Als je last hebt van jeukende voeten zonder uitslag, dan kan dit behoorlijk frustrerend zijn. Als er niets te zien is aan je voeten, is het namelijk lastiger om de oorzaak te achterhalen. Niet getreurd: je bent niet de enige met onderhuidse jeuk aan de voeten en er is vaak wel een verklaring voor te vinden. Er zijn bovendien een aantal dingen die je kunt proberen om de jeuk aan je voeten te verminderen. In dit artikel alle informatie! Is op jouw voeten wel huiduitslag of iets anders zichtbaar? Raadpleeg dan dit artikel.
Jeukende voeten zonder uitslag of zichtbare huidafwijkingen kunnen ontstaan als gevolg van een van de volgende oorzaken:
- Droge huid
- Insectenbeet
- Warmte
- Zweten
- Spataderen
- Vocht vasthouden
- Medicatie
- Doorbloeding
- Allergie
- Overgevoeligheid
- Stress
- Zwangerschap
- Aantasting zenuwen
- Ziekten
- Oplossingen
Droge huid
Een van de meest voorkomende en relatief onschuldige oorzaken van jeukende voeten is dat de huid simpelweg droog en dus trekkerig is. Droge huid kan worden veroorzaakt door meer factoren dan je wellicht zou verwachten. Denk bijvoorbeeld aan:
- Op blote voeten rondlopen
- Verblijf in een ruimte waar airco aanstaat en/of de luchtvochtigheid laag is
- Hardhandig afdrogen van je voeten
- Te grondig scrubben van de huid
- Verstoorde huidbalans
- Ouderdom
Probeer je voeten eens in te smeren met een voetencrème en kijk of dit de jeuk verminderd.
Muggenbult of insectenbeet
Een muggenbult, vlooienbeet of andere soort insectenbeet op je voeten kan voor flinke jeuk zorgen. Omdat je voeten toch een stukje van je ogen verwijderd zijn, is het soms lastig om een insectenbeet goed te zien. Gebruik eventueel een spiegeltje om te kijken of en wat er zichtbaar is op je huid of vraag iemand anders om te kijken. Soms is er weinig te zien, maar ben je toch gestoken of gebeten. In dit artikel lees je wat je tegen een muggenbult kunt doen.
Warmte
Warmte kan op verschillende manieren voor jeukende voeten zorgen. Zo kan de jeuk o.a. het gevolg zijn van zweten (zie hieronder), zonneallergie, en temperatuurwisselingen.
Zweten
Ook zweet is een bekende boosdoener als het aankomt op jeukende voeten. Zweetvoeten treden relatief eenvoudig op, bijvoorbeeld tijdens warm weer of bij het sporten. Als je flink zweet, dan gaat zweet zich ophopen op de huid van je voeten. Het gevolg kan zijn dat je zweetklieren lichtjes verstopt raken en zweet zodoende opgesloten raakt. Hierdoor gaat de huid irriteren en jeuken.
Mocht je veel last hebben van zweetvoeten, dan kan je hierdoor zichtbare uitslag krijgen. In mildere gevallen heb je simpelweg jeukende voeten terwijl er verder niets zichtbaar is op je voeten. Houd er rekening mee dat je niet altijd merkt dat je voeten zweten. Zo kan zweet snel verdampen als je sandalen draagt of worden opgenomen door je sokken. Als je voeten niet bezweet aanvoelen, dan betekent dat nog niet dat je geen last kunt krijgen van jeukende voeten door opgehoopt zweet.
Spataderen
Als je goed kijkt, dan zul je op de meeste voeten wel een paar spataderen aantreffen. De voeten zijn namelijk een van de voornaamste lichaamsdelen waar spataderen voorkomen. Jeuk is een veelvoorkomende klacht bij spataderen. Dit komt enerzijds omdat de huid rondom spataderen vaak dunner en droger is. Hierdoor zal de huid sneller jeuken en irriteren. Anderzijds kan een verhoogde bloedscirculatie (bijvoorbeeld tijdens warm weer) ervoor zorgen dat de spataderen op je voeten gaan jeuken. Ten tijde van verhoogde bloedcirculatie komen spataderen onder druk te staan, zwellen ze op en kunnen ze mogelijk verder beschadigen. Dit zorgt voor irritatie oftewel jeuk aan de voeten zonder dat er echt iets te zien is. Let op: zelfs de kleinste spataderen die amper zichtbaar zijn kunnen al voor jeukende voeten zorgen.
Vocht vasthouden
Veel mensen hebben wel eens last van vocht vasthouden bij de voeten, zeker tijdens warm weer. Ook bij zwangere vrouwen komt deze kwaal veelvuldig voor. Doordat de huid onder spanning komt te staan als gevolg van vochtophoping, kan al snel jeuk ontstaan. Vochtophoping hoeft niet altijd duidelijk zichtbaar te zijn aan de buitenkant van de huid, maar kan al wel snel lichte irritatie veroorzaken.
Bijwerking van medicatie & drugs
Sommige medicatie kan als bijwerking jeuk geven. Dit is o.a. het geval bij zware pijnstillers (opioïden zoals morfine en oxycodon), antibiotica en maagzuurremmers (omeprazol). De jeuk beperkt zich dan doorgaans echter niet uitsluitend tot de voeten. Ook hard drugs kunnen ernstige jeuk veroorzaken.
Slechte doorbloeding
Als je last hebt van een verminderde bloedcirculatie, dan kun je last krijgen van jeuk. De effecten van een slechte bloedsomloop merk je vaak het eerste in je handen en voeten. Naast jeuk kun je ook last krijgen van gezwollen voeten, tintelingen, een verdoofd gevoel en koude voeten.
