Kiespijn & tandpijn – Oorzaken, oplossingen en behandeling

Body · Door Ilse

Tandpijn betreft een pijnlijke gewaarwording in je voortanden, snijtanden en hoektanden. Kiespijn is pijn in de grote, achter in de mond gelegen maaltanden. Tand- & kiespijn kan uiteenlopende oorzaken hebben. Hieronder bespreken we de oorzaken, oplossingen en behandeling van tandpijn…

1. Cariës veroorzaakt kiespijn

De belangrijkste oorzaak van tandpijn & kiespijn is cariës. Cariës betekent tandbederf en houdt in dat er een gaatje in je glazuur zit. Door dit gaatje vreten zich bacteriën in je tand. Hoe dichter de bacteriën bij de tandzenuw komen, des te heviger de tandpijn

2. Tanderosie betekent tandpijn

Tanderosie betekent dat de glazuurlaag van je tanden dunner wordt door inwerking van zuren. Hoe dunner je tandglazuur, des te gevoeliger je tanden en des te meer tandpijn. Als het glazuur op een stukje van je tandoppervlak volledig is opgelost door tanderosie, ontstaat cariës.

3. Tandenknarsen kan kiespijn opwekken

Knarsen ofwel tandenknarsen (bruxisme) kan je glazuur beschadigen. Beschadiging & slijtage door knarsen wordt ook welattritie of demasticatie genoemd. Als je veelvuldig en hard knarst, kunnen zelfs stukken van je glazuur en tandbeen afbrokkelen. In extreme gevallen kunnen tanden doormidden breken. Knarsen kan hevige kiespijn en tandpijn veroorzaken.

4. Tandpijn vanwege glazuurbeschadiging

Beschadiging van glazuur door krab-bewegingen wordt ook wel abrasie genoemd. Je krabt het glazuur als het ware van je tanden af. Dit kan komen door dat je te hard poetst of met een te harde tandenborstel poetst. Ook schurende tandpasta’s (“whiteners”) kunnen bijdragen aan abrasie en dus aan tandpijn.

5. Tandpijn door klemmende kaak

Abfractie betekent dat er van binnenuit druk op de tanden wordt uitgeoefend. Zulke druk kan ontstaan door een extreem harde beet (kaakklem) en dit kan tandpijn veroorzaken. Het op elkaar klemmen van de kaken kan door spierkramp komen, maar meestal is het een onbewuste gewoonte.

Het op elkaar klemmen van de kaken is vergelijkbaar met knarsen (bruxisme) maar is niet beweeglijk en maakt dus geen geluid. Zodoende blijft de gebitsschade doorgaans beperkt en valt de tand- & kiespijn mee. De oorzaak van de tandpijn zal echter ook minder makkelijk worden opgemerkt als bij tandenknarsen.

6. Tandzenuw veroorzaakt tand- & kiespijn

Hevige tand- & kiespijn wordt meestal veroorzaakt door de tandzenuw die in het binnenste van je tand (tandmerg) uitmondt. Als het tandmerg ontstoken raakt wordt dat ook wel pulpitis genoemd. In geval van pulpitis zitten er bacteriën in je pulpakamer, wortelkanaal en/of tandzenuw. Hierdoor raakt de tandzenuw ontstoken en ontstaat hevige kiespijn die ook wel bekendstaat als zenuwpijn.

7. Tandpijn door een klap op je tanden

Tandpijn kan logischerwijs ontstaan door een klap (impact) op je gebit. Door een ongeval of aanval kunnen haarscheurtjes, barsten en breuken in je tanden ontstaan. Als je tanden los gaan zitten in de tandkassen, worden ze gevoelig en ontstaat tandpijn. Het kan ook zijn dat de zenuw in je tand bloot komt te liggen. Een ontblote tandzenuw veroorzaakt extreem hevige zenuwpijn bij de minste aanraking of temperatuurschommeling.

8. Tandvleesontsteking kan kiespijn teweegbrengen

Een tandvleesontsteking houdt in dat er bacteriën in de “pocket” tussen je tand en tandvlees terecht zijn gekomen. Hierdoor wordt je tandvlees gevoelig, rood, gezwollen en/of bloederig. Ook je tanden kunnen gevoelig worden bij een tandvleesontsteking. Hoe dieper de bacteriën in je tandvlees doordringen, des te dichter ze bij de tandhals en zenuw komen en des te meer tandpijn & kiespijn ontstaat.

9. Gevoeligheid van tanden na tandartsbezoek

Nadat er tandsteen is verwijderd zullen je tanden en kiezen sneller pijn doen. Deze gevoeligheid trekt na verloop van tijd weer weg. Ook na een operatie van tanden, kiezen, tandvlees of kaak is tandpijn of kiespijn een logisch gevolg.

10 Tandpijn & kiespijn door een beugel

Een beugel trekt je tanden in de gewenste richting. Dat betekent dat je tanden losser in hun tandkassen komen te zitten. Vooral na het periodieke verstellen of “aandraaien” van een plaatjesbeugel ontstaat er veel druk op de tanden. Zodoende kan deze orthodontistische beugel hevige tandpijn teweegbrengen.

11. Mondontsteking kan tandpijn veroorzaken

Een ontsteking in je gehemelte of verhemelte kan de tandzenuwen beïnvloeden en zodoende tandpijn en kiespijn veroorzaken. Een infectie in de mondholte kan ontstaan door een slecht zittend bitje, tandprothese of implantaat. Of door een ziekte of een verwonding in de mondholte.

12. Kiespijn door slechte & losse vullingen

Als een vulling in je tand losraakt of eruit valt, wordt de desbetreffende tand of kies extreem gevoelig of zelfs pijnlijk. Dit is afhankelijk van de diepte van het gaatje. Ga dus altijd na of de kiespijn wordt veroorzaakt door een gevulde kies.

13. Abces in tand veroorzaakt kiespijn

Als je een rotte tand niet laat trekken of vullen, sterft de tandzenuw uiteindelijk af. De tandpijn of kiespijn verdwijnt zodoende. De bacteriën verdwijnen echter niet en vreten gewoon verder. Hierdoor ontstaat een abces in je dode tand, gevuld met etter. Een tandabces kan zich in principe pijnloos ontwikkelen maar zal na verloop van tijd enorme kiespijn veroorzaken.

14. Holteontsteking kan kiespijn uitlokken

Een bijholteontsteking (sinusitis) kan tandpijn veroorzaken. Zo kan een kaakholteontsteking of neusbijholteontsteking kiespijn in beide kaken veroorzaken. Ook oorontstekingen en keelontstekingen willen nog weleens gepaard gaan met kiespijn.

15. Warmte & kou kunnen tandpijn berokkenen

Hoe dunner je glazuur, des te gevoeliger je tanden zijn voor warmte en kou. Tanden met glazuurbeschadigingen, vullingen of gaatjes zijn doorgaans extra gevoelig voor hoge en lage temperaturen. Kou en hitte kan dus kiespijn en tandpijn veroorzaken als de kwaliteit van je gebit niet optimaal is.

Ten slotte

Er zijn dus allerlei mogelijke oorzaken voor tandpijn en kiespijn. In de meeste gevallen kan je tandarts je tanden controleren en zo nodig verzorgen en repareren. In de tussentijd kun je de tandpijn onderdrukken met paracetamol of ibuprofen. Je kunt kiespijn helpen voorkomen door gezond te eten, zuren te beperken en je gebit goed te reinigen.

Ken jij nog meer mogelijke oorzaken van tandpijn & kiespijn? Laat a.u.b. hieronder jouw oorzaken & adviezen achter in een reactie…

93 comments


  • Leen

    5 februari 2019

    Goedendag. Ik heb nu inmiddels 2 weken geleden de ene helft van mijn tanden (linkerkant) tandsteen laten wegdoen, deze ging zonder probleem en achteraf geen pijn. 1 week geleden liet ik mijn rechterkant doen waar ik nu nog last van heb op bepaalde plaatsen (de laatste 2 a 3 tanden) van mijn rechterkant. Als ik met een klein borsteltje tussen mijn tanden doorschuif doet het intens pijn dat ik schreeuw! Maar ik ben er wel tussendoor geraakt maar als ik het heen en weer schuif weer zo pijn. Nu zag ik een rood puntje boven het borsteltje aan mijn tandvlees. Kan dat de oorzaak zijn van de pijn? Ik heb pas binnen 2 maanden een controle bij de tandarts.

