Koude voeten: oorzaak, betekenis & oplossing

Body · Door Ilse

Sommigen kunnen zelfs in de winterdag op blote voeten rondwaggelen. Anderen krijgen op milde herfstdagen al ijskoude pootjes, zelfs als deze zijn voorzien van geitenwollen sokken. Het fenomeen “koude voeten” staat ook wel bekend als “wintervoeten”. Koude voeten ontstaan in veruit de meeste gevallen door kou op een slecht doorbloede huid. Koude voeten zijn niet gevaarlijk, maar wel uitermate irritant; ze kunnen zelfs flink pijn doen.

Voor diegenen die snel last krijgen van wintervoeten & koude tenen hebben we hieronder een aantal oorzaken en oplossingen uiteengezet om koude voeten te verhelpen…

Hoe ontstaan koude voeten?

Kou en warmte beïnvloeden de bloedvaten in je lichaam. De 3 belangrijkste soorten bloedvaten die worden beïnvloed door temperatuurschommelingen zijn als volgt:

  • A. Arteriolen

    De arteriolen zijn de kleine slagaders die de doorbloeding reguleren van de weefsels waarin ze uitmonden.

  • B. Venulen

    De venulen zijn de kleine adertje die zuurstofarm bloed terugvoeren richting het hart.

  • C. Capillair vaatnet

    Met het capillaire vaatnet worden de allerkleinste haarvaatjes bedoeld die zuurstof, voedingsstoffen & afvalstoffen uitwisselen met de weefsels waar ze doorheen lopen.

Kou doet de arteriolen en venulen in de huid vernauwen en het capillaire vaatnet verwijden. Warmte doet het tegenovergestelde: de arteriolen en venulen worden wijder en het capillaire vaatnet nauwer.

Kou & doorbloeding

Door kou wordt de doorbloeding van je huid trager en inefficiënter. Zodoende zullen o.a. je voeten afkoelen en kouder aanvoelen. Daartegenover staat dat er meer bloed naar je vitale organen blijft stromen. En dat is belangrijk, want als je hart en longen te koud worden, ontstaat de levensbedreigende situatie van onderkoeling oftewel hypothermie.

Bij mensen die vaak koude voeten hebben, gaat er iets mis met het verwijden en vernauwen van de verschillende soorten bloedvaten. De venulen reageren te traag, waardoor een kettingreactie plaatsvindt die koude voeten veroorzaakt. Een verstoorde vaatfunctie kan allerlei achterliggende oorzaken hebben.

Bovenstaande (naar aanvoelende) reacties van je bloedvaten op kou en warmte is in principe van levensbelang; het betreft een ingenieus beschermingsmechanisme.

Oorzaken van koude voeten

Iedereen heeft weleens last van koude voeten… Bijvoorbeeld als men door ijskoude sneeuw of regen fietst, geen sokken of schoenen draagt of zich ’s winters in een onverwarmde ruimte bevindt. In zulke gevallen duurt het logischerwijs een tijdje voordat je voeten weer afdoende worden opgewarmd dankzij je bloedcirculatie.

Er zijn echter ook mensen die zonder aanwijsbare reden last krijgen van wintervoeten. Er is geen sprake van een koude atmosfeer (vriescel e.a.) of een koud oppervlak (vloer e.a.), maar de voeten voelen desalniettemin steenkoud aan. In zulke gevallen van koude voeten is doorgaans sprake van één van onderstaande oorzaken:

1. Algemene ‘kou’

De belangrijkste oorzaak van koude voeten is logischerwijs externe kou. Zo kunnen je voeten koud aanvoelen door toedoen van:

  • Slecht-verwarmde leefomgeving (gebrekkige cv, kachel, isolatie etc.)
  • Koud & vochtig buitenklimaat (wind, regen, sneeuw, mist & hagel)
  • Ontoereikende kleding (met name sokken + schoenen)
  • Koud water (douche, bad, lekkages, doortrekkend vocht vanuit spouw of kruipruimte e.a.)

Je kunt je voeten dan ook logischerwijs warm houden door je voeten zo min mogelijk bloot te stellen aan kou. Pak je voeten goed in en houd ze bovendien kurkdroog!

2. Koude voeten door “perniosis”

Normaal gesproken zullen bloedvaatjes bij kou ineenkrimpen (“vasoconstrictie”) en dus minder bloed doorlaten naar de huid. Zodoende blijft er méér bloed rondom je vitale organen circuleren, waardoor je kerntemperatuur op peil blijft. Op zich is dit een uitstekend beschermingsmechanisme; je vitale organen zijn immers van levensbelang.

Als je huid echter té koud wordt, zal het lichaam een tweede beschermingsmechanisme in werking stellen om afsterving (necrose) van weefsels te voorkomen. De kleine bloedvaatjes zullen juist meer bloed doorlaten (“vasodilatatie”) om bevriezing van de huid te voorkomen. Misschien ken je dit gevoel wel: je huid warmt extreem snel op, wordt rood en gaat gloeien. Vaak ervaar je in zo’n geval tevens een naar, tintelend of prikkelend gevoel van de huid.

