Vitamine K: waar is het goed voor + waar zit het in?

Food · Door Ilse

Vitamine K (fyllochinon) is een in vet oplosbare vitamine die van nature voorkomt in plantaardige voeding, maar ook wordt aangemaakt door de darmflora (goede bacteriën in de darmen). De letter K komt van de Duitse term ‘koagulationsvitamine’ oftewel coagulatievitamine ofwel bloedstollingsvitamine. We onderscheiden drie vormen van vitamine K, namelijk:

  • Vitamine K1 (fytomenadion of fylloquinon)
  • Vitamine K2 (menaquinon)
  • Vitamine K3 (menadion)

Vitamine K1 zit in groene bladgroenten en voorziet gemiddeld in 90% van de vitamine K-behoefte. Vitamine K2 zit in vlees en kaas en levert de overige 10 procent. Vitamine K3 is de synthetische variant die niet geconsumeerd dient te worden…

Vitamine K uit voeding

Vitamine K komt voor in onder meer de volgende voedingsmiddelen:

Waar is vitamine K goed voor?

Het menselijk lichaam is afhankelijk van vitamine K voor onder andere de volgende processen en factoren:

  • Bloedstolling + bot-stofwisseling
  • Voorkoming van bloedpropjes en hersenbloedingen
  • Aanmaak en onderhoud van botten & gewrichten
  • Soepel houden van de vaatwanden
  • Botten + tanden sterk houden
  • De binding van bepaalde lichaamseiwitten

Vitamine K-tekort

Een tekort aan vitamine K komt zelden voor omdat vitamine K in de darm wordt samengesteld. Een ernstig vitamine K-tekort komt uitsluitend voor bij ernstige opnamestoornissen, darmziekten, langdurig antibioticagebruik en in bepaalde gevallen bij pasgeboren baby’s. Een ernstig vitamine K-tekort kan de volgende ziektebeelden teweegbrengen:

  • Gevoeligheid voor bloedingen, bloeduitstortingen & blauwe plekken
  • Bloedneus & hersenbloeding
  • Vertraagde bloedstolling
  • Bloedpropjes / bloedstolseltjes (trombi)

Weetjes over vitamine K

  • Tot ongeveer 3 maanden na de geboorte van een baby is het noodzakelijk dat vitamine K extra in de voeding voorkomt, omdat er dan nog onvoldoende darmbacteriën in de darm aanwezig zijn.
  • Bij antibioticagebruik en coeliakie (glutenintolerantie) is het belangrijk om aanvullende hoeveelheden vitamine K te gebruiken (supplementen) omdat antibioticagebruik en coeliakie de darmflora kunnen aantasten.
  • Pasgeboren baby’s krijgen extra vitamine K toegediend om hersenbloedingen te voorkomen. Zij krijgen geen vitamine K via de placenta, en door het ontbreken van darmflora kunnen ze het nog niet (voldoende) zelf aanmaken.
  • In de praktijk komt een teveel aan vitamine K niet of rauwelijks voor; daarom wordt er in Nederland geen ondergrens of ADH voor vitamine K gehanteerd.
  • Omdat vitamine K een belangrijke rol speelt bij het bloedstollingsproces moeten patiënten die anticoagulantia (antistollingsmiddelen) tegen trombose gebruiken goed opletten bij de inname van vitamine K-supplementen.
  • Slechts 10 tot 30% van de vitamine K in voedingsmiddelen wordt daadwerkelijk door het lichaam opgenomen.

Heb jij vragen of opmerkingen voor wat betreft vitamine K? Laat dan hieronder een reactie achter!

41 comments


  • Jessie

    24 juli 2024

    “Pasgeboren baby’s krijgen extra vitamine K toegediend”. Dat klinkt zo vreemd and onnatuurlijk. Krijgen ze dit normaal niet via de moedermelk? Kregen pasgeboren babies 200 jaar, 2000 jaar, 20.000 jaar, 2 millioen jaar geleden ook extra vitamine K toegevoegd?…

  • joke

    25 maart 2024

    is K2 goed op te gebruiken bij een te hoog chlorestorol??

