Meer dan 2.500 artikels verder, tot wel 70.000 bezoekers per dag, en in totaal is Gezond’r enkele honderden miljoenen keren bezocht. Wij waarderen dit ten zeerste! Laat in een reactie weten wat wij kunnen doen om er voor te zorgen dat je elke keer met plezier Gezond’r blijft checken! Een forum? Een online dieetprogramma? Give-aways van producten die met gezondheid te maken hebben? Een stappenplan om je ideale gewicht te bereiken? Laat het ons weten!

Ook vragen over gezondheid zijn van harte welkom bij Gezond’r! Of je nu iets wilt weten over gezonde voeding, een ziekte, syndroom of aandoening, medicijnen en/of natuurgeneesmiddelen of bepaalde klachten & symptomen, Gezond’r helpt je graag (geheel vrijblijvend) aan informatie! Wil je bijvoorbeeld tips om optimaal de winter te doorstaan of adviezen om hooikoorts te onderdrukken? Bij Gezond’r helpen we je graag verder… Durf te vragen!

Vragen over gezondheid beantwoorden

Vragen over gezondheid beantwoorden is het doel van deze website. We willen bezoekers zoveel mogelijk nuttige informatie bieden over gezondheid, een gezonde levensstijl, gezonde voeding en gezond blijven! Schroom dus niet om jouw vraag over gezondheid aan ons te stellen. Je helpt ons daarmee namelijk deze website te vullen met zoveel mogelijk nuttige informatie waar ook daadwerkelijk vraag naar is.

Vragen over gezondheid insturen

Vragen over gezondheid kun je stellen in een reactie hieronder of onder een van de vele artikels. We proberen binnen 24 uur een reactie te geven en we voegen indien mogelijk het antwoord op jouw vraag (in de vorm van een artikel) toe aan deze website. Aangezien Gezond’r inmiddels tot anderhalf miljoen bezoekers per maand ontvangt, wil er helaas nog weleens een vraag over het hoofd worden gezien, maar schroom niet om ons daarover nogmaals een berichtje te sturen. Vragen kunnen uiteraard anoniem worden ingestuurd en we vermelden nooit het e-mailadres van de afzender van een vraag bij berichten op deze website.

Vragen staat vrij bij Gezond’r

Kamp jij al jaren met vage klachten? Heb je altijd al willen weten hoe een bepaalde klacht ontstaat? Herken jij symptomen bij jezelf, maar twijfel je over de exacte achterliggende aandoening? Heb je onverklaarbare pijn in je nek, schouders, rug, ellebogen, handen, borst, maag, heupen, lies, stuitje, benen, knieën of voeten? En wil je weten wat de mogelijke oorzaken zijn?

Ben je op zoek naar lotgenoten? Kamp je met psychische klachten (stress, depressie, angst, burn-out e.a.)? Lijd je aan onverklaarbare pijn, jeuk, tintelingen of krampen? Of word je al jaren van het kastje naar de muur (en weer terug) gestuurd en worden je klachten niet serieus genomen? Bedenk je dan geen twee keer en laat direct een reactie achter! Wie weet kan Gezond’r je verder helpen…

Voorbehoud bij medische informatie

Gezond’r pretendeert overigens NIET een vervanging of alternatief te zijn voor een consult bij een arts of specialist. De content op Gezond’r dient dan ook niet als medisch advies of basis voor medisch advies en betreft GEEN ‘uitoefening der geneeskunde’. Gezond’r is puur bedoeld als vrijblijvende informatiebron om bezoekers tot op zekere hoogte inzicht te geven in bepaalde klachten, symptomen, aandoeningen en middelen…

Stel je gezondheidsgerelateerde vraag in een reactie hieronder…

93 Reacties

 1. Hallo, ik had al een tijdje op mijn linker heup een puistje.. en die heb ik 2x uitgeknepen (wat overigens niet slim was) en na de 2x kwam er aardig wat pus maar de volgende dag werd het helemaal rood er om heen en begon de pukkel hard te worden.. nu 2 dagen verder en doet het nog meer pijn… zelf zit ik bij defensie dus ben ik even langs de arts geweest.. die vertelde mij dat hij nog niks kon doen en dat het in de loop van volgende week wel minder zou moeten worden en dat mijn lichaam dit zelf oplost.. zo niet, zou hij er in gaan snijden..

  nu vroeg ik me af of dat normaal is dat hij vanzelf weggaat?
  En ik heb nu rechts van die puist of op de foto links.. nog een rode cirkel/ plek en als ik daar op druk heb ik ook pijn (iemand een idee wat dat is)

  En ik vroeg me af of het herstel niet word belemmerd door het werk wat ik doe.. ik zit zelf nog in opleiding dus zou het balen vinden als ik er uit moet door zo iets stoms..

 2. Rare vraag misschien , maar wat mis ik hier?
  Onwel; huisarts; ambulance; SEH; opname na hartfilm. De volgende ochtend word ik klaargemaakt voor hartkatheterisatie. Ochtend medicatie wordt aangepast, o.a. geen bloedverdunners. Uren later komt de zaalarts en die zegt dat ik naar huis mag. Hartkatheterisatie is niet nodig. Nu komt mijn verbazing. Thuis door de ambulance broeders hartfilm gemaakt, afwijking ontdekt dus mee naar SEH. Bij de SEH hartfilm gemaakt, afwijking ontdekt dus opname. Op de afdeling hartfilm gemaakt, afwijking dus hartkatheterisatie. Hoe komt het dan dat ik de volgende dag naar huis mocht zonder dat er iets gedaan is?

 3. Mijn man heeft Thorcale Kyfose (ofwel een bochel). Volgens hem komt dat, omdat hij als kind sneller groeide dan zijn spieren en hierdoor als ware krom is getrokken. Tevens mijn schoonmoeder en enkele ooms van mijn man zouden dit hebben. Ik vermoed daarom dat het mogelijk om een erfelijk iets kan gaan. Nu is mijn zorg dat mijn kinderen hier mogelijk ook last van zouden kunnen krijgen. Nu is mijn vraag: Hoe kunnen wij dit voorkomen en/of tijdig signaleren?

