Spinazie is erg gezond. Deze groente zorgt namelijk voor sterkere botten (beter dan zuivel), een gezond hart en de de opbouw van spieren. Daarnaast is spinazie goed voor je libido en verbetert deze extreem gezonde bladgroente je gezichtsvermogen.
Luteïne, omega 3 & foliumzuur
Misschien dat spinazie enigszins, saai, groen en bladerig oogt, maar deze groene bladgroente is ideaal voor iedereen die gezond met zijn of haar lichaam om wil gaan. Spinazie bevat namelijk plantaardige omega-3 vetten en foliumzuur, die beide de kans op hart- en vaatziekten verkleinen.
Verder zit er in spinazie een fytonutriënt (carotenoïde) genaamd luteïne, welke het verouderingsproces tegengaat. Misschien ken je de term ‘luteïne’ wel uit een reclame voor anti-rimpelcrème. In spinazie zit deze stof van nature, dus het bespaart je al snel 20 euro per potje! ;)
Hieronder lees je alles over de gezonde en ongezonde voedingskundige eigenschappen van deze groene bladgroente…
Goede & slechte kenmerken van spinazie
De smaak van spinazie zal altijd worden betwist. Desalniettemin staat bladspinazie algemeen bekend als gezond. De gezondste voeding is niet altijd de lekkerste – helaas. Maar hoe gezond zijn spinazieblaadjes nu eigenlijk?
Goede kwaliteiten van spinaziebladeren
Spinazie heeft verscheidene positieve voedingskundige eigenschappen. Hieronder vind je de nutriële voordelen van bladspinazie en de uitwerking ervan op je gezondheid:
- Spinazie levert behoorlijk wat ijzer; het spoorelement ijzer is belangrijk voor de vorming van rode bloedlichaampjes en het zuurstoftransport in het lichaam. Een ijzertekort kan zelfs bloedarmoede veroorzaken.
- Ook bevat deze groene bladgroente de mineralen kalium, calcium, fosfor & magnesium.
- Bladspinazie is extreem rijk aan voedingsvezels; waarvan 70% onoplosbare vezels en 30% oplosbaar.
- Babyspinazie bevat behoorlijke hoeveelheden vitamine A, C, E en K.
- Spinazieblaadjes leveren verscheidene B-vitamines, waarvan het meeste foliumzuur (vitamine B11).
- Deze bladgroente is tevens rijk aan antioxidanten zoals luteïne, zeaxanthine en caroteen (vitamine A).
- Spinaziebladeren leveren belangrijke spoorelementen. Naast ijzer ook koper, zink, jodium en selenium.
- Spinazie is erg voedzaam en tegelijkertijd caloriearm: deze groente levert dus weinig calorieën en veel nuttige voedingsstoffen.
- Spinazieblaadjes verhogen de natuurlijke weerstand & vergroten de lichamelijke prestaties.
- Bladspinazie helpt bepaalde vormen van kanker voorkomen.
Slechte eigenschappen van bladspinazie
Je had het misschien niet gedacht, maar ook bladspinazie heeft bepaalde voedingskundige nadelen. Hieronder lees je de negatieve nutriële eigenschappen van spinazie:
- Spinazie is rijk aan nitraat. Wanneer nitraatrijke levensmiddelen intens worden verwarmd, langdurig worden bewaard of binnen je spijsverteringskanaal worden verteerd, wordt nitraat deels omgezet in nitriet. Nitriet wordt door bepaalde zuren omgezet in nitrosaminen. En nitrosaminen zijn mogelijkerwijs kankerverwekkend en zouden maag- en darmklachten kunnen veroorzaken. Dit is echter niet glashard bewezen of wetenschappelijk aangetoond. Hoe dan ook is de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van nitraat vastgesteld op 3,7 milligram per kilogram lichaamsgewicht. Voor nitriet geldt 0,06 milligram.
