Groene thee voor afvallen is enorm populair. Wat is er immers eenvoudiger voor afvallen, dan simpelweg dagelijks wat kopjes groene thee drinken of groene thee pillen slikken? Groene thee is bovendien een volledig natuurlijk product. Je krijgt dus geen chemische troep binnen. Maar wat is eigenlijk de werking van groene thee voor afvallen en hoeveel mag je ervan verwachten? Je leest het in dit artikel!

Wat is groene thee?

Groene thee wordt gemaakt van blaadjes van de Camellia sinensis plant. Deze plant wordt ook wel de “theeplant” genoemd omdat de plant als basis dient voor vele verschillende soorten thee. Zo wordt ook de traditionele zwarte thee die in Nederland zo populair is van deze plant gemaakt. De jonge blaadjes van de theeplant worden gebruikt om de verschillende soorten thee te maken. Het verschil tussen groene thee en zwarte thee, is dat de blaadjes bij groene thee minimaal worden bewerkt. Dit terwijl zwarte thee juist veel meer wordt bewerkt voordat er thee van wordt gezet. Dit is overigens ook direct de reden dat groene thee een stuk lichter van kleur is. Tegelijkertijd zorgt de minimale bewerking van groene thee ervoor dat veel van diens positieve eigenschappen voor de gezondheid en afvallen worden behouden.

Hoe smaakt groene thee?

Nu vraag je je wellicht af hoe groene thee precies smaakt. Allereerst is het belangrijk om te weten dat groene thee niet hetzelfde smaakt als zwarte thee, ook al wordt het van dezelfde theeplant gemaakt. Groene thee is doorgaans milder en een stuk minder “zwaar” van smaak en je kunt dan ook gerust voorzichtig eens een kopje groene thee proberen. Er bestaan overigens verschillende soorten groene thee. De ene variant is een stuk milder dan de andere.

Tip: wil je langzaam eens ontdekken hoe groene thee smaakt? Kies dan in eerste instantie voor een lichte, standaard variant. Deze vind je in de gewone Nederlandse supermarkten, o.a. van het merk Lipton en Pickwick. Laat groene thee bovendien niet te lang trekken om een subtiele smaak te krijgen. Bevalt de smaak, dan kun je eventueel een sterkere variant (o.a. gunpowder groene thee) proberen. Bevalt de eerste groene thee die je probeert niet goed? Geef dan niet te snel op en probeer ook eens een groene thee van een ander merk. De smaken kunnen onderling namelijk behoorlijk verschillen.

Werking & eigenschappen groene thee

Zoals hierboven vermeld, zit groene thee boordevol nuttige stoffen. Groene thee bevat zodoende een enorm scala aan positieve eigenschappen en effecten voor de lichamelijke gezondheid en je lichaamsgewicht. Er zijn in het verleden meerdere onderzoeken gedaan naar het effect van groene thee. Deze onderzoeken concluderen lang niet allemaal hetzelfde, maar er zijn gegronde aanwijzingen dat groene thee je immuunsysteem versterkt en o.a. zou zorgen voor een verminderde kans op:

Effect groene thee op afvallen & vetverbranding

Het bekendste effect van groene thee is echter de positieve uitwerking van groene thee (extract) op afvallen, je gewicht en je lichaamsvetpercentage. Groene thee zou voornamelijk je vetverbranding stimuleren en zodoende zorgen voor afvallen. Zo blijkt uit een studie van Birmingham University (UK) dat de vetverbranding 17% actiever werd door het gebruik van groene thee extract.

Er zijn bovendien aanwijzingen dat groene thee extract je insulinespiegel en bloedsuikerspiegel kan verbeteren, waardoor je minder snel honger krijgt. Kortom, uit diverse onderzoeken blijkt dat groene thee je vetverbranding en metabolisme stimuleert, en er bovendien voor kan zorgen dat je minder eet.

Hoe afvallen met groene thee?

Afvallen met groene thee kan door simpelweg groene thee te drinken, of door afvalproducten (pillen, poeders, supplementen etc.) met groene thee extract te slikken. Onderstaand een aantal tips m.b.t. groene thee gebruiken om af te vallen.

Groene thee tips voor afvallen

1. Groene thee zetten

Groene thee zetten is absoluut niet moeilijk, maar je moet het wel op de juiste manier doen. Zo is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste temperatuur water gebruikt om groene thee van te zetten. Om groene thee te zetten dien je natuurlijk allereerst water aan de kook te brengen, maar schenk het daarna niet direct over de groene thee (of hang je groene thee zakje niet direct in kokend water). Laat het gekookte water in plaats daarvan heel eventjes afkoelen, zodat het net niet meer kookt. Op die manier blijven de gunstige eigenschappen van groene thee behouden en worden deze niet vernietigd door het kokende water. Laat een groene theezakje zo’n 2 tot 3 minuten trekken en verwijder het vervolgens. Doe je dat niet, dan laat je de thee te lang trekken waardoor deze enorm bitter wordt.

