Hersenschudding: oorzaken, symptomen & behandeling

Body · Door Ilse

hersenschudding symptomen behandeling

Een hersenschudding is een verstoring van je hersenfunctionaliteit die ontstaat vanwege een directe of indirecte impact op je schedel. Je hersenen drijven in hersenvocht, waardoor je brein wordt beschermd tegen horten, schokken & stoten. Als je hoofd een harde klap te verduren krijgt, “klotsen” je hersenen als het ware tegen de binnenkant van de schedel.

Door het klotsen en storen van de hersenen tegen de schedelwand kunnen zich scheurtjes in de zenuwvezels ontwikkelen. Bovendien kunnen bloedvaatjes springen en/of bloedophopingen ontstaan. Als er echter hersenklachten ontstaan zonder aanwijsbaar hersenletsel, dan spreekt men van een hersenschudding.

Hieronder lees je alles over de symptomen, behandeling & vooruitzichten van hersenschuddingen…

Belangrijkste oorzaken van hersenschudding

De oorzaak van een hersenschudding betreft in veruit de meeste gevallen een val op (of stoot tegen) het hoofd. De 7 meest voorkomende oorzaken van hersenschuddingen zijn:

1. Auto-ongeluk
2. Sport-blessure (vooral vechtsporten, paardrijden & schaatsen)
3. Uitglijders & valpartijen binnenshuis (traplopen e.a.)
4. Ongevallen in speeltuin
5. Fiets-ongeval
6. Incasseren van lichamelijk geweld (slaan, trappen e.a.)

Kortom: de oorzaak van een hersenschudding is nagenoeg altijd een ongeval, sportblessure of geweldpleging.

Symptomen van lichte & zware hersenschuddingen

Hersenschuddingen kunnen verscheidene fysieke en mentale klachten teweegbrengen. Hieronder bespreken we eerst de symptomen van een lichte hersenschudding en vervolgens de aanvullende klachten die kunnen optreden bij zware hersenschuddingen…

1. Symptomen van een lichte hersenschudding

Een hersenschudding kan gepaard gaan met een verscheidenheid aan klachten en symptomen. De belangrijkste symptomen van lichte hersenschuddingen zijn:

  • Hoofdpijn (wordt langzaamaan erger na de impact)
  • Duizeligheid (door verstoring van evenwichtsorgaan)
  • Trage gedachtegang (moeite hebben met nadenken)
  • Verwardheid (verlies over jezelf & de situatie als geheel)
  • Bewusteloosheid (kortdurend: 2 seconden tot 10 minuten)
  • Retrograde amnesie (geheugenverlies m.b.t. periode voor het ongeval)
  • Oriëntatie-problemen (onhandig & schokkerig en/of ongericht bewegen)
  • Misselijkheid & braken (vanwege impact op braakcentrum)

Bovenstaande symptomen van een lichte hersenschudding hoeven zich overigens niet per definitie allemaal of tegelijkertijd voor te doen.

2. Symptomen van zware hersenschuddingen

Zware hersenschuddingen wordt ook wel “hersenkneuzing” genoemd. Een hersenkneuzing kan echter gepaard gaan met zichtbare schade, waardoor niet elke hersenkneuzing een hersenschudding betreft. Zware hersenschuddingen worden doorgaans gekenmerkt door een aantal aanvullende symptomen en hevigere complicaties. De bekendste symptomen van een zware hersenschudding zijn als volgt:

Deze symptomen van een hersenschudding doen zich overigens niet per definitie voor bij zware hersenschuddingen.

Behandeling van hersenschuddingen

‘Hersenschudding’ is de benaming van een aantal symptomen waarvoor geen zichtbare oorzaak kan worden gevonden. Omdat de specifieke oorzaak onbekend is, is een hersenschudding niet gericht te behandelen. Er zijn desalniettemin een aantal stappen die je moet doorlopen na een harde klap op je hoofd…

1. Huisarts inschakelen ter behandeling van een hersenschudding

Als je mentale of fysieke veranderingen bemerkt na impact op je hoofd, dan is het sowieso raadzaam om je huisarts in te schakelen. In het gunstigste geval is er sprake van een lichte hersenschudding, maar er kan meer aan de hand zijn. Je huisarts kan ernstig hersenletsel vaststellen dan wel uitsluiten. Voorbeelden van ernstige hersencomplicaties zijn:

  • Hersenkneuzing / Contusio Cerebri
  • Hersenbloeding (bloedophoping in de hersenen)
  • Hersenoedeem (vochtophoping in de hersenen)
  • Herseninfarct (vastzittend bloedstolseltje in een hersenader)
  • Ernstige hersenbeschadiging (evt. met epilepsie tot gevolg)

Een hersenkneuzing is een vorm van hersenletsel die veelal samengaat met bloedingen, vochtophopingen en ernstige hersenbeschadigingen. Meestal is er dan ook sprake langdurig bewustzijnsverlies, geheugenverlies of zelfs een comateuze toestand.

2. Hersenschuddingsymptomen & klachten verzachten

Hoewel klassieke hersenschuddingen niet te behandelen zijn, kunnen de symptomen van een hersenschudding wel worden onderdrukt of verzacht. Bovendien kunnen eventuele pijnklachten worden verlicht en herstel worden bespoedigd. Hierbij enkele tips ter behandeling van hersenschuddingsymptomen…

  • Bij hoofdpijn kun je het beste paracetamol nemen.
  • Bij duizeligheid, verwardheid en oriëntatieproblemen is het verstandig om voldoende te rusten & slapen.
  • Bij geheugenverlies kan het goed zijn om je hersenen te stimuleren door een beetje te lezen of met mensen te praten.
  • Misselijkheid & braken spelen doorgaans een rol net na de impact op je hoofd of direct als je bijkomt. Mochten deze hersenschuddingsymptomen lang aanhouden, dan kan Domperidon® wellicht uitkomst bieden.

3. Herstel van een hersenschuddingen bespoedigen

De symptomen van een lichte hersenschudding verdwijnen normaliter binnen 1 tot 3 weken. Bij zware hersenschuddingen kan herstel weken of zelfs maanden in beslag nemen. Bij een extreem zware hersenschudding of hersenkneuzing kan het herstel zelfs jaren duren of chronisch blijken. Herstel na een hersenschudding kan worden bespoedigd als je onderstaande tips opvolgt…

  • Drink geen alcohol.
  • Gun je hersenen voldoende rust.
  • Beperk tv-kijken, computerspelletjes & beeldschermwerk.
  • Vermijd contactsporten & vechtsporten na hersenschuddingen.
  • In sommige gevallen heb je extra slaap nodig na een schudding van je hersenen.
  • Langdurige (bed)rust is echter niet nodig, vooral niet na een lichte hersenschudding.

Autorijden direct na een fikse klap op het hoofd is overigens onverantwoord en bovendien potentieel gevaarlijk.

Wat te doen als iemand een hersenschudding oploopt?

Als je ziet dat iemand een schudding van de hersenen oploopt, laat deze persoon dan liever niet in de auto stappen. Breng hem/haar zo mogelijk ter controle naar een arts. Bij een extreem hevige klap op het hoofd of bij twijfel dien je het alarmnummer (112) te bellen en naar een ambulance te vragen. Al is het maar om een vorm van beroerte uit te sluiten…

Soms is het van belang dat iemand met een hersenschudding een tijdje wordt ondersteund. Zo kan het nodig zijn om een huisgenoot met een hersenschudding niet te lang alleen te laten of gedurende de slaap ieder uur wakker te maken. Zodoende kunnen complicaties gedurende de dag en gedurende de slaap worden opgemerkt of uitgesloten.

Mochten zich merkwaardigheden of complicaties voordoen bij iemand met een hersenschudding, dan is directe medische opname van cruciaal belang!

Tot slot

In veruit de meester gevallen verdwijnen de symptomen van een hersenschudding binnen 1 à 3 weken. De meeste mensen hebben na deze herstelperiode geen last meer van klachten of symptomen. Klachten die ontstaan door zware hersenschuddingen of hersenkneuzingen kunnen echter jaren aanhouden of zelfs chronisch blijken.

Het is zelfs mogelijk dat er als gevolg van een hersenschudding pas na lange tijd symptomen tot uiting komen. In ernstige gevallen kunnen er zelfs gedragsveranderingen en ernstige psychologische of neurologische problemen ontstaan. Zo kunnen er op den duur klachten ontstaan met betrekking tot:

  • Evenwicht & concentratie
  • Taalvaardigheid & gezichtsvermogen
  • Gemoedstoestand

Heb jij ervaring met lichte of zware hersenschuddingen? Wat waren bij jou de belangrijkste hersenschuddingsymptomen? Laat a.u.b. hieronder je reactie achter…

119 comments


  • Beitje

    7 maart 2019

    Ik heb een vraag met betrekking mijn zoon van 13 jaar. Hij is 2 weken terug heel hard op zijn hoofd gevallen tijdens het skiën gelukkig wel een helm op en niet buiten bewustzijn geweest maar wel 15 uur van z’n geheugen kwijt. Na 3 dagen opname in het ziekenhuis in Oostenrijk mocht hij naar huis. MRI en EEG waren zonder afwijkingen. Toch blijft hij van tijd tot tijd verward en is hij vooral ’s avonds bij inslapen erg angstig. Het lijkt alsof hij na t in slaap vallen in trance raakt / gaat hallucineren en op dat moment is hij heel angstig en niet meer te bereiken als je hem aanspreekt. Hij komt kruipend op handen en knieën z’n bed uit, ziet monsters en heeft weer hoofdpijn. Gisterenavond zei hij ook weer dat hij in het hotel was. Het lijkt dus wel of hij iedere avond het trauma opnieuw beleeft een soort PTSS. Achteraf weet hij vaak niks meer van de paniek of slechts flarden ervan. Het is steeds dezelfde hallucinatie die hij krijgt. Een bus en een man met bebloed overhemd die hem wil pakken. Door deze constante angsten geeft hij ook aan dat hij niet naar school durft bang voor zo’n paniekaanval. Ook omdat hij de geluiden nu harder hoort en drukte heel vermoeiend vindt. Het blijft gelukkig beperkt tot angsten bij inslapen. Hij slaapt bij ons op de kamer en we blijven ook bij hem tot hij slaapt. Alleen liggen durft hij nog niet. Mijn vraag is… Is dit normaal? Komt dit vaker voor en hoe lang kan dit ongeveer duren? Herkent iemand dit? Hoe kunnen we hier het beste mee omgaan? Het is tenslotte nog maar 2 weken geleden…

  • Len

    7 januari 2019

    Helaas heb ik in oktober 2016 een hersenschudding opgelopen, ik liep met m’n hoofd tegen de kopse kant van een keukenkastje aan wat openstond. Op het moment ging ’t wel, dus ik dacht gewoon doorgaan… Maar toen ik de volgende ochtend wakker werd, was ik duizelig en misselijk en kon m’n bed niet meer uit. Naar huisarts — die zei lichte hersenschudding. Dus ben na week weer gaan werken had inkomen nodig. Maar nu ruim 2 jaar later heb ik nog elke dag hoofdpijn, en is mijn bloeddruk 97/57a 62, ik voel mij hierdoor heel beroerd kan die bloeddruk en die hoofdpijn na ruim 2 jaar hier iets mee te maken hebben? Hoofdpijn heeft zich langzaam uitgebreid na dat ongelukje naar elke dag. Loop nu bij neuroloog krijg medicijnen want hoofdpijn zonder iets is ondraaglijk, lijkt nu iets aan te slaan?! Ook veel migraine. Hg anoniem

    • Anoniem

      15 januari 2019

      Voor meer info kan je zoeken op post-commotioneel syndroom.

  • jantje

    15 april 2018

    Ik heb 2 dagen geleden een epileptische aanval gehad waardoor ik hard op de stenen ben gevallen en een lichte hersenschudding heb opgelopen. Ik heb vooral last van hoofdpijn, misselijkheid geen eetlust. En alles wat ik eet, kots ik weer uit. :(

  • Siebolt Janssen

    2 april 2018

    Ben 2 maart 2018 gevallen bij schaatsen op ijsbaan Peelo in Assen. Werd bij huisartsenpost lichte hersenschudding vastgesteld. Zit nu al sinds die datum thuis… kan nog niet aan het werk. Veel last van duizeligheid bij opstaan en bij liggen gaan!!! Dat moet ik heel voorzichtig doen anders komt er een golf van duizeligheid en misselijkheid over mij heen. Ben al twee keer bij eigen huisarts geweest en die zegt dat deze verschijnselen niet abnormaal zijn na hersenschudding.

    • Annemieke

      9 april 2018

      Beste Siebolt, Ik ben 28 februari gevallen op mijn achterhoofd bij het schaatsen. Ogenschijnlijk leek het allemaal mee te vallen, maar de volgende dag begon alles om mij heen te tollen. Volgens de huisarts zijn de evenwichtsorganen door elkaar geschud en moet ik rustig aan doen. Het ging eigenlijk steeds beter tot vorige week, toen begon ik bij het liggen wederom te tollen. Evenwichtsstoornis aan de linkerkant. Zgn. BPPD (Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid), volgens een vervangende huisarts. Ik heb er nu nog steeds last van. Wordt iets beter, maar is zeker niet over. Deze week wederom naar de huisarts.

  • Esmeralda

    7 februari 2018

    Ik viel afgelopen maandag flauw toen ik op wou staan op het toilet. Ik kan me de val zelf niet eens meer herinneren, alleen dat ik heel erg ging zweten, misselijk werd en zwarte vlekken voor m’n ogen had. Ik kwam een minuut of 10 later bij en ik lag op de gang. Gelukkig kon ik al snel weer opstaan. Er was een hele plas zweet om me heen en m’n kleding was drijfnat. Ik was doodmoe en ben (nadat ik me had omgekleed) gelijk gaan slapen. Die dag heb ik de hele middag en avond en nacht geslapen. Pas de volgende dag zag ik dat ik een bult op m’n hoofd heb en twee tanden zitten een beetje los (en voelen raar, alsof ze een beetje verdoofd zijn). Nu is het woensdag en ik voel me al veel beter, nog wel een beetje gammel, maar er zit vooruitgang in. Ik ben niet naar de dokter geweest. Wel raar hoor! Ik was met een cliënt aan het praten op Skype en ik werd ineens niet goed, vandaar dat ik naar de wc ben gegaan. En vanaf dat moment, behalve dat ik me zwarte vlekken etc. herinner, is het behoorlijk wazig. Ik weet dus wel dat ik ongeveer 10 minuten “out” ben geweest, want ik keek nog op de klok toen ik naar de wc strompelde. Ik dacht dat ik over moest geven namelijk. Ik hoop dat ik snel herstel! Dus de komende dagen maar even rustig aan, goed drinken, licht eten, etc. Lichaam niet te veel uitputten. Het komt wel goed daar ben ik van overtuigd, maar ik ben wel geschrokken hoor!