  • joke

    25 maart 2024

    is vitamine K2 aan te raden bij een te hoog chlorestorol

  • Bridget

    12 april 2019

    Kan ik (51 jaar) zonder tussenkomst van een arts beginnen met het innemen van mk7 k2? Ik heb verder geen klachten, op een vitamine d tekort na, waarvoor ik een supplement slik, en mijn bloeddruk is aan de lage kant. Ik wil ze preventief innemen voor mijn bloedvaten en botten, maar weet dus niet of ik hier zomaar mee kan beginnen, en eventueel kan combineren met een dim supplement die ik slik voor mijn overgangsklachten.

  • Kim

    20 februari 2018

    Hallo Paul, zou jij me kunnen adviseren? Ik heb i.v.m. het niet kunnen verdragen van vetten –in welke vorm dan ook– een vitamine K-tekort opgebouwd (0.4). De oorzaak van de vetten intolerantie is nog steeds niet gevonden (na 1 jaar), maar denk zelf aan galblaasproblemen. Vetten eten, resulteert in vetdiarree, dus mijn darmen nemen voedingsvet niet op. Nu heeft de huisarts mij een vitamine K-supplement voorgeschreven. Naar mijn idee zal mijn lichaam dit ook niet opnemen i.v.m. het niet verdragen van vetten en de minimale (ongeveer 8 gram vet per dag) inname? Ik eet namelijk iedere dag bijna 200 gram spinazie etc. dus krijg voldoende binnen. Heb jij een advies wat ik nu het beste kan doen?

    • Paul

      21 februari 2018

      Beste Kim, Een slechte vetopname / vetabsorptie via de darmwand wordt ook wel vetmalabsorptie genoemd. Cystische fibrose en/of cholestatische leverziekten en/of alvleesklierproblemen (qua verteringsenzymen) en/of chronische darmontstekingen zijn veelal de boosdoener. De vet-oplosbare vitamines (A, D, E en K) krijg je uitsluitend binnen via voedingsmiddelen die vetzuren bevatten. Als je lichaam geen voedingsvetten opneemt, dan KAN het raadzaam zijn om deze vet-oplosbare vitamines te suppleren. Het is niet per se zo dat je lichaam een supplement niet opneemt door toedoen van de malabsorptie. De malabsorptie zal zéker niet bevorderlijk zijn, maar van een hoog-gedoseerd supplement zal naar alle waarschijnlijkheid een deel in de bloedbaan eindigen. (bron + bron + bron + bron) Dat neemt echter niet weg dat de onderliggende oorzaak van de vetmalabsorptie dient te worden aangepakt om voedingsvetten en vet-oplosbare vitamines weer goed te kunnen verwerken. Zijn je vitamine A, D en E eigenlijk ook al gecontroleerd? Hopelijk wordt er héél snel een oorzaak en een oplossing gevonden! Sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

  • Hennie

    3 juli 2017

    Mag je wel vitamine K gebruiken met bloeddrukverlagers?

    • Paul

      3 juli 2017

      Er zijn heel veel verschillende soorten bloeddrukverlagers: plaspillen / diuretica, bètablokkers, calciumantagonisten, RAS-remmers, ACE-remmers, angiotensine II-antagonisten, et cetera. En onder elk van deze medicijnklassen vallen talloze verschillende werkzame stoffen. Ik durf dan ook niet te zeggen of vitamine K-suppletie is toegestaan bij gebruik van elk van deze bloeddrukverlagers.

  • mirjam

    13 juni 2017

    Wij kopen altijd vitamine K2, omdat ik gelezen heb dat deze vitamine helpt tegelijkertijd bij de inname van vitamine D3, m.a.w. zonder vitamine K2 wordt er geen vitamine D3 opgenomen, is dit waar??? Ik twijfel hieraan na het lezen van alle reacties, omdat er beweerd wordt dat de vitamine K2 in de darmen aangemaakt wordt, zal dit dan niet nodig zijn??? Wij zijn flexitariërs eten heel veel groentes fruit en kwark, zou dit afdoende moeten zijn om i.c.m. de aanmaak van vitamine K2 in de darmen voldoende binnen te krijgen (wij zijn 60 en 61 jaar oud)??? Vriendelijke groeten, Mirjam

