Bewezen: Sonja Bakker Dieet is nutteloos & ongezond

Fitness · Door Ilse

Sonja’s dieetbijbel was een bestseller en veel Nederlanders volgden haar adviezen op om af te vallen. Dat Sonja Bakker daar beter van is geworden (en nog altijd wordt) moge duidelijk zijn, maar hoe zit het met haar ‘klanten’? Het is bevestigd: Sonja Bakker’s crashdieet werkt niet en is zelfs schadelijk voor de gezondheid. Dat blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek…

Sonja Bakker Dieet werkt niet

Sonjabakkeren kan de stofwisseling verpesten. Het Sonja Bakker Dieet is namelijk een streng caloriebeperkend crashdieet dat blijvende problemen met het eetgedrag kan veroorzaken. Deze conclusies trekt de Nijmeegse psychologe Tatjana van Strien van het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit. Let wel: ‘bijzonder hoogleraar in de psychologie’ Tatjana van Strien schrijft zelf ook boeken over afvallen (“De Afslankmythe”, “Afvallen op maat”) en doceert ook een afslankcursus genaamd “Denk Je Slank”. Zij is dan ook min of meer een directe concurrent van Sonja bakker. Echter zou dit haar objectiviteit ten opzichte van Sonja Bakker binnen haar wetenschappelijk onderzoek niet hebben mogen beïnvloeden.

Spaarstand oftewel hongersnood

Het Sonja Bakker Dieet veroorzaakt volgens Van Strien een soort zelfopgelegde hongersnood c.q. hongerstaking c.q. hongerwinter c.q. spaarstand. Het lichaam gaat over op een noodrantsoen en is daardoor extra zuinig met de aangeleverde energie. Kortom: minder calorieën verbranden, dus meet calorieën opslaan als lichaamsvet. Wie lang doorgaat met lijnen, of telkens opnieuw aan een crashdieet begint, veroorzaakt een noodtoestand en brengt uiteindelijk diens hele stofwisseling in de war. (bron)

Blijvend dik

‘Steeds opnieuw lijnen maakt blijvend dik’, stelt Van Strien. ‘Ik heb genoeg dikke mensen gezien die niet meer afvallen van een dieet van 1.500 kilocalorieën, wat toch echt weinig is.’ Uit haar onderzoek blijkt daarnaast dat mensen die bijna altijd lijnen een sterke neiging hebben tot ‘overeten’ als ze een keer zondigen tegen hun dieet.

Ook gaan dit soort emotionele overeters méér eten als ze gespannen zijn, terwijl ‘gewone’ eters dan juist minder trek hebben. ‘Hoe strenger het dieet, hoe meer kans dat het mislukt’, aldus Van Strien. Al met al is een streng dieet zoals dat van Sonja Bakker niet effectief op de langere termijn, laat staan raadzaam. (bron)

Dieetadvies van Tatjana van Strien

Het boek “Afvallen Op Maat” van Tatjana van Strien bevat geen menu’s of ingewikkelde richtlijnen. Het gaat eigenlijk helemaal niet over eten; volgens Van Strien zitten de voornaamste dikmakers namelijk in ons hoofd. Een crashdieet gaat echt niet helpen, dus accepteer dat je op de lange termijn waarschijnlijk nooit meer dan 15 kilogram zult verliezen. Gemiddeld kan men rond de 10% van het lichaamsgewicht kwijtraken zonder weer aan te komen. ‘Een bestseller zal mijn boek niet worden met deze boodschap’, erkent gewichtspsycholoog Van Strien dan ook. En hierin zal ze naar alle waarschijnlijkheid wel gelijk krijgen, want mensen geloven liever in mooie dromen dan in harde waarheden.

Drie jaar geleden prikte Tatjana van Strien de roze bubbel rondom diëten al door in “De afslankmythe”. “Afvallen op maat” is een beduidend praktischer relaas, geschikt voor het grote publiek. ‘Ik beloof geen mega gewichtsverlies, maar wel een blijvend effect. En dat is meer dan je van Sonja Bakker kunt zeggen’, aldus Van Strien. Van Striens afslankmethode gaat ervan uit dat iemand éérst moet bepalen wat de achterliggende oorzaak is van diens overgewicht, en dan pas blijvend kan afvallen.

Minstens zo snel weer aankomen, plus rente…

Volgens Van Strien krijgt het menselijk lichaam met de geboorte een innovatief reguleringssysteem mee, wat ervoor zorgt dat we voedsel niet stoïcijns negeren, waardoor we ons natuurlijke gewicht bereiken. Na een jaar of 3 wordt het roer echter overgenomen door de welbekende consumptiemaatschappij… We moeten ons bord leegeten, krijgen “voor de gezelligheid” een schaaltje chips bij de tv, een ijsje als we lang genoeg zeuren en snoepjes als we ons rot voelen. Op den duur wordt eten niet meer aan het gevoel in onze maag gekoppeld, maar aan invloeden van buiten’, zegt Van Strien.

