Antibiotica zijn medicamenten die bacteriën doden. De symptomen die zo typerend zijn voor een prikkelbare darm oftewel PDS (waaronder lage buikpijn, een opgeblazen gevoel, een opgezwollen buik, spijsverteringsproblemen, voedselintolerantie-achtige verschijnselen, misselijkheid, braken, darmlekkages en ontlastingsproblemen zoals onregelmatigheid, kleurverandering, obstipatie & diarree) zijn maar al te vaak gerelateerd aan antibioticagebruik.

Als je van jongs af aan met regelmaat antibiotica voorgeschreven krijgt, bouw je geen optimale darmflora op en is de kans op prikkelbaredarmsyndroom (PDS) relatief groot. Een antibioticum maakt namelijk geen onderscheid tussen ‘slechte’ en ‘goede’ bacteriën en vernietigt zonder scrupules vrijwel alle bacteriën die niet resistent zijn. De samenstelling van bacteriën en schimmels in je darmen verandert hierdoor in negatieve zin, en volgens recent onderzoek kunnen die veranderingen zelfs permanent zijn, dus blijvend en voorgoed (bron)…

Darmflora

Een gezonde darmflora oftewel darmbekleding is rijk aan darmvlokken en goede bacteriën en heeft ten minste 4 belangrijke biologische functies binnen het menselijk lichaam, namelijk:

  • Ondersteuning van je immuunsysteem, zowel lokaal, op darmniveau, als binnen de rest van je lichaam
  • Onderdrukking van de groei van ziekmakende micro-organismen in je darmen
  • Ondersteuning van het bijzondere en vooralsnog relatief onbekende ‘autonoom darmzenuwstelsel’ (waarschijnlijk gerelateerd aan PDS)
  • Bevordering van de algehele spijsvertering, inclusief optimalisering van de ontlasting

PDS door antibioticum?!

Kortstondig antibioticagebruik kan al verregaande veranderingen in je darmflora teweegbrengen. Hetzelfde geldt overigens voor een hevige bacteriële infectie. Dat geldt des te meer indien er sprake is van resistente bacteriestammen en bacteriën met een hoog infectiepotentieel! PDS-verschijnselen behoren maar al te vaak tot de klachten die dan optreden.

Hoe breder, omvangrijker en ingrijpender een antibioticakuur, des te groter de schade die jouw darmflora zullen oplopen…

De nare gevolgen van een antibioticakuur

Door toedoen van bacteriële infecties en antibioticagebruik nemen negatieve en destructieve (pathogene, parasitaire en amensalistische) micro-organismen toe en neutraal- en positief-symbiotische (mutualistische, symbiotische en commensalistische) micro-organismen af. Ziekmakende schimmels, gisten, bacteriën, bacteriële toxinen en eencellige darmparasieten (protozoën e.a.) verdrukken in zo’n geval de gunstige darmflora en veroorzaken ontstekingsverschijnselen en darminfecties. Er ontstaat als het ware een strijd in je maagdarmkanaal tussen allerhande micro-organismen. Kortom: chaos en oorlog!

Al met al veroorzaken antibiotica 9 van de 10 keer een path(olog)ische oftewel ziekelijke disbalans in je darmflora. Een eubiose (evenwichtige onderlinge verhouding) verandert plotsklaps in een dysbiose (een verstoring van de evenwichtige samenstelling van de darmorganismen). Dit leidt niet alleen tot verschijnselen die kenmerkend zijn voor een spastische c.q. prikkelbare darm, maar vaak ook tot een schimmelinfectie van de darmen: candida albicans c.q. candidose c.q candidiasis c.q. Candida-Syndroom c.q. mycose van de darmen.

Let op: in veel gevallen houdt een ‘licht-verteerbaar’ (suikerrijk, bloemrijk en vezelarm) dieet bovengenoemde klachten alleen maar in stand.

Antibiotica kunnen levens redden

Bij ernstige bacteriële infecties en ziekten zoals tuberculose, difterie, tetanus en ernstige gevallen van legionella/legionellose en salmonella/salmonellose is een smalspectrum of breedspectrum antibiotica het enige middel dat écht werkzaam is, afhankelijk van de soort (stam, grampositief, gramnegatief etc.). Een antibioticum kan levens redden en is in bepaalde gevallen dus absoluut noodzakelijk. Het is raadzaam om uiteindelijk je arts te laten bepalen of antibioticagebruik aanbevelenswaardig of zelfs noodzakelijk is.

Toch is een antibioticum niet altijd raadzaam

Desalniettemin is het verstandig om kritisch te zijn als jouw arts een antibioticum voorstelt, want soms zijn antibiotica niet –of in ieder geval niet direct– nodig. In sommige gevallen zijn antibiotica zelfs totaal nutteloos; onder andere in geval van virusinfecties. Overleg dus goed met je arts en besluit samen wat het meest constructieve en minst destructieve behandelplan in jouw specifieke situatie.

Als het op het gebruik van een antibioticum aankomt, is het dus helemaal niet gek om je arts nog even expliciet te vragen of het betreffende medicament gericht werkzaam is ter behandeling van jouw gezondheidsklachten of enkel uit voorzorg c.q. preventief wordt voorgeschreven en of het ook maar enigszins risicovol zou kunnen zijn of negatieve gevolgen zou kunnen hebben indien je de situatie nog een weekje aankijkt/afwacht…

Dus nogmaals: Enige terughoudendheid, scepsis en gereserveerdheid m.b.t. antibioticagebruik is dus niet ongerechtvaardigd, want het kan de algehele gezondheid ten goede komen. Maar sla de adviezen en aanbevelingen van jouw arts nimmer in de wind.

