Tarwegras + tarwegrassap: de échte voordelen & nadelen

Food · Door Ilse

Onder tarwegras oftewel ‘wheat grass’ worden de jonge scheuten van de tarweplant verstaan. Tarwegras ontspruit uit tarwekiemen; dit zijn als het ware verweekte tarwekorrels zonder vlies. Vanwege hun uiterlijk worden ontkiemde tarwekorrels ook wel ‘tarwebessen’ of ‘wheat berries’ genoemd.

Door tarwekorrels te laten ontkiemen, ontstaan tarwekiemen, en als deze in aarde door groeien, ontstaan tarwegrasscheuten; dit zijn sprietachtige plantjes die qua uiterlijk veel weghebben van ‘normaal’ gras. Als je deze plantjes nóg verder zou laten groeien, dan krijg je volwassen tarwe, waarvan  onder andere brood, pasta en ontbijtgranen wordt gemaakt. Tarwegras is dus een jonge, onvolgroeide variant van tarwe…

Toepassing van tarwegras

Tarwegras heeft –net als talloze andere planten– bepaalde heilzame en helende eigenschappen. Zo wordt tarwegraspulp, de pulp die na het persen van tarwegrassap overblijft, sinds jaar en dag gebruikt binnen verschillende vormen van natuurgeneeskunde in kompressen ter behandeling van wonden. Maar bijvoorbeeld ook voor bepaalde soorten gezwellen, acne, zweren, (eczemateuze) huiduitslag en andersoortige huidaandoeningen.

De meest populaire toepassing van tarwegras is toch wel het persen ervan tot drinkbaar tarwegrassap. Het drinken van tarwegrassappen en tarwegrassmoothies is zelfs dusdanig populair dat ze niet aan te slepen zijn bij de hypermoderne ‘sap-barretjes’ en ‘raw food restaurants’ die overal de kop op duiken. In veel gevallen worden er dan andere grassappen en hoog-nutritieve ingrediënten aan het tarwegrassap toegevoegd, waaronder:

  • Havergrassap (‘oat grass’)
  • Gerstegrassap (‘barley grass’)
  • Kamutgrassap (‘kamut grass’)
  • Luzernegrassap (‘alfalfa grass’)
  • Greens poeders
  • Algen & zeewier
  • Roggegrassap (‘rye grass’)

Bij ‘juice bars’ oftewel ‘sapbars’ vind je naast tarwegrassap, tarwegrascocktails en geconcentreerde tarwegrasshots dus ook allerlei andere grassappen, al dan niet aangevuld met veronderstelde superfoods en superfruits.

Bereiding van tarwegrassap

Tarwegras werd plusminus 30 jaar gelden geïntroduceerd in de VS door Dr. Ann Wigmore. Omdat het menselijk lichaam niet in staat is om de stugge tarwegrasvezels te verteren, perste zij het tarwegras tot tarwegrassap met behulp van een zogenaamde  ‘slow juicer’. Ook nu nog wordt deze methode gebruikt om tarwegrassap te winnen en zodoende te kunnen profiteren van de  heilzame voedingsstoffen uit tarwegras. Sindsdien wordt ‘wheat grass’ volop verwerkt in allerhande groene sappen en groentesmoothies.

Het is overigens prima te doen om tarwegras zelf thuis te verbouwen met behulp van kweekschaaltjes en bloembakjes. Tarwegras groeit snel en je kunt het gemakkelijk biologisch verbouwen op de vensterbank. Dure poeders zijn helemaal niet nodig, dus verbouw lekker je eigen verse tarwegras! Je gebruikt toch ook geen boerenkoolextract of andijviepoeder?

Eigenschappen van tarwegras

Sommigen dichten tarwegras en tarwegrassap de meest prestigieuze gezondheidsbevorderende eigenschappen toe. Hoewel tarwegras absoluut rijk is aan (al dan niet essentiële) micronutriënten wordt de werkzaamheid van tarwegras maar al te vaak overdreven. Zo wordt de geneeskrachtige werking op tumoren en kanker (een hoax-achtig verhaal over de Ier Danny McDonald wat al vele jaren de ronde doet) niet ondersteund door wetenschappelijke bewijslast.

