gezond ontbijt ontbijten

Gezond ontbijt: de belangrijkste maaltijd van de dag!

Hoewel ook volwassenen een gezond ontbijt nodig hebben om goed te kunnen presteren, hebben kinderen een ontbijt nog veel harder nodig. Door de groei en ontwikkeling van hun lichaam en hersenen hebben ze simpelweg goede voeding nodig. Als kinderen geen ontbijt eten, krijgen ze tot 18 uur geen eten, en die lange periode zorgt voor problemen met lichaam en geest. Hierbij valt te denken aan mentale achterstanden, gedragsproblematiek, emotionele dilemma’s en zelfs groeistoornissen…

Ontbijt is een goede investering

Als jij je kinderen regelmatig het ontbijt laat overslaan omdat er te weinig tijd is of om een paar minuten langer te kunnen slapen, onthoud dan goed dat een gezond ontbijt met voldoende voedingsstoffen, bouwstoffen en brandstof op de lange termijn veel meer tijd oplevert. Door gezond te eten in de ochtend ben je efficiënter in alles wat je doet gedurende de rest van de dag. Zie desgewenst ook de volgende artikels:

Volgens verscheidene onderzoeken zijn kinderen die regelmatig een ontbijt eten minder vaak ziek; ze blijven ook minder vaak thuis van school.

Gezond ontbijt voorkomt ontwikkeling obesitas

Sommigen van ons eten geen ontbijt om te kunnen afvallen. In werkelijkheid zul je eerder aankomen in gewicht dan afvallen door het ontbijt over te slaan. Als je geen ontbijt tot je neemt, heb je al met al een veel grotere kans op de ontwikkeling van obesitas. De exacte causaliteit tussen ’t overslaan van je ontbijt enerzijds en de ontwikkeling van overgewicht anderzijds is vooralsnog niet bekend. In ieder geval is uit onderzoek gebleken dat volwassen en kinderen met obesitas veel minder vaak een ontbijt eten dan slanke mensen.

Het overslaan van maaltijden, en in het bijzonder het ontbijt, maakt het hoe dan ook veel moeilijker om af te vallen. Meerdere kleinere maaltijdjes verspreid over de dag zorgen ervoor dat je lichaam minder snel voedsel als vet opslaat, in tegenstelling tot enkele grote dagmaaltijden. (bron) Zie eventueel ook:

Eet jij iedere ochtend een gezond ontbijtje of sla jij het ontbijt regelmatig over? Deel hieronder jouwe opvattingen en ervaringen omtrent de ochtendmaaltijd!

14 reacties op “Gezond ontbijt: de belangrijkste maaltijd van de dag!

 1. meisje van 13 ·

  Aan meisje: je bent 13 en je doet al een jaar een dieet. Het kan ook zijn dat je groeit en dat je daarom niet lichter wordt en vermagert. Ik zou gewoon gezond blijven eten en bewegen en als je bent uitgegroeid echt met een dieet beginnen… xx Veel succes! En gezond ontbijten natuurlijk!

  Reageer
 2. Sanne ·

  Hallo Allemaal! Ik ben net 14 geworden, ik wil graag fotomodel worden maar dat kan niet omdat ik maar iets van 1.55 ben. Maar ik weeg 53.5 kg. Is dat te veel? xx Sanne!

  Reageer
 3. anoniem ·

  hé meisje ik wou je ff een tip geven neem je wel een goed ontbijt? en krijg je ook 2 liter water per dag binnen? probeer dit eerst maar eens vol te houden en zit je ook op een sport? zo niet vraag of je op een sport mag aan je ouders / verzorgers en zo niet probeer dan 2 keer in de week te lopen dan voel je je heel fit doe ik zelf ook! 😀 2x in de week doe ik aan hardlopen en dat is lekker 🙂 voel je je veel fitter groetjes anoniem 😉

  Reageer
 4. Onbekend ·

  DESIRÉE (L) MICHAEL (A)

  Reageer
  • Paul ·

   ?

 5. ----meisje---- ·

  Hallo, ik zit met een enorm groot probleem, ik doe al aan één jaar een dieet en toch vermager ik niet, ik eet geen chocolade, frieten, alle dingen waar suiker inzit, limonade, thee, koffie, chips en alle andere dingen waar vetten inzitten. Waarom ik niet vermager is omdat ik teveel groenten en fruit eet, ik eet niets anders dan groenten en fruit. Ik ben 13, 1m59, 55kg.

  Reageer
  • Paul ·

   Als je uitsluitend groenten en fruit eet, krijg je niet of nauwelijks eiwitten binnen, wat funest is voor je lichaam. Je pleegt in feite roofbouw op je lijf! Sowieso moet je op je 13e helemaal niet bezig willen zijn met lijnen. Je bent nog volop in de groei, dus voordat je bent uitgegroeid, heeft het totaal geen zin om af te vallen. Sterker nog: dit is gevaarlijk en kan groeistoornissen in de hand werken. 🙁 Pas dus alsjeblieft op en ga liever gezond en gevarieerd eten, inclusief essentiële eiwitten en gezonde vetten! Ook tijdens het ontbijt…

 6. maxime ·

  Ik bedoel voor jonge kinderen.

  Reageer
  • Paul ·

   Hoe jong? De spijsvertering van zeer jonge kinderen moet zich namelijk ontwikkelen alvorens bepaalde eiwitten en vezels kunnen worden verdragen…

 7. maxime ·

  Weet iemand drie ontbijtideeën voor kinderen?

  Reageer
  • Paul ·

   Volkorenboterham met pindakaas, fruitsalade met kwark en volkorenontbijtgranen met yoghurt…

 8. ximii ·

  Je kunt het best blijven eten dat is gezond er zit fruit in en koolhydraten en dat beetje zuivel dat erin zit ga je heus niet dikker maken echt niet ik eet ook elke dag All Bran Fruit & Fibre en Vitalinea of gewone witte yoghurt en ik val af!!! xxx Veel succes!

  Reageer
 9. Manon ·

  Ik had een vraagje, ik had het stukje over melk gelezen, en er stond dat het niet gezond was en yoghurt ook niet, ik eet elke morgen Allbran Fruit & Fibre met melk of yoghurt. En ik wil niet aankomen, maar ik ben er nu echt aan verslaafd! wat moet ik nou doen? :O Of kan ik het blijven eten? x

  Reageer
  • Paul ·

   Er is niet zo veel mis met Kellogs All-Bran als ontbijt-optie. Alleen de vezels zijn grotendeels toegevoegd en zijn niet allemaal afkomstig van granen, en dus eentonig. Van melk ben ik geen fan, maar af en toe een portie (al dan niet rauwe) biologische volle melk vind ik prima. Hetzelfde geldt voor yoghurt: zo onbewerkt mogelijk, dus biologisch, vol en bij voorkeur rauw… En liever yoghurt of kwark dan melk, vanwege het hogere eiwitgehalte… Een schaaltje kwark of yoghurt met All-Bran is al met al een prima ontbijt, maar liever niet iedere dag. Varieer liever… Zie ook de gelinkte artikels in het stuk hierboven…

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.