Lakse omgang met antibiotica

In de praktijk worden nog altijd enorme hoeveelheden antibiotica voorgeschreven aan mensen die daar –op dat moment en voor die klachten– helemaal geen baat bij hebben, zoals patiënten met griep of verkoudheid. Dit soort virusinfecties wordy immers uitgelokt door virussen en niet door bacteriën, waardoor een antibioticum enkel dient ter bestrijding van de symptomen, namelijk ophoping van bacteriën door verhoogde productie van snot en slijm en zwelling van slijmvliezen… En de onderliggende oorzaak: het virus, niet wegneemt. In zulke gevallen is het openen van de luchtwegen en het bedaren van de slijmvliezen beduidend efficiënter.

Omdat ongerechtvaardigd antibioticagebruik ook nog eens de ontwikkeling van gevaarlijke, resistente bacteriestammen in de hand werkt wordt dan ook steeds meer terughoudendheid geopperd m.b.t. het voorschrijven van antibiotica.

Darmflora herstellen na antibioticakuur

Als puntje bij paaltje komt, is het niet onverstandig om actief stappen te ondernemen waarmee je de binnenbekleding van je darmen, inclusief je darmflora kan herstellen, opnieuw in balans kan brengen en hopelijk in oude (of zelfs verbeterde) staat kan terugbrengen (bron). Er zijn in principe 4 dingen die je kunt doen ter verbetering van je darmflora, namelijk:

1. Hoogwaardige probiotica

Gebruik hoge kwaliteit probiotica. Een probioticum is een voedingsmiddel met daarin levende goede bacteriën. Het is niet de bedoeling om met merken te smijten, maar omdat er zo enorm veel rotzooi op de markt is hierbij 2 voorbeelden van kwalitatief hoogstaande brobiotica: VSL3 en saccharomyces boulardii (een probiotisch soort gist).

2. Prebiotica (oplosbare vezels)

Gebruik voldoende producten met prebiotische bestanddelen zoals voedingsvezels die in het maagdarmtelsel een optimale voedingsbodem vormen voor de darmflora en zodoende de groei van goede bacteriën versnellen. Positieve darmbacteriën floreren dankzij zachte, fermenteerbare oftewel oplosbare vezels. Je vindt deze voedingsvezels voornamelijk in groenten en fruit; met name artisjok, bananen, uien, prei, knoflook, asperges en peulvruchten (erwten, bonen e.a.). Voorbeelden van bruikbare prebiotica zijn inuline, fructo-oligosachariden (FOS) en galacto-oligosachariden (GOS).

3. Verteringsenzymen

Het kan raadzaam zijn om na een antibioticakuur een supplement (Creon e.a.) in te nemen met verteerenzymen oftewel verteringsenzymen zoals protease, amylase, lipase en cellulase. Exogene verteringsenzymen kunnen je spijsvertering helpen bij het afbreken van vetten en eiwitten in voedsel, waardoor (essentiële) voedingsstoffen beter kunnen worden opgenomen en de darm(flora) wordt ontzien.

Andere voedingsstoffen die de darmwand en darmflora kunnen ondersteunen zijn o.a. eicosapentaeenzuur (EPA) uit vette vis, gamma-linoleenzuur (GLA) uit teunisbloemolie, zink (uit zaden, pitten en kiemen), vitamine A (uit boter en lever) en glutamine (uit vlees, kaas en avocado’s).

4. Voedselallergie & -intolerantie uitsluiten

Gebruik gedurende 12 weken géén zuivel, gluten, gist, eieren, mais, soja, sesam, tarwe, noten en pinda’s. Zijn je klachten na 12 weken sterk verminderd of zelfs verdwenen, dan weet je (min of meer zeker) dat jouw Prikkelbare Darm Syndroom wordt (of werd) veroorzaakt door voedselallergenen.

Tot slot kun je nog afwachten tot er meer bekend is over Xifaxan (rifaximine): een ‘subtiel’ antibioticum waarvan men inmiddels weet dat het werkzaam is in bepaalde gevallen van Prikkelbare Darm Syndroom. (bron + bron + bron)

Vezels & PDS

Voldoende voedingsvezels eten is belangrijk. Het gaat vooral om een verscheidenheid aan verschillende soorten voedingsvezels en niet per se om de hoeveelheid. Als je alleen maar voor grote hoeveelheden vezels gaat, krijg je het effect van een vezelsupplement of ‘bulking agent’ zoals ‘Fibion’: een drank op basis van sojavezels. Dit werkt als een laxeermiddel; door de (extreem) grote hoeveelheid vezels wordt de ontlasting sneller door je darmen geperst en dit kan averechts werken als het aankomt op je darmflora en PDS-klachten.

Je darmen kunnen door een overmaat aan vezels juist geïrriteerd en geprikkeld raken en bovendien krijgt de darmwand onvoldoende tijd om de nodige voedingsstoffen aan je darminhoud te onttrekken. Kortom: voldoende en vooral verschillende vezels eten is belangrijk, maar een extreem vezelrijk dieet kan juist Prikkelbare Darm Syndroom in de hand werken. Het is doorgaans een kwestie van proberen (“trial & error”) om erachter te komen welke vezels, in welke hoeveelheden en uit welke voedingsmiddelen je goed kunt verdragen en waar je darmen slecht op reageren.