Lijnen is zinloos; de kilo’s komen er minstens zo snel weer aan, plus rente. ‘Van lijnen gaat je stofwisseling op spaarstand; calorieën worden veel efficiënter opgeslagen. Dat effect ijlt nog na als je weer normaal gaat eten, waardoor je razendsnel zwaarder wordt’, aldus Tatjana Van Strien. Overeten is volgens haar vooral een symptoom van een dieper geworteld psychologisch en emotioneel probleem. Volgens psychologen zijn er namelijk 2 soorten overeters:

  • De externe eter is extra gevoelig voor prikkels als geur, smaak en een aanlokkelijke presentatie van voedsel; dat taartje bij de koffie, een toetje terwijl je al verzadigd bent. Iedereen wordt weleens verleid, maar externe eters bezwijken voortdurend.
  • De emotionele eter vertoont tegennatuurlijk gedrag. Een normale reactie op stress is volgens wetenschappers dat je je eetlust verliest: vlak voor een deadline vergeten te lunchen… Door liefdesverdriet dagen niet eten… Emotionele eters vertonen echter precies het tegenovergestelde gedrag: bij stress gaan ze zich volproppen. Terwijl de meeste mensen afvallen onder stress en spanning, komen zij aan. Dit aankomen leidt tot meer stress, wat weer tot eten leidt… Vooral negatieve gevoelens worden vertaald in eten en men gaat zich steeds lelijker, nuttelozer en incompetenter voelen.

Het Sonja Bakker Dieet is volgens Van Strien nadrukkelijk NIET de oplossing. ‘Je wordt uiteindelijk niet alleen zwaarder, maar het kan je ook nog eens een emotionele knauw geven. Het lijkt iedereen te lukken om af te vallen met Sonja Bakker, maar jou niet’… Of de zware emotie-eters genoeg hebben aan deze tips, betwijfelt ook Van Strien. ‘Wie echt een groot probleem heeft, doet er goed aan een deskundige in te schakelen.

Het succes van dieetconsulente Sonja Bakker lijkt na talloze hoogtij-jaren een dal te hebben bereikt. Raakt Nederland na jarenlange aanbidding dan toch eindelijk uitgesonjabakkerd? Eind vorig jaar bleek uit een studie door voedingswetenschappers van Wageningen Universiteit al dat sonjabakkeren slechts enkele weken soelaas biedt, en nu blijkt uit cijfers van het CPNB dat de verkoop van Sonja’s dieetboeken afgelopen jaar met meer dan 80 procent is gedaald.

Onderzoek: Sonja Bakker op haar retour!?

Het 40-weken-durende onderzoek door Universiteit Wageningen, waarvan eind vorig jaar de resultaten bekend werden gemaakt, concludeert dat een langdurig programma van intensieve begeleiding veel effectiever is dan de dieetadviezen van Sonja Bakker. Tientallen vrouwen werden onderverdeeld in groepen. Een deel van hen werd aan het sonjabakkeren gezet, een tweede groep volgde een programma van intensieve begeleiding en bewegingstherapie en een derde groep bezocht één keer per maand een diëtist.

Onderzoeksresultaten

De deelneemsters die de (voormalige) bestsellers van Sonja Bakker ter harte namen, kwamen uit op ruim vier procent gewichtsafname, voornamelijk tijdens de eerste paar weken. De groep die intensieve begeleiding kreeg, behaalde gemiddeld ongeveer twaalf procent gewichtsafname. De onderzoekers benadrukten dat het om een verkennende studie gaat en dat het van belang is om het onderzoek op grotere schaal en over een langere periode voort te zetten.

Dalende verkoopcijfers

In 2008 zag dieetconsulente Sonja Bakker de verkoop van haar boeken met meer dan 80 procent dalen. Dat de verkoopcijfers van Sonja’s boeken over 2008 zwaar tegenvielen komt volgens haar uitgever doordat Sonja Bakker zich vorig jaar heeft gericht op de lancering van haar tijdschrift ‘Sonja’ en daardoor geen nieuw boek heeft uitgebracht. Gedurende de sonjabakker-hype werden er plusminus 2,5 miljoen boeken verkocht. De website van Fem Business verklaart dat de verkoop goed was voor een omzet van zo’n 38 miljoen euro.

