Pijnlijke schouderbladen – 4 tips bij pijn in of tussen de schouders

Pijn tussen de schouderbladen of in de bovenrug dient niet te worden genegeerd. De pijn gaat doorgaans niet vanzelf over en als de pijn überhaupt over gaat, is de kans groot dat deze uiteindelijk weer terugkeert. Hieronder vind je 4 tips met betrekking tot pijnlijke schouders…

Pijnlijke schouderbladen – Tip 1: Zittend werk vermijden

De grote spieren van de schoudergordel hechten aan het schouderblad en aan de achterzijde van de ribbenkast. Deze spieren hebben de neiging om irritatie, stijfheid en pijn te veroorzaken. Meestal ontstaat de pijn door overbelasting. De overbelasting is doorgaans te wijten aan herhaaldelijke bewegingen, een slechte (zit)houding en/of gebrek aan kracht. Vooral zittend (beeldscherm)werk – in combinatie met veel typen en muizen – kan zorgen voor pijn, irritatie en stijfheid tussen de schouderbladen. Hetzelfde geldt voor veelvuldig autorijden.

Pijnlijke schouderbladen – Tip 2: Fractuur / botbreuk uitsluiten

Soms is de oorzaak van pijn tussen de schouderbladen makkelijk te achterhalen. Als schouderpijn bijvoorbeeld optreedt na een auto-ongeluk of sportongeval, kun je het beste direct contact opnemen met je huisarts. Schouderpijn kan namelijk te wijten zijn aan een relatief onschuldige verrekking of kneuzing, maar ook aan een fractuur (botbreuk).

Pijnlijke schouderbladen – Tip 3: Fysiotherapie

Als je met regelmaat irritatie, pijn en/of stijfheid tussen de schouderbladen ervaart, dan kan het raadzaam zijn om een afspraak te maken met een fysiotherapeut, chiropractor of manueel therapeut. Schouderpijn kan namelijk worden veroorzaakt door een spierverrekking, gewrichtsslijtage of slijtage van een tussenwervelschijf. Een consult bij een fysisch therapeut kan de oorzaak van pijn tussen de schouderbladen helpen achterhalen.

Pijnlijke schouderbladen – Tip 4: Hernia uitsluiten

Pijn tussen de schouderbladen gaat vaak samen met uitstralende pijn naar de nek, bovenrug, armen, benen en/of ribben. Uitstralende pijn kan te maken hebben met een verkeerde zithouding, maar kan ook het gevolg zijn van een hernia. Wacht dus niet te lang af als je pijnlijke schouderbladen hebt.

1 reactie op “Pijnlijke schouderbladen – 4 tips bij pijn in of tussen de schouders

  1. Monique ·

    waar vind ik oefeningen bij pijn tussen de schouderbladen?

    Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.