Tot slot

Je hele lichaam is gemoeid bij een constante en stabiele hiërarchie binnen je maagdarmkanaal: een gezonde, gestructureerde en evenwichtige darmflora. Plus een optimale voedingsbodem, bestaande uit o.a. onverteerbare voedselbestanddelen: voedingsvezels/prebiotica.

Antibiotica verzieken letterlijk de balans in je darmen, mogelijkerwijs met PDS tot gevolg. Doe er dan ook alles aan wat in je macht ligt om een eubiose van je darmen in stand te houden en een dysbiose te voorkomen! Wees (indien mogelijk) terughoudend als het aankomt op antibiotica en gebruik een gevarieerde en uitgebalanceerde voeding, indien gewenst i.c.m. probiotica, prebiotica en enzymen.

Voor de geïnteresseerden nog een onwijs interessante presentatie van TED over HOE belangrijk de bacteriën in je lichaam wel niet zijn:

Heb jij ervaring met antibioticagebruik enerzijds en Spastische Darm Syndroom anderzijds? Deel hieronder jouw opvattingen en bevindingen v.w.b. de invloed van antibiotica op je darmbekleding en darmflora!

41 Reacties

  1. Ik heb ook problemen door een antibioticakuur… Maar als ik hier lees hoor ik niemand over het feit dat men geen buikbeschermers krijgt. Ik heb die niet erbij gekregen en heb nu problemen met m’n darmen. M’n osteopaat begrijpt er niets van. Vertel het maar is het normaal dat ze geen maagbeschermers geven… Onze huisartsen??? Lekker zooitje dan…

    • Volgens mij haal je nu een aantal dingen door elkaar. De darmflora bevinden zich in de darmen en niet in de maag. Een maagbeschermer beschermt bovendien niet tegen antibiotica maar tegen inwerking van maagzuur. Wat je in feite wil, is je darmbacteriën beschermen tegen de negatieve uitwerking van antibiotica op je darmbekleding, maar dat is heel lastig als een antibioticum expliciet vervaardigd is om zulke bacteriën te doden. Uiteindelijk is het vaak een kwestie van proberen de darmen weer op kracht te brengen en te ondersteunen met behulp van hoogwaardige probiotica, prebiotica en verteringsenzymen. P.S. Welk antibioticum heb je gebruikt, hoe moest je dit innemen en voor welke klachten?

  2. Na een stevige burn-out heb ik verschillende klachten overgehouden die allemaal onder chronische hyperventilatie of angststoornissen vallen. Door de tijd heen heb ik hiermee leren omgaan. In hoofdlijnen gaat het steeds beter. Darmklachten zijn daar ook onderdeel van… Anderhalf jaar lang liep dit nooit echt goed. Een halfjaar geleden had ik een plek op heup/zij met een scherpe rand… mogelijk een insectenbeet / tekenbeet. Eerst aangezien, maar omdat het niet verdween antibiotica gekregen. Verrassend genoeg verdwenen de darmklachten ook. Eindelijk weer een mooie ontlasting… 6 kilo aangekomen (welkom). Ik was er blij mee. Na 3 a 4 maanden begon ik toch weer wat darmklachten te krijgen helaas… Dit werkt slecht op de stressverschijnselen… of werkt het juist andersom… Hoe dan ook… baal er wel weer flink van en zal dit met de huisarts bespreken. Heb jij hier nog een (logische) verklaring voor? Zelf zat ik aan een parasiet te denken. Was geneigd te zeggen: “doe mij nog maar zo’n antibioticakuur”, maar na jouw verhaal betwijfel ik of dat het juiste pad is.

    • Een burn-out is een verzamelterm voor zeer hevige gevolgen van stress. Men zegt eigenlijk: acute stress –> chronische stress –> overspannenheid –> burn-out. Naarmate stress hoger oploopt, treedt uiteindelijk een burn-out op. Maar vaak ziet men bij de diagnose van een burn-out factoren over het hoofd. Stress is niet alleen de oorzaak van allerhande problemen, maar vaak ook het gevolg ervan. Zo snap ik dat een angststoornis, hyperventilatie en darmklachten het gevolg kunnen zijn van stress / overspannenheid, maar dat hoeft natuurlijk niet per se het geval te zijn… Dus niet bij iedere individu of in iedere situatie… Als darmklachten verdwijnen na antibioticagebruik, dan kan dat natuurlijk toeval zijn. Maar het kan ook gerelateerd zijn. De enige functie van antibiotica is bacteriën bestrijden (doden of vermenigvuldiging remmen)… Als darmklachten plots afnemen na een antibioticakuur, dan zou dat dus kunnen betekenen dat er tot voor kort sprake was van een schadelijke / pathogene darmbacterie. Want hoewel antibiotica goede / commensale darmflora om zeep kunnen helpen, kunnen ze ook slechte bacterien in de darmen bestrijden. In theorie zou er dus sprake kunnen zijn van een bepaalde hoeveelheid onwenselijke bacteriën in je darmen die destijds een flinke klap heeft gekregen door het betreffende antibioticum… En nu weer op z’n retour is… Of hier daadwerkelijk sprake van is, zal echter moeten worden vastgesteld middels onderzoek: bijvoorbeeld een feceskweek. Of antibiotica meer kwaad doen dan goed, is al met al volledig afhankelijk van de uitgangssituatie, van de te behandelen aandoening, van het soort antibioticum dat wordt ingezet en van de manier waarop het wordt ingezet. Zie eventueel ook de volgende artikels:

    • JohnnyEric

      Ik heb ook een positieve ervaring met antibiotica in relatie tot wat ooit als PDS is gediagnosticeerd. Na 20 jaar lang darm/ ontlasting klachten te hebben gehad kreeg ik een antibioticakuur voorgeschreven in verband met een teken beet. Gezien de negatieve bijwerkingen van antibiotica op de darmen vreesde ik het ergste toen ik met de kuur begon. Tot mijn verbazing veranderde mijn ontlasting vanaf de eerste dag van de kuur. Na 20 jaar met klachten zorgde een antibioticakuur voor het geheel verdwijnen van mijn klachten.

