Lusteloosheid is een gevoel. ‘Lusteloos’ is dan ook een gewaarwording die door iedereen op een andere manier wordt ervaren. Lusteloosheid staat vooral bekend om de volgende symptomen:
- Mentale vermoeidheid – Je voelt je geestelijk opgebrand & uitgeblust.
- Fysieke futloosheid – Ook lichamelijk kun je nergens energie voor opbrengen.
- Onverschilligheid – Het maakt je allemaal niets uit.
- Onachtzaamheid – Je bent weinig tactvol, betrokken & sociaal; ten opzichte van jezelf, maar ook ten opzichte van anderen.
- Matheid – Je bent emotioneel afgezwakt; dingen raken je niet echt.
- Besluiteloosheid – Je laat alles op zijn beloop en neemt geen initiatief of verantwoordelijkheid.
- Sloomheid – Je denkt, redeneert en reageert uitermate traag.
Als je ongezond eet (te weinig vitamines & mineralen), onvoldoende beweegt en/of slecht slaapt, dan is jouw lusteloosheid waarschijnlijk een gevolg van je leefstijl. Als je echter gevarieerd en uitgebalanceerd eet, veel aan lichaamsbeweging doet en goed slaapt, dan heeft je lusteloosheid waarschijnlijk een andere oorzaak. Hieronder vind je 6 oorzaken van onverklaarbare lusteloosheid…
1. Chronische vermoeidheid maakt lusteloos
CVS staat voor chronisch vermoeidheidssyndroom. Als geringe inspanning tot uitputting leidt die niet binnen 24 uur herstelt, dan kun je de diagnose CVS opgelegd krijgen. Helaas betekent de diagnose CVS dat artsen geen idee hebben waar je vermoeidheid en lusteloosheid vandaan komen. Er is dus ook geen (eenduidige) remedie voor CVS; het principe van CVS is namelijk juist dat rust en medicijnen niet aanslaan.
Als je lijdt aan chronische vermoeidheid en futloosheid, bekijk dan de volgende 5 oorzaken van lusteloosheid zeer kritisch. Bij CVS wordt de daadwerkelijke oorzaak van lusteloosheid namelijk nog wel eens over het hoofd gezien…
2. Lusteloos door schildklierafwijkingen
Je schildklier is een vlindervormig orgaantje ter grootte van een walnoot. Het produceert schildklierhormonen (thyroxine) die belangrijk zijn voor onder meer je hart, je zenuwen, je spijsverteringsstelsel en je celstofwisseling. Een schildklierafwijking kan ervoor zorgen dat je schildklier te veel schildklierhormonen aanmaakt (hyperthyreoïdie) of juist te weinig hormonen aanmaakt (hypothyreoïdie).
Zowel een te snel als een te langzaam werkende schildklier kan je enorm lusteloos doen voelen.
3. Lymfe-aandoeningen veroorzaken lusteloosheid
Het lymfestelsel is een netwerk van lymfeklieren en lymfevaten. Het lymfestelsel beschermt het menselijk lichaam o.a. tegen virussen, bacteriën en schimmels. Daarnaast helpt het lymfestelsel je lichaam bij het lozen van gifstoffen en afvalstoffen. Als het lymfestelsel wordt geblokkeerd, beschadigd, overbelast of vervuild, dan is verregaande lusteloosheid een van de gevolgen.
Lusteloosheid door een lymfe-aandoening wordt lang niet altijd ontdekt of erkend.
4. Lusteloosheid door ziekte van Pfeiffer
De ziekte van Pfeiffer is een bekende veroorzaker van vermoeidheid en lusteloosheid. Het betreft een besmettelijke virale infectieziekte die gepaard gaat met ontstekingen, koorts, keelpijn en uitputting. Uitzieken en “naar je lichaam luisteren” zijn de enige remedies.
Je kunt een thuistest bestellen via een online drogist om Pfeiffer te bevestigen dan wel uit te sluiten.
5. Allergieën kunnen je enorm lusteloos maken
Steeds meer mensen lijden aan allergieën. Er zijn zelfs mensen die allergisch zijn voor vele tientallen lichaamsvreemde stoffen. Zo kun je allergisch zijn voor (de eiwitten in):
- Bepaalde voedingsmiddelen (pinda’s, sesam, melk, soja e.a.)