Alhoewel ik absoluut geen fan ben van het dieetprincipe van Sonja Bakker en het niemand aanraad, vind ik het erg knap dat ze er zo populair mee is geworden. Haar volgende boek, dat ongetwijfeld uit zal komen, zal leren of Nederland écht klaar is met sonjabakkeren. Heb jij ervaring met Sonjabakkeren? Ben je er slanker door geworden of was je al snel uitgesonjabakkerd? Laat het ons a.u.b. weten via een reactie hieronder!

Vaarwel, Sonja: tot slot…

Overigens moet er wel bij worden vermeld dat het Sonja Bakker Dieet in vergelijking tot sommige andere diëten nog best wel meevalt. Er zijn immers beduidend strengere diëten, waarbij de calorische beperking nog véél verder gaat, tot enkele honderden kilocalorieën per dag. Probeer dus liever Sonja Bakker dan een appeldieet of sladieet. Dat neemt echter niet weg dat het raadzaam is om méér te eten dan Sonja Bakker aangeeft. Je zult merken dat je nog steeds afvalt als je tot anderhalf keer zoveel eet als Sonja voorschrijft. Het ongezonde aspect van sonjabakkeren schuilt hem namelijk niet zozeer in wát je eet, maar in hoeveel je eet.

Update: Gewichtsconsulente Sonja Bakker kapt ermee

Zelf-gekwalificeerd gewichtsconsulente Sonja Bakker neemt een break. Ze zal ons voorlopig niet verblijden met nieuwe afslankboeken en geen tv-programma meer maken. Ook haar tijdschrift Sonja Magazine stopt na de novemberuitgave van dit jaar. En zelfs haar kantoor sluit zijn deuren. Hoewel we ons op Gezond’r.nl niet altijd even positief hebben uitgelaten over Sonja’s werk, is het natuurlijk een kwalijke zaak dat persoonlijke omstandigheden haar ertoe hebben aangezet een time-out in te lassen. Ikzelf mag dan misschien geen fan zijn van Sonja’s werk, vele andere Nederlanders waren dat wel

Sonja’s persoonlijke reactie…

”Ik neem een time-out omdat het me allemaal te veel wordt”, meldt Sonja Bakker op haar website. ”Ik moet aan mijn kinderen en mijn gezondheid denken.” Eerder dit jaar stond sonjabakkerend Nederland al op zijn kop omdat Sonja zou gaan scheiden van haar man Koen Lenting, met wie ze twee kinderen heeft. Haar personeelsbestand bestaat ‘gelukkig’ grotendeels uit freelancers; enkele jaarcontracten lopen af per januari 2010. Meer informatie over haar time-out is tot nog toe niet bekend.

Sonja Bakker stopt: ramp of niet?

Dat Sonja Bakker (tijdelijk) afstand doet van haar dieetgoeroeschap is wat mij betreft geen ramp. Haar boeken vond ik weinig inspirerend, de moed om een aflevering van SOS Sonja te volgen, heb ik tot op heden niet op weten te brengen, en haar tijdschrift Sonja Magazine is al helemaal niet aan mij besteed. De hele Sonja-Bakker-hype is natuurlijk niet aan me voorbij gegaan (hoe kan het ook anders?), maar ik heb er toch ook zéker niet aan meegedaan of bijgedragen.

Sonjabakkeren was al een tijdje op zijn retour en of het ooit nog een noemenswaardige bezigheid wordt, betwijfel ik ten zeerste. Ik wens Sonja Bakker in ieder geval oprecht sterkte. Ook al ben ikzelf geen fan, ik ken mensen die er wel degelijk baat bij hebben gehad — althans, dat blijven ze beweren. ;) Heb jij goede of slechte herinneringen aan de dieetmethode van Sonja Bakker? Laat hieronder een berichtje achter.

Wat vind jij van het Sonja Bakker Dieet of van de dieetprincipes van bijzonder hoogleraar in de psychologie Tatjana van Strien? Deel hieronder jouw opvattingen, ervaringen en bevindingen!

Ex-aanhangers Sonja Bakker Dieet verhogen omzet diëtisten

Sonja Bakker Dieet omzet diëtistenNu de rage rondom het dieet van Sonja Bakker over z’n hoogtepunt heen lijkt te zijn, zien diëtisten hun omzet stijgen. Doordat mensen stoppen met het Sonja Bakker Dieet komen de kilo’s er weer snel aan en wordt gezocht naar een alternatief om af te vallen, zoals een bezoek aan een opgeleid en gecertificeerd diëtist.