    • Dat is absoluut een optie. Feit is en blijft dat antibiotica óók slechte / pathogene bacteriën doden, daar zijn ze immers voor bedoeld. Dus als PDS-klachten worden uitgelokt door een schadelijke maagbacterie of darmbacterie, dan KAN een antibioticum in theorie positief uitpakken voor iemand met PDS. Antibiotica kunnen dus prikkelbare darmen uitlokken bij iemand zonder PDS, een spastische darm verergeren bij iemand met milde PDS, maar in bepaalde gevallen ook werkzaam zijn tegen PDS. Dit is geheel afhankelijk van iemands uitgangssituatie. Met een beetje geluk maakt een antibioticum meer slechte dan goede bacteriën dood, waardoor de microbiële balans omslaat naar de positieve kant. En met een beetje pech doodt een antibioticum meer goede dan slechte darmbacteriën, waardoor de darmflora (en/of maagflora) juist negatief wordt beïnvloedt. Zie eventueel ook:

  3. Hallo, Ik heb al bijna mijn hele leven PDS. Vaak jarenlang geen klachten en dan opeens een aanval. Nu heb ik drie weken geleden van de spoedtandarts een kuurtje antibiotica gehad voor een kaakabces. Ik had veel last van bijwerkingen en tot overmaat van ramp kreeg ik ook nog de griep. Ben na de kuur meteen met probiotica begonnen en heb goed uitgeziekt. Sinds gisteren heb ik, voor het eerst sinds jaren, een PDS-aanval, met veel buikpijn en veel loopjes naar de wc. Ik wil eigenlijk morgen weer gaan werken, ben drie weken thuis geweest, maar ik weet niet of het gaat lukken… Kan het zijn dat de ab deze aanval heeft uitgelokt, ook nadat de kuur al twee weken geleden is afgelopen?

    • Ja, dat kan zeker. Maar ’t blijft moeilijk om te bepalen of de antibiotica daadwerkelijk de oorzaak vormen van je PDS-klachten.

  4. Door een nogal vervelende bacterie ben ik een jaar lang met verschillende antibiotica behandeld in zeer hoge dosis. Sindsdien heb ik allerlei klachten, PDS, osteoporose, spierpijn en ben heel moe. Ik ben ervan overtuigd dat mijn enzymen kapot zijn gegaan en ik daardoor allerlei tekorten heb ontwikkeld. Dat kan niet van de antibiotica komen, krijg ik te horen. Het zou allemaal psychisch zijn. Antibiotica geeft alleen bijwerkingen tijdens het gebruik. Niet daarna en zeker geen weken, maanden of jaren later. Aldus de specialist infectieziekten, de huisarts etc.. Nogal logisch dat die klachten niet bekend zijn, als niemand ze serieus wil nemen.
    Jammer dat het reguliere circuit niets van bijwerkingen wil horen. Al die mensen die via dit soort sites laten weten dat ze klachten hebben, doen dat niet omdat ze psychisch gestoord zijn. Mij heeft het ondertussen al kapitalen gekost voor alternatieve hulp, probiotica, mineralen en vitaminen, voedselintolerantietest. En heel veel frustratie.

    • Mijn ‘reguliere’ internist (en voormalig tropenarts) was verrassend duidelijk en ondubbelzinnig over mijn antibiotica-infusen… Hij zij dat het met gemak 3 of 4 jaar kon duren voordat mijn darmflora zich zouden hebben hersteld qua hoeveelheid en onderlinge balans. Dus ook in het reguliere circuit zijn goed geïnformeerde en realistische artsen werkzaam.

    • Er is de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar het ‘microbioom’, de gezonde bacteriën in ons lichaam. Het duurt een tijdje voordat dat doordringt in de dagelijkse praktijk. Maar er is wel een samenhang gevonden tussen antibioticagebruik en prikkelbare darmsyndroom dat maanden of jaren later optreed. Zie bijvoorbeeld: Nature.com. Ook bij volwassenen is zo een verband gevonden…

  5. Mijn dochter van 21 maanden heeft vanaf haar 10e maand een jaar lang antibiotica toegediend gekregen omdat haar maag niet snel genoeg werd geleegd. Ook werd er een melkallergie geconstateerd. Nu ontwikkelt zij allergische reacties zoals hooikoorts. Zou een probioticakuur kunnen helpen?

    • Volgens mij is het niet reëel om zulke concrete eigenschappen / kwaliteiten toe te schrijven aan probiotica, maar het lijkt me absoluut het proberen waard. Hoe een probioticum uitpakt, is afhankelijk van de onderliggende oorzaak van de kwaal, van de samenstelling qua darmflora en maagflora en van het soort probioticum…

    • Kijk wel uit want ik heb een lactose-allergie Ik heb dit ook geprobeerd maar werd doodziek omdat er heel veel lactose in sommige probiotica zit.

