Haarverlies bij vrouwen: Wat is normale haaruitval?

Haarverlies bij vrouwenDe normale hoeveelheid haarverlies per dag verschilt van vrouw tot vrouw. Iedereen heeft tenslotte ook totaal ander haar. Er zijn dus vrouwen die veel last hebben van haarverlies, en ook vrouwen die juist veel minder haaruitval bemerken. Het kan bovendien zo zijn dat je als vrouw de ene periode meer last hebt van haaruitval dan de andere periode.

Er zijn veel vrouwen die zich desondanks afvragen wat normaal haarverlies per dag is en hoeveel haar je mag verliezen tijdens het wassen van je haar. Als het afvoerputje weer eens half verstopt zit door de haren, dan kan je immers snel ongerust raken. Is dit terecht of hoef jij je niet zo snel zorgen te maken? In dit artikel lees je alles over haarverlies bij vrouwen en mogelijke oorzaken van overmatige haaruitval.

Wat is normaal haarverlies bij vrouwen per dag?

Het is normaal om als vrouw tussen de 40 en 120 haren per dag te verliezen. In het afvoerputje of op de vloer van de douche lijkt dit misschien veel, maar als je nagaat dat je honderdduizenden haren op je hoofd hebt, dan is het relatief weinig. Veel vrouwen hebben bovendien lang haar. Houd er daarom rekening mee dat 40 lange haren er een heel stuk indrukwekkender uitzien dan 40 haren van je mannelijke partner met kort haar. In veruit de meeste gevallen is het dus niet nodig om je zorgen te maken over haaruitval bij vrouwen. Verlies jij echter gedurende langere periode veel meer haar? Lees dan verder voor een overzicht van mogelijke oorzaken van extreme haaruitval bij vrouwen.

Oorzaak (extreem) haaruitval bij vrouwen

Haar groeit bij vrouwen (en mannen) cyclisch. Dat betekent in de praktijk dat rond de 90 procent van je haar aan het groeien is, terwijl de andere 10 procent ‘rust’. Na ongeveer twee of drie maanden vallen de rustende haren uit om plaats te maken voor nieuwe haargroei vanuit dat haarzakje. De oorzaak van haarverlies bij vrouwen is dus veelal een geheel natuurlijk proces. Let op: het wassen en borstelen van je haar kan ervoor zorgen dat de rustende haren eerder uitvallen dan wanneer je niets gedaan zou hebben, en daarom lijkt het soms alsof je heel veel haren in één keer verliest. (bron)

Dan is er ook nog een erfelijk aspect. De “klassieke” kaalheid zoals die zich bij heel veel mannen voordoet, kan zich ook bij vrouwen voordoen.  ‘Alopecia androgenetica’ is de Latijnse benaming voor deze vaakst voorkomende vorm van haarverlies bij zowel mannen als vrouwen. Dat alopecia androgenetica grotendeels erfelijk bepaald is, is bewezen door het feit dat mannen met de ‘androgeenreceptor’ én ‘chromosoom 20p11’ maar liefst 7 keer zo veel risico lopen om jong kaal te worden.

Hormonen kunnen haarverlies veroorzaken bij vrouwen

Er zijn verscheidene oorzaken waardoor haarverlies bij vrouwen sneller kan gaan dan normaal. Men spreekt in dat geval van extreme haaruitval. Vooral een verandering in de hormoonhuishouding kan bij een vrouw het cyclische proces van haargroei verstoren, zoals tijdens of direct na de menstruatie of een zwangerschap. Vrijwel iedere vrouw heeft om die reden last van haaruitval na een zwangerschap Ook hypothyreoïdie oftewel een vertraagde schildklier (en zodoende een tekort aan schildklierhormonen) kan haarverlies en haaruitval enorm stimuleren. > Lees meer

Medicijnen die overmatig haaruitval kunnen veroorzaken

Daarnaast kan ook een medicijn de oorzaak zijn van extreem haarverlies bij een vrouw. Denk hierbij met name aan bloedverdunners, antidepressiva en de anticonceptiepil.

Slechte voeding als oorzaak van haarverlies & kaalheid

Slechte voeding kan tevens een oorzaak zijn van het verliezen van te veel hoofdhaar. Het is daarom altijd belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Wil je haarverlies verminderen of voorkomen? Let dan specifiek goed op je inname van vitamine A en ijzer. Deze voedingsstoffen vind je terug in diverse soorten groenten en vlees.

Praat met je huisarts over haarverlies bij vrouwen

Ben je nog steeds ongerust over het uitvallen van jouw haar en kaalheid? Ga dan naar je huisarts en overleg met hem of haar wat de oorzaak zou kunnen zijn van jouw haaruitval. Een dokter kan je meer vertellen over het gemiddelde haarverlies bij vrouwen en de mogelijke oorzaak van jouw haaruitval. In veel gevallen kan je huisarts bovendien goede tips geven, dus schaam je vooral niet om een bezoekje te brengen voor jouw haarklachten!

Heb jij veel last van haarverlies en wat denk jij dat de oorzaak is van jouw haaruitval? Laat het hieronder weten!

60 reacties op “Haarverlies bij vrouwen: Wat is normale haaruitval?

 1. surferrosa ·

  Hallo, ik ben een vrouw van 48 jaar en heb sinds m’n 16 jaar last van hoge mate van permanente haaruitval, met gemak 100 (of meer) haren per dag. Ik had een hele grote bos dus heb m’n haar m’n hele leven kortgeknipt en nooit losgeslagen omdat ik dan steeds halen op m’n kleding heb en heb er verder niets mee gedaan. Met stress heb ik last van TE: Telogen Effluvium (250-300 haren per dag). Vanaf m’n 30ste naar diverse specialisten/dermatologen geweest en meerdere privé-klinieken, alternatieve dokteren kortom duizenden euro’s daaraan uit gegeven. Zij allen hadden tegengestelde diagnoses of gaven toe het niet te weten. Alle relevante bloed testen zijn gedaan (ijzer, ferritine, tsh, de meeste B’s, D, zink (ik zat net boven de minimum waarde). mineralen zijn niet getest. AA is m.i. uitgesloten (het is diffuus en verder geen kenmerken), goede schildklier. De pil Diana geslikt: schedding (werkte 6 maand daarna niet meer), Minox: schedding, MGM eerst schedding daarna wel veel groei na circa 6 maand stopte de werking, diverse bekende shampoos, TCM (Ban tu Wan hielp wel-> werkt op de lever, maar na een klein jaar stopte de werking v/d pillen) enz. enz.. kortom veel schedding gehad waardoor er misschien nog 1/10 van mn haar over is. Veel haarhuidpijn. Uitval vooral rondom zijkant en onderkant, niet m’n scheiding en kruin. Maar dat begint nu ook! Geen enkele dokter weet er raad mee. en oja de verloren schedding haren komen niet terug.. er groeit überhaupt heel weinig nieuw haar.. en nu moet de menupauze nog komen… wat o wat zou de oorzaak kunnen zijn? kan een energetisch zwakke lever een oorzaak zijn. ik ben ten einde raad.