  • Gwenh

    13 oktober 2018

    Hallo, eergisteren kreeg ik ineens een hele heftige pijn rond mijn jukbeen, wat doorliep naar me wang en oor. De pijn was zo heftig dat ik uiteindelijk de huisarts heb gebeld voor advies en die vroeg of ik geen problemen met me gebit had. Ik zei nee want het was meer me kaak en jukbeen die zo pijn deden. Ik had al 2 weken een meer en deel dichte neus en een dag voor dit alles kreeg ik keelpijn. Huisarts raadde me neusspray met xylometazoline aan en ibuprofen. De eerste dag moest ik om de 5 minuten koud water aan de rechterkant van me mond houden, dan kreeg ik een scherpe pijn helemaal achterin, tegen me kaakgedeelte, die al snel minder werd waardoor ik 5 minuten even geen pijn had. Gister ging het wat beter na 3 paracetamol en 2 zakjes ibuprofen bruistabletten, maar deze dag lijkt de ibuprofen niet te werken, het haalt de scherpe randjes van de pijn af, maar nu heb ik één tand, helemaal achterin de rechterkant, die erg veel pijn doet wanneer er druk op komt door kauwen of met me tong erop te drukken… Heeft iemand een idee wat dit vooral kan zijn? Ikzelf vermoed een bijholteontsteking omdat ik nu ook best zwaar verkouden ben… maar ik zou graag advies willen.

  • Michael

    14 juni 2018

    Heb een gaatje in m’n hoektand en kan pas naar de tandarts volgende week, maar naast de pijn die mijn hoektand me geeft, heb ik nu ook waanzinnige steken in m’n slaap die continu aanhouden en mijn slagader lijkt opgezwollen te zijn. Hoort dit hierbij of is dit deel van iets anders (hopelijk niets ernstigers) veroorzaakt door de tandpijn?

    • Paul

      15 juni 2018

      Wat dit kan zijn, durf ik niet te zeggen, maar als ik in jouw schoenen zou hebben gestaan, dan zou ik direct een afspraak maken met je huisarts.

  • Vliegje

    16 mei 2018

    Vandaag hapte ik van een hard broodje en kreeg meteen een steek in mijn voortand boven. Zomaar ineens. Ik kan nu nog niet bijten met m’n voortand. Het blijft gevoelig. Ik heb teruggetrokken tandvlees. Moet ik actie ondernemen?

    • Paul

      17 mei 2018

      Of er actie dient te worden ondernomen, is aan de hand van je verhaal moeilijk te zeggen. Ik denk dat het aan een tandarts is om vast te stellen wat er precies aan de hand is met je tand en of er aan de hand van de diagnose actie vereist is.

  • Marlo

    15 maart 2018

    Hey Paul, Ik ben 17 jaar. Ik heb sinds 3 dagen pijn als ik kauw of mijn kiezen op elkaar druk. Maar ik heb ook sinds 4 dagen een virusinfectie dus mijn ouders willen wachten met naar de tandarts gaan tot de virusinfectie weg is. Maar ik kan dus niet eten zonder pijn. Weet jij misschien wat het is en of ik ervoor naar de tandarts moet?

    • Paul

      16 maart 2018

      Pijn bij het kauwen kan echt talloze mogelijke oorzaken hebben; daar kan ik helaas weinig zinnig over zeggen. :( Misschien gewoon even de tandarts bellen, dan kan die inschatten of een bezoek vereist is. Sterkte en beterschap in ieder geval!

  • Tandpijn

    10 december 2017

    Hoi, ik heb sinds 5 dagen ongelofelijk pijn op de plaats achter mijn laatste tand. Ook heb ik heel veel pijn aan mijn oren. Ik weet niet of nu gewoon mijn kies uitkomt of er ook nog iets anders aan de hand is want ik kan bijna niet meer eten of mijn mond openen.

  • Kaj

    9 december 2017

    Hey Paul ik heb kiespijn en kaakpijn. Maar weet niet wat te doen heb het nu sind 4 dagen zou ik een gaatje hebben of iets anders als je het weet reageer snel A.U.B

    • Paul

      10 december 2017

      Kiespijn (al dan niet in combinatie met kaakpijn) kan allerlei mogelijke oorzaken hebben. Van tandenknarsen tot kaakklem tot een diepe tandwortelontsteking, et cetera. Daar is aan de hand van je beknopte omschrijving helaas weinig over te vertellen. Persoonlijk zou ik ermee langs de tandarts gaan. Sterkte!

  • Johan

    10 mei 2017

    Ik ben 20 jaar niet meer naar tandarts geweest, heb een hele rotte kies, is koolzwart, het zeurt al jaren, dan is het weg en dan is het er weer, de pijn, maar nu is het heel erg, heb steken in het hoofd, een tranend oog, koorts, maar durf nog niet naar de tandarts, maar wat kan ik doen, met paracetamol gaat het niet meer weg?

    • Paul

      11 mei 2017

      Het enige wat je eigenhandig kunt doen is symptoombestrijding: de pijn onderdrukken met pijnstillers. Maar het enige wat je hiermee bereikt is dat je niet langer voelt hoe erg je kies eraan toe is… Je onderdrukt dus een nuttig waarschuwingssignaal van je lichaam dat aangeeft dat er ECHT iets moet gebeuren! Je kies zal naar alle waarschijnlijkheid moeten worden verwijderd. En afhankelijk van de staat van het tandvlees en de onderliggende steunweefselstructuren (‘parodontium’: wortelvlies, bindweefsel, diepe ligamentvezels, tandkas / tandrif, kaakbot / kaakbeen e.a.) zal er misschien het één en ander moeten gebeuren om een eventuele dieper gelegen ontsteking / infectie te behandelen. Voordat de achterblijvende lege pocket in je tandvlees kan worden gedicht, moet men er immers zeker van zijn dat er geen bacterierijk tandsteen, tandplaque of etter / pus in achterblijft… In dat geval kan de boel over een tijdje namelijk opnieuw gaan woekeren en ontsteken… Helaas kun je een dergelijke gebitsbehandeling niet eigenhandig uitvoeren, dus mijns inziens zit er helaas niets anders op dan een tandartsbezoek. De pijn blijven onderdrukken met pijnstillers is in elk geval geen permanente oplossing, want hoewel je daardoor wellicht minder last ervaart van het onderliggende probleem, verergert het probleem wel degelijk… Heel veel sterkte en beterschap toegewenst!

    • Mark

      28 september 2017

      Ik had vorige week een beetje hetzelfde als jou Johan. Ben misschien niet 20 jaar maar 15 jaar ongeveer niet naar de tandarts gegaan. Mijn kies deed zo zeer dat ik steeds minder ging eten. Het ging namelijk ook op meerdere plaatsen bij mijn kaak pijn doen. Gapen deed zelfs pijn. Nu wist ik eigenlijk ook niet meer of ik naar een dokter of tandarts moest. Op de website: SpoedTandarts.org kreeg ik de informatie dat al deze randzaken leiden tot het hebben van kiespijn. Via deze website ben ik ook gelijk in contact gekomen met een spoedtandarts dichtbij. Hier moest ik dezelfde dag nog heen om behandeld te worden. Ben zeer blij dat ik het heb gedaan, ondanks mijn angst. Het levert uiteindelijk zoveel op!

  • Samuel

    25 december 2016

    Ik heb al sinds een dikke week last aan mijn kies. Ik ben ibuprofen beginnen nemen om een ontsteking aan te gaan. Nu zit ik met vocht en druk rond die tand. Kan ik er iets voor geschreven worden om dit vocht kwijt te kunnen spelen of snij ik zelf een snee zodat het eruit kan.