    • Paul

      13 juni 2017

      Beste Mirjam, Nee, volgens mij is het niet zo dat vitamine D3 niet kan worden opgenomen zonder vitamine K2 (MK-7). Het is veeleer zo dat een overschot aan vitamine D3 ervoor kan zorgen dat overschotten aan calcium (hypercalciëmie) ontstaan, soms met calcificatie oftewel verkalking tot gevolg. Dit betekent dat zich kalkzouten afzetten in lichaamsweefsels. Denk maar eens aan aderverkalking, borstverkalking, pijnappelklierverkalking, calcinosis cutis / calcinose (calciumdeposities) van huid en/of bindweefsel. Vitamine D zorgt namelijk voor een verhoogde absorptie van calcium uit voedsel. Vitamine K2 zorgt ervoor dat calcium vanuit het bloed op de juiste plek terechtkomt (met name het skelet). Als je vitamine D-supplementen inneemt, kan het dus raadzaam zijn om vitamine K2-supplementen in te nemen. Maar dat hangt ervan af hoeveel vitamine D3 je precies binnenkrijgt en hoeveel vitamine K2 je reeds binnenkrijgt. Zie ook:

      De gevaren van een vitamine D-overschot overlappen dus met de risico’s van een vitamine K2-tekort. (bron + bron + bron + bron + bron + bron) Hopelijk kun je hier iets mee. Groeten, Paul

    • Klaas

      13 juni 2017

      Beste Mirjam. De laatste bron waar Paul naar verwijst. Dr. Kate Rheaume-Bleue haar boek : Vitamin K2 and the Calcium paradox een zeer goed boek. En de studie van de Universiteit van Maastricht van publicatie februari 2015 : Vitamine K2 verbetert flexibiliteit bloedvaten (en de sterkte van de bloedvaten) 244 vrouwen van 55 – 65 jaar oud kregen 3 jaar lang 180 mcg vitamine K2mk7 per dag. De bloedvaten waren duidelijk verbeterd ten opzichte van de placebo groep. Zolang wij geen Natto eten is onze vitamine K2mk7 voorziening maar zeer marginaal. Ik zou zeggen het hele jaar vitamine K2mk7. In de zomer krijgen we vitamine D door de zon, maar hebben we net zo goed vit. K2mk7 nodig om de Calcium op de goede plek te krijgen en voor onze bloedvaten als in het winterhalfjaar. Groeten |Klaas

  • An

    17 november 2016

    Beste, Ik heb bloed laten prikken en m’n trombocyten staan veel te laag, maar de rest staat goed. Heb ik een vitamine K-tekort? Ik eet bijna nooit kool door PDS.

  • Wim

    28 september 2016

    Waarschuwingen dat je moet uitkijken met vitamine K2 inname bij bloedverdunners is te algemeen en ongenuanceerd. Alleen bij bloedverdunners uit de groep van de vitamine K2 antagonisten is dat zo, maar er zijn ook bloedverdunners die geen vitamine K2 antagonisten zijn zoals Aspirine, Ascal, Clopidogrel. Ook de nieuwste generatie bloedverdunners zoals Rivaroxaban, Apixaban enz. zijn geen K2 antagonisten en dus is de werkzaamheid onafhankelijk van K2 inname. Recent onderzoek aan de universiteit van Maastricht met medewerking van de universiteiten Leuven, Groningen en Amsterdam heeft aangetoond, dat een langdurig vit. K2 gebrek zeer verantwoordelijk is voor verkalking van het hart en vaatstelsel (en bovendien ook botontkalking bevordert). Het langdurig onwerkzaam maken van vit. K2 door het gebruik vitamine K2 antagonisten lijkt dus zeer onwenselijk. Er zijn zelfs vermoedens, dat 180 mcg vitamine K2 per dag op termijn verkalking van het vaatstelsel zou kunnen verbeteren. Het lijkt erop, dat artsen niet goed worden voorgelicht en/of hun literatuur niet goed bijhouden. Een belangrijke Nederlandse expert op dit gebied de biochemicus dr. Cees Vermeer deed 40 jaar onderzoek naar de invloed van vitamine K2 op de gezondheid van hart en bloedvaten en de botten. Hij vergelijkt de bedreiging van de hartgezondheid door het veelal onopgemerkte vitamine K tekort met het roken van twee pakjes sigaretten per dag. Hij zegt ook, dat bij bijna iedereen in Nederland de vitamine K-balans sub-optimaal is, maar bij ruim 1 op de 3 mensen beslist zeer zorgwekkend. Dit pleit niet bepaald voor het gebruik van bloedverdunners in de vorm van vitamine K2 antagonisten.