  Reageer
 2. Meike ·

  Hoi, Ik ben een meisje van 15 jaar oud en ik heb de laatste tijd last van haaruitval. Het is niet zo extreem als de rest van deze site maar ik heb al heel erg dun haar en nu wordt het steeds dunner. Ik zit nu net in de puberteit en het is nu winter. Ook maak ik me er soms (te) druk om. Mijn vraag is heeft dit er mee te maken?

  Reageer
 3. Veeraap ·

  Ik snap waar u vandaan komt. Het is inderdaad niet de bedoeling om er maar van uit te gaan dat de oorzaak mijn menstruatie is. De oorzaak is het belangrijkste punt voor de oplossing. Bedankt dat u het serieus neemt dat vind ik erg fijn. Als ik nog een vraag heb weet ik waar ik moet zijn! Groetjes, Vera

  Reageer
  • Paul ·

   Graag gedaan; sterkte ermee! Mocht je méér te weten komen, laat dan alsjeblieft nog even een berichtje achter. :)

 4. Veeraap ·

  Mag ik vragen waarom het Hb van een vrouw lager mag zijn dan dat van een man? Heeft het er mee te maken dat een man vaak meer bodymassa heeft? Want ik ben namelijk 1,87m lang dus zou het bij mij dan niet ook 8,1 moeten zijn? PS. Ik zou graag zo snel mogelijk naar de huisarts gaan maar ik voel mij echt een zijkert als ik daar weer heen ga. PPS. Bloedarmoede word toch bij vrouwen veelal veroorzaakt door heftige menstruatie? Wat ziet u in mijn bloedwaarden dat u doet denken dat dit bij mij mij niet het geval is?

  Reageer
  • Paul ·

   Op welke gronden de officiële referentiewaarden voor hemoglobine bij mannen en vrouwen precies zijn samengesteld, durf ik niet te zeggen. Ik neem aan omdat men rekening houdt met de invloed van de menstruatiecyclus van een vrouw. Let wel: het gaat hier om een minimumwaarde en een maximumwaarde, dus niet per se om ideaalwaarden (die ergens tussen min en max zullen zitten). In geval van bloeddonatie moeten vrouwen een hemoglobinewaarde hebben van minimaal 7,8 (mmol/L) en mannen van 8,4 (mmol/L). Met lichaamsgewicht en lichaamsmassa wordt nimmer rekening gehouden, aangezien de referentiewaarden JUIST zijn samengesteld om de voltallige bevolking te dekken. De minimumreferentiewaarde voor vrouwen houdt er dus rekening mee dat een vrouw o.a. klein en licht kan zijn. En de maximumreferentiewaarde voor vrouwen houdt er rekening mee dat een vrouw o.a. groot en zwaar kan zijn. Tot slot beweer ik niet dat jouw ijzertekort niet kán worden veroorzaakt door toedoen van overmatig bloedverlies tijdens hevige menstruaties (menorragie) –ik ben immers niet op de hoogte van de gedetailleerde aard en ernst ervan in jouw individuele situatie– maar ik geef slechts aan dat er nogal véél verschillende waarden ontoereikend en afwijkend zijn. Bloedarmoede duidt in beginsel op een hemoglobine-afwijking, maar ook alle andere afwijkende markers kúnnen het directe of indirecte gevolg zijn van een hemoglobinetekort en ijzertekort ten gevolge van menstrueel bloedverlies. Dat hoeft echter niet per se. En dit is moeilijk te bepalen zonder je medische achtergrond te kennen. Onderaan de streep is mijn punt slechts dat je de vinger aan de pols dient te houden als je klachten niet verminderen of verdwijnen dankzij de ijzertabletten en dat je in dat geval óók zou moeten laten kijken naar ándere potentiële oorzaken dan je heftige menstruatiecyclus.

 5. Veeraap ·

  Mijn bloedarmoede komt waarschijnlijk door dat ik heel veel bloed verlies tijden mijn menstruatie. Een jaar geleden was bijvoorbeeld mijn Hb nog 8,9. Ik ben gestopt met de pil december 2016. Mijn huisarts heeft mij helemaal niet verteld dat mijn ijzerprobleem zo extreem is. Maar dit kan dus heel goed de oorzaak zijn van mijn haaruitval? Mijn HB is nu toch niet extreem laag? Ik word nu langzaam wel gek want vandaag is mijn haaruitval nog erger dan voorheen. Het komt er letterlijk aan een stuk door uitvallen in plukken. Wat moet ik in vredesnaam doen? Ik word hier zo onzeker van… En wat kunnen de andere oorzaken zijn van mijn haaruitval? P.S. Is bloedarmoede ook slecht voor je lichaam? En kan het blijvende schade aanrichten? Groetjes, V.

