‘Restless legs’ betekent letterlijk ‘rusteloze benen’. Het Restless Legs Syndroom (RLS) is dan ook een ziektebeeld waarbij men last heeft van:
- Drang om de benen te bewegen
- Vervelende sensaties in de benen
- Gevoelsstoornissen in de benen
Vaak worden de klachten erger gedurende rust en slaap. ’s Nachts –voor het slapengaan– zijn de klachten doorgaans het hevigst. Wanneer je beweegt heb je er normaliter het minst last van. Plusminus 10% van de volwassen, blanke wereldbevolking heeft te kampen met een zekere mate van restless legs.
Daarom hierbij 5 tips tegen rusteloze benen…
1. Restless Legs Syndroom door ijzertekort of B12-tekort
Restles Legs Syndroom wordt mogelijkerwijs veroorzaakt door een gebrekkige werking van de zenuwcellen die signalen doorgeven met behulp van de neurotransmitter dopamine. Bij RLS zou erfelijkheid een belangrijke rol spelen, evenals gebrekkige nier-functionaliteit (o.a. uremie) en de huishouding van het mineraal ijzer in het lichaam. Ook een vitamine B12-tekort kan verschijnselen teweegbrengen die sterk lijken op rusteloze benen. Hetzelfde geldt voor een overschot aan vitamine B6 of een gebrek aan vitamine B11…
2. Slaaponderzoek uitvoeren bij RLS
Als je denkt te lijden aan RLS, dan kun je een polysomnografie (slaapstoornisonderzoek) overwegen. Tijdens een dergelijk onderzoek worden de volgende processen en symptomen onderzocht terwijl je slaapt:
- Elektrische hersenenactiviteit (EEG)
- Elektrische spieractiviteit (EMG)
- Hartspieractiviteit / hartslag (ECG)
- Oogbolbewegingen (EOG)
- Ademhalingsactiviteit
- Ademhalingsinspanning (snurken e.a.)
- Zuurstofconcentratie in het bloed (oximetrie)
- Bloeddruk
Ook polysomnografie kan Restless Legs Syndroom (RLS) helpen bevestigen dan wel uitsluiten.
3. Restless Legs Syndroom: PLMS vaststellen of uitsluiten
Het periodiek bewegen van ledematen tijdens het slapen is een verschijnsel dat verwant is aan Restless Legs Syndroom. Dit symptoom staat ook wel bekend als Periodic Limb Movement during Sleep (PLMS) en Myoclonus Nocturnus. Ongeveer 80 procent van de RLS-patiënten heeft ook last van PLMS. Als RLS wordt geconstateerd, is het dus raadzaam om PLMS te laten vaststellen of uitsluiten.
4. Niet-medicinale hulpmiddelen bij Restless Legs Syndroom
Het rusteloze gevoel in de benen kan worden onderdrukt met verscheidene hulpmiddelen. Zo kan rusteloosheid worden onderdrukt met behulp van:
- Beenmassages
- Warme baden en/of wisselbaden
- Hotpacks & coldpacks afwisselen
- Evenwichtig + gelijkmatig slaappatroon
- Mentaal actief blijven
- Voldoende lichaamsbeweging
- Alcohol, nicotine & cafeïne vermijden
5. Medicatie ter behandeling van Restless Legs Syndroom
Als je veel last ondervindt van rusteloze benen, dan kun je medicijnen overwegen. Paracetamol of Ibuprofen kan het vervelende, rusteloze gevoel in de benen helpen onderdrukken. Dopaminerge middelen kunnen worden ingezet als pijnstillers en niet-medicamenteuze hulpmiddelen tekortschieten.
- Pergolide (Permax e.a.)
- Bromocriptine (Parlodel e.a.)
- Pramipexol (Mirapexin e.a.)
- Ropinirole (Adartel e.a.)
- Levodopa & Carbidopa (Sinemet e.a.)
In sommige gevallen kunnen ook benzodiazepines, opiaten en anti-epileptica uitkomst bieden.
Tot slot
Restless Legs Syndroom manifesteert zich op verscheidene manieren en is dan ook niet voor iedere patiënt hetzelfde. De aangewezen behandeling of het ideale medicament laat zodoende nog even op zich wachten en tot die tijd is RLS vooral een kwestie van uitproberen wat wel en niet goed voor jouw rusteloze benen werkt.
Heb jij al het een en ander geprobeerd om van jouw Rusteloze Benen Syndroom (RLS) verlost te raken? Laat hieronder weten wat voor jou wel en niet werkte!
114 comments
AnitaHK
9 juli 2022Ik heb al jaren RLS. Omdat ik een gastric bypass heb gehad, heb ik tekort aan vit B12. Ik spuit mijzelf 1 x in de 6 weken. Als ik het vergeet, dan zijn mijn benen het die dat aangeven. Het is door vitamine B12 absoluut niet helemaal weg, maar wel aanvaardbaarder. Succes
Martina
29 juni 2022Ik heb ook al jaren last van RLS. Mijn vraag is, een tijdlang heeft inhibin goed gewerkt maar nu niet meer. Heb er ook wel eens een poosje geen last van en gebruik het dan ook niet. Maar de laatste weken wordt ik er weer helemaal gek van. Loop hele nachten beneden heen en weer in de kamer. Heb zelfs zeep onder het onderlaken gelegd omdat iemand zei dat dat zou helpen. Nou al leg ik tien drukken zeep neer, helpt niks. Maar wil alles wel proberen. Kan ik ook B12 tabletjes gaan proberen?
Tes
1 april 2022Waarom staat er in het artikel specifiek “blanke” wereldbevolking?
Paul
16 april 2022Dit gegeven komt uit een wetenschappelijk artikel waaruit blijkt dat ras een belangrijke voorspellende factor is voor het al dan niet ontwikkelen van RLS. (bron)
Mirjam 75
6 januari 2020Dank voor de tip dat de sokken niet werken. Ik was al sceptisch maar kon nergens goede reviews vinden! Ik heb sinds mijn 1e zwangerschap last van RLS. Ik weet dat altijd deels aan een verminderde conditie en aan een ijzer of vitamine tekort. Ga toch eens met mijn huisarts praten over evt. Bloedonderzoek. Nu valt het mij elke maand op dat ik vooral de week voor mijn menstruatie fors last heb. Dan slaap ik 4 a 5 dagen bar slecht. De rest van de maand gaat het redelijk goed behalve bij een te laag ijzer. Daarvoor neem ik tegenwoordig 5 dagen coloïdaal of nano ijzer. Dat lijkt goed te werken voor het ijzertekort meer niet voor de RLS. Zijn er vrouwen die herkennen dat hun cyclus invloed heeft? En wat heeft evt. geholpen?
Carla
9 september 2020Hallo. Ik heb ook RLS vanaf mijn jeugd, ben inmiddels 48 jaar. Wat goed werkt voor mij: een combi van actieve vormen van vitamine B6 (P-5-P), Foliumzuur (folaat/quatrefolic) en B12 (adenosyl- en methylcobalamine) in de vorm van smelttabletten voor directe opname in het bloed. (Vaak is er een opname-probleem via spijsverteringskanaal). Vitamine B1 (thiamine). Kunt dus ook een actief B-complex nemen. Actief is hier wel van belang, dus de vormen zoals hierboven staan. Daarnaast GABA (hoog gedoseerd) en/of Avea-mood (2 x 5 druppels per dag) voor de neurotransmitter-huishouding. En bergen met magnesium (magnesiumbysglicinaat met taurine is met name handig voor rust in het centraal zenuwstelsel en herstelwerkzaamheden). Vaak is er al jarenlang een probleem met deze belangrijke stoffen aan de hand en dus mag dit ook maanden tot jaren met grote hoeveelheden aangevuld worden om alle herstelwerkzaamheden in het lichaam uit te voeren. Bijkomstig positief effect; ook steeds minder last van RLS en steeds hogere kwaliteit van slaap.. RLS is slechts een symptoom. Dus met de inname verbetert er nog veel meer. Hoop dat anderen hier ook wat aan hebben! Ben weliswaar natuurgeneeskundige, maar dit is vooral mijn persoonlijke ervaring.
Carla
9 september 2020O ja, ter aanvulling op mijn bericht over de B vitamines, neurotransmitters en magnesium: ’s avonds voor het slapen gaan kop groene thee met 10 tabletje magnesium phosphoricum.
Paint
12 september 2017Ik heb al 12 jaar last van RLS sinds de zwangerschap . Van alles geprobeerd . Sinds kort probeer ik een Circulation Booster uit dat elektrische schokjes geeft (EMS) mijn voeten zet ik op het apparaat en dat loopt een programma af met wisselende prikkels , ik kan zelf de intensiteit instellen het duurt een half uurtje lang , en ik doe het vlak voor het slapen gaan . Het stimuleert de spieren en de bloedsomloop . Bij mij werkt het ! Ik kan nu doorslapen zonder onrustige benen . En ik heb nu ook minder last van vocht in mijn enkels . Ik ga ermee door ! Via MP ben ik aan het apparaat gekomen , want nieuw zijn nogal prijzig , maar na mijn positieve ervaring is het zelfs nieuw nog het geld waard !!!
Tiny
28 augustus 2017Vanaf mijn vroege jeugd tot nu toe, ik ben 57 jaar, heb ik extreem veel last van RLS. Ik heb alle medicijnen zo langzamerhand uitgeprobeerd. Ik word er echt een beetje moedeloos van, want ik ben zoooooo moe.