  • Mascha

    22 juli 2017

    Bedankt voor dit goede artikel! Ik vroeg me af of er meer info te vinden is over een herstelplan voor arbeid, na een hersenschudding (qua urenopbouw, taken en periode). En wat zijn andermans ervaringen op dit gebied?

    • Paul

      24 juli 2017

      Nee, er is geen vaststaand of universeel re-integratieplan voor werknemers die een hersenschudding hebben (gehad). Het is aan UWV en/of bedrijfsarts om in samenspraak met werkgever en werknemer tot een passende oplossing te komen. En helaas verloop t de totstandkoming van zo’n ‘herstelplan’ niet altijd even vlekkeloos, aangezien de impact van een hersenschudding ook door vele medisch professionals nog altijd wordt onderschat. (bron + bron + bron) :( Zelfs op de website van Rijksoverheid vind je er geen informatie over…

  • Ellen

    25 juni 2017

    Mijn dochter heeft is gevallen en na een bezoek aan de huisarts bleek dat ze een behoorlijke hersenschudding heeft. We zijn een week verder en i.p.v. dat het beter gaat vind ik het eerder minder gaan, en sinds vandaag herhaalt ze alle vragen die ik stel (mompelend) denkt nog even na en geeft dan pas antwoord (de eenvoudigste dingen) is dit een symptoom wat vaker voorkomt en pas later optreed?

    • Paul

      26 juni 2017

      Het exacte individuele beloop van een hersenschudding is onvoorspelbaar. Soms verdwijnen de klachten binnen enkele dagen volledig. Soms blijven jarenlang restklachten bestaan: post-commotioneel syndroom (PCS)… Verwardheid / verstrooidheid en traagheid kunnen zich inderdaad pas later manifesteren of na verloop van tijd verergeren. Maar als je je zorgen maakt, neem dan altijd contact op met de huisarts of neuroloog, al is het maar uit absolute voorzorg! Heel veel sterkte toegewenst!

  • Hilly

    15 juni 2017

    Hallo, Mijn dochter heeft zich 5 december 2016 gestoten tegen een balk op haar kamer. Na 2 dagen kreeg ze erg veel klachten. Uit de MRI is niets gekomen. Ze is nu ruim een halfjaar verder en kan nog bijna niets. Ze kan per dag ongeveer 10 minuten praten en 2 minuten op een beeldscherm kijken. Zodra ze over haar grens gaat, treedt er hoofdpijn en misselijkheid op en zere ogen. Ze neemt wel haar rustmomenten elke dag en verder is ze op. Verdraagt haast geen daglicht, loopt nog steeds met een zonnebril op. Geluiden en prikkels om haar heen kan ze niet aan. Het moet nog steeds rustig om haar heen zijn. Kortom kan bijna niets. 13 juli heeft ze intake voor een neuropsychologisch onderzoek en hopelijk zullen ze ook een hersenscan willen maken, daar dring ik wel op aan. Voor een maand terug heeft ze zich weer gestoten waardoor het herstel nog langer duurt. Waarschijnlijk een dubbele hersenschudding. Wat kan er aan de hand zijn dat dit zolang duurt en kan dit nog goed komen? Vr. gr. Hilly

    • Paul

      15 juni 2017

      Beste Hilly, Ik wil je absoluut geen angst aanjagen, maar in theorie zou er ten gevolge van de hersenschudding een kleine afwijking / beschadiging / kortsluiting in de hersenen kunnen zijn ontstaan, waardoor in feite een soort van epilepsie en/of migraine optreedt. Dit kan iets tijdelijks zijn, maar soms ook een permanent probleem worden. Mijn vrouw is als jong meisje ooit met haar hoofd op een stoeprand terechtgekomen en heeft sindsdien epilepsie. Mijn moeder heeft epilepsie overgehouden aan een milde hersenbloeding. Ik ben GEEN arts, maar ook ik zou in jouw situatie aandringen op hersenonderzoek, al is het maar uit voorzorg. Sterkte en groeten, Paul

  • Robert

    15 mei 2017

    Op 31 maart heb ik een flinke klap tegen mijn hoofd gehad, waardoor ik ook 6 hechtingen nodig had. De eerste weken was ik vooral vaak moe en sliep ik ook veel. Nu –na anderhalve maand verder te zijn– heb ik nog steeds slecht zicht bij dichtbij zien. Lezen is het grootste probleem, daar de letters na 5 minuten beginnen te dansen of bij elkaar komen. Volgens de huisarts kan ik beter naar een opticien gaan, maar ik ben hier niet gerust onder. Kan dit komen door de klap op mijn hoofd of toch maar na een opticien gaan?

    • Paul

      15 mei 2017

      Beste Robert, Naar mijn persoonlijke / ondeskundige mening klinkt dit eerder als een neurologisch probleem… En dus niet zo zeer als een optisch / visueel probleem… Het zou me al met al niets verbazen als het een restklacht is door toedoen van je hersenschudding. Het is zo dat ieders ogen van nature hele milde ritmische trillingen c.q. vibraties c.q. tremoren c.q. bevingen ondergaan. Ogen vertonen dus continu een piepkleine heen en weer gaande beweging. Omdat beweging beter kan worden waargenomen dan stilstand, is dit fenomeen bevorderlijk voor je zicht. Het gaat hierbij dus NIET om ‘zenuwachtige’ / ongecontroleerde rukjes, trekjes, schokjes, pulsen of tintelingen, maar om een continue lichte trilling die van nature aanwezig is en normaliter niet bewust wordt opgemerkt door mensen… Maar als je je blik focust op letters tijdens het lezen, waarbij de tremor nagenoeg ophoudt –zodat je extra scherp ziet– kan het zijn dat de letters ietwat lijken te verschuiven en bewegen. Bij weinig licht hebben je ogen extra weinig houvast, waardoor ze ook nog eens kunnen gaan dwalen. Zodoende lijkt het alsof niet je ogen, maar de letters bewegen. Typ eens een documentje in rode letters en kijk of het fenomeen verergert… Ogen zijn namelijk minder gevoelig voor de kleur rood omdat rood licht relatief weinig energie bevat. En hoe minder energie, des te te kleiner de frequentie, en des te langer / groter de golflengte… Dus als je rode letters bij weinig licht leest, en de optische beweeglijkheid neemt toe, dan is de kans groot dat ik gelijk heb… Hoe dan ook denk ik dat de visuele cortex c.q. optische schors in je hersenen een flinke tik heeft gehad. En ik verwacht niet dat een opticien hier verandering in kan brengen. :( Vaak hebben dit soort klachten vooral een heleboel tijd nodig om te herstellen…

    • Muizemeis

      2 december 2019

      Goedenavond, Na een mishandeling heb ik een forse hersenschudding opgelopen nu een jaar later heb ik nog steeds last van slechter zicht, horen en woord vind problemen, dit is vooral lastig in mijn beroep ik werk in de zorg en kan dan regelmatig niet op woorden komen of namen van medicatie zoo irritant!

  • Fiona

    28 april 2017

    hallo. een hele goede avond. ik heb vorige week mijn hoofd tegen een boiler gestoten nu ben ik er voor naar de dokter gegaan en zij heeft gezegd dat ik een deuk of putje in mijn hoofd heb nu heb ik zelf en andere mensen er aan laten voelen maar ze voelen geen deuk of putje nu het probleem is ik kan niet zo goed tegen licht meer mijn hoofd doet nog steeds pijn bij alles wat ik doe nu als ik over de plek voel doet hij wel pijn en als ik mijn koptelefoon draag ook soms krijg ik er ook steken ben soms heel duizelig en ik voel me ook wat vreemd wat kan ik hier aan doen maak me wat zorgen nog een fijne avond m.v.g. Fiona

    • Paul

      28 april 2017

      Beste Fiona, Dit klinkt als een hersenschudding. Met een beetje geluk gaan de gevolgen van een hersenschudding voor 100% over, dus verdwijnen ze volledig. Met een beetje pech blijven er permanente restklachten bestaan… Hoe dan ook is het moeilijk om hersenletsel bij een individu in te delen in een bepaalde categorie. Men onderscheidt in principe:

      • Lichte hersenschudding: een milde vorm van ‘commotio cerebri’ ten gevolge van mechanisch geweld, direct of indirect op de schedel inwerkend, zonder dat de hersenen macroscopisch / zichtbaar / waarneembaar letsel hebben opgelopen. (hersenen worden door elkaar geschud zonder weefselletsel, met als gevolg hoofdpijn, misselijkheid, braken, duizeligheid, wazig zien e.a.)
      • Zware hersenschudding: hetzelfde principe en dezelfde verschijnselen als bij een lichte hersenschudding, alleen duren ze langer; ook meer kans op stoornissen van het zenuwstelsel; met verschijnselen als langdurig bewustzijnsverlies, geheugenverlies, draaiduizeligheid, verwardheid, versuftheid, zichtproblemen, gehoorproblemen, desoriëntatie, gevoelsstoornissen, halfzijdige verlamming e.a.
      • Hersenkneuzing: de hersenen krijgen –vrijwel altijd direct– een flinke optater, waardoor hersenweefsel zichtbaar wordt beschadigd. Met als gevolg: korte of langere periode van bewusteloosheid, misselijkheid en braken; geheugenverlies en hoofdpijn; op de langere termijn evenwichtsstoornissen, concentratiestoornissen, taalvaardigheidsstoornissen, problemen met zichtvermogen en/of psychische klachten

      Dus hoe harder en hoe directer de klap tegen het hoofd, des te groter de kans op zichtbaar hersenletsel en des te groter de kans dat het betreffende letsel kan worden waargenomen op een hersenscan. Al met al worden de hersenen zelf bij een hersenschudding niet of nauwelijks beschadigd. Soms treedt echter een lichte kneuzing of bloeding van hersenweefsel op, die te klein is om door te gaan als ‘hersenkneuzing’. Zodra de kneuzing zichtbaar is op een hersenscan spreekt men van een hersenkneuzing. En soms zelfs van een hersenbloeding! De scheidslijnen zijn echter niet altijd even concreet en afgebakend. Bij een lichte hersenschudding verdwijnen de meeste klachten na enkele weken weer vanzelf. Bij een zware hersenschudding kunnen bepaalde klachten tot 6 maanden (soms zelfs nog langer) aanhouden. Als de klachten na 1 jaar nog steeds aanwezig zijn, is de kans groot dat ze permanent blijven en dus chronisch van aard worden. Hierbij valt te denken aan chronische concentratieproblemen, geheugenproblemen, spraakproblemen en epileptische aanvallen… De kans op permanente restverschijnselen is des te groter in geval van een fikse hersenkneuzing. Een hersenkneuzing ontstaat meestal doordat het hoofd (actief of passief) in botsing komt met een ander voorwerp, waardoor hersenweefsel waarneembaar beschadigd raakt. Bij een hersenschudding is daarvan dus géén sprake. Een relatief milde hersenkneuzing wordt in sommige gevallen een zware hersenschudding genoemd. Bij een hersenkneuzing is de kans op restverschijnselen groter dan bij een (lichte) hersenschudding. Hoewel de meeste verschijnselen na verloop van tijd weggaan, kan het dus zijn dat je er jarenlang of zelfs blijvend last van houdt. Helaas kun je zelf niets doen om de gevolgen van een hersenschudding sneller te doen genezen. Wat je vooral niet moet doen is de hele dag op bed gaan liggen. Blijf je hersenen regelmatig trainen… Neem echter ook voldoende RUST, dat is belangrijk. Drink vooral geen alcohol. Alcohol drinken. Vermijd intens licht. Vermijd harde geluiden. Ga niet uren zitten lezen of computeren. En pas vooral op met sporten en autorijden! Zie je na verloop van tijd geen verbetering of maak je je zorgen over een eventuele hersenbloeding, neem dan altijd contact op met een arts! Groeten, Paul

  • Ona

    6 januari 2017

    Ik ben 3 jaar geleden zwaar ten val gekomen op de schaatsbaan. Even buiten westen geweest en jukbeen gebroken op 3 plaatsen. Verder bleek ik ook een hersenschudding. Het herstel was moeizaam en ik moet toegeven dat ik dit niet had verwacht. Gedurende 8 maanden ben ik duizelig geweest en constant het gevoel dat je er niet helemaal bent.. Elke avond voelde het alsof iemand met een baseball knuppel op mijn rug en schouders had geslagen. Gelukkig is het er na die periode wel langzaam uitgetrokken. Maar.. helaas komt hetzelfde gevoel en dezelfde pijn soms toch weer naar boven. Zo ben ik vorige week gestart met wat lenigheidsoefeningen met o.a. kopstand, handstand en buitelingen en dat is duidelijk niet meer aan mij besteed.. Mijn slechte kant van mijn gezicht doet weer pijn en ook de hoofdpijn en schouderpijn zijn weer terug… en dat na 3 volle jaren. Als ik het zelf niet voelde zou ik het niet geloven..

  • Annemieke

    26 december 2016

    6 maanden geleden heb ik auto-ongeluk gehad waarbij er iemand met 80km p/u achterop mijn stilstaande auto reed. Ik ben buiten westen geraakt toen ik met mijn hoofd tegen het portier sloeg. Na een antal keer rondgeslingerd te zijn kwam de auto tot stilstand. Huisarts stuurde mij naar huis met de mededeling het rustig aan te doen, er werd geen diagnose gesteld. Ik kreeg dus veel te laat de diagnose ‘zware hersenschudding’. Het herstel duurt nog steeds; ik werk minimaal, heb nog steeds 24/7 hoofdpijn. Deze hoofdpijn verergerd zodra ik te veel prikkels binnenkrijg. Artsen zeggen dat ik me rustig moet houden en naar m’n lichaam moet luisteren. Dit doe ik uiteraard. Maar ik wil mijn leven terug, mijn leven zonder beperkingen. Dus ik ben op zoek naar de gouden tip… Iemand?

    • Mars

      9 februari 2018

      Dag Annemieke, ik ben op het ijs gevallen met een hersenschudding tot gevolg. 5 weken verder en langzaam beter. Mijn huisarts zei dat de hoofdpijn vaak veroorzaakt wordt door spanningsopslag in je lijf / nek / schouders. En dat dus fysiotherapie en/of TRE (Trauma Releasing Exercises / Tension Release Exercise) therapie zou hierbij kunnen helpen. Je hebt een heftig en daarmee lijkt mij traumatisch ongeluk gehad met ook nog een flinke klap op je hoofd. Ik ben zelf gestart met Cranio-Sacraal Therapie (CST) wat mij helpt zowel de fysieke en emotionele schade van mijn ongeval te behandelen. Een buurmeisje met ernstige hersenschudding was hierdoor binnen enkele sessies van haar beperkingen af. Succes en sterkte!