  • Jomanda

    26 oktober 2016

    Hoi, Ik heb ook een vraag. Kan het zo zijn dat door gebitsreiniging scheurtjes in je tand komen te zitten? Ik heb een tijdje terug een gebitsreiniging gehad of men ging mijn tandsteen verwijderen. En toen hij iets wou laten zien hoe ik moest poetsen zag ik al opeens een scheur in mijn tand zitten. Die is sindsdien ook niet meer weggegaan en nu valt mij op dat de tand ernaast het ook heeft en ook erachter, alsof ze doormidden gaan barsten laat maar zeggen. Alvast vriendelijk bedankt.

  • Eric

    20 oktober 2016

    Echt heel interessant om dit te volgen en ik heb alweer genoeg hulp gekregen, dank daarvoor.

  • Suus

    17 oktober 2016

    Hallo beste lezers, Ik zit met een probleem namelijk 1september 2016 is mijn verstandskies linksonder eruit getrokken gelukkig heb ik niet echt pijn ervaren. Maar het probleem is ik voel me kin niet meer het is nu al zo’n 1,5 maand geleden. Maar dat is niet het enige probleem als ik op mijn verdoofde kin tik dan krijg ik een zeurende gevoel bij een van mijn voortanden of naja hoe leg ik het uit hoektanden links onder. Heeft iemand er ervaring mee? En wat moet ik doen het gevoel is echt alleen als ik erop tik ik kan gelukkig koud en warm eten zonder dat ik er last van heb help me alsjeblieft. Alvast bedankt voor de moeite! Suus 18 jaar oud.

  • Citroensap

    21 september 2016

    Hoi Paul! Ik moet binnenkort een rotte kies laten trekken. Maar ik heb gehoord dat dat niet verdoofd wordt. Is dat waar? Gr. Citroensap

    • Paul

      22 september 2016

      Je kunt zelf kiezen of je de boel wilt laten verdoven of niet.

  • Marjan

    16 september 2016

    Ik heb tandpijn, heb ik wel eens vaker, maar deze keer is het heel erg, heb de hele nacht niet geslapen etc. Bij mijn tandarts kan ik maandag terecht. Hoe kom ik het weekend door? Paracetamol Tramadol gebruik ik, hen MS weet niet of het daar mee te maken kan hebben, nu word ik gek elke tip is oké… Ik zie ook dat ik Sensodyne ProGlasur heb staan… Help elk je tip is welkom! Vanmiddag crematie…

    • ron v leeuwen

      16 september 2016

      Gebruik Diclofenac 50 mg helpt prima!

    • Marjan

      19 september 2016

      Hoi Ron bedankt echter ik kan niet tegen Diclofenac vanwege mijn maag, en ja maagbeschermer heb ik wel.

  • jeffrey

    9 september 2016

    Hee Paul ik heb vanaf mijn 18 al geen zorgverzekering betaald mij tanden breken af kan ik dan toch op een of andere manier n verwijskaart halen om ze er uit te laten snijden in het ziekenhuis want zo is het niet vol te houden? wat kan ik nog proberen groetjes Jef

    • Paul

      10 september 2016

      In principe hebben artsen zorgplicht. Maar als Nederlander heb jij ook een betalingsplicht ten aanzien van je zorgverzekering. Inmiddels sta je aangemeld als wanbetaler bij Zorginstituut Nederland en heb je geen verzekeringspasje, dus ik verwacht niet dat je op ziekenhuiszorg kunt rekenen die niet absoluut noodzakelijk is. Maar dit zou je moeten navragen bij een jurist. Gratis juridisch advies kun je desgewenst inwinnen bij Het Juridisch Loket, bij De Rechtswinkel en bij Stichting Recht Op Je Recht…

    • mister x

      2 juli 2017

      Je kan ze er altijd zelf uitkloppen hè Jeffrey!

  • laura

    17 augustus 2016

    hoi ik heb een probleem ik lig nu al 2 nachten huilend wakker van de pijn aan mijn rechter hoektand waar door ook mijn oor en slaap pijn doet ook een beetje last van keelpijn als ik met m’n tong er langs ga doet het zeer maar voel ik niet iets vreemds en ik heb hele sterke tanden 2 maanden geleden kreeg ik 2 verstandskiezen tegelijk door wat echt een nachtmerrie was op 2 weken 7 kg afgevallen kon er zelfs niet meer vaan praten er is niks geks aan mijn tand te zien geen verkleuring of iets dergelijks paracetamol ibuprofen of dafalgan helpt niet terwijl als ik hoofdpijn heb en neem dan iets in is het na 15 minuten wel weg iemand help me alsjeblieft

  • joren

    14 augustus 2016

    ik heb echt veel pijn als ik eet en het is de linker boven en onderkant die pijn doen ik heb alles geprobeerd maar er helpt niets en soms doet pijn tand vlees ook pijn ik ben ondertussen al wat vermagerd omdat ik pijn heb als ik eet of drink en mijn moeder wil nu niet bellen want de tandartsen zijn op vakantie dus wat moet ik doen ?!

    • Paul

      14 augustus 2016

      Het enige wat je kunt doen is de (waarnemende / invallende) spoedtandarts / noodtandarts raadplegen, of desnoods de spoedeisende hulp bellen… Een tandarts die met vakantie gaat, zal altijd een invaller inschakelen en het telefoonnummer van diegene inspreken op het antwoordapparaat…

  • Cayaa

    8 augustus 2016

    Hallo, ik heb sinds eergisteren een enorm erge pijn in m’n rechter boven kies. Het komt soms ineens opzetten maar dan is de pijn zo hevig dat ik er de hele tijd barstende koppijn aan over houd. Ik persoonlijk zo gewoon willen werken en niet de hele tijd hoofdpijn hebben. De pijn is eergisteren begonnen toen ik ben flauwgevallen en het heel benauwd had maar ik denk niet dat het daardoor komt. Als ik de kies aanraak dan gaat er een hele zeurende stekende pijn door mijn kies en tandvlees heen maar hij zit niet los en er is ook geen bloed en ik heb ook nog geen gaatjes erin gezien. Als ik de hoofdpijn heb dan is het vaak aan de rechter slaap en dan begin ik last van traanogen te krijgen en doet mijn mond openen heel erg zeer. Ook al is er gewoon langs met mijn tong is de pijn niet uit te staan. Ik hoop dat iemand van jullie mij kan helpen. Alvast bedankt. Caya

    • Paul

      8 augustus 2016

      Het enige wat je hieraan kan doen is langs de tandarts gaan en röntgenfoto laten maken. Sterkte en beterschap!

  • Mie

    18 juli 2016

    Ik heb al meer dan een jaar tandpijn die komt en gaat. Al verschillende keer bij de tandarts geweest, plomberingen laten vervangen, foto’s nemen… Hielp niet. Na blijvende pijn mij doorgestuurd naar endodontist. Op die plaats kijken naar de zenuw + plombering nog eens vernieuwd. Hielp niet. Na een maand terug geweest naar endodontist, wist zich echt geen raad omdat hij niets ziet. Dus mij doorgestuurd naar mond- en kaakspecialist. Anatomisch was alles in orde, dus gaf het te wijten aan spierpijn. Mij doorgestuurd naar kinesist waar ik nu al 6-7 x ben langs geweest. Tandpijn is altijd wel een paar dagen weg, maar keert ook terug. Nu is de pijn in m’n tand al een paar weken in plaats van in de rechterbovenhoek begonnen in de linkerbenedenhoek. Het is echt een intense pijn die een 20-tal minuten aanhoudt, die nu de laatste keren uitstraalt naar mijn nek en zelfs mijn schouder. Heb nu terug een afspraak gemaakt bij mijn endodontist , maar mag pas volgende week gaan. Dus terug afwachten. Het rare is een jaar geleden begon de pijn willekeurig, bijvoorbeeld ’s nachts of in de namiddag. Nu begint de pijn telkens bij of na het eten. Ben het beu om constant angst te moeten hebben als ik eet, of ik ga pijn hebben of niet. M.v.g. Mie

    • Jolanda

      22 juli 2016

      Lieve je bent de eerste die ik op internet vind met zelfde gebit probleem jij een oplossing gevonden heb een arts kun je mij laten weten ik loop al 10 jaar in de ellende