  Reageer
  • Paul ·

   Hemoglobine is slechts één aspect, één factor. Mijn punt is veeleer dat náast je hemoglobine ook al je andere ijzerparameters te laag zijn; zowel je serumijzer als je reservevoorraden. Het lijkt me eerlijk gezegd stug dat je bloedarmoede wordt veroorzaakt door een hevige menstruatiecyclus, maar het kómt inderdaad weleens voor. Desalniettemin lijkt het me raadzaam om ándere potentiële oorzaken van een ijzertekort / bloedarmoede te laten uitsluiten. Meer hierover kun je desgewenst lezen in dit artikel:

   Persoonlijk zou ik bijtijds om een doorverwijzing vragen naar een bloedspecialist (internist-hematoloog), want het lijkt er vooralsnog op dat je huisarts je niet effectief kan helpen. Overigens lijkt het me zéér reëel dat je haarverlies het directe gevolg is van je ijzergebrek, al kan ik een ándere onderliggende oorzaak natuurlijk niet zomaar uitsluiten. Hier van uitgaand schuilt de oplossing van je overmatige haaruitval in het oplossen van je ijzertekort. En dit is (helaas) niet altijd een kwestie van louter ijzertabletten slikken…

 6. Veeraap ·

  Labuitslagen van 21 maart. Hierna ben ik begonnen met het slikken van 3 ijzerpillen per dag. Serumijzer (?)… IJzerwaarden die ik wel weet: – ijzer (3); – ijzerbindingscapaciteit totaal (102); – hemoglobine (6,3); – ferritine (3); – transferrine (4,1); – BSE (2); – MCV (79); – RDW (?); – ijzerverzadiging (3); – leukocyten (3,9); – trombocyten (231); – reticulocyten (9); – vitamine B12 (408); – TSH (2,8); – T4 (?); – T3 (?)…

  Reageer
  • Paul ·

   Voor een vrouw is je ijzer (10 – 25) veel te laag, ijzerbindingscapaciteit / TIJBC (55 – 75) te laag, hemoglobine (7,5 – 10) te laag, ferritine (20 – 150) te laag, transferrine (60 – 80) te laag, BSE / bezinkingssnelheid (4 – 8) te laag, MCV (82 – 98) te laag, transferrineverzadiging / ijzerverzadiging (15 – 45) te laag, leuko’s (4 – 10) ietwat te laag, trombo’s (150 – 400) prima, reticulo’s (0 – 2) te hoog, vitamine B12 (148 – 750) prima (ten minste, indien je géén B12-supplementen inneemt) en TSH (0,4 – 4,0) prima. (bron) Er lijkt inderdaad sprake te zijn van een –mijns inziens vrij extreem– ijzerprobleem. Heeft je huisarts onderzocht wat de onderliggende oorzaak van je ijzertekort zou kunnen zijn?

 7. Veeraap ·

  Hallo, Ik ben een vrouw van 20 en heb sinds ongeveer 2 maanden last van extreme haaruitval. Mijn haar komt er letterlijk met plukken uit. Mijn haar is in deze periode ook al meer dan de helft dunner geworden, terwijl ik gewoon vol haar had. Nu zegt de huisarts dat het waarschijnlijk aan mijn bloedarmoede ligt. Sinds ongeveer een maand slik ik nu ijzerpillen. Mijn haar blijft maar uitvallen en het wordt alleen maar erger. Weet u wanneer ik resultaat kan zien, dat het niet meer zo veel uit haart? En weet u wat het anders kan zijn? Dat mijn haar binnen twee maanden is gehalveerd baart mij wel zorgen. Groetjes, Veeraap

  Reageer
  • Paul ·

   Hoe zag je ijzerstatus er precies uit? Dus uitgebreid ijzerbeeld qua serumijzer, hemoglobine, ferritine, transferrine, BSE, MCV, RDW, ijzerverzadiging, leukocyten, trombocyten en reticulocyten… Daarnaast zou ik óók vitamine B12 en schildklierparameters (TSH, T4 en T3) laten controleren…

 8. Petra santeforte ·

  Beste Paul, Gebleken is dat ik een behoorlijk hoge bloedwaarde heb voor vit B12. Rond de 1400. Dit na een periode dagelijks een hoge dosis slikken. Mijn behandelaar (mesoloog) constateert dat de B12 op celniveau echter niet wordt opgenomen. Ik ben altijd depressief en sluit niet uit dat dat veroorzaakt wordt hierdoor. Maar wat daaraan te doen? Is de oorzaak ervan Pernicieuze anemie? Het te kort wordt in dat geval toch verholpen met injecties? Maar de B12 waarde in het bloed is al zo hoog. Wat nu? Dank je voor je reactie.

  Reageer
  • Paul ·

   Weet je toevallig op welke wijze je mesoloog dit gebrek aan vitamine B12 op celniveau heeft geconstateerd / gediagnosticeerd? In geval van een opnamestoornis is inderdaad maar al te vaak sprake van pernicieuze anemie en dienen doorgaans inderdaad vitamine B12-injecties te worden gezet. Maar aangezien ik geen arts ben en je reeds onder behandeling bent van een arts, snap ik eerlijk gezegd niet zo goed dat je mesoloog dit niet eigenhandig heeft opgepakt… Wat vindt hij/zij hiervan en wat raadt hij/zij aan? Het vitamine B12-overschot in het bloed, daar zou ik me overigens niet zo’n zorgen om maken; stop gewoon met de orale supplementen. En werk in overleg met je arts toe naar vitamine B12-injectgies, mocht er inderdaad op correcte wijze een vitamine B12-opnamestoornis zijn geconstateerd… Om dit artikel relevant te houden t.a.v. het onderwerp overmatig haarverlies / overmatige haaruitval zou ik de discussie omtrent vitamine B12 graag voortzetten onder het volgende artikel:

   Aangezien er sprake is van depressiviteit zou ik overigens ook eens je vitamine D3 en je schildklierwaarden laten controleren! Bij voorbaat dank en heel veel sterkte toegewenst!

 9. Bea ·

  Ik ben een vrouw van 78 jaar en heb heel veel last van haaruitval en jeuk op mijn hoofd. Ik heb afgelopen winter in Spanje de legionella bacterie opgelopen en een dubbele longontsteking ben heel erg ziek geweest en heb een flinke dosis antibiotica gehad zou dat ermee te maken kunnen hebben.

  Reageer
  • Paul ·

   Ja, stress, ziekte en koorts kunnen de haargroeicyclus verstoren.