Ragdoll111
22 augustus 2017Mijn moeder is 91 jaar en heeft restjes legs en nog meer kwalen, nu slaapt ze de laatste dagen amper, dus ten einde raad, via huisarts veel medicijnen, ze rookt echter, niet veel maar goed ze kan goed liegen, haar huisarts weet het ook niet meer, als we zeggen stop met roken dan is het antwoord standaard ik heb al zo weinig en de huisarts vind het ook wel goed en nu?
Sylvia
6 januari 2018Vraag aan de huisarts naar Sifrol met verlengde afgifte! Alleen origineel merk… dan slaapt je moeder ook weer en zonder last van RLS!
Lida Leurs
10 juli 2017Ik kwam bij toeval deze Fysiotherapeut tegen die vacuümtherapie aanbiedt… ik ben nu 7 keer geweest en heb nu (na sessie 6) al 6 nachten zonder RLS-symptomen heerlijk geslapen.
Irma
18 juli 2017Smeer je benen eens in met damp. Ik ben dan na vijf minuten van mijn RLS af en heb er dan weken geen last meer van. Succes!
Irma
18 juli 2017Ik bedoel dus Dampo (Verkoudheidsbalsem)…
Astrid
12 maart 2017Hoi iedereen en Paul, ik kom even terug op mijn eerdere reactie… ik ben constant bezig geweest met de arts over mijn RLS, die nu meer aanwezig was. uiteindelijk zit ik nu op de eerdere Glepark (0,088 mg ), maar nu 2 tabletjes en het gaat nu beter. vlak nadat ik mijn eerste reactie postte, heb ik een B12 injectie gezet en diezelfde nacht totaal geen last, dit was nog voordat ik naar 2 tabletjes ging. het is voor mij een bewijs, dat RLS en B12 samen heel goed gaan. nu zeg je wel dat ik de boel moet laten testen of meerdere injecties laten zetten… mijn laatste testen waren goed en ik zou best mijn injecties willen opvoeren, ware het niet dat mijn arts dat niet wil, zij vond zelfs dat mijn B12 te hoog was. hun voeren 875 als eind marge en mijn B12 is 1100. ik krijg netjes de ampullen afgemeten op hoeveel keer ik injecteer en dat is 1 keer per 2 maanden. Ik heb sinds kort een andere huisarts, omdat de mijne (helaas) met pensioen ging met de vorige kon ik alle kanten op. deze laat zich meer leiden door regeltjes en wat er voorgeschreven staat.. nu ben ik aardig op de hoogte, rond de B12. Ik heb een kennisje, die er veel van weet en die info is handig. misschien kunnen anderen er nog iets mee RLS is waardeloos en verstoort je nachtrust, zodat je op de dag gebroken bent. Paul, even persoonlijk, wat voor beroep beoefen jij, ben jij arts? omdat je reageert met info, die maar weinig mensen weten m.v.g. Astrid
Paul
13 maart 2017Wat ik probeer aan te geven is dat een hoge (of zelfs verhoogde) vitamine B12-bloedwaarde op geen enkele manier een optimale B12-huishouding in cellen, weefsels en organen garandeert. Sterker nog: als je vitamine B12-injecties zet, dan is het logisch dat je vitamine B12-bloedspiegel extreem hoog wordt, aangezien de injectie grotendeels direct in je bloedbaan terechtkomt. Zodoende ontstaat een vals-verhoogde vitamine B12-bloedspiegel: een situatie waarbij heel veel cobalamine in je bloedbaan circuleert, maar amper na te gaan is of er ook B12 in je cellen en weefsels terechtkomt. Bij een omzettingsprobleem of gemis van een cofactor hoeft dat helaas niet het geval te zijn… Dus een arts die beweert dat de vitamine B12-bloedspiegel van iemand die regelmatig B12-injecties zet TE hoog is, is mijns inzien niet bepaald kundig op dit gebied… Want nogmaals: bij iemand die vitamine B12-injecties zet, zegt de serumbloedspiegel in principe niks meer… Vandaar ook dat ik aangeef dat het raadzaam zou kunnen zijn om bepaalde cofactoren te laten toetsen, dit om een beter totaalbeeld te krijgen van je totale vitamine B12-huishouding / cobalaminehuishouding. Ik geef dus NIET aan dat je vaker vitamine B12-injecties zou moeten zetten, maar veeleer dat dit potentieel raadzaam zou kunnen zijn, maar dat je voor aanvullende zekerheid hieromtrent eerst het totaalplaatje duidelijk moet zien te krijgen. Zie eventueel ook dit artikel over vitamine B12-tekorten en vitamine B12-suppletie…
Overigens ben ik GEEN arts! Deze website is niets meer of minder dan een uit noodzaak geboren en uit de hand gelopen ‘hobby’ die ontstond doordat mijn vrouw en ik +/- 10 jaar geleden totaal niet serieus werden genomen t.a.v. allerhande gezondheidsklachten (epilepsie, CVS, PDS, nutritionele tekorten, et cetera). Op een gegeven moment zijn we toen zelf op onderzoek uitgegaan en zijn onze ervaringen en bevindingen gaan delen op de voorganger(s) van deze website. Sindsdien zijn wij allebei méér dan fulltime met Gezondr bezig, omdat we zagen dat extreem veel mensen tegen dezelfde problemen aanliepen als wij ooit deden, en meer en meer vragen begonnen binnen te stromen van ‘lotgenoten’. Wat we dus doen, is vrijblijvend en op basis van ondeskundige / persoonlijke ervaring handvatten aanreiken, ZONDER medisch advies te geven. In de praktijk ben ik soms dag en nacht bezig met lezen en schrijven, in de hoop dat mensen er minder lang over doen om een oplossing te vinden voor hun gezondheidsproblematiek dan wij destijds. :) Nogmaals concreet: GEEN arts hierzo! :D Hoe dan ook, heel veel sterkte ermee!
Astrid
6 maart 2017Hubert, dit kwam ik tegen…Een ferritinespiegel van tussen de 20 en 250 microgram per liter (µg/L) bij mannen en tussen 20 en 100 µg/L bij vrouwen wordt als normaal beschouwd. Hubert,Ik heb gegoogled op Medpub,maar kan dat geheel niet vinden,heb je een link voor me ? ik kom later nog even terug op mijn eerdere verhaal (5 februari 2017 ) groetjes Astrid
Paul
7 maart 2017Ferritine is een graadmeter voor serumijzer. Een te laag ferritineniveau duidt dan ook veelal op een ijzertekort en/of bloedarmoede. Mocht je een ijzertekort verdenken (doorgaans naargelang symptomen), dan kan het raadzaam zijn om de volledige ijzerstatus te controleren, namelijk serumijzer, ferritine, transferrine en hemoglobine. Hoe Hubert bij deze hypothese komt, snap ik overigens niet zo goed… Het klopt dat veel RBS/RLS-patiënten bloedarmoede / een laag ijzergehalte hebben, maar dit is slechts een van de vele mogelijke factoren. Andere risicofactoren t.a.v. RBS/RLS zijn diabetes, nierziekten, reuma, zwangerschap, geneesmiddelengebruik (anti-depressiva, calciumblokkers, allergiemedicatie, misselijkheidsremmers, anti-epileptica, haloperidol / fenothiazinen e.a.), spataders, cafeïne, ADHD, erfelijkheid, et cetera. Waarom Hubert een te laag ferritinegehalte aankaart, begrijp ik dan ook niet zo goed. Overigens bedoelt hij volgens mij PubMed, een welbekende onderzoeksdatabase.
Mark
3 maart 2017Mijn oplossing (dus niet de oplossing voor iedereen) bij RLS: drink rode wijn! Na 1 glas rode wijn ontspannen mijn benen weer en slaap ik heerlijk. Proost!
Wendy.v.O.
2 juni 2017Fijn dat het werkt voor jou. Maar doorgaans werkt alcohol niet bij RLS. Ik krijg gegarandeerd een heftige piek door wijn. Dus voor mij een no go!
Rob Meijers
28 april 2019Kan RLS, ’s nachts, nauwelijks aanwezig, gedurende de gehele dag vooral in zittende houding, het zelfde effect hebben. Als bij andere personen in de nacht???
Astrid de Vries
5 februari 2017Hoi hoi, ik heb zelf al heel lang RLS, geen idee wanneer het begon. Ik slikte altijd Sifrol, maar omdat het dan te duur wordt of zo, dan stapt de arts over naar een alternatief, in dit geval Glepark 0,088 mg. Mijn lichaam is heel erg verandert de laatste jaren, overgang etc. nu word ik ’s nachts gek van de RLS. Mijn arts heeft mij nu Inhibin geadviseerd en die heb ik gister genomen 2 met avondeten en 1 voor de nacht… nah mijn maag is hier niet blij van, hoor. Dus morgen ga ik weer de arts bellen, voor iets anders… Hopelijk heeft ze een medicijn waarmee ik kan doorslapen. Ik heb ook al heel lang B12 injecties, nu momenteel om de 2 maanden. Maar toen ik frequenter prikte, had ik weinig tot geen last van RLS. Dus dat rusteloze benen met B12 samenhangt, blijkt wel. Groetjes, Astrid
Paul
6 februari 2017Het is algemeen bekend dat een tekort aan vitamine B12 in de cellen kan leiden tot allerlei zenuwproblemen, waaronder RLS-klachten. Het zou dan ook best kunnen zijn dat je RLS het directe gevolg is van een tekort aan vitamine B12, en dat je dus vaker B12-injecties nodig hebt… Als je niet of nauwelijks rusteloze benen ervoer toen je nog vaker B12-injecties toegediend kreeg, snap ik eerlijk gezegd niet helemaal waarom de focus ligt op allerlei medicijnen en niet op je vitamine B12-huishouding… Persoonlijk zou ik aandringen op controle van actief B12 (holo-TC), MMA en/of homocysteïne…
Hubert
20 februari 2017Ferritine waarde in het bloed kan erg laag zijn geworden, dan nemen de RLS klachten ook toe. Ik weet even niet de minimale waarde. Op Medpub staat een volledig protocol voor artsen voor de aanpak van RLS. als Sifrol niet goed werkt door augmentatie, wordt geadviseerd gabapentine evt. met oxycodon te gebruiken om de prikkel in de zenuwen te dempen.