  6. Hoi allemaal, na twee darminfecties na elkaar en 10 dagen 2 maal per dag 500 mg naproxen waren mijn darmen al zeer pijnlijk. Daarbovenop een flinke blaasontsteking. Toen de dokter 5 dagen antibiotica voorschreef heb ik geprobeerd te weigeren en om iets anders gevraagd. Ik kan er slecht tegen. Inmiddels kan ik al bijna 8 weken niet normaal eten en ben 9 kilo kwijt. Lopen is nog steeds heel pijnlijk en ik ben bang dat het zo blijft. Waarom doen artsen ook altijd alsof ze alles weten??? Wat kan ik tegen een arts zeggen zodat ik die troep niet meer krijg??? Zoveel pijn en ellende heb ik nog nooit gehad…

    • Als bacteriën schade aanrichten in je lijf, kunnen antibiotica vereist zijn. Zo hebben antibiotica een keer letterlijk mijn leven gered bij een sepsis (bacteriële bloedvergiftiging). Het is echter heel lastig om in te schatten wanneer antibiotica vereist zijn en wanneer niet. Het debiele is naar mijn mening dat antibiotica nog altijd heel vaak (of zelfs steeds vaker) preventief worden voorgeschreven, zelfs als er helemaal geen sprake is of hoeft te zijn van een bacteriële infectie… of als het lichaam prima is opgewassen tegen de bacterie. In zo’n geval is een antibioticum niet alleen volkomen nutteloos, maar zelfs potentieel schadelijk / nadelig. Niet alleen worden je darmflora en darmwerking negatief beïnvloed, ook kunnen bacteriestammen resistent worden door preventief en overmatig voorschrijven van antibioticakuren. Maar nogmaals: het is en blijft soms lastig in te schatten wanneer een antibioticum wel nodig is, dus wanneer de mogelijke voordelen ervan opwegen tegen de potentiële nadelen. Al met al worden de gevaren en risico’s van antibiotica naar mijn mening zwaar onderschat… Hopelijk heb je iets aan de tips in bovenstaand artikel… Sterkte!

    • voor blaasontsteking is d mannose een oplossing en ook zilverwater is minder agressief dan anti-biotica… allemaal te vinden op internet

  7. Mijn zoontje van 5 heeft een grote operatie gehad. Na 8 uur hebben de doktoren de tumor uit zijn buik verwijderd. Maar hij heeft zoveel chemo en antibiotica gehad. Nu heeft hij 1 jaar lang elke dag diarree. De artsen en wij hebben van alles geprobeerd, maar zijn geen stap vooruitgegaan. Weet iemand hier raad mee?

    • Beste Koc, Allereerst heel veel sterkte in deze situatie, en beterschap voor je zoontje. Ik ben zelf HBO natuurgeneeskundig therapeut. Als ik in uw situatie zou zitten, zou ik absoluut op consultatie gaan bij arts-bioloog Engelbert Valstar in Den Haag (auteur van ‘Voedingsinterventie bij kanker’). Hij is gespecialiseerd in complementaire behandelingen bij kanker. Als iemand uw zoontje van deze diarree kan afhelpen dan is hij het wel, volgens mij. Veel sterkte!

    • @Koc: Sowieso zou je hoogwaardige probiotica, prebiotica an enzymsupplementen kunnen uitproberen. Daarnaast zou de spijsvertering van je zoontje door de medicatie overgevoelig of intolerant kunnen zijn geworden jegens bepaalde voedingsbestanddelen. Denk maar eens aan gluten, lactose, vezels of suikers. Het uitproberen van verschillende eliminatiediëten zou dus eveneens raadzaam kunnen zijn… @Lotje: Een tumor kan kwaadaardig zijn, maar eveneens goedaardig… Ik vraag me dan ook af of er inderdaad sprake is/was van kanker.

    • Als je chemo’s hebt gehad zitten er veel afvalstoffen in je lijf. Die kun je eruit ontgiften. De leverkuur van Andreas Moritz is erg effectief bij het ontgiften van iemand die langdurig zware medicijnen heeft gebruikt.

  8. rick de schouwer Reageer

    Hallo, Kan iemand mij helpen wat ik moet doen? Ben paar weken geleden naar de huisarts gegaan voor urine-, ontlasting- en bloedonderzoek, maar er was niks aan de hand. Maar ik heb de laatste 2 jaar enorm veel last van vaak naar de wc en buikkrampen. Ik doe veel hardlopen en voordat ik ’s morgens kan gaan rennen ben ik al een keer of 6 naar de wc geweest. Ook de buikpijn is soms ondraaglijk. Soms moet ik tijdens het hardlopen hard naar huis rennen om de wc te halen en dan enorm last van diarree. Ik eet niks bijzonders, meestal wel gezond, maar wel veel brood. Hoop dat iemand een tip heeft wat ik het beste kan doen om weer normaal te functioneren, ook op m’n werk soms wel 6 tot 7 keer in de ochtend naar het toilet. M.v.g. Rick de Schouwer

    • Beste Rick, Ik ben GEEN arts, maar het zou me niet verbazen dat als je intolerant bent voor bepaalde voedingsstoffen. Probeer eens een tijd je geen zuivel te gebruiken. Daarna een tijdje geen graanproducten. En tot slot een tijdje zo min mogelijk geconcentreerde simpele suikers (snoep, koek, frisdrank, ijs etc.). En wellicht een tijdje vezelrijke groenten (peulvruchten, lookgroenten, koolsoorten e.a. mijden). Het zou me niks verbazen als je klachten afnemen bij een granenvrij, zuivelvrij of suikervrij dieet. Het kan heel lastig zijn om zo’n dieet strikt op te blijven volgen, maar zodra je weet waar het probleem precies zit (gluten, graaneiwitten, lactose, glucose, fermenteerbare vezels etc.) kun je in ieder geval bepaalde voedingsmiddelen afbouwen. Daarnaast zou het bijvoorbeeld een probleem met de galblaas of galwegen kunnen zijn, maar meestal wordt er dan wel iets in bloed of ontlasting opgemerkt. Nogmaals, ik ben GEEN arts en beweer niet dat je PDS-achtige klachten per se met voeding te maken hebben, maar het kan zeker de moeite waard zijn om eens een eliminatiedieetje uit te proberen. Sterkte & groeten, Paul

    • Ik herken je symptomen. Bij mij is PDS vastgesteld en ga op slechte dagen meer dan 12 keer naar het toilet. Buikpijn, buikkrampen, onbehagelijk gevoel etc. Wat je zou kunnen proberen is brood (granen) en zuivel uit je eetpatroon te halen en kijk eens hoe dat werkt.