 10. Marjanne van L ·

  Hallo Paul, Ik heb al een tijdje last van haaruitval. Altijd een dikke bos haar gehad, slik extra vitamines, maar ik heb al een tijd dat ik een depressie heb heb veel mee gemaakt met mijn man hartproblemen. Loop nu bij een psycholoog omdat ik het niet heb verwerkt. Zou dat de oorzaak kunnen zijn van mijn haarverlies? Ik ben 66 jaar. Graag een reactie. Groetjes, Marjanne

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Marjanne, Voor zover ik weet kan haaruitval niet het directe en loutere gevolg zijn van stress. Stress kan soms wel een indirecte en secundaire rol spelen, maar je kan stress, overspannenheid of depressiviteit zelden of nooit als primaire oorzaak van overmatig haarverlies aanwijzen. Negen van de tien keer speelt de hormoonhuishouding een rol: overgang, menopauze, menstruatiecyclus, schildklierhormonen, et cetera. En vaak zijn er voedingsstoffen bij betrokken: vitamine B12, ijzer, vitamine D, proteïnen, macromineralen, sporenelementen… Sommige van deze aspecten kun je actief en eigenhandig positief beïnvloeden, maar andere elementen (bijvoorbeeld de menopauzale hormoonverschuiving) kun je helaas niet voorkomen.

 11. beertje ·

  Heey allemaal, Ik heb zoals de meeste van jullie een vraagje en ook dezelfde vraag namelijk: Ik heb sinds de zomervakantie haaruitval en ik weet niet of het gezond is en of ik er wat tegen kan doen! Het zit zo: ik heb mijn haar in de zomervakantie laten invlechten heel strak met lekker veel vlechtjes (58). Alleen toen ik het er uithaalde was mijn haar heel vlassig en begon het heel erg uit te vallen… Eerst had ik hele dikke staarten en vlechten en nu zijn het echt van die dunne dingen… Ik schrik / schrok er enorm van en ik ben blij dat in deze site ben tegengekomen! Kan iemand mij alsjeblieft helpen! Is het gezond? Kan ik er iets tegen doen? Groetjes, Beertje

  Reageer
  • Paul ·

   Dit is een tweeledig probleem. Als men je haar veel te strak heeft ingevlochten, kunnen een heleboel haren van ‘ellende’ zijn uitgevallen. Daarnaast kunnen alle haren die je normaliter iedere dag verliest geen kant op omdat ze zijn ingevlochten. Deze vallen dus allemaal tegelijkertijd uit zodra je het ingevlochten haar uit de war haalt. Het enige wat je kunt doen, is afwachten tot de haarzakjes nieuwe haren aanmaken om de uitgevallen haren te vervangen.

 12. Lila ·

  Hallo, In november is mijn baarmoeder verwijderd. Eierstokken zijn blijven zitten dus de hormoonhuishouding zou in takt moeten zijn. Nu verlies ik vanaf dat moment ontzettend veel haar. Het is echt dunner aan het worden. Kan dit toch door de baarmoederverwijdering komen en zo ja is dit dat van tijdelijke aard net als na een zwangerschap? Groetjes, Lila

  Reageer
  • Paul ·

   In theorie kan het inderdaad iets tijdelijks zijn. Misschien ijzer en vitamines verloren door bloedverlies tijdens de operatie… Misschien door de narcose of pijnstillers die je inneemt… Misschien toch (al dan niet tijdelijke) hormoonschommelingen qua geslachtshormonen en/of schildklierhormonen… De oorzaak van je haarverlies is heel lastig te bepalen zonder dat er gericht onderzoek naar wordt gedaan… Vooralsnog kan alleen de toekomst uitwijzen of je haaruitval van tijdelijke aard is… Sterkte!

 13. corrie ·

  Hallo, ik heb ook een vraag. Mijn haar wordt sinds dit jaar heel erg dun. Ik kan er bijna doorheen kijken. Heb best wel veel haar gehad, maar zie het steeds dunner worden. Nu ben ik in november geopereerd, nu is mijn vraag zou het van de narcose kunnen komen, dat heb ik ergens gelezen. Daarbij slik ik ook heel veel tabletten. Prednisolon, paracetamol 1000 mg. Naproxen, Omeprazol, bètahistine… Ben namelijk reumapatiënt. En 1 x in de week een methotrexaat spuit. Daarbij heb ik 6 jaar geleden ook een chemokuur ondergaan. Ben nu kanker vrij. Ik zou heel graag willen weten of mijn haaruitval van de medicijnen kan komen of de narcose.

  Reageer
  • Paul ·

   Narcose kan indirect tot haarverlies leiden omdat bepaalde vormen van narcose (in het bijzonder distikstofmonoxide / N2O / lachgas) de actieve / gereduceerde vorm van vitamine B12 / cobalamine omzetten in een onwerkzame analoog en zodoende onbruikbaar maken, dit door toedoen van een sterk oxiderende werking op kobalt. Sommige medicijnen kunnen ook nog eens de B12-synthese en -metabolisatie negatief beïnvloeden, evenals de schildklierwerking. Ik sluit niet uit dat sommige (combinatie van medicijnen) direct tot haarverlies kunnen leiden, maar meestal gaat het om indirecte beïnvloeding van de haargroei en haarkwaliteit doordat B12-activiteit of -absorptie, ijzerstatus en/of schildklierfunctie worden geremd… Persoonlijk zou ik dan ook je vitamine B12-serumwaarde, je TSH-waarde en FT4-waarde laten controleren… Sterkte!