 4. Hallo mijn naam is Jan en ik heb een vraag , ik heb al tijden een koude neus , mijn vraag wat kan ik eraan doen en is het ernstig

 5. Ik heb enkele maanden geleden een bijbalontsteking gehad. Dat is destijds verholpen met antibiotica en ik heb geen pijnklachten meer. Het enige wat over gebleven is is dat aan de kant van de ontsteking de bijbal groter is gebleven. Hij voelt niet gezwollen (strak en warm), enkel gegroeid. Het baard me alsnog enige zorgen en ik vroeg me af of dit een bekend verschijnsel is en wat het zou kunnen zijn. Ik heb zelf even gezocht en het lijkt een epididymale (epididymis) cyste te kunnen zijn. Als dat het geval is, gaat dat vanzelf weg? Want hoewel ik er geen last van heb vind ik het ook niet fijn dat er zo’n merkbare knobbel op mijn testikel zit.

 6. Beste, ik ben 18 jaar en 1m81-1m82. Ik vraag me af of ik nog ga groeien. Mijn vader is 1m80 en m’n moeder is 1m73-1m75. De broers van mijn moeder zijn allemaal 2 meter en mijn opa was 1m95. Want met 1m81 voel ik me nogal klein.

 7. Ik heb een vraag over het eten van vlees. Zowel mensen als dieren kunnen kanker krijgen. Als je vlees eet van een kip, koe, varken of vis die een tumor heeft, kun je dan zelf ook kanker krijgen daarvan? In de slachterij of vleesverwerkende industrie worden dieren hier vast niet op gecontroleerd.

  • De consumptie van kankercellen is volkomen ongevaarlijk. Als een slachtdier met kanker sterft, sterven de kankercellen samen met het betreffende dier. De kankercellen die je (hypothetisch) opeet, zijn dus niet langer actief of carcinogeen. Sowieso is een tumor niets meer of minder dan een groepje ‘onrustige’ of ‘op hol geslagen’ cellen. Het nare is dat ze zich –zolang ze in leven zijn– vermenigvuldigen. Het gaat dan om cellen die onderdeel uitmaken van structuren waaruit ze in beginsel zijn ontstaan. In geval van vlees gaat het dan hoofdzakelijk om spierweefsel… en in beduidend minder mate om huidweefsel en andersoortig orgaanweefsel (in geval van bijvoorbeeld ‘kippenlevertjes’, ‘hoofdkaas’, ‘foie gras’, ‘paté’ en ‘kalfszwezerik’). Al met al brengt het eten van kankercellen totaal geen gezondheidsrisico met zich mee.

 8. Hallo Beste, Ik kom net van de huisarts en heeft mij niet het nodige gevolg gegeven wat ik verwacht zou hebben… Ik heb zoveel klachten die ik jullie later zal vernoemen, maar het enige wat hij mij te vertellen heeft is dat ik gewoon hyperventileer? Ik zal je proberen uit te leggen welke mijn symptomen zijn, misschien kunnen jullie mij hierin verder helpen. Mijn symptomen zijn: – Het begint met een zwaar vermoeiend gevoel, tot krampen in de borststreek en borsten; – Zwaar vermoeid gevoel in mijn rechter arm en schouder; – Pijn aan mijn keel; – Kaken die verstijven; – Warme opwelling met vlekken in het aangezicht en borstkas; – Koude handen en voeten; – Hartkloppingen en een draaierig gevoel… Het duurt ongeveer plusminus 20 minuten in rust. Hopelijk kan ik van jullie een reactie krijgen op dit schrijven.

  • Dit zou inderdaad hyperventilatie kunnen zijn; zie eventueel ook dit artikel over hyperventileren… Welke tests heeft je huisarts precies uitgevoerd om tot deze diagnose te komen? De symptomen die je beschrijft passen (deels) namelijk evengoed bij bijvoorbeeld een hevige allergische reactie of een astma-aanval. Vandaar dat ik me afvraag hoe men hyperventilatie heeft gediagnosticeerd…

  • Teresa huygen

   De dokters vermoeden het maar ik hyperventileer niet op dat moment. Doet gewoon hevig pijn aan mijn borstkas. En ik adem rustig om mijn pijn onder controle te houden. Gr. Teresa

  • Hyperventileren hoef je niet als zodanig te merken. Heel veel mensen lijden aan latente oftewel verborgen hyperventilatie (een vorm van chronische ventilatie). Ik snap alleen niet dat je arts dit niet heeft aangetoond (of laten aantonen) dan wel uitgesloten (of laten uitsluiten) middels gedegen onderzoek. Met een reactie zoals “misschien hyperventileer je” kun je natuurlijk niet zo veel…

 9. Hallo, Ik heb een vraag. Ik ben een meid van 21 en weeg nu ongeveer 54,53 zoiets. Ik heb altijd 50 gewogen maar best aangekomen aan me heupen, bovenbenen en onderbuik. Ik heb altijd heel zout, vet en zoet gegeten. Ik probeer dat er nu af te krijgen. Alleen vind het moeilijk om dat hongergevoel te onderdrukken vooral omdat ik altijd best veel at. Heb je daar tips voor. Ik fiets altijd naar mijn werk, 6 km heen en terug en loop veel trappen op en af op mijn werk. Ik doe nu ’s avonds buikspieroefeningen 40x. En train me benen. Ik probeer per dag ongeveer drie citroenen die ik pers met water op te drinken. Ik hoorde dat je daardoor sneller vet verbrand, is dat zo? Heb je misschien nog tips? Ik weet dat ik niet dik ben maar ik probeer gewoon dat lijntje terug te krijgen. Ben ook echt net begonnen. Groetjes, V

 10. hallo, ik ben een meisje die 15 jaar is ik ben 1.65 en ik weeg 67 kilo dat betekend dat ik dik ben, ik ben aan het afvallen maar ik doe het heel slecht. ik eet niets en ik drink alleen melk en thee (zonder suiker) wat gaat er nu met me gebeuren, ik voel geen duizeligheid en ik heb wel energie, ik doe al 3 jaar mee met de ramadan, is dat misschien de reden waarom ik me gewoon voel. mij moeder zegt dat ik moet gaan eten anders is er iets met me bloed of zo maar ik negeer haar gewoon want ik voel me normaal en niet duizelig. moet ik nu doorgaan of echt mee stoppen. ik krijg wel zwarte kringen onder mijn ogen hoe haal ik die weg kunt u a.u.b. mijn vraag beantwoorden ????