Ook de claims van tarwegras-promotors met betrekking tot ‘het onttrekken van gif aan kiezen’, ‘het voorkomen van grijs haar’ en het ‘afvlakken van oude littekens’ (bron) berusten helaas nergens op. Hetzelfde geldt logischerwijs voor de suggestie dat ‘één dosis tarwegras gelijk staat aan 800 tot 900 gram groenten en fruit’. Wel zijn er aanwijzingen (waarvan sommigen overigens niet erg aannemelijk zijn) dat tarwegras:

  • Een pijnstillende werking heeft
  • ontstekingsremmend & antibacteriële werkt
  • Over bloedstelpende eigenschappen beschikt
  • De spiegels aan geslachtshormonen positief beïnvloedt
  • De fysiologische cel-vernieuwing bevordert
  • Stabiliserend uitwerkt op de bloedsuikerspiegel
  • Een reinigend effect heeft op het bloed (‘ontgiften’)

Tot slot beschikt tarwegras over de illustere ‘grassapfactor’ oftewel ‘Grass Juice Factor’ (die al sinds de jaren ’40 wordt onderzocht, maar waarop men de vinger maar niet kan leggen), waarvan men inmiddels weet dat ‘ie de groei en vruchtbarheid positief beïnvloedt. (bron)

Let op: gezondheidsorganisaties als de WHO stellen dat vertrouwen op een tarwegrasdieet bij ernstige ziekten zoals kanker fatale gevolgen kan hebben.

Voedingswaarde & voedingsstoffen van tarwegras

Analyses laten zien dat de voedingswaarde en voedzaamheid van tarwegras aanzienlijk zijn. Toch is tarwegrassap niet heilzamer dan een gevarieerd plantaardig voedingspatroon boordevol groenten, fruit, peulvruchten, noten, granen, zaden, pitten, kiemen/scheuten,  paddenstoelen en algen. Het is sowieso geenszins raadzaam om een monotoon tarwegrasdieet te volgen. Tarwegras levert o.a. de volgende voedingsstoffen:

  • Tarwegras behoort tot de beste bronnen van chlorofyl (bladgroen)
  • Als bestanddeel van chlorofyl levert tarwegras ook veel “vitamine K” (wat eigenlijk geen vitamine is
  • Een aantal essentiële macromineralen en spoorelementen, waaronder ijzer + (een beetje) magnesium
  • Enzymen (o.a. amylase en protease)
  • Een beetje vitamine C en een tikkeltje vitamine E en B-vitamines
  • Allerhande fytonutriënten (waaronder antioxidanten)

Als je objectief kijkt naar de macronutriënten en micronutriënten in tarwegras, wordt je niet echt warm van. Een typische portie van 30 gram tarwegras levert slechts 7 kilocalorieën… wat overigens positief is als je er vanuit afslank-oogpunt naar kijkt. Maar dat brengt met zich mee dat tarwegrassap géén belangrijke vetten levert, en nauwelijks vitamines (op een beetje vitamine C na)… Al met al moet tarwegras het dus vooral hebben van chlorofyl, maar dat vind je in alle groene groenten, waaronder kool, spinazie, waterkers, algen, groene erwten, alfalfa etc. Vooral donkergroene bladgroenten hebben een hoge chlorofyl-dichtheid.

Tarwegras (in de vorm van sappen, extracten, poeders of sprays) is dus een prima aanvulling op je dieet, maar zie het niet als wondermiddel. Tarwegrassap levert absoluut bruikbare voedingsstoffen, maar hetzelfde geldt voor zo’n beetje iedere andere willekeurige groente. Als puntje bij paaltje komt, wordt de kwaliteit van tarwegras(sap) maar al te vaak overdreven en overtrokken. (bron) Laat je dus niet gek maken…

Al met al is tarwegrassap geen wondermiddel, maar een prima aanvulling op een toch al gevarieerd en uitgebalanceerd dieet.