  • Lieve

    13 juli 2016

    Hoi, vorige vrijdag een tand laten ontzenuwen, bij het “openen” van de holte liep de etter eruit. Tandarts heeft die volledig proper gemaakt, foto genomen, tand was oké en zenuw volledig weg en afgewerkt. Resultaat, hels weekend met vreselijke tandpijn en oedeem op m’n oog. Tandarts van wacht wilde me niet helpen, woonde te ver van mij!!! Onnozelaar… :-( Dan maar bij apotheek van wacht antibiotica gaan halen, met boze blik en ja ja, je krijgt morgen een voorschrift, kreeg ik het mee. Maandag tandarts: oei, heb dit nog nooit gezien, foto genomen, alles was oké en hup mocht buiten. Dinsdag huisarts: oei, das niet goed!!! Mond bekeken: gaatje in tandvlees waar de etter nog steeds uit loopt, oog ook oedeem… Hij heeft direct afspraak gemaakt voor CT-scan, waarschijnlijk te diep geboord en sinus geraakt… Nu eindelijk m’n vraag: hoe krijg je die sinus terug in orde, zodanig dat mijn oog ook weer “normaal” wordt? :-)

    • Paul

      14 juli 2016

      Beste Lieve, De mondholte en de sinussen (neusbijholten) horen niet direct met elkaar in verbinding te staan. Dit kan zelfs gevaarlijk zijn omdat dit tot sinusitis kan leiden, en ernstige sinusinfecties hersenvliesontstekingen tot gevolg kunnen hebben. Al met al wil je niet dat mondbacteriën onverhoopt in je bijholten terecht kunnen komen en zodoende tot holte-infecties kunnen leiden… Hoe men een ongewenste verbinding tussen mondholte enerzijds en kaakholten / zeefbeenholten / wiggebeensholten / voorhoofdsholten anderzijds dichtmaakt, durf ik echt niet te zeggen. Daarvoor reikt mijn kennis geenszins ver genoeg… Wellicht dat je dit aan je tandarts kunt vragen? Dat je oog gezwollen is, lijkt me overigens geen goed teken, enigszins afhankelijk van de exacte aard en ernst van de zwelling… Een matige zwelling van oogleden behoort tot de symptomen van sinusitis, maar een fiks gezwollen oog zou weer kunnen duiden op een probleem met de oogkas. Laat de boel in ieder geval heel goed onderzoeken door een kundig arts! Meer informatie over de bijholten vind je desgewenst in deze twee artikels:

      Onwijs veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

    • Jolanda

      22 juli 2016

      Hoi ooit is bij mij ook door de sinus geboord tandarts heeft dit in doofpot gestopt… Ik loop nu al 10 jaar op en af mee… Kaakchirurg geweest die advies gaf kies uit te trekken probleem opgelost zei die kies minder probleem is er nog steeds… KNO geweest had alleen me neus rechtgezet verder niet gekeken… De verbinding is nog steeds open. Elke keer zeker zomers verkouden. Krijg ik ontstoken wang, tandvlees en oog en sinus ga ik kapot van de pijn. Door de beste leuke tandarts die mij leven verwoest heeft. Volgens mij kunnen ze sinus niet maken tot nu toe weet niemand wat ze er mee moeten doen… Fijn zo’n tandarts je leven verwoest door een zenuwenbehandeling… 10 jaar ellende…

  • Alex

    5 mei 2016

    Hallo, ik verga sinds vandaag van de pijn in mijn kies, gisteren had ik er ook al last van maar minder. Ik denk dat het komt doordat ik harde snoepjes, bio honing bonbons… heb gegeten in mijn slaap. (Ja ik eet soms in mijn slaap…) wat zou dit kunnen zijn? Ik hoop heel erg dat het weer weggaat… Groetjes, Alex

  • Marjolein

    25 april 2016

    Ik ben gisteren gestruikeld over een flinke opstap. Ik ben o.a. op mijn knie en kin geland, ik voelde ook dat mijn tanden heel hard op elkaar klapten. Nu heb ik vandaag een lichte gevoeligheid (b.v. bij water drinken) aan mijn kiezen aan de linkerkant en mijn ondertanden. Ik lees op het internet verschillende informatie (i.v.m. nette verzorging mijnerzijds, heb ik voor mijn tandarts geen aanvullende verzekering). Nu lees is soms dat je bij trauma aan tanden direct naar tandarts moet en soms dat je best een paar dagen kunt wachten om te kijken of de klachten vanzelf verminderen / overgaan. Wat zou u mij in dit geval adviseren (ik heb geen directe stukjes van mijn tand af). Gewoon paar dagen afwachten of toch direct contact met tandarts opnemen?

    • Paul

      25 april 2016

      Als er niets zichtbaars of (met je tong) voelbaars aan je gebit mankeert, zou ik persoonlijk enkele dagen afwachten. Als tanden op elkaar klappen, is het niet gek dat ze nog geruime tijd gevoelig blijven.

  • sara

    23 februari 2016

    Ik heb 1 week geleden mijn verstandskiezen links boven en links onder eruit laten snijden. Nu voelen alleen tot de helft van mij gebit mijn tanden erg raar aan als ik met mijn tong ertegen aan kom lijkt er veel druk op te zitten (dit is alleen onder) is dat normaal of is er dan iets verkeerds gegaan?

  • Bart

    26 januari 2016

    Hoi Paul! Ik heb iets heel dom gedaan dit weekend. Ik was met wat vrienden iets gaan drinken. Na een paar drankjes begonnen we (voor de fun) nootjes en snoepjes naar elkaars mond te gooien. Blijkbaar was 1 snoepje iets groter/harder dan verwacht en raakte m’n voorste tand nogal hard. Ik moet zeggen dat ik, ondanks de alcohol, de pijn voelde en het een serieus geluid veroorzaakte toen het snoepje van mijn tand afketste. Mijn tand stond niet los en bloedde toen ook niet. Echt pijn deed het niet, maar ik voelde wel rare ’tintelingen’ door mijn tand. Nu, 2 dagen later voel ik nog steeds dat m’n tand ‘raar’ doet. Pijn doet het niet en ik kan er mee bijten, maar het gevoel van de klap is er nog steeds. Wanneer ik met die tand ergens op bijt, voel ik ook een soort tinteling/extra gevoeligheid in mijn tand. Langs buiten ziet mijn tand er ook niet anders uit. Persoonlijk vind ik het nogal een gênant verhaal en wil er niet mee raar de tandarts indien niet nodig. Ik was van plan om nog een paar dagen af te wachten. Heb jij misschien tips voor mij? Alvast bedankt!

    • Paul

      27 januari 2016

      Dit zouden in theorie onschuldige naweeën kunnen zijn van de klap die je tandzenuw te verduren heeft gekregen, maar eventueel ook een minuscuul haarscheurtje in (de achterkant of zijkant van) je tand. Voor uitsluitsel zul je echt bij de tandarts een foto moeten laten maken. Maar je kunt desgewenst natuurlijk ook nog een paar dagen afwachten om te zien of je gebitsklachten vanzelf afnemen of juist toenemen. Als de tandpijn toeneemt is er sowieso iets niet helemaal in orde… Sterkte!

  • thea

    30 december 2015

    Ik heb al sinds mijn 6e een kies nog in mijn kaak zitten, deze ligt schuin onder de wortel van mijn 1ste molaar rechts onder. Tot mijn 40ste jaar nooit last van gehad. Boven liggende molaar mist ook een wortel, deze is als het ware “opgegeten” door de onderliggende kies. Sinds een paar dagen geeft de kies nu een naar gevoel. Ik weet dat hij slechter wordt, maar wil niet met een gat in mijn mond lopen. Hoe groot is de kans dat als de molaar er uitgetrokken wordt, dat de premolaar die er onder zit nog door kan komen? En moet het trekken van de molaar bij een kaakchirurg gebeuren? Hoop iets van u te horen, want speur alles af op internet maar zie dit nergens voorbij komen.