  9. Hoihoi, Ik heb ook PDS, opgelopen na een vakantiebezoek aan Turkije, hier maag-darmontsteking opgelopen en totale uitdroging. Ze hebben me 7 kuren in 11 dagen gegeven, dit was funest voor mijn darmen… Veel buikpijn in het begin gehad, hier ben ik gelukkig vanaf. Heb hiervoor Duspatal Retard 200 mg gekregen (dit middel is tegen buikkrampen) en ik raad het iedereen met PDS aan! Je bent in ieder geval van de krampen af. Verder in het begin een streng dieet gevolgd: – Geen koolzuurhoudende producten; – Geen peulvruchten; – Zo min mogelijk olijfolie en andere oliën; – Kruidig eten is ook taboe. Nu enkele jaren later… enkele keren acupunctuur gehad en prebiotica en probiotica… dit heeft extreem goed geholpen, waardoor ik kon “stoppen” met mijn dieet. Tuurlijk, bruine bonen, daar moet een “normaal gezond” iemand al van naar de wc… maar ik kan nu bijvoorbeeld wel weer koolzuur drinken. Laatst weer antibioticum moeten innemen…. pas een halfjaar erna erachter gekomen waarom het weer slechter ging… door die kuur dus… dus weer probioticum genomen. Nu aan het herstellen van een voedselvergiftiging en ik slik weer prebiotica en probiotica… ’t Gaat al stukken beter; alleen van de prebiotica kan het zijn dat je toch vaker naar het toilet moet, maar dat heb ik ervoor over omdat ik weet dat het erna beter gaat… Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben. Het beste is als jullie pre- en probiotica gaan gebruiken, dat je dit in poedervorm pakt. En ja, het is echt vies… ik doe het nu in de vla en drink het op, dan valt de smaak mee. Aangezien de apotheek elke keer andere heeft kan ik hier wel vermelden welke ik heb, maar dat heeft weinig zin. Dit is mijn 3e soort al… zolang het maar poedervorm is. Gr. Ellen

    • Heb last van mijn dikke darm trilt constant is na een antibioticakuur gekomen volgens mij. Heb een laxeermiddel gekregen van de huisarts maar dat helpt niet. Word er gek van. Heeft iemand tips?

  10. Hoi Gerdy, Dank voor jouw reactie. We zitten inderdaad in hetzelfde schuitje… Het stelt me gerust te weten dat ik niet alleen ben in deze situatie. Bij mij heeft de PDS ook erg veel effect op m’n energieniveau en levenskwaliteit. Mijn omgeving steunt me enorm, maar ik ben het beu om zo af te zien en steeds maar te zitten klagen en wil er iets aan doen! Ik zou me absoluut aan een streng dieet houden, indien ik daardoor weer klachtenvrij door het leven zou kunnen gaan. Maar hoe kan ik erachter komen welke voeding ik best mijd… Heeft iemand al voedselintolerantie laten testen? Is best duur en weet niet of het echt correcte info geeft. Wat de Rifaximine betreft, kwam ik dit tegen op meerdere sites. Onder andere het Pharmaceutisch Weekblad. Het is een antibioticum welke blijkbaar kan helpen in bepaalde gevallen van PDS, vandaar mijn interesse. :) Ik wens je veel sterkte en hoop dat we spoedig weer helemaal de oude kunnen zijn. Groetjes, Audrey

    • Beste Audrey, Je kunt erachter komen op welke voeding je slecht reageert door te experimenteren en elimineren. Het FODMaP-dieet is een heel bekend en populair voorbeeld van zo’n eliminatiedieet bij PDS-achtige darmklachten. Ik ben niet zo’n fan van de theorie achter dit ‘darmsparende’ dieet, maar je kunt er wel veel praktische handvatten uit halen. Bekijk desgewenst ook dit artikel over ’t FODMaP dieet bij PDS eens… Heel veel sterkte & beterschap! Groeten, Paul

    • Hallo, Allemaal zeer herkenbaar! Naast PDS heb ik ook een zeer traag werkende maag dus die hele spijsvertering loopt niet goed. Ik ben er inmiddels wel achter dat als ik heel goed op let wat ik eet, de pijn minimaal is. Wat ik allemaal niet moet eten zijn koekjes, chips, chocolade, sauzen, koolsoorten, veel groente soorten die zeer vezelrijk zijn. Hetzelfde geldt overigens voor fruitsoorten, rijpe bananen en geschilde appels gaat goed. Verder eet ik alleen maar soja yoghurt, geen brood of alleen wit brood. Magere vleeswaren, geen kaas, kip of kalkoen en zo min mogelijk vlees. Noten gaat bij mij goed! Klinkt heel eenzijdig maar het werkt dus echt. In de weekenden wil ik nog wel eens andere dingen eten en dat resulteert in ’s nachts veel pijn dus laat je het vanzelf! Nu weet ik dat er veel mensen zullen roepen dat het te eenzijdig is en je juist wel vezelrijk moet eten maar misschien willen die mensen de pijn dan ook overnemen? Bij pijnaanvallen kan ik niet normaal functioneren en alleen maar op de bank liggen, niet te doen met 2 kleine kinderen! Kortom mijn advies is dat je zelf moet zoeken waar je lijf op reageert, dat kost tijd maar is het zeker waard! Succes allemaal!