- Huidschilfers van huisdieren (katten, honden, konijnen e.a.)
- Pollen (stuifmeel van grassen, planten, bloemen e.a.) c.q. hooikoorts
- Uitwerpselen van mijten (huisstofmijt e.a.)
- Insectengiffen (muggen, wespen, mieren e.a.)
Maar je kunt ook allergisch zijn voor cosmetica, textiel, zonlicht en bepaalde metalen. Als je lichaam bijvoorbeeld intolerant is voor stuifmeel, en je toch veel pollen inademt, dan kun je enorm lusteloos en constant moe worden.
Als je denkt dat je lusteloosheid wordt veroorzaakt door allergieën, dan kun je je huisarts vragen om een allergietest.
6. Lusteloosheid door toedoen van epilepsie
Epilepsie hoeft zich niet altijd te uiten in zichtbare epileptische aanvallen (gepaard gaand met bewustzijnsverlies en spierschokken). Er zijn ook mildere vormen van epileptische aanvallen. Zogenoemde partiële aanvallen zijn aan de buitenkant niet (altijd) zichtbaar, maar het lichaam lijdt er wel onder. Sterker nog: dergelijke aanvallen zijn vaak niet eens merkbaar, maar doordat je hersenen er wel veelvuldig en hevig door worden belast, kun je er enorm lusteloos en vermoeid door raken. Epileptische aanvallen kunnen zich ook tijdens het slapen voordoen. Hierdoor wordt epilepsie vaak over het hoofd gezien als mogelijke oorzaak van lusteloosheid.
Als je regelmatig en onverklaarbaar lusteloos bent, dan kan neurologisch onderzoek je in sommige gevallen dus verder helpen.
Constant moe: 5 tips bij continue vermoeidheid
Constant moe? Daar kunnen uiteenlopende oorzaken aan ten grondslag liggen. Soms ligt de oorzaak van continue vermoeidheid voor de hand. Wellicht lijd je aan een bepaalde aandoening (Pfeiffer, ME, CVS, depressiviteit, burn-out etc.) of heb je simpelweg een veeleisende baan.
In sommige gevallen van (chronische) ziekte of uitputtend werk kun je enkel je levensstijl aanpassen en voldoende rust proberen te nemen. Er zijn echter ook uiteenlopende vormen van constante vermoeidheid die je actief kunt behandelen. In dit artikel bespreken we daarom een aantal algemene tips tegen constant moe zijn…
Tip 1: Beweeg met regelmaat als je constant moe bent
Dit advies klinkt misschien nogal tegenstrijdig, maar beweging kan een uitstekende remedie zijn tegen vermoeidheid. Wanneer je hele dagen stil zit, went je lichaam namelijk aan deze passiviteit. Wanneer je je vervolgens ergens lichamelijk voor inzet, geeft je lichaam al heel snel aan dat de inspanning te veel is.
Niks doen kan dus leiden tot verregaande vermoeidheidsklachten en futloosheid, en voor je het weet ben je constant moe. Wanneer je je lichaam langzaamaan laat wennen aan beweging, zul je merken dat je je steeds fitter voelt en steeds meer lichaamsbeweging aankunt. Ga bijvoorbeeld dagelijks een stukje wandelen of regelmatig sporten met een vriend of vriendin.
Tip 2: Optimaal slaappatroon: slaap een veelvoud van 90 minuten
Als je constant moe bent, dan heb je waarschijnlijk al van alles geprobeerd om je continue vermoeidheid te doorbreken. De volgende tip tegen continue vermoeidheid heeft al voor vele mensen gewerkt die constant moe zijn…
De menselijke slaapcyclus bestaat uit 5 fases, namelijk doezelen, lichte slaap, diepe slaap, zeer diepe slaap en droomslaap. Na elke droomslaap begin je aan een nieuwe slaapcyclus, maar dan zonder de doezelfase. Iedere slaapcyclus duurt plusminus 90 minuten.
Je lichaam vindt het prettig als je uitsluitend tijdens de lichte slaap wakker wordt en de slaapcyclus dus niet halverwege onderbreekt. Daarom is 6 uur slaap slechter dan 6,5 uur slaap en 7,5 uur slaap beter dan 8 uur slaap. Zo hebben veel mensen die constant moe zijn baat bij 5 x 90 minuten = 7,5 uur slaap.