    • Paul

      2 oktober 2016

      Bedankt voor de toelichting / opheldering, Wim!

    • Klaas

      13 oktober 2016

      Beste Wim. PDF. Vitamine K – Trombosestichting Nederland 11/2012. Nieuwe bloedverdunners vol in de aandacht Actueel – Trombose 1 juli 2013 (onderzoek Erasmus MC). Met de nieuwe bloedverdunners grotere kans op maagbloeding. Er zijn naar mijn weten 12 stollingsfactoren, de nieuwe bloedverdunners remmen 1 stollingsfactor : Bij een ernstige bloeding werkt vitamine K niet en moeten dan zwaardere middelen worden ingezet. Bij de oudere bloedverdunners worden 4 stollingsfactoren geremd en bij een ernstige bloeding werkt toediening van vitamine K wel. Dat is de reden dat inname van vitamine K bij de nieuwe bloedverdunners geen invloed heeft. Maar inname van vitamine K2mk7 nog steeds in overleg met huisarts of specialist. Dit is de reden dat specialisten nog terughoudend zijn met de nieuwe bloedverdunners. Eerdere reactie van mij maart 2016. Groeten Klaas.

  • lenie

    31 augustus 2016

    Mijn zus krijgt heel snel blauwe plekken en gebruikt bloedverdunners, heeft zei misschien een tekort aan vitamine K?

    • Paul

      31 augustus 2016

      Of je zus lijdt aan een vitamine K-tekort is aan de hand van je beknopte informatie niet te zeggen. Sowieso krijgen mensen die bloedverdunners slikken sneller last van blauwe plekken. Bij mensen die antistollingsmedicijnen gebruiken, worden blauwe plekken / hematomen / bloeduitstortingen bovendien groter en beter zichtbaar doordat antistollingsmiddelen ervoor zorgen dat bloed langzamer stolt. Zodoende worden beschadigingen in bloedvaatjes minder snel gedicht, waardoor er meer bloed uit een beschadigd bloedvaatje lekt. Overigens kunnen sommige bloedverdunners (zogenaamde vitamine K-antagonisten / cumarinederivaten) worden gezien als tegenhangers / ’tegengiffen’ van vitamine K; ze gaan de stollingsfunctie van vitamine K opzettelijk tegen.

  • Kim

    7 augustus 2016

    Is vitamine K goed voor spataderen?

    • Paul

      8 augustus 2016

      Dat ligt er maar net aan hoe je het bekijkt. Een gebrek aan vitamine K kan bijdragen aan het ontstaan van spataders, dus in dat opzicht kan de inname van vitamine K spataderen helpen voorkomen… Maar reeds bestaande spataders zullen (helaas) niet verdwijnen dankzij vitamine K-supplementen. Vitamine K heeft dus veeleer een preventieve dan een genezende werking als het aankomt op spataderen.

  • bianca

    31 mei 2016

    was net een artikel in flair aan het lezen… daarin stond dat vitamine K goed zou zijn voor o.a. de bloedsomloop maar ook testosteron zou aanmaken? en foliumzuur bevatten? klopt dit?

    • Paul

      31 mei 2016

      Vitamine K is onmisbaar voor de bloedstolling en dus voor de bloedsomloop, dat klopt. Er zijn aanwijzingen dat vitamine K2 (MK-4) een rol zou kunnen spelen binnen bepaalde mechanismen binnen de testosteronproductie, maar dat betekent niet dat vitamine K an sich testosteron aanmaakt in het menselijk lichaam. En foliumzuur IS vitamine B11… dus deze vitamine zit logischerwijs niet IN vitamine K…

  • Marianne Talsma

    13 mei 2016

    Ik ben een vrouw van 63 jaar en heb sinds bijna 4 jaar een nieuwe kunst aortaklep. Ik moet dus bloedverdunners slikken, maar doordat ik het afgelopen jaar langdurig antibiotica heb geslikt denk ik vitamine K1 tekort te hebben. Omdat de trombose dienst inderdaad weinig af weet van vitamine K is mijn vraag aan u, kan ik vitamine K1 gebruiken? In welke dosering en voor hoelang?