    • Paul

      30 december 2015

      Beste Thea, Kansberekening is niet mijn sterkste punt, zeker niet wanneer er zo veel variabelen om de hoek komen kijken. Sowieso kan niemand in je kaak kijken, dus het is lastig om een concrete inschatting te maken van de mogelijke scenario’s. Het behandelplan en het daaruit voortvloeiende resultaat zijn sowieso volledig afhankelijk van de exacte situatie binnenin jouw kaak en daarmee enorm persoonsgebonden. Neem dus liever contact op met je tandarts en leg je verhaal aan hem/haar voor, daar bereik je denk ik meer mee, aangezien hij/zij foto’s kan maken en behandelplannen kan uitdenken. Los daarvan kan ik me eigenlijk niet voorstellen dat een kies die tientallen jaren onder een andere kies heeft gezeten nog op zijn plek kan komen te zitten wanneer de bovenliggende kies wordt verwijderd, maar dat is mijn persoonlijke ondeskundige inschatting. Overigens weet ik nagenoeg zeker dat je bij de kaakchirurg moet zijn voor het ‘ordenen’ van de molaar en premolaar. Dat er een vervelend gevoel optreedt is in elk geval geen goed teken, dus persoonlijk zou ik zo spoedig mogelijk een tandarts of kaakchirurg raadplegen. Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

    • Christina Biessels

      7 april 2016

      Ik was op 11 maart 2016 bij een Franse tandarts, die mij beloofde mij te zullen helpen met een brug van 3 molaren en een hoektand in mijn bovenkaak. Er zat beweging in de 33 jaar oude brug en ik had al diverse ontstekingen gehad, waarvan mijn tandarts zei dat het ontstekingen aan het tandvlees waren, waarover ik opgelucht was, want de brug had altijd uitzonderlijk goed gefunctioneerd. Ik heb lang Eludril (chloorhexidinedigluconaat) gebruikt en toen gehoord dat het je hele flora in de mond kan verstoren. Dat was me inmiddels duidelijk. Toen de brug dan los begon te komen bij de hoektand deed die vlotte, jonge, goed georganiseerde tandarts steeds grimmiger, want die brug moest eruit en er moest niet getalmd. Alternatief: een prothese van zo’n plastic verhemelte waaraan 4 kunsttandjes gehecht waren. Ik weet dat ik zoiets nooit zal kunnen verdragen. Bovendien: eigen kosten 4.500,00 Euro bovendien en ik ben 80 jaar oud nota bene… Dus ging ik op zoek naar een tandarts die bereid zou zijn mij te helpen de brug te redden. Heel moeilijk! Iedereen was erop gebrand snel veel geld te zien. Via een vriendin kom ik bij een wat vreemde tandspecialist, die mij belooft te doen wat hij kan. Hij krijgt bijna louter moeilijke gevallen en stelde als maar de actie uit. Na een maand zei hij: kijk als die brug nu vanzelf los komt en gaf als demonstratie een paar kleine testjes op de hoektand en toen viel de hele brug in zijn handen, op zich puntgaaf, maar de molaar en de hoektand waren verpulverd. Ongelooflijk luguber. De wortels van beiden waren nog levend en zagen er goed uit. Hij toog meteen enthousiast aan de gang met een wortelkanaal behandeling van de hoektand om de zenuw te lijf te gaan. Dit was een forse behandeling. Toen ging er een pin in, waar de brug op kon steunen. Daarna ging hij de brug reinigen met een borsteltje. Vervolgens moest ik mijn muil weer openen en werd dat geval op zijn oude plaats gedrukt en moest ik zeer stevig bijten en toen realiseerde ik mij dat hij de brug weer geplaatst had. Definitief. Toen de verdoving uitgewerkt was, was er een zeurpijn die daarna steeds heviger werd. Weken en weken lang heb ik aan steeds heviger zenuwpijnen in mijn hele hoofd geleden. Het werd steeds ondraaglijker. Het was begonnen met krampen in de monnikskapspier. Mijn kaken deden ondragelijk pijn. Mijn tong vanaf de inplant. Bij zoet of zout kromp de tong ineen. Eten kon ik niet meer. Mijn hele schedel deed pijn, mijn oren, de schelpen waren zo gevoelig dat ik er niet meer op liggen kon. Dus ik kon ook niet slapen. De huisarts heeft mij weken aan de lijn gehouden met een hoofdgriep die juist heerste. Toen weer naar de tandarts omdat ik ontdekt had dat als ik met mijn nagel aan de molaar van de brug trok er enigszins verlichting was… Ik maakte de tandarts erop attent dat de zenuw van de kies nog levend was en mij langzaam aan aan het killen was. Hij gaf dat toe. Toen zei hij dwars door de brug te gaan boren om zo die zenuw te killen. Spaar de brug zei ik angstig en vond het een verschrikkelijk moment. Het werd een aanzienlijk gat en hij begon te porren, heel pijnlijk allemaal. Maar de brug was heel. Daarna kwam er spul in en werd het gat gesloten. Na een week terugkomen. In die week ervoer ik dat op lichte wijze de heftige krampen en pijnen iets minder waren. Ik was nog nergens toe in staat. Mijn gewicht is ruim 5 kilo minder geworden. Na een week ging de tandarts boren en maakte het gat groter en porde in de zenuwen en zei: ze zijn nog niet dood. De behandeling werd herhaald en een week uitgesteld. Morgen moet ik er weer zijn, maar ik voel me zo incompetent. Ga hem bellen of ik misschien maandag kan komen. De pijn bestrijd ik met ouderwetse aspirines, waar mijn bloed beter van gaat stromen en waar ik door slapen kan. Als ik wakker word druip ik in mijn eigen zweet. De pijn is minder dan. Zo heb ik me erboven op gehouden. Mijn vraag is: heb ik een hevige zenuwontsteking gehad? Niemand kan me dat bevestigen en me uitleggen dat het kan gebeuren. Pijn kun je niet beschrijven, maar ik kan het in de rubrieken ook niet terugvinden zo hevig als ik ruim een maand gelede heb. Wel merkte een medische vriendin op: je had wel een hersenvliesontsteking kunnen krijgen. Dat kan ik me wel voorstellen. Kan een pijnspecialist er wat over zeggen? Als ik mijn hoofdhuid of mijn gezicht betast is het pijnlijk. Ook als ik mijn hals masseer. Mij is wel duidelijk dat deze ietwat chaotische tandarts een heel grove fout heeft gemaakt. Als dan de brug gered wordt heb ik het er achteraf gezien wel voor over. Geen peperduur plastic in mijn mond. Nu nog die zenuwen eruit vissen met succes en een dosis geluk hebben; dan ben ik een schat aan ervaringen rijker. De tegenwoordige tandarts verrijkt zichzelf nog meer en op een grovere manier dan vroeger. Maar ook snap ik reumapijnen beter: het zijn zenuwpijnen. Dat kan ik bewijzen. Christina Biessels.

  • Y. Smit

    28 december 2015

    Een probleem, ik heb een vulling laten vervangen kies voor verstandskies. Daarna drukpijn en teruggegaan naar tandarts, deze heeft de vulling wat afgevlakt. Daarna lijkt het of m’n mond heel anders aanvoelt. Pijn voortanden, pijn aan gehemelte binnenzijde net boven deze tanden met bultje en een drukgevoel wanneer ik slik van m’n ondertanden tegen m’n voortanden. Het lijkt net of m’n ondertanden te lang zijn geworden t.o.v. mijn voortanden. Kan dit veroorzaakt worden doordat m’n kaak niet meer rusten kan op mijn achterste kiezen of wat? Het geeft een heel vermoeiend gevoel en m’n voortanden voelen pijnlijk aan. Heeft iemand raad? Voordat ik verder in de problemen raak, want ik heb nu het gevoel dat ik een stuk van ondertanden moet afhalen of dit sowieso mogelijk is?

  • Jasmin

    10 december 2015

    Hallo. Sinds gisteren heb ik zware tandpijn en vandaag op school heb ik er heel veel van gevoeld. Het is heel lastig om tandpijn te hebben! Ik wil er zo snel mogelijk van af. Kun je me helpen? PS: Het doet pijn in m’n rechterbovenhoek!

    • Paul

      10 december 2015

      Helaas kan alleen een tandarts dienstdoen bij tandpijn. Waarschijnlijk is er sprake van een gaatje of iets dergelijks. :( Sterkte ermee!

