Haaruitval heeft in veruit de meeste gevallen niks met je schildklier te maken. Haarverlies komt veel vaker door stress, medicijnen, erfelijkheid, huidafwijkingen, voeding en roken. Toch kunnen bepaalde afwijkingen van de schildklier wel haarverlies veroorzaken. Hierbij het verband tussen schildklier & haaruitval…

Verband tussen schildklier & haaruitval

De schildklier produceert schildklierhormonen die nodig zijn voor je energiehuishouding en lichamelijke groei. Een tekort aan schildklierhormonen vertraagt de stofwisseling en lichamelijke ontwikkeling. Een teveel aan schildklierhormonen versnelt juist het metabolisme en de groeiprocessen.

De groei en vervanging van je haren is afhankelijk van je lichamelijke ontwikkeling en energiehuishouding. Een afwijking van je schildklier kan dan ook negatief uitwerken op je haar. Haaruitval komt voornamelijk bij een te traag werkende schildklier voor. Een te snel werkende schildklier kan echter ook voor haarverlies zorgen.

Hoe ziet haarverlies door je schildklier eruit?

Haaruitval door een te trage of te snelle schildklier ziet er bij iedereen anders uit. In veel gevallen gaat het om haarverlies verdeeld over het hele hoofd (diffuse haaruitval). Soms ontstaat ook ook om een afgebakende kale plek of zelfs “shedding” – haarverlies bij kruin & inhammen.

Haarverlies door schildklier tegengaan

Bij toediening van de juiste schildkliermedicatie (remmers of nabootsers) kan de haardos zich doorgaans weer volledig herstellen. Ook medicijnen tegen haaruitval zoals finasteride (Propecia® e.a.) en vaatverwijders (Minoxidil® e.a.) kunnen wellicht uitkomst bieden bij haarverlies door je schildklier.

Heb jij last van haarverlies door je schildklier? Laat hieronder je reactie achter!

38 Reacties

 1. coby. Mijn haar wordt dunner, mijn hoofdhuid prikkelt. mijn omgeving zegt dat het aan mijn leeftijd ligt(69). je wordt ouder mama. onlangs in mijn thyrax dosering verhoogd van 2 naar 3 tabletten. mijn huid is uitermate droog en mijn gezichtsbeharing is veel meer geworden. regelmatig kan ik na het eten in slaap vallen in de stoel, daarentegen kan ik halve nachten lopen spoken omdat ik dan totaal geen slaap heb. ik heb in 2018 borstkanker gehad. chemo/operatie/bestraling gehad. daarna weer een dikke bos haar, en nu ineens wordt die snel minder. wat moet ik doen. kan dit ook teveel thyrax zijn voor mij ???

 2. Beste Paul, Ook ik zoek een oplossing voor mijn jarenlange diffuus haaruitval (20 jaar) na de overgang en een te snelle schildklier, die na een jaar Strumazol en Thyrax slikken weer goed was, er zit nu alleen een onschuldige cyste op. Ben nu 71 en heb nog maar weinig heel dun haar over, heb van alles aan middeltjes en shampoos en tabletten, vitamines, ijzer geprobeerd door de jaren heen maar niks helpt, zelfs met Minoxidil ging het na een half jaar weer uitvallen… Is er nog een red middel? Bloed, alles is al vaak nagekeken, behalve een beetje prikkelbare darm is er niks aan de hand… Groetjes. Marjan

 3. Hallo, nou voel ik me sinds een paar jaar steeds slechter. Nergens geen zin meer in, moe, apathisch, haaruitval, duizelig c.q. naar gevoel… Mijn bloed heb ik laten meten en daar kwam het volgende uit: 08-02-2013 TSH 1,6; 02-04-2016 TSH 2,0; 20-06-2016 TSH 2,4 en T4 17,5 en T3 1,4; 30-06-2017 TSH 3,4 en T4 17,2. Zelf weet ik niet goed de uitslagen te interpreteren behalve dat ik me steeds slechter voel. Er zitten ook wel goede dagen tussen en dan denk ik weer: zie je wel, niks aan de hand. En vervolgens gaat het weer slecht…

