Vegetarische diëten

Een vegetarisch dieet is in beginsel een vleesvrij dieet. Vegetariërs eten namelijk geen producten die zijn verkregen door het doden van dieren. Dit betekent dat de volgende voedingsmiddelen niet worden genuttigd binnen een vegetarische dieet:

  • Vlees & gevogelte
  • Vis & schaaldieren
  • Insecten

In de praktijk bestaan er echter ook varianten van een vegetarisch dieet waarbij wel vis, en soms zelfs gevogelte, wordt gegeten. Een vegetarisch dieet kan dus op meerdere manieren worden ingevuld.

Vegetarisch versus veganistisch

In de Gezondr dieetlijst vind je vegetarische en veganistische diëten in één categorie. Er is echter een belangrijk verschil tussen vegetarisch en veganistisch. Een vegetarisch dieet beperkt zich doorgaans tot het verbieden van vlees, gevogelte en vis. Een veganistisch dieet gaat een stuk verder in en staat alleen plantaardige voedingsmiddelen toe. Ook voedingsmiddelen die van dieren afkomstig zijn, bijvoorbeeld eieren, honing en melk, zijn in dit geval dus verboden.

Vegetarisch dieet voor afvallen

Een vegetarisch dieet hoeft niets te maken te hebben met afvallen. Je kunt namelijk een zeer calorierijk dieet volgen zonder enig vlees te nuttigen. De meeste vegetarische diëten in de dieetlijst van Gezondr zorgen echter – bewust dan wel onbewust – voor gewichtsverlies. Dit komt omdat deze vegetarische diëten niet alleen dierlijke producten verbieden, maar ook aanvullende regels stellen voor gezonde voeding en/of gewichtsverlies.

Vegetarisch dieet – Voedingsstoffen

Dierlijke producten zijn doorgaans rijk aan eiwitten, vitamines en mineralen. Veel afslankdiëten raden het gebruik van (mager) vlees aan omdat eiwitten voor een langdurig verzadigd gevoel zorgen en gewichtsverlies in principe bevorderen. Er bestaan vegetarische diëten die slechts en zeer beperkt aantal voedingsmiddelen toestaan zoals het Fruitarisch Dieet. De meeste vegetarische diëten zijn echter breder opgezet. In dat geval is het raadzaam om vleesvervangers te nuttigen zodat je toch voldoende eiwitten, vitamines en mineralen binnenkrijgt. Goede vleesvervangers zijn o.a.:

  • Tofu, tempé & seitan
  • Noten
  • Bonen
  • Eieren

Hieronder vind je een overzicht van alle vegetarische en veganistische diëten uit de Gezondr diëtenlijst:

80 / 10 / 10 dieet
Anne Collins Dieet
Fruitarisch dieet
Groene Zwangerschapsdieet
Halleluja Dieet
Levend Voedsel Dieet
Ornish Dieet
Quantum Dieet
Rauwe Dieet
Vegetarisch dieet

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.