  • Esther Wortelboer

    31 oktober 2015

    Inval Tandarts heeft kies behandeld, daarna erge pijn, antibioticakuur. Mijn eigen tandarts wil wortelkanaalbehandeling doen, maar heb daar nu geen geld voor. Binnen de hoeveel tijd tussen antibioticakuur en wortelkanaalbehandeling moet deze behandeling plaatsvijand?

  • Lo

    23 oktober 2015

    Hallo, afgelopen maandag heb ik mijn onderste verstandskies laten trekken. Behandeling verliep fijn en vlug. De wond schoon gehouden met een spuitje lauw water + zout. Daarnaast is de pijn niet uit te houden zonder pijnstiller. Wat me meest irriteert is dat constante drukkend kloppend gevoel op me linker onderkiezen. Is dit normaal en kun je me a.u.b. vertellen hoe dit komt?

  • Conny Poelstra

    14 september 2015

    Ik heb sinds januari al pijn in mijn tanden. Het begon met mijn voortand. Deze heeft een wortelkanaalbehandeling gehad. Nu heb steeds pijn bij warm eten en drinken. De ene keer doet het rijtje bovenranden zeer, de andere keer de ondertanden. Ik ben ook al bij een mondhygiëniste geweest. Zij kan ook al niets vinden. De tandpijn komt op en duurt ongeveer 15 minuten, waarna hij weer wegzakt. Mijn gebit is goed onderhouden, maar wel met veel vullingen en kronen. Ik ben 62 jaar.

  • Nathalie

    2 september 2015

    Goedemiddag, Een paar dagen geleden brak er een stukje vulling los, dat veroorzaakte geen pijn maar het is gisteren hersteld door de tandarts (de oude amalgaamvulling is geheel verwijderd en vervangen door een nieuwe composietvulling). Helaas kreeg ik in de loop van de ochtend pijn. Ik heb paracetamol genomen en de avond/nacht afgewacht. De pijn aan de gerepareerde kies was weg, maar tot mijn verbazing kan ik niet kauwen, want als ik mijn kiezen op elkaar durf te zetten, verga ik van de pijn aan de kies die achter de behandelde kies zit. :( Het voelt alsof die gekneusd is o.i.d. Als ik mijn kaken openhoud (los van elkaar) trekt die pijn uiteindelijk weer weg, maar het blijft lang zeuren. Is dit normaal? Ik heb aan deze kies nooit eerder pijn gehad…

    • Paul

      2 september 2015

      Nee, dit lijkt me eigenlijk niet normaal. Wellicht heeft de tandarts per ongeluk de naastgelegen kies beschadigd tijdens het vervangen van de vulling?

    • Nathalie

      3 september 2015

      Bedankt voor je reactie. Ja dat dacht ik ook, maar ik weet het niet. Het tandvlees zag er gisteren uit alsof er een bloeduitstorting zat, dat is nu al wat vager aan het worden. En de kiespijn/kaakpijn is vandaag iets minder, ook als ik probeer te kauwen, maar nu jeukt het als een idioot. Misschien is het wel aan het genezen? Ik wacht het nog even af…

  • Hana

    24 augustus 2015

    Ik heb heel erg last aan mijn linker onder kies. Het is alleen opgetrokken tandvlees zei de mondhygiënist. Maar naar mijn idee is het eigenlijk een ontsteking die heel lang bestaat sinds 2008. Ook ben ik verwezen naar een gnatholoog voor mijn kauwproblemen. Wat kan ik aan tandarts vragen wat hij beste kan doen. Dit jaar heb ik wel 3 foto´s gemaakt. Kan ik gewoon voor wortelkanaalbehandeling ook als hij niets heeft kunnen vinden?

  • Liza

    22 augustus 2015

    Hi Paul, Rechtsboven doet mijn kies ontzettend pijn, vooral als ik met mijn kiezen op elkaar bijt. Het zijn allebei mijn kiezen en een hoektand die erg gevoelig zijn. Ik ben in het buitenland en kan geen tandarts vinden hier. Enig idee hoe ik ervan afkom of wat het zou kunnen zijn?

    • Paul

      26 augustus 2015

      Beste Liza, Kiespijn is meestal het gevolg van een gaatje in 1 kies of een gaatje in 2 naast elkaar gelegen kiezen, dus tussen 2 kiezen in. Als de wortel eenmaal is aangedaan, kan tandpijn/kiespijn uitstralen. Uitstralende kiespijn is dan ook een vorm van zenuwpijn door een ontstoken/geïnfecteerde tand of kies. De oorzaak van zulke gebitspijn kun je niet zomaar zelf wegnemen, aangezien ‘ie afkomstig is van tandwortels. Wat je wel kunt doen is pijn stillen met behulp van paracetamol of ibuprofen. Tandpijn/kiespijn die uitstraalt door aangedane tandwortels laat zich doorgaans echter niet zomaar stillen, dus je zult hoe dan ook zo spoedig mogelijk een tandarts moeten raadplegen. Neem desnoods e-mailcontact, facebookcontact of twittercontact op met je zorgverzekeraar om via die weg advies in te winnen… Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul P.S. Ik ben GEEN arts, dus ik weet niet zeker of er sprake is van een wortelpuntontsteking, maar naar mijn ondeskundige mening en uit persoonlijke ervaring kan ik melden dat je gebitsklachten er wel heel erg op lijken…

  • Sietse

    15 augustus 2015

    Hallo Paul, Ik kreeg in 1 keer in de avond een stekende pijn onderin links van mijn kies/kiezen dit heeft ervoor gezorgd dat ik niet heb kunnen slapen. De kiespijn lijkt niet erger te worden maar heeft er ook geen schijn van dat het weggaat. Wat moet ik doen?

    • Paul

      18 augustus 2015

      Een afspraak maken met de tandarts en bij voorkeur foto’s laten maken van de pijnlijke kiezen om te kijken of er gaatjes tussen de kiezen zitten.

  • linda

    27 juli 2015

    Ik heb net mijn eigen tandarts gebeld hij is volgens de voicemail nog steeds op vakantie. :( Ik hoor een 06 spoed nummer maar helaas is het laatste cijfer onduidelijk.

    • Paul

      28 juli 2015

      Even googelen op “tandarts” + de 9 cijfers die je wel hebt gehoord…

  • linda

    26 juli 2015

    Bedankt voor je reactie Paul! Ik heb geen verdikking of koorts erbij. Morgen is mijn tandarts er weer als ik naar een noodtandarts ga vandaag moet ik een flink bedrag voorschieten die ik nu niet heb… zou het Tot morgen kunnen wachten denken je?

    • Paul

      27 juli 2015

      Dat weet je helaas altijd pas achteraf, maar ik verwacht niet dat die ene dag heel val zal uitmaken. Je eigen tandarts weet bovendien meer over je (medische) achtergrond, dus met een beetje pech zegt de noodtandarts alsnog dat je morgen naar je eigen tandarts dient te gaan. Je zou voor de zekerheid de noodtandarts kunnen bellen om advies in te winnen…

    • Morgan

      27 december 2015

      Beste Paul, Ik heb twee weken geleden een vrij diep gaatje moeten laten vullen tussen twee kiezen in mijn onderkaak. Er zijn vier verdovingen articaïne ingespoten omdat ik het boren nog kon voelen. Nu heb ik een soort blauwig plekje op m’n tandvlees tussen de kiezen en raakte eerst het tandvlees van m’n bovenkaak en nu inmiddels van m’n onderkaak helemaal ontstoken, d.w.z. zeurderige pijn, dik en rood. En dat terwijl ik bij het eerste zeuren elke dag met chloorhexidine heb gespoeld en nu zelfs met waterstofperoxide. Er ontstaat nu onder m’n kaak een opgezette klier en ik heb ook een stijve schouder. M’n kies zelf is verder alleen aan de hals gevoelig, maar kan er wel gewoon op bijten. Tandvlees is dus nu boven weer oké maar grenzend aan de behandelde kies blauw en hele rechter onderkaak rood en wat gezwollen uitstralend vanaf dat blauwe plekje. Hoe kan dit? Heb normaliter supergezond tandvlees… En wat moet ik ermee?

