Er zijn veel vrouwen die streven naar een zandloper figuur. En volgens recent Amerikaans onderzoek lijkt het erop dat veel mannen dit niet erg vinden. Psychologen van de Universiteit van Texas -die blijkbaar te veel tijd over hadden- hebben een onderzoek gedaan naar het zandloper figuur in literatuur van honderden jaren en uit vele culturen. Zij concluderen in het onderzoek dat mannen het zandloper figuur het meest aantrekkelijk vinden bij een vrouw…

Zandloper figuur: kwestie van verhoudingen

Volgens het onderzoek komt het allemaal neer op de verhouding tussen de taille en de heupen. Een smalle taille wordt gezien als een belangrijk kenmerk van vrouwelijkheid dat voorbij gaat aan etnische verschillen. (bron)

In onderstaand overzicht kun je zien hoeveel vrouwen daadwerkelijk het ideale zandloper figuur (“hour glass figure”) hebben, en dat zijn er niet zo veel:

Lichaamsvorm-zandloper

Kenmerken van een zandloper figuur

Het zandloper figuur is een van de 4 voornaamste lichaamstypes, welk logischerwijs is afgeleid van het welbekende tijd-meetinstrument de zandloper. Een zandlopermodel voldoet aan de volgende lichamelijke kenmerken:

 • Smalle taille
 • Lichaamsvet & -gewicht verspreid over het hele lichaam
 • Heupen zijn in één lijn met de schouders
 • Volle borsten

Schoonheidsideaal voor de vrouw volgens vrouwen

Zoals je hierboven al kon lezen, zien mannen het zandloper figuur als het ideale en meest begerenswaardige lichaamstype voor de vrouw. Toch zien vrouwen dit totaal anders: het eigen vrouwenideaal is zo slank als het maar zijn kan met op de “juiste” plekken rondingen c.q. welvingen; met name op de billen & borsten.

Waar mannen dus een echte zandlopervrouw mooi vinden (smalle taille ten opzichte van flinke heupen en borsten en verder niet té mager) zien vrouwen zichzelf het liefst dun, dunner, dunst.

Nieuw Brits onderzoek naar zandlopers

Vrouwen krijgen hun zin en mannen hebben pech. Het zandlopermodel vrouw is namelijk aan het verdwijnen; dit is voornamelijk het gevolg van stressvol leven. Daarnaast zien vrouwen die in de spiegel kijken andere proporties dan waarover zij daadwerkelijk beschikken. Voor een Brits onderzoek gaf een groep van 3.000 dames aan met welke fruitsoort of groentesoort zij hun lichaamsvorm c.q. figuur vergelijken. Hierbij de resultaten:

 • 27% kalebas-figuur: smalle taille, brede heupen & grote borsten (zandloper figuur)
 • 21% peer-figuur: smalle taille, kleine borsten & brede heupen
 • 21% appel-figuur: volledig rond; inclusief taille & boezem
 • 16% aubergine-figuur: brede taille & brede heupen
 • 8% wortel-figuur: lang + smal; zonder rondingen
 • 7% broccoli-figuur: grote borsten, smalle taille & smalle heupen

De wetenschappers toetsten het beeld dat de vrouwen van hun eigen lichaam hadden met een meetlint. De gemiddelde heupomtrek bleek 91 centimeter en de gemiddelde tailleomtrek 76 centimeter.

Het ziet er dus naar uit dat heel veel vrouwen een verkeerde indruk hebben van hun eigen lichaamsvorm. Zo heeft ruim de helft van alle vrouwen een appelvorm! En slechts 8% van de moderne vrouwen bezit een zandloperfiguur, wat redelijk overeenkomt met eerder genoemd Amerikaans onderzoek.

Kleding voor een zandloper figuur

Binnen de modewereld wordt een zandloper niet per se als het perfecte figuur gezien. Op de catwalks en in modebladen zie je vooral het typische “dunne model” waarover al jaren wordt gesteggeld. Toch kan een zandloperfiguur heel veel hebben qua kleding. Er zijn enkele regels en richtlijnen waarmee een zandlopermodel haar figuur het beste kan laten uitkomen.