Drastische gewichtstoename na Sonja Bakker Dieet

Eigenlijk komt het niet als een verrassing dat zoveel mensen hun gewicht weer drastisch zien toenemen nadat ze gestopt zijn met het Sonja Bakker Dieet, aangezien je met ‘sonjabakkeren’ slechts 600 tot 1.000 kilocalorieën per dag binnenkrijgt. (bron: ConsumentenTV)

Sonja Bakker Dieet = te weinig calorieën

Ikzelf ben nooit een voorstander geweest van Sonja Bakker’s dieet, zoals ik ook geschreven heb in het artikel Hoe word ik miljonair: Sonja Bakker. Daarin heb ik al aangegeven dat je veel te weinig calorieën per dag binnenkrijgt om blijvend gewicht te verliezen.

In het artikel Te snel afvallen en het jojo-effect: Waarom ze altijd samen gaan leg ik uit waarom dit precies het geval is. Kort door de bocht komt het hier op neer: als je te weinig calorieën eet, gaat je lichaam in een spaarstand. Je stofwisseling gaat langzamer werken, vetreserves worden minder efficiënt aangesproken als brandstof en je lichaam gaat zich vastklampen aan energiereserves. Je raakt dus wel kilo’s kwijt, maar het grootste nadeel is het jojo-effect: de kilo’s bestaan niet of nauwelijks vet en doordat je stofwisseling een flinke knauw krijgt, ga je daarna juist SNELLER lichaamsvet opslaan.

Dieet Sonja Bakker levert slechts 600 tot 1.000 calorieën

Zodra je stopt met het Sonja Bakker Dieet en weer normaal begint te eten, gaat je lichaam weer razendsnel vet opslaan voor het geval dat zich opnieuw een periode voordoet van schaarste en gebrekkige voedselopname. Daarom moet je per dag gemiddeld nooit minder eten dan 1.500 kilocalorieën als je op dieet bent. Met het dieet van Sonja Bakker haal je amper de helft van dit minimumaantal calorieën.

Oplossing: een leefstijldieet!

De gemiddelde diëtist zal je hetzelfde vertellen, en ook al gaat afvallen een stuk langzamer als je wat meer calorieën gebruikt, je hebt wel een beduidend grotere kans dat je de kilo’s BLIJVEND kwijtraakt. (bron) Overigens is uit onderzoek gebleken dat helaas ook een bezoek aan de diëtist vaak niet helpt. Wat blijft er nog over na het dieet van Sonja Bakker? Een lifestyle dieet! Hierbij loopt je metabolisme GEEN deuk op, maar leer je jezelf een BLIJVENDE gezonde leefstijl aan.

Hoe denk jij over de nasleep van het Sonja Bakker Dieet? Zorgwekkend of ben jij diëtist(e)? ;) Laat hieronder een berichtje achter!

Sonja Bakker versus student Mitch: de ware aard komt boven

Mitch Sonja BakkerHoe lief en aardig Sonja Bakker als persoon ook mag lijken, de advocaten rondom Sonja Bakker zijn dit zeker niet. Mitch, voormalig eigenaar van www.sonja-bakker.nl heeft dit aan den lijve ondervonden. Ik volgde de discussie al een tijdje op een forum van Netters.nl waarin Mitch juridische hulp zocht omdat hij door de advocaten van Sonja Bakker gesommeerd werd om zijn site van het internet te halen.

Op zich niet onterecht…

Op zich is het logisch dat de site offline moest, omdat Sonja Bakker een beschermd merk is. De manier waarop dit allemaal gegaan is, is echter wel erg triest. Mitch verdiende op sommige dagen ongeveer 20 dollar aan advertentie-inkomsten omdat hij in de top 10 stond van Google op de zoekterm ‘Sonja Bakker’, en dus veel bezoekers kreeg op zijn site.

Hard & zakelijk

Twee maanden geleden ontving hij een brief van de advocaten van Sonja Bakker. Volgens berichten van Mitch stonden er beweringen in als:

  • “Tevens doet de site voorkomen een site van Sonja Bakker zelf te zijn, zo is onder aan de homepage copyright sonja-bakker.nl geplaatst.”
  • “…vormt ernstige inbreuk op portretrechten, auteursrechten…”
  • “…profiteren van de bekendheid en populariteit van Sonja Bakker.”
  • “Voor iedere dag dat deze site online staat na 9 april dient u EUR 5.000,- te betalen.”

Beetje dubbel

Afgelopen week is de zaak gesetteld voor 2000 euro. Dit lijkt toch nog altijd een erg hoog bedrag voor iemand die het beste voor had met Sonja Bakker. De site bevatte onder andere een forum waarop mensen hun ervaringen met het Sonja Bakker dieet konden delen. In feite diende Mitch als een goedkope vorm van promotie voor Sonja. Dat hij gemiddeld 500 euro per maand met zijn site verdiende is leuk, maar Sonja Bakker zou hier indirect veel meer geld door hebben verdiend vanwege de extra promotie en verkoop van haar dieetboeken.