Allergie
Je kunt last krijgen van jeukende voeten door allergie zonder of voordat er iets zichtbaar wordt op de huid van je voeten. Je kunt allergisch reageren op tal van stoffen, denk bijvoorbeeld aan zeep, parfum, wasmiddel, nikkel, chroom, leer en planten.
Overgevoeligheid
Je hoeft niet allergisch te zijn voor een specifiek allergeen om overgevoelig te reageren op een stof. Zelfs als de jeuk vrij subtiel is (en er dus geen huidklachten optreden), kan een irriterende stof de boosdoener zijn van je jeukende voeten. Ga eens na in welke situaties je jeuk ervaart en of je een link kunt leggen met bepaalde verzorgingsproducten, sokken, schoenen of omgevingsfactoren.
Stress
Overmatige stress kan zich uiten in de vorm van plaatselijke jeuk. Ga eens na of er bij jou mogelijk een relatie bestaat tussen stressvolle situaties en het opkomen van jeukende voeten. In dat geval zou meditatie, ademhalingsoefeningen of gesprekken met een psycholoog uitkomst kunnen bieden.
Zwangerschap
Jeukende huid is een veelvoorkomende zwangerschapskwaal. De jeuk bij zwangerschap is vaak het hevigst op de plekken waar je lichaam groeit; rondom je buik, bij je borsten en bij je heupen. Toch kunnen de zwangerschapshormonen ook jeuk op andere plaatsen veroorzaken, zoals bijvoorbeeld op je voeten. Ook vocht vasthouden tijdens zwangerschap kan jeuk op je voeten veroorzaken.
Aantasting van de zenuwen
Bij polyneuropathie zijn de zenuwen in je lichaam aangetast. Een mogelijk gevolg is dat de gevoelszenuwen niet meer naar behoren werken. Zodoende kun je jeuk ervaren terwijl er eigenlijk geen prikkel aanwezig is die dit uitlokt. Op soortgelijke wijze kun je ook pijn of bijvoorbeeld tintelingen ervaren. Jeukende voeten zonder dat er iets zichtbaar is aan de huid kan dus te maken hebben met deze aandoening, net als brandende voeten. Polyneuropathie kent op zijn beurt tal van oorzaken, waaronder problemen met de stofwisseling, een voedingsstoffentekort, erfelijkheid, infectie en auto-immuunziekten.
Ziekten of medische aandoening
Aanhoudende jeukende voeten kunnen wijzen op een medische aandoening. Zo worden o.a. diabetes, leverziekten, diabetes, ziekte van Crohn en nierziekten in verband gebracht met een jeukende huid. Een tekort aan vitamine B6, B12 of ijzer kan ook voor jeuk zorgen. Als een medische aandoening ten grondslag ligt aan je jeukende voeten, dan heb je doorgaans overigens ook last van jeuk op andere plaatsen op je lichaam.
Oplossingen voor jeukende voeten zonder uitslag
Indien de oorzaak van je jeukende voeten relatief onschuldig is, dan kunnen kleine aanpassingen al voor een flinke vermindering van de klachten zorgen. Overweeg de volgende oplossingen eens:
- Houd je huid schoon, maar schrob deze niet overdreven hard of vaak. Zodoende raakt je huid minder snel geïrriteerd en kunnen de huideigen oliën je huid optimaal beschermen en in conditie houden.
- Droog je voeten altijd zachtjes en zorgvuldig af; ook tussen de tenen.
- Draag ventilerende schoenen en vermijd synthetische materialen.
- Verzorg je voeten goed, breng eventueel regelmatig een voetencrème aan indien je daar niet overgevoelig op reageert.
- Week je voeten in warm water met havermout.
- Verwissel je sokken regelmatig; sowieso dagelijks en altijd na het sporten.
- Leg een koud kompres op je voeten om deze te koelen.
- Probeer eens een anti-histaminetabletje als je vermoedt dat je jeukende voeten het gevolg zijn van allergie of overgevoeligheid.
- Indien je voeten warm aanvoelen, spoel ze dan regelmatig af met koud water. Dit kan zeker ook helpen direct voor het slapengaan.
- Als je last hebt van warme, jeukende voeten ‘s nachts in bed, overweeg dan een koel kompres in bed of haal je voeten onder de deken vandaan.
Samenvattend
Jeukende voeten zonder uitslag of zichtbare afwijkingen aan de huid kent tal van oorzaken waarvan droge huid, spataderen en de gevolgen van warmte veelvoorkomend zijn. Probeer eens bij te houden onder welke omstandigheden je last hebt van jeukende voeten. Wellicht dat je daar iets uit kunt halen. Jeukende voeten kunnen worden voorkomen door je voeten goed te verzorgen, schoon te houden en eventueel te verkoelen.
Weet jij waar de jeuk aan jouw voeten vandaan komt en wat doe jij om het te bestrijden? Deel het hieronder in een reactie!
3 comments
Antoinette
26 december 2022Ik slik tegen jeukende voeten een prevalin tabletje. (Hooikoortstablet) ooit aangeraden door mijn huisarts en binnen 10 minuten ben je van de jeuk af.
Myl
28 september 2019Komt vaak door levercirrose en dat is een gevolg van (te) veel alcohol gebruik.
Floor
6 september 2019Let op. Jeuk aan handen en voeten tijdens zwangerschap kan zwangerschapscholestase zijn. Meld dit direct bij je verloskundige en laat je bloed testen. Dan is vrij snel duidelijk of het hier an komt. Het komt niet vaak voor, maar kan dodelijk zijn voor de baby vanaf de 37ste week.