. Wellicht dat een sportarts of fysiotherapeut je hierbij kan helpen?

 97. Mijn lies doet vaak pijn na het voetballen, maar mijn vraag is, als ik rust en dan weer ga voetballen, doet het niet pijn… een weekje daarna wel weer… Wat kan ik daartegen doen? En die spierwarmers helpen die goed?

 98. Mijn zoon is militair en heeft als hij de berg moet beklimmen een helse pijn in zijn lies hij zegt alsof er iets op slot gaat. Fysio gehad oefeningen voorgeschreven en foto’s gemaakt, niets helpt. Nu kan hij niet verder met zijn werk omdat het nu niet overgaat. Ik zou zo graag voor hem een oplossing voor zijn liesklachten willen hebben zodat hij zijn werk wat hij niet kwijtraakt kan behouden. Bij gewoon lopen en sporten geen last, alleen met berg beklimmen.

  • Als liespijn hoofdzakelijk optreedt bij het belopen van hellingen/heuvels, dan is de kans op ‘iliopsoas syndroom’ (IS) relatief groot. In dat geval zijn de slijmbeurs en/of pees van de iliopsoasspier geïrriteerd of ontstoken, wat resulteert in intense pijn aan de voorzijde van de heup en in de liesregio. Helaas wordt het iliopsoas syndroom regelmatig niet als zodanig herkend en dus niet als de (passende) onderliggende oorzaak van heupklachten en liesklachten gediagnosticeerd. De behandeling van IS omhelst doorgaans een oefenprogramma voor de iliopsoasspier, bestaande uit krachttraining en rekoefeningen. De betreffende oefeningen dienen op gecontroleerde en verantwoorde manier te worden aangeleerd en opgebouwd, bij voorkeur onder begeleiding van een capabel fysiotherapeut. Bespreek IS desnoods eens met je huisarts of behandelend fysiotherapeut.

 99. Ik train vanaf ongeveer mei tot op heden voor een goed doel waarbij we 21 km een berg op gaan lopen. Nu is er in Nederland niet veel berg, dus is het voornamelijk vlak wat ik loop. Ik loop rond de 5/6 km per uur, en krijg vaak na een kilometer of 2 last van mijn liezen. De ene keer is het de rechter, de andere keer de linker, of allebei mijn liezen die zeer gaan doen. Nu zal het antwoord wel zijn; naar de fysio, maar ben toch erg benieuwd naar de oorzaak hiervan. Zodra ik stop met lopen zakt de pijn langzaam weg. Enig idee waar dit door kan komen?

  • Dit klinkt als overbelasting van liespezen of liesspieren. Het zou raadzaam kunnen zijn om naast cardiotraining (hardlopen) ook krachttraining (spieroefeningen) te doen, en dan met name van de bovenste beenspieren, bilspieren en buikspieren. Evenals rek- en strekoefeningen van de aanvoerende dijbeenspieren (lange adductoren & korte adductoren) en iliopsoas. (bron) Spierversterkende oefeningen zijn echt onwijs belangrijk als je van het ene op het andere moment begint met hardlopen; des te meer als het gaat om heuvellopen.

 100. Ben 1,5 jaar geleden geholpen aan een liesbreuk. Hierna geen last meer gehad. Afgelopen zondag zware lichamelijke arbeid gedaan en eigenlijk sinds vandaag weer steken in mijn lies daar waar ik geopereerd ben. Ik weet nu ff niet wat te doen. Huisarts of ff afwachten?

 101. Hallo ik voelde daarstraks dat ik rechts in mijn liesstreek een knobbeltje voelde, als ik eraan kwam deed dat wel zeer iemand die dit herkend?

 102. Hoi, Al sinds 2012 klachten in mijn linkerbovenbeen, zijkant, een zeurende pijn, met regelmaat schiet er een pijnscheut in mijn lies. Dan kan ik ook bijna niet meer lopen. Heb al diverse keren fysiotherapie gehad, slijmbeursontsteking gehad, heb er al spuit in gehad. Klachten zijn niet elke dag aanwezig, maar wel met enig regelmaat. Afgelopen maandag naar mijn huisarts geweest, omdat ik er wel beetje genoeg van had, ze heeft mij doorgestuurd naar het ziekenhuis. Gisteren foto gemaakt, en de uitslag is licht slijtage in de heup, maar geen reden voor operatie. Ook zijn twee onderste rugwervels niet in orde, komende maandag gesprek met de huisarts. Hoe nu verder, wat is jou advies? Doe zwaar lichamelijk werk (thuiszorg) in de schoonmaak. Aan de ene kant ben ik blij dat ik niet hoef te worden geopereerd, maar wil ook van die liespijn af. Mijn leeftijd is 59 jaar. Ben gewoon benieuwd naar jou advies. Groetjes, Frouwk

  • Beste Frouwk, Ik ben geen arts, dus medisch advies kan ik je niet bieden. Als de pijnklachten in je liesstreek aanhouden, maar men acht een operatie niet raadzaam, dan zal men waarschijnlijk vervolgonderzoek instellen en een andersoortige behandeling suggereren. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 103. Wel herkenbare dingen, maar wat er aan de hand is met mijn lies is een groot raadsel! Al een half jaar loop ik met klachten rechts onderin mijn buik, van naast mijn lies tot net boven het schaambeen. Acute pijnaanvallen… Met steken en druk die zo erdoorheen dreunen dat ik het zelfs in mijn onderrug en SI-gewricht voel! Paar maanden geleden op de spoedeisende hulp gelegen, dachten blindedarmontsteking. Zelfde klachten en pijn, koorts, vreselijk veel pijn, maar niets afwijkends kunnen vinden in urine of bloed! Weer naar huis gestuurd, op en aan bij de huisarts en een fecesonderzoek laten doen, niets… Alleen te veel slijm in de ontlasting, maar dat was niet erg. Uiteindelijk zei de huisarts, waarschijnlijk een spier in je onderbuik en dus maar aan de paracetamol. Werkt dit niet, dan krijg je wat zwaardere van mij. Nu weer een paar maanden verder, maar nog steeds last! Niet meer met koorts gelukkig, maar de pijn kan zo een week weg zijn maar kan ook een week aanhouden. Ik heb het gevoel dat er iets goed mis is, maar mijn huisarts mij niet serieus neemt. Baarmoederhalskanker zit bij mij in de familie, nou heb ik die prikken gehad op mijn 15e, maar daar hoor ik ook allemaal rare dingen over. Enig idee wat het kan zijn of wat verstandig is om te doen? Alvast bedankt!

  • Beste Janine, De pijnaanvallen die je omschrijft, doen mij voornamelijk denken aan koliekpijnen oftewel koliekaanvallen. Zulke pijnklachten worden meestal veroorzaakt door fysiologische stenen en kunnen zich (afhankelijk van de soort steen en de plek waar de steen uiteindelijk vast komt te zitten) manifesteren in onder andere de liesstreek en onderbuik. Vooral vastzittende galstenen en nierstenen zijn belangrijke veroorzakers van kolieken. Ze veroorzaken meestal ontstekingen van de galblaas, alvleesklier, urinewegen en/of urineblaas. In geval van hevige ontstekingen of infecties worden veelal ontstekingsparameters in bloed of urine aangetroffen, maar dat hoeft niet per se het geval te zijn. Pijnklachten door een galblaasontsteking of alvleesklierontsteking blijven in veel gevallen lange tijd ‘van onbekende aard’, totdat de boel escaleert en de aanstichter onmiskenbaar geïnfecteerd en aanwijsbaar is. Ook endometriose zou overigens nog een optie kunnen zijn… Dring alsjeblieft bij je huisarts aan op doorverwijzing naar het ziekenhuis, zodat er foto’s of scans van de liesstreek en lage buikstreek kunnen worden gemaakt. Heel veel sterkte ermee! Ik ben overigens GEEN arts, dus dit zijn enkel theorieën/hypotheses. Groeten, Paul

  • Hallo, Ik heb sinds twee maanden pijn in mijn rechter lies. Tegen het bot aan en trekt soms met pijnsteken door in mijn schaambot. Uitstraling naar benen. Kan mijn been niet meer goed opzij doen, dan verga ik van de pijn. Met zitten het minste last. Soms als ik een zijwaartse beweging maak onverwachts of met het verschonen van de kinderen, dan lijkt ’t alsof ’t ergens tussen zit en kan ik ’t wel uitschreeuwen van de pijn. En heb ik ook echt even nodig om weer op adem te komen. Doorgaans is de pijn continu aanwezig, maar wel dragelijk. Fysio is er al mee bezig en de spanning bij mijn lies verdwijnt dan even, maar is helaas met een uur alweer terug. Enig idee?

  • Beste Moon, Dit klinkt mijns inziens als een fikse zenuwbeknelling in de liesstreek. Na een liesbreukoperatie of keizersnede doen beknellingen van lieszenuwen zich overigens relatief vaak voor. Een zenuwbeknelling in de lies gaat nagenoeg altijd uit van de “nervus iliohypogastrica/nervus iliohypogastricus“, van de “nervus ilioinguinalis” of van de “nervus genitofemoralis“. In zo’n geval is er vaak sprake van zeurende zenuwpijn… En wanneer de zenuw een knauw krijgt (bijvoorbeeld door beweging van het gewrichtsdeel dat verantwoordelijk is voor de beknelling) kan een intense pijnsteek of pijnscheut opvlammen. Lees over beknelde zenuwen in de lies eventueel ook mijn eerdere reacties… Ik ben overigens GEEN arts, maar naar mijn ondeskundige mening doen je liesklachten sterk denken aan een zenuwprobleem. Sterkte & groeten, Paul

 104. Onze kleinzoon van 14 jaar heeft vaak rode bultjes bij inspanning. Ook heeft hij blauwe benen. Hij zwemt drie keer in de week. Huidarts weet niet wat het is en wat te doen. Graag advies

 105. Ik kwam op deze site omdat ik zocht naar een eventuele oorzaak van mijn liespijn. Het betreft mijn linkerlies, het is geen continue pijn, maar als ik druk geweest ben, komt deze pijn in de lies steeds heftig terug. Ook heb ik dezelfde stekende pijn weleens in mijn oksel. Nu is er een enkele maanden terug de ziekte van Pfeiffer geconstateerd en dat is natuurlijk een klierenkoorts, zou dat hiermee te maken kunnen hebben? Alvast bedankt voor de reactie!

  • Pfeiffer is een virale infectie die ervoor kan zorgen dat de lymfeklieren in je liesstreek opzwellen/opzetten. De aanwezigheid van opgezwollen/opgezette lymfeklieren in de lies is vaak zelfs een teken dat je herstellende bent en dat je lichaam druk bezig is om de boel op te ruimen. Je lymfevatenstelsel oftewel lymfesysteem is namelijk een soort drainagesysteem dat verantwoordelijk is voor het onschadelijk maken van o.a. virussen en het opruimen van o.a. virus-bevattende cellen (zoals die voorkomen bij de ziekte van Pfeiffer). Ik beweer absoluut NIET dat je liesklachten het gevolg zijn van Pfeiffer, maar wel dat een onderling verband tot de mogelijkheden behoort. Dat geldt overigens des te meer als je liespijn afkomstig is vanuit de lymfeknopen in de liesstreek. Sterkte in ieder geval!

 106. Hallo. Ik heb sinds 1,5 jaar last van mijn linker lies. Het begon met pijn links aan mijn schaamstreek. Dat enkele dagen later een hevige pijn werd in mijn lies. In rust weinig last. Maar tijdens wandelen kon ik de eerste 20 stappen niet op de lies steunen en met meer bewegen kwam ’t weer los. Vooral na ’t zitten op hardere stoelen was de liespijn heel erg tijdens het steunen op mijn linker been. Ik ben hiervoor behandeld bij de kine die zei dat het van mijn onderrug/heupen kwam aangezien ik daar ook last had. De reeks fysiotherapie voorbij en inderdaad de liespijn was weg, maar enkele weken later weer last van de lies en nu begin van het jaar weer een reeks kine gehad en weer beter. Maar de pijn in mijn heupen verbeterde niet. Ondertussen een MRI-scan gedaan waar niks uitgekomen is. Nu ben ik momenteel nog in behandeling bij een chiropractor, maar sinds gister weer terug last in mijn lies en vandaag weer hevige pijn tijdens wandelen en ook link in de schaamstreek. Ben een beetje ten einde raad. Men vind niks, maar mijn liespijn en heuppijn blijft terugkomen… Iemand een idee? Alvast bedankt!

  • Probeer eens je romp te verstevigen. Door buikspieren en been oefeningen te doen (hamstrings, grote bilspieren, rug en buik oefeningen) stabilisatie is aangeraden.

 107. Hoi, Ik heb momenteel een redelijk scherpe pijn (al circa 10 weken) in de lies/binnenkant bovenbeen bij het snel naar binnen bewegen/roteren van de knie of naar buiten bewegen van de knie. Begin februari heb ik me behoorlijk verstapt met tennissen en daarna heb ik eerst een spierblessure gehad in de schuine buikspieren, die inmiddels voorbij is. Daarna zijn deze klachten langzaam opgekomen. Instappen in de auto moet dus met beleid gebeuren en dat geldt voor soortgelijke bewegingen/rotaties. In rust is er geen liespijn, en ook met lopen, rennen traplopen is er geen pijn. De pijn in de lies treedt alleen op met het bewegen/roteren van het been. Ben bij de huisarst geweest en inmiddels bij een fysiotherapeut. Beide denken ze aan een ontsteking van een pees in de lies (mogelijk de adductor longus). Daarbij is er beperkte bewegingsvrijheid in wervel L1-L3 geconstateerd. Volgende week wil men ‘dry needling’ gaan toepassen. Wat is uw mening hierover en hoelang kan men (met therapie) last houden van zulke liesklachten daar ze langzaamaan chronisch lijken te worden? B.v.d. Peter

  • Beste Peter, Dry Needling zou een innovatieve vorm van fysiotherapie zijn die onderdeel uitmaakt van een totaalbehandeling, gericht op genezing van chronische spierklachten. Ik heb er geen persoonlijke ervaring mee, maar ik ken zowel mensen die veel baat hebben gehad (of ‘denken’ te hebben gehad) bij Triggerpoint Dry Needling (TDN) oftewel Trigger Point Dry Needling (TPDN) als mensen die de behandeling totale onzin vonden. Er zijn veel artsen en therapeuten die beweren dat Dry Needling een tegenhanger van acupunctuur is op basis van westerse denkmodellen, waarbij dus niet wordt uitgegaan van vage energetische principes zoals bij de Chinese acupunctuur het geval is… Maar in de praktijk wordt ook de acupunctuurnaal binnen Dry Needling op verscheidene manieren gebruikt, EVENGOED om de qi of energiestroom te beïnvloeden. Dit is heel erg afhankelijk van de exacte Dry Needling-therapeut. Ik vind het lastig om je liesklachten/liesblessure op waarde te schatten, maar als er inderdaad sprake is van een liespeesblessure is inderdaad behandeling vereist. Heel veel sterkte! Groeten, Paul

  • Beste Daan, Zulke algemene liesklachten kunnen van alles omhelzen; van een liesbreuk tot een liesblessure. Voor meer duidelijkheid zul je er een arts naar moeten laten kijken. Beterschap!

 108. Hoi, Ik heb sinds kort een lichte steek in mijn lies en af en toe iets boven de schaamstreek. Ik ben 15 jaar oud.

 109. Hallo, Mijn naam is Jeroen en ben 22 jaar. Ik heb sinds mijn 10e al pijn in de rechterzijde van mijn lies. Dit werd veroorzaakt door het voetballen, werd mij toentertijd verteld. Dus ben ik overgestapt naar volleyballen omdat dit beter zou zijn. De laatste maanden ga ik naar de sportschool, niet specifiek voor de liezen, maar na mijn laatste training heb ik ze redelijk zwaar aangepakt. Na de training had ik geen pijn. Maar nu (4 dagen later) is de liespijn weer terug en zo erg dat ik eigenlijk liever kruip dan loop.

 110. Ik heb sinds een maand of 2 een grote knobbel in de schaamstreek. Sinds kort heb ik ook liespijn. Als ik in de auto stap kan ik mijn linkerbeen niet zelf naar binnen krijgen en moet ik hem op tillen omdat het pijn doet in de lies. Zou dit een breuk kunnen zijn? De verpleegkundige heeft toen ik nog geen pijn in de lies had naar de knobbel gekeken en zei dat het een cisterciënzer was, maar ik vertrouw het toch niet.

  • Ik heb nog nooit gehoord van de term ‘cisterciënzer’. Mij lijkt het inderdaad veeleer een liesbreukje of een bepaald soort huidgezwel. Zo’n gezwel kan bijvoorbeeld een zenuw, spier of pees in de verdrukking brengen, waardoor zowel pijnklachten als mobiliteitsklachten optreden. Is de knobbel in je lies plots ontstaan of geleidelijk aan gegroeid? En in welke context heeft de verpleegkundige ernaar gekeken? In het ziekenhuis na een bepaalde operatie, op de spoedeisende hulp, bij de huisartsenpraktijk?