 11. Leen van seuningen Reageer

  Vraagje voor de redactie… Als je wil vermageren in je bovenbenen en je buik welke sporten doe je dan het best? Groetjes, Leen

 12. over 2,5 week heb ik een familie feest van mijn schoonouders 40 jarig ik ga voor eerste maal mijn vriend familie ontmoeten ben in 11 maanden 25 kilo bij gekomen hoe krijg ik dit eraf zonder geld ik ben al wat slanker door lopen maar moet er zeker nog 10 af wat moet ik doen ik zit klinisch en wil met 200 per maand wel door kunnen leven zoals ik nu gewend ben elke week mijn vriend blijven zien overgeven is ook niet mijn ding lukt mij niet op een natuurlijke manier moet in drie weken ook wel zoveel mogelijk ik hoop dat ik tips kan krijgen

 13. Hey, ik heb een vraagje , Ik ben een meisje van 15 en vindt mezelf toch iets te dik. Maar omdat ik pas 15 ben mag ik niet echt een strakke dieet houden. Hebben jullie misschien nog wat tips over het afvallen tijdens de groei?

 14. Hey, ik ben een meisje van 14 jaar en ik ben een over mijn normaal gewicht. M’n vrienden en familie zeggen dat ik niet dik ben. Ik vond dat ook niet, maar 5 maanden geleden zag ik toch wel dat ik vetrolletjes kreeg. ???? :cry: Ik dieet wel af en toe maar het duurt nooit dan 2 dagen, sinds ik geboren ben, eet ik al heel graag nu nog steeds ik heb me daar nooit voor geschaamd, maar toch vroeg ik me af heb ik Binge Eating Disorder???

 15. Hallo, Ik gebruik al bijna 60 jaar vrij veel(riet)suiker! Nu ga ik over op een nieuw product: Tagatose ook wel Tagatesse van Firma Damhert. Ben benieuwd of iemand daar ervaring mee heeft.

 16. Goedemiddag allemaal, Voorop gesteld ben ik van mening dat slank zijn op zich niet gelukkig maakt, dat is niet mijn reden om af te willen slanken. Waar ik me heel vervelend over voel is dat ik van alles heb geprobeerd maar dat niets lijkt te helpen. Dat gevoel maakt me machteloos. Nu heb ik een wolk van een zoon van 8 maanden en ik geef borstvoeding. Dit wil ik een jaar volhouden. Ik ben geen dieettype, ik gebruik geen zoetstoffen, ik leef vegetarisch en ik heb voor mijn zwangerschap anderhalf jaar bij een gewichtsconsulente gelopen om 7 kilo af te vallen…. Ik eet nu ook volgens de richtlijnen van het voedingscentrum. Mijn bevalling ging helaas gepaard met pre-eclampsie en ik was 81 kilo en kwam 27 kilo aan met mijn lengte van 1.63… Ik hoopte met borstvoeding op mijn oude gewicht te komen maar dat kwam tot 87 kilo en nu na de feestdagen te zijn afgevallen, weeg ik ineens 89 kilo…. Ik weet het gewoon niet meer. Ik eet ’s ochtends 2 boterhammen en ’s middags 3, 2 stukken fruit, 2 glazen melk, een flink bord avondeten bereid met olijfolie, ik gebruik 30+ kaas, ik snack nauwelijks, eet 1x per maand frituur, BAH gewoon dat ik dan toch weer aankom. Verder loop ik bijna dagelijks een flink rondje met mijn zoon dus bewegen doe ik ook. Na de bevalling was ik nog steeds ziek van de pre-eclampsie en ik heb mijn bloed een maand geleden laten testen en dat is nu weer helemaal goed; leverfunctie, nierfunctie, schildklier, (op eigen aanvraag ) cholesterol, suiker, ijzer (was zelfs 8,7 en dat met een vegetarische leefstijl, daar ben ik trots op). Maar goed, de bevalling komt erbij, het is heel mijn leven al dat het me niet lukt om af te vallen. Heeft er iemand tips op mijn verhaal? Alvast bedankt. Lieve groet,
  Chantal

 17. Hoi, Ik ben van plan om 3x per week ongeveer een uurtje te gaan zwemmen. Nu las ik dat je een vetlaagje krijgt door het koude water. Is zwemmen dan geen goed middel om af te slanken? Ik wil namelijk mijn buikje en “love-handles” kwijt. Alvast bedankt!

 18. Hallo, mijn naam is Linda en ik wil graag afvallen. Nu ben ik niet het type om maar pillen en poeders te kopen maar nu ik 46 ben, gaat het afvallen erg moeizaam. Ik ben nog niet in de overgang. Nu heb ik een nieuw middel gezien die veel belooft. Ik ben er niet zo van overtuigd maar ik heb wel belangstelling voor deze cups. Wil iemand, die er veel kijk op heeft en dit middel kent, het onderstaand rubriekje lezen? Dit heb ik van de site van VeraCare gehaald. Ik ben heel erg benieuwd maar ik heb er ook geen zin in veel geld uit te geven aan iets dat niet werkt. De FabulessTM emulsie bestaat uit water met daarin in hele kleine druppeltjes palmolie die overdekt zijn met een dun laagje galactolipiden uit haver. Dit beschermt de palmolie tegen vertering zodat het diep in het verteringsstelsel doordringt. Eenmaal in het z.g. ileum aangekomen (het laatste stukje van de dunne darm) wordt het jasje afgebroken en komt de nog onverteerde palmolie vrij. Je lichaam herkent dit als onverteerd vet en onderdrukt hongersignalen. Het mechanisme wat hieraan ten grondslag ligt wordt in de wetenschappelijke literatuur beschreven als ideal brake ofwel de ideale rem. Hartelijke groeten, LINDA N v H