Probeer dus te slapen in een veelvoud van 90 minuten om een moe gevoel te voorkomen. De menselijke slaapcyclus duurt ongeveer 90 minuten. Om je zo fris mogelijk te voelen in de ochtend zonder een constant moe gevoel, moet je in een veelvoud van 90 minuten slapen om je slaapcyclus juist af te maken. Dit is precies de reden waarom 6 uur slaap beter is dan 6,5 uur slaap. Vaak hoor je dat je 8 uur moet slapen per nacht, maar je zult je minder moe voelen als je 7,5 uur (5 x 90 minuten) slaapt.
Tip 3: Eet niet voordat je gaat slapen als je continu vermoeid bent
Wanneer je constant moe bent en altijd eet voor het slapengaan, dan ligt daar wellicht het probleem. De meeste mensen slapen namelijk slechter met een volle maag. Bovendien is het moeilijker om in slaap te komen wanneer je maag zojuist nog aan het werk is gegaan. Probeer dus rond een uur of 8 te stoppen met eten als je constant moe bent en slecht slaapt.
Eet dus niet in de uren voordat je gaat slapen om een moe gevoel te voorkomen. Als je naar bed gaat met een volle maag, dan is de kwaliteit van slaap minder goed dan met een lege maag. Bovendien is het lastiger om in slaap te vallen met een volle maag, ook al ben je erg moe. Als resultaat zul je je met een volle maag de volgende ochtend veel vermoeider voelen.
Tip 4: Houd regelmatige bedtijden aan bij constante vermoeidheid
Regelmaat zorgt voor de beste slaapkwaliteit. Constant moe zijn kan dan ook best een gevolg zijn van onregelmatige bedtijden c.q. slaaptijden. Ga daarom elke avond op hetzelfde moment naar bed en sta elke ochtend op hetzelfde moment weer op. Je zult merken dat je je daardoor fitter voelt.
Wijk ook in de weekenden niet te veel af van je “normale” bedtijden; van lang uitslapen word je doorgaans alleen maar moeër. Als je continu moe bent, kun je dus beter constant te weinig slapen – bijvoorbeeld standaard 6 uur per nacht – dan de ene nacht 9 uur, dan weer 8 uur en de nacht erop 10 uur. Je lichaam houdt namelijk van regelmaat en stabiliteit, ook wat slaap en rust betreft.
Je bekomt de beste slaapkwaliteit als je elke avond op hetzelfde moment naar bed gaat, en elke ochtend op hetzelfde moment opstaat. Om niet de hele tijd moe te zijn in de ochtend is het ook slim om niet te veel van dit ritme af te wijken in de weekenden. Als je dit wel doet, dan ben je waarschijnlijk het hele weekend moe. (bron)
5. Medicijn tegen slapeloosheid
Middagdip voorkomen: 5 tips tegen een duf gevoel
Je kent het fenomeen van een middagdip waarschijnlijk wel: je valt opeens bijna in slaap achter je bureau, ondanks dat je toch best aardig hebt geslapen afgelopen nacht. De één heeft er direct na de lunch last van, de ander krijgt een dergelijke middagdip pas later op de dag. Eén ding staat in ieder geval vast: het duffe gevoel van een middagdip is behoorlijk irritant als je ’s middags nog een heleboel op het programma hebt staan en dus niet lekker in je bed kunt kruipen. Daarom in dit artikel 5 tips om slaperigheid en een duf gevoel overdag te voorkomen.
Tip 1. Frisse lucht helpt een middagdip voorkomen
Om een middagdip te voorkomen, is het erg slim om even een blokje om te lopen. Op die manier zorg je er namelijk voor dat je hart sneller moet kloppen, waardoor je lichaam weer een beetje alert wordt. Dit heeft vooral zin als je je overdag slaperig voelt nadat je net gegeten hebt. Zie je geen mogelijkheid om aan de wandel te gaan? Probeer dan in ieder geval een raam open te zetten om wat koele, frisse lucht in je gezicht te krijgen. Een airco, ventilator of luchtkoeler kan ook helpen…
Tip 2. Fel licht remt een slaperig gevoel overdag
Ook zo
Tip 3. Plan je activiteiten slim in
Als je weet dat je direct na de middagpauze vaak last krijgt van een duf gevoel, probeer hier dan rekening mee te houden in je planning. Ga je normaal gesproken bijvoorbeeld alleen achter de computer aan het werk na de middagmaaltijd, probeer in plaats daarvan dan eens een vergadering of brainstormsessie in te plannen. Door direct actief aan het werk te gaan met anderen, voorkom je dat je lichaam te ontspannen raakt en je dus een middagdip krijgt.