  • Suzan

    30 september 2016

    Bijna 2 maanden geleden ben ik van mijn paard geslingerd tegen een hardhouten paal aan met mijn hoofd. Had gelukkig wel een cap op.. Ben naar de huisarts gegaan en die was vooral onder de indruk van mijn overige letsel en heeft verder niet echt aandacht aan mijn hoofd besteed gezien ik niet k.o was geweest.Week rust gehad en toen weer gaan werken omdat het goed leek te gaan. Dit ging echter heel hard de berg af en ben na 2 weken opnieuw naar de huisarts gegaan. Ben doorverwezen naar de neuroloog, MRI gehad ook. Mijn rechter kant blijkt een doof gevoel te hebben en ook blijk ik bij een auto ongeluk van 2,5 jaar terug een hersenbloeding gehad te hebben. Ook toen alleen maar klachten in de pc gezet en weer weg gestuurd.. Heb daar ook altijd nog klachten van gehouden. Net als dat ik nu 8 weken na de val nog thuis zit met hoofdpijn, misselijkheid, moeheid die niet beter word, desoriëntatie, afwezig gevoel, overprikkeld gevoel heel snel, concentratie problemen, duizelig bij vlagen. Mijn advies is in elk geval om bij twijfel je niet af te laten schepen. Vertrouw je het niet, zorg dan echt dat je doorverwezen word en je arts je serieus gaat nemen. Al blijkt het achteraf maar dat alles oké is, dan ben je op zijn minst goed gecontroleerd. Beter als doorlopen en werken met een hersenbloeding wat ik des tijds heb gedaan.

  • immie

    2 september 2016

    Ik heb tijdens een beste storm een autodeur die ik op dat moment open deed,en die werd gepakt door de wind keihard tegen mijn voorhoofd gekregen. De eerste 3 dagen had ik verschrikkelijke hoofdpijn en een hele dikke bult voor op mijn hoofd. Het is in middels bijna een week geleden en het doet nog steeds zeer, het is een heel onaangenaam gevoel en het is alsof het steeds blauwer word en zich uitbreid. De bult is inmiddels wel kleiner geworden. Maar mijn voorhoofd ziet er echt raar uit,bobbels, en deuken, en als ik goed voel is het alsof er een scheur in de schedel zit. Zou het toch kunnen zijn dat er meer aan de hand is dan ik denk? Misschien toch ff bezoekje dokter?

  • Renee

    15 juli 2016

    Ik heb in 2011 een zware hersenschudding opgelopen na een val van het paard. Ik kwam met mijn hoofd in de stenen terecht en kreeg schijnbaar tijdens mijn val nog een natrap tegen mijn been. Ik viel op de grond en ik weet nog dat het was alsof iemand de hele tijd het licht aan-uit deed, dit heeft zeker een paar uur geduurd. Op het moment na de val, zeker tot een half uur daarna denk ik, kon ik alleen maar denken aan “niet vragen welke dag het is, niet vragen welke dag het is, niet vragen welke dag het is”. Waarschijnlijk omdat ik enkele maanden daarvoor een ongeluk met een vriendin heb meegemaakt die van het paard viel, trap tegen haar hoofd kreeg, en dat de hele tijd bleef vragen. Ik was niet echt aanspreekbaar op dat moment. Ik weet nog dat ik opgehaald werd door de stalhulp en ik het voor elkaar kreeg om achterop de brommer te blijven zitten over de hobbelige paden, nog steeds in flitsen zien. Eenmaal op stal aangekomen vroeg de kennis hoe het met mijn been ging, ik wist niet waar ze het over had. Zij vertelde dus dat ik die trap nog had gekregen. Been was inderdaad heel erg opgezet. Ik was op dat moment overigens in Tunesië, dus ik heb er voor gekozen niet naar een ziekenhuis te gaan. Achteraf bleek ik ook nog een kleine zenuwbeschadeging in mijn gezicht te hebben gehad en blijvende hoofdpijn en slecht concentratievermogen. Kan mij verder niet echt herrineren of ik misselijk was na de val. Ik kan overigens niks lezen qua symptomen betreft flitsen, geen idee of dit dus normaal is bij een hersenschudding?

  • Roos

    8 juli 2016

    Ongeveer 1,5 jaar geleden ben ik plotseling gevallen in de keuken, ik raakte ook even weg. Ik heb toen een hele harde klap opgevangen met mijn hoofd op de plavuizen vloer en nadat ik na een paar seconden bijkwam moest ik overgeven. Ik had heel veel pijn aan mijn kaak en na 3 keer weggestuurd te zijn, kreeg ik toch foto’s van mijn kaak en bleek mijn kaak te zijn gebroken. Na 1,5 week ging ik weer werken, maar kreeg duizelingen en werd weer misselijk. De huisarts wist niet waar dat vandaan kwam en stuurde me weg. Ik kon gewoon werken en alles doen, maar ik hield last van hele erge duizelingen, zomaar uit het niets, echt heel eng. Ik ging dan gauw op de grond liggen en soms moest ik overgeven, voelde me echt heel beroerd. Meerdere keren terug geweest bij de huisarts en die stuurde me door naar de KNO-arts en die begon over de ziekte van ménière… heel raar… Ik vertrouwde het niet en ben een paar maanden door getobd. Na 4 maanden hielden de klachten gelukkig op en achteraf heb ik natuurlijk een hersenschudding gehad, maar niemand van de artsen kwam op dit idee. Achteraf ook blij dat het allemaal zo goed is afgelopen, want ik had ook op straat ineens een duizeling en in de auto… Heel raar dat mijn huisarts me toen niet beter ingelicht heeft, want ik ben gewoon doorgelopen en voelde mij die periode heel angstig.

  • Macy

    17 juni 2016

    Ik kreeg vandaag een hele harde klap van een voetbal tegen mijn slaap. Ik heb sindsdien last van hoofdpijn. Van schaal 1 tot 10 een 3, dus niet heel erg maar wel vervelend. Klein beetje duizelig ook wel. Moet ik dan toch naar de huisarts of gaat dit vanzelf weg?

  • Angeline

    9 juni 2016

    Hallo, Twee weken geleden heb ik een zware metalen douchekop op mijn hoofd gekregen tijdens een vakantie in Italië. Tijdens de val keek ik net omhoog vanwege tegelijkertijd tandenpoetsen. Ineens schoot de douchekop los en viel met een enorme klap op mijn voorhoofd en belande op de neusbrug. Gelukkig neus niet gebroken, hoofd gevoelloos ik werd duizelig. Het was de laatste dag dus ik heb maar niet gezeurd, we moesten toch terug naar Nederland. Een aantal dagen erna toch naar de huisarts gegaan voor een check na aanvallen van hoofdpijn en duizeligheid. Toch een hersenschudding opgelopen. Rust was voldoende. Nu twee weken verder ervaar ik dat ik nog steeds evenwichtsstoornissen heb, ik me moeilijk kan concentreren en net het gevoel heb dat mijn hoofd zwaarder is dan de romp. Pijnlijke nek en schouders en een versuft gevoel en het voorhoofd voelt pijnlijk alsof het gekneusd is. Moet ik toch weer een bezoek aan de huisarts brengen? Hij zegt dat het tijd nodig heeft. Ik had nooit verwacht dat een hersenschudding zo’n impact heeft. Graag reactie!

  • simone

    24 april 2016

    Tweeënhalf jaar geleden heb ik een fietsongeval gehad waarbij ik frontaal op mijn hoofd/gebit ben geklapt, met het gevolg een beschadigd gebit (tanden verloren / beschadigd, beugel etc.) en lichte hersenschudding. Hier heb ik destijds 6 weken voor thuisgezeten en daarna geen klachten meer ondervonden. Tot vorig jaar maart toen ik een (relatief harde) stoot tegen het hoofd kreeg, waarna ik exact dezelfde hoofdklachten ondervond, maar er dit keer 2 maanden heb uit gelegen. Totdat het weer goed ging en ik in juni weer het hoofd licht stootte en weer exact dezelfde klachten ondervond. Bij meerdere neurologen en artsen en fysio geweest en daarna onder behandeling van een Mensendieck oefentherapeut waarna de klachten langzaam na maanden verdwenen en ik weer nergens last van had. Totdat ik een maand geleden weer een klap tegen het hoofd aan heb gehad en weer exact dezelfde klachten ervoer / ervaar (iedereen stoot regelmatig het hoofd, maar bij mij heeft het extreme gevolgen en ervaar ik het als iedere keer opnieuw een hersenschudding, wat het niet is). Dit beperkt mij in alles in het dagelijks leven, kan niet meer werken / sporten / boodschappen doen. Ervaring leert dat de klachten, na langzaam opbouwen, weer verdwijnen. Maar ik vind het onwijs raar dat ik bij de minste of geringste slag of stoot tegen het hoofd opnieuw zulke extreme klachten ervaar (er wordt gezegd een alarmering / stressreactie / angstsituatie en verkramping van de spieren, maar dat er verder niks aan de hand is!). Toch ben ik ten einde raad en vind ik nergens vergelijkbare situaties en wordt de angst om mijn hoofd te stoten steeds groter, omdat ik er steeds volledig uit lig een paar maanden. Wie heeft een vergelijkbare situatie of kan mij hier meer over vertellen? Heel veel dank!

    • Nel

      26 mei 2016

      Hi Simone, herkenning! Vanavond voelde ik weer pijn aan mijn schedel (vooral kruin) waardoor ik maar weer eens ging googelen. Ik vond de info hierboven (redelijk standaard tekst) maar ook jouw reactie. Ten eerste ontzettend … tja wat zal ik zeggen in zo’n geval … vervelend klinkt ’te beperkt’. In ieder geval kan ik mij er goed iets bij voorstellen. Ten tweede heb ik helaas (ook) geen antwoord. Ik zal wel iets melden over mijn situatie. Dit helpt niet. maar is mogelijk wel voor jou ook herkenbaar. Ik heb in augustus 2015 een bananen-windscherm op het strand tegen mijn linkerslaap aangekregen. Deze vloog door de behoorlijke windkracht die dag door de lucht en belandde vanaf achter onverwachts op mijn hoofd. Eerste momenten wel pijnlijk. maar niet buiten bewustzijn of verwonding o.i.d.. Gelijk gekoeld en rustig gezeten. De uren daarna nog steeds gewoon kunnen functioneren. De volgende dagen kwam er echter steeds meer hoofdpijn. Één week ziek thuis. Geprobeerd rust te houden en medicijnen geslikt. Na een week weer begonnen met werken (thuis / gezin zo, rustig / weinig mogelijk). Toch teveel. Daarna 2 weken 50%, ook nog teveel. Daarna begonnen met 6 uur per week en in 12 weken weer naar 19 uur per week arbeid. Al deze weken waren niet heel erg rustig: 4 kids, werk, studie gestart HvA en zieke vader. Gelukkig wel een (werkende) man die veel opving. Het nieuwe jaar begon goed: geen klachten. Totdat … begin april de klachten weer terugkwamen. Dit overigens na een turbulente periode: vader overleden, schoonmoeder borstkanker, etc. Nu heb ik nog steeds klachten. Ik functioneer, maar de klachten zijn soms meer op de voorgrond en soms meer op de achtergrond. Diagnose dokter: inspanningshoofdpijn. Voor mij voelt het echter weer als de pijn van de hersenschudding. Homeopaat heeft naar mijn mening niet echt geholpen. Ik hoop dat ik er ooit nog weer volledig van af kom …

    • jurgen

      9 oktober 2016

      Beste. Ik heb net hetzelfde als jij denk ik… Voor de 3de maal in 2 jaar tijd opnieuw zo een symptomen… Iedere keer ik een tik tegen mijn hoofd ervaar… heb ik ook extreme gevolgen. 2 jaar geleden een heel zware hersenschudding gehad… enkele weken van thuis geweest… maanden last van gehad… 1 jaar nadien opnieuw klap en weer symptomen zoals de eerste keer… 2 weken geleden opnieuw tik ertegen en weer dezelfde gevoelens en symptomen… heb inderdaad ook het gevoel er iets tegen mijn hoofd is ik een hersenschudding heb… heb het er heel moeilijk mee en heeft me een bang gevoel… kan ik echt niets meer verdragen???

    • Happyday

      12 augustus 2017

      Beste Simone, 3 jaar geleden ben ik met mijn fiets gevallen, ook op mijn hoofd en daarbij zijn mijn voortanden naar achteren verplaatst. Voor zover ik weet ben ik niet buiten westen geweest. In het ziekenhuis is een CT scan gemaakt waaruit bleek dat ik verschillende scheurtjes had in mijn bovenkaak maar dat verder mijn hoofd in orde was. Na mijn val heb ik mijn werk langzaam opgebouwd hier een aantal maanden over gedaan. het eerste jaar verder veel getobd met pijn in mijn bovenkaak Uiteindelijk bleken mijn voortanden niet in de goede stand teruggeplaatst en zijn ze vervangen door implantaten. De laatste kroon werd in april vorig jaar geplaatst. Korte tijd daarna kreeg ik last van (oog)migraine en werden mijn oogklachten en hoofdpijnklachten dusdanig dat ik mij weer volledig moest ziek melden. Verder was ik erg moe. Na verschillende onderzoeken (oogarts, orthoptist en KNO arts) bleken mijn ogen in orde, maar mijn evenwichtsorgaan niet. Uit een MRI scan bleken geen afwijkingen. Ik kreeg van de KNO arts de opmerking mee dat misschien ademhalingsoefeningen konden helpen en dat herstel te verwachten was over meerdere maanden. Omdat ik de klachten aan mijn ogen niet kon plaatsen ben ik verder gaan zoeken en bij een KNO arts in België terecht gekomen die migraineuze vertigo als diagnose stelde. Ik kreeg oefeningen voor mijn balans en oogbewegingen en medicijnen om beter te kunnen slapen (volgens haar versterkte een chronische hyperventilatie de klachten en deze zouden ook mijn slechte slapen veroorzaken waardoor ik niet uitrustte). De behandeling gaf inderdaad verbetering en ik kon mijn werk verder opbouwen. Verdere opbouw in de balansoefeningen had echter geen resultaat. En de verbetering stagneerde. Ik ben nu onder behandeling bij een chiropractor die is gespecialiseerd in verwaarloosde hersenschudding klachten. Hij heeft verschillende afwijkingen geconstateerd in mijn oogbewegingen. Deze afwijkingen zijn niet heel erg groot en worden daardoor niet gezien als een ziektebeeld, maar omdat ik de hele dag achter een beeldscherm werk, hebben ze voor mij wel grote invloed. Ik heb nu weer gerichte oefeningen voor mijn ogen die weer een verbetering geven en waardoor ik mijn werk weer verder heb kunnen opbouwen. Ook voor mijn balans heb ik weer nieuwe oefeningen. Ik merk dat mijn hoofd nog steeds erg gevoelig is. Van wandelen word ik erg snel moe. Ik maak op advies van de arts in België ’s morgens een wandelingetje van ongeveer een kwartier en ben dan weer erg moe. Ik slaap ’s morgens daarna weer ongeveer een uur en als ik gewerkt heb (4x dagen per week nu) ben ik zo moe dat ik weer een uur slaap. Ik ga ’s avonds rond 10 uur naar bed, kan soms moeilijk in slaap komen, maar slaap dan toch een goede nacht. Mijn hoofd is nog erg gevoelig voor schokken, bijvoorbeeld. Ik denk dat ik daardoor toch moe word van het wandelen, ook in de auto heb ik een extra kussen om de trillingen van het wegdek op te vangen. Ik heb ook steeds nog rare pijnprikkels in mijn hele lijf die maar even duren. Volgens de huisarts zouden deze het gevolg zijn van het niet goed kunnen verwerken van mijn hersenen van de pijnprikkels. De val van mijn fiets is door een derde veroorzaakt, waardoor ik een schadevergoeding heb gekregen voor de onkosten aan mijn gebit. Ik heb nu bericht gekregen dat ze mijn 2e ziekmelding echter niet zien als een gevolg van het ongeval omdat de orthoptist en oogarts geen melding hebben gemaakt van een afwijking in mijn oogbewegingen. Ook uit het evenwichtsonderzoek is dat blijkbaar niet aantoonbaar geweest. Het is zeer de vraag of ze de bevindingen van de chiropractor zullen accepteren omdat deze onder de alternatieve geneeswijzen valt. Ik hoop dat de oefeningen in ieder geval dusdanige verbetering geven dat ik mijn werk kan blijven doen. Ik zit bijna een jaar na mijn ziekmelding. Gelukkig heb ik een goede arboarts die mijn klachten herkent. Ik bouw nu op met 1/2 uur per week. Ik heb toch mijn twijfels over de pijnklachten (dit zou ook spierpijn kunnen zijn als gevolg van het opvangen met mijn lichaam van de onbalans). Ik herken inderdaad wel spierpijn, maar de korte pijnscheutjes voelen niet als spierpijn. Ik vraag me af of een onderzoek door een neuroloog zinvol is.