    • Paul

      13 mei 2016

      Beste Marianne, Gezien je operatieve aortaklepvervanging betreft dit een medisch vraagstuk, en aangezien ik geen arts ben, mag ik me hier dus niet in mengen. Je huisarts of apotheker lijkt me de aangewezen persoon om deze vitamine K-gerelateerde vraag te beantwoorden. In het algemeen geldt in ieder geval dat antistollingsmiddelen ofwel ‘bloedverdunners’ veelal tot de cumarines behoren. Bekende cumarinederivaten zijn acenocoumarol, fenprocoumon en warfarine. Deze geneesmiddelen ontlenen hun werking juist aan de beïnvloeding van vitamine K. In principe creëren ze opzettelijk een (kunstmatig) vitamine K-tekort, waardoor de lever bepaalde stollingsfactoren niet langer kan produceren. Deze stollingsfactoren zijn nodig om het bloed te doen stollen, dus zodoende stolt het bloed minder gemakkelijk. Tijdens een behandeling met antistollingsmiddelen moet het bloed optimaal ontstold /verdund worden, niet te veel, niet te weinig… Overmatige antistolling kan aanleiding geven tot bloedingen, ondermaatse antistolling verhoogt de kans op bloedklonters. Vandaar dat men bij gebruik van bloedverdunners doorgaans regelmatig het bloed controleert om het effect van de pillen na te gaan en indien nodig de dosering aan te passen. Vitamine K kan in zekere zin worden gezien als ’tegengif’ van cumarine; dus als je tijdens gebruik van antistollingsmiddelen vitamine K inneemt, ga je in feite de werkzaamheid van je medicamenten tegen. Vitamine K-supplementen doen dat sowieso, maar zelfs voedingsmiddelen die (relatief) veel vitamine K bevatten / leveren kunnen tot op zekere hoogte leiden tot contra-indicaties met bloedverdunners. Hierbij valt te denken aan spinazie, bloemkool, spruitjes, broccoli, zuurkool, sla, andijvie, asperges, waterkers, postelein, koriander, peterselie, orgaanvlees, koolzaadolie, zonnebloemolie, eigeel, bananen, perziken, melk en peulvruchten (sojabonen, linzen, erwten e.a.). Het is doorgaans niet nodig om deze voedingsmiddelen pertinent uit je voedingspatroon te schrappen, maar het kan absoluut raadzaam zijn op er niet mee te overdrijven. Al met al kan alleen een arts uitsluitsel geven, maar is het naar mijn persoonlijke / ondeskundige mening onverstandig om vitamine K in te nemen tijdens gebruik van bloedverdunnende medicamenten. En er zijn overigens nog meer factoren die de bloedstolling en/of de werking van antistollingsmiddelen kunnen beïnvloeden: een vetvrij dieet, multivitamines, kruidenpreparaten (ginkgo biloba, sint-janskruid, ginseng, look e.a.), overmatig alcoholgebruik, leveraandoeningen, et cetera. Groeten, Paul

  • Anneke

    2 mei 2016

    Ik heb geen dikke darm meer en mis ongeveer 1 meter dunne darm. Waar wordt vitamine K verwerkt / opgenomen?