    • Luc Decostere

      Ik heb dit destijds laten testen bij dokter Van Montfort in Maastricht, kostprijs €500,-. Ik ben voor 50 soorten voedingsmiddelen intolerant.

    • Beste Luc, Het lijkt me nagenoeg onmogelijk dat je intolerant bent jegens 50 verschillende voedingsmiddelen. Dit soort uitspraken zie ik helaas steeds vaker voorbijkomen, en ik schrik steeds weer van de ‘onderzoeksmethodes’ waarmee dit soort diagnoses worden gesteld… Vaak gaat het om pendelen of bioresonantie, waar 0,0 wetenschappelijke basis aan ten grondslag ligt. Ik heb Dr. Drs. J.C. van Montfort van het Centrum voor Integrale Gezondheidszorg even nagetrokken. Hij rondde zijn opleiding Geneeskunde af in 1976, deed Huisarts geneeskunde tussen 1977 en 1978, en Verzekeringsgeneeskunde tussen 1978 en 1982. Hij is dus een huisarts die zich heeft gespecialiseerd als verzekeringsarts/bedrijfsarts/keurarts. Inmiddels is hij veelvuldig bezig met (alternatieve) geneeswijzen, waaronder neuraaltherapie, orthomoleculaire geneeskunde, immuuntherapie, hormonale therapie en darmsanering. Hij is lid van o.a. de Artsenvereniging voor Biologische en Natuurlijke Geneeskunde (ABNG), het Nederlands Genootschap Orthomoleculaire Oncologie (NGOO). Op zich is daar helemaal niks mis mee, maar ik vraag me wel af hoe deze arts tot de slotsom “50 voedingsintoleranties” is gekomen, dus hoe deze intoleranties zijn vastgesteld en uit welke parameters deze intoleranties zijn afgeleid. Ik kan namelijk niet eens 50 bestaande intoleranties opnoemen. Het valt me op dat steeds meer mensen op basis van alternatieve onderzoekjes allerlei vage syndromen en intoleranties aangepraat krijgen. In veel gevallen moeten de klachten vervolgens worden opgelost met behulp van dure supplementen en therapieën die ’toevallig’ worden aangeboden door degene die de klachten diagnosticeerde. Ik beweer geenszins DAT hier in jouw geval sprake van is, maar vind de opkomst van dit soort diagnoses in zijn ALGEMEENHEID een zeer kwalijke zaak. Mag ik vragen waarvoor je precies intolerant bleek te zijn, waaruit dit bleek en welke oplossing men voorschreef? Ik ben echt heel erg benieuwd! Groeten, Paul

  11. Pijnlijk herkenbaar. :( Ik zie al sinds mijn pubertijd af van PDS – zeer opgezwollen buik, krampen, winderigheid en noem maar op. De laatste jaren was het al beter onder controle door stress en bepaalde voeding & dranken te mijden. Ik ben 4 maanden geleden bevallen van een prachtdochter en heb tijdens de zwangerschap amper klachten gehad, wat was dat heerlijk! Maar ik ben 2 weken na de bevalling met ernstig bloedverlies gehospitaliseerd geweest. Preventief werd mij een antibioticakuur (Dalacin) voorgeschreven. Sindsdien zijn alle klachten in alle hevigheid terug. Ik heb nog nooit zo afgezien. Ik heb de hele dag een krampachtig opgeblazen gevoel, maar iedere maaltijd is het hek weer van de dam. De krampen nemen plotseling enorm toe: buik zwelt enorm op (alsof ik 6 maanden zwanger ben!) en steeds weer die krampen. Bij zware maaltijd is het echt afzien, maar zelfs al eet ik zeer licht verteerbaar, heb ik het nog steeds zitten! Op den duur durf ik bijna niets meer te eten, zucht! Als ik naar de WC ben gegaan, nemen de klachten af, maar alsnog ben ik niet “klachtenvrij”. Ik ben het zo beu… vreselijk gevoel, zowel fysiek als mentaal… vicieuze cirkel die de klachten alleen maar versterkt. Ik wil weer volop kunnen genieten van het leven, maar door deze situatie is mijn levenskwaliteit serieus aangetast. Ik word er zo moedeloos van… Wat kan ik ondernemen om mijn klachten weer onder controle te krijgen? Heeft iemand van jullie al ervaring met Rifaximine [red: Rifaximin c.q. Rifagut c.q. rifamycine]? Alvast dank voor jullie advies! Groetjes, Audrey

    • Beste Audrey, Heel herkenbaar, vooral de moedeloosheid en sterk verminderde kwaliteit van leven. Mag ik je vragen wat refaximine precies is? Groetjes, Gerdy

  12. Onze zoon van 8 jaar heeft erge last van chronische buikpijn waarvoor geen heldere oorzaak gevonden is. Pijn is in hevigheid toegenomen na gebruik van antibiotica voor parasieten, Clioquinol, uiteindelijk leidend tot twee weken geen ontlasting. Inmiddels ervaren dat voeding het belangrijkste is in dit proces. Ondanks dat verschillende diëtisten verschillende adviezen geven, zijn ze het erover eens dat suiker, varkensvlees en citrusvruchten niet goed zijn (100% vermijden). Over gist in brood en andere zaken verschillen de meningen. Uiteindelijk merken we nu dat door het werken met een dieet de klachten in hevigheid afnemen. Daarnaast moet de inzet van hypnotherapie gaan helpen bij verdere pijnverlaging.