 4. Lieve allemaal, ik heb in het verleden ook zo’n last gehad van kale plekken / haaruitval! Ik heb een trage schildklier, al wel 20 jaar, en slikte daar eerst Thyrax voor, momenteel Tirosint. Wij kregen een nieuwe dermatoloog, en ik dacht ik probeer het nog een keer, ten einde raad… Hij vermoedde dat ik een ferritinetekort had. Dat bleek ook het geval! Ik laat het nu standaard mee prikken met mijn bloedwaardes. Het moet minstens 50 zijn, liefst hoger. Daarnaast gebruik ik Minoxidil / Regaine 5% op de plekken die qua haar dun worden. Laatste ook op advies v/d dermatoloog, hij is Duits. De 5% is alleen in Duitsland verkrijgbaar. Hopelijk helpt het meer mensen. Goede schildklierwaardes zijn ook belangrijk daarnaast.

 5. Het valt niet mee eerst ziekte van Graves nu is dat behandeld geen Thyrax meer 2 maal andere medicijnen en mijn haar valt ook maar uit.

 6. Hoi Paul, Sinds mijn 7e heb ik kale plekken. Ik ben nu 44. Niemand weet waarom? Ik heb van alles geprobeerd. Tijd terug heb ik weer eens bloed laten prikken.. natuurlijk was alles goed. Nu kom ik op deze site.. en wou het toch aan je voorleggen.. B12 602 tsh receptor as. 60ML/MIN/.. lute.nizerend hormoon 5 thyro.dstimulerend hormoon 1,7 oestradiol 411 b6 103 vitamine d 108 Heb je enig idee waardoor het is?? Dit is een bloeduitslag van een tijd terug intussen vallen mijn wenkbrauwen ook al uit… Wat ik echt heel vervelend vind.. Een pruik is al rot.. maar nu valt het helemaal op… Groetjes

  • Mijn ijzer is meestal niet belachelijk hoog. Meestal tussen 6 – 7. Ook mijn huid, binnenkant handen en onderkant voeten is gelig.

  • Dan is er sprake van een ijzertekort, want de referentiewaarden voor ijzer bij vrouwen zijn minimaal 10 en maximaal 25. Geelheid van huid en/of oogwit duidt overigens 9 van de 10 keer op geelzucht ten gevolge van leverproblemen. En leverklachten kunnen eveneens zorgen voor ogenschijnlijk onverklaarbaar + overmatig haarverlies. Laat je leverwaarden (ASAT, ALAT e.a.) eens controleren.

  • Lastige is dat als ik door de huisarts bloed laat prikken, hij dit niet zo nodig vindt omdat het niet noodzakelijk is. Aangezien ik verder niet zoveel klachten heb. Wel heeft hij mij voor dat gele even doorgestuurd. De dermatoloog zei dat mijn oogwit wel wit was, en dat er dan dus niets aan de hand was, en of ik veel peentjes had gegeten??? Verder kon ik tegen de alopecia een medicijn slikken wat mijn weerstand op een laag pitje zou zetten. Omdat ik alleenstaande moeder van 4 ben zie ik dat niet zitten. Maar iets met mijn lever… Zou kunnen. Na 2 glazen alcohol wordt ik misselijk, en teveel vet reageert mijn lijf ook. Maar kan ik daar gewoon om vragen??? Of de huisarts daarop wil laten prikken???