 14. Bloem van Rijkalen ·

  Hoi allemaal, Wat ben ik blij dat ik op deze website gekomen ben. Eindelijk iets gevonden wat me enigszins geruststelt. Ik kamp net als vele anderen met extreem haarverlies. Ik was van plan langs te gaan bij een dermatoloog of een afspraak te maken bij een gespecialiseerde haarkliniek. Echter, na veel te hebben gelezen op het internet weet ik nu niet of dit wel een goed idee is. Al helemaal nadat ik gelezen heb dat veel medicijnen voor haarverlies hele nare bijwerkingen (extra haarverlies / onvruchtbaarheid) kunnen hebben! Enfin, ik heb dus extreme haaruitval. Dit is bij mij ongeveer 8 jaar geleden begonnen. Ik heb het dus al erg lang. In het begin keek ik niet erg om naar de haaruitval en dacht ik dat dit wel over zou gaan. De haaruitval was ook nog niet eens zo erg in het begin. In de loop der jaren is het haarverlies helaas wel toegenomen. Tijdens het douchen, maar ook het kammen vallen er veel meer haren uit dan gewoon. Ik heb in die 8 jaar een niet al te best voedingspatroon gehad (onvoldoende proteïnen en vitamines en veel suikers en vetten). Tevens heb ik veel psychische stress gehad en heb ik de ziekte van Pfeiffer gehad, een zeer grote vitamine B12-deficiëntie gehad, een lange tijd (1,5 jaar ongeveer) dagelijks astmamedicijnen genomen en heb ik een auto-ongeluk gehad. Nu is de vitamine B12-deficiëntie wel verholpen met prikken, maar weet ik niet of dit weer in normaal level in mijn lichaam aanwezig is. Na 20 weken de prikjes te hebben gehad, ben ik niet terug gegaan naar de huisarts. Ik voelde me namelijk veel beter (minder moe) en dacht dat dit wel weer goed zat. Van de Pfeiffer heb ik niet zo veel last meer van. Verder is de psychische stress enorm gereduceerd en gebruik ik nauwelijks de astma medicijnen meer. Nu gebruik ik dagelijks haar- huid- en nagel-pilletjes, slik ik siliciumzuur, en gebruik ik allerlei natuurlijke producten om de hoofdhuid / haarwortels / haren van zowel binnen als buiten te voeden (zoals olijfolie / argan-olie). Mijn haren groeien denk ik wel (vind dat altijd moeilijk te bepalen, kijk er namelijk zowat elk moment van de dag naar). Wanneer ik douche / kam, vallen er gemiddeld 90 haren uit. Dus dagelijks ongeveer 90 haren. Het zorgwekkende is dat zodra ik kam er haren uitvallen, ongeacht of ik al gekamd heb die dag. Stel voor dat ik in de ochtend en in de avond kam, dan is het niet zo dat in de avond er geen / minder haren uitvallen, wat ik wel zou verwachten. Dan vallen er dus bij gewoon zo een 180 haren uit. Verder heb ik geen extreme kale plekken. Mijn hoofdhuid schijnt wel op sommige plekken door en het haar dunt helaas wel uit. Verder heeft mijn zusje precies hetzelfde probleem, en heeft mijn moeder ook geen dikke bos haar. Mijn haaruitval lijkt wel te verbeteren, maar goed het heeft tijd nodig, dat weet ik ook wel. Nu zit ik dus met de vraag of het raadzaam is naar de dermatoloog / haarkliniek te gaan. Ik twijfel omdat dit mij enorm veel geld zal gaan kosten. Ik ben in het verleden toen dit allemaal begon wel naar een dermatoloog geweest. Die heeft na wat testjes te hebben gedaan niets bijzonders gevonden en kreeg ik een shampootje mee naar huis, helaas zonder resultaat. Wat moet ik doen? Wat is het advies? Ik zou hiermee enorm geholpen worden. Alvast bedankt! Met vriendelijke groet, Bloem van Rijkalen (20 jaar)

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Bloem, De belangrijkste specifieke oorzaak van overmatig haarverlies is waarschijnlijk een langdurig en ernstig vitamine B12-gebrek. De belangrijkste oorzaak van zo’n ernstig vitamine B12-tekort is waarschijnlijk de ziekte van Addison-Biermer oftewel Pernicieuze Anemie (PA). PA betreft een dominant erfelijke ziekte; er zijn veel verhalen bekend waarbij Addison-Biermer meerdere keren in een familie of gezin voorkomt, dus wellicht is het ook voor je moeder en zusje raadzaam om de B12-status te laten controleren. Het vervelende van een B12-tekort door pernicieuze anemie is dat deze opnamestoornis chronisch is. Er zijn dus levenslange B12-injecties nodig. Bovendien heeft het door toedoen van de B12-injecties geen nut meer om de serumwaarde / plasmawaarde qua B12 te laten controleren. B12-injecties zorgen namelijk voor enorme hoeveelheden B12 in de bloedbaan, terwijl er nog altijd een tekort kan bestaan in de cellen en weefsels. B12-injecties geven dus maar al te vaak een vals-hoog of zelfs een aanzienlijk vals overschot wanneer bloed wordt gecontroleerd op B12. Ging het na de vitamine B12-injecties (tijdelijk) beter met je haarverlies / haaruitval? Ik beweer overigens niet dat er sprake is van pernicieuze anemie, maar dat het aan de hand van je verhaal niet onwaarschijnlijk is. Zie eventueel ook dit artikel over B12-tekorten… Of het nuttig zal zijn om naar een gespecialiseerde / specialistische haarkliniek te gaan, durf ik niet te zeggen. Ik ben overigens GEEN arts, maar persoonlijk zou ik eerst eens je vitamine B11, ijzer en schildklierwaarden (TSH, FT4 en FT3) laten controleren… En bovendien bloedonderzoek laten doen naar antistoffen tegen intrinsieke factor (IF) en eventueel een gastroscopie / maagscopie laten uitvoeren om auto-immuun-gastritis te laten uitsluiten dan wel aantonen… Sterkte & groeten, Paul

  • Veerle ·

   Hoi Paul, Ik kamp sinds 3 jaar met haaruitval en ik ben nu 22 jaar. Vorig jaar ben ik naar de huisarts geweest en ik moest een bloedonderzoek doen. Mijn vitamine B12 was veel te laag, ik denk dat het ook komt door de anticonceptiepil, schijnt dat deze kan zorgen voor een vitamine B12 tekort. Ik heb toen vitamines geslikt en ben gestopt ben met de pil, toen was het weer redelijk in orde. Omdat mijn haaruitval niet minder werd, ging ik naar een dermatoloog. Zij checkte heel snel mijn haar en zei: dit is alopecia androgenetica. Ik heb een dunner bos haar gekregen en dat is duidelijk zichtbaar op mijn kruin. Op zich zou het kunnen, aangezien mijn tweelingzusje ook extreem haaruitval heeft. Verder komt het niet voor in de familie. Daarnaast blijft mijn menstruatie soms lang uit of heb ik amper een menstruatie. Dat was voordat ik de pil slikte niet zo. En zoals Bloem ook aangeeft, als ik mijn haren kam dan heb ik zo 90 haren in mijn hand… Ik weet ook niet zo goed wie mij zou kunnen helpen… Denkt u dat dit erfelijk is en dat er verder niets meer te doen is? Of kan ik nog ergens hulp zoeken? Bedankt. Groetjes, Veerle

  • Paul ·

   Als dat niet reeds is gebeurd, denk ik dat je als de wiedeweerga je schildklierwaarden moet laten controleren… Zie ook:

 15. Roos ·

  Hi, Ik ben 18 en ik heb Pfeiffer (gehad) en ik ben daar in januari van dit jaar erg ziek van geworden. Ik had heel erg verhoogde leverwaarden en ben erg ziek geweest. Ik had uitslag, was erg afgevallen en had hoge koorts. Op het moment dat ik me beter ging voelen (een maand geleden) is mijn haar erg gaan uitvallen. Op dit moment ben ik zeker meer dan de helft kwijt. Is dit normaal?