Tip 4. Let op je lunch als je overdag moe bent
Let eens op wat je tijdens de lunch eet en hoe dit je middagdip beïnvloedt. Je zult merken dat je waarschijnlijk sneller een duf, moe en slaperig gevoel krijgt overdag nadat je een zware maaltijd hebt verorberd. Ook alcohol werkt een middagdip in de hand. (bron) Als je eenmaal weet hoe je op bepaald voedsel reageert, dan kun je hier rekening mee houden om een middagdipje te voorkomen.
Tip 5. Co-enzym Q10 kan helpen tegen vermoeidheid ’s middags
Het co-enzym Q10 is een soort van vitamine die een belangrijke rol speelt in je energiebalans. Q10 zou je dan ook kunnen helpen om een duf gevoel in de middag te voorkomen. (bron) Q10 supplementen zijn bij iedere drogist en bij de grotere supermarkten verkrijgbaar.
Weinig energie? De beste tips voor meer puf!
Maar in plaats van een overdosis Red Bull of koffie achterover gieten of ons eindeloos ergeren aan het feit dat we geen energie hebben, kunnen we ook actie ondernemen om te weinig energie te voorkomen en vermoeidheid te verhelpen! Daarom vind je in dit artikel een aantal goede tips die helpen om meer energie te krijgen…
1. Meer bewegen tegen weinig energie
Meld je aan bij een sportschool of zorg er in ieder geval voor dat je meer lichaamsbeweging krijgt. Het klink misschien tegenstrijdig maar als je last hebt van weinig energie, krijg je van sporten méér energie gedurende de dag. Van passiviteit wordt je alleen maar passiever, dus op een gegeven moment geraak je in een vicieuze cirkel van (over)vermoeidheid. Deze cirkel kun je beetje bij beetje doorbreken door met kleine stapjes lichaamsbeweging in te bouwen in je dagritme. Al met al is het onwijs belangrijk om niet stil te gaan zitten als je je moe voelt en geen energie hebt.
Ga overigens niet plotsklaps als een hyperactieve hamster kilometers maken, maar bouw lichaamsbeweging langzaamaan op. Je zult merken dat je meer energie krijgt en dat je moeheid zich vermindert.
2. Rekken & strekken voorkomt weinig energie
Heb je regelmatig last van weinig energie en een futloos gevoel? Gebruik dan een aantal minuten van de dag om uitvoerig te rekken en te strekken. Dit is al helemaal belangrijk voor het verhelpen van een tekort aan energie als je een baan hebt waarbij je veel zit. Stijve spieren verergeren een moe gevoel en een tekort aan energie enorm, want hierdoor heb je nooit zin om te bewegen (alles gaat immers toch al zo moeizaam). Door te rekken en te strekken, ontspan je je lichaam bovendien, waardoor je beter slaapt en meer zin krijgt om lichamelijk actief te zijn en dus ook meer energie krijgt.
3. Verminder stress als je geen energie hebt
Geen energie hebben kent allerlei mogelijke oorzaken. Denk daarbij niet alleen aan lichamelijke problemen, maar ook aan geestelijke en emotionele omstandigheden. Bij weinig tot geen energie is het verstandig om eens te bekijken of je niet te veel doet op een dag. Het zou goed kunnen dat jij je eigen capaciteit overschat, waardoor je te veel hooi op je vork neemt.
Zo komt er nooit een einde aan de taken en raak je gestrest, met als gevolg dat je te weinig energie hebt om de wereld aan te kunnen. Hoe meer je jezelf overbelast en hoe verder je jezelf overwerkt, des te zwaarder de last op je schouders wordt en hoe erger het bedrukkende, futloze en deprimerende gevoel wordt. Zorg er dus te allen tijde voor dat je niet over je eigen grenzen heengaat. Zodoende voorkom je dat je te weinig energie overhoudt om je leven aan te kunnen.