    • Linda

      10 juli 2022

      Beste Simone,

      Je bericht is uit 2016 en inmiddels is het 2022. Ik ben heel benieuwd hoe het met je gaat en of je iets gevonden hebt tegen je klachten.
      Ik ervaar nl hetzelfde. Ik heb vanaf nov2019 4 hersenschuddingen gehad en alleen van de eerste ben ik min of meer volledig hersteld., maar na 5 mnd alweer hersenschudding. De laatste was eind juli 2021. Sinds feb dit jaar wel weer volledig aan het werk. Eind maart 2022 5 jumping Jacks gedaan. Dat ging goed, maar volgende dag 15 niet. Alle klachten waren terug en heeft 10 weken geduurd. Nu krijg ik van hele kleine dingen steeds opnieuw klachten. Over een takje fietsen, mijn fiets bijna laten vallen, als ik me verstap. Klachten variëren van 2 dagen tot een week of dus een paar maanden. Ik hoop dat je inmiddels weer gezond bent en voor mij nog tips hebt.

  • Hilde

    19 april 2016

    Een drietal weken geleden gleed ik uit en kwam hard ten val op mijn achterhoofd. Ik was alleen en weet dus niet echt of ik bewusteloos geweest ben. Toen ik ’s anderendaags opstond, merkte ik dat ik helemaal niets meer kon proeven of ruiken. Ik dacht dat het wel vanzelf zou overgaan. De dag daarna (48 uur na val) merkte ik bij het opstaan een beetje een blauw oog links… De dag erna dan toch maar naar spoed waar een CT-scan werd gemaakt en ik een KNO-arts zag. Een week later ook een MRI. Zowel op CT als op MRI was niets te zien volgens NKO-arts. Verlies van reuk en smaak kon langzaam herstellen of permanent wegblijven. Afwachten dus. Nu heb ik de laatste week steeds meer last van duizeligheid en druk in het hoofd. Wat kan dit betekenen???

    • Olli

      12 juni 2016

      Ik heb nu een hersenschudding en heb last van: duizeligheid, verwardheid en voel me gewoon anders dan normaal. Veel beterschap!

  • J.C

    18 april 2016

    Ik heb vanochtend tijdens de gym een elleboog net onder mijn linkeroog gekregen. Meteen daarna was ik misselijk en duizelig, maar wel gewoon verder gegaan met gymmen en de rest van de dag lessen gevolgd. Later op de dag ook nog een redelijke hoofdpijn erbij gekregen. Nu is mijn vraag kan je door zo’n stoot ook een hersenschudding krijgen?

    • Paul

      19 april 2016

      Ja, dat kan absoluut!

  • Martin

    16 april 2016

    Vorige week met sporten een bal hard tegen mijn hoofd aan gehad. Ben in totaal 10 tot 15 seconden van de wereld geweest. Maandag naar de huisarts geweest waar een lichte hersenschudding is geconstateerd. Ben tevens doorverwezen naar een oogarts voor uitval van zicht in mijn linkeroog. Zit intussen een week thuis. Ik heb voornamelijk last van duizeligheid en hoofdpijn en heb veel meer slaap nodig dan normaal. Die duizeligheid komt opzetten op het moment dat ik teveel gedaan heb. Afgelopen week geprobeerd om thuis een uurtje te werken, dat was geen succes. Ik vind het zelf ontzettend lastig om te bepalen of ik aankomende week weer richting het werk kan. Het ene moment voel ik mij prima terwijl een uur later ik me beroerd voel en naar bed wil.

  • Sterre

    3 april 2016

    28 maart zwaar verkeersongeval gehad 10 minuten volledig van de wereld geweest wakker geworden omweg naar spoed , zware hersenschudding was de conclusie en nog wat gebroken en gebarsten botten, maar sinds ik weer redelijk bij m’n positieven ben zegt iedereen in m’n omgeven dat ik heel stil of toch met den andere stem spreek (ben nogal luidruchtig normaal ADHD nu zo kalm als iets) en vergeetachtig sommige woorden weet ik gewoon niet zoals vandaag uur moeten denken op het woord hoofdkussen hopelijk gaat dit over want met mijn job hoofdletsel denk je misschien oh dat gaat wel over maar eens je het meemaakt enorm beangstigend

  • Carmen

    21 maart 2016

    Hallo, Vorige week donderdag (17 maart) heb ik een erge knal tegen mijn hoofd aan gehad. Ik ben tegen een balk van een schuine wand aangelopen. Nu zit er een deuk aan de voorkant van mijn hoofd en krijgt ik nu pas last van mijn hoofd. Ik heb het gevoel alsof het binnenin aan het opzwellen is of zo. Wat kan ik het beste doen? Toch naar de dokter bellen? Ik kom daar namelijk al vaak genoeg en wil niet steeds komen.

    • Paul

      22 maart 2016

      Ja, met aanzienlijk hoofdletsel altijd naar de huisarts gaan!

  • Yan

    1 januari 2016

    Hoi, ik heb een week geleden een auto-ongeluk gehad. Ik werd van achter aangereden toen ik stilstond. Mijn hoofd ging toen hard naar voren en terug naar achteren. Ik ben meteen met flinke hoofdpijn en nek- en schouderpijn naar de huisarts gegaan, die zei dat het een lichte hersenschudding is niks om zorgen over te maken en heeft me naar huis gestuurd. Ik ging meteen in bed liggen vanwege de pijn en had toen 15 uur achter elkaar geslapen. De dagen erna had ik elke dag (soms hevige) hoofdpijn (zeker bij inspannen), misselijkheid, duizeligheid en neiging tot braken. Drie dagen daarna weer teruggegaan naar de huisarts en deze klachten genoemd. Huisarts deed ietwat lacherig erover en grapte dat het tussen m’n oren zit en dat er echt niks “kapot” is in mijn hoofd. Een onderzoek of scan is volgens hem echt onnodig. Ook moest ik gewoon maar gaan werken. Nu op nieuwjaarsdag word ik wakker met misselijkheid en heb drie keer overgegeven (ik heb geen alcohol op). Wat kan ik doen als mijn huisarts zo reageert? Ik wil niet eens meer teruggaan en vertellen dat ik nog steeds dezelfde klachten heb die ook nog eens verergerd zijn. De symptomen in onderstaande verhalen herken ik ook, maar mijn huisarts doet alsof ik me aanstel.

    • Paul

      1 januari 2016

      Als je je zorgen maakt over eventueel ernstiger hersenletsel, dan kun je een second opinion aanvragen bij een andere huisarts. Of contact opnemen met een zorgbemiddelaar of andere contactpersoon van je zorgverzekeraar. Of direct contact opnemen met een ziekenhuis en de situatie uitleggen. Heel veel sterkte toegewenst!

    • Jan

      21 januari 2016

      Zou het wel laten onderzoeken anders bij andere arts. Ik heb 10 jaar geleden fietsongeluk gehad en ben vol met mijn hoofd op de straat gekomen en een paar uur buitenwesten geweest volgens mijn vrouw heb ik ook van alles gezegd onderweg naar ziekenhuis. Maar weet daar niks meer van in ziekenhuis onderzocht en geen scan gemaakt dat had volgens mij wel gemoeten. Nu 10 jaar later ga ik er maar weer achteraan voor een scan want ik vergeet heel snel dingen sinds het ongeluk eigenlijk al maar je wil het niet weten. Mijn collega’s grapte wat jij met je tsunami daarboven. En ging dingen opnemen op de mobiel om te onthouden. Dus je ziet maar erachteraan!!! Uitsluiten dat je daarboven een hersenbeschadiging hebt. Ik stond er ook om bekent op het werk hij lacht altijd maar nu met ontslag en thuis zitten ook door 5 operaties aan de rug word het lachen minder zeker nu het UWV zegt dat ik in 2017 nog een uitkering van 425 euro krijg omdat ik altijd 50/60 uur gewerkt kun je in hun ogen nog 40 uur werken. dus dat lachen vergaat bij het UWV wel. Sterkte en kom voor jezelf op groet Jan

  • Kleijn

    11 november 2015

    Kun je 1,5 jaar na hersenschudding nog een scan maken of er hersenbeschadigingen zijn? En zo ja, wat voor scan is dan het beste? Heb toen enorme klap op neus/voorhoofd gehad, veel te snel aan het werk gegaan en nu nog steeds veel hoofdpijn/oorpijn aan 1 oor, soms evenwichtsstoornissen, geheugenstoornissen en moeite met concentreren etc.

  • Lilith

    27 september 2015

    Ik heb als kind een héél lichte hersenschudding opgelopen. Ik was 12 geloof ik en we waren op heel dik ijs aan het schaatsen (zonder echte schaatsen overigens, gewoon schuifelen op gladde schoenen). En het grootste rotjoch van de klas nam een aanloop en duwde me zo hard als hij kon omver, zodat ik tegen het ijs aansloeg. Ik weet nog dat ik (zoals in animatiefilms als Pokémon, wanneer iemand een dreun krijgt) een zwart vlak zag met sterretjes en streepjes/boogjes, met kleuren, heel kort. En hoofdpijn, het dreunde heel hard door. En benauwdheid van de schrik en erna heb ik hard gehuild en ben ik gaan trillen en in paniek geraakt tot we bij mijn huis aangekomen waren. Ik was lichtelijk misselijk, maar dat was alles. Maar ik kan me de klap nog heel goed herinneren. Als ik eraan terugdenk voel ik de nekpijn nog en hoe ik mijn ogen dichtkneep en de trillingen ‘door mijn hoofd’ voelde gaan van de klap. Ik heb er verder niets aan overgehouden. Het rotjoch jammer genoeg ook niet, die mocht voor mijn part wel een dagje nablijven…

  • Karen

    2 september 2015

    Ik heb afgelopen donderdag een kleine aanrijding gehad op de fiets. Iemand reed door rood en vol tegen mij aan waardoor ik een kopstoot heb gekregen. De huisarts had het over een lichte hersenschudding. Nou heb ik ongeveer 11 jaar geleden een ernstig ongeluk gehad waaraan ik een blijvende hersenbeschadiging aan heb overgehouden. Zou het door dat permanente hersenletsel komen dat ik nu veel meer hoofdpijn heb dan normaal? En dat het voor mijn idee zo lang duurt voordat de klachten van de hersenschudding minder worden…

  • L Anoniem

    16 juli 2015

    Hoi, Ik ben ongeveer anderhalve maand geleden heel hard op mijn hoofd gevallen. Ik ben toen naar de huisarts geweest. Die vertelde mij dat ik een lichte hersenschudding had en dat ik het rustig aan moest doen. Verder had ik eigenlijk geen klachten na de val. Een klein beetje hoofdpijn, maar dat was binnen twee uur na de val over. Nu is het dus anderhalve maand geleden en begin ik last te krijgen van vermoeidheid, hoofdpijn en een beetje duizeligheid, terwijl ik dat eerst dus niet had. Heeft iemand enig idee of dit met die hersenschudding te maken heeft? Dus kunnen de symptomen/klachten van een hersenschudding ‘vertraagd’ optreden? Of is het misschien iets anders?

    • anna

      5 oktober 2015

      Heb anderhalf jaar geleden hersenschudding gehad, volgens toenmalige huisarts geen verder hersenletsel. Nu nog steeds klachten vooral vermoeidheid en concentratie. Blijkt nu na medische molen dat er destijds toch meer aan de hand was…

  • Jos

    12 juli 2015

    Hallo, Ik heb 8 weken geleden binnen 2 dagen 2x flink mijn hoofd gestoten, bij de tweede keer weet ik niet meer hoe het is gebeurd. Omdat ik uit de nachtdienst kwam ben ik gaan slapen en daarna ’s avonds naar de EHBO-les gegaan. Daar bleek ik problemen te hebben met lezen en met het produceren van informatie die ik eigenlijk normaal zo uit mijn mouw kan schudden, maar het niet meer wist. Nu had ik mijn baas op de hoogte gebracht van de situatie omdat ik bij de huisarts was geweest, en die een zware hersenschudding vaststelde. Mijn baas heeft mij de eerste twee weken niet met rust gelaten, terwijl de huisarts dat wel had voor geschreven. Na meerdere malen vragen om bij de ARBO-arts te mogen komen is mij dit eindelijk toegestemd. De ARBO heeft mij naar huis gestuurd en drie weken rust gegeven. Nu ben ik weer aan het proberen om mijn werk weer op te pakken, maar dat valt door de hersenschudding niet mee. Als ik meer als 8 uur op mijn werk ben dan heb ik hoofdpijn en ben ik misselijk. Tevens heb ik nog last van veel prikkels en moet ik veel inspanning leveren bij het schrijven en handelen van zaken. Ik ben dan ook doodmoe na een werkdag en heb er nog dagen last van. De neuroloog heeft gezegd dat wanneer ik mij overbelast dit soort klachten ga krijgen… En dan een stapje terug moet doen. Echter heeft mijn baas daar blijkbaar geen oren naar, want mijn eerste inzetbare dienst na het re-integreren was een dienst van 9 uur, met alle gevolgen van dien. Heb er drie dagen last van gehad. Tevens merk ik op dat ik sneller in paniek raak, daar had ik voor de hessenschudring helemaal geen last van. Het gaat langzaamaan steeds een beetje beter. Voor mijn baas blijkbaar niet snel genoeg… Er wordt zelfs gezegd dat ik nu nog vier weken de ruimte krijg om weer alle diensten te draaien… Zo niet, wordt er voor mij ander werk gezocht. Ik heb weer vier keer gevraagd om een ARBO-arts te mogen spreken. En eindelijk heb ik deze week weer een afspraak met de ARBO. Tja, mijn baas zei mij letterlijk dat hij geen waarde hechtte aan uitspraken van een arts. Tja, vraag mij af wat dat voor mensen zijn die zo reageren. Maar ik leg het voorval wel bij de ARBO-arts neer, die heeft toch als taak je op een verantwoorde manier weer aan het arbeidsgebeuren te laten deelnemen, een plan van aanpak op te stellen en een herstelplan uit te zetten na zo’n zware hersenschudding?