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Roos, Extreme haaruitval oftewel extreem haarverlies is maar al te vaak het gevolg van ziekte. Als je heel erg ziek bent, is de kans dus groot dat dit ten koste gaat van je haarkwaliteit en haardichtheid… Dit geldt voor ontstekingsziekten, auto-immuunziekten, stofwisselingsziekten, opname- of omzettingsstoornissen, enzovoorts… Hoe dan ook kan de ziekte van Pfeiffer (klierkoorts c.q. mononucleosis infectiosa) absoluut haaruitval / haarverlies tot gevolg hebben. Het primaire verband is moeilijk aan te wijzen, maar Pfeiffer kan (direct of indirect) van alles beïnvloeden: leverfunctie, stofwisselingsprocessen, hormonen, stressniveau, bloedwaarden… Met de exacte causale of correlatieve relatie tussen Pfeiffer enerzijds en haaruitval anderzijds ben ik niet bekend, maar ik weet dat er heel veel Pfeifferpatiënten zijn die klagen over overmatig haarverlies. Dat neemt niet weg dat het (naast de PCR-test ten aanzien van EBV / Epstein-Barr-virus ‘viral load’) bij haarverlies & Pfeiffer alsnog raadzaam kan zijn om ijzer, koper, zink, jodium, vitamine B12, FT4 en TSH te laten controleren. De aanwezigheid van de ene mogelijke oorzaak van haaruitval sluit een aanvullende factor immers niet uit… Sterkte ermee! Groeten, Paul

 16. Fientje ·

  Hallo, Ik heb sinds een jaartje nu ernstig haarverlies en ik had een mooi bos dik haar en nu heb ik amper een vierde van wat ik vorig jaar had… Ik heb continue haarverlies, mijn deken en hoofdkussen zitten vol haar, mijn vloer als ik kam, tijdens het douchen… Nu verlies ik plots extreem veel haren… Ik heb altijd al anemie gehad en daar neem ik FE-tabletten / ijzertabletten voor. De andere bloedwaarden zijn allemaal normaal. Mijn moeder heeft alopecia sinds vorig jaar, maar zij is 54. Ikzelf ben 26. Mijn huisarts wuift dit van tafel en zegt dat het “een typisch denkbeeldig vrouwenprobleem” is.

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Fientje, Dit soort opmerkingen van artsen vind ik ZO ongelofelijk ongepast, onverschillig en bagatelliserend! “Een typisch denkbeeldig vrouwenprobleem”? Dikke onzin! Abnormaal en buitensporig haarverlies (dat ogenschijnlijk onverklaarbaar is) heeft in veel gevallen een aanwijsbare oorzaak die kan worden achterhaald middels enkele simpele bloedtests… Haaruitval is in ieder geval geenszins een denkbeeldig probleem, dat wordt alleen al bewezen door je vloer en beddengoed. Een ijzertekort is inderdaad een mogelijke oorzaak van excessief haarverlies, maar een vitamine B12-tekort en een traag werkende schildklier evengoed. Ik weet niet welke bloedwaarden men precies heeft gecontroleerd en wat de exacte uitslagen waren, maar laat in ieder geval je ijzer, vitamine B12, FT4 en TSH (nogmaals controleren). En vraag vervolgens een print / uitdraai van de bloeduitslagen mee naar huis om ze eigenhandig te kunnen verifiëren. Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

 17. Warchar ·

  Hoi, Ik heb ook last van haaruitval. Ik ben wel bekend met bloedarmoede, maar dit is nu onder controle. Maar toch heb ik veel last van haaruitval. Ben van een bos haar naar heel dun en weinig haar gegaan. Als ik een scheiding heb dan zie je gewoon kaalheid. Vind het maar verschrikkelijk. Moet ik hiermee naar de huisarts en kan hij hier wat mee?? Ben wel benieuwd…

  Reageer
  • Paul ·

   Bloedarmoede door ijzergebrek (ijzergebreksanemie) of pernicieuze anemie (gepaard gaande met tekort aan intrinsieke factor, vitamine B12-tekort, vergrote rode bloedcellen en/of maagslijmvliesontsteking) kan inderdaad gepaard gaan met overmatig haarverlies. Wat zijn de meest recente bloedwaarden van je ijzer, ferritine, hemoglobine, transferrine en vitamine B12? En zijn je schildklierwaarden (TSH en FT4) al eens gecheckt t.a.v. je overmatige haarverlies, en zo ja, wat zijn daarvan de recentste bloedwaardebepalingen?

 18. ik ·

  Wanneer moet ik me zorgen maken over haarverlies? Ik ben 5 maanden geleden bevallen van ons derde kindje. Ik heb 2 maanden geleden voor het eerst een spiraal laten zetten. Heb nooit eerder last gehad van haaruitval, maar op dit moment verlies ik tijdens het haren wassen veel haar en ook bij het borstelen. Vind Op mijn hoofdkussen nu ook haren terwijl ik dit eerder nooit had. Heb vrij dun haar. Wanneer ga je zien dat je veel haar verliest!? En wanneer moet je actie ondernemen?