Louis Smits
2 juli 2017Inhibin is al lang achterhaald. Mijn vader heeft het gebruikt, maar dat hielp niet. Zelf gebruik ik Sifrol (pramipexol) en dat voldoet goed, merk echter wel dat mijn lichaam daardoor in de loop der jaren sneller achteruit gaat. Ik heb echter geen keus. Ga nu echter CBD-olie uitproberen. Overigens, wanneer je erop staat, kun je wel degelijk een recept krijgen voor Sifrol. Even doorvragen bij je huisdokter.
Tiny
28 augustus 2017Inhibin is al jaren van bekend dat het totaal geen effect heeft op RLS. Heel veel artsen weten helemaal niet wat RLS is jammergenoeg.
Ben zwaans
16 januari 2023Idd , alleen de sifrol met vertraagde afgifte werk,
Andere merken niet accepteren of anders zelf betalen. 60 euro per 3 mnd.
B12 6000 met gelaat en p-5-p, zuigtabletten
14 dagen geleden mee begonnen , lijkt al te helpen, nergens last van nu,
Ga proberen of ik sifrol af kan bouwen, hoop dat het lukt, slaap nu als nooit tevoren
Cees Janssen
24 november 2016Als gevolg van een longoperatie heb ik 2 maanden oxycodon gebruikt (morfine). Na het stoppen hiermee kreeg ik weer last van RLS. Daar heb ik al jaren last van maar sinds de operatie niet meer. Conclusie: oxycodon helpt dus (voor mij) bij rusteloze benen. Maar wel een heftig middel, zeker vanwege de bijverschijnselen (zombie gedrag). Heb ook string energy sokken die wel wat helpen maar de RLS niet wegnemen maar alleen afzwakken. Ik heb trouwens alleen in de avond RLS-klachten. Als ik naar bed ga is het over.
Nora
24 november 2016Ik gebruik nu ongeveer 8 weken een Cefar-stimulator. Ik plaats de 4 elektroden twee maal per dag op mijn onderbeen, ongeveer 20 minuten per been! Ik gebruikte 6 sifrol per dag en ben nu terug naar 4 sifrol en heb geen last meer van mijn restless legs! Ik ga langzaam proberen om de sifrol nog meer te verminderen!
Diana
31 augustus 2016Hallo, Heeft hier iemand ervaringen met de temperatuur-instelbare Thermo Matrastopper tegen RLS (en nachtzweten)?
Paul Verheijde
23 augustus 2016Heb al enkele jaren last van RLS. De ernst ervan is sterk toegenomen na een hernia-operatie in 2007. Kon nauwelijks nog slapen. Overdag dus zwaar oververmoeid. Heb dit jarenlang volgehouden, omdat ik tegen medicatie was. Wat dom. Sedert enkele weken gebruik ik 1-2 uur voor het naar bed gaan 1 tabletje Glepark (pramipexol) 0,088 milligram. Wonderbaarlijk, maar ik slaap weer. Met geen tot nauwelijks last van de RLS. Enkele bijwerkingen neem ik op de koop toe: plotselinge sterke “aanvallen” van slaperigheid en duizeligheid. Ik hoop dat Glepark / pramipexol lange tijd effectief zal blijken tegen mijn RLS, zonder (noemenswaardige) verhoging van de dosis.
Sylvia
31 januari 2017Hallo mocht deze Sifrol (pramipexol) niet meer helpen, dan kan je ook nog Sifrol met verlengde afgifte vragen… deze werkt 24 uur namelijk… Ik gebruikte jarenlang de gewone Sifrol, maar op een gegeven moment hielp die niet meer. Degene met vertraagde / gelijkmatige afgifte doet wel zijn werk.
Els
18 augustus 2016Hallo, ik heb niet alle reacties gelezen (sommige zijn wel heel lang…) maar ik heb zelf baat bij de calcium-magnesiumtabletten van Flinndal. Voorheen nam ik ze als ik last kreeg, wat direct effect gaf. Helaas merk ik nu dat de RLS erger wordt en m.n. als ik in bed lig, maar nog steeds hebben mijn rusteloze benen profijt van de pillen. Misschien kan iemand er iets mee!
Krullaards Perfect Reset
15 juli 2016Goed verhaal en zeker nuttig. Vitaminetekort is inderdaad een veelvoorkomende oorzaak van rusteloze benen. Bepaalde massages en oefeningen kunnen hier een goede bijdrage aanleveren. Een bekkenscheefstand is overigens ook vaak een oorzaak van rusteloze benen, ook wel restless legs. Gelukkig zijn daar diverse oplossingen voor. KPR heeft een nieuwe therapie ontwikkeld die een oplossing biedt voor rusteloze benen. Deze kan je terugvinden op KPR.nl.
Johan Smit
26 mei 2016Ook ik heb al jaren last van mijn rusteloze benen, ik sliep echt weken niet en geen enkele slaapmedicatie kon mij in slaap krijgen. Ik was alleen met dit probleem naar een verkeerde specialist meegegaan. Ik had in die tijd zware psychische problemen en vertelde de psychiater van dit rusteloze gevoel in mijn nemen. Maar dit is niet waar hij in gespecialiseerd is en ging het gelijk zoeken in de ziekte schizofrenie. Mij werd het middel olanzapine voorgeschreven, de meeste kennen dit middel als Zyprexa. Dit is een behoorlijk zwaar antipsychoticum dat niet bedoeld is voor rusteloze benen. Het rare van dit alles is, het werkte heel erg goed! Alleen nam ik door dit middel erg toe in gewicht en was op het laatst 45kg aangekomen. Toen ik dit probleem vertelde tegen de huisdokter 12 jaar later en zij tegen mij dat het RLS was. Eerst schreef ze mij het anti-parkinson-middel ropinirol voor, maar dat werkte niet. Vervolgens schreef ze propranolol voor, dit middel wordt normaal gesproken tegen hoge bloeddruk gebruikt. Ik gebruik nu 10 mg ’s ochtend en 30 mg ’s avonds en het werkt heel goed! Maar ik ben wel op zoek naar een alternatief middel tegen RLS, want ik wil niet mijn hele leven afhankelijk zijn van een medicijn. Dus als iemand mij een goed advies kan geven, dan ben ik zeer dankbaar! Groetjes, Johan
Jaap Draijer (24-10-1923)
13 oktober 2016Hallo Johan, Overdag door beweging geen last van RLS. Dus: als vroeg in de nacht de RLS begint, ga ik ongeveer 20 minuten op de hometrainer (dit doe ik ook een uurtje voor ik naar bed ga) + ca. 5 minuten wat heen en weer lopen en vervolgens nog een paar minuten luchtfietsen in bed en >>> weg is de RLS. Zo af en toe moet ik dat ook nog een tweede keer doen. Inhibin, of een ander medicijn, gebruik ik niet meer, met uitzondering van zo af en toe 2 paracetamol. Het kost wel ongeveer maximaal een goed half of heel uur per nacht. Je moet er dus wel even aan wennen + rekening houden met een wat langere nacht in de slaapkamer. Ik (weduwnaar) heb door mijn leeftijd het voordeel, dat ik overdag – zo nodig – een lang tukkie kan doen. Probeer het eens! Succes en groetjes! Jaap
Wendy
21 april 2016Ik heb jaren last gehad van RLS in benen en armen en PLMD. Na een tijdje Rivatril tabletjes geslikt te hebben ben ik verder gaan zoeken. De tabletjes hielpen wel, maar ik sliep niet diep genoeg. Ik kwam uit bij een mogelijk vitamine B12-tekort. Ik heb gelijk mijn huisarts gebeld en bloed laten prikken en had inderdaad een lage B12-waarde. Omdat ik genoeg producten eet waaruit ik B12 zou moeten halen, hebben we besloten om B12 spuiten te laten zetten. Ik had IEDERE avond last van rusteloze benen!!! Op sommige avonden hield ik het om 21.00 uur niet meer uit en ging ik op een ijskoude slaapkamer in een ijskoud bed liggen en viel dan hopelijk in slaap. Na 1 enkele vitamine B12-spuit drie weken geen last meer gehad van RLS!!! Sindsdien langzaam steeds meer tijd ertussen en nu red ik het met 4 spuiten per jaar!!! B12 laten testen is dus zeer zeker de moeite waard!!! Groetjes, Wendy
Paul
21 april 2016Beste Wendy, Dankjewel voor je bericht! Ook in dit artikel over vitamine B12-deficiëntie kun je lezen dat RLS-achtige tintelingen, spasmen en verkrampingen veroorzaakt kunnen worden door een gebrek aan vitamine B12. Een vitamine B12-tekort wordt in veel gevallen inderdaad niet veroorzaakt door een gebrek aan dierlijke / B12-rijke voedingsmiddelen, maar veeleer door een stoornis van de opname of omzetting van B12 in het menselijk lichaam. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met pernicieuze anemie. Periodieke B12-injecties zijn in dat geval inderdaad de enige manier om de rusteloze benen en aanverwante zenuwklachten te onderdrukken. Al met al is de manifestatie van ‘rusteloze benen’ oftewel ‘Restless Legs Syndrome’ (RLS) maar al te vaak het gevolg van een vitamine B12-gebrek. Nogmaals dank voor je bericht! Groeten, Paul
Peter Janssen
22 maart 2016Ik ben sinds enige tijd onder behandeling bij de beenkliniek in Rotterdam. Sinds jaren heb ik veel minder last van mijn RLS klachten. Hier word je heel deskundig en goed geholpen en geïnformeerd. Eindelijk iets gevonden wat helpt en waardoor ik weer rustig kan slapen.