 19. Hallo, Deze site is al fantastisch, maar graag zou ik wat meer willen weten over hoe het toch mogelijk is om af te vallen als je al weinig eet en sport. De afgelopen periode ben ik (weer) bij een diëtiste geweest aangezien ik behoorlijk wat te zwaar ben. Dit is begonnen (waarschijnlijk) toen ik een jaar of 10 geleden plotseling geblesseerd raakte en vanaf dat moment niet meer kon sporten, iets wat ik dagelijks deed. De laatste tijd heb ik alles geprobeerd, tot aan Chinese kruidengeneeskunde aan toe, maar niks lijkt te helpen. Voor de derde keer maar weer naar een diëtiste dus, waar ik weer te horen kreeg dat ik te weinig calorieen binnenkrijg per dag, zo tussen de 1000 en 1400 (wel alleen maar gezonde dingen). Mijn hele leven lang ben ik al gewend om deze hoeveelheid binnen te krijgen, als ik nu bij mijn ouders kom zie ik zelfs dat ik meer eet dan zij (op aanraden van de diëtiste ben ik heel langzaamaan iets meer aan het eten). Kortom, mijn eetpatroon is helemaal goed, alleen zou de calorie-inname wat hoger mogen zijn. Sporten gaat nog af en aan i.v.m. de blessure die blijvend is, maar ik beweeg wel dagelijks in elk geval voldoende (lopen, fietsen, traplopen etc.). Weten jullie hier meer over? Hoe kan ik toch afvallen zonder dat ik mijn eetpatroon aan kan passen (bijna) of meer sporten? Alvast bedankt. P.S. Sorry voor het lange verhaal! ????

 20. Jullie hebben een prachtsite!!! Daarom een vraagje aan jullie: ik hoor telkens dat verhitte olijfolie en nootjes net zo slecht zijn als verzadigd vet. Hoe werkt dit? Want dan kan ik ook niet bakken in de olijfolie? En mag ik mijn pijnboompitten niet meer grillen voordat ze de sla ingaan? En nootjes van de notenbar, moeten die ook onverhit zijn? Groetjes, Liesbeth

 21. Een forum zou inderdaad erg zinvol zijn. Er gaan stiekem nog best wel wat discussies rond over artikelen van vele maanden geleden. Met een forum hoef je niet steeds terug te zoeken naar oude artikelen. Succes!

 22. Ja, een forum zou heel leuk en nuttig zijn. Misschien ook tips over voeding, dus wat je wel en niet mag eten als je aan het diëten bent. Ik weet nou niet wat beter voor de lijn is, pasta of rijst?

 23. Gewoon kritische artikelen over onderzoek naar gezond eten / bewegen / leven blijven schrijven. Er spelen zoveel dingen mee, en kan het onderzoek echt niet allemaal zelf bijhouden. :-( Wat mij betreft is de site nu goed bezig!

 24. Hoi Gezond’r, Ik vroeg me af hoe het zit met het aantal voedingsstoffen, behalve calorieën want die vraag hebben jullie al beantwoord op jullie site, dat je bij je ontbijt binnen zou moeten krijgen? Hoe zit het met proteïnen, vet, natrium, vezels, koolhydraten, suiker en kalium? Ik snap dat dit afhankelijk is van bijvoorbeeld lichaamsbouw, maar stel dat we uitgaan van een totale caloriebehoefte van 2.000 kcal. Ik ben erg geïnteresseerd in dit onderwerp en hoop dat u mij hier verder mee kan helpen.

 25. Ik krijg mijn voorhuid niet over mijn eikel. Heeft dit met de lengte van mijn penis te maken.

 26. Vroeger toen ik klein was lag ik op de grond en is er een jongen op mijn kont gaan staan waardoor mijn penis heel hard tegen de grond duwde, dat deed veel pijn. Toen ik onmiddellijk keek kwam er bloed uit mijn penis. De dagen erna alleen tijdens het plassen nog. Ik heb nog altijd een heel kleine penis, komt dit door die slag?

  • Niet echt een eenduidig verhaal… Ging het om een slag / klap of om iemand die bovenop je is gaan staan? In ieder geval zal in geen van beide situaties een oorzakelijk verband kunnen worden aangetoond tussen het incident enerzijds en je beperkte penisomvang anderzijds.

 27. Hallo heb de laatste weken last van als ik ’s morgens mijn hoofd beweeg dat er iets kraakt en heb ook de laatste tijd last van mijn speeksel is meestal zuur en droge adem en mijn knieën voelen nogal vermoeid aan.

 28. Verslaafd aan roken, Gestopt met roken, Door stoppen met roken verslaafd geraakt aan eten. (Ik kan letterlijk geen nee zeggen als ik trek, en dus niet eens honger heb. Dit betreft alleen slecht vet zoet eten als fastfood, yoghurt, snoep etc.) Als ik weer zou roken is de eetverslaving binnen mum van tijd weer verdwenen want heb dit al 2x eerder meegemaakt, maar ik wil ook niet meer roken. En beide zijn constant binnen handbereik, want als vrachtwagenchauffeur rij ik elk kwartier langs een pomp of vreettent. Omdat mijn lichaam aanvoelt als dat van een 80 jarige, (spier en gewrichtspijntjes, en zodra ik 3 traptreden op ben heb ik het gevoel in mijn spieren alsof ik net een marathon heb gelopen, en bijna door m’n benen zak). Om m’n conditie en spierconditie te verbeteren, probeer ik meerdere malen per week te sporten. Ik fiets naar m’n werk 11 km per dag, zaalvoetbal elke zondag en wil boksen op de zware zak die ik thuis heb hangen. Na 10 minuten boksen, of het fietsen, ben ik lichamelijk op. Niet eens buiten adem, maar mijn lichaam kan gewoon niet meer. Ik denk dat dat dan weer komt omdat mijn lichaam uitgeput is van het verwerken van het vele en slechte eten. Met eten kan ik stoppen, als ik ga roken. Dan heb ik geen trek meer. Maar roken wil ik ook niet! Het kost bakken met geld, je stinkt, en het ergste is nog dat m’n astmaproblemen dan vertienvoudigd worden. Om maar te zwijgen over wat dat met mijn conditie doet… wat daar nog van over is dan. Ik wil zo graag sporten, ik hou van boksen. En gezond eten probeer ik ook vaak, maar de slechte trek overheerst extreem. Ik kan letterlijk geen nee zeggen. Nu weet ik dat hier deels ook een gedachtegang bij hoort, dat als het echt wil, je het ook kan. Maar ik wil het ook echt, maar ik word elke x binnen een halve dag weer teruggetrokken in m’n oude ritueel. En heb geen energie om iets te gaan doen, want ben gewoon op door alles. Altijd moe, zelfs na een goede nachtrust, nooit energie, geestelijk wel maar lichamelijk niet. Mezelf zien groeien, langzaam maar zeker. Steeds ongelukkiger worden omdat je je best doet te veranderen, maar net zo snel weer in je oude patroon zit. En ik dreig nu bijna weer te gaan roken, omdat die herinnering er momenteel beter uit ziet dan mijn huidige situatie waarin ik blijf groeien, en me voel als een oude vent op m’n 24e. Overigens ben ik bloed wezen prikken bij de huisarts, en ook hij zei dat ze niets hebben kunnen vinden, en werd ik dus zonder voldoening weggestuurd. Wat moet ik hier nou mee? En waar begin ik? M’n eetverslaving? Of met sporten en m’n conditie verbeteren? Of tegelijk? P.s. mijn excuses voor de vele tekst, maar ik leg het graag zo duidelijk mogelijk uit. Heb al veel websites afgestruind naar info maar ik kom er maar niet achter waar nou het probleem ligt.