In geval van “perniosis” oftewel “perniones” gaat er iets mis bij de vasoconstrictie en vasodilatatie van de bloedvaten. Bij de meeste mensen worden de bloedvaten weer snel “normaal” zodra de voeten afdoende worden verwarmd, maar bij in geval van perniosis blijven de grotere, dieper gelegen bloedvaten onnodig en langdurig samengeknepen… Hierdoor zullen de kleine, oppervlakkige haarvaatjes de gebrekkige bloedcirculatie proberen op te vangen door zich uit te zetten… Zodoende krijg je rode (soms ook paarse of blauwe), gloeiende, branderige en gezwollen plekken. Meestal ontstaan ze op de:

  • Voeten & tenen
  • Onderbenen & hielen
  • Handen & vingers
  • Oren & neus

Perniosis kan zowel een gevoel van extreem koude voeten als van branderigheid veroorzaken. Perniosisplekken trekken meestal binnen 1 à 3 weken vanzelf weer weg, zonder blijvende schade aan te richten.

3. Koude voeten door hart- & vaatziekten

Naast perniosis (zie: oorzaak 1) zijn er nog veel meer mogelijke oorzaken van koude voeten die gelieerd zijn aan je hart en bloedvaten. Zo zijn er allerlei coronaire hartziekten die ervoor kunnen zorgen dat de doorbloeding van je voeten wordt belemmerd, waardoor je voeten koud aanvoelen. Hierbij valt te denken aan:

  • Hoge bloeddruk (hypertensie)
  • Onvoldoende doorbloeding (ischemie)
  • Beknelde of afgeknelde bloedvaten
  • Schommelingen binnen de bloedviscositeit (te “waterig” of te “stroperig” bloed)
  • Aderverkalking (atherosclerose)

Al met al kan het dus raadzaam zijn om je bloeddruk en hartfunctie te laten onderzoeken als je vaak last hebt van (extreem) koude voeten!

4. Zenuw-aandoening veroorzaakt koude voeten

Zenuwen zijn allereerst betrokken bij het ineenkrimpen en uitzetten van de bloedvaten in je voeten. Bovendien zijn gevoelszenuwen verantwoordelijk voor het doorgeven van gevoelssensaties aan de hersenen. Een zenuwafwijking (neuropathie) kan dan ook gevoelsafwijkingen (paresthesie) veroorzaken. Zo kunnen je voeten enorm koud aanvoelen, zonder dat ze echt koud zijn.

Neuropathie zorgt doorgaans niet alleen voor koude voeten, maar ook voor een verminderde functie (functieverlies). Daarnaast kun je een doof gevoel of gevoelloosheid van de voeten ervaren. Tot slot is er veelal sprake van een tintelende, prikkelende, branderige, jeukende of zelfs pijnlijke gewaarwording. Het typerende van neuropathie is dat er geen externe pijnprikkel kan worden aangewezen. Neuropathie (en dus ook koude voeten) kan verscheidene oorzaken hebben. De belangrijkste zijn:

  • Beknelde zenuw (tarsaletunnelsyndroom e.a.)
  • Slechte doorbloeding
  • Diabetes Mellitus
  • Caudasyndroom oftewel Cauda Equina Syndroom (CES)
  • Rughernia (maar óók na een hernia-operatie)
  • Ziekte van Charcot-Marie-Tooth (CMT)
  • Zenuwbeschadiging (door ongeval, operatie e.a.)
  • Vitamine-tekort (B1, B12 e.a.)
  • Gebrek aan eiwitten/aminozuren
  • Infectieziekten (lepra, herpes e.a.)
  • Leveraandoening of vergiftiging
  • Medicijngebruik
  • Reumatische aandoening (reumatoïde artritis, artrose, sclerodermie e.a.)
  • Neurologische aandoening (epilepsie, MS, migraine e.a.)
  • Langdurig diep & snel ademhalen (angst, paniek, hyperventilatie e.a.)
  • Auto-immuunaandoening (lupus e.a.)

Let op: er zijn nog veel meer aandoeningen die de gevoelszenuwen kunnen beïnvloeden en zodoende koude voeten kunnen veroorzaken!

5. Koude voeten door hormonen

Als je voeten en tenen regelmatig aanvoelen als ijsklompen, kan dit liggen aan je interne hormoonhuishouding. Je hormonen spelen namelijk een cruciale rol bij de bloedcirculatie en zenuwwerking. Er zijn allerlei mogelijke oorzaken voor veranderingen in de hormoonspiegels. De belangrijkste hiervan zijn als volgt:

Vooral noradrenaline, angiotensine en endotheline zijn belangrijke hormonen die een rol spelen bij vaatvernauwing en koude voeten.

6. Koude voeten tijdens zwangerschap

Heel veel zwangere dames ervaren tijdens hun draagtijd (extreem) koude voeten. Dat is niet gek, want gedurende een zwangerschap verandert er een heleboel in het vrouwelijk lichaam op het gebied van hormonen, voedingsstoffen, bloedcirculatie en fysieke inspanning.