    • Paul

      28 december 2015

      Beste Morgan, Tijdens tandheelkundige behandelingen kunnen te allen tijde verwondingen en ontstekingen ontstaan, dat is niet altijd te voorkomen. Er worden immers allerlei scherpe en stompe instrumenten gebruikt, de mondholte moet geforceerd worden opengehouden, en er dient tot in de weefsels te worden geboord en gereinigd. Wat de exacte oorzaak van de bloeduitstorting, kneuzing en/of ontsteking is, durf ik je al met al niet te zeggen… dat kan echt van alles zijn. De opgezette lymfeklier in je hals en de stijve schouder hoeven niet eens per se gerelateerd te zijn aan de tandheelkundige behandeling; wellicht heb je een verkoudheid te pakken. Mocht je je zorgen maken, neem dan even contact op met je huisarts of tandarts. Hetzelfde geldt als de boel niet geneest, maar juist erger wordt. Overigens ben ik GEEN tandheelkundig expert en ben ik dus geenszins de aangewezen persoon mp op afstand de aard en ernst van iemands individuele tandvleesklachten en/of kaakklachten op waarde te schatten, daarvoor zul je hoe dan ook professionele medische hulp moeten inschakelen. Sterkte ermee! Groeten, Paul

  • linda

    25 juli 2015

    Ook ik heb te kampen met kiespijn. Mijn tandvlees is ernstig gezakt en ontstoken. Ik heb tanderosie en moet 2 wortelkanaalbehandelingen ondergaan en 2 gaatjes moeten worden gevuld. Omdat ik zwanger was konden er geen foto’s gemaakt worden dus moest ik wachten. Paar weken geleden ben ik bevallen en wilde een afspraak maken, maar mijn tandarts komt maandag terug van vakantie. Nu doen mijn tanden, tandvlees en kaken pijn. Ben er slap en futloos van. Ook voel ik t bonken en straalt de kiespijn door naar mijn holtes en hoofd. Soms voel ik steken in mijn hoofd achterin of aan de zeiknat. Dat ik zo ziek ben kan dat wachten tot maandag? Wat kan er met je gebeuren als je je zo beroerd voelt alsof je elk moment Door je benen kan zakken?

    • Paul

      26 juli 2015

      Afhankelijk van de diepte van de infectie, kunnen er allerlei complicaties optreden door een ontstoken tand of kies. Heb je je temperatuur gemeten? Als je koorts hebt, moet je waken voor een infectie… De kans is niet groot, maar naarmate je langer blijft rondlopen met gebitsontstekingen, kan er een kaakontsteking/kaakinfectie (aantasting van kraakbeen of bot van de kaak) of zelfs een bloedinfectie optreden. Of irritatie van de nervus trigeminus c.q. drielingzenuw c.q. 5e hersenzenuw. Nogmaals: die kans is klein, maar persoonlijk zou ik zo snel mogelijk een tandarts opzoeken.

  • ge

    3 juni 2015

    ik heb een verstandskies bij de tandarts laten trekken, nu lag deze op zijn kant en achteraf was het een grote kies die vrij diep lag. Al met al een groot gat en veel werk om hem eruit te krijgen… niet zonder slag of stoot dus. Volgende dag kreeg ik rillingen en koorts, gebeld, kreeg ik een antibioticakuur. De dag erna nog meer pijn, de dag erna was het niet meer te houden. Naar een vervanger gegaan… er zat nog een klein rond stukje van de kies in de wond. Dit stukje kies werd eruit gehaald. De dag daarna ging het ietsje beter, maar de dag daarna ging het weer mis. Ik slik nog altijd de antibiotica en spoel met waterstofperoxide. De dag erna nog meer pijn en de vieze smaak kwam ook terug. De tandarts gebeld, kaakkasontsteking… Maar ik ben vergeten te vragen hoe lang dit mag gaan duren, want de pijn begint weer heftiger te worden en de vieze smaak ook… Wat is wijsheid?

    • Paul

      4 juni 2015

      Beste Ge, De kaakkassen zijn de kleine uitsparingen in de kaak waarin zich de tanden en kiezen bevinden. Het deel van de tand/kies dat zich in de kas van de kaak bevindt, is de tandwortel. Als er na het trekken van een tand of kies bacteriën achterblijven in de kaakkas (des te meer na het verwijderen van een verstandskies), kan dat inderdaad tot hevige infecties leiden. Een aantal jaren geleden heb ik daar helaas verregaande persoonlijke ervaring mee opgedaan… De tandarts beitelde twee verstandskiezen eruit en was ondertussen over z’n schouder met twee tandartsassistentes aan het keuvelen. Ik vond het al gek dat het bij iedere slag voelde alsof er met een aardappelschilmesje in m’n tandvlees werd gekerfd, maar ik hoopte dat de pijn vanuit de zenuwen kwam… Achteraf bleek de volledige achterkant van m’n mond echter een enorm slagveld. :( Aan beide kanten een kaakkasinfectie en aan één van beide kanten liep de etter na een tijdje in aanzienlijke hoeveelheden vanuit de kaak m’n de mondholte in. Ik weet het, een erg onsmakelijk verhaal, maar ik wil enkel aangeven dat een kaakkasontsteking maar al te vaak het gevolg is van een niet al te zachtzinnige (en soms zelfs onbezonnen/onverantwoorde) verstandskiesverwijdering. Als men per ongeluk een deel van de verstandskies laat zitten (wat men eigenlijk zou moeten kunnen opmerken aan de hand van het incomplete geheel dat WEL uit de kaakkas komt) of als men de boel achteraf niet HEEL grondig reinigt en hecht, ligt een bacteriële infectie van de kaakkas (of zelfs nog dieper) inderdaad op de loer. Antibiotica bevechten de bacteriën in de kaakkas en ook antibacteriële mondspoelmiddelen zoals chloorhexidine (Corsodyl e.a.) kunnen bijdragen aan een spoedigere genezing, maar hoelang het herstel precies duurt is zeer sterk afhankelijk van de aard van de infectie en van de individuele situatie (bereikbaarheid van de kaakkas, eventuele hechtingen, resterende kiesdeeltjes, aantal bacteriën, soort bacterie, lichamelijke weerstand etc.). Als antibiotica goed aanslaan, kan een eenmalige toediening al volstaan, maar bij een hardnekkige, diep gelegen, slecht bereikbare infectie worden soms antibioticakuren van meerdere maanden voorgeschreven. Het is dan ook aan een arts om een behandelplan te bepalen. Mocht je huidige antibioticum niet afdoende werken, dan kan men eventueel voor een ander antibioticum kiezen. Bespreek dit dus zo spoedig mogelijk met je arts. In ieder geval heel veel sterkte & beterschap toegewenst! Groeten, Paul P.S. Ter illustratie: bij mij was de bacteriële kaakkasinfectie binnen 4 weken volledig genezen.

  • prinses

    28 mei 2015

    Hoi, Sinds een paar dagen doet 1 van me linker beneden kiezen verschrikkelijk pijn. Daardoor doet de linkerkant van me hoofd ook pijn. Ik gebruik paracetamol en spoel met zoutwater me mond. Toch gaat de kiespijn niet weg. Ik heb geen enkele verrotte tand in me mond. En gaat elke keer na 3 maanden bij tandarts om tandsteen te verwijderen. Toch doet me kies pijn. Weten jullie waaraan het ligt, dat me kies pijn doet? En wat ik eraan kan doen zodat pijn weggaat?

    • Paul

      28 mei 2015

      Een ontsteking van een kies hoeft niet per se zichtbaar te zijn aan de buitenkant. Een gaatje kan bijvoorbeeld ook TUSSEN 2 kiezen ontstaan. Een kies-infectie kan zelfs via het tandvlees of via de tandwortel optreden. In dit artikel over ontstoken tanden en kiezen kun je er desgewenst meer over lezen. Vaak gaat het om een ontstoken tandwortel: een zenuwontsteking van je kies oftewel een wortelpuntontsteking (pulpitis), wat in feite betekent dat je kies dient te worden getrokken of een wortelkanaalbehandeling dient te ondergaan. Paracetamol verlicht uitsluitend de pijn, maar geneest niets… Zout water doodt tot op zekere hoogte bacteriën in de mondholte, maar dringt nimmer door tot IN of ONDER je tanden en kiezen. Als puntje bij paaltje komt, moet je hier dan ook zo spoedig mogelijk mee langs de tandarts gaan. Sterkte ermee!