    • Paul

      3 mei 2016

      Beste Anneke, Vitamine K wordt grotendeels opgenomen via de dunne darm, en wel in de kronkeldarm oftewel het ileum… Maar deels ook in de dikke darm, en wel in de karteldarm oftewel de colon. Een beetje kort door de bocht, maar voor de beeldvorming: de vitamine K die je via je voeding binnenkrijgt wordt voornamelijk geabsorbeerd door je kronkeldarm en de vitamine K die (normaliter) wordt geproduceerd door darmbacteriën wordt veelal geabsorbeerd door je karteldarm. Als je dikke darm is verwijderd, is van bacteriële / microbiële K2-productie waarschijnlijk geen sprake meer… En de kronkeldarm is het laatste stuk van de dunne darm (waarop de kronkeldarm volgt), dus ik schat in dat je die ook mist… Vitamine K2’s (de menaquinonen) worden dus zelfs grotendeels geproduceerd door darmbacteriën / darmflora, en na een dergelijke ingrijpende darmingreep zijn je darmflora doorgaans niet in topconditie. De kans op vitamine K-problematiek lijkt me dan ook nier irreëel (en wellicht ook problemen aangaande B12, B11, B2, D e.a.). Vitamine K is ook nog eens een vet-oplosbare vitamine, dus als je darmen minder adequaat voedingsvet opnemen, is dat eveneens (potentieel) problematisch t.a.v. vitamine K-tekorten. De omzetting van vitamine K in stollingsfactoren gebeurt trouwens in de lever… de vier vitamine K-afhankelijke procoagulanten (factor II, VII, IX en X) zijn serine-proteasen oftewel serine-endopeptidasen die worden gesynthetiseerd in de lever en vervolgens in de circulatie losgelaten als (vooralsnog inactieve) zymogenen. Voor de absorptie van vitamine K is ook nog eens (door de lever geproduceerd) galzout nodig, dus ook leverproblemen, galblaasproblemen en galwegproblemen kunnen de vitamine K-opname bemoeilijken. Hoe dan ook wordt beschadiging of verwijdering van de dunne darm nog altijd als de belangrijkste oorzaak van een vitamine K-tekort beschouwd, omdat daardoor meestal vitamine K-malabsorptie (een opnamestoornis) optreedt. Daarnaast kan een aanslag op je darmflora (bijvoorbeeld door een breedspectrumantibioticum) tot een vitamine K-gebrek leiden. Logischerwijs hebben ook diëten arm aan vitamine K een negatief effect. Andere negatieve effecten op de vitamine K-status zijn o.a. nierproblemen, vitamine D-tekort en calciumtekort. (bron + bron + bron) Zijn je vitamine K-status en andere micronutritionele statussen eigenlijk al eens gecontroleerd sinds je darmoperatie? Sterkte in ieder geval! Groeten, Paul

  • Axel

    28 februari 2016

    Volgens wat ik elders vernam, heeft vitamine K1 een invloed op de coagulatie van bloed, terwijl K2 een invloed heeft op het verwijderen van plaque (calciumafzetting in de bloedvaten, ook minder tandsteen) en zo het soepel houden van de bloedvaten. De voedingsbronnen voor K1 en K2 zijn ook verschillend. Het zou dus niet echt efficiënt zijn om K1 in te nemen om een K2-probleem op te lossen.

    • Paul

      4 maart 2016

      Vitamine K is onder te verdelen in vitamine K1 (fylloquinon) en verschillende vormen van vitamine K2 (menaquinonen). Vitamine K3 (menadion) is een synthetische (pro)vitamine K. Het onderscheid dat jij maakt tussen K1 en K2 ligt volgens mij een heel stuk genuanceerder en gecompliceerder. Zowel vitamine K1 als K2 zijn welbekend vanwege hun rol bij trombose, dus vorming van bloedstolsels door ongewenste bloedstolling (stolling op het verkeerde moment op de verkeerde plaats). Alle K-vitamines hebben min of meer dezelfde functie, welke gerelateerd is aan het eerste deel van de betreffende vitamine, namelijk de naftochinone ringstructuur (die identiek is in zowel K1 als K2). Alleen de zijtakken (die een rol spelen bij de activatie en instandhouding van weefseleiwitten) verschillen onderling. Zowel K1 als K2 heeft bepaalde coagulerende factoren. Er zijn 4 coagulatiefactoren (namelijk factor 2, 7, 9 en 10 in de coagulatiecascade / bloedstollingscascade) die kunnen worden geactiveerd door vitamine K1 en K2. De inname van veel vitamine K is in principe niet gevaarlijk; je coaguleringsfactoren zullen niet zomaar 1-2-3 overactief worden als je hoge doses vitamine K1 of K2 inneemt. In principe is het dus veilig om vitamine K-supplementen in te nemen… TENZIJ je orale bloedverdunners of antistollingsmiddelen (anticoagulantia) inneemt. Ook ouderen met atriale fibrillaties (AF) of diep-veneuze trombose (DVT) krijgen vaak anticoagulantia toegediend, wat in principe vitamine K-antagonisten zijn. Ze blokkeren de heropname / recycling van vitamine K1 en K2. Dat beide K-vitamines ook nog (talloze) andere / aanvullende eigenschappen en kwaliteiten hebben, geloof ik direct; dat geldt voor alle vitamines. Maar de definitie van “K1-problemen” en “K2-problemen” is voor zover ik weet niet zodanig sterk afgebakend als jij veronderstelt.