 111. Hoi. Ik heb tijdens beide zwangerschappen last gehad van bekkeninstabiliteit en bij de tweede ook zwangerschapsischias. Ook is uit foto´s gebleken dat ik een lichte vorm van heupdysplasie heb. ik heb veel geschaatst, hardgelopen en gefietst (racefiets), maar al een jaar of 12 niet meer. Al een aantal jaar heb ik last van mijn liezen. Vooral als ik op moet staan dan doet dat zeer en soms knakt m´n heup. De eerste stappen zijn pijnlijk en loop ik stijf, maar gaat daarna wel beter. Ook voel ik altijd als ik op de bank zit een drang om mijn, vooral rechter, been te moeten bewegen (voelt als moeë benen en gebruik vaak linement om m’n benen te koelen). Op m´n rechter zij liggen in bed gaat niet omdat dat te belastend is voor mijn heup en lies. Links gaat beter, maar is ook een rotgevoel, niet eens echt pijnlijk. Verder heb ik sinds vorig jaar op steeds meer plekken in mijn lichaam last van zere gewrichten en zere spieren. Het lijkt wel of de spiergroep die ik meer moet gebruiken uiteindelijk geïrriteerd raakt en pijnlijk blijft en dus niet meer herstelt. Tijgerbalm/Tijgerbalsem werkt erg prettig en ook Ipren/Ibuprofen is een goede pijnstiller, maar niet de oplossing. Ik doe niet aan sport, maar fiets (bijna) iedere dag tweeënhalve kilometer naar m´n werk. En ik loop regelmatig een stuk. Verder woon ik op een boerderij, dus beweging genoeg. Het afgelopen jaar heb ik wel enorm veel stress gehad, maar de klachten heb ik al veel langer…

 112. Ik ben vader van een dochter van 13 die graag voetbalt. Al 2 jaar terugkerend probleem met pijn in de rechter lies en dan weer de linker lies. heb de indruk dat rechter lies veroorzaakt wordt door overbelasting tijdens voetbal, maar links kunnen wij niet plaatsen. Links lijkt meer te maken hebben met de recente groeispurt die ze heeft meegemaakt. Huisarts en sportarts hebben niets geholpen. Toch maak ik mij zorgen. Zij heeft om de 2 weken weer last! Zoveel last dat ze duf word en flauwvalt. Tot twee keer toe bij huisarts en sportarts. En ze weten niet wat ze ermee aan moeten. Ik weet het niet meer. Begrijp het niet meer. Wat is de volgende stap als je een waardeloze huisarts hebt? Ik wacht de sportarts en MRI van de liesstreek af om de oorzaak van de liespijn en liesklachten te achterhalen en hoop dat er een goede remedie is. Als vader doet het erg pijn om je dochter te zien lijden zo erg dat je haar van een schoolfeest vervroegd moet ophalen omdat ze pijn heeft, duf word en nagenoeg flauwvalt dat je door schoolleiding word opgebeld om haar snel op te halen. En zij baalt van zichzelf dat ze niet bij haar vrienden is… Iemand een oplossing voor deze soort pijn in de lies? Een andere ouder die een oplossing zoekt? MVG, Umit – Amsterdam

  • Ga naar en osteopaat. Die weten meer over je lichaam dan een arts.

 113. Ik heb sinds twee weken vreselijke pijn in m’n rechter lies. Wanneer ik intiem ben met mijn partner is het zeer pijnlijk, ook de linkerkant, maar rechts beduidend erger. Ook doet m’n rechter borst veel pijn bij aanraking. De huisarts gooit het op stress (zonder te voelen)… Ik slik geen pil en het is ook niet het begin van m’n menstruatie. Juist omdat de dokter me vaker wegstuurt onder het mom van stress durf ik er simpelweg niet meer heen. In mijn familie is MS en reuma erfelijk… Toen ik naar de dokter ging omdat ik nog steeds veel pijn in m’n gewrichten heb (vooral in m’n handen, vooral ook rechterhand) kreeg ik een formulier voor m’n neus waarop stond wat mijn klachten zoal kon veroorzaken… waaronder blowen en alcohol (niet van toepassing op mij). Vitamines kan inderdaad iets beter, maar dat was het… daar kon ik het mee doen. Ik voel me zo nutteloos als ik daar geweest ben en zo niet serieus genomen. Ik ben sinds een week verhuisd en heb ook een nieuwe arts, maar nog niet de moed gehad om erheen te gaan.

  • Ik snap dat je het vertrouwen in artsen tot op zekere hoogte bent verloren, maar misschien is het juist goed om eens kennis te gaan maken met je nieuwe huisarts… Je mag best eerlijk zeggen dat je je door je vorige huisarts niet serieus genomen voelde en dat je het juist heel prettig zou vinden als je nieuwe arts een second opinion zou willen geven… Misschien is dit je kans om eindelijk zekerheid te krijgen voor wat betreft je liesklachten, gewrichtsklachten en pijn in de borst. Het lijkt me in ieder geval raadzaam om er eens serieus naar te laten kijken. Heel veel sterkte en beterschap! Hopelijk is je nieuwe arts ontzettend behulpzaam… Groeten, Paul

 114. Hallo, Ook ik heb regelmatig pijn in mijn lies/liezen. Vandaag heel erg, alleen in de rechter lies. Mij werd verteld dat dit de eiersprong kon zijn! Maar ben nu 55 jaar, heb al 10 jaar een Mirena spiraal, dus geen menstruatie meer. Ik dacht dat ik er nu helemaal klaar mee was. Tot vorige maand een beetje bloed, geen pijn… Vandaag is het dus niet te harden, zo’n hevige pijnscheuten. Ik voel het als een soort zenuwpijn(scheuten) en een soort stroomprikkelpijn! Als het de eiersprong is, dan ben ik nog niet van mijn menstruatie af… Jeetje, ik ben 55 jaar, ophouden nu, ben er helemaal klaar mee!

 115. Ik heb heftige steken in mijn linkerlies, alsof er een mes in gestoken wordt. Dit heb ik al sinds mijn 20e. Ik ben nu 46. Als ik een tijd niets doe verdwijnt de pijn uiteindelijk, totdat ik weer begin te sporten, dan schiet het er weer in en moet ik weer rustig aan doen. Drie jaar geen last gehad en sinds 1,5 jaar heb ik pijn in mijn heupen en billen gekregen en is het weer in mijn lies geschoten. Fysio heeft niet geholpen. Spieren rondom heup zijn sterk genoeg. Op mijn 11e heb ik mijn stuit gebroken en die is vergroeid. Zou het daaraan liggen? Of is het een beknelde zenuw, maar hoe kom ik daar achter?

  • Het zou inderdaad best met je gebroken stuitje te maken kunnen hebben. En de inmiddels vergroeide stuit zou inderdaad een zenuw kunnen verdrukken en/of beknellen… Er zou zelfs een stukje van je staartbeen of heiligbeen afgebroken kunnen zijn, wat pijnklachten en mobiliteitsklachten veroorzaakt. Stuitklachten zijn een lastig fenomeen, maar wellicht is het een idee om je huisarts te vragen of een scan of röntgenfoto uitkomst zou kunnen bieden. Heel veel sterkte toegewenst!

 116. Hallo allemaal, Ik ben vanochtend naar de huisarts gegaan voor ontzettende pijn in de liesstreek, heup en onderrug. Ik ga al heel wat jaartjes naar de huisarts hiervoor, maar elke keer word ik weggestuurd met het antwoord: het is overbelast. Echter gaat het meestal na een paar weken weer weg en een paar weken later komt het weer terug, terwijl de pijn iedere keer erger wordt. Fysiotherapie zorgt ervoor dat ik helemaal niet meer kan lopen, dus daar begin ik dit keer maar niet aan. Ontstekingsremmers voorgeschreven, maar die werken ook niet. De pijn is ’s ochtend het minst erg en dan kan ik ook alles wel doen. Maar hoe meer ik ermee doe, des te sneller ik weer in de ziektewet zit. De pijn is vele malen erger dan die ene keer dat ik mijn duim er bijna afgesneden had en zelfs erger dan een gebroken rib en een gekneusde zweefrib. Ik baal hier enorm van en zit best wel met mijn handen in het haar. Wat moet ik nou doen?

  • Als je reeds meermaals bij de huisarts bent geweest en hij/zij je niet kan helpen, dan heb je mijns inziens recht op een doorverwijzing voor (diepgaander) vervolgonderzoek. Wellicht kan een röntgenfoto of een scan de onderliggende oorzaak van je lies-, heup- en rugklachten aan het licht brengen… Persoonlijk zou ik aandringen op doorverwijzing naar een specialist.

 117. Beste, Ik heb enorme pijn onder mijn teelballen. Het doet dan ook erg pijn als ik moet plassen (wat moeilijk gaat ) en als ik aan de onderkant van mijn balzak kom, zou ik in elkaar kunnen zakken van de pijn. Mijn huisarts is een vrouw, ze heeft er in geduwd en ze voelt geen liesbreuk, maar op het moment dat ze duwde voelde ze wel dat mijn deel daar gezwollen was. Ze zag ook dat ik tranen in m’n ogen kreeg van de pijn. Wat is dit? Ik las dat dit een liesbreuk is, heb namelijk ook een stekende pijn in mijn rechter schaamstreek, nabij het schaambeen? Is dit de bekkenbodem of wat? Ik voel mij erg onrustig en heb ook al onderrugpijnen. Ziekenhuizen in België weigeren iets via spoed te doen, ze kijken er gewoon nog niet eens naar. Veel jonge dames werkzaam die waarschijnlijk niet beseffen wat het is om zulke pijn in penis en balzak te ervaren. M.v.g. Robi

  • Beste Robi, Dit zou inderdaad te maken kunnen hebben met bekkenbodemproblemen: te gespannen bekkenbodemspieren, verslapte bekkenbodemspieren of foutief gebruik van bekkenbodemspieren… Toch denk ik dat zulke hevige en intense pijnklachten in de liesstreek veeleer te maken zullen hebben met een breuk, fysiologische steen en/of ontsteking. Zo zou er sprake kunnen zijn van een prostaatontsteking (prostatitis), een zaadbalontsteking oftewel teelbalontsteking oftewel testikelontsteking oftewel testisontsteking (testitis/orchitis/orchiditis)… Of een ontsteking van de bijbal oftewel epididymis (epididymo-orchitis)… Een dergelijke ontsteking/infectie kan weer gerelateerd zijn aan een onderbuikbreuk zoals een liesbreuk, maar bijvoorbeeld ook aan een vastzittende niersteen die infecties veroorzaakt en ontstekingsverschijnselen uitlokt nabij de nieren, blaas, urinewegen en/of genitaliën. Dit hoeft overigens niet per se, je kan op allerlei manieren een bacterie, virus of schimmel oplopen die om een bepaalde reden op een ‘verkeerde plek’ terechtkomt. In geval van een dergelijke ontsteking of infectie kunnen overigens ook lymfeklieren in de liesstreek opzwellen en gevoelig/pijnlijk worden. Zelfs zenuwen kunnen lichtelijk verdrukt/bekneld raken vanwege zwelling… dus doordat de boel opzwelt bij een ontsteking. Hierdoor kan de pijn verder toenemen qua intensiteit. Tot slot zou er zelfs sprake kunnen zijn van een gecompliceerde urineweginfectie/blaasontsteking die zich heeft verspreid naar prostaat of balzak. Is er sprake van bloed in urine of ejaculaat? Ik ben GEEN arts en kan je dus niet vertellen wat er aan de hand is of welke stappen je dient te ondernemen, maar naar mijn ondeskundige mening ZOU de onderliggende oorzaak van je liesproblemen in deze hoek KUNNEN liggen. Mocht er daadwerkelijk sprake zijn van een bacteriële infectie, dan zou een antibioticakuur (op doktersrecept verkrijgbaar) alvast uitkomst kunnen bieden. Klinische nierstenen of urinewegstenen dienen veelal te worden vergruisd of verwijderd; ze gaan veelal gepaard van zogenaamde koliekpijn oftewel nierkolieken. En mocht er sprake zijn van een liesbreuk, dan kan een operatieve ingreep vereist zijn. Dring desnoods bij je huisarts aan op vervolgonderzoek en doorverwijzing naar een internist. Heel veel sterkte in ieder geval! Groeten, Paul

  • Hi Robi, Ik ben zelf 2x geopereerd aan een dubbele buikwandbreuk en een navelbreuk. Bij beide gevallen ontstond er een bobbel die zichtbaar was in de huid. Een soort heuvel die er eerder niet zat. Als je dat niet ziet (ook bij de lies) dan is het slechts een kleine kans dat het om een liesbreuk of welke breuk dan ook gaat. Je moet wel echt iets zien. Voor de zekerheid kan je je huisarts vragen of ze je doorstuurt voor een echo. Via die methode kun je het meestal wel goed zien. Een breuk valt alleen onder spoed als je ondraaglijke pijn hebt. Dat betekent dat de bobbel die door een breuk ontstaat minimaal 2,5 centimeter doorsnee moet zijn. Op dat punt ga je kapot van de pijn en wordt je binnen 72 uur geopereerd. Als je die hevige pijn niet hebt, is de breuk nog niet ver genoeg gescheurd. Dus kom je gewoon op de wachtlijst te staan. Mocht het dus wel een breuk zijn, dan is het verstandig om tot de operatie geen zware dingen te tillen die boven de 10 kg uitkomen. Dan zorg je ervoor dat het niet of nauwelijks verder scheurt. Dan is de operatie ook minder ingewikkeld en minder zwaar. Hoop dat je er wat aan hebt. Vriendelijke groet, Tom

  • Beste Tom, In beginsel ben ik het volledig met je eens… Echter begint een breuk altijd met een klein gaatje of scheurtje, wat zich na verloop van tijd ontwikkelt tot een breukpoort. Zolang de breukpoort niet groot genoeg is om weefsels te laten uitpuilen, ontstaat er geen breukzak (met daarin breukinhoud) en is er dus ook nog geen bobbel zichtbaar. Ook zonder zichtbare uitstulping kan er dus al wel sprake zijn van een (beginnende) breuk/hernia. Dit komt zelfs heel vaak voor en je kunt er maat beter te vroeg bij zijn dan te laat. Bij een beginnende breuk kan men de boel namelijk nog weleens aan de buitenkant ondersteunen met een breukriem, breukband en/of breukverband, waardoor de boel niet verder uitscheurt en mogelijkerwijs zelfs weer aaneengroeit. Beginnende breukjes zijn al met al evengoed breukjes. Overigens heel erg bedankt voor het delen van je ervaringen en bevindingen! Groeten, Paul

  • Hallo Robbi, Weet jij al de oorzaak van de pijn in je ballen/balzak? Ik zit namelijk met dezelfde pijnklachten in de ‘liesstreek’…

 118. Hey, In het eerste jaar van de middelbare school heb ik me ooit eens bezeerd tijdens lichamelijke oefening bij het uitvoeren van de split. Deze pijn in mijn lies ging toch een tijdje mee en kwam soms uit het niks weer opdagen als ik gewoon aan het stappen was. Het zorgde er dan voor dat ik slecht op dat been kon steunen en soms mankte. Ik zit nu in mijn eerste jaar hogeschool, dus het is inmiddels al 6 jaar geleden. Toch heb ik nog af en toe pijn in de liesstreek als ik bijvoorbeeld een handstand of een radslag doe… of een oefening waarbij been-lenigheid vereist is. Weten jullie wat dit zou kunnen zijn en of er iets aan te doen valt? Alvast bedankt! Groeten, Elise

 119. Ik heb sinds 4 maanden een nieuwe heup. De laatste tijd krijg ik meer klachten van een spier uit de lies die naar mijn knie loopt. De klachten lijken op dezelfde klachten die ik voor de heupoperatie had. Als ik op mijn zij lig en mijn geopereerde been zijwaarts omhoog beweeg, voel ik pijn in mijn lies. Ook kan ik mijn sok slechts met pijn in de liesstreek aandoen. Ik ga 3x per week naar fitness en mijns inziens bouw ik de zwaarte van de oefeningen slechts licht op. Welke oefeningen moet ik (voorlopig) niet meer doen of juist wel? Wat is jullie advies.

  • Ik ben GEEN arts en ben dan ook niet bevoegd om spieroefeningen aan te raden of af te raden die gerelateerd zijn aan medisch herstel na een heupoperatie. Hiervoor dien je denk ik echt een medisch sporttherapeut of fysiotherapeut te raadplegen. In ieder geval heel veel sterkte en beterschap toegewenst!

 120. Hallo, Ik ben een meisje van 19 en het gebeurt nu toch wel heel vaak dat ik liespijn krijg, altijd na het slapen. Ik vraag me echt af hoe dit komt, in ieder geval ga ik straks naar de radioloog foto’s laten nemen en hopelijk vinden ze iets!

  • Hey, Had ook vaak last van mijn lies en dus veel onderzoeken gedaan. Nooit werd er iets gevonden, totdat mijn kinesist zei dat het door m’n rug kwam. Zij heeft me toen verschillende oefeningen aangeleerd en het heeft enorm geholpen tegen de liesklachten! Zo heb ik momenteel helemaal geen last meer van m’n liesstreek! Dus misschien kun je ook eens langs gaan bij een kinesist?

 121. De artsen zijn niet meer zo bedreven en betrokken als voorheen. Het gaat allemaal om geld en wat ze niet in de boeken geleerd hebben, schuiven ze af op stress. Ik heb ook pijn in mijn rechter lies, uitstralende naar mijn dij. Ook vaak steken en pijn bij gemeenschap. ’t Voelt alsof er iets daar kriebelt, steekt, kruipt… Bloedonderzoek en ontlastingsonderzoek gedaan, op parasieten onderzocht, niets te vinden. Conclusie van de arts is stress en ik moet nu naar een psycholoog worden doorverwezen… Ik voel me echt niet serieus genomen!

  • Hi Simone, Kijk ook eens op de site van Maxima Medisch Centrum, onder chirurgie – liespijn.

 122. Sinds maanden een beetje zeurende pijn in de liesstreek links. Vanwege enorme obesitas denk ik dat het de banden zijn. Met het alledaagse buitenwerk (uitmesten stallen) kan ik na een uur bijna niet meer staan, er trekt dan een soort band onder mijn buik aan en straalt naar rug uit. Na een half uur liggen of pijnstillers (2 x 500 mg paracetamol met coffeïne) is het ’te doen’, maar hoe langer ik sta en wat doe, des te erger het wordt. Om af te vallen heb ik natuurlijk mijn beweging nodig en denk dat het kip/ei verhaal is. Zijn er meer mensen die dit herkennen?

 123. ik ben 16 en heb voor de eerste keer last van mijn lies (linkerkant). Het is maar een bepaald plekje wat pijn doet, ik voel het als ik recht en stil sta. Als ik zit voel ik de pijn niet, maar als ik loop komt de liespijn terug. Wat kan ik eraan doen? Groetjes! Ik ben trouwens een meisje. :)

 124. Ik vraag me af waar ik last van heb… Ik heb ongeveer sinds 3 dagen pijn in mijn onderbuik (aan de linkerkant), waarbij ik soms ook nog eens pijn heb aan de onderkant van mijn rug. Het kan niet zo zijn dat ik ongesteld hoor te worden, want ik zit aan de anticonceptie. Weet iemand misschien wat het zou kunnen zijn? Heb namelijk heel veel last van deze helse lage buikpijn.