  • Het klinkt gek, maar als je te veel geel-oranje plantenkleurstof oftewel caroteen binnenkrijgt, kan inderdaad carotenoderma oftewel carotinemie / carotenemie oftewel hypercarotinemie / hypercarotenemie oftewel ‘caroteenvergiftiging’ optreden waarbij de huid geelbruin of oranje kleurt. Carotenen krijg je niet zo snel te veel binnen, maar als je bijvoorbeeld aan sapkuren / sapvasten doet (of extreem veel worteltjes eet), kan dit wel gebeuren. Hetzelfde geldt voor mensen bij wie de omzetting van bètacaroteen naar vitamine A slecht verloopt… Maar carotenoderma moet nooit worden verward met geelzucht. Natuurlijk is het geruststellend dat de oogkleur oké is en dat het oogwit (en eventueel het mondslijmvlies) niet geel verkleurd is, maar ik vind de reactie van je huisarts nogal nonchalant. Kale plekken + ijzertekort + geelverkleuring van de huid lijkt me reden genoeg voor een doorverwijzing…

  • Allereerst super bedankt voor je reacties… Voor het eerst heb ik het gevoel dat iemand mij serieus neemt. Wat zou een mooi ijzergehalte zijn? Volgens de huisarts is het altijd goed. Nee, ik doe niet aan sapkuren, en ik eet ook niet overmatig wortels of iets degelijks.

  • Een ijzerwaarde tussen de 15 en 20 is top… IJzer op zichzelf zegt echter niet alles. Eigenlijk zou men ook je hemoglobine, ferritine, transferrine en/of totale ijzerbindingscapaciteit moeten bepalen om een totaalplaatje van je ijzerstatus te bekomen. Als ik in jouw schoenen stond, zou ik op zoek gaan naar een andere huisarts… :(

 7. Heb ik geen schildklier meer had ik in me verleden schildklier kanker gehad nu is me haar dos dun geworden ik word langzaam kaal volgens mij wie kan me helpen?

  • Ik ga ervan uit dat je schildkliermedicatie gebruikt sinds de totale thyroïdectomie… En dat men in dat opzicht periodiek je schildklierwaarden controleert… Hoe zagen je FT4, FT3 en TSH eruit tijdens de laatste bloedwaardebepaling?

  • Henkolinio

   Hallo Paul, Ja die waren wel goed zei de arts in het UMCG waar kan het aan liggen dan Paul

  • Haaruitval t.a.v. schildklierproblemen is meestal causaal gerelateerd aan een tekort of overschot aan T4 (thyroxine) of T3 (tri-joodthyronine). Ik raad iedereen altijd aan om een print / uitdraai van de schildklierwaarden mee naar huis te vragen omdat ik heel vaak heb meegemaakt dat bloeduitslagen als “goed” of “prima” worden gekenmerkt, terwijl ze dat helemaal niet zijn. Overigens zou je uit voorzorg ook je vitamine B12, ijzer en vitamine D eens kunnen laten controleren, want tekorten aan deze micronutriënten komen veelvuldig voor onder schildklierpatiënten, en ze kunnen direct of indirect de haardichtheid en haarkwaliteit beïnvloeden.

  • Hebkolinio

   Bedankt Paul voor de informatie maar moet ik in juni weer jaarlijkse controle kan ik dan ook gelijk vragen dat ze B12 ijzer en vitamine D prikken toch maar als ik die controle heb gaan ze altijd 10 buisjes bloed nemen van mij waar is dat allemaal voor weet jij dat Paul misschien verschilde buisjes bloed

  • Waarop ieder van de buisjes bloed wordt gecontroleerd, durf ik niet te zeggen. Daar kun je enkel achter komen door je prikformulier / bloeduitslag op te vragen. Dan zie je precies terug wat men heeft onderzocht en wat de exacte bloedwaarden zijn… Zie eventueel ook de volgende artikels:

   Sterkte & groeten, Paul

 8. Paul, ja, die artsen en de verpleging, is werkelijk een drama. Ik kan alleen maar zeggen; God zij dank kan ik alles navertellen. Ik hou letterlijk en figuurlijk zelf de vinger aan de pols. Ik zou graag eens de statistieken inzien hoeveel mensen ’t AZM niet meer levend uitkomen… Foutje, en zéker geen sorry. Wel hoor ik vaker van mensen dat in ieder ziekenhuis vette fouten gemaakt worden. ’t Is toch triest gesteld in de gezondheidszorg. ’n Mensenleven is zo kostbaar, ieder mens. Ieder mens verdient topzorg, 100% inzet, totaal inzicht van artsen en verpleging. Ik weet ’t Paul, ik ben een wereldverbeteraar, en dat zal nooit veranderen. Héél af en toe kom ik mensen in de zorg tegen met een gouden hart en 100% inzet, maar dat zijn er verrekte weinig. Dus ik raad iedereen aan; hou zelf ALLES in de gaten, verdiep je erin, vraag alles op, zoek ’t uit.