Sonja versus Mitch: tot slot…

Ik ben sowieso niet extreem positief over de inhoud van het Sonja Bakker Dieet, maar door deze zakelijke hardheid ben ik ronduit teleurgesteld in het ‘merk’. Hoe zonde is het als je als miljoenenbedrijf, dat Sonja Bakker heet, een student die een paar centen bijverdient zo onderuit haalt? (bron)

In het artikel ‘Hoe word ik miljonair: Sonja Bakker’ kon je eerder al lezen dat het mijns inziens uiteindelijk alleen maar om geld draait bij Sonja Bakker. En mijn mening wordt door dit soort zaken alleen maar bevestigd. Ik geloof graag dat Sonja Bakker hier als persoon niet schuldig aan is, maar de mensen om haar heen ruiken volgens mij alleen maar geld.

Wat vinden jullie van de zaak rondom Sonja Bakker en student Mitch? Deel hieronder jouw mening!

Hoe word ik miljonair? Laat mensen ‘Sonjabakkeren’!

Soms zie je door de enorme hoeveelheid diëten niet meer wat nu goed voor je is en wat niet. Vaak komt dit omdat je eerder door emoties wordt geleid dan door feiten. Nu probeer ik op dit weblog zo vaak mogelijk de wetenschap te volgen, hoe verleidelijk het soms ook is om diëten te volgen die op het desbetreffende moment populair zijn.

Een dieet dat op dit moment erg populair is, is het dieet van Sonja Bakker oftewel ‘sonjabakkeren’. Maar liefst 1,7 miljoen mensen in Nederland zijn van plan in 2007 het Sonja Bakker dieet te volgen! Hierbij een aantal redenen om dit niet te doen…

Waarom ‘sonjabakkeren’ slecht & ongezond is…

Hierbij een opsomming van de belangrijkste redenen waarom sonjabakkeren niet zal werken of zelfs averechts kan uitpakken voor jouw lichaamsgewicht en vetpercentage

1. Het SB-dieet is slecht samengesteld

Het lijkt erop dat Sonja Bakker een beetje veel van andere diëten probeert te kopiëren. Weinig brood à la Atkins is daar een goed voorbeeld van, terwijl je volkorenbrood –of anders een goede, vezelrijke broodvervanger– wel nodig hebt om succesvol, gezond en vooral ook blijvend gewicht te verliezen.

2. Te weinig calorieën tijdens sonjabakkeren

Het Sonja Bakker Dieet levert ongeveer 1000 calorieën per dag. Dit is veel te weinig en je lichaam gaat hierdoor in een soort “survival modus”. Dit houdt in dat je lichaam nóg zuiniger met energie om gaat springen. Zodra het dieet is afgelopen, gaat je lichaam weer normaal functioneren en komen de kilo’s er sneller weer aan dan ze eraf zijn gegaan door je vertraagde en spaarzame stofwisseling.

Gerelateerde berichten:

3. Sonjabakkeren is voor beperkte tijd

Om succesvol gewicht te verliezen, moet je het roer pertinent omgooien en voorgoed gezond eten. Anders krijg je gegarandeerd last van het welbekende jojo-effect. Niet leuk om te horen, maar niet minder waar: als je stopt met het dieet en jouw normale eetpatroon vervolgt, zul je weer aankomen.

Het is net als stoppen met roken… Als je besluit om te stoppen met roken kun je niet na een paar maanden tegen jezelf zeggen: nu ben ik een tijdje gezond geweest, ik kan er nu wel weer eentje opsteken. Je bent dan weer terug bij af! En zo werkt het met (crash)diëten ook.

4. Het boek van Sonja Bakker staat boordevol onzin

Enkele voorbeelden van pertinente onzin zijn als volgt: witte wijn zou cellulitis veroorzaken, fruit zou je lichaam reinigen en koffie zou vocht aan je lichaam onttrekken. Dit is allemaal lariekoek die nergens op berust!

5. Sonja Bakker wil geld; geen afslanksucces

Sonja Bakker is een goed geoliede marketingmachine die uiterst efficiënt zijn werk doet. Een voorbeeld hiervan is het expliciet aanraden van specifieke, dure merken.

Het lijkt er dan ook sterk op dat Sonja enkele sponsors heeft gevonden binnen de voedingsmiddelenindustrie. Zij zijn ongetwijfeld bereid om veel geld te betalen aan Sonja Bakker. Deze snuggere dame zal er immers voor gaan zorgen dat de 1,7 miljoen mensen die haar dieet willen gaan volgen in 2007 wekelijks hun dure producten in hun winkelmandje zullen leggen!