    • ingrid

      16 juli 2015

      Je kunt je aanmelden bij de Facebook site hersenschudding voor alle tips en steun. Echt doen hoor! M.v.g. Ingrid

  • caroline relleke

    9 juli 2015

    Ik heb een jaar geleden een zwaar auto-ongeluk gehad waar ik op dat moment zelf ben uit gekropen. Maar ik zag wat, heb het stuur vast, maar vanaf dat moment weet ik niks meer tot me auto stil lag op zijn kop. Het blijkt dat ik van links was aangereden, de andere auto is in mijn autodeur gereden en daardoor ben ik met mijn linkerkant van me hoofd hard tegen het autoruit aan gekomen. Had ook aardig wat hoofdwonden. Ik ben er zelf uit gekropen maar ook daarna ben ik weer een stuk kwijt. In het ziekenhuis werd verteld een zware hersenschudding en dat ik me rustig moet houden. Nu een jaar verder heb ik nog steeds last ervan. Heb niet meer achter het stuur gezeten i.v.m. met de concentratiegebrek en evenwichtsstoornissen en vergetelheid door de hersenschudding. Ook last hebben in drukke omgevingen en omgevingen die teveel input hebben op mijn. Mijn oor waar nog steeds en ruis in zit, de hoofdpijn die er nog regelmatig is en dan nog de irritatie en gauw geïrriteerd zijn en maar een ding tegelijk kunnen doen terwijl ik voor het ongeluk multitask-mama was. Nu gaat dat niet meer. Veel veranderd sinds in mijn leven de hersenschudding. En wil terug naar de oude ik, maar dat moet nog komen… Of dat komt niet meer, ik weet het niet. Ik loop al vanaf het begin bij de neuroloog en heb nu pas een neurologische onderzoek gekregen. Ik krijg EMDR straks en autorijlessen. De verzekering van de tegenpartij heeft haast en het UWV heeft haast. Snap er echt niks van, maar geloof dat hun er ook niks van snappen. Nu kan ik me beroep niet uitoefenen en willen dat ik iets anders ga doen, maar kan me eigen huishouding niet eens bijhouden. Loop veel tegen onbegrip aan en voel me ook alleen op de wereld en in de steek gelaten… Dat zal wel aan mij liggen dat ik me zo voel, maar toch, mensen zien niks aan je, en omdat ik altijd lach, denken ook de meeste mensen het valt wel mee. Maar dat is dus echt niet zo… Maar ik geef niet op, al kost dat heeeeel veel energie op een dag. Groeten, Caroline (wilde ff me verhaal kwijt)

    • ingrid

      16 juli 2015

      Ook jij kunt je aanmelden bij de Facebook site hersenschudding! Ideaal als je steun en begrip zoekt. En tips van lotgenoten!

    • Sha

      26 augustus 2015

      Ik heb anderhalf jaar geleden een zware klap op mijn hoofd gehad. Maar precies dezelfde symptomen als jou. Ook na een jaar. De klachten worden wel steeds minder… In het begin kon ik niet eens 3 zinnen uit een boek lezen. Nu wel een hele boek. Je moet het de tijd gunnen.

    • Charity

      2 januari 2016

      Beste Caroline, laat je vooral niet gek maken. Hoe meer je klaagt hoe meer mensen gaan doen alsof hersenletsel de normaalste zaak van de wereld is. Je moet pas out gaan willen ze je begrijpen… Ik heb ook EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) gedaan en het is heel goed voor je ontwikkeling. Je groeit er echt van. Anderen die dat niet doen en alles maar vergeten en doorgaan zijn degene die uiteindelijk het minste uit hunzelf halen omdat ze niet leren van zichzelf. Jij komt er wel! Ik lees in je bericht dat je een doorzetter bent! Dat is goed… maar neem ook zo nu en dan even de tijd voor jezelf!

  • corry van uijtregt

    6 juli 2015

    Dankjewel voor je antwoord Paul…

  • Elisan

    6 juli 2015

    Ik ben een paar dagen geleden, nadat ik over iemand heen viel, met een aardige klap met mijn achterhoofd op de vloer gevallen. In het begin alleen last van hoofdpijn, duizeligheid, rillingen van de kou terwijl het 26°c was en zat te trillen. Maar ik werd kort daarna ook aardig misselijk. Ik heb al een tijdje last van evenwichtsproblemen, ook al voor de val. Ik ben sneller vermoeid en slaap ’s avonds slecht. Ook merk ik dat wanneer ik ’s ochtends wakker word mijn ogen een beetje hangen en dat wanneer ik te snel opsta ik heel duizelig word. Ben nu inmiddels vier dagen verder en de klachten zijn nog niet weg, maar zijn verergerd. Vooral met snel opstaan, mijn hoofd draaien of even snel iets op willen pakken, heb ik het gevoel dat ik omval. En als ik me dan nergens aan vastpak val ik ook om. Ik weet sinds gister ook niet meer wat ik voor de val gedaan heb en hoe ik gevallen ben, alleen weet ik dat ik over een vriend viel. Ben nog niet naar de huisarts gegaan, maar heb ook niemand bij me die erbij was. Ik weet dus niet precies hoe ik gevallen ben en kan dit dus niet tegen de huisarts zeggen.

    • Paul

      6 juli 2015

      Ik denk eigenlijk dat de kans zeer aannemelijk is dat je een hersenschudding hebt opgelopen. Aangezien je reeds meerdere dagen klachten/symptomen ondervindt, zou ik uit voorzorg toch even telefonisch contact opnemen met de huisarts.

    • Elisan

      6 juli 2015

      Ik moest vandaag gewoon naar school van mijn ouders, ik ben 13 en heb nu toetsweek dus het was nodig. Ik stapte vanmorgen mijn bed uit met last van mijn nek en duizeligheid. Ik ben met de bus gegaan, die trilde en schudde de hele weg, en hierdoor kwam de stekende hoofdpijn en misselijkheid ook weer terug. Mijn moeder weet niet of ze mij moet geloven omdat ik wel vaker last heb van hoofdpijn, en dus gaat zij de dokter niet bellen en zelf heb ik geen idee wat ik dan moet zeggen, want ik kan me vrijwel niks meer herinneren van hoe ik ben gevallen.

    • Paul

      6 juli 2015

      Neem gewoon het verhaal dat je hierboven hebt getypt mee naar de huisarts en geef JUIST ook aan dat je je verhaal hebt meegenomen omdat je geheugenproblemen ervaart en dat je je weinig meer van de val op je achterhoofd kan herinneren. Ook al gelooft je moeder je niet, bel gewoon even de huisartsenpraktijk op en vraag hen om advies.

  • Sanne

    5 juli 2015

    Ik ben vanmiddag op het midden van mijn achterhoofd gevallen, heb niet het gevoel gehad dat ik buiten bewustzijn ben geweest. Gelijk na de val hoofdpijn en duizeligheid met kort daarna erge misselijkheid. Ik weet nu niet precies wat ik ermee moet doen en of ik naar de huisarts moet gaan hiermee. Tegen de avond hebben deze symptomen niet afgenomen en zijn alleen erger geworden, wel de hele tijd het gevoel gehad dat ik moest overgeven, maar is over de hele dag maar een keer gebeurd. Snel iets oppakken of mijn hoofd snel draaien zorgt ook voor duizeligheid en evenwichtsverlies.

    • Paul

      6 juli 2015

      Absoluut even contact opnemen met de huisartsenpraktijk. Sterkte!

  • corry van uijtregt

    5 juli 2015

    Ik ben al een dagje ouder, 63… Maar ik ondervind dat ik sommige dingen gewoon niet kan onthouden, als iemand me iets uitlegt “pakt” het gewoon niet tussen mijn oren. Ik voel me dan erg dom maar ik kan het niet helpen. Het gaat er gewoon niet in… Toen ik 4 was ben ik hard gevallen. Ik moest overgeven en de dokter zei toen: lichte hersenschudding… Toen ik 12 was, ben ik met mijn fiets heel hard op het asfalt gevallen. Ik weet niets meer van wat daarna gebeurd is… Het was in 1965, dus toen waren ze “nog niet zover”… Het was ergens achteraf… Ik ben in bewusteloze toestand naar een boerderij “gesjouwd”, hoe precies weet ik niet, ik was bewusteloos… Daar is een taxi gebeld en ben ik naar huis gebracht. Daarna is de huisarts ingeschakeld. Ik schat dat ik anderhalf uur bewusteloos ben geweest. Ik kwam bij toen ik in mijn bed lag… Heb 6 weken “plat” moeten liggen. Ik vraag me nu regelmatig af hoe het toch kan dat ik sommige dingen écht niet kan onthouden… Misschien heeft het iets met die bewusteloosheid van toen te maken? Ik had een zware hersenschudding werd gezegd… Onvoorstelbaar dat ze met mij hebben gesjouwd in die toestand, maar het waren “andere tijden” destijds… Heeft het zin om nú nog naar de huisarts te gaan daarmee? Ik vraag me af wat de schade is geweest destijds aan mijn hersenen…

    • Paul

      6 juli 2015

      In veel gevallen zijn oude, niet-aangeboren hersenbeschadigingen nog altijd te achterhalen/constateren met behulp van een hersenscan. Oud hersenletsel is in dat geval zichtbaar als kleine ‘dode plekjes’ in de hersenen. Of men er iets constructiefs mee kan doen, betwijfel ik, maar misschien dat de juiste diagnose een stukje gemoedsrust oplevert. Bespreek dit vraagstuk eens met je huisarts of vraag een doorverwijzing naar een neuroloog. Sterkte ermee!

  • Martijn

    2 mei 2015

    Hallo, Iheb zelf een aantal jaar terug na een auto-ongeluk een zwaar hersentrauma op gelopen, een klap op een stoeprand met m’n achterhoofd met twee bloedingen in de frontaalkwabben als gevolg. Ik herinner me niets van het ongeluk, ben kwartier buiten bewustzijn geweest en pas na een week kwam de bewustwording terug, ofwel voor m’n gevoel werd ik na een week pas wakker. Ik ben met de diagnose “hij heeft te veel gedronken” zo weer naar huis gestuurd uit het ziekenhuis, ik was verward en agressief (symptomen van hersenbloeding) en moest m’n roes maar uitslapen! Het heeft mij heel veel tijd gekost om te herstellen en te accepteren, dus onderschat de symptomen van een hersenschudding of potentiële hersenbloeding nooit! Laat je niet zomaar wegsturen met “het is maar een lichte hersenschudding” of “een borrel te veel op”, want de gevolgen van hersenletsel kunnen enorm zijn. Als je het niet vertrouwt en je hebt problemen met: zicht, spraak, gehoor, reuk, evenwicht, braken en lange periodes die een zwart gat voor je zijn… laat een MRI-scan maken van je koppie! Hoe eerder je erbij bent, des te sneller je kunt gaan herstellen. Het probleem bij hersenletsel is dat het lichaam het zelf moet oplossen. Het enige wat je kunt doen om het herstel te bevorderen, is goed naar je lichaam luisteren… Neem genoeg rust en goed medisch advies inwinnen. Ik ben nu al 9 jaar bezig met herstellen en accepteren en zelfs na al die tijd zijn er moeilijke momenten waar ik me doorheen moet worstelen. En die zullen er waarschijnlijk altijd blijven. Dus nogmaals: als je het niet zeker weet, ga langs je huisarts en onderschat hoofdtrauma/hersentrauma niet!

  • yana

    22 maart 2015

    Hallo, Ik ben gisteren van mijn paard gevallen en ben tegen een muur gekomen met mij hoofd en heup. De klap zelf kan ik me niet meer herinneren, denk dat ik even weg was… Nu heb ik een kloppend gevoel in mijn hoofd en altijd barstende hoofdpijn. Mijn oog aan de kant waar ik de klap heb gekregen is vermoeid. Weet iemand of dit ernstig is of niet? Groetjes, Yana

    • Sylvia

      29 december 2015

      Klinkt niet goed… laat gauw een foto maken… Ik ben ook paar dagen geleden keihard op m’n achterhoofd op betonnen vloer gevallen en ben niet naar huisarts gelijk gegaan… Nu wordt het steeds erger… Ik ga nu gauw naar huisarts! Alvast beterschap en sterkte, Sylvia

  • Simone

    14 maart 2015

    Heb momenteel last van een hersenschudding. Vind het erg lastig in te schatten wat ik kan doen. Wanneer ik bijvoorbeeld even naar de supermarkt ga, merk ik pas 2 uur daarna dat het eigenlijk te veel was. Zit nu in mijn 3e week en krijg eigenlijk steeds meer hoofdpijn. Waardeloos! Ben geen stilzitter, helemaal niet wanneer ik verder niet veel kan…

  • Reina Opperman

    18 februari 2015

    Sinds jaren ben ik -vooral in de nacht- onderhevig aan LAAGFREQUENT GELUID, waarvan de bron ligt bij een supermarkt beneden mij. De talloze compressoren en aangesloten condensors op het dak veroorzaken dit geluid, gepaard gaande met hevige trillingen die door woning, bed en lichaam heengaan. Gemeente en GGD zijn geïnformeerd en bezig met deze kwestie, die dus al jarenlang aansleept. Veel gezondheidsklachten, uitval gezichtsvermogen, duizeligheid, achteruitgang gehoor etc.Laagfrequent geluid komt binnen via de schedel en oren; het lijkt erop dat mijn hersenen door deze trillingen als het ware geschud worden. Ik heb dezelfde klachten als zou ik een hersenschudding hebben opgelopen. Ik maak me grote zorgen, de situatie verergerd alleen maar, mijn huisdokter weet ook niet wat hieraan te doen. Laagfrequent geluid van machinerieën e.a. in woonwijken zijn het asbest van de moderne tijd. Hier moet iets aan gedaan worden door ook de medisch stand. Zie verder op internet wat laagfrequent geluid is, hopelijk heb je er zelf geen last van… Wat mezelf betreft zie ik de toekomst somber in. Met groet, Reina

  • tina

    3 februari 2015

    Ik ben een maand geleden van mijn fiets gevallen met mijn kin op de straat en het stuur van mijn mountainbike tegen de linkerkant van mijn achterhoofd. Ik ben niet naar de huisarts gegaan, dacht dat komt wel goed… Hoe dan ook wist ik na de val de weg naar huis niet meer en had toen een week lang last van hevig overgegeven. Dus misschien toch een hersenschudding? Ben gewoon naar mijn werk gegaan, maar merkte wel dat ik moeite had met spraak. Ik sprak een beetje met een dikke tong, dat duurde zo’n 3 dagen. Mijn geheugen op korte termijn is erg verslechterd, ik kan me aan het einde van de dag nauwelijks herinneren wat ik allemaal heb gedaan… of wat ik in een week heb gedaan. Ik doe wel veel hersenoefeningen. Nu zijn we dus een maand verder, maar ik heb nog aardig last van de linkerkant van mijn hoofd. Het voelt alsof het intens gloeit. Weet niet echt hoe ik ’t moet uitleggen. Nou heb ik gelezen dat ’t na een hersenschudding soms 3 weken kan duren voordat alles normaal wordt, maar klopt dit wel?