Allereerst wordt de hormoonhuishouding op zijn kop gezet; daarnaast verandert de bloedsamenstelling (qua mineralen, hormonen etc.); tot slot ontstaat er door de alsmaar groter en zwaarder wordende buik aanvullende druk op de interne organen, zenuwen en bloedvaten. Al met al is het geenszins verwonderlijk dat de doorbloeding van de voeten verslechtert tijdens de zwangerschap.

Tip: Als je zwanger bent en koude voeten ervaart, kun je desgewenst de algemene tips bij koude voeten onder het kopje ‘tips & oplossingen’ uitproberen.

7. Fenomeen van Raynaud = koude voeten

Bij het Fenomeen van Raynaud verkrampen tijdelijk de kleine slagadertjes (arteriolen) in de voeten, waardoor de toevoer van bloed naar de weefsels afneemt. Hierdoor ontstaat doorgaans een pijnlijke soort kramp, meestal in handen en voeten. De huid wordt doorgaans blauwpaars of wit van kleur en na een tijdje knalrood. Het Fenomeen van Raynaud is niet gevaarlijk, maar wel erg lastig en potentieel  pijnlijk.

8. Koude voeten door traag-werkende schildklier

Als je altijd koude voeten hebt, dan kan het weleens zijn dat je schildklier te traag werkt; in dat geval spreekt men ook wel van hypothyreoïdie. Een te langzame schildklier maakt onvoldoende schildklierhormonen (T3 en/of T4) aan, waardoor de algehele lichaamstemperatuur daalt. Meestal voelt je hele lijf koud aan; soms alleen je handen en voeten.

Tips & oplossingen bij koude voeten

Het belangrijkste wat je kunt doen om interne en externe kou te verdrijven en koude voeten te verhelpen & voorkomen is warmte opwekken. Hierbij een aantal algemene tips om je voeten op te warmen en zodoende warme voeten te bewerkstelligen:

  • Voorkom blootstelling aan externe kou (koud water, koele lucht & ijzige oppervlakken).
  • Vermijd vooral ook sterke temperatuurschommelingen!
  • Draag dikke sokken van wol of katoen…
  • Of draag 2 paar dunne katoenen sokken over elkaar heen; hier tussenin vormt zich dan een laagje warme lucht: een warmtebuffer.
  • Draag warme, ruim-zittende en goed-isolerende schoenen (bij voorkeur van leer).
  • Doe regelmatig aan intensieve, cardiovasculaire lichaamsbeweging om de bloedcirculatie te bevorderen.
  • Strek je benen elk halfuur en wandel een paar minuutjes (vooral als je zittend werk doet).
  • Leg steunzolen of massagezolen in je schoeisel.
  • Trek zilversokken (kousen van zilvergaren) aan om warmteverlies te beperken en de bloedcirculatie te stimuleren.
  • Stimuleer de doorbloeding met wisselbaden (heet/koud water).
  • Pas voetmassages toe om de doorbloeding van je voeten te verbeteren.
  • Ga nooit met je benen over elkaar zitten; dit belemmert de doorbloeding van je voeten enorm.
  • Smeer je voeten in met Capsicum Crème of Midalgan Forte.
  • Overweeg UVB lichttherapie.
  • Eet voldoende zodat je de nodige calorieën (= warmte-energie) binnenkrijgt, evenals essentiële micronutriënten (vitamines & mineralen).
  • Drink een smoothie van abrikozen, perziken, kersen, pruimen, druiven, bieten, artisjokken, waterkers, tomaat en ui.
  • Verwissel vaker je (klamme) sokken; als je veelvuldig last hebt van zweetvoeten geldt dat des te meer!
  • Houd je woning droog en warm.
  • Smeer je voeten in met vaseline, uierzalf of tijgerbalsem.
  • Gebruik een elektrische deken, elektronisch warmtekussen of warme kruik; bij gevoelloosheid moet je echter wel oppassen voor verbranding!
  • Bespreek met je huisarts het eventuele gebruik van een vaatverwijdend middel (calciumblokker) zoals Nifedipine, Amlodipine, Felodipine of Diltiazem.

Let op: van géén van bovenstaande methodes is medisch-wetenschappelijk aangetoond dat ze koude voeten effectief voorkomen of verhelpen.

Tot slot

Wanneer de lichaamstemperatuur daalt, trekken de bloedvaten in je huid zich samen. Hiermee wordt warmteverlies beperkt. Deze samentrekking kan te sterk zijn en/of te langdurig aanhouden. Hierdoor neemt de bloedtoevoer naar de voeten af en worden ze koud.

Koude voeten ontstaan dus door een verslechterde doorbloeding. Dit kan allerlei oorzaken hebben; van hart tot lever, van zenuwen tot bloedvaten, van hormonen tot mineralen, van roken tot overgewicht, van bloedarmoede tot schildklier en van beknelling tot beschadiging. Een eenduidige oplossing voor koude voeten & tenen is er niet; meestal is het een kwestie van experimenteren.

Heb jij vaak last van koude voeten? Laat hieronder weten wat bij jou het beste werkt om je voeten en tenen op te warmen en wintervoeten te voorkomen!

54 comments


  • Jean

    29 januari 2019

    In de strenge winter van 84-85 kreeg ik ineens heftig last van Raynaud-verschijnselen. Die hebben een jaar of 4/5 geduurd. Daarna hielpen mij wisseldouches en ook ruime schoenen met goed geïsoleerd voetbed vele jaren door deze kwaal heen zonder er eigenlijk veel last van te hebben. Vorig jaar is de badkamer vernieuwd en ging ik douchen op vloertegels (voorheen stond ik in het kunststof deel van het bad). De temperatuur kon ik veel heter en kouder zetten dan de vorige badkamer en na twee keer douchen kreeg ik weer dezelfde kwaal terug als 30 jaar geleden! Het was na een extra hete en extra koude wisseldouche. Witte, tintelende voeten (ook in de rest van het jaar), tenen die voelen als ijsblokjes in je schoenen. Als je sport in de sportschool of stofzuigt thuis, is je hele lichaam warm, zweet je soms, maar zijn je voeten nog gewoon koud. Zelfs de sauna -die toen soelaas gaf- heeft niet geholpen. Ik durf niet meer onder mijn eigen douche te gaan en ook wisselbaden uit te proberen. Ik wandel regelmatig, maar ondanks dit blijven de klachten helaas.

  • Dragana

    2 april 2018

    Ik heb ook altijd koude voeten en ik heb alle reactie en adviezen gelezen en ik ga ze volgen bedankt voor de uitgebreide informatie. Groetjes, Dragana

  • Mieke

    13 augustus 2017

    Tip gekregen van een Oekraïense vrouw dat ze daar tegen bevriezingsverschijnselen wodka met een washandje je voetzolen inwrijven.

  • Mieke

    13 augustus 2017

    Vicks VapoRub aan je voetzolen smeren! Ook fantastisch om dit te doen als je een vervelende hoest hebt.

  • Irma

    13 augustus 2017

    ik heb steeds een doof gevoel van mijn enkel en mijn voet in mijn been wie wet wat je eraan kunt doen

  • Katia

    10 mei 2017

    Hallo, ikzelf woon bijna 5 jaar in Rio de Janeiro, ik ben tweemaal aan een hernia geopereerd, en die komt steeds terug op dezelfde plaats en drukt lekker tegen een zenuw, welke zenuw? Weet ik niet en mijn Portugees gaat niet zo ver dat ik dat versta, maar ik heb ook last van ijskoude voeten. Het is hier nochtans altijd een warme temperatuur, daarnaast heb ik ook nog een angststoornis, en het rare daarvan is dat mijn hele lichaam warm is en ikzelf zweet, maar die voeten blijven koud!!! En alsof dat nog niet genoeg is heb ik inderdaad ook een schildklierprobleem, moet alle dagen 50 Mg Synthroid nemen… Dus is het wel erg moeilijk uit te zoeken vanwaar die koude voetjes komen!!! Zolang ik ze onder m’n dekbed houd worden ze warm, maar dat is dikwijls moeilijk omdat ik het dan veel te warm krijg hahahaha raar hè!? Hopelijk kan er iemand iets zinnigs verklaren over mijn voetjes… ????

    • Paul

      10 mei 2017

      Beste Katia, Worden de basale schildklierwaarden in je bloed (TSH, T4 en T3) periodiek gecontroleerd? En weet je misschien de meest recente uitslagen hiervan? Zijn je vitamine B12, vitamine D en ijzer weleens gecontroleerd? En kan het zijn dat men het had over de ischiaszenuw?

  • Tom

    31 januari 2017

    als mensen maar blijven luisteren naar deze onzin zal je indd nooit van je koude voeten afkomen. Je moet JUIST de kou opzoeken om weer warmer te worden. Ik ben al een tijd bezig met de Wim Hof methoden en juist daardoor heb je veel minder last van de kou. Ga koud douchen en spring eens in de winter de zee in. Je zal er erg van opknappen. Ik weet het het is even doorbijten maar je krijgt er een hoop voor terug.

    • Paul

      1 februari 2017

      Lekker genuanceerde reactie! Zoals je hierboven kunt lezen, beïnvloedt de omgevingstemperatuur de mate van spanning op de bloedvatwanden, en daarmee de mate van bloeddoorstroming en toevoer van zuurstof en voedingsstoffen. Als iemand koude voeten daadwerkelijk worden veroorzaakt door een doorbloedingsprobleem, dan kan in bepaalde gevallen warmte uitkomst bieden… In andere gevallen kan inderdaad kou uitkomst bieden… En voor weer anderen met doorbloedingsproblemen richting de voeten helpen wisselbaden (kou/warm) het beste. Feit is en blijft dat niet ieders koude voeten het (directe) gevolg zijn van een doorbloedingsstoornis. Dus je –wellicht goedbedoelde– advies zou voor sommigen uitkomst kunnen bieden, maar dat maakt alle overige adviezen nog geen “onzin”…

    • Kim

      17 februari 2018

      Bij koude voeten veroorzaakt door bepaalde aandoeningen is blootstelling aan extreme koude juist gevaarlijk denk aan hartfalen. En als je bijvoorbeeld het syndroom van Raynaud hebt dan veroorzaakt kou een ontstekingsreactie waar je echt behoorlijk ziek van kunt zijn. Dat is geen kwestie van doorzetten of goed ademen, maar gewoon dom als je jezelf daaraan blootstelt.

  • Nico van hooff

    11 september 2016

    Hoe kan ik van koude voeten en benen afkomen, bij zomerse dagen van 25 graden of meer heb ik altijd extreem koud.

    • Paul

      12 september 2016

      Zie bovenstaand artikel over koude voeten…

  • Leon

    28 juli 2016

    Mijn vrouw is CVA patiënt, sinds dien heeft zij altijd ijskoud aan haar linkse kant vooral voet en been en ook linker hand arm en schouder. Zij voelt dit aan als pijn die soms moeilijk te verdragen is. Het is bij ons nu 28ºC en zij zit met haar voeten in een elektrische pantoffel en een handschoen aan en een dekentje tegen haar linker schouder en vind noch dat het hierbinnen koud is terwijl ik altijd nat ben van het zweten. Ik weet niet of er iemand is die hier een oplossing voor weet.

    • Paul

      29 juli 2016

      Is haar schildklierfunctie al eens gecontroleerd?

  • Ajai

    5 maart 2016

    Ik heb bijna altijd koude voeten, weet iemand een goede oplossing?

  • k

    1 januari 2016

    Hoi, ik heb een vraagje, ik ben 17 jaar oud en mijn voeten voelen altijd koud aan. De bovenstaande oorzaken zijn naar mijn idee niet de oorzaak. Is het verstandig om hiermee naar de huisarts te gaan, of zal ik hem hiermee niet lastig moeten vallen?

  • Annelies

    1 december 2015

    Ook ik heb erg veel last van koude voeten en rond de enkels lijkt het wel of er ijzeren klemmen zitten met aan de buitenzijde van een voet een brandende plek. De 3 buitenste tenen zijn ijskoud maar binnenin lijkt het wel of ze in de brand staan. Heeft iemand hier ook klachten over en wat zou de oplossing kunnen zijn.

  • Cdk

    5 november 2015

    Ik ben 15 en heb vaak in de avond last van ik heb als ik 3 minuten met mn benen over elkaar heen zit al tinteking in mijn benen is dat goed ? Of is dat slecht

  • Wilbert

    22 oktober 2015

    Ook chronisch koude voeten op de zomer na. Ik zocht ook de elektrische sokken na aanleiding van Jenny’s bericht. Ik zag ze voor 99 Euro. Koop een goede kruik, vul met heet water en zet je voeten hierop als je zit. Werkt fantastisch. En wat ben je voor een kruik kwijt? Ik leg hem altijd voor het slapengaan bij het voeteneind, met koude voeten kan ik niet slapen. Zo simpel, zo effectief.

  • Anwar

    12 oktober 2015

    Hallo, Als de zomer voorbij is begint het bij mij ook met ijskoude voeten. Ben 23 jaar en heb sinds 3 jaar last van enorme vermoeidheid i.c.m. een dovig/tintelend gevoel in mijn voeten wanneer het iets kouder wordt. In de winter is het een drama dan kan ik bijna niet staan en heb altijd de neiging om mijn voeten tegen elkaar aan te houden (misschien automatisch omdat het de voeten opwarmt?). Ben meerdere keren bij internist/neuroloog geweest en zelfs MRI van mijn hoofd gemaakt. Ze denken allemaal dat het psychisch is, maar buiten de zomer om kan ik gewoon totaal niet functioneren.

    • Paul

      19 oktober 2015

      Beste Anwar, Is je bloed al eens gecontroleerd op tekorten aan vitamines en minerale: vitamine D, B-vitamines, ijzer, magnesium, kalium, et cetera?

    • Tommie

      29 februari 2016

      Misschien es aan een chiropractor vragen? Zou me niet verbazen als die er wel raad mee weet.

    • Janine

      8 oktober 2016

      Ben jij wel eens getest op de ziekte van Lyme? Tekenbeet veroorzaakt vergelijkbare symptomen namelijk…

  • Diny Kuijpers

    21 augustus 2015

    Zou ik het adres mogen hebben van Jenny? Dan kan ik die verwarmde sokken bestellen. Bij voorbaat dank!!!

    • Paul

      26 augustus 2015

      Nee, ik kan en mag geen e-mailadressen van bezoekers vrijgeven, maar volgens mij bedoelt Jenny gewoon 12 Volt elektrisch verwarmde sokken. Google er eens op… Succes!

    • Herman

      12 juni 2016

      reactie op, Diny Kuijpers 21 augustus 2015 Hoi Diny, ik was ook op zoek naar een oplossing voor mijn koude voeten tot ik op deze pagina kwam, van “Gezondr”. Zelf gebruik ik medicijnen tegen hoge bloeddruk en boezem fibrilleren en bloedverdunners, maar of dat de oorzaak van mijn koude voeten is weet ik niet de artsen halen eigenlijk de schouders op, een onderzoek heeft wel bevestigt dat de zenuwen in het voorste gedeelte van de voet zeg maar bij de tenen zijn afgestorven. Maar de vraag dokter koe komt dat en wat is er aan te doen? Daar krijg je geen antwoord op. Zelf heb ik de zooltjes nog niet gekocht maar omdat je geen adres mocht hebben van Jenny stuur ik je deze link van marktplaats: “gewatteerde voetverwarming / zoolverwarming”. Mocht je een oplossing hebben dan hoop ik dat je me op de hoogte houd. Vriendelijke groet, H.Smid (Geb. 1951)

    • Ans

      30 oktober 2017

      Hallo Diny, de verwarmde sokken kun je kopen bij de ANWB.

  • Neeske

    10 juni 2015

    Twee hernia operatie gehad 1 keer spataderen verwijderd. sinds overgang extreme koude voeten. zelf nu in de zon ijsklompjes. slik homeopathische capsules v/d bloedvaten in de benen help niet altijd wat me handen. en ik rook.

  • bigmoneyboy

    16 december 2014

    Ik heb zelf ook al ongeveer 3 jaar last van ONTZETTEND koude voeten, ik heb ook al mijn hele leven klamme handen (maar niet koud) gehad, misschien ligt hier verband tussen. Mijn voeten zijn echt ijs koud als ik naar bed ga aan het einde van de avond, meiden vinden dit ook niet zo prettig als ik naast ze slaap met mijn ijspoten. Als ik mijn sokken uit doe lijkt het net alsof mijn voeten zijn afgeknepen, lijkwit vergeleken met de rest van mijn benen, ik draag dikke sokken dus ik vind het maar een beetje raar, ik ben nog maar 20 dus ik ga niet van trombose uit! Ik ben wel een roker en doe niet echt veel om fysiek actief te blijven, ik denk dat ik binnenkort maar ff naar de dokter ga.

  • daniella

    24 november 2014

    Wat een eye-opener… Ik ben sinds enkele weken weer wat vermoeid en heb nu ook al een aantal weken steenkoude handen en voeten. Ik ben op zoek gegaan naar wat de oorzaken zouden kunnen zijn en waar kom ik wederom op uit? Mijn schildklier. Ik heb sinds 2 jaar zo’n beetje ‘Hashimoto’ en het is dus weer tijd om even bloed te laten prikken. Eerder werd ik in het geheel ijskoud, maar nu dus alleen handen en vooral ook de voeten. ’t Zijn net gele ijsklompen!

  • Jenny

    26 september 2014

    Inmiddels ben ik de vijftig gepasseerd en kamp al jaren met koude voeten, zeker in de herfst/winter. Zoals iemand hier eerder al zei kan ook ik mij niet herinneren dat vitamineshots mij geholpen hebben. Wat mij wel geholpen heeft zijn verwarmde sokken. Het symptoom koude voeten hebben is bij mij wel over als ik de sokken draag, maar ik heb de oorzaak van mijn wintervoeten nog niet gevonden. Tot die tijd geniet ik wel van mijn sokken met verwarming, die mij aangeraden werden door mijn huisarts. Ik heb ze vorig jaar gekocht en als ik ze aan heb, heb ik gewoon lekker warme voeten. De pasvorm is prima en ze zijn ook écht warm. Nu is het alleen nog zoeken naar de oorzaak. Zelf Google ik er veel op. Bovenstaand artikel had ik nog niet eerder gevonden maar ga eens uitgebreid Googelen op de mogelijke oorzaken die hierboven gegeven worden. Bedankt voor het informatieve artikel!

    • luc van houcke

      6 november 2014

      Beste Jenny, Ook ik heb weeral koude voeten en knieën van als het koud begint te worden. Waar kan ik die speciale verwarmde sokken vinden a.u.b.? Ik weet dat massage met warme olie ook goed helpt, maar naar een massage ondergaan kost veel geld nietwaar? Dank voor antwoord, Luc

    • Harry

      20 januari 2015

      Hallo, Zou je zo vriendelijk willen zijn mij het adres en merk door te geven waar je die verwarmde sokken kan kopen? Erg bedankt! Harry

    • rina jans

      6 februari 2015

      Mag ik vragen aan Jenny waar die sokken met verwarming te koop zijn? Dank u!

  • Leon Schellekens

    16 mei 2014

    Opmerking Punt 8. Een te traag werkende schildklier staat bekend als hypothyreoïdei. Hyperthyreoïdie daarentegen is een te snel werkende schildklier.

    • Paul

      16 mei 2014

      Dankjewel, Leon! Slordig foutje inderdaad.

  • Oscar

    4 april 2014

    Lieve mede-koude-voeten-lijders. Wat ben ik verrast door jullie mooie berichtjes! Ik herken me in bijna alle schrijvers en voel me gelukkig super gezond. Ik ben inmiddels een jonge vijftiger, en ik ga me informeren over eventuele trombose-risico’s. Heeft iemand tips? Dank je wel!

  • Maria

    1 maart 2014

    Vraagje, Ik heb een knie-operatie gehad en mag mijn knie nu 6 weken niet belasten. Dus actief bewegen is heel lastig. Vanaf de operatie (3 weken geleden) heb ik al een koud onderbeen/voet en nu wordt ook mijn bovenbeen kouder. In de week na de operatie is een echo gemaakt, maar er was geen teken van trombose te zien. Herkent iemand dit en wat kan ik eraan doen?

    • Lizz

      6 oktober 2014

      Zenuw beschadigd of klem, ik heb hetzelfde probleem met koude voeten. Operatie is nu 7 weken geleden. Is het gevoel in de voet inmiddels al terug?

    • Melinda

      19 januari 2015

      Mijn knie-operatie is meer dan 8 maanden geleden en ik kamp sindsdien met koude voet. Zelfs als ik er een warmtebron opleg of in de palle zon ga zitten, hij blijft koud. Knap vervelend, ook omdat het op de duur pijn doet. Meestal helpt een warme douche of bad wel. Heb nu zalf met gember erin, dat zou verwarmend werken.

  • Gerjanne

    23 januari 2014

    Allereerst fijn om te lezen dat ik niet de enige ben. Mijn voeten zijn over het algemeen altijd koud en klam. In het verleden heb ik daar eens een spuit vitamine B12 voor gehad. Ik kan mij niet herinneren dat het daadwerkelijk heeft geholpen. Ook heeft vsm een zalf in een rode verpakking met de tekst wintervoeten. Dit helpt voor mij ook niet helaas. Met temperaturen richting het vriespunt komen mijn wintertenen weer tevoorschijn. Erg vervelend en pijnlijk die koude voeten! Strakke schoenen verergeren dit. Ook heb ik vaak tot halverwege mijn onderbeen van paarse voeten. Ik heb geen methode om ze snel warm te krijgen. Na een nacht slapen word ik wakker met warme voeten, dat is vaak het enige moment op de dag. Ook herken ik me in de koude handen. Gelukkig is dit in mindere mate dan mijn voeten.

    • Gerjanne

      23 januari 2014

      Op dit moment ben ik het natuurlijke middel Ginkgo Biloba aan het proberen. Dit zou de bloedsomloop van m’n koude voeten moeten verbeteren.

  • Arno

    18 januari 2014

    Het fenomeen koude voeten hangt rechstreeks onder ons thermoregulatie systeem, net als voortplanting, een fascinerend systeem met vele facetten. Centraal staat de warmtebalans… Is warmteproductie in evenwicht met warmteverlies? Zo zou een (slaap)muts ook kunnen helpen tegen koude voeten. Iemand daar ervaring mee?

  • willem

    3 januari 2014

    Wat mij opvalt aan alle verhalen van verschillende personen is het moeite hebben met het over elkaar zitten met de benen. Bij mij is dat ook het geval. Ondanks dat ik hier goed op let, merk ik dat de koude, vochtige voeten vooral ’s avonds erger worden. Overdag valt het best wel mee. Ik probeer elke dag een paar kilometer te wandelen om de doorstroming te bevorderen. Heeft iemand misschien ervaring met wisselbaden? Ik hoor het graag.

  • Sonja

    27 december 2013

    Ik heb al een aantal jaren wanneer ik naar bed gaat geregeld last van koude voeten. Mijn lichaamstemperatuur zakt en ik word hier zo naar van dat dit op mijn darmen werkt, gevolgd door heftige krampen aan mijn anus, misselijk worden, braken, diarree… De huisarts heeft hier geen verklaring voor.

    • Paul

      27 december 2013

      Beste Sonja, Weet je zeker dat de symptomen die je beschrijft (misselijkheid, braken, diarree etc.) het directe gevolg zijn van de kou? Ik kan me dat namelijk niet of nauwelijks voorstellen. Ik ben geen arts, dus zie dit vooral NIET als medisch advies; ik probeer enkel mee te denken… Persoonlijk lijkt het me veel waarschijnlijker dat de kou (net als je overige klachten) tot de symptomen behoort van een onderliggend probleem. Misselijkheid en braken hebben in veel gevallen te maken met maag of galblaas. Diarree en anuskramp (kramp van anus en/of endeldarm) doet veeleer denken aan een probleem met de darmwerking. Hoe dan ook doet je verhaal denken aan een spijsverteringsprobleem met betrokkenheid van maag, darmen, galblaas of zelfs schildklier. Het vinden van de achterliggende oorzaak hiervan is aan een arts. Komt deze er zelf niet uit, dan zou een second opinion of doorverwijzing naar een internist of MLD-arts een logische vervolgstap zijn. Is er eigenlijk überhaupt al onderzoek gedaan naar mogelijke afwijkingen zoals een darmontsteking, maagaandoening of vastzittende galsteen? Of word je door je huisarts zonder doorverwijzing of medicament naar huis gestuurd? Ik ben benieuwd. Groeten, Paul

  • Willem van Doorn

    11 november 2013

    Ik had last van koude voeten, koude handen (ook onder niet koude omstandigheden; iemand een hand geven betekende altijd dat ik een warme hand voelde en de ander mijn koude hand). Deze en meer koulijdersklachten zijn niet helemaal, maar toch verregaand verdwenen: ik vertrok naar (eerst de subtropen en al spoedig daarna naar) de tropen. Ik begrijp achteraf niet dat ik het zo lang in dat koude Nederland heb uitgehouden (met uche-uche-aandoeningen en een rode keel ook nog, waar volgens mijn huisarts gewoon alleen maar uitzieken -niet afdoende- tegen hielp). Nagenoeg niets van dat alles lijd ik nu nog aan (althans zolang ik niet verkoelend word aangeblazen). Dat sinds juli 2000 (een relatief koude maand) toen ik voor het laatst mijn kennelijk chronische keel-angina onderging. In oktober 2000 vertrok ik definitief uit NL, waarschijnlijk net op tijd om mijn gewoonlijke najaars-angina te missen. Ik loop nu bijna altijd (behalve op straat) op blote voeten (en met die blote voeten bijna dagelijks op het strand). Ik heb een hekel aan het kunstmatig opwekken van luchtstroming en aan afgekoelde lucht, hoe goed bedoeld ook (een vreemdeling van buiten de tropen wordt hier geacht een koel klimaat op prijs te stellen). Een hand geven doe ik zelden, zodat ik mijn medemens een toch eventueel nog koude bejegening bespaar, want hier (in Thailand) is de ‘waai’ de groet. Wel doen mijn voeten en scheenbenen nog weleens pijn (en dat belemmert mij als ik naar bed ben gegaan om dan in slaap te vallen) en soms bemerk ik een lichte opzwelling in mijn onderdanen. Dat duidt dunkelijk op trombosegevaar. Of gaan lopen dunkt me, moet dan, of gaan liggen met de benen omhoog (en niet blijven zitten, al helemaal niet met de benen over elkaar). Vermoeidheid heb ik levenslang vooral gevoeld als pijnlijkheid in vooral mijn voeten en ook mijn onderbenen, of soms nog erger: aan daaraan toegevoegd pijn in mijn handen en onderarmen. Is dat allemaal een kwestie van slechte doorbloeding? Ik heb nooit gerookt en ben geheelonthouder. Wel een zittend leven geleid tot in de sport aan toe: ik was een fervent roeisporter. P.S.. Mijn huisarts in NL vond mijn klachten maar psychisch. Nou ja, dan zal hier niet alleen het meteriologische klimaat, maar ook het psychische klimaat beter zijn. Dat op zich genomen, klopt wel.

    • Renske Wever

      6 november 2014

      Hoi hoi, Al eens gedacht aan magnesiumtekort, magnesium zorgt voor een betere doorbloeding, met als gevolg, warme handen en voeten. Magnesiumcitraat is het best opneembaar. Zorg er wel voor dat je de tabletten na de maaltijd neemt, omdat ze maagzuur nodig hebben voor een goede opname. Groetjes, Renske

    • Paul

      6 november 2014

      Beste Renske, Dankjewel voor je berichtje. Toevallig heb ik onlangs nog een stuk geschreven over ’t macromineraal magnesium en magnesiumtekorten. Wellicht heeft iemand er iets aan… Groeten, Paul

  • nancy herman

    7 februari 2013

    Ik heb het telkens maar aan 1 voet ijskoud, de andere blijft gewoon lauwwarm. Het duurt verschrikkelijk lang voordat ie opgewarmd is, meestal val ik zo in slaap dat ik ’s morgens ontwaak met pijn in mijn voet door de opwarming. Meestal ziet hij er dan ook rood en opgezwollen uit. Heb geen last bij het staan of lopen, maar het is ook niet echt aangenaam. Ik heb al verschillende producten gebruikt, maar niets helpt echt. Hooguit een tijdelijke oplossing. Wie weet raad?

    • Ria

      26 februari 2013

      Mijn man heeft ook altijd koude voeten, maar hij heeft nu magnetron-sloffen en dat helpt echt! Ze zijn super en je doet ze 90 seconden in de magnetron en je hebt echt 2 uur lang warme voeten. Geweldig zijn ze; ze heten “hot feet” en ze gaan tot schoenmaat 42.

  • Lana Reven

    7 november 2012

    Ook ik heb extreem vaak last van koude voeten, vooral ’s nachts in bed. Soms helpt het om sokken in bed aan te doen, maar soms ook niet. Wat wel heel goed helpt is om m’n ijskoude voeten tegen de benen van mijn vriend te leggen. :P Dan warmen ze geleidelijk aan op en worden ze zelden opnieuw koud.

  • Sjimmie

    2 november 2012

    Ik heb echt altijd last van koude voeten, zelfs als het helemaal niet koud is. Als ik dan met mijn handen aan mijn voeten zit, voelen ze echt aan als ijsklompen. Zelfs met 2 paar sokken worden ze dan niet warm. Wat wel helpt is warm wrijven, dan blijven m’n voeten meestal wel een tijdje warm. Ik heb er de laatste tijd goed op gelet, en het is me opgevallen dat ik wel heel vaak met mijn benen over elkaar zit. Dan weer links over rechts; dan weer rechts over links, dus misschien dat dat de doorbloeding van m’n voeten wel belemmert…

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.