 29. Hallo. Ik heb ondergewicht en kreeg laatst te maken met wat waarschijnlijk een griepje was dat door mijn verminderde gezondheid harder insloeg en een heel lang staartje heeft (verschillende onderzoeken gaven geen verklaringen voor mijn maagklachten). Mijn lichaam is nogal verstoord geraakt erdoor, ik heb erdoor zo’n anderhalve maand geleefd op yoghurt, brood, fruit en zeer licht verteerbaar eten. Nu ben ik bezig met aankomen, en daar ben ik in deze laatste weken goed mee bezig geweest, vind ik zelf. Van de 45 van 4 weken geleden naar nu tegen de 52 aan. 3 weken geleden ben ik begonnen met meer eten dan normaal (en meer eten sinds die griep die eind mei begon), en sinds 2 weken ben ik bezig met dieetadvies om aan te komen. Echter ben ik nog wel heel vaak heel misselijk. De misselijkheid wordt met de week milder, maar verdwijnt niet. Is dit het staartje van de griep die nog is blijven hangen of ligt dit aan mijn lichaam die moet wennen aan mijn nieuwe eetgewoontes? In het geval van dat laatste; hoe lang duurt het totdat het lichaam er echt aan gewend is?

  • Misselijkheid kan talloze mogelijke oorzaken hebben; dus de exacte onderliggende oorzaak van iemands misselijkheid is niet zomaar 1-2-3 aan te wijzen of uit te sluiten… En er is (helaas) ook geen vast tijdsbestek waarbinnen iemand aan een bepaald eetpatroon gewend raakt; dat verschilt enorm per persoon en is afhankelijk van talloze randfactoren. Meer informatie over ‘misselijk zijn’ vind je in dit artikel over misselijkheid ten aanzien van eten… Beterschap!

 30. Hoi heb al een paar dagen last van lichte kraakjes in mijn nek als ik mijn hoofd beweeg zelfs ’s nachtas is het soms een verspringing wat zou dit kunnen zijn? En heb het gevoel dat er iets tegen mijn strottenhoofd duwt wat zou dit kunnen zijn?

  • Dit kan een scheefstaande nekwervel zijn. Bijvoorbeeld door overmatige spanning op nekspieren of pezen. Dit kan weer komen door bijvoorbeeld een verkeerde zithouding, slaaphouding, zittend (beeldscherm)werk of overbelasting van de nek/schouderregio. Persoonlijk zou ik ermee langs de huisarts gaan; hij/zij kan je mogelijkerwijs doorverwijzen naar een osteopaat.

 31. Ik was al jaren bijziend. Plotsklaps ben ik verziend. Wat kan hiervan de oorzaak zijn?

  • Sowieso gaan de ogen zo rond het 40e levensjaar vrij hard achteruit en hebben veel mensen rond die leeftijd in eens een leesbril nodig (presbyopie / ouderdomsverziendheid). Maar het kan bijvoorbeeld ook zijn dat je ogen jarenlang heel hard hebben moeten werken (zonder bril of lenzen) en dat ze ineens lui zijn geworden door bril of lenzen. Aangezien je verhaal van weinig context is voorzien, is het lastig om een beeld bij de situatie te vormen.

 32. Mariska Wezenbeek Reageer

  Goedenavond, Ik heb al een aantal jaren een vitamine B12-tekort en krijg hiervoor om de 3 maanden een injectie. De laatste twee keer ben ik hier na een half uur heel ziek van geworden. Ik krijg druk op mijn borst (dacht dat ik een hartaanval kreeg), kortademig, misselijk en later hevige hoofdpijn. De huisarts en de apotheek weten hier geen raad mee. Nu wil mijn huisarts met B12-pillen doorgaan, maar ik ben het er niet mee eens, omdat mijn klachten niet opgelost zijn en ik bang ben dat ik dit met pillen ook krijg. Ik weet me nu geen raad meer. Ik ben tevens HMSN patiënt (is spierziekte) en veel HMSN patienten hebben dit B12 tekort. Heb dit ook al voorgelegd aan de leden van de HMSN Facebookpagina, maar er is niemand die bijwerkingen heeft van de spuiten. Ik hoop dat u dit wel herkent en mij advies kan geven. Groetjes, Mariska