Zo kan zij haar taille accentueren met een tailleriem; broeken met een hoge taille hebben een vergelijkbaar effect. Aansluitende tops staan doorgaans erg goed; ruim vallende exemplaren beduidend minder. Zij ziet er lang, slank en sexy uit in “driekwart” rokken en jurken; bij voorkeur met split. Ook korte jasjes, getailleerde blazer en bloesjes, en lange trenchcoats zijn een must. Het draait bij het zandloper figuur allemaal om vrouwelijkheid en het uitlichten van de vrouwelijke vormen: rondingen, welvingen en contouren.

Vanwege de grote borsten doet een kol niet veel goeds voor een zandlope rfiguur. De welbekende empire-lijn, skinny jeans en hooggesloten colberts zijn ook een no-go. Een goede beha is te allen tijde vereist.

Stress doet zandloper uitsterven

Experts bevestigen dat vrouwen uit de jaren ’50 (toen de gemiddelde tailleomtrek 70 centimeter was en die van de heupen 99 centimeter) meer rondingen hadden. De stressvolle leefstijl van moderne vrouwen is verantwoordelijk voor de langzame uitsterving van de zandloper vrouw.

Professor Marilyn Glenville zegt als volgt: “Onze taille zet uit; vrouwen zijn daar dikker dan ooit. Wanneer we stress hebben, maakt het lichaam extra energie vrij in de vorm van glucose om ons vlucht- of vechtmechanisme voor te bereiden. Maar tenzij je ook daadwerkelijk lichaamsbeweging krijgt, sla je deze vrijgekomen energie op als lichaamsvet in het midden van je lijf. Dat komt omdat het dichtbij de lever is, waar het snel opnieuw in energie kan worden omgezet.” Bovendien zorgen stresshormonen natuurlijk sowieso voor aanvullende vetopslag.

Hierbij nog een aantal artikels m.b.t. figuur, lichaamsverhoudingen, lichaamssamenstelling en lichaamstype die interessant zouden kunnen zijn als je interesse hebt in een zandloper figuur:

Tot slot

De ideale verhouding tussen heup en taille is 0,7, dit wordt althans door mannen het aantrekkelijkst bevonden. Klassieke schoonheden zoals Sophia Loren, Marilyn Monroe en Elizabeth Taylor beschikten over deze index. Momenteel is de gemiddelde heup-taille-verhouding plusminus 0,83. Huidige beroemdheden die nog altijd een zandloper figuur hebben zijn onder meer Christina Hendricks (Mad Men e.a.) en Kate Winslet (Titanic e.a.).

Zie jij het zandloper figuur als het ultieme lichaamstype? Of vind je de zandloper uit de tijd en overschat? Laat hieronder een reactie achter!

25 Reacties

 1. Ik snap niet dat er tegenwoordig zoveel van het lichaam van een vrouw wordt verwacht. Een zandloperfiguur is niet altijd mooi, zelfs niet bij van die slanke dennen! Vrouwen met een normaal lichaam hebben een beetje vlees, en daar is ook niks mis mee!

 2. Ik weet niet welke lichaamsbouw ik heb. :S Ik denk eerder de peer, maar ik wil dat niet… Ik wil ook geen zandloperfiguur… Het enigste dat ik niet leuk vind aan mijn lichaam is mijn heupen… Die stomme laag vet rond dat mijn vriendinnen ‘muffin toppings’ noemen. Daar wil ik echt vanaf… Maar iedereen moet blij zijn met hoe hij/zij eruitziet zolang je niet obees bent.

 3. Ik ben best wel dun. :( Veel mensen zeggen heb jij geen anorexia maar dat heb ik niet. Als ik een jurkje aan heb heb ik wel een kont maar in een broek niet. Ik eet zoveel maar kom niet aan. Hoe moet ik dat toch doen wil wat dikker zijn. Ben 14 jaar en ik ben 45 kilo en ben best wel goede lengte voor me leeftijd. Wilt iemand mij advies geven hoe ik dikker moet worden?