Gevaren van tarwegras

Vanwege de grote hoeveelheid cellulose-vezels kan tarwegras spijsverteringproblemen en darmklachten veroorzaken. Daarnaast zijn de volgende nadelen, gevaren & risico’s bekend met betrekking tot tarwegras:

1. Gluten-intolerantie

Tarwegras is onvolwassen en daarmee (nog) geen graan. In principe is tarwegras dus glutenvrij, maar dat neemt niet weg dat tarwegras in relatief veel gevallen gecontamineerd (besmet) is geraakt door volwassen tarwe… en zodoende tóch gluten met zich meebrengt. Tarwegras(sap) is dus een kwestie van oppassen voor mensen met glutenintolerantie.

2. Tarwegras-allergie

Relatief veel mensen zijn allergisch voor tarwegras-eigen stoffen. Om welke stoffen het precies gaat is vooralsnog onbekend. Een allergische reactie op tarwegras kan zich op allerlei manieren uiten; van huiduitslag, tot zwelling in het gezicht tot maag- en darmklachten zoals misselijkheid en overgeven. In ernstige gevallen kan zelfs de levensbedreigende indicatie anafylaxie optreden.

Reageer je eenmaal allergisch op tarwegras, probeer het dan nimmer voor een tweede keer omdat een eventuele volgende allergische reactie op tarwegrassap doorgaans extreem heftig is.

3. Contra-indicaties met medicijnen

De grote hoeveelheid chlorofyl gaat gepaard met een heleboel “vitamine K” (fytomenadion, menachinon e.a.). Een overschot hieraan kan bloedklonters veroorzaken, vandaar ook dat een zogenaamd tarwegrassapdieet (waarbij je enorme hoeveelheden tarwegrassap drinkt) geenszins aanbevelenswaardig is. Mensen die bloedverdunners gebruiken moeten sowieso oppassen met tarwegras, met het oog op trombose en infarcten.

Een laatste nadeeltje is overigens dat tarwegras door verrassend weinig mensen lekker of smaakvol wordt gevonden.

Conclusie

Tarwegras wordt vooral gepropageerd door een kleine groep enthousiastelingen, vaak in de context van alternatieve geneeswijzen en/of ‘raw food’. Zelfs in bepaalde boeken, waaronder The New Encyclopedia of Vitamins, Minerals, Supplements and Herbs wordt de hoeveelheid nuttige voedingsstoffen in tarwegrassap zwaar overdreven. Ja, naast chlorofyl, vitamine C en ijzer zitten er minieme sporen van talloze vitamines en mineralen in tarwegras (A, E, K, calcium, kalium, fosfor, kobalt, zink etc.) maar dusdanig weinig dat je ze met goed fatsoen niet zou mogen vermelden. (bron)

Met deze overdrijving is overigens niet veel mis, zolang tarwegrassap maar niet als alternatief voor kankermedicijnen of een gevarieerd eetpatroon wordt aangeprezen. Roepen dat tarwegras ‘90% van alle vitamines en mineralen levert die een mens dagelijks nodig heeft’ is pertinent onzinnig en uit de lucht gegrepen. En de mentale en fysieke boost die veel mensen toeschrijven aan een tarwegrasshot is eigenlijk alleen maar te verklaren middels het welbekende placebo-effect (wat overigens geen afbreuk doet aan het resultaat). Conclusie, lekker tarwegrassap blijven drinken, maar altijd ter aanvulling op een algeheel gezond eetpatroon!

Update

Inmiddels is tarwegras uitgebreid getest, en wat blijkt: het alom geprezen ‘wheat grass’ is qua nutritionele samenstelling vergelijkbaar met spinazie. Tarwegras levert ietwat meer vitamine E en fosfor, maar aanzienlijk minder bètacaroteen, vitamine C, magnesium, calcium en kalium. Vitamine B12, de belangrijkste reden waarom veel veganisten en vegetariërs zo te spreken zijn over tarwegras, blijkt zelfs helemaal niet aanwezig in zuiver tarwegras. (bron)

Drink jij weleens tarwegrassap op basis van extracten of poeders? Of pers jij je eigen verse tarwegras met behulp van een slow juicer? Laat hieronder een reactie achter!