    • Paul

      3 februari 2015

      Beste Tina, Ja, het kan een tijdje duren voordat door een hersenschudding ontstane schade zich volledig herstelt. Maar het kan ook zijn dat er medisch ingrijpen vereist is om volledig herstel te bewerkstelligen en blijvend hersenletsel te voorkomen. Persoonlijk zou ik alsnog naar de huisarts gaan en om doorverwijzing voor een hersenscan vragen. De klachten die je beschrijft, passen namelijk niet alleen bij een lichte of zware hersenschudding, maar eveneens bij gecompliceerder hersenletsel, zoals een TIA of hersenbloeding. Ik ben GEEN arts en beweer geenszins dat hiervan sprake is, maar aangezien je na een maand nog steeds niet volledig van je klachten verlost bent, zou ik persoonlijk absoluut het zekere voor het onzekere nemen en aandringen op neurologisch onderzoek. Sterkte, beterschap & groeten, Paul

    • Jeanne

      4 februari 2015

      Hi Tina, Je kan inderdaad het beste naar de huisarts gaan want hij kan je doorverwijzen naar een neuroloog om uit te zoeken waar je klachten vandaan komen en of er sprake is van hoofdletsel. De klachten van overgeven en geheugenproblemen kunnen wel op een soort hoofdletsel wijzen, maar welke dat moet de dokter uitwijzen en de neuroloog. Ik heb zelf 4x een hersenschudding gehad en herken de klachten wel, al hoefde ik niet over te geven, maar was wel heel misselijk aan het begin. Ik dacht ook dat het over ging, maar daarom is het handig om naar de huisarts te gaan, die kan je sneller helpen. Je mag ook op mijn website kijken voor ervaringstips. Je bent namelijk niet alleen! We zijn daar met meer lotgenoten op Facebook (inmiddels 80 mensen). Je kunt de groep vinden als je zoekt op Hersenschudding-PCS in Facebook. Het is normaal dat een hersenschudding in ieder geval langer kan duren qua herstel, het verschilt heel erg per situatie (de hersenen zijn heel complex en daardoor soms lastig te voorspellen). Bij goede hulp en ondersteuning is wel belangrijk, dus ga zeker naar de huisarts! eventueel als je klachten langer aanhouden, vraag een verwijzing naar een revalidatiecentrum, want daar hebben ze ervaring met mensen met verschillende soorten hoofdletsel. En aan Paul, ik denk dat je Tina niet de stuipen op het lijf moet jagen met woorden als een Tia of hersenbloeding. Want zoals je zelf al zegt je bent geen dokter en zo werk je nog meer angst en onzekerheid in de hand. Belangrijk bij elk hoofdletsel, hoe klein of groot, is het belangrijk om je hoofd niet letterlijk en figuurlijk op hol te laten slaan. Stress verergert symptomen. Wat belangrijk is, is dat een arts de hersenschade vaststelt en kijkt of dit van tijdelijke aard is of niet. Dus Tina, sterkte en laat de huisarts je vooral helpen hierbij! Neem je klachten serieus.

    • Paul

      4 februari 2015

      Beste Jeanne, Ik snap je punt. Het is ook zeker niet mijn bedoeling om onnodig angst te zaaien… Maar neem alsjeblieft van mij aan dat je in dit soort gevallen beter het zekere voor het onzekere kunt nemen. Liever ten onrechte een MRI-scan of CT-scan dan een onterecht gevoel van veiligheid en welbevinden. Met onnodige angst loop je slechts totdat je de uitslag van je onderzoek krijgt, maar onopgemerkt of onbehandeld hersentrauma kan de rest van je leven verzieken. Ik ken meerdere mensen die dachten met een ongecompliceerde hersenschudding te maken te hebben, maar uiteindelijk blijvende klachten (waaronder epileptische aanvallen en zenuwfunctiestoornissen) overhielden aan hoofdletsel c.q. hersenletsel. Groeten, Paul

    • yasmine

      23 oktober 2015

      Beste Tina, Ik ben ook extreem geluidsgevoelig (hyperacusis?) sinds een hersenschudding. Ik raak er overprikkeld van en kan als ik er niets aan doe flauwvallen. Ik woonde langs een industrieterrein en moest dagelijks vluchten voor het geluid met mijn dochtertje. Echt verschrikkelijk. Het probleem met laag frequent geluid is dat het door alles heen gaat. Wij hebben uiteindelijk de gok gewaagd en zijn verhuist. We hebben gelukkig een plekje kunnen vinden waar het rustig is. En ik kan weer thuis blijven. Na 3 jaar vluchten heb ik eindelijk een thuis. Ook al is het normale leven nog heel zwaar voor me. Weet ik tenminste zeker dat er 1 plekje is waar het fijn is. Ik ben benieuwd hoe het met jou nu gaat.

  • Karin

    2 december 2014

    Op het internet kan je van alles vinden over hoe een hersenschudding ontstaat, wat je moet als je er één hebt en wat de symptomen zijn. Ik heb zelf een zware hersenschudding gehad. Ik ben al vier maanden van mijn werk weg en nog steeds bezig met herstellen. Maar wat gaat dat langzaam. Mijn huisarts zei: “het accepteren dat je dit hebt meegemaakt en ermee leren omgaan is het zwaarst.” Het is geen woord teveel gezegd. Wat ik mis op het internet: hoe ga je om met de beperkingen die je over hebt gehouden van de hersenschudding? Ik heb wel een paar tips… De belangrijkste is: Luister naar je lichaam. Ben je moe? Ga dan even liggen met je ogen dicht. Luisteren naar klassieke muziek kan ook ontspannend zijn. – Autorijden na hersenschudding: niet doen, tenzij je zeker bent dat je je voldoende kan concentreren. In de auto sowieso geen radio, geen telefoon en laat eventuele passagiers zo stil mogelijk meerijden. Probeer eerst een stukje te rijden met iemand naast je die het stuur eventueel kan overnemen. – Geheugen: schrijf alles op. Misschien verbetert je geheugen nog. Maar tot die tijd moet je ermee omgaan. Geheugenspelletjes zijn leuk, maar helpen niet om je geheugen te verbeteren. Positief: jouw IQ is niet veranderd. Je lijkt dommer, maar dat is echt niet zo. – Lezen na hersenschudding: probeer je te concentreren. Lees liever een pagina die je ook begrijpt. Ga niet door tot het uiterste. Het heeft geen effect behalve dat je hoofdpijn krijgt en moe wordt. Liever even wachten en weer een pagina lezen. Neem een abonnement op de krant. – TV kijken: een hele film met ondertiteling lukte mij niet om te kijken. Naar de Engelse taal luisteren was te inspannend. Ik nam de film op om hem later in stukjes terug te zien. Nederlandse programma’s zijn beter. Dan kan je nog even wegkijken van het scherm. – Heb je hoofdpijn na een hersenschudding: vraag aan je huisarts of er een fysiotherapeut in de buurt een praktijk heeft die gespecialiseerd is in jouw soort klachten. – Drukke ruimtes en rumoer om je heen: Ik heb hier nog steeds veel last van. In een ruimte waar veel mensen zijn en praten kan ik nog niet langer dan een uur functioneren. Onbewust heb ik er last van. Ik erger mij er niet aan, maar ik ga veeleer druk met mijn handen doen en word nerveus. Ik ben nog op zoek naar de juiste manier om hiermee om te gaan. Vandaag heb ik besloten dat ik meer alleen op pad ga en de drukke ruimtes ga opzoeken. Als ik alleen ga, hoef ik niet te praten en kan ik er misschien beter mee omgaan. – Dagelijkse dingen: denk bij alles na wat je doet. Zo stimuleer je je hersenen. Voorbeeld: wasmachine: welke kleur kleding heb ik erin gedaan? hoe heet mag ’t kledingstuk gewassen worden? Staat de wasmachine op de juiste temperatuur en het juiste programma? Zit er wasmiddel in? Je zal zien dat het na een paar keer weer vanzelf gaat. Laatste tip: blijf er niet in hangen. Je hersenen schudden immers niet meer. Je moet nu een manier gaan vinden hoe je omgaat met de ‘beperkingen’ die je hebt overgehouden aan je hersenschudding. Hopelijk gaat het in de loop van de tijd beter. Maar tot die tijd kan je niet thuis gaan zitten kniezen. De wereld om je heen blijft draaien. Draai er gewoon in mee zoals je deed voordat je hersens zijn gaan schudden.

    • Rita

      27 december 2014

      Hallo Karin, Bedankt voor het plaatsen van dit bericht. Ik heb een lichte tot zware hersenschudding en herken veel. Bedankt voor de tips!

  • E.A.A.Ghoos

    27 november 2014

    Op 24-07-2014 ben ik ’s nachts in de badkamer met mijn hoofd door een black-out op een marmeren steen gevallen. Ik neem Acenocoumarol 1 mg voor longtrombose en longfibrose, ook nog clopidogrel, finasteride en tamsuloret. Voor een nachtelijke kriebelhoest kreeg ik van een dienstdoende dokter Codeïne voorgeschreven. Eentje ingenomen voor het slapengaan en om 3 uur ff naar toilet en dat was dan het gevolg. Ik kwam bij in een plas bloed. Na vijf badhanddoeken, bed, hoofdkussen en vloer vol bloed 112 gebeld. Vijftien minuten later lag ik in het ziekenhuis. Twee liter bloed verloren en een hersenschudding, mijn hoofd vol piercings/nietjes… Nu heb ik steeds last van misselijkheid, draaiingen en soms het gevoel van flauwvallen. Gisteren een dokter op bezoek gehad; hart goed, bloeddruk goed, pols goed, zuurstof 9,7. Mijn vraag; waar komt dat misselijke gevoel vandaan, gevolg van hersenschudding?

    • Paul

      27 november 2014

      Zo, wat een heftig verhaal! Ja, misselijkheid is heel gebruikelijk na een hersenschudding. In je hersenen bevinden zich namelijk óók je smaakcentrum en braakcentrum. Vooral prikkeling van het braakcentrum is een onderliggende oorzaak van misselijkheid die veelvuldig voorkomt. Je kunt je wellicht voorstellen dat ook je braakcentrum een enorme klap te verduren heeft gekregen tijdens de (ogenschijnlijk zware) hersenschudding. Daarnaast zitten je evenwichtsorganen in je hoofd (in elk van beide binnenoren); ook die krijgen een flinke klap en worden door elkaar geschud tijdens een hersenschudding. En irritatie van een evenwichtsorgaan en/of evenwichtszenuw kan eveneens verregaande misselijkheid veroorzaken. De hersenschudding is dus als het ware de secundaire/indirecte oorzaak van misselijkheid. De impact op je braakcentrum en/of evenwichtsorgaan is doorgaans de primaire/directe oorzaak. Ik ben GEEN arts, maar dit is wat ik er in het verleden over heb gelezen. In ieder geval sterkte, beterschap en (voor)spoedig herstel toegewenst! Groeten, Paul

  • A.S. van Dortmont

    9 november 2014

    Ben in mei 1913 met het uit bad stappen uitgegleden, met als gevolg een flink gat in mijn hoofd. Het is tijdens onze vakantie in Spanje gebeurd en 4 dagen later vlogen we naar huis. Heb toen de dokter gebeld en die zei dat ik veel rust moest nemen. Maar na maanden had ik nog steeds spanning en druk op mijn hoofd. Intussen 2 keer door een CT-scan gegaan en daarbij is er naar mijn nek gekeken. Nu anderhalf jaar verder nog steeds last. Ik merk het met iedere stap die ik doe en met veel puzzelen en lezen wordt de spanning erger. Ik zal er wel mee moeten leren leven. A.S. Vries

    • geileteef

      1 februari 2019

      ben jij nu 106

  • Mayke

    1 november 2014

    Hoi, Ik heb 3 dagen geleden mijn hoofd flink gestoten tegen een schap in de supermarkt nadat een schuifdeur me omver gooide. Beetje een vaag verhaal, maar ik heb dus mijn hoofd gestoten. Meteen vormde zich een bult en een deuk etc. Snel gekoeld en toen ging het wel iets beter. Helaas heb ik dus nu al 3 dagen constante hoofdpijn. De pijn wordt iets minder erg, maar is nog steeds irritant. Zelfs het slikken van paracetamol vermindert het wel, maar laat de pijn niet volledig verdwijnen. Is het slim om toch maar even de huisarts te bezoeken of zal het wel weer wegtrekken? Ik maak me een beetje zorgen…

  • Veerle

    31 oktober 2014

    Ik liep gisterenmiddag tegen een balk op zolder. Gisteren en vannacht geen last behalve buil. Vandaag bij huisdokter met hoofdpijn en toenemende gevoeligheid aan licht en geluid. Advies om bij braken spoedopname te doen. Blijkbaar kan het dat je pas een dag nadien de eerste symptomen gewaar wordt!