2. Hoeveel groene thee drinken per dag als je wilt afvallen?

Groene thee drinken is niet moeilijk, maar hoeveel groene thee moet je per dag drinken om resultaten te zien m.b.t. afvallen? Als richtlijn kun je aanhouden dat je dagelijks minimaal zo’n 5 kopjes groene thee dient te drinken om echt resultaat te zien, hoewel ieder kopje natuurlijk helpt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat hoe meer groene thee je drinkt, hoe meer resultaat je ervan zult zien. Houd er echter wel rekening mee dat groene thee cafeïne bevat, wat in hoge doseringen niet goed voor je is. Drink dus maximaal 10 kopjes groene thee per dag en let goed op eventuele negatieve bijwerkingen.

3. Beste groene thee voor afvallen

Er bestaan enorm veel soorten groene thee. Niet alleen in de supermarkt, maar je kunt ook allerlei specifieke vormen van groene thee (o.a. gunpowder, Japanse groene thee & Chinese groene thee) kopen bij speciaalzaken. Maar welke groene thee is nou eigenlijk het beste voor afvallen? Het is allereerst belangrijk om groene thee te nemen die daadwerkelijk voor 100% uit groene thee bestaat. Zo bestaat groene thee met munt/citroen/perzik/etc. lang niet voor 100% uit pure groene thee. De effecten van dit soort groene theeën op afvallen en gewichtsverlies zijn daardoor aanmerkelijk lager.

De meningen over de beste groene thee voor afvallen zijn overigens sterk verdeeld. Er zijn verscheidene onderzoeken naar gedaan, maar die zijn alles behalve eenduidig en werden veelal gefinancierd door fabrikanten van groene thee (en dus onbetrouwbaar). Als ik het bij de toko vraag, dan krijg ik standaard het antwoord dat de duurste groene thee het beste is, maar dat vind ik ook alles behalve geloofwaardig. Het is in ieder geval belangrijk om een groene thee te nemen die zo puur, onbewerkt en natuurlijk mogelijk is. Controleer dus goed of er geen andere stoffen (ter opvulling) aan de groene thee zijn toegevoegd. Als je wilt afvallen, dan is het bovendien belangrijk om niets aan je groene thee toe te voegen, dus geen suiker, zoetjes, melk of wat dan ook.

4. Producten met groene thee

Tot slot zijn er nog tal van dieetproducten met groene thee op de markt. Denk bijvoorbeeld aan groene theepillen met groene thee-extract, groene theepoeder, groene theesupplementen en dieetpillen waar groene thee in is verwerkt. De werkzaamheid van deze producten verschilt sterk onderling. Zo zijn er pillen met groene thee die zeer goed werken (meestal op basis van EGCG, al dan niet in combinatie met CLA), maar ook groene thee supplementen die helemaal niet werken of zelfs schadelijk kunnen zijn. Let in ieder geval goed op de samenstelling van producten met groene thee. Hoeveel groene thee zit er daadwerkelijk in het product, en welke andere stoffen zitten erin? Houd er rekening mee dat een groene thee pil die niet volledig uit groene thee bestaat heel anders kan werken dan uitsluitend groene thee. Het kan zijn dat groene thee wordt gecombineerd met andere stoffen die positief uitwerken op afvallen, maar het kan ook goed zijn dat je wordt afgezet.

Gebruik dus je gezonde verstand en wees kritisch als je een dieetpil of supplement met groene thee koopt!

Ervaringen afvallen met groene thee?

Heb jij zelf geprobeerd af te vallen met groene thee (pillen/extract/supplement)? Dan zijn we erg benieuwd naar jouw ervaringen! Heeft groene thee bij jou daadwerkelijk voor gewichtsverlies gezorgd, en zo ja voor hoeveel? En welke groene thee gebruikte je precies? Deel hieronder je tips en ervaringen zodat anderen ervan kunnen leren. Alvast bedankt!

6 Reacties

 1. Martina de Pater Reageer

  Er staat in dit artikel dat groene thee cafeïne bevat, maar cafeïne zorgt ervoor dat je insuline aanmaakt en als er insuline in je bloed zit gaat je lichaam geen vet verbranden, hoe is het dan mogelijk dat je afvalt van groene thee.