34 comments


  • Rebecca

    28 augustus 2022

    Sinds een maand gebruik ik afwisselend tarwegras – en gerstegrassappoeder als kuur.
    Voel mij er wel goed bij.
    Ik gebruik een theelepel vol in een glas sojamelk.
    Ook gebruik ik moringapoeder.
    Deze zit boordevol vitamines en mineralen.
    Zoals met alle voedinsmiddelen je moet het met mate gebruiken en ook een keer stoppen.

  • Berend

    21 maart 2018

    Ik heb ook wel hoofdpijn gehad na een shot tarwegras. Denk dat dat met name te maken heeft met de afvoer van schadelijke stoffen. Werkt zo ook als je wordt gemasseerd. Kun je ook hoofdpijn van krijgen. Hoofdpijn lijkt dan slecht, maar is een teken van verbetering. Ik ben geen medicus!

  • anne

    29 augustus 2017

    ik ben gestopt met roken, en wil nu Avena Sativa druppels van Dr Vogel gebruiken. Dit omdat havergras goed schijnt te helpen tegen nicotineverslaving (het is ook het hoofdbestandeel in Smoke Caps, maar ik wilde die liever niet slikken en zocht iets natuurlijkers). iemand ervaring ermee, en waarom zou havergras hierbij kunnen helpen?

  • Marloes

    13 februari 2017

    Sinds een maand heb ik ontzettende maagproblemen en darmproblemen en weet ik het soms niet waar ik het moet zoeken van de pijn. Bij de huisarts geweest van de week en bloed en ontlasting ingeleverd voor onderzoek. Daarvan is de uitslag nog niet binnen maar nu ben ik al drie dagen vergeten mijn shotje tarwegras te nemen, die ik sinds een maandje elke dag neem en mijn buikklachten zijn bijna helemaal verdwenen. Begin me nu ernstig af te vragen of ik misschien niet tegen het tarwegras kan…

    • Paul

      15 februari 2017

      Dat zou natuurlijk best kunnen… Probeer een tijdje geen tarwegras te gebruiken en zie of je klachten verdwijnen…

    • anne

      29 augustus 2017

      hallo. ik ben gestopt roken en las ergens dat havergras daarbij kan helpen. Hierop zijn de pillen van Smoke Caps ook gebaseerd. ik neem nu druppels van A Vogel Avena Sativa. omdat de me iets natuurlijker leken. Maar ik vraag me af of jullie ervaringen daarmee hebben, en of dat zou kunnen werken (en waarom dan. wat zijn de eigenschappen?)

  • PJ

    1 december 2016

    Ik maak weleens een tarwegras smoothie van poeder in combinatie met groene appels, avocado spinazie of bloemkool en water/halfvolle yoghurt. En inderdaad alleen ter aanvulling van de schijf van 5 en voor de smaak. Ik herstel van een achillespees blessure en deze combinatie en het om de dag drinken ervan werkt goed voor mij. Ik neem het ’s ochtends in. En pak een 6-weken kuur als grens. Net als alle andere superfoods zaden, pitten en poeders, overdrijf het niet. En let vooral op waar je al lekker bij voelt. Ik wens u een gezond jaar toe.

  • Judith

    21 september 2016

    ik ben benieuwd, heb vandaag voor het eerst een derde theelepeltje tarwegraspoeder in mijn kwark gedaan, je moet gewoon naar je lichaam luisteren, krijg je negatieve reacties is het duidelijk dat je lichaam het afstoot en moet je gewoon gelijk stoppen, zoals met alles, niet iedereen zit hetzelfde in elkaar, je moet zeker altijd goed geïnformeerd zijn voor je iets onbekends in je lijf stopt en dan is het ieder zijn keuze om iets uit te proberen of niet. Een ding ben ik inmiddels al lang achter gekomen, alles wat de mens op natuurlijke wijze kan beter maken zit Big Pharma niet op te wachten, die zien je liever ziek om klauwen vol geld aan je te verdienen, dus net als de overdreven optimistische berichten over tarwegras (of welk product dan ook) heb ik ook maar weinig vertrouwen in de pessimistische kritische berichten, gewoon voor jezelf alles goed uitzoeken en je intuïtie vertrouwen en je eigen keuze maken.