  • Sabrine

    18 mei 2015

    Hoi, Ook ik heb een vraag. Sinds een maand geleden al enorm last van mijn rechter gebit ongeveer 3 kiezen die enorm pijn doen. Ik had besloten om gewoon te eten aan de linkerkant. Tot vandaag vergat ik het en at ik aan de rechterkant. Wauw wat een pijn! Dat niet alleen, het is nu al de 3e keer dat mijn rechterarm gelijk verlamd raakt en enorm pijn heb aan mijn rechterkant van het hoofd. Ben bang! Iemand die weet wat het kan zijn? Morgen toch maar even met spoed naar de tandarts…

    • Paul

      19 mei 2015

      Met zulke gebitsklachten moet je inderdaad zo snel mogelijk naar de tandarts gaan voor foto’s. Dit zou een tandabces nabij de tandwortel/pulpa kunnen zijn. Als de bacteriën hierin doorwoekeren, kunnen ze je kaakbot aantasten en zelfs belangrijke (sensore/sensorische) gevoelszenuwen en (motore/motorische) bewegingszenuwen beschadigen. Hoe eerder ontstoken kiezen worden behandeld, des te kleiner de kans op blijvend letsel.

  • joop

    18 mei 2015

    Tja, ik heb een abces in mijn mond en een witte plak. Een pijnlijk gezwel dat vreselijk veel pijn doet, echt niet te harden! Ik krijg er een kuur voor, maar ook gebruik ik homeopathische kruiden die ik op het gezwel in mijn mond druk, maar ben wel voorzichtig met kruiden en antibiotica. Het genezen duurt lang, al meer dan een week. Nu voel ik me slap en beroert zeg maar.

  • Jan

    27 maart 2015

    Ik heb hevige tandpijn bij mijn voorste tand en kan niks opmerken. Iemand enig idee?

  • Dirk

    13 januari 2015

    Hallo, Ik heb lopen knarsen op me tanden en nu is er volgens mij een stukje afgebroken. Ik weet het niet zeker, maar het voelt heel scherp nu, het is me achterste kies. Nu doet het ook pijn als ik hard op me kies druk met me onder kiezen op me boven kies. Hoe ken je weten of het afgebroken is?

  • Erik

    16 december 2014

    Beste Paul, Ik had op 22 oktober een bericht geplaatst, wat bleek: het is een wortelkanaal behandeling geworden, want het was stralingspijn van een kies beneden.

  • Liesanne

    16 december 2014

    Hallo, Ik heb af een toe pijn van mijn kies… Vorig jaar laten vullen. Met kauwen van harde dingen doet het enorm pijn. En sinds een paar dagen heb ik ook last van de kiezen in m’n rechter bovenkaak. Ik heb een beugel. Kan het daardoor komen? Hopelijk beantwoorden jullie mijn vragen. M.v.g. Liesanne

    • Paul

      16 december 2014

      Beste Liesanne, Als de orthodontistische beugel verankerd is aan (of drukt tegen) de pijnlijke kiezen, dan kan de kiespijn zeker door de beugel worden veroorzaakt. Ik heb vroeger een plaatjesbeugel gehad en telkens na het ‘aandraaien’ c.q. ‘strakker draaien’ ervoer ik ook behoorlijk intense kiespijn. Logischerwijs kan er ook iets heel anders aan de hand zijn. Waarschijnlijk kan je tandarts of orthodontist je meer vertellen. Groeten & beterschap, Paul

  • serena

    12 november 2014

    Hallo mensen, Ik heb een vraagje. Me vriend heeft tandpijn door een bacterie in zijn mond en hij kan pas over een week geholpen worden. Maar het probleem is nu hij is astmatisch en hij mag geen ibuprofen en de pijn is maar voor eventjes weg en ik weet niet wat ik er verder mee moet. Dus als jullie een idee hebben hoor ik het graag! M.v.g. Serena

  • Anne

    10 november 2014

    Hoi… Wederom wakker door de kiespijn. Weet niet eens of ik het boven of onder voel… Wel links… Ik heb dit regelmatig… Ben 3 weken terug nog bij de tandarts geweest, geen gaatjes en tandvlees prima. Tandplak is verwijderd. Het lijkt wel alsof ik linksonder een dikke klier heb en de pijn lijkt door te trekken naar oor en oorschelp. Dus hup maar weer een pijnstiller erin. Enig idee wat dit kan zijn… Word er niet goed van om zo vaak wakker te liggen door kiespijn, terwijl er dus blijkbaar niks is…

    • Paul

      10 november 2014

      Hevige kiespijn (die je zelfs wakker houdt) die je niet precies kunt aanwijzen, is veelal afkomstig van een kieszenuw. Misschien toch een zenuwontsteking o.i.d.? Persoonlijk zou ik blijven aandringen op een doorverwijzing voor vervolgonderzoek. Dit lijkt me namelijk geen houdbare situatie. Mocht je tandarts je niet kunnen helpen, ga dan desnoods terug naar je huisarts en vraag om een doorverwijzing naar een specialist.

  • Erik

    22 oktober 2014

    Ik had een vraag: Mijn rechter bovenkies is onwijs gevoelig voor koud water en doet zelfs enorm pijn (pijnscheuten) als er koud water tegenaan komt. Betekend dit een gaatje? Of moet ik gewoon beter op die plek poetsen, bij voorkeur met Sensodyne tandpasta? Of beter stoken? Of is het echt een gaatje? Groeten, Erik

    • Paul

      22 oktober 2014

      Beste Erik, Een gevoelige tand of een gevoelig plekje op je tand kan inderdaad duiden op een gaatje (tandbederf c.q. cariës), maar bijvoorbeeld ook op tanderosie, een tandzenuwontsteking, tandglazuurbeschadiging of andersoortig tandprobleem. Extra poetsen of stoken zal een dergelijke overgevoeligheid van je tand niet verhelpen. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak kan de extreme gevoeligheid voor kou vanzelf overgaan, als zodanig blijven bestaan of juist erger worden. Mocht je je zorgen maken, neem dan even telefonisch contact op met je tandarts. Sterkte & groeten, Paul

  • dennis

    22 juni 2014

    Ik heb gisteren een zenuw laten trekken in mijn kies en er zit een voorlopige vulling in. Maar vandaag kan ik er nog altijd niet op bijten of ik heb pijn. Is dit normaal? M.v.g. Dennis

  • Tom

    29 mei 2014

    Ik heb mijn tand laten vullen, maar na 2 dagen begon het terug zeer te doen. Wat kan er schelen aan mijn tand?

    • Paul

      29 mei 2014

      Het is niet ongebruikelijk dat een vers gezette vulling nog enkele dagen tot weken pijn doet na het plaatsen. Het kan echter ook zijn dat er vuiligheid onder de vulling zit of dat de vulling niet helemaal goed aansluit, waardoor er nog altijd bacteriën in het gaatje onder de vulling woekeren. Mocht je je zorgen maken, bel dan even met je tandarts. Sterkte & groeten, Paul

  • Frank

    11 november 2012

    Een nieuwe, witte vulling in je kies schijnt je tandzenuw behoorlijk te kunnen irriteren. Amalgaan-vullingen schijnen dat niet of nauwelijks te hebben. Ik heb een gevulde kies en die doet na een week ineens zeer. Hoe is dit te onderscheiden van een ontsteking?

  • Jeannette

    13 juni 2012

    Een tandarts weet ook niet altijd alles.

    • Rajeshwar

      22 oktober 2014

      Jij wel dan?

  • anoniem

    30 november 2011

    Wat is dit onzinnig zeg, wat helpt dit je nou als je al één van deze klachten hebt?!

    • Paul (Redactie)

      30 november 2011

      Allereerst bedankt voor je genuanceerde reactie. ;) Volgens mij is pijnstilling een remedie bij uitstek tegen pijn; zo ook tegen tandpijn en kiespijn. Mocht jij daar anders over denken, dan hoor ik het graag… Bovendien is het achterhalen c.q. herkennen van de oorzaak in veruit de meeste gevallen de eerste stap richting de oplossing c.q. behandeling van tandpijn.

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.