 4. Hallo, Dit is een korte uitleg over de verschillende figuren… Peer: De bovenhelft van je lichaam is aanmerkelijk smaller dan de onderste helft. Als je aankomt gaat het meeste meteen op je heupen en dijen zitten. Appel: Rond van vorm, met een nogal goed gevuld bovenlijf. Als je wat pondjes erbij krijgt gaan die rechtstreeks naar je middel. Zandloper: Je hebt zachte rondingen en een duidelijk slankere taille. Als je aankomt wordt het extra gelijkelijk over je lichaam verdeeld. Plank: Je figuur is recht op en neer, misschien heb je wat rondingen, maar niet in een specifiek gebied alleen. Als je wat meer gaat wegen, komt het overal egaal erbij, misschien met de neiging tot het vormen van een buikje.

 5. Ik heb rechthoekig. Zo raar, ik heb écht wel brede heupen en een smalle taille. Maakt niet uit wat ze hier zeggen. Ik vind dat ik een zandloperfiguur heb en dat vinden mijn vrienden ook. Punt. :D

 6. Nou ~ de bovenkant is mooi, maar bij broeken ~ nou het is een ramp om een goede broek te vinden die niet lijkt alsof je een dikke kont hebt. ’t Is soms wat lastig hoor met een zabdloperfiguur.

  • Ja, ik heb ook een zandloper figuur… Op zich wel mooi, maar inderdaad een ramp met broeken. Ik moet altijd heel lang zoeken naar een broek die echt goed past, want bij de meeste broeken lijkt het alsof ik een hele dikke kont hebt.

 7. Yeeey wauw, ik heb een zandloper… Al sinds m’n 12e/13e, verschrikkelijk! Een zandloperfiguur staat alleen mooi met strakke jurkjes… maar met broeken is het een ramp!

 8. Ik kan de WHR niet opmeten, heb geen lint, maar m’n vriend is blij met mijn figuur en ik heb een mooie taille. :)

 9. Nou je kunt niet echt een zandloperfiguur creëren… Grotendeels gebaseerd op genen… Sommige vrouwen slaan gewoonweg meer vet op hun dijen en kont dan andere… Ligt aan de hormonen… Je kunt echter wel een dieet volgen om de taille zo smal mogelijk te houden. En bewegingen voor een platte buik… Maar wat betreft die bocht (van taille naar bovenbeen)… daar valt niet veel aan te doen… Je hebt het of je hebt het niet.

 10. Ik ben 43 en een perfecte zandloperfiguur, kwestie van discipline, bewegen en gezond eten plus natuurlijk een beetje geluk met goeie genen… Ik heb meer geluk dan!

 11. Ik ben een driehoek/rectangle. :( Ik baal er enorm van en ik heb een hekel aan m’n vetrollen… Ik zou veel liever cellulite hebben dan buikvet…

  • weblog answer

   Hallo ‘gekkie’, Je hebt misschien een recht figuur. Maar je moet positief denken. Zeg dit is tegen jezelf… Fout/goed. *een recht figuur is verschrikkelijk*, mijn figuur past bij mij. Dit ben ik! :) Wees trots! Sommige mensen zijn een champagneglas. De ene is een borrelglas *peer* en die ander is weer een appel *rond*. jij bent wie je bent. Als je negatief gaat denken ga jij het ook zo zien. Als jij positief blijft denken zie jij jou figuur niet meer zo. Als je er echt mee zit probeer dan wat losse topjes en bovenkleding stukken te dragen dat accentueert je je borsten. Voor de heupen draag skinny jeans. Zo komen je billen mooi uit. En ziet er echt prachtig uit! Wees trots! Blijf positief denken!

 12. Ik snap niet dat vrouwen dat een ideaal figuur vinden. Ik ben een perfecte zandloper en vind dat afschuwelijk lelijk! En neen, ik wil geen zandloperfiguur.

 13. Heel leuk en aardig dat ik nu weet hoeveel procent van de vrouwen het ideale figuur hebben, maar HOE kan je dat ideaalfiguur creëren?

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.