  • Beste Mariska, Hereditaire motorische en sensorische neuropathie (HMSN) betreft een zenuwaandoening. Het is een vorm van chronische en erfelijke polyneuropathie… Poly staat voor meervoudig… Hereditair staat voor erfelijk… Motorisch staat voor bewegingsapparaat… Sensorisch staat voor gevoel / tastzin… En neuropathie staat voor zenuwaandoening / zenuwpijn… Hereditaire motorische en sensorische (poly)neuropathieën worden ook nog weleens onder de noemer ‘Charcot-Marie-Tooth’ geschaard. HMSN komt inderdaad veelvuldig voor in combinatie met hypocobalaminemie (B12-tekort) en vice versa. Sommige symptomen van B12-gebrek komen overeen met symptomen van HMSN; daarnaast kan een B12-gebrek HMSN-klachten verergeren. Dus soms zijn de twee indicaties moeilijk van elkaar los te trekken… Overgevoeligheidsreacties (allergische reacties en intoleranties) jegens vitamine B12-injecties komen niet zo vaak voor, maar ze bestaan wel. Bijvoorbeeld bij een kobaltallergie. Maar ook door toedoen van inactieve hulpstoffen / additieven (bulkstoffen, ballaststoffen, processtoffen, omhulsels e.a.). Ook tekorten aan kalium, ijzer en vitamine B11 (foliumzuur) kunnen negatief uitpakken. B12-injecties kunnen daarenboven aluminium bevatten, wat op den duur ook tot klachten kan leiden. Laat je bloed sowieso eens controleren op een kaliumtekort, een tekort aan kalium treedt veelvuldig op door toedoen van B12-injecties! Meer informatie vind je in de volgende artikels:

   Mocht hier niks uitkomen, laat dan (al is het maar uit voorzorg) ook je B11, ijzer, koper, overige elektrolyten (magnesium, calcium, fosfor e.a.) en schildklierwaarden (TSH en FT4) controleren… Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 33. Ik heb een vraag over stoelgang. Mijn eigen stoelgang is ‘mooi’, zal ik maar zeggen. Als ik moet ben ik met 2 minuten weer uit de wc, de ontlasting is zacht en als ik klaar ben voelt het ‘lekker opgeruimd’ hihi. Mijn vriend daarentegen zit soms echt een halfuur of langer op de wc. Hij eet het grootste deel van de dag niet, terwijl hij wèl fysiek werk doet, hij snoept echter wel en drinkt nogal es Red Bull of een andere Energy Drink. ’s Avonds eten we wel normaal want ik kook gewoon, en na het eten neemt hij ook nogal es pinda’s of chips met een borreltje. Hij zegt zelf dat het bij hem gewoon heel langzaam werkt. Als we bijvoorbeeld uit eten gaan zit hij de volgende morgen nog vol van het eten, terwijl ik dan echt wel weer wat lust. Qua postuur is hij niet dik of zo. Hoe z’n ontlasting eruit ziet en zo weet ik niet. Mijn uiteindelijke vraag: hoe ongezond is een slechte stoelgang eigenlijk? Buiten het ongemak om. Groetjes CiCi

 34. Heeii ik ben een veganist en mijn vraag is wat zuivel nou zo ongezond maakt? is het alleen de lactose die er in zit of ook andere stoffen, want ik ben namelijk van vegetariër naar veganist gegaan omdat ik veel heb gelezen en gehoord dat zuivel producten ongezond zijn. Mijn supermarkt waar ik meestal boodschappen doe verkoopt alleen “lactose vrije kaas” en geen “complete melkvrije kaas” dus als het in mij geval geen verschil in is zou het dan onnodig zijn om opzoek te gaan naar een andere supermarkt om wel complete melkvrije producten te vinden?

  • Beste Salima, De meningen over de gezondheidsvoordelen en gezondheidsnadelen van (koe)melk en zuivelproducten verschillen nogal. Ikzelf ben totaal geen voorstander van melkproducten (omdat ik niet geloof in de veronderstelde heilzaamheid van melk zoals die wordt gepropageerd door o.a. Voedingscentrum en zuivellobby), maar ik gebruik ze met mate omdat ik ze lekker vind. Biologische volle melk, biologische (room)boter, biologische kaas, biologische kwark, biologische yoghurt en biologische crème fraîche, heerlijk! Maar gezond? Ik denk van niet… Daarom eet en drink ik deze producten sporadisch en maken ze geen vast onderdeel uit van mijn eetpatroon… Natuurlijk levert zuivel vetten, eiwitten, vitamines en mineralen waar je lichaam iets mee kan, maar als je de nutritionele samenstelling van zuivel bestudeert, dan kom je er al snel achter dat deze nogal eenzijdig is. In ieder geval veel te eenzijdig om er zo veel van te eten als de meeste Nederlanders doen! Althans, dat is mijn mening. Melk, kaas, yoghurt, kwark, boter, smeerkaas, zuiveltoetjes, chocomel, ijs, melkpoeder, hangop, zuiveldrankjes, melkpoeder, pudding, room, slagroom, en ga zo maar door… En dan vaak ook nog de fabrieksmatig bewerkte zuivelvarianten waarin nauwelijks nog bruikbare voedingsstoffen aanwezig zijn… Wat dat betreft zijn er simpelweg heel veel alternatieven voor melk en melkproducten die veel meer voordelen en veel minder nadelen herbergen. Zuivel blinkt al met al nergens in uit… En dan zijn er inderdaad ook nog de wijdverspreide overgevoeligheden ten aanzien van (koe)melk: allergieën, intoleranties, opnamestoornissen, et cetera. Van koemelk(eiwit)allergie tot lactose-intolerantie tot malabsorptie door lactase-deficiëntie. In dat opzicht is zuivelconsumptie ook nog eens vrij risicovol als het aankomt op gezondheidsklachten; met name spijsverteringsproblemen. Dus het mes snijdt aan twee kanten: melk heeft relatief weinig voedingswaarde en is ook nog eens een potentiële veroorzaker van gezondheidsproblemen. Zie ook de volgende artikels:

   Hopelijk heb je hier wat aan. Groeten, Paul

 35. Hallo, als ik heel erg boos word, dan hyperventileer ik af en toe. Maar het is veel meer dan alleen de versnelde ademhaling. Ik beef dan helemaal, zie niets meer, val flauw, ik kan dan ook mijn handen niet meer bewegen omdat ze helemaal verstijft zijn. Is dit wel normaal of moet ik eens een bezoekje brengen aan mijn huisarts? M.v.g. Julie

 36. Sinds een paar weken heb ik last van pijn in mijn onderrug. En heb veel last van pijn aan mijn keel. Wat zou dit kunnen zijn?