  • Deze beredenering is veel te zwart-wit en kort door de bocht. Het is natuurlijk niet zo dat cafeine er per definitie voor zorgt dat er insuline wordt aangemaakt. De insulineproductie is afhankelijk van talloze factoren. Cafeïne KAN de insulineproductie beïnvloeden, maar de aard en mate van deze beïnvloeding is afhankelijk van talloze randfactoren. Op de korte termijn kan cafeïne de bloedsuikerspiegel en je insulineniveau verhogen. (bron + bron + bron) Op de langere termijn kan cafeïne de kans op diabetes type 2 verkleinen. (bron + bron) Tegenstrijdige resultaten, waarvan het onderliggende ontstaansmechanisme vooralsnog onduidelijk is. Cafeïne kan ook nog eens de werking van insuline remmen… Daarnaast zorgt de loutere aanwezigheid van insuline niet per se voor aanvullende vetopslag en dus niet per se voor gewichtstoename… En niet per se voor een volledige stagnering van iemands vetverbranding… En tot slot bevat groene thee veel MEER stoffen dan enkel cafeïne. Dus hoe is het mogelijk dat je afvalt dankzij groene thee? Laat ik een wedervraag stellen: waarom zou dit niet mogelijk zijn? De afslankende werking van groene thee heeft in elk geval te maken met EGCG… Zie ook dit artikel over groene thee & afvallen (met daaronder ruim 500 reacties):

   En dit verzamelartikel over thee drinken en gewicht verliezen:

   Groeten, Paul

 2. Hallo allemaal, Bedankt voor de informatie, ik wil graag weten welke merk groen thee is de beste welke gebruiken jullie zo dat ik de juiste groenthee blaadjes kan kopen, troep zat in de winkels. Bedankt allemaal.

 3. Ik ben sinds enkele maanden begonnen met groene thee te drinken. Na een lange strijd tegen leukemie heeft een arts me aangeraden om dagelijks groene thee te drinken om mijn lichaam een boost te geven. Ik heb gemerkt dat het de misselijkheid echt wel verminderd en mijn energiepeil is ook wat beter. Ik zou het iedereen aanraden als een dagelijkse ondersteuning van je lichaam…

 4. Vroeger dronk ik ’s morgens altijd koffie bij het ontbijt. ’s Middags een tas of twee. En ook bij het avondmaal gingen er twee tassen achterover. Dan ben ik op aanraden van een kennis thee gaan drinken. Het begon met brandnetelthee, goudsbloemthee, rozenbottelthee enz. Na een weekje voelde ik al enig effect. Vooral bij het drinken van brandnetel. Dan ben ik de groene thee gaan uitproberen. In het begin zette ik hem niet zoals het hoorde en was hij nogal vrij bitter. Op een gegeven moment schakelde ik over op een ander merk, simpelweg omdat dat het enigste merk uit een hele resem andere merken was,waar vermeld stond dat het water maximaal 90º mocht zijn. Een totaal andere ervaring en smaak. Veel beter! Sindsdien drink ik praktisch altijd groene thee. Ik voel me stukken beter. Het had op heel mijn lichaam een positief effect. Spijsvertering, stoelgang, slaap, concentratievermogen, minder gewicht, zelfs mijn huid voelde na een tijd beter aan. In het begin beseft ik dit nog niet echt tot ik terug koffie begon te drinken, want een lekkere koffie is ook niet slecht. Na een week of twee merkte ik het verschil. Ik voelde me niet zo fit meer. Terug overgeschakeld naar groene thee. Een weekje later ging alles weer top. Voortaan drink ik altijd groene thee. Ik werk in een 5-ploegensysteem waar ik elke dag anders sta te werken. Dit vergt veel van mijn bioritme. Sinds ik groene thee drink kan ik mijn onregelmatig werkregime veel beter aan. Zelfs mijn kinderen drinken nu groene thee. De jongste zoon studeert nog en sinds hij groene thee drinkt merkt hij het verschil. Beter concentratievermogen, slaap enz. Ik ben voor de volle 100% overtuigd van de gunstige werkingen van groene thee. Ik wil er wel bij vertellen dat er veel rommel van groene thee op de markt bestaat. Ik drink daarom nooit thee in zakjes maar altijd losse thee en dan zit er nog verschil op. Een beetje zoekwerk en uitproberen hoort erbij. Zelfs de getrokken theeblaadjes gooi ik niet weg, maar die gaan regelmatig mee in de soep. Mixen en klaar. Ik strooi de gebruikte theeblaadjes ook tussen mijn planten en merk dat er minder bladluizen zitten. Niet twijfelen dus en allen aan de groene thee.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.