Charles Vreeman
24 mei 2016Hoi Peter, er is inderdaad sinds een paar jaar een nieuwe behandeling voor mensen met rusteloze benen: vacuümtherapie. Vacuümtherapie is nog niet overal in Nederland beschikbaar, maar er zijn diversen klinieken van VacuMedical waar je terecht kunt, zoals waar jij bent geweest in Rotterdam.
Jose
20 juli 2017Ik gebruik al jaren Sifrol in het begin ging het goed maar nu neem ik er veel te veel van in om dat het niet meer helpt wat heeft u nu ik heet jose
Antoinette Hendriks
9 maart 2016Ik heb met belangstelling de vele reacties gelezen van de afgelopen 2 jaar n.a.v. mijn reactie op mijn gebruik van INHIBIN tabletjes. Ik kan u mededelen dat mijn vriendin –welke onlangs ook last kreeg van rusteloze benen– mijn raad heeft opgevolgd om bovengenoemde tabletjes te gebruiken. Sinds en nadat ze deze tabletjes gebruikt heeft, kan ze weer genieten van een ongestoorde nachtrust, zonder RLS.
Paul
9 maart 2016Beste Antoinette, Volgens mij is er slechts 1 persoon (Janneke Smitstra van Quadrivas) geweest die sindsdien over Inhibin (hydrokinine c.q. hydrokininehydrobromide-dihydraat) bij RLS heeft getypt. Zij vertelde jou juist dat ze van een beroepsmatig en medisch deskundige had vernomen dat Inhibin (bij RLS?) als kuur dient te worden gebruikt (doosje opmaken en daarna stoppen) en dat doorgaan geen meerwaarde zou hebben. Ook ik ben benieuwd naar eventuele aanvullende reacties van ervaringsdeskundigen, maar vooralsnog heb ik hier geen enkel ander verhaal van iemand gelezen die Inhibin daadwerkelijk heeft gebruikt ter behandeling van rusteloze benen. Überhaupt niets over Inhibin. Dit even ter opheldering… Overigens is het gebruik van kinine en aanverwante stoffen bij spierkrampen al heel lang bekend. Groeten, Paul
Antoinette Hendriks
9 maart 2016Ik heb alleen maar mijn bevindingen en die van mijn vriendin doorgegeven om anderen te wijzen op dit medicijn met naam Inhibin. Volgens mijn arts kan het zonder problemen weer ingenomen worden als na een tijdje de klachten weer terugkomen. Wat mij betreft is deze discussie gesloten. Mvg. Antoinette Hendriks
Paul
9 maart 2016Beste Antoinette, Het was geenszins mijn intentie om een ‘discussie’ te starten. Ik wilde enkel aangeven dat er vooralsnog (helaas) geen aanvullende ervaringen zijn gedeeld van mensen die Inhibin hebben gebruikt ter behandeling van Restless Legs Syndrome, hetgeen mijns inziens werd gesuggereerd. Ik ben dan ook erg benieuwd of er alsnog reacties zullen worden achtergelaten door ervaringsdeskundigen. Bij mij is de werking van Inhibin namelijk totaal onbekend en ik kan er ook niets over vinden… Groeten, Paul
Klaas
10 maart 2016Beste Antoinette. In het boek: IS HET MISSCHIEN VITAMINE B12 TEKORT geschreven door een arts en een verpleegkundige op blz. 79 over rusteloze benen, mogelijk vitamine B12 tekort. Eerst vitamine B12 laten meten waarde tenminste 450 pmol/L serumbloedwaarde. Daarna eventueel Vitals vitamine B12 2000 mcg met de twee zeer goed opneembare vit. B12 soorten. Geen cyanocobalamine is slecht opneembaar. Gezondheidsraad tenminste 150 pmol/L vitamine B12. Grijs gebied 150 pmol/L tot 300 of 400 pmol/L. Waarom in het grijze gebied leven er is geen onveilige bovenwaarde bekend voor vitamine B12. Iemand die afhankelijk is van vitamine B12 injecties moet zijn waarde boven de 1000 of liefst 1300 pmol/L vitamine B12 serumbloedwaarde houden. Ook voldoende magnesium nemen bijvoorbeeld 200 mg magnesiumcitraat per dag (geen magnesiumoxide is slecht opneembaar). Vitamine D waarde tenminste 80 nmol/L 25(OH)D. Groeten en sterkte.
Alie
11 mei 2016Heb iets verderop gereageerd, maar Inhibin is voor kramp in de benen en niet voor RLS. Heb jij de diagnose van de huisarts? Is jouw vriendin ook bij een arts geweest?
Rita
17 juni 2016Ik heb al jaren last van RLS. Had alles geprobeerd tot arts mij Sifrol (pramipexol) voorschreef, daar had ik echt hulp mee! Moet wel goedgekeurd worden door adviserende geneesheer. Doordat wij ook voedingssupplementen zelf verkopen neem ik extra magnesium in voor de rusteloze benen. En ik moet zeggen, met dat erbij te nemen dat ik nu eindelijk rustig kan doorslapen.
Joke Rotterdam
30 december 2015Sinds 7 dagen gebruik ik cannabis-olie (zonder THC) en ik heb al 2 nachten geen last van restless legs gehad! Ik durf nog niet echt te juichen maar dit is in tientallen jaren niet gebeurd!
Joger
8 maart 2016Ik gebruik ook CBD-olie en denk dat het effect heeft op rusteloze benen, maar kan dat niet met zekerheid zeggen. Daarnaast gebruik ik Neupro pleisters.
Paul
8 maart 2016Beste Joger (en eventuele andere geïnteresseerden), Over CBD-olie kun je desgewenst meer lezen in dit artikel over hennep en hennepoliën. Groeten, Paul
n.bouwman
9 augustus 2015Bekijk de website van Relaxis. De “tril-pad” is nog niet in Nederland verkrijgbaar. Een kussen voor onder je RLS-benen! Houd berichtgeving in de gaten. Sterkte!
Paul
10 augustus 2015Ik heb de Relaxis al verscheidene keren voorbij zien komen op websites over RLS. Op zich ziet dit ‘platte trilkussen’ er veelbelovend uit, maar de producent geeft toe dat het de symptomen van RLS ook kan verergeren. (bron) Ik ben erg benieuwd naar de eerste recensies van ervaringsdeskundigen.
Susan
6 maart 2017Ik heb een infraroodlamp uitgeprobeerd op de kuiten bij RLS (Restless Legs Syndroom). De bloedvaten leken voor het gebruik donker eruit te zien. En na 10 minuten gebruik lichter van kleur en het voelde ontspannen!
Marcella
25 mei 2015De direct werkende oplossing tegen bewegende been klachten. Stringenergy.com
Paul
25 mei 2015Hoi Marcella, Misschien dat je het niet doorhebt, maar je weet wel dat hieronder tal van berichten zijn achtergelaten waarin de werking van StringEnergy trilsokken keihard in twijfel worden getrokken? Aangezien je e-mailadres en het linkje dat je probeerde te spammen, suggereerden dat je werkzaam bent voor StringEnergy ben jij wellicht degene die ons EINDELIJK eens gaat vertellen hoe de trilsokken van StringEnergy werken en op welke manier deze werking is aangetoond… Ik ben benieuwd! Groeten, Paul
Henk
10 juni 2015Hallo Paul ik heb gelezen dat je hebt gereageerd op een berichtje dat was achter gelaten door Marcella zie hier mijn reactie op jouw bericht. Gelukkig voor die mensen die echt last hebben van RLS klachten en die toch besluiten om Stringenergy.com sokken te proberen. Je vraag over HOE deze sokken werken is totaal niet relevant en het zal ook te ver gaan om dit uit te leggen op jouw site, er zijn immers zoveel producten die ook jij gebruikt waarvan ook jij de werking niet weet – en of er belang in stelt. Wat wel van belang is, ‘IS DAT HET WERKT’ en wel vanaf de 1e dag dat iemand de trilsokken in de avond aantrekt in bed. Groet Henk.