Let op: Het is wel heel erg belangrijk dat je jezelf voldoende uitdaagt. Door verveling, “sleur” en gebrek aan spanning en vernieuwing, kun je namelijk ook heel erg vermoeid raken en een energietekort opbouwen.
4. Tijd voor jezelf = meer energie
Geen energie hebben en moe zijn is lastig. Veel mensen hebben in dat geval de neiging om alleen het hoognodige te doen en zichzelf zo veel mogelijk weg te cijferen. Als je weinig energie hebt omdat je te veel met je werk of anderen bezig bent, dan is het juist heel belangrijk om de tips voor meer energie die hierboven staan beschreven in acht te nemen. Tijd voor jezelf nemen is erg belangrijk, en een bezoek aan de sportschool kan je daarbij helpen. Op die manier kun je zeer regelmatig even je gedachten op nul zetten en je volledig concentreren op het sporten en het krijgen van meer energie!
5. De juiste voeding
In plaats van een sloot koffie of een four-pack Red Bull op te drinken, wat logischerwijs niet bepaald gezond is, kun je de volgende tips eens proberen als je weinig energie hebt:
- Zorg dat je genoeg calorieën binnen krijgt per dag! Dat klinkt misschien vreemd op een site die grotendeels over afvallen gaat, maar te weinig calorieën eten en drinken, werkt nooit goed, ook niet als je wilt afvallen. Daarom kun je het beste maximaal 250 tot 400 calorieën per dag minder eten dan je nodig hebt.
- Zorg ervoor dat je uitgebalanceerd eet. Dit houdt in dat je voldoende complexe koolhydraten, eiwitten en essentiële vetzuren binnen moet krijgen per dag.
- Drink tenminste anderhalve tot twee liter water per dag. Als je sport zelfs nog meer! Weinig energie is namelijk één van de symptomen van lichte uitdroging, dus zorg ervoor dat je voldoende water drinkt.
- Eet kleine porties, evenredig verdeeld over de dag. Om je bloedsuikerniveau (dat onder andere bepaalt hoe veel energie je hebt) stabiel te houden, is je aantal eetmomenten erg belangrijk. Hoe minder tijd er tussen maaltijden zit, des te constanter het gevoel van energie blijft.
- Slaap ten minste 7 uur per nacht. Ook een middagdutje van een halfuur werkt erg goed! En dat geldt niet alleen voor oudere mensen. (bron) ;)
In dit vermoeidheidsartikel over de mogelijke oorzaken van (over)vermoeidheid, lusteloosheid en energiegebrek vind je meer informatie over welke oorzaak ten grondslag kan liggen aan vermoeidheidsklachten… Wat zijn jouw ervaringen met weinig energie hebben en moe zijn? En weet jij nog meer goede tips die helpen tegen het hebben van weinig energie? Laat hieronder weten hoe jij meer energie krijgt!
Energie krijgen: 5 tips om snel je energie aan te vullen!
In de praktijk betekent afvallen doorgaans dat je (relatief) veel sport en je calorie-inname afstemt op je lichamelijke activiteit. Als je sporten en diëten niet gewend bent, is de kans vrij groot dat je energie sneller opraakt dan voorheen, zelfs als je voldoende slaapt. Daarom 5 tips om snel je energie aan te vullen, zodat je langer en actiever bezig kan zijn met afvallen.
Tip 1: Granen als ontbijt
Een ontbijt dat rijk is aan granen, zorgt ervoor dat je energieker en alerter bent gedurende de rest van de dag. Uit onderzoek van de Universiteit van Cardiff (Wales) blijkt zelfs dat mensen die ’s ochtends vezelrijke ontbijtgranen nuttigen, 10 procent minder last hebben van vermoeidheid. Dit komt omdat vezels de absorptie van voedsel door de maag vertragen. Hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel in balans en blijft je energie op peil.
Tip 2: Slim omgaan met cafeïne
Cafeïne staat terecht bekend als oppepper, maar je moet niet te veel op cafeïne vertrouwen. Als je een enorme kop koffie of een cafeïnerijk energiedrankje drinkt, piekt het cafeïnepeil in je bloed namelijk veel te snel. Hierdoor word je eerder gestrest en opgefokt, dan energiek. Je kunt daarom veel beter iedere paar uur een klein kopje koffie drinken. Op die manier blijf je de hele dag wakker en gefocust. Dit blijkt uit onderzoek van de US Army Research Institute of Environmental Medicine (VS).
