Heel veel mensen hebben regelmatig pijn in hun nek of last van een stijve nek. Sommigen denken direct aan ernstige nekklachten zoals een nekhernia, maar de meeste nekklachten worden simpelweg veroorzaakt door een slechte zithouding. Nekklachten zijn dus veelal te voorkomen door op de juiste, ergonomische manier in je stoel te zitten. Vandaar dat ik in dit artikel tips geef over hoe je nekklachten kunt voorkomen door een juiste zithouding…

Onderstaande tips bij nekpijn en nekklachten zijn vooral toe te passen op je werk (zittend werk, kantoorbaan, beeldschermwerk e.a.) en thuis achter je computer. Dit zijn namelijk de plekken waar je het vaakst en het langdurigst achtereen zit… En langdurig in dezelfde houding zitten is nou juist de belangrijkste oorzaak van nekpijn en nekklachten zoals een stijve, pijnlijke nek.

Naast nekpijn en nekklachten kan een slechte zithouding ook pijnlijke schouderbladen of gelijktijdige hoofdpijn & duizeligheid veroorzaken.

12 tips bij nekpijn & nekklachten

Hierbij de 12 tips tegen nekklachten en spierpijn in je nek…

Tip 1: Dynamisch zitten

Als je vaak last hebt van je nek is het beste om dynamisch te zitten; dit houdt in dat je zeer regelmatig je zithouding aanpast. Dynamisch zitten is misschien wel de belangrijkste tip bij nekpijn.

Tip 2: Elk uur benen strekken

Daarnaast zou je elk uur even je benen moeten strekken; bijvoorbeeld door iets te drinken te gaan halen. Deze nekpijn tips zorgt ervoor dat je nekspieren niet verkrampen of verstijven.

Tip 3: Verstelbare rug- & armleuningen

Zorg ervoor dat je op een stoel zit waarvan de rugleuning en armleuningen kunnen bewegen. En dus niet een kruk of houten eetkamerstoel.

Tip 4: Ergonomische stoel

Wat nog beter is, is een ergonomische stoel. Dit is een stoel die volledig aan de maten en karakteristieken van jouw lichaam kan worden aangepast. Een super-efficiënte tip tegen nekpijn dus!

Tip 5: Laptop standaard (“stander”)

Werk niet langer dan twee uur aan een stuk achter een laptop… Of gebruik een laptop-standaard (“stand” of “stander”) om je laptop hoger te zetten en te laten functioneren als desktop.

Tip 6: Losse muis

Gebruik bij voorkeur een losse muis en een los toetsenbord als je altijd een laptop gebruikt; nekpijn en nekklachten komen namelijk vaker voor bij mensen met een laptop!

Tip 7: Micropauzes

Neem elk uur minimaal 5 minuten een (micro-)pauze door op te staan en even iets anders te gaan doen. Dit is een ideale tip om nekpijn en nekklachten te voorkomen.

Tip 8: Rek- & strek-oefeningen

Rek en strek regelmatig je nek en schouders. Dit kan goed als je een tekst leest waarbij je je muis en toetsenbord niet hoeft te gebruiken. Google maar eens op ‘nek oefeningen’ of ‘nekspier oefeningen’.

Tip 9: Knieholte niet strak tegen stoel

Zorg dat er meer dan 5cm zit tussen je kuit / knieholte en de stoel waar je op zit. Als je knieholten strak tegen je zitvlak aanduwen, is een optimale, ergonomische zithouding sowieso niet mogelijk.

Tip 10: Bovenrand beeldscherm op ooghoogte

Zorg dat de bovenkant van je beeldscherm op ooghoogte zit en dat je dus niet te ver naar boven of naar beneden moet kijken. Daar krijg je namelijk erg snel nekpijn en/of een stijve nek van.

Tip 11: Rechtop zitten

Zorg dat je goed rechtop zit in je stoel en dus niet onderuit hangt. Nek recht, rug recht en schouders naar achteren. Het is overigens niet erg als je achterover hangt in een stoel die in zijn geheel meebeweegt.

Tip 12: Ergonoom inschakelen

Als jij binnen een groot bedrijf werkt, dan is er vast wel een interne of externe ergonoom werkzaam. Een ergonoom kan je professionele tips bij nekklachten geven en bovendien aanpassingen doorvoeren in je werksituatie om nekpijn in het vervolg te voorkomen.

Tot slot

Denk bij nekklachten dus vooral niet meteen aan een nekhernia; maar probeer eerst eens bovenstaande ergonomische tips tegen nekpijn! Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips tegen nekklachten. Bij mij hebben ze in elk geval goed geholpen! :)

Weet jij nog goede tips tegen nekklachten en nekpijn? Deel ze in een reactie hieronder!

5 Reacties

  1. Hallo ik heb al chronische rug nek en schouder klachten. Ik heb een verschoven wervel op c6 en c 7 ik heb last van ochtendstijfheid slapende handen. Ik ben onder behandeling van een fysiotherapeut geweest voor stijve spieren en gewrichten niks kreeg het los. Ik ben naar een chiropractor geweest acht blokkades in mijn rug, nek en schouders. Het wil maar niet beter gaan mijn huisarts wil niet meewerken en gooit het op stress. Mijn dagelijks leven word beïnvloed door de pijn. Ik wil op 27-jarige leeftijd meedoen in de maatschappij maar dit gaat niet door de onverklaarbare pijnen die ik heb. En ik wil naar een specialist in het ziekenhuis voor een diagnose maar waar kan ik het beste terecht met mijn klachten?

    • Geen enkele roerloze / bewegingloze houding is goed voor je nek, noch voor je andere gewrichten. Dat geldt dus voor zowel de hele dag staan als zitten als liggen… Continue repetitieve herhaaldelijke bewegingen zijn niet goed ten aanzien van RSI-klachten en een continue bewegingloze houding is niet goed ten aanzien van doorbloeding en stijfheid.

  2. Maickel de Ruijter Reageer

    Dit zijn de vaak vergeten, maar o zo belangrijke tips die iedereen op ieder kantoor vergeet. Door een combinatie van een beenlengteverschil tussen beide onderbenen en een verkeerde zithouding heb ik een scheefstand ontwikkeld in mijn bekken wat uiteindelijk resulteerde in hevige pijn in mij halve lichaam (nek tot lage rug). Na lang zoeken naar een goede oplossing ben ik uiteindelijk gekomen bij Krullaards Perfect Reset. Na enkele weken van behandelingen was de pijn bijna (niet helemaal) verdwenen. De rest van de pijn is nu inmiddels weg door de tips die hierboven genoemd zijn en algemene fysiotherapie. Terwijl ik dit typ zit ik in mijn nieuwe ergonomische stoel en achter mijn (al wat oudere) stander. Bedankt voor de tips! Groet, Maickel

  3. Bibi Oosterling Reageer

    Vooral die pauzes schieten er nog wel eens bij in ja, maar elk uur lopen is echt goed. En inderdaad meubilair die je goed af kan stellen.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.