  • anja

    24 september 2014

    Hallo allemaal, Ik ben 3 jaar geleden gevallen op mijn werk. Ik werkte in de keuken van een bejaardenhuis en ben daar op mijn hoofd gevallen. Ik had gelijk een bult ter grootte van een tennisbal die helemaal wit was. Ik deed er een van zak ijs op en werkte weer door. Ik had namelijk geen hoofdpijn, van mijn been had ik meer last. Zo werkte ik nog 3 dagen door, maar op zaterdagavond werd ik naar en ik weet niet eens meer hoe ik zelf met de auto naar huis ben gereden. De volgende morgen belde ik mijn ma en toen zij kwam is mijn lichtje uitgegaan. Een week was ik weg en de dokter kwam langs voor pijnstilling. Ik weet er niets meer van en ging daarna weer werken, maar na een week begon ik over te geven en de huisarts stuurde me gelijk naar het ziekenhuis waar ik de volgende dag een ruggenprik met bloed kreeg. Na 10 minuten voelde ik me weer de oude; ik kon na buiten kijken zonder hoofdpijn te krijgen en dat heeft 2 weken geduurd en toen kwam de ellende weer terug en kreeg ik weer een behandeling die me alleen maar nog zieker maakte. Ik ben naar een ander ziekenhuis gegaan en kreeg via een ruggenprik radioactief spul ingespoten, maar er werd geen lekkage gezien. Dus uitbrander zeiden ze… ik heb nog steeds zeer heftige hoofdpijnen en de laatste tijd ook weer misselijk. Het enige wat helpt is dan morfine of valium 10 mg. Ik ben sinds kort ontslagen omdat ik mezelf niet meer ben en niet langer dan 3 uur kan werken. Ook prikkels zoals fel licht en lawaai wekken mijn pijn vreselijk op. Ik moet dan plat gaan liggen. Mijn leven is door de val drastisch veranderd, ik heb ADHD en liggen is moeilijk voor mij. Ik heb geleerd dat toch te doen, maar ik ben alleen, dus dat gaat niet altijd. Ook ben ik snel moe en chagrijnig en huil vaak van de pijn. Ook word ik niet begrepen, want je ziet immers niets aan me. Ik vind het erg moeilijk zo de rest van mijn leven te moeten leven en hoop dat er ergens iemand is die mij kan helpen er voorgoed vanaf te helpen. Groetjes, Anja

    • Veerle

      31 oktober 2014

      Ik had dezelfde symptomen na ruggenprik voor een hernia. Er was, hoewel niemand iets zei, een lek geprikt. Na hoofdpijn toen ik een verdieping hoger ging zelf gesurft op internet en via ziekenhuisforum was er een arts die zei dat ik een bloedpatch nodig had want een lek had. Neuroloog geraadpleegd, na eerste patch naar huis gestuurd. Weer gesurft en gezegd nog steeds hoofdpijn. Die arts zei me, dan is je lek niet dicht. Terug naar mijn ziekenhuis en weer patch. Ik lag tijdens de consultatie op de grond, want kon niet eens meer rechtzitten. Hoe lager ik me bevond, hoe draaglijker. Toen ben ik in een aparte kamer gelegd met morfine tegen de pijn en voeten in de lucht. Ik mocht m’n bed niet verlaten. Ondertussen had de dokter schrik dat er daardoor al vocht in m’n hersenen zat. Gelukkig niets te vinden. Ik lag zo 10 dagen in ’t hospitaal. Lek was dicht, maar voor de zekerheid nog 14 dagen beneden in zetel thuis en geen trappen doen. Dus je ziet, ook al zeggen ze geen lek, aandringen tot er iemand luistert!

  • Ernst

    20 september 2014

    Mensen met autisme hebben een autistische stoornis. De linker en rechter hersenhelft communiceren minder goed met elkaar. De communicatie verloopt vaak een stuk trager. Je vergeet gemakkelijk iets. Dit staat niet bij de 6 punten. Concentratie, taalvaardigheid, soms moeite met nadenken. Je heb geen last van hoofdpijn, maar je leidt wel je gehele leven aan deze stoornis!

    • Paul

      20 september 2014

      Maar autisme heeft toch helemaal niets te maken met een hersenschudding? Vandaar ook dat dit niet bij de mogelijke oorzaken staat.

  • kar

    19 september 2014

    Ik heb deze ochtend een baar op mijn hoofd gekregen. Zo een die omhoog gaat om met de auto erdoor te kunnen en die achteraf terug naar beneden gaat. Ik had deze niet gezien en liep door, waardoor die op mijn hoofd is terechtgekomen. Ik heb enorme hoofdpijn nu en voel me misselijk. Kan dit een lichte hersenschudding zijn en moet ik een dokter contacteren of moet ik me geen zorgen maken?

    • auto

      16 oktober 2014

      Heb ik gisteren dus ook meegemaakt! Hoofdpijn en ook nekpijn tot gevolg. Wat een gevaarlijke dingen!

    • indrasurya

      28 december 2014

      ‘Slagboom op je hoofd’, ik hoop dat je intussen medische hulp hebt gekregen. Ik ben 40 jaren geleden aangereden door een brommer zonder licht; enkele weken met vreselijke hoofdpijn bed gehouden. De pijn verminderde gelukkig langzaam. Jaren een zonnebril moeten dragen. Honderden keren uitleg moeten geven. Soms ging de boventent plots dicht, na enkele minuten waarschuwing. Twee jaar geleden kort na elkaar 2 maal gevallen. Kreeg taalproblemen, viel terug op m’n 1e taal -die van m’n min- en moet nog vaak naar woorden zoeken. Ben soms bang dat ik me niet meer verstaanbaar kan maken aan m’n Nederlandse omgeving. Wat me enorm heeft geholpen: lijstjes gemaakt m.b.t. woonplaatsen, uitgeoefende beroepen, vrienden, etc. Die lijstjes werk ik dagelijks bij. Vooral ’s nachts (heb een klein boekje naast m’n kussen). Langzaam worden de hiaten dagelijks ingevuld en komt alles weer redelijk terug (een soort biografie van inmiddels ruim 300 kb). Wat een zegen zo’n computer, waar je dingen tussen kunt schuiven). En (wat ik een slecht geheugen; moet je eens zien hoe ik m’n leven beschrijf tot in kleine (meestal meest dierbare) details. Grijp jezelf bij je (grijze) haren en trek jezelf langzaam cm. na cm. omhoog uit dat drabbige moeras. Een goed leven toegewenst, Leef wél! Groeten, Indra

  • kevin

    8 september 2014

    Hey, ik heb een aantal weken geleden mijn hoofd gestoten op een flinke manier. Ik had een beetje last van gedragsverandering. Ik ben veel gevoeliger en als ik boos word, zeg ik dingen die ik niet wil zeggen. Heeft dat ook met een hersenschudding te maken?

  • Susan

    31 juli 2014

    Hoi, Ik heb 5 weken geleden een aantal klappen tegen mijn hoofd gehad, waarvan de laatste tegen mijn linkerslaap. Dit door m’n agressieve ex. Ik was net ervoor 3 maanden behandeld in Amerika voor de ziekte van Lyme. De Lyme zit bij mij vooral in mijn hersenen, waardoor ik klachten heb met mijn evenwichtsorgaan/ogen/gehoor etc. De artsen in Amerika gingen heel voorzichtig met mijn hoofd om. En mijn ex klapt er keihard op in. Erna heb ik 1,5 week pijn gehad aan mijn linkerslaap. Gelukkig ging het over. Maar vorige week begon het weer pijn te doen en de laatste dagen is de pijn nog heviger, heel intens. Ik ben er goed ziek van. Huisarts zegt rustig aan doen en pijnstillers. Kan ik blijvende schade hebben opgelopen? Met name doordat mijn hoofd m’n zwakke plek is? Ik ben doodsbang. Vind het ook onverklaarbaar dat de pijn is weggeweest en in ergere mate teruggekomen. Ik hoop dat iemand me hierin zou kunnen adviseren.

    • Paul

      1 augustus 2014

      Beste Susan, Wat een vreselijk verhaal; ik snap dat je je zorgen maakt. Helaas ben ik GEEN arts en kan en mag ik niet concluderen of er al dan niet sprake is van hoofdtrauma en/of blijvend letsel. Hiervoor zul je dus echt je artsen moeten raadplegen. Mocht je je ernstig zorgen maken, dring dan bij je huisarts aan op vervolgonderzoek door een specialist. Ik weet niet of je je momenteel nog in Amerika bevindt en hoe het daar geregeld is met medische wetgeving, maar in Nederland heb je ook nog eens recht op een second opinion. Mocht je arts naar jouw mening niet snel en/of adequaat genoeg handelen, dan kun je dus wellicht een tweede mening van een ‘concullega’ vragen. Heel veel sterkte met je hoofdklachten in ieder geval! Groeten, Paul

  • Jeanne

    21 juli 2014

    Hoi allemaal, Inmiddels heb ik al mijn energie gestopt in het maken van een website en daar kan je namens mij, de ‘ervaringsdeskundige’ veel info over hersenschuddingen vinden. Sterkte allemaal!

  • Jeannet

    1 juli 2014

    Maandag 16 juni toen ik ik op mijn knie zat en opstond verloor ik mijn evenwicht waardoor ik achterover viel met mijn hoofd op een stenen olifant die in onze slaapkamer staat. Een gat in mijn hoofd dat flink bloedde. Kon zelf naar beneden lopen en heb direct mijn partner gebeld waarvan ik dacht dat hij in de kas was. Hij stond gelukkig vlakbij de achterdeur en kwam direct binnen. Met keukenpapier het bloeden gestelpt. Daarna begon het nog twee maal te bloeden. Ook nog telefonisch contact gehad met de huisarts en die vermoedde een lichte hersenschudding. Uiteraard is de wond inmiddels dicht, maar ik heb nog steeds last van hoofdpijn. Kan dit nog steeds het gevolg zijn van de val?

    • Paul

      1 juli 2014

      Ja, dat kan absoluut het geval zijn. Heel veel sterkte met het herstel! Groeten, Paul

  • me

    25 juni 2014

    Voor erkenning en tips, besloten Facebookpagina hersenschudding. Inmiddels 5 maanden thuis na zware hersenschudding. Volgende maand revalidatie voor niet aangeboren hersenletsel.

  • Hans.

    28 mei 2014

    Ik heb al een reactie staan hier. Het is nu inmiddels eind mei en het gaat wel een stuk beter na de harde klap tegen de brandblusser. Het is al met al een zware tijd geweest, maar ben nog steeds niet helemaal hersteld van de zware hersenschudding, en krijg nu veel (pijnlijke) fysieke klachten als ik de draad weer probeer op de pakken. Sterkte en beterschap voor iedereen! Mijn ervaring is toch probeer veel prikkels te vermijden van buitenaf. Wel wat doen op een dag, maar rustig aan en ook weer rust nemen. Elke dag kijken hoe het gaat met je.

  • kenza

    28 mei 2014

    Ik heb een paar weken geleden een klap gehad van een raam dat openstond, waarvan ik dacht dat hij dicht was. Toen ik heel snel opstond, kreeg ik heel hard de punt ervan tegen m’n hoofd aan. Ik stond er niet bij stil, maar van de klap kreeg ik een bult op m’n hoofd. Paar dagen deed ’t zeer, maar dacht gaat wel over. Ben daarna op vakantie gegaan en veel gerust en nog geen klachten. Sinds ik terug ben, heb ik echter last van draaiduizeligheid die daarna steeds extremer is geworden. Plus ik heb concentratieproblemen en last van licht geheugenverlies. Laatst wist ik niet meer waar ik m’n auto had geparkeerd. En was ’t wachtwoord van m’n computer op ’t werk kwijt. Laatst raakte ik in paniek omdat ik niet meer wist waar ik was. En heb ook last van tinteling op m’n hoofd. Ik maak me best zorgen wat ’t kan zijn. Nu ben ik naar de huisarts geweest en die liet me bloedprikken, maar daar kwam niks uit. Nu heb ik weer een afspraak gemaakt bij de dokter, want de duizeligheid is zo extreem, evenals het geheugenverlies… Wie kan mij advies geven?

    • Paul

      28 mei 2014

      Ik ben GEEN arts, dus een professioneel standpunt hieromtrent heb ik niet, maar mocht ik in jouw schoenen staan, dan zou ik veeleer aandringen op neurologisch onderzoek dan op bloedanalyse. Ik weet niet hoelang je op vakantie bent geweest, dus hoelang het geleden is dat je de klap van het raam te verduren hebt gekregen, maar indien het om weken gaat, lijkt het me toch wel zorgelijk dat je nog altijd last hebt van draaiduizeligheid, concentratieproblemen en geheugenverlies. Heel veel sterkte en beterschap in ieder geval! Groeten, Paul

  • Leanne

    5 mei 2014

    zo’n 2 maanden geleden een harde klap gemaakt met het snowboarden, werd direct misselijk, duizelig en had een helse hoofdpijn. Toen echter niet naar gelijk naar de dokter gegaan omdat dit niet in de omgeving te vinden was en ik al eerder een hersenschudding had gehad, ik wist dus hoe je het moest behandelen. Nu twee maanden later begin ik steeds meer last te krijgen, ik heb chronisch hoofdpijn, ben vermoeid en kan me steeds slechter concentreren, soms weet ik zelfs niet meer hoe je iets moet schrijven of lukt het me gewoon niet om dat te bedenken. Foto’s laten maken van mijn hoofd, niets gebroken of gekneusd, wel loop ik bij de manueel therapeut voor mijn rug en nek, dit heeft te maken met mijn hoofdpijn. Binnenkort een afspraak maken bij de neuroloog. Ik loop niet snel naar de dokter toe maar ik begin me nu zorgen te maken. Iemand een idee wat het zou kunnen zijn?

    • loes

      28 mei 2014

      Ik heb ook zo’n 2 maanden geleden een hockeystick met volle vaart tegen mijn neus aan gehad. Naar de dokter geweest. Hij zei een lichte hersenschudding, dit moet over 2 weken wel weg zijn… Twee weken naderhand nog ergere hoofdpijn, dus ben ik terug naar de dokter gegaan en toen zei hij dat het waarschijnlijk toch een zwaardere hersenschudding was en heeft me voor de zekerheid doorverwezen naar de neuroloog. Daar kon ik vrijwel meteen terecht. De neuroloog zei dat mijn nek- en rugspieren vastzaten en heeft me doorverwezen naar de Mensendieck Therapeut. Daar ben ik nu onder behandeling, maar ik merk nog geen verschil. Ook hebben ze een MRI-scan gemaakt, maar hier is niks ernstigs uitgekomen (gelukkig!). Misschien kun je vragen of ze dit bij u ook willen doen, dan weet je altijd zeker of er niks ernstigs is… Groetjes, Loes

    • Elly van Amstel

      25 september 2014

      Beste Loes, Je hebt zo te horen last van woord-vind-problemen. Ik ben na een auto-ongeluk niet naar de neuroloog geweest omdat ik wist wat er aan de hand was. Ik heb heel veel woordspelletjes gedaan op internet en mijn brein geprikkeld met geheugenspelletjes en braintrainers. Nu 12 jaar later maak ik nog steeds typefouten als ik moe ben en kan soms niet op een woord komen. Maar ik ging wel vooruit! O ja, en ik heb mezelf eindelijk blind leren typen want ik verloor die woordspelletjes alsmaar. ;-)

  • lee

    29 april 2014

    Jeanne, ik kan de Facebook pagina niet vinden. Inmiddels 12 weken thuis ivm zware hersenschudding. Flink van mijn paard af gestuiterd op harde bodem. Na 3 dagen kon ik niks meer. Na 2 1/2 a 3 week weer op therapeutische basis aan het werk i.v.m. druk werkgever. Dat wilde natuurlijk niet. Inmiddels 2x een terugslag gehad en ik kan weinig. Mijn schedel doet pijn, pijn aan mijn slaap die uitstraalt naar mijn kaak. Tintelingen onder mijn schedel. Het lijkt soms iets beter te gaan maar schijn bedriegt en weer terug bij af. Inmiddels een MRI-scan gehad nadat ik uitvalverschijnselen had en alleen nog naar wc en bank kon. Kwam niks uit. Ik moet van de neuroloog toch activiteiten doen en moet door de hoofdpijn heen. Ik was altijd actief, paardrijden, voor de klas, deeltijdstudie, muziek… Niets kan meer, voel me niet serieus genomen. Maar niemand heeft een plan. Inmiddels 3x bij de huisarts geweest. Maar ik durf er nu niet meer heen. De omgeving snapt niet dat het zo lang duurt. Heeft iemand nog suggesties of ken je hulpverlening die wel kan helpen bij een zware hersenschudding?