    • Judith

      21 september 2016

      btw… zie hier maar erg weinig positieve berichten, zijn die er niet of worden deze niet gedeeld?

    • Paul

      21 september 2016

      Er zullen heus wel positieve berichten bestaan t.a.v. tarwegras. Zouden mensen ze op deze website delen of hebben gedeeld, dan zouden ze hier in ieder geval te vinden en te lezen moeten zijn, want alle on-topic berichten worden logischerwijs gepubliceerd op Gezondr.

  • liane

    8 augustus 2016

    Mensen met hooikoorts kunnen tarwe beter ook vermijden. Vooral als je sterk reageert op gras. Hopelijk komen er meerdere onderzoeken die dit kunnen bewijzen. Voorlopig vermijd ik alle grassoorten o.a. tarwe. Reden krijg buikpijn en kan 3 weken niet naar het toilet. Artsen kunnen jet vinden. Maar het helpt wel om glutenvrij te eten.

  • Peter

    9 juli 2016

    Hi, Mij is bekent dat veel tarwegraspoeders bestaan uit gedroogd en gemalen tarwegras. Aangezien de mens moeite heeft met verteren van gras, kan je beter voor de verse juice gaan. Er zijn overigens ook andere graangrassen zoals, gerst, boekweit, kamut (is ook een tarwesoort) etc. Probeer die eens te kweken zou ik zeggen… :)

  • Astrid

    2 september 2015

    Ook ik ben zo’n 3 weken geleden gestart met het gebruik van tarwegraspoeder in combi met cacaopoeder en spirulinapoeder… In eerste instantie beviel het erg goed… Ik kreeg er alleen wel een erg opgezette buik van… En nou hoorde ik meer mensen met deze zelfde uitwerking bij alleen gebruik van tarwegraspoeder. En de laatste week heb ik ook meer dan regelmatig last van hoofdpijn en vermoeidheid… terwijl dit nou juist de reden is dat ik met tarwegras begonnen ben. Komt dit meer voor?

  • wally

    12 juli 2015

    Tarwegras is zeeeer rijk aan bijvoorbeeld mangaan een desertlepel levert zoń 70X de normale dagelijkse hoeveelheid , mangaan is een MAO_B remmer (zoals quercetine in bv appels ) , mede hierdoor heeft tarwegras enorme voordelen mbt o.a het imuunsysteem , het kan iemand ook te actief maken . Verder zit er zeer veel vitamine E en B vitamines in , en nog vele andere. Al met al een , terechte , hype lijkt me .

    • Paul

      13 juli 2015

      Beste Wally, Houd er rekening mee dat mangaan niet alleen over goede, maar ook over slechte eigenschappen beschikt. Er zijn zeer sterke aanwijzingen dat een overschot aan diëtair mangaan tot een neurologische aandoening kan leiden die overeenkomt met Parkinson. Met het overmatig consumeren van mangaanrijke planten moet je dan ook oppassen. De preferabele dagelijkse hoeveelheid te consumeren mangaan ligt voor volwassen mannen op +/- 2,3 milligram en voor volwassen vrouwen op +/- 1,8 milligram. Voor zwangere en zogende vrouwen ligt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid mangaan op respectievelijk 2,0 en 2,6 milligram. (bron) De maximaal veilige dosering voor mangaan ligt op 11 milligram per dag, dus als een dessertlepel tarwegras daadwerkelijk zo’n 150 milligram mangaan levert (wat ik overigens ten zeerste betwijfel), zou ik daar niet per se opgetogen over zijn, laat staan extatisch. Al met al is mangaan een sporenelement, wat betekent dat een minuscuul beetje mangaan belangrijk is voor het menselijk lichaam, maar te veel mangaan gevaarlijk is. Op sommige websites lees ik zelfs dat 4 gram tarwegras maar liefst 7000% van de ADH aan mangaan levert, waar vervolgens razend enthousiast over wordt gedaan… Maar zulke hoge doseringen aan overgangsmetalen zijn hartstikke giftig! Gelukkig kan tarwegras niet echt zulke grote hoeveelheden mangaan in zich opnemen uit grondwater, maar punt blijft dat het alles behalve gezondheidsbevorderend is om mangaanrijk water te drinken en te veel mangaanrijke planten te consumeren. Groeten, Paul