Boekrecensie: Gezond Genieten met Sonja Bakker

Het nieuwe boek van Sonja Bakker is vandaag verschenen. Het heet Gezond Genieten met Sonja. In Gezond Genieten met Sonja staan 50 nieuwe recepten en 8 nieuwe weekmenu’s. De nadruk ligt in dit boek op speciale en feestelijke gelegenheden, met onder andere 4 feestelijke driegangenmenu’s en recepten voor tapa’s, brunches en high tea.

Simpel

Het boek is weer simpel geschreven, vol met mooie plaatjes en lekkere recepten. Tot nu toe niets nieuws onder de zon. Daarom valt er over de Sonja Bakker methode op zich ook niets nieuws te vertellen. Het zijn de simpliciteit, toegankelijkheid en alledaagsheid die het boek zo aantrekkelijk maken voor een grote doelgroep.

Gebrek aan beweging

Eén van mijn grootste punten van kritiek op de boeken van Sonja Bakker is tot nu toe geweest dat er te weinig aandacht wordt geschonken aan lichaamsbeweging en een omschakeling van je oude naar je nieuwe leefpatroon, terwijl dit essentiële onderdelen zijn van gezond afvallen.

Alleen maar minder eten

Naar mijn mening is juist de instelling om af te vallen door alleen maar véél minder te eten de reden van alle problemen rondom overgewicht in Nederland en andere westerse landen. Tijdelijk veel minder eten, lost je gewichtsproblemen simpelweg NIET op, maar zorgt juist voor een oneindige spiraal van afvallen en aankomen: jojoën.

Gezond Genieten met Sonja geeft de verkeerde boodschap

Op het punt van lichaamsbeweging is Gezond Genieten met Sonja alleen maar nóg slechter geworden. De boodschap is door het hele boek heen te proeven: je hoeft niet te sporten om af te vallen, je hoeft alleen maar het dieet van Sonja Bakker te volgen. Dit komt vooral tot uiting in de ‘succesverhalen’: Maarten (20) uit Koedijk is 50 kilo afgevallen in 7 maanden. Dat is op zich natuurlijk een hele prestatie, maar er wordt alleen maar gesproken over het eetpatroon dat hij heeft gewijzigd. In het hele verhaal staat letterlijk niets over lichamelijke activiteit, terwijl dit voor de meeste mensen juist de sleutel is tot afslanksucces.

Conditieverbetering dankzij caloriebeperking?

Het succesverhaal van Jan (41) en Stephanie (37) uit Spijkenisse belooft beterschap: ‘We merken nu pas hoe slecht onze conditie was’. Hierin wordt beschreven dat Jan naar eigen zeggen aan een zuurstofapparaat aangesloten moest worden als hij de trap op en neer was gelopen. Ik zou dan zeggen: ga sporten om je conditie te verbeteren, maar nee hoor: het boek vertelt ons dat de conditie van Jan en Stephanie weer veel beter is geworden door de Sonja Bakker methode te volgen. Wederom geen woord over lichaamsbeweging en sport?!

Zelfs zónder extra beweging!

Maar het kan nóg erger… In het ‘succesverhaal’ van Raymond (24) en moeder Sonja (48) uit Arnhem prijkt de kop: ‘Zelfs zonder extra beweging is het me gelukt’. Alsof je daar trots op zou moeten zijn… Wat voor boodschap moet dit afgeven aan het Nederlandse volk dat voornamelijk veel te dik aan het worden is door toedoen van een stelselmatig gebrek aan lichaamsbeweging? Tegen dit soort uitspraken kan geen overheidscampagne op die probeert om mensen te laten bewegen. Als de mogelijkheid bestaat om niet te bewegen, grijpt de gemiddelde persoon deze met beide handen aan: het levensmotto ‘liever honger lijden dan moe worden’ wint zo wel erg snel aan populariteit.

Spierverlies

Op de enkele bladzijde die over lichaamsbeweging gaat, wordt een pijnlijke fout gemaakt: “Ik sport 3 keer per week 1,5 uur, kan ik wat extra’s nemen?” – Het antwoord van Sonja is: ‘Ja, een krentenbol of een Evergreen voor het sporten, en na het sporten een Opkikker met een cracker’. Sorry mevrouw Bakker, maar als je zoveel sport en dan, naast het tekort van 1000 calorieën per dag van de weekmenu’s, ook maar zo weinig extra mag eten, dat is vragen om moeilijkheden! Als je anderhalf uur sport, verbruik je al snel 750 kcal. Dit vul je met Sonja’s ’tips’ nog niet voor de helft aan. Resultaat: je lichaam moet ergens energie vandaan halen, aangezien het niet van voeding komt… en daardoor verbrand je voornamelijk je spieren.

