Vitamine K: waar is het goed voor + waar zit het in?

Food · Door Ilse

Vitamine K (fyllochinon) is een in vet oplosbare vitamine die van nature voorkomt in plantaardige voeding, maar ook wordt aangemaakt door de darmflora (goede bacteriën in de darmen). De letter K komt van de Duitse term ‘koagulationsvitamine’ oftewel coagulatievitamine ofwel bloedstollingsvitamine. We onderscheiden drie vormen van vitamine K, namelijk:

  • Vitamine K1 (fytomenadion of fylloquinon)
  • Vitamine K2 (menaquinon)
  • Vitamine K3 (menadion)

Vitamine K1 zit in groene bladgroenten en voorziet gemiddeld in 90% van de vitamine K-behoefte. Vitamine K2 zit in vlees en kaas en levert de overige 10 procent. Vitamine K3 is de synthetische variant die niet geconsumeerd dient te worden…

Vitamine K uit voeding

Vitamine K komt voor in onder meer de volgende voedingsmiddelen:

Waar is vitamine K goed voor?

Het menselijk lichaam is afhankelijk van vitamine K voor onder andere de volgende processen en factoren:

  • Bloedstolling + bot-stofwisseling
  • Voorkoming van bloedpropjes en hersenbloedingen
  • Aanmaak en onderhoud van botten & gewrichten
  • Soepel houden van de vaatwanden
  • Botten + tanden sterk houden
  • De binding van bepaalde lichaamseiwitten

Vitamine K-tekort

Een tekort aan vitamine K komt zelden voor omdat vitamine K in de darm wordt samengesteld. Een ernstig vitamine K-tekort komt uitsluitend voor bij ernstige opnamestoornissen, darmziekten, langdurig antibioticagebruik en in bepaalde gevallen bij pasgeboren baby’s. Een ernstig vitamine K-tekort kan de volgende ziektebeelden teweegbrengen:

  • Gevoeligheid voor bloedingen, bloeduitstortingen & blauwe plekken
  • Bloedneus & hersenbloeding
  • Vertraagde bloedstolling
  • Bloedpropjes / bloedstolseltjes (trombi)

Weetjes over vitamine K

  • Tot ongeveer 3 maanden na de geboorte van een baby is het noodzakelijk dat vitamine K extra in de voeding voorkomt, omdat er dan nog onvoldoende darmbacteriën in de darm aanwezig zijn.
  • Bij antibioticagebruik en coeliakie (glutenintolerantie) is het belangrijk om aanvullende hoeveelheden vitamine K te gebruiken (supplementen) omdat antibioticagebruik en coeliakie de darmflora kunnen aantasten.
  • Pasgeboren baby’s krijgen extra vitamine K toegediend om hersenbloedingen te voorkomen. Zij krijgen geen vitamine K via de placenta, en door het ontbreken van darmflora kunnen ze het nog niet (voldoende) zelf aanmaken.
  • In de praktijk komt een teveel aan vitamine K niet of rauwelijks voor; daarom wordt er in Nederland geen ondergrens of ADH voor vitamine K gehanteerd.
  • Omdat vitamine K een belangrijke rol speelt bij het bloedstollingsproces moeten patiënten die anticoagulantia (antistollingsmiddelen) tegen trombose gebruiken goed opletten bij de inname van vitamine K-supplementen.
  • Slechts 10 tot 30% van de vitamine K in voedingsmiddelen wordt daadwerkelijk door het lichaam opgenomen.

Heb jij vragen of opmerkingen voor wat betreft vitamine K? Laat dan hieronder een reactie achter!