Paul
10 juni 2015Beste Henk/Herman/Marcella, Ik snap niet waarom je weigert te reageren op mijn eerdere vragen die direct aan jou (Herman) gericht zijn, maar wel onder de schuilnamen ‘Henk’ en ‘Marcella’ je product blijft aanprijzen en verdedigen. Ik begrijp nog enigszins dat je de moeite niet wilt nemen om de werking van StringEnergy trilsokken HIER (op Gezondr) uit te leggen, maar het is wel frappant dat je de werking NERGENS uit de doeken doet, zelfs niet binnen je eigen webshop. Bovendien gaat het er niet om dat IK de werking van StringEnergy trilsokken niet begrijp, maar dat NIEMAND de werking ervan kan bevatten… laat staan uitleggen… laat staan bewijzen. Zodoende is mijn vraag om uitleg over de werking van de StringEnergy trilsokken wel degelijk relevant en gerechtvaardigd, want vooralsnog lijkt het erop dat je opzettelijk vaag blijft, zodat je willekeurige sokken tegen achterlijk hoge marges kunt blijven verkopen, door er allerlei pretentieuze gezondheidsclaims aan te verbinden, wat wettelijk niet is toegestaan. Wat je in feite doet (zowel hier als op je eigen site Stringenergy.com) is “reclame maken die gepaard gaat met onjuiste informatie ten aanzien van de van het gebruik van het product te verwachten resultaten als bedoeld in artikel 8.2 aanhef en onder b van de Nederlandse Reclame Code (NRC)”. De uitingen zijn misleidend en zodoende oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC. (bron) Enkele voorbeeldjes van je website: “Trilsokken, een ontwikkeling die u voor eens en voor altijd verlost van die bewegende beenklachten” en “De juiste frequentie (trilling) in de sokken geven een direct werkende oplossing bij RLS-klachten”… Hoe dan ook is het absoluut aan jou (als aanbieder) om dit soort verregaande gezondheidsclaims te staven met wetenschappelijk onderzoek en niet aan mij (als consument) om ernaar te gissen. Overigens snap ik niet hoe je erbij komt dat ik “zoveel producten gebruik waarvan ik de werking niet begrijp”, dat is een extreem pretentieus en uit de lucht gegrepen schijnargument. Aangezien nadere uitleg over de werking van StringEnergy trilsokken nog altijd uitblijft en je inmiddels zelfs onder pseudoniemen begint te bakkeleien, dien ik een klacht in bij Stichting Reclame Code (SRC) zodat de Reclame Code Commissie kan beslissen over de aard van de StringEnergy trilsokken. Daarnaast meld ik je website bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Dit soort fratsen (waarvan reeds veel te veel consumenten de dupe zijn geworden) gaat me namelijk veel te ver. Groeten, Paul P.S. Als je steeds je naam aanpast, maar niet je e-mailadres, valt het nogal op dat je onder meerdere namen reageert.
Herman
14 juni 2015Beste Paul misschien is het iets om te publiceren! Mensen met RLS klachten die last hebben van Trekkende benen vinden gelukkig hun weg naar de Stringenergy “Trilsokken. Maar gezien er toch mensen zijn die dit bevestigd willen zien middels een onafhankelijk onderzoek kan ik je bij deze vertellen dat er zo’n onderzoek gestart gaat worden, dus; Mensen met RLS klachten die hieraan willen meewerken kunnen zich opgeven. Wij houden u van de vorderingen op de hoogte. De test zal worden uitgevoerd onderlijning van wetenschappers, met vriendelijke groet Herman
Paul
14 juni 2015In je vorige reacties (onder schuilnaam ‘Henk’) beweerde je nog dat er reeds meerdere van deze onderzoeken bestonden… Dus wat is het nou? P.S. Wat houdt “onderlijning van wetenschappers” precies in?
Caspar
23 april 2015Beste Paul, Ik lees hierboven jouw reactie “Ik lees op talloze forums en weblogs dat de energiesokken (String Energy Soles, Calza Energy Socks, Trilsokken, Stringenergy RLS-sokken, energiezolen, STOX Energy Socks, energiezooltjes of hoe je ze ook wilt noemen…) totaal niet werken bij RLS of welke klachten dan ook. “. Hiermee lijkt het dat op talloze forums en weblogs staat dat STOX Energy Socks niet werken tegen RLS, dat is echter niet het geval. Daarnaast zijn STOX Energy Socks compressiekousen welke totaal niet te vergelijken zijn met de producten die jij noemt. Compressiekousen kunnen klachten bij RLS wel degelijk verminderen, wat ook wetenschappelijk bewezen is. Bij trilsokken is dat inderdaad niet het geval. Zou je zo vriendelijk willen zijn om je reactie aan te passen? Hoor graag. Gr Caspar
Paul
23 april 2015Beste Caspar, Dankjewel voor je berichtje! Ik snap dat de energiesokken van STOX niet vergelijkbaar zijn met de trilsokken van Stringenergy en dat ze op een andere (veronderstelde) werkzaamheid berusten. Dat neemt echter niet weg dat ik ook de claims en beweringen op jullie site erg ‘far fetched’ vind. Er is immers geen enkel wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat compressiekousen en ondersteunende panty’s RLS kunnen verhelpen of voorkomen. In bepaalde individuele gevallen kan druk in zijn algemeenheid bepaalde ongemakken verlichten, maar de studies/onderzoeken (waar veel webshops naar verwijzen) die de werkzaamheid van compressiekousen bij RLS zouden staven, bestaan simpelweg niet. Op jullie website lees ik claims als “creëren het effect van degressieve compressie therapie”, “de compressie zorgt voor een optimale bloedcirculatie in de benen en voor maximale zuurstof-capaciteit naar de spieren”, “ze voorkomen daardoor niet alleen vermoeide, pijnlijke benen, maar helpen ook spataders en opgezwollen voeten, enkels en/of benen te voorkomen”, “hydrateert de huid en is gezond en bacteriostatisch”, “welke de huid kunnen voeden”, “welke vocht kan opnemen wat de huid zacht en glad maakt en rimpels verminderd”. (bron) Ik vraag me af of er onderzoeksgegevens beschikbaar zijn die deze veelbelovende eigenschappen ondersteunen, want naar mijn mening gaan ze behoorlijk ver. Mocht er inderdaad onderzoek zijn gedaan naar de werkzaamheid van STOX Energy Socks waaruit deze kwaliteiten naar voren zijn gekomen, dan verwijs ik daar natuurlijk heel graag naar! Het gaat mij er immers om RLS-patiënten te helpen. Voor zover mij bekend is bestaan zulke sluitende onderzoeksresultaten echter niet. Ja, druk in zijn algemeenheid KAN in bepaalde gevallen de bloedcirculatie en lymfecirculatie stimuleren, maar dit is volledig afhankelijk van de exacte druk, hoe de druk wordt uitgeoefend, hoe vaak de druk wordt uitgeoefend en waarmee de druk wordt uitgeoefend. Als puntje bij paaltje komt, zijn er vooralsnog echter geen onmiskenbare verbanden aangetoond tussen het dragen van compressiesokken enerzijds en afname van RLS-klachten anderzijds. Talloze verkennende onderzoeken hebben zelfs geen enkele verbetering kunnen aantonen. De bewering dat een bepaald soort sok werkzaam is bij RLS, is dan ook enorm abstract. Dan is de eliminatie van cafeïne, tabak en alcohol veel concreter, evenals de toediening van ijzer, magnesium en foliumzuur/folaat in geval van tekorten, maar ook het hanteren van een regelmatig slaapritme en voldoende lichaamsbeweging. Zelfs naar beenmassages is meer verkennend onderzoek met positieve uitkomsten gedaan. Hoe dan ook ben ik het volledig met je eens dat STOX en Stringenergy niet hetzelfde zijn. Dat neemt echter niet weg dat ik ook STOX op talloze forums en weblogs ben tegengekomen… Ik ben dan ook zeer benieuwd naar het wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid van de STOX Energy Socks waarnaar je verwijst. Mocht hieruit blijken dat men zich ten onrechte negatief uitlaat, dan zal ik m’n bericht logischerwijs direct rectificeren. (bron, bron + bron) Ik verneem graag van je! Groeten, Paul
Henk
10 juni 2015Ter aanvulling gericht aan jou Paul en ook voor Casper. zowel de tril techniek van de Trilsokken als ook naar het product van Casper zijn o.a in Nederland wetenschappelijke onderzoeken gedaan en is er zelfs iemand op gepromoveerd. Groet Henk
Paul
11 juni 2015Beste Henk/Herman/Marcella, Je blijft maar om de hete brij heen draaien en nieuwe onzin verkondigen, zonder ook maar een zweem van onderbouwing toe te voegen. Als wat je stelt echt waar is, vermeld dan in ieder geval een link naar het betreffende onderzoek, de naam van het betreffende onderzoek of de naam van de betreffende (gepromoveerde) doctor. Zoals je wellicht weet zijn er online databases voor wetenschappelijk onderzoek en daarin is NIETS terug te vinden over trilsokken. En al ZOUDEN er studies naar de trilsokken zijn uitgevoerd, dan lijkt me het loutere bestaan ervan niet erg relevant. Wat zijn volgens jou de conclusies van deze hypothetische onderzoeken? Eventuele pogingen tot promotie van je product keur ik in het vervolg overigens af. Groeten, Paul
Susan
6 maart 2017Ik gebruik overdag steunkousjes van de Hema. Het lijkt wel iets te helpen bij RLS (Restless Legs Syndroom). Maar ik blijf elke nacht er last van houden. Ook wordt er gesproken over B12 injecties, ik heb naaldenangst, is er een alternatief voor injecties?