Tip 3: Vaker eten
Als je je bloedsuikerspiegel in balans wilt houden, je energie op peil wilt houden en hongeraanvallen wilt voorkomen, kun je het best iedere 3 à 4 uur eten. Als je 7 à 8 uur slaapt zou je dus 4, 5 of zelfs 6 maaltijden per dag moeten nuttigen. Iedere maaltijd moet bovendien koolhydraten, eiwitten en enkelvoudig onverzadigde vetzuren bevatten… Aldus een studie van het Brigham and Women’s Hospital in Boston (VS).
Tip 4: Neem een slok water
Je vochtbalans op peil houden is de makkelijkste manier om vermoeidheid tegen te gaan! Woodson Merrell, directeur van het Beth Israel Medical Center in New York (VS), zegt namelijk dat de helft van de patiënten die klagen over vermoeidheid, simpelweg uitgedroogd zijn. Drink daarom ieder uur een (half) glas water, zelfs als je geen dorst hebt.
Tip 5: Wandel 10 minuutjes
Een korte wandeling werkt enorm verkwikkend! Onderzoek van de American Heart Association wijst zelfs uit dat vrouwen die 10 minuten per dag (70 min. per week) wandelen binnen 6 maanden gemiddeld 18 procent meer energie hebben dan hun inactieve vrouwelijke collega’s.
Je energie op peil houden tijdens het afslankproces…
Veel mensen zijn te moe om gezonde boodschappen te doen, te uitgeblust om dagelijks gezond te koken en te afgepeigerd om regelmatig te sporten. Deze dilemma’s bemoeilijken afvallen enorm. Afslanksucces begint namelijk bij een gezonde leefstijl, bestaande uit een gematigd, gevarieerd en uitgebalanceerd eetpatroon en een actief beweegritme.
Daarom hierbij 9 praktische & effectieve tips om toe te zien op je energiepeil tijdens het afvallen…
1. Onderscheid fysiek van mentaal
Als je je energieloos, futloos, moe of terneergeslagen voelt, gaat er iets niet goed. Het zijn namelijk tekenen van oververmoeidheid, overbelasting, overprikkeling en overspannenheid. Het “positieve” is dat dit soort gewaarwordingen meestal NIET het gevolg zijn van lichamelijke uitputting… Sterker nog: topsporters, bouwvakkers en andere mensen die de hele dag krachtinspanning leveren, blaken veelal van de energie.
Als je fysiek uitgeput bent, merk je dat doorgaans aan lichamelijke symptomen zoals transpiratie, een versnelde ademhaling, een verhoogde hartslag, een verhoogede lichaamstemperatuur en/of spierpijn. Bovendien moet er sprake zijn (geweest) van intensieve lichamelijke inspanning.
2. Doorzie je verlangen naar rust
Het fenomeen ‘energieloosheid’ is veeleer een gemoedsaandoening. Dus niet fysiek (door een lichamelijk mankement), maar “tussen de oren” en hoofdzakelijk het gevolg van invloeden van buitenaf. Het is een emotionele sensatie die (direct of indirect) maar al te vaak wordt veroorzaakt door stress, mentale drukte, monotone werkweken, voortslepende (relatie)problemen, intensief beeldschermwerk, de hele dag mensen te woord moeten staan, een druk gezinsleven of een gebrek aan “tijd voor jezelf”. Ook eentonigheid, continue herhaling, de welbekende sleur en een “bore-out” kunnen tot verregaande futloosheid leiden!
Je hebt simpelweg te veel aan je hoofd (gehad) en daardoor ga je naar “rust” verlangen; dit verlangen vertaalt zich in een vermoeid en futloos gevoel.
3. Afleiding zoeken van mentale stress
Wat je nodig hebt is geen fysieke rust, maar mentale ontspanning. Sporten, winkelen en koken zijn bij uitstek ideale manieren om deze rust c.q. ontspanning te bewerkstelligen. Vooral tijdens het sporten kun je de dagelijkse gemoederen en beslommeringen even helemaal van je af zetten. Je moet jezelf er alleen wel écht toe zetten. Lichaamsbeweging moet een gewoonte en een kwestie van regelmaat worden. Je zult zien dat je op een gegeven moment niet meer zónder je dagelijkse robbertje sport kan!