  • Beste Amber, Zulke pijn in de onderbuik zou bijvoorbeeld afkomstig kunnen zijn van eierstokken, eileiders, baarmoeder, blaas of darmen. Heb je en verleden met ontstekingen in de buikregio of endometriose (t.a.v. verklevingen en/of cysten) in die regio? In dit artikel over lage buikklachten kun je meer lezen over de mogelijke oorzaken van pijn in de onderbuik. Mocht de ernst van de buikpijn niet binnen enkele dagen afnemen, dan zou ik er even mee langs je huisarts gaan; dat zou ik overigens sowieso doen als je je zorgen maakt. Beterschap & groeten, Paul

 125. Ik heb heel erg pijn in mijn liesstreek. Dit is voornamelijk aan de binnenkant van mijn heup, alleen maar aan de rechterkant. Als ik mijn benen open klap of omhoog probeer te doen/ballast komt de pijn erg opzetten. Bij bijna alle bewegingen moet ik mijn been omhoog of zijwaarts helpen omdat dit uit eigen kracht niet altijd lukt door de pijn. Dit houdt nu al een week aan en is op komen zetten na een sportwedstrijd. Moet ik hier wel mee naar de dokter of kan ik zelf wat oefeningen doen? Na het sporten meestal pijn in dezelfde streek (lies).

 126. Hai, Tijdens de geboorte van onze dochter, bijna 13 jaar geleden, is er iets gebeurd waardoor ik dus niet kon persen. M’n linkerbeen omhoog en aantrekken was een kwelling. Ik moest m juist wegdrukken om wat verlichting van de pijn te hebben. Het is me uiteindelijk toch gelukt om haar zelf op de wereld te zetten. Echter bij onze zoon 2,5 jaar later lukte dit niet en is hij met de vacuümpomp geboren. Beide kinderen waren geboren bijna twee en bijna drie weken na de uitgerekende datum, daardoor ook allebei groot en zwaar, boven de 4,5 kilo. Sinds die tijd altijd wat last blijven houden en ik rijd paard en heb minder kracht in m’n linkerbeen waardoor ik ook minder controle over t paard heb als ie wegspringt.

 127. Pijn in mijn lies bij liggen in bed vooral op die zij, maar ook op de rug. Pijn trekt naar bil, lopen is ook pijnlijk. Wat is dit toch?

 128. Gisterenmiddag tijdens het lopen pijnscheuten in lies. Vooral tijdens trap op lopen. Uiteindelijk naar bed gegaan, pijn werd erger uitstralen naar bovenbeen en onderbeen. Zowel bij de minste beweging als in rust. Vind ik even een houding waarbij het iets lijkt weg te trekken, dan tintelt mijn voet. Vannacht liggen janken van de pijn. Vanochtend uit bed gemoeten om te gaan plassen. Mijn voet leek iets anders van kleur dan de andere voet (grauwer) Schuivend met de “goede” voet naar de trap en hangend aan de leuning naar beneden, ondertussen het zere been in kromme stand hangend houdend . Bukken en in een houding tussen staan en zitten mijn plas gedaan, ondertussen kermend van de pijn bij elke minimale beweging. Plassen zelf (blaas legen) doet geen pijn. Nu een uurtje geleden Advil 400 ingenomen en kan nu zonder veel pijn langer in 1 houding blijven liggen, wel met een tintelende voet. Ik weet niet wat ik moet doen, bezoekje huisartsenpost kost weer eigen risico, en 90% kans dag je weer met een poedertje of pilletje naar huis wordt gestuurd … En altijd gebeurt me zoiets in het weekend… Alvast bedankt voor enige reactie…

  • Beste Chrissy, Een bezoek aan je huisarts gaat buiten het eigen risico om! Het is een veelvoorkomend misverstand. Bij klachten WEL naar je dokter gaan!

 129. Hallo, Sinds ik ben aangereden heb ik in bed veel last van hevige liespijn die doorstraalt naar mijn rechter bovenbeen. Nou dachten de artsen in eerste instantie dat mijn bekken gebroken waren na het ongeluk en wilden nieuwe foto’s maken, maar dit bleek uiteindelijk niet het geval. Toch heb ik sinds die tijd enorme pijn en een opgezet gevoel in mijn liesstreek. Ik weet niet of het iets met elkaar te maken kan hebben, maar ben wel heel benieuwd wat ze uiteindelijk bij mijn bekken zagen. Gr. Gaby

 130. Ik heb ontiegelijke pijn in mijn liesstreek. Dit is voornamelijk aan de binnenkant van mijn heup, alleen maar aan de rechterkant. Als ik mijn benen open klap of omhoog probeer te doen/ballast komt de pijn erg opzetten. Bij bijna alle bewegingen moet ik mijn been omhoog of zijwaarts helpen omdat dit uit eigen kracht niet altijd lukt door de pijn. Dit houdt nu al een week aan en is op komen zetten na een heftige sportwedstrijd… Moet ik hier wel mee naar de dokter of nog maar even afwachten? Tijdens training en alles heb ik er nog nooit last van gehad maar op dit moment bepaald het erg mijn normale functioneren in het leven.

  • Heb net het zelfde voor en weet niet of deze vorm van liespijn erg is of niet?

 131. Sinds een week of twee/drie heb ik pijnlijke liezen aan beide zijden. Het is eigenlijk geen pijn, maar ik voel dat er iets mis is. Vooral in bed met een beetje draaien op een bepaalde manier, dan is het iets gevoelig. ook met lopen voel ik het. Ik ben 58 en al uitvoerig gecheckt op prostaatkanker ruim een jaar terug. Toch nu wéér die ongerustheid… Wordt het weer dokteren?

 132. Hallo, Ik heb last aan beide kanten bij m’n adductoren en ook bij de peesaanhechtingen. In rust (bijna) niks, maar sporten lukt niet. Fysio helpt niks, 2 operaties gehad (matjes en adductoren-tenotomie), maar dat helpt ook niks. De operatie van adductoren-tenotomie is nu 8 weken geleden en ik zie nog geen resultaat. Enig advies? Voetbal is m’n lust en m’n leven (nu al 1,5 jaar sukkelen, ben pas 21, wil niet opgeven). Massage, rekken, buikspieren, cortisone, dry needling… Bijna alles al geprobeerd. Cortisone-injectie hielp, maar was tijdelijk, want kwam terug! Mijn vraag: hoelang na de adductoren-tenotomie weet ik dat het niet geholpen heeft? En wat kan ik nu het beste doen (rust, rekken of doorgaan met fysio/kracht)?

  • Beste, Ik ben geen arts en ben dan ook niet de aangewezen persoon om te adviseren omtrent nazorg v.w.b. een ingrijpende operatie. Persoonlijk zou ik contact opnemen met afdeling van het ziekenhuis waar je bent geopereerd en deze vragen daar wegleggen. Je betaalt immers niet voor niets een ziektekostenpremie en op dit soort advies en ondersteuning heb je mijns inziens recht na een dergelijke operatie. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 133. Sinds woensdag tijdens de waterpolotraining pijn opgelopen in m’n linkerlies. Niet gek vond ik na anderhalf jaar niet meer sporten en daarvoor dagelijks. Na de training was de pijn snel weg nu meteen wedstrijd gespeeld en zoveel last. Iemand enig idee? Het lijkt me dat een chronische blessure iets te heftig is aangezien ik wel kan lopen. Met pijn ja, maar ik loop.

 134. Voor de vijfde keer een blaasontsteking in acht maanden tijd en nu voor de eerste maal ontzettende pijn in mijn rechter lies. Getest op nierstenen na de tweede keer ontsteking, maar niks gevonden op de echo en foto. Toch blijven de klachten. De antibiotica die ik nu heb doet zijn werk nog niet halverwege de kuur… Ik heb ook hevige pijn in onderbuik en zij. Iemand dezelfde ervaringen of tips?

  • Ja. Heb net een tweede kuur gehad. Nog steeds pijn in onderbuik en last van mijn rechter lies. Krijg morgen weer uitslag van de urinekweek en woensdag uitslag van het bloedonderzoek. Voel me best ziek. Hoop dat het ’s een beetje beter wordt. Alle energie is uit me verdwenen.

 135. Nu alweer een jaar geleden dat de de pijn in mijn rechter lies is begonnen. Heb hiervoor een echo gehad en ze zagen een hele kleine liesbreuk. De chirurg vindt dit niet voldoende om te opereren. Vervolgens al 2 spuiten in mijn lies gekregen omdat hij dacht dat het een ontsteking was. Als ik hoest krijg ik steken in mijn lies en als ik te lang zit krijg ik ook een heel zeer bovenbeen. Na het sporten vooral hardlopen weet ik mij geen raad van de pijn in mijn lies en bovenbeen. Loop al 4 maanden bij een manueel therapeut en ook dat maak niks uit. Misschien heeft iemand hier ervaring mee, want ik weet niet meer wat ik moet doen. Groeten, Diana

 136. Ik heb sinds enige maanden een zeurende pijn in de onderbuik/liezen. Reeds een bloedonderzoek gehad, alles in orde en het gaat maar niet over. Ik heb verder geen klachten met plassen of met de ontlasting. Een gezonde eetlust ook en ik val dus niet af. Toch maak ik me nu toch wel enige zorgen. De vraag is: Wanneer het bezinksel in het bloed oké is (wat betekent dat er geen ontstekingen zijn), houdt dat nu ook in dat daarmee ook darmkanker is uitgesloten?

  • Nee, een steriele (bijvoorbeeld reumatische) ontsteking of een bacteriële/virale/fungale infectie zorgt er doorgaans voor dat er ontstekingswaarden en/of antistoffen (bijvoorbeeld BSE of CRP) vrijkomen in het bloed en meetbaar zijn via een bloedwaardebepaling. Kanker hoeft echter niet te leiden tot ontstekingsverschijnselen; het omgekeerde is veeleer het geval: bepaalde ontstekingsprocessen c.q. ontstekingsreacties kunnen tot kanker leiden of de kans op kanker vergroten. Ik ben GEEN arts, maar voor zover ik weet is het dus geenszins zo dat een bloedwaardebepaling v.w.b. ontstekingswaarden zomaar kanker kan aantonen of uitsluiten. Voor kanker is mijns inziens beduidend diepgaander en andersoortig onderzoek nodig (radiografie, scans, contrastvloeistof-injecties, biopsie, bloedanalyse etc.) naar eventuele pre-carcinogene ‘onrustige’ cellen, kwaadaardige tumoren en/of tumorspecifieke antigenen c.q. tumormerkers/tumormarkers. Bovendien wordt er bij standaard bloedtests gekeken naar specifieke antistoffen en ontstekingsindicatoren; er zijn namelijk extreem veel verschillende bloedwaarden die kunnen wijzen op een bepaalde ziekte, aandoening of afwijking. De exacte bloedtest die men uitvoert is zodoende afhankelijk van het aangedane weefsel of verdachte orgaan en van de vermoedelijke onderliggende oorzaak. (bron) Een bloedanalyse geeft dus nooit een totaalbeeld c.q. totaalplaatje van de stoffen die in je bloedbaan rouleren. Overigens betwijfel ik of het reëel is om je zorgen te maken over darmkanker. Mocht je hier reden toe zien, dan lijk het me niet onverstandig om je bezorgdheid uit te spreken richting je huisarts. Die kan je op dit gebied informeren, adviseren en begeleiden. Sterkte & groeten, Paul

  • Hoi, Ik heb dezelfde klachten, en uitstralend naar de onderrug. Wel ook wat meer vermoeid en lichte hartklachten. Verder geen klachten zoals jij. Bloed ook goed. Deze week dikke darm scan en later naar uroloog. Hoe gaat het nu met jou?

 137. Al sinds vele (tientallen) jaren heb ik een sluimerende pijn in m’n linkerlies. Tijdens het sporten, maar vooral er na. Aanvankelijk een soort spierpijngevoel. Echter de laatste weken, sinds ik weer wat intensiever sport (fietsen, zwemmen en Zumba) wordt de pijn toch wel wat heviger. Het is er eigenlijk de hele dag, het ene moment sterker dan het andere. Als ik een tijdje heb gezeten en wil opstaan, zak ik a.h.w. door mijn hoeven. Moet dan even doorzetten, alvorens ik weer gewoon kan lopen/op dat linkerbeen kan staan. Lijkt een reflex, alsof je in een spijker trapt. Tijdens het zitten is er een zeurend gevoel, met zo nu en dan pijnlijke steken tot in het linker bovenbeen. Het punt dat pijnlijk is in de lies, ligt overigens ter hoogte van de venusheuvel. Is er iemand die dit herkent? Moet ik nu juist rust nemen, of gewoon lekker doorgaan met bewegen? En is het de moeite om mijn huisarts te raadplegen?

  • Hoi Liesbeth, Wat jij schrijft heb ik ook al een paar jaar. De pijn zit bij mij in de rechter lies. Vaak had ik ook dat ik door mijn been zakte. of zoals jij het zegt door je hoef zakte. Verder is er sprake van een zeurderige pijn die warm uitstraalt via mijn rechter dij richting knie, een ietwat zwaar beurs gevoel. De pijn voelt alsof er iets langs elkaar moet maar dat het blokkeert omdat het blijft steken en niet langs elkaar kan. Volgens de huisarts wordt het niet veroorzaakt door mijn heup. Ben naar de fysiotherapeut gegaan. Die masseerde het en daarna trok hij keihard aan mijn been. Je hoorde dan een knak en de liespijn was weg. Het is een poos weggeweest maar het komt steeds terug. Ik weet niet wat het is en ik ga maar weer terug naar de huisarts. Soms heb ik het idee dat het indertijd op mijn werk veroorzaakt is door het met mijn rechtervoet tegenhouden van een deur met een zware dranger terwijl ik iets in de handen had. Ik weet niet of dat de oorzaak kan zijn. De pijn in de lies is echt heel hinderlijk. Ik hoop dat er een scan van de liesstreek gemaakt gaat worden en dat er dan duidelijkheid komt.

  • Ik heb sinds 9 maanden pijn in de linkerlies, deze straalt uit naar de knie. Ik voel de liespijn 24 uur per dag. De ene dag is de pijn heftiger dan de andere dag. Ik kan mijn been normaal achterwaarts optillen, als ik rechtop sta kan ik mijn been niet een centimeter van de grond optillen. In bed is het een hel; ik weet niet hoe ik moet liggen en kan het been niet bewegen door helse pijnscheuten. Ik huil soms als een klein kind en het belemmert mijn dagelijkse dingen. Foto gemaakt van heup… Geen artrose. Aderonderzoek i.v.m met flinke spataders… Ook niet de reden. Ik weet niet meer wat ik hiermee aan moet en ben aardig depressief aan het worden van die verrekte pijn dag en nacht.

 138. Ik heb pijn in mijn rechter lies en de pijn loopt tot onder mijn knie en ook in mijn dijbeen en achter op mijn rechter heup, maar de hevigste pijn heb ik in mijn lies en boven mijn rechter heup. Vooral bij het liggen… en hoe ik dan ook probeer te liggen op mijn beide zijden of op mijn rug en buik… Ook kan ik mijn rechter been niet op het linker been leggen, want dan voel ik een hevige pijn in mijn lies en die gaat tot in mijn kuit branden. Soms moet ik om een beetje van de pijn te bekomen op mijn handen en knieën hurken. En ook als ik op bed lig en op mijn zij ga liggen, voel ik hevige pijn bij het draaien. Het is net alsof ik met een mes wordt gestoken achter op mijn rechter heup en dit gebeurt al meer dan 2 a 3 jaren. Ik heb veel stress want weet niet meer wat ik moet doen.

 139. Wachten duurt lang als je pijn hebt… Op 1 september uitslag urinekweek en ik ben af en toe helemaal klaar met de pijn in mijn rechter lies. Soms ben ik er misselijk van en weet ik niet meer hoe ik moet zitten of liggen. Ik loop dan maar weer wat rond en ga naar het toilet om de druk te verlichten. ’s Nachts word ik wakker van de pijn en moet erg nodig plassen en overdag lijkt het alsof ik na elk glas drinken direct moet plassen. Mijn blaas maakt salto’s en mijn lies bonkt erop los. Ik ben er zo klaar mee. Zo dit wilde ik ff kwijt… Ben maar eens gaan googelen en zag deze site voorbijkomen. Het kan van alles zijn zag ik wel. Mijn huisarts denkt niet aan nierstenen, dan zou ik op de kop staan van de pijn… Ahummm ik hang soms op de bank met mijn benen omhoog om de pijn te verlichten, is dat wat ze bedoelen? Mijn gynaecoloog (ik heb endometriose) denkt wel nierstenen en zij heeft urinekweek aangevraagd omdat er bloedspoortjes in urine zaten. Dus nu afwachten.

  • Beste Antje, Dit zouden inderdaad best weleens koliekpijnen door nierstenen kunnen zijn. Maar bijvoorbeeld ook verklevingen en/of ontstekingen door toedoen van de endometriose. Sowieso kan ook een niet aan endometriose gerelateerde ontsteking (hevige blaasontsteking c.q. urineweginfectie of eileiderontsteking) de boosdoener zijn. Urine testen op antistoffen en ontstekingswaarden lijkt me inderdaad de weg om te bewandelen, maar wel balen dat dat zo lang moet duren… Sterkte in ieder geval!

 140. Anderhalve week geleden heb ik een potje voetbal gespeeld met vrienden, normaal speel ik geen voetbal maar sindsdien heb ik bij verkeerde bewegingen pijn bij mijn rechter lies. Heuveltjes oplopen is pijnlijk en wat ik al zei verkeerde bewegingen maken is ook erg pijnlijk! Ik weet niet of ik hiermee naar de dokter moet of dat ik gewoon eventjes rustig moet wachten en kijken of de pijn weggaat? Iemand een idee? Groetjes, Emma

  • Hallo Emma. Als sportmasseur heb ik helaas hier veel mee te maken. De enige oplossing hiervoor is de eerste 2 dagen rust houden, daarna strekken en kantelen van je bekkenbodem. Hiermee bedoel ik je voet naar achteren plaatsen tot je niet verder kunt en dan heel voorzichtig je bekken naar voren duwen. Dit doe je een keer of vijf en dit twee keer per dag. Ook kun je de pijn verzachten door het gebruik van Perskindol, dit is een vloeistof die je op de pijnlijke pees smeert. Maar pas op dat je niet te ver gaat (richting je schede), het brandt namelijk erg. En was daarna je handen goed. Ik heb hier goede ervaring mee. Succes!

 141. Hallo. Mijn naam is Ebony en ik ben 18 jaar en heb sinds een half jaar vreselijke pijn in mijn linker lies waardoor ik soms dagen niet kon lopen. Over een 5 minuten stukje loop ik dan bijna een halfuur en ik kan de trap niet op. Ben hiervoor naar het ziekenhuis gestuurd, foto’s gemaakt, maar geen resultaat. Na een paar dagen was het over, maar 2 maanden erna kreeg ik weer hevige pijn. Ben toen weer naar de dokter gegaan en kreeg Diclofenac en pijnstillers. Dit heeft geholpen, alleen nu heb ik weer hevige pijn in de lies en is het teruggekomen. Ik weet echt niet wat ik moet doen. Heeft iemand een idee?