 9. Wat ’n ellende ! Haaruitval, en geen hond die me kon vertellen waarom. Ik ben dus weer (zoals altijd, ik blijf gewoon zoeken, al 25 jaar).’t Was i.d.d. toch colitis,’t was chronische blinde darm,’ t was inderdaad B12 tekort, ’t was m’n schildklier en t was bijnieruitputting, laag cortisol laag DHEA, laag ACTH, véél te vroege overgang enz. enz. enz. de hele puzzel heb ik me zelf uitgevogeld. Nu weet ik dat de haaruitval niet door B12-tekort kwam, maar door de narcoses, antibiotica én vooral een veel te laag schildklierhormoon. M’n halve schildklier deed t ’n tijdje goed op 88 mcg Euthyrox, totdat ik doodziek werd opgenomen. Weer een grote buikoperatie, flink gegraven in die buik… daarna een gratis levensbedreigend abces, 7 weken antibiotica-infuus. Thuis, en helemaal op. U bent uitgeput, rust maar goed uit. Lik m’n xxx! Vorige week eerste harthulp, naar huis met zéér lage pols en lage bloeddruk, en hartbonken (extrasystole en bradycardie) en opeens wist ik ’t ; de schildklier!!! Sjeisse, er had geen hond meer aan m’n schildklier gedacht, alles was gefocust op m’n darmoperatie. Maar ’t stond toch in m’n lange voorgeschiedenis! Kijkt daar niemand naar? NEE. Tunnelvisie, alle artsen hebben last van het tunnelvisiesyndroom; vooral niet verder kijken, vooral niet verder denken. En daarom raad ik iedereen aan om zelf op te letten, hoe ziek ook, ken of herken je signalen, je voelt ’t als ’t niet klopt. “Nee mevrouw, alles is in orde”, gooi dat maar overboord. Oké t is dus nu m’n arme halve schildklier die héél hard werkt, daarom dat kropgevoel. Ik heb opgehoogd, met m’n Euthyrox. M’n hart is ’n stuk rustiger. t Hartbonken houdt me niet meer uit m’n slaap.’n Lang verhaal, maar m’n dunne haar, daar kan ik nu iets aan doen; extra schildklierhormoon. Sterkte mensen! Wie zoekt, die vind.

  • Oh, oh, oh, echt ongelofelijk dat niemand aan je schildklier heeft gedacht! Je treft het wel met je artsen, Kim… :(

  • Ik lees net je verhaal Kimberley, Ik ben net zon verbeteraar als jij en zie heel snel of iets goed is of fout ook ik heb die hele zoektocht zelf moeten uit puzzelen , gelukkig kwam er iemand op mijn pad die ook schildklierproblemen heeft en het herkende anders had ik het nu ook niet kunnen navertellen. Al vanaf mijn 22 krijg ik rare reacties van artsen, het ligt aan de leeftijd of u ben overgevoelig enzovoorts… Ik had een witte vlek in mijn hals en vroeg of het mijn schildklier was, het werd weggelachen zoals heel veel, ik heb heel wat diagnoses gehad, behalve die ik zo hard nodig had… Ik voelde me wegzakken en alles viel langzaam uit, een droge mond bijvoorbeeld, haaruitval en stoelgang in de was, kortom ik verloor de controle totaal! Nu heb ik geen schildklier meer en ook nog Reumatoïde Artritis (RA) gekregen en ik blijf zeggen dat dat door de schildklier komt. En verder terug denk ik zelfs dat ik gewoon een tekenbeet heb gehad en dat wordt niet onderzocht, ik blijf hopen op een tijd dat ik naar Duitsland kan naar de Lyme kliniek in Augsburg voor een goede test en verder blijf ik ook goed opletten, we zijn nu eenmaal gouden kipjes met al die medicijnen…