    • Klaas

      28 maart 2016

      Beste Axel. Uitleg vitamine K te vinden in : het vitamine K dossier. Ook te vinden in : Vitaminen Themanummer. 15 items van NICE waaronder : Vitamine K trekt de aandacht essentieel voor de bloedstolling maar er zijn ook ander effecten. Hierin uitleg van het grote verschil van vooral vitamine K1 en K2mk7 . Zie ook op mijn reactie van spataderen. Ook over boeken over vitamine K2. Onze Westerse voeding bevat veel te weinig vitamine K2mk7 ook volgens prof. Cees Vermeer te Maastricht. Groeten Klaas

    • Klaas

      29 maart 2016

      Beste Axel. Even een correctie. Uitleg vitamine K2mk7 te vinden in : Vitaminen thema zoeker NICE-info. En de boeken : VITAMIN K2 and the CALCIUM PARADOX en VITAMIN K2 THE MISSING NUTRIENT FOR HEARTH AND BONE HEALTH (van Cardioloog, hoogleraar geneeskunde Dennis Goodman). De meeste cardiologen in Nederland weten hier nog weinig van. Vitamine K2 niet bij gebruik bloedverdunners overleg met huisarts, cardioloog..

  • amber

    2 februari 2016

    Ik heb bloed geprikt om een stent te plaatsen heb een hartklep en een stoma, astma, nu is gebleken dat ik te weinig vitamine k heb dat het door de stoma wordt afgebroken en bloedverdunners, er word niets aan gedaan, voel me goed groeten amber..

  • Nel van Essen

    18 juni 2015

    Is er een verband tussen vitamine K en vermoeidheid? vermoeidheid is namelijk een klacht van mijn 85-jarige moeder. Zij wordt namelijk voor trombose geprikt en uitte haar vermoeidheid aan de verpleger. Deze vroeg of mijn moeder vitamine K slikt en dat is zo, in een multivitamine voor ouderen. De verpleger vertelde dat dat best door vitamine K kan zijn??? Hartelijke groeten, Nel

    • Paul

      19 juni 2015

      Beste Nel, Wat een rare suggestie van de verpleger… Voor zover ik weet komt een vitamine K-overschot zelden voor en kan vitamine K niet zomaar vermoeidheid veroorzaken. Wel is vitamine K verantwoordelijk voor de bloedstolling, dus als je moeder bloedverdunners of antistollingsmiddelen inneemt tegen trombose, kan vitamine K de werking van de bloedverdunner of het antistollingsmiddel belemmeren. Maar wat dit met haar vermoeidheid te maken heeft durf ik niet te zeggen… Sterkte in elk geval! Groeten, Paul

  • Greetje

    7 mei 2015

    Mijn zoontje maakt te weinig kraakbeen aan. Hij is pas 1. Mag hij al vitamine K2 toegediend krijgen en wat is dan de dosis?

    • Paul

      11 mei 2015

      Beste Greetje, De aanmaak van kraakbeen is niet direct afhankelijk van vitamine K. Er zijn in elk geval talloze aspecten die veel belangrijker zijn voor kraakbeenaanmaak en kraakbeenontwikkeling. Het klopt dat vitamine K nodig is voor de activering van MGP (matrix Gla-proteïne), een eiwit wat ervoor zorgt dat zachte weefsels zoals kraakbeen en kraakbenige groeischijven niet verkalken. Maar deze kalkafzetting op kraakbeen heeft in principe weinig te maken met een gebrekkige aanmaak van kraakbeen. Sowieso zou ik een kind van een niet zomaar vitaminesupplementen geven, in ieder geval niet zonder tussenkomst van een arts. Weet je niet WAAROM je zoontje te weinig kraakbeen aanmaakt? Pas dan zou je naar een passende oplossing kunnen gaan zoeken. Groeten, Paul