 142. Sinds een paar maanden soms gigantische pijn in m’n rechter lies. Het zijn voornamelijk m’n spieren ben ik al achter. Vooral als ik moet plassen, lucht kwijt moet en/of ontlasting kwijt moet. Ben niet verstopt of zo. Rechter been trekt dan ook helemaal op en kan ik dan moeilijk ontspannen. :( Ook krijg ik meer pijn in mijn rechter knie. Lopen kan ik helaas niet meer (staan wel, behalve als ik hier dus last van heb) dus bewegen is moeizaam. Huisarts kom ik niet veel verder mee. Iemand een idee?

 143. Halo, Ik ben 12 jaar en ik heb al sinds 3 dagen geleden en nu ook pijn in mijn rechter lies. Als ik sommige bewegingen doe voel ik een pijnlijke steek in mijn rechter lies en ik kan ook niet normaal rennen, dan krijg ik het ook. En als ik slaap is het vooral vervelend als ik sommige bewegingen maak. Het is strontirritant, kunt u me daarop een antwoord geven a.u.b. Alvast bedankt!

  • Victor Elst

   Vermoedelijk is het een overbelasting van het lieskanaal, na de training met ijs, fricties maken, ook na wedstrijden, wel een tussenstof gebruiken anders kunt u zich nog verbranden. Zeker geen warme zalven gebruiken. In dat kanaal zit ook een zaadleider die kan ontstoken zijn, best eens langs de dokter gaan.

 144. Wil jullie even laten weten,dat na een jaar mijn klachten over zijn. Ik ben via de neuroloog naar een pijnpoli verwezen en daar is een zenuw in mijn lies (nervus ilioinguinalis) ingespoten met een verdovingsmiddel. Het heeft geweldig geholpen, de pijn kwam na drie maanden terug, maar dat is normaal. Nu word ik binnenkort opnieuw behandeld, maar dan op een manier die definitief is. Ik hoop dat ik met deze informatie misschien andere kan helpen. Mijn klachten zijn over, dus ik hoef geen reacties meer te ontvangen.

  • Fijn om te lezen dat het de goede kant op gaat met liesklachten! Ik heb je uitgeschreven van notificaties; dit kon je eventueel ook doen via de link in de e-mail die je ontving; wellicht handig voor in de toekomst. Groeten, Paul

 145. Beste, Ik heb sinds 5 maanden een baby. Tijdens mijn zwangerschap had ik zwangerschapsischias. Nu sinds 3 weken heb ik erge pijn aan me rug, deze straalt door naar me linker bil en been. Ook kan ik niet meer rennen of actief een trap oplopen, dan krijg ik een scherpe pijn in me linker lies. Iemand een idee? M.v.g. Laura

  • Dit kan te maken hebben met bekkeninstabiliteit ten gevolge van de zwangerschap en/of bevalling. Ik zou er even mee naar de huisarts gaan.

 146. Hallo, Ik heb sinds zaterdag heel erg last van mijn lies aan de binnenkant van mijn been. Ik heb geen idee waar het opeens vandaan komt maar ik heb de dag ervoor een zware sprinttraining gehad waar ik helemaal kapot van ging. Als ik nu mijn been recht neerleg of recht ga staan doet het alleen maar meer pijn, ook als ik er op druk voelt het hard aan en doet het steeds meer pijn. Weet iemand misschien wat dit is en wat ik er aan kan doen? Alvast bedankt.

 147. Hallo, Sinds november 2013 steeds stekende pijn in beide liezen. Het is geen continue pijn, maar meer het gevoel dat er wat scheurt. Vooral met bepaalde bewegingen zoals lotushouding, benen spreiden of optillen van het been geeft deze pijn. In eerste instantie dacht de huisarts aan overbelasting, dus rust en fysio gehad. Dit had totaal geen effect. De fysio vermoedde problemen in het heupgewricht. Orthopeed kan niks vreemds ontdekken op de foto, maar constateert wel dat endo-rotatie erg pijnlijk is. Moet nu terug naar de huisarts, maar heb daar niet veel vertrouwen in, die gooit alles op mijn hypermobiliteit. Kamp namelijk ook al jaren met pijn in beide schouders, waarvoor een bezoek aan de orthopeed zijn oplossing is. Omdat ook de beide bicepsen continue overbelast c.q. ontstoken zijn. Ik reageer nauwelijks op pijnmedicatie ( Diclofenac, Naproxen, Tramadol). Kortom: ik begin een beetje wanhopig te worden… Niemand komt met een uitslag of oplossing die echt helpt… Hier iemand nog suggesties voordat ik weer terugga naar de huisarts?

 148. Hallo, Ik heb al lang pijn in mijn knieën, maar dit is maar met momenten. Tegenwoordig straalt deze pijn uit naar mijn lies en voet. Vaak is de pijn onuitstaanbaar. Weet iemand raad?

  • Dit verschijnsel kan te maken hebben met ingeslikt verdriet dat naar beneden gezakt is. Dat heb ik tenminste ervaren. Het zit ook in mijn rug waar ik het met warmtepleisters (Action) en acupunctuur geleidelijk aan los krijg.

 149. A.C.N.E.S. Zenuwbeknelling. Mensen worden soms gillend met de ambulance binnengebracht, en dan kon niemand iets vinden. Nu is steeds meer bekend dat ’t om ’n beknelde zenuw kan gaan. Prednison/lidocaïnespuit en de pijn is weg. Wel exact op de juiste plek. Met één vinger duwt de arts dan diep op de buik; kan even zoeken zijn. Die pijn straalt uit naar ’t hele bekken, en werd vaak verward met eierstok of blinde darm. Inkijk was dan helaas niet nodig geweest. We zijn nu gelukkig ’n stapje verder. Maar helaas zijn er nog maar weinig chirurgen die deze handeling goed kunnen uitvoeren. Mw. dr N . Bouvy in Maastricht is recent één van de eerste chirurgen geweest die ACNES herkende.

 150. Hoi, Ik heb vanmorgen gesport. Nu kan ik niet meer vanuit hurkstand overeind komen zonder extreme pijn in mijn liezen. De tranen staan in mijn ogen om overeind te komen. Ook met flink doorlopen heb ik flink pijn evenals met bukken en opstaan vanuit zit. Ik heb het idee dat ik wat overbelast heb. Ik vraag me af wat dit is en hoe lang het zou duren eer dit weer over zal gaan. Ik hoop dat iemand me hier wat meer over zou kunnen vertellen. Ik zit namelijk vlak voor mijn vakantie.

  • Beste Sonnetje, De kans zit er inderdaad dik in dat je een liesblessure hebt opgelopen. In dit artikel over liesblessures vind je denk ik de antwoorden op de meeste van je vragen. Beterschap, sterkte + groeten, Paul

 151. Goedemorgen, Sinds al een tijd heb ik last van hevige steken in m’n liesstreek… Heb al wel vaak last van nierstenen gehad de laatste tijden en óók heftige pijnen daarvan. Ben een slechte waterdrinker, vergeet het vaak. Zouden deze heftige pijnen rond de liesstreek met de niersteenaanvallen te maken kunnen hebben?

  • Het zou kunnen dat er niersteentjes of uretersteentjes in de liesstreek (blaas/plasbuis/urineleider) vastzitten en zodoende pijnklachten veroorzaken. Dit zou je eens aan je huisarts kunnen vragen…

  • Pijn in de lies kan het gevolg zijn van onderdrukt verdriet; dat moet er dus uit en dat is moeilijk. Probeer eens warmtepleisters en acupunctuur.

 152. Hallo, ik krijg tijdens de gemeenschap altijd ontzettend veel pijn in de liesstreek. Mijn huisarts zei dat ik dan maar geen gemeenschap moet hebben. Maar serieus, nadien heb ik echt de tranen over mijn wangen lopen van de pijn. Het betreft het linkerbeen. Ik en mijn man zijn wel stevig, maar heb er alleen last van tijdens de gemeenschap. Wat kan het zijn en wat kan ik weer aan doen?

  • Wat je aan de pijn in de lies kan doen, is moeilijk te zeggen zonder de onderliggende oorzaak te kennen. Allereerst zou ik op zoek gaan naar een andere huisarts, want dit advies slaat mijns inziens nergens op. De liespijn moet natuurlijk ergens vandaan komen (zenuw, spier, pees, band, bot etc.). Het zou wellicht te maken kunnen hebben met een beknelde zenuw, bekkeninstabiliteit of een verzakking in de bekkenbodem. Misschien een idee om je gewrichten te versterken met behulp van beenspieroefeningen? Ik ben GEEN arts en dit zijn enkel dingen die mij 1-2-3 te binnen schieten. Het punt blijft dat de achterliggende oorzaak van je liesklachten dient te worden achterhaald, en daar is onderzoek voor nodig van een specialist. Misschien aandringen op een foto of scan? Of een fysiotherapeut om advies vragen? Heel veel sterkte in ieder geval! Groeten, Paul

 153. Hoi, Ik heb al zo’n 3 kwart jaar last van mijn linker lies, vooral met bewegen (traplopen, voeten plat tegen elkaar leggen en dan knieën laten zakken etc.). Eerst dacht ik dat het door mijn overgewicht kwam, maar nu ik 36 kilo lichter ben, heb ik er nog steeds last van. Daarna dacht ik aan een spier die niet goed zat, maar Ik doe 3x per week oprekken, maar de pijn blijft. Volgens mij is het geen liesbreuk, want er zit geen bobbel. Maar wat dan wel? Ik hoor graag van jullie als jullie iets weten…

 154. Hallo, Ik heet Angelique. Sinds een paar weken heb ik last van mijn liezen, dan rechts, dan links. Krijg steken en ik zak door mijn knieën. Ik moet op krukken lopen sowieso vanwege de pijn, maar ook voor mijn benen. Wat kan ik eraan doen? Ik heb oefeningen van mijn therapeut gehad, maar als ik die doe, krijg ik kramp in mijn kuiten. Vr. gr. Angelique

 155. Goedemiddag hier ik (vrouw) opnieuw. Ik ben bij de dokter geweest met mijn klachten. En onverwacht, het bleek toch een ontsteking te zijn, maar dan diep van binnen. Ik heb dan ook een antibioticakuurtje meegekregen. Ontzettend bedankt voor de snelle en geruststellende reactie van gister!

  • Hopelijk slaan de antibiotica goed aan en verdwijnt daarmee de pijn in de liesstreek snel. Beterschap in ieder geval! Groeten, Paul

 156. Goedendag, Ik (vrouw) heb sinds enkele dagen een soort bal / dikke knikker in mijn rechterlies/bil. Het zit echt diep onder mijn huid dus ik weet dat het geen ontstoken haarvat is. Ik denk dat ik nog wel minstens een week moet afwachten of het eventueel slinkt of verdwijnt, maar zit mezelf nu al onbewust gek te maken. Het doet niet echt zeer, maar is wel heel vervelend. Ook als ik loop voel ik het in mij zitten en als ik zit komt er druk tegen… Is iemand hier bekend mee en kan deze mij beetje geruststellen? Alvast bedankt!

  • mady Poelmans

   Anoniem, 6 mei 2014, Beste, jammer dat ik ’t nu pas lees, zelf pijn in lies. Heb zo iemand gekend met exact hetzelfde, onderhuidse bal in de lies, ga zo snel mogelijk naar dokter, kan bij jou ook een kankerbol zijn. Werd operatie.

 157. sinds 1 1/2 jr. heb ik pijn in de linker lies. fysio had geen effect. ik heb daarna een half jaar geen therapie gehad, nu een andere therapeut en totaal andere oefeningen… veel rug-oefeningen nu, waarna ik erg veel rugpijn heb, echter zonder verbetering van de liesklachten. Ik kan mijn linker been alleen in bepaalde situaties (bijv. bij instappen in de auto) nog heffen door het been met mijn handen op te tillen. regelmatig voelt het alsof er iets “scheurt” in mijn lies.

 158. Ik heb sinds een jaar pijn aan de rechter lies. Blijkt nu dat ik een versleten heup heb. Doordat ik als baby in een spreidluier lag, is het risico groter dit te krijgen. Aan de linkerheup heb ik een branderig gevoel. Hier blijkt een scheur in te zitten, in het labrum. Operatie is de oplossing volgens arts.

 159. margriet Smit Westerveld Reageer

  Hallo, Heb al 5 maanden pijn in heupen, trekt naar liezen, brandt heel erg, wordt zelf in mijn slaap wakker van de pijn. Ben bekend met vitamine D-deficiëntie, krijg daar nu ampullen voor. Ik heb ook Hashimoto, 3 weken geleden heb ik een Dexa-scan gehad om de botdichtheid te meten en die was goed. Moet er geen andere foto gemaakt worden om te kijken of ik artrose heb? De man die de Dexa heeft gemaakt, zei dat je geen artrose kunt zien op deze scan. Is dat zo? Vriendelijk groet, Margriet

  • Hi Margriet, Ik ben al een paar maanden bezig met mijn onderrug. Dokter in, dokter uit. Foto laten maken en bleek dat mijn wervels niet goed meer staan i.v.m. verkeerde houding een aantal jaren. Moet nu naar iemand die mij leert hoe mijn houding te verbeteren. Verleden week wat brandend gevoel in mijn linkerlies maar ging weer weg. Was niet erg dus gewoon weer door. Vandaag moest ik een trap op en het schoot weer gelijk in mijn onderrug en gelijk een hele erge brandend gevoel in mijn lies. Zo erg zelfs dat ik moest stil blijven staan vanwege het brandend gevoel. Ben gelijk naar mijn dokter gegaan maar was er niet. Wel kreeg ik een flesje mee voor mijn urine en moest maandag een afspraak maken. Toch na het lezen van alle reacties gerustgesteld omdat het lijkt dat deze brandende pijn een onderdeel is van mijn rug (hoop ik tenminste).

 160. Hallo, Mijn naam is Magriet en ik ben 43 jaar, ik heb nu sinds meerdere weken dat ik steeds last krijg in me linker lies, als ik gewoon zit heb ik er geen last van maar trek ik me linkerbeen op, dan schiet het er ook in maar meestal wanneer ik ga lopen dan doet het zo’n pijn dat ik er niet eens op kan lopen. Nu heb ik gelezen dat het ook kan komen door een verwaarloosde blaasontsteking, heeft hier nog iemand ervaring mee?

 161. Hi, Ik heb al lange tijd maar niet continue een stekende pijn in mijn rechter lies.De pijn komt dan in tussenpozen en is er maar enkele seconden. Meestal komt de pijn pas als ik naar bed ga en die regio ontspant. Ongeveer een jaar geleden heb ik echt een enorme stekende pijn gehad die kort duurde maar waarbij het zweet me uitbrak en ik bijna het bewustzijn verloor. Eigenwijs toch negeren en het is ook niet meer zo heftig geweest. Afgelopen weken heb ik veel last van lage rug spierpijn die ook weer verdwijnt. Deze pijn is te verklaren door algehele rugklachten doordat Ik 4 jaar geleden een auto ongeval heb gehad waarbij ik een lage wervel fractuur heb opgelopen en een (linker)heupprothese noodzakelijk was. Bij lang zitten ontstaat een vervelende pijn in de rechterlies die uitstraalt naar rechter zaadbal zo lijkt het. Even lopen en het is weer weg. Enkele dagen geleden echter was de pijn weer zo hevig dat het zweet me uitbrak en ik weer bijna flauwviel van de pijn. Ik heb enkele uren wakker gelegen met trillende benen van de adrenaline. Ook nu kwam de pijn weer na langere tijd zitten en ontspannen bij het liggen. Naar dokter geweest die niet direct een oorzaak kan vinden als een breuk o.i.d. Hij denkt aan verwaarloosde ontstoken pees maar was niet echt overtuigd. Een weekje Ibuprofen en we zien maar weer waar. Pappen en nathouden oplossing zou mijn moeder zeggen, maar ik ben er niet echt door gerustgesteld zullen we maar zeggen.

 162. Ja, liespijn… Ik heb er al enkele jaren last van bij grotere belasting bij’ t fietsen. Gewoon soepel rijden nog geen probleem, maar bij tegenwind en iets meer doorduwen dan begint meestal de ellende en moet ik me inhouden daar de lies zich laat gevoelen en hoe meer kracht op de pedalen hoe pijnlijker het wordt. Ook bij lange wandelingen laat de linkerlies zich voelen. Nou, ik weet wel, ben 66 jaar en heb niet te klagen, maar zou toch graag langs deze weg te weten willen komen of er nog mensen zulke ervaringen hebben en wat ze er aan gedaan hebben… Kan dit te maken hebben met de zithouding op de fiets? Heb nog geen dokter willen raadplegen voor dit maar overweeg dit wel. Groetjes, Roger

  • Ja Roger, ik herken dat ook. Ik ben 63 en sinds 3 maanden heb ik ook last van de lies na zo’n 30 kilometer fietsen. Vooral als ik naar beneden met mijn knie ga (dus afzet). De pijn in mijn linker lies wordt dan steeds heviger. Ik sport en loop verder normaal, maar zo nu en dan krijg ik een hevige steek in de liesstreek. De ene dag (vrijwel) niet, de andere dag meer. De dokter houdt het op slijtage en wilt, na aanhoudende pijn, foto’s van de liesstreek laten nemen.

 163. Hallo, Sinds een week heb ik enorme last van mijn linkerlies, met uitstraling naar mijn bovenbeen, knie, heup en zij. Ook m’n onderbuik voelde erg hard aan. Twee dagen terug naar de spoed geweest, waar ze een echo van m’n onderbuik en lies hebben gemaakt. Mijn darmen zouden verstopt zijn en ‘kzou een lichte urineweg-infectie hebben. Ik neem nu Laxido zakjes om de stoelgang wat zachter te maken. En Urfadyn voor de urineweg-infectie. Heb toch nog last. Denk dat dit niet gaat helpen, want vorig jaar ben ik met fezelde klachten opgenomen geweest. Toen bleek ik een liesontsteking te hebben, waar nu totaal gaan sprake van is, maar wel dezelfde pijn als toen, heel vreemd. Ook heb ik wat moeite me het wandelen, krijg soms ineens een pijnscheut in de lies na twee stappen. Ben ten einde raad!

 164. Ik heb sinds een paar maanden last van mijn lies. Soms gaat het beter en dan komen de liesklachten weer opzetten. Ik heb ook wat maagklachten (links) en weet niet of mijn liespijn daarmee in verband kan staan. Morgen maar even een afspraak met de huisarts maken voor alle zekerheid.