  • Jeanne

    10 april 2014

    Ik heb inmiddels 4 hersenschuddingen gehad en daarmee hersenletsel. Ik heb een Facebookgroep opgericht zodat men met elkaar besloten kan praten. Je bent van harte welkom om daar te praten. Het is zeker geen medisch forum, maar ik merk na 4 hersenschuddingen in 8 jaar dat de ervaringen van anderen je vaker verder helpen dan de huisarts. Ik ben al Jaren af en aan met dezelfde klachten bezig en doe nu Senso Motorische Therapie bij Mensinbedrijf, waar ze i.i.g. veel begrijpen van mijn klachten: duizeligheid, hoofdpijn, slecht tegen licht en geluid kunnen, misselijkheid, spierpijn, nek- & schouderklachten, vermoeide & slappe benen, concentratieproblemen en geheugenproblemen. Wil je ook graag met anderen praten? Met z’n allen weten we meer dan alleen en ik denk dat we elkaars hulp goed kunnen gebruiken. :) Al is het maar om je frustraties kwijt te kunnen. Zoek op Facebook naar hersenschudding en dan kom je bij de besloten groep! Sterkte iedereen!

  • Jessica

    5 april 2014

    Ik heb 5 maanden geleden een scooterongeluk gehad. Hierbij heb ik een hersenschudding opgelopen. Ik heb echter nog elke dag de gehele dag door verschrikkelijke hoofdpijn. Ik ga hiermee slapen en zodra ik opsta, is hij er weer. Het is erg lastig om mijn dagelijkse dingen te doen als je al 5 maanden verschrikkelijke hoofdpijn hebt. Mijn dokter schrijft me alleen pijnstillers voor, die overigens helemaal niks helpen. Kan ik hier iets anders tegen doen? of heeft iemand tips? want ik begin echt radeloos te worden.

  • An

    7 maart 2014

    Ik heb 3 dagen geleden voor de 4de keer een flinke hersenschudding opgelopen… Dit keer doordat ik een ontsteking heb in me evenwichtsorgaan waardoor je duizelig word en flauw valt en ik in de badkamer daardoor tegen de muur aan ben gevallen… Ik heb later nog hele erge hoofdpijn gekregen en geheugenverlies, ik ken me veel niet meer herinneren en dat had ik niet bij de eerste 3 daar heb ik alleen concentratie problemen van over gehouden… Hoop dat ik bij deze niet permanent me herinneringen kwijt ben… Verder zijn veel symptomen het zelfde als met de evenwichtsorgaan ontsteking en moeilijk te zeggen welke waar van komt het helpt in ieder geval niet mee… En als laatste wil ik iedereen erop te attenderen echt goed rust te nemen en goed naar je lichaam te luisteren, stress absoluut te vermeiden want dat maakt de symptomen erger en kan het zelfs permanent maken…

  • Hans

    23 februari 2014

    Ik heb de linkerkant van mijn hoofd gestoten tegen een brandblusser 20 jan 2014, daardoor een zware hersenschudding opgelopen. Ik heb erg veel last, nog na een maand niet goed kunnen praten. Bij het maken van hele zinnen haal ik woorden door elkaar, dat geeft snel errors. En gelijk vaak pittige hoofdpijn, ben soms ook chaotisch, weet niet te beslissen, slecht geheugen etc. Ben nog veel moe, maar goed slapen lukt ook niet altijd. Wat ik heb gehoord is dat het communicatie-, taal- en concentratiegedeelte van de hersenen flink is geraakt bij mijn hersenschudding, waardoor dit gebeurt. Mijn dokter zegt dat dit 2 maanden mag duren; daarna moeten de klachten flink afgenomen zijn.

  • Charity

    20 februari 2014

    Ik heb rond de tweede week van de kerstvakantie mijn hoofd gestoten tegen de punt van een keukenkastje. Ik heb direct paracetamol geslikt en heb gekoeld en laten gecontroleerd of ik een bloeding had. Dit was niet het geval. De dokter had me doorverwezen naar het ziekenhuis, EHBO weliswaar. Daar ben ik onder de CT-scan geweest waar niks uit kwam. Ik had veel hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Daarnaast zag ik eerst met het ene oog en dan met het andere oog dubbel. Ik word nog dagelijks wakker met nekpijn en slaap heel licht. Heb meer uren slaap nodig dan normaal. Werken (sportlessen geven) gaat inmiddels weer rustig aan. Te laat reageren op deze knal kost me inmiddels al weken klachten. Combinatie van school, werk en een kleine thuis blijft lastig te overzien. Vooral de kleine tillen, daar heb ik veel last van. Vandaag ga ik eindelijk op een lichte intensiteit beginnen met sporten. Als dat goed gaat zaterdag ook weer. :)

  • Anna

    14 december 2013

    Kan iemand mij vertellen hoe lang men over het algemeen last heeft van een lichte hersenschudding? Ik ben namelijk een boek aan het schrijven (als hobby, en het wordt waarschijnlijk een flop, maar oefening baart kunst), en wil het graag zo realistisch mogelijk maken. Dank bij voorbaat!

    • quinty

      8 april 2014

      Hoi, Ik heb nu inmiddels al 4 weken last van een lichte hersenschudding door een klap met een hockeystick tegen mijn neus. Succes met het schrijven van je boek!

  • Evi

    29 september 2013

    Ik ben 5 weken geleden aangereden door een dronken automobilist. Ik ben met mijn hoofd door de ruit gegaan en daarna 9 meter door de lucht gevlogen. Ik was 6 uur bewusteloos en werd op de IC wakker. Na 3 dagen in het ziekenhuis mocht ik weer weg. Ik had een hersenbloeding op twee plekken en een zware hersenschudding. De bloeding is gelukkig weg, maar ik heb nog steeds veel last van mijn hersenschudding. Mijn symptomen zijn gevoelsverlies in pinkmuis en rechtervoet, bij inspannen veel hoofdpijn, geheugenverlies, concentratieproblemen en erg weinig energie.

  • Johannes

    13 augustus 2013

    Onze oudste zoon van 3 is vanmorgen huilend opgestaan en moest elke 20 minuten overgeven. Hij had geen koorts, dus het was geen infectie. Hij was suf, praat niet en wou enkel slapen. Het viel ons te binnen dat hij de dag ervoor bij het glijden van de glijbaan vlak met zijn rug op de grond viel. Hij huilde even en zei dat hij zijn hoofd had pijn gedaan. Hij speelde nog heel de avond flink en enkel bij het avondeten wreef hij nog even boven zijn oor. Wij dachten dat er opnieuw een oorontsteking op komst was. De dokter vertelde ons deze middag dat hij waarschijnlijk een hersenschudding had. Nu ligt hij in het ziekenhuis ter observatie en omdat hij niet meer at en dronk. Een slap vodje. Het verbaast ons echt dat zo’n banale, klungelige val van nog geen 20 cm in het gras, weliswaar met snelheid, zo’n gevolgen kan hebben. Hij heeft al harder en van hoger met zijn hoofd gebotst, maar telkens met slechts een kleine stevige huilbui als gevolg. De symptomen waren er ook pas nadat hij deze morgen opstond. Hij geeft nu al de ganse dag over (ook al is zijn maag leeg). De dokter vond geen letsel in de MRI-scan en baseert zich op de symptomen en ons verhaal om de diagnose te stellen. Hopelijk is er niets anders aan de hand en staren ze zich niet blind op ons glijbaan-verhaal. Hopelijk gaat die misselijkheid snel over, want de enige woorden die ik vandaag tussen het huilen door hoorde waren “neen, bang… bang… neen, bang…”

  • Anita

    17 mei 2013

    Had eigenlijk alle symptomen die bij lichte hersenschudding staan. Ook misselijk etc.

  • Anita

    17 mei 2013

    Tijdje geleden tijdens een buitenrit van een paard gevallen. Behoorlijke klap gemaakt en op mijn rug gevallen. Daarna klapte m’n hoofd hard op de grond (had wel een cap op). De klap zelf kan ik me nog wel herinneren, maar ik denk wel dat ik enkele seconden weg was. Gelijk weer opgestaan en op m’n paard proberen te komen. De rest van de rit was heel erg wazig. Net alsof ik droomde en niet goed kon zien… En evenwicht bewaren was ook lastig. Na de rit gelijk in de auto terug naar huis (eerst paard verzorgd). Dat had ook verkeerd af kunnen lopen. De hele weg terug was heel erg wazig. Hoe ik veilig thuis ben gekomen, is mij een raadsel. Vlak voor de val was het in mijn hoofd heel erg wazig. Na de val was ik een heel deel kwijt, inclusief de rit met de auto. Een paar kleine stukjes die ik me nog wel kon herinneren. Ik was ook heel erg verward. Na afloop nog een week last van spierpijn, weken nog heel erg last van hoofdpijn, rugpijn en nekpijn. En m’n geheugen was al niet zo best, maar hiermee werd het nog erger. Ik weet niet of ik nog wat vergeten ben, denk het wel. ;) Verder niet naar de huisarts geweest, die zou waarschijnlijk alleen hebben gezegd dat ik rust moet houden. Maar ja, zo eigenwijs als ikben, houd ik me daar toch niet aan… Ik had eigenlijk alle symptomen die bij de lichte hersenschudding staan. Ook misselijk etc.

  • L

    10 maart 2013

    Nu is het 18 dagen geleden dat ik hersenletsel heb opgelopen bij een verkeersongeval. Er is een bloeding in mijn hoofd gevonden, maar deze is nu weg. Dat is op de tweede CT-scan te zien. Ik heb maar 1 nacht in het ziekenhuis doorgebracht, na een behandeling bij de kaakchirurg (ook een gebroken kaak), daarna kon ik weer naar huis. Ik vind het eigenlijk onverantwoord, want ik woon alleen. Ik heb heel veel klachten: enorm duizelig en moe, sta vaak te wankelen op m’n benen. Ik hoop echt dat deze klachten snel over zijn.

  • Anoniem

    14 februari 2013

    Ik ben 4 dagen geleden zo goed als uit stilstand op de schaatsbaan achterover gevallen, op mijn hoofd. Sindsdien weet ik gedurende 3 uur ongeveer niet meer wat ik heb gezegd en gedaan. Mijn man zei dat ik wel kon praten maar niet wist waar ik was en wat ik er deed. In het ziekenhuis door de MRI scan gegaan, geen bloedingen, 24 uur ter observatie moeten blijven. Hoofdpijn, licht misselijk, verward duizelig en een mega spierpijn in bovenrug en nek waren de ergste symptomen. Na 4 dagen spierpijn stukken minder, hoofdpijn alleen als ik onvoldoende rust neem en denk dat ik wel weer wat kan zoals gisteren bij zwemles van dochtertje kijken. Dat was echt te veel van het goede. Duizelig en megavermoeid achteraf. Slapen slapen en nog meer slapen lijkt het meeste te helpen. Vanmorgen weer heel duizelig, wil graag naar buiten, maar dat gaat niet lukken vrees ik. Ik hoop dat het volgende week alweer een stapje beter is.

    • Paula

      26 februari 2017

      Hoe lang heb je er last van gehad? Ik ben met schaatsen ook achter op m’n hoofd geklapt… Ik voelde me wegzakken en alles draaien en kon de eerste paar minuten praten alsof ik dronken was… Ik kon niet opstaan… Bij mij waren de eerste dagen ook de nekpijn en schouderpijn heel erg en had zelfs moeite met slikken… Ik ben nu een week verder en kan minimaal iets doen daarna wil ik weer slapen. Ben alleenstaande moeder van twee pubers en ik vind het lastig om echt tot rust te komen, maar ik luister goed naar m’n lichaam want je word vanzelf teruggefloten en ik ben bang dat ik dan verder van huis ben… Jouw bericht is van 2013 dus ben benieuwd hoe ’t je vergaan is…

  • Elise

    20 januari 2013

    Tijdens het douchen is de douchekop op mijn hoofd gevallen. Aangezien de douchekop groot en van hard materiaal is, was het een enorme klap. Ik schrok ervan en voelde me echt heel raar en verward, alsof ik mezelf niet meer was. Ook heb ik hoofdpijn en last van misselijkheid. Ik heb ook een beetje last van mijn nek. Ik weet niet of dit een hersenschudding is, maar zo’n vermoeden heb ik wel.

  • Johan

    1 augustus 2012

    Oorzaak:
    Ik kreeg een automatische schuifdeur tegen mijn hoofd op het werk. Voordat ik naar mijn hoofd kon grijpen zat er een dikke bult met vochtophoping op. Ben niet knock-out gegaan en het werd ook niet zwart voor de ogen, maar juist licht. Soort van tunnelvisie met in het centrum details en daaromheen “witte blur” alsof de zon door een dikke mist schijnt. Hevig gewreven over mijn hoofd en een uur later ben ik naar huis gereden (wat niet handig was achteraf). Het voelde alsof ik nog steeds verdoofd was door de klap, hoewel ik alles bewust meemaakte. Ben naar bed gegaan en een enorme hoofdpijn is begonnen (waar ik normaal nooit en te nimmer hoofdpijn heb). Paracetamol genomen, hetgeen goed hielp. Heb die nacht diverse nachtmerries gehad waar ik normaal nooit last van had en sliep slecht. Dag erna hoofdpijn weg, geen bijverschijnselen en ben dus naar m’n werk gegaan. Tegen het einde van mijn dienst was de hoofdpijn teruggekomen en te vergelijken met die van een migraine gepaard met duizeligheid en misselijkheid. Kan me nauwelijks meer herinneren hoe ik thuis ben gekomen. Heb de rest van de dag geslapen alsmede de dag erna. Toen ik na twee dagen op het werk aankwam waren de hoofdpijn en duizeligheid weg en zijn deze verschijnselen weggebleven. Een week na het incident treden er soms nog lichte evenwichtsstoornissen op, vooral bij scherpe en abrupte hoofdbewegingen. Het kijken naar computerbeelden en vooral TV werkt erg vermoeiend.

  • Angela

    30 juni 2012

    Ik ben 2 dagen geleden ten val gekomen, hard met mij hoofd voorover gevallen. Kan mij helemaal niets meer herinneren van wat er is gebeurd en of hoe het is gebeurd. Daarna nog 2 keer weggevallen, het is allemaal 1 zwart gat. Dikke bult op voorhoofd en bovenop hoofd nadat ik weer bij bewustzijn kwam was ik erg duizelig en behoorlijk misselijk, erg vermoeid, hoofdpijn en concentratie is slecht lang na tv kijken lukt mij niet, geluid doet me zeer aan hoofd. Dit is een lichte hersenschudding werd mij verteld.

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.