 10. ik heb ook plotseling droog haar en haaruitval ik hoop goed advies te krijgen dit duurt al 5 maanden ik slik 4 jaar thyrax voor hypothyreoïdie. verder val ik ook vlug af

  • Is je FT4 onlangs nog gecontroleerd? De afgelopen tijd gaat er nogal wat mis met Thyrax; wellicht dat je hierdoor te veel schildklierhormonen binnenkrijgt?

  • dank u voor uw reactie. het zou best kunnen dat ik teveel thyrax binnen krijg ik ben begonnen met 1 daarna 2 tbl dan 3 en nu 4 en dit alles binnen 5 jaar overdag voel ik me slaperig bij recente bloeduitslagen zie ik staan T4 vrij 13.4 mmoll/l ik moet morgen de arts erover spreken. ik voel me wel goed alleen haaruitval afvallen slaperigheid overdag

  • Mmol/l staat voor ‘millimol per liter bloed’. Het vrije c.q. ongebonden T4 (FT4) oftewel ‘vrij thyroxine’ behoort bij niet-zwangeren minimaal 8 pmol/l en maximaal 26 pmol/l (‘picomol per liter bloed’) te zijn. Een millimol is 1.000.000.000 picomol, en 13,4 mmol/l staat dus gelijk aan 13.400.000.000 picomol. Ik neem dan ook aan dat je ergens een foutje hebt gemaakt…

  • Inderdaad Paul, er staat FT4 13.4 pmol/l en TSH 5.74 Mu/l bedankt dat u zo goed uitlegt!

 11. Ik weet sinds 2 jaar dat ik een iets traag werkende schildklier heb en slik hier thyrax voor. Al voor de 2e keer een periode gehad van extreem uitvallend haar, wordt er angstig van. Kijkt zo op m’n hoofdhuid! Heb priorin en vitamine tabletten erbij genomen, maar wordt nog niet minder… Help!!!

 12. Ik heb reeds een geruime tijd last van een traag werkende schildklier. Normaliter heb ik haaruitval, maar daar maakte ik me nooit zorgen over. Maar sinds ik de traag werkende schild klier heb, is mijn haar heel erg veel uitgevallen. Ik ben er erg angstig door. Wat kan ik nu het beste doen?

 13. Hallo ik heb al van mijn 15de jaar haaruitval ik ben nu 28 maar vorige jaar hebben ze gevonden dat ik te trage schildklier heb heb alles gedaan voor mijn haar maar niets ook niets heeft geholpen Minoxidil 2 procent helpt meer voor een dikkere haarwortel te krijgen zodat je u kale plekken minder ziet maar uiteindelijk heb ik besloten om een haartransplantatie te ondergaan want het wordt erger dokters zeggen dat het hormonaal is m.v.g. Halima

 14. In 2010 borstkanker gehad, vervroegd in de overgang (was op dat moment 43 jaar), had al problemen met mijn schildkier (werkt versneld), ook is mijn haar niet wat het was, namelijk kale plekken op de hoofdhuid. Ook weet ik niet meer wat eraan te doen is buiten een substantie erin te spuiten met mijn eigen haarkleur (Volume Hair) wat weer erg afgeeft. Nou, het is allemaal wat, maar wat nu? Ik weet het niet meer…

 15. Ik heb ook haaruitval… ik vind echt vervelend… ik ben verdrietig… door hypothyreoïdie… ik heb kale plekken op mijn hoofd. Bestaat er een tonic of dergelijke? Dank je wel.

 16. Ik ben er ook achter gekomen dat ik last heb van mijn schildklier. Er zijn zoveel dingen die haaruitval kunnen veroorzaken. Het is lastig om te vinden wat het probleem bij jou is, maar als je het gevonden hebt ben je er vaak zo van af.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.