4. Bewegingsritme inbouwen
Als je je vaak moet voelt, kan het zich juist lonen om ritme in te bouwen qua lichamelijke activiteit. Dagelijks (vóór het eten) naar de winkel wandelen om boodschappen te doen en ’s avonds (na het eten) een rondje joggen. Ook hoelahoepen, springtouwen en (kick)boksen zijn leuke alternatieven. Of koop een crosstrainer om je gedachten te verzetten. een fitnessmatje volstaat al om spieroefeningen (krachttraining) te doen, al dan niet met aanvullende gewichten. En tot slot kun je gaan dansen of aan yoga, pilates of Zumba gaan doen. Waar het om gaat is dat je volgens een vast stramien lichamelijk actief bent.
Verwacht overigens niet dat je bij de eerste keer al geweldige resultaten boekt. Je zult zowel fysiek als mentaal moeten wennen aan sport. Je hoofd staat er nog niet na, maar ook je hart, longen en spieren zijn nog niet berust op lichamelijke inspanning. Het zal een tijdje duren voordat sporten écht leuk wordt en je er energie van krijgt. Tot die tijd kan sporten gevoelsmatig energie kosten. In dat geval zul je er echter echt even doorheen moeten bijten.
5. Échte rust
Sporten en gezond eten/koken is van cruciaal belang als het aankomt op afslanken en gewichtsafname… Maar af en toe niks doen is óók belangrijk. En met niks doen bedoel ik dan ook echt niks doen; gewoon even in de tuin zitten, in bad liggen of een tukje doen; hooguit een boek lezen. Maar niet ondertussen je e-mail checken, Facebook updaten, computerspelletjes spelen, nieuwssites bijhouden of het internet afstruinen naar leuke nieuwtjes en grappige kattenfoto’s.
Soms moet je echt even tot stilstand komen, je gedachten verzetten, je hoofd leegmaken, je hersenen rust gunnen, tot bedaren komen en “tijd voor jezelf” inplannen. Niet piekeren over gedane zaken, dingen die komen gaan of (eigen dan wel andermans) problemen, maar volledig stilstaan bij het hier en nu. Cursusje Mindfulness iets voor jou?
6. Ga regelmatig naar buiten
Niks geeft zoveel energie als buiten zijn. In je tuin, maar liever nog in de vrije, ongerepte natuur. Een dagje aan het strand, de bergen in, de bossen trotseren, varen op zee of in een rivierrijk natuurgebied, enzovoorts. Zonlicht zorgt er namelijk voor dat er vitamine D wordt aangemaakt in je huid, en vitamine D is onmisbaar voor levensenergie!
Ook bepaalde voedingsmiddelen leveren vitamine D, maar de hoeveelheid en kwaliteit van vitamine D in voeding wordt behoorlijk overschat. Vitamine D uit goedkope pillen/supplementen is al helemáál inferieur. Een injectie met vitamine D3 kan overigens wel flink helpen… Maar voorkom liever een vitamine D-tekort en ga naar buiten voor natuurlijke vitamine D3 uit zonlicht.
Buiten zijn is overigens ook heel erg gezond vanwege de zuurstof- en mineraalrijke lucht. Kies bij voorkeur voor “vrije natuur” en daarmee voor relatief schone lucht!
7. Eet gezond, gevarieerd & uitgebalanceerd…
De uitwerking van gezond voedsel op je energieniveau wordt nog altijd enorm onderschat. Als je niet (of onvoldoende van) de juiste vitamines, macromineralen, spoorelementen, fytonutriënten, vetzuren en/of aminozuren binnenkrijgt, wordt je moe en futloos. Fysieke energie komt dan wel van calorieën, maar van veel calorieën krijg je niet veel per definitie veel energie. Wat we in het dagelijks leven ‘energie’ noemen is namelijk mentale energie, hetgeen ook wel bekendstaat als fitheid, vitaliteit, levendigheid, kracht en levenslust.
Al met al wordt je dus niet energiek van veel energie (lees: veel calorieën). Sterker nog: van een calorieën-overdosis wordt je vaak traag, lamlendig en suf. Alles draait namelijk om de juiste soort energie, de exacte energieleverancier, dus de bron, de soort voeding waar energie uit wordt verkregen. De energiebron bepaalt namelijk hoe snel, hoe gelijkmatig en hoe gedoceerd energie uit je voeding kan worden gehaald. Hoe gevarieerder en uitgebalanceerder je eet, des te optimaler je energieniveau!