Paul
6 maart 2017Beste Susan, Vitamine B12-injecties –al dan niet gerelateerd aan RLS– zijn uitsluitend raadzaam in geval van een vitamine B12-tekort. Een overschot aan vitamine B12 is namelijk evenmin goed als een vitamine B12-tekort… Laat dus allereerst je vitamine B12-bloedwaarde checken alvorens je vitamine B12-suppletie overweegt. Mocht je (hypothetische) vitamine B12-tekort worden veroorzaakt door een opnamestoornis of omzettingsstoornis, dan is er eigenlijk geen alternatief voor B12-injecties. Orale B12-supplementen werken in dat geval namelijk niet. Zie ook:
Maar nogmaals: laat EERST je bloed onderzoeken op vitamine B12! Een tekort / gebrek aan vitamine B12 KAN namelijk de oorzaak zijn van rusteloze benen, maar hoeft niet per se een rol te spelen. Sterkte ermee!
jose
19 april 2015Hallo mede RLS’ers, Ik ben nu onder behandeling bij de RSI beenkliniek in Eindhoven voor vacuüm therapie voor de doorbloeding in de benen. Ze zeggen 60/70% kans van slagen… Ik houd jullie op de hoogte! Stringenergy sokken helpen bij mij overigens helemaal niet tegen mijn restless legs. Groetjes, José
Fam Haantjes
10 juni 2015Hallo Jose, Mijn moeder van 77 is nu ook in behandeling gegaan bij dezelfde kliniek. Kun je ons inmiddels iets meer vertellen over de effecten? Werkt het? Want 12 x 55 euro is voor mijn moeder, net zoals vele anderen mensen natuurlijk best veel geld. Met vriendelijke groet, Rob
Janneke Smitstra
12 april 2015Afgelopen zaterdag was ik beroepshalve in het MCL i.v.m. een voorlichtingsbijeenkomst over het Restless Legs Syndrome. De neuroloog gaf een goede uiteenzetting over de verschillende behandelingsmogelijkheden van dit ernstige probleem. Ernstig, want het tast de slaap aan en daarmee het vermogen van het lichaam om herstelprocessen in werking te zetten. Hij had niet een gunstig verhaal, want in alle gevallen is de aandoening RLS progressief en chronisch. In mijn eigen praktijk heb ik diverse cliënten met rusteloze benen behandeld die in min of meerdere mate last hadden van RLS. Ze hadden allemaal baat bij de therapie, de meesten raakten van hun klachten af, en bij anderen vond een forse vermindering plaats van het klachtenpatroon. De therapie die ik beoefen richt zich met name op de doorbloeding. Overal in het lichaam wordt de (micro)circulatie hersteld, en dat leidt tot afname van veel klachten. Uniek, ik ken geen andere manuele techniek die dit voor elkaar krijgt. Niet alleen de bloedcirculatie wordt hersteld, overtollig vocht en vet worden afgevoerd c.q. verbrand, spieren, banden en gewrichten komen in goede conditie en het lichaam krijgt haar oorspronkelijke vorm terug. Nu terug naar het RLS, in mijn optiek ligt de oorzaak hiervan meer in een slechte doorbloeding dan dat het een neurologische aandoening is. Dopamine moet de perifere zenuwen kunnen bereiken. Vaak lukt dat niet door een slechte circulatie. Hoe kan het anders dat onze intensieve methode helpt? Graag zouden mijn collega’s en ik willen participeren in een onderzoek hiernaar. Janneke Smitstra – Manueel Quadrivastherapeut te Harlingen
Jurjan
13 april 2015Mooi verhaal, maar een lichaam aanzetten tot vetverbranding met behulp van manuele therapie vind ik een tikkeltje ongeloofwaardig. Kun je uitleg geven over het fysiologische proces wat hiervoor verantwoordelijk zou zijn?
Janneke Smitstra
13 april 2015Graag Jurjan, Fijn dat je kritisch bent, het lijkt bijna te goed om waar te zijn. Enige uitleg over het proces: Binnen onze Clinic horen wij vaak dat cliënten al van alles hebben geprobeerd om hun doorbloeding in de benen te verbeteren of om af te vallen op specifieke plekken (benen, billen en buik). Ook hebben veel cliënten vaak last van terugkerende klachten, zoals lage rugpijn of rusteloze benen. Maar zelfs met sporten, diëten en/of fysiotherapie komen ze niet van hun klachten af. De reden hiervoor is, en dat weten wij uit ervaring, dat de doorbloeding in die gebieden dusdanig verstoord is, zodat het lichaam het niet meer zelf kan oplossen. Hoe hard ze ook sporten of welk dieet ze ook volgen. Weefsels met een slechte bloedvoorziening hebben manupilatie nodig om weer goed te kunnen functioneren. In die gevallen biedt een Manuele Quadrivas Therapeut uitkomst. De Manuele Quadrivas Therapy bevat zeer specialistische handgrepen waarmee een therapeut in staat is om weefsel te ‘ontwarren’ en te ‘openen’ voor een optimale bloedvoorziening. Door diepe zogenaamde ‘aanhaaktechnieken’ traint een therapeut automatisch de onderliggende bloedvaten en wordt de doorstroming in de bloedvaten gestimuleerd. Bloedvaten worden weer soepel en het lichaam is in staat zichzelf te herstellen. Een goede bloedcirculatie is de basis voor een gezond lichaam. De diepe manuele schraap- en aanhaaktechnieken, die uniek zijn voor de Manuele Quadrivas Therapy, zorgen voor een volledig herstel van de bloedvaten. Daardoor wordt de microcirculatie geactiveerd en raken weefsels beter doorbloed. Dit heeft een genezend, bloeddrukverlagend en afslankend effect en remt de vorming van nieuwe vet- en vochtafzetting. Spieren, gewrichten en banden worden soepeler, afvalstoffen en overtollig vet worden door het lichaam opgeruimd. Het lichaam komt in goede conditie en krijgt zijn oorspronkelijke vormen terug.
Jurjan
25 mei 2015Als afslanken toch eens zo makkelijk zou zijn… dat overtollig vet wordt ‘opgeruimd’ door een massagetechniek die de bloedcirculatie verbetert. Dan zouden we massaal stoppen met sporten en heerlijk onderuitgezakt op een massagestoel gaan liggen. Onwijs relaxed! Maar ook totaal ongeloofwaardig…
ireen
7 april 2015Hallo, Ook ik heb al jaren last van RLS. Tot onlangs de benzodiazepine Rivotril (clonazepam) gebruikt. Maar ook hier had ik geen baat meer bij. Nu pas een slaaponderzoek gehad. Het bleek dat ik elke halve minuut tijdens de nacht beweeg. Nu heb ik dus ook Adartrel (ropinirol) gekregen. Ben nog met het ophogen bezig. Eerste week 1 tablet, toen 2 tabletten. Morgen met 3 tabletten beginnen en de week daarna krijg ik dan 1 tablet van 2 milligram. Mijn vraag is nu: Ik kan ineens heel erg moe worden overdag. Ook misselijk en voel ook een soort onrust en prikkelbaarheid erdoor (soort van overgangsklachten), duf en zo. Zijn de bijwerkingen van deze tabletten blijvend? En wie heeft er ervaring mee ten aanzien van Restless Legs Syndroom?
José
26 maart 2015Ik heb ook al 2 jaar RLS. Ik gebruik Ropinirol (dopamine-agonist) en dat gaat op zich redelijk. Moet wel steeds medicatie ophogen. Ik wil nu die energiesokken gaan proberen, want al die troep is ook niet goed om te slapen. Ik gebruik nu medische wietolie om te slapen. Daar slaap ik erg goed van, dus binnenkort hoor je van me of de sokken zo geweldig zijn als men beweert. Groetjes, José
Paul
27 maart 2015Beste Jose, Dankjewel voor je berichtje! Ik hoor van meer mensen dat ze baat hebben bij bepaalde vormen van hennepolie, vooral bij pijnklachten. Meer over wietolie kun je desgewenst lezen in dit artikel over cannabis-oliën… En laat inderdaad nog even weten hoe de energiesokken bevallen. Persoonlijk hoor ik hier vooral hele slechte verhalen over. :( Groeten, Paul
myra
16 februari 2015Ik heb ook al jaren RLS. Het enige wat helpt tegen de rusteloze benen is bewegen en kuiten koud houden. Ik heb ’t gelukkig niet in bed, maar wel met zitten of liggen op de bank. Ik word soms zo boos dat ik mezelf ga slaan op m’n benen. Ik zou die sokken wel willen proberen maar ben bang dat ze te veel warmte afgeven, waar ik dus absoluut niet tegen kan. Als ik sokken aantrek tegen de avond worden de symptomen van Restless Legs Syndrome bij mij alleen maar erger.
Jan Busser
3 juni 2015Hallo Myra, Heb dagelijks last van RLS. alleen overdag en ’s avonds als ik naar tv wil kijken. Gebruik ook Ropinirol voor het slapengaan en ’s nachts heb ik er gelukkig geen last van. Overdag word ik echt stapelgek van de rusteloze benen. Ik begrijp dat je géén trilsokken gebruikt. Maar ik zou graag een duidelijke tip willen hebben betreffende trilsokken. De één heeft er baat bij en de ander vindt het maar niks. Maar je probeert wat hé?
Chris
28 januari 2015Mag me blijkbaar nog gelukkig voelen gezien ik slechts occasioneel last heb van RLS. Ik wist trouwens niet eens dat het dit is! Als ik eens last heb van rusteloze benen en niet kan slapen, sta ik op en ga een flink glas water drinken. Daarna terug naar bed en na enkele seconden voel ik niks meer. Komt dit nu door die kleine nachtwandeling, het glas water of beide? Ik weet het niet, maar wilde toch mijn kleine bijdrage hierbij meegeven v.w.b. restless legs. Als ik bovenstaande lees, hoop ik dat het voor mij hierbij mag blijven.