  • Annie

    16 maart 2015

    Ik heb waarschijnlijk vanaf mijn geboorte vitamine K-tekort. Ook stroomt mijn bloed en lymfe niet goed door. Ik heb myofasciale triggerpoints. Dat de altijd koude handen en voeten verklaart. Ook disfunctie autonoom zenuwstelsel, diep veneus trombose en altijd moe geweest. Vorig jaar kreeg ik bij zonnig weer last van zwart voor mijn ogen. Ik kreeg in die periode ook een bloedverdunner voorgeschreven, namelijk Acetylsalicylzuur. Maar daar verdween het zwart voor mijn ogen niet door. Echter wel door inname van vitamine K druppeltjes. Deze druppeltjes gebruik ik nog steeds. Deze winter voor het eerst geen winterslaap gehad en ook niet meer in slaap vallen. Wel wanneer ik intens moe ben. Ik kan op de vreemdste plekken in slaap vallen. De Trombosedienst belde me op en ik vertelde hen mijn verhaal. Zij reageerden, wij weten nog te weinig van vitamine K. Maar we voeren nu een onderzoek uit naar astma. Heb ik ook, dacht ik. Ik ben blij dat ik nu iets meer energie dan vroeger heb. Ik ben een vrouw van 65 jaar. Ik heb het Asperger syndroom.

  • carly

    7 maart 2015

    Beste, Ik heb hier een paar vragen. Volgens andere websites zijn er weinig mensen die tekort aan vitamine K hebben zijn er dingen symptomen als je te weinig aan deze vitamine hebt bv rapper vermoeid of zo. En wat eet je dan dagelijks of wekelijks voor dit te verhelpen? Dit is voor een school opdracht van vitamines dus extra info mag natuurlijk ik zal deze website zeker aanbevelen aan anderen van deze taak. Alvast bedankt, Carly 14 jaar

    • Paul

      11 maart 2015

      Beste Carly, Ook in dit artikel valt te lezen dat een vitamine K-tekort zeldzaam is: “Een tekort aan vitamine K komt zelden voor omdat vitamine K in de darm wordt samengesteld.” De symptomen van een tekort aan vitamine K staan eveneens in het artikel beschreven, onder het kopje “Vitamine K-tekort”. Hetzelfde geldt voor bronnen die veel vitamine K leveren; een lijstje met vitamine K-rijke voeding vind je onder het kopje “Vitamine K uit voeding”… hierbij valt te denken aan o.a. groene bladgroenten, koolsoorten, broccoli, zeewier, vis, lever, yoghurt, volkorenproducten en plantaardige oliën. Succes met je schoolopdracht! Groeten, Paul

  • diny blotenburg

    15 juli 2014

    Welk soort fruit mag je niet eten als je trombose hebt waar vitamine K in zit?

    • Paul

      15 juli 2014

      Beste Diny, Mensen die bloedverdunners of antistollingsmiddelen gebruiken (bijvoorbeeld vanwege trombose) moeten hoofdzakelijk opletten met vitamine K in voedingssupplementen. Een grote hoeveelheid vitamine K kan namelijk de werkzaamheid van het antistollingsmiddel verminderen. Voor zover ik weet, heerst de consensus dat een supplement met minder dan 100 microgram vitamine K (125% ADH) veilig is. Er is geen enkele vrucht of fruitsoort die zulke hoeveelheden vitamine K levert of überhaupt in de buurt komt, dus ik denk niet dat je daar bang voor hoeft te zijn. Bovendien wordt slechts 10 tot 30 procent van de vitamine K uit plantaardige groenten opgenomen in het lichaam. Ik ben overigens GEEN arts, dus raadpleeg bij twijfel of zorgen altijd even je huisarts.

  • Martin Van Dam

    29 mei 2014

    Ik kom zelf vitamine K tekort sinds mijn geboorte.

  • aldert

    28 december 2011

    Werd mij verteld dat de vitamine K niet goed is en dat in bladgroente zit en slecht is voor stollingsproces als je daar medicijnen voor slikt. Want m’n man lust graag sla en spinazie.

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.