8. Niet te grote hoeveelheden tegelijkertijd eten
Het is een paradoxaal gegeven, maar je kunt je enorm energieloos gaan voelen als je plotseling heel veel energie in je lijf stopt. Als je heel veel voedsel tegelijkertijd eet, moet je spijsvertering namelijk heel hard werken, en hierdoor kun je je enorm moe en futloos voelen. De energie (calorieën) die je eet, kunnen zodoende niet op een optimale manier worden vrijgemaakt. Geef je lichaam liever de tijd om voedsel te verwerken, zodat energie op het juiste moment beschikbaar kan worden gesteld. Eet elke paar uur een klein beetje en stort nooit plotsklaps je maag vol.
Ook je bloedsuikerspiegel zal extreem gaan schommelen door toedoen van grote maaltijden en extravagante portiegroottes, waardoor het vermoeidheidseffect nog eens wordt versterkt.
9. Denk aan jezelf!
De huidige samenleving is berust op productiviteit. Alles moet sneller, effectiever, beter, efficiënter en goedkoper. Alles wordt geautomatiseerd zodat je nóg meer kan doen in nóg minder tijd. Als je goed bent in wat je doet, vragen mensen bovendien om je hulp, uitleg en expertise. Dat kan leuk en zelfs complimenteus zijn, maar geef bijtijds je grenzen aan. Want voor je het weet ben je andermans problemen aan het oplossen, terwijl die van jezelf zich alleen maar verder opstapelen.
Jouw persoonlijke productiviteit draait bovendien helemaal niet om efficiëntie. Waarom zou je elk moment van de dag willen volproppen met taken, afspraken en bezigheden? Een bomvolle agenda is op geen enkele manier productief te noemen, maar veeleer een sluiproute naar een burn-out. Neem tijd voor de dingen die écht belangrijk voor je zijn: je familie, je vrienden en eventuele huisdieren! Zorg bovenal goed voor jezelf, want een ander zal het niet doen! En wees niet bang om ‘nee’ te zeggen als je ergens geen zin in hebt.
Je hoeft je overigens nooit te verantwoorden; zeg gewoon ‘Nee dank je, daar heb ik nu geen zin in.’
Onverklaarbare lusteloosheid: tot slot…
De héle tijd moe zijn, heeft vaak een aantal duidelijke oorzaken. Als je een constant moe gevoel tegen wilt gaan, dan kun je veel zelf doen. Er zijn natuurlijk nog veel meer tips te bedenken om een moe gevoel tegen te gaan. De bovengenoemde tips zijn echter wel een goed startpunt voor een goede nachtrust en daarom een prima basis als je niet constant moe wilt zijn.
Al met al zijn er oneindig veel mogelijke oorzaken van lusteloosheid en (chronische) vermoeidheid. Het is in alle gevallen van cruciaal belang om de achterliggende oorzaak te achterhalen. Deze oorzaak kan van lichamelijke, psychische of gemengde aard zijn, en de wenselijke behandeling verschilt dan ook sterk per lusteloosheidsslachtoffer.
Als je voldoende energie wilt handhaven om succesvol af te vallen, dan zul je af en toe aan jezelf moeten denken. Je hoeft niet egoïstisch, egocentrisch of narcistisch te worden, maar je mag je eigen leven en lichaam nooit uit het oog verliezen. Stel prioriteiten; doe alleen die dingen waar je mentale energie van krijgt en stop met dingen die je eigenlijk al een hele tijd niet meer de moeite waard vindt en een groot deel van je energie opslorpen. Houd je leven simpel, georganiseerd en duidelijk.
Wat doe jij zoal om je energie op peil te houden tijdens het afslanken en kwijtspelen van de kilo’s? Heb jij ervaring met chronische lusteloosheid? Wat was hiervan de oorzaak en welke stappen heb je tot nog toe ondernomen? Heb jij lange tijd last gehad van continue vermoeidheid, maar ben je inmiddels niet meer constant moe? Laat alsjeblieft weten wat jij hebt gedaan om van je constante vermoeidheid af te komen! Wellicht dat het ook voor andere lezers helpt!