We gaan er vaak van uit dat dunne mensen automatisch ook gezonder zijn dan mensen met overgewicht. Uit onderzoek blijkt echter dat dit vaak NIET het geval is. MRI-scans van meer dan 800 dunne mensen hebben uitgewezen dat mensen die dun zijn in werkelijkheid veel opgeslagen vet rond hun vitale organen hebben (visceraal vet).
Visceraal orgaanvet = gevaarlijk
Visceraal vet is veel gevaarlijker dan het oppervlakkige onderhuidse vet (subcutaan vet). Het kan namelijk onder meer diabetes type 2 en hart- en vaatziekten in de hand werken. Volgens onderzoeker Dr. Jimmy Bell hebben zelfs mensen met een normale BMI 50% kans op een veel te hoog percentage aan visceraal vet. Dun zijn is in deze gevallen absoluut niet gezonder dan dik zijn!
Uitsluitend lijnen, dus ZONDER te sporten…
Er is één belangrijke oorzaak voor deze ongezonde vorm van dun zijn: Alle onderzochte dunne mensen die te veel visceraal vet hadden, waren dun door uitsluitend een dieet te volgen, dus zonder daarbij te bewegen / sporten. Sporten/lichaamsbeweging is dus beter dan diëten/lijnen! Het is daarom veel belangrijker om fit te zijn, dan alleen maar dun. (bron)
De bewijzen dat het volgen van een dieet zonder regelmatig te bewegen ongezond is, stapelen zich al met al op. Eerder dit jaar bleek uit een grootschalig onderzoek al dat het volgen van een dieet ongezond is, omdat de meeste mensen door toedoen van een dieet uiteindelijk zwaarder worden in plaats van lichter. Meer informatie over dat onderzoek: Dieet schadelijk voor gezondheid volgens grootste onderzoek ooit
Dun zijn versus gezond zijn: tot slot…
Ik verwacht dat dit soort nieuws steeds vaker door gaat dringen tot iedereen. Uiteindelijk zullen klassieke diëten vaker plaats maken voor totaalpakketten, waarin meer aandacht wordt geschonken aan een gezonde leefstijl met een goede balans tussen gezonde voeding en lichaamsbeweging. Dit is de enige manier om gezond te kunnen afvallen! En misschien net zo belangrijk: de kans dat je blijvend gewicht verliest is veel groter. Zie ook de volgende Gezondr-artikels:
- Alles wat je moet weten over je lichaamsvetpercentage…!!!
- Dun (willen) worden: het schoonheidsbeeld van marketing
- Vetweefsel = gezond… Lichaamsvet is goed voor je?!
- Ondergewicht of een beetje overgewicht: Wat is slechter & gevolgen ondergewicht
- De 8 geheimen van gezond slank zijn + worden + blijven
- “Dik + Fit” is veel gezonder dan “Dun + Gammel”…
- Vetverbranding: waar blijft lichaamsvet dat je verbrandt?
- 25 eetstoornissen in een overzicht…
- Dikke vrouwen zijn hot – Dik lijkt in, dun lijkt uit
- Alles wat je moet weten over je lichaamsvetpercentage
- Twee verschillende vormen van zwaarlijvigheid
- Stress verhinderen = buikvet verminderen!?
- Vet verbranden: hoe ik 9 procent lichaamsvet ben kwijtgeraakt…
Wat is volgens jou belangrijker, dun zijn of fit zijn? Deel hieronder jouw opvattingen + ervaringen!
“Dik + Fit” is veel gezonder dan “Dun + Gammel”…
In de reacties van de boekrecensie van Gezond Genieten met Sonja van Sonja Bakker kun je lezen dat ik niet erg populair ben onder Sonja Bakker-fans, omdat ik te negatief zou zijn. Op zich kan me dat niet zo veel schelen, want ik blijf toch bij mijn standpunt dat het Sonja Bakker-dieet ongezond is omdat de nadruk veel te veel ligt op voeding en niet op lichaamsbeweging…
Vandaag kwam ik de resultaten van een onderzoek tegen dat ik je toch niet wil onthouden, en waarmee ik mijn standpunt verder kan verduidelijken. In Journal of American Medical Association staat een onderzoek dat gehouden is onder 2.600 mensen van 60 jaar en ouder. De resultaten zijn als volgt:
- Fitte oude mannen en vrouwen met een normaal gewicht, overgewicht en zelfs obesitas hadden een kleinere kans om dood te gaan dan mensen met een normaal gewicht, maar die NIET fit waren.
- De minst fitte mensen hadden een 4 keer zo grote kans om dood te gaan dan de meest fitte mensen.
- In bijna alle gevallen hadden mensen die fit waren een twee keer zo kleine kans om te overlijden dan niet fitte mensen met hetzelfde lichaamsgewicht. (bron)
Conclusie
Uit dit onderzoek blijkt dus zo duidelijk dat lichaamsbeweging essentieel is voor een gezond en lang leven, en dat zelfs lichaamsvet en voeding van ondergeschikt belang zijn. Het gaat er niet alleen om hoe dik of hoe dun je lichaam is, maar vooral ook om WAT je met je lijf doet.
Dikke mensen zijn niet per definitie ongezond en dunne mensen niet per definitie gezond… Ondergewicht kan net zo schadelijk zijn als overgewicht… Bovendien zegt je lichaamsgewicht bij lange na niet alles over je lichamelijke gesteldheid… Al met al is voldoende lichaamsbeweging MINSTENS zo belangrijk als gematigde voeding. En als je voldoende beweegt, kun je ook nog eens meer eten, waardoor je geen calorieën meer hoeft te tellen volgens de Sonja Bakker-methode!
Wat denk jij dat beter is: volop bewegen of fanatiek Sonjabakkeren? Laat hieronder een berichtje achter!
4 comments
theo vissr
13 juni 2009het helpt geen moer alleen slecht voor de portemonee
Paul
15 juni 2009Wat?
Wim
8 juli 2007In de eerste plaats is wat wij tegenwoordig aanmerken als ‘overgewicht’ vooral gebaseerd op een definitie die de WHO (op basis van het BMI) hanteert. De definitie van de WHO is vooral ingegeven door de farmaceutische industrie en de voedingsmiddelenindustrie. Dus wat als ‘normaal’ of ‘gezond’ wordt aangemerkt, is dat vaak niet. De definitie is vooral ingegeven om de verkoop van dieetmiddelen te stimuleren. Daarnaast mis ik hier aandacht voor erfelijke factoren. Zijn directe familieleden wat groter dan gemiddeld, dan is de kans 80% – 90% dan de opvolgende generaties dat ook worden. Daar doen diëten en sport niets aan.
Paul
10 juli 2007Nee hoor, Wim… Heel veel factoren die als oorzaak van overgewicht worden beschouwd, worden inderdaad overgedragen van ouders op hun kinderen. Ze zijn in dat opzicht misschien ‘erfelijk’ van aard, maar totaal niet genetisch bepaald of vastgelegd. Ze hebben vooral te maken met leefstijl. Veel zwaarlijvige mensen hanteren nu eenmaal een ongezonde leefstijl, en deze leefstijl van ouders reflecteert zich op de kinderen. Zouden deze kinderen fanatiek gaan sporten of überhaupt intensief aan lichaamsbeweging gaan doen, dan kunnen zij deze negatieve spiraal doorbreken. En sterker nog: overgewicht heeft minstens zo veel invloed op je genen als je genen hebben op je lichaamsgewicht. Zie ook: Gen-activiteit dikke mensen wijkt af…