  • Indra

    9 juli 2015

    Ik gebruik biologische tarwegraspoeder en biologische tarwegrassap (juice in shot vorm) in groentesap of fruitsap en nooit las gehad van allergische reacties. Het versterk mijn immuunsysteem. Gr. I.

  • Patricia

    3 februari 2015

    Ik ben vorige week begonnen met tarwegraspoeder in de hoop dat mijn psoriasis zou afnemen. Echter, sinds vandaag krijg ik steeds meer last van jeukende bulten. Voornamelijk in mijn hals, maar ook op mijn hoofd, oorlel, oog, onder mijn kin, op mijn ellebogen, handen en zelfs op mijn knie. Ik twijfelde of het mijn nieuwe dagcrème was, maar vermoed toch dat het aan het tarwegras ligt aangezien het ook op andere plekken op mijn lichaam verschijnt. Kan het tarwegraspoeder na een week pas een allergische reactie veroorzaken?

    • Paul

      4 februari 2015

      Ja, afhankelijk van de exacte allergenen die de reactie uitlokken (evenals de mate en frequentie waarmee je lichaam ermee in aanraking is geweest) kan een allergie vertraagd tot uiting komen. Allergische reacties op tarwegras komen in ieder geval relatief vaak voor. Ik heb al van verscheidene mensen vernomen dat ze allergisch of zelfs anafylactisch reageren op tarwegrassen, tarwegraspoeders en tarwegrassappen. Netelroos hoor ik regelmatig voorbijkomen, evenals darmproblemen & spijsverteringsklachten (misselijkheid, darmkrampen, diarree, malabsorptie e.a.), hoofdpijn, een gezwollen keel en ademhalingsproblemen.

    • Patricia

      4 februari 2015

      En als aanvulling… vandaag zijn mijn hele ogen opgezet, over de rest van alle rode jeukende vlekken over mijn lichaam nog maar te zwijgen. Kan dit echt komen van het tarwegras, een week nadat ik begonnen ben?

    • Paul

      4 februari 2015

      Beste Patricia, Ja, zo’n reactie kan echt ‘met vertraging’ worden uitgelokt door tarwegrasbestanddelen, vooral ook omdat tarwegras zo langzaam wordt verteerd. Misschien dat je intolerant bent voor bepaalde bestanddelen van tarwegras… Of dat er sprake is van malabsorptie/verstoorde opname door de darmwand… Maar het kan natuurlijk ook aan iets totaal anders liggen. Hoe beschrijf je de zwellingen precies? Lijkt het misschien op dermatitis, netelroos, eczeem, psoriasis, rosacea of acne? Voor uitsluitsel zul je in ieder geval echt even langs de huisarts moeten gaan. Groeten & beterschap, Paul

    • Patricia

      4 februari 2015

      Beste Paul, Bedankt voor je reactie. Je eerste reactie zie ik ook nu pas. Je schrijft over netelroos… dat is exact wat ik dacht dat het was. Helaas ‘mag’ ik pas bij de huisarts komen als het ernstiger wordt. Ik ben gestopt met de tarwegras en heb anti allergie tabbetjes gekocht. Het neemt nu wel wat af gelukkig, mijn ogen kunnen weer normaal openen. :) Groet, Patricia

  • Mirjam

    31 januari 2015

    Ik heb enige tijd geleden een heftige allergische reactie gehad op een shotje tarwegrassap. 24 uur na het innemen begon het met wat jeukende plekken en een lichte zwelling, maar het veranderde snel in vreselijke jeuk en wanstaltige zwelling van gezicht, lippen, tandvlees. Ik heb ruim een week een hoge dosis Prednisolon moeten slikken. Mijn lippen waren zo dik dat de huid barstte. Het was vreselijk!