  Reageer
  • Paul ·

   Wanneer je precies te veel haar verliest, is moeilijk te zeggen. Naar mijn mening dien je actie te ondernemen als je je zorgen maakt. Laat sowieso even je schildklierwaarden controleren, evenals ijzer, vitamine D en vitamine B12! Groeten, Paul

 19. Mina ·

  Ik ben nu 15 jaar, en heb al een tijdje last van dunner haar en ook veel minder haar! Eerst had ik een grote volle bos, lange donker bruine/zwarte haren, en naarmate ik ouder wordt begin ik steeds meer haar te verliezen. Ik kan het heel goed merken aan de voorkanten, rondom mijn gezicht. Ik )heb vanaf me geboorte ijzer tekort, maar volgens mij heeft dit geen effect op mijn haar gehad. Laatst ben ik erachter gekomen dat ik vitamine D tekort heb (35%) en ik drink niet veel water, maar dat dronk ik nooit zo erg. Me moeder zegt dat me haren aan het ‘wisselen’ zijn het komt door de hormonen.. maar dat geloof ik niet zo, omdat me haren dan wel al een hele lange tijd aan het wisselen zijn. Ik merk dat me haren ontzettend dun worden, zo dun dat als ik er eentje pak, ze bijna onzichtbaar zijn i.p.v. zwart/donker bruin! Gezonder eten ben ik aan begonnen, maar geen resultaat! Ik heb me haren korter geknipt zodat ze minder snel afbreken en eruit worden getrokken, maar dit heeft ook niet geholpen! Ik ben bang dat ik over 2 jaar met 3 haartjes over straat loop.

  Reageer
 20. Anouk ·

  Hoi, Ik heb al enige tijd last van extreme haaruitval. Vroeg me af of het mogelijk is dat dit veroorzaakt wordt door de verwijdering van mijn baarmoeder. Ruim 2 jaar geleden is deze verwijdert, jonge leeftijd. Ben nu 34. Maak me toch wel zorgen om de hoeveelheid nu. Bijna een jaar geleden begon het. Hormonen wellicht uit balans? Weerslag op mijn haar? Groet, Anouk

  Reageer
  • Paul ·

   In hoeverre een operatieve baarmoederverwijdering tot haaruitval/haarverlies kan leiden, durf ik niet te zeggen. De directe/primaire invloed is dus lastig in te schatten, maar logischerwijs beïnvloedt een dergelijke operatie allerlei hormonen en processen. Sowieso zullen je oestrogeen en progesteron dalen dan, waardoor je testosteron naar verhouding hoger wordt. Verschuivingen in de onderlinge verhoudingen van deze 3 hormonen kunnen absoluut zorgen voor aanvullend haarverlies. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook als je in de overgang/menopauze geraakt. Je zou je huisarts of endocrinoloog kunnen vragen om opheldering hieromtrent. Daarnaast zou het raadzaam kunnen zijn om je ijzer en B-vitamines te laten controleren. Heel veel succes!

 21. Maartje ·

  Ik heb last van extreem veel haaruitval. Mijn haar valt echt in plukken uit (de haren zitten dus naast elkaar). Soms wel 2 a 3 volle handen per keer, zo’n 3 a 4 keer per dag. Ik wordt ook met grote regelmaat wakker met plukken haar op mijn kussen en mijn matras. Ik heb ernstig ijzertekort gehad, maar daar heb ik medicijnen voor genomen. Mijn ijzer is nu gewoon op peil. Het uitvallen is ook na het ijzertekort pas begonnen. Ik sport dagelijks en eet zeer gevarieerd (heus niet altijd gezond, maar ik krijg voldoende vitaminen en mineralen binnen). Wat kan dit zijn en is een bezoek aan de huisarts aan te raden?

  Reageer
  • Paul ·

   IJzertekorten komen relatief vaak voor in combinatie met schildklierproblemen. De combinatie van ijzer en schildklier gaat OOK weer vaak vergezeld met tekorten aan vitamine B12 en vitamine D. Ik ben GEEN arts en beweer geenszins DAT er sprake is van schildklierproblematiek en/of vitaminetekorten, maar het zou raadzaam kunnen zijn om je bloedwaarden hierop te laten controleren. Dus bloedwaardebepalingen van je vit. D, vit. B12, TSH en FT4… Zie desgewenst ook dit artikel over haaruitval/haarverlies door schildklier. Sterkte & groeten, Paul

  • femmie ·

   Hallo ik heb ook last van haaruitval ik was zo doe ik haar verzachting in me haar maar als ik die aanbreng heb ik een hele pluk haren in me handen komt het ook door de weer wisseling? Gr. Femke

  • Paul ·

   Bedoel je te vragen of weersveranderingen voor haaruitval kunnen zorgen? In principe niet direct/primair, maar naarmate de herfst nadert, schijnt de zon minder lang en fel, waardoor je minder vitamine D binnenkrijgt. Een vitamine D-tekort kan wel degelijk een rol spelen bij overmatig haarverlies, dus het weer kan indirect/secundair bijdragen aan haaruitval. (bron) Overigens kan naast een gebrek aan vitamine D ook een gebrek aan ijzer tot haarverlies leiden. Als je haren echt met plukken tegelijkertijd uitvallen, zou het absoluut raadzaam kunnen zijn om je schildklierwaarden (TSH + FT4) te laten controleren, evenals een ijzertekort en vitamine D-gebrek. Sterkte & succes!

 22. Kim ·

  Hoi, heb nu al een jaar last van extreem haaruitval tijdens het wassen! reeds naar dermatoloog geweest en daar bleek er een probleem te zijn met m’n hormonen. In het ziekenhuis bleek daar echter niets mis mee te zijn. Dus sta ik nu nog nergens… :( Dit is nu al een jaar bezig, heb al bijna de helft minder haar dan een jaar geleden. Heb pillen gehad, zinkpreparaten, maar dat helpt ook niet echt. Als dit zo blijft verdergaan, heb ik schrik dat er niets meer aan haren overblijft! Niemand in de familie heeft dit! Ben nu wel al bijna 2 jaar gestopt met de pil…

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Kim, Heeft de dermatoloog ook verteld WELKE hormonen uit balans zouden zijn? Vooral schildklierhormonen beïnvloeden haaruitval/haarverlies heel erg. Is je bloed gecontroleerd op schildklierwaarden (TSH, FT4 en/of FT3) en wat was hiervan de uitslag? In dit artikel over haarverlies door schildklierproblemen kun je desgewenst meer lezen over deze problematiek. Sterkte & groeten, Paul

 23. Djarana (vrouw, 14) ·

  Hallo, Ik heb sinds ongeveer 2 weken erge haaruitval. Ik eet gevarieerd en eet veel groenten en fruit. Ik slik ook geen medicijnen. Maar wat is toch de oorzaak? Ik hoop dat iemand me kan helpen. Alvast bedankt!