 165. Goedemorgen, Bij mij zit de pijn zowel rechts als links in m’n lies; ik krijg therapie die niet echt helpt. De pijn gaat van m’n lies naar m’n onderrug. Ja, u heeft een holle rug, klopt, maar die heb ik al vanaf m’n geboorte. Ik moest een punctie doen voor hersenvocht; 8 x mis geprikt bij de tweede prik pakte ze een zenuw mee. Vanaf die tijd is de pijn er, inclusief tintelingen in m’n bil en benen… Ziekenhuis in en uit, maar ik kom niet verder. Ze gooien het steeds op mijn ziekte MS. Dat kan wel, maar het kan ook wat anders zijn…

 166. Hallo, Ik ben 26 jaar. Drie jaar geleden kreeg ik tijdens een voetbalwedstrijd heel erg pijn in mijn rechterbil, alsof er een spier door knakte… Na een tijdje kreeg ik ook heel veel last in mijn rechter lies. Ik heb de volgende dingen gedaan: meerdere malen fysio, manuele therapie, chiropractor, osteopathie en acupunctuur. Ben ook naar de huisarts geweest en die heeft me doorverwezen naar de orthopeed. Vervolgens foto’s van de rug en heup gemaakt, weer niks. Vervolgens echo gehad, maar geen liesbreuk. Daarna heb ik een MRI van de onderrug gehad en daarna nog een van de heup (met vloeistof), wat zeer pijnlijk was. Het ergste van alles is dat niemand weet wat ik heb en dat het nog steeds pijn doet. Herkent iemand dit of weet iemand wat ik nog meer kan doen?

  • Hoi, Ik heb hetzelfde als jij… Mijn liesklachten waren ook na het voetballen begonnen en nu na 2 jaar nog steeds last en niemand weet wat het is… Dus zou graag weten hoe het met jou is afgelopen. Gr. Issy

 167. Hoi hoi, Hier ook al ruim 6 jaar last van mijn rechter lies, begonnen met een val van een trap en blijven hangen in een soort spagaat… Sindsdien alleen maar erger geworden; verschillende therapieën gehad, maar die hebben niet of nauwelijks geholpen. Vervolgens na mijn eerste bevalling zo’n pijn gehad dat ik bijna niet meer kon lopen (waarschijnlijk door de te lange spreidstand tijdens mijn bevalling). Uiteindelijk teruggegaan naar de huisarts. Inmiddels alweer een botscan gehad, maar daar is niets op te zien. Ik voel me erg machteloos, heb erg veel pijn en kan en moet een hoop dingen laten omdat ik ze simpelweg niet kan… maar niemand weet wat het is! Ik ben pas 25 jaar en kan niet rennen; dan schiet het in m’n lies, hetzelfde als ik gewoon opsta van de bank. Soms hoor ik dan een hele harde knak en schieten de tranen me in de ogen en dan kan ik de volgende dagen bijna niet meer lopen… Herkent iemand dit?

  • Beste Taantjuh, Dit klinkt heel erg als een vorm van of variatie op bekkeninstabiliteit of heupinstabiliteit. Hierdoor treedt veelal gewrichtspijn, mobiliteitsverlies en instabiliteit van bekken en/of heupgewrichten. Denk maar eens aan een subluxerende heup oftewel ‘snapping hip’. Of heupdysplasie (HD): een vormafwijking van de heup. Of van hypermobiele c.q. hyperlakse (loszittende) heupgewrichten. Daarnaast kan er sprake zijn van een gewrichtsmuis in het heupgewricht: stukjes bot of kraakbeen die los in het gewricht zitten (al zouden deze –enigszins afhankelijk van de scan– op een foto te zien moeten zijn). Of van een afwijking van het labrum: de kraakbenige structuur die aan de rand van de heupkom vastzit. Als het labrum beschadigd is, valt een soort vacuüm weg dat de heup van aanvullende stabiliteit zou moeten voorzien. Letsel van het labrum (versleten, rafelig, losse flap, (deels) losgescheurd e.a.) geeft doorgaans pijnklachten bij voorovergebogen zitten en draaibewegingen. Bij beschadiging van het heupkraakbeen (kraakbeenletsel) zélf treden veelal vergelijkbare klachten op. Het ligamentum teres is een bandje dat de heupkop met de heupkom verbindt. Ook letsels van dit ligament geeft een ‘klik’ plus pijn en instabiliteitsklachten van bekken en heup. De heup heeft ook nog een soort jasje: het gewrichtskapsel. Dit kapsel is aan de binnenzijde bekleed met gewrichtsslijmvlies. Er zijn vele ziektes die het heupslijmvlies betreffen, waaronder reuma en slijmvliesinfectie. En dan heb je nog de welbekende slijmbeursontsteking (bursitis) van de heupslijmbeurs. Er kan eveneens te worden gedacht aan symfysiolyse: loslating van de verbinding tussen beide schaambeenderen, waardoor deze uiteen komen te staan. En tot slot een doorbloedingsstoornis in de heup of heupslijtage door artrose. Kijk ook in dit artikel over heupklachten… Hopelijk kan deze informatie als aanknopingspunt dienen.

 168. Sedert enkele weken heb ik unilateraal hevige liespijn scheuten bij belasting. Dacht aan verkorting van de heupflexoren wegens véél zitten. Stretch nu al een paar dagen de quadriceps, en tracht ab -en adductoren te oefenen ook de hamstrings zonder in overdrive te gaan. Gisteren was het béter. Vandaag écht sléchte dag met veel pijn. In rust lukt het behoorlijk… maar de nachten zijn dan weer tergend pijnlijk. Een suggestie?

 169. Hallo, Mijn naam is Mayke. Zes maanden geleden is bij mij een eileider verwijderd omdat ik een buitenbaarmoederlijke zwangerschap had. Zes weken later had ik nog steeds heel veel pijn. Er zijn echo’s, foto’s en een CT-scan gemaakt, maar daar was niks op te zien. Dus er volgde een kijkoperatie. Ik bleek verklevingen te hebben van de eierstok naar de darmen toe. Dat verklaarde een hoop, dacht ik. Maar nee, tot op de dag van vandaag heb ik nog steeds dezelfde pijn, net boven de lies aan de rechter flank. Vandaag ben ik bij een professor geweest en die vertelde mij dat ik een liesblessure heb.

 170. Nino, heel erg bedankt voor je reactie. Ik heb een heel artikel gelezen van dokter Roumen over ACNES, het zou goed kunnen dat ik dat heb. Heb binnenkort een afspraak met een neuroloog en zal dit zeker ter sprake brengen. Nogmaals dank.

 171. Hallo, Ik heb nu al een jaar last met voetbal van (wisselend) mijn beide adductoren. Alles heb ik al gedaan: rust, buikspieren trainen met fysio, daarna kijkoperatie met 2 kunststofmatjes etc. en niks lijkt te helpen. Vreselijk! Mijn vraag is, ik bedacht me namelijk opeens dat ik heel af en toe wel eens een teelbal omhoog is geschoten en even vastzit (die duw ik dan terug of gaat vanzelf terug)… Is dit raar? Of heeft dit er misschien iets mee te maken? Ik hoor graag van u. Met vriendelijke groet, Anoniem12

  • Beste Anoniem12, Tijdens de prenatale ontwikkeling van een jongetje is het de bedoeling dat de testis/teelballen indalen vanuit de buikholte naar het lieskanaal en vanuit het lieskanaal in het scrotum/balzak terechtkomen. Gebeurt dit niet voorafgaand aan de geboorte, dan toch meestal tijdens het eerste levensjaar. Dit wordt ook wel het indalen van de zaadballen genoemd. Omdat het lieskanaal openblijft, kunnen de zaadballen nog weleens ’terugschieten’. Dit is in principe ongevaarlijk, tenzij ze bekneld raken of volledig vast komen te zitten. In zo’n geval lijkt het me echter onwaarschijnlijk dat je er adductorklachten of een liesblessure aan overhoudt. (Pijn)klachten van de testikels lijken me in dat geval veel waarschijnlijker omdat deze beduidend kwetsbaarder zijn. Maar ik ben geen arts, dus ik sluit het ook zeker niet uit. Wellicht de moeite waard om eens met je huisarts of fysiotherapeut te bespreken? Hoe dan ook: heel veel sterkte! Groeten, Paul

 172. Beste, Ik heb al een tijdje liespijn die meer brandend is, het straalt ook dikwijls uit naar de bovenbenen en billen/buik. Liggen op de bank en slapen geen pijn, alleen staan bij kassa heel erg en bij zitten ook. Merk wel eens dat teelballen nogal gevoelig kunnen zijn, een keer meer dan de andere keer, maar kan ook weerpijn zijn. Ik heb het eigenlijk gekregen na een motor in de auto bouwen; mogelijk dus de rug te zwaar belast. Ik heb natuurlijk niet de motor getild, dat kan ook niet… Ik heb al langer rugklachten door artrose, ook achter de pc heb ik er last van. Beetje bewegen doet wel wonderen, het is ook geen echte zware pijn, maar met korte buien van uitschieters die even erg brandend zijn. Bij winkel ga ik dan even op de rand hangen waardoor het vrijwel meteen weg is. Vrg. K. IJpelaar

 173. Ik heb reeds meer dan 16 maanden pijn in de rechter knie en heup. Dus een operatie en knieprothese, maar na 11 maanden revalidatie nog niet kunnen stappen – dus naar andere dokter en wat blijkt – operatie knieprothese was niet nodig geweest (en maar pijn hebben en pillen slikken; zo veel € kosten voor niets), maar deze dokter zal ervoor zorgen dat ik weer kan lopen… Maar heb wel een nieuwe heupprothese nodig – dus operatie heupprothese, en ja, herstel! Na 1 week al met 1 kruk kunnen stappen! Maar de andere heup is inmiddels zo erg aangetast door overbelasting dat die ook vervangen moet worden: allemaal de schuld van die ene dokter die zei dat ik dankzij een knieprothese van de pijn af zou zijn. Zo zie je maar dat je beter even advies vraagt aan een andere dokter, alvorens zomaar een operatie te ondergaan die niet nodig is.

 174. Hee, Ik heb sinds enkele weken last van een bobbeltje in mijn lies, vlak naast de schaamlippen. Eerst dacht ik dat het een puistje was. Maar nu is het ongeveer zo groot als een knikker en het zit onderhuids. Het is geen fijn gevoel; ook heb ik een stukje hoger een zeurend, kloppend gevoel, vlak boven mijn lies. Kan dit misschien duiden op een liesbreuk?

  • Beste Anoniem, Een liesbreuk bij een vrouw trekt veelal door richting grote schaamlip, waardoor deze oedemateus wordt en opzwelt. Of er sprake kan zijn van een liesbreuk indien er uitsluitend een klein, plaatselijk en afgetekend knobbeltje naast de schaamlip aanwezig is, durf ik niet te zeggen; daar kan een arts vast en zeker antwoord op geven. Het lijkt me hoe dan ook niet onverstandig om hiermee naar je huisarts te gaan, al is het maar uit voorzorg. Sterkte & groeten, Paul

 175. Hallo, ik heb sinds een aantal weken last van een regelmatig trekkend/kloppend gevoel in mijn rechter lies. Het is, hoewel ik niet over pijn kan spreken, een zeer vervelend gevoel. Ik doe 3 keer per week aan cardiotraining (roeien, steppen, crosstraining) en vervolgens krachttraining. Daarnaast doe ik nog aanvullend twee keer per week cardiotraining zo’n 30 min. per keer. Het trekkende gevoel lijkt op te treden na cardio en wel als ik mijn been (knie) optrek naar mijn borst en vervolgens laat zakken en naar achteren trek. Dit veroorzaakt licht controleverlies o.i.d. over mijn been, waardoor ik even uit balans raak. Dit komt ook voor als ik mijn broek aan en uit doe. Als ik een paar keer mijn knie optrek richting mijn borst verdwijnt het trekkende gevoel tijdelijk. Het vreemde is dat ik dit alleen in mijn rechterlies ervaar. Dit probleem doet zich ook weleens voor als ik lange tijd heb gezeten en opsta. Ik lijk dan even door mijn been te zakken omdat er iets in de lies niet goed gaat o.i.d. ik ben ook al gestopt met krachttraining op de adductor machine want ik dacht dat het daaraan lag. Ik hoop dat iemand dit herkent en mij kan helpen, want het ontneemt mij de lust om te sporten. Vriendelijke groet, Shephali

  • Hallo Shephali, Ik ben benieuwd of jij al meer bekend bent met je liesklachten. Ik heb zelf namelijk ook zoiets en ik kom er niet achter wat het is. Ik ben ook al bij de manueel therapeut geweest, maar die dacht dat het overbelasting was van de liesspieren of liespezen, m.a.w. wat meer rust. Maar ik denk dat het wat anders is. Ik kan bijvoorbeeld vanuit zithouding mijn bovenbeen bijna niet optillen, maar als ik dat meer veel kracht één keer forceer of zelfs als ik met de hand meehelpen, dan is de tweede keer geen probleem meer! Na vijf minuten kan ik dit weer herhalen…

 176. Ik krijg al een jaar, na ongeveer 15 minuten fietsen een enorm branderig en schrijnend gevoel in mijn rechter lies – schaamstreek. Ik spring letterlijk van de fiets en loop naar huis. Het straalt uit naar heup en been, en heb ook een tintelende voet. Zes weken fysio gehad, kijkoperatie in mijn buik, maar niets heeft geholpen. De huid van de betreffende plek is inmiddels gevoelloos geworden, alsof de zenuwen dood zijn. Als iemand nog een idee heeft, houd ik mij van harte aanbevolen.

  • De pijn die je beschrijft kan ontstaan door een bikinisnede na operatie. Ook kan het endometriose zijn die op de lieszenuw zit. Als de darmen vol zijn en je zit of fietst, dan kan de boel in de verdrukking komen en de zenuw pijn gaan doen. Dr. Roumen is hierin gespecialiseerd.

  • Hallo Patricia, Al eens naar je rug laten kijken denk dat daar de oorzaak zit. Tintelend gevoel en zo wijst op knellende zenuw aan de onderkant v/d rug. Is wel mijn eigen mening en ben geen dokter dus wel nuanceren en naar laten kijken voor de juiste diagnose. Eerst dus goede diagnose door specialist en daarna laten behandelen. Niet te snel laten opereren, eerst andere middelen proberen die deze aanraadt. M.v.g. Roger

 177. janwillem van dam Reageer

  Och, ik heb al zo lang last van mijn linker bovenbeen, bij de lies… Het doet gewoon ontzettend zeer; kan dan ook niet of amper lopen. Het is met vallen en opstaan, de ene keer kun je aardig lopen en dan ineens komt die lies weer. Aan de linkerkant… Mijn vraag is: waar komt dat toch vandaan hé? Uit de onderrug of is dat spierverrekking of zo? Wie weet het? Wie kan mij van de pijn af helpen of goede raad geven? Fietsen gaat beter, maar lopen is af en toe echt een drama!

 178. Heb al jaren rechterlies pijn die soms naar de bil en het bovenbeen uitstraalt… Komt plots als ik slaap of bezig ben. Je weet soms niet waar te zoeken; op de kop staan, links of rechts draaien… Mijn huisarts zei ooit overbelasting van de band tussen heiligbeen en heup. Kon alleen met rust verholpen worden… Het is in ieder geval knap vervelend.

 179. Als ik gewoon ga fietsen, dan krijg ik last van pijn in m’n lies. Als ik langer fiets en dan af moet stappen, ga ik bijna door m’n been vanwege de pijn. Het straalt dan door mijn hele been heen. Heeft iemand daar ook ervaring mee?

 180. Oké help, ik heb nu hevige pijn in me lies en het voelt alsof er een zenuw is bekneld. Ik kan niet zitten of lopen. Deze helse pijn is spontaan op komen zetten. Wat nu?

  • Beste Julia, Als de pijn inmiddels nog niet weg is, zou ik even contact opnemen met je huisarts. Die kan middels een simpel onderzoekje de achterliggende oorzaak (zenuw, spier, pees etc.) achterhalen en de nodige behandeling, medicatie of doorverwijzing regelen. Groeten en sterkte, Paul

 181. Ben gister na 5 jaar weer begonnen met voetbal. Heb direct weer een gevoelige (lichte pijn in de) lies. Dit aan de linker kant. Vijf jaar geleden had ik ook last hiervan en ben uiteindelijk gestopt omdat ik te vaak geblesseerd was (niet vanwege de lies). De pijn in de lies is toentertijd weggegaan na een lange periode. Acht weken schat ik. Nu is ’t dus gevoelig op diezelfde plek en lijkt ’t op een soort spierpijn. Kan ’t überhaupt spierpijn zijn daar? Ben natuurlijk bang dat ’t weer ’t zelfde is als toen. Of nog erger: blijvende schade die nu weer opspeelt door belasting.

 182. Mijn zoon van 11 jaar heeft (door hemiparese) een forse endorotatie aan z’n linkerbeen. De laatste anderhalf jaar klaagt hij over pijn in z’n lies. In het begin af en toe, maar de laatste weken heeft hij dagelijks flink pijn. Revalidatiearts is op de hoogte van zijn klachten. Ook is hij gezien door een orthopeed, hij vond operatie aan z’n been (nog) niet nodig. Hoe kan ik mijn zoon helpen om de pijn te verlichten?

  • loeke van bouwdijk

   De pijn in de lies door constant trek van de adductorspieren kan het beste behandeld worden door technieken uit de viscerale techniek [red: viscerale manipulatie: Structurele, Viscerale Technieken e.a.] en osteopathie. Diverse structuren passeren het foramen (gat in bekkenbot). Door constante trek van de adductoren komt er spanning op de omliggende structuren. Met zachte, ontspannende verlenging (vergelijk het met een vioolsnaar) kan spanning afnemen en kunnen de structuren vrij komen te liggen. Bovendien kunnen ze hun normale spanning, beweeglijkheid en volume terugwinnen. Te grote rek geeft tegeneffect. Het grof testen van spasme geeft ook dit “rek-effect” en is zinloos. Zet uw duim zacht in de lies; zoek de spanning op en zachtjes masseren en wijd maken is een goed begin. Sterkte en het allerbeste gewenst. Loeke

 183. Ik ben 2 jaar geleden bevallen en sindsdien heb ik veel klachten. ’t Begon met pijn tijdens het plassen en bij menstruatie. En sinds een jaar nu erge pijn in de linker liesstreek? Op de echo en CT-scan niks te zien. Heb ook regelmatig last van een opgeblazen gevoel in de buik. Heeft iemand hier ervaring mee of tips?