  • carla

    11 januari 2015

    Er wordt veel te weinig nadruk gelegd op de gevaren van tarwegras voor mensen met bloedverdunners, want tarwegras bevat vitamine K, dat zorgt voor de bloedstolling.

    • Paul

      11 januari 2015

      Zie punt 3 onder “Gevaren van tarwegras”… “De grote hoeveelheid chlorofyl in tarwegras gaat gepaard met een heleboel vitamine K; een overschot hieraan kan bloedklonters veroorzaken… Mensen die bloedverdunners gebruiken moeten sowieso oppassen met tarwegras, met het oog op trombose en infarcten.”

  • Nienke

    26 september 2014

    Ik heb zojuist voor de derde keer vers tarwesap gedronken (een shotje). Ik werd daarna ontzettend misselijk en ik had makkelijk over kunnen geven. Helaas liep ik op straat en tja… dat doe je dan even niet zo snel! De eerste keer dat ik het nam, werd ik ook misselijk, maar de tweede keer had ik nergens last van. Ook bij gebruik van poedervorm heb ik geen negatieve bijwerkingen. Waarom wordt ik dan nu toch zo misselijk?

  • toink

    13 mei 2014

    Ik gebruik tarwekorrels ook voor de katten, als kattengras, maar wij kunnen het niet verteren begrijp ik en moeten dus persen, maar kan dat alleen met een slowjuicer e.d.? Dat is een flinke aanschaf en toch wil het liefst zelf tarwegras blijven kweken. Is er een andere manier waarop ik het kan verwerken?

    • Mara

      16 juni 2017

      Ik heb bij Juglen Zwaan in aHealthylife in de webshop een slow handjuicer voorbij zien komen tijdelijk voor 30 euro. Misschien is dat iets voor je? :)

    • Paul

      16 juni 2017

      Omdat ik deze site graag objectief houd, wil ik vooropstellen dat handmatige slow juicers (slow hand juicers / manual slow juciers) op talloze plekken worden verkocht vanaf 15 euro… Als iemand ervaring heeft met een bepaalde slow juicer of een bepaald type tarwegras, dan verneem ik dat natuurlijk graag, maar a.u.b. geen pertinente reclame en andersoortige commercie voor specifieke webshops…

  • Ilse

    16 april 2014

    Ik ben onlangs getest en ik mag geen tarwe eten, omdat dit bij mij darmklachten geeft, vanwege de vele gluten die erin zit en de eiwitten die ik moeilijk kan verteren. Mag ik dan wel zelf tarwegras kweken en hiervan het sap drinken? Deze tarwe is dan natuurlijk niet in aanraking geweest met volwassen tarwe.

    • Paul

      16 april 2014

      Zowel tarwegras als tarwegrassap is vrij van gliadine-houdende gluten.

  • Marie Claire

    6 april 2014

    Tarwegras is het lekkerste wanneer deze bij soep wordt toegevoegd. Gezien tarwegras een boosdoener is voor de ‘kankerindustrie’ wordt deze natuurlijk benadeeld, hoe kan het ook anders? Tarwegras is uiterst gezond en ik geloof in de geneeskrachtige werking ervan.

  • Tilly

    16 februari 2014

    Ik ben de laatste maand 2x gestart met een afgestreken theelepel tarwegraspoeder in mijn yoghurt te doen. Ik ben er helaas ook 2x mee gestopt. Dit omdat ik duizelingen kreeg en soms felle korte hoofdpijnen.

    • Moose

      27 september 2014

      En zo gezond is tarwegras… Ik lees alleen maar van mensen die er zeer sterk op reageren. Tarwe dien je te vermijden!

    • Rebecca

      28 augustus 2022

      Sinds een maand gebruik ik afwisselend tarwegras – en gerstegrassappoeder als kuur.
      Voel mij er wel goed bij.
      Ik gebruik een theelepel vol in een glas sojamelk.
      Ook gebruik ik moringapoeder.
      Deze zit boordevol vitamines en mineralen.
      Zoals met alle voedinsmiddelen je moet het met mate gebruiken en ook een keer stoppen.

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.