Daisy
14 september 2014Iemand gehoord over de Beenkliniek. Zij zouden R.L.S. kunnen behandelen. Ik heb zelf deze ervaring nog niet. Maar na 4 jaar RLS wordt ik echt moedeloos en gek van me benen. Ik ben in behandeling bij de neuroloog en ik heb pleisters genaamd Neupro die 24 uur per dag een stofje afgeven. Deze pleisters dienen ook voor mensen die Parkinson hebben. Daarnaast slik ik Gabapentine die ook voor mensen dienen die epilepsie hebben. Al met al wordt ik hier niet vrolijk van naast het feit dat het allemaal niet helpt. Gelukkig heb ik a.s. vrijdag een afspraak met de neuroloog en hoop ik op iets nieuws. Nu neig ik om sokken aan te schaffen. Ik lees dat ze 37 euro zijn van Stringenergy. Ik vraag me af of de mensen die RLS hebben, roken, drinken, cafeïne houdende drank drinken etc.
Jose
9 april 2015Hallo Daisy, Ik heb nog nooit van een Beenkliniek gehoord, zal dat eens opzoeken. Ik heb nu die RLS-sokken besteld, zal me benieuwen of het werkt. Ben erg benieuwd, haha! Slik zelf ropinirol, gaat goed. Wel steeds ophogen. Maar je wordt inderdaad moedeloos en chagrijnig van die rusteloze benen… Ik zou ze soms wel willen afhakken, echt waar! Zo vervelend… Ik hou je op de hoogte van de RLS-sokken en eventueel de Beenkliniek, oké? Groetjes en succes, Jose
jose
19 april 2015Hallo Daisy, De energy sokken werken dus niet. Ik ben nu naar de been kliniek in Eindhoven gegaan, de RSI been kliniek. En heb nu de eerste van 8 vacuüm therapie behandeling gehad, kost 50 euro per behandeling en heeft 60 tot 70% kans van slagen. Via zorgverzekering aanvullend kun je wat terugkrijgen. Ik houd je op de hoogte of het werkt tegen de RLS! Groetjes, José
Joger
8 maart 2016De beenkliniek is pure oplichting. Kost veel geld en ze geven zelf al aan dat het niet bij iedereen werkt. Ik ken mensen die er uit pure wanhoop naartoe gegaan zijn maar teleurgesteld terugkeerden. Geen enkel effect op rusteloze benen.
Hein Coolen
16 maart 2016Het klopt dat onze behandeling niet bij iedereen helpt. Zoals boven ook al aangegeven wordt, zijn er steeds meer aanwijzingen in de wetenschap dat de oorzaak van RLS voor een deel gezocht moet worden in de doorbloeding van de benen. Onze behandeling is gebaseerd op vacuümtherapie, een nieuwe methode die de doorbloeding verbetert. Een eerste onderzoek binnen onze kliniek in samenwerking met de Stichting Restless Legs heeft laten zien dat ongeveer de helft van de patiënten baat heeft bij deze behandeling. Bij daar weer de helft van zijn de resultaten zelfs goed tot zeer goed (klachtenvrij). Als men tot de doelgroep behoort treedt de verbetering vaak al na 3 à 4 behandelingen op. Dit lijkt te ondersteunen dat de oorzaak van RLS niet alleen maar neurologisch is. Wij zijn overigens echt geen oplichters, wij willen graag mensen van hun klachten af helpen.
Paul
15 november 2017Beste Daisy, Ik heb de link naar Been-Kliniek.nl verwijderd. Als je binnen die site op het linkje ‘rusteloze benen’ klikt, word je namelijk doorverwezen naar de website Watisgezondevoeding.nl… Deze site komt dus TOTAAL niet betrouwbaar over. Ik zal ze het voordeel van de twijfel geven; misschien zijn ze gehackt…
Herman
12 augustus 2014Misschien wel even goed om stil te staan bij de informatie stroom via de belanghebbende van RLS patiënten. Wat doet een RLS patiënt besluiten om vast te houden aan die bewegende benen en het daardoor niet kunnen slapen, waarom prefereert hij of zij nachtelijke wandelingen boven een oplossing en wat doet RLS patiënten verenigingen besluiten allemaal dezelfde teksten te schrijven op hun website. Volgens wordt en veel aandacht besteed aan adviezen als dat de beste behandeling is gebaseerd op een goede samenwerking tussen patiënt en behandelend arts met het advies om in overleg met deze arts wel medicatie te blijven gebruiken. Dit laatste is volledig in tegenspraak met de door de informatie die vermeld staat in het Geneesmiddelenbulletin.nl waarin gemeld wordt dat er op dit moment nog geen enkele medicatie effectief is gebleken en veel van de medicatie tot meer klachten leiden dan oplossing. Groet Herman.
Hay Driessen
12 augustus 2014Hallo, ik heb al jaren last van RLS, maar het wordt inderdaad alsmaar heftiger. Om gek van te worden! Ik slik iedere dag 5 tabletten Adartrel en 2 magnesiumtabletten, maar echt helpen voor wat betreft restless legs doet het niet. Mijn huisarts weet het ook niet meer. Heb voorheen Sifrol geslikt, die beter hielpen, maar door kostenbesparing bij de apotheek heb ik nu Adartrel. Kan iemand mij een goede tip geven, hoe nu verder? Dank alvast
g. van Melzen
17 februari 2015Ik gebruik iedere avond voor het slapengaan 375 mg Sifrol (pramipexol). Ik kreeg het ook niet meer, maar heb via de huisarts een verklaring gekregen waarin staat dat die Sifrol, maar ook echt alleen dit merk voor mij medisch nood zakelijk is. Dus heb ik het weer in gebruik. Succes ermee! RLS is echt een rotkwaal hoor!
sylvia hulsker
15 juli 2015Hallo. Ook ik heb ernstige RLS, al jaren… Heb van alles geprobeerd tegen de rusteloosheid in m’n benen, maar niks helpt… Slik Sifrol, helpt tijdelijk… Maar nu… wietolie… pas 1 nacht gebruikt… en werkt super!!! Wel 10,8% THC kopen… Wie weet…
Paul
15 juli 2015Meer over wietolie kun je desgewenst ook lezen in dit artikel over hennepzaden en hennepoliën…
grietje
29 juli 2014Ik heb al jaren last van RLS, heb altijd Sifrol gebruikt, maar na verhoging van de dosering werkt het niet echt goed meer. Het begint nu ook overdag als ik een tijdje rustig zit. Word er helemaal gek van! Mijn huisarts heeft me aangeraden om nu te stoppen met medicatie en magnesium te slikken. Ik begin vandaag ermee, maar ga nog wel 3 weken medicatie ook doorslikken en over 3 weken kijken of Restless Legs alleen met magnesium kunnen worden onderukt. Heeft iemand hier ervaring mee, want ik begin radeloos te worden!? M.v.g. Grietje
Ben
16 januari 2023Sifrol met vertraagde afgifte
maria
25 juli 2014ik heb al jaren last van RLS, maar het wordt steeds erger. Ik heb het over mijn hele lijf. Eerst hielp massage en bewegen wel, maar vannacht had ik een prikkende huid. Ook mijn gezicht. Ik had ook in de binnenkant van mijn mond en tong een prikkend gevoel, net of ik iets te heet had gedronken. Kent iemand dit?
Dick Keja
11 juni 2017Hoi, Ik had ook last van RLS, dit is eigenlijk weg, maar heb dit gevoel nu in m’n rug, tussen de schouderbladen en dan pas begint ’t in m’n benen weer op te komen. Verschillende medicatie gehad, niets hielp meer en gebruik nu oxycodon… In de middag 5 mg en tussen 20 en 21 uur 10 mg. Dit helpt buitengewoon goed. Misschien heb je er wat aan.
Paul
12 juni 2017Ook ik lees steeds vaker over het gebruik van opiaten (waaronder oxycodon) ter behandeling van idiopathische RLS. Het gebruik van zulke sterkte pijnstillers bij Restless Legs Syndroom wordt vooralsnog echter ontraden: “In het algemeen geldt dat opiaten –gezien de gewenning en verslaving– geen plaats hebben bij de behandeling van RLS.” (bron + bron) Al met al is dus terughoudendheid geboden…
herman
16 januari 2014Waarom uw reactie op deze site dat de RLS sokken niet zouden werken? Als uw daadwerkelijk de RLS sokken bij stringenergy.com gekocht zou hebben en zij zouden NIET werken behoort u bij stringenergy.com een klacht in te dienen waarna wij u na de sokken werking controle, uw aankoop zouden vergoeden. Mvr het stringenergy Team
Herman
15 januari 2014Het ware verhaal achter het Restless Leg Syndrome: Energysokken ‘Tril Sokken’ stoppen vanaf de eerste dag het rusteloze gevoel in de benen.