 184. Hoi ik ben 14 jaar en ik heb sinds ik vanochtend bij schaatsen een snelle start maakte heel erg last van mijn lies. Als ik stil zit heb ik geen pijn, maar in de auto wel. Ik wil graag weten wat ik het beste kan doen. En kan ik volgende week alweer wedstrijden rijden?

  • Beste Alice, Dat klinkt als een liesblessure. Wellicht kun je met je ouders bespreken om even langs de huisarts te gaan? De duur van het herstelproces is afhankelijk van welk weefsel schade heeft opgelopen: pees, spier, band, kapsel etc. Heel veel sterkte in ieder geval! Groeten, Paul

 185. Hallo allemaal, Ik heb sinds gisterochtend pijn in mijn rechter lies. Bij het lopen en het kracht zetten op mijn been voel ik de pijn goed. Ook bij het maken van andersoortige bewegingen. Het is bovenin de lies, in de plooi. Ik kan echter geen verdikking of bult ontdekken. Het is een zeurende pijn. Iemand ideeën wat dit kan zijn? Zou dit een liesbreuk kunnen zijn? Ik ben 25 jaar.

 186. Hallo! Ik heb reeds verscheidene dagen pijn in de liesstreek bij het stappen. In rust heb ik geen klachten en zelfs bij het optillen van mijn been (als ik mij aankleed) heb ik pijn. Ik heb ’s nachts een hot pack aangelegd, maar dit helpt niks. Kunt u mij een mogelijke oorzaak geven?

 187. Dag, Ik lees dat de meeste mensen last hebben van de rechter lies. Ik heb het sinds kort links. Het is een stekende pijn, niet echt heel heftig. Wat wel gek is, is dat ik ook last heb van mijn linker oksel, dezelfde pijn. Loopt een beetje door naar mijn linker borst. Iemand anders daar ook last van? Wat zou het kunnen zijn? Ben nog niet bij de huisarts geweest.

 188. Ik heb al ruim 3 jaar pijn aan m’n rechter lies. Het is altijd dat het plotseling komt en dan na 1 dag of nacht weer weg is. Ik kan dan niet liggen of zitten. Als het soms niet zo erg is, kan ik gewoon lopen. Maar als het heel erg is kan ik niet lopen en ik voel me er ook heel misselijk bij. Ik ben al naar de huisarts geweest en daar konden ze niks doen omdat ik er op dat moment geen last van had. Ik had wel een tip meegekregen: dat als ik het weer kreeg, moest opschrijven hoe het voelde. Omdat ik nog jong ben, dacht ik dat het groeipijn was. Maar ik ben bijna uitgegroeid en als ik jullie zo hoor, kunnen ook ouderen mensen het hebben. Weten jullie wat ik het beste kan doen?

 189. Man Maastricht Reageer

  Hallo lezers, Ik heb nu al +/- 2 weken last van langzaam wegebbende steken in de buurt van mijn lies. Soms zijn deze steken licht, maar af en toe wat aan de hevige kant. De eerste keer dat het zich voordeed, was een hevigere steek en die kreeg ik toen ik rustig aan het fietsen was. Verder krijg ik de steken als ik me beweeg, maar ook als ik gewoon stil zit/lig. Graag hoor ik van jullie! Groetjes van een man uit Maastricht

 190. Ik heb nu al ruim een maand dagelijks steken in mijn liezen, onderrug en onderbuik, ter hoogte van de eierstokken. Het varieert van links naar rechts. Twee keer getest op blaasontsteking en bij de tweede keer was deze licht zichtbaar. Nu, na de antibioticakuur, geen enkele vermindering van de klachten. Word er echt gek van en m’n huisarts prutst ook maar wat aan. Wat zou het kunnen zijn en wat kan ik doen?

 191. Hallo, ik wil graag anoniem blijven. Ik ben op vakantie in Spanje en moet een hele berg op lopen om bij de caravan te komen. En om op het strand te komen een trap omlaag, wat niet zo’n erge ramp is, maar je moet de trap ook weer omhoog. Door dit elke dag minstens 2 keer te doen, heb ik na een week erg last van mijn lies. Ik heb geen bobbel bij mijn lies. Ik wil graag weten hoe dit komt. Komt dit door overlast? Want ik zit thuis alleen maar op een stoel en doe niet aan sport. Verder heb ik geen andere redenen waardoor dit zou komen. Graag antwoord op mijn vraag. Groeten, Anoniem

  • Hallo, Als je normaliter niks aan sport doet en nu ineens intensief moet traplopen, dan is de kans erg groot dat je klachten inderdaad worden veroorzaakt door overbelasting. Spieren die niks gewend zijn, raken immers sneller overbelast dan “werkspieren”. Ik vroeg me af of je bedoelt dat je daadwerkelijk geen bobbel hebt of dat dit een typefoutje is en bedoelt dat er (wel) een bobbel is. In dat geval kan er namelijk sprake zijn van een liesbreuk. Als je pijnklachten erger worden of langdurig aanhouden (of er doen zich “vreemde” mankementen voor), dan kan het overigens raadzaam zijn om contact op te nemen met een arts. Groeten & beterschap, Paul

 192. Hallo, Ik ben 17 jaar oud en ik heb ongeveer 6 jaar last van m’n liezen/bovenbenen wanneer ik loop. Ik snap er niks van en ik hoop dat iemand mij kan helpen. Groetjes, Marieke

 193. Hallo, Ik heb sinds 2 jaar last van liespijn in m’n rechter lies. Het is begonnen na een overbelasting. Op dat moment kon ik niet meer lopen van de pijn en mijn rechterbeen niet meer optillen. De pijn trok bij, maar is nooit meer weggegaan. Ik ben pas 27, maar kan geen lange stukken meer lopen zonder dat de pijn terug komt. Ik heb een MRI gehad, echo, CT, alles is onderzocht. Het enige dat ze hebben gevonden is dat ik twee versleten tussenwervelschijven in m’n onderrug heb, maar deze kunnen de liespijn niet verklaren. Ik heb fysiotherapie gehad, maar ook hier konden ze me met oefeningen en massages niet van mijn klacht afhelpen. Ik leef er gewoon mee door, er zijn ergere aandoeningen, maar het is wel belemmerend. Een concertje of lang lopen zit er bijna niet meer in, of als ik het doe (met ’n flinke dosering pijnstillers), dan moet ik een halve week erna nog met pijn rondlopen. Seks is ook vaak pijnlijk, omdat ik dan mijn lies overstrek en met name de dagen erna er veel last van heb. Ik heb nog steeds geen idee waar de pijn vandaan komt. Gezien het niet uit de gewrichten komt, vraag ik me af of het niet vanuit de darmen of blaas kan komen. Maar ik neem aan dat de huisarts of fysio hier dan ook wel achter was gekomen? Anyway, ik dacht ik deel mijn verhaal, misschien heeft iemand tips ter voorkoming/verzachting?

  • Beste Eva, Wat ik niet begrijp in jouw verhaal is, dat je te horen kreeg dat de problemen met je onderrug (rugwervels) niets met de pijn in je lies te maken hebben. Omdat dat zeker wel het geval kan zijn. Heb je al aan een second opinion gedacht bij een andere neurochirurg? Daar heb je namelijk recht op.

 194. Hallo, Ik heb een lichte pijn in mijn linkerlies en helaas heb ik rode bultjes tussen mijn linker teelbal en liesstreek. Kan iemand hierbij helpen? Heb een jaar geleden wel een lichte SOA gehad (wratje op de eikel).

 195. Vroeger toen ik heel klein was -een jaar of 5- heb ik een keer een liesbreuk gehad. Maar sinds gisteravond toen ik op bed leg kreeg ik ineens hevige steken in m’n lies die iedere keer maar 10 sec aanhielden. Ben inmiddels 20 dus het is 15 jaar geleden dat ik een liesbreuk heb gehad. Iemand enig idee wat het kan zijn?

 196. Hallo, Ik heb spijtig genoeg fibromyalgie, CVS en spasmofilie. Sinds november heb ik helse pijnen in m’n linkerheup met uitstraling naar bovenbeen. Hevige pijnscheuten zodat je niet meer kan lopen en over de grond moet kruipen. Soms gaat het even weg en met 1 stap te zetten is het er terug. Het begint nu ’s nachts ook te zinderen. Heb vanmorgen naar fysisch geneesheer geweest en die heeft een scan genomen. Resultaat: niets te zien, het is je fibro… Weet er iemand of je op een MRI meer kan zien dan op een scan? Want dat wilde hij niet nemen. Ik voel dat het niet goed zit en ben bang dat ze nooit verder zullen zoeken en op de fibro zullen steken. Groetjes

 197. Beste Paul, Ik wil je hierbij bedanken voor je steun en raad. Ze is deze morgen naar onze huisarts geweest die haar een inspuiting heeft gegeven, maar helaas zonder resultaat. Morgen gaat ze opnieuw naar het ziekenhuis te Kortrijk. Mocht je erg goeie specialisten weten m.b.t. liesproblemen en niet kunnen stappen, dan mag je me het altijd laten weten. Nogmaals bedankt! Groetjes, Emmanuel

  • Beste Emmanuel, Het is moeilijk te zeggen welke specialist voor je moeder het beste zal zijn zolang de oorzaak van de liesproblemen nog niet in kaart is gebracht. Hopelijk komen ze daar in het ziekenhuis snel achter en wordt ze daar goed geholpen. Groeten, Paul P.S. Graag gedaan hoor :P

 198. Mijn ma is 69 jaar en sukkelt al een hele poos met stappen. Ze heeft een aantal jaren terug een maagring laten steken. Ze deelt mij mee dat na een poosje stappen het beter gaat, maar laatst geleden kon ze in een restaurant eigenlijk niet meer alleen stappen. Ze heeft ook helse pijnen in haar rechter lies. Kan iemand mij hiermee helpen? Alvast bedankt!

 199. Hallo, Ik ben Wim en ik heb al jarenlang liesklachten en een incomplete dwarslaesie met nu en dan verlammingsverschijnselen, als gevolg van twee ernstige auto-ongelukken. Ik heb continu liesklachten met als diagnose chronische peesontsteking en zenuwaandoening in beide liezen met pijn in de onderbuik, bil en benen tot gevolg. Behandeling is niet mogelijk. Zo zou het kunnen zijn dat er bij jou ook een oorzaak is die niet eenvoudig te traceren is, maar dring er wel op aan bij je dokter dat hij/zij uitvoerig onderzoek verricht zodat het niet te laat is. Anders is er echt niets meer aan te doen en heb je je leven lang chronische pijn. Laat je dus niet afschepen door de dokter. Groetjes, Wim

  • Hallo iedereen, Mijn moeder is nu 69 jaar en sukkelt al een hele poos met stappen. Ze heeft al verschillende onderzoeken laten uitvoeren en word van het ene kastje naar het andere gestuurd zonder resultaat. Gisteren gingen we samen uit eten en haar rechter lies deed zo’n hevige pijn dat het niet mogelijk was om alleen te stappen zodat mijn broer en ikzelf haar ondersteund hebben. Zij zegt ons dat na een tijdje de pijn normaal gezien wegebt en het vervolgens beter gaat om te wandelen. Helaas zie ik er geen verbetering in. Wel heeft ze een maagring laten steken. Kan dit zo’n effect hebben op haar wandelen of zijn andere oorzaken mogelijk? Kan iemand mij hierbij helpen want het is erg dringend aan het worden? Alvast hartelijk dank!

  • Beste Emmanuel, Ik zou je willen aanraden om de huisarts in te schakelen en je vraagstuk bij hem/haar weg te leggen. De klachten die je beschrijft kunnen namelijk talloze mogelijke oorzaken hebben. Zoals je zelf al suggereert is het goed mogelijk dat de pijn het gevolg is van de operatie, maar dat hoeft allerminst zo te zijn. Het lijkt me hoe dan ook uiterst verstandig om z.s.m. een arts te raadplegen. Heel veel sterkte en beterschap voor jou en je moeder toegewenst. Met vriendelijke groet, Paul

 200. Sinds een paar dagen heb ik hevige last van mijn rechter lies. Het houdt maar niet op, ik weet niet wat er aan de hand is. De pijn is soms zo erg dat ik op de grond moet gaan liggen totdat het overgaat. Weet iemand hier meer over? Meld het a.u.b.

  • Beste Louise, Het zou een liesbreuk kunnen zijn, maar er zijn velerlei mogelijke oorzaken. Ik zou je hoe dan ook willen aanraden contact op te nemen met je huisarts. Groeten, Paul

 201. Hallo, Ik heb sinds 2 weken last van een brandend gevoel bij de ingang van mijn vulva en schaamlippen. Het is ook rood en gevoelig als ik het aanraak. Nu heb ik sinds een paar dagen ook last in mijn lies. Kan iemand mij vertellen wat dit precies is, of in elk geval niet is? Ik maak me ook zorgen m.b.t. SOA enzovoorts. Groetjes

 202. Hoi, Ik heb sinds enig tijd last van mijn onderrug en lies. Heb al op mijn hand geblazen maar zie geen bult verschijnen. Als ik achter mijn bureau zit doet het zeer en als ik opsta vanuit mijn stoel kan ik haast niet op gang komen. Ik lijk dan wel een oude man. Eenmaal aan het lopen gaat het goed. Maar als ik vervolgens stilsta, komt de pijn weer opzetten. ook is er uitstraling naar mijn been. Kan iemand zeggen wat dit zou kunnen zijn? Alvast bedankt.

 203. Ik herken heel veel van de verhalen. Vooral de pijn ’s nachts! Ik heb sinds een maand ook last van mijn rechter lies. Ik stel het steeds uit om naar de dokter te gaan omdat het telkens eventjes weggaat en weer terugkomt! Ik sport sinds een tijdje heel wat meer en wel intensief. Zou het hierdoor komen? Gr. Amber

 204. Nadat ik gebladerd had door alle reacties, merkte ik dat weinig professionals reageerden. Iedereen heeft klachten en de beste hulp komt van fysiotherapie en komkommers. Jammer dat er geen succesverhalen tussen zitten. Ik heb sinds 1 week klachten over pijn in de rechter lies (de meesten hebben dat is me opgevallen, bijna nooit links!) en het duurt maar even, waardoor ik ook strompel. En dat is het weer weg. Graag een oplossing!

  • Beste Jane, Ik ben bang dat het vooral de mensen met problemen zijn die oplossingen zoeken op websites. De mensen die uiteindelijk succes boeken en van hun problemen af geraken, zien niet altijd een plausibele reden om terug te komen en hun “succesverhaal” achter te laten. Ik ben er dan ook van overtuigd dat er heel veel mensen zijn wiens problemen op den duur worden opgelost. Jouw problemen doen erg denken aan een zenuw die af en toe bekneld raakt (vanwege de opkomende en weer wegebbende pijnscheuten). Ben je al bij de huisarts geweest? Dat lijkt me namelijk veruit de passendste oplossing. Met vriendelijke groet, Paul

  • Ik was altijd een sportieve vrouw (momenteel 65 jaar). Al 3 jaar last van heup-artrose graad 2. Bij 3 wordt er pas een nieuwe heup geplaatst. Zouden dan alle klachten over zijn? Zoals schrijnende pijn in de lies, heup, knie en onderrug… Fysio helpt tijdelijk. Een koud washandje helpt fantastisch tegen de pijn. Waarom laten de Promovendi zich zo weinig over dit onderwerp horen?

 205. Ik heb al jaren last van pijnscheuten in mijn lies. Ik bleek artrose in mijn heup te hebben. Oefentherapie hielp wel, maar op dit moment helpt dat ook niet meer. Ik weet gewoon niet hoe ik van die vervelende pijn af moet komen.

 206. Hallo, Ik heb sedert enkele dagen precies heel de tijd pijn in mijn lies. Deze straalt uit naar mijn rug en bovenbeen en onderbuik. Ik heb dit nog nooit gehad, zo’n pijn om van te huilen. Wat is er aan de hand?

 207. Hey, Ik heb gedurende 2 jaar hevige, plots opkomende liespijn (rechts). Dan kan ik even niet verder lopen, wel mank stuntelen. Als ik op de poep zit en en recht wil komen is de pijn enorm. Bij menstruatie is de pijn onbeschrijfelijk fel, en ja, moet ik zitten als een oud madammeke (die soms nog beter zijn dan ik). Binnenkort wordt een spatader verwijderd, ook fysio gehad, hielp niet, die kraakte alleen de nek? Had zenuwen als ik erheen moest amai! Brufen gehad en zeggen voor een cortizonespuit te geven, maar dat kan toch niet dat ze dit niet weten. De liespijn voelt warm aan en trekt naar onderbenen en lage rug toe. Is iemand die mij kan helpen, dank U?

 208. Hallo allemaal, Ik ben 19 jaar en heb 3 jaar geleden tijdens een potje voetbal hevige pijn in mijn lies gekregen. Ik ben hiervoor ruim een jaar behandeld bij de fysiotherapeut. Ik heb er dus lang mee doorgelopen, en na ruim een jaar ben ik toch op advies van de fysiotherapeut naar de orthopeed gegaan. Daaruit bleek dat ik een versleten heup heb. Ik heb nu ook al ruim een halfjaar een nieuwe heup. Mocht je nog vragen hebben, je kunt hierop altijd reageren.

 209. Ik heb ook al jaren last van mijn rechte lies. Maar de laatste tijd is het wel erger aan het worden. Ik denk dat het bij mij overbelasting is. Ik heb ernstig overgewicht en ik heb ook fibromyalgie en PDS, een darm aandoening. Vrijdag ben ik wezen lopen met met Nordic Walking stokken. En nu heb ik al 2 dagen pijn in m’n lies. Ik denk dat m’n lies overbelast is; het is erg vervelende pijn. Ik ga echt door de grond heen van de pijn en zeker als ik loop. Ik wilde dit gewoon even kwijt. Ik heb jullie reacties gelezen en het komt me allemaal bekend voor. Het gevoel is alsof je erdoorheen zakt of vastslaat. Ik dacht ik ga nu eens kijken of ik wat kan vinden op het net en ik heb het dus gevonden. Ik hoop voor iedereen dat er duidelijkheid komt.