    • Wat toevallig, Bij een vriendin van me is ook PDS gediagnosticeerd (bovendien is haar galblaas verwijderd) en zij heeft heel veel baat bij hypnotherapie v.w.b. haar buikklachten. Heel veel sterkte voor jou en je zoontje toegewenst!

    • Martha de Paulo

      Ik heb ook Clioquinol (jodiumchloroxyquinoline) gehad voor parasieten 2x en mijn darmen waren al waardeloos maar nu is het helemaal erger geworden. Terwijl er andere dingen zijn die je kan gebruiken met beter resultaat.

  13. Beste Paul, Waar vind ik zo’n tropeninternist waar jij over spreekt? Ik ben een jaar geleden na een rondreis in Vietnam, thuisgekomen met een parasiet. 2 antibioticakuren en daarna nog een kuur met een soort van jodiumdrank Clioquinol of zoiets, was de parasiet weg. Maar mijn darmen zijn al een jaar van slag. Ben vaak ziek en mijn energie is zo slecht dat ik maar halve dagen kan werken. Pas weer een gastroduodenoscopie gehad waar dan uit komt dat de darmen ontstoken zijn en dat ik IBS heb. Nu dan weer een streng glutenvrij dieet… Maar de klachten blijven, en er is maar weinig voeding die ik nog kan verdragen. Misschien dat zo’n internist waar jij het over hebt een betere optie is om een consult te vragen dan de MDL specialist waar ik nu al een jaar onder behandeling ben? Word eigenlijk best een beetje moedeloos na zo’n tijd van weinig positief resultaat… Groetjes, Gerdy

    • Voor zover ik weet kan een internist (algemene interne geneeskunde v.w.b. inwendige organen: hart, longen, lever, maag, darmen en nieren) zich specialiseren in verschillende vakgebieden, waaronder nefrologie/nierziekten, endocrinologie (intern afscheidende hormoonklieren), oncologie/kankerkunde, infectiologie/infectieziekten, vasculaire geneeskunde (bloedvaten), hematologie (bloedafwijkingen + bloedvormende organen + lymfestelsel) en maag-, darm- en leverziekten. Een ’tropeninternist’ is een internist of internist-infectioloog met als aandachtsgebied en/of interessegebied tropenziekten; veelal bacteriële, virale, fungale en parasitaire infecties. Ze zijn hoofdzakelijk werkzaam in zogenaamde ’tropencentra’, zoals in het AMC, maar ze kunnen in principe overal werkzaam zijn. Tenzij je bij het Centrum voor Tropische Geneeskunde & Reizigersgeneeskunde van het AMC terechtkomt, is het volgens mij erg lastig om specifiek met een tropenarts in aanraking te komen. Of een tropenarts überhaupt meer voor je kan betekenen dan een algemeen internist is sowieso afhankelijk van diens expertise en praktijkervaring. Misschien een idee om een second opinion aan te vragen bij een internist in jouw buurt die goed staat aangeschreven? In ieder geval heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

  14. In de afgelopen maanden heb ik kort na elkaar 3 verschillende antibioticakuren gehad. Al enkele jaren had ik nog maar weinig last van de spastische colon die al een groot deel van mijn leven regelmatig voor de nodige pijn heeft gezorgd. Nu heb ik de laatste kuur nog geen week geleden afgerond en kreeg ik twee dagen terug een enorm heftige pijn in mijn onderbuik. Een pijn die ik herken als PDS. Meestal zakt deze pijn na de stoelgang, maar die wil niet goed komen. Alsof er een knoop in mijn darm zit en er af en toe een beetje uit mag. De pijn komt ook niet met vlagen zoals voorheen, maar is constant en in alle hevigheid. Normaal gebruik ik liever geen antibiotica, maar ik kwam niet van een bepaalde bacterie af. Door op internet te zoeken naar mogelijke oorzaken van de pijn kwam ik al snel op deze site terecht. De symptomen, het antibioticagebruik, de herkenbare pijn in de onderbuik, alles wijst erop dat mijn darmen de dupe zijn geworden van de antibiotica. En vervolgens om de pijn te onderdrukken gaan er nog eens pijnstillers overheen, die weer een aanslag op je maag geven. Al met al is terughoudendheid in gebruik van antibiotica aan te raden, vooral als je al last hebt van PDS. En die bij mij eigenlijk al een tijdje behoorlijk stabiel was. En nu helemaal ontregeld is.

    • Hallo Trijnie, Bedankt voor je berichtje! Bij mij ging het helaas precies zo. :( Inmiddels ongeveer anderhalf jaar verder en er zit al wel behoorlijk wat verbetering in. Ikzelf heb het idee dat het door de stappen komt die ik hierboven heb beschreven. Maar mijn infectioloog/tropen-internist zegt dat het rustig 3 jaar kan duren voordat je darmen zich hebben hersteld van (extreem) heftige bacteriële infecties en daaropvolgende antibioticakuren. Een kwestie van goed eten en inderdaad verantwoord omgaan met antibiotica, vooral ook als je darmen toch al niet van topkwaliteit zijn. Groeten, Paul

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.