  • Pijn in de onderrug in combinatie met keelpijn kan in principe van alles betekenen. Een spijsverteringsprobleem (ten aanzien van maag, alvleesklier of galblaas) lijkt me niet onwaarschijnlijk, maar een longprobleem zou bijvoorbeeld ook kunnen. Zo kan een maagzweer zorgen voor zure oprispingen / refluxklachten met keelpijn tot gevolg, maar ook voor chronische maagpijn die uitstraalt naar de (midden)rug. Ook een alvleesklierontsteking of galblaasontsteking (al dan niet door een vastzittende galsteen) kan pijn in de rug en flanken veroorzaken en tegelijkertijd voor maagzuurgerelateerde keelklachten zorgen. Maar longklachten kunnen in theorie dus ook leiden tot (hoge) rugpijn (tussen de schouderbladen) + keelklachten. Dat je keelpijn en rugpijn niets met elkaar te maken hebben, behoort evengoed tot de mogelijkheden. Kun je misschien iets meer vertellen over de aard, aanleiding en uiting van je klachten?

  • Heb een 2 maanden geleden een gastroscopie laten nemen omdat ik een paar uur na mijn eten een pijnlijk gevoel kreeg in mijn maag. Maar ze hebben niks verdachts gezien en heb daar nu ook geen last meer van ma nu heb ik veel last van mijn keel van tijd heb ik zelfs geen interesse om iets te doen echt vervelend.

  • Beste Roan, Zulke maagproblemen zouden bijvoorbeeld kunnen duiden op een maagzuurprobleem (te veel, te weinig of te sterk verdunde maagsappen), op een slecht sluitende maagklep / slokdarmklep, of op een middenrifbreuk. Je keelpijn zou van alles kunnen betekenen; van een kneuzing door toedoen van de gastroscopie tot een keelontsteking. Ook aan de vermoeidheidsklachten / lusteloosheidsklachten die je ervaart, zou in principe van alles ten grondslag kunnen liggen… Gezien je keelpijn zou een schildklierprobleem mogelijk zijn… In dat opzicht zou ik ook eens je schildklierwaarden (TSH & FT4), je vitamine B12, je vitamine D en je ijzer laten controleren. Gezien het hier om gevarieerde en veralgemeende klachten gaat, is het lastig om specifieke handvatten of aanknopingspunten aan te reiken. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

  • Over mijn keel maak ik mij wat zorgen heb de indruk dat mijn hals is opgezwollen en als ik op mijn adamsappel duw voelt het pijnlijk aan. Op wat zou dit kunnen wijzen?

  • Dit kan een ‘reguliere’ keelontsteking zijn, maar bijvoorbeeld ook een keelamandelontsteking, een bijschildklierontsteking, een lymfeklierontsteking of een schildklierontsteking. Heb je er aanvullende klachten bij? Persoonlijk zou ik een afspraak maken met je huisarts om een ontstoken schildklier of struma te laten uitsluiten… Sterkte!

  • Heb nu de indruk dat mijn hals is opgezwollen en als ik op mijn adamsappel druk geef dat een pijnlijk gevoel. Op wat zou dit kunnen wijzen?

  • Hallo heb nog altijd last van mijn keel juist onder de adamsappel is er een holte als ik daar in druk doet pijn en heb veel aanmaak van speeksel. Wat kan dit zijn?

  • Beste Roan, Ik heb je naar mijn beste weten en kunnen geprobeerd uit te leggen wat er aan de hand zou kunnen zijn met je keel. Het is aan een arts om je uitsluitsel te geven omtrent je keelklachten. Sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

  • Een klein knobbeltje juist onder de huid juist onder de adamsappel op wat zou dit kunnen wijzen?

  • Heb al een paar weken last van als ik mijn hoofd beweeg dat ik licht gekraak hoor en ’s nachts verspringt en soms iets in mijn nek op wat zou dit kunnen wijzen?

 37. Hallo, Ik ben vorig jaar begonnen met venlafaxine 37,5 mg i.v.m. angst en paniekstoornis, sinds november dosis verhoogd naar 75mg. Nu zit er weer helemaal doorheen kan het van de medicatieverhoging komen? Ik weet het echt niet meer ben radeloos, ben ook doodmoe heb kast van brandend gevoel in bovenbuik, daardoor durf ik niet meer te bewegen, krijg het benauwd heb een buik alsof ik hoogzwanger ben, ben vrouw 57 jaar, ben van alles aan het zoeken, is het de overgang, is het de medicatie wordt er gewoon moedeloos van gaarne antwoord groetjes Silvia

  • Zijn je schildklierwaarden (TSH en FT4), je vitamine B12, je vitamine D en je ijzer / ferritine al eens gecontroleerd? Een exacte oorzaak van je klachten is niet zomaar 1-2-3 aan te wijzen, maar een schildklierprobleem of vitaminetekort (t.a.v. D3 / B12) zou een rol kunnen spelen. Daarnaast doen je klachten sterk denken aan een middenrifbreuk… de gezwollen buik vind ik erg moeilijk te plaatsen, maar misschien een darmprobleem? Ervaar je meer last en/of aanvullende klachten tijdens of na het eten? Ik ben overigens geen arts, maar wellicht biedt deze informatie enige aanknopingspunten… Heel veel sterkte toegewenst!

 38. Sinds de zomer voelde ik me eigen slap en futloos. Ik ben naar de dokter geweest en uit mijn bloed test was niks gekomen. Uiteindelijk ging het wat beter. Toen kreeg ik steken op mijn borst. Hiervoor ben ik naar de cardioloog geweest en gelukkig was alles goed. Het enige wat blijft is dat ik elke dag het gevoel heb dat ik me niet lekker voel en angst om ergens heen te gaan. De laatste week ben ik vaak misselijk en licht in mijn hoofd, ook zijn mijn ogen veel moe. Zwanger ben ik niet. Ik weet niet wat dit is en of iemand dit herkend. Leven met deze angst en dit gevoel elke dag is gewoon niet fijn… en uiteindelijk geloofd niemand in de omgeving mij meer.