 210. Hallo, ik heet Ed. Ben door mijn werk in 2011 thuis komen te zitten met last van mijn rug en bil. Naar de huisarts geweest en fysiotherapie gehad, maar dat hielp niet. Toen begon ook mijn lies erg zeer te doen, vooral bij het zitten en opstaan. De huisarts heeft mij doorverwezen naar de orthopeed: foto gemaakt, en in de kom van de heup bleken scheurtjes te zitten. Hij zei, dat kan ik weghalen, maar dan kan je een halfjaar niet werken. Ik wacht nog wel even, dacht ik… Maar het werd na tweeënhalve maand slechter: ik kon niet lang lopen, pijnscheuten in de lies etc. Weer naar de orthopeed geweest, en ja hoor, een nieuwe heup… Ik dacht dat ik daarna wel van de pijn af zou zijn, maar helaas niet. Ik ben op 16 mei geopereerd, fysio gehad 2 keer per week, ging redelijk maar op een geven moment kreeg ik last van mijn lies. En het lopen ging moeilijk, hooguit 10 minuten. Ik kreeg daarna een stijf been en moest dan gaan zitten. Na 10 minuten kon ik dan weer veder. Ik had bij het zitten ook last van mijn onderrug en bil, en moeite met opstaan. En het lopen gaat met de dag slechter, achter mijn bovenbeen krijg ik af en toe een pijnscheut. Er is nu een MRI-scan gemaakt en de heup zit goed, zei de orthopeed. Hij stuurde me door naar de neuroloog, en die heeft mijn onderzocht. En weer een MRI-scan met vloeistof ingespoten. Geen hernia, hoera, maar weer werd ik teruggestuurd naar de orthopeed. Het zit dus in de heup en ik maakte een afspraak bij de pijnpoli. Dus weer naar de orthopeed; ik word hier zo moe van!!! Heeft iemand een vergelijkbare ervaring hiermee? En wat hebben ze gedaan?

  • Ik ben een vrouw van 46 jaar en kreeg ongeveer 7 jaar geleden veel last van heup en linkerbeen en lies. Wij hadden toen al 18 jaar een eigen zaak en ’t was dus steeds hard werken, maar dat deed ik zeer graag. Na raadplegen van huisarts en veel kinesitherapie kwam er weinig verbetering, veel pijnstilling slikken en proberen meer rust te nemen… Uiteindelijk hielp dat ook niet echt. Terecht gekomen bij een zeer begripvolle en vriendelijke orthopedisch chirurg, kreeg ik na veel onderzoek inspuitingen met cortisonen, tijdelijke verbetering. In 2008 kreeg ik weer enorme pijn in linker lies met uitstraling naar zijkant bovenbeen, diagnose was bursitis: ontsteking in bovenbeen. Dit moest operatief verwijderd worden. Ik hoopte dat de ellendige pijn nu voorgoed verdwenen was, maar nee hoor. De pijn in de lies, heup en been bleef aanwezig en werd steeds maar erger, uiteindelijk met serieuze artrose in de linker heup en heupprothese tot gevolg. Deze operatie moet dan maar. Er was echt geen andere optie voor de pijn. Of ik nog niet genoeg ellende had gehad, bij het ontwaken na de operatie had ik geen gevoel meer in linkerbeen en voet. Eerst werd afgewacht, zal wel aan de verdoving liggen. Naarmate ik na 3 dagen nog geen gevoel had, werd dit zeer serieus genomen en onderzocht, het was blijkbaar een complicatie die maar bij 1 op de 10.000 heupoperaties voorkwam, maar ik had ze wel. Dus zeer zware en lange revalidatie, maar uiteindelijk zit ik nu nog met veel pijn in been en gedeeltelijke verlamming in linker voet en kuit. In 2011 nog herstellende operatie gehad aan zenuw die geraakt werd tijdens de operatie, maar zonder resultaat. Door al deze ellende zijn wij intussen ook gestopt met onze zaak, dit was niet meer leefbaar. Ik kon en mocht niet meer werken. Eind vorig jaar ben ik ook gestart met behandeling in pijnkliniek in Antwerpen. Heb deze week 2e behandeling gehad met elektronische pulsaties. Ggeen lachertje het plaatsen van die naalden! Nu wachten op resultaat, kan tot 6 weken duren. Maar hierbij wil ik vooral duidelijk maken dat je echt niet gelukkig kan leven met constante pijn en dan die administratieve ellende om toch als persoon met handicap een tegemoetkoming te kunnen trekken, ben hier al 10 maanden mee bezig en nog steeds geen cent gezien. Toch veel steun aan alle lotgenoten en zeer graag reacties!!!

 211. Ik heb al enkele jaren ’s nachts last van mijn lies. Het voelt altijd alsof mijn onderbroek mijn lies afknelt, maar wanneer ik dan probeer verder te slapen zonder onderbroek, blijft dat gevoel. Ik heb het trouwens ook niet iedere nacht. Iemand die me kan helpen?

  • Anja Jongeneel

   Ja dat herken ik. Ik weet alleen niet wat ik eraan moet doen. Wie herkent dit ook? Gr. Anja

 212. Hoi iedereen, Ik heb ook last van mijn lies. Vooral links. Heb er niet constant last van, alleen als ik veel en lang gelopen of gestaan heb. Alleen als ik loop voel ik de pijn. Het is een soort van stekende pijn. Waar kan dit aan liggen? Overbelasting? Ik hoop dat iemand weet wat dit precies is en wat er aan gedaan kan worden. Groetjes, Sophie

 213. Hoi, Ik had gister ineens tijdens het lang lopen in een pretpark zo’n erge erg last van mijn lies dat ik op een gegeven moment nog maar met moeite naar de auto kon lopen! De volgende dag merkte ik dat ik er nog steeds last van had. Ook een beetje last van m’n onderrug! Mijn moeder zei dat ik wellicht kou heb gevat… Help!

 214. Hallo, Ik heb al een jaar last van mijn lies. Ik doe aan basketbal. Vooral tijdens de training heb ik erg veel last van mijn lies. En thuis is het steeds afwisselend. Ik ben naar de huisarts geweest en die zegt dat ik gewoon rustig aan moet doen. Hoeveel rust ik ook neem, het helpt niet. Als iemand het herkent of misschien een oplossing weet, dan hoor ik het graag. Vriendelijke groet, Lucas

 215. Hallo, Ik kamp al zeker een jaar met pijn in de lies, met hevige steken in de onderbuik & liesstreek. Soms stort ik ineen van de pijn. Ik ben er dan ook al mee naar de dokter geweest, moest ik in een potje plassen, dat tot de conclusie kwam aan een ontsteking op de blaas. Hiervoor kreeg ik antibiotica. Na een paar dagen gingen de steken weg, maar het duurde nog geen 2 weken en ik had deze alweer terug. Had dan meteen terug een afspraak met de dokter die me gynaecologisch onderzocht en een baarmoeder-infectie zag. Na terug antibiotica te hebben ingenomen, zijn de steken nog steeds niet weg, maar ik heb het opgegeven bij de dokter. Omdat ik er zeker van ben dat hij geen verdere onderzoeken zal doen… Ook is er in m’n familie veel te doen om kanker (keelkanker, longkanker & leverkanker); maar deze kankers zouden normaal niets te maken kunnen hebben met pijnen in de onderbuik / liesstreek. En toch maak ik me zorgen, tegenwoordig krijgt iedereen de ziekte wel… Wat zou ik toch moeten doen? Iemand een idee? A.u.b. tips!

 216. Ls, Ik heb advies nodig. Ik ben al jaren chronisch rug patiënt. Tweemaal een herniaoperatie gehad en de laatste jaren heel veel last van ineens weer vaststaan omdat het dan gigantisch pijn doet in de linkerbil met uitstraling naar voet schiet. Tevens daarbij pijn in de linker-onderbuik, liesstreek. Na MRI bleek het niveau L4 aan beide kanten zenuw bekneld te zitten. Ben inmiddels afgelopen april geopereerd en zenuwen liggen weer mooi vrij maar… heeft klachten niet verholpen. Kan nog steeds geen kant op, verga van de pijn en ben nu onder behandeling bij pijnpoli voor pijnbestrijding. Heb inmiddels 3 injecties met corticosteroïden in SI gewricht gehad omdat arts denkt dat deze te beweeglijk is en daardoor kapsels en gewrichten irriteert waardoor er ontstekingen ontstaan. Helaas is dit niet afdoende en vraag me nu heel hard af wat volgende stap moet worden. Terug naar chirurg en SI-gewricht vast laten zetten of naar de orthopeed en heup na laten kijken of osteopaat raadplegen. Vraag me alleen af of een osteopaat uitkomst is want ben ook bij chiropractor geweest en dat heeft de hele boel alleen maar verergerd. Fysio werkt ook niet want zodra ik been meer ga belasten krijg ik alleen maar meer pijn… Ik weet het dus even niet meer. Wie heeft goed advies?

 217. ik heb telkens pijn in de lies, 1 week voor de menstruatie. Iemand hier ervaring mee? Laatst had ik ook pijn in de bekken, maar nu zit ik wel weer met de menstruatie.

 218. Ik heb sinds enige maanden, soms onaangekondigd, pijnscheuten in mijn rechter-lies als ik loop. Bij de ene stap niet, bij de andere val ik bijna om. Heeft iemand hier ervaring mee? Want ik word er gek van.

 219. Hallo, ik heb 8 jaar op voetbal gezeten, tot dat ik op een keer tijdens een wedstrijd heel erg last van mijn lies kreeg. Het schoot er niet ineens in maar opeens was het er wel en zo erg dat ik amper kon staan. Sinds die wedstrijd (inmiddels zo’n 3 jaar geleden) komt deze pijn steeds weer terug als ik me ook maar een beetje inspan. Ik heb inmiddels alle medische deskundige gezien (huisarts, fysio, podo, etc.) en niets lijkt te werken. Inmiddels al steunzolen, verschillende oefeningen en massages gehad maar de pijn blijft terugkomen. Het zit aan de linkerkant bij mijn lies aan de binnenkant, maar als ik erg doorloop ermee straalt het ook wel door naar mijn billen. Ik ben echt ten einde raad nu want ik zou heel graag gewoon weer lekker kunnen voetballen en rennen zonder na 5 minuten al op te moeten geven door de pijn.. Als iemand mij een advies zou kunnen geven of het herkent hoor ik het graag!

 220. Hallo, Ik heb soms dat als ik in een rare houding zit of zo en daarna wil opstaan een hele erge pijnscheut in mijn lies. Normaal gesproken als ik dan effe stretch gaat het goed. maar nu heb ik niet in een rare positie gezeten en heb ik er al 2 dagen last van met het lopen en sporten etc. Ik heb dus alleen geen idee wat het is…

 221. Hallo,
  Ik ben mijn baarmoeder kwijt en heb CVS en fibromyalgie. Ik heb geregeld last van pijnstoten in mijn liesstreek, net alsof alle spieren samentrekken. En dan is strekken of rechtop staan enorm moeilijk. Gisteren kon ik zelfs 20 minuten niet meer stappen. De pijn blijft een dag of twee en verdwijnt dan meestal. Ook na seks kan dit voorkomen. Niemand neemt mij serieus, niet de gynaecoloog, niet de huisarts, niet de spoedeisende hulp… Maar dit is niet gefaket! De pijn is er overduidelijk… :(

 222. heb nu al 5 weken last van m’n lies ben er voor naar de dokter geweest die zei dat er een ontsteking in de pees zat heb er medicijnen voor gekregen dacht dat het over was ben weer te fietsen geweest (race) en s,avonds heftige pijn in de lies en straalt door in m’n bovenbeen onderbil tot in m’n kuiten kan het nog steeds zijn dat de pees nu verergert is?

 223. Hallo allemaal! Ik ben een meid van 35 jaar en sinds 2 maanden ben ik gehoplen aan baarmoederhalskanker. Tumor is verwijderd. Omdat ik klachten bleef houden, denk aan steken in mijn liesstreek, pijn in bovenbeen en knieholte, met plassen en vocht vasthouden. De pijn zit bij mij alleen in mijn linkerkant. Toch doorverwezen van de huisarts voor een echo, dit was na mijn operatie dus niet gedaan, maar blijkt dat ze niets gevonden hebben op de echo, qua de kanker alleen maar heel erg fijn natuurlijk, maar ik blijf met dezelfde klachten lopen. Ik drink dagelijks 1 1/2 liter water en zit tegenwoordig aan de groene thee om beter te plassen zodat er meer vocht afgescheiden wordt, ik moet zeggen dit helpt wel tegen het vasthouden van vocht, maar de vage pijnen blijf ik houden. Weet iemand wat dit is en heeft iemand ook dezelfde klachten? Graag zou ik willen weten wat dit is etc. Alvast heel erg bedankt! Gr, Henriette

  • Hallo, Ik herken je klachten. Na een (traumatische) gebeurtenis, wat een schrikreactie heeft opgeleverd kan je bekken zijn gaan verkrampen. Zo is dat bij mij gebeurd na een diep veneuze trombose en kaliumgebrek. Ongemerkt blijf je te lang verkrampt doorlopen. Mensendiecktherapie heeft voor mij geholpen. Ik hoop dat je wat aan mijn antwoord hebt.

 224. Hallo, ik ben een vrouw van 29 jaar en heb al 4 jaar last van mijn rechter lies. Ik krijg steken en soms duurt het erg lang. Ik word ’s nachts gewoon ineens wakker en dan schreeuw ik van de pijn. Ben al meer dan 10 keer naar de huisarts geweest en ik krijg gewoon het gevoel dat hij mij niet gelooft omdat hij gewoon niets kan vinden. Op m’n werk krijg ik het ook ineens en dan probeer ik te doen alsof er niets aan de hand is, maar heel mijn leven verandert hierdoor. ‘k Ben echt ten einde raad, weet niet wat ik nog moet doen. Ik weet niet waarom, maar als ik pijn heb dan ga ik meteen naar de wc. Geen idee waarom, want meestal moet ik niet eens plassen. Heb al fysio en een echo gehad. Wie herkent deze klachten? Help me a.u.b. Mijn gevoel zegt dat ik het krijg als ik gespannen ben of gestrest ben, maar dan vraag ik me af hoe kan het dat ik het krijg als ik slaap. Mijn huisarts zegt dat het niet door stress kan komen.

  • Ik weet het niet, want ik ben 59 jaar en ik heb ook last van mijn lies, heup, romp, rug, onder- en boven. Al heel vaak naar de huisarts geweest. Ook naar echografie, fysiotherapeut en mensendieck en sportschool geweest. De huisarts zegt gewoon zoek ’t maar uit. En ik moet nog werken ook… Ik kan geen leuke dingen meer doen en als ik een stukje fiets, weet ik naderhand niet hoe ik van de fiets moet komen.

 225. Ik ben vijftig jaar en ik heb sinds 2 weken een verdikking, voelt als een pijnlijke ader in mijn lies. Kan dat, wat is dat, wie herkent dit?

  • Laat eens naar uw spataderen kijken. Ik heb dit ook gehad, maar simpelweg laten verwijderen.

 226. Hallo, Ik sport sinds een tijdje omdat ik graag wil afvallen (ik ben niet dik of zo, maar ik wil er gewoon wat af). Nu ben ik donderdag wezen sporten, heel intensief en heb me dus helemaal uitgeleefd op de fiets, crosstrainer en loopband. Gisteren had ik nergens last van, totdat ik richting bed ging. Ik voelde veel pijn aan de binnenkant bij mijn lies van mijn rechterbeen. Toen ik vannacht wakker werd had ik helse pijn en het kostte me erg veel moeite om anders te gaan liggen zonder de pijn op te wekken. Vanochtend kon ik door de pijn niet meer slapen en ben ik uit bed gegaan. Ik merkte dat ik heel moeilijk kon lopen. Ik kan mijn been nu alleen maar recht houden, en elke beweging die ik de verkeerde kant op maak veroorzaakt helse pijn. Heb de hele ochtend al moeten huilen van de pijn. Ik zit zelf hieraan te denken: 6. Pijn in lies door overbelasting van de adductoren. Maar ik ga maandag even naar de dokter.

  • ik heb liespijn aan mijn linkerkant en het straalt door naar mijn bil. Wanneer ik mijn panty aandoe moet ik het linkerbeen optillen om mijn panty te dragen. Ik heb overgewicht, maar ik doe 3x per week aan gymnastiek. Met het andere been is alles uitstekend, geen pijn. Ik kan het zonder problemen optillen als ik buikspieroefeningen doe. Met het andere been is alles moeilijk en pijnlijk.

  • Kijk uit met het doen van buikspieroefeningen bij liespijn. Ze kunnen de overbelasting van de abductoren namelijk verergeren.

  • Beste Anoniem, Dat is een goed punt. Het is vooral oppassen geblazen in geval van een liesbreuk of als je een verleden hebt van liesbreuken. Bedankt voor je bericht! Groeten, Paul

  • Ik ken dat gevoel helemaal! Ik ben 2 dagen geleden voor de eerste keer gaan fitnissen om iets aan mijn conditie te doen. Gisteren had ik last van lichte koorts, spierpijn, keelpijn, en hoofdpijn. Ik dacht dus dat ik de griep ging krijgen. Gisteravond ging ik mijn bed in met pijn aan mijn lies en spieren; ik heb geen oog dicht gedaan door de pijn in mijn lies. Het is aan 2 kanten en trekt door naar mijn onderbuik en billen. Deze morgen toen ik mijn bed uit wou, dacht in dat ik ging sterven van de pijn, zo hevig. Heb zelfs moeite met lopen en kan dus vandaag geen kant op. Weet alstublieft iemand wat het is want ik word gek van de pijn.

 227. Ook ik heb last van lies en heupproblemen, inmiddels 10 maanden. In januari naar de huisarts geweest die mij doorverwees naar fysio. Het leek op een liesblessure, maar dit bleek toch niet het geval. Toen begon hij te denken aan slijtage van het heupgewricht, maar ook dit is niet overduidelijk. Wel heb ik er een slijmbeursontsteking onder de heup bij gekregen, en hij gaf aan dat de aanhechtingen pijnlijk zijn, wat dus ook niet in orde is. Nu drie maanden verder met fysio, ik loop wel weer redelijk. Toen ik heen ging kreupelde ik, en dat voor iemand van 34. Maar ik voel elke dag pijnscheuten in mijn lies, en tot overmaat van ramp begint het sinds deze week ook aan de linkerzijde. Iemand een idee waar ik het zou kunnen zoeken?