Paul
16 januari 2014Beste Herman, Je beantwoordt mijn vragen over je ‘energiesokken’ niet, maar blijft wel continu nieuwe reclame-achtige berichtjes spammen op deze website. Ik heb je links dus opnieuw verwijderd. Eventuele volgende berichten keur ik volledig af indien je ze niet onderbouwt met bronnen. Groeten, Paul
Jannie
21 januari 2015Hallo Herman, Volgens mij kom ik jou en de bibbersokken op alle sites tegen vandaag. Irritant!
jose
19 april 2015Nee hoor Herman, bij mij werken de Energy sokken dus niet! Benieuwd of ik mijn geld retour krijg…
Paul
20 april 2015Beste Jose (en eventuele andere ‘gedupeerden’), Ik lees op talloze forums en weblogs dat de energiesokken (String Energy Soles, Calza Energy Socks, Trilsokken, Stringenergy RLS-sokken, energiezolen, STOX Energy Socks, energiezooltjes of hoe je ze ook wilt noemen…) totaal niet werken bij RLS of welke klachten dan ook. Op de websites, Facebookpagina’s en webshops die de sokken aan restless legs-patiënten proberen te verkopen, wordt tegenwoordig ook al beweerd dat de trilsokken werkzaam zouden zijn tegen obesitas en ADHD?! Men doet onder meer dit soort uitspraken over de RLS-sokken: “Wetenschappelijke bewijsvoering – Nu duizenden gebruikers hebben aangetoond dat de ‘Tril’ Sokken in meer dan 96% van de gevallen direct de eerste avond werken, is het besluit genomen om deze oplossing middels een wetenschappelijk onderzoek te onderbouwen.” Het betreffende onderzoek is echter nergens te vinden, als het überhaupt al bestaat… De trilsokken zouden bestaan uit “katoen waarvan de vezel moleculair zodanig is gewijzigd dat de extra toegevoegde trilling een instant kalmerende werking op de benen heeft”… Kom op zeg! Hoe kun je dode katoenvezels in hemelsnaam “moleculair wijzigen” om ze constant trillingen te laten voortbrengt? Hier is energie, dus een krachtbron voor nodig… Dit is dus echt absolute science fiction! En al zouden de sokken op wonderbaarlijke wijze trillen, dan nog is er geen enkele reden om aan te nemen dat dit trillende/trekkende benen kan verhelpen. De enige aanwijzingen voor IETS wat met wetenschappelijk onderzoek te maken heeft, zijn de vele aangekochte stockfoto’s van zogenaamde wetenschappers die druk met microscopen en reageerbuizen in de weer zijn, wat bijdraagt aan deze misleiding. En op Stringenergyshop.nl vind je uitsluitend reviews/recensies met stuk voor stuk 5 van de 5 sterren voor zowel prijs, kwaliteit als levering… een gegeven wat wel heel erg onwaarschijnlijk is voor sokken van €59,96 per paar… En dan zijn er nu ook nog ‘Extra Krachtige Trilsokken’ ontworpen zijn, maar uitleg hierover wordt niet gegeven. Trap dus alsjeblieft niet in Tril Sokken ter behandeling van RLS! Het is mijn persoonlijke mening, maar ik vind het neigen naar oplichterij. Groeten, Paul
Antoinette Hendriks
28 december 2013Ik heb 15 jaren geleden heel veel last gehad van rusteloze benen. Ik kreeg van de huisarts INHIBIN tabletjes en heb deze 3 tot 4 weken ingenomen en er echt nooit meer last van gehad. Vandaag echter heb ik weer een beetje de beginsymptomen gevoeld en dus ga ik maandag snel een doosje tabletten kopen bij de apotheek, want deze blijken nu vrij verkrijgbaar te zijn, zonder recept. Misschien helpt het bij anderen net zo goed als bij mij; ik zou zeggen proberen. Groet, Antoinette
Janneke Smitstra
12 april 2015Antoinette, Van de neuroloog die afgelopen zaterdag in MCL zijn voordracht deed, hoorde ik dat Inhibin gebruikt moet worden als kuur. Dus doosje opmaken en daarna stoppen. Doorgaan zou geen meerwaarde hebben. Mooi dat dit bij u werkt!
Alie
11 mei 2016Inhibin is voor kramp en niet voor RLS.
Ruud
16 juni 2017Ik ben 48 en als kind had ik al RLS. Vooral na veel sporten en bij warm weer speelt het bij mij op. Vaak hielp in het verleden om met de kuiten een tijd onder de koude douche te gaan staan en altijd met de onderbenen onder de lakens vandaan slapen. Vervelend waren ook altijd lange reisjes met auto of het vliegtuig. 4 jaar geleden kreeg ik de tip van iemand om een Inhibin te proberen. Als ik nu overdag voel dat het ’s avonds kan gaan ‘spoken’ of ik ga vliegen of ik heb een lange autorit voor de boeg dan neem ik uit voorzorg inhibin. Het werkt bij mij! Als ik ’s nachts wakker wordt en ik neem 3 tabletten dan slaap ik na een half uur/3 kwartier. Ik weet dat Inhibin oorspronkelijk tegen spierkrampen is maar ik heb er positieve ervaringen mee t.a.v. de rusteloze benen. Zover ik weet heb ik ook geen bijwerkingen. Ik heb nooit een volledige kuur gedaan, maar misschien moet ik dat toch maar eens een keer proberen.
Ossendrijver
18 augustus 2013Ik heb de trilsokken aangeschaft en gedragen. EUR 59,95! De sokken hebben totaal niet gewerkt voor mijn R.L.S. Ik heb echt het idee dat ik een paar dure ordinaire sportsokken heb gekocht. Dus volgens mij pure oplichterij. Groeten, Ton
Paul
18 augustus 2013Beste Ossendrijver, Vervelend om te horen dat je voor niets 60 euro hebt uitgegeven. Desalniettemin vind ik het waardevol dat je je ervaring hier deelt; daar kunnen nog heel veel mensen lering uit trekken. Ik kan als leek wel mijn twijfels uiten, maar er gaat natuurlijk niks boven ervaringsdeskundigen! Bedankt voor je reactie! Groeten, Paul
Conny Hermans
28 november 2013Welke maat heb je? Dan wil ik ze wel overnemen voor 30,- om te proberen. Groetjes, Conny
Herman
27 juni 2013Oplossing gevonden bij bewegende benen… Restless Legs Syndrome is een klacht waarbij trekkende benen ontstaan. De klachten worden ook wel RLS-klachten genoemd. Deze klachten, waartegen nog geen gerichte medicijnen zijn gevonden, houden dagelijks wereldwijd miljoenen mensen uit hun slaap. Restless Legs-syndroom (RLS), het ziektebeeld dat letterlijk vertaald, rusteloze benen betekent, is ook wel bekend onder de naam Wittmaack–Ekbom syndroom. Het gaat om vervelende gevoelens in de benen, die vooral ’s avonds optreden, net voor het slapengaan. RLS komt voor bij ongeveer 8 á 10 procent van de wereldwijde bevolking en de klachten nemen meestal toe naarmate we ouder worden. Maar nu is er door twee bedrijven die zijn gaan samenwerken een oplossing gevonden… ‘RLS Trilsokken! Sokken van katoen waarvan de vezel moleculair zodanig is gewijzigd dat de extra toegevoegde trilling een directe kalmerende werking op de benen geven. Een geweldige en verbazingwekkende oplossing waaraan geen batterij, magneet of stroomdraad te pas komt. Trillingen: het medicijn van de toekomst! Ook in de hedendaagse medische wetenschap maken we dankbaar gebruik van trillingen, denkt u daarbij maar eens aan het gebruik van een EEG of ECG, waarbij we met behulp van externe trillingen de trillingen van de organen meten om ziektes op te sporen. Maar ook in het dagelijks leven en het huishouden maken we gebruik van trillingen, onder andere door gebruik te maken van de telefoon of de magnetron. Op dit moment zoekt String Energy naar distributeurs voor de RLS-sokken.
Paul
27 juni 2013Beste Herman, Ik heb je bericht aangepast en je links verwijderd, daar je reactie pure reclame betrof. Ik ben benieuwd of je kunt uitleggen hoe de sokken werken, dus wat ze precies doen. Om wat voor textielvezels gaat het, op welke wijze zijn ze aangepast en hoe beïnvloeden ze het menselijk lichaam? Mocht je de werkzaamheid van de RLS-sok aannemelijk kunnen maken en een plausibele uitleg c.q. verklaring hebben (met gedegen bronnen en/of onderzoeksresultaten), dan vermeld ik jouw sokken met plezier in bovenstaand artikel. Met vriendelijke groet, Paul
sylvia hulsker
10 augustus 2015Wat een onzin… RLS is NEUROLOGISCH… Daar helpen sokken echt niet voor!!!
Herman
24 maart 2013Direct werkend alternatief. Onze kennis en uiteraard de praktijk resultaten van gebruikers heeft allemaal bijdragen tot een pasklaar antwoord. De uitkomsten van die vele honderden gebruikers laten zien dat de effectiviteit van de ‘Tril sokken’ uitermate positief kan zijn. Meer dan 90% van de dragers hebben er baat bij. Nagenoeg direct bij het gebruik van de sokken wordt een weldadig tintelend gevoel in de benen ervaren en behoren de trekkende benen tot het verleden. Het gebruik van de ‘Tril sokken’ wordt ook aanbevolen voor mensen die slecht in- of doorslapen. Stringenergy.com
Marcellino
16 april 2019Al jaren heeft mijn vrouw last van RLS, alles geprobeerd, van Lymphomed tot THC olie niets helpt, arts na arts afgelopen, onder behandeling van Sein geweest, ook speciale sokken geprobeerd, zelf een trilapparaat oor haar voeten, hypnotherapie gedaan, verschillende soorten medicatie gehad, sifrol, pramipexol etc. etc. nu gebruikt ze gabapentine 1×00 en 1×200. RLS blijft. Wie heeft een tip voor haar?
Laura
31 juli 2012Hoi, Ik heb ook nog een tip: String Energy Bedsokken. M.v.g. Laura
Betty Bakker
26 april 2011Bij tip 5 heb ik als medicijn Sifrol. Een uur of 2 voor het naar bed gaan 2 tabletjes en het gewiebel en geschud en bewegen van de benen is een stuk minder. Betty