Aangezien de reacties op Gezondr blijven binnenstromen en er onder sommige artikels letterlijk duizenden reacties zijn gepubliceerd (waardoor de betreffende pagina’s steeds trager inladen) heb ik me voorgenomen om antwoorden die ietwat uitgebreid qua stof dreigen te worden te verwerken tot een los artikeltje op een aparte pagina. Dus bij dezen de eerste in de rij… Met als onderwerp een potentiële onderlinge verstrengeling van chronische vermoeidheidsklachten, de ziekte van Pfeiffer en operatieve keelamandelverwijdering…
Julie’s vraag omtrent Pfeiffer, vermoeidheid & keelamandelen
Julie stelde de volgende vraag onder Gezondr’s artikel over amandelen knippen (Amandelen knippen: 3 dingen die je moet weten!): “Hallo. Ik ben 21 jaar en drie jaar geleden heb ik klierkoorts gehad… Nu heb ik nog altijd last van extreme vermoeidheid en ben opzoek naar de oorzaak. Nu heb ik gehoord van een vriendin dat zij ook klierkoorts heeft gehad en uiteindelijk haar amandelen (neus en keel) heeft laten verwijderen en zo erdoor is geraakt. Kan dat? Mijn klieren aan mijn keel zijn constant opgezwollen, heb wel vaak keelpijn, maar niet dat het extreem veel pijn doet (pijn bij het slikken of zo). Heeft iemand iets gelijkaardigs? Ik weet niet waar ik moet beginnen zoeken? Is het de moeite om naar een KNO-arts te gaan? Graag hoor ik van jullie, lieve groet, Julie” Hierbij de nodige uitleg…
De functie van het lymfestelsel…
Beste Julie, Je lymfestelsel c.q. lymfesysteem is onderdeel van je immuunsysteem. Het bestaat uit een complex circulatiesysteem van organen, lymfeknopen, lymfebuizen en lymfevaten die ervoor zorgen dat weefselvocht oftewel lymfevocht –of kortweg lymfe– vanuit de lichaamsweefsels naar de bloedbaan wordt afgevoerd en richting het hart stroomt. De lymfeknopen maken afweerstoffen (lymfecellen / lymfocieten) aan, en de lymfecirculatie zorgt ervoor dat schadelijke stoffen (afvalstoffen, ziektekiemen e.a.) uit het lichaam worden verwijderd.
Overbelasting van het lymfesysteem…
Lymfeknopen bevinden zich onder andere in de hals, de oksels, de darmen, de lies en de keel. In principe filteren lymfeknopen (met behulp van macrofagen) het lymfevocht alvorens het in de bloedbaan terechtkomt. Het lymfesysteem helpt zodoende een bloedinfectie / bloedvergiftiging / sepsis voorkomen. Maar als er een hevige infectie optreedt in het lichaam, dan raakt het lymfesysteem overbelast, waardoor lymfeklieren / lymfeknopen en/of lymfevaten zélf ontstoken raken…
Ontstoken lymfeklieren
Een ontstoken lymfeklier / lymfeknoop wordt ook wel een lymfeklierontsteking / lymfadenitis genoemd… Ontstoken lymfevaten staan ook wel bekend als lymfangitis / lymphangitis… Een lichtelijk ontstoken lymfeknoop wordt ook vaak ‘opgezette lymfeklier’ genoemd. Hoe dan ook is lymfadenitis een ontsteking van één of meer lymfeklieren, die daarbij gewoonlijk opzwellen en gevoelig of zelfs pijnlijk worden. Lymfadenitis is nagenoeg altijd het gevolg van een infectie, meestal veroorzaakt door bacteriën of virussen…
Verband met klierkoorts / Pfeiffer
De onderliggende oorzaak van een lymfeklierontsteking KAN (in theorie) inderdaad klierkoorts (mononucleosis infectiosa / ziekte van Pfeiffer) zijn. Immers wordt ook Pfeiffer veroorzaakt door een virus, namelijk het Epstein Barr-virus (EBV), dat zal moeten worden opgeruimd via de lymfecirculatie…
Achterin de keel bevindt zich een ring van lymfeknopen, waarvan de meeste in de keelamandelen zitten. De keelamandelen, neusamandelen en tongamandelen worden in feite zelfs als grote lymfeknopen beschouwd. Dus ik kan me voorstellen dat klierkoorts / Pfeiffer en keelamandelen aan elkaar gerelateerd kúnnen zijn…
Conclusie
Maar of Pfeiffer er daadwerkelijk voor kan zorgen dat de keelamandelen permanente / chronische vermoeidheidsklachten blijven veroorzaken, durf ik niet te zeggen. Ik heb er in elk geval nog nooit eerder van gehoord. En of een operatieve keelamandelverwijdering en/of neusamandelverwijdering ervoor kan zorgen dat het betreffende (hypothetische) probleem wordt opgelost evenmin… Mogelijkerwijs zijn de klachten van je vriendin verdwenen dankzij de operatieve amandelverwijdering, maar misschien wel ondanks de tonsillectomie…
Immers vragen medici zich juist steeds vaker af in hoeverre het verwijderen van amandelen / tonsillen gerechtvaardigd is om ontstekingen en infecties te voorkomen. (bron + bron + bron + bron + bron) Ze blijken namelijk juist een belangrijke rol te spelen binnen het immuunsysteem! Al met al heb ik nog nooit eerder gehoord over het verwijderen van de keelamandelen ter behandeling van (de nasleep van) de ziekte van Pfeiffer (waarvan vermoeidheidsklachten onderdeel kunnen uitmaken)…
Sowieso hoeft chronische vermoeidheid niet per se gerelateerd te zijn aan een –al dan niet voorbije– besmetting met klierkoorts… Wellicht is er (inmiddels ook) sprake van een totaal andere onderliggende oorzaak van je vermoeidheidsklachten… Denk maar eens aan een vitamine B12-tekort, een traag werkende schildklier, een vitamine D-tekort of een slaapstoornis. Meer over deze materie kun je desgewenst lezen in het volgende artikel:
In het betreffende artikel over chronische vermoeidheidsklachten (evenals in de vele reacties eronder) komt Pfeiffer overigens veelvuldig aan bod. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul
Heb jij aanvullende inzichten, opvattingen of bevindingen die meer licht op de materie t.a.v. klierkoorts / Pfeiffer, lymfesysteem en amandelen schijnen, deel ze dan in een reactie hieronder!
2 Reacties
Waar kan ik jullie pasta kopen a.u.b. zonder koolhydraten?
Beste Sabina, Gezondr is een informatieve website en verkoopt dan ook geen producten. Waarschijnlijk heb je ergens iets gezien of gelezen over een van de volgende artikels: