De longen bevinden zich achter het borstbeen, aan weerszijden van het hart. Pijn in, op of achter de longen kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder vind je 5 van de vaakst voorkomende oorzaken van longklachten…

1. Longontsteking

Longontsteking (pneumonie of pneumonitis) houdt in dat het weefsel van de longen is aangetast door een micro-organisme (bacterie, virus of schimmel). Een longontsteking gaat meestal gepaard met koorts, slijmvorming en rillingen.

2. Longembolie

Een long-embolie is een afsluiting, beknelling of verstopping van een longslagader. De oorzaak hiervan is doorgaans een bloedstolsel. Doordat het door desbetreffende ader verzorgde longweefsel onvoldoende van bloed kan worden voorzien, ontstaan zuurstoftekorten. Een long-embolie gaat meestal gepaard met kortademigheid, benauwdheid, hoestprikkels en pijn op de borst.

3. Longemfyseem

Long-emfyseem is een chronische longziekte die samengaat met beschadigde longblaasjes. De longblaasjes die stuk gaan komen met elkaar in verbinding te staan, waardoor grote met lucht gevulde blazen ontstaan. Het longoppervlak dat zuurstof kan opnemen wordt zodoende kleiner, waardoor vermoeidheid, kortademigheid, piepende ademhaling en benauwdheid ontstaat.

4. Klaplong

Een klaplong (pneumothorax) is een situatie waarbij in de borstholte plotseling vrije lucht aanwezig is die op de inwendige organen (o.a. de longen) drukt. Het volume van de long neemt zodoende af, waardoor  een scherpe, snijdende pijn ontstaat. De patiënt kan blauw aanlopen en kortademig en benauwd worden.

5. Longvliesontsteking

Longvliesontsteking (pleuritis) houdt in dat het afscheidende membraan rond de longen ontstoken is. Een bacteriële longvliesontsteking wordt tegengegaan met antibiotica en de kenmerkende stekende pijn wordt onderdrukt met pijnstillers.

Tot slot

Let op: pijn in de longen kan ook worden veroorzaakt door astma, bronchitis, COL (Chronisch Obstructieve Longziekte), griepvirus, verkoudheidsvirus, allergieën, vocht achter de longen of longkanker. Men kan zelfs aan de gevolgen van ernstige longaandoeningen overlijden.

Heb jij ervaringen met longaandoeningen of aanverwante longklachten met als gevolg pijn of vocht op de longen? Laat hieronder een berichtje achter!

142 Reacties

 1. Ik heb de laatste tijd een koud gevoel op me longen alsof het aan het bevriezen is. Nu ook. Ik heb net even wat maagzuur medicatie genomen en pijnstillers. En ben mezelf gaan opwarmen in bed. Dit lijkt te helpen. Maar het is heel vervelend dit gevoel. Denk dat ik er toch even naar naar de arts ga

  • veel moeite met rokers die ons willens en wetens het graf mee insleuren .op straat gedagen rokers zich als proffesionele phychopaten .

   heb zelf 3 soorten corona ,astma ,bronchitus en copd blijf het vreemd vinden dat schone lucht niet met stip op nr 1 staat als wens.
   het water en delucht zijn extreem vervuild ook de aarde heeft het zwaar .

 2. Hallo allemaal. Twee jaar lang prikkelhoest. Ach dat was een virus. Dat heerste dus rustig aan zei de arts. Vorig jaar kreeg ik kinkhoest via mijn bloed zagen ze dat daarna volgde er een longontsteking met erger pijn in mijn long. Ze zeiden dat het door longontsteking kwam ook na vele maanden. Dus niet zeuren maar doorgaan zo dacht ik. Nu 1 jaar later nog steeds hoest en pijn in mijn long en veel slijm in mijn keel. Gelukkig mag ik over twee dagen een MRI doen van mijn longarts.

  • Dit verhaal komt overeen met mij bekende klachten; heeft de MRI nog iets opgeleverd en hoe is het nu met je ?

 3. hoi het is nu een goede week dat ik hevige pijn heb aan mijn linker long licht rechts dan juist onder mijn linker schouderblad en wat steken in het hart deze pijn voel ik constant dit stopt niet zware pijnstilling helpt me zelfs niet pfffff weet iemand raad dinsdag mag ik al naar de long specialist.

 4. Sinds een tijdje heb ik een zeurderig gevoel in mijn bovenrug, ook ben vaak benauwd! Als ik thuis zit en me rustig houd voel ik geen pijn, zodra ik begin te werken (staand werk horeca) dan begint het zeuren en wordt heftiger. Het is niet echt pijn maar meer een branderig gevoel.

 5. Goedendag ik heb al een lange tijd last aan de streek van mijn longen, als ik stap doe het eniger pijn en heb mooie met snel te stappen ik moet dan vertragen, ook moeilijk met ademhalen in het algemeen. Heb ook last van mijn hoofd en weet niet of het in verbintenis is met de longen. Als klein kind moest ik altijd ‘puffen’ = medicatie nemen zo van die offers (2 verschillende kleuren) maar zeiden nooit da ik iets had van ziekte…

 6. Goeiemiddag. Ik loop al jaren met pijn in me borst links ij me hart en brandende rug en pijn in me zij bij me nieren vijf ziekenhuizen bezocht eerst was het SLE en dan de lupus en nu weer doorverwezen naar de Erasmus MC naar een specialist omdat mijn bloed geen antistoffen aanmaakt. Ik ben elke dag moe kapot moe e kleine i spanning is al teveel dan val ik zo inslaap overal gewrichtspijn heb soms een uur of twee nodig om bij te komen kortademig koude rillingen koude handen en dan weer brandende lichaam kippenvel slechte eetlust pfff kan wel nog een paar dingen noemen soms is het net alsof je dood gaat hoop snel een behandeling te kunnen krijgen want zo valt gewoon niet mee te leven!!!

  • Lupus is hetzelfde als SLE (Systemische Lupus Erythematodes). In welke organen doet de lupus zich precies voor en bij welke specialisten sta je onder behandeling en controle? Wat vinden deze specialisten van je klachten? Zijn ze er zeker van dat het om symptomen van SLE gaat? Zijn bijvoorbeeld je schildklierwaarden, vitamine B12, vitamine B6, vitamine D en ijzer al eens gecontroleerd?

 7. Jan schattevoet Reageer

  Ik krijg ’s morgens met lopen pijn linker achter rug gaat naar hart toe avond ook als ik rust koud drinken koud eten ook s middags heb ik dat niet dokters weten het ook niet wat aan de hand is pijnstillers gekregen ik ben hartpacten

 8. Hallo, Ik heb al jaren last van zo’n zeehonden kuch, maar ik heb nooit gerookt. Mijn huisarts ging luisteren naar mijn longen, maar merkte niks op. Ik krijg die kuch voornamelijk als ik hard lach, en dan kan doet het pijn na een tijd. De huisarts had het over maagzuur astma, omdat ik veel maagzuur heb. Ik gebruik Rennies. Ik heb overgewicht, maar probeer wel veel te bewegen. Zou het iets ernstigs kunnen zijn, want nu heb ik koorts en gevoel dat mijn lichaam moeite heeft met de juiste temperatuur aanhouden. Ik kuch nu de hele tijd met pijn in de longen. Misschien kou gevat… Alvast bedankt! Gr. iemand die zich zorgen maakt.

 9. Hoi, ik ben elk jaar heel erg verkouden en daar komt ook steeds bijholteontstekingen bij maar sinds december 2017 zit het er weer, heb 6 weken last gehad van de bijholtes, daarna was het zo ineens over en werd ik benauwd (moeite met ademhalen, bijna geen lucht krijgen) en pijn op borst en tussen schouderbladen, dit heeft ook 3 weken geduurd. Ben al bij het ziekenhuis geweest voor longfoto, hartfilmpje en bloedprikken maar alles was goed. Heb ook allergietest gedaan; ben nergens allergieën voor. Ondertussen is de verkoudheid, bijholteontstekingen en benauwdheid weer terug gekomen met pijn op de borst. Nou dacht ik dat die benauwdheid met de verkoudheid te maken heeft. Over 1,5 week moet ik voor het eerst naar de longarts toe. Ik kan niet meer tegen de pijn op de borst en bijholtes. Help!

 10. Ik heb regelmatig terug kerende vermoeidheid. Het kan soms weken/maanden goed gaan, maar dan ineens heb ik weer flinke vermoeidheid. Ik vermoed dat het misschien wat mijn longen te maken zou kunne hebben. Ik heb een soort gevoel van een druk op mijn borst. Ook heb ik af en toe wat rug pijn. Enig idee wat dit zou kunnen zijn? Ik zou er erg mee geholpen zijn.

 11. Ik heb al bijna anderhalf jaar pijn op de borst, ben voortdurend moe, geen fut meer, slijm, pijn in de schouderbladen, zak soms door mijn knieën, hoofdpijn. Loop al een jaar bij de longarts, maar wordt hier niet wijzer van, ik mankeer niks verder aan de longen, en de pijn is niet te achterhalen. Weet iemand raad, ik ben inmiddels op. ????

  • Als je pijn op de borst ervaart, maar er niets aan je longen mankeert, dan snap ik eigenlijk niet zo goed dat je nog altijd bij de longarts onder behandeling / controle bent. Ben je ook door andersoortige artsen / specialisten onderzocht / behandeld? Zie eventueel ook de vele reacties onder de volgende artikels:

   Ervaar je kortademigheid, hyperventilatie, hartkloppingen, slijmvorming of andere ongemakken?

  • Ik heb sinds 2 weken last van kortademigheid. Af en toe beroerd en pijn op borst en schouders. In het ziekenhuis gelegen voor een hartinfarct en gelukkig was dat het niet. Ik ben in 1 week gekatheriseerd, CT scan gehad, longfoto’s, bronchoscopie en gastroscopie gehad. Niet niks dus… En nog blijft het een raadsel wat ik mankeer. Mijn longen zaten vol witte dingetjes en 1 kant was soort van opgezet. Dus ze dachten aan een infectie. Slik geen medicijnen en nu een week later zien mijn longen er wel beter uit. Dus ze denken aan een virus en willen het aankijken of het vanzelf hersteld. En over 6 weken weer een CT-scan. Zo zie je… specialisten kunnen niet alles zien. Ben er bij 3 geweest… hartarts, maagarts en longarts. Meer mensen met dit soort ervaringen…? Ik ben 50 jaar, vrouw.

  • Jacqueline

   Laat je bloedwaarden eens goed nakijken vooral op B12 B6. Sterkte.

 12. Ik herken me volledig in sommige van de verhalen zoals hier beschreven: je gaat naar de huisarts, die luistert even en zegt: nee hoor, alles is prima in orde! Paar jaar geleden heb ik dan toch in het ziekenhuis een foto laten maken, en bleek dat ik zware longontsteking had gehad. Nu heb ik al geruime tijd WEER last van mijn longen, ik zit inmiddels bij een andere huisarts en weer hetzelfde !#!VERHAAL: nee hoor, niks aan de hand! Wat zijn die huisartsen toch een stel klapm@ng@!#n bij elkaar? Ik MOET als patiënt op mijn strepen gaan staan, omdat die klapm@ng@!#n weigeren je de gezondheidszorg te bieden die je verdient!!!

  • Hoi Tony, Hebben ze je zuurstof al eens gemeten via je vinger? ik ben in 2010 en 2011 met spoed opgenomen omdat ik hele ernstige longontstekingen had door en streptokokken bacterie en had ook bloedvergiftiging, lag in coma aan de beademing en sindsdien heb ik alweer 2 keer longontsteking gehad met 2 ziekenhuisopnames. De laatste 2 keer moest ik wel hoesten en vroeg aan mijn huisarts daar iets voor maar hij zag al heel snel dat ik te weinig zuurstof had en moest gelijk met de ambulance naar het ziekenhuis weer, jij wil graag daarheen ik moet weer veel hoesten nu maar wil niet meer naar mijn huisarts omdat ik nu al weet weer opgenomen te moeten worden. Een huisarts weet echt wel wanneer het mis is hoor, want dan zijn je longen ook goed te horen en zal het zuurstofgehalte rond de 95 zijn of lager. Maar in het ziekenhuis kunnen ze het helemaal goed zien want daar word je geprikt in je pols, in de hoofdslagader om zuurstof te prikken wat enorm veel pijn doet trouwens en ik sta in alle ziekenhuizen te boek als de vrouw met die hele hoge pijngrens en die ze in de gaten moeten houden maar met die prik valt het niet mee stil te zitten hoor. Dus kortom wat jij moet eisen is je weer te laten doorsturen, dat ze je zuurstof prikken en met alleen foto`s maken ben je niet altijd, ze moeten ook eens een scan met contrastvloeistof maken, sta op je strepen, want het is ten slotte je eigen lichaam en je betaald netjes iedere maand je zorgpremie dus de patiënt is koning toch??? Heel veel sterkte!!!

 13. Ik ben 14 jaar en af en toe krijg ik ineens een heel erge steek bij mij linker long en soms ook bij mijn hart. Deze steek komt plotseling en gaat na een tijdje weer weg, meestal als ik te lang niet gegeten heb krijg ik deze steek. Ik ben ben erg bang dat ik een ziekte heb. Weet iemand van jullie wat ik tegen de steken kan doen of wat ik zou kunnen hebben?

  • Hoi Mascha, ik heb dat vanaf mijn puberteit ook regelmatig gehad; steken gerelateerd met wel/niet eten. Ik dacht eigenlijk dat het misschien met mijn hart te maken had. Een paar jaar geleden moest ik door een mogelijk erfelijkheidskwaal aan mijn hart onderzocht worden en was er gelukkig niets aan de hand. Ik vroeg toen naar die steken en de arts gaf aan dat het een reactie van mijn slokdarm is. Ik heb er verder geen onderzoek naar gedaan maar was wel gerustgesteld door die uitleg. Misschien heb je er wat aan of geeft het je een richting waarin je nog eens wat verder kan lexen om het beter te begrijpen.

 14. Esmeralda de Jong Reageer

  Hallo, Mijn vriend heeft een klaplong gehad toen hij 17 jaar was. Hij heeft het nog nooit eerder gehad. Nu voelt hij op sommige dagen een stekende pijn op zijn borst. We zijn een paar keer naar de dokter geweest die dan met een stethoscoop gaat luisteren naar de longen of er vermoeden is van een klaplong. Uiteindelijk worden we na elk bezoek naar huis gestuurd. Ik maak me zorgen omdat hij er nog dagelijks last van heeft. Wat kunnen we het beste doen? Met vriendelijke groet, Esmeralda de Jong

  • Aandringen op doorverwijzing naar een longarts of (als je huisarts hier niet aan meewerkt) een second opinion aanvragen bij een andere huisarts… Sterkte!

  • ik heb veel ervaring met klaplongen. Ik heb er inmiddels 9 gehad aan dezelfde long en ben er nu 2 keer aan geopereerd. In de meeste gevallen konden ze niks horen aan mijn longen, maar met een foto bleek het toch steeds een klaplong te zijn. Ik zou dus toch een keer vragen om een longfoto te mogen maken…

 15. Beste, Ik ben op vakantie in Amerika en ik heb nu sinds 2 weken steek in m’n linker long. Het begon met kleine steekjes tijdens het fietsen, maar ik heb het nu vaker, heftiger en langer. Tot 15 minuten lang met serieuze pijn. Ik heb astma, stofallergie en hooikoorts en ik rook. Ik ben kortademig, benauwd en ik heb het warm.

 16. Beste, Sinds vier weken heb ik last van pijn in mijn boven rug, rechts achter het schouderblad. Het voelt als een soort spierpijn. Ik heb geprobeerd de spier te masseren maar krijg hem niet te pakken. Soms heb ik ook pijnsteken, maar deze hangen niet samen met de ademhaling. Zou het iets met de longen kunnen zijn of eerder een spier? Heel erg bedankt!

  • Dag Stefanie weet je al wat je longklacht is of was? Ik heb namelijk precies hetzelfde…

  • Mijn moeder heeft precies dezelfde longklachten gehad. Ze heeft hiervoor erg zware longmedicijnen gekregen. Toen ik klein was noemde ze het olifantenmedicijnen omdat ze zo zwaar waren. Dit helpt tegen heel veel pijn, af en toe heeft ze nog last van deze pijn maar met de medicijnen is het minder geworden. Dus vraag aan je huisarts een doorsturing naar fysio of laat het een keer checken.

  • ik heb precies hetzelfde knieprobleem weet niet wat het is

 17. Hallo, Zo nu en dan (soms 1x in de week, soms 1x in de maand) heb ik stekende pijn als ik inadem, als ik anders ga zitten is het meestal over. Wat man dit zijn?

 18. Beste Paul, Ik heb de laatste 3 weken een behoorlijke druk op me borstkas, zo erg dat ik Spaans benauwd wordt en naar lucht moet happen. Zweet breekt me uit en af toe een kuchje. Assistent zeg kijk het een weekje aan maar ik ben bang voor meer… wat is jou tip?

 19. Hey, ik heb sinds een halve dag al last van pijn met ademen en als ik me borstkas beweeg of me inspan, ook een beetje benauwd, iemand die enig idee heeft wat dat kan zijn?

  • Dat kan echt van alles zijn: verkoudheid, astma, bronchitis, holte-ontsteking, luchtwegallergie (hooikoorts huisstofmijt o.i.d.), longontsteking, gekneusde tussenribspier, beknelde zenuw… Daar is aan de hand van je beknopte omschrijving eigenlijk niks zinnigs over te zeggen. Sterkte in elk geval!

 20. In 2014 de prognose longfibrose met onbekende oorzaak: Idiopathische Pulmonale Fibrose (IPF). Nu een druk op m’n rug, onder m’n schouderbladen…

 21. hallo volgens de longarts heb ik overgevoelige longen ik heb als baby pleuritus gehad s morgens moet hoesten tot overgeven toe is er toevallig iemand met de zelfde klachten zo ja gebruik je daar medicijnen voor

 22. Hoi k ben Romy 21 jaar ik heb al 3 jaar last van rugklachten dat is door fysio gelukkig onder controle maar soms dan heb ik als ik diep in adem een pijnlijk gevoel aan de rechter kant van me rug boven in daar achter liggen mijn longen althans mijn rechter long weet iemand dat drukkende gevoel wat dat kan zijn zo ja laat even weten en is het belangrijk dat ik hiervoor naar de huisarts ga want ik adem vanuit mezelf ook niet altijd heel diep door maar als ik dat doe heb ik pijn een drukkend dreinend gevoel bij de long. Gr. Romy

 23. Inge Van Marcke Reageer

  Hallo, ik ben een vrouw van 44. In 2014 ben ik geopereerd aan longkanker in de rechter long. Voor de mensen die hier zoveel schrik hebben van allerlei symptomen raad ik aan, laat uzelf controleren door een arts. Ik had helemaal geen klachten, maar ging bij een dermatoloog omdat ik een vlekje op mijn benen had. Een kwaadaardig melanoom. Door testen en scans om te zien of ik uitzaaiingen had, zijn ze tot de vaststelling gekomen dat ik een tumor op de longen had. Had niets te maken met het melanoom, maar een tweede kanker erbij. Ga er dus niet zomaar vanuit dat enige uitleg hier je een diagnose heeft. Longkanker is een stille doder en die voel je echt niet.

  • Beste Inge, wat een vreselijk (horror)verhaal! Hopelijk gaat het inmiddels een flink stuk beter met je… Ik heb verscheidene naasten verloren aan kanker, waaronder longkanker. Daarom wil ik voor de volledigheid toch graag even melden dat longkanker wel degelijk pijn kan veroorzaken en dat longkanker –afhankelijk van de exacte situatie– dus wel voelbaar kan zijn. Dit ter voorkoming van valse gemoedsrust onder bezoekers die denken dat pijn in de longen per definitie betekent dat er geen sprake kan zijn van longkanker… Het klopt dat bij longkanker veelal pas (pijn)klachten optreden naarmate de longtumor groeit, dus dat beginnende longkanker maar al te vaak onopgemerkt blijft. Sommigen voelen er inderdaad helemaal niks van, waardoor de eerste klachten zelfs pas ontstaan door toedoen van uitzaaiingen, dus in een (zeer) vergevorderd stadium. Maar dat neemt niet weg dat een eventuele pijngewaarwording afhankelijk is van de omvang van de longtumor en vooral ook van de exacte locatie binnen de long. Zo geeft een longtumor in de grotere vertakkingen van de luchtpijp doorgaans sneller klachten dan een tumor in het midden van de long of aan de rand van de long (nabij de longwand). Een dergelijke tumor kan inderdaad geruime tijd onopgemerkt en klachtenvrij blijven. Pijn en aanverwante klachten ontstaan in zo’n geval pas als de longtumor vrij ver ontwikkeld (lees: groot c.q. omvangrijk) is. Naast pijn in de longen behoren de volgende klachten tot mogelijke symptomen van longkanker: verandering in het hoestpatroon, hardnekkige prikkelhoest, opgehoest slijm met bloed, kortademigheid, chronische of recidiverende longontsteking, aanhoudende heesheid, zeurende pijn in de borststreek, rug of schoudergebied, conditieverslechtering, vermoeidheidsklachten, verminderde eetlust, onverklaarbaar gewichtsverlies, hoofdpijn en sufheid… Al met al kan longkanker inderdaad een onnavolgbare of onopgemerkte sluipmoordenaar zijn, maar het één sluit het ander niet uit. Een (vals) gevoel van gerustheid of ongerustheid kan dus ontstaan door bepaalde symptomen, maar ook door het ontbreken ervan… Overigens is het doel van Gezondr absoluut NIET het stellen van medische diagnoses, maar uitsluitend het aanreiken van vrijblijvende informatie. Heel veel beterschap toegewenst en sterkte met het herstel! Groeten, Paul

  • Hoi ik ben een meisje van 13 en ik heb heel veel last van steeds een long de rechterkant aan de onderkant en ik heb eigenlijk altijd een druk op mij rechter hersenstelsel waardoor ik ook vaak een vlek in mijn beeld zie ik ben er nog niet mee naar mijn moeder gegaan want die denkt dat ik me aanstel maar het is echt super pijnlijk ps de pijn in mijn rechter long is drukkend vooral en daarna gaat het iets naar onderen naar me lever denk ik of zoiets is het beter zo te laten of zal ik naar een dokter gaan

 24. Hoi, Ik ben vorige week goed ziek geweest, keelpijn, hoesten (extreem) waarbij mijn keel onderaan echt pijn deed. Nu gaat het al wat beter al hoest ik nog maar nu komt alles los en hoest ik fluimen op. Sinds een dag of vier merk ik dat ik ’s morgens fluimen ophoest dat er helderrood bloed in vermengd zit. Dit bloed zit ertussen bij de eerste 3 keer hoesten en dan is het weg, het is niet meer zo dat ik nog echt hard moet hoesten aangezien alles redelijk los komt. Ook heb ik nu veel last van pijn tussen mijn schouderbladen. Ik sukkel al anderhalf jaar met mijn gezondheid, maar dan vooral met mijn spijsvertering, ik heb al anderhalf jaar elke dag buikpijn wat zowat overal kan opduiken, wisselende stoelgang, opgeblazen buik, pijn in mijn rug en ook pijn in mijn borst, zowel links als rechts. Hiervoor heb ik al verschillende onderzoeken gehad, maagonderzoek, darmonderzoek, echo, CT-scan, verschillende keren bloed laten trekken maar iets vinden doen ze niet. Nu zit ik dus daarbovenop ook nog eens met dit probleem. Kortademig ben ik niet echt, longvolume was beter dan normaal, regelmatig hoofdpijn en altijd moe (maar dat ben ik al anderhalf jaar). Weer iets erbij om me zorgen om te maken…

  • Nog geen reactie, maar aangezien andere mensen hier misschien iets aan kunnen hebben, het resultaat van de tweede ct-scan is binnen. Normaal volume van de lever, meerdere kleine letsels in lever, de meeste overeenkomend met biliare cystetjes. 1 van deze letseltjes hoog in segment 6mm lijkt wat minder hypodens met indruk van perifere nodulaire contrastcaptatie. Bevindingen: Normaal voorkomen van bijnieren en nieren; Normaal aspect van het pancreas; Normaal volume van de milt; Meerdere kleine niet verdachte retroperitoneale lymfekliertjes. Geen vrij peritoneaal vocht. Geen verbrede darmstructuren. Normale appendix; Wat opgezet voorkomen van de zaadblaasjes bilateraal. Geen bijzonderheden in het mee gescande deel van de long-ondervelden. Geen verdachte focale botletsels. Conclusie: Geen acute / inflammotoire afwijkingen aangetoond; Meerdere kleine leverletsels, de meeste overeenkomend met biliare cystetjes. 1 van deze letseltjes is niet volledig accuraat te karakteriseren op dit onderzoek, doch is vermoedelijk een hemangioompje. Zou dit al mijn klachten kunnen verklaren? Maar eens een afspraak maken en kijken wat er nu juist moet gebeuren.

  • Beste David, Ik ben GEEN arts, maar ik kan me eigenlijk echt niet voorstellen dat een kleine hemangioom (bloedvatwoekering c.q. bloedvatzwelling) op de lever al de door jou beschreven klachten teweeg kan brengen. Zeker niet gezien je voornamelijk last lijkt te hebben van luchtwegklachten en spijsverteringsklachten en niet specifiek van leverproblemen… Ben je eigenlijk getest op kinkhoest, een middenrifbreuk, een lekkende maagklep en/of vastzittende galstenen of nierstenen? Ik weet dat al deze vooruitzichten nogal vergezocht zijn en dat het bij elk ervan ontbreekt aan duidelijke verdenkingsredenen… Het lastige is echter dat alle onderzoeksuitslagen er tot nog toe goed uitzien. En je klachten zijn simpelweg zeer divers… Misschien een tikkeltje voor de hand liggend, maar is je ijzer (inclusief ferritine, hemoglobine en transferrine) al eens onder de loep genomen? En hoe staat het met je elektrolyten (calcium, kalium, magnesium e.a.) en vitamines (met name D, B12, B6 en B2)? En tot slot je schildklierwaarden (TSH en FT4)… Het spijt me dat ik je geen concreet handvat kan aanreiken; hopelijk stellen je artsen succesvol vervolgonderzoek in, waardoor de onderliggende oorzaak van je gezondheidsklachten spoedig wordt achterhaald. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

  • Dat was ik inderdaad nog vergeten te vermelden, het enige wat ze tijdens mijn maag- en darmonderzoek gevonden hebben is inderdaad een slecht sluitende maagklep of middenrifbreuk maar volgens de artsen kan het niet dat mijn klachten daarvan voortkomen. Het woord PDS is ook al meerdere malen gevallen. Nu als ik levercysten google vind ik regelmatig terug dat wanneer het een grote is of het meerdere zijn dat dit inderdaad symptomen kan geven als pijn bij de longen, buikpijn, pijn op de borst, vermoeidheid enz… Mijn bloed is op een jaar 5 keer opnieuw onderzocht op zowat alles eigenlijk. Ik heb maandag weer maar eens een nieuwe afspraak bij de dokter om te bespreken hoe het nu verder moet.

  • Beste David, Ik ken verscheidene mensen wiens middenrifbreuk verregaande refluxklachten veroorzaakt, met spijsverteringsproblemen, (latent) zuurbranden en hevige pijn nabij borstbeen en schouderbladen tot gevolg. Een middenrifbreuk (al dan niet in combinatie met slecht sluitende maagklep) verklaart niet je luchtwegproblemen c.q. longproblemen, maar hieraan zou in theorie ook een virale infectie (verkoudheid, griep, keelontsteking, longontsteking o.i.d.) ten grondslag kunnen liggen. Mijn punt is dan ook vooral dat een middenrifbreuk wel degelijk heel veel klachten kan uitlokken en dat dit heel erg afhankelijk is van de aard en ernst van de breuk; met name van de exacte locatie en omvang van de breukpoort en breukzak. Levercysten zouden inderdaad een deel van je klachten kunnen verklaren, maar naar mijn ondeskundige mening bij lange na niet allemaal. Nogmaals sterkte! Groeten, Paul

  • Vandaag een CT-scan van mijn thorax. Ikzelf heb de beelden al gezien via mijn pc maar het verslag zal nog een paar dagen op zich laten wachten. Ondertussen nog steeds een vaag gevoel in mijn longen, nog hoesten met slijmen, nog steeds steken in mijn borst, zowel links als rechts en een zeurende pijn tussen mijn schouderbladen en veel hoofdpijn. Maag-darmproblemen, buikpijn, ontlastingsproblemen ook nog altijd bezig maar daar heb ik al zowat elk onderzoek al voor gehad, echo’s, bloedonderzoeken, ct scan maar buiten de cysten op de lever vinden ze niks noemenswaardig. Ik heb het niet kunnen laten om te googelen naar afwijkingen in de longen en naar gezonde longen om daar dan mijn foto’s langs te leggen en te vergelijken. Ik zie in ieder geval geen rare dingen, geen vlekken of wolken. Nu maar weer een paar dagen afwachten en kijken wat het verslag zegt. Ik weet het ondertussen allemaal niet meer, mijn klachten duren nu al anderhalf jaar en daarmee bedoel ik 24/24 en 7/7, ik ga er stilaan aan onderdoor. Ik ben verschrikkelijk moe, slaap amper en ik ben het beu om bij de dokter telkens weggestuurd te worden met de woorden dat het tussen mijn oren zit. Mijn onderzoeken heb ik allemaal zelf rechtstreeks met het ziekenhuis moeten regelen omdat niemand ook maar 1 van mijn klachten ernstig genoeg vindt om verder te onderzoeken. Soit, ’t is weer eens van me af geschreven en zelfs dat lucht tegenwoordig al wat op.

 25. Hallo, ik ben Louise een jonge vrouw van 20 jaar, en ik rook ongeveer 3 jaar. Ik heb 3 maanden geleden een verkoudheid gehad en moet nu nog steeds hoesten, waar dan ook slijmen bij te pas komen. Daar komt bij dat ik de laatste maanden ook een hevige stekende pijn voel in / rond / op de long en die voel ik doortrekken naar mijn bovenrug. Ik heb een historie van rugklachten dus nu vraag ik me af of het mijn long is of mijn rug… Vriendelijke groeten, Louise

  • Hoi Lousie, Ik snap dat je je afvraagt waar je pijn vandaan komt, maar als jij jouw eigen rugpijn niet kunt onderscheiden van longpijn, dan kan een ander dat al helemaal niet voor jou invullen. Misschien even langs de huisarts gaan?

  • Lieve Louise ga alsjeblieft naar de huisarts zolang je niet weet wat het is blijft het gevaarlijk!

  • Ik ben Natascha en heb al vanaf juni last van mijn linker schouderblad wat een stekende pijn is en op 1 plek zit. Ik ben toen naar het ziekenhuis doorverwezen waar ik te horen kreeg door de neuroloog dat het een irritatie is in een spier of een ontsteking in een pees. Maar de klachten bleven en zijn verergerd ik heb last van mijn darmen en ik heb ook last van mijn keel en er is ook ontdekt dat ik een cyste links in mijn lies die goedaardig schijnt schijnt te zijn, maar ondertussen heb ik last van mijn linkerbeen. Ik voel me vermoeid heb geen energie omdat ik overal pijn heb. En dit keer laat ik mezelf niet naar huis sturen zonder een verwijzing voor een CT-scan en een longfoto.

 26. Ik ben een gezonde vrouw van 37 jaar en heb sinds november last van behoorlijke hoestbuien. Aanvankelijk leek dit een verkoudheid, het begon met een vage keelpijn (daarna geen stem, hoesten waarbij groene dikke slijm uit longen kwam, volgens mensen om mij geen stonk ik ook uit mijn mond, later werd slijm helder, dun en veel zodat het met name ’s nachts zat te borrelen/schuimen in mijn longen), maar ik kom er niet van af. In mijn longen ervaar ik nu nog pijn. Een piepende hoest met het gevoel dat er iets in mijn linkerlong zit (dat gevoel heb ik overigens al sinds mei toen ik per ongeluk dikke zwarte rook had ingeademd van een houtvuur, mijn huisarts zei dat dat niet de oorzaak kon zijn maar ik weet zeker van wel) wat ik niet weg gehoest krijg. Ik adem oppervlakkig, heb spierpijn tussen schouderbladen en, waar ik me nu ook erg zorgen om maak, ik ruik al een maand totaal niets (terwijl ik normaal een super reukvermogen heb). Sinds twee dagen heb ik nu ook rood ontstoken ogen met groene pus afscheiding (’s ochtends zitten beide ogen dicht gekoekt). Inhalatiecapsules geven verlichting, sinds pas een week ben ik ook snotterig (ook weer van dat taaie groene slijm opgehoest), maar ik geloof niet dat ik nog van dat gehoest af kom. Codeïne (van een vriend, mijn huisarts wilde dit niet voorschrijven) gebruik ik sinds twee dagen om de hoest te onderdrukken en in ieder geval te kunnen slapen. Deze middelen helpen wel, maar lossen mijn probleem niet op. Wat niet hielp zijn Strepsils en Ventolin (deze laatste zorgde voor meer irritatie in longen). Mijn stem is wel wel even terug geweest, maar is nu zeker nog niet normaal. Wat kan ik doen?

  • Beste Loes, Vastzittend taai slijm op de longen en/of keel is in veruit de meeste gevallen het directe of indirecte gevolg van een virus. Op een gegeven moment hopen zich ook bacteriën op, waardoor een gecombineerde bacteriële en virale infectie optreedt. Meer hierover in dit artikel over vastzittend longslijm. Hopelijk heb je iets aan de informatie in dat artikel! Groeten, Paul

 27. Hallo. Ik ben 19 jaar en heb al een paar jaar chronische hyperventilatie waardoor ik lichamelijk soms verschillende klachten heb. Met stappen of in een kroeg waar de lucht benauwd is heb ik extra last van het ademen. Dan komt er een drukkend pijnlijk gevoel achter op mijn rug en blijft ook de hele avond totdat ik op mijn rug ga liggen op bed en alles ontspan. Eergisteren had ik een feestje nu heb ik nog altijd gigantisch last van mijn longen druk tijdens het eten en drinken achter op mijn bovenrug. Mijn vraag is dus of dit gevaarlijk is of dit kan lijden tot ergeren longaandoeningen.

  • Beste Lotte, Als er uitsluitend sprake is van hyperventilatie is dat doorgaans niet gevaarlijk; veeleer vervelend en belastend. De oorzaken van hyperventilatie zijn namelijk 9 van de 10 keer mentaal/emotioneel (en dus niet lichamelijk) van aard. Hyperventilatie wordt meestal uitgelokt door stress, intense emoties, angststoornissen, paniekaanvallen, mentale uitputting, herhalingsangst, et cetera. Maar in sommige gevallen is hyperventilatie wel degelijk een teken van lichamelijke complicaties of kwalen, zoals lichamelijke uitputting, nierproblemen (metabole acidose), zuurstofgebrek (hypoxie, zoals bij astmatische bronchospasmen, zware lichamelijke inspanning of fysiek verblijf op extreme hoogte), lichamelijke overbelasting of uitputting, een foutieve ademhalingstechniek (zoals tachypnoe: “snel ademhalen”), diabetes type 1, et cetera. Het is aan een arts om de onderliggende oorzaak van jouw hyperventilatie te achterhalen en kwalijke oorzaken uit te sluiten. Overigens passen je longklachten en rugklachten bij hyperventilatie, maar zijn rugpijn en longpijn absoluut niet exclusief kenmerkend voor hyperventileren. Welke diagnoses en behandelingen hebben je artsen tot nog toe (in)gesteld? Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

  • Beste Paul. Ik heb de diagnose chronisch hyperventilatie wat dus inhoud dat ik verkeerd ademhaal en daardoor niet altijd genoeg zuurstof in het bloed krijg. Waardoor ik weer lichamelijk klachten krijg die kunnen verschillen van hard kloppingen tot bevende en trillende benen, handen. Er zijn heel veel sim tonen heb ze gelukkig niet allemaal en ook niet tegelijk. Wel is het heel vervelend. Ik ben bij ademhalingstherapeuten geweest. Dit heeft even gewerkt maar het blijft terug komen naar maten ik niet meer ga. Ik ben getest op diabetes, schildklier getest verder geen idee. Meeder keren is er niks uitgekomen.

 28. Longen zitten volledig met bronchiëctasieën. Iedere maand doe ik een infectie. Nu is het er zeker niet beter op geworden; Mijn aders kapot dus in de nek. Of binnenkort Port-A-Cath (PAC); ik ben een zeer grote optimist, maar soms kan ik het niet meer aan. K ben innerlijk zo bang omdat mijn ziekte zoveel verslecht. Moest je me zien niemand ziet het dat ik er zo erg aan toe ben. Ik wil me niet laten kennen. K was zo gelukkig toen ik over een goeie maand uit de opname kwam en dacht nu ben ik sterk nu kom ik niet meer ziek. Ma het is weeral van dat. Overal pijn ook gewrichtspijnen en harde harde groene vuile sputum. Ik ben onlangs beginnen Echinacea te nemen 8 per dag toch weer ziek en zooooo moe. Help mij a.u.b.! Want ik ben zo bang. Deze week heb ik beloofd om nog zoveel te doen en kan maar volgende week mij laten opnemen KAN IEMAND ME HELPEN?!

 29. Ik heb sinds 4 dagen pijn in mijn rechter long, vooral als ik diep inadem of uitadem of op mijn zij lig (dus beetje in elkaar gedoken). Het lijkt niet minder te worden maar pijn blijft hetzelfde.

  • Sander De Roo

   Ik heb dit ook, sinds 3 dagen geleden. Ook aan de rechter long en ook bij diep inademen, graag zou ik ook weten wat dit is.

 30. Ik heb pijn in mijn middenrug dus niet tussen de schouders maar daar nog onder… volgens mij ter hoogte van mijn longen. Het is er zojuist ingeschoten en doet ontzettend pijn. Wat kan dit zijn?

 31. Ik heb sinds gisteren last van een stekende snijdende pijn aan de achterkant van mijn linkerlong en bij grote ademhaling doet het echt enorm pijn. Slik nu een ibuprofen als het te erg wordt om adem te halen. Ook last van slijm die ik ophoest.

 32. Hallo, ik heb vanaf mijn 16 gerookt tot mijn 35ste en rook nu sporadisch nog wel eens voor de gezelligheid. Ik hen 4 weken geleden tijdens het slapen last gehad van maagzuur wat naar boven kwam . Ik schrok wakker en toen had ik het gevoel dat het in mijn longen zat want het stond in de fik. Zo voelde het. Daarna geen last meer gehad sinds anderhalve week geleden. Last van mijn borst met ademen. Moe zijn en pijn in mijn bovenrug. Ik was bang voor een longontsteking maar de dokter heeft een week geleden naar mijn longen geluisterd en het was volgens hem goed. Enzymen via bloedprik nagekeken en die was ook goed. Toch krijg ik er steeds meer last van. En heb ook een branderig gevoel op mijn borst en in mijn slokdarm. Ook als ik voedsel inslik voel ik dat zakken. Iemand enig idee?

  • Hoi… Ik herken heel veel van deze longklachten… Weet u inmiddels wat er is? Groetjes, P

 33. Ik heb soms (periodes) wat druk (soms steken) op de borst, maar ook dat als ik hoest, dat mijn longen daardoor zeer doen, ook wat kortademig. Nu heb ik ernstige slaapapneu en slaap sinds februari met C-PAP, weet niet of dat verband kan houden, voor m’n gevoel niet. Wat moet ik hiermee?

 34. Hallo, ik ben een jongeman van 18 jaar oud. Ik krijg op willekeurige momenten (vooral ’s ochtends) last van mijn long. Ik krijg bij het inademen een steek in mijn linker long. Hoe dieper ik inadem, hoe harder de steek. Na een paar keer diep inademen (en door de pijn heen bijten) gaat de pijn weer weg en heb ik er meestal de rest van de dag geen last meer van. Dit heb ik nu een paar weekjes, en het is nu dat ik me toch wel afvraag wat dit kan zijn (vandaag heb ik het voor het eerst nog niet gehad). Alvast bedankt! Wensley

  • Beste Wensley, Steken in de borststreek/longstreek bij het (diep) ademhalen (inademen c.q. inhaleren) kunnen een teken zijn van een ontstoken ribaanhechting of tussenribspier, maar bijvoorbeeld ook van astma, bronchitis, een inhalatie-allergie of een longvliesontsteking. Is er eveneens sprake van kortademigheid en/of hoesten?

 35. Ik heb sinds een paar weken op bepaalde momenten (vaak ’s ochtends) dat ik een steek voel in mijn linker long bij diep ademhalen. Na een paar keer diep inademen (en door de pijn heen bijten) gaat het weer weg. Wat kan hier de oorzaak van zijn? Alvast bedankt! Wensley

  • Rook je? Dit zou bijvoorbeeld bronchitis, hyperventilatie of een inhalatie-allergie (zoals hooikoorts) kunnen zijn, maar ook een ribkraakbeenontsteking, borstvliesontsteking of een zuurstoftekort in het longweefsel zelf. Hier is niet zomaar 1-2-3 een eenduidig antwoord op te geven. Huisartsbezoek en eventueel longonderzoek door een longarts dient uitsluitsel te geven. Sterkte ermee!

 36. Hoi ik ben een meisje van 17 jaar oud en ik ben 1,5 week geleden tijdens het uitgaan een aantal uur in een ruimte geweest waar gerookt werd, toen ik ’s nachts thuis kwam begon ik erg te hoesten met een beetje slijmerig bloed. Ik werd de volgende ochtend wakker met pijn op de borst en in mijn mijn longen. Ik heb nu al anderhalve week een hoestprikkel die niet weggaat. Wanneer ik hoest komt er een soort droge kuch uit mijn keel, hierna heb ik direct meer pijn dan voor het hoesten. Vanaf vrijdag heb ik zelfs pijn met ademhalen. Wat kan ik het beste doen?

  • Je moet sowieso even ermee naar de huisarts want hoe dat klinkt kan het een longontsteking zijn. Het kan zijn dat de rook op je longen geslagen is en de weerstand even verzwakt heeft (als het er al niet los van staat) waardoor je longen vatbaarder zijn geworden en je bij gelegenheid een longontsteking opgelopen hebt. Het kan ook vergelijkbaar zijn maar dan met kinkhoest, aangezien je het over droge kuch en pijn hebt en een hoestprikkel. Tevens kan het iets ernstigers zijn, die symptomen zijn geen kattenpis, dus ik zou je hoe dan ook adviseren contact op te nemen met je huisarts. Negeer de symptomen niet en denk ook niet ‘het zal wel’

  • Beste Kirsten, Opgehoest bloed kan vanuit de luchtpijp afkomstig zijn, maar ook vanuit de longen… soms zelfs vanuit neus, mond, keel, slokdarm of maag, maar in dat geval is er doorgaans geen sprake van aanhoudend kuchen, hoesten of hoestbuien. Als je eenmalig een klein beetje bloed ophoest, kan dat een teken zijn van een ‘simpele’ verkoudheid. Je keelslijmvliezen kunnen in zo’n geval geïrriteerd of ontstoken zijn en door veelvuldig hoesten kan er zelfs een klein beschadigingetje in het slijmvlies ontstaan, waardoor er wat bloed meekomt met het slijm dat je ophoest. Zelfs bij een willekeurige heftige hoestbui kan weleens een bloedvaatje beschadigd raken, waardoor er een klein beetje bloed in opgehoest slijm komt te zitten; dit manifesteert zich dan veelal als een rozerode tot felrode stip of streep. Als er echter behoorlijk wat bloed wordt opgehoest, kan dat een teken zijn van een ernstig onderliggend (long)probleem. Zo is bloed ophoesten (haemoptoe) een bekend verschijnsel bij o.a. longontsteking, longvliesontsteking, bronchitis, tuberculose, bloedstollingsziekten en auto-immuunziekten waaronder de ziekte van Wegener. Maar in veruit de meeste gevallen duidt de aanwezigheid van bloed bij het hoesten toch echt op een luchtweginfectie, zoals acute bronchitis of acute longontsteking. Bronchitis is een ontsteking van de bronchiën: de luchtwegen tussen luchtpijp/trachea en longblaasjes/alveoli. Acute bronchitis ontstaat maar al te vaak na een fikse verkoudheid of griep, maar soms ook na intense blootstelling van je longen aan tabaksrook. Als de longblaasjes ZELF ontstoken zijn, spreekt men veelal van een longinfectie of longontsteking. Hoe dan ook lijkt acute bronchitis de meest voor de hand liggende oorzaak. Persoonlijk zou ik even langs de huisarts gaan zodat er even in je keel kan worden gekeken en uitsluitsel kan worden gegeven. Sterkte & beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 37. Hallo, 5 weken geleden longontsteking gehad. Antibiotica. Nog steeds piepen, pijn aan longen en steeds terugkerende verhoging. Ondertussen al een keer terug geweest bij arts. Rook wel. Maar al minder.

 38. Mijn naam is Nick, 30 jaar en 10 jaar lang stevig gerookt. Een klein jaar geleden merkte ik opeens tijdens het traplopen dat ik na een paar verdiepingen lichte gevoelens van benauwdheid had waarbij ik het idee had dat mijn longen zich niet helemaal vulden. Ik ben hiermee naar de huisarts gegaan en vervolgens is er een longfoto gemaakt, bloed afgenomen, een long-functietest gedaan en een conditietest gedaan. Alles kwam goed tot redelijk terug en er werd mij –logisch– geadviseerd om te stoppen met roken. Direct ben ik veel minder gaan roken (alleen ’s avonds twee sigaretten) en sinds 3 maanden ben ik volledig gestopt. Echter, mijn benauwdheid is stukje bij beetje toegenomen, vooral bij inspanning, en nu ben ik op een punt uitgekomen waarbij ik binnen tien maanden van lichte klachten ben doorgegroeid naar pijnsteken op mijn rug en borst, gespannen maag, niet genoeg lucht krijgen en behoorlijke vermoeidheid waarbij ik mezelf ben gaan ontzien op m’n werk omdat veel handelingen te inspannend zijn geworden. De huisarts heeft mij ingeroosterd voor een volgende longfunctietest om deze te vergelijken met de voorgaande. Wat ik me bij deze ontwikkeling afvraag: is een toename en ontwikkeling van mijn klachten in 10 maanden conform in welke maten COPD zich kan ontwikkelen qua ziektebeeld en komen mijn klachten anderen bekend voor?

  • Beste Nick, Veel van de klachten die je omschrijft, behoren tot de symptomen van ‘Nicotine Withdrawal’ en ‘Nicotine Recovery’ (bron), dus het lichamelijk ontwennen/afkicken en herstellen/genezen van jarenlange blootstelling aan nicotine en andersoortige gifstoffen in sigaretten. Normaliter verdwijnen deze ontwenningsverschijnselen en genezingsverschijnselen echter binnen enkele weken tot maanden. De pijn op de borst en rug vind ik moeilijk te plaatsen… maar de kans zit er absoluut dik in dat ook dit verband houdt met (herstel van) je longen. Op Nederlandstalige websites valt helaas niet veel te lezen over kortademigheid DOOR of NA het stoppen met roken. Op Engelstalige fora zijn daarentegen heel veel vergelijkbare ervaringen te vinden. (bron + bron + bron + bron) Ik ben geen expert, maar ik verwacht dat de kortademigheid toch echt een teken is dat je longen aan het herstellen/genezen zijn van de langdurige blootstelling aan tabaksrook… Je hele ademhalingsstelsel zal moeten wennen aan de toenemende longcapaciteit… De effectiviteit waarmee je inademt en uitademt neemt immers sterk toe doordat de cilia/trilhaartjes in het ademhalingsepitheel van je longen beetje bij beetje weer beginnen te werken. Iedere actieve trilhaar/cilium/organel zorgt ervoor dat slijm uit de longen kan worden verwijderd en dat de longen optimaal kunnen worden opgeschoond. Ook de longblaasjes krijgen hun gezondheid terug… Over het algemeen zijn de longen pas na een jaar na te zijn gestopt met roken weer redelijk op orde… Maar als je heel lang hebt gerookt, kan er door de jaren heen inderdaad een COPD (chronisch-obstructieve longziekte) zoals bronchitis of longemfyseem zijn ontstaan. In dat geval zullen de longen zichzelf nooit volledig herstellen. Heb je sinds het stoppen met roken trouwens meer last gekregen van slijmvorming en/of slijm ophoesten? Voldoende water drinken is overigens heel erg belangrijk nadat je gestopt bent met roken. Hetzelfde geldt voor gezond eten en volop bewegen. Het laatste wat me te binnen schiet is hyperventilatie… Doordat je stopt met roken, kunnen je longen ineens meer zuurstof opnemen dan ze gewend zijn, waardoor er ineens meer (of zelfs TE veel) zuurstof wordt opgenomen in je bloedbaan en te veel kooldioxide verdwijnt… Hierdoor wordt je bloed basischer / alkalischer, wat leidt tot allerlei hyperventilatie-symptomen, waaronder benauwdheid, duizelingen, tintelingen, spierstijfheid, overmatig transpireren, beklemming op de borst en/of flauwvallen… Na een periode van hyperventilatie ontstaat doorgaans oververmoeidheid, slapeloosheid, hoofdpijn, buikkramp en/of spierpijn van de ademhalingsspieren… Als hyperventilatie gepaard gaat met angst of paniek, dan is er doorgaans eveneens sprake van versnelde hartslag, rillingen / tremoren, zweverigheid, misselijkheid, pijn op de borst, sliksensaties en/of een gevoel te stikken… Wellicht dat er ervaringsdeskundigen zijn die hun ervaringen met je kunnen/willen delen. Heel veel sterkte ermee! Groeten, Paul

  • Hallo Nick, Tja bij mij exact hetzelfde probleem was een stevige rookster en werd inderdaad steeds benauwder, kreeg steeds luchtweginfecties achteraf longontstekingen (medische misser) 3 jaar lang met tussenpozen van een maand antibiotica en prednisolon. Ik heb COPD Stadium GOLD III (3). Sinds januari 2014 5x met longontsteking in ziekenhuis gelegen, vanaf september 2014 t/m 3 weken terug weer 2x ziekenhuis in. Soms denk ik was ik maar niet gestopt met roken, maar dan had ik nu in een rolstoel gezeten met zuurstofflessen. Daar voel ik me nog te jong voor en ik wil nog zo veel. Het zou erfelijk kunnen zijn, kan door het roken komen. Mijn advies laat het niet versloffen laat foto’s nemen EN LAAT JE NIET CONSTANT AFSCHEPEN MET ANTIBIOTICA! Daar waarschuw ik je ook voor dat maakt je dikke darm kapot (dikke darmontsteking en antibiotica) wat mij ook nu is overkomen van de eerste millimeter tot de kaatste millimeter ontstoken, levenslang geen antibiotica meer zei de MDL specialist en nu… Wordt al 4 weken volgestopt… Succes en Beterschap!!!

  • Beste Joke, Ik heb ook darmklachten gekregen na een flink aantal (extreem noodzakelijke) antibioticakuren. Van een chronische darmontsteking is bij mij waarschijnlijk geen sprake, maar ik heb m’n ervaring beschreven in dit stuk over darmklachten door antibiotica. Ik dacht, misschien vind je het interessant… ;)

 39. Gisteren een goede verkoudheid de kop opgestoken en deze nacht last gekregen van m’n linker long, kan wel nog diep inademen, maar voelt als een kneuzing aan.

 40. Hallo, Ik ben van een pakje sigaretten op een dag naar 3-5 sigaretten gegaan, en plotseling na 3 dagen heb ik een hoest te pakken met enorme borstpijn. Zijn dit de verschijnselen of is dit een soort virus?

  • Dat is heel lastig te bepalen… Sowieso lijkt het me niet erg waarschijnlijk dat het hoesten wordt veroorzaakt door het minderen van de sigaretten. Het zou evengoed om toeval kunnen gaan; bijvoorbeeld een verkoudheidsvirus.

 41. Ik heb heel vaak pijn in mijn longen, net onder mijn borstkas en daardoor kan ik niet diep ademhalen. En verschillende bewegingen doen veel pijn! Wat moet ik doen?

  • Zijn er specifieke omstandigheden waaronder de longklachten optreden? Bijvoorbeeld als je buiten bent geweest, in een bepaalde houding hebt gelegen/gezeten, lichamelijke inspanning hebt verricht, of nadat je iets hebt gegeten… Wellicht is er sprake van astma, een longontsteking, bronchitis of een inhalatie-allergie… Het is aan een arts om hier onderzoek naar te doen en uitsluitsel over te geven… Laat eens en longfunctietest doen of gebruik eens een receptvrij antihistaminicum om te zien of de ademhaling verbetert.

  • Dat heb ik ook, alleen ik heb behalve pijn in de longen ook hevige pijn in mijn rug. Wat kan ik doen, want ik ben 10 en verga van de pijn?

  • Ga met een ouder of verzorger even langs de huisarts of neem in ieder geval telefonisch contact op met de huisarts om de longklachten bespreekbaar te maken.

 42. Hallo, Ik krijg altijd last van mijn longen en dat voel ik dan boven in mijn rug. Niet tussen mijn schouderbladen, maar op mijn schouderbladen, zo in het midden en op mijn handen. Zo weet ik altijd dat het mijn longen zijn. Als ik dan zowel dierlijke als plantaardige melk – en melkproducten eet of drink (ook kaas en roomboter), suikers (zowel chemisch als natuurlijk), rauwe komkommer, tomaat, ui, paprika en gekookte komkommers eet, gember en hete specerijen… Cafeïne, theïne, theobromine (cacao), cichorei koffie en cafeïnevrije koffie drink, dan heb ik daar last van. Het hoeft ook maar 1 product te wezen en dan voel ik die pijn in mijn rug. Je kan daar wel weer vanaf komen door hetgeen hierboven niet meer te eten en drinken. Dat ga ik morgen ook weer doen en dan wanneer ze weer beter zijn, kan ik alles weer eten en drinken. Ik laat het jullie dan wel weten. Groetjes, Lia

  • Dat klinkt me veeleer aandoening van het spijsverteringsstelsel. Veel van deze voedingsmiddelen bevatten van zichzelf veel lucht of er wordt tijdens het verteren ervan veel gas/lucht geproduceerd. Dat kan klachten geven zoals steken in de buikholte en/of ook bovenrug. Mensen die snel praten, snel eten en drinken zonder goed te kauwen, slikken ongemerkt extra lucht mee naar binnen (aerofagie). Dit is ook het geval bij mensen die hyperventileren, en ik kan het weten, want heb zelf al 10 jaar chronische hyperventilatie.

 43. Ik heb vaak een steek aan de kant van mijn longen, soms komt er ook pijn aan de ander kant van mijn borst (hart). Ik ben vaak moe en ik heb het ook vaak benauwd en soms moet ik diep inademen en uitademen.

 44. Ik ben nu al ongeveer 3 maanden grieperig, al diverse malen antibiotica gehad, maar kom er niet af. Ben kortademig, pijn bij mijn longen en een druk op m’n borstkas. Wat kan ik doen?

  • Antibiotica kunnen werkzaam zijn bij een bacteriële longinfectie, maar als je na meerdere maanden en meerdere antibioticakuren nog niet klachtenvrij bent, zou ik je huisarts persoonlijk om een doorverwijzing vragen naar een internist of longspecialist. Wellicht is er iets anders aan de hand dan een longontsteking…

  • @ Ronald & Van Wijk: Ik zit hier ook mee. Schijnt een griepvirus te zijn waardoor de longklachten erg lang aanhouden. :( Maar gaan ze überhaupt nog weg? En kan het eventueel niet overgaan in iets ernstigers? Wat zegt jullie huisarts?

 45. Hallo mensen, Ik ben Chiel, 36 jaren oud en heb vanaf mijn 12e m’n eerste peuk gepakt. Nu 3 weken gestopt. Ik heb ooit een longontsteking gehad. Ook pijn op m’n borst tijdens het bewegen. Ik zou zeggen, naar de arts!

 46. Als ik aan het werk ben in huis krijg ik na ongeveer een halfuur bijna geen lucht meer, evenals een soort verkramping in mijn longen.

  • Kan door schoonmaakmiddelen komen. Chloor is vaak een boosdoener.

 47. Ik heb sinds een tijdje last van mijn longen na het lachen, en moet daardoor ook hoesten, weet iemand wat dit kan zijn?

 48. Ik heb een zeurende pijn in mijn longen als ik lang en hard lach, weet iemand wat dit is?

 49. Ik heb sinds gisterochtend pijn in m’n longen. Ik rook maximaal 10 sigaretten per dag. Maak me hier wel zorgen over. Bang dat er wat ergs aan de hand is. Bij het diep inademen doet het pijn en bij bepaalde bewegingen. Geen koorts of griep of verkoudheidsklachten. Wel snel moe ’s avonds. Vind dit wel eng.

 50. Hallo, Uhh mijn vriend heeft last van pijn bij het hoesten. Als hij op z’n rechterkant ligt doet het minder pijn. Ik heb de indruk dat hij ook een soort druk voelt en als ik te dichtbij kom, moet hij ook altijd hoesten. Hij was een tijd geleden naar de dokter geweest en die zei dat hij een klein scheurtje in zijn longen heeft. Dat was nu kort geleden goed aan het genezen, maar doordat hij een keelontsteking heeft gehad, begint het weer opnieuw. De dokter zegt dat er niets aan de hand is, maar ik ben er niet gerust op. Zijn zus heeft astma, hij heeft met de puffer van haar eens gespoten, maar dat helpt niet.

 51. Hoi, Ik heb al een tijdje (half jaar) steken in mijn rechter long, niet vaak maar af en toe. Vorige week ben ik erg grieperig geweest en nu moet ik nu constant hoesten. De steken nabij de long zijn erger geworden en ik heb ook een donkere plek op mijn ribben gevonden (ik weet niet of dit er wat te maken mee heeft). Ik ben nog maar 14 jaar en heb nog nooit gerookt. Ik heb niet veel zin om voor niks naar de huisarts te gaan dus vraag jullie om hulp!

 52. Hallo, Ik ben 13 jaar en ik heb sinds kort heel veel last van benauwdheid en moet vaak hoesten. Gister werd het zo erg dat ik met spoed naar de 1ste hulp moest. Die man dacht dat ik aan het hyperventileren was, maar ik ademde gewoon normaal zoals altijd. Ik heb soms ook een hese stem, maar ik rook niet. Bij die hoest zit soms wat bloed, maar volgens mij alleen omdat ik zo veel hoest. Wie weet wat ik moet doen, want de artsen begrijpen me niet? Alvast bedankt! Groetjes, Ingrid

  • Alles heeft een of meerdere oorzaken die zelf voor je geboorte kunnen liggen, bij je ouders. Wat eet of drink je? Zonder je voorgeschiedenis te kennen is het haast niet mogelijk om de oorzaak van je klachten aan te pakken. Medicijnen om de verschijnselen aan te pakken kunnen voor problemen zorgen. Met de korte tijd die een arts spendeert per patient is dat je lot. Waarschijnlijk heb je dat reeds gedaan en heeft het niet geholpen. Wat nu? Zonder het nodige van je te weten , doe het volgende: eet voornamelijk rauw voedsel, waarvan veel vruchten. eet of drink niets waar witte suiker in zit, zoals frisdraken, cake, etc. eet geen brood of andere meel producten. Neen drie keer per dag 3000 mg vitamine C (asorbinezuur) Neem dagelijks vitamine B complex 100 2 x daags. Na 6 maanden tot een jaar moet je weer OK zijn en door blijven gaan.

 53. Hallo, Ik ben Sanne, een Surinaamse vrouw van 35. Ik rook al vanaf me 15de. Drie weken geleden begon ik verhoging te krijgen en benauwd te worden. Was ook vaak erg moe. Twee weken later naar de arts geweest en bloedonderzoek gedaan, hartfilm gemaakt en naar mijn longen geluisterd, maar niks gevonden. Langzaam is de pijn op mijn borst verergerd, waardoor ik moeilijk adem. Bij elke beweging en elke inspanning luchttekort. De pijn nabij de longen wordt zo hevig dat ik hardop moet kreunen. Mijn temperatuur is tot nu toe hoog gebleven en de pijn op m’n borst is zo erg en verspreidt zich zelfs naar rug en arm. Ik ben nu uitgeput en heb erg veel pijn. Mijn arts zegt dat ik een virus heb dat momenteel heerst en dat ik moet afwachten. Ik heb pijn op me borst en rug, koorts, jeuk aan mijn lichaam, zweetoksels (wat ik nooit had), erg moe en krijg het met alles wat ik doe benauwd. Wat moet ik doen?

  • Beste Sanne, Persoonlijk zou ik opnieuw contact opnemen met je huisarts en zeggen dat je klachten niet te harden zijn, dat er geen verbetering in de situatie optreedt en dat je je ernstig zorgen maakt. Kan hij/zij je niet eigenhandig verder helpen en wil hij/zij je niet doorverwijzen voor vervolgonderzoek, vraag dan een second opinion aan, stap definitief over naar een andere huisarts of ga desnoods naar de spoedeisende hulp (SEH). Het kan best zo zijn dat je dokter gelijk heeft en dat je een virale longinfectie o.i.d. te pakken hebt, maar dat hoeft niet per se. Met zulke hevige, uitstralende pijn en koorts zou ik persoonlijk in ieder geval niet te lang blijven sukkelen. Ik ben overigens GEEN arts, dit is enkel mijn persoonlijke ondeskundige mening. Groeten & beterschap, Paul

 54. Hallo, Ik ben 23 jaar, geen roker, ik heb licht overgewicht en ben al een jaar bezig mijn conditie te verbeteren, ik eet gezond en ben afgelopen jaar 10 kilo afgevallen. Vorige week kreeg ik last van verkoudheid en een griepje: koortsaanvallen, verstopte neus, zere keel, enzovoort. De gebruikelijke ellende. Maar, ik heb sinds 2 dagen ook last van steken in mijn rechter long als ik diep inadem. Als ik moet gapen, hoesten of lachen, of als ik gewoon even diep ademhaal, is het net alsof er een mes door mijn borst naar buiten komt. Kan dit een gevolg zijn van een griepje? Of is dit iets anders? Groetjes, Tessa

  • Beste Tessa, Een griepvirus of verkoudheidsvirus kan nog weleens een longontsteking, longvliesontsteking of borstvliesontsteking ontketenen. Persoonlijk zou ik erven mee langs de huisarts gaan. Groeten, Paul

 55. Hallo, mijn naam is Bobby, ik ben 32 jaar en ben sinds vorig jaar gestopt met roken. Heb hiervoor ongeveer 8 jaar gerookt. Sinds ik gestopt ben, heb ik benauwdheidsklachten en een zeurende lichte pijn in mijn long. Heb van de zomer hiervoor al foto’s van mijn longen laten maken en een astmatest gehad. Bij de astma test was ik een twijfelgeval, maar goed, ik blijf wel die pijn in mijn linkerlong houden. En op die foto’s was ook niets te zien. Zodra ik nu in een rokerige ruimte kom, slaat het hele zooitje een beetje dicht. En als ik naar buiten ga trekt het vrij snel weer bij. Maar als ik in een rookruimte ben geweest, zijn de benauwdheidsaanvalletjes de volgende dag wel weer meer aanwezig en dit houdt meestal 2 a 3 dagen aan. De benauwdheidsaanvallen dan. En daarna wordt het weer minder. Wie o wie heeft er nog meer ervaring met benauwdheidsklachten na het stoppen met roken? Groetjes, bobby

  • Hallo Bobby, Ik ben in 2007 gestopt met roken, binnen 3 maanden 25 kg. aangekomen en minder eten. Heb nooit geen trek als ik stop. Daar bij kan ik niemand meer velen die in mijn buurt rookt vanwege de benauwdheidsaanvallen. Daarbij kan ik ook niet meer tegen uitlaatgassen, bepaalde parfums en allergie voor veel voedsel. Het lekkerst voel ik mij thuis daar ik dan die prikkels niet heb. Ben nu voor de 4 de keer gestopt en altijd hetzelfde. Astma, emfyseem en hartritmestoornissen en kilo’s vliegen eraan. Daarbij ook altijd pijn in de longen dan links dan rechts enzovoort. Ik vraag me af wat beter is: roken of 3 verschillende puffers, harttabletten en bloedverdunners. Ben nooit kortademig behalve als ik stop met roken. Andere mensen stoppen, die lopen de marathon en ik kan de trap amper op? Ik ben dus geen goed voorbeeld en denk soms na goed 7 jr. weer te beginnen. Maar het is dan nog moeilijker om te stoppen. Ik adviseer een uitgebreide longfunctie test te laten uitvoeren. Sterkte en groetjes, Marian

 56. Hoi allemaal, Sinds ik bevallen ben van mijn dochter heb ik last van pijn op de borst, hoesten en benauwdheid. Alles is nagekeken om longembolie uit te sluiten, waaronder een hartfilmpje. Ik had wel een te hoog cholesterol en de bloeddruk was wat verhoogd. En stress… Maar het is raar, want ik denk niet dat mijn benauwdheid hier vandaan komt. Ik heb het niet constant… het zijn een soort van aanvallen. Als ik op m’n rug lig ’s avonds in bed krijg ik ineens geen lucht meer; ik moet dan rechtop gaan zitten. M’n oren suizen, wazig zicht, hartslag erg laag (50 slagen per minuut)… ’t Is ook geen paniekaanval of hyperventilatie. De dokter denkt Tietze, maar ik geloof er niks van! Heb meer het gevoel dat het met slijm te maken heeft op m’n borst, ik voel het zitten als ik ademhaal… en daar word ik dan benauwd van en dan krijg ik steken in m’n bovenrug. het begint ook altijd met op m’n rug liggen of ertegenaan zitten… Een stekende pijn in m’n rug, daarna komt de druk op m’n borstbeen pas, evenals de benauwdheid. Vervolgens ga ik hoesten, van die vastzittende hoest die niet loskomt, althans hetzelfde gevoel… Enig idee wat het is, iemand? Want de huisarts wil geen doorverwijzing geven of een röntgenfoto maken. Dat is überhaupt nog niet gebeurd; men heeft nog helemaal niet naar de spieren/botten in m’n rug gekeken… Wat moet in doen? Ik wil van deze aanvallen af! Gr. Jolanda

  • Beste Jolanda, Als je huisarts niets voor je kan betekenen, hoort ‘ie je door te verwijzen. Als ‘ie niets voor je wil betekenen en je niet wil doorverwijzen, zit er denk ik niets anders op dan een second opinion aanvragen bij een concullega van je huisarts. Sterkte, beterschap & groeten, Paul

  • Beste Jolanda, Is er al naar je slokdarm gekeken? Je klachten komen ook veel overeen met een middenrifbreuk.

 57. Goedemorgen allemaal, Ik heb sinds gisterenavond last van me longen en deze straalt door naar mijn maag tijdens het hoesten. Ik krijg het ook meteen benauwd en heb koorts. Ik heb net op internet gekeken en kon eigenlijk geen antwoord vinden. :( Is er iemand bekend met deze klachten? Alvast bedankt allemaal! :)

 58. Ik heb maar een jaar gerookt, alleen de afgelopen 3 maanden heb ik veel gerookt.Van de week ben ik gestopt met roken, maar ik heb ineens last van mijn longen gekregen. Sinds die tijd kan ik niet goed slapen en ook niet goed denken, wat moet ik eigenlijk nu doen?

 59. Ik heb een stekende pijn in mijn long aan de rechter kant, ik heb een hele tijd gerookt en afgelopen juni heb ik dezelfde pijn gehad wat tegelijk was met erg veel hoesten en een piep in mijn lach. Nu heb ik het weer, maar ik heb geen idee wat het is want ik ben ook nog steeds verkouden.

 60. Hallo, Ik heb al 3 weken last van pijn in mijn twee longen en ook last van benauwdheid waardoor ik geen lucht meer krijg en veel moet hoesten daarvan. Zelfs tot ik misselijk word en moet overgeven. Ik heb bij het ziekenhuis foto’s laten maken van mijn longen en ze zagen er niks op, maar nu moet ik terug naar het ziekenhuis voor een verder onderzoek van mijn longen van mijn dokter. Ik hoop dat ze nu wel iets vinden op die scan want ik word er niet vrolijk van. Ik zit echt met ademnood en enorme pijn in mijn longen.

 61. Ik heb nu twee dagen last van mijn longen, samen met misselijkheid, buikpijn en ben ook steeds moe en ik tril veel… moet ik mij hier zorgen om maken? Ik werk namelijk veel dus denk dat ik gewoon overgewerkt ben! Is dat mogelijk?

 62. Hallo, Ik heb wel eens last van stekende pijn in m’n longen en kan moeilijk ademhalen. Ik sport veel, alleen heb ik er tijdens de sport geen last. Ik ben nu 13 jaar en de dokter zei dat ik ook kans heb om COPD te krijgen, alleen ik wil weten hoe die stekende pijn in mijn longen komt?

  • Beste Laura, De onderliggende oorzaak van je longklachten kan niemand zomaar van afstand bepalen. In theorie kunnen ze te maken hebben met allergieën, astma, COPD (bronchitis/emfyseem), latente hyperventilatie, een verkeerde ademhalingstechniek, een onderontwikkelde hartlongfunctie etc. Het is echt aan een arts om vast te stellen dan wel uit te sluiten wat er met je longen aan de hand is. Heeft je arts vervolgonderzoek ingesteld of medicijnen voorgeschreven? Dus zijn er vervolgstappen ingepland? Zo niet, dan kun je desgewenst een second opinion aanvragen bij een andere arts. Heel veel sterkte! Groeten, Paul

 63. Ik ben 45 jaar, en mijn klachten zijn pijn in mijn longen, benauwdheid, moe, veel slapen, kortademigheid. Enig idee wat dit kan zijn? Met vriendelijke groet, Roos

  • Bouillon .

   Wel Roos, ik heb hetzelfde ervaren, over 14 jaar en moeten stoppen met werken. Nu is alles terug oké door te veranderen van longarts. Wees niet bang en vraag advies aan verschillende specialisten. Ik ben getransplanteerd van twee longen en ben mijn donor zeer dankbaar, maar misschien is het bij u niet zo ernstig en kan men u met gepaste medicatie genezen wat ik hoop. Beleefde groet, Roger Bouillon

 64. Hallo. Ik heb sinds deze middag stekende pijn in mijn longen. In zou zeggen ter hoogte van mijn bh-beugels, maar dan binnenin mijn longen. Niet echt kortademig maar toch eerder zin om niks meer te doen. Ook een beetje een omgekeerde maag… Ik neem sinds twee dagen homeopathische medicatie voor het slapen. Safaran en nog iets… zou het daarvan kunnen zijn? Staat niets van op de bijsluiter. Heb ook veel last van stress en vermoeidheid… daarom die pil. Maar waar die stekende longpijn nu van komt is mij de vraag. Ben geen roker en sport ook niet. Wel een voldoende bewegende job. 27 jaar. Hopend op reacties. Groetjes! Nathalie

 65. Geachte mensen op dit forum. U heeft altijd recht op een second opinion bij een andere arts, maar mocht u desondanks geen verwijzing krijgen, maar u denkt dat dit wel nodig is… dan kunt u met uw probleem ook nog terecht bij de Geneeskundige heer/vrouw van uw zorgverzekeraar.

 66. Ik heb in 2011 een longontsteking gehad. Mijn toenmalige arts liet mij röntgenfoto’s maken en ik kreeg een longfunctieonderzoek bij de huisartsenpost, geen uitgebreide dus, mede omdat ik rook. Allebei de onderzoeken met positief resultaat. In de zomer van 2013 heb ik weer last van mijn longen en inmiddels een nieuwe huisarts omdat de vorige na een lange uitval ermee gestopt was. Ik krijg antibiotica en weer worden er röntgenfoto’s gemaakt, en weer is er niets te zien. 2 weken geleden sla ik met een kou die ik opgelopen heb helemaal vast. Ik heb ook erge pijn aan de linkerkant van mijn ribbenkast, van linksachter tot linksvoor. Opnieuw vindt er röntgenonderzoek plaats en weer is er niets te zien; ook krijg ik een antibioticum (Opex) en pijnstillers (Diclofenac), waar ik verschrikkelijke diarree van krijg. Op eigen initiatief maak ik een afspraak bij de fysio, blijk ik een gekneusde rib te hebben van linksachter tot linksvoor. Ik begin me zorgen te maken. Ik maak deze week een nieuwe afspraak omdat ik graag doorverwezen wil worden voor een CAT-scan en een uitgebreid longfunctieonderzoek wil in een ziekenhuis. Hij weigert dit. Ik kan (weer) een longfunctie-onderzoek krijgen bij de assistente, want (zo zei hij het letterlijk): We doen er in Nederland alles aan om de medische kosten omlaag te krijgen. En omdat er op de röntgenfoto’s niets te zien is vindt hij een MRI-scan niet nodig. Ik ben boos weggegaan en heb mijn beklag bij de assistente aan de balie gedaan. Na 3 jaar af en aan klachten op mijn longen… Kan de huisarts deze verwijzing eigenlijk wel weigeren? Graag hoor ik tips wat nu te doen.

  • Beste Laura, Als een arts geen reden ziet voor een doorverwijzing, dan kan hij deze inderdaad weigeren. Indien alle patiënten eigenhandig zouden mogen bepalen welke onderzoeken men laat uitvoeren, zouden de zorgkosten inderdaad de pan uit rijzen, dus medici moeten ergens een grens kunnen trekken… Wat jij op jouw beurt kunt doen is een second opinion aanvragen bij een andere huisarts om te kijken of die hetzelfde denkt over je longklachten en pijn op de longen. Wellicht levert de tweede mening wel een doorverwijzing op. Groeten & sterkte, Paul

  • Hallo Laura, Ik vind jou klachten erg overeenkomen met het syndroom van Tietze. met perioden heb je erge pijn denkend in je longen of je denkt in je hart had soms zelfs het idee dat ik borstkanker had. Het is een chronische aandoening waar geen oorzaak nog behandeling voor is. Pijnstilling helpt ook niet echt. Je hebt dan een ontsteking van het borstbeen waardoor het kraakbeen tussen je ribben ook geïrriteerd raken. Door hoesten of een niesbui kan de klachten behoorlijk verergeren. En omdat je vaak er niet bij stil staat wanneer je een niesbui hebt gehad heb je later in ene veel pijn. Misschien zit ik er helemaal naast, maar goed, misschien toch goed om te weten.

 67. Hallo, Ik heb sinds een twee à drietal weken pijn bij het ademen aan de longen en luchtwegen. Ik sport veel, ga o.a. veel lopen. Bij dit probleem heb ik ook last van mijn sinussen. Maar bij het probleem van mijn sinussen heb ik mij laten vertellen dat het kan dat ik hooikoorts zou hebben. Ik ben ook altijd zeer moe. Enig idee wat het probleem zou kunnen zijn? Groetjes, Joke

 68. Ook ik had al een tijd stekende pijn aan beide longen. Nu weet ik dat ik FPF (familiare pulmonare fibrose) heb. Ik zeg: altijd foto’s laten maken of een CT-scan als je het niet vertrouwt. Tenslotte voel je je eigen lichaam. Gr. Inge

 69. Beste John, Ik ben Bianca en 19 jaar oud. Ik zit ook met dit probleem. Door de pijn kan ik met moeite goed doorademen en kortademig bij inspanning zoals bijvoorbeeld traplopen. Ik heb te horen gekregen dat ik binnenkort opgenomen wordt in heideheuvel, dit is een astmacentrum. Hoe gaat het met jou?

  • peeters Julienne

   Hallo meisje, Voor mij is de laatste twee weken ook een verrassing. Ook ik kreeg te horen dat ik astma heb en ook pijn in de linkerlong. Hoesten en heel rap moe. Ik ben het ook moe, letterlijk. Mijn medicatie zou pas werken na twee weken, dus nog wat geduld hebben denk ik dan. Ik ben 65 jaar. Als je me wilt mailen is dat oké, anders veel sterkte. Julienne-peeters@telenet.be… Dikke groetjes van mij.

 70. ik heb elke dag wel een keer pyn op myn borst en last van myn longen achter in myn rug en ben kortademig wat te doen

  • Hallo dokter zei zaterdag dat het waarschijnlijk longontsteking is maar kan mij niet beter onderzoeken want ik ben 27 weken zwanger maar hoest is beter maar pijn wordt erger is zo’n stekende trekkende pijn juist onder mijn schouderblad tot in de onderrug ook langs zijkant en op het borstbeen en schouder kan er gewoon niet door slapen

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.