  • Beste M, Welke bloedwaarden heeft je huisarts laten onderzoeken en heb je de bloeduitslagen mee naar huis gekregen? Wat waren bijvoorbeeld de waarden v.w.b. schildklier (TSH en FT4), vitamine B12 (in bloedplasma / bloedserum), methylmalonzuur, vitamine D3, ijzer, ferritine, transferrine, hemoglobine, ontstekingswaarden en/of compleet bloedbeeld? Vraag desnoods de bloedonderzoeken op, dan weet je wat er precies is getest en of iedere bloedwaarde ook daadwerkelijk binnen de referentiewaarden valt. De symptomen die je beschrijft zijn vrij algemeen van aard en zouden in theorie op allerlei onderliggende oorzaken kunnen duiden; van een schildklieraandoening tot een chronische infectie tot een vitaminetekort tot een allergie. Wellicht vind je nog verdere aanknopingspunten in de volgende artikels:

   Blijf alsjeblieft aandringen bij je huisarts op vervolgonderzoek, want dit lijkt me geen houdbare situatie! Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 39. Ik ben een vrouw van 48 jaar en heb sinds 3 weken last van een slapend / dood gevoel in beide borsten en branderige tepels ook de huid onder mijn borsten en bij mijn borstbeen voelen “dood” aan ook heb ik dat gevoel tussen mijn linker schouderblad daar lijkt het vanuit 1 punt te komen. Als pijnstillend middel gebruik ik ibuprofen en paracetamol met cafeïne, maar dat help ook niet echt slaap er slecht van. Hopelijk heeft iemand raad!

 40. Vandebotermet Liliane Reageer

  Graag alle gezonde planten, en zeker om af te vallen!! En ook leverproblemen, of beter om lever beter te laten alles filteren…

 41. Nu zit ik in 4e pilstrip v/d pil en zou afgelopen dinsdag anders stoppen omdat ik dan meestal spotting krijg na 3 strips. Maar nu moet ik doorslikken i.v.m. cyste op eierstok… operatie binnenkort. Cyste doet erg pijn. Maar heb nu al menstruatiekramp en beetje bloedverlies. Ik slik de pil door tegen migraine. Iemand tips of bekend hiermee? En wat te doen bij kramp en hoe minder bloeding krijgen?

 42. Hoi. Ik heb knie ontsteking meer dan 2 weken ik was 4 keer bij mijn huisarts gewest ik heb aanvragen voor echo maken maar tot nu mijn huisarts zeg nee. Ik weet niet wat ik moet doen ik heb heel erg pijn.

  • Wat is er precies ontstoken in je knie? Je knieslijmbeurs, kniebanden, kniepezen… Meer over ontstekingen in de knie en aanverwante knieklachten kun je desgewenst lezen in dit artikel over pijn in de knie. Als je huisarts je niet wil doorverwijzen, kun je een second opinion aanvragen bij een andere huisarts. Sterkte!

  • Beste Bakhtiar, Die zin komt uit een artikel van de Sint Maartenskliniek, dus ik snap niet zo goed wat je punt is… “Sinds 1 januari 2012 staat het leven van Sally Pignato (39 jaar) compleet op zijn kop. Op nieuwjaarsdag ontwaakte ze met erge keelpijn, wat de dagen erna gevolgd werd door een fikse griep, een dubbele longontsteking en reactieve artritis. “Van de ene op de andere dag was ik doodziek. Ik werd wakker met keelpijn en de dag erna kon ik mijn bed niet meer uitkomen.” (bron)

 43. Hey allemaal, Ik heb een dringende vraag. Sinds 3 maanden heb ik regelmatig last van bloedneuzen, steken aan het hart, suizingen in de oren, misselijkheden en hoofdpijnen. Ik heb geen idee of deze symptomen iets met elkaar te maken hebben, maar ze gaan bijna altijd gepaard. Ik word steeds meer ongerust en durf niet naar een dokter te gaan. Ondanks dit alles ben ik ook nog maar 16 jaar en vind ik het misschien ook wat overhaast een dokter te raadplegen. :S

  • Beste Stephanie, De combinatie van bloedneuzen, steken, oorsuizingen en hoofdpijn doet denken aan problemen met de bloeddruk (dat hoeft overigens niet per se). De onderliggende oorzaak hiervan is niet zomaar te bepalen. Ik zou hiermee dan ook absoluut even langs de huisarts gaan. Groeten & sterkte, Paul

 44. Arthur van der Struijf Reageer

  Ontspanning is een basis voor gezondheid en veel pijntjes en ongemakken zullen verminderen of verdwijnen!

 45. Goedendag, ik hoop dat iemand mij kan helpen. Alhoewel ik dol ben op koffie kan ik er niet tegen. Na 2 kopjes koffie, meer kan ik echt niet drinken, krijg ik al snel na inname allerlei klachten. ten eerste word ik druk. Ik kan niet stil blijven zitten. Ben ook snel boos. Krijg vervolgens last van mijn prostaat en hart-overslagen. Ik weet dat door te stoppen met koffie ik van de klachten af ben maar hoop toch dat iemand een andere oplossing weet. Alvast bedankt voor de reactie. Met vriendelijke groet, Kees

 46. ik heb al jaren lang last van astma en ben die puffers beu , want daar krijg ik extra systolen van , waarvoor ik dan weer beta-blokkers krijg , is er geen ander methode voor men astma in plaats van die puffers , een kruid of speciale vitaminen of iets dergelijks ?

 47. Ik heb al een hele tijd last van pijnlijke steken in de liesstreek. Ik dacht eerst aan een blaasontsteking, maar dat heb ik eerder al eens gehad en dat voelde echt anders. Ik durf niet zo goed naar mijn huisarts (is een man) vanwege de plek. Weten jullie misschien wat het kan zijn?

  • Er staat inmiddels een tekst online over (de oorzaken) van pijn in je lies. Ik denk dat je er iets aan hebt. Sterkte & groeten, Paul (redactie)

 48. Kheb sinds gisteren enorme pijnscheuten achter boven mijn bilspleet. Klinkt misschien gek, maar t doet echt heel veel pijn. Kan er niet eens op zitten… Het voelt echt alsof er iets niet goed zit. Kan ’t zijn dat het staartje gebroken is of zoiets?

 49. Ik heb al jaren last van pijn tussen de schouders. Zou graag willen weten wat er de oorzaak van kan zijn. M’n huisarts zegt stress, en dat zou best kunnen, maar ook in rustige periodes blijf ik last van mijn schouders houden…

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.