  Reageer
  • Paul ·

   Heb je aanvullende klachten (naast het overmatige haarverlies)… pijn, ontstekingen, vermoeidheid, grieperigheid?

 24. aleyna ·

  Hallo, Ik word binnenkort 17, maar ik heb nou al last van hele erge haaruitval, terwijl ik 2 jaar geleden echt dik haar had en nu steeds minder wordt. Ik slik geen medicijnen, maar had wel ooit Propranolol geslikt, maar ben er al 3 jaar mee gestopt. Mijn haren zijn ook nooit geverfd, alleen misschien ooit een pluk, maar dat was het zo wel. Weet iemand waardoor ik dit heb. Groetjes, Aleyna

  Reageer
  • Paul ·

   Zulk vroegtijdig haarverlies zou te maken kunnen hebben met een ijzertekort c.q. ijzergebrek, dus een tekort oftewel gebrek aan het mineraal ijzer. Eet je gezond en gevarieerd genoeg? Of misschien vegetarisch? En heb je te kampen met aanvullende klachten zoals vermoeidheid en lethargie?

 25. Renée (vrouw) ·

  Ik ben ten einde raad. Net voor de kerst kreeg een uitbarsting van psoriasis (nooit eerder gehad, alleen op m’n hoofd). Doorgestuurd naar de dermatoloog. Die gaf me zalfjes voor de huid en teershampoo voor het haar. Niet alleen de schilfers lieten los, maar ook m’n haar. Bij elke haarwasbeurt en daarna borstelen kwamen er echt bossen haar los. Na een week schrok ik me echt rot toen ik in de spiegel keek. Ik had echt 2 kale plekken op de zijkant van m’n hoofd. Weer naar de dermatoloog. Ze had dit nog nooit gezien, misschien was het een schimmel… Stoppen met teershampoo, andere shampoo tegen schimmel en 2 verschillende smeersels gekregen, maar niks helpt. Ik wordt steeds kaler en begin nu toch aardig in de paniek te raken. Iemand een oplossing (ik ben 55)?

  Reageer
  • Grada ·

   Hallo Reneé, Weet hoe vervelend haar verlies kan zijn, bij mij is het nu net een maand bezig, verlies elke dag een hele borstel vol. Ik kreeg van iemand een advies, neem eens contact op met “De Haarzaak” in Koewacht, Zeeland. Deze mensen zijn gespecialiseerd in mensen met haarproblemen, zijn ook erkend door zorgverzekeraar CZ… Kijk op DeHaarzaak.nl, misschien heb je er wat aan, tevens kunnen zij je helpen met het zoeken naar een oplossing. Ik ga er morgen voor de eerste keer naartoe, hoop dat ze mij ook kunnen helpen. Ik wil je heel veel succes en sterkte toewensen. Groetjes, Grada

 26. Kimberly ·

  Hoi, Ik ben 16 en heb al last van haaruitval ! Wel, vooral tijdens en na het wassen. Wanneer ik af en toe door mij haar friemel, vallen er altijd 2-4 uit! Heb mijn haar wel 2 keer gehighlight… maar nooit vitamine gebruikt. Normaal als het zo uitvalt?

  Reageer
 27. Tw ·

  I.v.m. extreme haaruitval heb ik allerlei tests laten doen en via een huidarts (dermatoloog) een haartest. Je mag 3 dagen je haren niet kammen, niet wassen, niets. Dan worden op verschillende plaatsen haren met wortels eruit gehaald. Het bleek dat uit voeding opgenomen ijzer gelijk mijn lichaam weer uitging, dus er was nul reserve. Dit kwam niet uit een bloedtest. Dus bij héle extreem haarverlies, ga naar een huidarts!

  Reageer
  • Paul ·

   Een ijzertekort kan inderdaad bijdragen aan overmatig haarverlies. Weet je toevallig ook hoe het komt dat je ijzer zo snel kwijtraakte. Voor zover ik weet, moet een ijzergebrek trouwens gewoon te zien zijn in je bloed, dus aan het bloedijzer. Ook metingen van ferritine, transferrine en hemoglobine kunnen in deze context raadzaam zijn. Succes met het wegwerken van het ijzergebrek!

 28. Chal ·

  Ik heb nu al maanden last van haaruitval… In februari ben ik gestopt met het slikken van de Diane-35 pil en kort daarna begon mijn hoofdhuid enorm te jeuken en mijn haren vlogen met bosjes eraf. :( Ik heb ze vanmorgen geteld (geen fijn klusje) het waren er 257 en de dag is nog niet voorbij…

  Reageer
  • Esli ·

   Hoi Chal, Ik heb nu precies hetzelfde. Van m’n dikke bos haar is nog maar weinig over en ik haal hele plukjes uit m’n haardos. Ik slikte voorheen ook de Diane 35. Is ’t bij jou stabiel geworden of heb je medicijnen moeten slikken? Ik weet niet zo goed wat ik moet doen… Gr. Esli

 29. aja ·

  Hallo, Ik krijg ook steeds meer last van haaruitval; ook wordt het steeds donkerder. Ik gebruik wel antidepressiva, misschien dat het daaraan ligt. Ik krijg Citalopram 20 milligram per dag. Ook al ben ik de jongste niet meer, leuk is anders. In mijn familie komt het niet voor. Heeft iemand een tip voor mij? Vr. Groetjes, Aja

  Reageer
  • Paul ·

   Er zijn inderdaad aanwijzingen dat antidepressiva (waaronder Citalopram) kunnen leiden tot plotselinge haaruitval/haarverlies. (bron + bron)

 30. ronald hoornaert ·

  Hallo, Ik heb al verschillende weken last haaruitval en ik denk dat het misschien te maken heeft met de jaren of misschien met de geneesmiddelen… Het wordt echt een ramp. Groetjes, Ronald

  Reageer
 31. sinta ·

  Hallo, Ik heb een vraag, sinds een tijdje valt het me op dat ik haren op tussen mijn “normale” hoofdhaar vind die wel 3 a 4 keer zo dik zijn, het lijken wel meerdere haren die samen zijn gesmolten tot 1 haar. Ook lijkt het zo dat de rest van mijn haar dunner aan het worden is, zou dit hiermee te maken kunnen hebben? Groetjes

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.