- In spinazie zit oxaalzuur, een stof die calcium onttrekt aan je gebit, waardoor tanden ruw gaan aanvoelen. Tandenpoetsen direct na het eten van bladspinazie verergert dit effect. Wanneer je bij het koken wat melk of room toevoegt aan spinazieblaadjes wordt het oxaalzuur geneutraliseerd. Vandaar ook de populariteit van spinazie à la crème.
- Het ijzer in spinaziebladeren betreft de ‘ferri’ variant die relatief moeilijk wordt opgenomen door het menselijk lichaam. In vlees, vis, citrusvruchten, tomaten, broccoli en bloemkool zit voornamelijk de makkelijker op te nemen ‘ferro’ vorm van ijzer.
- Hoewel ijzer erg belangrijk is, moet je het ook weer niet te veel innemen. Een ijzeroverschot is namelijk giftig, veroorzaakt diarree en kan in extreme gevallen zelfs dodelijk zijn.
- Omdat spinazieblaadjes veel zuringzuur en urinezuur bevatten, dien je spinazie te mijden bij fysiologische stenen, waaronder nierstenen, galstenen, maagstenen of leverstenen.
- Ook in geval van jicht kun je deze groene bladgroente maar beter mijden.
- Het vitaminegehalte van bladspinazie neemt snel af naarmate deze groente blijft liggen. Kies dus bij voorkeur voor verse babyspinazie die er kakelvers uitziet of anders voor diepgevroren spinaziebladeren.
- Om bovengenoemde reden kun je spinazie ook beter rauw eten dan bereid op hoge temperaturen; bij intense verhitting gaan bepaalde micro- en macronutriënten verloren.
Conclusie
Spinazie is een enorm gezonde bladgroente met extreem veel voordelen en relatief weinig potentiële nadelen (die grotendeels ook nog eens te omzeilen zijn). Het toevoegen van volwassen spinaziebladeren en babyspinazie aan je eetpatroon is dus een absolute topper!
Meer spinazie eten
Per dag zou je een kop ongekookte spinazie moeten eten of een halve kop gekookt. Of dit een haalbare hoeveelheid is, valt te betwijfelen, maar zet spinazie in ieder geval eens wat vaker op het menu! Twee keer per week een portie spinazie is daarbij een prima uitgangspunt.
Een ideale manier om vaker spinazie te eten, is overigens groene groente-smoothies maken! Een smoothie is namelijk een extreem eenvoudige en tijdsefficiënte manier om plantaardige producten binnen te krijgen die je normaal gesproken niet zo snel bij het avondeten zou bereiden!
- Maak een gemengde salades met een beetje spinazie
- Voeg spinazie toe aan roerei (bron)
- Strooi spinazieblaadjes over een (zelfgemaakte) pizza
- Doe spinazie fijngehakt door sauzen
- Maal spinazie door een groentesmoothie of groen groentesapje
- Kort roerbakken met sesamolie en wat sesampasta
- Maak een quiche met spinazieblaadjes
- Eet rauwe spinazie als tussendoortje uit de hand
- Verse spinazie a la crème maken
Spinazie gerechten
Voor wat extra inspiratie om spinazie wat vaker op tafel te zetten, hierbij een aantal recepten c.q. gerechten met bladspinazie en babyspinazie die in een handomdraai op tafel staan…
- ’s Zomers recept voor spinaziesalade met peer
- Recept voor gezonde groentestrudel met babyspinazie
- Recept: linguine met paddenstoelen, bladspinazie & garnalen
- Recept voor een gezonde sandwich met kalkoen & brie
- Zomers recept voor appel spinazie salade
Tot slot
Spinazie is al met al hartstikke gezond en behoort misschien wel tot de meest heilzame groenten die er te krijgen zijn. Of je spinazie nu lekker vindt of niet, doe er iets creatiefs mee, zodat je dit topproduct in ieder geval af en toe binnenkrijgt.
Verwerk jij regelmatig spinazieblaadjes in je alledaagse eetpatroon of komt er aan jouw dieet niet of nauwelijks spinazie te pas? En heb je weleens iets gemerkt van bovengenoemde voordelen & nadelen van bladspinazie? Laat hieronder weten wat jij vindt van spinazie…