Het zou me niet verbazen als mensen letterlijk van hun crosstrainer vallen tijdens het sporten. Als je geen verstand hebt van voeding voor sporters, geef dan nog liever géén advies in plaats van ongezond c.q. gevaarlijk advies.

Nadelen Gezond Genieten met Sonja

De nadelen van de Sonja Bakker methode blijven in Gezond Genieten met Sonja eigenlijk gelijk aan de andere boeken:

  • Véél te weinig calorieën (ongeveer 1000 kcal per dag = 500 kcal te weinig)
  • Nauwelijks achtergrondinformatie over waarom je bepaalde producten wel of niet moet eten
  • Te veel onnodige merkproducten
  • Slecht advies voor sporters
  • De algemene boodschap van het boek zet mensen absoluut niet aan tot beweging.

Voordelen Gezond Genieten met Sonja

Voordelen van Genieten met Sonja:

  • Zéér simpel om te volgen (geen calorieën tellen)
  • Goede receptideeën (mits je de hoeveelheid x 1,5 per persoon doet)
  • Een gezonder alternatief voor eetstoornissen

Genieten met Sonja: conclusie…

De conclusie luidt dan ook: Gezond Genieten is aan te raden voor iedereen die nu erg ongezond bezig is met afvallen. Hieronder valt:

  • Eén of meerdere dagen niet eten; ter compensatie van één dag veel te veel eten
  • Zeer regelmatig maaltijden overslaan en daardoor vaak maar één maaltijd per dag (of zelfs nog minder) eten
  • Zelden tot nooit groenten & fruit eten (in combinatie met veel te weinig beweging)
  • Maaltijden uitbraken of laxeren

Ik hoop op betere tijden waarbij de boeken van Bob Greene en Dr. Oz in Nederland aanslaan. Ik ben bang dat Sonja Bakker tegen die tijd 15 boeken op haar bestseller lijst heeft staan, en dat Nederlanders zich dan pas gaan afvragen waarom er tientallen boeken nodig zijn om hun ideale gewicht te bereiken, terwijl we nog steeds niet toegekomen zijn aan het behouden van dat ideale streefgewicht.

Als je aan één van deze voorwaarden voldoet, ben je beter af met het volgen van Gezond Genieten met Sonja. In alle andere gevallen kun je het boek net zo goed links laten liggen. Heb jij ervaring met het dieet of de boeken van Sonja Bakker? Deel hieronder jouw ervaringen en bevindingen!

Boekrecensie: Zomerslank met Sonja van Sonja Bakker

Het nieuwe boek van Sonja Bakker is deze maand uitgekomen. Het heet Zomerslank met Sonja en is speciaal geschreven voor de zomermaanden. Iedereen weet hoe moeilijk het kan zijn om op gewicht te blijven als de barbecue aan staat op de mooie zomeravonden of als je (all-inclusive) op vakantie bent. Daarnaast is de verleiding groot om te kiezen voor makkelijk eten, en dat komt vaak niet ten goede van de hoeveelheid calorieën die we binnenkrijgen.

zomerslank met sonja bakkerHet boek Zomerslank met Sonka is –zoals we inmiddels gewend zijn van Sonja Bakker– erg simpel geschreven. Dit is op zich geen probleem, behalve dat er weinig ‘waarom-vragen’ worden beantwoord. De eerste helft van het boek bestaat uit nieuwe weekmenu’s, verscheidene weekrecepten en een aantal tips. De tweede helft van Zomerslank met Sonja bevat een serie zomergerechten.

Om jezelf een beetje moed in te spreken om het dieet vol te kunnen houden staan in Zomerslank met Sonja een aantal succesverhalen. Met kopjes zoals ‘Corella haalde een spectaculaire 64 kilo’ en ‘Zelfs na ruim 50 kilo gaat Ardi nog door…’ zouden SAS (Schijt Aan Sonja) dagen tot het verleden moeten behoren. Persoonlijk hou ik niet van deze ’testimonials’, zoals overdreven positieve ervaringen met een product binnen de marketingindustrie worden genoemd. Waarschijnlijk ben ik te nuchter voor de TelSell-achtige aanpak, maar misschien dat anderen het wel als steun ervaren.

Hoewel ik natuurlijk nog niet alle zomerslank-recepten heb uitgeprobeerd, zien de gerechten er wel lekker uit, mede door de mooie foto’s en de kleurrijke vormgeving. Het is op dat vlak een fijn boek om door te bladeren.

Zomertips…

Het aantal zomertips valt wel tegen… Zo had Sonja in een uitzending van Pauw & Witteman onder andere beloofd dat je als lezer van Zomerslank met Sonja zou leren hoe je met de barbecue om moet gaan gedurende de zomermaanden… Helaas ben ik ze niet tegengekomen. Maar ach, Sonja Bakkeren is toch wel het laatste waar ik aan denk als ik mijn biefstuk omdraai.