  • Beste, Ik ben nu 26 jaar. 4 jaar geleden kreeg ik ook ineens pijn aan men linker lies, na een maand begon het ook rechts pijn te doen. Uiteindelijk naar de dokter gegaan een echo late neme. Er was een ontsteking te zien aan beide kanten. De oplossing volgens de dokter was toen rusten. Maar de pijn ging niet weg, ook een röntgenfoto laten nemen hier was nog niks op te zien. Nog een paar maanden later was de pijn nog erger geworden. Ik stond ook in een heel onnatuurlijke houding, en wandelen was al mankend vooruitgaan. Uiteindelijk werd er dan een mri genomen. Hieruit bleek dat mijn heup aan beide kanten aan het afsterven was: diagnose ‘avasculaire necrose’. Heb dan een aantal maanden revalidatie gevolgd. Uiteindelijk nog een röntgenfoto laten neme waar toen heel zichtbaar was dat mijn heupbol aan beide kanten voor de helft weg was. Nog een paar maanden later in totaal 1jaar na de 1ste pijn begon besloten ze om aan beide kanten een totale heupprothese te plaatsen. Ik ben zo blij dat dit bestond en dat ik terug normaal kan leven. Af en toe nog een beetje last van ontstekingen maar die pijn is niks vergeleken met de pijn die ik ervoor had.

 228. Sinds oktober vorig jaar heb ik last van pijn in mijn handen en schouders. Sinds een paar weken nu ook in mijn lies en benen. Daardoor heb ik moeite met lopen. Alleen met paracetamol lukt het me nu om weer te lopen. Maar wel kleine stukjes en met een matige snelheid. Voor de derde keer word ik nu onderzocht naar spierreuma, tot nu toe is er nog niets gevonden. Het kan toch niet zo zijn dat je zo’n pijn hebt zonder dat er iets te vinden is? De reumatoloog denkt aan overgangsklachten, maar ik ben 62 jaar, dus dat lijkt me onwaarschijnlijk. Er is wel een tekort aan vitamine D gevonden en daar krijg ik nu pilletjes voor. Herkent iemand deze klachten?

 229. Beste, Ik heb al een paar dagen last in m’n lies. Ik heb m’n maandstonden ook maar 1 dag (en half) gekregen. En nu maak ik me eigenlijk een beetje zorgen over wat het zou kunnen zijn. Weet er soms iemand raad. Mvg. Farah

 230. Honinckx Bernadette Reageer

  Hoi, Ik ben een kleuterleidster van 50 en heb al 17 jaar pijn in mijn rechtse lies, met uitstraling naar mijn schaamstreek, rechterbeen en rechtervoet. Het laatste jaar is er ook pijn bijgekomen in mijn rechterarm en duim. Ik heb werkelijk alles geprobeerd en ben nu met een neuroloog bezig die mij volpropt met lyrica, redomex en oxycontin. Daar word ik echt een zombie van. Soms kan ik nauwelijks stappen, en traplopen doet ook veel pijn. Ik ben altijd heel sportief geweest: basketbal, tennis, zwemmen, fietsen etc. En ik doe mijn werk doodgraag, maar ben nu in ziekenverlof wegens te veel pijn. ik ben echt bang dat men mij op pensioen gaat zetten, want ik heb altijd een hekel gehad aan vakanties. Momenteel ben ik ook bezig in de pijnkliniek, maar daar kom je niet verder dan praten. Ik ken de juiste diagnose na 17 jaar nog altijd niet en heb ontzettend veel pijn. Ik ben ook al veel kwakzalvers tegen het lijf gelopen: het strafste was: petroleumdruppels op een appel doen en die opeten. Je doet werkelijk alles als je pijn hebt. Indien je mij, ook al is het maar een klein beetje kan helpen, mag je mij mailen. Ik kijk er echt naar uit!

  • Baldewijns Aimee

   Hallo Bernadette, Hoe is het nu met u? Ik heb juist dezelfde liesklachten en ze steken mij ook onder de pillen om de liespijn te onderdrukken. Hopelijk gaat het nu beter met u. Ik ben nog altijd op zoek naar iemand die mij kan helpen. Vele groeten, Aimee

 231. Hoi, ik had een vraagje. Ik heb sinds een weekje erg last van mijn onderrug en ook van die steken in mijn liezen en zelfs af en toe last van mijn onderbuik… Ik weet niet wat er aan de hand is, maar mijn vader denkt aan een niersteen… Zou dit kunnen? Ik ben 15 en weet niet of dit iets uitmaakt? Ik wil graag willen weten wat het is dus ik hoop op een reactie.
  Groetjes

 232. Ik heb pijn in m’n lies maar kan niet bedenken waarom. Ik ben 15 jaar, wat moet ik doen!?

 233. Ik ben 3 weken geleden opgestaan met pijn in mijn rechter lies en 2 uur later kon ik helemaal niet meer stappen zonder te steunen van de pijn. ’s Avonds kreeg ik koorts en ben ik naar de spoed gegaan. Ik ben 12 dagen opgenomen geweest en ze hebben mij helemaal binnenstebuiten gekeerd. Heb alle soorten scans gehad en bijna alle dokters gezien, maar niemand vond iets buiten een heel hoge ontstekingswaarde in mijn bloed, maar die is ondertussen terug op normaal niveau gezakt. Alleen het niet kunnen lopen van de pijn in ondertussen mijn 2 liezen is nog steeds hetzelfde als in het begin. Is er iemand die dit herkent? Ik zou graag willen weten hoe lang het duurt voor dit opgelost is en hoe lang ik dus niet meer ga kunnen lopen?

 234. Ik heb net na de geboorte van mijn oudste zoon een fikse ontsteking gehad aan mijn lies. Ik kon op een gegeven moment niet meer lopen of steunen op dat been, heb 6 weken rust gehad, maar heb toen geen advies gekregen over enige behandeling *dat is nu 15 jaar geleden* en ik heb er nog steeds last van. Vooral in de winter beïnvloedt het mijn dagelijkse invulling en activiteiten. Ik heb al allerlei therapieën gehad, zoals bekken laten kraken, recht laten zetten, oefentherapie, ik heb me laten opereren aan m’n baarmoeder omdat de menstruatie de pijn verergerde. Ik sport regelmatig in de sportschool om die spieren daar te versterken, maar niks helpt. Ik ben er ook achter dat er te veel spanning op mijn spieren staat en heb dat ook met massages en therapieën proberen onder controle te krijgen, maar is me niet gelukt.
  Gr. S

 235. Sinds enkele jaren schrijnende/zeurende pijn in rechter lies. Voelt als branderig gevoel van de huid. Vooral in de plooi naast balzak maar ook de huid van balzak zelf en soms lager tot zitbeen. ’s Nachts heb ik er geen last van zolang ik maar op mijn linker zij lig. Eerst van huisarts een zalfje gekregen tegen irritatie. Dat hielp niet. Een fysiotherapeut heeft mij gecontroleerd op een liesbreuk; niets gevonden. Medicijnen tegen de pijn gekregen; deed ook niets. Op de pijnpoli injecties gehad; hielp ook niet. Na jaren tobben en vrezen dat ik mijn kantoorbaan niet meer kon volhouden de rechter bal laten verwijderen. Dat leek wat verlichting te geven, maar na ruim een half jaar is de hoop vervlogen en de irritatie volledig terug. Zelf denk ik aan een zenuw beknelling. Dat zou kunnen door een sterilisatie van zo’n 10 jaar terug. De eerste jaren daarna heb ik geen last gehad maar ben daarna wat zwaarder geworden (10 kilo in 10 jaar) en besloot daar wat aan te doen. Inmiddels train ik al drie jaar twee keer in de week een uur. Tot nog toe geen resultaat behalve wat minder vet en meer spierweefsel en een betere conditie. Of een beknelling door een hernia; de pijn verdwijnt als ik op mijn linker zij ga liggen en met lopen of staan heb ik ook geen last. De diverse artsen hebben geen idee meer en dan krijg je al snel zo’n voorzichtige hint of het misschien psychisch kan zijn… Echt waar, laat maar. Al sinds ik een jaar of 18 ben (nu 50) heb ik om de paar jaar wel flinke rugklachten. Door die ervaring weet ik dat die klachten (bij mij) te verhelpen zijn met buikspier oefeningen. Als mijn huidige klachten inderdaad door een rug hernia veroorzaakt worden helpen die oefeningen nu misschien ook wel. Ik ga het maar eens een poosje proberen. In het ergste geval wordt mijn conditie nog beter, haha.

 236. petri kluytmans Reageer

  Hoi, Ik heb al sinds mijn kindertijd soms last van kramp in de lies. Sinds ik volwassen ben heb ik het vrijwel dagelijks. ’s Nachts heb ik het alleen als ik mijn linkerbeen plat leg en op mijn rug lig. Dan voel ik een hevige pijn in mijn linkerlies en die wordt vervolgens ijskoud. Dan trekt die pijn naar linksboven richting de zijkant van mijn heup en voel ik een verschroeide huid die letterlijk uit elkaar lijkt te scheuren. Dit gebeurt natuurlijk niet echt, maar zo voelt het dus wel, en dat heb ik dus elke nacht. Als ik mijn been optrek heb ik dat niet. Ik sta met mijn benen naar binnen toe omdat ik een verkort linkerbeen heb van 1 centimeter bij de hak. Iemand die dit gevoel kent? Mevrouw Kluytmans

  • Mevrouw Kluytmans, Je zegt dat je sinds je kindertijd krampen had in je lies. Kan je alleen maar aanraden om daarmee eens verder te gaan. Ook ik heb sinds mijn elfde (ben nu 35) af en toe klachten in de lies, maar mijn huisarts stelde elke keer een peesontsteking vast en heeft me nooit doorverwezen. Tot de klachten na mijn 30ste begonnen te verergeren. Kreeg ook klachten in mijn knieen (vooral als ik in mijn bed lag) en voelde soms ook een verschroeide huid zoals jij (soms nu nog). Toen ik mijn verhaal deed aan mijn nieuwe huisarts heeft ze me doorverwezen voor verder onderzoek en naar een Orthopedist. Op de RX- foto’s leek er niets mis met mijn rug maar was er duidelijk te zien dat ik bekkenstand heb van 6 mm; een misvormde heup en 3de graads heupartrose vooral aan mijn rechterheup. Ineens viel voor mij de puzzel in elkaar en was dit allang de diagnose die ik beter had geweten sinds mijn kindertijd. Wist ineens dat dit de reden was dat ik soms moeilijk in kleermakerszit kon zitten; soms pijn kreeg in mijn rechter lies vooral bij het lang staan en dit sinds mijn kindertijd. Nu neem ik voedingssupplementen zoals Osteoplus Max (glucosamine om kraakbeen aan te maken) en NC2 (om collageen aan te maken) en merk duidelijk een groot verschil en de pijn is enorm verminderd. Ook mijn aangetaste bewegen zorgt voor minder pijn. Zou deze supplementen aan iedereen aan raden die te maken heeft met artrose (is dat nu in de heupen, knieen; rug,…). Ik weet natuurlijk dat dit niet blijvend is en een heupprothese is onvermijdelijk, maar als ik ze niet zou nemen zou de pijn niet te houden zijn en bespaar ik me nu enkele jaren van een heupprothese. Af en toe heb ik nog last maar enkele bij weer veranderingen zoals koud en vochtig weer en dan neem ik enkele dagen ontstekingsremmers. Dus beste Mevrouw, ik wil je hiermee niet bang maken en zeggen dat dit ook jouw diagnose is (ben ook geen dokter en herken je alleen maar hier in), want het kan even goed iets anders zijn en daarvoor niet altijd in ergere mate. Maar door niet te laten na kijken zal de pijn waarschijnlijk ook niet weg gaan. Nog veel beterschap!!! Sandra

  • Ik heb ook liesklachten door twee ernstige auto-ongelukken. Je moet ermee leren leven en ik geef toe dat dat niet leuk is en veel pijn kan veroorzaken. Behandeling is niet mogelijk; wel moet ik veel bewegen en oefeningen doen, anders word het nog erger. Dus het kan bij jou ook allerlei mogelijke oorzaken hebben. Laat je niet wegsturen zonder duidelijke diagnose, anders kan het nog erger worden. Gr. Wim

 237. Hallo, Ik heb al een hele tijd dat ik totaal plotseling en onverwachts heftige pijnen in de rechterkant van mijn lies krijg. Ik heb dan heel erg veel moeite met lopen vanwege de pijn. Dit kan een paar dagen aanhouden, gaat weer weg, en na een paar dagen komt het plotseling weer terug. Ik heb daarbij ook aan de rechterzijde onder mijn oksel al een hele lange tijd heftige pijnen die ook niet weggaan. Vaak trekt de pijn ook naar de rechterkant van mijn kaak. Heeft iemand ook deze symptomen? En weet diegene misschien wat het kan zijn? Ik ga binnenkort wel naar mijn huisarts. Ik ben overigens een vrouw.

  • Hallo, ik herken dit zo goed! Ik ben ook een vrouw! Kreeg 2 jaar geleden ook in een keer pijn in mijn rechter lies. De pijn is moeilijk te omschrijven. Ik kan even niet lopen en even later is de pijn weer weg en dan gaat het weer. Zo heb ik er een paar dagen geen last van en in een keer, bam, lijkt het wel alsof je een stroomstoot of zoiets in je lies krijgt. Ik heb het ook heel vaak met traplopen, kan dan gewoon even niet verder. En even later is het weer weg. Heb ook last van lage rugpijn en mijn rechterarm voelt ook vaak prikkerig aan, net alsof je arm slaapt. Ik heb trouwens vaak klachten aan de rechterkant. Ben met mijn liesklachten bij de huisarts geweest en doorverwezen naar de fysio. Die heeft het een aantal keren behandeld, had de pijnlijke plek ook in ene keer te pakken en volgens hem is het een langdurig iets. Pijn bleef aanhouden en weer terug naar huisarts… Maar ja, die weet het ook niet. Het is geen liesbreuk of zo. En ja, volgens hem kan het lang duren. Maar ik ben nog altijd niet van mijn klachten af, gelukkig heb ik het niet de hele dag door en soms ook niet dagelijks. Maar ik kan je zeggen dat ik toch iedere keer schrik als het in ene keer in mijn lies schiet. Hoop voor je dat je intussen geen pijn meer hebt. Sterkte! Groet van Inge

  • Hennie kuneken

   Jee, wat herken ik dit goed. Ik loop nu al 2 maanden bij de fysio. Behandeld voor SI-gewrichtsklachten en pijnlijke lies. Het schiet er steeds in, zelfs al sta ik stil bij het aanrecht of in een rij bij de supermarkt even verkeerd. Draaien, en bam! Het beneemt gewoon je adem, zoveel pijn doet het. Het begon bij mij in okt 2010 en in de loop steeds fysio gehad maar tot op dit moment nog steeds last. En nu begint de linkerkant ook, kan soms wel janken van de pijn. Zelfs een fiets op de standaard zetten gaat soms wel en dan weer niet. Ik hoop toch dat het een keer over gaat en wens je sterkte toe.
   Gr. Hennie

  • Ik ben oefentherapeut en ik behandel o.a vrouwen met bekkenpijn. Deze klachten lijken hier veel op. Het gaat dan om een disbalans van de SI-gewrichten. Kijk eens op Bekkentherapie.nl. Misschien herken je nog meer symptomen. Laat je desnoods door een oefen-/fysiotherapeut onderzoeken die in deze methode geschoold is. Er is een lijst met geschoolde therapeuten op de site. Een geschoolde therapeut zal een aantal testen kunnen doen om na te gaan of het probleem bij de SI-gewrichten ligt. Als dat zo is dan kun je daar heel goed voor behandeld worden in een betrekkelijk (afhankelijk van o.a hoe lang de klacht al bestaat en hoe ernstig) beperkt aantal behandelingen.

  • Dat is wat ik ook ervaar, net zoals je beschrijft, echo, rontgen, en wat dan hielp omdat het een verkramping zou zijn is magnesium. Al een paar jaar daardoor weggebleven tot nu.

  • Voor mij is dit helaas ok zeer herkenbaar. Ik kon een aantal maanden maar 10 min lopen. Na foto’s van de heupen die geen afwijking lieten zien, ben ik naar de fysio geweest. Dit leek goed te helpen want ik loop nu goed. Maar nu heb ik sinds 2 weken dat wanneer ik bijvoorbeeld op het toilet zit en op wil staan dit niet lukt (of vanaf de bank / lage stoel). Mijn been blokkeert dan en doet enorm pijn. Ik moet dan door die pijngrens heen om een positie te zoeken zodat ik me kan ophijsen. Dit overkomt me nu steeds vaker en is zeer vervelend. Ik ga dus maar weer naar de fysio terug, kijken of die iets kunnen verzinnen.

  • Hallo Maja en Inge , Jullie verhaal, daar herken ik mezelf in. Ik heb ongeveer al een jaar deze klachten in m’n linker lies. Daar ik een rugpatiënt ben, hoor ik steeds dat het aan m’n rug ligt. Ondertussen blijf ik er wel van afzien en ga ik straks naar de dokter zodat ik m’n weekend doorkom. Ik heb dagen geen pijn en opeens kan ik het niet meer houden van de pijn. Ook moeilijk stappen; en de trap gaat zeker niet. Ik hoop dat ze toch eens verder gaan kijken wat er aan de gang is, want zo kan het niet verder. Ik hoop dat jullie vlug worden geholpen. Groeten, Emmy

  • Deze klachten heb ik ook, maar alleen in de rechter lies. Ben naar de huisarts geweest en heb röntgenfoto’s laten maken. Wat ik te horen kreeg was dat het een onverklaarbare pijn is en dat ik er maar mee moet leren leven.

 238. Hoi ik heb een vraag, bij aanraking van de teelballen krijg ik in me lies een doorstralende pijn. Ik hoop dat ik antwoord krijg. Vriendelijke groet, Anoniem

  • Hallo, Ben je al naar een dokter geweest? Je kunt er misschien een spatader hebben. Word je ook misselijk / duizelig bij ’t aanraken van de teelbal? Ik heb dit gehad aan m’n linker teelbal, niet gezellig! Je kunt dit voelen als je een soort van verdikking voelt aan de teelbal zelf. Maar best daarmee naar een specialist gaan. Is geen grote ingreep. Er wordt een product ingespoten dat ’t bloed tegenhoudt. Maar een dokter kan u dat beter uitleggen. Veel succes alvast en laat u niet wegsturen door de dokter. Ik heb er een paar moeten passeren voordat ze ’t vonden. Maar ja, bij mij is er ook spraken van liesbreuken en een ontsteking aan ’t schaambeen. m.vr.gr. Ikke

  • De laatste week heb ik pijn in mijn onderbuik aan de linkerkant met het begin van plassen, daarna verdwijnt het, en voel voor de rest geen pijn, wie weet raadt, alvast bedankt.

  • Ja, die pijn heb ik ook. Kan iemand me vertellen wat dat inhoudt?

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.