De overige tips zijn onder andere wat je mee zou moeten nemen in je reiskoffer, wat je moet eten tijdens een all-inclusive vakantie en de ‘PAS OP-top 3’, waarin voor een paar landen de producten worden opgesomd met veel calorieën.

Sonja Bakker zoals we haar gewend zijn

Al met al is Zomerslank met Sonja een typisch Sonja Bakker-boek: lekkere recepten, overzichtelijke weekmenu’s (met overigens te weinig calorieën zoals ook in de voorgaande boeken) en vrijwel geen achtergrondinformatie.

Het is een receptenboek dat geschikt is voor iedereen die een sterke behoefte heeft aan een stap-voor-stap methode, en geen vragen stelt.

Helaas is ook dit boek uitsluitend gericht op voeding. Lichaamsbeweging en sport worden niet genoemd, terwijl dit wel essentiële onderdelen zijn om gezond en blijvend gewicht te verliezen. Het zou natuurlijk ook nog kunnen dat we dit in een eventueel volgend boek van haar tegen gaan komen als half Nederland geen weekmenu meer kan aanhoren.

Conclusie Zomerslank met Sonja

Als je een fan bent van de Sonja Bakker-methode, dan is Zomerslank met Sonja absoluut iets voor jou, want het is meer van hetzelfde. Ben je daarentgen iemand –zoals ik– die méér wil dan mooie plaatjes en recepten, laat het boek dan links liggen en ga voor een boek met diepgang. Dan heb je ook nog kans dat je erachter komt waarom je telkens weer opnieuw met een dieet moet beginnen omdat het voorgaande dieet onsuccesvol blijkt te zijn…

Positief:

  • Recepten voor lekkere gerechten & salades
  • Simpel geschreven
  • Handige zomertips, al zijn het wel erg weinig

Negatief:

  • Het boek geeft vrijwel geen achtergrondinformatie
  • Te veel onnodige merkproducten
  • Te weinig calorieën per dag
  • Beweging en sport worden zo goed als niet genoemd

Laat in een reactie hieronder weten wat jij vindt van Zomerslank met Sonja!

Bolletje bedankt Sonja Bakker met dagbladadvertentie

Dat veel fabrikanten profiteren van Sonjabakkeraars wisten we al… Vandaar ook dat Bolletje een bedankje heeft ontworpen voor Sonja Bakker in de vorm van een advertentie in verscheidene dagbladen. Beste geinig, in de vorm van een beschuit. Het steekt de draak met het inmiddels ingeburgerde werkwoord ‘sonjabakkeren’. Leuk gedaan, toch?! :) (bron)

Bolletje-beschuit-sonja-bakker

Wat vind jij van bovenstaand bedankje van Bolletje aan Sonja Bakker? Geef hieronder je (ongezouten) mening…

Sonja Bakker: tot slot…

Diëten worden vrijwel altijd verzonnen om geld te verdienen. Auteurs van diverse dieetboeken zijn slimmer dan je denkt. Ze spelen in op jouw emoties en verzinnen een dieet waarmee je zogenaamd snel afvalt. Meestal gaat dit de eerste weken daadwerkelijk snel omdat je vocht en spieren kwijtraakt (en dus niet doordat je vet verbrandt).

Daarnaast zijn diëten niet voor langere tijd vol te houden, waardoor de kilo’s er weer aan vliegen zodra men met het dieet stopt en het normale eetpatroon hervat. Een dieetboek is commercieel en financieel gezien erg interessant, want het is een statisch stuk informatie: er zit geen verandering of ontwikkeling in… Het wordt 1 keer geproduceerd en gedrukt en men verdient er jarenlang bakken met geld mee.

Probeer daarom zoveel mogelijk wetenschappelijk onderbouwde informatie te verzamelen en geloof niet iedereen die “iets over een nieuw dieet heeft gelezen”. Vaak zijn de meest onbetrouwbare bronnen de mensen om je heen van wie je het meeste houdt. Hun informatie speelt immers het sterkst in op jouw gevoelens. Maak daarom gebruik van het internet en bepaal zelf wat betrouwbare en objectieve bronnen zijn.

Dit is overigens wel lastig omdat de dieet- en voedingsindustrie ook niet stil zit. Zij hebben enorme budgetten en staan zodoende vaak bovenaan in de zoekresultaten van Google. Een gewaarschuwd mens telt dan ook voor twee! Heb jij ervaring met het Sonja Bakker Dieet of de boeken van Sonja? Laat hieronder dan een reactie achter!